Sarcastische filmpjes over de kredietcrisis en de woningmarkt

Onze woningmarkt is heel anders….

Overal dezelfde praatjes….

 

fantastisch…

Share Button
Tagged with:
82 comments on “Sarcastische filmpjes over de kredietcrisis en de woningmarkt
 1. Pinball says:

  Ik zelf ben huurder en ben/was(ik weet het nog niet)op zoek naar een koophuis,dus heb ook belang bij een dalende huizenprijs.
  Maar ik besef mij ter degen dat bij het instorten van een huizenprijs in Nederland grote problemen voor de economie,maar ook voor individuelen mensen ontstaan.

  Met dit soort filmpjes krijg ik sterk de indruk dat de beheerder(s) een soort genoegen schep(t)(pen) uit de ellende die een heleboel mensen te wachten staat.

  Als men de indruk wel wekken op deze site constructief naar oplossingen te zoeken voor zowel woningbezitters als woningzoekenden,slaat men op deze manier volledig de plank mis.
  Ik zie mensen(familie,vrienden,kennissen)met veel onzekerheden naar de toekomst kijken en ik kan daar geen genoegen uit halen om deze mensen financieel kapot te zien gaan.

  Dat moest ik even kwijt en ik hoop dat de beheerder(s) van deze site wat volwassener om willen gaan met dit financiële drama dat ons allemaal de komende decennia nog wel eens kon achtervolgen.

 2. Okkie says:

  @Pinball:
  Is de beheerder van deze website verantwoordelijk voor het instorten van de huizenmarkt of zijn de mensen die de prijzen kunstmatig hebben opgepompt hiervoor verantwoordelijk: banken, financieel adviseurs, makelaars, overheid en niet te vergeten de deelnemers aan dit piramidespel?

  De afgelopen decennia hebben huiseigenaren gratis kunnen wonen via de prijsstijgingen en HRA. Dat geld zal dus door huurders/spaarders en volgende generaties van kopers moeten worden opgebracht of we het leuk vinden of niet.

  Ga eens voor de grap naar http://www.nvm.nl en zie wie er hier volwassen omgaan met deze crisis. Kreten als ‘Groter wonen?’ en ‘7 redenen om nú een huis te kopen’ vliegen je om de oren. Ook wordt er doodleuk beweerd dat een huis nog steeds een goede investering is, het feit negerend dat de huizenprijs meerdere malen in de geschiedenis omlaag is gegaan.

  Mensen die een hypotheek hebben genomen niet hoger dan 4.5x het hoofdinkomen en niet hoger dan de executiewaarde van het huis, netjes aflossen en hun huis goed onderhouden komen echt niet zomaar in de problemen.

  Ik heb net zoveel medelijden met mensen die in financiële moeilijkheden raken omdat ze een aflossingsvrije tophypotheek hebben gekocht als met mensen die hun geld wegbrengen naar het casino.

 3. Niek says:

  @Pinball(1):
  erg domme reactie, ga je eerst maar eens verdiepen in het onderwerp. De mensen die hier een beetje belachelijk gemaakt worden zijn medeverantwoordelijk voor de grootste bubble uit de geschiedenis, en de crash die daar noodzakelijkerwijs op gaat volgen. Dit soort financiele brokkenmakers moet uit de roulatie gehaald worden, anders wordt de economie nooit meer gezond; net zoals je gevaarlijke gekken van de weg moet halen voor ze nog meer ongelukken veroorzaken.

  Bovendien heeft deze groep jarenlang zich verkneukeld om al die dommerikken die géén huis met tophypotheek gekocht hadden, en jaar in jaar uit verder achterop raakten. Op ieder feestje hoorde je ze opscheppen over hoe briljant ze waren, wat voor nieuwe auto en dure vakanties ze nu weer hadden gescoord dankzij hun home equity. Guess what, de market gaat ze een lesje leren en wat we nu zien in Nederland is nog niet meer dan een eerste inleiding. De echte les gaat nog komen.

  Zoals Okkie al zegt: wie nu in problemen komt heeft bijna per definitie teveel huis voor zijn/haar inkomen gekocht en gewoon teveel risico genomen. Mensen zonder geld moeten geen huis kopen maar gewoon huren. Niemand heeft ze met een pistool tegen het hoofd gedwongen te kopen, het was echt eigen keus. Hetzelfde geldt voor veel mensen die kapitalen verdienden met fantasiebaantjes die draaiden op het gratis geld in de huizenmarkt. Als de bubble leegloopt zal blijken dat er aan hun dikbetaalde baan ineens geen behoefte meer is, en dat ze iets moeten gaan doen voor hun inkomen waar de maatschappij wél wat aan heeft.

  Wie zijn billen brand moet op de blaren zitten, en niet proberen alle schade te verhalen op de mensen die niet aan deze gekte hebben meegedaan (want dat is wat de politiek op dit moment probeert).

 4. Pinball says:

  @Okkie

  Ook jij zult vast wel ergens een financieel product hebben,ik noem maar een pensioen.

  Ook jij zult dus meespelen in deze financiële mallemolen waaraan niemand aan ontkomt.
  Ik ga huiseigenaren niet de schuld geven van een afbraakbeleid van huurwoningen waar dure appartementen complexen worden neergezet.
  Mensen worden gestimuleerd zoveel mogelijk flexibel op de arbeidsmarkt te zijn.
  Dus men veranderd van baan,moet verhuizen(of ellenlang in de file staan is het andere alternatief)en komt erachter dat huren geen optie is,want men moet eerst jarenlang op een wachtlijst staan om aan een huis te komen.
  De meeste mensen in mijn omgeving heb ik niet zien verhuizen omdat ze er rijk van wilden worden,maar om praktische reden.
  De woningmarkt in Nederland is al jaren kapot en wordt steeds slechter door huurhuizen te slopen en er(zeker waar ik woon) het ene appartementencomlex naar het andere neer te zetten.
  En ik hoor niemand die daar graag wil wonen,ik hoor wel veel mensen die zeggen,JA,ik moet toch ergens wonen.

  Ik denk dat jij verkeerd naar de motiveringen van mensen kijkt,waarom mensen een hypotheek nemen,die ze nemen,en wonen waar ze wonen.

  Er is in Nederland een keuze tussen kopen of kopen of blijven waar je zit en zeker niet ontslagen worden of van baan veranderen waardoor je moet verhuizen.

 5. Pinball says:

  @Niek(3)

  Ik verdiep mij er al een tijdje in,omdat ook ik graag een woning wilde kopen,maar huizenprijzen te hoog vindt.
  Maar stel dat ik mijn baan verlies en zeg 100 kilometer verderop een nieuwe baan vindt,waar ik mij wel in kan vinden,wat zou jouw advies aan mij zijn?
  Blijven zitten waar ik nu zit,gaan huren dichterbij mijn werk of daar een huis kopen?

