Dit kabinet en de woningmarkt

De  maatregelen van dit kabinet voor de woningmarkt op een rijtje.  De maatregel met betrekking tot de restschuld en een maatregel met betrekking tot het belastingvrij schenken zijn nieuw.:

 • Voor huurhuizen komt er meer ruimte om huren extra te verhogen voor mensen met hogere inkomens, zodat er meer doorstroming komt. Dit betekent dat ook in 2014 de huren boven het inflatiepercentage mogen stijgen. Het kabinet neemt deze maatregelen om het ‘scheefwonen’ tegen te gaan en de huren meer in overeenstemming te brengen met de woonkwaliteit.
 • Corporaties moeten zich richten op hun kerntaak: het aanbieden van betaalbare woningen aan mensen die daarvoor in aanmerking komen. Het toezicht op de corporaties wordt aangescherpt.
 • Voor private partijen wordt het zo aantrekkelijker gemaakt om te investeren zodat er een ruimer aanbod komt van huurwoningen voor midden- en hogere inkomens.
 • Het kabinet vraagt ook in 2014 een financiële bijdrage van verhuurders van sociale huurwoningen voor het verminderen van de nationale schuld, in de vorm van de verhuurdersheffing. Investeringen in Rotterdam-Zuid, krimpgebieden en de transformatie van kantoren in woningen worden gestimuleerd met vrijstellingen binnen de heffing.
 • Op de koopmarkt komen minder prikkels voor het aangaan van hoge schulden en risico’s. Het maximaal toegestane verschil tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning (‘loan to value’) wordt in 2014 met 1%-punt verlaagd naar 104%. Ook gaat het maximale tarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken vanaf 2014 jaarlijks met 0,5%-punt omlaag. De opbrengst wordt volledig terug gegeven door het verlengen van de derde schijf in de inkomstenbelasting.
 • Bij hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie wordt het voor huiseigenaren onder strikte voorwaarden mogelijk om restschulden mee te financieren.
 • Het wordt makkelijker om schenkingen in te zetten voor de financiering van de eigen woning. De eenmalige vrijstelling in de schenkbelasting wordt voor dit doel tot 1 januari 2015 tijdelijk verhoogd naar 100.000 euro.
 • Het kabinet stimuleert investeringen in de bouw die gericht zijn op onderhoud, energiebesparing en herontwikkeling van woningen en kantoren. Tot maart 2014 geldt het lage BTW-tarief voor verbouwing en renovatie. De integratieheffing BTW wordt afgeschaft.
 • Voor verhuurders in de sociale huursector komt 400 miljoen euro beschikbaar voor energiebesparende investeringen.
 • Voor huiseigenaren zet het kabinet in op een fonds dat met gunstige leningen investeringen in energiebesparing stimuleert. Hiervoor stelt het kabinet in 2013 50 miljoen euro en 2014 135 miljoen euro beschikbaar. Voorwaarde is dat marktpartijen meefinancieren zodat de investering in het fonds uitkomt op 740 miljoen euro. Het fonds houdt zichzelf na de oprichting in stand uit renten en inkomsten (het is ‘revolverend’).Naar verwachting zullen in het najaar van 2013 bewoners en eigenaren van huizen een beroep op het fonds kunnen doen.
 • Aanpassingen van de ‘Rotterdam-wet’ en de Woningwet geven de gemeenten meer mogelijkheden om problemen met de leefbaarheid in bepaalde wijken aan te pakken. Malafide huisjesmelekers kunnen een verhuurverbod krijgen.

bron: Rijksoverheid.nl

 

Kees heeft er een mening over:

Share Button
Tagged with:
96 comments on “Dit kabinet en de woningmarkt
 1. RealisT says:

  Zoals verwacht geen enkele echte maatregel om de villasoepsidie aan te pakken, maar wel om wonen duurder te maken en/of te houden.

  Plaatje van een mede-realist: http://derealist.com/wp-content/uploads/2013/08/Sketch30591157-1024×640.jpg

 2. Maria says:

  RealisT:
  Zoals verwacht geen enkele echte maatregel om de villasoepsidie aan te pakken, maar wel om wonen duurder te maken en/of te houden.

  Plaatje van een mede-realist: derealist.com/wp-c…57-1024×640.jpg

  Mooie vondst debiel=beleid

 3. Maria says:

  Vanochtend al heel vroeg gezien op Deutsche Wirschafts Nachrichten en de moeite waard van het lezen ook al is je Duits erg slecht.
  Het verklaart denk ik waarom Herman Wijffels een andere kant is uitgegaan dan de hem bekende banken zijde:

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/09/17/whistleblowerin-geheime-machenschaften-der-finanz-eliten-zerstoeren-die-welt/

  Verklaart misschien ook wel waarom er mensen zijn die vasthouden aan: hoge huizenprijzen, startersleningen etc. etc.!

 4. Beurse Beurs says:

  nou ja de HRA wordt (weer) een heel klein beetje afgekapt….

 5. eric406 says:

  In hetzelfde stuk onder het kopje rijksdienst:

  het nieuwe rijksvastgoedbedrijf staat voor de opgave om het vastgoed van het rijk efficient te gebruiken, en een fors deel van het vastgoed af te stoten.

  Nog meer kantoorruimte op de markt.

 6. joopp says:

  “Het wordt makkelijker om schenkingen in te zetten voor de financiering van de eigen woning. De eenmalige vrijstelling in de schenkbelasting wordt voor dit doel tot 1 januari 2015 tijdelijk verhoogd naar 100.000 euro.” Geldt dat voor iedereen?

 7. de makelaar says:

  vandaag ook weer beter nieuws:

  De verkoop van woningen is vorige maand met 19 procent gestegen ten opzichte van augustus vorig jaar. Het Kadaster registreerde 9977 verkochte woningen, tegen 8384 een jaar eerder.

  nu jullie weer, gefrustreerde huurders :))) wat gebeurt er met deze site als de markt blijft aantrekken? en waar moeten die frustraties dan heen! hebben jullie daar al eens aan gedacht :(((

 8. Makelaar 2 says:

  Ben het met de vorige spreker helemaal eens. De frustratie die op deze site wordt tentoon gespreid moet nu op een ander manier tot uiting gebracht worden. Dit is in het belang van de gezondheid van deze azijnzeikers die iedere dag weer proberen hun gram te halen. Wat een leedvermaak is er de laatst jaren geweest, nu blijkt dat de markt weer aantrekt de grootste problemen voorbij zijn is er geen ruimte meer voor deze overwegend huurkneuzen die nu echt gepakt gaan worden. De mensen met een gezonde hypotheek en een heerlijke woning kijken weemoedig naar deze stumpers. Veel succes met het zoeken naar een nieuwe doelgroep!

