Prijsdaling bestaande koopwoningen iets minder sterk

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in september gemiddeld 5,3 procent lager dan in september 2008. De prijsdaling is iets kleiner dan in augustus. Toen waren de huizen 5,6 procent goedkoper dan een jaar eerder. Sinds februari 2009 zijn de prijzen onafgebroken lager dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan in september 2008. De prijsdaling van tussenwoningen was met 4,1 procent het kleinst. De vrijstaande en twee-onder-één-kap-woningen daalden met respectievelijk 6,4 en 6,8 procent het meest in prijs.

In alle provincies waren de prijzen lager. De grootste daling deed zich voor in Gelderland, waar koopwoningen 7,0 procent goedkoper waren. In Zeeland was de prijsdaling met 0,7 procent voor de vierde achtereenvolgende keer het kleinst.

Vergeleken met augustus 2009 waren de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen een fractie lager. In de helft van de provincies waren de woningen goedkoper.

Ruim 10,4 duizend bestaande woningen wisselden in september van eigenaar. Dat is ruim 32 procent minder dan in september 2008. Van alle woningtypen was het aantal verkopen fors lager dan een jaar eerder. Het aantal verkopen van vrijstaande woningen daalde met bijna 42 procent het sterkst, de appartementen met ruim 28 procent het minst.
Ten opzichte van augustus 2009 steeg het totale aantal transacties echter met bijna 9 procent.

Prijsdaling bestaande koopwoningen

procentuele ontwikkeling verkoopprijzen bestaande koopwoningen

bron: CBS

Share Button

120 Reacties

 1. Marketwatch Zegt:

  Zie je wel, de daling is voorbij! Alles is hier Echt anders…

 2. Marketwatch Zegt:

  Voor de volledigheid het complete vastgoedbericht van het kadaster:

  kadaster.nl/pdf/Va…t_september_2009.pdf

 3. starter Zegt:

  dat is toch de beroemde opleving na een 1e dip?

  Alles is hier anders…

 4. Knospe Zegt:

  Het zijn geen erg slechte cijfers. Aantal verkopen fors lager dan vorig jaar (-34%), maar nog steeds geen sprake van een algemene kopersstaking . Als ik de cijfers van het Kadaster bekijk dan zijn het vooral de 25-35-jarigen die er nog steeds lustig op los kopen. Je ziet dat ook terug in de prijzen van appartementen (en ongetwijfeld goedkope andere woningen). Gemiddelde prijs Noord-Hollands appartement in een maand +6%.

  Het nieuws had ook wat opportunistischer kunnen zijn: gemiddelde verkoopprijs stijgt met 1% maand-op-maand… Maar dat is meer NVM-style! 🙂

 5. Knospe Zegt:

  @3 Ik had eigenlijk wel een stuk grotere dip verwacht.

 6. Eric Zegt:

  Gemiddelde koopsom september 2009 stijgt met 0,96%.

  De gemiddelde koopsom voor woningen is in september 2009 gestegen. Met € 233.504,- is er sprake van een stijging van 0,96% in vergelijking tot augustus 2009. De gemiddelde koopsom was in augustus 2009 € 231.295,-. Ten opzichte van vorig jaar is er sprake van een daling van 9,60%. De gemiddelde koopsom was toen € 258.314,-.

 7. Knospe Zegt:

  On a side note, in dit artikel wordt een euro tegen 1,50 dollar als rampzalig voor Europa genoemd ( telegraph.co.uk/fi…8211;for-Europe.html ). Kan men hieruit afleiden dat de geldpers aanzwengelen en goedkope liquiditeiten de markt op pompen een optie is om dit te voorkomen? Kan men niet stellen dat de hogere aandelenkoersen vooral gebaseerd zijn op deze goedkope liquiditeiten en niet zo zeer in dat gigantische herstelde vertrouwen? En wat gaat dit betekenen voor de rente, woningen en andere goederen zoals goud?

 8. Balsaq Zegt:

  Dit is de bekende “Bull trap”, waarover op deze site al eens gesproken is.

  Zie dit maar in het kader van de steeds groter wordende werkloosheid, slechte kwartaalcijfers, banken die failliet gaan.

  Hierna volgt de bijna vertikale helling naar beneden. Fasten your seatbelts!

 9. Frank Zegt:

  Aan de langjarige grafiek is te zien dat er elk jaar wel een paar keer een maand is die een afwijkend resultaat geeft ten opzichte van de trend.

 10. Knospe Zegt:

  Zo sterk stijgt die werkloosheid niet en de kwartaalcijfers zijn alleszins redelijk tot nu toe. En bij die banken die failliet gaan heb je het hoop ik toch niet over de DSB bank. Ik had nu al lang die verticale helling naar beneden verwacht en al lang een grote kopersstaking verwacht. For crying out loud, het is al bijna november 2009!

 11. John Zegt:

  Deze cijfers duiden toch op een stabilisatie van de woningprijzen op het huidige niveau. Er zal misschien nog een procent of 5 afgaan maar veel verder lijkt het niet te gaan.

  Alleen hypotheekrente aftrek afschaffing of flinke verhoging van rente vanuit centrale banken zal leiden tot een andere ontwikkelng.

  Wat een waardeloos derde interview trouwens, dat dit soort mensen met deze redenaties een interview op BNR mag komen geven is voor mij echt onbegrijpelijk.
  “Alles komt in 3 golven” = totale onzin.
  “Afschaffen van de hypotheekrente heeft alleen op korte termijn invloed” = quatsch.

 12. kees Zegt:

  Het vertrouwen is gebaseerd op de gedachte: als we gaan, gaan we allemaal en dat laten “ze” niet gebeuren. Dit is wat ik hoor onder de 21/40 jarigen.

 13. kees Zegt:

  Knospe: we kunnen het ook hebben over de mensen die bij ABN en Achmea met centjes mee weggaan. Ook het bouwbedrijf dat van 70 naar 30 gaat; 40 zzp’ers geen werk, geen uitkering.

 14. kees Zegt:

  Enig idee hoeveel dames er bij DSB werkten met een echtgenoot als zzp’er? Die zitten aan de grond. 2 autootjes, leuk te duur huis, carport, caravan, wintersport, zouden deze werk op herfstvakantie gaan in NL. Gaat allemaal weg.

 15. Joost Zegt:

  Stilte voor de storm?
  Laatste stuiptrekking?
  Stabilisatie?
  Begin van opleving?

 16. Martijn Zegt:

  We kunnen in elk geval stellen dat de echte doemverhalen vooralsnog niet bewaarheid blijken.

  Vroeger hadden we hier bijvoorbeeld mensen als Mieke, die niet veel anders kon uitbrengen dan dat woningen binnenkort nog slechts 30% van hun waarde zouden hebben.

  Hopelijk zien die lui de humor die we destijds in hun verhalen zagen inmiddels ook.

  Voor wat betreft de toekomst: voorspellen blijft moeilijk. Ik denk niet dat de daling al ten einde is, maar ik zie de percentages er ook niet met tientallen tegelijk afvliegen.