  Ik vindt het moeilijk en als mij deze keuze 2 jaar geleden was voorgelegd,was ik zeker weten voor kopen gegaan en had ik nu ook in de penarie gezeten.

  Maar niet om er financieel beter van te worden,huren lukt vaak niet omdat je onderaan op een lijst komt en ‘s morgens 2 uur in de file staan en ‘s avonds nog een keer is ook geen optie.

 6. DeVries says:

  Dat laatste filmpje is wel ERRUG leuk!!

 7. DeVries says:

  @ Niek,
  Ja dat is precies de narigheid!

  Zeker weten wat er gebeuren gaat weet niemand. Volgens mij moet je het plan hebben zo’n vijf jaar in het huis te gaan wonen. Als je nu al vermoed dat het korter wordt kun je beter gaan huren. Alleen al vanwege de “kosten koper”. Als je binnen twee jaar weer doorverhuist schijn je niet opnieuw kosten koper te hoeven betalen. Dus dan is het binnen twee jaar doorverhuizen of langere tijd blijven zitten.
  Verder is het hoe duurder je koophuis, hoe groter het risico dat het huis je geld kost. Als je een relatief goedkoop huis koopt zijn de kosten koper lager en doet een prijsdaling ook minder zeer. 10% van 2 ton is 20.000. 10% van 4 ton is 40.000.

 8. allert says:

  @pinball, Lees ook eens de erste berichten op deze site, het wordt al een tijdje aangegeven. Verkoop desnoods met 10% denkbeeldig verlies, maar verkoop en blijf dan ong. 2 jaar huren. Dit was ver voor dat in NL de problemen echt zichtbaar werden. het is geen leedvermaak maar realiteit.

 9. Pinball says:

  @Niek(3)

  “Niemand heeft ze met een pistool tegen het hoofd gedwongen te kopen, het was echt eigen keus.”

  Ik ben het hier toch fundamenteel mee oneens.
  De keuze tussen huren en kopen is niet in evenwicht in Nederland.

  Het aanbod van fatsoenlijke huurwoningen wordt steeds kleiner en als je er 1 vind dan zijn er nog voor 5 jaar(of nog langer)voor u.
  Huren is bijna geen optie!

 10. kees says:

  Niek, op “de andere site” staat dat het o.a. allemaal door de krakersrellen komt 🙂

 11. DeVries says:

  @Pinball
  Ja dat klopt wel. Inschrijven bij de woningbouw en heeeeel lang wachten, of een commerciëele verhuurder opzoeken. In dat laatste geval betaal je dan meer. Vaak krijg je ook wel iets meer. Qua uitstraling, keukenblokje etc.

  De Engelse serie met Phil en Kirsty waarin stellen een huis zoeken wordt trouwens nog steeds in de herhaling uitgezonden! De vertalers hebben de prijs in ponden één op één omgezet in een prijs in euro’s viel me op. Was dat altijd al zo?

 12. Niek says:

  @4:
  veel huiseigenaars zijn wel degelijk medeschuldig aan het afbraakbeleid van de laatste 20 jaar, door klakkeloos in de praatjes van de vastgoed maffia te stappen en een huis te kopen met geld dat ze niet hebben (op kosten van de mensen die GEEN huiseigenaar zijn).

  @5:
  huren in de vrije sector is op dit moment in grote delen van NL een prima optie, en als je wat moeite doet ook nog goedkoper dan kopen. Dan kun je rustig afwachten hoe de markt zich ontwikkelt, ik denk dat er de komende 1-2 jaar nog veel meer uitzoek komt voor huren in de vrije sector.

  @7:
  dat doorschuiven van de KK geldt alleen als een huis binnen 1/2 jaar verkocht wordt. Dit dient (in tegenstelling tot wat de politiek beweert) alleen de belangen van huizen speculanten. Een normaal iemand verhuist nooit binnen een half jaar, al was het maar vanwege de verhuiskosten.

  @9:
  ik ga er vanuit dat iemand voor de grootste financiele beslissing in zijn leven even nadenkt. Huren is wél een optie, uitgezonderd een enkele regio als Amsterdam waar de markt helemaal vast zit.
  Het is grotendeels pure hebzucht, mensen die boven hun stand willen leven, niet willen nadenken of even rustig de alternatieven onderzoeken. Er is ook een grote groep (vooral jongeren) die ‘instant satisfaction’ eisen en direkt bij aanvang van hun eerste baan een superwoning met tophypotheekwillen, in plaats van gewoon een paar jaar te sparen in een huurwoning zodat ze op verantwoorde manier iets kunnen kopen.

 13. Pinball says:

  @allert
  Als men een huis koopt,dan zal daar een taxatie rapport bij moeten komen,voor zowel de kopende als verkopende partij.
  Daar rolt een bepaalde waarde uit en zowel de kopende als verkopende partij zal zich daar om en nabij aan schikken.

  Ik heb in het verleden ook wel eens een optie op een huis genomen en een taxatie rapport laten opstellen,nou ik schrok me wild.
  200.000 euro is niks voor een woninkje waar je net met 2 personen wilt leven.
  Dan kan ik wel tegen zo’n eigenaar zeggen dat 200.000 te veel is,maar die verwijst dan naar zo’n taxatie en zegt dat de prijs realistisch is!
  Wat moet je dan?
  Zeggen dat zo’n taxateur niet goed bij zijn hoofd is?

  Ik ben gewoon van taxaties uitgegaan om een indicatie van een woningprijs te krijgen en die vielen behoorlijk tegen en heb dus niet gekocht.
  En ik denk dat eigenlijk de meeste mensen van zo’n taxatie rapport uitgaan bij het kopen van een huis.
  Zowel voor de fiscus als voor de bank.

  Dus als er al een vrij markt is,werd die in het verleden niet bepaald door de verkoper of koper,maar door de taxateur,die komt met een richtprijs en ik heb niet het idee dat daar veel van afgeweken werd.

 14. Niek says:

  @10:
  ik volg ‘de andere site’ bewust niet meer, maar krakersrellen lijkt me prima. Is een sociaal fenomeen dat met de bubble samenhangt. Ik herinner me nog heel goed de jaren 79/80 met tanks in de straten om de grote speculanten tegen het ‘plebs’ te beschermen, ‘Geen Woning geen Kroning’ etc. Het zou zomaar opnieuw kunnen gebeuren, helemaal nu de Balkenbende duidelijk laat blijken dat het alleen de belangen van de vastgoed maffia zijn die tellen, en alle zeilen bijzet om kraken weer overal onmogelijk te maken.

