Er is voor gemeenten geen enkele rol weggelegd bij het verstrekken van hypotheken

De PvdA in Amsterdam wil een gemeentelijk hypotheekfonds in het leven roepen dat de woningmarkt uit het slop moet trekken. Gemeenteraadslid Michiel Mulder is een van de initiatiefnemers van dit plan. Volgens hem moet het een alternatief bieden voor huizenkopers die geen hypotheek kunnen krijgen bij banken

mulder

“Hypotheekrente in Nederland is de hoogste in heel Europa, terwijl de wanbetalingen het laagst zijn. Dat gaat dus niet goed, de banken laten daar wat liggen. Mensen die een huis willen kopen staan met de rug tegen de muur, er zijn geen andere manieren om een hypotheek te krijgen. Dat vinden we onacceptabel omdat het de woningmarkt in het  houdt en daarom moet je daar als gemeente een rol in pakken.”

Hugo Priemus, Hoogleraar volkshuisvesting aan de TU Delft, ziet vooral financiële risico’s en is bepaald geen voorstander van het plan. Wat hem betreft is er voor gemeenten geen enkele rol weggelegd bij het verstrekken van hypotheken. “Ik had begrepen dat gemeenten overal in Nederland moeten bezuinigen. Bovendien mag je in Nederland niet zomaar een bank beginnen, dus het oordeel van De Nederlandsche Bank lijkt me zeer de moeite waard.”

De PvdA in Amsterdam wil starters laten opdraaien voor het gepruts van de gemeente…

“Er worden allerlei verhalen verteld, ook in diverse media, over de schuldenbergen enzo…”

Drieënhalf miljoen Nederlandse gezinnen hebben een gezamenlijke schuld van 800 miljard Euro

Het hele debat bij  Pauw & Witteman.

bron: BNR

Share Button
Tagged with: ,
201 comments on “Er is voor gemeenten geen enkele rol weggelegd bij het verstrekken van hypotheken
 1. azijnseikerT says:

  Als gemeenten iets willen doen, dan verlagen ze de grondprijs.

 2. ulrich says:

  maar wellicht is geld uitlenen veiliger dan het huidige gedrag:

  -investeren in Icesave
  -grond kopen, ontwikkelaar spelen
  -huizen opkopen voor woz waarde
  -deriviaten kopen

  slimme Z!

 3. ulrich says:

  azijnzeikerT

  pssst dat mag niet van de RABO!

 4. Refke says:

  Madness?
  http://youtu.be/eZeYVIWz99I
  “Als we dit doen, moeten we mensen het laatste zetje geven door de laatste twintig procent te lenen.”
  http://www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/article/detail/3396419/2013/02/19/Meerderheid-raad-ziet-brood-in-voordelige-gemeentehypotheek.dhtml

  Logisch: liefst meteen weer 120% tophypotheek! ^^

 5. erik(trol) says:

  Dhr Priemus neemt toch niemand meer serieus. Deze meneer vertelde onlangs nog dat inkomensafhankelijk huren helemaal niet kan. Nou meneer Prieumus dat gaat gewoon door hoor.

  Nu verteld die weer dat er nog geen gemeente zijn die hypotheken verstrekken, nou dat is ook beslist niet waar gebeurd al lang.

  Slaap zacht Doktorander Priemus.

  Goed plan Amsterdam! Komt grootschalig gevolg van door andere Gemeente! Hulde!

 6. Bor de Wolf says:

  ABP zegt trouwens ook: slecht plan, Amsterdam!

 7. erik(trol) says:

  ABP: Zegt slecht plan omdat ze straks met een landelijk plan komen.

 8. Frank says:

  @erik(trol)

  inderdaad, ze zijn bezig met een landelijk plan voor een Nationale Hypotheekbank. Ben je daar serieus blij mee?

  Op deze pagina van RTL Nieuws ( http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/08/apg-doet-niet-mee-aan-amsterdams-hypotheekplan.xml ) haalt APG vervolgens de VS en Canada aan als voorbeelden voor staatsgarantie op hypotheken.

  Ik geloof dat de dekking in VS de Amerikaanse overheid inmiddels vele miljarden heeft gekost. Nu heeft de VS een eigen centrale bank waarmee ze geld kunnen drukken om deze hypotheken weer op te kopen. Dat zou de Canadese centrale bank ook kunnen doen wanneer (niet als) het daar ook fout gaat.

  En dat kan De Nederlandse Bank nu net niet (voor zover ik het concept van de Europese Monetaire Unie begrijp).

  Dus Erik, denk je dat je pensioengeld daarmee goed geïnvesteerd is?

 9. xenobinol says:

  azijnseikerT:
  Als gemeenten iets willen doen, dan verlagen ze de grondprijs.

  Dat argument haalde ik laatst ook aan in een discussie met een lokale beleidsmaker. Antwoord? “kan niet want dan moeten de gemeentelijke belastingen omhoog of moeten we taken afstoten”.

  En dat kan niet? Ik beweer zelfs dat het onvermijdelijk is! Stukje cognitieve dissonantie is de heren niet vreemd en de tucht van de kiezer gaan ze ook nog flink voelen.

 10. xenobinol says:

  erik(trol):
  Dhr Priemus neemt toch niemand meer serieus. Deze meneer vertelde onlangs nog dat inkomensafhankelijk huren helemaal niet kan. Nou meneer Prieumus dat gaat gewoon door hoor.

  Nu verteld die weer dat er nog geen gemeente zijn die hypotheken verstrekken, nou dat is ook beslist niet waar gebeurd al lang.

  Slaap zacht Doktorander Priemus.

  Goed plan Amsterdam! Komt grootschalig gevolg van door andere Gemeente! Hulde!

  Het kan ook niet want men moet de wet ervoor aanpassen. Kijk… in feite kunnen we ook de HRA afschaffen maar dan kan weer niet volgens al die mensen die dan failliet gaan 🙂

 11. xenobinol says:

  erik(trol):
  ABP: Zegt slecht plan omdat ze straks met een landelijk plan komen.

  De pensioenfondsen gaan niet investeren in NL, die willen een goed rendement op hun belegging. De huizenmarkt zeepbel vormt ze een te groot risico.

 12. NewKidInTown says:

  De zoveelste poging om de door de gemeente in rekening te brengen grondprijzen hoog te houden om daarmee de laatste instappers in het pyramidespel te lokken.

  BTW, is er hier misschien een of andere wizzkid aanwezig die even een slim programmaatje ontwikkelt die automatisch voor mij hier bovenstaande comment kan plaatsen bij alle volgende overheidsmaatregelen om de “starter te helpen” of de woningmarkt “uit het slob te halen” ?
  Bij voorbaat dank.

 13. ll says:

  ABP zit al voor ruim 6 miljard in Freddie en Fannie 🙂 , ABP is onbetwist de sub-prime hypotheken specialist……..

  http://www.abp.nl/images/Top100-beleggingen-2011-010008NL_tcm160-106795.pdf

 14. Steven says:

  NewKidInTown: De zoveelste poging om de door de gemeente in rekening te brengen grondprijzen hoog te houden om daarmee de laatste instappers in het pyramidespel te lokken

  Iemand op mijn werk kocht ook één of ander lullig appartement NB in Maarssen (nou niet bepaald een plaats waar ik wil wonen) via een regeling en ook nog met NHG en zei keihard: kan me echt niets schelen als de huizenprijzen zakken met 10 procent. Hij heeft uiteraard gelijk, maar wat als de huizenprijzen met 40 procent zakken en de rente oploopt? Maar goed, je kan dit soort dingen net zo goed tegen een konijn zeggen als tegen een mens die net heeft gekocht: ze horen het wel, maar luisteren niet.

 15. ll says:

  De Nationale Hypotheek Bank ( in oprichting ) is gewoon een BAD BANK, volgestouwd met NL gesecuritiseerde sub-prime hypotheken en gegarandeerd door onze pensioenen.

  En ……. Fitch, Moody’s en S&P zijn weer even rustig 🙂

  In de US zijn de 401k’s toch nog ietsje veiliger dan hier in de NL.

  Toch grappig om te zien, zo’n paniekfase…….

 16. Frank says:

  xenobinol: onbetwist de sub-prime hypotheken specialist…….

  ABP wil best in Nederlandse hypotheken, zolang de Nederlandse overheid maar garant staat.

  De Nederlandse overheid wil best (zolang het Nederlandse stemvee niet in opstand komt), omdat ze impliciet toch garant moeten staan voor de Nederlandse banken. Als het hypotheekprobleem een beetje richting de toekomstige pensioengerechtigden kan worden geschoven, zijn ze (de Nederlandse overheid) daar alleen maar blij mee.

 17. Rexpat says:

  Moral hazard bij bankiers maar ook bij de ERik’s van deze wereld.

  Men verwacht dat de overheid het allemaal gaat opknappen voor ons. Het hele betoog van Erik is daar op gericht. Hij verwacht dat er een overdracht plaats gaat vinden van “de rijken” naar de “zwakkeren” (laat de definities daarvan even achterwege).

  We hebben het wel over de “moral hazard” bij de bankiers en hebben ondervonden wat de impact daarvan is op de samenleving.

  klaarblijkelijk vinden wij met zijn allen dat we wel de lusten maar niet de lasten zullen dragen en gaan we er van uit dat “de overheid” ons redt. Het gekke is dat de overheid (de politiek) dit nog honoreert ook.

  Eigenlijk wil erik zeggen:

  Doe pragmatisch. Koop een huis. Zorg dat je schulden hebt (zo hoog mogelijk). Zorg er op deze manier voor dat anderen moeten meebetalen aan jouw sores. Als je in de plus staat wordt je genaaid.

  Hij is Altruistisch bezig. Dit is in ons belang. Wij hebben het gewoon niet door.

  Erik…Keep up the good work!

 18. Steven says:

  Rexpat,

  Het enige wat niet klopt in Erik’s redenering is natuurlijk dat we allemaal mee moeten betalen voor de maffe regelingen en hij dus ook. Dan heb ik liever geen schuld aan een te duur huis dan wel. (ben gewoon vrijer in doen en laten dus: maar is eigenlijk niet aan jou hoor, want dat heb jij uiteraard ook wel door)

  belangrijkste punt is gewoon dat de huizenprijzen dalen dus kan je dat beter verkopen dan houden: simpel gezien.

 19. Steven says:

  Dus aan Erik: Je zal wel “geholpen” worden door allerlei rare regelingen, maar een duizendje of 10 netto gaat er wel af per jaar. (denk ik hoor)

 20. snorkel says:

  Rexpat,

  Erik is bezig zijn eigen gedrag post factum te rechtvaardigen. Het is in de psychologie heel bekend dat mensen vooral handelen vanuit emotie en daarna de logica er bij verzinnen. Over het algemeen kun je zeggen; hoe harder iemand roept dat hij het goed doet/gedaan heeft, hoe onzekerder hij is over zijn eigen zaak. Als Erik zichzelf echt zo slim vond dan zou hij juist in zijn belang zijn om huurders lekker te laten zitten waar ze zitten om veel geld in het laatje te blijven brengen voor zijn HRA en andere (toekomstige) reddingsacties.

 21. Frans says:

  erik(trol): Dhr Priemus neemt toch niemand meer serieus

  Volgens mij reken jij jouw mening tot ieders mening, waardoor je tot de conclusie kunt komen dat niemand Priemus meer gelooft.
  Geloof me: het merendeel op dit blog gelooft wel in Priemus, en wel als zijnde een van de weinige specialisten die niet on the take is, en die als een van de weinig zinnige dingen over de woningmarkt zegt.

 22. ll says:

  Kopen in Rotterdam met een enorme korting 🙂

  Huizen vanaf 55k

  http://www.huiskopenmetkorting.nl/Woningaanbod/Pages/WoningZoekenResultaten.aspx

 23. azijnseikerT says:

  @snorkel,

  Het psychologisch fenomeen wat je beschrijft is het minimaliseren van de cognitieve dissonantie die bij Erik is opgetreden. Zijn gedrag het kopen van het huis is niet in overeenstemming met zijn gevoel.(dissonantie) Dat probeert hij op te heffen. Dat kan maar op 1 manier (huis verkopen is geen optie): argumenten aandragen die zijn keuze ondersteunen. (inderdaad op een overdreven wijze)

 24. erik says:

  Snorkel, ik ben in elk geval slim genoeg om te zien dat jij van alle heldere geesten op dit fora, jij samen met tufkay toch wel de onderkant van de markt bedient, maar ach die moeten er ook wezen. Keet up the good work.

 25. snorkel says:

  erik,

  Dat fenomeen heeft helemaal niks met intelligentie te maken Erik 😉 Cognitieve dissonantie treedt op bij iedereen die ziet dat zijn beslissingen (grotendeels genomen op gevoel) niet overeenkomen met de werkelijke feiten. Mensen zullen dan 9 van de 10 keer eerder voor het rechtvaardigen van hun eigen beslissing kiezen, boven het accepteren van de realiteit en hiernaar handelen. Eén van de manifestaties hiervan is het ‘ad hominem’ (op de man) spelen in een poging de brenger van de ongewenste feiten te diskwalificeren.

 26. erik says:

  Ter uwer info. Mijn vorige sociale huurwoning is NOG steeds niet verhuurd. Waarom? De woning wordt aangeboden met een huur van 681 euro, en daar komt per 1 Juli natuurlijk nog wat bovenop. Inkomensgrens MOET liggen tussen de 33k en 43k. Dat betekend een netto inkomen van circa 2000 euro. Als daar al een huur tegenover staat van 700 euro, dan betaal je dus al ruim 32% aan kale huur. Deze woning loopt op de markt voor door de al hoge huur, mensen weten niet hoe snel ze moeten kopen straks.

 27. Rexpat says:

  erik:
  Snorkel, ik ben in elk geval slim genoeg om te zien dat jij van alle heldere geesten op dit fora, jij samen met tufkay toch wel de onderkant van de markt bedient, maar ach die moeten er ook wezen. Keet up the good work.

  Ik vermoed dat ik niet intelligent genoeg ben om te snappen wat hier bedoeld wordt.

  Bedienen? Markt? Onderkant?

  Duiding..Anyone?

  Hermanus?

 28. Rexpat says:

  erik:
  Ter uwer info. Mijn vorige sociale huurwoning is NOG steeds niet verhuurd. Waarom? De woning wordt aangeboden met een huur van 681 euro, en daar komt per 1 Juli natuurlijk nog wat bovenop. Inkomensgrens MOET liggen tussen de 33k en 43k. Dat betekend een netto inkomen van circa 2000 euro. Als daar al een huur tegenover staat van 700 euro, dan betaal je dus al ruim 32% aan kale huur. Deze woning loopt op de markt voor door de al hoge huur, mensen weten niet hoe snel ze moeten kopen straks.

