In de bijstand met een koopwoning

Gemeentelijke kredietbanken verwachten na de zomer een forse toename van mensen met schulden. Het zijn vooral de jonge hoger opgeleiden die dan door werkloosheid in de problemen komen. Gemeenten en banken staan voor een dilemma; hoe lang help je iemand met een tophypotheek?

Niet zozeer de armen, maar juist de jonge hoogopgeleiden, dreigen na de zomer sneller in de schulden te komen. Ze hebben vaak een kort arbeidsverleden, waardoor ze maar enkele maanden een werkloosheidsuitkering krijgen. Wie dan nog geen baan heeft gevonden, valt terug naar de bijstand. Dat terwijl ze vaak ook een tophypotheek en andere kredieten op hun naam hebben staan. ,,Het is de generatie van de voorspoed. Het kon niet op om kredieten aan te vragen. Het was zelfs raar als je geen geld leende. Leef nu, betaal later, was hun motto”, legt secretaris Aant de Jong van de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening, uit. Maar nu krijgen juist deze jong volwassenen de rekening gepresenteerd.

Volgens uitkeringsinstantie UWV kregen in mei dit jaar ruim tienduizend jongeren onder de 25 jaar een werkloosheidsuitkering. In de leeftijdsgroep van 25 tot 35 jaar ging het om 37.000 werklozen. Diezelfde maand verloren bijna negenduizend werklozen het recht op hun uitkering omdat de maximale termijn er op zat.

Sinds de invoering van de nieuwe Werkloosheidswet krijgen werknemers nog maar drie maanden standaard een werkloosheidsuitkering. Afhankelijk van het aantal jaren dat iemand heeft gewerkt, komt daar een maand uitkering per gewerkt jaar bij. Daarna rest de bijstand. Dit kan honderden tot ruim duizend euro per maand schelen.

Huizenbezitters

De NVVK ziet de groep met zorgen komen. Dit omdat er ook steeds meer woningbezitters in de schulden komen. Huizenbezitters kunnen alleen een bijstandsuitkering krijgen wanneer de overwaarde op hun woning, ofwel het verschil in de verkoopwaarde en de aankoopprijs, minder dan 46.000 euro is. Wie daar boven zit, moet eerst dat bedrag aan uitkeringen lenen.

Maar daarmee is het probleem nog niet opgelost. Veel huizenbezitters hebben een te hoge hypotheek om te kunnen betalen van een bijstandsuitkering. Wie daarnaast ook nog andere kredieten uit heeft staan, komt al snel in de problemen. Een uitkering voor een alleenstaande is bijvoorbeeld 609 euro per maand. In de gemeente Alkmaar zien ze nu al een groei van huiseigenaren met schulden. ,,Vroeger zei men dan meteen: verkoop je woning maar. Maar dat is in deze tijden niet de oplossing. Dan zadel je mensen alleen maar met meer schulden op”, zegt een woordvoerder.

Huiseigenaren die zich in Alkmaar melden voor een bijstandsuitkering kunnen een woonkostentoeslag krijgen of bijzondere bijstand om hun hypotheeklasten te betalen. Daarnaast wordt gekeken of budgetbeheer een oplossing kan bieden. Maar dit zijn geen permanente oplossingen. ,,Er wordt per individu gekeken hoe hoopvol de situatie is. Vindt iemand snel weer een eigen inkomen of niet?”

In Amersfoort limiteren ze dergelijke financiële hulp in principe voor een jaar. ,,Maar daarbij leveren we wel maatwerk. Als we zien dat iemand er echt alles aan doet om weer uit de bijstand te komen, dan proberen we ze langer te helpen.” Maar hoe lang iemand hulp krijgt, durft geen gemeente te zeggen.