 17. Martijn Zegt:

  DSB gaat zeker nog wat impact hebben. Het is bijvoorbeeld maar de vraag hoe de nieuwe eigenaren met betalingsachterstanden omgaan.

 18. Knospe Zegt:

  @11 John

  Dat interview is van november vorig jaar. Sindsdien zijn de prijzen gezakt, maar niet zo verschrikkelijk hard als daar beweerd wordt. Ook wordt in dat interview gesteld dat de bodem in 2010 wordt bereikt. Ik voorzie ook geen heftige dalingen meer, tenzij de HRA en zo zou worden afgeschaft. En laat volgend jaar nou net het verkiezingsjaar zijn en de coalitiepartijen nu al slecht doen in de peilingen…

 19. John Zegt:

  @Martijn,

  Nee precies. Niemand kan in de toekomst kijken, en de 50% dalingsscenario’s vallen overduidelijk in de wishfull thinking hoek.

  Er is echter wel een grote tendens zichbaar en die is dat geld (dollars & euros) veel minder waard gaan worden door het huidige rente beleid in Eur & US. Centrale banken hun schulden op deze manier op een handige wijze ‘verminderen’, opkomende economieen meer een meer aan kracht gaan winnen, we allemaal een stap terug moeten gaan doen.
  Maar het is veel logischer dat dit via stagflatie gaat geschieden dan dat huizenprijzen tientallen procenten in waarde gaan dalen.

 20. John Zegt:

  @18
  pff, heb je zo’n populair blog en dan zo’n content plaatsen.
  Bij de tweede grafiek ontbreekt de laatste maand, precies de maand dus waar het artikel over gaat.
  De youtube video is schijnbaar van van vorig jaar october en ook nog een waardeloos.
  Ik zou zeggen upgrade je account, zet er wat google adwords naast zodat het geen hobby meer is en besteed er wat meer tijd aan!

 21. kees Zegt:

  17, M
  Kijk wat er gisteravond bij het museum gebeurd is en concludeer wat de richting wordt.

 22. kees Zegt:

  21
  die vorderingen worden echt niet afgewaardeerd.

 23. kees Zegt:

  Ik denk dat de DSB hypotheken al aan de ABN zijn overgedaan, voordat een andere partij een bod kan doen. Alles moet worden voorkomen dat een club onderzoek gaat doen en de werkelijke waarde boven tafel brengt. Curatoren maken verder het gereserveerde bedrag op.

 24. Martijn Zegt:

  @Kees

  Als #23 correct is, zal het meevallen met #21.

 25. Martijn Zegt:

  @22

  Inderdaad. De lucht wordt er zoveel mogelijk ingehouden.

 26. kees Zegt:

  Ik neem aan dat de markt, voor zover we daarvan kunnen spreken, toch zijn werk gaat doen.

 27. Martijn Zegt:

  Er gaat denk ik door banken geprobeerd worden de lucht er toch een beetje in te houden.
  Aan de andere kant zullen de echte zware probleemgevallen nu aan het licht gaan komen, dus een beetje neerwaartse druk zou me niet verbazen.

 28. michzelluf Zegt:

  26. kees

  In de VS gaat het in ieder geval keihard bergaf bij niet-Wall street bedrijven.

  Herstel in dit financiële systeem (ook met de 15 nieuwe regulering instrumenten) is onmogelijk.

  We gaan nog steeds en nu met een hogere versnelling down the drain.

 29. kees Zegt:

  USD was gisteren toch weer een half procentje gestegen t.o.v. de dag ervoor.

 30. kees Zegt:

  In 1973 zag ik het ook zwaar in, terwijl Friedman toen de zaak pas op zijn kop heeft gezet en we flink vooruit hebben geboerd. Ik zie niet wat er nu aan het fiatstelsel geknutseld kan worden. Ik zie vast iets over het hoofd. Wouter Bos wordt door een RTL psycholoog als leider een grote toekomst toegedicht. Misschien had Nieman ook wel met Chair aan tafel kunnen gaan zitten.
  Wat zijn ze eigenlijk in Luxemburg aan het doen?

 31. Knospe Zegt:

  @27

  Zo’n enorme stijging in absolute aantallen probleemgevallen zijn er nog steeds niet (wat zijn het, enkele duizenden op 6 miljoen huizenbetters?). Ook staat er niet dagelijks een sneu verhaal op de voorpagina van de krant van uithuisplaatsingen.

  Mind you, dat was allemaal voorspeld (en wellicht in de lijn der verwachtingen) eerder dit jaar en vorig jaar.

 32. NielsW Zegt:

  Niemand weet precies wat de huizenprijzen gaan doen maar wat wel duidelijk is, is dat de race nog niet gelopen is.

  Gezien de oplopende werkeloosheid, scherpere voorwaarden voor het verkrijgen van een hypotheek en groeiende funda aanbod lijkt het me sterk als de prijzen vanaf nu weer gaan stijgen maar goed, we zullen zien.

  De betaalbaarheid van huizen is nog steeds even slecht als in 2008. Die paar procent daling maakt geen enkel verschil wat dat betreft.

  Hoe dan ook, wachten met kopen lijkt allerzins verstandig.

 33. Martijn Zegt:

  @32

  Een stijging lijkt me op de korte termijn hoogst onwaarschijnlijk.

  Wachten met kopen weet ik niet. Je kan nu tegen een relatief aantrekkelijke rente financieren en er zijn echt wel goede deals te sluiten als je goed zoekt.

  Op termijn zal op enige moment de markt in de VS gaan bodemen. Er zit nu nog redelijk wat druk op, maar in vergelijking met bepaalde plekken in Azie zijn huizen in de states erg goedkoop. Of die prijs moet stabiliseren of de dollar moet omhoog.

  In dat geval zou de Nederlandse markt zich wederom moeten ontkoppelen van de States en blijven dalen, maar wie weet komen we goed weg en gebeurd dat niet.

 34. NielsW Zegt:

  @33 Mocht de rente significant stijgen of op een andere wijze de financiering van een huis duurder worden (geen HRA meer bijvoorbeeld). Dan denk ik dat de prijzen van huizen weer zouden kunnen gaan dalen.

  Aan de andere kant, in 1982 was de rente 10% ofzo en terwijl de daling dien in 1979 was ingezet niet verder doorzette en de huizen slecht betaalbaar waren. Een paar jaar later daalde de rente terwijl de prijzen nogsteeds laag waren (door die hoge rente ook geen mogelijkheid om te stijgen).

  Ik heb gelukkig geen haast, dat scheelt.

  Klopt mijn korte beschrijving van de situatie in de jaren 80 of zit ik er naast? Kan de concrete getallen niet meer online vinden op dit moment.

 35. Hugo Zegt:

  @ Knopske (7),

  Zelf vind ik de uitspraak, they say all fiatcurrencies float. In reality all fiatcurrencies sink, only the rate of decline differs.