 9. Frans says:

  Makelaar 2: voor deze overwegend huurkneuzen die nu echt gepakt gaan worden.

  We worden allemaag gepakt. Houd het groots! (Met vlag en Wimpel) amice! 🙂

 10. Frans says:

  @ Admin: Laatste zin van het artikel schrijffoutje: huisjesmelekers

 11. snorkel says:

  joopp:
  “Het wordt makkelijker om schenkingen in te zetten voor de financiering van de eigen woning. De eenmalige vrijstelling in de schenkbelasting wordt voor dit doel tot 1 januari 2015 tijdelijk verhoogd naar 100.000 euro.” Geldt dat voor iedereen?

  Wat ik er van begrepen heb: Nee. Alleen als het geld gebruikt wordt voor (de aanschaf van) een woning. Of de ontvanger het ook mag gebruiken voor het verlagen van een (rest)schuld op een woning weet ik niet.

 12. Henk 6 says:

  Makelaar 2,

  Ik heb medelijden met mensen die te veel geleend hebben voor hun huis en nu in de problemen komen. dat is zeker geen leedvermaak. Aantal vrienden zitten nu in de problemen met hun hypotheek.Dit zijn mensen met goede posities en goede netwerken, maar ja toch nu in de shit.

  Waar ik wel moeite mee heb is de woning sector, (makelaars, banken etc etc, ) die structureel desinformatie verstrekken over de staat van de markt, om alsjeblieft huisjes te kunnen verkopen. Voorbeelden ten over tussen 2007 en heden. Door deze desinformatie zitten er nu veel mensen in de shit.

  Plus punt vandaag is dat de minister van financiën eindelijk toegeeft dat de welvaart tot. 2008 is gefinancierd is door schulden en dat de schulden van de huishoudens, bedrijven en de overheid structureel te hoog zijn. Het issue van over kredietbrief wordt dus niet meer ontkend. Prima, dit is de start voor herstel.

  Prima dag dus. neem nu een glaasje Cava.

 13. Dawg says:

  de makelaar:
  vandaag ook weer beter nieuws:

  De verkoop van woningen is vorige maand met 19 procent gestegen ten opzichte van augustus vorig jaar. Het Kadaster registreerde 9977 verkochte woningen, tegen 8384 een jaar eerder.

  nu jullie weer, gefrustreerde huurders )) wat gebeurt er met deze site als de markt blijft aantrekken? en waar moeten die frustraties dan heen! hebben jullie daar al eens aan gedacht ((

  Je maakt jezelf blij met een dooie (huis)mus. In juli en augustus van het vorige jaar zakte de huizenverkoop in elkaar nadat in de daaraan voorafgaande maand juist opvallend veel huizen waren verkocht om nog te kunnen profiteren van de verlaagde overdrachtsbelastingen. Over heel 2013 gaat de huizenverkoop gewoon weer lager uitkomen als het jaar daarvoor.

  http://www.ftm.nl/column/vroeg-juichen/

  Afzeiken is natturlijk heel leuk, maar doe dan wel eerst even je huiswerk.

 14. Henk 6 says:

  Ps
  Over kredietbrief = Overkreditering

 15. snorkel says:

  de makelaar: De verkoop van woningen is vorige maand met 19 procent gestegen ten opzichte van augustus vorig jaar. Het Kadaster registreerde 9977 verkochte woningen, tegen 8384 een jaar eerder.

  Hoe staat de teller van 2013 er bij? Als makelaar weet jij dat. En hoe stond de teller er eind augustus bij in 2012, 2011, 2010. 2009, 2008.

  Makelaar 2: huurkneuzen die nu echt gepakt gaan worden.

  Hier zit wel jouw doelgroep heh… Zou me maar iets fatsoenlijker gaan gedragen tegenover je doelgroep als ik jou was. Als je nou meteen even doorgeeft bij welk makelaarskantoor je werkt, dan weet ik in ieder geval waar ik over ene jaartje of 5 NIET aan de bel trek 😉

  Bovendien: de vorige keer dat er hoge huurverhogingen werden doorgevoerd was dat bij het volgende kabinet direct weer van de baan en werden de huren weer aan de inflatie gekoppeld 😉

 16. ps says:

  Henk 6,

  makelleugenaars (copyright Juan Belmonte? 😉

  http://www.knups.nl/temp/499

 17. snorkel says:

  @makelaars: Beloven jullie dat jullie over een jaartje weer terugkomen? Dan kunnen we hier samen over lachen! Jullie als een boer met kiespijn, dat wel 😉

 18. Keesje says:

  tufkaj: woningmarktcijfers…rt-19-meer-verkopen/

  Makkelijker en vooral helderder kunnen we het niet maken voor makelaar 🙂 🙂 🙂

 19. tufkaj says:

  Dawg,

  Bij FTM weten ze het ook goed te duiden idd 😉

 20. RealisT says:

  Makelaar 2:
  Ben het met de vorige spreker helemaal eens. De frustratie die op deze site wordt tentoon gespreid moet nu op een ander manier tot uiting gebracht worden. Dit is in het belang van de gezondheid van deze azijnzeikers die iedere dag weer proberen hun gram te halen. Wat een leedvermaak is er de laatst jaren geweest, nu blijkt dat de markt weer aantrekt de grootste problemen voorbij zijn is er geen ruimte meer voor deze overwegend huurkneuzen die nu echt gepakt gaan worden. De mensen met een gezonde hypotheek en een heerlijke woning kijken weemoedig naar deze stumpers. Veel succes met het zoeken naar een nieuwe doelgroep!

  Bij jou zou ik, als ik een potentiële koper was, beslist te rade gaan. De minachting, wanhoop en frustratie druipen er vanaf. Zo’n topper is echt een aanwinst voor de beroepsgroep.

 21. snorkel says:

  ps:
  Henk 6,

  makelleugenaars (copyright Juan Belmonte?

  http://www.knups.nl/temp/499

  Hahaha! Hi-la-risch!

 22. Maria says:

  Makelaar 2:
  Ben het met de vorige spreker helemaal eens. De frustratie die op deze site wordt tentoon gespreid moet nu op een ander manier tot uiting gebracht worden. Dit is in het belang van de gezondheid van deze azijnzeikers die iedere dag weer proberen hun gram te halen. Wat een leedvermaak is er de laatst jaren geweest, nu blijkt dat de markt weer aantrekt de grootste problemen voorbij zijn is er geen ruimte meer voor deze overwegend huurkneuzen die nu echt gepakt gaan worden. De mensen met een gezonde hypotheek en een heerlijke woning kijken weemoedig naar deze stumpers. Veel succes met het zoeken naar een nieuwe doelgroep!