Sinds 1 juli kunnen woningbezitters die onder de Nationale Hypotheek Garantie vallen tot negen procent van hun hypotheekwaarde aan achterstallige hypotheek opbouwen. Ook zijn banken bereid de rente tijdelijk stil te leggen. ,,We proberen tot een oplossing te komen met huiseigenaren. Want gedwongen verkoop van een woning is ook niet in ons belang”, aldus een zegsman van de Nederlandse Vereniging van Banken. Maar ook voor banken is er een grens. ,,Hoe lang gaat de crisis duren. Komt het herstel begin 2010 of duurt het nog jaren? In dat laatste geval wordt het toch een ander verhaal.”

bron: Nederlands Dagblad

Share Button
Tagged with:
18 comments on “In de bijstand met een koopwoning
  1. Martin says:

    ‘woonkostentoeslag’ bij bijstand?
    In de VS hebben ze er een woord voor: ‘Foreclosure’.
    Ik neem aan dat de sociale dienst niet goed snapt wat er moet gebeuren.
    Het lijkt wel de WAO voor bouwvakkers van weleer; zakkenvullen bij de goudmijn.
    Maar: het oude gezegde luidt: zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
    Bijstand van 900 euro, en een netto hypotheeklast van 1100? Zij we nou helemaal?

  2. Victorino says:

    Triest.

    De Nederlandse subprime categorie blijkt gestudeerd te hebben? Ondanks zovelen onder ons, die hooggeschoold zijn in de economie, is dit toch gebeurd. Nooit een waarschuwing over gelezen in al die kranten die ik redelijk goed lees en ik blijk naar de verkeerde verjaardagen te gaan. Merkwaardig maar dan hebben we het dus terecht ècht niet gewusst en daarmee moet het toch echt de schuld van iemand anders zijn……..

    Ach, we polderen het samen wel weg, op de grote hoop van Labouchère/Dexia, ABN AMRO, FORTIS, Icesave en de $pensioenverliezen die straks nog komen. Onze grote hoop, die blijkt straks opeens veel kleiner is dan we dachten.

    We waren en zijn nog steeds bezig de schuld van onze kredietcrisis aan onze kinderen te gegeven. Om met Joop de Uijl te spreken: “Jongelui, je ziet maar !”

  3. bigD says:

    Er wordt weer een fantastisch precedent geschept: neem grote financiële risiko’s, want financiële verantwoordelijkheid is voor een ander.

    De bankiers, de politici en de particulier hebben nul-komma-nul geleerd van de kredietcrisis tot dusver.

    Ik sluit me aan bij het zachte heelmeesters gezegde @1.

  4. kees says:

    netto maandlast in dus de HRA al vanaf. niet dat je Van bijstandsinkomen zal men niet veel HRA profijt hebben.
    Uiteindelijk blijkt de tegemoetkoming gewoon een extra lening te zijn.
    Degenen die een koophuis hebben in de jongeren categorie zijn wel vaak 2verdiener, dus in de bijstand komen ze niet zo snel lijkt mij.
    Kan zijn dat in provinciestadjes als Alkmaar men zich de luxe permitteert om moeder bij de kinderen te laten. Hoe gaat Heerhugowaard dit oplossen waar “40-” huizen gekocht hebben van 350K/400K; “stad van de zon”.

  5. kees says:

    Kunnen tot 30K achterstallig opbouwen (dit woord klinkt positief!!), dat is 1,5/2 jr. Schuld wordt dan 350+30=380K, executiewaarde 210K =restschuld 170K !!!
    Dit alles bij NHG.
    We hoeven niet uit te rekenen wat dit voor hogere bedragen gaat doen.
    Ook zullen alle bedragen die in depot zijn gestort verdampt zijn.

  6. Bouke says:

    Mijn mond viel open van verbazing toen ik las: “Vroeger zei men dan meteen: verkoop je woning maar. Maar dat is in deze tijden niet de oplossing. Dan zadel je mensen alleen maar met meer schulden op”

    Hoe kan iemand zo naïef zijn? Zijn wij hier de enigen die zien dat als je de problemen laat voortduren, ze alleen maar groter worden?
    Als iedereen angstvallig wacht met verkopen van hun huis, zien ze dan niet dat straks iedereen alsnog wil verkopen? En er, gezien de beperkte vraag, een veel sterkere prijsaanpassing komt?
    @Kees, je sommetje wordt dan inderdaad actueel.

    Toch triest dat men denkt dat de oplossing van de kredietcrisis gelegen is in het opnemen van meer krediet…

  7. M says:

    @Bouke

    Toch triest dat men denkt dat de oplossing van de kredietcrisis gelegen is in het opnemen van meer krediet…

    Toch logisch? In een oliecrisis wil je meer olie, in een gezondsheidscrisis meer gezondheid, in een kabinetscrisis meer (een nieuw) kabinet.
    In een kredietcrisis heb je dus meer krediet nodig. Dat spreekt voor zich.

