‘Dertigduizend banen weg in bouw tot 2011’

De komende twee jaar verdwijnen door de financiële crisis dertigduizend banen in de bouw. Vooral bouwvakkers die zich bezig houden met de productie van nieuwbouwwoningen krijgen het zwaar. Dat becijfert het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) in een rapport met de verwachtingen voor 2009.

Hoewel de economie naar verwachting in 2010 weer aantrekt, blijven de negatieve gevolgen voor de bouw volgens de onderzoekers aanhouden tot 2011. In dat jaar zou de bouwproductie zich voorzichtig stabiliseren, waarna de bouwproductie in 2012 weer opkrabbelt. Pas in 2014 ligt de productie weer boven het niveau van 2008, voorspelt het EIB.

In 2008 kwamen er al iets minder nieuwe woningen bij ten opzichte van een jaar eerder, maar de komende jaren zou de nieuwbouwproductie van woningen echt een flinke duik nemen. Voor 2009 voorspelt de EIB een daling van 10,5 procent en een jaar later elf procent. Ook verbouwingen en onderhouds- en herstelwerkzaamheden lopen de komende jaren stevig in aantal terug.

Door de teruglopende bouwproductie zijn minder arbeiders nodig in de bouw. Teruglopende aantallen vacatures, afnemende inhuur van flexibele arbeidskrachten en gedwongen ontslagen bepalen in 2009 en 2010 het beeld, voorspelt de EIB. Dit jaar, maar vooral volgend jaar zouden zo’n dertigduizend banen verdwijnen.

Het banenverlies is volgens het instituut echter van tijdelijke aard. Vanaf 2012 trekt de werkgelegenheid weer aan. Daarvoor is voldoende goed geschoold personeel nodig. De EIB wijst er dan ook op dat het belangrijk is dat juist in moeilijke tijden zorg wordt gedragen voor goed onderwijs van personeel in de bouw.

Bron NOVEM

Share Button
Tagged with: , ,
3 comments on “‘Dertigduizend banen weg in bouw tot 2011’
  1. Mark says:

    Het is jammer en onnodig.
    Als de lokale overheden en de project ontwikkelaars hun winstmarges naar beneden zouden bijstellen.Dat zou al veel schelen.

  2. Knilles says:

    En wat te denken van de idioot hoge grondprijzen, indien deze prijzen met de minstens de helft worden gehalveerd komt de woningbouw een stuk sneller uit het slop.

    Maar ja, de gemeenten en projectontwikkelaars willen hun winsten niet het raam uit gooien en houden waarschijnlijk de bouwgrond een aantal jaren braak liggend totdat de prijzen weer aantrekken.

  3. Joop Kl; says:

    Gemeentes moeten idd eigenlijk hun broekriem het hardst aantrekken en hun grondprijzen verlagen… Maar ja hun begrotingen voor de komende jaren zijn voornamelijk gebaseerd op stijgende inkomsten uit OZB en grondverkoop. Uit ervaring weet ik dat snijden in personeel en andere uitgaven bij publieke instanties bar traag en slecht verlopen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*