Regels NHG plotseling veel strenger

Huizenbezitters die denken veilig te zitten met de Nationale Hypotheekgarantie, komen bedrogen uit. De regels zijn ineens een stuk strenger gemaakt.

Wie zijn huis met verlies moet verkopen, krijgt zijn restschuld lang niet altijd meer vergoed.

Lees verder bij RTL Z

`een addertje onder het gras`

Share Button

481 Reacties

 1. nhz Zegt:

  Dit lijkt vooral bedoeld om de meest makkelijke vorm van fraude, waar inmiddels enkele makelaars in gespecialiseerd zijn (‘nieuw verdienmodel’) lastiger te maken. Als NHG toch alle restschuld betaalt, waarom dan niet met minstens 50% korting verkopen aan een relatie van de makelaar (of in een enkel geval een vriendje van de eigenaar)?

  Goh, zou het echt waar zijn dat er gefraudeerd werd met NHG? Het kan niet waar zijn …

  Via nep-scheiding of nep-ontslag van een restschuld afkomen kan nog steeds, dan praten we over minstens duizenden fraude gevalletjes per jaar. Maar dat moet zo blijven, scheiding of baanverlies is tenslotte iets waar wat volledig buiten je eigen invloed valt 😎

 2. Frans Zegt:

  O.K. Uitleg: twee doelen worden hiermee gediend: ten eerste het kunstmatig hoog houden van de huizenprijzen ,extend and pretend, dit helpt de NHG liquide te blijven, ten tweede gewoon besparing van de NHG: helpt de NHG liquide te blijven.
  Want…. we weten allemaal dat de NHG een grote scam is.
  Hierbij krijgen dus letterlijk de bevestiging dat dit inderdaad zo is.
  Was natuurlijk ruim van te voren te zien aankomen.

 3. Frans Zegt:

  (met andere woorden, ze zien dat ze niet uit gaan komen met het huishoud potje)

 4. nhz Zegt:

  “Daarnaast stelt de Nationale Hypotheek Garantie vanaf dit jaar voor aan consumenten om een deel van hun hypotheekschuld kwijt te schelden, zodat ze in hun huis kunnen blijven wonen. Van verhuizen en het vergoeden van de restschuld is dus geen sprake. Als de consument niet aan het voorstel meewerkt, ziet de NHG de verkoop niet als ‘gedwongen’ en wordt de restschuld niet vergoed.”

  Erg jammer voor alle fraudeurs in spe die dankzij NHG via nep-scheiding/baanverlies gratis naar een nog groter en mooier huis hoopten te verhuizen 🙂 Het huis wordt dan een letterlijk blok aan het been.

  Misschien wordt het tijd voor een lijstje: Tien redenen on nu een hypotheek met NHG te nemen, en dan bedoel ik dus alle vormen van fraude die nog steeds geoorloofd zijn. Vraag niet hoe het kan, profiteer ervan – zolang Karel nog geld op zak heeft 😉

 5. Mark Zegt:

  Het doet mij denken aan mijn eigen garant-polis wat achteraf een woekerpolis bleek te zijn.

  Zolang niemand doorvraagt is er niets aan de hand. Daarna verander je de regels zodat het toch weer lijkt te klopt.

  Oke, nu is het duidelijk….yeah right.

  Goed voor het vertrouwen.
  Er zijn toch weer 6500 huizen verkocht in april. Wie zijn toch die debielen?
  Mensen zonder TV en internet? Mensen die een bodem zien? Mensen die bang zijn dat ze straks minder “mogen” lenen?

  ik nie snapnie.

 6. nhz Zegt:

  Mark: Er zijn toch weer 6500 huizen verkocht in april. Wie zijn toch die debielen?
  Mensen zonder TV en internet? Mensen die een bodem zien? Mensen die bang zijn dat ze straks minder “mogen” lenen?

  Misschien waren het wel mensen die denken dat een huis kopen dankzij NHG risicovrij is (winst steek je in eigen zak, verlies daar is NHG voor), en (voorlopig) goedkoper dan huren. Gratis geld, je hoeft het alleen op te rapen, toch?

 7. ll Zegt:

  Zitten we nu dan eindelijk, na lang wachten in de paniekfase ? Van ontkenning merk ik nergens nikx meer, ( behalve de vraagprijzen van de heilige huisjes, die zitten nog behoorlijk in de ontkenningsfase en dus nog veel te hoog ) . Zoveel chaos , is de paniekfase dan eigenlijk een chaos periode ? Nooit meegemaakt, kan ook niet, zitten drie generaties tussen, wel grappig, dat wel …….. 🙂

 8. asd Zegt:

  @296(nhz, twee onderw. terug),

  Nou, nhz, je bent lekker bezig!

  – Hoe lang kunnen het CBS en het CPB hun “eigen waarheid” dan volhouden?

  – Wat Frankrijk en Hollande betreft, heb je zeker gelijk.

  Mijn docent Frans zei indertijd; “les Francais (met cedille) sont vaniteux, orgueilleux, égoïst et chauvinist. Moet daar nog vaak aan terug denken. Maar toch, ik zou die Fransen niet willen missen. Wel tussen de lijntjes houden!

 9. Dawg Zegt:

  Ik had het onderstaande citaat al in het vorige draadje gepost, maar aangezien ‘t right on topic is nog maar eens:

  Er is misschien toch wel wat meer aan de hand. Lees bijvoorbeeld eens wat Jesse Frederik in augustus 2010 op Lux et Veitas schreef:

  “De verantwoordelijkheid voor de verstrekking van NHG-hypotheken ligt bij de banken. Pas wanneer er daadwerkelijk moet worden uitgekeerd door het WEW bepaalt deze of de hypotheek voldoet aan de NHG normen. Opnieuw wordt er dus vertrouwd op de zelfregulering van de financiële sector en ook de resultaten zijn niet indrukwekkend. Uit onderzoek van de kredietbeoordelaar Fitch blijkt dat in 2008 er bij maar liefst 25% van de NHG-hypotheken wordt geweigerd om uit te betalen, dit omdat de hypotheek niet is verstrekt conform de NHG normen, in euro’s was dit percentage zelfs 35% van het totaal aan claims. Dit heeft voor hypotheekverstrekkers geen verdere gevolgen, behalve dat ze hun geld niet krijgen uitgekeerd.
  Ook kaart Fitch een verder probleem aan, omdat de NHG in haar methodiek uit gaat van annutaïre aflossing, dat is, dat er elk jaar een bepaalde som wordt afgelost, wordt er elk jaar een minder grote som gegarandeerd. Zoals we hebben gezien is echter een groot gedeelte van de hypotheken aflossingsvrij, zo ook bij NHG hypotheken, hierbij wordt niet afgelost, desondanks wordt er wel een minder groot deel gegarandeerd door de NHG omdat het er van uitgaat dat aflossing wel plaatsvindt. Hierdoor is de gegarandeerde som kleiner dan de totale schade wanneer de lening niet betaalt word. (Fitch Ratings 2010)”

  Als die cijfers representatief zijn gaan de banken en niet de NHG opdraaien voor 35% van de erstschulden. Is het vergezocht om een smoezelige deal tussen WEW en de banken te vermoeden terwijl de koper aan het gas mag

  Weet iemand hier meer van?

 10. Draaikont Zegt:

  Draadje ineens vernieuwd?

 11. tufkaj Zegt:

  Vond in mijn archief nog een quote van Kareltje dat pas bij 20-25% prijsdaling en 9,5% werkloosheid de bodem zou worden bereikt. En dat is niet realistisch.

  Zitten we nu niet op 20% en 8,2%? Overigens is het hele nieuwsbericht van RTL enige tijd geleden hier ook al voorbij gekomen volgens mij?

 12. Draaikont Zegt:

  Draaikont:
  Draadje ineens vernieuwd?

  Andere draadje staat er ook nog. Ik ben scheel.

 13. tufkaj Zegt:

  tufkaj: Overigens is het hele nieuwsbericht van RTL enige tijd geleden hier ook al voorbij gekomen volgens mij?

  en dan bedoel ik niet dat het bericht al is gepost als bericht, maar dat de er een linkje voorbij kwam met het hele verhaal.

 14. nhz Zegt:

  asd: – Hoe lang kunnen het CBS en het CPB hun “eigen waarheid” dan volhouden?

  dat kan onbeperkt, het verschil met de echte wereld wordt steeds groter maar zolang Henk & Ingrid braaf iedere avond Fabeltjeskrant kijken geen probleem. Net zoiets als de Amerikaanse en Europese beursindexen die steeds harder omhoog sprinten terwijl de economie steeds verder achteruit gaat. Een normaal mens gaat dan vermoeden dat er iets niet klopt, maar normale mensen zijn kennelijk een schaars goed aan het worden na 30 jaar Amerikaans bellenblazen.

 15. Paul Zegt:

  Eindelijke heeft de NHG het gat dicht gemaakt voor fraude.
  Maar nu gaat de huizenmarkt helemaal op slot.
  Mensen kunnen niet meer zakken dan 5 procent.
  Waar de markt rekenend met 25á35 procent.

  Dus na de aannemers gaan nu ook de Makelaars omvallen bij bosjes nu ze het spel niet meer kunnen spelen via NHG.

 16. nhz Zegt:

  Paul: Mensen kunnen niet meer zakken dan 5 procent.
  Waar de markt rekenend met 25á35 procent.

  misvatting!! Je kunt best verkopen zonder restschuld met bijv. 25% verlies op de hypotheeksom, als de taxatie maar klopt. Er is nog steeds volop ruimte voor fraude.

  Dus ik zou zeggen er is één gaatje gedicht, nu al die andere grote gaten nog dichten en dan wil niemand meer een NHG hypotheek. Wat de makelaars betreft, er moeten er nu een aantal van strategie veranderen, want afgaande op de verhalen op internet waren diverse kantoren al gespecialiseerd in dit soort NHG fraude, waarbij ze ‘heel snel’ je huis verkopen zonder financieel risico voor de huiseigenaar.

 17. nhz Zegt:

  nhz: Je kunt best verkopen zonder restschuld

  ik bedoel dan zonder zelf de restschuld te moeten ophoesten 😉

 18. hj Zegt:

  de beste fraudeerder wint, ik word hypotheekpsychiater, het is echter wel een (levenslange) chronische, typisch Nederlandse aandoening, binnenkort opgenomen in DSM 5, elke 3 maanden terugkomen, ongeveer 1 miljoen patienten, dikke rekeningen indienen bij de zorgkantoren, KASSA!!!!

 19. Joachim Zegt:

  Paul:
  Eindelijke heeft de NHG het gat dicht gemaakt voor fraude.
  Maar nu gaat de huizenmarkt helemaal op slot.
  Mensen kunnen niet meer zakken dan 5 procent.
  Waar de markt rekenend met 25á35 procent.

  Dus na de aannemers gaan nu ook de Makelaars omvallen bij bosjes nu ze het spel niet meer kunnen spelen via NHG.

  Als ik onderstaande cijfers zo naast elkaar zie, is het inderdaad afgelopen voor veel makelaars.
  Hoeveel houden ze eigenlijk over aan gemiddeld 1,19 verkoop per maand? 🙂

  Aantal actieve makelaars in Nederland: 5.500 (bron NMA) vastgoedpro.blogsp…3_02_24_archive.html
  en:
  In april werden er 6554 woningen verkocht, een daling met 20,4 procent ten opzichte van april 2012.
  rtl.nl/components/…erkocht-in-april.xml

 20. StartIbartifast Zegt:

  Mark,

  Ik heb net, 2 dagen geleden,teveel betaald maar leef nu. Ken mijn verlies 33% 🙂 kan er niet mee zitten: geen gebruik van NHG en minimaal HRA ( mogen beide worden weggebonjourd, liever vandaag, zakken de woningprijzen nog verder naar realistische europees niveau. Kunnen mijn vrienden echt iets opbouwen en niet de dupe zijn van de generatie die onnadenkend met de bank meededen en tegen elke prijs een te duur huis kochten zonder het bijbehorende inkomen. Weldenkendheid was in de jaren tussen 2000 en 2009 blijkbaar niet hip, ofzo…of o ja gelukkig laat de overheid alles maar in staat. Vraag is niet: wie koopt er nu in deze tijd een huis? ( die kennen de risico’s ) maar hoe dom waren al die mensen ervoor?

 21. Mark Zegt:

  StartIbartifast ,

  Als je met dat realisme en die wetenschap een huis hebt gekocht is er niets aan de hand. Ik bewonder je lef!

  Ik word echter zo moe van die zielige mensen bij DEBAT OP 2 of andere “neutrale” media waar mensen huilen en zeuren dat de bank dit en de overheid dat en de starter zus en de NHG zo.

  Stel dat je dezelfde discussie zou voeren maar het woord “huis” zou vervangen door “auto” of “peper en zout set”…Dan snapt iedereen (die niet VVD stemt) de non-discussie.

  Men heeft fout gegokt, een slechte investering. Ze zijn massaal in een bubbel gestapt op het hoogste punt en met geleend geld. Jammer. Uithuilen, erkennen dat je een slecht marktkenner bent en opnieuw beginnen.

  Toen je geboren werd had je niets….en nu sta je op iets minder.

  capiche?

 22. Paul Zegt:

  Ik zie dat er mensen zijn die aangeven dat de taxatie waarden. Een rol speeld. De NHG wordt vast gesteld als de hypotheek gesloten wordt. Vaak is die dus de hypotheek som.
  Er zijn mensen die eigen geld hadden en in brachten.

  Maar ik weet zeker dat van mijn leeftijd iedereen geen euro heeft in gelegd uit zijn vermogen. Sterker nog was zelf zo dat mijn ouders hun nieuwebouw huis honderd procent hypotheek som heeft wel met aflossen in 30 jaar.
  Geld van de verkoop van hun huis voor de bouw in 1999 is aan het werk.

  Maar hoeveel hebben er geen auto’s reizen van gemaakt en niks meer achter de hand.

  Vanmorgen in nieuws dat 14procent van de Nederlands schulden heeft.
  Kijk ik na de huizen markt in het al een miljoen mensen het huis ondere Waterstaat.
  Dus een op de zeven huishouden hebben gewoon schulden.

  Ook betaal je netjes je hypotheek. Moet je op papier ook elke maand 1000,- euro sparen om de reste schulde kunnen betalen.

  Dat geld kan niemand meer missen.