  8. Okkie says:

    Wederom een voorbeeld waarin financieel wangedrag wordt beloond door de overheid. Als je je (top)hypotheek deels hebt afgelost, krijg je geen uitkering.
    http://www.rechtopbijstand.nl/inhoud/index/pid/1095

  9. Boefke says:

    Leef nu, betaal later, was hun motto”,

    Tja dan is het toch duidelijk een keuze van deze goedgeleerde en geletterde generatie. Krijg ik dan een keuze of ik deze kouwe kak-generatie-pappie-betaalt-alles uit de brand ga helpen????

    Ik vernam laatst hier op deze site over de jaren’80 en de krakersrellen, tzal me niet verbazen als we weer op de barricades moeten voor ons recht.

  10. Niek says:

    Maar nu krijgen juist deze jong volwassenen de rekening gepresenteerd.

    volkomen terecht, bovendien is deze groep nog niet te oud om te leren dus als ze nu keihard afgerekend worden kunnen ze dit soort dom gedrag nog afleren.

    Huiseigenaren die zich in Alkmaar melden voor een bijstandsuitkering kunnen een woonkostentoeslag krijgen of bijzondere bijstand om hun hypotheeklasten te betalen.

    zijn ze daar helemaal van de pot gerukt? Ongelooflijk wat een idioten daar in Alkmaar.

    Maar hoe lang iemand hulp krijgt, durft geen gemeente te zeggen.
    de daling gaat zo nog wel 20 jaar duren, dus dat wordt dan 20 jaar een veelvoud van een bijstandsuitkering voor iedere sukkel … ik voorspel dat het gemeentelijke budget gaat exploderen.

    @5:
    de NHG pot gaat zo extra snel leeg raken, da’s wel zeker. Weten we eerder waar we aan toe zijn 🙂

    @9:
    het probleem t.a.v. krakersrellen is wel dat de jonge generatie van toen zonder woning zat, en de jonge generatie van nu in een miljonairswoning met tophypotheek (die dan straks van de bijstand betaald gaat worden).

    Ik las pas ook al een artikel over dat er zo’n sterke toename was van bijstandsaanvragen van mensen met een gezinsinkomen van 150.000 euro of meer; dat kunnen mensen zich niet voorstellen hoe ernstig de situatie in zo’n gezin kan zijn. Iedere medewerker van een sociale dienst die zoiets serieus neemt en zulke onverbeterlijke geldsmijters financieel helpt, zouden ze wat mij betreft per direkt moeten ontslaan en voor het leven uitsluiten van overheidsdienst.

  11. kees says:

    @10
    alkmaar is rode gemeente.

    150K en bijstand. Ik denk dat we niet weten hoeveel bank/financiële mensen die top van hun 50K bonus moeten betalen. Valt de bonus weg dan zijn ze ( jij zegt we) in de aap gelogeerd. Vakanties zijn tot voor kort bij hen gewoon doorgegaan. Ook nu gaat alles door, het wordt gewoon de familie (voorschotje erfenis) of vrindje betaald. Buitenwereld zal er nog even niets van merken.

  12. Frouke says:

    Hoogopgeleid, maar toch dom?
    Onze hoogopgeleide kinderen zijn gepromoveerd in Nederland (deels op kosten van de nederlandse belastingbetaler)en hebben geen studieschuld omdat wij als ouders hun studie hebben betaald.
    Vervolgens zijn zij in het buitenland gaan wonen en werken, omdat zij de woningmarkt in Nederland totaal verziekt vinden.
    Zowel huren als kopen is voor allebei geen optie.

    De oudste woont in een stadje aan de Zwarte Zee, met een goede infrastructuur en een mooie natuur. Hij huurt daar een appartement van 50 m2, volledig nieuw en gemeubileerd, met airco, voor 175 euro per maand. Als ZZPer verdient hij goed en hij is van plan daar een appartement te gaan kopen voor 30.000 euro, eveneens 50 m2.
    Hij wil later wel terug komen naar Nederland als er weer normale prijzen worden gevraagd voor zowel huur- als koopwoningen. Anders zul je deze hoogopgeleide gast niet meer terug zien.