  Heb me trouwens ook laten vertellen dat deadline voor de ‘Litouwen ellende’ de 23e aanstaande is. Mocht dat mis gaan gaan veel Europese banken klappen krijgen. Zo kan de Euro onder druk komen en voila, weg met die 1,50…

 36. Frank Zegt:

  Hard dalen is nergens voor nodig.

  Maar aanhoudende bescheiden daling of stagflatie kan ik me goed voorstellen.

  Wie koopt er graag een woning als de prijzen de komende 10 jaar jaarlijks met gemiddeld 2% afnemen.

 37. kees Zegt:

  @35

  INGgroup? waar Triodos ook in zit?

 38. kees Zegt:

  36

  Wie huurt er graag een woning waarvan de prijs ieder jaar met 3% toeneemt?

 39. Startertjes Zegt:

  Een huizenmarkt crasht niet, deze daalt over een periode van een aantal jaren. En voor lopig gaat de daling harder dan in het eerste jaar in de VS, of vinden Knospe en en John soms de daling in de VS van de afgelopen jaren ook niet indrukwekkend?

  Pas over 5 jaar kunnen we meer zeggen waar dit gaat eindigen.

 40. kees Zegt:

  Huizenprijzen, ik kan mij nog herinneren, begin jaren 60 kwamen er bejaardenhuizen in de dorpen. In een klap 40-60woningen vrij. Echtparen van 65 gingen meteen voor zich laten koken (Iedere dag een vlaflip toetje).
  Zo bleven de huizen betaalbaar; er werd niet vermeld wat het bejaardenhuis kostte, en eigenlijk ook de betaalbaarheid van de huizen. De aardgasbaten hebben dit allemaal goedgemaakt.
  Welk konijn hebben we nu?

 41. kees Zegt:

  Ik ken een projectje van Vestia in de bloemenbuurt waar nog het e.e.a. te koop staat; al 1.5 jaar.
  Dat is ook allemaal gemeenschapsgeld.

 42. karel Zegt:

  jeeeh!!! we zijn gered !!! hij gaat weer omhoog whahahaha, succes met verkopen !

 43. kees Zegt:

  Hebben we het ook nog over de kwaliteit van de woningen en de plek (3x)

  Dus geen woningen van de periode 1945/1990
  in zo’n vreselijke nieuwbouwwijk.

 44. Huurder 24 Jaar Zegt:

  @ 39 Amen

  Toch ben ik mezelf aan het orienteren op de huizenmarkt. Mijn werk/Privé situatie zijn stabiel en ik merk dat er steeds meer betaalbare woningen in een leuke buurt staan.

  Ik praat dan over een hoekwoning met een tuintje, 3 slaapkamers, aardig onderhouden in en om Tilburg voor 175.000 tot 200.000 Euro. Dit terwijl deze huizen eerder (vorig jaar) pas vanaf 200.000 aangeboden werden.

  De bedoeling is om een leuk/goed/fijn huis te vinden van rond de 180k en deze uiteindelijk te kunnen kopen voor rond de 160k.

  Zo heb ik èn HRA èn mezelf ingedekt als huizen in dit lage segment met nog eens 10% gaan dalen, wat veel is voor dit segment.

  Uiteraard zal dit niet binnen nu en 2 weken gaan lukken maar ik heb alle tijd, waarschijnlijk zijn we wel weer 20 jaar verder voordat de HRA afgeschaft wordt voor huizen onder de 200k En de rente zie ik ook nog niet 1.2.3. met procenten omhoog springen.

 45. kees Zegt:

  En de rente zie ik ook nog niet 1.2.3. met procenten omhoog springen.

  Vertel…..

 46. kees Zegt:

  HRA gaat juist betaald worden door jou leeftijdgenoten. Misschien komt er wel een vrije voet in. Bijvoorbeeld de eerste 5000 niet aftrekbaar.

 47. Knospe Zegt:

  @ 39

  Knospe vond de daling in de VS heel indrukwekkend. Ik denk echter niet dat het in Nederland dezelfde vaart gaat lopen, mede gelet op het lage aantal executieverkopen dat we hier hebben en zullen houden (en geen jingle-mail, dat is namelijk ook redelijk vertieft voor een huizenmarkt). Als jij tegen 5% een huis van 2,5 ton hebt gekocht terwijl je dat eigenlijk niet zou kunnen betalen, dan is dat nog steeds iets van 600 netto per maand. Zijn voor sommige allicht hoge maandlasten, maar beter dan wanneer je het bruto bedrag zou moeten ophoesten.

  Ik denk ook dat de banken duidelijke instructies hebben gekregen over executie-verkopen en langer wachten dan je normaal zou verwachten (in ruil wellicht tegen niet al te veel gezeur over de rente-opslag bij hypotheken?).

 48. kees Zegt:

  @47
  Knospe dan betalen we het toch met zijn allen.

 49. Knospe Zegt:

  @ 42

  We zijn zeker nog niet gered, maar zoals je ziet (@44 bijvoorbeeld, maar ook in het bericht van het Kadaster) zijn er nog steeds genoeg mensen die instappen omdat ze ervan overtuigd zijn dat het een goed koopmoment is. En dat zorgt ervoor dat de prijzen niet harder gaan zakken in bepaalde segmenten, of wellicht al de bodem bereikt hebben.

 50. Knospe Zegt:

  @ 48

  Doen we dat niet allang?

  Net zo zeer als huiseigenaren het gevoel hebben voor sociale woningbouw en scheefhuurders te betalen hebben huurders het gevoel voor woningbezitters te betalen. Er is maar een relatief marginale en niet politiek gesteunde groep die niet tot beide groepen behoort, en dat zijn de, door de jaren heen ietwat verzuurd geraakte (en terecht overigens), vrije sector huurders.

 51. Martijn Zegt:

  Heb me trouwens ook laten vertellen dat deadline voor de ‘Litouwen ellende’ de 23e aanstaande is. Mocht dat mis gaan gaan veel Europese banken klappen krijgen.

  Dat gaat hoogstwaarschijnlijk meevallen.

 52. Marketwatch Zegt:

  Dat jongeren blijven instappen lijkt me ook niet zo verwonderlijk. Door gebruik te maken van de Starterslening en Koopsubsidie krijgen jongeren de hypotheken toch rond bij de banken en blijven de maandlasten betaalbaar. Pure verzieking van de marktwerking natuurlijk maar ja daar was toch al nauwelijks sprake van…

 53. Martijn Zegt:

  Voor diegenen die politici altijd geloven als ze het over de economie hebben: blogs.reuters.com/…isaster-or-an-alibi/

 54. John Zegt:

  @39
  Je mag van mij best onzin uitkramen maar probeer het dan in ieder geval te onderbouwen met argumenten.

  Anders valt er namelijk niets onderuit te halen.
  In de US kun je de sleutel bij de bank inleveren en heb je geen restschuld.
  In Nederland gaan mensen pas in het uiterste geval over tot executie verkoop, omdat ze anders al hun vermogen verliezen en met een flinke restschuld blijven zitten.

