Nationale Hypotheekgarantie alleen voor starters

Het gebruik van de Nationale Hypotheekgarantie is volledig uit de klauwen gelopen. Het moet anders: alleen voor starters moet de garantie blijven bestaan.

 Lees verder op de site van BNR

Karel Schiffer NHG demagoog

Eind 2011 vond Karel het nog “een uitstekend idee” om de hogere NHG te verlengen.

Share Button
Tagged with:
27 comments on “Nationale Hypotheekgarantie alleen voor starters
 1. xenobinol says:

  De banken willen geen krediet meer verstrekken want de zeepbel is gebarsten. Om te voorkomen dat de werkelijke waarde vastgesteld kan worden zet men de markt op slot!

  Kareltjes is terug gefloten door zijn meesters, één flinke ruk aan de touwtjes was voldoende 🙂

 2. Nou says:

  Dus als ik het goed begrijp

  Enkel alleenstaande werkeloze starters komen in aanmerking voor de NHG omdat ze:

  1. niet kunnen scheiden
  2. hun baan niet kunnen verliezen

  En zo hoeft er niet te worden uitgekeerd?

 3. tufkaj says:

  Prijsdaling 5,2% j-o-j, 0.8% maand op maand. Het gemiddelde huis is dus weer zo’n 1700 euro goedkoper geworden in een maand tijd.
  http://www.kadaster.nl/perskamer/dashboard/default.html

 4. Steve says:

  tufkaj,
  Het Minsky moment is aangebroken. We gaan Ierland achterna.

  Zo’n demissionaire periode zoals nu is ook een goed moment voor alle betrokkenen in de politiek etc. om de handdoek in de ring te gooien. Even zo veel mogelijk slecht nieuws en vuile was dumpen nu er niemand echt verantwoordelijk is…

 5. nhz says:

  too little, too late – want ook in de nieuwe plannen wordt NHG de subprime hypotheek bij uitstek, en u echt alleen voor de hopeloze gevallen. En hoe kan dit het risico snel beperken van 140 tot 70 miljard?? Ik neem aan dat wie zo’n NHG subprime hypotheek heeft hem zo lang mogelijk gaat houden, zulke gunstige kondities krijg je nooit meer.

  Maar wel opmerkelijk dat Kareltje, na jarenlang beweren dat er geen enkel risico is enz. nu bakzeil haalt. Dit is voor het eerst dat ik hem hoor zeggen dat er al jarenlang op beperking wordt aangedrongen wegens de risico’s! Ik ben benieuwd waar de regie zit: NIET bij de banken, want die hebben alleen maar belang bij voortzetting van deze (voor hen) gratis risicoverzekering en vast ook niet bij de politiek, vermoedelijk dus DNB onder internationale druk.

  Die vastgoed hoer Boelhouwer is wel onvoorstelbaar, wil zelfs nu nog op alle mogelijke manieren blijven bellen blazen en alle risico afschuiven op de samenleving. En dan wordt zo’n zak ook nog van onze centen betaald, meer dan crimineel 🙁

 6. Claude says:

  Prijsindex nu <100 (= gemiddelde 2005)

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-05-21-m11.htm?RefererType=RSSItem&RSSFeedTitle=Bouwen+en+wonen

  Prijsdaling bestaande koopwoningen groter
  De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in april 5,2 procent lager dan in april 2011. De prijsdaling is hiermee groter dan in maart, toen de huizenprijzen gemiddeld 4,7 procent lager waren dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de Prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster. Deze index geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn.

  Net als in voorgaande maanden waren in april in alle provincies de prijzen lager dan een jaar eerder. Ook alle woningtypen waren goedkoper dan in april 2011.

  Er wisselden in april ruim 8 duizend bestaande koopwoningen van eigenaar. Dit is ruim 18 procent minder dan een jaar eerder. In alle provincies werden minder huizen verkocht. Verder waren alle woningtypen minder gewild dan een jaar eerder. Het totaal aantal transacties van januari 2012 tot en met april 2012 bedroeg ruim 32 duizend. Dat is ruim 16 procent minder dan in de eerste vier maanden van 2011.