 23. Steven Zegt:

  Paul,

  Je hebt duidelijk een vorm van dyslectie. Kan je je tekst niet woord voor woord verbeteren en dan hier plaatsen? Het kost wat meer tijd, maar dan leer je het ook vanzelf wat sneller te doen. Ik heb nu het idee dat je gewoon tikt en dat was het dan. (oefening baart kunst)

 24. hj Zegt:

  kap ff Steven, ik vond juist dat Paul een ijzersterk punt had, leesbaar, gemotiveerd, helder

  precies waar het om gaat, mensen hebben gedacht: ha, gratis geld, lekker op vakantie, auto aanschaffen, meedoen met de rest van het rijtjesblok

  neem bijvoorbeeld de dakkappellenrage, buurman een dakkapel, ik ook, en voila

  enzoverder

  sterk punt paul, en nu is het geld op, waardedaling van het huis, en shit

  wat nou dislectie, gewoon lezen en proberen te begrijpen welk punt paul hier maakt

  ga zo door paul, en trek je niks aan van semi-psycholoog steven

 25. hj Zegt:

  mijn vader kon er altijd wel om lachen, om de mensen die zeiden, hé ik ben weer rijker geworden, want mijn woning is weer zoveel in waarde gestegen (in de goede tijd was dat). ja, je kunt je woning dan wel verkopen, maar je zal toch ergens moeten wonen en al die andere woningen zijn ook duurder geworden.

  wat natuurlijk helemaal verkeerd was, is om die “overwaarde” vervolgens op te nemen en te consumeren

  nu dalen de huizenprijzen, en staan ze “onder water”

  en miepen maar op de tv

  altijd “leuk” om te zien, die hoogopgelopen rode koppen van die types

  daar sta je dan!

  op tv, met je foto op rtlnieuws, ach wat zielig

 26. hj Zegt:

  ik weet niet zeker of ik het helemaal bij het juiste eind heb, maar volgens mij:

  je koopt een huis, gaat een lening (schuld) aan bij de bank (maar omdat het om een hypotheek gaat wordt dit kennelijk normaal gevonden, er is immers onderpand)

  onderpand stijgt in waarde, en denken mensen, goh ik ga nog een grotere lening (schuld) aan, want mijn onderpand is immers meer waard

  dus schuld stijgt (mensen hebben het liever over hypotheek, ik liever over schuld)

  kijk die schuld blijft

  woningwaarde daalt, en de bank wordt zenuwachtig

  veel schuld, onderpand minder waard dan die schuld

  en dan wordt die consument zenuwachtig (rode kop op tv)

  en ja, dan is die consument zich plots ook bewust dat de bomen niet tot in de hemel groeien

  het kan eenvoudig niet zo doorgaan

  en ja in het ergste geval ziet de bank zich genoodzaakt om de “huiseigenaar” op gesprek te laten komen om tot een oplossing te komen

  banken spelen hierin een grote rol, de consument eveneens

  commentaar graag

 27. hj Zegt:

  en dan is het geld dus op

  banken een probleem, consument een probleem, economie een probleem

  deze mensen hebben meer uitgegeven dan ze verdienden, dus
  “boven hun stand” geleefd, en zijn in problemen

  het blijft een probleem

  graag commentaar

 28. hj Zegt:

  iets met huishoudboekje, niet meer uitgeven dan er binnenkomt

  zo moeilijk is het niet

  maar wie draait uiteindelijk voor die kosten op?

  wij allemaal eigenlijk, “eigenlijk” niet zo eerlijk als je het mij vraagt

  graag commentaar

 29. hj Zegt:

  oplossing moet dus gezocht worden in dat je inkomsten meer moeten gaat stijgen, economische groei

  maar de mensen die boven hun stand geleefd hebben moeten nu met minder genoegen moeten nemen, de huizenprijzen stijgen niet meer, ze dalen

  niemand wil die rijtjeshuizen van destijds 169.000 gulden kopen voor nu (in euro’s), schrik niet 349.000 euro

  bekijk het maar zeg ik dan

  en dat die mensen in de problemen komen, tsja

  kan zelfs min Stef Blok mij niet toe bewegen

  graag commentaar

 30. De Pessimist Zegt:

  hj: wij allemaal eigenlijk, “eigenlijk” niet zo eerlijk als je het mij vraagt

  graag commentaar

  Moet je regen ook aan mensen met hersens overlaten sommige dingen moet je als overheid reguleren anders loopt het uit de klauwen dat is met drugs alcohol sigaretten en ook met geld zo Banken worden ordinaire pooiers en drugs dealers .dat vind ik .
  Nog vraagje vorig topic over inflatie .Nu zijn echt bijna alle prijzen aan het dalen maar omdat de accijnzen en BTW flink verhoogd zijn lijkt het net of alles duurder is geworden en wordt er over inflatie gesproken maar wat nu als de loonbelasting 2% omhoog was gegaan en de BTW was gelijk gebleven hadden en de prijzen in de winkel en pomp waren flink gedaald hadden we dan van deflatie gesproken ?Het is wel erg makkelijk te sturen en btw verhoging is extra huur en extra IB en verlaging BTW is lagere huur.

 31. De Pessimist Zegt:

  De Pessimist: regen

  regeren

 32. Frans Zegt:

  Weinigen hebben misschien door dat dit een onderdeel is van het grote in elkaar storten van de economie, de banken, en wat al niet meer??
  Ik bedoel te zeggen dat dit niet zomaar een losstaand iets is, maar onderdeel van een veel groter geheel.
  Ik zie een trein die in slow motion de afgrond in donderd, misschien hebben mensen hier meer met de beeldspraak van een huis die volkomen in elkaar stort: we hebben hiermee weer een baksteen die naar beneden valt.
  We are all doomed, er is geen oplossing.
  (we are all getting fecked)

 33. Koophuis XXL Zegt:

  HJ,
  Rijtjeshuizen om een gemiddelde lokatie kosten tussen de 150 en 250k en dat is prima te behappen als je het vergelijkt met huur.

  En niet iedereen die koopt heeft dit gedaan uit speculatie maar gewoon om te kunnen wonen, ennn in een buurt van vrije keuze.

 34. Dr.t Zegt:

  Veel doemverhalen, maar waar het op neer komt is dat een huiseigenaar er goed aan doet een deel van de hypotheekschul af te lossen. Blijft giswerk, maar stel dat het dertig procent is en een huis gemiddeld 210.000 heeft gekost. Dan kom je uit op een bedrag van 70.000.
  Ik denk dat kopers afh. van hoogte inkomen daar vijf a tien jaar voor nodig hebben.
  Waarna men in staat is de woning tegen een realistische prijs te verkopen.
  Vervelend voor ze ja, een ramp nee. Schulden aflossen en daarna weer vooruit met je leven.
  Dat er grenzen aan de NHG worden gesteld, lijkt me niet meer dan rechtvaardig.

 35. Dr.t Zegt:

  nhz:
  Dit lijkt vooral bedoeld om de meest makkelijke vorm van fraude, waar inmiddels enkele makelaars in gespecialiseerd zijn (‘nieuw verdienmodel’) lastiger te maken. Als NHG toch alle restschuld betaalt, waarom dan niet met minstens 50% korting verkopen aan een relatie van de makelaar (of in een enkel geval een vriendje van de eigenaar)?

  Goh, zou het echt waar zijn dat er gefraudeerd werd met NHG? Het kan niet waar zijn …

  Via nep-scheiding of nep-ontslag van een restschuld afkomen kan nog steeds, dan praten we over minstens duizenden fraude gevalletjes per jaar. Maar dat moet zo blijven, scheiding of baanverlies is tenslotte iets waar wat volledig buiten je eigen invloed valt

  Nhz

  Heb je ook bewijzen voor de vermeende grootschalige fraude, of roep je maar wat?

 36. eric406 Zegt:

  Dr.t:
  Dan kom je uit op een bedrag van 70.000.
  Ik denk dat kopers afh. van hoogte inkomen daar vijf a tien jaar voor nodig hebben.

  5 a 10 jaar?? voor 70.000 euro? En daar komt nog rente bij. In you’re dreams.

 37. ll Zegt:

  Even rekenen, mien huuske hoogste punt WOZ 172k gezakt nu naar tussen 140 en 150k,( eindelijk, heeft lang geduurd maar moet toch nog even afwachten ), daarna er nog 33 % af zit ik op 98k, toch al bijna 50% eraf, klopt ook aardig met het BIS rapport. 🙂

  Overvalued Houses in the Netherlands, a conspiracy of silence.

  @ Topic.

  Is er al een onderzoekje geweest of die 1 miljoen huizen die nu onder water staan allemaal met NHG ( en dus sub-prime ) zijn ? 😉

  Taxatie is een DAGwaarde en dan moet je wel heel erg snel verkopen want binnen één maand zakt de dagwaarde weer met een aantal duizendjes voor de nieuwe gevallen…… en 95% van taxatie eerder blijft 95% , onverkoopbaar duzzz, zolang de prijzen blijven dalen……

  Huis gedwongen verkopen met NHG, daar ben je niet blij mee.

 38. Voerman Zegt:

  Dr.t: Blijft giswerk, maar stel dat het dertig procent is en een huis gemiddeld 210.000 heeft gekost. Dan kom je uit op een bedrag van 70.000.
  Ik denk dat kopers afh. van hoogte inkomen daar vijf a tien jaar voor nodig hebben.
  Waarna men in staat is de woning tegen een realistische prijs te verkopen.

  Nu betwijfeld Voerman toch echt wel of je snapt hoe het leven in elkaar zit!
  Iemand die in een huis woont wat maar 210K gekost heeft is toch meestal echt geen grootverdiener, maar eerder een modale man.
  Jij denkt werkelijk, dat hij buiten het sappelen wat hij nu al moet in 5-10 jaar nog eens 70K extra kan ophoesten om extra af te lossen? Dr. t toch…! 😐

 39. tufkaj Zegt:

  ll,

  stukje butterfly effect nog: rtl.nl/xl/?categor…9c-921d-8c04ce74bd66

  Hans en ik zouden het wel kunnen vinden denk ik 🙂

 40. Voerman Zegt:

  Dr.t: Waarna men in staat is de woning tegen een realistische prijs te verkopen.

  En hoe krijg je het vervolgens verzonnen, dat hij na die lange tijd van armoedig bestaan ook nog eens zijn huis voor een realistische (= tegenwoordig een slechte) prijs xou moeten verkopen.
  Immers, waar moet hij dan gaan wonen?
  Huren? Ook duur.
  Opnieuw kopen? Dat schiet ook niet op.
  En dat na 10 jaar armoede?

  Neen, dr. t
  Beter gewoon een hypotheek op basis van een vorm van aflossing en blijven zitten waar je zit, als je verder gelukkig bent!

 41. Dr.t Zegt:

  Voerman,

  Plusminus 900 euro aflossen per maand leek me niet zoveel, maar goed dat kan aan mij liggen. Een weekje werken……..

 42. Voerman Zegt:

  Dr.t: Plusminus 900 euro aflossen per maand leek me niet zoveel, maar goed dat kan aan mij liggen. Een weekje werken……..

  Een modale man moet voor 900 euro netto twee weekjes werken. Vervolgens heeft hij heel de maand geen cent meer over voor bijv. eten te kopen.
  Ligt echt aan jou, Dr. t.

 43. Voerman Zegt:

  Wat een geneuzel, dat hele huizen gedoe momenteel.
  Er zijn natuurlijk mensen die moeten om een of andere klotereden maar je kunt algemeen stellen:

  Wie in de huidige situatie vrijwillig een huis koopt is gek!
  Wie in de huidige situatie vrijwillig een huis verkoopt ook.

 44. Dr.t Zegt:

  Serieus? Modaal inkomen per huishouden bedraagt 57000. Daar houdt je netto zo n 40000 euro aan over, maakt ongeveer 3400 per maand. Vaste lasten 1500 blijft over 1900 euro.
  Alles uit de losse pols berekend overigens. Maar goed van 1000 per maand moet je toch kunnen leven,al is het geen vetpot. Blijft over 900 voor de aflossing.

 45. ll Zegt:

  De prijzen zakken nu ook bij de notarissen, kostprijsdeflatie. Bestaat dat woord al ? 😉

  Notaris is al bijna Jan Modaal.

  telegraaf.nl/dft/n…na_Jan_Modaal__.html

 46. Voerman Zegt:

  Dr.t: Plusminus 900 euro aflossen per maand leek me niet zoveel, maar goed dat kan aan mij liggen. Een weekje werken……..

  En als we toch op de onbescheiden toer gaan:

  Voerman verdient die 900 euro soms in een half uurtje.
  Maar dan……een hele hoop uurtjes nix! 🙂

 47. tufkaj Zegt:

  Dr.t:
  Serieus? Modaal inkomen per huishouden bedraagt 57000. Daar houdt je netto zo n 40000 euro aan over, maakt ongeveer 3400 per maand. Vaste lasten 1500 blijft over 1900 euro.
  Alles uit de losse pols berekend overigens. Maar goed van 1000 per maand moet je toch kunnen leven,al is het geen vetpot. Blijft over 900 voor de aflossing.

  3400 over bij 57000? Bij lange na niet volgens mij. Eerder 2500.

 48. Koophuis XXL Zegt:

  2500?

  Loonwijzer.nl

 49. tufkaj Zegt:

  Hadden jullie gezien dat Ron Bavelaar van de Hypotheekshop gaat vertellen dat dienstverlening ‘oprecht en transparant’ moet zijn? rtl.nl/service/mas…classes/woningmarkt/

  Hypotheekshop, de mensen die onder de noemer ‘stichting starter’ allerlei meuk de media insturen over wat starters zogenaamd willen (meer/hoger lenen, onbegrijpelijke maatwerkproducten etc). én die door oa VEH worden misbruikt om zogenaamd goedkeuring van de starter te krijgen. Heeft iemand de 06 of mail van die Ron voor me?

 50. Draaikont Zegt:

  tufkaj: 3400 over bij 57000? Bij lange na niet volgens mij. Eerder 2500.

  Hiero, gegevens van 2011

  Eerste wat we zien is dat het gemiddelde (en niet het modale) gezinsinkomen bruto 43.000 bedraagt. De tabel is enigszins misleidend. De 57.000 die je daar ziet staan is namelijk het brutoinkomen verhoogt met allerhande toeslagen (zoals kinderbijslag, kinderopvang, zorgtoeslag en weet ik wat). Voor de lagere inkomens genieten die, maar daardoor stijgt natuurlijk wel het gemiddelde inkomen. Dat geeft een vertekenend beeld. Beter is dan maar om naar het besteedbaar inkomen te bekijken. Dat is 33.500 per gezin. Dit is wat wij kennen als het netto-inkomen, maar exclusief allerlei toeslagen die we mogen genieten. Dat is dan 2500 euro per maand. Gemiddelde verkoopprijs lag in 2011 op 240.000 euro. Helaas kun je beide niet 1 op 1 aan elkaar koppelen, aangezien voor de huizenprijzen 50% van de Nederlanders niet mee doen, die huren, (overwegend de minder bedeelden) terwijl voor het berekenen van het gemiddelde inkomen dit deel wel belangrijk is. Verder verdient overigens 63% van de Nederlanders minder dan het gemiddelde. Al met al kun je elke journalist een ander stukje laten schrijven die een of andere berekening maakt die ofwel betekent dat je 70.000 euro in 5 jaar af kunt lossen ofwel dat je deze de rest van je leven meetorst. Mijn ervaring leert dat je hier met een inkomen van 2500 netto zeker wel meer dan 10 jaar zoet mee bent.

 51. Dr.t Zegt:

  tufkaj,

  Zoals gezegd uit de losse pols 57000 bruto. Eenderde belasting er af blijft over 38000 gedeeld door 12 wordt ongeveer 3200. Zit er toch niet al te veel naast.

 52. Draaikont Zegt:

  Draaikont,

  Was eigenlijk reactie op de hele discussie. Excuses.

 53. Apekool Zegt:

  Dr.t:
  Serieus? Modaal inkomen per huishouden bedraagt 57000.

  Stop eens met trollen.

  De rijksoverheid stelt modaal vast op 33000 (dat is dus niet de statistische modaal!).

  Het gemiddelde inkomen in Nederland is circa € 34.600 per jaar, daarmee heb je ongeveer 2100 per maand netto.

 54. Dr.t Zegt:

  Draaikont,
  Draaikont, ik kan je redeneringen goed volgen. Maar als de lagere inkomens huren, dan komt het gemiddeld inkomen per gezin van een koper nog hoger uit.
  Afijn de waarheid zal wel ergens in het midden zitten.
  Sommigen doen twintig jaar over het wegwerken van een schuld een ander vijf tot tien jaar.

 55. Koophuis XXL Zegt:

  Modaal gezinsinkomen
  Modaal inkomen per persoon
  Modaal besteedbaar inkomen
  Modaal besteedbaar inkomen zonder toeslagen

  Etc,

  Worden nogal wat begrippen door elkaar gebruikt om het eigen punt te maken..

 56. De ontwikkelaar Zegt:

  Het helpt wel om de prijs wat sneller met nog 1/3 te laten dalen.

 57. B88 Zegt:

  Voerman,

  Voerman dan ben ik toch benieuwd wat je handel is?!!

  en zou je, als het je blieft, je licht willen laten schijnen op de volgende uitspraak van jou hand:

  Wie in de huidige situatie vrijwillig een huis koopt is gek!
  Wie in de huidige situatie vrijwillig een huis verkoopt ook.

  ik dank u.