  Huizen zullen nooit in waarde dalen
  ergo
  huren zullen nooit verlaagd worden.

 29. erik says:

  Snorkel: Volgens mij heb jij het op de man spelen uitgevonden. Dat je denkwijze op dit onderwerp anders ligt dan hoe ik het zie, mogen duidelijk wezen. Waar jij nog steeds van uit gaat is dat ik mezelf probeer te overtuigen van mijn beslissing om een huis te kopen. Ik kan je melden dat ik best wat dingen anders had willen doen in mijn leven, dit huis kopen hoort daar absoluut niet bij al zakt de markt het moeras in, so be it. Ik geniet elke dag van de ruimte, het eigen maken van de woning en me kinderen die lekker lopen te ravotten in de tuin, me heerlijke keuken, me heerlijke bad met aparte stortdouche. Voor mij was dit het juiste moment om te kopen, als ik nog 3 jaar had gewacht, had ik mischien wat meer huis voor me geld gekregen, so be it. Ik ben tevreden.

 30. Rexpat says:

  erik:
  Snorkel: Volgens mij heb jij het op de man spelen uitgevonden. Dat je denkwijze op dit onderwerp anders ligt dan hoe ik het zie, mogen duidelijk wezen. Waar jij nog steeds van uit gaat is dat ik mezelf probeer te overtuigen van mijn beslissing om een huis te kopen. Ik kan je melden dat ik best wat dingen anders had willen doen in mijn leven, dit huis kopen hoort daar absoluut niet bij al zakt de markt het moeras in, so be it. Ik geniet elke dag van de ruimte, het eigen maken van de woning en me kinderen die lekker lopen te ravotten in de tuin, me heerlijke keuken, me heerlijke bad met aparte stortdouche. Voor mij was dit het juiste moment om te kopen, als ik nog 3 jaar had gewacht, had ik mischien wat meer huis voor me geld gekregen, so be it. Ik ben tevreden.

  Dat is het enige wat telt.

  Als het andere is Ruis.
  Ieder zijn/haar beslissing. Ook al lijkt deze in jouw geval niet helemaal een vrije keus te zijn geweest. Hoe dan ook:

  Succes en plezier.

  Plagen mag nog wel, toch?

 31. snorkel says:

  erik,

  Wie begint er nou eigenlijk over “de onderkant van de markt bedienen”? Ga lekker in bad, dan doe ik dat ook… in mijn huurhuis! Ga ik daarna nog een wandelingetje over het speeltuintje voor de deur maken en voetballen met de buurkinderen. Over 5 jaar sta jij op zijn best quite met nu (maar heb je dus wel 5 jaar rente, waardedaling en aflossing over de balk gesmeten) en heb ik genoeg gespaard om contant een huis af te tikken. Bovendien heb ik dan 5 jaar lang jouw hypotheek gefinancierd. Als je bijval zoekt over hoe goed jouw koop-beslissing wel niet geweest is zit je hier gewoon simpelweg op de verkeerde website. Probeer het hier eens: http://www.eigenhuis.nl/content/forum

 32. xenobinol says:

  @Rexpat:

  In sommige kringen praat men nu eenmaal zo 😉

 33. xenobinol says:

  erik:
  Voor mij was dit het juiste moment om te kopen, als ik nog 3 jaar had gewacht, had ik mischien wat meer huis voor me geld gekregen, so be it. Ik ben tevreden.

  Typisch gevalletje CD 🙂

  Sorry Erik maar het was zo’n mooi voorzetje 😉

 34. Steven says:

  snorkel,

  maak je niet druk. De huizenprijzen dalen dus Erik wordt mischien nog wat geholpen omdat ie een beetje dom is, maar de richting is duidelijk down en dat is prima. Ik ben al wat ouder (47), maar vind het ook wel leuk wat te kopen. Maar laat de huizenprijs dan een procent of 70 zakken. (kan makkelijk na de idiote stijgingen)

 35. erik says:

  Snorkel: Je reactie spreekt voor zich. Steven ben blij dat jij zo slim bent geweest 25 jaar geleden( mooie leeftijd 22 jaar om te starten) geen huis te kopen. Was je rijk man geweest! Logisch dat het voor jou nog 70% moet zakken, je hebt geen tijd meer om die 30% te betalen

 36. cartoonist says:

  De chantage op regeringen die de banken nu plegen heeft wel overeenkomsten met wat internet-criminelen flikken met de zogenaamde Nigerian-scam methode.

  Om even in herinnering te brengen wat een Nigerian-scam is:
  Een nigeriaanse prins of zijn erfgenaam stuurt u een mail en vraagt om uw medewerking om zijn vermogen veilig te stellen en belooft u een flinke som geld voor die hulp. b.v. 5 miljoen dollar.

  voorbeeldmail staat hier http://nl.wikipedia.org/wiki/Nigerian_scam

  Miljoenen mensen hebben ooit wel zo’n mail gekregen. Reageert u op deze mail dan krijgt u netjes antwoord en wordt uitgelegd dat er wat kosten gemaakt moeten worden om het benodigde geld vrij te krijgen. Er wordt u om b.v. 5000 dollar gevraagd. Van de duizenden mensen die reageerden zijn er dan altijd wel een paar honderd die deze 5000 dollar betalen omdat ze zo happig zijn op die miljoenen. Degenen die 5000 betaalden krijgen dan na een tijdje een nieuwe mail of zelfs een telefoontje van een ‘wanhopige’ erfgenaam die uitlegt dat er problemen zijn met de autoriteiten en dat er nog wat ambtenaren omgekocht moeten worden wat b.v. 25000 dollar kost, u moet dit geld voor de omkoping overmaken om uw beloofde miljoenen te kunnen krijgen. Er zijn er dan altijd nog een paar die dit hebben gedaan waarna de inzet weer verhoogd wordt omdat er nog meer mensen in Negeria omgekocht moeten worden. Er zijn gevallen bekend dat iemand totaal 600.000 dollar had betaald.

  De banken met voorop de FED en de ECB zijn eigenlijk op dezelfde manier bezig met chantage. In 2008 werd om geld van regeringen gevraagd om wat systeembanken en het betalingsverkeer-systeem overeind te houden. Na overmaking van het geld aan de banken ging het tijdelijk iets beter maar na een tijdje kwamen de banken opnieuw met chantage om nog meer bail-out geld te krijgen waarna de regeringen weer hun handtekening onder nieuwe garanties en leningen plaatsten om de chantage te stoppen. Na een tijdje werd de crisis erger en zetten de banken weer opnieuw regeringen onder druk en omdat politici denken dat het systeem in stand gehouden moet worden omdat er anders vreselijke economische rampen zullen gebeuren werden opnieuw, namens de burger, garanties ondertekend. Regeringen zitten nu al zo diep in de scam dat ze door gaan met steeds meer garanties en leningen aan de banken te verstrekken. De bevolking verarmd door de rente van staatsschulden en afgegeven garanties. Zelfs alle pensioengelden van de bevolking worden, of dreigen te worden, binnenkort aan de chanterende banken overgedragen.

  Wanneer worden politici eens wakker en zien dat ze opgelicht worden door de banken. ?
  Of zijn politici zo corrupt dat ze de andere kant op kijken om verzekerd te zijn van een mooi baantje na hun politieke leven ?

 37. azijnseikerT says:

  Ach ja. Sommige mensen maken hun HBO af en gaan op hun 22e werken. Vrouw, kinderen,hond en een Vinex-hut en je bent klaar voor de rest van je leven. Niks mis mee heur.

 38. tufkaj says:

  Via twitter een uitnodiging gehad om eens te kletsen over een krantenartikel over starters en/of daar wat onderzoek bij te doen. Wel leuk, donderdag even kennis maken. Is wel een krantje aan de onderkant van de markt maar ach.

 39. Steven says:

  erik,

  geen schulden. vaste baan. en kijken naar de schuldemakers.

 40. erik says:

  Tufkaj: Schoolkrant, leuk je moet ergens beginnen feli!

 41. tufkaj says:

  Ben best benieuwd naar PenW vanavond. Het klinkt als een enorm overhaast, onoverdacht klusje van de gemeenteraad. Nu heb ik gemeentepolitici sowieso niet al te hoog zitten, maar ze lijken op ramkoers te liggen voor een flater.
  Er kán wel wat goeds uit komen. Wat ze namelijk probeerden was een soort starterslening voor iedereen in het leven te roepen en nu ontstaat er een storm van kritiek, die makkelijk afgebogen kan worden naar de startersleningen. Terwijl ze ook gewoon de leeftijdsgrens van de bestaande lening hadden kunnen opheffen, zoals Haarlem.

  erik,

  dank je!

 42. Voerman says:

  Gaaaap.

 43. Adamus says:

  tufkaj:
  Via twitter een uitnodiging gehad om eens te kletsen over een krantenartikel over starters en/of daar wat onderzoek bij te doen. Wel leuk, donderdag even kennis maken. Is wel een krantje aan de onderkant van de markt maar ach.

  De Echo?

 44. Adamus says:

  azijnseikerT:
  Ach ja. Sommige mensen maken hun HBO af en gaan op hun 22e werken. Vrouw, kinderen,hond en een Vinex-hut en je bent klaar voor de rest van je leven. Niks mis mee heur.

  Totdat ze in weide voor je huis toch nog maar een rijtje voor de sociale huurders gaan poten.

 45. tufkaj says:

  Adamus: De Echo?

  Nee valt mee, van de grotere regionale kranten. Maar eerst eens kijken wat er uit komt, wordt wel vaker benaderd (m.n. voor de data achter mijn grafieken) en daar hoor je dan niets meer van. Dit is echter een wat ‘opener’ benadering die me wel bevalt.

 46. tufkaj says:

  Adamus: De Echo?

  Over de echo gesproken. Daar kun je wel leuk gratis oproepjes in zetten. Een keertje oproepen tot lagere prijzen zou leuk zijn 🙂

  Of met z’n allen geld inzamelen voor een bord langs de snelweg zoals NVM dat altijd doet. Wat zou het kosten? http://reclamewereld.blog.nl/buitenreclame/2009/01/18/makelaars-nvm-beginnen-campagne-7-reden-om-nu-een-huis-te-kopen

 47. Adamus says:

  Frank: ABP wil best in Nederlandse hypotheken, zolang de Nederlandse overheid maar garant staat.

  De Nederlandse overheid wil best (zolang het Nederlandse stemvee niet in opstand komt), omdat ze impliciet toch garant moeten staan voor de Nederlandse banken. Als het hypotheekprobleem een beetje richting de toekomstige pensioengerechtigden kan worden geschoven, zijn ze (de Nederlandse overheid) daar alleen maar blij mee.

  ABP moet eigen klanten die hun huis willen verkopen vragen borg te staan voor het aankoopbedrag. Soort van premiumlid.

 48. RealisT says:

  snorkel: Rexpat,

  Erik is bezig zijn eigen gedrag post factum te rechtvaardigen. Het is in de psychologie heel bekend dat mensen vooral handelen vanuit emotie en daarna de logica er bij verzinnen. Over het algemeen kun je zeggen; hoe harder iemand roept dat hij het goed doet/gedaan heeft, hoe onzekerder hij is over zijn eigen zaak. Als Erik zichzelf echt zo slim vond dan zou hij juist in zijn belang zijn om huurders lekker te laten zitten waar ze zitten om veel geld in het laatje te blijven brengen voor zijn HRA en andere (toekomstige) reddingsacties.

  Ik kom figuren als erik mijn hele leven al tegen. Altijd vol van hun eigen ‘slimheid’ als het gaat om anderen te laten betalen voor iets waar ze zelf voordeel van hebben. Uiteindelijk betalen ze zelf de rekening, alleen hebben ze dat nooit of te laat door. Trots op een klapsigaar uit eigen doos. Zo zien ze het graag in Den Haag.

  Dikke kans dat erik ook nog eens flink onder druk is gezet door het vrouwtje. Zo’n jongen verdient niet onze hoon, maar ons medelijden.

 49. tufkaj says:

  RealisT,

  Zijn argumenten verdienen reactie, zijn trolls doodse stilte. Laten we het weer over leuke dingen hebben. De woningmarkt bijvoorbeeld die al 5 jaar aan het herstellen is 🙂

 50. Adamus says:

  tufkaj: Over de echo gesproken. Daar kun je wel leuk gratis oproepjes in zetten. Een keertje oproepen tot lagere prijzen zou leuk zijn

  Of met z’n allen geld inzamelen voor een bord langs de snelweg zoals NVM dat altijd doet. Wat zou het kosten? reclamewereld.blog…nu-een-huis-te-kopen

  NVM hecht nogal aan copyright 😉

 51. Adamus says:

  RealisT: Ik kom figuren als erik mijn hele leven al tegen. Altijd vol van hun eigen ‘slimheid’ als het gaat om anderen te laten betalen voor iets waar ze zelf voordeel van hebben. Uiteindelijk betalen ze zelf de rekening, alleen hebben ze dat nooit of te laat door. Trots op een klapsigaar uit eigen doos. Zo zien ze het graag in Den Haag.

  Dikke kans dat erik ook nog eens flink onder druk is gezet door het vrouwtje. Zo’n jongen verdient niet onze hoon, maar ons medelijden.

  Straks wil zijn schoonmoeder oma worden …..

 52. Voerman says:

  RealisT: Dikke kans dat erik ook nog eens flink onder druk is gezet door het vrouwtje.

  Mensenvrouwtjes doen zoiets niet! 🙂

 53. RealisT says:

  OT: Gemeentebestuurders die voor bank gaan spelen. Daar komt vast iets goeds uit voort.

  Volgens mij hoorde ik Michiel Mulder vanmiddag op de radio het hele plan toelichten. Je hoorde duidelijk dat hij er zelf knap zenuwachtig van werd. Ben benieuwd hoe hij het er vanavond in PenW vanaf gaat brengen.

 54. Voerman says:

  Voerman: Mensenvrouwtjes doen zoiets niet!

  Maarten, je expertise in deze! Kom erin!

 55. RealisT says:

  tufkaj: De woningmarkt bijvoorbeeld die al 5 jaar aan het herstellen is 🙂

  Ja de patient is op weg naar gezondheid, maar de doktoren willen hem blijkbaar nog graag even ziek houden 😉

 56. maarten says:

  Voerman,

  ja hier ben ik

 57. maarten says:

  over erik heb ik te zeggen: erik de peerik meer niet

 58. maarten says:

  Voerman,

  mensenvrouwtjes zijn volgens dna onderzoek vreemd gegaan met Neanderthalers, zo zijn ze blijkt uit moleculair bewijs. Of ze zijn verkracht je weet het niet

 59. Voerman says:

  maarten: over erik heb ik te zeggen: erik de peerik meer niet

  Oh.

