Nationale Hypotheek Garantie wordt fiks duurder

 

NHG Logo

 

Het tarief voor de Nationale Hypotheek Garantie gaat per 1 januari 2010 fiks omhoog. Een huizenkoper betaalt dan 0,55 procent van de koopprijs als borgtochtprovisie, in plaats van 0,45 procent. Oftewel een verhoging van ruim 22 procent.

De borgtochtprovisie is het bedrag dat de huizenkoper betaalt aan het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW). Reden van de verhoging is dat het WEW verwacht dat er door het economisch slechte tij meer aanspraken gedaan zullen worden op het fonds.

Het tarief is nu nog 0,45 procent. Wie na 1 januari bijvoorbeeld een huis koopt van 300.000 euro is met het nieuwe percentage dus 300 euro meer kwijt.

Gebruik NHG
Wie een huis koopt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betaalt een borgtochtprovisie aan WEW. Dat geld wordt gebruikt om de eventuele restschuld bij de bank af te betalen in het geval van gedwongen verkoop. In ruil voor deze zekerheid krijgt de huizenkoper een lagere hypotheekrente.

In juli 2009 werd de NHG-garantie tijdelijk opgerekt van 265.000 euro naar 350.000 euro. Deze verhoging blijft ook in 2010 van kracht.

bron: Z24.nl

Share Button
Tagged with:
37 comments on “Nationale Hypotheek Garantie wordt fiks duurder
 1. Martijn says:

  @Ludwig

  Volgt je dollar nog een beetje? Lijkt erop dat ik het niet helemaal verkeerd had ingeschat toen ik laatst zei dat hij oversold was en ik hem niet onmiddelijk verder zag dalen.

 2. Spaarvarken says:

  Welke gek koopt er nu een huis ??

 3. Realist says:

  Nou, dat wordt dan nog gauw ff een huis kopen voor de feestdagen. Ik zal aan de koper vragen of hij ‘m kan inpakken. Het is nl een kadootje!

 4. Realist says:

  @mezelf

  koper = verkoper.

 5. Dalen says:

  @ spaarvarken

  Ik koop wel. Ik heb ook geen Nationale Hypotheek Garantie nodig.

  Ik vind het nog steeds een goede belegging op lange termijn. Wel opletten wat je koopt natuurlijk.

  De droom dat alles 30% of meer zakt, kan je wel vergeten.

  Ik heb al meer gezegd dat dan (i)eerst de rente flink moet stijgen en (ii)economie nog slechter wordt met (iii)boven de 10% werklozen.

  Voor punt (i) je zeker nog 3 jaar wachten.

  Helaas het is niet anders. In Belgie, dat toch technisch faillit is, stijgen de prijzen behoorlijk.

 6. Ludwig von Mises says:

  @1

  Hij wil nog wel eens een procent terugspringen op een dag – lastig voor handelsfinanieringen, maar de trend is duidelijk.

  Ondertussen gaat goud in eurotermen prima door.

 7. Ludwig von Mises says:

  @5

  Hoe ga je financieren, Dalen?

 8. Ludwig von Mises says:

  On topic.

  We zien hier dat de nieuwe lichting de schade doorberekend krijgt van de vorige.

  Wordt hier een trend gezet?

 9. Dalen says:

  @7 Maak je over mij maar niet druk. Ik ben een baby boomer die “slapend” rijk is geworden.

  Ik gun dat ook de jeugd maar met mopperen hier kom je er niet.

 10. kees says:

  9
  ah ja, categorie Niek 🙂

 11. kees says:

  Ik gun dat ook de jeugd maar met mopperen hier kom je er niet.

  de jeugd maakt het echt niet uit hoor. Ze weten niet eens waar iets te bezetten is. Frederikplein? Nooit van gehoord. Ik heb al gehoord dat er morgen in Venlo een nieuw kabinet wordt gevormd.

 12. Realist says:

  @9

  Als je al slapend rijk bent geworden, heb er vast geen bezaar tegen dat er één en ander gaat veranderen om zodoende bijv starters ook een eerlijke kans te geven. Of gaat dat soms ten koste van je (toekomstige) rijkom?

  In ieder geval kan men maar beter niet van jou kopen, want dan betalen ze dus voornamelijk gebakken lucht zoals jezelf al aangeeft.

 13. Dalen says:

  @12 Dat slapend rijk worden was cynisch bedoeld. Ook ik heb 80 uur en zeker 40 jaar lang gewerkt. Ook ik ging door diepe dalen.

  Ik gun starters juist heel veel. Vind het ook schandalig wat er nu gebeurt en gebeurd is. Daarom spoor ik iedereen aan om keihard voor jezelf op te komen. Op Den Haag hoef je in ieder geval niet te rekenen.

  Als ik het kon veranderen gingen al die zogenaamde toezichthouders zonder uitkering de straat op.