  Het is geen frustratie die op deze site teweeg wordt gebracht maar doodsimpele realiteit. Het heeft ook niets te maken met “azijn” zeiken en zeker niet met gezondheid.
  De “huurkneus” kan nog altijd kiezen voor een andere optie, de “koopkneus” zweet waarschijnlijk nog jarenlang peentjes met zijn restschuld.

  Zelfs met leedvermaak heeft het niets te maken alleen met de juiste veronderstelling dat aan de hoge huizenprijzen maar 1 partij heel veel geld heeft verdiend en nog steeds verdient: de banken.

  De markt trekt niet aan, wat je nu ziet is het laatste restje welk zijn overtollige geld in stenen stopt (denk aan Cyprus), of voldoende liquiditeiten heeft om de hypotheek op redelijk korte termijn af te lossen om op die manier geen absurd hoge huren te moeten betalen.

  “Het pakken van huurkneuzen” geeft als zinsnede al genoeg weer!
  Huren is een vrijheid voor mensen die ver over de grenzen kunnen kijken.
  Komisch dat een regering die zo’n voorstander is van 1 Europa zo op korte termijn denkt, om z’n burgers vast te leggen in een “koophut”, toch iets om over na te denken!

  Een “gezonde” hypotheek bestaat niet, let op geld lenen kost geld en of huizenprijzen nog ooit zullen stijgen staat ook alleen maar in de sterren geschreven!

  Een heerlijke woning wordt zomaar een blok aan het been, “home is where the heart is!!”, en dat hoeft echt geen stapel stenen te zijn!

  Zeker weten dat je blijft waar je bent, zeker weten dat je in het huis minimaal 10 jaar blijft wonen en zeker weten dat je je schuld op redelijk korte termijn kunt aflossen? Dan kopen!

  En anders, lekker “huurkneus” zijn!!

 23. Henk 6 says:

  Maria,

  Jij bent toch makelaar. Kan ik je in huren. Regio Amsterdam?

 24. tufkaj says:

  Maria: Het heeft ook niets te maken met “azijn” zeiken en zeker niet met gezondheid.

  Sommige mensen denken nu eenmaal het monopolie te hebben om te bepalen wat ‘goed’ is.

  Net zoals er nu geld zou verdampen. Geld verdampt niet, het verplaatst zich.

 25. Heiny says:

  U ZAL EN MOET EEN SCHULD NEMEN!!!

 26. snorkel says:

  Maria,

  Amen to that Maria! Ik herhaal het nog maar eens: We moeten als maatschappij helemaal niet willen kiezen uit óf “te duur kopen” óf “te duur huren”. De keuze kopen of huren is té persoonlijk om te fiscaliseren of te reduceren tot een rekensommetje. En de overheid, VOORAL EEN LIBERALE OVERHEID, zou al helemaal niet bepalend moeten zijn in dat rekensommetje.

  Waar we ons als maatschappij druk over zouden moeten maken is de keuze tussen “duur wonen” en “goedkoop wonen”. En vergis je niet, zowel duur wonen als goedkoop wonen hebben consequenties. Dáár zouden we ons druk over moeten maken.

 27. Henk 6 says:

  tufkaj: Sommige mensen denken nu eenmaal het monopolie te hebben om te bepalen wat ‘goed’

  Aanpassingsmogen is key in crisis situaties. Ik denk dat de makelaars van vandaag op het blog daar moeite mee hebben.ze worden een uitstervend groepje.

  Ik ben blij dat in ieder geval in mijn omgeving veel mensen aan het veranderen zijn ten positieve en wel aanpassingsmogen hebben.

 28. snorkel says:

  tufkaj: Sommige mensen denken nu eenmaal het monopolie te hebben om te bepalen wat ‘goed’ is.

  En dat is meestal toevallig op het exacte moment dat al hun ‘argumenten’ ontkracht zijn 😉

 29. snorkel says:

  Henk 6: Aanpassingsmogen

  The pessimist complains about the wind; the optimist expects it to change; the realist adjusts the sails. – William Arthur Ward

 30. Maria says:

  Henk 6:
  Maria,

  Jij bent toch makelaar. Kan ik je in huren. Regio Amsterdam?

  Jammer, ken de markt daar niet!

 31. Dawg says:

  tufkaj:
  Dawg,

  Bij FTM weten ze het ook goed te duiden idd

  Ik had al het donkerbruine vermoeden dat iedere gelijkenis in het geheel niet meer op toeval berustte.

 32. Ome Bob says:

  Beste Makelaars,

  Waarom zal de huizenmarkt aantrekken? Is hier wel een grondslag voor?

  1/ de werkloosheid neemt toe
  2/ de kredietverlenening wordt beperkt
  3/ HRA wordt deels afgebouwd voor starters
  4/ Koopkracht neemt af
  5/ Zeer beperkte groei economie.

  Ik werk al 25 jaar in het vastgoed en heb de nodige vastgoedopleidingen (ook makelaarsdiploma) volgens mij wordt het tijd dat jullie een marktonderzoek doen.
  Graag ontvangen ik een objectieve onderbouwing waarom de huiznmarkt aantrekt en waarom dit blijvend is. Dit kan een basis vormen voor een zinvolle discussie.

  Grote buitenlandse beleggers stappen niet in het Nederlandse vastgoed omdat dit te risicovol is lees zeepbel). De strategie van deze beleggers is om te wachten en over een paar jaar in te stappen (na een flinke daling van de huizenprijzen).

 33. Hans says:

  Volgens mij een tijdelijke opleving. In mijn gemeente (12000 inwoners) zijn de verkoop cijfers de afgelopen maanden als volgt:
  juni 7, juli 15, augustus 8, september (tot vandaag) 1. Het gemiddelde maandelijks verkoopvolume is 8.
  bron: Funda

 34. tufkaj says:

  Ome Bob,

  6. het vertrouwen neemt toe

  Ik begin steeds meer te geloven dat ‘vertrouwen’ meet hoeveel de verkoper geneigd is te zakken met de prijs. Als hij niet zakt, stijgt de prijsindex iets, maar dalen de transacties. Of de koper gaat kopen meet je niet aan vertrouwen, maar aan angst de boot te missen.