  Kijk ik kan me ook voorstellen dat je lichtelijk gefrustreerd bent dat je studievrienden die in ’98 wel een huisje kochten nu een ton overwaarde hebben. Dat jij slechts een tiende daarvan bij elkaar gespaard hebt als huurder. Maar met heel hard roepen dat huizenpijzen nog tientallen procent gaan dalen kom je er niet en zal de werkelijkheid weerbarstiger blijken.

 55. Frank Zegt:

  38 / Kees

  Ondergetekende voelt er in deze barre tijden niets voor te kopen. Of ik gek ben. Kopen voor de prijzen stijgen??? Ammenooitniet.

  Daarnaast wil ik ook die binding niet, en de woningbouwvereniging neemt toch een hoop zorg op zich.

  En kan ik van het geld van een hypotheekakte niet ook 2 jaar huren.

  Een met hypotheek bezwaard huis voelt zowiezo niet echt als een bezit, en een risicovol iets.

  Je moet het willen.

  Kamperen is nog leuker.

 56. Martijn Zegt:

  En voor wie de rente leuk vindt: marketwatch.com/st…iteid=rss&rss=1

 57. kees Zegt:

  Huur je als stel, halverweg de 20 een woning, moet 1 inkomen kunnen sparen. Kan dit niet dan huur je te duur/te groot. Wel meteen bij ontvangst apart zetten.

 58. Frank Zegt:

  Precies, en kopen als er geen bank meer aan te pas moet komen. Hoe groter de woning hoe meer onderhoud. En hoe bepaal je eigenlijk welk vloeroppervlak en plafondhoogte bij jouw intrinsieke behoefte aansluit. Of bepaalt de markt dat. Mens heeft niet veel nodig!

 59. Hugo Zegt:

  @ Martijn (51)

  Hoe kom je tot die conclusie? Zo ver ik weet zijn er vele ‘ontmoetinngen’ tussen de top van de Zweedse politiek en het bankwezen ivm deze problematiek. Daarnaast wil Litouwen de wet wijzigen zodat schuldenaren niet zo hard gepakt kunnen worden door de banken. Aka, de banken kunnen dan afscheid gaan nemen van (een fors deel) hun geld. Dit om maar 2 argumenten te noemen.

 60. rogier Zegt:

  En zo blijven ze maar liegen , nu is het een daling van -5,3% nou ik hoor en zie om mij heen dat de daling toch wel een heel stukje groter is.
  Als je nu een bod doet die 5,3% lager is dan wat de verkoper er voor betaalden in 2008 , gaat de rode loper voor je uit.
  En ik weet zeker dat de woningen die gedwongen verkocht worden niet in de berekening zijn mee genomen.
  In DEN HAAG gaan er nu 113 onder de hamer en die gaan echt niet voor 5,3% onder de aankoop prijs van 2008 weg.

 61. Martijn Zegt:

  @Hugo

  http://www.marketoracle.co.uk/Article14391.html

  Zoals hier staat is het gevaar nog niet geweken, maar de 23ste zouden we wel eens kunnen gaan overlegen.

  De rest van de blogsphere lijkt zich vooralsnog ook niet al te druk te maken om Litouwen.

 62. Martijn Zegt:

  overlegen = overleven

 63. rogier Zegt:

  Foutje er is al weer een veiling geweest , er gaan nu 74 woningen onder de hamer.

 64. matthijs Zegt:

  @60, op veilingen gaan ze altijd voor -30% ongeveer, althans bij ons hier in Purmerend. Leuke is dat je ze meestal binnen een maand terug ziet op Funda voor de originele prijs minus 10%

  Neem dit apartement, opbrengst veiling 121k:
  veilingbiljet.nl/s…_veiling.asp?id=7818

  Nu op Funda voor 154k:
  funda.nl/koop/purm…131-flevostraat-229/

  Originele prijs was 169K (zie kader prijshistorie):
  huizenzoeker.nl/ko…aat-229/details.html

 65. rogier Zegt:

  En aangezien ik al een jaar of 20 op de veiling kom heb ik nog nooit meegemaakt dat er zoveel woningen onder de hamer gingen.
  Nou dat wil toch wel wat zeggen.

 66. rogier Zegt:

  Deze ging ook weg op de veiling voor 475.000,- euro.
  Nu vraagprijs 575.000,-
  funda.nl/koop/s-gr…71017-badhuisweg-30/

 67. rogier Zegt:

  Uit betrouwbare bronen weet ik , dat als je 405.000,- op dit huis bied , ben je eigenaar.
  funda.nl/koop/poel…467844-nieuweweg-53/

  En dan maar vol houden dat het net 5% is .

 68. John Zegt:

  Ja, en zo kunnen we heeeel dit blog vullen met incourante huizen die met meer dan 5.6% verkocht zijn. So what?

  Zo zijn er ook genoeg courante woningen die weer wel snel en zonder enige korting t.o.v. 2008 weggaan. Daardoor kom je uit op een GEMIDDELDE.

 69. matthijs Zegt:

  @67, die 5%, is dat niet op de gemiddelde verkoopprijs (er worden voornamelijk goedkopere woningen verkocht en deze zijn minder gezakt in waarde is de algemene stelling, trekken het gemiddelde dus omlaag). Huizen zoals je voorbeeld in Poeldijk worden gewoon helemaal niet gekocht.

 70. Victorino Zegt:

  @68 John Beschreven daling in 64 is 28% en dat in het goedkope/starters segment. Eerder noemde minister Bos een herwaardering van onderpanden (huizen) bij DSB van -40%. Top- en middensegment van de huizenmarkt zitten, ondanks de huidige lage rentes en HRA behoorlijk op slot. (-40% volume). Dus dat is uitstel van lagere transactieprijzen want het lage rentefeest moet ooit eindigen en HRA zal afgeschaft worden. Dan maar geen transacties….

  CBS en Kadaster en NVM zullen alles in het werk stellen om een zo laag mogelijke daling te rapporteren, het is al wonderlijk dat er nu al gesproken wordt van een daling…. (een jaar geleden was op deze site nog discussie OF dalen mogelijk was).

  Dr. Maartje Martens concludeerde eerder (artikel) dat het doorstroommodel (oppompmodel) over is dus de richting is duidelijk. CBS en Kadaser lopen achter de feiten aan, de werkelijkheid is niet meer te ontkennen, daling is een feit.

  NVM is een belangenclubje dat bewezen heeft leuk maar niet serieus bezig te zijn, gewoon negeren, wie z’n geloofwaardigheid verspeelt mag niet meer meespelen…

  Kortom, m.i.:
  – IMF krijgt gelijk met een verwachte daling van 30% o.i.d.
  – geduld is een schone zaak.

 71. Get a Life! Zegt:

  We hebben nog niets gezien. De echte klap gaat nog komen. En dan heb ik het niet alleen over de huizenprijzen..