  Ik ben nu bij kennissen in de buurt van Oostvoorne.

  Je wil het niet geloven als je ziet wat een polder hier onder water gezet moet worden terwijl iedereen op een kluitje woont.
  http://www.voorne-putten.nl/homepage/2009/09/01/polder-zuidoord-op-tv/

  Dit zou prachtige bouwgrond kunnen zijn. Ondanks alle protesten gaat het gewoon door. Schijt aan het volk!! Zo zijn er veel meer stukken land te vinden die zo nodig onder water moesten komen.

  25 jaar geleden schreef ik al stukjes in de krant dat de regering de burger knevelt en zorgt dat de mensen straatarm blijven.

  Er zijn ook zat boeren die leven van de subsidie uit de grote EU-ruif of hebben een beheersfunctie met een overheidssalaris gekregen voor hun akkers.

  Er is bouwgrond zat maar de regering knijpt iedereen uit.

  By the way Realist. Ik zou het niet kunnen iemand gebakken lucht te verkopen. Als ik dat had gedaan, hadden zelfs mijn achterkleinkinderen niet meer hoeven te werken.

  Ik hoop alleen dat er een beweging opstaat die eindelijk eens zegt “we pikken het niet meer. We gaan nu een ander beleid voeren.”

  Banken worden gered met belastinggeld maar de redders, de belastingbetaler, moet maar zien.

 14. Mike says:

  Krijg met de dag meer zin om te emigreren, eerst die verplichte tracking device in je auto, nu dit weer…

 15. john says:

  Lang financieren met NHG, (oftewel een belastingvrij spaarpotje met samengestelde rente ernaast) in combinantie met hypotheekrente aftrek maakt een huis kopen nog altijd veruit de beste investering voor de gemiddelde Nederlander(degene die op de beurs normaal gesproken aan het korste eindje trekken).
  Zeker nu met de vrijstelling tot 350K en prijzen die 10% lager liggen en veel aanbod is nu een prima tijd nu scherp in te stappen.

 16. Mike says:

  @15: Zeker weten, het is een uitstekende tijd om te kopen! (kuch)

 17. Realist says:

  @13

  Ik ben blij met je antwoord. Blijkbaar heb ik je verkeerd ingeschat, waarvoor mijn welgemeende excuses.

  >> Ik hoop alleen dat er een beweging opstaat die eindelijk eens zegt “we pikken het niet meer. We gaan nu een ander beleid voeren.”

  Helemaal mee eens. Het roer moet om. Daarom hoop ik ook dat starters (en anderen die voortdurend in het verdomhoekje zitten) zich gesterkt voelen door het ‘gemopper’ van anderen. Ik denk daarbij wel dat blindelings meedoen met het systeem in de hoop dat het voor jou ook wel goed uitpakt niet tot verandering zal leiden, eerder tot uitstel.
  Geleuter over de goudprijs of grondstoffen helpt ook niet. Voor de meeste kopers gaat het er gewoon om voor een schappelijke prijs een redelijke woning te kunnen kopen, zonder daarbij een slaaf van de bank of de overheid te worden. Een huis is niet primair een cashcow, maar iets om in te wonen.
  Als de overheid vervolgens met z’n tengels van het hele gebeuren af blijft, ontstaat er pas een echte markt. De prijzen zullen dan nog steeds stijgen, maar niet meer zo explosief. Dat komt de financiele stabiliteit ten goede.

  Ik verwacht dat het daar ook uiteindelijk naar toe zal gaan, maar het zal even gaan duren. De komende jaren zullen de lasten voor burgers sterk gaan toenemen. En aangezien een overgroot deel al eigenaar is, zullen de subsidies en kadootjes minder gaan worden. Komt nog bovenop dat er nog wel wat problemen voor veel eigenaren aan zitten te komen. DSB-klanten zijn slechts de eerste groep. Ook veel beleggingshypotheken zullen tegen gaan vallen. Die problemen worden alleen uitgesmeerd, waardoor ze minder opvallen.

 18. Igor says:

  @15

  Probeer nooit een vallend mes te vangen.

 19. ZK says:

  Hypotheekgarantie omhoog, kadasterkosten omhoog, onroerend goed belasting omhoog
  Wat volgt er nog ?
  Advies: overdrachtsbelasting omhoog, notariskosten omhoog, provisies hypotheken omhoog
  Zal de huizenmarkt zeer stimuleren !

 20. hwesje says:

  Kunnen we niet een nieuwe site maken met de titel
  ” Poitiek is niet te vertrouwen.nl ”
  en “Wij eisen betaalbare woningen en grondprijzen.nl” en daar meteen een handtekeningen lijst aan koppelen.

  Mazzel

 21. chantal says:

  Ikwilgratiswonen.nl is nog vrij

 22. kees says:

  21

  Jou opzet is toch ook gratis wonen.

