Politieke steun voor afschaffen overdrachtsbelasting

Tijdens de Algemene Beschouwingen op 16 september 2009 heeft de VVD gepleit voor het afschaffen van de overdrachtsbelasting. De Consumentenbond drong hier al eerder op aan in een open brief aan premier Balkenende (februari 2009). De bond roept de regering hierin op om bij het bestrijden van de economische crisis vooral te denken aan consumentgerichte maatregelen. Ook de VVD wil nu dergelijke maatregelen om bijvoorbeeld de huizenmarkt een impuls te geven.

Op Prinsjesdag 15 september 2009 presenteerde minister Bos van Financiën de miljoenennota 2010 met daarin sombere vooruitzichten voor de economie. De Consumentenbond ziet de meeste mogelijkheden om de economie weer uit het slop te trekken door maatregelen te nemen die de vraag ondersteunen. Dit stimuleert consumenten bestedingen te doen die de economie een impuls geven. De overheid kan hieraan bijdragen door het vertrouwen van consumenten in markten en marktwerking te garanderen, maar ook door specifieke maatregelen als:

 • 1. het aantrekkelijk maken van milieubesparende maatregelen zoals de
  aanschaf van zonnepanelen. Hierdoor zullen er nieuwe bedrijven
  ontstaan die reageren op deze nieuwe vraag;
 • 2. het afschaffen van specifieke belastingen die de vraag in de weg staan, zoals de Vliegtax en de overdrachtsbelasting op koopwoningen.

bron: Consumentenbond

Share Button

28 Reacties

 1. Boefke Zegt:

  linksom pleit de AFM voor minder financiering, vooral van de Kosten Koper, waar dus ook de overdrachtsbelasting in valt. Rechtsom zegt dan de consumentenbond, als we het niet meer mogen financieren maar zelf betalen met cash, kunnen we dan het gewoonweg niet afschaffen?

  jajaja 😉

  Ik stel voor; Kan de AFM ook eens een ballettje opgooien over de aftrekbaarheid van Hypotheken van boven de 150.000 euro?

  Als dan alle vraagprijzen daarboven gewoon worden afgeschaft wordt het weer leuk wonen in Nederland.

 2. huizenhyper Zegt:

  opmerking op punt 1:

  In het verleden heeft de regering dit ook al eens gepoogd. Er werd subsidie gegeven op de aanschaf van zonnepanelen, ergens in 2003. Een bedrijf wat ik ken is toen gestart met ontwikkeling rondom zonne-energie. Veel arbeidsplaatsen, en grote investeringen. Toen het de regering even niet meegaf verdween de subsidie net zo snel als dat hij gekomen was. Het bedrijf was niet meer levensvatbaar, de mensen zijn overgeplaatst en ontslagen, en de investering ging in rook op.
  Het Nderlandse beleid op het gebied van zonne-energie is net zo variabel als het weer, terwijl er eigenlijk een >15jaar visie voor nodig is.
  Zonne-energie-producenten worden nu zelfs bedrogen door energiemaatschappijen met “slimme digitale meters”. Ze proberen nu al de markt onder controle te krijgen, en bezitters van zonne-panelen op hoge kosten te jagen.
  Op dit moment is Nederland en van de weinige landen met het slechtste beleid op het gebied van duurzame energie. Duitsland is WERELD-leider.

  Hoe dan ook:
  Als je gaat investeren in zonne-energie wil je ZEKER weten dat je investering de komende 15 jaar veilig is. Dat is nu niet. Je wordt genaaid door de overheid en elektriciteits-netwerkbeheerders.

  Opmerking op 2:
  Het afschaffen van de overdrachtsbelasting zal hand in hand gaan met het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek.
  Ik heb dit al vaker opgemerkt. Ik doe het nogmaals.

