Prijzen bestaande koopwoningen dalen verder

De prijzen van verkochte bestaande woningen waren in juni gemiddeld 3,7 procent lager dan in juni 2008. Dit is de vijfde maand op rij dat de prijzen lager waren dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan in juni 2008. Vrijstaande woningen daalden met 4,4 procent het meest in prijs. De prijsdaling van tussenwoningen was met 2,8 procent het kleinst.

In alle provincies waren de prijzen lager dan een jaar eerder. De grootste daling deed zich voor in Noord-Holland, waar koopwoningen 5,1 procent goedkoper waren. In Zeeland was de prijsdaling met 1,6 procent het geringst.

Vergeleken met mei 2009 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,9 procent. In Groningen, Flevoland, Utrecht en Noord-Brabant lagen de prijzen hoger dan een maand eerder, in de overige provincies waren de woningen goedkoper.

Bijna 10 duizend bestaande woningen wisselden in juni van eigenaar. Dat is 37 procent minder dan in juni 2008. Van alle woningtypen en in alle provincies was het aantal verkopen fors lager. Ten opzichte van mei 2009 daalde het aantal transacties met ruim 3 procent.

huizenprijzen CBS

bron: CBS

Share Button
Tagged with: ,
39 comments on “Prijzen bestaande koopwoningen dalen verder
  1. Eric says:

    De daling gaat me eigenlijk nog te langzaam, maar goed om te zien dat het iig wel doorzet!

    Maar goed, 1% per maand is nog altijd 12% per jaar en aan de grafiek te zien loopt de lijn ook steeds verticaler 🙂

    Was het de NVM niet, die deze maand nog verkondigde dat de bodem bereikt was en dat de prijzen weer stegen?

  2. Henri says:

    Wat dan weer jammer is van deze cijfers is dat alle woningen op een hoop worden gegooid. Een daling in de aantallen verkochte kapitale vilas drukt de gemiddelde prijs aardig.

  3. Henri says:

    @1
    De NVM presenteerde kwartaalcijfers, en nemen dus seizoensinvloeden mee. Deze cijfers zijn t.o.v. vorig jaar/

  4. Okkie says:

    @Henri:
    De prijsindex van het CBS is geen gemiddelde prijs.

  5. Eric says:

    @ 3:

    Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan in juni 2008. Vrijstaande woningen daalden met 4,4 procent het meest in prijs. De prijsdaling van tussenwoningen was met 2,8 procent het kleinst.

    Vergeleken met mei 2009 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,9 procent.

    Ze vergelijken toch met vorig jaar EN de vorige maand?

  6. Henri says:

    @4
    Oeps! Mijn fout.
    Het CBS neemt ook woningtypen mee:
    http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/methoden/dataverzameling/2008-bestaande-woningen.htm

    Het lijkt er dus op dat deze cijfers wel een prijzendaling laten zien, niet een verschuiving naar goedkopere woningen.

  7. Okkie says:

    Lees hier hoe de prijsindex wordt bepaald:
    http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/5678D612-1CF9-40B1-8147-4956666B0BAC/0/MethodebeschrijvingPrijsindexBestaandeKoopwoningen.pdf
    Het komt erop neer dat de gemiddelde verkoopprijs door de gemiddelde WOZ waarde wordt gedeeld. Dit corrigeert voor woningklassen en heeft een dempend effect op fluctuaties.

  8. Fustus says:

    @1,

    Ja maar de NVM werkt met “mandjes”. Blijkbaar bestaan die mandjes dus uit woningen in Groningen, Flevoland, Utrecht en Noord-Brabant.

    Logisch toch? 😉

  9. Niek says:

    @7:
    precies, de enige bedoeling van deze cijfers is de lemmingen het idee te geven dat er niks aan de hand is.
    3.7% daling per jaar: dat wordt dan nog 20 jaar daling in dit tempo voordat we aan enigszins realistische prijzen zitten. Ik neem aan dat het over een paar jaar wel wat sneller gaat, als de schatkist leeg is en de schandalige ondersteuning van huiseigenaars vanzelf ophoudt.

  10. M says:

    Huh? Dalingen? Als ik niet wist dat Nederland anders is en zo’n sterk fundament onder de markt heeft liggen zou ik bijna denken dat we hier een crisis hebben.

    Ik vind wel dat meneer Hukker wat meer zijn best mag doen om het uit te leggen. Straks krijg je nog dat iedereen zo negatief gaat denken als jullie hier, en dan krijgen we straks misschien echt een crisis terwijl dat helemaal niet nodig is.

  11. Onderwaarde says:

    Dalingen? NVM had toch gezegd dat de dalingen over zijn en dat er nu 7 redenen zijn juist NU te gaan kopen?