 60. Ma Ling says:

  tufkaj: Of met z’n allen geld inzamelen voor een bord langs de snelweg zoals NVM dat altijd doet. Wat zou het kosten? reclamewereld.blog…nu-een-huis-te-kopen

  Als je zo’n Interbest-kolom bedoelt: Wat denken jullie dat de grondprijs onder die zuilen is…?

  niet schrikken van de bedragen die genoemd gaan worden!

 61. Voerman says:

  maarten: mensenvrouwtjes zijn volgens dna onderzoek vreemd gegaan met Neanderthalers, zo zijn ze blijkt uit moleculair bewijs.

  Met wie deejen ze het eerst dan? Die vrouwtjes bedoel ik.

 62. maarten says:

  Voerman,

  de mensenvrouwtjes out of Africa bedoel ik dan, in Africa wilden ze niets van de Neanderthalers weten

 63. maarten says:

  maarja water onder de brug. Nu weer over de giga ponzi die maar niet mag klappen

 64. Voerman says:

  maarten:
  Voerman,

  de mensenvrouwtjes out of Africa bedoel ik dan, in Africa wilden ze niets van de Neanderthalers weten

  Voerman heeft ook een uilenkast op zijn akkertje. Volgens de vogelaar komt er een koppeltje steenuilen in.

 65. maarten says:

  Voerman,

  ja steenuiltjes, gaaf hoor daar kun je veel plezier aan beleven

 66. Tufkaj says:

  Ma Ling: Als je zo’n Interbest-kolom bedoelt: Wat denken jullie dat de grondprijs onder die zuilen is…?

  niet schrikken van de bedragen die genoemd gaan worden!

  Ik zou gokken op 100 maal de maandelijkse inkomsten van zo’n zuil voor de totale lap grond. Maar wat zo’n reclame kost weet ik dus niet.

 67. Klantmanager says:

  Initiatiefnemer gemeenteraadslid voor de PVDA Amsterdam Michel Mulder, is in het dagelijks leven onderzoeker bij het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB), dat verklaard natuurlijk alles !

 68. Voerman says:

  maarten: ja steenuiltjes, gaaf hoor daar kun je veel plezier aan beleven

  Die vogelaar is mijn neefje Harm, weet er alles van.
  Zit bij de vogelbescherming, maar die doet voornamelijk in uilen. Hebben wij toch iets gemeenschappelijks, Maarten. Crossen mag niet in het broedseizoen, houden wij ons aan. Kleinkinderen houden Voerman in de gaten! 🙂

 69. maarten says:

  Voerman,

  zo zie je maar weer voerman, de wonderen zijn de wereld nog niet uit

 70. Steve says:

  Vorig jaar april tijdens de ophef over de erfpachtmaakte maakte Michiel Mulder al duidelijk dat gem. Amsterdam de wanhoop nabij was:

  “Mensen moeten dan bijvoorbeeld de erfpacht pas betalen als ze het huis verkopen. Dat is het moment dat ze de waardestijging van hun huis incasseren, dus dan hebben ze geld.”
  Plaatje van artikel over erfpacht in Telegraaf:
  http://www.geenstijl.nl/archives/images/pacht.html

  Amsterdam probeert ‘by any means necessary’ de cashflow uit de grondportfolio in stand te houden. Ze weten toch al dat ze vrijwel zeker in een financieele afgrond gaan vallen dus ieder plan hoe idioot ook is het proberen waard. Double or nothing …

  Deze Amsterdamse klucht doet me denken aan de film ‘Bad Lieutenant’ waarin de hoofdrolspeler z’n gokschulden probeert terug te winnen door z’n inzet steeds te verdubbelen. Loopt niet goed af.

 71. maarten says:

  pensioenfondsen op tv: de ouderen zijn ineens langer gaan leven

 72. nhz says:

  ulrich: slimme Z!

  ieder initiatief om de bubble weer verder op te blazen is een oerdomme zet.

  Refke: Logisch: liefst meteen weer 120% tophypotheek! ^^

  ik snap niet waarom ze niet gelijk 100% extra lenen, met staatsgarantie. 20% extra in je zak steken als gemeente is voor sukkels, toch?

  Frank: inderdaad, ze zijn bezig met een landelijk plan voor een Nationale Hypotheekbank. Ben je daar serieus blij mee?

  ja, onvoorstelbaar dat ze daar nu nog mee durven komen; dit is een door-en-door criminele actie van ABP en vastgoed maffia. Maar sukkels als erik(trol) zijn er blij mee natuurlijk, totdat de hele boel instort en de belastingbetaler met een paar honderd miljard aan schade achterblijft.
  Nee, we gaan niet het WeW laten klappen met pakweg 20 miljard schade, als we knallen dan gaan we het goed doen. Dat kun je wel overlaten aan de bobo’s van het ABP. Kielhalen deze hele maffia 🙁

  Frank: En dat kan De Nederlandse Bank nu net niet (voor zover ik het concept van de Europese Monetaire Unie begrijp).

  maar ze gaan ongetwijfeld claimen dat het alleen een garantie is die geen geld kost, we gaan er zelfs dik aan verdienen – net als bij Griekenland, ESM, enz. weet u nog?

  xenobinol: De pensioenfondsen gaan niet investeren in NL, die willen een goed rendement op hun belegging. De huizenmarkt zeepbel vormt ze een te groot risico.

  nee, het is heel duidelijk wat ABP wil: ze willen hypotheken met een gratis staatsgarantie, zodat ABP meer rendement maakt dan op staatsobligaties en ze extra dikke pensioenen kunnen uitbetalen aan hun achterban waarbij de belastingbetaler alle risico draagt. Crimineel, dat is het.

  ll: ABP zit al voor ruim 6 miljard in Freddie en Fannie

  en die 6 miljard is dan vermoedelijk een fractie van wat ze er ooit in geinvesteerd hebben. Ze bleven enthousiast bij ABP tijdens de hele duikvlucht, totdat ze bijna failliet gingen.

  ll: en gegarandeerd door onze pensioenen.

  nee, gegarandeerd door de belastingbetalers – dat is iets heel anders.

  Frank: Als het hypotheekprobleem een beetje richting de toekomstige pensioengerechtigden kan worden geschoven, zijn ze (de Nederlandse overheid) daar alleen maar blij mee.

  nee, nogmaals: het probleem komt op het bordje van de belastingbetalers, niet van de pensioengerechtigden van ABP zelf die er de vruchten van plukken zolang het goed gaat.

  erik: Deze woning loopt op de markt voor door de al hoge huur, mensen weten niet hoe snel ze moeten kopen straks.

  dan blijft hij dus lekker leeg staan, net als al die andere woningen met een hogere huur? Ik ben benieuwd hoe lang dat goed gaat 😎

 73. nhz says:

  erik: Logisch dat het voor jou nog 70% moet zakken, je hebt geen tijd meer om die 30% te betalen

  ik vind net als Steven dat het nog zeker 70% omlaag mag voordat de prijzen weer realistisch zijn (vooral in de sector boven pakweg 200K, de onderkant van de markt heb ik wat minder zicht op). En dat heeft met budget helemaal niks te maken, ik koop gewoon nooit zaken die evident véél te duur zijn. De enige reden dat jij dat wél doet is dat je dat huis niet koopt, maar het financiert en hoopt niet echt voor de rekening op te draaien.

  azijnseikerT: Ach ja. Sommige mensen maken hun HBO af en gaan op hun 22e werken. Vrouw, kinderen,hond en een Vinex-hut en je bent klaar voor de rest van je leven. Niks mis mee heur.

  precies, wel gelijk even op je 22e ook de doodskist bestellen, is het nog beter geregeld 😎

  maarten: mensenvrouwtjes zijn volgens dna onderzoek vreemd gegaan met Neanderthalers, zo zijn ze blijkt uit moleculair bewijs.

  tja, misschien hadden die Neanderthalers wel een grotere holwoning dan hun eigen soort …

  Klantmanager: Initiatiefnemer gemeenteraadslid voor de PVDA Amsterdam Michel Mulder, is in het dagelijks leven onderzoeker bij het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB), dat verklaard natuurlijk alles !

  tja, dat zegt inderdaad alles 😎
  Het is duidelijk hoe VVD (de vastgoed baronnen en kleine huisjesmelkers), CDA (de bouwmaffia van Elco en Maxime) en de regenten van PvdA en GL elkaar gevonden hebben wat het vastgoed betreft.

 74. erik(trol), erikdepeerik says:

  Jaja het gaat steeds verder hier, berichten met tegengeluid worden zelfs verwijderd. Ik denk dat onderliggend aan dit fora wel weer een aantal belanghebbende hun grondslag hebben liggen. Zou ook nog politiek gestuurd kunnen zijn. Triest, krijgen jullie zeker ook nog voor betaald, hahha wat een stelletje prutsers, heitje voor een karweitje. Kom vaak van die gasten tegen, weten van alles maar missen elke keer net de boot, zijn vaak de loosers die naast de vrouw het handje mogen vast houden als ze weer is bepaald waar de vakantie heen gaat.

 75. erik(trol), erikdepeerik says:

  Bezoekers van dit fora, het is duidelijk, laat je niet gek maken door die rode makkers hier. Je berichten worden verwijderd en ze krijgen centjes om negativiteit te blijven voeren over de wonigmarkt. Sterker ze worden door de plaatselijke schoolkrant zelfs uitgenodigd om daar een interview voor te houden, poeh poeh, niet serieus nemen, gewoon doorspoelen die hap,zitten allemaal anti kraak van uw centjes te profiteren en als klap op de vuurpijl beschuldigen ze u daar van.

 76. Voerman says:

  Truste maar weer.
  Gaaaaap!

 77. bosa says:

  Offtopic

  Sprak een kennis van me. Ze werkt bij een woningcorporatie en ze vertelde me dat ze daar enorm druk zijn met de controles mbt inkomens.

  Ze schijnen daar IB60 (inkomensformulieren) te bezitten en te toetsen wat de nieuwe huurprijzen moeten worden.

  Zelf ben ik een huizeneigenaar die ci zeventien jaar geleden mijn huis aankocht voor een prijs waar Erik alleen maar van kan dromen.

  Maar ik zeg je. ‘Ik vind het schandelijk hoe de huidige regering met huurders omgaat’. Laat ze de hypotheekrente boven een half miljoen schrappen.

  Ik voorzie hele grote dalingen nog vwb de huizenprijzen. En ik ben geen loser. Want ik een een stijging van bijna 150% gezien de laatste jaren.

  En ik ben geen rode rakker. Zelfs traditioneel VVD stemmer. Ik krijg helemaal er geen cent voor betaald om iets negatiefs te zeggen over de woningmarkt.

  Iedereen die de laatste vier jaar kocht qua woningen is wat mij betreft KNETTERGEK.

 78. cartoonist says:

  Speciaal voor Erik en zijn NVM collega’s een citaat van Ghandi:

  Eerst negeren ze je, dan maken ze je belachelijk, dan bestrijden ze je, en dan win je”

 79. Adamus says:

  Nu een pvdaleugenaar bij P&W. Overschatting van polletiek.

 80. starter says:

  haha wat een clown bij P & w

 81. Klantmanager says:

  Clown Mulder kan voor de liefhebbers nog worden gemaild op: mmulder@raad.amsterdam.nl

 82. Maria says:

  tufkaj:
  Via twitter een uitnodiging gehad om eens te kletsen over een krantenartikel over starters en/of daar wat onderzoek bij te doen. Wel leuk, donderdag even kennis maken. Is wel een krantje aan de onderkant van de markt maar ach.

  Huizenmarkt-zeepbel is ook als blog aan de onderkant van de markt begonnen! Dus…..

 83. Maria says:

  Klantmanager:
  Initiatiefnemer gemeenteraadslid voor de PVDA Amsterdam Michel Mulder, is in het dagelijks leven onderzoeker bij het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB), dat verklaard natuurlijk alles !

  Tja, lobby van Eelco, CDA!!!

 84. Shake'mOut says:

  snorkel:
  erik,

  Dat fenomeen heeft helemaal niks met intelligentie te maken Erik Cognitieve dissonantie treedt op bij iedereen die ziet dat zijn beslissingen (grotendeels genomen op gevoel) niet overeenkomen met de werkelijke feiten. Mensen zullen dan 9 van de 10 keer eerder voor het rechtvaardigen van hun eigen beslissing kiezen, boven het accepteren van de realiteit en hiernaar handelen. Eén van de manifestaties hiervan is het ‘ad hominem’ (op de man) spelen in een poging de brenger van de ongewenste feiten te diskwalificeren.

  Hahaha dit is ZO de spijker op de kop. Maar jongens, laat deze gelukkige huis-leaser nou in zijn eigen sopje gaar koken in plaats van steeds op hem te reageren. Hij komt er vanzelf wel achter. Piramide-spelletjes zoals de huizen’markt’ en de op schuldgroei gebaseerde economie storten immers ALTIJD in. Er bestaat in de gehele geregistreerde geschiedenis van de mensheid geen enkel succesvol voorbeeld van een bubbel die standhield of een francioneel bankierssysteem met fiatgeld dat niet is geïmplodeerd. Erik, sterkte en succes als over enige tijd de plöris uitbreekt en jij aard en nagelvast verbonden bent aan je vinex woondoos met bijgeleased tuintje. Sterkte.

 85. Shake'mOut says:

  erik(trol), erikdepeerik:
  Bezoekers van dit fora, het is duidelijk, laat je niet gek maken door die rode makkers hier. Je berichten worden verwijderd en ze krijgen centjes om negativiteit te blijven voeren over de wonigmarkt. Sterker ze worden door de plaatselijke schoolkrant zelfs uitgenodigd om daar eeninterview voor te houden, poeh poeh, niet serieus nemen, gewoon doorspoelen die hap,zitten allemaal anti kraak van uw centjes te profiteren en als klap op de vuurpijl beschuldigen ze u daar van.

  Je bent nogal fanatiek op dit foRUM (FORA is onjuist) voor iemand die geen affiniteit met realiteitszin heeft. Zalig zijn de onwetenden.

 86. Meartijnb says:

  Clown Mulder
  http://www.quest.nl/video/klopjacht-op-bankiers
  Eerst 20 jaar wachten voordat we de conclusie mogen trekken dat deze CO2 verspiller ook het geld van de neutrale belasting betaler voor zijn eigen lobby heeft ingezet duurt me te lang.

 87. PVDA says:

  Net iemand van de PVDA bij Pauw en Witteman zien zitten met een nieuw op-lap plan voor de woningmarkt.
  Het is toch zo klaar als een klontje dat de prijzen naar beneden moeten!!

  Jammer voor de overheden die dit niet voorzien hebben en jarenlang veel teveel geld hebben uitgegeven aan allerlei onzin.

  Heel jammer ook voor de mensen die een koophuis hebben en gespeculeerd/vertrouwt hebben op een alsmaar stijgende woningprijs.

