Kredietcrisis dwarsboomt woningbouw

De productie van nieuwe woningen dreigt de komende jaren met 20.000 woningen op jaarbasis terug te vallen, onder meer omdat banken terughoudend zijn met het lenen van geld en consumenten huiverig zijn grote uitgaven te doen.

Dat zei voorzitter Peter Noordanus van de vereniging van Nederlandse projectontwikkelaars Neprom dinsdag naar aanleiding van een bericht hierover in dagblad AD.

Noordanus pleit onder meer voor een ruimere Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat zou meer mensen in staat stellen om met extra voordeel en bescherming een hypotheek af te sluiten.

Energie
De Neprom-voorzitter wijst erop dat nieuwe woningen energiezuiniger zijn dan oude woningen. Dat ‘klimaatvoordeel’ zou kunnen worden meegerekend bij verruiming van de NHG.

Het kabinet wil de komende jaren jaarlijks ruim 80.000 woningen neerzetten. Neprom verwacht dat dit aantal bij voortduring van de huidige omstandigheden en ongewijzigd beleid met 25 tot 30 procent slinkt.

bron: ANP

Share Button
Tagged with: ,
One comment on “Kredietcrisis dwarsboomt woningbouw
  1. Joop Kl; says:

    Ik denk dat het beperken van de kredietverstrekking niet het grootste probleem is. Projectontwikkelaars merken gewoon dat de vraag sterk afneemt en dat ze daarom niet meer zoveel willen bouwen. Een tijd geleden waren nieuwe huizen al lang verkocht voor oplevering, als je nu op Funda kijkt zijn er genoeg huizen vrij op naam die al meer dan 6 maanden gereed zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*