Adjiedj Bakas: “Echte crisis komt nog”

De interieursector heeft volop last van de ecxonomische crisis. Toch moet het ergste nog komen. Dat zegt althans trendwatcher Adjiedj Bakas in zijn boek Beyond the Crisis, dat op 1 mei as. verschijnt.

“We gaan nog gewoon vakantie vieren deze zomer, hoewel meer in eigen land. Maar na de zomer komen forse klappen. De Beurskoersen dalen fors in september. Veel bedrijven hebben nog werk tot de zomer, maar de orderportefeuille voor de periode erna is dramatisch teruggelopen. Wankelende bedrijven kunnen nog steeds moeilijk krediet krijgen van banken, die eerst de eigen sores op orde willen krijgen. En institutionele beleggers willen banken niet te hulp snellen, omdat ze bang zijn dat banken genationaliseerd worden, zonder aandeelhouders te compenseren. Huizenprijzen blijven bovendien dalen. Ziedaar, de vicieuze cirkel waarin de economie beland is.”

Bakas spiegelt zijn eigen toekomstvisie aan die van economen, wetenschappers, bestuurders van banken, pensioenfondsen, verzekeraars, toezichthouders, maar ook mensen die tot nu toe op de achtergrond bleven in het duiden van de crisis, zoals financieel astrologen. Hij interviewde ze voor dit boek.

“Verschillende miljardairs beleggen volgens adviezen van financieel astrologen. Die voorspelden deze crisis al jaren geleden, toen de meeste economen het nog niet zagen aankomen. Door slim te beleggen en te hedgen, zijn deze mensen prima door de crisis gekomen. Sommigen melden mij nog steeds 25 procent jaarlijks aan winst op hun beleggingen te boeken, terwijl de meeste beleggers in de mineur zijn. Ik vind dat opmerkelijk. Ik voorspel dat slimme hedgefunds, zoals Paulson, het dit jaar prima zullen doen. En dat particulieren, die beleggen op basis van astrologisch advies, het ook goed zullen doen. Dat zijn de winnaars van de crisis, net als juristen, accountants, deurwaarders en curators overigens.”

Bakas voorspelt ook een forse toename van internetcriminaliteit in, of gerelateerd aan, de financiële branche. “Insiders uit de branche en criminelen, vooral uit Oost-Europa en Rusland, werken steeds vaker samen en zorgen voor forse schade. Steeds meer werkloze bankiers zullen verleid worden om mee te doen aan deze praktijken.”

Bakas stelt dat de crisis zeker niet het einde vormt van het kapitalisme. “Dat zit in de genen van mensen, er is geen alternatief. De economie ontwikkelt zich in seizoenen en eens in de zoveel tijd hebben we een economische winter, zoals nu. Daarna komt altijd weer een economische lente, alleen duurt het nog tot eind 2011 voordat we het dieptepunt hebben bereikt. Daarna begint de klim uit het dal weer. In die tijd moeten we voor de massawerkloosheid slimme dingen verzinnen, bijvoorbeeld werkgelegenheid in de nieuwe energie-economie. We moeten de recessiestress aanpakken. En het optimisme en de vechtlust bij de mensen stimuleren. Tegelijkertijd moeten er harde maatregelen worden getroffen. De AOW en pensioenleeftijd moeten fors omhoog, mensen moeten productiever worden, voor luiheid, bureaucratie en gelapswans is geen ruimte meer, we moeten fors investeren in de jeugd en onderwijs en we moeten de mensen in het land voorbereiden op een totaal andere wereld en een totaal andere leefstijl. We worden structureel minder welvarend en moeten geluk in de nieuwe, postmateriële economie anders gaan invullen”.

Op de Amsterdamse Beurs wordt medio mei, met Bakas’boek boek als vertrekpunt, een debat georganiseerd onder auspiciën van Beurs-topman Joost van der Does de Willebois, met als thema “Financiële Astrologie en de Beurs.” Daar wordt het boek ook ten doop gehouden voor de Nederlandse pers. Het boek bevat ook bijdragen van o.a. DNB-president Nout Wellink, ex-premier Wim Kok, profvoetballer Edgar Davids, Ronald Cohen (topman van hedgefund Apax), modetrendwatcher Ellen Haeser en topeconomen uit China, Japan en de VS.

bron: Inside Information

Share Button
13 comments on “Adjiedj Bakas: “Echte crisis komt nog”
 1. Eric says:

  Is ook mijn verwachting, na de zomer gaat het pas echt hard.

  Veel WW uitkeringen (1 jaar geleden gestart) beginnen dan ten einde te lopen, werklozen die niet aan de slag komen gaan dan massaal de bijstand in.

  Nog meer lenen gaat niet, sparen is al jaren niet gedaan, het vakantiegeld is ontvangen en opgemaakt, gooi dit allemaal in een blender en er kan niets anders dan slechte resulaten uitkomen.

  Niet alles wordt slecht, als huizenprijzen blijven dalen, is dit iig 1 positief punt!

 2. Spaarvarken says:

  Ik heb thuis ook een “glazen bol” maar daar zwemmen vissen in ??

 3. john says:

  Wat een matig stukje.

  Over het algemeen ben ik altijd wel te spreken over de selecties maar deze slaat de plank echt totaal mis.

 4. Okkie says:

  Ik geloof gerust dat astrologen de economische toekomst kunnen voorspellen. Een gorilla doet het ook prima.

  Waarom komt Wellink in zijn boek voor? Die heeft nog niets goed voorspeld.

 5. Ontkenningsphase says:

  @ Nr 2,3,4

  Ik noem jullie reactie ontkenningsphase. Maar dat is niet jullie schuld, dat komt omdat hier in Nederland de Nieuwsmedia helaas heelemaal gemanipuleert worden…

  Als je duits nieuws leest, kan je ziendat duitse politici al heel erg zenuwachtig worden vanwege de verkiezingen in September, omdat ze heel erg bang zijn van de ontslagingen die deze zomer zullen beginnen en omdat ze verder heel bang zijn, omdat ze niet weten hoe diep deze recessie nog gaat worden.

  Daar tegenover gestelt lees je hier in NL dat alles heel erg lekker in elkaar zit.

  Dus niet jullie schuld, Nr 2,3 en 4

 6. Ontkenningsphase says:

  en ja …. de nederlandse overheid gaat alles in orde brengen, “ganz sicher” 😉

 7. Woger says:

  Ja, want bij ons is alles anders!

 8. Hansie says:

  Buitengewoon zwak stuk!

 9. Simon says:

  Hmm, wat een bangmakerij !.
  Ik moet zeggen dat deze website alleen de negatieve signalen publiceerd en dus absoluut niet objectief is !, lijkt wel RTLZ.

 10. Okkie says:

  Beste Ontkenningsphase,
  Meneer Bakas weet wel hoe diep de recessie gaat worden, want hij leest het in de sterren. Ik lees graag een onderbouwing welke op feiten is gebaseerd.

 11. Simone says:

  Simon, en heel veel anderen die op deze site hun zegje doen: leer eerst eens Nederlands dan neem ik je serieus. Het werkwoord publiceren: ik publiceer (alleen de stam), hij publiceert (stam pus t). Zo moeilijk is het niet. Van het Nederlands van tegenwoordig daar word ik bang van…….

 12. Simon says:

  @simone

  Ieder zijn specialiteit

 13. M says:

  @Simone

  We probere hier tot in de inhout te komen. Neem je ons van weege de vorm niet serius; dan is dat niet erg. Vreihijd blijhijd.
  Ik zou zeggen: “zeg: “lekker puh”, en koop lekker een huis”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*