  Ik ben alleen niet van plan om als starter 250.000 euro neer te leggen voor twee kamers. Ik heb ook helemaal geen zin om achteraan aan te sluiten in dit piramide spel dat woningbezit heet.

  Het wekt bij mij alleen maar woede op dat gladde politici langs alle kanten de jongeren proberen te verleiden om toch een huis te kopen en op deze manier garant te staan voor hun eigen faillissement.

 88. Hugo says:

  Zeg Erik,

  Pas als het jou lukt om een hele post zonder taalfouten achter te laten zal ik er over na gaan denken om je serieus te nemen. Met dit domme boze gebrabbel bevestig je alleen maar het heersende beeld over vastgoedjongens.

 89. latida says:

  Eigenlijk is het te gek voor woorden dat,

  – bij een dalende huizenprijs
  – bij een dalende grondprijs
  – bij een verplichte afdracht van de woningcorporaties
  – in een ‘markt’ zonder schaarste
  – in een ‘markt’ waar miljoenen vierkante meters kantoor leeg staan
  – in een ‘markt’ waar een nagenoeg onverkoopbare grote hoeveelheid huizen te koop staan

  ..dat de overheid gegeven het bovenstaande

  Meent dat de juiste maatregel is om de huren te verhogen.

  Op die manier draaien de huurders op voor de betalingen van de corporaties aan de overheid die deze gelden vervolgens gebruikt om de koopmarkt te ondersteunen.

  Kortom linksom of rechtsom, de overheid zorgt noet voor genoeg betaalbare woonruimte (recht op wonen) maar doet er alles aan om wonen juist zo schaars mogelijk te maken en te houden.

  Als de hypotheekrenteaftrek en de huursubsidie morgen worden afgeschaft, wat is dan de resterende werkelijke economische waarde van de dienst die je afneemt?

  Als je daarbij nog optelt dat:

  – De rente op leningen hoger is dan de ons omringende landen
  – De financiële sector net als in Ijsland vele malen groter is dan het BNP
  – Dat er al 3 van de 4 staatsbanken aan het infuus hangt
  – Dat deze problemen met banken in veel meer landen in de EU spelen
  – Dat er misschien nog problemen met de Rabobank te wachten staan
  Dat de overheid hiermee de fact eigenaar is van de banken
  – Dat de winsten van diezelfde banken niet aan de staat toekomen

  Ja dan zit er nog wel heel wat lucht in de markt waarvan je als burger zou hopen dat die eruit gaat om een gezonde groeiende markt over te houden die realistisch geprijsd is en die 75 jaar na de tweede wereldoorlog dan toch eindelijk het tekort aan woonruimte oplost.

 90. ll says:

  Gossie toch Ambtenaren Hypotheken, ooit van gehoord ?

  Teveel schulden ( lees ambtenaren hypotheken ) op de balansen van de gemeenten …….. 🙂

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nieuws/ambtenarenhypotheek-nekt-schuldpositie-gemeenten.8856499.lynkx

  Belastinggeld inzetten voor goedkope leningen, mag dat ? Is dat geen gevalletje van fraude ?

 91. ll says:

  Hypotheekfonds voor Overheidspersoneel BV.

  Dochter BNG.

  Geen nieuwe hypotheken sinds 2013

  Hoeveel uitstaande hypotheekleningen ? Nikx over te vinden…… een stukje missing link tussen de 800 en 1000 miljard ?

  Jammer dat u er niet meer bent Juan, er komt steeds meer boven water, terwijl bijna alles nu onder water staat 😉

 92. Ma Ling says:

  Voor degenen die gisteren P&W gemist hebben: http://pauwenwitteman.vara.nl/Fragment-detail.1548.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=29323&tx_ttnews%5BbackPid%5D=116&cHash=6e19b586befbd4a3cb0b05d016943b35

  Man man man zeg. Als je dan iemand zo’n onzalig plan (hypotheekverstrekking door gemeente) laat presenteren, had dan iemand laten plaatsnemen die de aandacht van mensen weet vast te houden! Dan kies je toch niet voor een stotteraar die constant in de rede valt? Wat een vervelend typje!

  Verder stelde Pauw wel even een paar juiste vragen…

 93. Adamus says:

  ll:
  Gossie toch Ambtenaren Hypotheken, ooit van gehoord ?

  Teveel schulden ( lees ambtenaren hypotheken ) op de balansen van de gemeenten ……..

  binnenlandsbestuur…eenten.8856499.lynkx

  Belastinggeld inzetten voor goedkope leningen, mag dat ?Is dat geen gevalletje van fraude ?

  Ooit (1970/80) werd er op het ambtenarensalaris geen AOWpremie ingehouden. Ze huurden toen. Was errug oneerlijk. Ambtenaren werden ook geacht geen schulden te hebben.

 94. snorkel says:

  tufkaj:
  Via twitter een uitnodiging gehad om eens te kletsen over een krantenartikel over starters en/of daar wat onderzoek bij te doen. Wel leuk, donderdag even kennis maken. Is wel een krantje aan de onderkant van de markt maar ach.

  erik:
  Tufkaj: Schoolkrant, leuk je moet ergens beginnen feli!

  Richard Branson is ook met een schoolkrant begonnen. Heeft vrij goed uitgepakt. 😉

 95. nhz says:

  erik(trol), erikdepeerik: Zou ook nog politiek gestuurd kunnen zijn.

  LOL!! De hele politiek is tegen de scheefleners nietwaar? Jij leeft echt in een parallel universum …

  erik(trol), erikdepeerik: Bezoekers van dit fora, het is duidelijk, laat je niet gek maken door die rode makkers hier.

  door de rode makkers van de PvdA zeker, die alle mogelijke moeite doen om de bubble nieuw leven in te blazen? Of door de rode makkers van de SP die de sociale huurmarkt op slot zetten voor wie er al comfortabel boven zijn stand in zit…

  bosa: Maar ik zeg je. ‘Ik vind het schandelijk hoe de huidige regering met huurders omgaat’. Laat ze de hypotheekrente boven een half miljoen schrappen.

  waarom boven een half miljoen? Zodat straks alleen nog de VVD’ers HRA hebben? Onzin, helemaal schrappen deze giga-weeffout in de polderbelastingen.

  ll: Garanties ( 457 miljard )overstijgen nu de staatsschuld ( 418 miljard ).

  De risico’s………

  volkskrant.nl/vk/n…rantie-aan-DNB.dhtml

  Ach ja, een paar honderd miljard voor een nationale versie van het plannetje van Mulder kan er nog wel bij dan. Als je toch failliet gaat moet je het goed doen 😎

 96. lorenzo says:

  een gemeenteraadslid ….om de beurt willen ze aandacht , het werkt namelijk.
  plassen in de douche mag niet meer, hoerenlopen wil het pvda dametje niet meer hebben ( en dan ?) , nu centjes voor een huis geven…
  Je zal maar nederlands belastingplichtige zijn …

  ( dessing € 190.000 , hertsenberge € 380.000 , DWDD € 400.000 , …….).

 97. lorenzo says:

  Ma Ling: Voor degenen die gisteren P&W gemist hebben: pauwenwitteman.var…d4a3cb0b05d016943b35

  pauw is al helemaal binnen , onverlet of hij goede vragen stelt. Dank , nogmaals namens hem.

 98. snorkel says:

  Peter,

  Artikel:
  – bijna 60% least gesubsidieerd van de bank
  – 8% kocht en heeft netjes afbetaald
  – 32,5% huurt vrije sector
  ____________________________+
  is al 100%

  Waar zitten die vermaledijde scheefhuurders dan? Zo gaat Mister Stef Blok Burns natuurlijk nooit die €2G binnenhalen 😉

  Mogelijke verklaring is dat vrije sector huurders ook wonen in een koopwoning (waar al dan niet een hypotheek op rust)???

 99. lorenzo says:

  snorkel:
  Waar zitten die vermaledijde scheefhuurders dan?

  zijn net uit de file , veel in Lech nu , heb ik gehoord .

 100. Bor de Wolf says:

  Bor de Wolf,

  Oh pardon, zei ik piramidespel? Ik bedoel natuurlijk huizentreintje.

 101. Peter says:

  Ik ben zelf een stotteraar. Ik weet hoe het voelt en is. (niet leuk) Toch denk ik dat Michiel zich erg onzeker voelde en erg gespannen was. In het normale leven stottert hij waarschijnlijk bijna niet.

  zie ook een eerdere uitzending met Michiel:
  http://pauwenwitteman.vara.nl/Archief-detail.113.0.html?cHash=bba5d522a8&tx_ttnews%5BbackPid%5D=116&tx_ttnews%5Btt_news%5D=13184

 102. bosa says:

  nhz

  Wat jij zegt heb je eigenlijk gewoon helemaal gelijk met wat je zegt.

  Inderdaad helemaal afschaffen. Het is een beloning voor het hebben van schuld. Gewoon in één keer op de schop. Uitgangspunt destijds was dat ik mijn huis wat ik 17 jaar geleden kocht ook bruto moest kunnen betalen.

  Jij zei:
  waarom boven een half miljoen? Zodat straks alleen nog de VVD’ers HRA hebben? Onzin, helemaal schrappen deze giga-weeffout in de polderbelastingen.

 103. azijnseikerT says:

  Michel Mulder wil dat het gat dat ontstaat door niet verkochte bouwgrond, opgevuld wordt door starters die daar (extra) leningen voor af moeten sluiten. Michel helpt hen wel aan die leningen. Hoe krom wil je het hebben. Daar trapt toch niemand in (no offence Erik).

 104. ulrich says:

  1/3 vrije sector huren, kan het bijna niet geloven. 8% procent afgelost verbaasd met niet, ik dacht dat het lager was.

 105. ulrich says:

  inderdaad waar zitten de corperatiehuurders, dat zijn 2,4 miljoen woningen.

 106. Adamus says:

  lorenzo:
  een gemeenteraadslid ….om de beurt willen ze aandacht , het werkt namelijk.
  plassen in de douche mag niet meer, hoerenlopen wil het pvda dametje niet meer hebben ( en dan ?), nu centjes voor een huis geven…
  Je zal maar nederlands belastingplichtige zijn …

  ( dessing € 190.000 , hertsenberge € 380.000 , DWDD € 400.000 , …….).

  Ook de familie Koffeman-hertsenberg boert lekker 🙂

 107. Adamus says:

  Peter:
  Ik ben zelf een stotteraar. Ik weet hoe het voelt en is. (niet leuk) Toch denk ik dat Michiel zich erg onzeker voelde en erg gespannen was. In het normale leven stottert hij waarschijnlijk bijna niet.

  zie ook een eerdere uitzending met Michiel:
  pauwenwitteman.var…_ttnewstt_news=13184

  De leugen zat hem op de hielen?

 108. Adamus says:

  – Dat er misschien nog problemen met de Rabobank te wachten staan
  Dat de overheid hiermee de fact eigenaar is van de banken

  De bank met lemen voeten. Zoals haar falende agroklanten in de boeken niet omvallen doen ze dat zelf ook niet. Trucjes met kicking the can.

 109. Adamus says:

  Bor de Wolf:
  Piramidespel loopt vast in Zeist:

  rtvutrecht.nl/nieu…kost-zeist-miljoenen

  “Gemeentelijke reserves” .

 110. Voerman says:

  Peter: 1 op de 12 Nederlanders woont in een afbetaald huis

  Enig idee hoeveel corporatiehuurders huurtoeslag ontvangen?
  En behalve huurtoeslag nog wat regelingen uit de ruif plukken?

 111. Voerman says:

  Adamus: De bank met lemen voeten. Zoals haar falende agroklanten in de boeken niet omvallen doen ze dat zelf ook niet. Trucjes met kicking the can.

  Boerenvolk van huis uit! 🙂

 112. snorkel says:

  Voerman,

  Een derde van alle huurders ontvangt huurtoeslag en 2/3 van de huurders ontvangt dus geen huurtoeslag. Tegenover ±88% van de kopers die HRA ontvangen (en 12% van de eigenaren die dat niet ontvangen).

 113. snorkel says:

  snorkel,

  Dit valt dus overigens niet te rijmen met het hierboven geposte artikel in de telegraaf. Als we daar op af moeten gaan dan bestaat sociale huur (en daarmee huurtoeslag) helemaal niet.

  Een woning huren van een corporatie is trouwens nog iets anders dan sociale huur. De meeste corporaties verhuren ook geliberaliseerde woningen (in mijn geval een woning die ze niet verkocht kregen voor het gedroomde bedrag)

 114. angelique says:

  Zes op de tien nederlanders wonen in een huis waar hypotheek opzit Een derde woont in een huurhuis in de vrije markt

 115. erik(trol) says:

  Kameraden van de tomatenpartij. Ik neem alvast een voorschotje op jullie huurverhoging en mijn hypotheekrente aftrek en ga weekje chillen met de kids en tvrouwtje in de zon. Het was me weer een waardig genoegen met jullie briljanten geesten van gedachten te hebben gewisseld. De plannen omtrent het opkopen van hypotheken door de pensioenfondsen, worden circa eind volgende week bekend gemaakt. Ik wens jullie veel plezier in alle anti-kraak en sociale huurhuisjes door het ganze land. Tot over 1,5 week.

 116. erik(trol) says:

  Pinokio award. SP. Huizenmarkt zeepbel.

  1 Tufkay
  2 Snorkel
  3 LL
  4 Floor
  5 Ma Ling.

  Van harte, u kunt uw kistje tomaten ophalen op de plaatselijke markt. Biologisch en fairtrade!

 117. Claude says:

  erik(trol), lol, beetje stoer doen met je huis van laag in de twee ton (peildatum: 2012) :S. Meesten hier wonen vrije sector, weet je nog? Die dragen vrees ik toch net een boel meer belasting af dan jij. Wellicht loopt je baas hier wel rond.

  Houd je morgen, half 10, wel het nieuws in de gaten? Kun je gelijk zien wat je in een maand tijd al kwijt bent geraakt. Had je net iets degelijker op reis gekund.

 118. RealisT says:

  Ma Ling: Man man man zeg. Als je dan iemand zo’n onzalig plan (hypotheekverstrekking door gemeente) laat presenteren, had dan iemand laten plaatsnemen die de aandacht van mensen weet vast te houden! Dan kies je toch niet voor een stotteraar die constant in de rede valt? Wat een vervelend typje!

  Zijn 15 minutes of fame. Gisteren kwam hij op de radio ook al niet uit z’n woorden. Werd blijkbaar behoorlijk nerveus van z’n eigen plannen.

 119. nhz says:

  lorenzo: hoerenlopen wil het pvda dametje niet meer hebben ( en dan ?)

  tips bij PvdA makker Rob Oudkerk

  Peter: Toch denk ik dat Michiel zich erg onzeker voelde en erg gespannen was.

  voor het grote publiek moet zijn functie bij en pleidooi voor de bouwmaffia toch enigszins raar aanvoelen voor een PvdA politicus… is natuurlijk niet zo, want de meeste van die grote graaiers bij de WBV’s zijn ook van de ‘tomatenpartij’.

  erik(trol): ga weekje chillen met de kids en tvrouwtje in de zon.

