Tweeverdieners kunnen minder lenen met NHG

Voor het verstrekken van een hypotheek worden er steeds strengere eisen gesteld. Door nieuwe NHG normen kunnen tweeverdieners met gelijkwaardige inkomens minder hypotheek krijgen.

Voor starters met twee inkomens, gaat het lastiger worden om een hypotheek af te sluiten. De banken gaan namelijk uitsluitend uit van het hoogste inkomen voor hypotheken met NHG. Het tweede (lagere) inkomen gaat niet meer meegeteld worden. Hierdoor kunnen er vreemde situaties ontstaan.

Voor tweeverdieners waarbij één van beide een laag inkomen heeft, valt goed te leven met de nieuwe normen. Tweeverdieners die beide ongeveer hetzelfde verdienen zijn door de nieuwe normen de dupe. Ze kunnen slechts een hypotheek krijgen op basis van het hoogste inkomen, terwijl er nog een iets lager inkomen extra binnen komt.

Het lijkt mij terecht dat beide inkomens niet meer voor 100 procent meetellen, maar dit lijkt mij een te zware maatregel. Zij krijgen namelijk daarnaast ook nog te maken met de strengere criteria van de banken.

bron: huizenmarkt.blog.nl

Share Button
Tagged with: , ,
13 comments on “Tweeverdieners kunnen minder lenen met NHG
 1. Rien says:

  Als je de bron volgt, en de reacties op dat bericht, dan blijkt dat dit bericht niet correct is.

 2. Kapotjeplov says:

  Dit is inderdaad wel heel erg kras. Ik zou eerder zeggen: tweede inkomen voor 50% mee laten tellen. Dat lijkt me een stuk realistischer.

 3. Kapotjeplov says:

  @1: aha,loos alarm dus.

 4. John says:

  Ik las dit bericht gisteren ook al in een gratis krantje, spitsnieuws ofzo. Gelukkig op niets gebaseerd.

 5. Jacob says:

  Je kunt wel minder lenen als twee verdiener, maar je mag nog steeds de inkomens bij elkaar optellen..

  Citaat uit bronbericht :


  De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, die de Nationale Hypotheek Garantie uitvoert, becijferde eind 2010 dat voor tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van € 35.000 per jaar het maximale leenbedrag per 1 januari 2011 zou afnemen van € 160.000 naar € 129.000. Bij eenverdieners met een inkomen van € 35.000 is het maximale leenbedrag per 1 januari afgenomen van € 167.000 naar € 160.000.

  De verlaging komt door de strengere eisen voor een- en tweeverdieners die een hypotheek met NHG afsluiten.
  Volgens de stichting worden vooral de huishoudens getroffen met twee kleine inkomens, waarvan het hoogste inkomen lager is dan € 23.000 en de partners samen goed zijn voor circa € 35.000.

 6. Martijn says:

  Hoe dan ook gaat de hypotheekverstrekking er niet ruimer van worden.

  En transactieprijzen dus niet stijgen.

 7. j says:

  Goed nieuws, ik verdien nl veel meer dan mijn vrouw 🙂
  Terug naar de tijd dat je op 1 inkomen een huis kon kopen, wat zou dat lekker zijn…

 8. ll says:

  @ 5 jacob, maarhet klopt toch wel hoor, nog een bron 🙂

  Het Nibud stelt dat koppels straks niet meer hun inkomens mogen optellen bij het afsluiten van een hypotheek. De woonlasten worden bepaald naar de draagkracht van de meestverdienende. Ook berekende het instituut voor budgetvoorlichting dat huishoudens in 2011 minder kunnen besteden aan wonen, omdat andere vaste lasten zoals de zorgverzekering duurder worden. Dit heeft met name gevolgen voor de lage inkomens. Modale en hogere inkomens kunnen straks ‘slechts’ 5% minder lenen. Ook de gewijzigde belastingtarieven per 2011 pakken ongunstig uit voor de lage inkomens.
  [ Bron: Redactie Plein+ ]

 9. ll says:

  Maar geen paniek hoor, WEW speculeert op DALENDE huizenprijzen.

  ‘ Voor de groepen met een hoger inkomen verwacht Schiffer overigens niet dat zij zich noodgedwongen zal moeten richten op een lagere prijscategorie woningen. Vanwege de dalende huizenprijzen zullen zij volgens hem nog steeds dezelfde woning moeten kunnen kopen. ‘

  Zijn we hier in Olland nou helemaal gek geworden, dalende huizenprijzen ? Als je dat als WEW gaat roepen koopt toch helemaal niemand meer totdat de huizenprijzen nog meer zijn gedaald, en wachten we gewoon nog een jaartje, en nog een jaartje, en de prijzen blijven maar dalen, en dalen. We zitten nu in een negatieve spiraal, foei toch, Olland was toch anders ? 😉

  En dan moet k.k. er ook nog af, dit impliceert dat modaal gebaseerd op twee inkomens helemaal geen woning meer kan kopen, want die bestaan ( nog ) niet.

 10. nhz says:

  @9:
  misschien heeft Kareltje al ingeprijsd dat het WeW over twee jaar niet meer bestaat dankzij de dalende trend?

 11. lorenzo says:

  De HRA is dus beperkt inzake de bijleen regeling naar een duurdere woning ( met max. 30 jaar die de meesten niet halen), per snel nu ook indien er een andere , goedkopere, woning wordt aangeschaft .
  Derhalve , DE HRA IS AFGESCHAFT !

  ..op een klein dun schilletje na dan…

 12. lorenzo says:

  Het is in deze kontext natuurlijk nog steeds mogelijk te stemmen op die partij die u de HRA veiligheid waarborgt , er zelfs een breekpunt van heeft gemaakt.

 13. nhz says:

  @11,12:
  onzin: zeker 90% van de kopers van een nieuw huis profiteert ten volle van HRA, en dit betekent (mede vanwege 120% hypotheken, startersleningen etc.) dat nieuwe huizen nog steeds pakweg 100% te duur zijn vergeleken met een situatie waarbij er geen HRA zou zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*