  Voorlopig ‘verdien’ ik per maand 5.000 EUR door de aanschaf van een doorstroomhuis (500k) uit te stellen. De prijzen in het hogere segment zijn nog altijd totaal niet realistisch.
  De prijsdaling van voor ons interessante huizen maakt het tot nu toe 5000 EUR per maand goedkoper.
  Enige wat me enigzins zorgen baart is de mogelijk inflatie wat de verzilverde overwaarde negatief zou kunnen beinvloeden. De spaarrente is vrijwel niet de moeite (op de 1e 3 maanden profijt bij ing na). Maar beleggen na een onafgebroken stijging van 8 maanden is ook geen optie..

 72. matthijs Zegt:

  @70 Dit is niet helemaal eerlijk natuurlijk. De veilingprijs kun je niet vergelijken met de reele prijs.

  Als de originele verkoper het apartement voor bijvoorbeeld 145K te koop had gezet in plaats van 169K weet ik zeker dat ie het binnen een week kwijt zou zijn. Echter veilingen zijn nu eenmaal niet voor iedereen toegankelijk en er zitten ook veel beperkende voorwaarden aan, eigenlijk kun je alleen op een veiling kopen als je al over het geld beschikt –> niet voor normale mensen dus…

 73. matthijs Zegt:

  Aanvulling op mijn comment @72: Op veilingen onstaat dus mijnsinziens niet een echt reele prijs doordat er een beperkte groep kopers actief is/toegang heeft. Zou me niets verbazen als er ook afspraken tussen vastgoedhandelaren worden gemaakt om de prijzen lekker laag te houden op veilingen (maar dat laatste is natuurlijk nergens op gebasseerd, slechts mijn mening).

 74. Startertjes Zegt:

  @ 54 John,

  Jij bent niet 100% in orde 😉 En dan heb ik het nog niet eens over je debiele aannames over onze persoonlijke situatie. Als je zelf geen enkele onderbouwing kan inbrengen ben jij dus zo triest figuurtje dat je gaat fantaseren over de financien van anderen….echt zielig.

  Het gaat er niet om om wat de netto lasten nu zijn, maar om wat de netto lasten de komende jaren zullen zijn;

  Het gaat er niet om om wat huizenverkopers willen ontvangen, maar om wat huizenkopers kunnen betalen. Dat heet nou een kopersmarkt.

  Btw in de VS heb je geen restschuld maar ben je wel dakloos zonder sociaal vangnet 😉 Kies jij maar wat erger is.

  Maar goed wees vooral niet zo laf om de komende jaren spoorloos te verdwijnen van deze site, dan spreken we elkaar over een paar jaar nog wel sukkel.

 75. Startertjes Zegt:

  @ 47 Knospe,

  Executieverkopen zijn helemaal geen vereiste voor dalende huizenprijzen.

 76. Victorino Zegt:

  @72 “De veilingprijs kun je niet vergelijken met de reele prijs.”

  Goed punt en helemaal eens.

  Met publicatie en toegang via internet is m.i. een veiling van huizen transparant en ik zou het om willen draaien:

  – de veiling site http://www.biedenenwonen.nl is ontstaan bij gebrek aan transacties !!!!!
  – als er uberhaupt iets reeels is aan de huidige woningmarkt is het die site, waar mensen die weinig geduld hebben nu kopen. ik ben het daarom eens met uw stelling: de reele prijzen komen m.i. substantieel lager te liggen.

  We gaan het allemaal beleven 🙂

 77. kees Zegt:

  @58 En hoe bepaal je eigenlijk welk vloeroppervlak en plafondhoogte bij jouw intrinsieke behoefte aansluit. Of bepaalt de markt dat.

  Dat werd bepaald door degene die jou huis weer zou gaan kopen. Jij dus als de investeerder die zich in de klant moest verdiepen.

 78. Econoom Zegt:

  Er was sprake van een financed based economy. Deze trend is voorbij.

  Consumenten kunnen minder lenen.
  Banken nemen geen risico,s.

  Kortom veel consumenten kunnen geen huis kopen ook al willen zij dat wel.

  Het is vrij simpel of de huizenmarkt blijft de komende 10 a 15 jaar op slot of de prijzen dalen fors.

  Ik werk bij een vastonderneming. Kopers zat alleen de banken verstrekken geen hypotheek.

  Dus geen transacties. De enige optie om een huis te verkopen is om de prijs te verlagen.

 79. snorkel Zegt:

  wat nou zo grappig is: ongeveer anderhalf jaar geleden heb ik een tijdje wat amerikaanse huizenmarkt blogs gevolgd…
  1) alle argumenten die toen daar genoemd werden waarom de huizenprijzen nooit omlaag konden hoor je nu hier terug. met voorop: wij zijn bijzonderder dan de rest van de wereld
  2) daarna was het een tijdelijke daling, maar die zou zeker niet doorzetten. elke kleine afvlakking of opleving in de statistieken werd als doorbraak van de daling gezien: huizen zouden binnen een mom van tijd weer terug zijn op het niveau van voorheen. het blijft tenslotte de beste investering die je kunt doen
  3) daarna begonnen de voorbeelden van afgeprijsde en “onverkoopbare” huizen te komen, en dat werd weggewuifd onder het mom van: 1 zwaluw maakt nog geen zomer
  4) toen kwamen de voorbeelden van mensen die dure kados gaven, als je maar alsjeblieft hun huis tegen de gevraagde prijs zou kopen
  5) mensen beginnen in grotere getalen in te zien dat kopen niet altijd een goede belegging is, en dat huizenprijzen ook omlaag kunnen
  6) verkopers doen de prijs omlaag, gedwongen of dan toch maar vrijwillig, om maar van de “last” af te zijn
  7) …… en uiteindelijk daalt dan toch het realisme in! en dan begint de daling pas echt. en die kan dan nog lang doorzetten…

  in Amerika gaat dit soort dingen sneller (om verschillden redenen), maar precies hetzelfde gebeurt hier! ben benieuwd wanneer de laatste stappen bij ons gaan optreden 😉

 80. Victorino Zegt:

  @78 Enige opties om de huizenmarkt weer op gang te krijgen:
  – werkelijke grootte NL hypotheekschuld eerlijk toe te geven vanuit DNB (> 1000 miljard)
  – duidelijkheid over HRA: iedereen begrijpt dat het afgeschaft wordt, zeg het nu maar gewoon.
  – stricter om te gaan met maximale kredieten. Nu nieuwe probleemschulden toestaan is waanzin, men lost een kredietcrsis niet op met méér krediet.

  Hierdoor daalt de prijs:
  – op korte termijn voor iedereen die moet verkopen
  – op middellange termijn voor iedereen die op dezelfde planeet aarde leeft
  Tevens verminderen de files.

  Pepmiddel voor transactievolume:
  – afschaffen k.k.: waarom wordt doorstroom belast:
  – was logisch en sociaal in een “oppompmodel”,
  – is nu krankzinng in een leeglopende zeepbel.