  Goh, is het zo rustig in het vastgoed dat je er een week tussenuit kunt zonder een centje te missen?
  Ach, dacht ik het niet … als ik de laatste cijfers hoor dan schat ik dat er afgelopen maand in mijn regio veel minder dan één huis per makelaar verkocht is. Ik zou maar gelijk een maand wegblijven, maakt toch niks uit voor de omzet. Gaat prima met die woningmarkt, blijkbaar is iedereen zo tevreden met zijn huisje dat verhuizen helemaal niet meer nodig is 😎

 120. Claude says:

  Gek toch dat die huizenbezitters altijd denken (met hun netto maandlasten van 600 euro) dat niet-huizenbezitters per se paupers zijn, terwijl de vrije sector huur eenvoudig tussen de 800 en 1.600 euro ligt en vrije sector huurders niet profiteren van woningbouwcorporaties (goedkope huur of goedkoop gebouwd) of HRA. Beetje pre-2008 die gedachte.

 121. Claude says:

  angelique:
  Zes op de tien nederlanders wonen in een huis waar hypotheek opzit Een derde woont in een huurhuis in de vrije markt

  Beetje onbegrijpelijk artikel in Volkskrant etc.. Ik zal de echte statistieken eens zoeken, want deze cijfers kloppen natuurlijk niet.

 122. snorkel says:

  erik(trol),

  Veel plezier Erik!

 123. Michel says:

  Hugo:
  Zeg Erik,

  Pas als het jou lukt om een hele post zonder taalfouten achter te laten zal ik er over na gaan denken om je serieus te nemen. Met dit domme boze gebrabbel bevestig je alleen maar het heersende beeld over vastgoedjongens.

  Zal Erik eens een hart onder de riem steken… !

  Zou die hand maar eens in eigen boezen steken HUGO en consorten, hier wordt je “opgehangen, belachelijk gemaakt, uitgemaakt voor alles en nog wat” indien je een huis gekocht hebt.

  En dan heb jij het over taalfouten Hugo?
  Als eens eerder gemeld, dit BLOG is meer een elitair onderonsje met een vaste kliek dat zich graag verheft boven het “domme plebs”.

  Het verkrijgen deze status is alleen mogelijk indien je meepraat met de rest. Andere argumenten of visies worden niet op prijs gesteld.

  Gewoon zeggen dat je met >> 45.000 per jaar en 300 euro per maand verwoond, verwacht dat de huizenprijzen nu nog 70 procent zakken, en dat je zeker geen hypotheek geeft ( lees niet krijgt en daar ben je dan verbolgen over ) Dan doe je helemaal mee…. toch HUGO?

 124. Claude says:

  Michel: dit BLOG is meer een elitair onderonsje met een vaste kliek dat zich graag verheft boven het “domme plebs”.

  Van rode rakker tot elitair onderonsje. Introducing Bredero!

 125. Michel says:

  Claude:
  Gek toch dat die huizenbezitters altijd denken (met hun netto maandlasten van 600 euro) dat niet-huizenbezitters per se paupers zijn, terwijl de vrije sector huur eenvoudig tussen de 800 en 1.600 euro ligt en vrije sector huurders niet profiteren van woningbouwcorporaties (goedkope huur of goedkoop gebouwd) of HRA. Beetje pre-2008 die gedachte.

  Gek toch dat die vrije sector huurders toch altijd denken dat wij huizenbezitters onwetende nitwits zijn. Wij kopen, zonder ook maar enige kennis van zaken een huis en tekenen ongezien contracten?!

  Indien in een hypotheek op mijn huis zou hebben, zat ik toch al gauw aan de 3500,- bruto per maand

 126. Michel says:

  Claude: Van rode rakker tot elitair onderonsje. Introducing Bredero!

  Dat heet bandbreedte is broodnodig hier.

 127. Claude says:

  Data komt hier vandaan: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Housing_statistics

  Volgens Eurostat is in NL 67,1% eigenaar in 2011 (van 68,4% in 2009). Daarvan had 59,6 procentpunt een hypotheek. De overige 7,6 procentpunt had geen hypotheek. in 2005 was de verhouding 53,9 procentpunt hypotheek/10 procentpunt geen hypotheek.

  De overige 32,9% huurt dus. Daarvan zou een stunning 32,4 procentpunt tegen marktwaarde huren en slechts 0,5 procentpunt tegen een gereduceerde prijs of gratis.

  Wat dat betreft heeft die Maastrichtse hoogleraar keurig de cijfers overgenomen. Maar iedereen ziet dat dit gewoon niet kan natuurlijk. Daarom staat er ook bij deze grafiek ( http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Housing_cost_overburden_rate_by_tenure_status,_2010_(%25_of_population).png&filetimestamp=20121109160155 ) dat de data voor Nederland onbetrouwbaar is voor huurders. Dit staat er grappig genoeg alleen bij voor Nederland. Toch zou je van een hoogleraar mogen verwachten dat iemand wat meer nadenkt voordat hij zoiets publiceert.

 128. erik(trol) says:

  Michel: Neem het haar maar niet kwalijk, Claude is een beetje boos dat ik niet op ons afspraakje kan komen, ze zoekt nog steeds iemand om na haar scheiding de kosten mee te kunnen delen in haar nieuwe vrije sector woning. Dit omdat ze geen hypotheek kan krijgen nu de DSB niet meer bestaat en ze precies 1 euro teveel verdient voor een sociale huurwoning, heb haar maar als troost kistje tomaten gestuurd.

 129. Claude says:

  erik(trol): haar

  Lol, serieus?

 130. Nico de Geit says:

  Een huis kan ongeveer 50 jaar mee, daarna moet het ingrijpend gerenoveerd worden, steeds opnieuw. Sommige huizen kunnen beter vervangen worden door nieuwbouw. Er zou dus eigenlijk alleen een 30-jaars hypotheek gegeven moeten worden op nieuwe en recente huizen, en zeker niet op oude troep.

 131. Voerman says:

  bosa: nhz
  Wat jij zegt heb je eigenlijk gewoon helemaal gelijk met wat je zegt.

  Oké.
  Dan de volgende IB. belasting aanpassing:

  Iedereen in 70% schaal en voor iedereen een belastingvrije voet van 33.000 euro.
  Alle aftrekpasten afschaffen.

 132. Voerman says:

  Nico de Geit:
  Een huis kan ongeveer 50 jaar mee, daarna moet het ingrijpend gerenoveerd worden, steeds opnieuw. Sommige huizen kunnen beter vervangen worden door nieuwbouw. Er zou dus eigenlijk alleen een 30-jaars hypotheek gegeven moeten worden op nieuwe en recente huizen, en zeker niet op oude troep.

  Wat heeft dat voor voordeel?

 133. snorkel says:

  Er is een nieuw topic, maar dit linkje is zó relevant voor dit topic dat ik ‘m toch hier neerzet: Hans de Geus in het Parool, over de gemeente Amsterdam die precies de verkeerde oplossing kiest:

  https://www.dropbox.com/s/ycsiwgepllkprwt/Parool%20Gemeentehypotheek.pdf

 134. Mastah says:

  Voerman: Oké.
  Dan de volgende IB. belasting aanpassing:

  Iedereen in 70% schaal en voor iedereen een belastingvrije voet van 33.000 euro.
  Alle aftrekposten afschaffen.

  Voorgesteld amendement: 50% ipv 70% en de BTW (liefst milieudruk gekoppeld) flink omhoog. Maak werken voor iedereen aantrekkelijk, room bovenmodaal wat af, belast (niet-duurzame) consumptie.

  Worden trouwens echt te veel artikels & comments gepost afgelopen tijd. Was ik een dagje in het buitenland, ben ik weer een ochtend kwijt aan bijlezen.

  @Erik trouwens: de frustratie (waarom?) spat er een beetje vanaf..? Lees je opmerkingen nog een keer door (huurders die sparen zouden nu allemaal SP-aanhangers zijn?) en neem idd even die vakantie met je meisje. Lijkt me goed voor de inhoud vd comments.

 135. Ma Ling says:

  Peter,

  begrijp mijn opmerking over stotteren svp niet verkeerd. ik vind het niet iets om een persoon op te beoordelen.
  Wel vind ik het de presentatie van zo’n hypotheekplan en de daarop volgende discussie niet ten goede komen.

  erik(trol): Pinokio award. SP. Huizenmarkt zeepbel.
  1 Tufkay
  2 Snorkel
  3 LL
  4 Floor
  5 Ma Ling.
  Van harte, u kunt uw kistje tomaten ophalen op de plaatselijke markt. Biologisch en fairtrade!

  Oppassen nrs 1 t/m 4: ik kom eraan met nog meer nieuws dat Erik niet bevalt en dus volgens de Erikiaanse normen in als Pinokkio-nieuws mag worden betiteld.

  Michel: Gek toch dat die vrije sector huurders toch altijd denken dat wij huizenbezitters onwetende nitwits zijn. Wij kopen, zonder ook maar enige kennis van zaken een huis en tekenen ongezien contracten?!
  Indien in een hypotheek op mijn huis zou hebben, zat ik toch al gauw aan de 3500,- bruto per maand

  Michel, ik geef je groot gelijk: als jij een prettige koopwoning hebt en de maandlasten zijn goed te verteren: van harte gefeliciteerd en ik hoop oprecht dat je er nog plezier van hebt.

  Wat op zn minst wrang is de situatie dat mensen op lopen te scheppen over hun fantastische koophut en waardevermeerdering, maar hun eventuele restschuld op de maatschappij willen afwentelen. Daar kunnen we toch wel overeenstemming over bereiken?

 136. snorkel says:

  Claude,

  En dan nog de “institutionele bewoners” van bejaardentehuizen, gestichten, gevangenissen, en andere instellingen. Lijkt me waarschijnlijker dat dát 0,5% is. Heb het een tijdje geleden beroepshalve uit moeten zoeken, en volgens het CBS zijn de cijfers: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=71446NED&D1=a&D2=0,57,67,80,90,122,480&D3=4-5&VW=T

  Nu is het natuurlijk niet zo dat eigendom (CBS) precies overeen hoeft te komen met “soort bewoning” (Eurostat), maar inderdaad kan iedere idioot bedenken dat het niet mogelijk is dat 0,5% van de mensen sociaal woont als er 2,4 miljoen corporatiewoningen in NL staan en maximaal 10% van die woningen geliberaliseerd verhuurd mag worden.

 137. RealisT says:

  Mastah: @Erik trouwens: de frustratie (waarom?) spat er een beetje vanaf..? Lees je opmerkingen nog een keer door (huurders die sparen zouden nu allemaal SP-aanhangers zijn?) en neem idd even die vakantie met je meisje. Lijkt me goed voor de inhoud vd comments.

  erik is duidelijk niet alleen rijp voor eigen huis, maar ook voor een inrichting? 😉

 138. latida says:

  ulrich,

  Claude:
  16% kantoren leeg: nu.nl/economie/323…oren-staat-leeg.html

  – en 400,000 vierkante meter gesloopt, oftewel ongeveer 5%. Nog nooit is er ziveel gesloopt wat op zich al veel kost. De kantorenbouw staat nagenoeg stil.

 139. latida says:

  Nico de Geit:
  Een huis kan ongeveer 50 jaar mee, daarna moet het ingrijpend gerenoveerd worden.

  Eens. Daarom is het ook zo vreemd dat het aanbod onder de 70k zo laag is. Met dank ook aan de hoge grondprijs blijft er geld meet over om de broodnodige renovaties te doen.

 140. latida says:

  Voerman: Oké.
  Dan de volgende IB. belasting aanpassing:

  Iedereen in 70% schaal en voor iedereen een belastingvrije voet van 33.000 euro.
  Alle aftrekpasten afschaffen.

  Zou wel heeel veel ambtenaren schelen en een doorzichtig en makkelijk te begrijpen systeem opleveren.

  Maar vind maar eens een politicus die dat aan het ambetenaren bestel kan verkopen. Die beschermen hun eigen baantje natuurlijk het eerst. Allemaal, op een enkele uitzondering na.

 141. snorkel says:

  latida,

  Rita Verdonk had een vlak-tax toch ooit in haar programma staan?

  Disclaimer: zelfs dat kon mij absoluut niet overhalen op haar te stemmen 😉

 142. latida says:

  snorkel:
  latida,

  Rita Verdonk had een vlak-tax toch ooit in haar programma staan?

  Disclaimer: zelfs dat kon mij absoluut niet overhalen op haar te stemmen

  Ik zou het echt niet weten! Haha die Rita toch. Nadat ze dat voorstelde is haal politieke carrière niet bepaald cresendo gegaan, neem ik aan, maar of dat het enige pu.t was zou ik je ook niet kunnen vertellen.

 143. Adamus says:

  Voerman: Oké.
  Dan de volgende IB. belasting aanpassing:

  Iedereen in 70% schaal en voor iedereen een belastingvrije voet van 33.000 euro.
  Alle aftrekpasten afschaffen.

  En dan naar Ruslland emigreren.

 144. nhz says:

  Michel: Als eens eerder gemeld, dit BLOG is meer een elitair onderonsje met een vaste kliek dat zich graag verheft boven het “domme plebs”.

  het domme plebs dat zichzelf heel slim vindt, zoals ook weer uit jouw reactie blijkt. Behalve als het mis gaat, dan mag de belastingbetaler bijspringen, volkomen logisch allemaal…

  Mastah: Voorgesteld amendement: 50% ipv 70% en de BTW (liefst milieudruk gekoppeld) flink omhoog. Maak werken voor iedereen aantrekkelijk, room bovenmodaal wat af, belast (niet-duurzame) consumptie.

  bij afschaffing HRA en huursubsidie kan de inkomstenbelasting desnoods naar 25%, budget neutraal. Helemaal als we ook nog de BTW verhogen (helaas binnen Europa moeilijk uitvoerbaar) en alle aftrekposten schrappen (inderdaad, véél minder ambtenaren nodig). Gekoppeld aan milieudruk etc.: ben ik ook helemaal voor.

 145. latida says:

  Even nog over de stotteraar bij P&W, de Amsterdamse Wethouder die graag subprime hypotheken wil afsluiten uit naam van de gemeente:

  Wat is dat toch met die tenenkrommende politieke correctheid? Als iemand zo’n geweldig spraakgebrek heeft dan moet ieder normaal mens in eerste instantie gewoon keihard om lachen? Dat hoeft helemaal niet respectloos te zijn, maar is juist een gezonde natuurlijke reactie, dat stotteren.

