AFM wil meer openheid kantorenmarkt

De Autoriteit Financiele Markten (AFM) wil dat vastgoedondernemingen vanaf het jaarverslag over 2011 meer openheid geven over gegevens die de waardering van vastgoed beinvloeden, aldus hoofd toezicht financiele verslaggeving Tom Meershoek in een gesprek met Het Financiele Dagblad maandag.

Een van de zaken waarover volgens van Meershoek meer duidelijkheid gegeven moet worden, zijn de ‘huurvrije periodes’. Deze periodes worden nu niet gemeld, maar deze zijn wel direct van invloed op de waardering van het vastgoed. “Huurvrije periodes moeten transparanter worden gemaakt”, stelt Meershoek.

Verhuurders geven hun huurders vaak een dergelijke korting om daarmee de kantoren gevuld te krijgen, aldus het FD.

Volgens het FD zouden lagere waarderingen voor vastgoed, naast de ondernemingen, ook beleggers en banken kunnen treffen. De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde in het voorjaar nog dat te hoge waarderingen het complete financiele systeem in Nederland aan het wankelen zou kunnen brengen, stelt het FD.

Vastgoedondernemingen die de regels niet goed toepassen, zullen door de AFM tot openbaarheid worden gedwongen.

bron: RTL Z

Share Button

86 Reacties

 1. Dow Jones Zegt:

  Converteren naar woonruimte?

  Cheerio,

  Dow Jones

 2. Francisco Zegt:

  Nee, ben je mal dan zouden de huizenprijzen dalen. Nee, dan nog liever AFBREKEN!! We moeten vooral zorgen dat het slavenvolk in Europa geknecht blijft door de banken zodat ze allen full time blijven werken tot hun 70-ste.

 3. Steve Zegt:

  In A’dam zijn ze al druk bezig kantoren naar studenten hokjes om te bouwen:

  parool.nl/parool/n…ig-GAK-kantoor.dhtml

  parool.nl/parool/n…udentencomplex.dhtml

  Ook braakliggende grond wordt volgegooid met studenten container woningen:

  parool.nl/parool/n…ten-in-Bijlmer.dhtml

  parool.nl/parool/n…emaal-verhuurd.dhtml

  De top van de markt (kantoren) wordt nu dus vervangen door de bodem van de markt: studenten huisvesting.

  Alleen in Amsterdam staan al dik meer dan 1 miljoen kantoor vierkante meters leeg, is dus meer dan 30.000 studenten kamers in potentie = overaanbod = crash van die markt.

  Prima, doen dus 😉

 4. Heiny Zegt:

  @2: Nog meer slopen dan alle sociale woningbouw van dit moment en ook daar weinig of enkel luxe woningen tegenover zetten?

  Gouden tijden voor slopers!

 5. Steve Zegt:

  Off topic:

  Bogarde veiling soap:

  “Van Lanschot heeft een groot deel van de hypotheeklening aan Bogarde verstrekt. Bekend is dat banken meebieden bij executieveilingen om de prijs op te drijven maar in dit geval bleef Van Lanschot zelf de enige hoogste bieder. Bogarde blijft zitten met een restantschuld van €1,7 mln.”

  vastgoedjournaal.n…-voetballer-Bogarde/

  Ben benieuwd welke prijs de laatste echte bieding was.

 6. FT Zegt:

  Dow Jones,

  Helaas, dat gaat hem niet worden.
  Ik heb nog even gezocht naar het artikel, maar kon het niet vinden. Alleen het persbericht wat het onderzoek opleverde.
  Dus even uit het geheugen:
  Het komt er in het kort opneer dat het goedkoper is om alles plat te gooien. Een van de voorbeelden die genoemd werden:
  Afvoer is met de bouw geen rekening me gehouden, ieder woonhuis heeft dit nodig (douche/WC etc) dit achteraf aanleggen wordt heel erg duur. Het gevolg is dat de woningen bij ombouwen duurder worden dan platgooien en opnieuw beginnen.

  ed.nl/economie/764…niet-gemakkelijk.ece

 7. dr.t Zegt:

  Het AFM, was dat niet het clubje dat er voor heeft gezorgd dat de huizenprijzen zijn gaan dalen, na de aanvankelijke opleving eind 2010?

 8. dr.t Zegt:

  De AFM uiteraard

 9. Daphne Zegt:

  Laat de eigenaren van die kantoorpanden de boel maar lekker weer plat gooien. Als daar maar geen cent belastinggeld aan te pas komt.

 10. Steve Zegt:

  @8

  Dream on.

  De verliezen worden uiteindelijk allemaal bij ‘het volk’ gedumpt via o.a. de banken & pensioenfondsen.

  De banken zullen voor de verliezen hun handje weer ophouden in Den Haag en de pensioenfondsen zullen de pensioenen nu of in de toekomst korten.

 11. Ralph Zegt:

  dr.t:
  Het AFM, was dat niet het clubje dat er voor heeft gezorgd dat de huizenprijzen zijn gaan dalen, na de aanvankelijke opleving eind 2010?

  Indirect, ja. En terecht overigens.

 12. dr.t Zegt:

  Maar eindelijk weer eens goed nieuws.
  De hypotheekrente daalt fors.