 81. Victorino Zegt:

  @79 Snorkel Net als Lakeman DSB een “finaal duwtje” gaf kunnen meerdere duwtjes de finale zijn:

  1) Wanneer commissie 1 van de regering met concrete HRA afschaffing komt of

  2) wanneer hypotheekprobleemgevallen en masse gedwongen worden om te verkopen.

  3) wanneer de korte rente een reele waarde zou krijgen (aanname datti eerst hoger wordt, dan lange rente)

  4) ?

 82. kees Zegt:

  Enige wat me enigzins zorgen baart is de mogelijk inflatie wat de verzilverde overwaarde negatief zou kunnen beinvloeden

  en dan nog het gedoe om het te spreiden over diverse banken.

 83. Okkie Zegt:

  @John nr.54:
  Ik ken ook mensen die na een scheiding met een onderwaarde opgescheept zitten. Je suggestie over wat een huurder zou kunnen sparen is volledig uit de lucht gegrepen.

  Het stagneren van de huizenprijs is al voldoende om het instappen onaantrekkelijk te maken.

 84. Victorino Zegt:

  @83 Okkie bedankt, goede toevoeging 😉

  4) Eerlijk en duidelijk beeld van de banken over probleemsituaties met “onderwaarde” (dat is negatieve overwaarde)

  5) ?

 85. huizenhyper Zegt:

  De reden dat er nog geen totale kopers-staking is, is heel divers. De belangrijkste reden is dat er nog “redelijk genoeg” aanwas is van onderen, de starters. Dit zijn jongelui van rond de 22-30 die voor het eerst een woning kopen, geen idee hebben van hoe die markt werk, en een stuk historie missen. Die gasten weten in detail hoe de playstation werkt, maar dat in de jaren tachtig de rente op meer dan 10% stond weten ze niet. Ze zijn daarbovenop gehersenspoeld door hun ouders dat huizenprijzen alleen maar kunnen stijgen. Deze jongeren gaan zo dadelijk een hele hoge prijs betalen voor hun onwetendheid en goedgelovigheid.

  Ik zat twee weken geleden in de trein. Hoorde een meidje van een jaar of 22 tegen haar vriendin praten over huizen. Dat ze nu huurde, en dat dat geggegooid geld was. Ze ging binnenkort kopen, en de hypotheekrente was evenveel als haar huur nu.
  Dat ze vervolgens vast zit aan een huis dat in waarde gaat dalen, en waar je ONDERHOUD aan moet plegen hoorde ik niet.
  Ze is dadelijk een trotse bezitter van een hypotheek.

  Eigen schuld dikke bult zou je zeggen als dit fout gaat, en dit gaat fout. Toch is het een bizarre gedachte dat de jeugd van nu dadelijk mijn pensioen gaat betalen, en tot hun enkels in de schulden zitten. Die jongeren zouden moeten worden voorgelicht over wat een huis kopen eigenlijk betekent, inclusief scenarios van dalende prijzen en de gevolgen. Nu stappen deze mensen naar de NVM, die namens Ger Hukker prachtige waardestijgingen prediken, wat zo mooi klinkt dat velen er in trappen. Hoe jonger hoe beter.
  Zo worden vele jonge gezinnen de afgrond in gelokt onder valse voorwendselen. Ik vind dit verachtelijk.

 86. Hugo Zegt:

  @ Martijn, moeten we doen zal morgen (moet zo weg) wat oude linkies opsnorren.

  @ Victorino

  5) Banken de verliezen niet meer op de balansen mogen verbergen. Oftewel mark to market terug.

  6) Niet meer zo belachelijk kort mogen financieren waarbij het risico erg groot is dat toegenomen rente% zal leiden tot executieverkoop.

  7) Afschaffen dubbele huizen hypotheekrente aftrek

  8) Verbod op verhuren clausule in koopcontracten wordt nageleefd ala de snelheidsovertredingen

 87. Piet Bakker Zegt:

  Voor mijn beeldvorming het betreffen steeds prijsdalingen t.o.v. de dezelfde maand van het vorig jaar. Sinds februari 2009 is de gemeten prijsdaling een feit. Waren het de maanden ervoor dan prijsstijgingen? Dus in aug. minus 5,6% en in sept. minus 5,3%. Maar was de prijs in sept. vorig jaar dan hoger dan in aug. vorig jaar?

  Als de prijs in feb. 2010 lager is dan in feb. 2009 dan is wordt er een daling gerealiseerd op een reeds gedalen prijs.

 88. kees Zegt:

  87
  vergelijken met dezelfde periode vorige jaar lijkt alsof sinterklaas in de woningmarkt ook ieder jaar langskomt.

 89. Martijn Zegt:

  @Huizenhyper

  Het huiseigenaarschap kan best wat meer invloed op de economie hebben dan je denkt. Pensioenen straks niets meer waard, wie weet probeert te markt nu wat spelletjes via huizen.

  Het kan natuurlijk ook de andere kant op werken. Als dat meisje in de problemen komt, wat denk je dat pa en ma dan doen?

  Al met al kunnen er meer generatiegerelateerde kanten aan huizen zitten dan je zou denken.

 90. Tamara Zegt:

  Alle indicatoren wijzen op een flinke prijsdaling in de komende jaren:
  – Problematische schulden bij 1 op 10 huishoudens. NHG directeur Karel Schiffer noemt 15% stijging van het aantal mensen die niet aan hun hypotheekverplichtingen kunnen voldoen (Trouw)
  – Schuld van 600 miljoen bij wanbetalers zorgpremie.
  – 100.000 Nederlanders betalen al bijna 4 jaar geen premie voor hun zorgverzekering.
  – 200.000 mensen hebben een betalingsachterstand van 6 maanden of langer (NOS)
  – 12.000 mensen zitten na een echtscheiding in de bijstand, doordat de ex weigert te betalen
  (of niet kan betalen) (Parool)
  – Omzet detailhandel krimpt bijna met 8% (NRC)
  – Overheidsschuld loopt op tot 356 miljard euro (Fin. dagblad)
  – UWV somberder over werkloosheid (Telegraaf)
  – Prijsdaling Eurozone bevestigd
  De deflatie bedroeg 0,3% op jaarbasis (Eurostat)
  – Consumentenvertrouwen licht gedaald. (CBS)

  Wie wil nu nog beweren dat het er allemaal gezond uitziet en dat het ergste achter de rug is?

 91. Martijn Zegt:

  Verhaal van Shiffer is interessant.

  Ziektekosten zou ik zo niet teveel over willen zeggen, er is onlangs veel veranderd op dat gebied en dan kost goed vergelijken met de voorgaande periode wat meer moeite dan een paar cijfers oplepelen.

  Verder zeggen droge cijfers zonder geschiedenis (bijstand, betalingsachterstand) weinig in deze.

  Detailhandel en overheidsschuld zijn interessant.

  Deflatiecijfers worden flink gemanipuleerd en zeggen doorgaans weinig over specifieke sectoren; prijsdaling in huizenmarkt lijkt ook aanzienlijk meer dan 0,3 procent.

  Maar goed, volgens mij hoor je hier dan ook niemand zeggen dat de huizenmarkt helemaal gezond is.