 35. snorkel says:

  tufkaj,

  Huizenverkopers en huizenbezitters zijn ook de enigen die nog geloven in de praatjes van VEH en NVM. Ze moeten wel. Het is of dat, of toegeven dat de slimste belegging in hun leven toch de domste belegging in hun leven blijkt te zijn. En de menselijke psyche kiest in zulke gevallen meestam voor bescherming van het zelfbeeld. De enigen die zich daaraan kunnen onttrekken zijn de Voermannen die toch al afbetaald zijn, hun investering hebben afgeschreven en dus verder weinig belang hebben bij de waardeontwikkeling van het pand. Hen gaat het om de besparing die ze hebben doordat ze niet hoeven huren. En terecht.

  En dan hebben we nog de niet-verkopers en niet-bezitters. Die hebben al lang door dat dalende huizenprijzen een zegen zijn. Voor de starter, haar/zijn kinderen, kleinkinderen, en alles wat nog geboren moet worden…

 36. Maria says:

  Paar daagjes weg geweest, in een best luxe, warme, wereld, waarin het heerlijk toeven was.
  Hadden wat te vieren en voor 1 keer, tja, soms “YOLO”!

  Wat opviel was dat, in een omgeving waarin je “babyboomers” of toch een soort van gesettelde mensen verwacht, zeker de helft jongeren waren in de leeftijd van zeg: 23 tot 30 jaar.

  Op die leeftijd waren wij bezig met het aflossen van de studieschuld of het sparen voor een woning.

  Vakantie betekende: in een oude auto, in een oude tent naar Frankrijk gaan.

  Waarschijnlijk hebben leeftijdsgenoten het avontuurlijker gedaan en vertrokken met het vliegtuig naar Ibiza of namen de trein naar Scandinavie.

  Nu nemen jongeren hun intrek in een 5-sterren hotel en vieren daar hun… ja wat?

  Niets op tegen hoor, maar ik zie en ik luister en ik denk, daar past toch echt geen koophuis bij!

  Financieel gezien kan het gewoon niet samen!
  En ook dat geeft mij te denken dat we naar iets anders toegaan.

  Paradigma verschuiving, hoe zat dat ook alweer?

 37. tufkaj says:

  Hans,

  moet je er alleen wel rekening mee houden dat de huizen soms na een dag worden afgemeld, soms na weken. Als je het huis aanklikt zie je de daadwerkelijke verkoopdatum.

 38. tufkaj says:

  Maria,

  jouw generatie had spaargeld nodig voor een huis. Huidige jongeren weten niet beter of je leent de volle mep op basis van je inkomen.

 39. snorkel says:

  Maria: Niets op tegen hoor, maar ik zie en ik luister en ik denk, daar past toch echt geen koophuis bij!

  Financieel gezien kan het gewoon niet samen!
  En ook dat geeft mij te denken dat we naar iets anders toegaan.

  Paradigma verschuiving, hoe zat dat ook alweer?

  Zij hebben hun hele leven gezien dat het wél allemaal samen kan. Want hun hele leven was het huis (van hun ouders) geen kostenpost, maar een bron van extra inkomsten!

  Het gaat nu wel een interessante tijd worden. Want deze generatie zal moeten gaan beseffen dat er gekozen moet worden tussen die luxe, of het bezitten van een huis. Ik zie dat zelfs in mijn kenissenkring (die vooral bestaat uit tweeverdiendende universitair afgestudeerden / gepromoveerden en zo’n 3x modaal of meer per huishouden).

 40. snorkel says:

  Hahaha! Dit si ook mooi. Op Facebook een gesprek over de begroting met iemand (Chinees/Nederlands) die in Hong Kong zit. Zegt ie

  “HK is prima en zal niet zo snel zo’n soort crisis krijgen, gezien de zeer gezonde dagelijke economie. Geld blijft hier iedere dag rollen”

  Ok, dat is een (wellicht gekleurde) observatie. Maar nu komt het:

  “.. en dan niet fictief nep bubbel geld en leningen enzo.”

  Zelfs de Nederlanders in het buitenland hebben het door. De Nederlandse economie is gebouwd op schuld. Ons verdienmodel is: schuld. Onze problemen zijn: schuld. Onze oplossingen zijn: meer schuld.. 😉

 41. de makelaar says:

  Mooie discussie, voorlopig woon ik in een hypotheekloos huis. Cash betaald met geld uit de verkoop van vorige WONINGEN steeds weer winst gemaakt en steeds een betere woning! Jullie huren met de vooruitzichten van 4 a 6% huurverhoging per jaar 🙂 voor de komende jaren. Straks met pensioen, van circa 50% van het laatst verdiende salaris (middenloon!), en een torenhoge huur, kijken wie er het hardst huilt 🙂 Ik spaar de komende jaren (geen hypotheek)en vul zodoende ook mijn pensioen nog eens aan!

 42. Voerman says:

  snorkel: Zij hebben hun hele leven gezien dat het wél allemaal samen kan. Want hun hele leven was het huis (van hun ouders) geen kostenpost, maar een bron van extra inkomsten!
  Het gaat nu wel een interessante tijd worden. Want deze generatie zal moeten gaan beseffen dat er gekozen moet worden tussen die luxe, of het bezitten van een huis.

  He!
  Lang niet gezien op dit log, dat soort vaststellingen.
  De laatste tijd hadden de ouderen het allemaal gedaan! 🙂

 43. Maria says:

  de makelaar: Straks met pensioen, van circa 50% van het laatst verdiende salaris (middenloon!),

  Tja, dan geen ondernemer zeker!!

 44. Maria says:

  Voerman: He!
  Lang niet gezien op dit log, dat soort vaststellingen.
  De laatste tijd hadden de ouderen het allemaal gedaan!

  Voerman, even terug in je hok hoor!!

 45. Voerman says:

  Maria: Voerman, even terug in je hok hoor!!

  Kwam het even niet zo goed uit?

 46. snorkel says:

  de makelaar: Mooie discussie, voorlopig woon ik in een hypotheekloos huis. Cash betaald met geld uit de verkoop van vorige WONINGEN steeds weer winst gemaakt en steeds een betere woning!

  Kun jij iemand die na ’80 geboren is GARANDEREN dat hij/zij dit ook kan bereiken tegen de tijd dat hij/zij jouw leeftijd heeft? Als ja, dan heb je er morgen een klant bij. Als nee, dan is je opmerking compleet zinloos en geef je meten feilloos aan dat je hier zit voor je eigen zelfbeeld en niet om de situatie op de huizenmarkt inhoudelijk te bespreken…

 47. Maria says:

  de makelaar: Cash betaald met geld uit de verkoop van vorige WONINGEN steeds weer winst gemaakt en steeds een betere woning!

