Afwijzing schadeclaims NHG verdubbeld

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de uitvoerder van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG), heeft vorig jaar 41 procent van de aangevraagde schadeclaims afgewezen. Dat is ongeveer twee keer zoveel als in 2007. Dat blijkt uit het jaarverslag van de NHG. Hypotheekverstrekkers en banken zijn slordig geweest met het toekennen van hypotheken. Dat zegt Karel Schiffer, directeur van de Nationale Hypotheek Garantie, waar banken aankloppen als een woning gedwongen geveild wordt en te weinig opbrengt.

Wij vragen veel te veel voor ons huis.

 

Te hoog
Volgens Schiffer was er vaak sprake van te hoge hypotheken. In sommige gevallen klopte het taxatierapport niet.

“Op een moment dat je als geldgever geen rekening houdt met secundaire financiële verplichtingen zoals een doorlopend krediet of een lening bij een postorderbedrijf, dan kom je in de sfeer van overcreditering en heb je een onverantwoorde hypotheek.”

“Als wij dossiers zien waarin geldgevers fouten hebben gemaakt met de acceptatie dan betaalt de NHG niet uit. Op dat moment waren de banken slordig.”

Rommelhypotheken
Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de financiers die zich de afgelopen jaren vooral op de Nederlandse rommelhypotheken hebben gericht steeds vaker op de blaren moeten zitten.

Het kadaster heeft sinds 1 januari 2007 4899 gedwongen veilingen geregistreerd. Afgezet naar marktaandeel constateert IG&H Consulting dat met name Sparck, Elq en Gmac steeds vaker te maken hebben met executieveilingen. Ook Aegon en SNS staan hoog in die lijst.

Voorkomen
SNS bestuursvoorzitter Ronald Latenstein erkent dat SNS recent de eisen voor hypotheken heeft aangescherpt. Het aantal veilingen ziet hij inderdaad oplopen. “Maar we zijn nu veel actiever om erop af te gaan als we zien dat mensen in de problemen komen. Het is altijd verstandiger om een veiling te proberen te voorkomen. Dat is voor alle betrokken partijen beter.

Volgens Matthijs Mons van IG&H hebben de kleine Amerikaanse geldleners zich vooral gericht op mensen die elders geen lening konden krijgen, mensen met een BKR-notering en zonder vast salaris. Daar vallen nu de eerste klappen.

SNS en Aegon hebben vooral hypotheken verkocht via tussenpersonen. Die hebben meer gelet op verkoop en te weinig op risico’s.

Verliezen
Opvallend is dat DSB, dat de afgelopen maanden onder vuur lag omdat de bank te makkelijk hypotheken zou verschaffen, relatief weinig met executieveilingen te maken heeft. Ook Rabobank weet de schade te beperken.

Mons denkt dat de kosten voor de banken de komende maanden wel zullen oplopen.. “Wij houden er rekening mee dat de banken dit en volgend jaar te maken krijgen met verliezen, voorzieningen van meer dan een miljard euro. Dat betekent dat de winsten van de banken voor een groot deel zullen verdampen.

bron: NOS

Share Button
Tagged with: ,
19 comments on “Afwijzing schadeclaims NHG verdubbeld
 1. M says:

  Dat betekent dat de winsten van de banken voor een groot deel zullen verdampen.

  ING heeft zeker ook “winst” gemaakt.

  Mooie jongens, die financiële mannen.

 2. Boefke says:

  Buiten dat dit artikel 3x hetzelfde vertelt en daarom zo lang is (moderator), vind ik het wel weer een interessant stuk.

  We lopen verder door het bos en zien links en rechts de reeds voorspelde gebeurtenissen, nu begint de NHG-organisatie te piepen dat banken te slordig zijn. Logisch, die zien een stormvloed aan uitkeringen aankomen en beginnen waar mogelijk nu al te schrappen in de uitbetalingen.

 3. belastingbetaler says:

  En maar met zijn allen blijven roepen dat NL anders is. En we zouden alweer voorzichtig uit de recessie klimmen.

  Allemaal onzin! We gaan gewoon keihard de depressie in en een paar hete jaartjes tegemoet. Die Amerikaanse ‘toestanden’ die we in NL/Europa niet zouden krijgen, komen er echt wel hoor.

  En de overheid maakt het allemaal nog een beetje erger door al hun ingrepen en ‘reddingsacties’.