  Hypotheekadviseurs hebben goed nieuws voor hun klanten. Een positief bij-effect van de Europese kredietcrisis is het feit dat de Nederlandse hypotheekrente flink begint te dalen.

  In augustus heeft bijvoorbeeld de ING haar hypotheekrente op 5 en 10 jaars vaste leningen al 4 x verlaagd met in totaal 50 basispunten (0,5%). Een 5 jaars hypotheek met NHG doet momenteel nog maar 4,3% rente per jaar (dat was in juli nog 4,8%). De 10 jaars staat nu op 5,2%.

  ING verlaagde haar 5 jaars tarief op 4 augustus met 0,1%, op 11 augustus met 0,1%, op 18 augustus met 0,2% en op 25 augustus weer met 0,1%.

  Het incourante 3 jaars tarief staat nu slechts op 3,85%. Begin juli deed de 3 jaars nog 4,6%. Een daling dus van 75 basispunten in korte tijd.

  Rente
  De hypotheekrente zakt door een gestaage daling van de rente op kapitaalmarkt in Nederland. De Nederlandse overheid betaalt deze week 2,2% rente voor 10 jaars leningen.

 13. dr.t Zegt:

  Ralph
  Indirect ja, terecht ook ja, maar de timing had niet slechter gekund.

 14. CD Zegt:

  @9 Ralph en @10 Dr. T

  Ik vraag mij af wat er van “marktwerking” overblijft als het dalen van huizenprijzen “gemanaged” of “getimed” moet worden door overheid of aan overheid gerelateerde instituties…

  Natuurlijk, we moeten niet willen dat mensen in problemen worden geworpen, maar is een activistische overheid op dit punt misschien niet juist (een!) oorzaak van het probleem?

  Waarmee overigens de opmerking dat de timing niet slechter had gekund, op weliswaar een andere wijze wellicht, niet minder waar is.

 15. ll Zegt:

  Dr.t. het is gewoon fraude.

  De waarde van het pand wordt berekend naar de inkomsten voor het pand.

  De inkomsten die in de boeken staan kloppen niet ….., die worden via side letters verrekend, dus buiten de balans om, waardoor de ” echte ” inkomsten dus veel lager zijn, en dan wordt de waardering van het pand ook lager.

  Zo heeft Enron zich ook rijk gerekend, het resultaat toen de fraude werd ontdekt was een drama……

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Enron

 16. Laurens Zegt:

  Het feit dat er belastingaftrek is voor een leegstaand kantorenkolos is killing voor de kantorenmarkt. Die gewoon weghalen en de snelle vastgoed boys even helemaal laten leegbloeden. De belastingbetaler moet hier HELEMAAL maar dan ook helemaal NIETS van voelen. De snelle vastgoed boys wilde marktwerking toen de prijs alleen maar kon stijgen, dan gebruiken we dezelfde marktwerking wetten tijdens de daling!

 17. Peter2 Zegt:

  @11: ll,

  Zo is het maar net. Op heel veel plaatsen waar grote schulden een belangrijke rol spelen, inclusief de overheid, zul je dit soort fraude tegen gaan komen. De lijken beginnen nog maar net uit de kast te rollen!

  Overigens is de rol van de overheid bij Enron opmerkelijk geweest. De belastingdienst heeft Enron veel ruimte gegeven om fictieve toekomstige winsten als zekere winst in de boeken te plaatsen…waarna de bonussen konden rollen en er nog meer geld aangetrokken kon worden.

  Het is dus zeker geen zuiver verhaal van een overheid/toezicht die heeft zitten slapen. Maar ook het verhaal van een overheid die actief deelnam aan de fraude en die toen het mis ging, iemand most hebben om alle schuld op af te schuiven.

 18. ll Zegt:

  Een tip voor studenten of anderen met bijbaantjes die voor 2011 een teruggave aanvragen via programma ” verzoek of wijziging voorlopige aanslag 2011 ”

  Doe het niet digitaal, er zit een fout in het programma, U krijgt geen cent terug volgens het programma, maar U heeft er wel recht op 🙂

 19. bankschroef Zegt:

  @14, ik denk eerder 1 lijk waar een heleboel lege kasten uitrollen 🙂

 20. Dow Jones Zegt:

  Ik las net op RTL-Z dat de Nederlandse hypotheekrente – als “positief bij-effect van de Europese crisis” – “flink” gedaald is. Wees dus maar blij met die Grieken, Henk en Ingrid, want ze betalen jullie hypotheek…

  En nu maar hopen dat de Grieken niet door beginnen te krijgen dat de West-Europese landen de “Europese crisis” dus helemaal niet op willen lossen. Let’s face it, het is een eitje om Griekenland er weer bovenop te krijgen (binnen vijftien jaar moet dat kunnen lukken), maar daar hebben wij hier toch helemaal geen belang bij? Gratis lage rentes hier door de oplopende spreads in Zuid-Europa, mooi toch, voor zolang het duurt natuurlijk.