 58. Peter Zegt:

  De grafiek met de huizenprijsontwikkeling vanaf 1628 http://tinypic.com/view.php?pic=2v8quef&s=6 is hier al eerder geplaatst, daaruit kunnen we concluderen, dat binnen enkele jaren de prijzen weer op het lange termijn gemiddelde zullen liggen, dus waarschijnlijk is de daling pas afgelopen na 60% vanaf de top, 40% absolute daling plus 20/25% inflatie in ongeveer 8 jaar, tegen die tijd bestaat de NHG niet meer….

 59. Peter Zegt:

  Gemiddeld inkomen van notarissen gedaald naar 43.000 pleuro, wie kan er om treuren….de monopolistische elitaire bloedzuigers….

 60. peter Zegt:

  De Pessimist: Nu z

  Leuke vraag en ik wil er even breed op inhaken…iedereen veel leesplezier gewenst!

  Inflatie is toename van een hoeveelheid. In dit geval is dat de hoeveelheid geld + krediet dat bestaat. Hoeft niet per se in omloop te zijn overigens. Geld aan de zijlijn, dat jij bezit of denkt te bezitten dat speelt evengoed mee in je besluitvormingen m.b.t. bestedingen.

  De hoeveelheid besteedbaar geld is op deze manier prima objectief meetbaar en is al decennia sterk aan het toenemen. Zelfs als men moord en brand spreekt over het risico van deflatie is er doorgaans gewoon inflatie.

  Het is als met bezuinigen bij overheden. Dan is het hok ook altijd te klein, maar in de praktijk blijkt er nooit echt bezuinigt te worden, enkel wat minder uitgegeven te worden dan gepland. Maar omdat er altijd gepland wordt veel meer uit te geven dan het jaar ervoor, wordt er in absolute zin ook meer uitgegeven.

  Gewone mensen die het nieuws kijken, krijgen dat nooit te horen en kijken zelf ook niet dieper en geven gemakkelijk bezuinigingen de schuld als het dan een jaar tegenzit voor henzelf. Gemakkelijke prooien voor politiek opportunisten met een eigen geheime agenda.

  Met inflatie/deflatie is er vol op “news speek” gaande (een orwelliaanse term meen ik over het verdraaien van feiten / sturen van perceptie door taal aanpassingen). In gewone leken taal, gewoon propaganda dus.

  Als je prijsmetingen gebruikt om een schatting (er bestaat geen exacte manier) van inflatie te maken, doe je in indirecte meting.

  De prijsdalingen/stijgingen zelf zijn namelijk geen functie van inflatie alleen! Nu zijn hele systemen om de foute meting heen verzonnen, maar dat is allemaal manipulatie en meer propaganda. De regels worden ook ieder jaar bijgesteld en belangrijke uitgaven voor gewone mensen worden buiten beschouwing gelaten.

  Dit verklaart ook waarom er zo’n groot gat zit tussen wat mensen ervaren de de overheid roept. Daarnaast gaat die manier van meten en het consequent aansturen op lichte inflatie nog ergens vanuit, waar de meeste mensen het intuïtief niet mee eens zullen zijn.

  Namelijk dat de voordelen van technologische vooruitgang en productie verbeteringen gemaakt door particulieren en bedrijven de staat en de extreem rijken toebehoren! Waarom denk je dat overheden blijven groeien en extreem rijken verhoudingsgewijs steeds rijker worden?

  Wat betreft het effect op koopkracht voor een andere manier van belastingheffing. Hier spelen een aantal aspecten.

  Enkele opties die kunnen of worden belast en ook mijn kijk erop!

  * Iemands bestaan of om Nederlander te mogen zijn?

  Zeg maar huur betalen om te mogen leven! Hieronder vallen 2 bestaande belastingen. Namelijk vermogensbelasting en de zelden zoals zodanig genoemde inflatie. Zet 1 miljoen op de bank zonder rente, of zelfs lage rente en die ieder jaar dat je nominaal armer bent geworden en/of er ook nog eens minder mee kan kopen dan het jaar ervoor.

  Overigens is inflatie het hardst voor de kleine man, gewoon omdat die zijn koopkracht niet in een meer waarde vaste vorm kan aanhouden dan een bankrekening die verdampt en afgeroomd wordt!

  Er wordt altijd gedaan alsof inflatie de rijken onder controle houd, maar het tegenovergestelde is dus waar. Mooi voorbeeld van propaganda weer.

  * Betalen naar verbruik van de middelen die (mogelijk ideologisch) een gezamenlijk eigendom zijn (ons aardgas bijvoorbeeld, maar ook de grond, en de verwarming ervan door landbouw)?

  Economisch weten we dat aan dingen die je verbruikt een prijs moet zitten, anders wordt er zeer verkwistend mee omgesprongen.

  BTW valt hier o.a. onder, zij het dat het een nogal grof mechanisme is. Directe belasting bij de productie waar algemene middelen worden benut zou beter zijn.

  Helaas moet ook rekening gehouden worden met de positie van onze eigen productie voor export. Als we enkel onszelf zouden belasten en het buitenland onze producten nog eens, dan kunnen we de tent sluiten. Dit is een wereldwijd fenomeen van incompetentie dus.

  Vandaar die BTW, op zich geen slechte belasting, als het daar maar bij bleef.

  * Betalen voor vervuiling

  Ofwel aantasten van de eerder genoemde algemene bronnen.

  Hier kun je denken aan zowel BTW als vergunningen en misschien wel sommige accijnzen (als is dat laatste meer ontmoediging en risico inperking ontstaan door vader overheid).

  * Betalen voor productiviteit

  Ah, eindelijk…inkomstenbelasting. De melkkoe van vrijwel elke overheid. Normaal gevonden door het gewone volk dat ermee is opgegroeid en verafschuwd door iedereen die beter weet.

  Het maakt je eigen concurrentie positie t.a.v. het buitenland zwakker. Het bestraft productie en dienstverlening en creëert een volk dat zich constant bestolen voelt (wat ook klopt) en dus geen ruk meer om anderen geeft, aangezien ze zelf al slachtoffer zijn.

  Dit is dan ook de belasting die je zo laag mogelijk moet houden. Vanwege de gemakkelijke inning en het gratis inzetten van werkgevers als belastinginners gebeurd voornamelijk het tegenovergestelde.

  Dit is politieke gemakzucht/opportunisme en/of economische zwakzinnigheid. Beide kan natuurlijk ook!

  * Betalen om dood te zijn

  Tja het bestaat, helaas wordt je niet meer levend als je “vergeet” af te tikken. Er zijn economen die dit de minst schadelijke belasting vinden, maar daar ben ik het absoluut niet mee eens.

  Het ontmoedigd mensen te sparen voor hun nageslacht en dat een goede start in het leven te geven. Nu veroorzaakt een overlijden vaak een sociaal en financieel drama voor de nabestaanden. En dan zijn er lijkenpikker eromheen die daar lekker aan verdienen, met de overheid voorop.

  De gedachte is dat zo voorkomt dat echt rijke mensen niet automatisch hun nageslacht in een zeer begunstigde positie plaatsen ten opzichte van leeftijdgenoten. Ook hier geld weer dat de echt rijken constructies hebben die dat effect geheel te niet doen en de gewone man dus wel de nadelen ondervind.

  Vanuit marktwerking en prijsvorming is het ook een slechte belasting. Bij overlijden zal er verrekend moeten worden en dat betekend liquidaties van assets. Huis verkopen, aandelen verkopen en dat onder tijdsdruk. Dat betekend dat er een niet natuurlijke prijzen ontstaan en dat brengt wil inefficiëntie met zich mee.

  De meevallers die een koper daarvan hebt zijn minder dan de uitgestelde bestedingen van de oorspronkelijke eigenaar + rente om het bezit al die tijd aan te houden. Kortom verspilling!

  Het maakt voor iemand die werkt of al geld heeft verdient en gespaard nogal uit hoe er belast wordt en de situatie is per individu anders. Dus je komt hier altijd uit op politiek opportunisme/idealisme en niet op wat economisch zinvol is.

  Maar in het land waar we gespecialiseerd zijn om de taart op te delen in plaats van te laten groeien, moet je geen intelligent beleid verwachten de komende generaties. We worden al generaties, en nog steeds overspoeld met dezelfde nonsense en de meesten zijn daardoor niet in staat na te denken. En dan kies je gewoon voor een politieke “voetbalclub” om ergens bij te horen en achter te staan en laat het denken over aan anderen die ook niet kunnen denken.

  Mooi systeem toch?

  Democratie zonder verantwoording en zonder mentaal onderlegde stemmers, die ook nog eens enkel nieuws horen dat de leiders die gekozen kunnen worden, wilt dat ze horen.

  Dit gaat waarschijnlijk pas veranderen na een echte shock. Gezien het beleid in Japan is een thermonucleaire ramp niet voldoende. Er zal iets aan te pas moeten komen wat gelijk, mogelijk groter in destructie is als WW II. Waarbij de meeste bestaande instituten die nu totaal disfunctioneel zijn hun macht verliezen.

  Tot die tijd zal voor veel mensen het motto zijn…profiteer ervan nu het nog kan, pak zo’n groot mogelijk stuk taart en ren!

  Maar om bij je vraag terug te komen, een andere manier van belasten beïnvloed het prijspijl en daarmee de officiële inflatiecijfers. Intuïtief voelde je al aan dat er iets mis is met die manier van meten, nu weet je ook waarom.

  Het verschil ontstaat doordat de producten en diensten onderling niet uit evenveel productie kosten bestaan. Bij een hogere inkomstenbelasting en minder BTW zal iets wat arbeidsintensief is duurder worden en iets dan nauwelijks arbeid nodig heeft, iets goedkoper.

  Hoe je dit in inflatie terug ziet hangt dus geheel ad van hoe je de meting uitvoert, welk product reken je mee en hoe zwaar maak je de weging. EN dan wordt er nog vanuit gegaan dat iedereen ongeveer eenzelfde uitgavenpatroon heeft, wat dus ook niet het geval is. Ook wordt er geen rekening mee gehouden dat als iets te duur wordt, mensen een goedkoper alternatief gaan gebruiken. Niet per se omdat de voorkeur anders is geworden, maar omdat ze niet anders kunnen!

 61. eric406 Zegt:

  pietsje:
  Kan inmiddels al op mijn 55e met pensioen….Heerlijk!

  Dream on.
  Je hebt al net als Dr.t geen idee waar het allemaal over gaat, of wel. In zovere dat jij nog wel zo slim bent om je belastingteruggave te gebruiken om je schuld naar beneden te brengen. Dat je dat kunt doen, betekent dat je het niet nodig hebt om de maand door te komen. Ik mag daar uit afleiden dat je een huis hebt gekocht dat bij je inkomen past,chapeau.

 62. Voerman Zegt:

  B88: Voerman dan ben ik toch benieuwd wat je handel is?!!

  Linke soep! 🙂

  B88: Wie in de huidige situatie vrijwillig een huis koopt is gek!
  Wie in de huidige situatie vrijwillig een huis verkoopt ook.

  De huizen zijn momenteel te duur om te kopen.
  De huizen brengen momenteel niet genoeg om te verkopen.

  Je ziet aan de transactiecijfers dat velen er zo over denken. Wordt langzamerhand een spookmarkt.

  Graag gedaan!

 63. Keesje Zegt:

  1000 woningen executie geveild eind mei omgeving Nijmegen en Arnhem :

  omroepgelderland.n…ing.htm#.UZdkuFIayc0

 64. Keesje Zegt:

  De huizen zijn het onderpand voor tientallen miljoenen euro’s aan hypotheken die de SNS Reaal Bank aan vastgoedbedrijf Lips Capital Group verstrekte. De woningen worden geveild, omdat Lips niet aan de betalingsverplichtingen tegenover de bank voldoet. De huurders van de huizen zijn deze week op de hoogte gesteld.
  De internetveiling begint maandag en loopt via de site veilingnotaris.nl.

 65. Voerman Zegt:

  Keesje: De huurders van de huizen zijn deze week op de hoogte gesteld.
  De internetveiling begint maandag en loopt via de site veilingnotaris.nl.

  Als je er eentje koopt, dan koop je een huis in bewoonde staat. Voordeel is, dat die normaal gesproken flink wat goedkoper zijn.
  Anderzijds moet je als je er zelf in wilt gaan wonen die huurder maar eens uit zien te krijgen!
  Niet altijd zo simpel! 🙂
  Misschien kopen sommige huurders hun huis wel!
  Misschien beter voor de bank?

 66. Frank77 Zegt:

  95% van Taxatie waarde. ik vraag me altijd af hoe je taxatie waarde bepaald…

  Wat is de taxatiewaarde van een huis op dit moment? Gebaseerd op het aantal verkopen dat nu plaats vindt (waarbij er geen evenwicht is tussen vraag en aanbod immers gehalveerd tov 5 jaar geleden) of het ‘oude’ evenwicht van transacties. Kan iemand me helpen???

 67. Keesje Zegt:

  Voerman,

  Haha. Dat is een goed idee! Als bewoner er zelf eentje kopen an de executieveiling…..1000 huizen in een klap op een veiling, moet mogelijk zijn om een koopje te kunnen krijgen.

 68. RealisT Zegt:

  Mark: Er zijn toch weer 6500 huizen verkocht in april. Wie zijn toch die debielen?
  Mensen zonder TV en internet? Mensen die een bodem zien? Mensen die bang zijn dat ze straks minder “mogen” lenen?

  Of mensen die dankzij een starterslening van de gemeente toch net dat leuke huisje kunnen kopen.
  Ruim 20.000 zijn er de afgelopen tijd al verstrekt. Ruim 200 gemeenten doen mee. Bedragen varieren van 25.000 tot ver voorbij de 50.000 Euro.

  In veel gevallen mag de starterslening ook worden gebruikt om de woning op te knappen. Voorbeelden van starters die op een totaal verouderde woning van 140k 40.000 euro voor renovatie van de gemeente krijgen.

  Zo hoeft de verkoper niet te zakken en draaien de elskuikens (belastingbetalers) op voor sub-prime.

 69. Keesje Zegt:

  Frank77,

  Zal wel gerekend worden met andere transacties en huisstaat en grond in de buurt, zo niet aanwezig, dan met landelijke cijfers van daling sinds 2008 of zo……-20% of zo….en dalende…

 70. Keesje Zegt:

  Voerman,

  Pfffffff als opkoper van een bewoond woco huurhuis, daar zitten mensen in die vaak recht hebben op huurtoeslag op een zowiezo lage huur……..die krijgen ze dan beide niet meer als het huis niet aan een andere woco verkocht wordt maar aan een particuliere investeerder…..gaan die mensen er uitgegood worden dan omdat ze de hogere huur niet meer op kunnen brengen en geen huurtoeslag meer gaan krijgen dan ?!

  Vreselijk……

 71. Voerman Zegt:

  Keesje:
  Voerman,

  Pfffffff als opkoper van een bewoond woco huurhuis, daar zitten mensen in die vaak recht hebben op huurtoeslag op een zowiezo lage huur……..die krijgen ze dan beide niet meer als het huis niet aan een andere woco verkocht wordt maar aan een particuliere investeerder…..gaan die mensen er uitgegood worden dan omdat ze de hogere huur niet meer op kunnen brengen en geen huurtoeslag meer gaan krijgen dan ?!

  Vreselijk……

  Nooit een standaardverhaal.
  Onzekerheid voor bewoners.
  Wat hebben de bobo’s in het spelletje voor spelregels verzonnen?