  Nu bleef dat uit en zie je dat iedereen het gezicht in de plooi probeert te houden waardoor die arme jongen alleen maar meer nerveus wordt.

  Uiteindelijk gaat de hele groep dan maar lachen om iets dat iemand anders zei dat helemaal niet grappig was, maar ja het moet er toch uit 😂

  Tranen in mijn ogen van het lachen, lijkt me een geweldige vent.

  Maar of we daarmee de haperende woningmarkt weer op gang krijgen lijkt me niet. Je zou namelijk ook kunnen stellen dat er voor die prijs geen kopers zijn, en dat dus de prijzen te hoog zijn.

  Wat is dat toch met de overheid en banken dat ze als hyena’s bezig zijn om alles en iedereen in de schilulden te steken?

  Hebben ze nog nooit van sparen gehoord ofzo? Of is dat een vies woord tegenwoordig?

 146. Linkmichiel Mulder says:

  Ik heb het oude voorstel opnieuw overdacht en kom nu op dit blog met een primeur, een nieuw woningplan, beter doordacht dan het oude plan.

  Dit nieuwe woonplan is de oplossing, iedereen wordt in de gelegenheid gesteld goedkoop een woning te bemachtigen. Grond/woningprijzen en woz-waarden kunnen weer doorstijgen zoals vanouds. Iedereen in de gemeenteraad blij.

  hoe ziet de regeling eruit ?
  Amsterdam gaat hypotheekleningen geven van 100% woz-waarde, volledig aflossingsvrij en renteloos.
  De gemeente kan de grondprijzen met vele procenten per jaar laten stijgen waardoor ook de woz-waarden weer flink stijgen. Amsterdam komt hierdoor uit zijn financiele spagaat de woningmarkt word op gang geholpen en de gemeentelijke begroting laat hierdoor een groot overschot zien van waaruit deze aflossings- en rente-vrije leningen worden gefinancierd.

  Amsterdammers kunnen door deze nieuwe faciliteit gratis wonen, waardoor ze de mogelijkheid hebben een hoge erfpacht canon en een hoge woz-aanslag te betalen.
  Duidelijk een win-win situatie voor de gemeente Amsterdam, dit soort doordachte oplossingen betalen zichzelf.

 147. Claude says:

  nhz: het domme plebs dat zichzelf heel slim vindt

  Ah, categorietje “Huren is weggegooid geld”.

 148. latida says:

  C-C-C-Claude,

  Niet alles en iedereen is te categoriseren, ook denkt een bepaalde categorie mensen daar anders over. In welke categorie hoor je zelf thuis?

 149. Claude says:

  latida:
  C-C-C-Claude,
  Niet alles en iedereen is te categoriseren, ook denkt een bepaalde categorie mensen daar anders over. In welke categorie hoor je zelf thuis?

  Categorietje ‘No Do’ At All’ (geen huurtoeslag, geen scheefhuurder, geen HRA)

 150. snorkel says:

  nhz: bij afschaffing HRA en huursubsidie kan de inkomstenbelasting desnoods naar 25%, budget neutraal

  Klopt. Bij afschaffing van alléén HRA kunnen alle schijven (die houden we dan even in stand) met 1/3e omlaag. Bij afschaffing huurtoeslagen komt daar nog grofweg 1/6e bij. Totaal dus: alle schijven met 50% omlaag. Dus 25% vlaktax zou dan best wel eens haalbaar kunnen zijn. En dan alle andere aftrekposten nog.

 151. Adamus says:

  snorkel: Klopt. Bij afschaffing van alléén HRA kunnen alle schijven (die houden we dan even in stand) met 1/3e omlaag. Bij afschaffing huurtoeslagen komt daar nog grofweg 1/6e bij. Totaal dus: alle schijven met 50% omlaag. Dus 25% vlaktax zou dan best wel eens haalbaar kunnen zijn. En dan alle andere aftrekposten nog.

  Ik denk dat de ambtenaren dat allemaal al hebben doorgenomen…….politiek doet het er niet toe. Er moeten heel plat gezegd munten op tafel komen.

 152. latida says:

  Adamus: Ik denk dat de ambtenaren dat allemaal al hebben doorgenomen…….politiek doet het er niet toe. Er moetenheel plat gezegd munten op tafel komen.

  En dat is nu precies de reden dat de prijzen dalen. Het geld is op. Vanwege allemaal teveel geleend. En dat valt niet bij de mensen terug te halen als ze geen hypotheek nemen tegen een te hoge rente voor een te hoge prijs.

  Uiteindelijk heeft iedere zeepbel de eigenschap uiteen te spatten.

  En dan zie je pas wat de schade is die is aangericht.

 153. Tijdelijke Huurder says:

  De meeste discussies gaan hier altijd over GELD. Ondanks dat ik er ook zo in sta, is dit niet voor iedereen het geval. Je hebt ook bepaald GENOT van een koopwoning, ondanks dat deze wellicht te duur is. Mensen die dus graag een koopwoning hebben omdat ze daar genot aan over houden, moeten m.i. in hun waarde gelaten worden. Dat mis ik hier af en toe een beetje. Als we alleen naar de waardeontwikkeling van de woningen kijken is het misschien niet handig nu te kopen, kijk je naar het genot misschien wel (anders zit je inderdaad jaren, zoals ikzelf, antikraak te wonen. Dit is niet voor iedereen weg gelegd). Kijken we alleen naar waardeontwikkeling, dan kunnen we uberhaupt direct stoppen met het kopen van nieuwe TV’s, Ipads, auto’s etc en beter wachten tot deze in waarde gedaald zijn. Echter, je laat dan wel een paar jaar genot lopen.

  Logisch redenerend is het volgens mij gewoon als starter altijd beter nu niet te kopen. Hierbij wel weer vanuit WAARDEONTWIKKELING denkend, niet vanuit genot.
  Vanaf dit punt (X), kan de prijs omlaag (Y) of omhoog (Z) gaan. Als ik nu niet koop en Y komt uit, zit ik goed. Als ik nu niet koop en Z uit komt, koop ik alsnog over 1 of 2 jaar. Als, net als in het verleden gebeurd is en nu velen nog steeds beweren, Z de komende 20 jaar plaats zal vinden, maakt die 1-2 jaar minder ‘ waardestijging’ toch helemaal niets uit?! Staat in ieder geval totaal niet in verhouding tot het risico dat Y de komende 5 jaar nog plaats zal vinden. Kortom: ik kies liever voor het wegnemen van het risico op Y, dan dat ik 1-2 jaar Z zal mislopen.

  Nu weer even ontopic: belachelijk voorstel uiteraard, al genoeg toegelicht.

 154. Michel says:

  Ma Ling:
  Peter,

  Wat op zn minst wrang is de situatie dat mensen op lopen te scheppen over hun fantastische koophut en waardevermeerdering, maar hun eventuele restschuld op de maatschappij willen afwentelen. Daar kunnen we toch wel overeenstemming over bereiken?

  Inderdaad, maar dat is niet altijd het geval hier. Neem “koop” en “hypotheek” zet dat in de goede volgorde in één zin en je hebt “rode lap, stier e.d.”

  Dat een koopwoning de eerste 10 jaar geen vermeerdering zal brengen daar zal een ieder het mee eens zijn.

  Terwijl “sociale huur” en “huurwoning” bijna het summum is bij velen.
  Trots op op een huur van euro 300-380 met een salaris van >50.000! Prima maar dan ben je zelf net zo slecht als de rest ( boter&hoofd )!

  Je maakt namelijk ook gebruik van de wettelijke mogelijkheden net zoals de huizen-leasers!

  Indien je alles op een rijtje hebt en weet waar je aan begint, zou het toch ook geen probleem moeten zijn.

  Helaas is dat op dit Blog bijna een doodvonnis.

 155. cartoonist says:

  Erik de trol op de vlucht naar het buitenland ?
  (hij zal toch niet bedreigd zijn)
  Maar zijn collega Michel heeft het stokje overgenomen zodat de trol-estafette gewoon door kan gaan.

  Waarom krijg ik bij dit soort lui toch een visioen van EU-trol of NVM-trol ? (of raamambtenaar die op die blog is gezet)
  Erik deed zich voor als hardwerkende jongen die net een huis gekocht had. maar ondertussen kon je hem bijna full-time hier op dit blog vinden. Rare jongen die Erik-trol en raar werk dat hij doet maar hij verdiend er goed mee, zo goed dat hij nu op wintersport kan.

  Ik ben benieuwd tot wat voor trol Michel zich zal ontpoppen.

 156. Michel says:

  nhz: het domme plebs dat zichzelf heel slim vindt, zoals ook weer uit jouw reactie blijkt. Behalve als het mis gaat, dan mag de belastingbetaler bijspringen, volkomen logisch allemaal…

  Jullie gaan er vanuit dat iedereen alles afwentelt op een ander. Daarmee geef je aan net zo achterlijk te reageren als het “plebs” wat volgens jou compleet achterlijk is. Natuurlijk heb je uitschieters maar hier word je als complete randdebiel neergezet.

  Terwijl er toch heel veel mensen normaal en verantwoord een huis hebben gekocht.

  Jullie zien het zelf niet in. Lees het hele BLOG maar een na, je zou eens kunnen schrikken van jezelf en je antwoorden.

 157. RealisT says:

  Tijdelijke Huurder: De meeste discussies gaan hier altijd over GELD. Ondanks dat ik er ook zo in sta, is dit niet voor iedereen het geval. Je hebt ook bepaald GENOT van een koopwoning, ondanks dat deze wellicht te duur is. Mensen die dus graag een koopwoning hebben omdat ze daar genot aan over houden, moeten m.i. in hun waarde gelaten worden.

  Op zich waar, maar ik ken hele volksstammen die kochten omdat de maandlasten dan lager waren tov huren. Je was dief van je eigen portemonnee als je bleef huren. Nu de verziekte koopmarkt in z’n eigen messenset is vastgelopen, hebben de huurders het gedaan.

  Kopen was bovendien voor de meeste mensen alleen maar weggelegd dankzij absurd lage rente, aflossingsvrij op 2 inkomens en een enorme LTV. Daarbij gesteund en gegarandeerd door de belastingbetaler. Het resultaat was dat veel van die zogename de-waarde-is-niet-belangrijk-als-je-maar-gelukkig-bent scheefleners dachten dat er een pinautomaat bij de deur stond. 125% financiering was eerder regel dan uitzondering.

  Zoals vandaag in het Parool te lezen is, was de rijkdom die hieruit leek voort te komen een leugen. De hoge particuliere schuld is als een tumor die het leven uit de economie zuigt. Iedereen betaalt daar nu de prijs voor, ook degenen die niet aan het feestje hebben deelgenomen. Zoals De Dijk in ‘Dansen op de Vulkaan’ al eens zong: je mag de rekening betalen ook al had je niets besteld.

  En nog probeert men het probleem op te lossen met meer van hetzelfde domme beleid. Alle maatregelen en mediaspins ten spijt, het blijft voorlopig een doodlopende weg. Wie nu bewust huurt heeft de boot zoals sommigen beweren niet gemist, maar ziet af van een plaastje op de Titanic.

  Je vergelijking met consumptiegoederen gaat ook volkomen mank, aangezien daarop marktwerking wèl van toepassing is. Het risico voor de belastingbetaler is nihil, de innovatie enorm. Elke 3 maanden kun je een nieuw exemplaar kopen dat meer kan en minder kost. Bij huizen is er nauwelijks sprake van innovatie en kocht je in de afgelopen 20 jaar steeds minder huis voor meer geld. De vraag die je eigenlijk zou moeten stellen is: waarom verliest elk ander product z’n waarde en geeft een nieuw exemplaar toegevoegde waarde, terwijl huizen alsmaar in waarde stijgen door er alleen maar in te wonen? En wie heeft daar belang bij?

  Daar gaat het o.a. hier op dit blog over.

 158. Michel says:

  cartoonist:
  Erik de trol op de vlucht naar het buitenland ?
  (hij zal toch niet bedreigd zijn)
  Maar zijn collega Michel heeft het stokje overgenomen zodat de trol-estafette gewoon door kan gaan.

  Waarom krijg ik bij dit soort lui toch een visioen van EU-trol of NVM-trol ? (of raamambtenaar die op die blog is gezet)
  Erik deed zich voor als hardwerkende jongen die net een huis gekocht had. maar ondertussen kon je hem bijna full-time hier op dit blog vinden. Rare jongen die Erik-trol en raar werk dat hij doet maar hij verdiend er goed mee, zo goed dat hij nu op wintersport kan.

  Ik ben benieuwd tot wat voor trol Michel zich zal ontpoppen.

  Met dit antwoord geef je aan de strekking van mijn reacties niet te begrijpen.

  Maar ik neem geen stokje over…. laat ik het zo zeggen…:

  Doe vooral waar jezelf zin in hebt, huizen-leasers bashen, wat jij wil geeft alleen aan op welk niveau je dit BLOG plaatst.

  Een tegengeluid laten horen is wat anders dan stelselmatig afbranden.

  Ik zit er niet mee, van mij mag morgen nog de “HRA” plus de “OZB” het “huurwaarde forfait” de “omslagheffing eigenaars” plus huursubsidie afgeschaft worden.

  En als het even kan, sociaal maximaliseren tot euro 450,- En de rest vrijlaten aan de nog te realiseren markt!

 159. snorkel says:

  Michel,

  “Normaal en verantwoord” betekent in Nederland dat de belastingbetaler 1/3 tot 1/2 van jouw hypotheekrente betaalt en dat je, als het mis gaat door de NHG met staatsgarantie wordt gered. Daarnaast spaar je waarschijnlijk buiten de belasting om waardoor de staat (en dat zijn wij met zijn allen) weer geld misloopt. Face it, als hypotheeklener wordt je in NL aan alle kanten voorgetrokken, op kosten/risico van de belastingbetaler. Dat dit uiteindelijk alleen maar gunstig is voor banken, gemeenten, bouwers en makelaars, dat weten de meeste hypotheekleners heel gemakkelijk weg te wuiven. Dat we in NL de hoogste LTV en LTI van de hele wereld hebben is zeker ook “normaal en verantwoord”?

  Of laten we het zo stellen; als zo velen “normaal en verantwoord” een huis hebben gekocht, dan is het dus geen enkel probleem dat de huizenprijzen zakken en betaalbaar worden voor starters en de risico’s en kosten voor de belastingebetaler meezakken. Lekker verder laten zakken, iedereen zit toch prima lekker knus veilig “normaal en verantwoord”?