 15. Niek says:

  @11:
  die conversie factor is inderdaad aangepast, grappig. Ik zou wel eens willen zien hoe het die kopers van het olijke duo nu vergaat, ik denk dat er een hoop financieel opgeknoopt zijn dankzij de uitgekiende adviezen van deze twee (twee gigantische pushers voor de ‘home equity ladder’ die mensen vaak adviseerden om een nog duurder huis te kopen dan ze eigenlijk konden betalen).

  Gelukkig zijn er ook uitzonderingen, in een ander engels programma (Droomhuis in de zon?) zag ik de laatste aflevering niks dan buitenlandse bubble ellende, heel leerzaam. De adviezen over hoe je hier mee om moet gaan als eigenaar of potentieel koper leken me ook veel realistischer dan wat je een paar jaar geleden bij de BBC zag.

 16. Okkie says:

  @Pinball:
  Tja, ik ken toch veel mensen die verhuist zijn naar een duurder huis een paar straten verderop zonder dat er iets aan het vorige mankeerde. Ook mensen die verder weg van hun werk zijn gaan wonen zodat ze elke dag met de auto moeten komen.

  Je stelling dat de meeste mensen een hypotheek kiezen op praktische gronden wordt tegengesproken door de cijfers van o.a. AFM, de meeste hypotheken hebben een speculatief aspect (belegging,aflossingsvrij, hoger dan de waarde van het huis). De meerderheid van de hypotheekbezitters snapt zijn eigen financieel product niet eens. Dat je dichter bij je werk gaat wonen is begrijpelijk, maar dat is toch geen excuus om een te hoge hypotheek af te sluiten.

 17. Niek says:

  @13:
  taxateurs zijn onderdeel van de vastgoed maffia en dus geen deskundigen maar gewoon grote oplichters. Dat je toch niet gekocht hebt pleit voor je gezond verstand, houden zo 🙂

  Ik heb rapporten van dezelfde taxateur die een pand eerst waardeert op 360.000 gulden en 10 jaar later op 1.5 miljoen euro; zonder significante verandering. Allemaal degelijk beredeneerd hoor hoe ze aan die waarde komen, via vergelijking met andere panden, herbouwkosten enzo. Maar iedereen moet snappen dat dit niet kan, en het gebeurde overal.

  m.i. bepaalt de taxateur de prijs helemaal niet, die speelt gewoon het spel mee. Bepalend is meestal wat de gemiddelde koper voor dit type huis maximaal aan hypotheek kan krijgen, door opeen stapeling van alle subsidies en leverage die ze kunnen verzinnen. Het wordt dus vooral bepaald door de banken en de politiek, en door alle gekken die zo graag hun nek in de strop willen steken om vooruit te kunnen komen in de maatschappij.

 18. Okkie says:

  @Pinball nr.9:
  Het aanbod aan huurwoningen was tot voor kort slecht omdat er domweg meer vraag naar koopwoningen was. Ondertussen staan er weer meer woningen te huur als gevolg van de crisis.

 19. Okkie says:

  @Pinball nr.13:
  Dat zou inhouden dat de huizenprijs gebaseerd is op een circulair systeem. De taxateur kijkt naar de prijs van de buren, die prijs was ook al op een taxatierapport gebaseerd etc.

 20. Pinball says:

  @Niek(12)

  (4)

  Dan zijn we er met z’n allen in getrapt,zowel met vastgoed,als pensioenen ,verzekeringen enz.

  Als nu het vastgoed het enige zou zijn in de financiële wereld waar zich dubieuze praktijken afspelen zou ik met je meegaan in je gedachte,maar ook met verzekeringen beleggingen enz,zijn mensen grandioos het schip in gegaan.

  Zo’n beetje elk financieel product heb ik argwaan voor gekregen,eerlijk gezegd vertrouw ik op het moment geen enkel financieel product meer waar je een aantal jaren aan vast moet zitten.

  (9)

  Oh ja ,er zullen best wel mensen zijn die het geen bal kan/kon schelen wat ze kopen/kochten met geleend geld en hoeveel ze daar voor moeten/moesten lenen,maar ik heb niet de indruk dat dat voor alle mensen met een hypotheek geld of voor mensen die de afgelopen jaren een huis hebben gekocht.

  Het probleem ligt mijn inziens bij de overheid die er een potje van heeft gemaakt en schuld juist stimuleert,via allerlei regelingen en geen toezicht heeft gehouden op het verstrekken van leningen.
  Kijk naar de verkoop van huurwoningen door coöperaties,wat voor een belachelijke prijs ze soms voor die woningen vroegen en dan mensen vertellen dat ze er voordeel bij hebben.
  Dat is bijna crimineel en de overheid kijkt toe en doet niks.

 21. Niek says:

  @20:
  mee eens dat dit niet alleen met vastgoed is. Ik heb ook een eigen pensioentje waarvan de inleg voor 80% is weggevaagd dankzij de dieven van de verzekeringssector. Maar ik krijg van niemand een cent compensatie, in tegenstelling tot huiseigenaars die aan alle kanten geholpen worden.
  De overheid (de politiek vooral) en de centrale banken zijn degenen die dit pyramidespel organiseren. Zij zijn dus de laatsten waarvan je maatregelen moet verwachten om er een eind aan te maken.

 22. Pinball says:

  @Niek(21)

  Oke,daar moet ik je gelijk in geven.
  Maar uiteindelijk is de geldvooraad voor de woningmarkt niet onuitputtelijk en ik zie de overheid de woningmarkt nog niet nationaliseren,want uiteindelijk zal de overheid zoiets moeten uithalen om een ongezonde markt in bedwang te houden,lijkt mij zo.

  En dat zou volgens mij het einde van de koopwoningmarkt in Nederland betekenen,ik vermoed dat die toch al in zicht is en zal verkleinen of toch weer naar huren zal omslaan.

 23. Okkie says:

  @Pinball:
  Natuurlijk is het hebben van schulden door de overheid gestimuleerd, maar mensen die een hypotheek afsluiten hebben een eigen verantwoordelijkheid net als mensen die hun geld beleggen.

  Voor pensioenen geldt meestal dat je niet veel keus hebt dan eraan mee te doen, maar zoals Niek ook al zegt, deze worden niet gecompenseerd bij verlies.

 24. chantal says:

  De overheid (de politiek vooral) en de centrale banken zijn degenen die dit pyramidespel organiseren. Zij zijn dus de laatsten waarvan je maatregelen moet verwachten om er een eind aan te maken.