 72. snorkel Zegt:

  Dawg: Zoals we hebben gezien is echter een groot gedeelte van de hypotheken aflossingsvrij, zo ook bij NHG hypotheken, hierbij wordt niet afgelost,

  Ik dacht altijd dat NHG verplicht 50% aflossen was (tot voor kort dus, nu is het 100% aflossen)… Heb ik dat dan al die tijd verkeerd gedacht?

  Joachim: Hoeveel houden ze eigenlijk over aan gemiddeld 1,19 verkoop per maand?

  Komt nog wel een paar duizend euro per Open Huizen dag bij. Maarja, dat is ook maar 2x per jaar. Laats ergens gelezen dat makelaars steeds vaker ‘listing fees’ gaan vragen ipv ‘sales fees’. Maar de consument was daar bepaald niet happig op geloof ik… Weet Maria misschien wel meer van

  De Pessimist: Het is wel erg makkelijk te sturen en btw verhoging is extra huur en extra IB en verlaging BTW is lagere huur.

  Klopt. Maar de modellen houden daar allemaal geen rekening mee, dus… Door belastingen/accijnzen/subsidies kan men de inflatie-/deflatiecijfers enorm sturen. En aangezien de meeste modellen toch alleen maar naar het eindcijfertje kijken en niet naar de scheve verdeling van inflatie/deflatie (biflatie) tussen verschillende producten/productgroepen/producttypes en de samenstelling van de prijzen, valt het niemand op.

  Dr.t: Dan kom je uit op een bedrag van 70.000.
  Ik denk dat kopers afh. van hoogte inkomen daar vijf a tien jaar voor nodig hebben.

  Grapje zeker. Mensen zitten al bij Radar op nationale TV te miepen over een onoverkoombare restschuld van €9.000 (nee, niet €900.000, niet €90.000, maar €9.000!). ja, een schuld van €70.000 wegwerken kan natuurlijk best in een paar jaar: http://www.wsnp.rvr.org/

  Peter: De grafiek met de huizenprijsontwikkeling vanaf 1628 http://tinypic.com/view.php?pic=2v8quef&s=6 is hier al eerder geplaatst,

  Nieuwe versie waarin de PBK gecorrigeerd is voor CPI, en de te verwachten prijsniveaus (bij aangenomen 2,5% CPI inflatie de komende jaren) op EVENWICHT en BODEM zijn ingevuld: http://oi40.tinypic.com/6r3vqh.jpg

 73. snorkel Zegt:

  snorkel: Nieuwe versie waarin de PBK gecorrigeerd is voor CPI, en de te verwachten prijsniveaus (bij aangenomen 2,5% CPI inflatie de komende jaren) op EVENWICHT en BODEM zijn ingevuld: http://oi40.tinypic.com/6r3vqh.jpg

  En nog even de disclaimer erbij: het blijft koffiedik kijken en hangt aan elkaar van aannames natuurlijk… Maar iets beters hebben we ook niet 😉

 74. Dr.t Zegt:

  Apekool: Stop eens met trollen.

  De rijksoverheid stelt modaal vast op 33000 (dat is dus niet de statistische modaal!).

  Het gemiddelde inkomen in Nederland is circa € 34.600 per jaar, daarmee heb je ongeveer 2100 per maand netto.
  Ach een eenduidig kader zou inderdaad verwarring voorkomen.
  Ik ben in mijn naieviteit ervan uitgegaan dat je als je het over he aflossen van schulden hebt hebt, je dan kijkt naar het inkomen per huishouding. Dankzij jou ben ik weer een stuk wijzer geworden. Je drukt je ook zo lekker genuanceerd uit. Bravo. Maar genoeg hierover.

 75. ll Zegt:

  snorkel: Ik dacht altijd dat NHG verplicht 50% aflossen was (tot voor kort dus, nu is het 100% aflossen)… Heb ik dat dan al die tijd verkeerd gedacht?

  Nee hoor, spaarhypotheken zijn ook aflossingsvrije hypotheken, je lost pas af als je contract is afgelopen …….

  Ondertussen in een Ierse krant een berichtje dat het hier in de NL niet zo goed gaat. 🙂

  irishtimes.com/new…etherlands-1.1397904

 76. snorkel Zegt:

  pietsje,

  Voor jou wel ja. Jou hoef ik ook niet te overtuigen. Wil ik niet eens 😉

 77. latida Zegt:

  De Pessimist,

  tufkaj,

  Voerman: Linke soep! <img class="wp-smiley" alt=":-)" src="huizenmarkt-zeepbe…es/smilies/icon_smil

  Haha Moest even lachen hierom leuke opmerking.

  Maar 900 euro in een half uur en dan een hele tijd niets, is voerman wellicht soms Stuntman? 😃

 78. snorkel Zegt:

  pietsje,

  Dat heet nou targetmarketing Pietsje 😉

 79. snorkel Zegt:

  pietsje: Ik begrijp jet wel hoor…

  Nee sorry, je begrijpt het verkeerd 😉

 80. snorkel Zegt:

  pietsje,

  Klopt, hoor ik vaker 😉

  Goed… leuk geweest weer. Mocht je ergens een argument in een ouwe sok vinden spreek ik je dan weer

 81. Voerman Zegt:

  latida: Maar 900 euro in een half uur en dan een hele tijd niets, is voerman wellicht soms Stuntman? 😃

  Niet echt, maar veel mensen vinden dat wel! 🙂

 82. Voerman Zegt:

  pietsje: Weet nu waarom u alleen staand bent.

  Velen hier zijn alleenstaand!
  Teveel argumenten gebruikt waarschijnlijk; niet te verwarren met “teveel geouwehoerd”. 🙂

 83. latida Zegt:

  Voerman: Niet echt, maar veel mensen vinden dat wel!

  Ik weet het al! Een echte voerman op een koets voor bruiloften en begrafenissen!

 84. Dr.t Zegt:

  Voerman: Niet echt, maar veel mensen vinden dat wel!

  Ik weet het al, Voerman was vast een makelaar!

 85. asd Zegt:

  Volgens de laatste MEV zijn de vooruitzichten voor NL niet rooskleurig. Een sluipend proces, waarvoor we intussen al zijn ingedeeld bij de FISH-landen.

  De inflatie in NL is momenteel al de hoogste in Europa, zo ook het gemiddelde prijspeil. Werkloosheid blijft toenemen, huizenprijzen dalen continu, we hebben geen maakeconomie meer, maar een praateconomie waar we ook geen echte opleving van kunnen verwachten.

  We zijn bovendien het land binnen Europa met de grootste schulden binnen privaathuishoudingen. De belastingdruk, direct en indirect,accijzen en BPM behoren tot de hoogste in Europa.

  Verdienmogelijheden worden steeds kleiner voor grote groepen NL’ers, die in de afgelopen decennia zo dom zijn geweest zich enorm in de schulden te steken.

  Ga dat maar eens aflossen in de ontstane situatie: onbegonnen werk, waarvan de gevolgen in de komende decennia nog merkbaar zullen zijn.

  Het is natuurlijk voor de hand liggend, dat “regelingen ter bevordering van het woningbezit” sluipenderwijs tot de verleden (goede oude) tijd gaan behoren.

  Anderzijds zullen telkens nieuwe belastingmaatregelen worden bedacht om de gigantische rekening deels bij het spaarzame deel van de bevolking te leggen en deels via inflatie en geldpolitiek (laag disconto, ook niet goed voor de pensioenen) te laten verlopen.

  Vandaar dat we al zijn ingedeeld in de FISH-reeks, waarvan NL ook nog eens de hoogste schulden heeft!

  Met onze open economie, die – net als Den Haag – meedeint op de ontwikkelingen in de wereld, moeten we het hebben van export. Waar naar toe?? Zakt dus ook verder in.

  Zullen dan toch de EU en de Euro voor ons de laatste strohalmen zijn waar we ons aan vast kunnen klampen zoals Frankrijk Italië, Spanje, Griekenland en Portugal?

  Maar dan moeten we wel blijven bezuinigen om als mank land de rekeningen aan Brussel, de ECB en het ESM te blijven voldoen.

  Klapt de Euro desalniettemin in elkaar, dan zullen we het met de Gulden moeten zien te redden. Is die dan koopkrachtig genoeg? Ik vrees van niet. Maar goed voor de export zou je dan zeggen: bollen, kaas en Wasserbomben, maar niet voor het algemene prijsniveau. Vermoedelijke blijven dan de laag geschoolde arbeidskrachten uit Oost-en Zuideuropa komen.

  Gaat de Euro het daarentegen wel redden, dan zal er een enorme opwaardering van de munt plaats vinden met als gevolg, dat arbeid in de EU-zone te duur wordt, bedrijven hun activiteiten verleggen naar lage lonen landen en de werkloosheid verder oploopt.

  Geen prettig scenario voor een land om van je schulden af te komen.

  Ik vrees alleen,dat een aantal lieden op dit blog het gewoon niet begrijpt, dat Sinterklaas NL voortaan links zal laten liggen!

 86. Voerman Zegt:

  Dr.t: Ik weet het al, Voerman was vast een makelaar!

  Origineel gevonden! 🙂

 87. latida Zegt:

  nhz,

  Dr.t: Ik weet het al, Voerman was vast een makelaar!

  ha! goeie!

 88. latida Zegt:

  asd:
  Volgens de laatste MEV zijn de vooruitzichten voor NL niet rooskleurig. Een sluipend proces, waarvoor we intussen al zijn ingedeeld bij de FISH-landen.

  De inflatie in NL is momenteel al de hoogste in Europa, zo ook het gemiddelde prijspeil. Werkloosheid blijft toenemen, huizenprijzen dalen continu, we hebben geen maakeconomie meer, maar een praateconomie waar we ook geen echte opleving van kunnen verwachten.

  We zijn bovendien het land binnen Europa met de grootste schulden binnen privaathuishoudingen. De belastingdruk, direct en indirect,accijzen en BPM behoren tot de hoogste in Europa.

  Verdienmogelijheden worden steeds kleiner voor grote groepen NL’ers, die in de afgelopen decennia zo dom zijn geweest zich enorm in de schulden te steken.

  Ga dat maar eens aflossen in de ontstane situatie: onbegonnen werk, waarvan de gevolgen in de komende decennia nog merkbaar zullen zijn.

  Het is natuurlijk voor de hand liggend, dat “regelingen ter bevordering van het woningbezit” sluipenderwijs tot de verleden (goede oude) tijdgaan behoren.

  Anderzijds zullen telkens nieuwe belastingmaatregelen worden bedacht om de gigantische rekening deels bij het spaarzame deel van de bevolking te leggen en deels via inflatie en geldpolitiek (laag disconto, ook niet goed voor de pensioenen) te laten verlopen.

  Vandaar dat we al zijn ingedeeld in de FISH-reeks, waarvan NL ook nog eens de hoogste schulden heeft!

  Met onze open economie, die – net als Den Haag – meedeint op de ontwikkelingen in de wereld, moeten we het hebben van export. Waar naar toe?? Zakt dus ook verder in.

  Zullen dan toch de EU en de Euro voor ons de laatste strohalmen zijn waar we ons aan vast kunnen klampen zoals Frankrijk Italië, Spanje, Griekenland en Portugal?

  Maar dan moeten we wel blijven bezuinigenom als mank land de rekeningen aan Brussel, de ECB en het ESM te blijven voldoen.

  Klapt de Euro desalniettemin in elkaar, dan zullen we het met de Gulden moeten zien te redden. Is die dan koopkrachtig genoeg? Ik vrees van niet. Maar goed voor de export zou je dan zeggen: bollen, kaas en Wasserbomben, maar niet voor het algemene prijsniveau. Vermoedelijke blijven dan de laag geschoolde arbeidskrachten uit Oost-en Zuideuropa komen.

  Gaat de Euro het daarentegen wel redden, dan zal er een enorme opwaardering van de munt plaats vinden met als gevolg, dat arbeid in de EU-zone te duur wordt, bedrijven hun activiteiten verleggen naar lage lonen landen en de werkloosheid verder oploopt.

  Geen prettig scenario voor een land om van je schulden af te komen.

  Ik vrees alleen,dat een aantal lieden op dit blog het gewoon niet begrijpt, dat Sinterklaas NL voortaan links zal laten liggen!

  Ja, als de bevolking in bepaalde landen niet voldoende pro-eu zijn komen ze op wonderbaarlijke wijze middels hun banken in een neergaande economische spiraal terecht. Frankrijk, NL, Ierland, allemaal nee gestemd tegen de grondwet. Social engineering via de portemonnee om het verzet te breken?

  Zou zomaar kunnen. Hypotheken worden immers niet meer verstrekt, hoe doen andere landen dat dan en waarom hebben zij veel minder last van de crisis en storten huizenmarkten niet in? Ik vraag het me af.

 89. latida Zegt:
 90. Dawg Zegt:

  asd,

  Ik vraag me af waar die, zeker op dit blog, onuitroeibare neiging vandaan komt, om de positie van de Nederlandse economie altijd op de meest zwartgallige wijze voor te stellen. Ja, als open economie deint Nederland mee op de golven van de internationale conjunctuur en als die conjunctuur in elkaar zakt zijn we de klos als iedereen. Voorlopig deinen we echter nog heel behoorlijk mee. Vorig jaar haalde Nederland een recordoverschot op de lopende rekening van de betalingsbalans ter grootte van 10% van het bbp. Dat is, paradoxaal genoeg, mede een gevolg van een nogal stompzinnig sociaal economisch beleid van onze regering, maar ‘t laat ook zien dat de internationale concurrentiepositie van Nederland voorlopig nog wel heel erg sterk is.

  Zolang een land een overschot op de lopende rekening heeft spaart dat land per saldo. Daar doen die hoge hypotheekschulden niets aan af.

 91. Steven Zegt:

  hj, en Paul

  sorry beetje late reactie. Ben het vrijwel altijd met de inhoud eens hoor van Paul.

 92. Steven Zegt:

  beetje off-topic maar wel interessant wat economie betreft:

  youtube.com/watch?…038;feature=youtu.be

 93. Keesje Zegt:

  Amsterdam gooit 300 bouwkavels op de markt:

  nul20.nl/nieuwe-ka…bod-voor-zelfbouwers

  Daar zullen de amsterdamse woningenverkoers blij mee zijn…

 94. Keesje Zegt:

  woningenverkoers = woningenverkopers

 95. RealisT Zegt:

  Dr.t: Blijft giswerk, maar stel dat het dertig procent is en een huis gemiddeld 210.000 heeft gekost. Dan kom je uit op een bedrag van 70.000.
  Ik denk dat kopers afh. van hoogte inkomen daar vijf a tien jaar voor nodig hebben.

  Ik denk dat het verlies in die prijsklasse uiteindelijk wel wat minder zal zijn, pakweg 45.000 Euro. Maar zelfs dat bedrag werkt de gemiddelde huiseigenaar niet binnen 10 jaar weg. Men loopt al vreselijk te miepen over 10.000 Euro restschuld. Niet omdat het niet op te brengen is, maar omdat men vaak domweg niet de wil ervoor heeft. Anders hadden ze eerst wel iets gespaard of geprobeerd af te lossen.

  In je toegift stel je dat een bedrag van 900 Euro per maand haalbaar moet zijn bij een gezamelijk jaarinkomen van 57.000 Euro. Die categorie zit echt niet in een koopwoning van rond de 2 ton. Eerder 3-4 ton. In die prijscategorie lopen de verliezen idd op tot 70-80k. Maar geen van de personen in kwestie die ik zelf ken ziet kans om zo’n restschuld binnen 10 jaar weg te werken.

  Als ik verder naar mijn eigen omgeving kijk, zie ik ook veel stellen met een gezamelijk inkomen van pakweg 40k met een hypotheek ergens tussen de 220-250k. Die hebben hun hoop vooral op de erfenis gezet, want aflossen doen ze alleen elkaar. In het huishouden. 😉

 96. ll Zegt:

  Dawg: Zolang een land een overschot op de lopende rekening heeft spaart dat land per saldo

  Dawg: Ik vraag me af waar die, zeker op dit blog, onuitroeibare neiging vandaan komt, om de positie van de Nederlandse economie altijd op de meest zwartgallige wijze voor te stellen.