 160. snorkel says:

  snorkel,

  En ik bedoel hier “je” natuurlij in overdrachtelijke zin. Ik kan niet in jouw portemonnee en persoonlijke situatie kijken. Dus “je” = “men”

  Wat jij trouwens (als je hier echt nieuw bent) gemist hebt is dat zowel Erik als Hermanus meermaals ook ondersteunende woorden hebben gekregen op dit forum. De vlam slaat hier echter wel in de pan als “men” gaat doen alsof kopen slimmer is dan huren. Want dat is op dit moment in zijn algemeenheid gewoon niet zo. Die tijd komt ooit waarschijnlijk wel weer eens terug, maar op dit moment is kopen een domme Z, hoe verantwoord je het ook doet. Een domme Z waar de belastingbetaler, en dus ook de bezoekers hier, verplicht aan bij moet dragen.

 161. cartoonist says:

  Beste Michel, met jouw reaktie geef je aan de strekking van dit blog niet helemaal te begrijpen.

  Dit blog geeft juist tegenwicht aan de overweldigende en massieve pro hogehuizenprijzen propaganda die vanuit de overheid, de banken, de makelaars en de MSM over de Nederlandse burger uitgestort wordt.

  De geluiden op dit blog zijn als de luis in de pels of de mug rond het hoofd van hogehuizenprijzenminnend Nederland.

  p.s. je kiest zelf stelling door het blog te verdelen in ‘jullie loosers’ en ‘wij huizenbezitters’. Jij kiest de zijde van erik de trol door hem een hart onder de riem te steken. Jij kiest de zijde van hogehuizenprijzenminnend nederland.

 162. RealisT says:

  snorkel: Of laten we het zo stellen; als zo velen “normaal en verantwoord” een huis hebben gekocht, dan is het dus geen enkel probleem dat de huizenprijzen zakken en betaalbaar worden voor starters en de risico’s en kosten voor de belastingebetaler meezakken. Lekker verder laten zakken, iedereen zit toch prima lekker knus veilig “normaal en verantwoord”?

  Scherp!

  Normaal en verantwoord is vaak in dit verband: iedereen deed het ook zo. Allemaal verkeerd bezig, dus niemand schuld 😉

  Michel staat model voor een hele grote groep die denkt dat het gekkenhuis in NL van de afgelopen 20 jaar volkomen normal was. Men weet niet beter en kijkt niet verder. Vraag aan (jonge) kooplustigen of de prijzen te hoog zijn en je krijgt als antwoord dat het probleem in de te lage hypotheken zit.
  Ik reken voortaan ook gewoon 2x meer per uur. Het probleem in niet dat mijn tarief dan te hoog is, maar dat de klant niet genoeg verdient. Logisch toch?

 163. snorkel says:

  RealisT: Normaal en verantwoord is vaak in dit verband: iedereen deed het ook zo. Allemaal verkeerd bezig, dus niemand schuld

  Dat is precies wat ik bedoel, maar dan samengevat in één zin! Dank RealisT

 164. Michel says:

  snorkel:
  Michel,

  “Normaal en verantwoord” betekent in Nederland dat de belastingbetaler 1/3 tot 1/2 van jouw hypotheekrente betaalt en dat je, als het mis gaat door de NHG met staatsgarantie wordt gered. Daarnaast spaar je waarschijnlijk buiten de belasting om waardoor de staat (en dat zijn wij met zijn allen) weer geld misloopt. Face it, als hypotheeklener wordt je in NL aan alle kanten voorgetrokken, op kosten/risico van de belastingbetaler. Dat dit uiteindelijk alleen maar gunstig is voor banken, gemeenten, bouwers en makelaars, dat weten de meeste hypotheekleners heel gemakkelijk weg te wuiven. Dat we in NL de hoogste LTV en LTI van de hele wereld hebben is zeker ook “normaal en verantwoord”?

  Of laten we het zo stellen; als zo velen “normaal en verantwoord” een huis hebben gekocht, dan is het dus geen enkel probleem dat de huizenprijzen zakken en betaalbaar worden voor starters en de risico’s en kosten voor de belastingebetaler meezakken. Lekker verder laten zakken, iedereen zit toch prima lekker knus veilig “normaal en verantwoord”?

  Ben nu toch even bezig… 🙂 biertje gepakt even zitten na wat werk.

  Ik snap je betoog helemaal. Maar er zijn meer verstandige dan onverstandige huizenkopers in dit land.

  Jullie/jij denk(t)en iets te makkelijk over een hypotheek en het afwentelen daarvan, natuurlijk kunnen de rijken met eigen BV’s gunstig gebruik maken van de HRA lease-back e.d. maar ook daar zitten haken en ogen aan.
  En niet iedere Nederlander heeft een NHG, en dat zijn er best veel ook < € 175.000!

  Daarbij hebben toch nog heel veel huizenkopers een hypotheek afgesloten die ruim past, dus met een daling van 30 procent fluitend ( bij wijze van spreken ) het huis verkopen en verdergaan.

  Wil niet zeggen dat ze verhuizen en verkopen, maar ze kunnen het wel. Laten we eerst maar eens kijken welke huizen er daadwerkelijk onder water staan, vaak staan er spaartegoeden / hoog inkomen tegenover een schuld.

  En met een daling voel je je dan al snel arm, terwijl er eigenlijk niets loos is.

  Ben het met je eens dat door een bepaalde groep teveel geleend is en die gaan vaak ook met de billen bloot en moeten betalen. Sommigen komen dan in de schuldsanering maar er zijn meer figuren die met een lening de rest-schulden nu afbetalen, dan er in de schuldsanering hangen.

 165. Michel says:

  RealisT: Scherp!

  Normaal en verantwoord is vaak in dit verband: iedereen deed het ook zo. Allemaal verkeerd bezig, dus niemand schuld

  Michel staat model voor een hele grote groep die denkt dat het gekkenhuis in NL van de afgelopen 20 jaar volkomen normal was. Men weet niet beter en kijkt niet verder. Vraag aan (jonge) kooplustigen of de prijzen te hoog zijn en je krijgt als antwoord dat het probleem in de te lage hypotheken zit.
  Ik reken voortaan ook gewoon 2x meer per uur. Het probleem in niet dat mijn tarief dan te hoog is, maar dat de klant niet genoeg verdient. Logisch toch?

  Ja heel logisch, zou het gewoon invoeren, laat je wel even weten in welke doos je woont nadat je de huurwoning uitgezet bent? Wel zo makkelijk voor je klanten die nog rekenen op enige support!

 166. Michel says:

  RealisT:

  Michel staat model voor een hele grote groep die denkt dat het gekkenhuis in NL van de afgelopen 20 jaar volkomen normal was. Men weet niet beter en kijkt niet verder. Vraag aan (jonge) kooplustigen of de prijzen te hoog zijn en je krijgt als antwoord dat het probleem in de te lage hypotheken zit.
  Ik reken voortaan ook gewoon 2x meer per uur. Het probleem in niet dat mijn tarief dan te hoog is, maar dat de klant niet genoeg verdient. Logisch toch?

  Nee niet echt… Michel is 44 en heeft zijn vastgoed al afbetaald.
  Ben dus links- of rechtsom de lul, neemt niet weg wat ik al zei dat er hier geen ruimte is voor een andere visie.

 167. ll says:

  Wat lopen hier opeens, pardoes allemaal hoogehuizenprijzenminnenden ( c. Juan ) rond, zeer verwarrend ………

  Dit was/is toch een zeepbellen blogje 😉

  Een paar zeepbellers die de crisis wel hebben zien aankomen worden nu geplaagd ? Waarom ? Omdat hier op dit blog deze crisis wel werd voorspeld ? Maar dat kon ieder mens toch weten …….

  Het wordt nu toch echt tijd voor de volgende fase, en dan op naar Japanistan 🙂

  Japanistan, we komen eran…….

  En nog even de bubbel in beeld, een echte pure bouw-, grond- en huizenbubbel, voor de liefhebbers ……. 🙂

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/bubble.png

 168. snorkel says:

  Michel,

  Michiel, met een hypotheekschuld die hoger is dan ons BNP – en niet zuinig hoger ook, we zijn immers wereldkampioen – valt gewoonweg niet hard te maken dat de meerderheid van onze hypotheekleners zo “veilig en verantwoord” bezig is. Ik zat me net af te vragen hoe oud jij bent en wilde het je serieus net gaan vragen. Als je inderdaad 44 bent dan zit jij in de situatie die nog min of meer bewust de jaren 80 heeft meegekregen en dus weet wat er kan gebeuren. Ook heb jij nog kunnen profiteren van de house-hausse en dat is gelukkig voor jou. Wil je een paar anecdotes horen over mijn (12 jaar jongere) generatie? De tranen springen je in de ogen (van het lachen of het huilen), dat beloof ik je!

 169. RealisT says:

  Michel: Wil niet zeggen dat ze verhuizen en verkopen, maar ze kunnen het wel. Laten we eerst maar eens kijken welke huizen er daadwerkelijk onder water staan, vaak staan er spaartegoeden / hoog inkomen tegenover een schuld.

  En met een daling voel je je dan al snel arm, terwijl er eigenlijk niets loos is.

  Juist, het probleem a/d kant van huiseigenaren is waarschijnlijk helemaal niet zo groot. Van de 10 huizen die ik zo even uit m’n hoofd weet dat er te koop staan, zijn er 5 in de voor de jaren 90 gekocht voor minder dan een ton en willen de eigenaren nu persé 3-4 ton voor vangen. Terwijl 2 ton eigenlijk gecorrigeerd naar inflatie redelijker zou zijn. Maar ja: “Ik ga m’n huis niet voor een habbekrats verkopen”.

  En dan zijn er nog gemeenten, banken en andere belanghebbenden die de prijzen graag hoog houden. Zie in dit verband ook gisteren PenW met Michiel Mulder. Gemeentehypotheken om de grondprijzen hoog te houden.

  Goed en wel beschouwd ligt het probleem niet bij de scheefhuurders of -leners, maar bij de scheefwachters die hopen dat het feestje binnenkort weer verder gaat.

 170. latida says:

  snorkel,

  Ben eigenlijk wel benieuwd naar jou verhaal snorkel.

 171. ll says:

  latida: Ben eigenlijk wel benieuwd naar jou verhaal snorkel.

  +1 vertel Snorkel ……

 172. latida says:

  RealisT,

  Er gaat dit jaar volgens zeggen van een van de groot banken minimaal nog eens 7 procent vanaf. Gezien de commotie en de onzekerheid of de banken nu op eigen benen staan of nog steeds aan het wankelen zijn, zie ik het met wel meer dan 10% zakken. Dat kun je wel tegenhouden door niet met je prijzen te zakken, maar dan valt het gewoon helemaal stil en dalen doet het toch vanwege zij, die wel boter bij de vis doen, of daartoe door de bank gedwongen worden.

  Als je naar de VS kijkt, daar was die afwikkeling van de onder waardes ook heel rommelig verlopen, met robo-signing en het vele malen doorverkopen van de aktes alle gevolgen van dien. Veel mensen kunnen zelfs gewoon jarenlang in hun huis blijven zitten zonder te betalen, anderen leveren de sleutel in en zien er van af.

  Daarom is die garantie van de overheid ook zo cruciaal in deze. Er is gewoon een beslissing genomen dat de verliezen van de bank op de burger kunnen worden afgewend.

  Dus alle dalingen in Nederland, en zelfs ook via het ECB bij andere buitenlandse banken.

  Net zo lang totdat banken hun teveel genomen risico’s en posities op orde hebben en weer beginnen uit te lenen.

  Het zal mij trouwens niet verbazen dat ze op de bodem zelf ook weer,groots instapt en dan begint het hele circus weer opnieuw.

  De vraag is dus waar die bodem toch is.

  Sommigen dachten 2 jaar geleden. Anderen vandaag. Ik denk over 3-5 jaar pas, en dat er nog zeker 25% af moet van verreweg de meeste vraag prijzen. Dus iets van 3x 8% daling gemiddeld over de komende 3 jaar..

  Dan hebben tegen die tijd de banken hopelijk weer een gezonde financiële positie en kunnen ze weer aan de bonus.

 173. latida says:

  En ja snorkel, vertel!

 174. Michel says:

  snorkel:
  Michel,

  Michiel, met een hypotheekschuld die hoger is dan ons BNP – en niet zuinig hoger ook, we zijn immers wereldkampioen – valt gewoonweg niet hard te maken dat de meerderheid van onze hypotheekleners zo “veilig en verantwoord” bezig is. Ik zat me net af te vragen hoe oud jij bent en wilde het je serieus net gaan vragen. Als je inderdaad 44 bent dan zit jij in de situatie die nog min of meer bewust de jaren 80 heeft meegekregen en dus weet wat er kan gebeuren. Ook heb jij nog kunnen profiteren van de house-hausse en dat is gelukkig voor jou. Wil je een paar anecdotes horen over mijn (12 jaar jongere) generatie? De tranen springen je in de ogen (van het lachen of het huilen), dat beloof ik je!

  Jaren 80….. in 1980 was ik 12.. Huizen.. Ja boeie….kamer ouders zolder… 1990 was ik 22 op kamers werk en studeren……en stappen. 1997 eerste huis.. Opknapper.. veel werk maar binnen paar jaar redelijk op orde.
  En zo verder…en gewoon afbetalen. Zo ook mijn kennissenkring. Met een eigenwijze uitschieter die nu nog betaald aan de bank. Toen waren de huizen ook duur.

 175. RealisT says:

  latida: Ik denk over 3-5 jaar pas, en dat er nog zeker 25% af moet van verreweg de meeste vraag prijzen. Dus iets van 3x 8% daling gemiddeld over de komende 3 jaar..

  Zoiets verwacht ik zelf ook, maar veel zal afhangen of men nog ergens anders een zak met geld kan vinden. Een verdere daling zal ook niet komen van eigenaren die nu al flink onder water staan. Blijven de mensen met overwaarde en afwaardering op bouwgrond over. Ik zie banken niet zo heel snel op restschulden afschrijven. Misschien op de lange termijn (> 15 jaar)?

  Conclusie: voorlopig zit de zaak nog wel even vast.

 176. snorkel says:

  ll, latida,

  Ok, ik begen even met 1 van de moosten:

  ±5 a 6 jaar geleden. Colega in zijn eerste baan, met nog geen vast contract. Hij verdiende even veel als ik en was even oud. Huis gekocht en dat moest natuurlijk meteen groot en mooi in het centrum van Utrecht, met bouwdepot en al. Dus 125% van de koopsom: bijna €250k… 9x zijn jaarsalaris!!! Was in heel Nederland 1 verstrekker te vinden die hem een hypothecaire lening wilde verstrekken voor dat bedrag, en dus betaalde hij een lekkere renteopslag. Wel nog even een intentieverklaring laten tekenen door de baas. Hoorde later dat hij nog flinke ruzie met zijn ouder had zitten maken omdat hij hun had gevraagd ook nog even €30.000 uit hun eigen zaak te halen en bij te dragen aan zijn koopdrift, wat ze niet zo zagen zitten.

