Gemeente betaalt hypotheek

Dankzij een subsidie van 100.000 euro zal de gemeente Zuidhorn de hypotheek van 25 kopers van een kavel een tijdje betalen. Door deze tegemoetkoming bij hun hypotheek hoopt de gemeente twijfelaars over de streep te trekken.

De subsidie van 100.000 euro van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) is bedoeld om het nieuwbouwproject De Oostergast in de gemeente Zuidhorn te stimuleren. Doordat de gemeente de hypotheek enige tijd betaald hoopt men twijfelaars over de streep te halen.

Doordat de hypotheek wordt betaald kunnen mensen welke nu al een eigen huis hebben en deze moeten verkopen gemakkelijker de overstap maken. De overheidssubsidie was door de gemeente zelf aangevraagd en nu dus toegewezen, in totaal heeft minister Vvan der Laan honderd miljoen euro uitgetrokken ter stimulering van de huizenmarkt. Van de 211 gemeenten welke een aanvragen deden werden er 155 subsidies verstrekt.

Iedere gemeente kan de subsidie anders gebruiken, de aanpak om de hypotheek voor een periode te betalen lijkt echter wel een originele en unieke manier.

bron: Hypotheek Index

Share Button

35 Reacties

 1. Niek Zegt:

  wat je origineel noemt …

  misschien kunnen ze ook gewoon een miljoen rechtstreeks aan een projectontwikkelaar geven, zodat die daarmee leuke dingen kunnen doen voor huizenkopers?

  of een bonus van 100.000 euro voor iedereen op de afdeling bouw-en woningtoezicht, zodat de afhandeling van bouwleges etc. een beetje sneller verloopt? Stel je voor dat het helpt, dat wordt die bonus misschien wel een verworven recht voor iedere ambtenaar …

 2. Boefke Zegt:

  100.000 : 25= 4.000 euro de man

  Zo man! Daar kan geen waardedaling meer tegenop! ik zeg Kopen Kopen Kopen!

 3. Martin Zegt:

  Ik heb al gedacht; wat gaat Eberhard doen met die 100 miljoen die hij dit jaar heeft gekort op de huurtoeslag van bijstandmoeders, werklozen en andere minima.
  Toen hij zei ‘het is niet meer betaalbaar’, dacht ik dat hij het had over de huurtoeslag, maar dit was dus wat hij eigenlijk bedoelde, bodemloze putten.
  Deze woonmarkt krijgt elk jaar 10 miljard en die 100 miljoen is natuurlijk een mooie opsteker, mits die natuurlijk van de minima komt en niet uit een bestaand huizenmarkt budget, bijv. de HRA.

 4. Ben NL spuugzat Zegt:

  @1, 2 en 3

  Inderdaad en dat gaat gewoon door in slaapstad Den Haag.

  En wat doen we er met zijn allen aan? Niets want burgers laten zich naaien waar ze bij staan.

  De pleps worden uitgekleed tot op het bot.

  In den Haag denken ze: na ons de zondvloed ik zit goed met mijn wachtgeldregeling

 5. bigD Zegt:

  Uiteindelijk is het een verkapte grondprijs verlaging, maar nu kunnen de gemeente, de NVM en elke andere vastgoedboef met een stalen gezicht beweren dat grondprijzen onveranderd sterk zijn!

  Voor de echt achterdochtigen onder ons is dit een verkapte subsidie van de staat aan de gemeente. Gemeente-inkomsten zijn fors gedaald en de burgers accepteren geen verdere verhogingen van de belastingen en lasten.

  In Nederland zitten we echt nog in de ontkenningsfase van de “kredietcrisis”.

 6. starter Zegt:

  we zitten in een volledige ontkenningsfase!! En we gaan dit nog jaaaaren volhouden met subsidies van de spaarders

  Gedeelde last is halve last.

  nu gaan na de zomer het treintje weer lopen door de scheidingen door vakanties en geldproblemen 😉

  Ik zie de koppen van de NVM al voorbij komen in de televaag.

 7. starter Zegt:

  Den Haag heeft het vooral niet begrepen omdat ze zelf niet actief in de echte werkende economie zitten:

  De mexicaanse griep is een milde griep die miljoenen mensen een week thuis houdt. Dit economisch probleem lossen we op door alleen de NIET werkende mensen in te enten: zwangeren met astma, ouderen boven de 60jr en verplegend personeel.

  Oftewel, het doel wordt niet bereikt! Onnodig geld verkwanseld om de farmacie ten gunste te zijn. Het zijn net banken.. oplossingen geven voor problemen die er niet zijn of door hunzelf worden aangepraat.