  Ben ik 100% met eens. Daarom zouden enkel zij de kop van jut moeten zijn, en zouder er enkel maar sarcastische filmpjes mogen komen op deze site, over die overheid etc.
  Maar niet over de gewone mens die in de stront zakt.

  Dus eigenlijk ben ik ook wel akkoord met Pinball

 25. chantal says:

  moet je dit eens lezen : http://www.trouw.nl/achtergrond/deverdieping/article1728762.ece

  dan weet je hoe de crisis er aan toe kan gaan. Voor zowel huurder als verhuurders, eigenaars …
  en behalve voor de banken en de politiekers

 26. Okkie says:

  @chantal:
  Waarom moet de ‘gewone man’ die boven zijn stand leeft geholpen worden terwijl iemand die wel netjes aflost of spaart nergens op hoeft te rekenen?

 27. chantal says:

  Ik ben daar mee akkoord okkie. Foute beslissingen van de overheid, de overheid…

  Ik voel me dus ook niet goed met wat ze doen, maar dat ze het gingen en gaan doen, ben ik nog steeds overtuigd van.

  ‘geen enkele politieker wil zijn eigen huis tot schroot zien worden’… en daar zit de fout. Ik spreek dus niet over bepaalde partijen, ze zijn allemaal zo.

 28. Pinball says:

  Okkie(23)

  Ik zeg ook niet dat mensen die een hypotheek afsluiten geen eigen verantwoording hebben.

  Maar als de norm gezet is,zul je er aan mee moeten doen.
  En als mensen een huis willen(en ook moeten kopen,de moeilijkheden met huren heb ik het al over gehad) kopen,taxaties laten uitvoeren, op een X bedrag uitkomen, de banken het krediet verstrekken de overheid de mogelijkheden scheppen om mensen dit soort bedragen te laten lenen en uiteindelijk de consument vertellen(overheden,banken,makelaars e.d.)dat deze vaak eenmalige aankoop nu eenmaal zo werkt,moet je van hele goede huizen komen en veel kennis van zaken hebben om al die instanties tegen te gaan spreken.

  Dat het nu makkelijk is om te gaan afgeven op al die huizenkopers is simpel,nu zien we dat het misgaat,maar voor een paar jaar terug was dat allerminst duidelijk.

  Ik ken ook wel voorbeelden van mensen die dachten dat het hele leven geleend kon worden,dat die mensen in de problemen raken,ja,dat viel te voorzien,maar voor heel veel mensen gaat dat niet op,die kochten gewoon een huis om in te wonen en zijn blind van vertrouwen geweest,ik vind nog steeds niet dat je deze mensen dat kwalijk kunt nemen.

  Ik heb gewoon geluk gehad dat ik ben blijven huren,omdat ik een natuurlijke weerstand tegen lenen heb(van mijn ouders mee gekregen) en niet heb hoeven verhuizen voor mijn werk of andere omstandigheden,maar ook ik had in deze waarschijnlijke valkuil kunnen trappen en het ergste is dat ook ik niet de kennis had kunnen verkrijgen om mijzelf en mijn gezin daar voor te behoeden.

  Je bent gewoon afhankelijk van de omstandigheden en onafhankelijk en deskundig advies en dat heeft er de afgelopen jaren aan ontbroken.

  En nogmaals, de economie kunnen ze misschien met kunst en vliegwerk opkrikken,maar het vertrouwen zal(in ieder geval bij mij)nog jaren weg zijn,ben ik bang.

 29. kees says:

  @12
  ‘instant satisfaction’

  en hun ouders (babyboomers) kunnen ze daarbij helpen; zijn alle moeders ook blij 🙂 geldt denk ik veelal voor lagere middenklasse.

  hoelwel ik heb ook van pas afgestudeerden gehoord (abn-amro) “jullie zijn high-potentials”.
  Raak dan de weg maar eens niet kwijt als hoger opgeleide.

 30. Okkie says:

  @Pinball:
  Waren mensen die aandelen World Online hebben gekocht of aan Legiolease hebben meegedaan ook blind van vertrouwen? Je mag van mensen met een minimale opleiding verwachten dat ze zelf nadenken voordat ze zich in de schulden steken en vervolgens niets aflossen. Wordt de norm bepaald door je collega die in een vette 4×4 rijdt of bepaal je die zelf? Het gaat hier om de belangrijkste financiële beslissing in je leven en niet om de aanschaf van een auto of flatscreen. Begin niet aan een financieel product dat je niet zelf kan narekenen.

  Ten tweede zijn discussies over de risico’s van hypotheken en verborgen kosten (woekerpolissen) al jaren gaande. De meeste Nederlanders betalen niet voor deskundig advies, maar ‘gratis’ advies is duur advies. Ook dit is al jaren geleden bij o.a. Tros Radar aan de orde geweest.

  Mijn ervaring is dat mensen niet naar je willen luisteren als je ze op de hoogte brengt van de risico’s van een eigen huis. Integendeel, je wordt in je gezicht uitgelachen.

  Je moet ook niet de illusie hebben dat het kopen van een huis je mobiliteit verhoogt. De meeste files staan vol van mensen met een koophuis. In veel regio’s is het goedkoper huren via de vrije markt dan een huis aflossingsvrij te kopen.

 31. kees says:

  De meeste files staan vol van mensen met een koophuis

  en wordt de infrastructuur verbeterd mbt bereikbaarheid randstad en wordt de rijtijd een kwartier korter dan is men in staat om het o.g. te verkopen, de winst te pakken om er vervolgens weer een half uur extra reistijd aan te plakken.

  Dit gaat ook gebeuren als de verbinding Almere-Amsterdam verbeterd wordt. Dan wordt Lelystad weer interessanter.

 32. Pinball says:

  Okkie(30)

  Er wordt ook gewaarschuwd voor de straling van mobiele telefoons, gemodificeerde soja e.d. zaken.

  Mensen horen het wel ,maar vertrouwen op de overheid dat deze ons eerlijk voorlicht.

  En zolang deze niet ingrijpt blijft iedereen gewoon zijn producten in de supermarkt kopen en mobiel bellen.

  En als het misgaat,zullen de mensen die er altijd al voor gewaarschuwd hebben prominent van zich laten horen en vertellen dat………maar goed,dan is het te laat.
  Zo ook met de huizenmarkt.

  Ik zal ook een voorspelling doen.
  Als we geen stabiel financieel/economisch systeem ontwikkelen ,zonder conjunctuur golven zal dat uiteindelijk wel eens kunnen leiden tot zelfvernietiging van deze beschaving zoals we deze nu kennen, en we weer in een soort middeleeuwen wegglijden,met als ultiem mogelijke ramp dat we het nucleaire arsenaal van de wereld gaan inzetten om deze financiële gevechten uiteindelijk te beslechten.