  Maar liefst 2 weken na de koop (housewarming was nog niet eens geweest) stond er in dezelfde flat een huis te kopp voor €20.000 meer dan hij had betaald, dus dat rekende hij al tot de winst. Kon niet misgaan, slapen rijk worden! Lekker “veilig en verantwoord” vond hij zelf. Totdat hij een maand later geen contractverlenging kreeg. Oeps! Eerlijk gezegd was hij ook niet zo goed in zijn werk, vooral slordig met cijfers….

 177. snorkel says:

  latida, ll,

  Rondom de crash in 2008: Meerdere collega’s en vrienden in Amsterdam die of zelf in de vastgoedwereld zitten (makelaar is een lekker makkelijk bantje)
  of bezig zijn huizen te kopen. Rond die tijd begonnen net de huizenmarkten in het buitenland al flink te dalen. Maar zoals het echte Amsterdammers betaamd een rotsvast vertrouwen; Nee, huizenprijzen zullen in Amsterdam nooit dalen. Uniek in de wereld, etc etc… En huren? Ja dat is ook maar geld weggooien. Dief van eigen portemonnee. En ook de vrouwtjes hadden ook zo hun eigen mening over huren: ‘Ik neuk niet in een huurhuis”.

  Heb het toen meegemaakt dat ik met grafieken van de gemeente Amsterdam aan kwam zetten waarin duidelijk een daling (toen nog bescheiden) te zien was en een vriend gewoonweg agressief werd dat ik hem durfde laten zien dat zijn net gekochte aflossingsvrije huis wel eens in waarde zou kunnen dalen. Was onmogelijk, waar haalde ik het lef vandaan?! Ik was echt bang dat ik een klap voor mn kop ging krijgen, en ik ben normaal gesproken niet zo bang uitgevallen…

 178. nhz says:

  latida: En dat valt niet bij de mensen terug te halen als ze geen hypotheek nemen tegen een te hoge rente voor een te hoge prijs.

  maar het valt wel te halen bij sommige mensen die financieel verstandig waren en nu huren 🙁

  Tijdelijke Huurder: Mensen die dus graag een koopwoning hebben omdat ze daar genot aan over houden, moeten m.i. in hun waarde gelaten worden. Dat mis ik hier af en toe een beetje.

  eens, op voorwaarde dat ze ook echt zelf voor alle lasten en risico’s opdraaien als het mis gaat; en dat is zelden het geval, zeker bij de groep die recent kocht.

  Michel: Terwijl “sociale huur” en “huurwoning” bijna het summum is bij velen.
  Trots op op een huur van euro 300-380 met een salaris van >50.000! Prima maar dan ben je zelf net zo slecht als de rest ( boter&hoofd )!

  hoezo? Zo iemand kiest er bewust voor om in een simpele woning te zitten en zijn geld aan andere zaken te besteden. Want met zo’n inkomen krijg je geen cent huursubsidie, en woningen van 380 euro per maand zonder subsidie dat is crap in de meeste steden. Dat zijn eerder kunstmatig hoge dan kunstmatig lage huren. Het probleem zit m.i. vooral bij de groep die voor een appel en een ei in een prachtige woning zit – dat zijn vooral degenen die met bijstand of iets in die richting een mooie eensgezinswoning bezet houden. En scheefhuurders die in woningen zitten met een kunstmatig lage huur, maar die zijn er buiten Amsterdam niet zo veel denk ik.

  Michel: Jullie gaan er vanuit dat iedereen alles afwentelt op een ander. Daarmee geef je aan net zo achterlijk te reageren als het “plebs” wat volgens jou compleet achterlijk is. Natuurlijk heb je uitschieters maar hier word je als complete randdebiel neergezet.

  die mensen bestaan maar het is m.i. inmiddels een kleine minderheid, en daar gaat het hier niet over. Als je bij iedere opmerking disclaimers moet gaan maken over uitzonderingen op de regel dan valt er niet meer te discussiëren.
  Ik denk trouwens niet dat het plebs achterlijk is, maar eerder uitgekookt. Ze houden zich dom als het misgaat, en als het goed gaat zijn ze slim.

  RealisT: De hoge particuliere schuld is als een tumor die het leven uit de economie zuigt. Iedereen betaalt daar nu de prijs voor, ook degenen die niet aan het feestje hebben deelgenomen.

  precies!

  snorkel: Of laten we het zo stellen; als zo velen “normaal en verantwoord” een huis hebben gekocht, dan is het dus geen enkel probleem dat de huizenprijzen zakken en betaalbaar worden voor starters en de risico’s en kosten voor de belastingebetaler meezakken. Lekker verder laten zakken, iedereen zit toch prima lekker knus veilig “normaal en verantwoord”?

  +1

 179. snorkel says:

  latida, ll,

  Buurman van een kennis was jarenlang vastogeddirecteur bij een grootbank geweest. Daarna voor zichzelf begonnen als vastogedinvesteerder / ontwikkelaar. Leende van zijn oud werkgever miljarden om te investeren, was geen enkel probleem.
  Hij was ook de man met verstand van vastgoed in de buurt (Oud Zuid) en hield iedereen op dehoogte van de waardeontwikkeling in de buurt. Zo kwam het voor dat, terwijl de prijzen in heel NL al structureel dalden, de prijzen in hun buurt flink stegen… Als ik dan vroeg naar het volume dan kreeg ik geen antwoord. Mijn onderzoek wees uit: er was 1 duur huis verkocht in de buurt… ja zo kan ik het ook 😉

  Maar toen mijn kennis zich halverwege 2010 ineens per ongeluk liet ontvallen dat die vastgoedman per direct geen cent meer loskreeg bij de bank… wist ik wel hoe laat het was 😉

 180. snorkel says:

  Michel: Jaren 80….. in 1980 was ik 12

  Dat bedoel ik. Ik kan zelf ook rekenen en snap dat je op 12 jarige leftijd niet met huizen bezig was… maar het zit nog in jouw range en je ouders hebben je er over verteld / kunnen vertellen 😉 Mijn generatie WEET NIET EENS wat er begin jaren 80 gebeurd is op de huizenmarkt. Serieus, dat is geen grap: ze weten het niet eens! Uitzonderingen (sommigen ook hier actief) daargelaten natuurlijk

 181. nhz says:

  Michel: Ik snap je betoog helemaal. Maar er zijn meer verstandige dan onverstandige huizenkopers in dit land.

  op dit moment echt niet!

  Michel: Jullie/jij denk(t)en iets te makkelijk over een hypotheek en het afwentelen daarvan, natuurlijk kunnen de rijken met eigen BV’s gunstig gebruik maken van de HRA lease-back e.d. maar ook daar zitten haken en ogen aan.

  je weet duidelijk niet waar je over praat; het afwentelen is juist heel makkelijk bij het NHG contingent, oftewel Henk&Ingrid de zielepietjes.

  Michel: Daarbij hebben toch nog heel veel huizenkopers een hypotheek afgesloten die ruim past, dus met een daling van 30 procent fluitend ( bij wijze van spreken ) het huis verkopen en verdergaan.

  zeker nooit naar de officiële statistieken voor Nederland gekeken? Met 30% ddaling staat een meerderheid van de huiseigenaars onder water.

  Michel: vaak staan er spaartegoeden / hoog inkomen tegenover een schuld.

  geloof ik niks van, spaartegoeden zijn héél scheef verdeeld in Nederland. Mediaan iets van 60K per huishouden, gemiddeld minder dan 5K.

  Michel: Nee niet echt… Michel is 44 en heeft zijn vastgoed al afbetaald.

  voor de goede orde, ik had mijn vastgoed al ver voor mijn 35ste afbetaald, maar ik huur nu. Je mist zelf ook nogal nuance geloof ik.

  RealisT: Van de 10 huizen die ik zo even uit m’n hoofd weet dat er te koop staan, zijn er 5 in de voor de jaren 90 gekocht voor minder dan een ton en willen de eigenaren nu persé 3-4 ton voor vangen.

  maar onderschat de hypotheek oversluitingen niet, dat was ook een nationale sport eind jaren ’90 en in de eerste vijf jaar van het afgelopen decennium.

 182. snorkel says:

  snorkel,

  Overigens was de crash natuurlijk niet in ’80. Tijdens de crash waren jij en jouw generatiegenoten tieners Michel…. Niet oud genoeg om je te interesseren voor de huizenmarkt, maar vast wel wijs genoeg om te zien dat er een mini-crisisje in het land was

  Mijn generatie en ik konden net lopen. Tegen de tijd dat wij dergelijke dingen konden begrijpen zaten we alweer midden in een hausse en dacht Ben Bernanke dat hij het model voor eeuwige groei huizenhoge economische had uitgevonden

 183. latida says:

  Nouzelfs al ben je 10 of twaalf dan heb je echt wel belangrijkere zaken aan je hoofd dan woningprijzen denk ik. Maar hoe eerder je in hebt kunnen stappen, hoe meer overwaarde je hebt. Wat dat betreft vind ik 7% afbetaalde huizen sinds 1980 weinig.

  Geeft je te denken hoeveel mensen zelfs nog maar hun pensioen halen.

 184. xenobinol says:

  erik(trol):
  Pinokio award. SP. Huizenmarkt zeepbel.

  1 Tufkay
  2 Snorkel
  3 LL
  4 Floor
  5 Ma Ling.

  Van harte, u kunt uw kistje tomaten ophalen op de plaatselijke markt. Biologisch en fairtrade!

  Jarenlang heb ik mijn best gedaan om hier en daar mannetjes als Erik het bloed onder de nagels vandaan te halen en wat levert mij dit op? Juist… ik kom niet eens voor in zijn lijstje met puntneuzen 🙁

 185. snorkel says:

  xenobinol,

  LOL! 😉

 186. Pipo says:

  Vond ik eerst nog dat het wel leuk was om wat tegengeluid te horen van Erik, komt het mij nu m’n neus uit. Vreemd dacht ik. Maar dat komt omdat iedereen elke keer hetzelfde zegt. Dus aan iedereen: concentreer op het nieuws en reageer daarop.

  Voorbeeld: leuke links naar sjoemelende wethouders, bankiers waarvan het lobby-werk open en bloot op straat komt, relaties tussen gemeentes met startersleningen en artikel-12 gemeentes, grappige cijfers en feitjes, enz enz.

 187. erik(trol), erikdepeerik says:

  xenobinol: plaats 6. beter je best doen.

 188. xenobinol says:

  erik(trol), erikdepeerik:
  xenobinol: plaats 6. beter je best doen.

  Ik geniet momenteel even van een ban (meerdere), kennelijk sta ik op andere lijstjes wel bovenaan 🙂

 189. Joost says:

  Adamus: De Echo?

  De Daklozenkrant? 😉

 190. Maria says:

  snorkel: Dat bedoel ik. Ik kan zelf ook rekenen en snap dat je op 12 jarige leftijd niet met huizen bezig was… maar het zit nog in jouw range en je ouders hebben je er over verteld / kunnen vertellen Mijn generatie WEET NIET EENS wat er begin jaren 80 gebeurd is op de huizenmarkt. Serieus, dat is geen grap: ze weten het niet eens! Uitzonderingen (sommigen ook hier actief) daargelaten natuurlijk

  In 1980 was ik 17 lentes en was de naam voor de nieuwbouwwijk bij ons in de buurt de Rabo- of jamwijk.

  1980 is in mijn herinnering toch wel een schrikbeeld: grote werkeloosheid en hoge rente. Hoe mijn ouders die tijd zijn doorgekomen: chapeau, drie studerende kinderen en een inkomen ernstig beneden modaal!!

  De Jansse Bagge Bend speelde in die tijd:

  Solliciteere

 191. Michel says:

  cartoonist:
  Beste Michel, met jouw reaktie geef je aan de strekking van dit blog niet helemaal te begrijpen.

  Dit blog geeft juist tegenwicht aan de overweldigende en massieve pro hogehuizenprijzen propaganda die vanuit de overheid, de banken, de makelaars en de MSM over de Nederlandse burger uitgestort wordt.

  De geluiden op dit blog zijn als de luis in de pels of de mug rond het hoofd van hogehuizenprijzenminnend Nederland.

  p.s. je kiest zelf stelling door het blog te verdelen in ‘jullie loosers’ en ‘wij huizenbezitters’. Jij kiest de zijde van erik de trol door hem een hart onder de riem te steken. Jij kiest de zijde van hogehuizenprijzenminnend nederland.

  Kies geen zijde.. dat is het nu juist… geef alleen aan dat het niet gewaardeerd wordt je MOET met de flow meepraten, anders mag je gewoon belachelijk gemaakt worden.
  Daarmee sla je elke andere insteek dood!

  Kan me best voorstellen dat Erik op het op dit moment een beetje zat is.
  Zemelen over spelfouten, halve quote’s uit zijn verband rukken en opblazen.

  Dat je het anders kan formuleren is evident, maar niet iedereen beschikt over een uitgebreide vocabulaire.

  En tegengewicht bieden is wat anders treiteren en spijkers op laag water zoeken om toch maar vooral je gelijk te halen.

 192. Michel says:

  snorkel:
  ll, latida,

  Ok, ik begen even met 1 van de moosten:

  ±5 a 6 jaar geleden. Colega in zijn eerste baan, met nog geen vast contract. Hij verdiende even veel als ik en was even oud. Huis gekocht en dat moest natuurlijk meteen groot en mooi in het centrum van Utrecht, met bouwdepot en al. Dus 125% van de koopsom: bijna €250k… 9x zijn jaarsalaris!!! Was in heel Nederland 1 verstrekker te vinden die hem een hypothecaire lening wilde verstrekken voor dat bedrag, en dus betaalde hij een lekkere renteopslag. Wel nog even een intentieverklaring laten tekenen door de baas. Hoorde later dat hij nog flinke ruzie met zijn ouder had zitten maken omdat hij hun had gevraagd ook nog even €30.000 uit hun eigen zaak te halen en bij te dragen aan zijn koopdrift, wat ze niet zo zagen zitten.

  Maar liefst 2 weken na de koop (housewarming was nog niet eens geweest) stond er in dezelfde flat een huis te kopp voor €20.000 meer dan hij had betaald, dus dat rekende hij al tot de winst. Kon niet misgaan, slapen rijk worden! Lekker “veilig en verantwoord” vond hij zelf. Totdat hij een maand later geen contractverlenging kreeg. Oeps! Eerlijk gezegd was hij ook niet zo goed in zijn werk, vooral slordig met cijfers….

  Dan neem je ook wel een uiterste, maar goed dat heb jij blijkbaar in je kennissenkring rondhangen.

  Ik kan er zo 15.. opnoemen en die zijn gemiddeld 4/5 jaar jonger dan ik die gewoon 4 maal het jaarsalaris gebruikt hebben om een woning te kopen en geen hypotheek als melkkoe gebruikt hebben en zonder ook maar een centje pijn kunnen verhuizen. ( na 2001 gekocht)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*