 8. Niek Zegt:

  @7:
  Onnodig geld verkwanseld om de farmacie ten gunste te zijn.
  oftewel, het doel wordt wél bereikt. Alleen een ander doel dan jij voor ogen hebt 😉

 9. jeroen Zegt:

  Waar is de vrije markt, een van de pijlers van de EU, gebleven?

  Heb lang geloofd in dit ideaal maar zie overheden steeds meer ingrijpen in marktmechanismen.

  Ten eerste vind ik dit slecht want in strijd met de spelregels van de EU

  ten tweede helpt het geen biet want 4k per kavel = max. 3 mnd hypotheeklasten.

  ten derde bestaat het gevaar van precedentwerking.

  HALLO gemeente: waar zijn wij in hemelsnaam mee bezig ?

  Vanuit de notariele hoek: aantal transportaktes gedecimeerd, prognose rest van het jaar: zeer slecht. zij verwachten de grote klap na de vakantie. Kantoren anticiperen: veel ontslagen, zelfs kandidaat-notarissen!

  Gezonde bedrijfsvoering = saneren in de kosten.
  Wat doet de gemeente? > nog meer subsidie geven om een failliete situatie in stand te houden. Geef dan gewoon 30k per kavel als je toch de rekening naar onze kinderen wilt doorschuiven want 4k is vlees noch vis.

  Beste gemeente : Huizenprijzen GAAN, linksom of rechtsom, terug naar een meer evenwichtige situatie. En de overheid moet zich m.i. alleen bezighouden met de publieke ruimte in de algemene zin.

  Zo, dit wou ik even kwijt

 10. kees Zegt:

  @9
  Komende 20 jaar gaat het evenwicht volkomen zoek zijn.
  Ben alleen nieuwsgierig wie de hoogste prijs gaan betalen. Geloof wel dat alle spaargelden eraan moeten, dat is de meest simpele boekhoudkundige handeling.
  Ook: erfenissen naar kinderen worden in het volgende jaar belast met 10% om mee te beginnen.
  Het wachten is echt op de “visie” van onze landelijke boodschapper op prinsjesdag.
  We zullen ons allemaal als schuldige hedonisten moeten verantwoorden en bijpassen 😉

 11. kees Zegt:

  @9Kantoren anticiperen: veel ontslagen, zelfs kandidaat-notarissen!

  Ze kunnen toch ook meer het handwerk verdelen om er een gevarieerde baan van te maken. Sigarendoosje bijvullen, koffiezetten etc.
  Best wel een solidair clubje……

 12. M Zegt:

  @Jeroen (9)

  Waar is de vrije markt, een van de pijlers van de EU, gebleven?

  McDonals claimt gezondheid als een belangrijke peiler te hebben, naast smaaksensatie.

  Geloof jij ze?

  Ik niet namelijk, ik denk dat ze door zich zo voor te doen proberen de consument aan zich te binden.

  En ik heb het idee dat meerdere instanties dergelijke tactieken gebruiken, maar ik kan me vergissen, ik eet liever niet bij de McDonalds en ben er al even niet geweest.

 13. Sam Zegt:

  Kan iemand mij vertellen wat de belasting ervan vindt als je een huis koopt voor 40% minder dan de WOZ waarde?

 14. kees Zegt:

  @13
  “de belasting” vindt helemaal niets! Zij zijn een uitvoerende instantie. Zou ook een ZBO kunnen zijn.

 15. M Zegt:

  @Kees

  Jaja. Zo zou ik me ook verschuilen als ik geld zou afpakken onder bedreiging met geweld en opsluiting.

  Ze weten overigens genoeg te vinden in portemonnees van hardwerkende burgers.

 16. M Zegt:

  Politici zijn zeker ook uitvoerende instanties die keurig doen wat de kiezer ze opdraagt?

 17. M Zegt:

  Dus de belangstingdienst ben je eigenlijk zelf.

  Lachen kan je hier wel…

 18. jeroen Zegt:

  @12 reclame is het acteren van de leugen. en angst en gezondheid zijn twee uitingen bij uitstek om mensen te laten consumeren. Ik geloof er ook niets van. Wel eens op een Amerikaans vliegveld rondgekeken?

  @13 bedoel je schenking?

  @14 belastingdienst is ondergeschikt aan ministerie van financien. Zij moeten algemene – en specifieke aanwijzingenn van Bos uitvoeren en kunnen dus geen ZBO zijn.

 19. Wim Jansen Zegt:

  Goed argument om in de toekomst gemeentelijke belastingen te verhogen.

