Hypotheek wordt twee keer zo duur

Duizenden gezinnen krijgen met het aflopen van een speciale hypotheekaanbieding uit de jaren 2004 en 2005 binnenkort te maken met financiële tegenvallers.

Zij moeten hun hypotheken met destijdscs omzetten in twee keer zo dure. Bovendien mogen banken per huishouden veel minder uitlenen. “Maar deze gezinnen hebben hun uitgaven al die jaren afgestemd op de hoge leningen die zij destijds tegen lage rente kregen, vaak nog voor een extra krediet. Hun woonuitgaven stijgen straks drastisch”, waarschuwt directeur Pieter Lijesen van prijsvergelijker NHP over deze generatie hypotheken met vaste rente.

De Consumentenbond herkent de scherpe toename als probleem. “Vanaf het begin hebben we hiervoor gewaarschuwd”, aldus de woordvoerster, “realiseer je dat die goedkope rente ooit eens ophoudt.”

Elk jaar lopen hypotheken af. Vroeger waren er vooral vijf- en tienjaarshypotheken. Maar vooral de nieuwe zesjarige hypotheken werden vanaf 2004 en 2005 met duizenden tegelijk afgesloten. Per bank werd 12 procent van de hypotheken tot het maximum uitgeleend. De combinatie van lage rente en “onverantwoord hoge leningen” tot zesenhalf, en bij middeninkomens soms negen keer het jaarinkomen, breekt gezinnen nu op, waarschuwt Lijesen na eigen onderzoek. Een huishouden met 45.000 euro jaarinkomen had in 2004 een brutohypotheeklast van ?14.175 per jaar. Die is nu bij een rente van 7 procent 28.350 euro kwijt. Hierdoor duikelt het besteedbare inkomen van 1250 euro naar 667 euro per maand.

bron: Telegraaf.nl

Share Button
Tagged with: , , ,
3 comments on “Hypotheek wordt twee keer zo duur
 1. RD says:

  De welbekende Jos Koets heeft een wat wat meer genuanceerde kijk op het artikel: http://www.iex.nl/columns/columns_artikel.asp?colid=36250

 2. Wilko says:

  Ik vind de tegenargumenten van Jos Koets anders ook niet bijster sterk:

  “Ik mis echter wat belangrijke aspecten in het artikel, bijvoorbeeld:

  Inkomen stijgt
  Waarde woning stijgt waardoor tophypotheek (waarschijnlijk) niet meer van toepassing is (betekent lagere rente)
  Deze groep mensen heeft meestal wat vermogen achter de hand
  Hypotheekrente kan weer dalen… ”

  – Inkomen stijgt. Daar ben ik het wel mee eens. Maar deze stijging is bij lange na niet zo hevig als de te verwachten hypotheek stijging. Ervan uitgaande dat mensen niet parttime gaan werken bijv. voor de kinderen etc. etc.
  – Waarde woning stijgt. Uhm… daar zou ik al helemaal niet op durven gokken de komende jaren.
  – Hypotheek rente kan weer dalen. Mja het ‘zou kunnen’, en niemand weet het natuurlijk zeker. Maar gezien de credietcrisis (die nog lang niet voorbij lijkt) lijkt het logischer te veronderstellen dat geld duurder wordt gemaakt ipv. goedkoper.

 3. Scheefhuurder says:

  En ter aanvulling op Wilko:

  Tegenover loonsverhogingen staan stijgende lasten. En de inflatie kan in de komende jaren wel eens harder stijgen dan de lonen. Weliswaar daalt de olieprijs op het ogenblik weer, maar de trend is nog steeds opwaards en dat geldt ook voor grondstofprijzen.

  En gratis reclame? Dat geldt wellicht ook voor dhr. Koets.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*