    Nederland is toch anders?

  12. kees says:

    het gaat erom dat jouw woning, die ene waar jij de zinnen op hebt gezet in prijs daalt.
    De overall cijfers zeggen mij persoonlijk niet veel.
    Ik vind 4% een beetje weinig.

  13. Edwin says:

    Volgens het kadaster is de prijsdaling toch meer richting de 8,3 procent tov vorig jaar. Vorig jaar juni was de gemiddelde aankoopprijs 252000, dit jaar juni 231000 euro.

    http://www.kadaster.nl/pdf/vastgoedbericht_200906.pdf

    Al die rekenmethodes zijn leuk bedacht, maar volgens de cijfers betaal ik dan dus echt 21000 euro minder dan vorig jaar voor een gemiddeld huis. Dat de procentuele afwijking allemaal met WOZ waarden gedempt wordt enzo boeit mij toch echt niet…

  14. kees says:

    @2
    kijk op de site van veh.nl en je zult zien dat ze vierkant achter deze methode staan.

  15. kees says:

    is de woz waarde nu hoger dan de vk pr.?

  16. Niek says:

    @13:
    …betaal ik dan dus echt 21000 euro minder dan vorig jaar voor een gemiddeld huis.
    de meeste kopers van de laatste jaren betalen geen cent eigen geld voor een huis, dus die maakt dat niks uit; het enige wat telt is ‘how much a month’. En als het mis is dan is er de overheid om te helpen, nietwaar?

    Die grote bedragen interesseren het publiek alleen als het om waardestijging gaat die je belastingvrij in je zak kunt steken (of in een nog groter huis …).

  17. Niek says:

    @12:
    4% daling (of 10%, afhankelijk van hoe je het uitrekent) stelt inderdaad weinig voor, gezien de voorafgaande stijging. Als ik kijk bij het nieuwe aanbod in mijn omgeving heb ik de indruk dat de vraagprijzen vergeleken met vorig jaar nog een stuk hoger zijn.
    De boodschap is duidelijk nog niet doorgedrongen bij verkopers en makelaars; ik denk dat met er op gokt dat de overheid eeuwig het handje eronder blijft houden.

  18. michzelluf says:

    1. Eric

    Ik denk dat grondprijzen niet meer gaan stijgen imo…

    De druk neemt langzaam toe door:

    1. Toenemende werkloosheid…
    2. Grondprijzen die niet meer stijgen, door de lamgelegde bouwactiviteiten door ontwikkelaars en andere maffioso die geen winst meer zien…
    3. Kredietverstrekking voor hypotheken die vastloopt…

    We zakken totdat de obligatiebubbel is gecreëerd en gecremeerd -> daarna hyperinflatie en stijgen de prijzen gigantisch…

    Tijd tot hyperinflatie <5 jaar?

  19. kees says:

    hyperinflatie moet het communicerende vat worden. Gaat mij benieuwen hoe onze leiders dat gaan aanpakken en hoe we dan staan t.o.v. Duitsland waar we afhankelijk van zijn.

  20. Fustus says:

    Allen,

    Wat mij op valt in het kadaster persbericht (@13), is dat de aantallen zo langzamerhand zo klein worden dat statische vergelijkingen niet meer verantwoord zijn.
    Kijk eens naar de eerste regels (Drenthe 2/1 kap). Een stijging/daling van 10%? in 1 maand? Dit verschil is al te verklaren als de ene maand 2 huizen uit de ene straat en de volgende maand 2 huizen uit de andere straat verkocht worden. 2 ton op het totaal zou al snel 5-10% kunnen zijn.

  21. Arendsoog says:

    @17

    “Als ik kijk bij het nieuwe aanbod in mijn omgeving heb ik de indruk dat de vraagprijzen vergeleken met vorig jaar nog een stuk hoger zijn.”

    De Engelsen hebben hiervoor een leuke term: the delusion index. Dit is the verhouding tussen vraagprijzen en werkelijke transaktie prijzen. Zoals je hier: http://www.housepricecrash.co.uk/forum/index.php?showtopic=120428&st=0 , en hier: http://www.housepricecrash.co.uk/forum/index.php?act=attach&type=post&id=15727
    kunt zien, stijgt deze verhouding tijdens minimaal de eerste twee jaar van een crash. Als de teller en noemer van deze verhouding dichterbij komen, is het wellicht de bodem van de crash in zicht…

  22. M says:

    Over grondprijzen: een paar berichten terug postte ik een link waarin beschreven werd dat gemeenten geen grond meer kwijt raakten.
    Omdat huidige bouwprojecten niet goed lopen en nog niet verkocht zijn droogt de vraag naar nieuwe bouwgrond op.
    Dalende grondprijzen zijn dus niet uitgesloten.