  Sukkel, laat dat nu zijn waar de hele discussie om draait! Jij kruipt vast en zeker onder die laatste steen, van die laatste woning, waar jij winst op hebt gemaakt, vandaan!

  Geld verdien je door te werken, ieder uur, iedere minuut.
  Er zijn mensen die het geluk hebben iets uit te vinden of de staatsloterij te winnen of zomaar de lotto, maar dat zijn er weinig.

  Er is niet voor niets het spreekwoord: “Die niet steelt of erft, zal werken tot hij sterft!”.

  Tel uit hoeveel je per uur verdient, tel uit hoe lang je moet werken tot je huis je eigendom is en neem dan een beslissing!

 48. eric406 says:

  de makelaar:
  Mooie discussie, voorlopig woon ik in een hypotheekloos huis. Cash betaald met geld uit de verkoop van vorige WONINGEN steeds weer winst gemaakt en steeds een betere woning! Jullie huren met de vooruitzichten van 4 a 6% huurverhoging per jaar voor de komende jaren. Straks met pensioen, van circa 50% van het laatst verdiende salaris (middenloon!), en een torenhoge huur, kijken wie er het hardst huilt Ik spaar de komende jaren (geen hypotheek)en vul zodoende ook mijn pensioen nog eens aan!

  En dat moet je hier allemaal vertellen? Je kon geen betere besteding van je tijd vinden? Je denkt dat je het allemaal zo mooi voor elkaar hebt? Ik had ook zo’n vriend, die vond niets mooier dan op een terras in Havana z’n geld te gaan tellen. En dan net deed of hij de tel was kwijtgeraakt, want dan kon hij weer opnieuw beginnen. Stumpers. Nu is zijn huis afgepakt, en is hij Cuba uitgezet. Z’n pensioen had hij al afgekocht.
  Tja, wie het laatst lacht, lacht toch vaak het hardst.

 49. Maria says:

  Voerman: Kwam het even niet zo goed uit?

  Yep!

 50. Voerman says:

  snorkel: geef je meten feilloos aan dat je hier zit voor je eigen zelfbeeld en niet om de situatie op de huizenmarkt inhoudelijk te bespreken…

  Die makelaar is een zwetskloot, want om het geschetste beeld waar te maken heb je 40 jaar tijd nodig en moet je vlekkeloos de glazen bol kunnen hanteren.
  Winst maken op huizen waar je zelf in woont is – en was normaliter niet mogelijk. Als je het bijblijven van de inflatie winst noemt ben je een tobbert.
  Bij de verkoop van je laatste huis over wat geld beschikken is mogelijk, maar dat is geen winst.

 51. snorkel says:

  snorkel,

  Maar dat zie ik dus in ELKE huizenmarkt discussie terugkomen. Huizeneigenaren die gaan ventileren hoe slim zij het hebben aangepakt. Maar er niet bij stilstaan dat

  – Zij zelf lang geleden gekocht hebben, wat nu niet meer kan (nu een huis kopen in 1995 is onmogelijk.. Als iemand verzint hoe dat kan, laat het me aub weten!)
  – Zij zelf van ruime en gemakkelijke financiering hebben genoten en dus optimaal winst hebben kunnen maken. Die tijd is voorbij.
  – Zij hun maandlasten hebben kunnen drukken door niet af te lossen. Dat is er niet meer bij
  – Zij zelf van ruimte HRA gebruik hebben kunnen maken. Dit tijd gaat ook langzaam voorbij

  Wil iedere ‘lontime’ huizenbezitter die zich mengt in een huizenmarktdiscussie zich aub even bedenken dat de discussie NIET OVER JOU GAAT! Jij hebt ‘geluk’ gehad. Die tijd is voorbij. Anno 2013 is alles anders. Dus blijf niet leven in het verleden…

 52. snorkel says:

  snorkel: Wil iedere ‘lontime’ huizenbezitter die zich mengt in een huizenmarktdiscussie zich aub even bedenken dat de discussie NIET OVER JOU GAAT! Jij hebt ‘geluk’ gehad. Die tijd is voorbij. Anno 2013 is alles anders. Dus blijf niet leven in het verleden…

  En om dan maar even heel egoistisch te zijn: De discussie nu gaat over mensen als Tufkaj, mijzelf, en nog meer potentiële kopers. Die kúnnen kopen, maar of ze het ook wíllen… dat is de million dollar question.

 53. tufkaj says:

  snorkel,

  Ik geloof niet dat iemand die zijn zaken voor elkaar heeft en in een afbetaald huis woont de moeite zou nemen om hier te komen evangeliseren dat jij ook (nu) moet kopen.

  zie ik Voerman bijvoorbeeld ook niet doen.

 54. Ma Ling says:

  Voerman: He!
  Lang niet gezien op dit log, dat soort vaststellingen.
  De laatste tijd hadden de ouderen het allemaal gedaan!

  Daar geeft je voorganger dan ook alle reden toe met zijn post:

  de makelaar: Mooie discussie, voorlopig woon ik in een hypotheekloos huis. Cash betaald met geld uit de verkoop van vorige WONINGEN steeds weer winst gemaakt en steeds een betere woning! Jullie huren met de vooruitzichten van 4 a 6% huurverhoging per jaar voor de komende jaren. Straks met pensioen, van circa 50% van het laatst verdiende salaris (middenloon!), en een torenhoge huur, kijken wie er het hardst huilt Ik spaar de komende jaren (geen hypotheek)en vul zodoende ook mijn pensioen nog eens aan!

  Rijk in de portemonnee (maar helaas straatarm qua denkvermogen) geworden door anderen meer schuld te laten nemen.

 55. snorkel says:

  tufkaj: Ik geloof niet dat iemand die zijn zaken voor elkaar heeft en in een afbetaald huis woont de moeite zou nemen om hier te komen evangeliseren dat jij ook (nu) moet kopen.

  zie ik Voerman bijvoorbeeld ook niet doen.

  Iemand die zijn zaakjes inderdaad zó goed voor elkaar heeft, die zou zich zelfs niet druk maken om de waarde van zijn huis maar lekker met een wijntje in de tuin van zijn vakantiehuis in Spanje zitten 😉 Ik geloof er dus ook weinig van.

  En toch vind ik het belangrijk om nog maar eens te melden dat het zo weinig zin heeft om te redeneren alsof het 1993 is. De laatste keer dat ik op een kalender keek was het 20 jaar later!

 56. snorkel says:

  Voerman: He!
  Lang niet gezien op dit log, dat soort vaststellingen.
  De laatste tijd hadden de ouderen het allemaal gedaan!