    Onze dochter heeft een prachtig huis gekocht in Florida, voor de zeer redelijke prijs van 80.000 dollar, en werkt aan een Universiteit.

    Voor ons, als ouders, is het een groot privilege om af en toe naar hen toe te reizen, wat wij vaak doen. We hebben een koopwoning die wij destijds in 10 jaren afgelost hebben. Wij hebben dus geen schulden meer.
    Dat betekent nu, dat wij veel geld overhouden voor reizen.

    Wij kijken met verbazing naar leeftijdsgenoten die nog tot 100% hypotheken hebben op hun huizen. Ook hebben zij huizen gekocht voor hun kinderen (studenten) en deze zijn uiteraard ook allemaal gefinancierd.
    De kinderen hebben allemaal studieschulden en leningen lopen.
    Dat deze mensen en hun kinderen nu in de problemen komen hebben wij altijd al voorzien.

    Gelukkig hebben wij ons nooit laten verleiden hetzelfde te doen. Gewoon een kwestie van gezond verstand?

  13. Ton says:

    KRANKZINNIG! Mensen die zorgvuldig met hun centen omgaan moeten bloeden voor de lui die omvallen van de schulden, door daar aan mee te betalen. Noem dit land alsjeblieft geen democratie, als de faillieten massaal gered worden tegen de wil van de mensen die wel zuinig en zorgvuldig met hun centen om gaan!

  14. Niek says:

    @12:
    ik denk dat studerende kinderen (vroeger vnl. voorbehouden aan de rijken, nu normaal voor gewone arbeiders) en een volledig afbetaald huis voor de gemiddelde Nederlander niet te kombineren is met een acceptabele ‘lifestyle’ (vakanties, dure auto’s enz.), zeker niet voor wie de laatste 15 jaar een huis gekocht heeft.
    In de meeste gevallen is dit opgelost via een tophypotheek en de aanname dat de huizenprijzen eeuwig blijven stijgen. Een huis kopen voor studerende kinderen is iets waar ik ook al heel vaak van gehoord heb, alles kan dankzij stijgende huizenprijzen en tophypotheken.

    Lijkt me geen kwestie van gezond verstand, een groot deel van Nederland leeft gewoon ver boven hun stand maar wil het niet weten.

  15. Peter says:

    @7: M

    “In een kredietcrisis heb je dus meer krediet nodig. Dat spreekt voor zich.”

    Dit heb je ongetwijfeld sarcastish bedoeld, ik wil het toch maar even controleren. We hebben immers een crisis omdat we teveel schulden hebben, niet omdat het geld op is 🙂

  16. kees says:

    @15
    geval:in 1999 verhoogde regionale ING man zijn hypotheek met 100K om zijn 2 kinderen te kunnen laten studeren. Hij promote dit bij die andere kinderen;”moeten je ouders ook doen”.
    Gaan de kinderen -nu ongeveer 30- dit in de toekomst terugbetalen 😉 Ik weet zeker dat die kinderen nog steeds geen benul hebben van wat hebben van een hypotheek inhoudt.

  17. Niek says:

    @15:
    helaas geloven bijna alle politici (en vermoedelijk ook het grote publiek inmiddels) dat het letterlijk zo werkt 🙁

  18. Amber says:

    Als je een koophuis hebt en je komt in de bijstand, heb je een probleem. Niet omdat je hypotheek perse zo hoog is maar omdat je niet in aanmerking komt voor huursubsidie, wat wel meegenomen is in de berekening van de bijstand. Met hypotheeklasten van bijv. 600 euro (wat in huurtermen nog binnen sociale huur zou vallen) + overige maandelijkse lasten (gas/licht/water/vve ed zonder enige luxe) is het bedrag aan bijstand al op zonder dat de boodschappen meegerekend.

    Moet je dus je huis maar te koop zetten en met een gigantische schuld zitten zodat je misschien een sociale huurwoning toegewezen krijgt (als je daar al voor in aanmerking komt) waarbij je dezelfde woonlasten hebt maar wel 300 euro huursubsidie krijgt?

    Ik zeg overigens niet dat er maar onbeperkt met geld moet worden gesmeten, maar op het moment heb je als huizenbezitter in de bijstand wel een probleem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*