  Als er grote groepen mensen in Nederland en de wereld in grote financiële ellende vervallen kunnen de sociale gevolgen desastreus zijn.

  En de helft van de Nederlanders heeft een eigen huis,als iemand in Nederland en/of de wereld deze onvrede en woede goed weet te kanaliseren en ten slechte weet in te zetten,zijn de rapen gaar.

  Dan kan het 10 keer hun eigen schuld zijn en jij en ik kunnen dan goedkoop een woninkje aan schaffen,maar of we er zoveel lol aan zullen hebben,vraag ik mij af.

  Laten we hopen dat overheden gaan beseffen dat de belangen dienen van allerlei lobby groepen,zoals banken,vastgoedmagnaten,bouwbedrijven e.d. om winsten te maximaliseren een zeer gevaarlijk spel is wat uiteindelijk niemand dient als het misgaat.

  En als overheden al niet weten waar ze mee bezig zijn,verwacht jij dat wel van de gemiddelde burger?

 33. Niek says:

  @26:
  precies; men denke aan de bolletjestrui enzo…

  @28:
  nogmaals, niemand verplicht ze om mee te doen; dat doen ze zelf. Okkie noemde het ook al eerder – uit rapporten (o.a. ook van de banken zelf) blijkt dat ongeveer 70% van de kopers vooral een speculatieve reden had om te kopen (inclusief ‘als ik nu niet koop is het volgend jaar permanent onbetaalbaar’).

  @31:
  in mijn omgeving, ver van de Randstad, rechtvaardigen ze het Randstad prijsnivo van de huizen om te zeggen dat je als Randstadter lekker hier ‘buiten’ kunt komen wonen en dan niet in de file hoeft te staan naar je dagelijkse werk in de Randstad. Vermoedelijk geloven de lemmingen het nog ook, er schijnen hier in de dure nieuwe woonwijk steeds meer mensen te wonen die lekker iedere dag naar de Ranstad forensen. Ben benieuwd of ze al spijt hebben …

 34. Niek says:

  @32:
  Mensen horen het wel ,maar vertrouwen op de overheid dat deze ons eerlijk voorlicht.

  tegen echt dom en lui zijn helpt niks; zoals ik al vaker heb gezegd, dit soort financiele analfabeten moet uit de roulatie gehaald worden voordat ze nog meer schade aanrichten. Voortaan huren dus.

  Dan kan het 10 keer hun eigen schuld zijn en jij en ik kunnen dan goedkoop een woninkje aan schaffen,maar of we er zoveel lol aan zullen hebben,vraag ik mij af.

  het grote risico zit m.i. precies bij de groep die schuldig is, namelijk de mensen die jaar in jaar konden feesten (nieuwe auto’s, dure vakantie enz. enz.) en slapende rijk werden dankzij de huizenbubbel. Die beschouwen dit nu, mede door alle geklets en hulpakties van politici, als hun vast recht en gaan amok maken als dat ze wordt ‘afgepakt’. Lees maar eens de reacties in de kranten over dit soort onderwerpen. Ik durf te wedden dat 90% wel aanvoelt dat ze niet in hun recht staan, maar dat zal ze niet weerhouden van ‘claimgedrag’. Ik vrees ook dat Legiolease een precedent zal blijken voor de ‘oplossing’ van de huizenbubble: iedereen die er bewust een potje van gemaakt heeft en zijn geld erdoor gejaagd heeft wordt geholpen op kosten van de belastingbetaler; wie wél verantwoord een huis gekocht heeft en nog spaargeld over heeft, of voldoende inkomen om de hypotheek af te betalen, die mag zelf voor de schade opdraaien.

 35. Niek says:

  @32:
  Laten we hopen dat overheden gaan beseffen dat de belangen dienen van allerlei lobby groepen,zoals banken,vastgoedmagnaten,bouwbedrijven e.d. om winsten te maximaliseren een zeer gevaarlijk spel is wat uiteindelijk niemand dient als het misgaat.

  En als overheden al niet weten waar ze mee bezig zijn,verwacht jij dat wel van de gemiddelde burger?

  de meeste overheden weten prima waar ze mee bezig zijn, namelijk met het opvijzelen van hun eigen inkomens en carriere perspectieven, en het spekken van de kas van hun vriendjes (en dus indirect hun eigen zak). Politici en andere hoge overheids funktionarissen die werken voor het algemeen belang zijn zeldzaam, zeker als je buiten de lokale politiek en ambtenarij komt.

 36. Pinball says:

  @Niek(34)

  Tuurlijk die mensen zijn er, maar toch heb ik in mijn eigen omgeving niet de indruk dat mensen als een soort feestbeest door het leven zijn gegaan, mensen gewoon gespaard hebben voor hun vakantie en niet in de gaten hebben gehad, dat ook de hele wereld economie in elkaar zou kunnen storten, wat weer een direct gevolg op hun baan en daarmee hun eigen huis zou hebben.

  Die toch onder normale omstandigheden gewoon afbetaald zou zijn ook al zou de woningmarkt een beetje krimpen.

 37. chantal says:

  vanaf er enkele hare krishna figuren die tevreden zijn met een kommetje rijst en klein beetje groenten in de regering stapt, zal je pas kunnen hopen dat hier betering in komt.

  Want degene die daar nu ‘solidariteit’ lopen te roepen, zitten zelf wel in de veilige basis.

  Kijk in Belgie, hoe daar enkele politiekers verdacht worden van hun aandelen te verkopen met voorkennis.

  Een politieker is geen crimineel, hij veranderd de wet gewoon.

  Als er iemand andere ideeen heeft om de maatschappij te veranderen, dan hoor ik het graag. Maar zelf zie ik geen andere oplossing.

 38. Niek says:

  @37:
  oplossing: om te beginnen zo weinig mogelijk overheid en ambtenarij. Een overheid die alleen de absolute basisbehoeften garandeert, en die de rechten verdedigt van zaken en personen die niet ovor zichzelf kunnen opkomen zoals milieu, dieren, ernstig zieke mensen etc. De rest aan de markt overlaten, werkt veel beter.

  Weg met die ‘verworven rechten’ waar iedere Nederlander (en Belg?) de mond vol van heeft; de gemiddelde persoon met een uitkering hier heeft al ‘recht’ op allerlei zaken die in 98% van de wereld pure luxe zijn. Zo kan een maatschappij niet efficient funktioneren. Eerst maar eens wat voor de maatschappij doen voordat je je hand ophoudt voor allerlei luxe.