 7. nhz says:

  Claude: Prijsindex nu <100 (= gemiddelde 2005)

  misschien gaat de echte daling dan toch van start. Op naar prijsnivo 1995 of nog eerder, pas dan is de markt weer gezond. Helaas is het in de huizenmaffia krantjes in mijn regio nog steeds alsof de bubble gewoon doorgroeit, vraagprijzen lijken niet significant lager dan in de topjaren 2008-2010 en prijsdalingen blijven zeldzaam. Al staat er af en toe een artikeltje tussendoor over problemen met hypotheek krijgen of nieuwbouw die niet opschiet, of een advertentie met flinke korting (maar dat is bijna altijd nep-korting).

  Overigens na het hele verhaal van Schiffer gelezen te hebben moet me van het hart dat ik zelden zoveel hele en halve leugens bij elkaar gezien heb. Deze meneer heeft nog een glanzende carriere in de politiek voor zich, vrees ik 🙁

 8. Piet says:

  Als het kalf verdronken is, dempt men de sloot.

  Nu de huizenprijzen meer dan 40% dalen, heeft de Nationale Hypotheek Garantie zijn verlies al geleden.

 9. Claude says:

  Als ik zo een artikel hierover lees http://nos.nl/artikel/375147-hypotheekgarantie-strenger.html , lijkt het me vooral dat Schiffer bang is voor zijn baan. DNB wil versoberen en zal daarbij niet zachtzinnig te werk gaan, vanuitgaande dat het Knot nog steeds menens is. Dat noopt Schiffer om uitspraken te doen als: “Volgens directeur Karel Schiffer van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen valt het met dat risico wel mee. Elke hypotheek heeft immers een woning als onderpand en die is altijd iets waard. Door een versobering van de NHG kan het geld gerichter ingezet worden voor starters en mensen die het echt nodig hebben.” en “In ruil voor de inperking stelt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen voor om tophypotheken tot 106 procent te blijven garanderen. In het Vijfpartijenakkoord gaat de financiering juist terug naar 100 procent.”.

  Meneer Schiffer, internationale markten geven garanties op woningen voor honderden miljarden uiteindelijk altijd -1. Uw nutteloze baan van een nutteloze doch staatsgevaarlijke garantiefonds dient subiet te worden opgeheven. Hopelijk eerder dan later. Dikke doei!

 10. SchuurHuurder says:

  Ben benieuwd naar de toekomst van de NHG. Stel dat de daling zich voortzet en de reserves van de NHG op beginnen te raken, gaat de overheid het dan nog accepteren dat er steeds meer gevallen bijkomen of gaan ze hun verlies nemen.

  Ook ben ik benieuwd hoe de banken gaan reageren wanneer het garantiefonds een negatieve reserve heeft van meer dan een miljard (of meer, in ieder geval een bedrag dat nooit meer terugbetaald kan worden).

  Gaat de NHG accepteren dat hun reserves steeds verder worden uitgehold of zullen ze maatregelen treffen en strenger worden met het uitkeren van geld? Hoe lang zou het dan duren voordat de banken maatregelen treffen (hogere rente op NHG, lager % van woning als maximale hypotheek etc.)?

  Het zal zeker interessant worden hoe het verder gaat met deze stichting.

 11. nhz says:

  Claude: @7 op naar 1995 inderdaad: http://sargasso.nl/wp-content/uploads/2012/05/huizenmarktnederland.jpg

  jammer dat dat grafiekje niet in 1980 of 1990 begint. Er was al een enorme stijging tussen 1990 en 1995 (bij mij in de buurt al ver boven de +100% voor individuele panden). Maar aangezien de inflatie sinds 1990 ook fors is lijkt 1995 me een realistisch bodemnivo; met vermoedelijk tijdelijk nog veel lagere uitschieters.

  Claude: lijkt het me vooral dat Schiffer bang is voor zijn baan.

  denk ik geen moment, deze belangrijke pion in het Grote Pyramidespel gaat rijkelijk beloond worden.
  Het is inderdaad belachelijk dat hij nog steeds probeert hypotheken van boven 100% te garanderen, internationaal is meer dan 80% al tamelijk extreem. Dus ik zou zeggen: we spreken af minstens 20% aanbetalen, en misschien kunnen de banken en vastgoed maffia dan samen een fonds voor starters opzetten (betaald uit eigen zak, vanzelfsprekend) dat voor de starters de laatste 10-20% garandeert. Maar ik denk eigenlijk dat er onder die voorwaarde geen interesse zal zijn bij Karel en zijn maatjes.