 3. Startertje Zegt:

  Grotendeels mee eens met huizenhyper. Afschaffing van de overdrachtsbelasting zal inderdaad hand in hand gaan met IMPERKING van de HRA. Dit is ergt gunstig voor kandidaatkopers met spaargeld 😉

 4. huizenhyper Zegt:

  Inperking zal het idd wel worden, maar wel fors. Vergeet ook maar dat ze het in 30 jaar gaan afbouwen, die tijd zal behoorlijk minder worden.

  Betaalbaarheid?
  die wordt minder. Salarissen in NL zullen zakken, en de hypotheekrente gaat omhoog. Jaren 80.
  Ook zal de bank veel minder snel een hypotheek afgeven.
  Nu krijg je die alleen bij een vast contract, en natuurlijk moet dit inkomen hoog genoeg zijn, of een tweede inkomen.
  Vaste contracten krijg je nu (even) nergens meer, en de bedrijven willen graag gaan werken met flex-arbeiders, veel uitzendkrachten met jaar contracten, of zelfs geen.
  als je bij de bank komt met je uitzendbaan word je net niet uitgelachen.
  Flexibilisering van de arbeidsmarkt zal leiden (lijden??) tot fors lagere prijzen van woningen.
  Stof om over na te denken..

 5. Startertje Zegt:

  @ 4,

  Het ligt er maar net aan of je bij de verliezers of overlevers van deze crisis hoort.
  Als je je baan weet je behouden en voldoende hebt gespaard de afgelopen jaren zullen alle problemen die je beschrijft mbt betaalbaarheid juist in je voordeel werken.

 6. Jasper Zegt:

  Ach niet zo negatief, we leven in een landje waar altijd de zielige man wordt geholpen dus dat zal nu ook wel weer gebeuren.
  De werkende en sparende man met de pet op gaat weer inleveren..

 7. lorenzo Zegt:

  ”Politieke steun voor afschaffen overdrachtsbelasting”

  ja , de vvd is politiek . Dan te concluderen dat DE politiek ervoor is is toch iets anders.
  Maar goed, de consumenten bond…

 8. lorenzo Zegt:

  4, geredeneerd vanuit het argument dat een eigen woning een utopie is. In bijna alle landen om ons heen is dat niet zo, immers er zitten ook nadelen aan , gevoelsmatig kennen ”wij” die alleen niet meer 🙂

 9. kees Zegt:

  laat een ding duidelijk zijn: onder de streep ga je echt niet meer geld overhouden. De overheid blijft overal met de tengeltjes tussen zitten. Boefke gaat dus niet goedkoper wonen 🙂

 10. kees Zegt:

  @4als je bij de bank komt met je uitzendbaan word je net niet uitgelachen.

  laat die persoon wel uit het hoofd, is zelf al 4x overgeplaatst en ligt er volgend jaar misschien ook uit.

 11. Boefke Zegt:

  @ nr 9.

  Boefke gaat inderdaad niet goedkoper wonen, maar ook niet duurder. Ik ben niet afhankelijk van hypo-aftrek en ook niet van huurtoeslag.

  Als 1 van de weinigen vermoed ik 😉

 12. kees Zegt:

  @11
  Boefke links- of rechtsom ga je wel afhankelijk blijven van de overheid. Er worden 20 commissies benoemd, misschien wel een speciaal voor jouw groep 😉 je weet het niet. Je verdient gewoon te weinig om onafhankelijk te zijn, tenminste dat maak ik uit je postings op. En ga je het land uit dan wordt je in Heerlen geparkeerd met een conserverend beslag aan je broek. Kortom je bent verloren.
  Je kunt nog wat rommelen in de marge.

 13. Wowly Zegt:

  Jullie dachten toch niet dat de regering in déze tijden de overdrachtsbelasting eraf gaat halen???

  Jullie zijn net (de [populistische) Mark Rutte; dromers. De HRA zal zeker gaan veranderen, maar dat duurt waarschijnlijk nog wel even. De verkiezingen komen eraan tegen de tijd dat deze knoop moet worden doorgehakt. Ik schat, alle huizen boven 650K afschaffing HRA gefaserd in 15 jaar. Of iets dergelijks.