  30% daling, of de 70% waarmee hier vroeger werd gesmeten lijkt daarentegen wat overdreven.

 92. Martijn Zegt:

  Banken de verliezen niet meer op de balansen mogen verbergen. Oftewel mark to market terug.

  Het zou invloed hebben, maar de kans dat die maatregel op korte termijn wordt aangenomen lijkt me nagenoeg nihil. Een beetje wishfull thinking op deze site gaat daar weinig aan veranderen.

 93. huizenhyper Zegt:

  Ik gok op (weer) een huizenprijsdaling van rond de 15% in 2010.
  In 2010 wordt de hypotheekrente-aftrek “aangesneden”.
  De werkloosheid zal ook fors oplopen. Veel werkloosheid is nog verborgen in het grote aantal ZZP-ers. Die beerput gaat ook nog open.
  Ik zie nog echt geen lichtpunten in 2010, laat staan 2011. Ik zie wel nog een pluspunt als de overheid fors inzet op duurzame energie. Dat kan tienduizenden banen opleveren. Tot heden zie ik dit nog NIET gebeuren in praktijk, en ik ben goed op de hoogte.
  Aub niet beginnen over de elektrische auto’s…
  De trend is down, en 2010 zal een belangrijk jaar worden.

 94. Martijn Zegt:

  De Nederlandse overheid en duurzame energie met een hoofdkantoor van Shell in Den Haag..

 95. sven Zegt:

  @ Martijnemans

  Die 70 % blijft staan, niet te vroeg kakelen.

 96. snorkel Zegt:

  @huizenhyper (85)

  inderdaad! en dat hele argument van “huur is wegegooid geld” dat is toch wel je reinste quatsch natuurlijk! alsof je met hypotheekrente wel iets concreets koopt. rente is natuurlijk gewoon huur voor het gebruik van geld dat niet van jou is

  daarnaast: wil je verdienen aan je huis, dan moet het % waardestijging per jaar minimaal groter zijn dan het % rente dat je betaalt per jaar. grof gezegd: meer dan 5% waardestijging per jaar!

  dat dit nu niet het geval is moge duidelijk zijn, dus een huis kopen is (op dit moment) ook geld weggooien (behalve als je hat natuurlijk cash kunt betalen, maar dat kan niemand)

  en dan hebben we het nog niet eens over kosten koper, onderhoud, schade bij lekkage, etc etc

 97. matthijs Zegt:

  @snorkel, we moeten huurwoningen natuurlijk ook niet de hoogte in prijzen, kwaliteit van wonen is ook wat waard en ja.. dat kost geld. Ik ken een aantal mensen in een woningbouwverenigingwoning en de meesten (eigenlijk allen) hebben een armoedzalige badkamer, een toilet dat er niet uitziet, en zo’n standaard keukenblokje met 3x onderkastje/bovenkastje. Zelf er iets aan doen doen ze natuurlijk niet, immers huur.

  Eens: De prijsstijging van eigen woningen is er nu uit, dat is duidelijk. Het moet alleen nog doordringen tot de mensen. Maar de afgelopen 10 jaar was dat natuurlijk echt wel anders. Heb het voorbeeld al eerder gegeven: Mijn huis voor 275k gulden v.o.n. gekocht in 2000, verkocht in 2008 voor 233k euro. Afgezet tegen de betaalde rente gratis gewoond. Deze truc gaat nu niet meer op. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst 🙂

 98. snorkel Zegt:

  @matthijs,

  eens! maar wat veel mensen niet weten: een verhuurder is wettelijk verplicht kwaliteitsverhogende werkzaamheden uit te voeren op verzoek van de huurder. hij mag hierna dan wel een redelijke huurverhoging toepassen. bovendien mogen huurders (binnenkort) zelf kwaliteitsverbeterende werkzaamheden uit (laten) voeren en de kosten in korting brengen op de huursom. de woning hoeft dan dus niet per see in originele staat te worden opgeleverd. alleen jammer dat niemand dit weet… waarom zouden verhuurders dit toch nooit vertellen aan huurders 😉

  overigens zul je mij huren niet zomaar horen verheerlijken. een huis kopen is inderdaad voor velen een goede investering geweest. dat deze overwaarde behaald wordt over de rug van de jongere generatie negeren we voor het gemak even. dat hier ooit een einde aan moet komen begrijpen velen niet. maar samenvattend denk ik dat kopen in deze tijden absoluut onverstandig is… ik zou het zelfs “weggegooid geld” willen noemen!

  om dan nog met een positieve noot te eindigen: na het leeglopen van de zeepbel is het best mogelijk dat je weer leuk overwaarde kunt gaan opbouwen. de kneep zit hem, zoals zo vaak, in de timing!

 99. kees Zegt:

  nog een pluspunt als de overheid fors inzet op duurzame energie.

  gaat het slechter dan zal energieverbruik ook afnemen. De oude centrales moeten hun capaciteit benutten, dus -vrees ik- minder kansen voor groen.

 100. kees Zegt:

  De Nederlandse overheid en duurzame energie met een hoofdkantoor van Shell in Den Haag..

  en waarschijnlijk nog een poot in DNB

 101. Martijn Zegt:

  @Sven (95)

  Netjes. Ik zou het knap van je vinden.

 102. kees Zegt:

  @90
  NHG directeur Karel Schiffer noemt 15% stijging van het aantal mensen die niet aan hun hypotheekverplichtingen kunnen voldoen (Trouw)

  15% van….? NHG klanten? Absoluut gezien niet zo veel.

 103. Martijn Zegt:

  15% van….? NHG klanten? Absoluut gezien niet zo veel.

  De vraag in hoeverre de groep mensen met NHG representatief is voor NL is een terechte.

  Zou best kunnen dat de situatie er elders minstens zo belabberd aan toe is, nietwaar?

 104. kees Zegt:

  Martijn,
  allles kan. Ik spreek iedere maand een makelaar en die zegt het over laatste jaar voor hem 70% minder is. Hij had vorige jaren ook gemakkelijk nieuwbouwprojecten in de verkoop en dat is nu uitlopend.

 105. Knospe Zegt:

  @104

  70% minder wat? Minder winst of minder huizen verkocht. De cijfers geven toch duidelijk aan, en daar kun je toch niet mee stoeien zou je denken, dat het aantal huizen dat verkocht is -33% is gegaan. Als de makelaar 70% minder huizen heeft verkocht dan is het een prutser.

  @90 Die indicatoren zijn niet heel erg beangstigend. Die mensen die hun zorgverzekering niet betalen zijn niet per se de woningbezitters lijkt me, en die deflatie die komt er niet (kijk maar weer eens naar diezelfde zorgverzekering premies voor volgend jaar, of let eens op de goudprijs).

  En die HRA afschaffing volgend jaar komt er niet. Niet in een verkiezingsjaar. Ik kan je nu al garanderen dat PVV en de VVD niets aan de HRA willen doen. Ik denk niet dat het CDA PVV en VVD 50 zetels op rechts gunt.