  De positie van NL is dan misschien blooming zoals u zegt, ben zelf geen oekoenoom, maar daar gaat het hier helemaal niet om.

  Kan een huishouden in nood de rekening betalen uit een betalingsoverschot ?
  Kan een huishouden in nood de rekeningen betalen uit de pensioenpot ?

  NL is rijk aan middelen, waarmee blijkbaar niet betaald kan worden……., wat heb je er dan aan ……. als Rijk rijk zijn, is dat het streven ?

  NL is een rijk land, dat hoor je overal, maar NL heeft dan blijkbaar de burgers van dit rijke land off-balance gezet, want die kunnen bijna nikx meer betalen, behalve zeepbellers dan, die werden op slechte tijden bijtijds voorbereid, en zowaar op dit blog, dat wel 🙂

 97. Steven Zegt:

  Dat laatste filmpje hierboven over NHG geeft eigenlijk al aan wat de NHG eigenlijk zou moeten kosten.. Niet 1900 euro eenmalig, maar 70.000 🙂

 98. ll Zegt:

  Rare toestanden daar in Groenland op de meetstations ……….

  nl.weather-forecas…038;symbols=livetemp

 99. diesel60 Zegt:

  Haha nu breekt de pleuris uit.
  Lach me gek SUKKELS zo doorzichtig.
  Geef me je geld en je krijgt het terug ja ja….;
  Bloed over de straten.
  Maar eerst Den haag schoonvegen.

 100. Dawg Zegt:

  ll,

  Laat ik voorop stellen dat de totale hypotheekschuld in Nederland onmatig hoog is en wonen in dit land onnodig duur wordt gemaakt. Dat gezegd hebbend is het goed om naast die schulden ook oog te hebben voor de nettovermogenspositie van Nederlandse gezinnen. Die bedroeg in 2011 inclusief pensioenen 270.000 euro en exclusief pensioenen 185.000 per huishouden. Nee, dat vermogen is niet allemaal liquide, maar de totale hypotheekschuld is evenmin onmiddelijk opeisbaar in z’n totaliteit.

  cormol.files.wordp…udens-2007_20123.jpg

  Als je rekening houdt met het Nederlandse pensioenvermogen en -systeem komt ook de omvang van de Nederlandse staatsschuld in een ander perspectief te staan. Door de zogeheten ‘omkeerregel’zijn betaalde pensioenpremies onbelast en wordt belasting pas geheven op het moment dat de pensioenen worden uitgekeerd. Belastingopbrengsten worden op die manier naar de toekomst verschoven. Op de bijna 1000 miljard euro aan pensioenvermogen ligt daarom een latente belastingclaim waarmee je uitgaande, van 35% belasting de huidige overheidsschuld van 450 miljard zou moeten verminderen.

  De reden dat ik steeds terug kom op het overschot op de lopende rekening van de Nederlandse betalingsbalans is gelegen in het feit dat dit saldo per definitie gelijk aan de gezamelijke besparingen van bedrijven, gezinnen en overheid. Dat is minder toevallig of vergezocht dan op het eerste gezicht lijkt. Sparen is het niet besteden van inkomen. Hoe kan een in land meer inkomen verdiend worden dan besteed? Dat kan alleen maar als die bestedingen en dat inkomen uit het buitenland afkomstig zijn.

  Wel is het zo dat een toenemend deel van de Nederlandse besparingen neerslaat bij het bedrijfsleven en dat heeft alles te maken met een aanhoudende politiek van loonmatiging, een beleid dat vooral de belangen van Wientjes en diens achterban, het multinationale bedrijfsleven ten goede komt, maar o.a. de pest is voor het midden – en kleinbedrijf.

  mejudice.nl/artike…kt-naar-loonstijging

 101. asd Zegt:

  @96(Dawg),@94(latida),@32(Frans),@14(nhz),

  Ik verwijs allereers naar nhz, die aardig parafraseert hoe de huidige overheid met CBS en CPB vasthoudt aan zijn eigen waarheid t.o.v. de echte wereld.

  Zo bezien,Dawg, lenen de onderdelen van de betalingsbalans zich best voor een beetje “schuiven” om het resultaat politiek op te leuken. Wie zal het zeggen? Dat positieve resultaat op de lopende rekening betreft het verleden, terwijl ik het heb over mogelijke rampscenario’s voor de nabije toekomst. Wel geënt op de realiteit, die nooit leuk is. Trouwens het (zwartgallige) credo van dit blog biedt daartoe alle ruimte;

  Ook Frans, die wel vaker de vinger op de zere wonde legt, haal ik in dit verband aan, hoewel ik persoonlijk toch een optimistische (oud)grootstedeling ben;

  Dan de reactie van latida: welke vermoedens een mens ook kan hebben waarom hypotheken niet meer worden verstrekt en waarom de huizenmarkt in andere landen niet instort, is simpel een kwestie van cultuur.

  Die zorgt ervoor, dat Grieken, Spanjaarden en Italianen gemiddeld per capita rijker zijn dan Duitsers!

  De meeste huizen in die landen zijn eigendom van de familie en niet van de bank, terwijl NL’ers onder het motto “vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan” zich hebben laten verleiden tot het aangaan van hoge schulden met een hoge LTV-ratio wegens de onvolprezen HRA.

  En nou zitten ze hier met de gebakken peren en in Zuid-Europa (op dit punt) niet. En dat, jawel Dawg, bij verslechterende omstandigheden voor de toekomst!

 102. ll Zegt:

  Steven: Niet 1900 euro eenmalig, maar 70.000

  Yeah,

  NHG als hedge-fund met een leveradge van 36 , lijkt wel op een Ponzi-sceme 🙂

 103. ll Zegt:

  Dawg: Belastingopbrengsten worden op die manier naar de toekomst verschoven

  Dawg, hier komt verandering in, de inkomsten voor het Rijk uit toekomstige pensioenen gaan naar nu het heden, burgers gaan vanaf morgen of na de Pinksteren minder sparen in de pensioenpotten, en mogen dit geld uiteraard nu ook belast gaan uitgeven, het Ei van Columbus …… 🙂

  Oekoenomie gered, en de schulden kunnen worden afgelost ……… Morgen in het dagblad dat niet genoemd mag worden 😉

 104. ll Zegt:

  Dawg: Op de bijna 1000 miljard euro aan pensioenvermogen ligt daarom een latente belastingclaim waarmee je uitgaande, van 35% belasting de huidige overheidsschuld van 450 miljard zou moeten verminderen.

  Helder, de staatsschuld bestaat niet duzzzzz

 105. Dawg Zegt:

  asd,

  Het saldo van de lopende rekening is geen statistisch trucje waar van alles en nog wat mee ‘opgeleukt’ kan worden afhankelijk van de politieke voorkeur. Het enige wat het laat zien is dat Nederland in z’n totaliteit niet ‘boven z’n stand leeft’ of op ‘te grote voet’ zoals hier op dit blog maar al te vaak wordt gesteld of gesuggereert. Op te grote voet leven landen met een permanent tekort. Landen als de VS of, binnen de eurozone, de PIIGS.

 106. Dawg Zegt:

  ll,

  Ik ben geen voorstander van het maar oplaten lopen van de staatsschuld, maar het is wel goed om het gegeven van die latente belastingclaim in je achterhoofd te houden bij alle onheilsverhalen die Rutte cs ophangen ter rechtvaardiging om het financieringstekort onder de drie procent te krijgen.

  In iedere economie geldt dat het in totaal verdiende inkomen per definitie gelijk is aan het bbp en dat het bbp weer gelijk aan het totaal van de bestedingen in een land. Voor de landen aan de rand van de eurozone, de PIIGS, is er geen ontkomen aan bestedingsbeperking. Ze leven boven hun stand en betalen dat met een toiename van hun schulden aan het buitenland. Meer sparen, hogere belastingen en lagere overheidsbestedingen zijn een manier om de zaak recht te trekken. Nederland of Duitsland moeten dat beleid alleen niet gaan kopieren, want dan bezuinigen we de eurozone letterlijk kapot.

 107. asd Zegt:

  @111Dawg), op zich juist, dat de lopende rekening op feiten is gebouwd, maar dat neemt niet weg, dat binnen de economie als totaal, het politieke sturingsmechanisme onmiskenbaar aanwezig is.

  Zul je zeggen; dat is altijd al het geval geweest, maar ik ben nu wel erg wantrouwig (niet van aard) hoe dan een land met de grootste hypotheekschuld in de EU en een economie, die tot voor kort daar grotendeels op draaide, dan de consequenties te boek stelt. Dat wordt echt niet weggewerkt door een overschot op de lopende rekening, zeker nu groei het voorlopig laat afweten.

  Ik zie ons danook eerder in de richting van de PIIGS, Frankrijk en de VS dan Duitsland bewegen!

 108. Dawg Zegt:

  asd,

  Voor een land als Nederland hangt alles af van de internationale conjunctuur en eigenlijk is alles daarmee gezegd. Dat hele grote pensioenvermogen is uiteindelijk niet meer dan een papieren bezit, een claim op toekomstig inkomen waar van de uiteindelijke waarde afhankelijk is van het toekomstig rendement op hoofdzakelijk buitenlandse beleggingen en investeringen.Als de economie dus wereldwijd door de hoefjes gaat is het ook gedaan met de pensioenen. Mooier kan ik het ook niet maken. Datzelfde geldt ook voor de Nederlandse export en het saldo op de lopende rekening.

 109. lapje Zegt:

  NHG was er toch primair voor de banken en niet voor de subprime huizenkopers? Als er een groep gepakt wordt door deze veranderingen, is het wel de banken. Subprime hypotheekkraan (80% van alle woningtransacties op het moment!) wordt hier even vakkundig om zeep geholpen. Het is alsof je de vloer onder de huizenmarkt wegtrekt. Dinsdag huizenprijsindex van april min 10%. Over een half jaar min 15%.

  Hier hebben we toch met z’n allen op zitten wachten of niet?

 110. Frans Zegt:

  Dawg:
  asd,

  Ik vraag me af waar die, zeker op dit blog, onuitroeibare neiging vandaan komt, om de positie van de Nederlandse economie altijd op de meest zwartgallige wijze voor te stellen. Ja, als open economiedeint Nederland mee op de golven van de internationale conjunctuur en als die conjunctuur in elkaar zakt zijn we de klos als iedereen. Voorlopig deinen we echter nog heel behoorlijk mee. Vorig jaar haalde Nederland een recordoverschot op de lopende rekening van de betalingsbalans ter grootte van 10% van het bbp. Dat is, paradoxaal genoeg, mede een gevolg van een nogal stompzinnig sociaal economisch beleid van onze regering, maar ‘t laat ook zien dat de internationale concurrentiepositie van Nederland voorlopig nog wel heel erg sterk is.

  Zolang een land een overschot op de lopende rekening heeft spaart dat land per saldo. Daar doen die hoge hypotheekschulden niets aan af.

  Beste dawg, ik denk je dat je je verkijkt op het belang van de handelsbalans.
  It’s them banksters you know…
  Goed alle gekheid op een stokje: we zijn dus netto een export land: erg leuk, maar…
  Inderdaad zoals ll zegt, zegt dit niets over waar het geld beland.
  Verder zegt het weinig over de schuldenpositie versus bnp.
  Ook zegt het niets over veiligheid: er wordt vaak vermeld dat we welliswaar veel schulden hebben (hypotheek) maar dat daar de pensioengelden tegenover staan. Ik heb meer dan een jaar geleden als eens gezegd dat deze grote “spreidstand” zeer kwetsbaar is, en een groot virtueel gehalte heeft. Bovendien geeft deze grote spreidstand de mogelijkheid tot stevige manipulatie van de cijfers.
  De assets van de pensioenfondsen zijn beloftes die in de toekomst moeten worden ingelost: laat ik nu juist daar grote twijfels over hebben.
  O ja, dan hebben we het nog niet over de derivaten, de kunstmatig lage rente gehad.

 111. Dawg Zegt:

  lapje,

  Valt nog te bezien. Door de verscherping van de NHG-normen kunnen er minder woningen aangeboden worden tegen een prijs die restschuld oplevert. Banken voorkomen daar in ieder geval mee dat ze restschulden moeten nemen die ex post niet gedekt worden door de NHG. Huidige eigenaren die onder water staan komen nu niet van hun restschuld af en blijven gevangen zitten in hun huis.

 112. Frans Zegt:

  lapje:
  NHG was er toch primair voor de banken en niet voor de subprime huizenkopers? Als er een groep gepakt wordt door deze veranderingen, is het wel de banken. Subprime hypotheekkraan (80% van alle woningtransacties op het moment!) wordt hier even vakkundig om zeep geholpen. Het is alsof je de vloer onder de huizenmarkt wegtrekt. Dinsdag huizenprijsindex van april min 10%. Over een half jaar min 15%.

  Hier hebben we toch met z’n allen op zitten wachten of niet?

  Ik weet het niet… Als het potje met sneltreinvaart leeg loopt en de huizen te gemakkelijk met verlies van de hand worden gedaan is de schade voor de banken veel groter. Mijn gedachte is dat het the less evil van twee opties is voor de banken, maar het getuigd ervan dat ze et benauwd krijgen.

 113. Frans Zegt:

  Dawg:
  lapje,

  Valt nog te bezien. Door de verscherping van de NHG-normen kunnen er minder woningen aangeboden worden tegen een prijs die restschuld oplevert. Banken voorkomen daar in ieder geval mee dat ze restschulden moeten nemen die ex post niet gedekt worden door de NHG. Huidige eigenaren die onder water staan komen nu niet van hun restschuld afen blijven gevangen zitten in hun huis.

  Dat zeg ik! Gamma! Uh, inderdaad, en dat heeft tot gevolg dat het instorten van de huizenprijs minder snel verloopt: ook in het belang van de bank!

 114. Frans Zegt:

  Wat ik met een eerder reactie betoogde is: ga er maar vanuit dat ALLES erop gericht is het systeem in stand te houden, en de macht te houden, dit alles rucksichtlos ten koste van de burger.
  Corporate fascism: de belangen van de grote bedrijven en de banken wordt gediend, niet die van de burger.
  Vandaar natuurlijk onder andere dat de banken ten koste van alles “moeten” worden gered.
  Het wordt tijd het patroon te gaan zien, in deze tijd wordt het verblindend zichtbaar: je moet het alleen gaan zien.
  Die strictere NHG regels zijn niet zomaar een toeval.

 115. Dawg Zegt:

  Frans,

  Zie @Dawg 116, dan zie je dat ons perspectief in wezen niet zoveel verschilt. Wat alleen onjuist is dat Nederland te veel leent en te weinig spaart. Dat is pertinent onjuist. We sparen juist ontiegelijk veel, maar dat is tegelijkertijd ook onze achillespees.

 116. Frans Zegt:

  Dawg:
  asd,

  Voor een land als Nederland hangt alles af van de internationale conjunctuur en eigenlijk is alles daarmee gezegd. Dat hele grote pensioenvermogen is uiteindelijk niet meer dan een papieren bezit, een claim op toekomstig inkomen waar van de uiteindelijke waarde afhankelijk is van het toekomstig rendement op hoofdzakelijk buitenlandse beleggingen en investeringen.Als de economie dus wereldwijd door de hoefjes gaat is het ook gedaan met de pensioenen. Mooier kan ik het ook niet maken. Datzelfde geldt ook voor de Nederlandse export en het saldo op de lopende rekening.

  Oeps! Had ik nog niet gelezen, nou ja, dubbele post door twee verschillende personen: grappig!

 117. Dawg Zegt:

  Frans: Die strictere NHG regels zijn niet zomaar een toeval

  Dat denk ik dus ook. Zie @Dawg 9 in deze draad.

