DNB: Banken terughoudend met uitlenen

Het is in het afgelopen kwartaal een stuk lastiger geworden voor huishoudens om een krediet te krijgen. Dat blijkt uit het Statistisch Bulletin van De Nederlandse Bank. Uit het onderzoek naar de kredietverlening van de 6 grootste Nederlandse banken blijkt onder meer het volgende:

  • 80 procent van de banken zegt de voorwaarden voor hypotheken in het vierde kwartaal te hebben aangescherpt. In het derde kwartaal was dat nog 40 procent. Een verdubbeling dus.
  • 80 procent van de banken zegt de voorwaarden voor consumptief krediet en andere leningen aan huishoudens te hebben aangescherpt. In het derde kwartaal was dat nog 20 procent. Een verviervoudiging dus.
  • Ook zeggen banken dat dat de vraag naar leningen en kredietfaciliteiten in het vierde kwartaal fors is afgenomen, voor zowel ondernemingen en huishoudens.
  • 60 procent van de banken zegt dat de vraag naar hypotheken in het vierde kwartaal is gedaald. Dat was in in het derde kwartaal 40 procent.

bron data: Statistisch Bulletin december 2008

Conclusie
De banken zijn dus op het gebied van kredietverstrekking aan huishoudens in het vierde kwartaal beduidend somberder gestemd dan in het derde kwartaal. En dat terwijl in de laatste 3 maanden de roep om soepeler kredietverstrekking aan huishoudens en bedrijven, na alle overheidssteun, juist veel harder is geworden.

bron: RTL Z

Share Button

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.