  Benieuwd over hoelang we met zijn allen op het Binnenhof staan…

 4. Niek says:

  Goh, gaat de NOS (het NVM journaal) nou beweren dat er in Nederland rommelhypotheken bestaan?
  Het zal niet waar zijn, ze hebben zeker te lang op het strand gelegen vandaag?

 5. Niek says:

  Oja, ook wel leuk dat ze schatten dat de kosten van deze blijkbaar tamelijk populaire fraude gaan oplopen tot ruim 1 miljard, op een hypotheekportefeuille van 600 miljard. Is Nederland toch nog anders dan de rest van de wereld blijkbaar waar de kosten pakweg een faktor 20-50 hoger uitvallen.

 6. kees says:

  @4
  de top is op vakantie en de stagiaires hebben het nieuws wat opgeleukt.

 7. kees says:

  @3
  jij vindt dat het binnenhof uitgebreid moet worden? Enig idee wat dat gaat kosten?

 8. Martin says:

  Er was een Engelse bank in het nieuws die 8 bankiers met 40 miljoen euro bonus per jaar lokte.
  Weer zo’n bank die met miljarden moest worden ondersteund afgelopen jaar.
  Dit soort parasieten melkt complete economieen uit. Ze chanteren het landsbestuur met het omvallen van de bank, en alles wat daarbij komt kijken.
  Eigenlijk zou ik zeggen dat banken maar overgenomen moeten worden door de staat.
  Commerciele bedrijven, wat banken eigenlijk zijn, maken er maar een trieste teringzooi van.
  Ik vergelijk het met het gelijktrekken van het drukken van bankbiljetten en de worstenfabriek om de hoek.
  Er moet verschil zijn. Als je uit eigen belang een economie runt, wordt het een puinhoop, net als bij die worstenfabriek.
  Iedereen wil veel verdienen, maar de kadavers liggen onder de kast te rotten.
  Ik stel voor dat per 1/1/2010 het commerciele banksysteem in Nederland wordt afgeschaft. Beurs en bank volledig onder staatsbestuur.
  Wie had 20 jaar geleden gedacht dat ik nog eens zo over ons economisch systeem zou denken? ik niet!

 9. kees says:

  @8Ik stel voor dat per 1/1/2010 het commerciele banksysteem in Nederland wordt afgeschaft. Beurs en bank volledig onder staatsbestuur.

  Misschien ben je een beetje rancuneus?
  Onder staatsbestuur gaan we nog meer Wellinkjes krijgen of Lodewijk de Waal aan het hoofd.

  Hoewel: niets is uit te sluiten

 10. Onderwaarde says:

  @3

  “Benieuwd over hoelang we met zijn allen op het Binnenhof staan…”

  Nou, nooit zou ik zeggen….de schapen zullen nooit iets gaan doen! Anders zouden ze er al lang staan….

 11. Niek says:

  @8:
  yep, het wordt met de dag brutaler. De bankiers in de hele angelsaksische wereld ruiken dat ze, ondanks alle kletspraatjes, carte blanche hebben van de politiek. Too Big To Fail, of gewoon hardstikke corrupte bende. Als het niet de bonussen zijn, dan verdubbelen ze wel het gewone salaris.

  Overname voor de staat ben ik alleen voor als er een keiharde garantie komt dat voor iedereen de Balkenbende norm geldt, en liefst strikter. Het zijn doorgaans flutbaantjes die weinig voorstellen vergeleken met een minister die serieus zijn werk doet (ik geef toe dat die zeldzaam zijn …). Het nadeel van een staatsbank is dat er carte blanche ontstaat voor ander misbruik (zoals kunstmatig lage hypotheektarieven) en andere vormen van geldverspilling, immers de belastingbetaler betaalt wat er ook gebeurt.

 12. Niek says:

  nog meer goed nieuws:

  NHG-baas: ‘Crisis huizenmarkt valt reuze mee’

  De economische crisis in Nederland en de problemen op de huizenmarkt vallen reuze mee en zijn niet te vergelijken met die in landen zoals de Verenigde Staten, Engeland, Ierland en Spanje. Paniek daarover is dan ook helemaal niet nodig.

  dus koop nog een paar huizen met tophypotheek onder NHG, en gaat u vooral rustig slapen

  Nederland verschilt op cruciale punten van andere landen, betoogt Schiffer. ‘Hier is nooit zo idioot overgefinancierd en zijn mensen altijd fan geweest van het vastzetten van de rente voor een langere periode, wat zekerheid geeft.

  niet zo idioot, maar veel idioter. En er zijn veel meer aflossingsvrije en > 100% hypotheken dan in de meeste andere landen.