  Haha! Nee joh, ik heb je al vaak genoeg gezegd dat de meeste van mijn generatiegenoten exact hetzelfde gehandeld zouden hebben als zij in die positie zouden zitten. Je kunt mensen niet zo zeer kwalijk nemen dat ze beslissingen nemen die fout uitpakken. Wat je die mensen wél kunt kwalijk nemen, is dat ze weigeren die fouten recht te zetten. Of dat op zijn minst uit alle macht te proberen.

 57. tufkaj says:

  snorkel,

  in mijn beleving is het zelfs 1983 😉

 58. snorkel says:

  tufkaj,

  Goeie. Het jaar dat mijn ouders failliet gingen door hun veel te dure huis met een veel te hoge hypotheek niet meer te kunnen betalen. Drie doldwaze decennia voor de dag van vandaag. 1983, die houden we er in.

 59. Heinz says:

  Lees de conclusie aan het einde van de woonvisie van dhr Blok
  ‘Daarbij is het goed te benadrukken dat de Nederlandse woningmarkt, ondanks de gevolgenvan de crisis en structurele imperfecties, er op een aantal cruciale punten goed voor staat: de toegankelijkheid van de woningmarkt voor starters is ondanks de crisis op peil gebleven en er is een grote verhuiswens – met name onder eigenaar-bewoners. Ook is in Nederland geen sprake van een structureel overschot aan woningen, zoals wel het geval is in bijvoorbeeld Spanje en Ierland. De SER constateert dan ook dat de huizenprijzen zich in Nederland makkelijker zullen kunnen herstellen’

  Leeft die man nog in deze wereld?

 60. Ma Ling says:

  tufkaj: snorkel,
  in mijn beleving is het zelfs 1983

  In Frans z’n beleving ‘1984’ 😉

 61. B88 says:

  snorkel: woningmarktcijfers…rt-19-meer-verkopen/

  ik dank u. dat is exact wat ik ook dacht.

 62. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Het belangrijkste nieuws van vandaag is dat de bestaande HRA aangepakt wordt met 0,5% per jaar tot maximaal 38%.

  We hebben dus
  weer
  wederom
  nogmaals
  en opnieuw
  een beetje gelijk gekregen.

  De definitieve aanpak van de HRA, ook voor bestaande gevallen is een kwestie van tijd.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-03-2013/hans-de-geus-geld-lenen-wordt-duurder/#comment-136752
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-03-2013/hans-de-geus-geld-lenen-wordt-duurder/#comment-136753

  Dan RADIO fragment.
  Drs Kees de Kort: de bodem in de huizenmarkt is voorlopig nog niet bereikt.

  We kijken nu allemaal naar een daling (van – 20%)
  Tussen 1992 en 2008 zijn huizenprijzen verdrie-viervoudigd. (+350%).

  De heer Drs Kees de Kort raakt de spijker op zijn kop.

  De enige oekoenoom waarvoor het volgende NIET geldt.

  De Krediet-explosie vond plaats tussen 1990 en 2008 en NIET in 2012. Tussen 1990 en 2008 hebben alle oekoenomen NIETS gezien. In 2012 hebben ze opeens HET LICHT GEZIEN (teveel schulden).
  Juan ziet wellicht met enige regelmaat kalveren vliegen

  maar oekoenomen dempen pas de put
  als de hele kudde verzopen is

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-12-2012/ewald-engelen-over-pensioenen-en-hypotheken/comment-page-4/#comment-122682

 63. Dawg says:

  OT

  Kijktip:

  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2013-2014/duits-alternatief.html

  Van gisteravond. Hele mooie editie van Tegenlicht over de ontwerpfouten van het eurosysteem en wat daar de gevolgen van zijn. Vind niet elke Tegenlicht even goed, maar hier zijn echt goed op dreef.

 64. B88 says:

  weer een gemiste kans, maar wat had ik dan ook verwacht?

  Wonen
  – verlagen van de ltv in 5 jaar tijd naar 80% (is dat veel? ja. bedenk dan dat in bv Hong Kong LTV nu op 50% is gesteld ivm oververhitting van markt. Van vorig jaar 70%. het kan dus nog veel sneller.
  – afschaffen huurwaardeforfait, excuus eigen woning waarde forfait
  – afschaffen vermogens belasting in relatie tot eerste of tweede woning
  – eigen woning niet onderbrengen in box 3. Dit is verkapte gelegitimeerde diefstal door de staat.
  – afschaffen alle subsidies op verbouwen etc.

  – invoeren sterke regulatie op betaalbare woningen voor de lagere inkomensgroepen. Dit betekent ook, ‘lelijke eenvoudige woningen’. Woco’s mogen zich niet richten op andere zaken.
  – Bestuurders vervolgen die doelbewust met maatschappelijke middelen gegokt hebben op de kapitaalmarkt. kaalplukken zou gepast zijn.
  – afschaffen of sterk reduceren huur bescherming
  – particuliere verhuur bij wet toestaan waarbij dus vrijwel alle huidige hypotheekcontracten overruled worden. Hypotheekgever kan zo restschuld makkelijker betalen.
  – Sterk reduceren macht en regelingen vanuit welstands commissie. Enkel bouwkundige veiligheid en maximale bouw grote zouden nog moeten vaststaan. verdere details, stijl etc aan opdrachtgever (burger) overlaten.

  Decentraal
  – Opleggen verplichten afschrijving van grondwaardes door gemeentes.
  – Afschaffen OZB en WOZ. Belastingen mogen enkel nog geind worden op basis van daadwerkelijk aantal personen. De vrijgezel en de grote gezinnen gaan nu naar ratio van hun ingezeteneschap betalen.
  – gemeentes verplichten hun in en uit gaven plaatje in detail te publiceren. geen vertroebeling meer die zicht op de echte kostenposten verhullen.

  Banken enzo
  – Opleggen verplichte afschrijving van vastgoed portefeuilles door banken en investeerders in 5 jaar! Voldoende tijd om de vuile was te verdisconteren in verdienmodellen en renumeratie pakketten van deze instellingen.

  – Vereenvoudigen van de inkomsten belasting naar
  1. op of onder “bijstandsniveau” (dwz echt weinig ~800euro/mdn, 10k/jr 0%)
  2. iedereen tussen 10k en 30k 12%
  3. iedereen tussen 30k en 120k 15%
  4. iedereen boven 120k 19%
  belasting betaal je in het jaar zelf en staat in een keer vast. Zowel indiener als Belastingdienst kunnen niet keer na keer terug komen op zaken.
  – afschaffen verplichte deelname in pensioenstelsels. Laat deze instellingen maar met individuele producten komen waarbij deelnemer altijd kan in en uit stappen en de instelling zo op haar daadwerkelijk gegenereerde resultaat wordt beoordeeld.