  SchuurHuurder: Ben benieuwd naar de toekomst van de NHG. Stel dat de daling zich voortzet en de reserves van de NHG op beginnen te raken, gaat de overheid het dan nog accepteren dat er steeds meer gevallen bijkomen of gaan ze hun verlies nemen

  het maakt niet uit wat ze doen, die verliezen gaan toch komen en het WeW gaat failliet. Tenzij de eisen voor ontduiken van restschuld drastisch opgeschroefd worden, wat politiek harakiri is voor alle partijen. Maar zeg nooit nooit …

  SchuurHuurder: Ook ben ik benieuwd hoe de banken gaan reageren wanneer het garantiefonds een negatieve reserve heeft van meer dan een miljard

  dat interesseert de banken helemaal niks want de staat staat garant, ook als het verlies straks bijv. 50 miljard zou zijn.

  SchuurHuurder: Hoe lang zou het dan duren voordat de banken maatregelen treffen (hogere rente op NHG, lager % van woning als maximale hypotheek etc.)?

  dat zal afhangen van wijzigingen in de garanties. Het principe is nu dat de bank NOOIT risico loopt; zolang dat zo blijft zal de bank korting geven op de hypotheek, die korting t.o.v. niet-NHG hypotheken is de afgelopen 1-2 jaar zelfs méér geworden in plaats van minder omdat het voor de banken ‘super-veilig’ is.

 12. Ma Ling says:

  Even inhaken op de cijfers van het CBS: prijsindex alle woningen = 99,3% (dus onder basisjaar 2005)
  j.o.j.-ontwikkeling: -5,2%.
  m.o.m.-ontwikkeling -0,8%.
  Maar volgens het CBS is de gemiddelde verkoopprijs gestegen tov van vorige maand: van € 230.341
  naar € 231.130.

  Verder:
  8236 x 231.130 = € 1.903.586.680 (= totale verkoopwaarde apr 2012).
  Dit zijn 5585 eengezinswoningen a € 249.973 (=1,39 mld) en 2401 appartementen a € 180.723 (=0,43 mld).

  Resteert 250 onbekende woningen die in totaal nog 73,5 mln aan verkoopwaarde representeren = € 294.286 per object.

  Lijkt me een aanzienlijk bedrag voor een onbekende woning.

  daarnaast blijf ik het vreemd vinden dat de verkoopprijzen stijgen bij deze dalende maand-index.

  Iemand (Claude/Tufkaj?) die hier uitsluitsel over kan geven?

  En wb Schiffer: daar schuilt idd een briljant politicus in.

 13. Nou says:

  Hoi, Ma Ling,

  Volgens mij komen de stijgebde verkoopprijzen doordat er relatief meer vrijstaande (groterer) huizen zijn verkocht t.o.v. appartementen

 14. wordt geen kamikazekoper says:

  Wat ik niet begrijp is dat je als stichting juist gaat richten op toekomstige probleemgevallen.

 15. Claude says:

  En we gaan weer dagkoersen:

  Top 25 grootste dalingen van de 25 COROP-gemeenten in Nederland.