  23. Fustus says:

    @19,

    Hoe zo onze leiders?
    Het is straks jouw probleem.
    Dat brood bij de Appie kost straks 2 Euro met een adelaar er op en 5 euro met een oude vrouw erop.

  24. irydium says:

    “hyperinflatie moet het communicerende vat worden.Gaat mij benieuwen hoe onze leiders dat gaan aanpakken en hoe we dan staan t.o.v. Duitsland waar we afhankelijk van zijn.”

    De laatste berichten zijn dat Duitsland economisch gestabiliseerd is. Aangezien in Duitsland de gehele vastgoed sector veel gezonder is met minder schulden is te verwachten dat Duitsland de boel op sleeptouw kan en gaat nemen. Ze zijn een groot tegenstander van geldcreatie / hyperinflatie en tevens zeer machtig in euroland.
    Mocht het bovenstaande een feit worden kun je termen als hyperinflatie wel uit je hoofd zetten. Europa is géén VS.
    De komende jaren zullen in het teken staan van deflatie.

    Het fundament van deze hele crisis heeft alles te maken met grote monetaire inflatie. De correctie is het tegengestelde…
    En mocht de centrale bank toch rare dingen doen, de tegenwind van de correctie zal uiteindelijk veel sterker zijn.

    De laatste tijd gaat het hier niks anders meer over dat doemdenkerige hyperinfltie. Kijk naar Japan, oh wacht, Nederland is toch anders….

  25. kees says:

    @23
    al kost een brood een tientje, je gaat er toch niet meer door eten. Bovendien heb ik nog wat land -6ha in Dlnd en 4ha in NL groenbemest- klaarliggen, maar denk niet dat het zover gaat komen. Iedereen gokt er op dat de Oekraïne ons straks van goedkoop voedsel en werkkrachten voorziet. De middenklasse en white trash kon wel eens goed de pineut zijn. Zal het dan nog leuk wonen zijn in Almere?
    Ik zie dan nog wel een omzetsstijging te halen door TNT c.s.: brood en ander primair voedsel uit het vroegere Rusland langsbrengen.

  26. kees says:

    BTW ik zie landbouwgrond niet echt als een “asset”
    als het ver van de randstad ligt en vooral niet in het kader van voedselvoorziening nu alle veilingen opgeheven zijn. Het is eigenlijk gewoon leuk.

  27. M says:

    @Kees

    Dan heb je toch voor een paar ton aan grond liggen. Waarom heb je dat aangeschaft?

  28. M says:

    @Kees

    En niet verhuurd?

  29. kees says:

    Nee, geen paar ton hoor, 4 ha in NL, goede klei schijnt een waarde te hebben van 150K maar niemand betaalt het ervoor. Mag er een huis op dan is de vr.pr 300K en dat betaalt men er ook niet meer voor. Duitsland, achter Nieuweschans is max 5K p.ha. NL heb ik al 25jr en Dlnd 6jr in bezit dus veel minder voor betaald. Waarom ik er niets op verbouw of verhuur: Ik wil het bio-klaar hebben en trek daar een jaar of 5 voor uit. Als ik het verhuur wordt het misbruikt voor het lozen van afvalstoffen uit de bioindustrie. Verhuur is ook niet kostendekkend, een boer geeft niet meer dan een paar honder euro en ziet het bijna als een service om het te onderhouden. Bovendien wil ik geen zwaar materieel meer op het land i.v.m. bodemleven en waterdoorlatendheid. Wel heel veel werk gehad aan de wilgen en hazelaars in Dlnd, maar een kijken wat ik met het deze goddelijke giften ga doen 😉
    Misschien gaat het in de toekomst iets opleveren, denk alleen dat land-en tuinbouw geweest is in NL., maar dat zei mijn opa 45 jaar geleden ook al 🙂

  30. kees says:

    toevoeging: ik haat maisvelden, de representanten van een armoedig gebied.

  31. M says:

    Mooi initiatief.

    Zoals ik eerder al aangaf zie ik wel toekomst voor landbouw. Voor Nederland specifiek durf ik er niet zo veel over te zeggen, in het buitenland produceren ze momenteel inderdaad stukken goedkoper.

    Zat zelf ook al een tijd aan wat landbouwgrond te denken, maar ik blijf nog even liever bij goud.

  32. kees says:

    waarom aangeschaft? Ik had er plannen mee, maar achteraf geen zin in grootschaligheid en ook geen zin om een “spuitdiploma” te halen. Gooi je de kont tegen de krib dan wordt je nooit populair in de agrosector, en dan druk ik we zwak uit.
    Ben me wel weer gaan bezighouden met composteren; ook een bezigheid op zichzelf.