  rtl.nl/components/…rente-zakt-flink.xml

  Cheerio,

  Dow Jones

 21. Steve Zegt:

  @12 Il,

  Voor het gepeupel zou dit fraude zijn maar voor de elite van dit land is dit helaas business as usual. Het is aan Jan met de pet natuurlijk lastig uit te leggen dat dezelfde accountants die de regeltjes moeten toepassen vuistdiep bij dit soort fraudes betrokken zijn:

  “Volgens ingewijden hebben KPMG en PWC alleen al in Amsterdam het afgelopen jaar zo’n veertig à vijftig miljoen euro gecasht door te verhuizen naar nieuwe gebouwen. De opbrengsten zijn dus enorm. Naar verluidt kwamen de miljoenenpremies zelfs niet eens het bedrijf ten goede, maar werden ze rechtstreeks overgemaakt naar rekeningen van de dames en heren vennoten.”

  hpdetijd.nl/2011-0…ouwen-voor-leegstand

  De engelsen zeggen ‘A fish rots from the head down’.

 22. Nico de Geit Zegt:

  Banken gingen er blijkbaar vanuit dat de vastgoedprijzen alleen omhoog konden. Een eigen inbreng van 30% voor als de prijs toch omlaag zou gaan was realistischer geweest.

  Kantorenmarkt overgefinancierd? En de woonhuizen? Veel woningeigenaren financieren 108%!!

 23. bankschroef Zegt:

  Nou, Jan met de Pet hoef je echt niet uit te leggen dat alles wat in een pakkie loopt z’n zakken vult over de ruggen van anderen.

 24. ll Zegt:

  Tegenlicht van vandaag, een mooie samenvatting van de op dit draadje gevoerde discussies en de bijna onoplosbare en toch opgeloste raadselen van jaren 🙂

  Speciaal voor Goudbelegger 🙂

  beta.uitzendinggem…afleveringen/1111516

 25. Dow Jones Zegt:

  Er is iets mis… krijg mijn comment niet gepost…

 26. floor Zegt:

  In Amerika gaat Obama $ 4 biljoen (dat is een 1 met 12 nullen) besparen, huh? ja de komende 120 jaar.

 27. Frans Zegt:

  @ dr t: je begrijpt blijkbaar niet dat de goedkopere hypotheek uit eigen achterzak wordt betaald.
  Lage rente,later minder pensioen.
  lage rente, spaarders worden uitgekleed, slecht voor de economie.

 28. dalen Zegt:

  @ 20 steve

  Bedankt voor de link. Wat een goed verhaal. Dat is nog eens onderzoeksjournalistiek, hetgeen veel meer moet gebeuren.

  Die Norbert ter Mors heeft meerdere goede artikels geschreven en schopt wel meer tegen de gevestigde orde, en dat voor een oud-makelaar.

  Hij weet wel waar hij over praat.

  @ 22 bankschroef

  Niet iedereen in een kostuum doet dat maar ik begrijp wat je bedoelt. Echter, het is niet zo dat Jan met de Pet het allemaal doorheeft. Dat besef moet nog volledig inzinken. Waarschijnlijk komt tegen die tijd het volk in opstand. Dat moet immers van Jan met de Pet komen.

  @ 23 ll
  Bij mij werkt het niet. Wie waren de gasten?

  @ 25

  Obama verlegt het probleem om Walstreet uit de wind te houden

 29. dalen Zegt:

  @ allen

  Vergeet vandaag (Prinsjesdag) niet om 15.00 uur te kijken als het beroemde koffertje wordt geopend.

  “We staan er goed voor” Nee wacht

  “We staan er zeer goed voor”, in vergelijking met de andere landen, dat dan wel weer.

  Het beloofde zoet komt ook, nog even geduld (20 jaar?)

  Fijne dag vandaag.

 30. Paul99 Zegt:

  Hypotheekrenteaftrek kleiner taboe dan gedacht

  volkskrant.nl/vk/n…oe-dan-gedacht.dhtml

  Lijkt me wel geschikt voor een nieuw draadje.

 31. Paul99 Zegt:

  “Hypotheekrenteaftrek kleiner taboe dan gedacht”

  Volgens een onderzoek van de Volkskrant door NIPO.

  Krijg de link niet geplaatst.

  Lijkt me wel geschikt voor een nieuw draadje.

 32. ll Zegt:

  Dalen misschien werkt deze?

  beta.uitzendinggem…afleveringen/1111516

  Kleine groep internationale topintellectuelen, die onafhankelijk zijn, verzameld door Manuel Castells

 33. dalen Zegt:

  @ 30 LL

  Dank je. Interessant!

 34. ll Zegt:

  Oh, oh, vandaag…..

  Siemens haalt miljarden van Franse bank en stalt het bij de ECB ???

  Italia downgraded

  Brics landen willen geld stoppen in Europees noodfonds

  China gestopt valutahandel Europa ?

  Een dodelijke cocktail, maar gelukkig spreekt B.B. vanavond, kan ie weer lekker gaan QE-en 🙂

 35. Merijn Knibbe Zegt:

  Terzijde: wie geeft binnenkort het feestje als er 250.000 woningen op funda staan?

 36. Nico de Geit Zegt:

  ll: Dalen misschien werkt deze?

  beta.uitzendinggem…afleveringen/1111516

  Voor het bekijken van het filmpje heb je Microsoft sofware nodig. Vanaf deze computer kan ik dat niet installeren. Moet ik eerst een oude Microsoft computer van zolder halen.