 118. Frans Zegt:

  Dawg: Dat denk ik dus ook. Zie @Dawg 9 in deze draad.

  Had ik al gelezen.

 119. Frans Zegt:

  Nog ff opgemerkt dat de grote “spreidstand” een bankster dream is. Much skin in the game.

 120. lapje Zegt:

  Dawg:
  lapje,

  Valt nog te bezien. Door de verscherping van de NHG-normen kunnen er minder woningen aangeboden worden tegen een prijs die restschuld oplevert. Banken voorkomen daar in ieder geval mee dat ze restschulden moeten nemen die ex post niet gedekt worden door de NHG. Huidige eigenaren die onder water staan komen nu niet van hun restschuld afen blijven gevangen zitten in hun huis.

  Welk percentage van de te-koopstaande huizen is een gedwongen NHG verkoop? Dat is echt peanuts in vergelijking met het vrijwillige verkoopaanbod. Het effect op de aanbodkant van de markt is echt marginaal. Het effect aan de vraagkant van de markt is immens. Uitgeklede NHG is: hogere rente, en strengere hypotheekeisen. Komt de betaalbaarheid en vraag dus niet ten goede.

 121. Frans Zegt:

  @ Dawg: leuk dat de handelsbalans 10% in de plus is, maar als ik een hypotheek afsluit is er ineens 350.000 Euro uit het niets getoverd. Heeft niets met in en export te maken.

 122. lapje Zegt:

  Dawg: Dat denk ik dus ook. Zie @Dawg 9 in deze draad.

  Of de NHG-eigenaar bij scheiding nu aan de bank restschuld moet betalen of aan de NHG… financiëel maakt dat niets uit.

  NHG is geen kwijtschulding van je schuld! Of mis ik iets?

 123. Frans Zegt:

  lapje: Welk percentage van de te-koopstaande huizen is een gedwongen NHG verkoop? Dat is echt peanuts in vergelijking met het vrijwillige verkoopaanbod. Het effect op de aanbodkant van de markt is echt marginaal. Het effect aan de vraagkant van de markt is immens. Uitgeklede NHG is: hogere rente, en strengere hypotheekeisen. Komt de betaalbaarheid en vraag dus niet ten goede.

  Klopt, maar je vergeet dat het daadwerkelijke transacties zijn die het prijsniveau doet bepalen. Juist liquidaties geven een sterke impuls naar beneden, en geven een “slecht voorbeeld”.
  De bankstes zetten alles op alles om maar niet tot een echte price finding te komen, en zolang mogelijk het sprookje in stand te houden.

 124. Frans Zegt:

  lapje: NHG is geen kwijtschulding van je schuld! Of mis ik iets?

  Ja, volgens mij wel. Ik dacht tenminste dat het door de NHG uitkerende instantie niet nog een claim legt op de betreffende huizenverkoper. (maar ik weet dan niet zeker)

 125. Dawg Zegt:

  Frans,

  Formeel krijgt de WEW bij restschuld een claim op de huiseigenaar met restschuld. Maar die kan worden weggestreept als er sprake is van verkoop ten gevolgev van echtscheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid etc.

 126. Frans Zegt:

  Wat ook aardig is om te bedenken, is dat de pensioenen ervoor bedoeld zijn om na het beeindigen van arbeid om van te leven. Het is dus een grote denkfout om te denken dat de schulden door de pensioenen worden dedekt.
  Ook al kan er zuinig worden geleefd na de pensioengerechtigde leeftijd, is dit OOK een voorschot op de toekomst, aangezien weinig bestedende ouderen ook een drukkend effect hebben op de economie, en dus de economie (verder) wordt uitgehold. (maar dat wordt natuurlijk door de propagande Goebbels express nooit vermeld)

 127. Dawg Zegt:

  lapje: Of de NHG-eigenaar bij scheiding nu aan de bank restschuld moet betalen of aan de NHG… financiëel maakt dat niets uit.

  NHG is geen kwijtschulding van je schuld! Of mis ik iets?

  Klopt, maar er is reden om aan te nemen dat er nogal wat afgesloten hypotheken niet aan de NHG voorwaarden voldoet(zie @Dawg9 met de verwijzing naar het artikel op Lux et Veritas)en dan kan de bank bij een armlastige verkoper naar z’n centen fluiten. Plus dat, zoals Frans stelt, de prijsdaling door dwangverkopen wordt tegengegaan.

 128. Dawg Zegt:

  Frans:
  @ Dawg: leuk dat de handelsbalans 10% in de plus is, maar als ik een hypotheek afsluit is er ineens 350.000 Euro uit het niets getoverd. Heeft niets met in en export te maken.

  Ja, en?

 129. lapje Zegt:

  @Frans
  Bij nalezen van de NHG-regels is het dus inderdaad zo dat een eventuele restschuld kwijtgescholden wordt.

  Ik onderken dat prijsvorming gebeurt op de marginale vraag en aanbod, dus in dat opzicht heeft een NHG liquidatie wel invloed op de marktprijsontwikkeling kan hebben. Ik betwijfel alleen nog steeds of de omvang van NHG liquidaties een significant aandeel van alle transacties is.

  NHG-huizenbezitter wordt dus ook genaaid, maar bovenal wordt de vraagkant van de markt nu echt geraakt. Unintended consequence? Wie weet!

 130. Frans Zegt:

  @ Dawg: en dus, uhmmm….
  Zegt de handelsbalans niets over de schulden die worden aangegaan.
  Het werkt in deze (internationale) wereld niet zo volgens mij om een hek om Nederland te zetten en te denken dat zolang de handelsbalans in de plus is dat er geen probleem is.
  Aflossingsvrij en spaarhypotheek: de grote scam van de eeuw. Weer de grote spreidstand, waar alleen de banken beter van worden.
  Geef het nou eens toe: we leven onder bankster occupation.

 131. Frans Zegt:

  lapje: Ik betwijfel alleen nog steeds of de omvang van NHG liquidaties een significant aandeel van alle transacties is.

  Ik denk het ook van niet. Maar… wat als de buitenlandse opkopers van Nederlandse op hypotheken gebaseerde papieren cijfers onder ogen krijgen dat dit wel zo was?? Ook zouden mensen slim kunnen worden en inderdaad een scheiding in scene kunnen zetten om van hun onder water staande huis af te komen.
  Dus ik zie een tweeledig doel: de huizenprijzenbubbel zoveel mogelijk in stand houden, en de NHG positie zo sterk mogelijk houden, zeker naar de buitenwereld toe. Als bekend zou worden dat de NHG in versneld tempo aan het leeglopen is zijn alle poppen aan het dansen, zowel in Nederland & de politiek, als voor de buitenlandse investeerders.

 132. Frans Zegt:

  Nogmaals: strengere HNG = Extend & Pretend.

 133. Dawg Zegt:

  Frans: Zegt de handelsbalans niets over de schulden die worden aangegaan.

  Jawel, per definitie. Het saldo van de handelsbalans is per definitie gelijk aan de totale besparingen van bedrijven, gezinnen en overheid in een land. Sparen is het niet besteden van inkomen. Hoe kan in een land minder inkomen worden besteed dan verdiend? Antwoord: dat kan alleen als het buitenland meer besteed in ons land dan omgekeerd. Daarom zul je zien dat als in ons land het spaarsaldo van de particuliere sector (bedrijven en gezinnen) bijvoorbeeld 40 miljard bedraagt en de overheid een spaartekort heeft van 18 miljard het saldo op de lopende rekening 40 – 18 = 22 miljard bedraagt.

 134. latida Zegt:

  Dawg:
  asd,

  Ik vraag me af waar die, zeker op dit blog, onuitroeibare neiging vandaan komt, om de positie van de Nederlandse economie altijd op de meest zwartgallige wijze voor te stellen. Ja, als open economiedeint Nederland mee op de golven van de internationale conjunctuur en als die conjunctuur in elkaar zakt zijn we de klos als iedereen. Voorlopig deinen we echter nog heel behoorlijk mee. Vorig jaar haalde Nederland een recordoverschot op de lopende rekening van de betalingsbalans ter grootte van 10% van het bbp. Dat is, paradoxaal genoeg, mede een gevolg van een nogal stompzinnig sociaal economisch beleid van onze regering, maar ‘t laat ook zien dat de internationale concurrentiepositie van Nederland voorlopig nog wel heel erg sterk is.

  Zolang een land een overschot op de lopende rekening heeft spaart dat land per saldo. Daar doen die hoge hypotheekschulden niets aan af.

  Leg de staatschuld en de belastingdruk voor de burger eens uit. Het systeem mag er dan op toezien dat er ‘zwakkeren’ worden geholden, de zwaarste lasten zitten echt niet op de sterkste schouders.

  De onvrede die breed gedragen wordt is een gevolg, niet een oorzaak, van een niet werkelijk democratische staatsinrichting, een overheid die niet naar de wensen van haar burgers luistert maar moet dansen naar wat een niet democratisch gekozen regentenklasse bepaalt.

  Ik noem een Europese Grondwet, niet gekozen Burgemeesters het ontbrken van bindende referenda, het tegen de zin van de bevolking deelnemen aan buitenlandse oorlogen, de zichtbaar onbebreidelde wildgroei van immigratie, de betutteling en overvloed aan regeltjes, de vriendjespolitiek, de files, de luchtvervuiling van zware chemische industrie, de eeuwenlange discriminatie door de overheid zelf, de regelneukers, moet ik doorgaan?

  Economie is meer dan geld. Aldus Arnold Heertje.

 135. Frans Zegt:

  Dawg: Jawel, per definitie. Het saldo van de handelsbalans is per definitie gelijk aan de totale besparingen van bedrijven, gezinnen en overheid in een land. Sparen is het niet besteden van inkomen. Hoe kan in een land minder inkomen worden besteed dan verdiend? Antwoord: dat kan alleen als het buitenland meer besteed in ons land dan omgekeerd. Daarom zul je zien dat als in ons land het spaarsaldo van de particuliere sector (bedrijven en gezinnen) bijvoorbeeld 40 miljard bedraagt en de overheid een spaartekort heeft van 18 miljard het saldo op de lopende rekening 40 – 18 = 22 miljard bedraagt.

  Dawg, we hebben een bankensector met de balans van 3 keer BNP. Schuldenpapieren worden aan het buitenland verkocht en vice versa.
  In feite zijn alle banken insolvabel, het sprookje is uit, maar dat mag niemand merken.
  Het ligt besloten in de manier van geld creeren.
  Volgens jouw redenering zou het steeds beter moeten gaan met Nederland, aangezien er permanent een overschot is in de handelsbalans: zou eenvoudig is het niet mijn beste.
  We leven in een gefinancialiseerde wereld, gebaseerd op schulden, nog in stand gehouden door lage rente.
  Waarom kon je vroeger nog rondkomen als de man een redelijke baan had, en moeten we ons nu te pok pleuris werken om het hoofd boven water te houden?
  Je mist de essentie door alleen naar de handelsbalans te kijken.

 136. Frans Zegt:

  latida: Leg de staatschuld en de belastingdruk voor de burger eens uit. Het systeem mag er dan op toezien dat er ‘zwakkeren’ worden geholden, de zwaarste lasten zitten echt niet op de sterkste schouders.

  De onvrede die breed gedragen wordt is een gevolg, niet een oorzaak, van een niet werkelijk democratische staatsinrichting, een overheid die niet naar de wensen van haar burgers luistert maar moet dansen naar wat een niet democratisch gekozen regentenklasse bepaalt.

  Ik noem een Europese Grondwet, niet gekozen Burgemeesters het ontbrken van bindende referenda, het tegen de zin van de bevolking deelnemen aan buitenlandse oorlogen, de zichtbaar onbebreidelde wildgroei van immigratie, de betutteling en overvloed aan regeltjes, de vriendjespolitiek, de files, de luchtvervuiling van zware chemische industrie, de eeuwenlange discriminatie door de overheid zelf, de regelneukers, moet ik doorgaan?

  Economie is meer dan geld. Aldus Arnold Heertje.

  Music to my ears!
  Corporate fascim! Told you so! 😉

 137. Frans Zegt:

  Ik vraag me ook af of de omzet van de postbusadressen companies die hier zitten voor belastingontduiking niet wordt meegeteld met het BNP…. zou de zaak aardig vertekenen.
  Daarnaast zijn er naar ik aanneem nog vele mechanismen die de gegevens van de handelsbalans minder bruikbaar maken.
  Alles is tegenwoordig gemanipuleerd.

 138. Dawg Zegt:

  latida,

  Ik verdedig het sociaal-economisch beleid van Nederland over de afgelopen dertig jaar niet. Verre van dat. Een groot nationaal spaarsaldo, met het bijbehorende overschot op de lopende rekening, kunnen heel goed samengaan met een hogere belastingdruk en een lager besteedbaar inkomen per huishouden, een schevere inkomensverdeling en slechtere publieke dienstverlening of een verkrachting van de democratie.

 139. latida Zegt:

  De staatschuld is in feite ook een tophypotheek: Alleen rente betalen, niet aflossen op het geleende geld, en in geval van overwaarde bijlenen.

  Als over een paar jaar de rente omhoog gaat met een paar procent is het gedaan met de autonomie, ook op financieel gebied.

 140. asd Zegt:

  Vanaf @116(Dawg) e.a., theoretisch op zich vaak juist, hoewel er veel over hoop wordt gehaald.

  De vraag is wie er “door de hoefjes gaat”, waar in de wereld en met welke gevolgen?

  Dat zal de richting van reële economische ontwikkelingen in heel wat landen bepalen, waar de theorie slechts achteraan kan hobbelen, tenzij er een nieuw licht opstaat van het kaliber Leo da Vinci.

  In eerste instantie worden die ontwikkelingen ook nog eens door culturele gegevenheden bepaald. Dat maakt het allemaal zo moeilijk. Daarom is de EU in zijn huidige vorm vroeg of laat niet meer te handhaven, maar dat is een ander chapiter.

  Wat NL betreft, staat het voor mij vast, dat “de goede oude tijden” uit de periode 1968-2008, nooit meer zullen terugkomen.

  Nou, bedenk maar welke conjuncturele c.q. culturele golven hierbij passen met bijbehorende vooruitzichten.

 141. Dawg Zegt:

  latida,

  Je moet de schulden en bezittingen in een land in hun totaliteit en in onderlinge samenhang bekijken. Voorlopig verdient de Staat op de combo staatsschuld /pensioensparen. Iedere ingelegde euro aan pensioenpremie kost de staat tussen de 35 en 52 cent aan gemiste IB. Dat geld wordt momenteel geleend tegen 1,5%. Aan pensioenrendement levert iedere euro minstens driemaal zoveel rendement op waardoor de tijdelijk misgelopen belastinginkomsten meer dan goedgemaakt worden.

 142. latida Zegt:

  Dawg,

  Ik snap de technische kant van het verhaal best wel, maar je moet naar de realiteit op de grond niet verliezen. Economie is niet een aangelegenheid die zich enkel en alleen in getallen op een balans laat vertalen, je moet kijken naar het effect van de maatregelen, en die hebben ertoe geleid dat er inderdaad een hoop onvrede is.

  Hoe bereken je de onvrede in economische termen op korte en lange termijn? Is onvrede onder burgers weg te strepen door numeriek gegoochel aan de bovenkant?

  Que bono?

  In dat licht is het toch vreemd om een staatschuld tegen pensioengelden weg te strepen?

  Pas sinds kort is het namelijk onlangs verplicht 2 jaar langer door te werken, en er is werkelijk niemand meer onder de veertig te vinden die gelooft dat er voor hem/haar ooit nog een pensioen ligt te wachten. Tegen die tijd moeten we tot ons 70e of langer werken.

  Overgiens heb ik vele jarenlang VUT premie moeten betalen, en ook daar niets van teruggezien. Wie zegt me dat het met mijn pensioengelden anders zal gaan?