  “The state is the great fictitious entity by which everyone seeks to live at the expense of everyone else.”
  Frédéric Bastiat 1801-1850

 39. kees says:

  Je zit wel in de goed hoek Niek met je collega-huurder Albert Spits 😉

  Kom alleen op die site van de libertariers wel vreemde dingen tegen zoals pleidooi voor Monsanto-produkten als redding van de wereld.

 40. Pinball says:

  @37,38

  Doelmatig te werk gaan lijkt mij juist een oplossing,visie op de toekomst ontwikkelen.
  De vrije markt alles laten oplossen zijn we de laatste 20 jaar al mee bezig om dat te stimuleren, dat zorgt alleen maar dat mensen winsten als einddoel zien ten koste van veel kostbaars.
  Ik moet ook toegeven dat al die rechten die mensen aan onze overheid ontlenen ook niet werken en de plichten doen vergeten.

  We zijn misschien nog wel teveel die oermens die op jacht is en volgens de wetten van de natuur leeft;
  eten of gegeten worden.

  En in ons moderne dorp dat de wereld heet is dat misschien wel achterhaald,maar missen we dat collectieve besef.
  Maar goed,dit is ook geen oplossing voor de huidige malaise op de huizenmarkt en de toestand van de economie.

  En een visie moeten ontwikkelen op geld als middel en niet als doel, want dat is volgens mij de kern van het hele probleem.

 41. allert says:

  @pinball, Bij prijs ontwikkeling -20% zit vrijwel ieder die voor 2003 en bij -50% vrijwel ieder die voor 1998 nog veilig. Het grootste bezwaar zijn mensen die overwaarde verzilvert hebben en mensen die na 2004 gekocht hebben. Voor die groepen wordt het pijnlijk. Alle mensen die hun papieren waarde niet willen missen moeten maar overwegen dat de buurman net zoveel schade heeft, wat natuurlijk niet leuk is maar je gaat er niet op failliet.

 42. allert says:

  @pinball, terugkomend op jou eerste vraag: kopen? NEE niet eens rond kijken voordat je de berichten over oplopende werkeloosheid niet meer kunt negeren. pijnlijk voor hen maar veilig voor jou. En vergeet niet dat voor iemand die de schuldsanering ingaat het niet uitmaakt of er 10 of 100.000 euro rest schuld is na 3 jaar (heel vervelende jaren) is het kwijtgescholden.

 43. allert says:

  @ mijzelf 41, 1e zin gaat natuurlijk over in welk jaar de woning is aangeschaft.

 44. chantal says:

  @pinball 40
  mooi verwoord! Alleen lijkt me het allemaal eutopie. Zo een mentaliteitsverandering onder de bevolking krijgen lijkt me niet haalbaar.

 45. Kees2 says:

  @ 44,

  En dat zeg jij!? Een paar dagen geleden liep je jezelf op je borst te kloppen hoe je een hoogbejaard echtpaar had uitgezogen om de koop van je leven te doen.

  Bah over hypocrisie gesproken

 46. Dalen says:

  Op dit forum gaat iedereen ervan uit dat de huizenprijzen enorm zullen dalen. Grote prijsstijgingen verwacht ik niet meer maar spectaculaire dalingen zitten er voorlopig niet in. In de jaren 1982 en 1983 en de periode daarvoor was er sprake van stagflatie en renteniveaus van bijna 15%, terwijl de inflatie enorm zakte. Deze combinatie was dodelijk. Dit zal niet snel meer gebeuren.

  Op dit moment zie ik de prijzen in het verkoopbare segment, rond de 200.000 euro tot 300.000, eerder stijgen. Ik woon al 15 jaar in Belgie en ik zie de prijzen in de provincie Antwerpen eerder stijgen. In januari dit jaar kocht ik een tweede huis in Drente voor 150.000 euro en inmiddels wordt er 170.000 euro gevraagd en gegeven voor dezelfde woning.

  Wat mij betreft mogen de prijzen zakken, zeker voor de instappers en mijn kinderen maar zoals gezegd, ziet dat er niet naar uit.

  Er zijn teveel belangen om de prijzen hoog te houden. De overheid en velen anderen verdienen goed aan de hoge prijzen.

  Ik hoop van harte dat er een jongerenpartij komt die eindelijk eens keihard gaat roepen dat er een oneerlijke verdeling is.

  Er is geen woning tekort en grond om te bouwen is er ook zat! Dan maar minder zwaar gesubsidieerde landbouwgrond. Het groene hart mag voor mij ook wel kleiner of geheel verdwijnen.

  Samenvattend: huizenprijzen dalen niet zolang de rente laag is en de werkloosheid onder de 10% blijft.

  Overheid zal veel meer bouwgrond op de markt moeten brengen. Bouwen van huizen zal onder het lage BTW tarief moeten komen. De financiering hiervan kan men bereiken door HRA af te bouwen.

 47. chantal says:

  @kees2
  Ik heb nooit een ouder koppel leeggezogen… Ik word mottig van je beschuldigingen, beledigingen, etc… ik hoop dat mods eens ingrijpen voor dat het hier overheerst met low quality people.

 48. kees says:

  @46
  de vraagprijzen zakken en de verkoopprijzen gaan ook mee. V

  Vr.pr. 197K vkpr 186K recent. Dat gebeurde een jaar geleden niet in die prijsklasse. Verkopers hadden eigenlijk 225 vrpr. in het hoofd.

  Ken verschillende huizen te koop boven 300K die niet omlaag kunnen (hoewel als het moet); verkopers blijven met restschuld zitten.

 49. KariZ says:

  @46 (Dalen) ‘Samenvattend: huizenprijzen dalen niet zolang de rente laag is en de werkloosheid onder de 10% blijft.’

  Denk hier nog eens goed over na!

 50. chantal says:

  Prijzen zullen wel dalen in Belgie ook… van de crisis hebben we nog niets gezien. Maar het zal al bij al nog wel meevallen.

  Vandaag in het nieuws : http://www.hln.be/hln/nl/928/Kanaal-Wonen/article/detail/936477/2009/07/20/Markt-nieuwbouwflats-en-bouwgronden-stort-in.dhtml

  Dit bevestigd mijn vermoeden : daling vooral veroorzaakt op het platte land en de duurdere prijsklasse.

 51. Niek says:

  @39:
  ja, het is een bont gezelschap waar ik me ook niet echt thuis voel. Maar hier was ik het wel helemaal mee eens 😉

  @40:
  in landen als NL, UK en de VS was er juist helemaal geen vrije markt wat de huizenmarkt, de bankensector etc. betreft. DAT is het probleem. Mensen en bedrijven konden risicoloos gokken. Zonder overheids bemoeienis was deze bubble in de kiem gesmoord.

