Correctie op prijs nieuwbouwwoning

De prijs van nieuwbouwwoningen zal in navolging van die van bestaande woningen komende maanden dalen.

De prijs van nieuwbouwwoningen zal in navolging van die van bestaande woningen komende maanden dalen.

Dat voorspelt voorzitter Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Volgens hem ontkomen bouwers en ontwikkelaars niet langer aan een prijscorrectie nu de prijzen van de bestaande woningvoorraad fors zijn gezakt.
“De dynamiek is uit de woningmarkt”, constateert Hukker. “Particulieren kopen pas een nieuwe woning als hun eigen woning is verkocht. Dat heeft een drukkend effect op de prijs. En omdat nieuwbouwwoningen vooral voor de doorstroming worden gebouwd, zal ook daar een prijsaanpassing plaatsvinden. Dat kan niet anders.”
De NVM zag in het laatste kwartaal van vorig jaar de gemiddelde prijs van een bestaande woning met 2,5 procent dalen tot 233.000 euro. Over het hele jaar kwam de daling uit op 1,8 procent. Het grootst was de prijsdaling bij duurdere woningen.
Hukker gaf gisteren tijdens de presentatie van de woningmarktcijfers ruiterlijk toe dat de scherpe daling hem heeft verrast. “Ik had niet verwacht dat de markt zo fors zou wegglijden. Maar de cijfers liegen nu eenmaal niet.”

Stilstand
Dit jaar rekent de NVM-voorzitter op een verdere daling van ongeveer 5 procent. Daar zal het volgens hem wel bij blijven. “Omdat momenteel ook de nieuwbouwproductie op zijn gat ligt, komt de woningmarkt tot stilstand. Dat voorkomt dat de prijzen volledig in zullen storten.”
Hukker vindt niettemin dat het kabinet moet ingrijpen op de woningmarkt. “Voldoende nieuwbouw is nodig om de markt gezond te houden. De productie is al minimaal, een verdere afname zou desastreus zijn voor de hele economie. Let wel: twintigduizend nieuwe woningen levert 1,1 procent economische groei op. Dat moet het kabinet zich ook eens realiseren.”
In de laatste maanden van 2008 verkochten de ruim vierduizend NVM-makelaars 16 procent minder woningen. Hukker verwacht dat de terugval in transacties dit jaar zal leiden tot de sluiting van ruim tweehonderd makelaarskantoren.

bron: Cobouw

Share Button
Tagged with: , ,
9 comments on “Correctie op prijs nieuwbouwwoning
 1. johnny says:

  Zeker , als er geen transacties zijn kan er ook geen prijsverandering zijn. Heeft muppet Hukker toch een keer gelijk.

 2. Renee says:

  Tegen beter weten in hoopt/denkt de NVM dat de daling 5% zal bedragen. Bijna niemand koopt meer een woning, dat is goed te zien aan het aantal te koop bordjes in heel Nederland. Het zijn niet alleen de dure woningen, ook veel flats (ook wel appartementen genoemd !!) staan heel lang te koop. De mensen die hun huizen moeten verkopen, moeten toch echt rekening houden met een daling van 10 tot 20% in 2009. In 2010 zal er nog wel 5% bij gaat komen, denk ik zomaar.

 3. Jeroen says:

  Cijfers liegen niet Hukker wel!!

 4. xandr says:

  “twintigduizend nieuwe woningen levert 1,1 procent economische groei”. Dus als we dit doorsturen naar het CBS, er -60,000 woningen inpluggen, dan komen we al op -3.3% GDP uit? Paging Mr Bos…
  Ik ga overigens voor de -10%, all inclusive.

 5. Joop Kl; says:

  Een bevriend stel heeft twee weken geleden idd een v.o.n. nieuwbouwhuis met korting gekocht. Dit huis stond al bijna 4 maanden leeg in een project. Kregen in totaal 30.000 Euro “korting”. Vraagprijs was 269k weggegaan voor 239k

 6. Jan says:

  Nieuwbouw wat nu al staat even daargelaten, maar wat voor een kwaliteit zal er de komende jaren gebouwd worden?

 7. johnny says:

  Duitse bouwers toch ? Goedkoper en vele malen beter .

 8. Bouke says:

  “20.000 woningen levert 1.1% economische groei”

  Misschien bedoeld Hukker: als we 20.000 woningen meer bouwen dan in het voorgaande jaar, dan levert dat – eenmalig – 1.1% groei op. Maar dan moet die hoge productie wel elk jaar worden herhaald, anders is het weer een min!

  Trouwens: 20.000 woningen levert helemaal geen 1.1% bbp = 6.6 miljard euro op aan toegevoegde waarde. Dit kan alleen als de gemiddelde prijs 330.000 euro is en 100% van deze omzet binnenlandse productie is. Onzin natuurlijk, we importeren een deel van de toegevoegde waarde en de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning is lager. Een meer realistische schatting lijkt me 0.6% bbp voor 20.000 woningen. Ach, dan valt het effect van zo’n 10.000 woningen lagere woningproductie in 2009 nog wel mee.
  Voor de woningmarkt is het wel jammer natuurlijk.

 9. Ger Rukker says:

  “Ik had niet verwacht dat de markt zo fors zou wegglijden. Maar de cijfers liegen nu eenmaal niet.”

  Nou dan …. de cijfers liegen niet … wie ligt dan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*