  33. Niek says:

    @19:
    hyperinflatie lijkt me sowieso het einde van de pleuro.

    @21:
    het verschil tussen vraagprijs en werkelijke verkoopprijs is nu gemiddeld zo’n 30%, dus sterk opgelopen (was ooit 3-4% volgens de NVM?). Maar je zou denken dat beiden dalen, in NL is alles echter anders en zie je dat de verkoopprijs een beetje dalen terwijl de vraagprijzen hard stijgen …
    pure waanzin dus.

    Als deze waardes weer dicht bij elkaar komen (met flink transactie volume) dan lijkt me dat inderdaad een goede bodemindicator. Gaat zeker nog jaren duren.

    @M(22):
    bij mij in de provincie zijn inmiddels bij enkele projecten die slecht lopen de grondprijzen verlaagd, bijv. van 400 naar 350 euro/m2. Maar er zijn hier ook lokaties van 250 euro/m2, dus je kunt hooguit zeggen dat ze daar sinds kort wat minder overvragen. De meeste gemeentes houden voorlopig nog de poot stijf, ook al hebben ze voor zeker 30 jaar grond in portefeuille (zoals in mijn woonplaats).

    @25:
    dat laatste wordt moeilijk aangezien TNTPost straks nog maar hooguit één keer per week langskomt met de pakjes – en als het nog even wat slechter gaat misschien maar één keer per maand. 😉

    @30:
    helemaal mee eens, als iets ooit maisveld geweest is dan kun je er nooit meer biologisch tuinieren, vanwege alle varkenstroep die er dan in de bodem zit (zware metalen, antibiotica en de enge beestjes die daar bij horen).

    @M(31):
    ik hoorde net van mijn neef die sinds kort twee flinke boerderijen in Ecuador heeft dat ze daar nu een beetje benauwd zijn dat de regering die bedrijven in beslag gaat nemen, volgens de Mugabe methode. Zo is er overal wat 😉

    @kees(32):
    klinkt goed allemaal; ik hoop dat je er over een paar jaar de vruchten van kunt plukken. Als ze ooit stoppen met subsidie van de bioindustrie en de viespeukerij in de landbouw dan wordt biologische landbouw vanzelf rendabel. Een schoon stuk grond en kennis van zaken is dan veel waard. Helaas heb ik geen enkele ervaring met zulke zaken (behalve dan met de theorie …), anders zou ik het ook overwegen.

  34. kees says:

    Niek, beginnen met een volkstuin, tuin bij huis en een composttonnetje en deze herfst beginnen met alle blaadjes en takjes in stukken te knippen 🙂 en op naar de natuurlijke siertuin.
    En lid worden van http://www.Velt.be natuurlijk.

    Daarom vond ik in Almere het initiatief “wonen in je tuin” ook wel leuk; 450m2 max. bebouwen ongeveer 50m2 te bebouwen voor 50K grondkosten. Achteraf bleek er op de grond een soort appartementsrecht te zitten, dat was wel weer jammer. Ook v.v.e. , hoewel dat niet perse slecht hoeft te zijn. In beginsel mooi idee.

  35. Boefke says:

    HUH!? Gezakt?? Zal wel een verkeerde rekenmethode zijn.

    Toch Ger?

    Wie mailt 😉

  36. Niek says:

    @35:
    je zou bijna denken dat er dringend behoefte is aan een innovatieve rekenmethode, als alle voorgaande truken niet meer werken. Blijkbaar was een vergelijking met het vorige kwartaal het beste wat ze konden verzinnen.

  37. Boefke says:

    Ach , vraag de gemiddelde burger op de straat over dit verhaal en ze zullen je stomverbaasd aankijken hoor.

    Dit gaat aan menig deurtje voorbij, al helemaal de achter de schermenpolitiek. Echter, het gaat ons uiteindelijk allen raken.

  38. ray says:

    “De prijzen van verkochte bestaande woningen waren in juni gemiddeld 3,7 procent lager dan in juni 2008,,

    Geloven ze het zelf? Laat me toch niet lachen. Er worden appels met peren vergeleken. Nogal logisch dat je dan op maar 3,7% uitkomt. Het is algemeen bekend dat de rekenmethode van het kadaster is gewijzigd en dus verschillen de gebruikte methoden van juni 2008 en juni 2009 van elkaar. Als je dan de uitkomsten gaat vergelijken dan zeggen de cijfers helemaal niks!!

  39. Okkie says:

    @kees nr.15:
    Dat is goed mogelijk. De WOZ waarde is de achterhaalde versie van de verkoopprijs. Dus als de prijzen dalen, wordt de prijsindex <1. Het zegt echter nog steeds weinig over de verkoopprijs in absolutie zin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*