 37. ll Zegt:
 38. Nico de Geit Zegt:

  ll: Nico, yust trying

  hollanddoc.nl/kijk…-van-een-crisis.html

  Hij is al een paar minuten aan het laden, maar er gebeurt niets. Ik zit op een chromebook, en dat bevalt prima. Alles werkt, behalve virussen en Microsoft.

 39. lorenzo Zegt:

  20 steve : De rellen in London , het verloren geldkistje waar er uiteindelijk 1 (..) toch nog 15 euro terugbracht.
  Is het niet inherent aan de mens ? Zijn we kortom niet allemaal boef , als de omstandigheden er maar naar zijn ?
  Selectieve verontwaardiging bekijk ik immer van 2 kanten.

 40. ll Zegt:
 41. Bug Zegt:

  Italie naar A en consumentenvertrouwen stort in. De AEX stijgt snappen jullie het nog ?

 42. Hugo Zegt:

  @39 (bug)

  De magie van de printing press en currency collapse. Wat heb je liever een aandeel op een corrupte beurs of een spaarrekening / staatsobligatie van een failliete bank / overheid? Papierknuffelaars hebben het maar moeilijk.

 43. Maria Zegt:

  @33 Merijn Knibbe

  Hadden we niet in Utrecht afgesproken?

  249.634 huizen te koop

 44. 2Cent Zegt:

  Italie naar A en consumentenvertrouwen stort in. De AEX stijgt snappen jullie het nog ?

  Als geld minder waard wordt moet je er iets mee doen. Gezonde bedrijven zijn nu in de aanbieding, en maken meer winst(in euros) als de euro minder waard is. Helemaal goed voor de export.

 45. V Zegt:

  @42

  Na een flinke daling op de beurs en veel lager handelsvolume stijgt de volatileit, wat zoiets wil zeggen dat elke individuele transactie een groter impact heeft op de beurswaarde. Manipuleren wordt dan makkelijker en kan voor de slimmere spelers gunstig uitpakken omdat er ongelooflijk veel trendvolgers zijn (niet in de laatste plaats de geautomatiseerde traders). Zo kan de beurshandel even helemaal losgekoppeld worden van de huidige stand van zaken in de politiek of reëele economie. Maar dat zal nooit lang duren. Reken maar dat de trend weer negatief wordt deze week.

 46. nhz Zegt:

  Francisco:
  Nee, ben je mal dan zouden de huizenprijzen dalen. Nee, dan nog liever AFBREKEN!!

  en let wel: pas afbreken nadat de overheid het pand voor de volle balanswaarde van de eigenaar gekocht heeft, of anderszins beloofd heeft alle virtuele verliezen te compenseren. Want zo werkt dat in de polder.

  Daphne:
  Laat de eigenaren van die kantoorpanden de boel maar lekker weer plat gooien. Als daar maar geen cent belastinggeld aan te pas komt.

  geen cent belastinggeld: dat is een illusie in vastgoed maffia paradijs Nederland.

  dr.t:
  Maar eindelijk weer eens goed nieuws.
  De hypotheekrente daalt fors.

  goed nieuws voor jou, maar slecht nieuws voor de echte economie (en voor spaarders, mensen met een pensioen, enz.).
  En vooral slecht nieuws omdat het er voor zal zorgen dat de schuldenberg, en alle problemen die dat ervoorzaakt, nóg groter wordt. Koop nog even een veredelde bezemkast voor 1 miljoen euro, maandlasten te verwaarlozen!!

  floor:
  In Amerika gaat Obama $ 4 biljoen (dat is een 1 met 12 nullen) besparen, huh? ja de komende 120 jaar.

  en vermoedelijk dan de laatste $3.9 miljoen in de laatste tien jaar van die periode. Nog even afgezien van het feit dat ‘besparen’ in het Obamiaans betekent dat je minder meer gaat uitgeven, en dus zeker niet minder.

  2Cent:
  Gezonde bedrijven zijn nu in de aanbieding, en maken meer winst(in euros) als de euro minder waard is. Helemaal goed voor de export.

  hoe gezond kunnen bedrijven zijn als hun klanten doodziek zijn (er wordt al geschermd met 5-10% koopkracht verlies voor de middeninkomens in NL), en veel van de traditionele export bestemmingen feitelijk failliet zijn?

 47. Nico de Geit Zegt:

  Bug: De AEX stijgt snappen jullie het nog ?

  Dat komt omdat mensen van hun euro’s afwillen: daar kopen ze bijvoorbeeld aandelen voor, of goud.

 48. Nico de Geit Zegt:

  ll:
  Nico

  http://vizoo.nl/nederland-2/tegenlicht/17299/

  Nee, dat is ook Microsoft Silverlight.

  Die lui bij Microsoft zijn zo arrogant: een programma maken dat alleen en uitsluitend op Microsoft draait. De nieuwe Word-bestanden kunnen alleen geopend worden met het nieuwe Word-programma. Maar dan moet je wel eerst een sleutel kopen. 70 euro voor thuisgebruik, 400 voor zakelijk gebruik – per computer. Veel lutsers betalen dat.