  BTW en Accijzen
  – afschaffen van btw
  – sterk reduceren van accijnz en terugbrengen naar hun oorspronkelijke doel.

  Pamper staat
  – afschaffen alle subsidies en potjes. mensen mogen het zelf gaan doen. BEHALVE voor de echte minder bedeelde onder ons. die kunnen rekenen op hulp, voorzieningen coupons, en zakgeld. Niet op maandelijks overgemaakt gratis geld, doe er maar mee waar je zin in hebt lalalala geld.
  – invoeren onderwijs programma op scholen waarbij omgaan met geld, schulden, investeringen, internationaal handelen centraal staat.

  Zorg
  – herinvoering ziektefonds + particulier
  – invoeren van principe gebruiken naar betalen. betaal je er niet voor (of verzeker je er niet voor) dan kun je er dus ook geen gebruik van maken. ook niet als je zielig kijkt, een kleurtje hebt of jezelf zielig vindt.

  niets van dit alles uiteraard. Schuldslaven zijn makkelijker te besturen en te bestelen. Oftewel.

  Een glas, een plas. En alles blijft zoals het was.

 65. Frans says:

  Ma Ling: In Frans z’n beleving ’1984′

  Echt wel!!!! 🙂

 66. Juan Belmonte says:

  Goed teken:

  Kabinet impopulair.
  http://opiniepanel.eenvandaag.nl/uitslagen/47163/meeste_vertrouwen_in_minister_timmermans

  GOED TEKEN !
  Ze hervormen dus gewoon concreet (-0,5 % HRA voor IEDEREEN elk komend jaar)

  In plaats van het HRA drama
  te ontkennen dmv vertaboeïseren
  en de schuldenexplosie te verergeren door te bedenken dan maar te gaan leasen (aflossingsvrij)
  zoals de kabinetten Balkenende deden.

  Dit is géén VOC mentaliteit, hier verandert echt iets.
  PvdA en VVD: goed bezig !

 67. Juan Belmonte says:

  Verfrissend hè
  dat Juan er nèt ff anders tegenaankiekt dan de meute ?

  Over 10 jaar oordelen we opnieuw.

  buenas noches
  Juan

 68. ripoff says:

  Onze lachebek MP-tje vanavond in Pauwelwauwel Heeft zijn appartement gekocht in 1995. Hij heeft de “waarde” zien verdrie-viervoudigen om vervolgens te zeggen dat het nu anderhalf keer zoveel “waard” is.
  Volgens mij snapt hij het wel.Wel reeel toch?

 69. Maria says:

  ripoff:
  Onze lachebek MP-tje vanavond in Pauwelwauwel Heeft zijn appartement gekocht in 1995. Hij heeft de “waarde” zien verdrie-viervoudigen om vervolgens te zeggen dat het nu anderhalf keer zoveel “waard” is.
  Volgens mij snapt hij het wel.Wel reeel toch?

  Wel reeel, maar zijn lasten zullen ook wel reeel zijn a la 1995, subtiel verschil met 2008!

 70. De Pessimist says:

  Ergens op de helft een interview met oud minister Witteveen .Nu ik het terug zie weet ik dat mijn ervaring uit het verleden waar zijn en dat toen de kwaliteit van bestuurders heel veel hoger was en ook kregen zij het respect van de genen die net iets minder in hun mars hadden .
  http://www.npo.nl/programmas/NCRV_1637687

 71. AC says:

  Juan Belmonte:
  Verfrissend hè
  dat Juan er nèt ff anders tegenaankiekt dan de meute ?

  Over 10 jaar oordelen we opnieuw.

  buenas noches
  Juan

  Over 10 jaar ben ik 67 geen pensioen geen woonsubsidies genoten ik kan wachten tot ik een ons weeg! Wel leuk om Jesse Frederiks te horen op de radio het gaat mij niet meer helpen maar ik heb mij nooit illusies gemaakt. Ik ben ongeschikt als slaaf.

 72. AC says:

  Snorkel ze denken dat ze het beter kunnen http://www.z24.nl/geld/huizenbubbel-in-beeld-zo-steeg-en-daalde-huizenprijs-per-provincie-378027

  Krijgen dik betaald natuurlijk! Hebben een af te betalen hypotheek alle troepen verzamelen!

 73. AC says:

  Ik wordt echt gek van de retoriek van Dijselbloem we hebben op te grote voet geleefd en de schuldenlast is een molensteen maar de conclusie is een ministerie voor wonen in het leven geroepen om huurders het leven zuur te maken. Feli! We gaan er 28 jaar over doen om de boel te normaliseren en de spaarder en huurder maakt het mogelijk. De omgekeerde wereld! Zou Dijselbloem soms genetisch gemanipuleerd zijn? Of is hij opgegroeid op gifgrond? Schaf dat ministerie af! Ik heb helemaal geen behoefte aan wassen neuzen. De kunst van om de hete brij heen draaien, gekonkel, propaganda, valse belofte’s, illusionisten zijn het die goochelen en het zicht op de realiteit vertroebelen om de corrupte schuldenaren vrij te pleiten is alweer een voorschot op de onvrijheid. De schuld vereffenen met het krediet van de schuldenlozen. Schuldenaars zien niets liever. Ik ben blij dat ik geen kinderen heb inmiddels. Dit belooft wat maar niet heus.

 74. AC says:

  Juan Belmonte,

  Het zet geen zoden aan de dijk!
  De dijk is al jaren lek. Dat het niet te ontkennen valt is geen verdienste en de maatregelen getuigen van een ambivalente lafhartige houding die volstrekt in overeenstemming is met de halfhartige houding die ze altijd hebben gehad. Kicking the can zolang het ken!
  Traineren, ophouden, uitstellen, delibereren, discussiëren en dingen niet bij de naam noemen of juist wel, alsof het hen bezig hield, om de boel te misleiden, alsof ze werkelijk van plan waren ergens rekening mee te houden!

  De enige rekening die er toe doet is de onbetaalde rekening en huurders en spaarders zijn als oplossing aangemerkt. We gaan de goeie kant op we groeien zelfs. We gaan kapot aan obesitas maar tegelijkertijd wordt ons vertelt dat je je niet dik moet maken. Van die dingen. Dit kabinet blinkt uit in schizofrenie!
  Wellicht is het waarheidsgetrouwe afspiegeling van onze samenleving. Hoe ga je om met iemand die bij je komt bedelen vanwege zijn schulden? Ervaringsdeskundigen?