  @46:
  misschien in Belgie, maar in NL lag de rente in de jaren 80 tussen de 8 en 12% en de inflatie (plus werkeloosheid) was die hele periode behoorlijk hoog.
  En volgens mij gaat het niet eens meer om lage rente, maar vooral over eeuwig dalende rente. De rente daalt nu al 25 jaar, het houdt een keer op en dan gaat het hele mechanisme van de afgelopen 25 jaar in zijn achteruit werken. Het zal even duren, maar ook zo’n vakantiehuisje in Drente kan makkelijk terug naar de 20-25K euro die het 15 jaar geleden had moeten kosten.

 52. chantal says:

  @niek 51
  (op uw reply op 46)
  Juist, normaal gezien zou alles terugkeren naar die 25jaar geleden dan. Maar er zijn nog eigenschappen die ook invloed hebben. De grootste volgens mij daarvan is onze bevolkingsgroei.

 53. Okkie says:

  @chantal:
  Je hebt hier zelf vol trots verkondigd hoe je de huizenkoop van je leven hebt gedaan. Je beweert ook nog dat je huursverhogingen invoert met minimaal onderhoud, anders ‘rendeert’ het niet.

 54. Pieter says:

  Allen, Ik ben het helemaal met Pinball eens.

  Er zijn hier enkele mensen die een eigen huis hebben allemaal over een kam scheren maar geen enkel benul hebben van wat ze eigenlijk wensen.

  Best wel ziekelijk. Daarnaast weet ik dat sommige berichten wan de website geschrapt worden als ze niet in het straatje liggen van de websitebeheerder ….

  De groeten, ik ga weer verder met leven

 55. Okkie says:

  @chantal nr.50:
  In Nederland is 350k niet de duurdere prijsklasse. Heb je ook gelezen hoe men de prijsdaling camoufleert?

  @nr.52:
  Je bedoelt bevolkingskrimp als gevolg van vergrijzing. De meeste immigranten kunnen trouwens geen koopwoning betalen, dus daar hoef je geen prijsopdrijvend effect van te verwachten.

 56. chantal says:

  oh, wacht niek
  Ik heb een huis gekocht als ‘koop van mijn leven’ van 275000€, omdat de verkoper 275000€ vroeg… Ik heb geen cent afgepingeld, gewoon betaald wat hij gevraagd heeft. Omdat het een mooie prijs was. Ik heb inderdaad niet gezegd : ‘ik geen je wel 100k meer…’ logisch toch? Trouwens, dat oudje waarvan ik dat huis heb gekocht, had me wijsgemaakt dat de roofing van het bovenste dak vernieuwd was en was niet… (geen ramp, vernieuwen koste me maar enkele 1000€tjes).

  En al mijn huurders zitten met hoogrendement ketels, dubbel glas, nieuwe keukens, veel issolatie, nieuwe badkamers, …. en toen ze kwamen huren wisten ze de prijs ervan op voorhand. Geen verborgen kosten, geen bedrog of verstoppen van verborgen gebreken. Alles fair, zoals het hoort. Ik heb dus geen schuldgevoel naar mijn huurders toe, integendeel. Ik voel me een ‘goede’ huisbaas.
  En natuurlijk ben ik geen ocmw en verhuur of koop ik niet met verlies. Want dat zou ik niet lang volhouden.

 57. chantal says:

  bovenste was voor okkie, niet voor niek. foutje

 58. Okkie says:

  @Pieter:
  Ga vooral niet in op de harde cijfers van de AFM als je dat te moeilijk vindt.

 59. Okkie says:

  @Klaas:
  Klopt, de vraag naar woningen verschuift naar andere woningtypen. Er zal een overschot aan gezinswoningen ontstaan, maar ik ben bang dat die voor te veel geld uitgesplitst gaan worden.

 60. chantal says:

  @okkie 55
  Ik heb het gelezen, hoe men camoufleerd…
  In Belgie is ‘vanaf‘ 350k wel de hogere prijsklasse… want dat loopt dus verder tot huizen die miljoenen kosten.
  Ik weet het, Nederland is duurder.

  Enja, de vergrijzing zorgt voor bevolkingsgroei. Want ook die oudjes blijven nu langer fit, blijven langer zelfstandig wonen, meestal zelfs in een ‘te groot’ huis.
  En niet alleen dat heeft invloed op de prijzen, maar ook de manier hoe huizen gebouwd worden. Vroeger enkel glas, nu dubbbel glas. Vroeger een enkele muur, nu met spouwmuur. Vroeger geen of enkele cm isolatie, nu 10tallen cm’s isolatie. En zo kan ik nog wel even verder gaan.

 61. Klaas says:

  Allen,

  Hier zijn een paar mensen die heel goed weten (of juis niet !) hoe het staat en gaat met de huizenmarkt.

  Ik wil van eenieder wel eens weten wat voor beroep ze uitoefenen en eenieder baat heeft gehad van de huizenmarkt de laatste jaren, ik wed van wel !.

  Chantal is er temnimste eerlijk over !. Ik zelf zit in de ICT.

 62. Kees2 says:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/4439737/__Fors_koopkrachtverlies_bij_werkloosheid__.html

  De aankomende massa-werkloosheid zal de huizenbubble eind 2009 begin 2010 pas echt laten ontploffen. Vervolgens zal over enkele jaren de 2de klap komen doordat de rente eindelijk weer naar een reeel (hoger) niveau gaat. De laatste klap komt pas over 5 a 10 jaar met de onvermijdelijke afbouw van de HRA.

 63. Niek says:

  @63:
  precies; maar zoals het Telegraaf artikel al aangeeft: ambtenaren gaan er voorlopig alleen maar op vooruit en er komen er alleen maar meer van (zeker als je al die semi-staatsbedrijven van de laatste tijd meerekent). Ook dit is een bubble die nog niet eens is begonnen met leeglopen, en een verdere faktor die het leeglopen van de huizenbubbel vertraagt.

 64. Klaas says:

  @Kees2

  Het is of als wat jij verteld een feit is, maar het is minofmeer koffiedik kijken !.

 65. Niek says:

  @52:
  of de bevolkingskrimp als iedereen hier straks wegwil omdat het luilekkerland niet meer helemaal funktioneert zoals ze gedacht hadden bij aankomst. In mijn regio is de krimp trouwens al ingezet, vooral door vergrijzing.

  @62:
  ondernemer en al sinds jaren geen eigen huis meer, ook nooit een tophypotheek gehad. Dus niet geprofiteerd van de bubbel; voor het bedrag dat ik voor mijn laatste woning kreeg kan ik nu hooguit iets terugkopen dat wellicht 5x zo klein en veel minder fraai is.