  Ik denk dat ze handen vol hebben om alles te laten lopen zoals het loopt. Nee, de komende jaren worden anders. De afgelopen jaren is té luxe geleefd, we moeten wennen aan een lager welstandsnivo. De betaalbaarheid van huizen zal naar een dieptepunt gaan, daarentegen zullen de huizenprijzen na een intieele daling van max 20% weer stabiel blijven en tzt weer rustig gaan stijgen. Daargelaten dat de inflatie de huizenbezitters stiekum aan het helpen is….

  Allemaal glazenbolkijkerij…

  Wowly

 14. kees Zegt:

  Wowly
  HRA gaat helemaal niet verdwijnen en wordt ook niet veranderd; het wordt bespreekbaar gemaakt en dat is wat anders. Hete aardappelen worden doorgegeven in de publieke sector (1miljoen werknemers), je weet wel het vangen van muskusratten verhuist van waterschap naar provincie. Dat zal ongeveer het niveau zijn van de aanpassingen.
  We moeten er vanuit gaan dat er nagenoeg geen huizen meer verkocht gaan worden de komende jaren.

 15. kees Zegt:

  Boefke die huurtoeslag is helemaal geen probleem, althans administratief. Huizen van 30 jaar oud waar de stichtingskosten €50K zijn geweest gaan de wbc’s en pensioenfondsen uit eigen zak betalen.

 16. kees Zegt:

  @15 toevoeging:
  ik bedoel dus mbt de huurverlaging/toeslag.

 17. Spaarvarken Zegt:

  Ze doen de eerste twee jaar helemaal niets en deze periode wordt een beleidsarme periode. Als de dood dat ze zijn voor sociale onrust en een kabinet Wilders. Het blijft bij het afschaffen van een gloeilampje ??? Nu is men bezig met het masseren van de hearts en minds van de bevolking zodat iedereen op elke rem gaat staan die er te vinden is. Huizenprijsdaling van ongeveer 30% is allang ingecalculeerd en daar komen echt geen extra maatregelen voor om mensen nog meer te stimuleren te gaan lenen. De bubble laat men eerst leeglopen, daarna wordt ingegrepen in de markt.
  W.o. HRA, huurwaardeforfait, overdrachtsbelasting etc.
  Zweden zal men hier echt niet volgen daarvoor is er hier geen politieke wil. Kost wat kost ambtenaren aan het werk (?) houden (die productief geen moer bijdragen aan de economie) dat is het devies. En waarom?
  De politiek bestaat hier uit ambtenaren en die zullen nooit op zichzelf gaan bezuinigingen.
  Pappen en nathouden en de jeugd is het kind van de rekening !!

 18. Get a life! Zegt:

  Mocht het zo zijn dat de overdrachtsbelasting komt te vervallen dan zal het mij niets verbazen als verkopers dit voordeel willen pakken ipv de kopers. Het besef is er nog niet. Het komt, maar duurt nog wel even. En idd, als de overdrachtsbelasting vervalt zal de HRA ook vervallen voor nieuwe gevallen.
  Heeft iemand al eens uitgerekend wat het verschil in prijs is tussen 65 van 350.000 EUR of HRA over 350.000 over een periode van 30 jaar..

 19. kees Zegt:

  @17Pappen en nathouden en de jeugd is het kind van de rekening !!

  die kinderen worden ook weer ambtenaar.

 20. Ludwig von Mises Zegt:

  17, 19

  Ouderen zullen de rekening bealen, In de vorm van inflatie op termijn.

  Maar we zien het nu al. Ouderen met een jongere partner kunnen de partnertoeslag AOW al afschrijven. Ziektekosten verzekering wordt duurder en dekt minder. Pensioenen zullen niet welvaartsvast blijken.

