CBS: huizenprijzen dalen

De huizenprijzen zijn voor het eerst sinds 1995 gedaald. De prijzen van verkochte woningen waren in februari gemiddeld 0,5% lager dan een jaar eerder, zegt het het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is de eerste daling sinds het CBS in 1995 met meting van de huizenprijzen begon.

daling huizenprijzen

Alle provincies
De huizenprijzen daalden in bijna alle provincies. Alleen Noord-Brabant en Overijssel waren een positieve uitzondering. De sterkste daling vond plaats in Friesland; de huizenprijzen gingen hier 4% achteruit in vergelijking met februari van vorig jaar.

Alle woningtypes
In vergelijking met januari van 2009 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 1,1%. Tussenwoningen waren even duur als een maand eerder. Alle andere typen woningen waren goedkoper. De prijzen van vrijstaande woningen daalden het meest.

Minder transacties
Het was voor de vierde achtereenvolgende maand dat er minder huizen werden verkocht. In februari werden 8900 bestaande woningen verkocht. Dat is maar liefst 41% minder dan dezelfde periode van een jaar eerder. Van alle woningtypen en in alle provincies liep het aantal verkopen fors terug.

bron: RTL Z

Share Button
Tagged with: , , ,
7 comments on “CBS: huizenprijzen dalen
 1. Joop Kl; says:

  Het aantal transacties is idd net als in januari weer bedroevend laag, dat zullen veel makelaars niet fijn vinden…

 2. M says:

  Aantal transacties geeft duidelijk aan dat er met deze prijzen geen vraag is.

 3. zoost says:

  1,1% op maandbasis = 13,2% op jaarbasis. Klink plausibel

 4. Herman says:

  Ik snap niet precies waarom er paniek gezaaid moet worden.

  Ik koop een huis omdat ik een fijn thuis wil hebben, en hiervoor heb ik een groot bedrag over.

  Als de huizenprijs daalt is dat misschien niet heel gunstig, maar ik merk er niets van zolang ik er blijf wonen.

  Daarnaast is de kans groot dat de rentes stijgen. Dit houdt in dat ik meer rente betaal over minder geld als de huizenprijzen dalen, wat effectief betekend dat er niets veranderd. Dus wachten heeft geen zin. Je kunt altijd wel blijven wachten totdat het geheel gunstiger is.

  De overweging om een huis te kopen is daarnaast alles behalve puur een financiële overweging. Als ik NU een huis zie dat ik wil hebben, dan betekent wachten hoogstwaarschijnlijk dat dit huis aan mijn neus voorbij gaat.

  Als ik nu een huis koop woon ik de komende 20 jaar in dat huis, en niemand kan mij vertellen hoe het dan staat met de huizenmarkt.

 5. charles says:

  iedereen wil een fijn thuis hebben maar op een gegeven moment is dat huis zo duur dat je de rest van je leven op een houtje moet bijten om in je huis te leven waar je de hele dag niet in kunt zijn want je moet het huis uit, werken om het huis te betalen …:S en als je NU een huis wil hebben moet je NU wachten wat er komen er NU alleen maar meer bij die NU nog mooier en groter zijn voor minder geld , over een aantal jaar zal het vast wel beter gaan maar de komende jaren niet…Als je NU een huis koopt is ie over 20jr waarschijnlijk hetzelfde waard (5jr dalen -50% daarna weer 15jr stijgen), maar dat wil je ook niet natuurlijk mensen eisen dat een huis minimaal verdubbeld per 10jaar , dat wil toch iedereen en daar ging ook iedereen vanuit dus in deze situatie zitten we nu …

 6. charles says:

  en als je toch leuk wilt wonen tegenwoordig , het Krasnapolsky in Amsterdam kost maar 56euro per nacht 😉

 7. xandr says:

  Als je NU een huis koopt, ben je een rund. Simpel. Een realistisch scenario is GD2.0, met werkloosheid 20%+. Bijbehorende daling in de huizenprijs is 50-80%. Er is geen rationele reden om nu dat risico te gaan lopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*