 66. Klaas says:

  Allen,

  Ik heb nog geen enkel antwoord gekregen op de vraag die ik @62 heb gesteld.

  Wie durft kleur te bekennen ?, of doen we verstoppertje zoals de websitebeheerder doet !.

 67. Klaas says:

  @65 bedankt Niek
  Als ondernemer heb jij je sporen verdient !.

 68. chantal says:

  @klaas
  ik werk halftijds als bejaarde-verzoging aan huis. Smorgens andere post dan snamiddags. Vroeger deed ik dit full-time, maar heb mijn vast werk afgebouwd omdat het financieel kan. In bijberoep werk ik voor enkele websites als schrijver, seo’er en allerhande hulp (die ik kan). Dat laatste doe ik vooral in de winter.

 69. kees says:

  Wie durft kleur te bekennen ?

  wil je ook weten waar ik woon om uitspraken te verifiëren?

  Noem mezelf maar “klusser”; heb mijn oude huis zelf opgeknapt, daar geen extra hypotheek voor maar uit lopende inkomsten. Heel dom, want geen HRA voor extra werk. Wel leuk verkocht, maar had beter een nieuwbouwhuis kunnen kopen met veel hypotheek. Maar ja, bekrompen, dus ik zit nu met een kleine hoeveelheid cash waar de rendementsheffing straks ook op van toepassing is, plus waardevermindering van de centen natuurlijk.
  Weet je, op IJburg pak je de laatste 3jr nog even een tonnetje winst, minimaal.

 70. Okkie says:

  @Klaas:
  Ik werk als ingenieur en woon al enige tijd met mijn partner (ook ingenieur) in een huurhuis op de vrije markt. Vooralsnog hebben we nog geen baat gehad bij de huizenmarkt en vraag ik me zelfs sterk af of we ooit een huis gaan kopen. En nee, beiden houden we niet van klussen zoals Kees dus dat speelt ook mee.

 71. Henri says:

  @62
  Ik heb hier nog niet veel gepost. Ik lees meer, want ik ben geen financieel expert (zoals Jasper), huizenmelker (zoals Chantal) of vermogend (zoals Niek).
  Ik ben een software ontwikkelaar bij een bedrijf dat regelgeving modelleert. Als zodanig heb ik persoonlijk belang bij een zo groot en complex mogelijke overheid. (we hebben het druk dus)

 72. M says:

  @Okkie (71)

  Delft?

 73. Niek says:

  @72:
  “Als zodanig heb ik persoonlijk belang bij een zo groot en complex mogelijke overheid. (we hebben het druk dus)”

  anderzijds zou je ook belang kunnen hebben bij een hele kleine overheid omdat ze dan efficienter moeten worden, en dat zou met hulp van ICT moeten kunnen (wellicht … ik ben ook een tijd in die sector actief geweest en ben doorgaans niet erg onder de indruk van de winst in efficiency die het oplevert).

 74. kees says:

  @74
  Ik heb ooit in de WBV wereld gezeten en daarom veel in Almere-haven bij de toenmalige Nationale Woningraad gebivakeerd. Daar ook geborreld en een aangeschoten Marcel vD maakte mij wijs “de overheid geeft nooit iets voor niets”. Vervolgens ging ik dat vertellen bij het WBV-bestuur. Reactie: ik kon beter een andere baan gaan zoeken als ik dat tegen de huurders zou zeggen; ze hadden ze net allemaal isolatieglas en spouwmuurvulling in hun mik gesplitst, maar niet gezegd dat ze ook extra punten toegerekend zouden krijgen.
  Over IT in de WBV sector was ik er 30 jaar geleden heilig van overtuigd dat in deze simpele sector het een fluitje van een cent zou zijn. Als ik nu hoor hoe het bij het Corp. Ymere loopt, zeg ik: er is in 30 jaar schandalig weinig gebeurd.

 75. allert says:

  @klaas,
  Technischedienstverlening (lees aannemer maar dan in metaal), inderdaad van ’98 tot begin dit jaar een woning gehad en bewust iets goedkoper dan de rest te koop gezet om er vlot vanaf te komen. Nu huur ik, niet eens begonnen om de prijsval maar om snel op te kunnen leveren. Als de koper komt en de prijs is voldoende dan zijn het zijn/haar spelregels. En die prijs gaat lees het stukje van kees 2 (63).

 76. allert says:

  @77, de reacties geven aan dat deze site toch wel nuttig is.

 77. Okkie says:

  @Pinball nr.32:
  Als je je in de schulden steekt, dien je allereerst je boerenverstand te gebruiken. Overigens kun je via de website van de Nibud van onze overheid narekenen waarom je geen hypotheek van meer dan 4,5x je salaris op je moet nemen. De meeste huizenkopers verkiezen het om dit advies te negeren. Overigens hebben diezelfde huizenbezitters geen probleem met het asociale aspect van de hypotheekrenteaftrek. Natuurlijk maak je ervan gebruik als je kunt, maar ga dan niet liggen jammeren dat je ook nog eens door de spaarder uit de brand moet worden gehaald omdat je teveel hebt geleend.

 78. Pinball says:

  @Okkie(79)

  “Ik ben dit weblog begonnen om te waarschuwen voor de gevaren van onze kenniseconomie consumptie-economie. De schuldgraad van de Nederlandse huishoudens is enorm hoog geworden, zo hoog dat een groot aantal Nederlanders inmiddels slaaf van “de bank” is. Wil je als starter een huis gaan kopen, dan kun je beter wachten tot de huizenbubble is leeggelopen.”

  Dit vindt ik een nobele tekst een tekst die aangeeft dat deze site tot doel heeft mensen bewust te maken over de risico’s van hypotheken en de huizenmarkt en dat helpt mensen vooruit.

  En bij een bewustzijnsproces hoort realiseren,en dan niet nog even zout in de wonden wrijven,dan schiet bovenstaande tekst zijn doel voorbij vindt ik.
  Maar goed,ook iedereen mag daar zijn mening over hebben en de mijne is anders dan de jouwe,dat kan.

 79. Niek says:

  @80:
  zout in de wonden? persoonlijk zou ik er liefst ook nog een flinke dosis peper bij wrijven, anders weet ik zeker dat de boodschap niet overkomt en dat ze binnen enkele jaren weer precies dezelfde fout maken.
  De hele maffia van het Binnenhof probeert deze huizen speculanten te overtuigen dat ze wél slim en verantwoord bezig waren met hun tophypotheek enz. en dat wat je ook doet, de overheid je altijd gaat redden op kosten van écht verstandige burgers. Nee, we kunnen niet duidelijk genoeg zijn hier.

 80. Pinball says:

  @Niek(81)

  Tja…..het zal wel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*