 20. kees Zegt:

  @17
  uiteindelijk wel 🙂

  en de politiek zorgt voor de herverdeling van de centen. Het fijne is dat je kunt kiezen…….

  @18 “zou”

 21. Peter Zegt:

  @20

  LOL, die keus die je eens in de 4 jaar mag maken uit een select voorgeselecteerd groepje mensen, dat dekt alle details over alle beslissingen voor 4 jaar?

  Bij het uitvoeren van politiek spelen hele andere zaken dan wat de stemmer wil. De stemmer is 1 keer in de 4 jaar heel even symbolish belangrijk en dan is het weer over. En als er dan een partij verliest is het niet eens de boodschap die verkeerd is, maar de uitleg can het beleid. Dan is het alsof de betroffen politici onrecht is aangedaan.

  Democratie is een farce, een zoethoudertje zodat je accepteerd dat anderen voor jou belangrijke beslissingen voor jou nemen. Een vorm van intelectuele beroving van vrijheid dus. Ze denken toch pas als laatste aan jou.

  Niet dat ik niet stem hoor, maar ik heb nooit het gevoel gehad te kunnen kiezen wat ik wilde. Het eindigd dan ook altijd in de op dat moment minst kwade van het stel kiezen en hopen op het beste. Het is poppetjes kiezen en niet een stroming of partij. Ze lijken immers te veel op elkaar op de punten waar het om gaat.

  Het vaak gehoorde argument dat je zelf iets kan beginnen is waanzin, zie je al 10 miljoen mensen in den haag rondrennen? Wie doet er dan nog wat?

 22. Niek Zegt:

  @9:
  de EU is nooit een vrije markt geweest en ook nooit als zodanig bedoeld. Het is bedoeld om de grote bedrijven te beschermen tegen kleine bedrijven en consumenten. Want bij grote bedrijven zit geld en leuke baantjes voor ex-politici; follow the money.

  @10:
  het voorstel van De Jager was juist om de belasting op erfenissen te verlagen, omdat het nu massaal ontdoken wordt door mensen met geld (via ‘schenking aan een goed doel’ etc.). Ben ook benieuwd wat er op Prinsjesdag uit de bus komt.

  @13:
  vind de belasting prima denk ik, de WOZ heffing wordt gewoon door de gemeente vastgesteld en niet op basis van de koopprijs (ik spreek uit ervaring …).
  Bij héél hoge korting loop je wellicht het risico dat ze de transaktie gaan kontroleren, maar ik heb de indruk dat dat bewust niet gebeurt in Nederland. Dat gevalletje in Kerkrade wat ze vandaag meldden is een uitzondering op de regel.

  @21:
  inderdaad; Nederland is een kleptocratie (vele andere termen zijn ook van toepassing, maar democratie zeker niet).

 23. Sam Zegt:

  @18 en 22

  Stel dat de ouders met 70k minder dan de WOZ waarde genoegen nemen. Loop je dan het risico dat de belastingdienst je hier een boete voor kan opleggen wegens verkapte schenking o.i.d.?

  PS1 Met oog op de toekomst is dit waarschijnlijk een reële prijs voor de woning.

  PS2 Wie bepaald tegenwoordig de prijs van een woning?

 24. jeroen Zegt:

  @23 boete kun je niet krijgen als je op je aangifte alle feiten invult. Schenking is een overeenkomst zonder tegenprestatie. Een huis kopen die minder kost dan 40% van de WOZ -waarde is in mijn ogen geen schenking. Mocht de belastingdienst toch vinden dat het om een schenking gaat, dan is de economische waarde die het huis heeft op moment van verkrijgen bepalend voor de schenkingsbelasting. De WOZ – waarde is dan meestal niet bruikbaar. Bij verkoop moet er een taxatierapport opgemaakt worden, die is beter bruikbaar.

  Wie de prijs bepaalt van een woning hangt af van de vraag voor wie die waarde van belang is.

  Misschien kun je er wat mee.

 25. kees Zegt:

  @9
  EGKS

  Kolen, staal, Hoogovens, Borinage/Luik etc. daarover leerden wij uit onze lagere school boekjes. En als de markt dreigde stond Arie Groeneveld c.s. op.

 26. kees Zegt:

  @22
  Schenken bij leven aan kinderen wordt 5% en 10% op erfenis. Het bekende linksom/rechtsom verhaal.

 27. kees Zegt:

  @24
  gewoon altijd laten taxeren -door een beëdigde, als dat nog bestaat.