 49. nhz Zegt:

  Nico de Geit: De nieuwe Word-bestanden kunnen alleen geopend worden met het nieuwe Word-programma. Maar dan moet je wel eerst een sleutel kopen.

  je kunt ze gewoon gratis lezen met een update van de gratis Word viewer. Alleen als je moet bewerken is het lastiger (ik krijg helaas nog al eens stukken ter commentaar waarbij men dan verwacht dat je in de tekst de opmerkingen zet). Maar ik neem aan dat je zoiets met de laatste OpenOffice updates ook wel voor elkaar krijgt.

  ***

  Ondertussen: Bank Run aan de gang bij BNP, dat is toch die bank die tegen de allersoepelstet voorwaarden probeert extra scheefleners als klant te krijgen? Blijkbaar was hun portfolio met al die PIGS erin nog niet riskant genoeg. Ongeloofelijk dat dat zomaar kan, en dat straks de belastingbetaler weer mag opdraaien voor de ellende die deze criminelen aanrichten (want bij de scheefleners valt niks te halen …).

 50. Nico de Geit Zegt:

  nhz: Maar ik neem aan dat je zoiets met de laatste OpenOffice updates ook wel voor elkaar krijgt.

  Zal best, maar ik wil dat soort bestanden niet eens openen – ze zijn speciaal ontwikkeld om Microsoft op te dringen.

  Het is aangetoond dat Microsoft gebruikers vaak een lage intelligentie hebben. Of beter: de kans dat iemand met een lage intelligentie Microsoft Explorer gebruikt is groot: nicodegeit.wordpre…agere-intelligentie/

 51. Ralph Zegt:

  V:
  @42

  Na een flinke daling op de beurs en veel lager handelsvolume stijgt de volatileit, wat zoiets wil zeggen dat elke individuele transactie een groter impact heeft op de beurswaarde. Manipuleren wordt dan makkelijker en kan voor de slimmere spelers gunstig uitpakken omdat er ongelooflijk veel trendvolgers zijn (niet in de laatste plaats de geautomatiseerde traders). Zo kan de beurshandel even helemaal losgekoppeld worden van de huidige stand van zaken in de politiek of reëele economie. Maar dat zal nooit lang duren. Reken maar dat de trend weer negatief wordt deze week.

  De Goldman Sachs methode bij uitstek. Die schuiven even wat heen en weer op een rustige dag en er is een miljoenen winst.

 52. dr.t Zegt:

  NHZ

  Dat ambtenaren geen loonsverhoging krijgen dat moet ik trouwens nog zien: dat wordt al jaren aangekondigd, en steeds blijkt dat ze er toch weer minimaal 1-2% per jaar op vooruit gingen. Hoe zat het trouwens met het flink terugdringen van het aantal ambtenaren? Zou me niks verbazen als er nu nog meer zijn dan voordat de Bende van Rutte het roer overnam; en dan tel ik die miljoenen nep-ondernemers die volledig van overheidssubsidie bestaan (kinderopvang, bouwsector, fin. dienstverlening, enz. enz.) nog niet eens mee.

  Het alternatief is dat soort sectoren niet te financieren. Maar afschaffing van subsidiestromen zou gepaard dienen te gaan met een verlaging van de IB belasting. Is dat wat je wilt..

  Mijn zegen heb je. Houd alles zo simpel mogelijk, drastische beperking van regelgeving. Van mijn part maar één laag belastingtarief, geen belastingaftrek, geen HRA, geen huursubsidie, geen kinderbijslag afschaffing van WW, WIA etc.

  Iedereen zoekt het zelf maar uit. Ambtenaren zijn dan niet meer nodig.
  Misschien wat meer politieagenten en gevangenissen om de toename van stelende burgers, op te sluiten.

  Maar ik heb makkelijk praten in hethier en nu. Maar is dat wat je wilt, ik weet waar je tegen bent maar waar ben je eigenlijk voor.
  Kleine overheid, vrije markt…

 53. Dawg Zegt:

  “It appears the European Systemic Risk Board has, according to Dow Jones, issued its first warning to governments, urging them to prepare capital injections for some European banks.”

  zerohedge.com/news…prompts-esrb-warning

  Schijnt weer een nieuwe bankoverval (ja, dat woord heeft inmiddels een diametraal tegenovergestelde betekenis gekregen)aan te komen.

 54. dr.t Zegt:

  280.000 sociale huurwoningen laat het aanal tot je doordringen. Minimaal 2 personen per huishouden. Half miljoen mensen aan een huursubdidieinfuus. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat het zover is gekomen in een stad die alles in zich heeft om in economische zin te bloeien.

 55. nhz Zegt:

  dr.t:
  Het alternatief is dat soort sectoren niet te financieren. Maar afschaffing van subsidiestromen zou gepaard dienen te gaan met een verlaging van de IB belasting. Is dat wat je wilt..

  Kleine overheid, vrije markt…

  ja, ben ik helemaal voor.