  1 | Ede | 122.7 | 95.3 | -22.3% | -1.0% | -5.4%
  2 | Eindhoven | 120.3 | 100.2 | -16.7% | -1.1% | -6.6%
  3 | Apeldoorn | 113.4 | 95.5 | -15.8% | -2.7% | -10.0%
  4 | ‘s-Hertogenbosch | 113.7 | 97.6 | -14.2% | -2.0% | -5.4%
  5 | Haarlem | 125.7 | 109.4 | -13.0% | 2.4% | -0.4%
  6 | Zaanstad | 111.3 | 1/3/08 | 97.6 | -12.3% | -1.9% | -6.8%
  7 | Leiden | 117.6 | 103.6 | -11.9% | 4.0% | 2.3%
  8 | Arnhem | 112.3 | 99.1 | -11.8% | -2.4% | -6.7%
  9 | Tilburg | 110 | 97.4 | -11.5% | -3.8% | -10.5%
  10 | Dordrecht | 110.1 | 97.5 | -11.4% | 0.5% | -5.4%
  11 | Amsterdam | 131.7 | 116.9 | -11.2% | -2.1% | -5.3%
  12 | Almere | 108.1 | 96.1 | -11.1% | -1.7% | -4.9%
  13 | Maastricht | 113 | 1/1/08 | 100.5 | -11.1% | -2.7% | -6.9%
  14 | Breda | 118.1 | 105.4 | -10.8% | -1.1% | -6.8%
  15 | Emmen | 110.8 | 98.9 | -10.7% | -7.0% | -6.7%
  16 | Amersfoort | 119.9 | 107.1 | -10.7% | -2.1% | -4.6%
  17 | ‘s-Gravenhage (gemeente) | 115.5 | 103.5 | -10.4% | -3.4% | -6.9%
  18 | Groningen (gemeente) | 116.3 | 104.3 | -10.3% | -0.5% | -1.2%
  19 | Haarlemmermeer | 116.9 | 105.6 | -9.7% | -3.5% | -6.9%
  20 | Zoetermeer | 109.3 | 99.2 | -9.2% | -1.4% | -4.3%
  21 | Zwolle | 111.8 | 103.7 | -7.2% | -3.8% | -5.0%
  22 | Utrecht (gemeente) | 124.9 | 116.5 | -6.7% | -3.3% | -6.3%
  23 | Nijmegen | 115.1 | 107.8 | -6.3% | 1.9% | 1.9%
  24 | Enschede | 112.3 | 105.5 | -6.1% | -8.9% | 0.2%
  25 | Rotterdam | 112.7 | 106.6 | -5.4% | -3.1% | -2.7%

  (stad, hoogste index, huidig index, daling in procenten tov hoogste index, YoY, MoM)
  (100 = Gemiddelde 2005 per gemeente)

 16. Claude says:

  Ma Ling, zie hier de uitleg van het CBS: http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/D41BE709-B8AC-40FF-BB54-76E1E83B88A1/0/Waaromisdegemiddeldekoopsomgeengoedehuizenprijsindicator.pdf (waarom is de gemiddelde koopsom geen goede huizenprijsindicator).

  Verder dacht ik ook wat Nou zegt: er worden relatief meer woningen dan appartementen verkocht ten opzichte van vorig jaar, dus dat zorgt voor gemiddeld duurdere woningen. Qua gevoelstemperatuur zijn de CBS indexcijfers in mijn stad (Amsterdam) wel redelijk treffend overigens.

 17. st@rter says:

  @ Claude, dus Leiden is Year on Year met 4% en Month on Month met 2.3% gestegen? Ik huur zelf in Leiden in afwachting van betere markt, naar wat ik hier verneem is juist dat huizen lang te koop staan en prijs relatief hard aan het dalen is.. interessant.

 18. jim says:

  Uit ‘n tijd dat je als ondernemer gewoon wisselgeld kon halen bij de bank zonder ervoor te moeten betalen. En niet doodleuk door ‘n machine werd afgescheept met dubbeltjes en stuivers nadat je om 50 eurocent stukken vroeg terwijl je nu uitgerekend omkomt in die muntjes. De Hollandse koning van de onderbroekenlol, maar let vooral even op die affiche aan de wand… Volk, er is volk!
  http://www.youtube.com/watch?v=GHIX6uKi10s

 19. Ma Ling says:

  @ Nou & Claude,

  bedankt voor jullie reacties. Nu is het zo dat de verhouding (verkochte eengezinswoningen):(verkochte appartementen) in april 2012 niet veranderd is tov maart 2012.

  Wel is de link van claude erg handig: met een voorbeeld wordt duidelijk gemaakt hoe bijv gemiddelde koopsommen kunnen dalen terwijl er sprake is van een stijgende index.

  De WOZ-waarde wordt gebruikt als correctiefactor. M.a.w: corrigeert voor woningtype. Op zich logisch, ware het niet dat dat de WOZ-waarde ook maar een momentopname is, die daarnaast als subjectief te boek staat (vanwege de bezwaren).