 75. AC says:

  Juan Belmonte:

  Dan RADIO fragment.
  Drs Kees de Kort: de bodem in de huizenmarkt is voorlopig nog niet bereikt.

  We kijken nu allemaal naar een daling (van – 20%)
  Tussen 1992 en 2008 zijn huizenprijzen verdrie-viervoudigd. (+350%).

  De heer Drs Kees de Kort raakt de spijker op zijn kop.

  De enige oekoenoom waarvoor het volgende NIET geldt.

  De Krediet-explosie vond plaats tussen 1990 en 2008 en NIET in 2012. Tussen 1990 en 2008 hebben alle oekoenomen NIETS gezien. In 2012 hebben ze opeens HET LICHT GEZIEN (teveel schulden).

  Dat!

 76. AC says:

  Voerman,

  Je doet weer mee, pfff

 77. AC says:

  snorkel,

  Ik had ooit een meningsverschil met Voerman een theoretische over principes. Dat beperkt het verstand. Zit wat in maar heb ‘t hart om dat te beweren wanneer je vrijblijvend kond doet van je slimme verworvenheden door op het juiste moment te kopen en te verkopen. Ieder z’n hobby hoor maar ik neem ‘m niet serieus. Z’n schaapjes op ‘t droge om mee te motorcrossen. Waar hij zich op laat voorstaan. Uiterst verheffend. Maar wie ben ik. Ik heb principieel geen rijbewijs, niet omdat ik niet kan rijden maar omdat ik bewust die keuze heb gemaakt. Ik doe daar niet dik over. Het is een afgeleide van hoe ik denk over dingen . Geef mij maar een fiets, hoef je ook geen rondjes te rennen omdat ik niets beters te doen heb. Zwemmen is leuker 🙂

 78. ll says:

  Reuterzzzzz. Breaking News………

  Securitisation Startersloans.

  AIB ( firm for paying out your losses by ‘credit event’ ) affirmes placing succesfully the RMBS ‘Fannie Mae Startersloans’ in the Netherlands, rating classe AAA123

  The Startersloans are sub-prime, a starter loan is a type of loan offered to individuals with limited credit histories, but garanteed by, de gemeenten, the State of Holland, and by the NHG.

  Geen linkje uiteraard 🙂

 79. lapje says:

  Ik mis in het lijstje nog het Nationaal Hypotheek Instituut. We weten nog niet hoe het ingericht gaat worden, maar het kan een enorme game changer zijn. Zowel positief als negatief; een soort van roulette tafel met als inzet de schatkist (=toekomstige belastingbetalers).

 80. lorenzo says:

  snorkel: Huizenverkopers en huizenbezitters

  correctie : huizeneigenaren .

 81. lorenzo says:

  Toen de prijzen stegen waren we het massaal eens met mekaar , nu heeft diegene die gelijk heeft geen bulten en diegene die ongelijk heeft ….
  Orienteer me op een e-bike , ruim 90 van de 55 plussers heeft er nu een , iemand tips voor mij welke aan te schaffen ( op verjaardags feestjes kan ik nu nl. niet meepraten..) ?

 82. Juan Belmonte says:

  Koga, Lorenzo

  Die zijn
  – Nederlands
  – gewoon het beste qua concept en kwaliteit
  en hebben de batterij in het frame ipv hoog onder de bagagedrager.

  Net als met motorfietsen geldt:
  – hoe lager het zwaartepunt zit hoe beter het weggedrag.
  Vandaar ook de superioriteit van de BMW boxer.

  Koga is niet de goedkoopste maar met uw jurdische kennis zal dat waarschijnlijk niet de belangrijkste drijfveer hoeven te zijn.

 83. Juan Belmonte says:

  Hoe men van een blog over de NL zeepbel
  niet wijzer kan worden in algemene zin 🙂

 84. lorenzo says:

  Juan Belmonte:
  Koga, Lorenzo

  Die zijn
  – Nederlands
  – gewoon het beste qua concept en kwaliteit
  en hebben de batterij in het frame ipv hoog onder de bagagedrager.

  Net als met motorfietsen geldt:
  – hoe lager het zwaartepunt zit hoe beter het weggedrag.
  Vandaar ook de superioriteit van de BMW boxer.

  Koga is niet de goedkoopste maar met uw jurdische kennis zal dat waarschijnlijk niet de belangrijkste drijfveer hoeven te zijn.

  Dank voor de info en het compliment welke voelt als een koud colaatje op een snikhete dag .
  Als de info daarnaast niet met enig belang is gegeven nogmaals dank voor een verdere beoordeling en uiteindelijk te maken keuze.

  ps. uit de info met genoemde leeftijd moet niet de conclusie getrokken worden te behoren tot dezelfde categorie .

 85. James says:

  Die 100 K schenkingsregel, geldt dat ook ter verlaging van je schuld? Of alleen als ik nu een ander huis koop? Ik heb een huis gekocht in 2012. 150 k geleend van m’n ouders (100% aflossingsvrij), rest van aankoopprijs, verbouwing en inrichting betaald van spaargeld. Kan ik dan mijn schuld verlagen volgend jaar met 100k? Zou wel lekker zijn 🙂

 86. James says:

  Hartelijk bedankt. Kristalhelder.

 87. maarten says:

  lapje,

  burgers, u weet wat u te doen staat in het landsbelang: allemaal bij dat rijke familielid gaan slijmen

 88. maarten says:

  papa, papa: mag ik een ton van je?

 89. Frank says:

  Die Kees weet het toch maar weer mooi te brengen.

  “Hoe kan het toch dat zoveel mensen de weg kwijt zijn als het om de woningmarkt gaat”

 90. Frank says:

  Overigens wel 1 kanttekening bij Kees. De dalende rente is natuurlijk ook van enorme invloed geweest. De onderstaande grafiek maar eens gemaakt op basis van cbs cijfers.

  http://tinypic.com/r/2elf7g5/5

  ff testen of een link op de site kan…

 91. Sjöhuvud says:

  LTV verlagen naar 104%.

  Tsja.

  Dat zegt heel veel over hoe ziek het allemaal nog is.

 92. Remko says:

  @makelaar1 en makelaar2,

  1 zwaluw maakt nog geen zomer. Ik help u hopen dat de markt aantrekt maar 1 maand iets meer verkopen zegt nog niets.

  U juicht echt te vroeg. Ik zou wat meer nuchterheid betrachten ipv de waan van de dag beslissingen voor 30 jaar laten beinvloeden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*