  En dat is waar mensen naar kijken: De simpele realiteit.

  Als er honderden jaren lang een handelsoverschot is, en je bent een de rijkste landen ter wereld, waarom moet je dan toch 70% van je inkomen aan belasting betalen?

  En hoe valt dan nog die staatschuld uit te leggen, terwijl er overschot op de balans hoort te zijn?

 143. Maria Zegt:

  Frans: Klopt, maar je vergeet dat het daadwerkelijke transacties zijn die het prijsniveau doet bepalen. Juist liquidaties geven een sterke impuls naar beneden, en geven een “slecht voorbeeld”.
  De bankstes zetten alles op alles om maar niet tot een echte price finding te komen, en zolang mogelijk het sprookje in stand te houden.

  Duidelijk te zien bij veilingen waar “the Banksters” in grote getale proberen de prijzen in stand te houden. Als het niet goed gaat, koopt de bank.

 144. Maria Zegt:

  Frans: Ja, volgens mij wel. Ik dacht tenminste dat het door de NHG uitkerende instantie niet nog een claim legt op de betreffende huizenverkoper. (maar ik weet dan niet zeker)

  Correct, in ieder geval vorig jaar!

 145. Maria Zegt:

  Dawg:
  Frans,

  Formeel krijgt de WEW bij restschuld een claim op de huiseigenaar met restschuld. Maar die kan worden weggestreept als er sprake is van verkoop ten gevolgev van echtscheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid etc.

  Helemaal juist!

 146. Maria Zegt:

  Frans: Als bekend zou worden dat de NHG in versneld tempo aan het leeglopen is zijn alle poppen aan het dansen, zowel in Nederland & de politiek, als voor de buitenlandse investeerders

  Weten wij toch al jaren.

 147. Maria Zegt:

  Frans:
  Nogmaals: strengere HNG = Extend & Pretend.

  Tja, net zoals de makelaar met een dure auto en duur horloge. Schone schijn: “The Boquet residences, the lady of the house speaking!

 148. Maria Zegt:

  latida:
  De staatschuld is in feite ook een tophypotheek: Alleen rente betalen, niet aflossen op het geleende geld, en in geval van overwaarde bijlenen.

  Als over een paar jaar de rente omhoog gaat met een paar procent is het gedaan met de autonomie, ook op financieel gebied.

  Hear, hear!!!

 149. Maria Zegt:

  asd: Nou, bedenk maar welke conjuncturele c.q. culturele golven hierbij passen met bijbehorende vooruitzichten.

  Sla uit eigen moestuin!

 150. Dawg Zegt:

  asd,

  Ik kan me talloze economische rampscenario’s voorstellen die Nederland hard kunnen raken en wellicht ook hard zullen raken. Zo zal de eurozone in haar huidige samenstelling alleen in tact kunnen blijven bij aanhoudende inkomstentransfer van Noord naar Zuid. De mechanismen daarvoor bestaan al: garanties, ESM, bankenunie, ECB etc. Kan ons tientallen miljarden of wie weet honderden miljarden gaan kosten. Heb ik nog maar helemaal niet over de collateral damage als het dollarimperium in elkaar lazert.

  Waar ik moeite mee heb is dat onszelf arm rekenen op verkeerde gronden. Dat moet toch toch iets met onze calvinistische roots te maken hebben. Is helaas ook precies het sentiment waar de Rutte’s, Zijlstra’s, J.K. de Jagers en Blokjes bij aan proberen te haken en op in proberen te spelen wanneer ze hun huurbelasting, sluiting voor scholen voor speciaal onderwijs, ‘hervorming van de arbeidsmarkt’ of wat dan ook proberen te legitimeren.

  De euro is ten dode opgeschreven door fundamentele onevenwichtigheden in het onderlinge handels- en kapitaalverkeer. De uit de hand lopende overheidsschulden zijn daar slechts een symptoom en gevolg van. Ons sociaal-economisch beleid is dan ook niet meer dan symptoombestrijding en als middel trouwens nog erger is dan de kwaal.

  bureaudehelling.nl…ar-echte-oplossingen

  Door sparen en belastingenverhoging dreigt hier de economie te krimpen en dat proberen we dan te voorkomen door het pushen van de export door loonmatiging. Dus door landen die al veel te dik in de schulden zitten nog meer in de schulden te drukken. leuk voor de banken en meneer Wientjes plus achterban, maar de kosten van het leverancierskrediet komen via de eerder genoemde mechanismen wel op het bordje van de Nederlandse belastingbetaler want een schuld die niet kan worden betaald, die wordt niet betaald.

 151. Steven Zegt:

  komt misschien door de film die ik net keek : “casino” op rtl7 maar de posts zijn vrij fatalistisch. Denk dat nederland gewoon geld blijft verdienen en ben blij dat alles rond schulden op huizen (waar het allemaal op neer komt) gewoon goed op zijn bek gaat. Daarna wat goedkoper huren of kopen is niets mis mee. Zo ging het ook op de aandelenmarkt. Meestal volgt dan de huizenmarkt al binnen 2 jaar, maar ze stelden het uit door onrealistische renteverlagingen en dan ook nog met het gedrocht NHG (om on-toppic te blijven)

 152. Maria Zegt:

  Steven: Denk dat nederland gewoon geld blijft verdienen en ben blij dat alles rond schulden op huizen (waar het allemaal op neer komt) gewoon goed op zijn bek gaat.

  Je vertelt in een zin alles waar het om gaat!
  Geld verdienen en op zijn bek gaan!

 153. Frans Zegt:

  Steven:
  komt misschien door de film die ik net keek : “casino” op rtl7 maar de posts zijn vrij fatalistisch. Denk dat nederland gewoon geld blijft verdienen en ben blij dat alles rond schulden op huizen (waar het allemaal op neer komt) gewoon goed op zijn bek gaat. Daarna wat goedkoper huren of kopen is niets mis mee. Zo ging het ook op de aandelenmarkt. Meestal volgt dan de huizenmarkt al binnen 2 jaar, maar ze stelden het uit door onrealistische renteverlagingen en dan ook nog met het gedrocht NHG (om on-toppic te blijven)

  Tja, maar het is wel zo dat de huizenbubbel de creatie van geld, uh, schuld was, wat een booming economie opleverde. Het leeglopen van deze bubbel gaat onheroepelijk samen met een recessien, uh, nee een depressie gepaard.
  Het is moeilijk het effect van de instortende huizenbubbel op de economie te onderschatten.

 154. Adamus Zegt:

  nhz: Misschien waren het wel mensen die denken dat een huis kopen dankzij NHG risicovrij is (winst steek je in eigen zak, verlies daar is NHG voor), en (voorlopig) goedkoper dan huren. Gratis geld, je hoeft het alleen op te rapen, toch?

  Er is ook nog zoiets als koopgarant, daar staan gemeente en/of woco achter.

 155. Nico de Geit Zegt:

  Angela Merkel is zaterdag op privéaudiëntie geweest bij paus Franciscus. De protestantse Duitse bondskanselier viel de leider van de Rooms-Katholieke Kerk bij in zijn kritiek op de „tirannie van de markt”.

  telegraaf.nl/buite…valt_paus_bij__.html

 156. Adamus Zegt:

  tufkaj: 3400 over bij 57000? Bij lange na niet volgens mij. Eerder 2500.

  Je moet dan meer dan ywee keer modaal (€33K) verdienen.

 157. Adamus Zegt:

  Steven:
  komt misschien door de film die ik net keek : “casino” op rtl7 maar de posts zijn vrij fatalistisch. Denk dat nederland gewoon geld blijft verdienen en ben blij dat alles rond schulden op huizen (waar het allemaal op neer komt) gewoon goed op zijn bek gaat. Daarna wat goedkoper huren of kopen is niets mis mee. Zo ging het ook op de aandelenmarkt. Meestal volgt dan de huizenmarkt al binnen 2 jaar, maar ze stelden het uit door onrealistische renteverlagingen en dan ook nog met het gedrocht NHG (om on-toppic te blijven)

  De DJ stijgt weer lekker, als dat met huizenprijzen ook nog een keer kan 😉

 158. Keesje Zegt:

  opmaat.nl/zakelijk…cten/koopgarant.html

  – Korting op aankoopprijs en terugkoopgarantie

  – Delen van winst en verlies op verkoop huis

 159. Adamus Zegt:

  Dawg:
  latida,

  Je moet de schulden en bezittingen in een land in hun totaliteit en in onderlinge samenhang bekijken. Voorlopig verdient de Staat op de combo staatsschuld /pensioensparen. Iedere ingelegde euro aan pensioenpremie kost de staat tussen de 35 en 52 cent aan gemiste IB. Datgeld wordt momenteel geleend tegen 1,5%. Aan pensioenrendement levert iedere euro minstens driemaal zoveel rendement op waardoor de tijdelijk misgelopen belastinginkomsten meer dan goedgemaakt worden.

  Stel: we gaan voor een lager salaris werken, zoals zzp’ers ook doen, de staat mist dan IB en gaat dat lenen -verkoopt schuld aan Pensioenfonds!!!!!! Knots 🙂

 160. Adamus Zegt:

  Frans: Music to my ears!
  Corporate fascim! Told you so!

  Heertje schreef 40jr geleden ook dat “lucht” bij economie hoorde. Snap ‘m nu pas 😉

 161. Adamus Zegt:

  Nico de Geit:
  Angela Merkel is zaterdag op privéaudiëntie geweest bij paus Franciscus. De protestantse Duitse bondskanselier viel de leider van de Rooms-Katholieke Kerk bij in zijn kritiek op de „tirannie van de markt”.

  telegraaf.nl/buite…valt_paus_bij__.html

  Ze wil de stemmen uit Bayern ook wel binnentrekken.

 162. Adamus Zegt:

  latida:
  De staatschuld is in feite ook een tophypotheek: Alleen rente betalen, niet aflossen op het geleende geld, en in geval van overwaarde bijlenen.

  Als over een paar jaar de rente omhoog gaat met een paar procent is het gedaan met de autonomie, ook op financieel gebied.

  Misschien dat de afl.vr.generatiehypo ook doorgerold kan worden?

 163. Voerman Zegt:

  latida: Als over een paar jaar de rente omhoog gaat met een paar procent is het gedaan met de autonomie, ook op financieel gebied.

  Op spreken over renteverhoging en op al wat daar op lijkt rust een zeer zwaar taboe!

  Moet je maar kijken als dat aan de orde komt!
  Gaat de hele wereldroutine op de fles.
  Dan zal je een aap zien fietsen.
  Het lijkt onmogelijk, maar kan niet anders. 🙂

 164. Irydium Zegt:

  Frans: Dus ik zie een tweeledig doel: de huizenprijzenbubbel zoveel mogelijk in stand houden, en de NHG positie zo sterk mogelijk houden, zeker naar de buitenwereld toe. Als bekend zou worden dat de NHG in versneld tempo aan het leeglopen is zijn alle poppen aan het dansen, zowel in Nederland & de politiek, als voor de buitenlandse investeerders.

  Bij toenemende schade gevallen zal men de NHG verder stippen totdat NHG niet meer relevant is voor bank of huizenkoper. Misschien voor de rust voor binnenlandse politiek slim, maar buitenlandse investeerders zijn niet op hun achterhoofd gevallen.

 165. lorenzo Zegt:

  Maria: Steven: Denk dat nederland gewoon geld blijft verdienen en ben blij dat alles rond schulden op huizen (waar het allemaal op neer komt) gewoon goed op zijn bek gaat.

  Vanuit de emotie weergegeven en dat mag . Nu de vraag wie het uiteindelijk gaat betalen (en derhalve op zijn bek gaat..) en zelfs waarin ik zeg dat de woningbezitter (eigenaar zelfs Lex..) even stil moet zitten voor de komende ontwikkelingen .

 166. lorenzo Zegt:

  Dawg: Frans,
  Formeel krijgt de WEW bij restschuld een claim op de huiseigenaar met restschuld. Maar die kan worden weggestreept als er sprake is van verkoop ten gevolgev van echtscheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid etc.

  zeer beperkt en summier weergegeven , er moet echt aan meer voorwaarden worden voldaan .

 167. lorenzo Zegt:

  Apekool: Dr.t:
  Serieus? Modaal inkomen per huishouden bedraagt 57000. Stop eens met trollen.
  De rijksoverheid stelt modaal vast op 33000 (dat is dus niet de statistische modaal!).
  Het gemiddelde inkomen in Nederland is circa € 34.600 per jaar, daarmee heb je ongeveer 2100 per maand netto.

  Blijft een moeilijk onderwerp ; de frequentie van de coitis van de betreffende mens wordt op aanvraag en vaak gedetaileerd aan u meedegedeeld.
  De verdiensten echter worden u niet meegedeeld dan wel in een ander , veelal ruimer, daglicht gezet.

 168. Stoelgang Zegt:

  Frans:
  Weinigen hebben misschien door dat dit een onderdeel is van het grote in elkaar storten van de economie, de banken, en wat al niet meer??
  Ik bedoel te zeggen dat dit niet zomaar een losstaand iets is, maar onderdeel van een veel groter geheel.
  Ik zie een trein die in slow motion de afgrond in donderd, misschien hebben mensen hier meer met de beeldspraak van een huis die volkomen in elkaar stort: we hebben hiermee weer een baksteen die naar beneden valt.
  We are all doomed, er is geen oplossing.
  (we are all getting fecked)

  Eén nuance Frans, de instorting van (onder andere) de NL woning’markt’ is een GEVOLG van een groter geheel. Afijn, we hebben het over hetzelfde 😀 Het sprookje van NL is uit…

 169. Dawg Zegt:

  Adamus: Stel: we gaan voor een lager salaris werken, zoals zzp’ers ook doen, de staat mist dan IB en gaat dat lenen -verkoopt schuld aan Pensioenfonds!!!!!! Knots

  Nee, zo werkt het natuurlijk niet. Het pensioenfonds kan die extra staatsschuld alleen opkopen als er meer premie wordt afgedragen.

 170. Stoelgang Zegt:

  tufkaj: 3400 over bij 57000? Bij lange na niet volgens mij. Eerder 2500.

  Klopt, daar gaat het sommetje van Dr.T scheef.

 171. Dawg Zegt:

  Frans: Waarom kon je vroeger nog rondkomen als de man een redelijke baan had, en moeten we ons nu te pok pleuris werken om het hoofd boven water te houden?
  Je mist de essentie door alleen naar de handelsbalans te kijken.

  Welke essentie? Ik zeg alleen dat Nederland in z’n totaliteit minder besteedt dan het verdient. Dus een spaaroverschot en een overschot op de lopende rekening heeft. Dat sluit helemaal niet uit dat gezinnen minder te besteden hebben. Inkomens kunnen ook ergens anders terechtkomen dan bij gezinnen.

 172. tufkaj Zegt:

  Keesje: onderwerp ; de frequentie van de coitis van de betreffende mens wordt op aa

  Van alle lobbyisten die ik op internet tegenkom is de eigenaar van die tent wel de meest hardnekkige tegengeluidontkenner allertijden.

  Maar koopgarant is, als alle ‘hulp aan starters’ in te delen in 1 van 2 groepen:
  1) Doel om hetzelfde te laten betalen voor minder eigendom
  2) Doel meer te laten betalen voor hetzelfde eigendom.

  Koopgarant valt nu in 1, zodra de ‘extra koopkracht’ in de prijs is verwerkt ook nogeens in 2.

 173. tufkaj Zegt:

  tufkaj: Van alle lobbyisten die ik op internet tegenkom is de eigenaar van die tent wel de meest hardnekkige tegengeluidontkenner allertijden.