 23. ll says:

  Het enige waar de politiek nog gevoelig voor is, relletjes en geld. De rest is niet interessant. Maar de bevolking is te mak om te rellen, dus blijft maar een ding over.

  Koopstaking.

  Sorry kindjes, de Sinterklaasbank is failliet en met de Kerst, sorry kindjes, de kerstbank is failliet.

  Het oude indianen principe, KOOP ALLEEN WAAR JE NIET ZONDER KAN, doe ik al jaren, werkt heel goed.

 24. ll says:

  Jawel Chantal, jij bent echt niet de enige.

 25. ll says:

  Of maak affiches, TE KOOP en plak deze op ALLE huizen en nodig dan CNN uit.

  Het draait hierom om prestige.

  Overal op de hele wereld beelden van Holland is te koop.

 26. chantal says:

  @kees 22
  mijn opzet is er aan verdienen.
  2 opties : pluimen of gepluimd worden.
  Wie zijn de slimte?

 27. Sam says:

  Waarom dan een 4e huis Chantal? Verdien je aan 3 huizen niet genoeg? Waarom steeds meer en meer en meer??

 28. S says:

  Over anderhalf jaar, als ik klaar ben met huidige opleiding, wil ik wel een politiek partij starten. Wie doet er mee? Het lijkt me nog echt leuk ook en resultaten moeten er wel te behalen zijn. Het kan haast niet slechter dan dat het nu gaat.

 29. S says:

  Vroeger had je de kerk die de mensen dom en de adel die de mensen arm hield.
  Tegenwoordig heb je de media en de overheid.

  Waarbij de werkelijke macht waarschijnlijk bij het geld ligt en dus de top van het bedrijfsleven. (Komen we weer uit op vriendjespolitiek)
  Of zie ik het te somber in?

 30. lorenzo says:

  20. ik heb een web-site met 130.000 woningen in het BUITENLAND ……
  ned. is zooo klein ….

 31. S says:

  Een spaarhypotheek heeft het meeste belasting voordeel, maar ook de meeste kosten. Al inzichtelijk welke verzekeringen, premies, kosten, etc je erbij moet betalen?
  Plus het ‘spaarpotje’ is helemaal geen spaarpotje, het is ook een verzekering. Kunnen weer doorverkocht worden, blabla. Als Kroes haar werk goed doet, kunnen banken straks failliet gaan en wat gebeurd er dan met je zogenaamde spaarpotje?
  Zelfs al zou je kunnen regelen dat je verzekering in de zelfde B.V. blijft als je hypotheek, weet je niet hoe het afloopt bij een faillissement.
  Misschien dat banksparen nog wat is, daar zou ik iig op in zetten als ik een bank was en klanten wilde binnenkrijgen en ook mijn balans wat wilde verbeteren.

 32. ll says:

  @ 31 S. Spaarpotjes in een verzekeringsmaatschappij vallen NIET onder het depositogarantiestelsel.

  Let op Uw zaken.

 33. S says:

  Klopt idd.

  Hoe zit het eigenlijk als je aan (geblokkerd) banksparen doet en je hebt meer dan een ton gespaard en er staat nog een hypotheeklening tegenover. Ben je dan alsnog alles boven een ton kwijt of wordt dat wel verrekend bij een faillissement?

 34. kees says:

  Misschien dat banksparen nog wat is, daar zou ik iig op in zetten als ik een bank was en klanten wilde binnenkrijgen en ook mijn balans wat wilde verbeteren.

  heb ik gisteren – maar waar?- over gelezen. Zaten ook haken en ogen aan.

 35. S says:

  Ben benieuwd naar de haken en ogen, heb niet zo snel wat kunnen vinden op internet hierover. Waarschijnlijk voorwaarden die de bank stelt of lagere rente misschien. Er zit ook een maximum aan die lager is dan een gemiddelde prijs van een huis, kan voor sommigen een probleem zijn.
  Gewoon lekker simpel, lineair of annuïteit, blijven goede alternatieven.

 36. Okkie says:

  @john:
  Kun je ons ook voorrekenen waarom een huis op dit moment zo’n goede investering zou zijn? Allicht kan het beter aflopen dan je geld te vergokken op de beurs, maar speculeren op de waarde van je huis wijkt hier niet zoveel van af.

  Afgezien van het eventuele rendement, lever je toch een stuk vrijheid in bij de aankoop van een huis. Je wilt er toch niet aan denken dat je verplicht bent om 30 jaar in hetzelfde huis te blijven wonen, voor dezelfde baas te blijven werken, elke dag in de file te staan en met je ex-partner samen te blijven wonen vanwege je hypotheek.

 37. tr says:

  @25

  SUPER IDEE, Ik doe mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*