  Vanwege het hoge manipulatiegehalte zet dit de cijfers van het CBS w.m.b. wel in een ander daglicht.

 20. Piet says:

  @zeepbel

  Wat doet Karel Schiffer in de kleding van Ger Hukker?

 21. nhz says:

  Ma Ling: daarnaast blijf ik het vreemd vinden dat de verkoopprijzen stijgen bij deze dalende maand-index.

  ongetwijfeld doordat de starterswoningen relatief slecht lopen.

  wordt geen kamikazekoper: Wat ik niet begrijp is dat je als stichting juist gaat richten op toekomstige probleemgevallen.

  ik wel hoor, dat doet de politiek namelijk altijd: de problemen zo groot mogelijk maken.

  ulrich: Den Haag niet blij met plannen NHG

  tja, voorspelbaar maar diep triest. De kleptocraten willen geen slapende schaapjes wakker maken, het is beter dat de wolven ongestoord hun gang kunnen gaan.
  Koop vooral nog een schandalig overprijsd huis, met complimenten van uw Tweede Kamerlid!
  De reactie van Monasch is helemaal (en ook geheel voorspelbaar) imbeciel, ‘de banken moeten gewoon meer hypotheken verstrekken’. Waarom verstrekt Monasch zélf die hypotheken niet? Net als partijgenoot Samsom neemt hij met minder dan hyperinflatie blijkbaar geen genoegen, riant leven op de zak van een ander net zolang tot iedereen arm is. Daarmee kun je blijkbaar nog steeds scoren bij Henk en Ingrid.

 22. Juan Belmonte says:

  ulrich: Den Haag niet blij met plannen NHG

  Uit uw link:
  CDA-kamerlid Bas Jan van Bochove noemt het voorstel niet verstandig. “Misschien dat op termijn de regeling inderdaad zo ver beperkt moet worden, maar nu niet.” Van Bochove wil voorlopig ook doorstromers gebruik laten maken van de NHG. “Ieder huis dat verkocht wordt, is belangrijk om de woningmarkt weer op gang te krijgen.”
  ….
  De Hollandse Huizen-“markt”.
  ….
  “Ieder huis dat verkocht wordt, is belangrijk om de woningmarkt weer op gang te krijgen.”

  DE SLEUTEL VAN DE WONINGMARKT
  ligt bij de VERKOPER
  die de HollandseHogeHuizenPrijzen
  naar normale niveaus kan brengen

  De heer Bas Jan van Bochove wil het nog steeds maar niet snappen
  ondanks mulo,
  havo
  en Pedagogische Academie.

  Géén schoolvoorbeeld 🙂

 23. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Juan is erg teleurgesteld in HogehuizenPrijsMinnend NL, waarom wèl NHG tot ruim 10 maal JanModaal bruto
  – zeg maar gerust BovenJan-
  en straks opeens een Nationale HuizenprijsGarantie voor starters ?

  Zou de Polder ook gewoon op de planeet Aarde liggen 🙂

  De tijdens van de Goudgerande Garanties zijn wellicht een beetje uit de tijd ?

 24. nhz says:

  Juan Belmonte: De heer Bas Jan van Bochove wil het nog steeds maar niet snappen
  ondanks mulo,
  havo
  en Pedagogische Academie.

  als je dat recente proefschrift uit de keuken van Conijn leest (zie post tufkaj in andere thread) dan bekruipt je het geval dat misschien alleen mensen die na de lagere school gestopt zijn met opletten het snappen 😎

 25. nhz says:

  nog maar even hieronder aansluiten: wat de Tweede Kamer betreft is het duidelijk vandaag: de Nationale Huizenponzi moet kostte wat kost doorgaan, en er kan dus geen sprake zijn van beperkingen in de belangrijkste peiler van allemaal, NHG.

  Dit stelletje onverbeterlijke minkukels heeft dus nog steeds geen bal geleerd, en dat betekent voor mij dat de echte prijsdaling op de huizenmarkt nog niet eens van start gegaan is. Schaf de Tweede Kamer af voordat ze Nederland afschaft; of beter nog: allemaal opsluiten in een gesticht, want daar horen ze thuis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*