 21. allert Zegt:

  Zie het (tijdelijk) opheffen van de overdrachtsbelasting maar als een soort staatssubsidie aan de koper, 10% door de markt en 6% door de staat verkoper net geen rest schuld en koper gevoelsmatig een goede deal. markt blijft bewegen iedereen blij.
  Is net zo’n oplossing als 450 miljoen reserveren om nieuwbouw los te trekken.

 22. Martin Zegt:

  Door de BTW op benzine rijd ik ook 20% minder kilometers, door de hoge btw op schoonmaakkosten heb ik een werkster die zwart werkt, da’s tch geen reden om een belasting te laten vervallen?
  Elke dag knalt de overheid 1 miljard over de balk (overheidsbegroting heet dat), iemand moet dat betalen, geen enkele reden om dat zomaar ergens weg te laten ivm exploderende overheidsblunders?!
  Ik wordt een beetje moe van Haagse overheidsfunctionarissen die in ‘bedrijfstijd’ beslissingen nemen die hun privesfeer bevoordelen.
  Zo dat is er netjes uit, zonder het woord ‘mafioso’ te gebruiken ipv de naam van nationale politici.
  Ik las laatst een verhaal over een mafiatopman die vele jaren in een grot ergens in de bergen had gewoond. Hij was niet uit op luxe, of geld, maar op macht. de controle over zaken en mensen.
  Eigenlijk zou je zeggen, in den Haag heb je 1) grotbewoners 2) zelfverrijkers.
  Gewoon bestuurders die onbevooroordeeld een land optimaaal besturen, daar is geen plaats voor.
  Als ze over 1000 jaar in Noord Holland een torentje opgraven dat volgestort is met cement, dan weet ik hoe dat komt.

 23. Martin Zegt:

  Ik zou eigenlijk denken dat elke belasting ‘de vraag in de weg staat’.
  Ik stel voor dat ik op mijn salarisstrook volgende maand geen inhoudingen meer vermeld zie.
  Ik beloof hierbij plechtig dit voordeelbedrag ter plekke in dezelfde maand over de balk te smijten, zodat dit de vraag zeker niet meer in de weg zal staan, en desnoods zal ik dit levenslang volhouden.

 24. Harry Zegt:

  Nog even en het binnenhof wordt bestormd. Ergens in April 2010 zal dit wel gaan gebeuren.
  Het financieele systeem is al gecrashed, maar wordt door de politiek dood gezwegen.

  We moeten een voorbeeld nemen aan b.v de mieren of bijen.
  Keihard met zijn allen werken ipv als ambtenaar of als dienstverlener de welvaart af te romen.
  Veel minder ambtenaren en alle funkties of beroepen die niets toevoegen aan de welvaart er uit knippen.
  Maar dan zullen we initieel een werkeloosheid van 20% of hoger kennen.

 25. chantal Zegt:

  ah, maar bij de bijtjes zijn er geen werklozen. Iedereen moet meewerken, of je hoort er niet bij. Geen uitkeringen, geen voedselpakketjes, geen hulp en geen sociale aanvaarding als de bijtjes niet meewerken. Alle werk word eerlijk verdeeld. En ze hebben daar allemaal een woonst, identiek aan elkaar. Eentje is de baas op duizende bijtjes en dat is de koningin.

 26. Ludwig von Mises Zegt:

  25

  Er zijn er nogal wat hier die daar naar verlangen. Neem Boefke hierboven (reactie 1). Die pleit voor het afschaffen van vraagprijzen boven de 150000 euro. “Zodat het weer leuk wonen wordt in holland.”

 27. Peter Zegt:

  Je moet vervuiling belasten dan hoef je zonnepanelen niet te subsidieren. Is niet zo moeilijk toch?

 28. kees Zegt:

  @27
  schijnt nogal moeilijk te zijn om te definieren wat vervuiling is.
  Geeft je subsidie dan hoef je niemand tot de orde te roepen. Gewoon een laf verhaaltje.

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.