  Al met al kunnen we nog jaren op deze blog nauwgezet volgen waar het heen gaat. Feit is dat 2009 niet het drama-jaar is wat veel mensen gedacht hadden.

  Naar schatting van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) zal het aantal executieverkopen dit jaar stijgen tot zo’n 700 woningen. Dit aantal zal in 2010 oplopen tot 1600.

  1600 woningen in 2010. Ofwel evenveel huizen als een dorp van 5.000 inwoners. Woeptiedoe.

 106. huizenhyper Zegt:

  Er zijn nog een hoop mensen in “denial”. Wacht nog maar eens een half jaar. Crashes gaan meestal gefaseerd, en nooit in een rechte lijn omlaag. Het is een proces waarbij de ene factor gevolgen heeft voor andere processen. Zo kan bv de afschaffing van de kinderopvang (de bijdrage van de overheid) via tig omwegen gevolgen hebben voor de huizenprijzen. Eigenlijk is het een geweldig ingewikkeld spel. Deze “crash” zou zo 6 jaar kunnen duren. HEt hangt een beetje af van de politiek, maar ook van de psyche van mensen en hun reacties op deze situatie.
  Eigenlijk zeer fascinerend!!!!

 107. magnum Zegt:

  Het aantal mensen dat volgend jaar uit de WW moet bij het UVW omdat de max. WW termijn er op zit loopt op richting 150.000 in 2010 en daarne richting 200.000 voor 2011.

  UWV heeft daar ook een prachtige term voor NUGGERS (als in Niet Uitkerings Gretigd) Doet mij sterk denken aan de NINJA met dito effecten.

  Stel dat van deze WW´ers maar 40% een eigen woning heeft en die eerst moet opeten voordat men bijstand krijgt. En welke bank blijft de hypotheek verlenen.

  Dat zijn t.z.t. toch aantallen die doortikken op de woningmarkt.

 108. Knospe Zegt:

  @ 107

  Als ze allemaal werkloos blijven wel. Als ze weer werk vinden niet.

  Aan de aantallen executieverkopen blijkt wel dat banken zeer terughoudend zijn. Massale gedwongen executies zorgen voor lagere prijzen op de huizenmarkt wat weer zorgt voor herwaarderingen van het vastgoed wat weer voor zorgt voor enorme risico’s met betrekking tot de ratio’s.

  @ 106

  Het is inderdaad onwijs fascinerend, zeker als je er min of meer neutraal in staat! 🙂

 109. Riko Zegt:

  Haha Startertjes trek je maar niet zo veel aan van Knospe met zijn inteeltkop. Hij is een gefrustreerde huizenverkoper die de prijzen steeds verder ziet dalen en nog steeds zijn huis aan de straatstenen niet kwijt kan;-)

 110. kees Zegt:

  Als ze allemaal werkloos blijven wel. Als ze weer werk vinden niet.

  voor minder loon

 111. kees Zegt:

  110

  jij kent ook iedereen.

 112. magnum Zegt:

  @109
  Dit zijn de mensen (gem leeftijd 38 en nog wat) die na afloop van hun max ww geen werk hebben gevonden.

  De kansen daarna worden er echt niet beter op met zo’n gat in je CV.

  Dan moet het heel snel zo veel beter gaan er er grote tekorten aan mensen komen dat de gem. HR’er daar overheen stapt. Die gaan zolang ze kunen liever voor schoon en ongeschonden.

  Gedwongen executie zullen/kunnen ze lang uitstellen maar als deze mensen een partner met net een + bijstandsinkomen heeft is het meteen afgelopen en hebben ze jede monat een neg cash flow in het huishoudboekje. In opdracht van de bank heet het dan. Beter voor de statistiek maar net zo slecht voor de prijsvorming

 113. kees Zegt:

  knospe:
  ING: Recessie is voorbij

  Hoop op herstel huizenmarkt

  DSB zou helemaal geen last hebben van crisis wist Scheringa te beweren tijdens hoorzitting. ING zegt dat crisis is voorbij ……… Jokkebrokken.

 114. kees Zegt:

  Die Kooyenga biedt voor een pandje op Terschelling 200K bij een onderhandse vraagprijs van 325 of zoiets.

 115. Victorino Zegt:

  @114 Kees. We zijn op deze site inmiddels wel gewend aan alle “leugentjes voor eigen bestwil”. Prima toch om een tikkeltje te liegen, ze zijn toch allemaal minder toerekeningsvatbaar want het is voor het goede doel: hoge huizenprijzen.
  – DNB toont niet de totale hypotheekschuld (1004 miljard) maar een deel: alleen de niet-gesecuritiserde hypotheken (600). In de beeldvorming lijkt dat de totale NL hypotheekschuld (de rest blijft in de kast) Minister van Financien doet zijn werk en doet alsof de val van DSB niet gerelateerd is aan de kredietcrisis (want anders kunnen andere banken door soortgelijke oorzaken met onderpanden ook vallen, dat zou onrust geven wat dan echt tot zo’n val leidt)
  – Banken houden verslechterde onderpanden verborgen op de balans en laten verliezen niet via winst en verlies lopen (Japan scenario)
  – huizenverkopers halen hun onverkochte woning een paar maanden van Funda af en brengen hem “als nieuw” weer op de site
  – journalisten/media publiceren geen goed overzicht van overwaardering van de huizenmarkt. b.v. een grafiek “huizenprijs Jan Modaal gedeeld door inkomen Jan Modaal vanaf 1960 tot heden” dit zou een goed beeld moeten geven van krankzinnige overfinanciering. Media toont voornamelijk gerusttellende berichten.
  – journalisten/media laten niet zien hoe de rente de afgelopen 20 jaar zich verhouden heeft tot de geldgroei (M3): een indicator voor “in huizen opgepotte inflatie”. Media toont liever een plezierig beeld.
  – notarissen (een aantal) taxeerden huizenpruizen extra hoog zodat de DSB koopsompolis “er nog wel ff bij kon”
  – NVM: zwak begaafden zijn zielig en neem je niet serieus

  Wie het laatst lacht, lacht het best.
  Wie het laatst liegt, betaalt het gelag.

  ….. het gelach van alle anderen die hun overwaarde aan hem verkochten als zijn onderwaarde.

 116. chantal Zegt:

  @116
  We zijn al zoveel gewoon op deze site… het word pas erg, als je dokters en geneesmiddelen nodig hebt, om alles te relativeren.

 117. Knospe Zegt:

  @110

  Scherpe repliek! :S

  FYI: Ben niets aan het verkopen. Een waardedaling zou zelfs voordelig voor me zijn! (ben <30 jaar)

 118. kees Zegt:

  118
  ik dacht ook al: die moet nog een boel leren 😛

 119. Okkie Zegt:

  ABN heeft de variabele hypotheekopslag op de Euribor met een 0,5% verhoogd. Ik verwacht niet dat klanten dit verschil terugkrijgen als de Euribor weer omhoog gaat.

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.