  Vrijwel alle subsidies kunnen afgeschaft worden en het geld dat daarmee bespaard wordt mag terug naar de belastingbetaler. Laat mensen zelf maar beslissen waar ze hun geld aan willen besteden, dat kunnen ze beter dan één of andere ambtenaar in Den Haag. Subsidies of regelgeving rondom bepaalde zaken die de markt niet kan regelen (bijv. natuurbeheer, vervuiling, aantasting van eindige hulpbronnen) daarvoor zou ik een uitzondering maken.

  Overheid moet zich alleen bemoeien waarvoor ze onmisbaar zijn (da’s bijna niks, dus), en als ze zich ergens mee bemoeien op het laagst mogelijke nivo, dus vooral niet één over andere super-EU-kleptocratie die vanuit een ambtelijk paleis tot in de uithoeken van het continent alles wil regelen – want dat resulteert alleen maar in wanbeleid, foute investeringen, corruptie etc.

  hou het simpel, hoe het klein; Small is Beautiful (Schumacher 1970 ofzo, nog steeds heel actueel).

  Dawg: Schijnt weer een nieuwe bankoverval (ja, dat woord heeft inmiddels een diametraal tegenovergestelde betekenis gekregen)aan te komen.

  ja, ze zouden ook wat meer spaarrente kunnen betalen resp. wat minder geld uitlenen aan deadbeats die toch nooit hun hypotheek kunnen terugbetalen. Maar dat is politiek gezien geen optie, dus we stelen het gewoon weer van de burgers; want als de overheid steelt dan is het goed.

  dr.t: Half miljoen mensen aan een huursubdidieinfuus.

  Voor het overgrote deel van die mensen gaat het om peanuts, hooguit een paar tientjes in de maand. Zullen we het eens hebben over die paar miljoen scheefleners in Nederland die voor vele honderden (zo niet duizenden) euro’s per maand aan het overheidsinfuus liggen? Dan praat je toch echt over bedragen van een heel andere grootte orde.

 56. Scheefwoner Zegt:

  @52 NHZ

  Net op het nieuws werd aan Jan Kees gevraagd om de HRA af te schaffen. Zijn antwoord was dat er dan een korting op de IB moest worden gegeven en dat dit dan per saldo niets oplevert.

  Jammer want zo blijven de huizenprijzen onzuiver.

 57. Maria Zegt:

  @53 Scheefwoner

  Per saldo levert het niets op, maar per persoon wel.

  Verder zou het de grootste verdieners aan de HRA, de banken, wellicht ook minder overmoedig maken en ervoor zorgen dat ze doen wat ze moeten doen: alleen dienstverlenen.

  Inderdaad zouden huizenprijzen zakken en uitkomen op een betaalbaar niveau, geen HRA nodig!

 58. nhz Zegt:

  Maria:
  Per saldo levert het niets op, maar per persoon wel.

  inderdaad, maar er zijn zoveel zaken die de overheid regelt die per saldo niks opleveren (erger nog, onder de streep is het meeste zwaar onrendabel).

  Maar ik denk niet dat het ‘per saldo’ ze iets interesseert, het feit dat het de banken veel omzet zou schelen, en dat bepaalde veelverdieners veel slechter uit zouden zijn, is daarentegen wél een argument waar Den Haag zeer gevoelig voor is.

 59. hugo Zegt:

  @50 (dwag)

  Ik las laatst dat de Franse banken 4x het bbp van Frankrijk hebben geleveraged. Begint een kansloos over te komen allemaal. Het is een MAD (mutual assured destruction) situatie. Dat wordt ronde zoveel monetariseren voor de ECB.

  Ik vraag me nog steeds af hoe het is gecoördineerd door heel Europa dat alle verantwoordelijken een kaartje ‘vrij van criminele vervolging’ hebben gekregen. Geen enkel onderzoek, nergens terwijl dit de grootste roof uit de geschiedenis is.

 60. Scheefwoner Zegt:

  Maria:
  @53 Scheefwoner

  Per saldo levert het niets op, maar per persoon wel.

  Maria,

  Nu je het over persoon hebt moet ik ineens aan de persoon Bogarde denken. 12 jaar geleden gekocht voor 1.1 miljoen euro en een huidige hypotheek erop van 2.8 miljoen euro. Tel uit je HRA. En dan nog moet alles geveild worden wegens betalingsachterstanden. Over zuinig leven gesproken! Hij zal ook wel goede “adviseurs” gehad hebben.

 61. Dawg Zegt:

  @56 hugo

  Ik kan me niet voorstellen dat dit nog goed gaat aflopen. En als ik zie welke policy organisaties als het IMF als oplossing voor de schuldencrisis aandragen dan kan ik alleen maar begrijpen dat men het daar ook niet meer weet:
  rtl.nl/components/…conomische-groei.xml

  Kicking the can en op naar Weimar revisited.

 62. Nico de Geit Zegt:

  Het filmpje staat hier in flash-formaat, dan kunnen niet-Microsoft gebruikers ook kijken:

  zaplog.nl/zaplog/a…fose_van_een_crisis/

 63. Steve Zegt:

  @37 Lorenzo,

  Het feit dat dit soort fraude min of meer open en bloot gepleegd worden zegt genoeg. Het is duidelijk dat dit soort praktijken dus gedoogd worden of wellicht perfect legaal zijn. Ik heb ook niet de illusie dat iemand hiervoor een serieuze tik op de vingers krijgt, ‘iedereen’ heeft eraan meegedaan.