 28. kees Zegt:

  WOZ: hele buurt heeft vaak dezelfde waarde.

 29. Sam Zegt:

  Ik heb de WOZ maar aangehouden omdat er (nog) geen taxatie rapport is. Maar van elk huis dat nu geveild wordt is toch ook een taxatie van gemaakt? En die gaan echt niet voor die prijs weg… Wie bepaald de prijs en wat is reëel? Als ik de prijs mag bepalen zou ik het zo doen; ik betaal x voor het huis en een x bedrag aan de verbouwing. Het bedrag waar ik dan op uit kom ik 40% minder dan de WOZ waarde van 2008.

 30. jeroen Zegt:

  @29 huidige WOZ-waarde is van peildatum 1-1-2008. De markt is sindsdien drastisch veranderd, WOZ-waardes zijn achterhaald.

  Op dit moment is het moeilijk om een economische waarde vast te stellen. Taxatierapport is verplicht bij aankoop/ verkoop.

  Bij veiling wordt vaak executoriaal verkocht, gedwongen verkoop levert vaak ook minder op dan de executiewaarde die in het taxatierapport staat.

  Prijs bepalen is lastig: ik doe meestal grondprijs + herbouwwaarde woning. Maar ja, wat de gek ervoor geeft is uiteindelijk het belangrijkste.

  Alle spelregels tav schenking vindt je terug in de successiewet.

  @26: schenking onroerende zaken gelden afwijkende regels: minimaal waarde overdrachtsbelasting betaal je sowieso. Dan speelt de relationele verhouding ook nog een rol voor het tarief.

 31. gekke henkie Zegt:

  Wanneer zullen de gemeentes de WOZ waarde van de woningen naar beneden aanpassen?

 32. Fred. Zegt:

  Wanneer de percentages verhoogd zijn. En dat is ook logisch: de gemeente zal toch gelijke/hogere inkomsten nodig hebben om alle kosten te dekken.

  WOZ-waarde * % is slechts een berekeningswijze die bedacht is om rijkeren zwaarder te belasten. Wanneer de WOZ naar beneden bijgesteld moet worden kan de gemeente dus niets anders dan het percentage omhoog schroeven.

  Al ken ik persoonlijk geen woningen die minder waard zijn dan de WOZ-waarde, dus zo’n vaart zal het niet lopen.

  Voor komend fiscaal jaar (2010) zal 1 januari 2009 de ijkdatum zijn, dus zal er zeker nog niets vanaf zijn t.o.v. het jaar ervoor.

 33. kees Zegt:

  @32
  ik wel woz 269 verkocht voor 225. En dat gaat gevolgen hebben voor de hele buurt. Degenen die er willen blijven wonen gaat de volgende keer reclameren zeggen ze. Zij die binnen afzienbare tijd willen verkopen zijn tegen hertaxatie.
  Maakt op zich allemaal niet zoveel uit; het bedrag per 1000 gaat gewoon omhoog. Net als in de jaren 70/80 gaat alles gewoon door. Bedenk ook even dat in het kabinet met “macher” Wiegel het rijksambtenarenapparaat met met 20% is gestegen!

 34. Karel Zegt:

  @32

  Dat de gemeente het percentage omhoog gaat schroeven als de WOZ waarde naar beneden vind ik helemaal niet erg. Het gaat erom dat de mensen nu eindelijk eens zwarte op wit zien wat er in NL aan de hand is met de huizenmarkt. Dat de droom voorbij is van slapen rijk worden. Ik heb 11 jaar geleden zelf een huis gebouwd, kosten 200k in guldens! De WOZ waarde is nu 310k in euro’s ze zijn helemaal gek geworden! Al meerdere bezwaarschriften ingediend maar dat bracht geen zoden aan de dijk.
  En nee, ik ben niet gek dat ik niet verkoop want ik heb dit huis gebouwd zodat wij prettig, rustig, zonder buren en met plenty tuin voor de kinderen kunnen wonen.

 35. jeroen Zegt:

  @32 nou ik heb mijn woning in januari 2009 gekocht, bijna 20% onder de WOZ- waarde.

  De gemeenten zullen, naar mijn verwachting, een stortvloed aan bezwaren verwachten voor de WOZ. Ik denk er zelfs over om een collectief bezwaar in te dienen.

  Dat de gemeente dan het perc opschroeven, dat is een kant van de medaille.
  WOZ is ook belangrijk voor het eigen woningforfait. Hoe lager de WOZ hoe lager dit forfait en hoe hoger de aftrek. Zo zijn de spelregels, op dit moment.

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.