  Ook hebben we een geweldig sociaal vangnet. Dus als je tegen problemen aanloopt, krijg je maanden de tijd om orde op zaken te stellen. En wat betreft werkloosheid zitten we hier eveneens aan de goede kant.’

  Gaat u rustig slapen en whatever happens, de belastingbetaler draait voor de ellende op. Dus zorg dat je huiseigenaar bent en geen cent belasting hoeft te betalen.

  De organisatie voorziet dat de executieverkopen in 2010 verdubbelen en vervolgens elk jaar iets verder oplopen, maar vanaf 2014 weer dalen. De pot met geld van NHG zal hierdoor voor het eerst in de geschiedenis afnemen: van 540 miljoen euro nu naar 479 miljoen euro in 2013. Schiffer: ‘We hebben dan een bultje in ons dak, maar de bodem komt geenszins in zicht.’

  ik denk dat hier een kleine schattingsfout in zit 😉

  Van alle hypotheken die nu verkocht worden, heeft ongeveer 75 procent het label ‘NHG’. ‘Ze zijn niet aan te slepen, we zitten echt aan onze top’, zegt Schiffer.

  gratis 350K pleuro casino speelgeld voor iedere huiseigenaar – gek dat er zoveel vraag naar is? blijkbaar is de belangstelling voor de nieuwe NHG tophypotheken trouwens heel matig.

 13. huizenhyper says:

  De hoofdreden dat er op dit moment zo goed als geen vraag is naar de nieuwe NHG-hypotheken is het feit dat 75% van Nederland op vakantie is. Komkommertijd. Ger is ook op vakantie, en heeft de stagiair de opdracht gegeven funda op 195.000 te houden , plus of min 1000. Je ziet dat de stagiair netjes binnen deze grenzen blijft 🙂

  Als je goed de krant leest (en vooral het nieuw achter het nieuws)dan zie je dat de jongens van de NHG al heel nerveus beginnen te worden.
  Bij hun kun je nu een brandend huis laten verzekeren. Veel claims worden afgewezen..
  Als de NHG een spaarbank was, dan had ik twee maanden geleden mijn geld al opgehaald ondanks de bankgarantie.

 14. Fred. says:

  En u werkt bij Funda dat u dit allemaal weet?
  Of dènkt u dat het zo is omdat uw voorspelling niet uitgekomen lijkt te zijn.

 15. Hukker for president says:

  Inderdaad Fred, de verhoging van NHG is een groot succes!

  ‘Slechts 63 woningaankopen met een hypotheeksom tussen 265.000 en 350.000 euro werden in deze maand gefinancierd met een NHG-hypotheek.

  Dat bleek uit woensdag gepubliceerde cijfers van NHG. Vanaf 1 juli is de kostengrens van NHG door het kabinet opgetrokken naar 350.000 euro om de vastgelopen woningmarkt in beweging te krijgen.’

  http://www.nu.nl/economie/2064401/nog-geen-run-op-verruimde-nhg-hypotheek.html

 16. Niek says:

  @13,15:
  er wordt anders wel sinds deze week geadverteerd met het advies om snel even (tot 17 september) een nieuwe keuken, zwembad etc. erbij te nemen en daarmee je bestaande hypotheek over te zetten naar NHG met bijpassend rente/risico voordeel.
  Dit was ‘natuurlijk niet’ de bedoeling, maar omdat wat sluwe banken en hypothekers hiermee al geadverteerd hadden is het nu officieel toegestaan door sukkel v.d. Laan. Dus profiteer van de Balkenbende bailouts zolang het nog kan! Na 17 september zullen ze ongetwijfeld weer wat nieuws verzinnen om het pyramidespel aan de gang te houden.

  Als er zo weinig belangstelling is voor 350K, dan moet de grens misschien gelijk verhoogd worden naar 1 miljoen om huiseigenaars enthousiast te krijgen?

 17. kees says:

  Wij wachten de visie af die op prinsjesdag wordt neergelegd. Welk offer op wiens altaar is de vraag.

 18. Hukker for president says:

  @16 Goed plan! Dan komt de trein namelijk weer in beweging.

 19. kees says:

  @18
  je doelt op de Betuwelijn natuurlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*