  Misschien zijn we wel in de decadente fase beland waarna het systeem instort. Het systeem van prive winsten en gesocializeerde verliezen werkt als een turbo om de verschillen tussen de ‘haves and have nots’ te vergroten.

  Als Jan met de pet er straks massaal achterkomt dat hij een hypotheek molensteen om z’n nek heeft, de volgende 20 jaar de helft van z’n koopkracht verliest en snapt dat z’n pensioen een fata morgana is kunnen we wel eens naar Griekse toestanden gaan uitkijken.

  Nu denken Henk en Ingrid nog dat de buitenlanders de schuld van alles zijn en de echte pijn moet nog gaan komen. Op een gegeven moment moeten ze toch gaan inzien dat ze genaaid worden door de eigen elite. Ouderwetse klassenstrijd toch?

  @57

  Het huis van Bogarde is uiteindelijk door de bank zelf op de veiling (van Landschot) gekocht! Wellicht kunnen ze zo boekhoudkundig het verlies een tijdje beperkt houden.

 64. hugo Zegt:

  @58 (dwag)

  Ik ben blij dat het IMF het ook niet meer weet. Liedje was altijd commerciële banken van machtige landen (samen met de wereldbank) lenen een land/regio teveel, ”economische schok’, IMF erin en uitkleden maar.

  Lijkt nu te veranderen in dat verhaal van de kikker en de schorpioen. http://www.anekdotes.net/2schorpioen.html

  In Davos (WEF) jl januari werd al gesproken over 100 biljoen dollar extra krediet. telegraph.co.uk/fi…-Economic-Forum.html. Welke bubble kan je nog blazen? Die van de staatsschulden zit inmiddels redelijk vol….

 65. floor Zegt:

  @ Scheefwoner
  Ja, kun je zien hoe dom ‘ie is, afschaffen HRA en verlagen IB, hoezo levert dat niets op?
  Je kunt dadelijk de IB toch weer verhogen oetlul.
  Die lui kijken inderdaad niet vooruit.

 66. racekever Zegt:

  @60 Ja, verbaast mij ook dat niemand in actie komt.

  Het Goede Doel misschien…
  Waar kan ik heen… Nee niet naar Belgie… Siemens schuilt bij ECB, ECB koop zelf al goud op. Oostenrijkse banken ook al in de problemen door bevriezing van wisselkoers vanuit Hongarije.

  Het gaat steeds sneller….. bergafwaarts

 67. Laurens Zegt:

  hugo,

  Ik denk dat de Duitsers er voor zorgen dat er geen geldverruimming zal plaats vinden. Politiek gaat het Merkel al niet voor de wind in haar eigen land, dit zou haar doodsteek worden als ze voor zou stemmen.

  Banken zullen door de overheden wel overeind worden gehouden. Al zie ik ze liever genationaliseerd, Glass Steagall act eroverheen en keihard die supersalarissen aanpakken!

 68. racekever Zegt:

  Laurens,

  Laurens,

  Ik betwijfel of banken nog overeind gehouden kunnen worden. BNP, Societe General vier maal bbp. Kijk eens naar de gigantische erectie van CDS swaps in de grafieken.

  zerohedge.com/site…9/20110920_LIBOR.png

 69. Dawg Zegt:

  Laurens,

  Banken kunnen deflatie niet aan. Ook Duitse banken niet. We zullen gaan zien welke rol zwaarder gaat wegen voor de ECB: die van hoedster van prijsstabiliteit of die van lender of last resort. Ik gok op het laatste.

  Ik las vandaag het volgende krantenartikel:

  standaard.be/menin…#038;forumid=2956513

  Als de cijfers in het genoemde artikel kloppen hadden de Belgische banken hun spaarders dus 13 miljard i.p.v. de feitelijke 8,9 miljard euro uit moeten betalen aan rente. Zou impliceren dat je alleen al (€ 13 miljard: € 172,5 miljard) x 100% = 7,5 % aan rente op je spaargeld zou moeten krijgen om de koopkracht er van op peil te houden. Bij zo’n tempo van geldontwaarding is de koopkracht van je vermogen binnen 10 jaar gehalveerd. Leuke manier om de schulden draagbaar te maken, minder leuk voor de spaarders.

  Hoezo prijsstabiliteit?

 70. Maria Zegt:

  @ 60 Steve

  Zelfs de decadente fase hebben we al achter de rug, ik denk op z’n toppunt ongeveer anderhalf jaar geleden.

  Ook onderstaand speelde toen al:

  “Het systeem van prive winsten en gesocializeerde verliezen werkt als een turbo om de verschillen tussen de ‘haves and have nots’ te vergroten.”

  En we gaan naar Griekse toestanden.

  Gisteren sprak ik, ergens in de Randstad, een eenvoudige jongen, met buitenlandse roots.

  Werkzaam in de executieveilingen van roerende zaken gaf hij aan dat op dit moment iedereen de nek om werd gedraaid, ze kwamen om in het werk.

  ( Mocht je om werk verlegen zitten: curator, veilingmeester…)

  Om daarna letterlijk te zeggen: “en dan wordt er gesproken over hoofddoekjes, terwijl iedereen de nek om wordt gedraaid en we laten het allemaal stilzwijgend en gedwee gebeuren.”

  Ik denk niet dat die jongen ooit over Henk en Ingrid heeft nagedacht, hij gebruikte zijn “boerenverstand”. We laten het ook maar allemaal stilzwijgend toe. Programma’s die er iets toe doen worden vertoond bij een omroep die maar een beperkt aantal mensen bereikt. Ook dat zou in Jip en Janneke taal kunnen. Wie durft en heeft de mogelijkheden.

  Welke weg is er mogelijk?
  Wij (misschien) hebben al bereikt dat meer mensen een betere kijk gekregen hebben op de woning-banken- en overheidsmarkt.

  Hoe kunnen we nu duidelijk maken dat de weg doodloopt?

  Zwijgen en typen op een blog?

  Of toch het “kruis” ter grave drage van de 250.000 woning op Funda ergens in Utrecht?

 71. Maria Zegt:

  @62 Floor

  Niet voor het een of het ander, Marianne vond ik toch wel mooier, maar allé.

  Je hebt gelijk, afschaffing van het een zal verhoging van het ander tot doel hebben.

  Maar wat kunnen we er daadwerkelijk aan doen?

 72. hugo Zegt:

  @63 (laurens)

  Waarom denk je dat jurgen Stark en, ik ben even de naam van die andere DL havik kwijt, welke zijn afgetreden? Ik ben het met dwag eens, lender of last resort.

  Dat geld (eigenlijk krediet) anders moet worden geregeld ben ik met je eens.

 73. hugo Zegt:

  @52 (nhz)

  De Roemenen hebben een ministerie voor EU subsidie in het leven geroepen….
  powned.tv/nieuws/b…minister_voor_e.html

 74. Maria Zegt:

  Tegenlicht VPRO

  Ik heb net 12.51 minuten bekeken.

  Daar wordt niets anders gezegd dan hetgeen waar wij het hier al vanaf april 2008 over hebben.

 75. Maria Zegt:

  Tegenlicht VPRO

  Ik heb het meeste gezien, soms doorgezapt en daarna gezocht naar mijn statement over 250.000 huizen op Funda en een bijeenkomst in Utrecht.( En helaas niet gevonden!)

  “Aftermath”

  Zullen we?

 76. Charlie Zegt:

  249.928

 77. ll Zegt:

  Executiewaarde wordt niet meer gehaald ……..voor wat het waard is.

  zijisdemakelaar.nl…tail.aspx?RecID=3228

 78. ll Zegt:

  @ Maria,

  ” Daar wordt niets anders gezegd dan hetgeen waar wij het hier al vanaf april 2008 over hebben. ”

  Helemaal eens 🙂

  Maar dit draadje had wel een voorsprong op de genoemde denktank 😉

  De andere kant van het verhaal, het inzicht in de rentewerking, het inzicht in het denken van een bankier, etc. onschatbare informatie, dankzij ONZE Mises.

  Heel veel geleerd van hem 🙂

 79. Claude Zegt:

  De index staat nu op 103,7 (gemiddelde 2005 is 100). In januari 2005 stond het op op 97,9. Met de toenmalige overdrachtsbelasting erbij zou je daarom zeggen dat gemiddeld gezien iedereen die na 1 januari 2005 een huis heeft gekocht nu onder water staat.

  Gemiddeld, want Amsterdam doet het significant beter (ruim 120 nog steeds). Apeldoorn met 100,1 veel slechter.

 80. Merijn Knibbe Zegt:

  Claude,

  2,8% lagere prijzen, bij ongeveer 2,5% inflatie en 4%minder verkopen- dat telt tochaardig op, bij elkaar. Bijna 10% minder (inflatiegecorrigeerde) omzet op de huizenmarkt… Maar we zijn er nog niet, want ook in 2010 steegde hypotheekschuld, ondanks minder verkopen en lagere prijzen, nog met 17 miljard. En we weten allemaal dat dat niet kan doorgaan, ondanks dat het de laagste stijging van de afgelopen jaren was.

  Gisteren in De Volkskrant overigens: steeds meer Griekse bedrijven betalen de salarissen niet, wegens acuut geldgebrek… Anders gesteld: het monetaire systeem valt daar nu in elkaar.

 81. Marketwatch Zegt:
 82. papo Zegt:

  In het FD een artikel waarin gemeld wordt dat ook internationale beleggers steeds meer vraagtekens zetten bij de nederlandse vastgoedmarkt

  fd.nl/ondernemen/2…derland?visited=true

 83. papo Zegt:

  En ook hier weer een poging om de verliezen af te schuiven:

  Om de buitenlandse investeerder binnenboord te houden en de markt weer gezond te krijgen, moeten zo spoedig mogelijk kansloze kantoren worden gesloopt

  De overheid hiertoe een fonds moet oprichten, waaraan ook projectontwikkelaars financieel moeten bijdragen. Eigenaren van leegstaand vastgoed moet het bovendien fiscaal mogelijk gemaakt worden om versneld af te schrijven. Zij kunnen dan de verliezen die zij op het vastgoed nemen, compenseren door minder belasting af te dragen.

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.