  Waarbij deze discussie dan wel weer geinig was: twitter.com/Woning…s/326701541358714881

 174. Stoelgang Zegt:

  pietsje:
  Eh, nee hoor! Ik bouw mijn schuld niet af. Heb een spaarhypotheek….Hierdoor kan ik juist maximaal blijven profiteren van de Hra en krijg ik van u nog eens extra veel geld terug. En dat mrt gelijk blijvende lasten en een mooi rente op rente effect! Betaal uiteindelijk maar 1/3e vanzijn huis… En straks nooit meer huur! Geweldig!

  Zalig zijn de onwetenden. Het rotsvaste vertrouwen in het nog immer bestaan van gratis geld en een prima demonstratie van de verblindende werking van cognitieve dissonantie. En dat allemaal in 1 reactie. Chapeau 😀

 175. Stoelgang Zegt:

  Pietsje, als uw situatie immers geen gevalletje van cognitieve dissonantie zou zijn, zou u niet steeds krampachtig uw eigen gelijk blijven schreeuwen, juist op dit forum dat zijn ontstaan aanvankelijk heeft te danken aan het tegendeel van wat u beweert. Het forum heeft zijn gelijk overigens al jaren bewezen en blijft dat nog steeds doen, maar dat terzijde. Ik wens u sterkte met uw zoektocht.

 176. Stoelgang Zegt:

  latida:
  De Pessimist,

  tufkaj,

  Haha Moest even lachen hierom leuke opmerking.

  Maar 900 euro in een half uur en dan een hele tijd niets, is voerman wellicht soms Stuntman? 😃

  Filmindustrie?

 177. Stoelgang Zegt:

  Maria: Hear, hear!!!

  Het onderpand is in het geval van de staatshypotheekschuld echter gevormd door papieren waarde. Tel daar het imposante lijstje garanties bij op waar de Staat (zowel intern als extern) goed voor is en het totale faillissement van NL is u helder.

 178. tufkaj Zegt:

  Stoelgang: Filmindustrie?

  Weet niet waarom ik het denk, maar dacht iets van mijnbouw/explosieven toch? Demolition-man 🙂

 179. tufkaj Zegt:

  VNG beweert dat grondprijsverlaging weinig zin heeft: ditiswijk.nl/polit…llon-loopt-leeg.html

 180. Dawg Zegt:

  Stoelgang,

  Gigolo.

 181. Philippulus Zegt:

  Tergend langzame massage in de MSM, of zal het een tantalusje blijken?

  ‘Grote projecten nodig voor vlottrekken economie’

  (Novum) – Het kabinet moet met grote gedurfde projecten komen om de economie op gang te slepen. Tegelijk moet het afspreken dat binnen vijf of tien jaar harde maatregelen worden genomen zoals hervorming van de hypotheekrenteaftrek, zei econoom Rick van der Ploeg in Eva Jinek op Zondag.

  http://www.nieuws.nl/755754

 182. maarten Zegt:

  eens met Steve Keen: debt Jubilee
  Meer overheid tekort

 183. NewKidInTown Zegt:

  hj: niemand wil die rijtjeshuizen van destijds 169.000 gulden kopen voor nu (in euro’s), schrik niet 349.000 euro

  Je ziet 1 ding over het hoofd, voor die 349.000 euro of 768.000 gulden, heb je wel een midden-“VILLA” 😉

 184. Frans Zegt:

  tufkaj:
  VNG beweert dat grondprijsverlaging weinig zin heeft: ditiswijk.nl/polit…llon-loopt-leeg.html

  Dit geeft goed weer hoe het in de praktijk werkt: veel mensen zijn er nog niet aan toe de koe achteraf in de kont te kijken. De schrijver heeft natuurlijk gelijk: de grondprijzen moeten uiteindelijk toch verder omlaag.

 185. asd Zegt:

  @161(Dawg),

  Met dit verhaal ben ik het zeker eens. Ik zou daaraan willen toevoegen, dat ik zelf een bestrijder ben van alles wat met een Calvinistische mentaliteit te maken heeft.Vooral in de economie en politiek van alledag! (Leuk toch, dat Merkel en de Paus elkaar gevonden hebben over het verderfelijke van vrije marktprincipes?)

  Ik probeerde echter (met mijn weggezakte economische kennis)uit te zoeken,waar NL zal komen te staan na de ongekende systeemcrisis waaraan geen eind lijkt te komen.

  Dan gelden voor mij criteria en data – niet ingegeven door Calvinitische sentimenten-, zoals ontwikkelingen op het gebied van: staatsschuld, begrotingstekort, produktie en diensten, consumptie, buitenlandse handel en politiek, belastingdruk, hoge privéschulden, overbevolking, instandhoudingen kapitaal- en duurzame consumptiegoederen, wo. onroerend goed, kosten toenemende criminaliteitsbestrijding(incl. witte boorden) infrastructuur, onderwijs, kunst en cultuur, kortom beschaving!

  En daar word ik niet “vrolijk” van, zeker niet van Brussel, die dit alles per land in een moloch van insitutionele kaders probeert te managen. Onbegonnen werk!

  Dit zou op den duur anders kunnen: bijvoorbeeld terug naar een systeem van wisselkoerspariteiten, waardoor de kracht en de output van een diversiteit aan Europese culturen (groepen landen) gecorporeerd in hun respectievelijke muntstelsels beter tot hun recht komen.

  “Bestuurders” komen dan ook dichter bij de bevolking te staan, die hen directer op de voet kunnen volgen (controleren is weer zo’n calvinistisch r*t woord).

  Een begin maken dus met een soort megaregionalisatie, die in de loop der tijd verder verfijnd kan worden.

  Hier en daar zie je al op diverse plaatsen in Europa, dat er vanuit de bevolking dergelijke iniatieven worden ontwikkeld.

  Misschien moeten we het voor ons aller toekomst wel helemaal niet meer van de politiek hebben en is deze crisis wel een zegen!(Toch weer wat Calvinisme).

  Nou ja, kan zo nog wel een tijdje doorgaan, maar ben het eens met je verhaal, zo ook met @153(latida) en o.a.@160(Maria), grappig, maar waar. Ik zie het namelijk ook die kant uitgaan: een klein elementje van het begin van regionalisatie dat groentetuintje!

 186. HNK Zegt:

  Pietsje: En nu zal ik wel zonder reden van opgaaf geblokeerd worden op dit forum. Zo gaan de mensen hier namelijk om met mensen met andere opvattingen …

  Bijna niemand is hier tegen kopen an sich, velen zoals ik denken dat het nu niet verstandig is. Als je dan de luxe hebt om comfortabel rustig toe te kijken hoe een overgewaardeerde huizenmarkt in elkaar zakt dan doe je dat.

  In je inflatie verhaal vergeet je overigens mee te nemen dat bij een hele hoge inflatie gepaard gaat met een hele hoge rente. Er is geen short-cut waarin schulden makkelijk economisch ontweken kunnen worden, behalve dan nog meer schulden maken. Probeer dat maar eens vol te houden.

  Zodra de HRA er eindelijk volledig af is, de prijzen tegen over 2008 met 50% zijn gedaald en de rente op een normaal hoger niveau staat, dan overweeg ik het wel om in te stappen.

 187. KoophuisXXL Zegt:

  Pietsje:
  De wereld zit vol met schulden … niet in de laatste plaats de overheden. De enige manier hoe zijn van hun schuld kunnen afkomen is inflatie. Is in de geschiedenis altijd zo geweest, gewoon weer een paar jaar 8-10% inflatie en we zijn als staat uit de problemen.

  Inflatie is volgens mijn beperkte economische kennis alleen mogelijk in een tijd dat er nieuwe dingen worden uitgevonden die het leven makkelijker maken en arbeid per persoon goedkoper.

  Volgens mij zitten we nu boven op de berg, arbeid is al geexporteerd, robots zijn een heel eind uitontwikkeld en de kennis economie die het allemaal moet gaan doen is mijns inziens ook een fabeltje.

  Ik zie nu niets zoals in de jaren ’80 waarbij bijvoorbeeld computers in zwang raakten voor de massa en industrie veel geld genereerden.

  Ben benieuwd voor de toekomst maar ben bang dat we aardig van de berg af gaan rollen doordat er wel inflatie is maar de lonen niet stijgen en zelfs dalen.

  ZZP-ers worden nu ineens na in 2008 massaal gedumpt te zijn veel gevraagd. voor minder geld als de vaste werknemer wel te verstaan.

 188. KoophuisXXL Zegt:

  Als je koopkracht daalt en inflatie stijgt dan hou je mijns inziens minder over om je schulden af te betalen en heb je geen reet aan inflatie.

  Ben gelukking ook geen natuurkundige of econoom..

 189. latida Zegt:

  Pietsje:
  De wereld zit vol met schulden … niet in de laatste plaats de overheden. De enige manier hoe zijn van hun schuld kunnen afkomen is inflatie. Is in de geschiedenis altijd zo geweest, gewoon weer een paar jaar 8-10% inflatie en we zijn als staat uit de problemen.

  Bijkomend voordeel … ook alle hypotheekschulden worden minder waard. Omdat ik voor een internationaal bedrijf werk ik al jaren dat de salarisen sterk stijgen.

  Eens kijken, hypotheken verdampen … huren zijn gekoppelt aan de inflatie. En huurders moeten hun hele leven huur betalen waar kopers daar (nog voor hun pensioen meestal) al na enkele decenia van af zijn.

  Als ik dan nog eens meeneem dat koophuizen in 90% van de gevallen een stuk beter wonen zijn … zeker als dat vegeleken wordt met de eenheidsworst van die WoCos …

  Tsja … wat zou ik toch doen.

  En nu zal ik wel zonder reden van opgaaf geblokeerd worden op dit forum. Zo gaan de mensen hier namelijk om met mensen met andere opvattingen …

  Als straks de prijzen met nog eens 30% gekelderd zijn, waar sta je dan als je 40% eigen inleg nagenoeg is verdampt en de hypotheekrenteaftrek is versneld afgeschaft en als gevolg daar weer van de prijzen nog verder dalen?

  Dan bestaat de kans dat zelfs jij onderwater komt te staan.

  Dit is gewoon niet de beste tijd om te kopen in Nederland.

  Een paar jaartjes wachten levert meer op. Op dit moment ruim duizend euro per maand. Spaar je dus 1000 euro per maand hoef je straks per gewachte maand 2000 euro minder hypotheek af te sluiten. In twee jaar tijd toch zo’n 48,000 euro, in vijf jaar tijd, wie weet wat dan de mogelijkheden zijn voor hen die wel het geduld kunnen opbrengen om te wachten op het juiste moment van instappen.

  Overigens verhogen ook internationale bedrijven de salarissen niet met 8-10%, zeker niet in Nederland. Per saldo zul je dan meer van je salaris kwijt zijn aan je hypotheek, maar ook aan al het andere wat je uitgeeft.

  Er is geen woningnood, er is een groeiende werkeloosheid, er zijn steeds meer mensen die onderwater staan, de banken willen niet meer, en er komen steeds meer leuke huurhuizen bij van huizen die niet verkocht kunnen worden. Sterker nog, ze kunnen de koophuizen nu al niet meer aan de straatstenen kwijt, hoe komt dat dan volgens jouw?

  Er staan immers inmiddels een slordige 270,000 huizen te koop en iedere maand worden er nog geen 7,000 verkocht, nog geen 4% oftewel minder dan 1 op de 25 te koop staande huizen.

  Maar goed, jij beweert dus dat de prijzen onder deze omstandigheden gaan stijgen, en je noemt dat een inhoudelijk commentaar.

  Dan kan het bijna niet anders dan dat je een manager bent, die hebben altijd zo’n heldere, rationele kijk op de zaken 😁

 190. tufkaj Zegt:

  Pietsje: Bijkomend voordeel … ook alle hypotheekschulden worden minder waard. Omdat ik voor een internationaal bedrijf werk ik al jaren dat de salarisen sterk stijgen.

  grappig, het internationale bedrijf waar ik werk niet. De bedrijven om me heen ook niet, eerder sprake van demotie en zwaardere beoordelingen om hetzelfde als voorheen te bereiken.

 191. NewKidInTown Zegt:

  Peter: De grafiek met de huizenprijsontwikkeling vanaf 1628 http://tinypic.com/view.php?pic=2v8quef&s=6 is hier al eerder geplaatst, daaruit kunnen we concluderen, dat binnen enkele jaren de prijzen weer op het lange termijn gemiddelde zullen liggen, dus waarschijnlijk is de daling pas afgelopen na 60% vanaf de top, 40% absolute daling plus 20/25% inflatie in ongeveer 8 jaar, tegen die tijd bestaat de NHG niet meer….

  Dan is mijn vraag, waarom zou de daling exact op het langjarige gemiddelde stoppen ? De term zegt het al, het is een gemiddelde, periodes erboven en ook periodes eronder. Vanaf het gemiddelde zou er ook best nog wel (zoals in het verleden) nog eens een 50% af kunnen.

  hotelivory.wordpre…iew-on-house-prices/

 192. Nico de Geit Zegt:

  Froukje de Both en haar ex Jeroen hebben afgelopen donderdag 16 mei officieel hun leuke eengezinswoning aan het Dobberhof in Landsmeer verkocht. (….) Froukje en Jeroen kochten hun optrekje in januari 2011 voor een prijs van 527.500,– euro.

  Ze lieten er een hypotheek op vestigen van 618.000,– euro en deze wordt niet gedekt door de verkoopprijs van 570.000,– euro. De laatste vraagprijs was overigens 599.000,– euro.

  Dit betekent dat Froukje en Jeroen een verlies moeten delen van 48.000,– euro.

  Foto: bekendeburen.nl/fr…ar-ex-delen-verlies/

 193. Adamus Zegt:

  Pietsje: Maar alleen als je het economisch waard bent natuurlijk …

  En in welke schaal zit je inmiddels?

 194. latida Zegt:

  Pietsje: Lieve Latida,

  Fijna dat uw persoonlijk gevoelens weer boven komen.

  Anyway … mijn argument is inflatie (met argumenten) en dat negeert u weer. Zo kunnen wij natuurlijk nooit inhoudelijk argumenteren …

  Liefs,

  Pietsje

  Goed lezen, je krijgt geen 8%-10% loonsverhoging. De meeste mensen lopen wat betreft hun inkomstenontwikkeling nu al achter op de inflatie, wat betekent dat ze meer geld nodig hebben om boodschappen te betalen en minder om aan wonen te besteden.

  En nee, er is geen tekort aan woningen, er is een tekort aan betaalbare woningen. Dat is iets anders.

  Heb ik soms gevoelige snaar geraakt dat je mijn grapjes niet weet te waarderen?

  Je bent dus manager? In dat geval een vraagje: Gaat de omvang van het personeelsbestand in de komende jaren omhoog of omlaag?

 195. latida Zegt:

  Pietsje: Ps, Er is geen woningnood? U leeft dan zeker in oost Groningen … o, nee … u speculeerd met 10% (risicovrij) in belgische grond.

  Anyway. In utrecht en amsterdam is er nog steeds een zeer grote vraag. Buren die hun huis hebben moeten verkopen van de bank (met 3 kinderen) wonen al 6 maanden in een caravan omdat ze geen woning kunnen krijgen.

  Wachtijd voor een huurwoning van belasting zuigende gesubsidueerde WoCois hier minimaal 3 maanden … en dan woon je in een achterstandswijk die binnen 3 jaar gesloopt gaat worden.

  ps, werkelozen moeten ook wonen

  Nee, ook België is niet correct. Werkelozen kopen over het algemeen geen huizen en zullen in veel gevallen de al dan niet vrije huurmarkt op moeten.

  En als ze werkeloos zijn kunnen ze minder betalen, wat in veel gevallen zal betekenen dat ze noodgedwongen hun te dure koophuis uit moeten, met alle gevolgen van dien.

  En sinds er steeds meer werkelozen bijkomen, geeft dat dus een negatieve druk op de huizen prijzen.

 196. latida Zegt:

  De volgens Pietsje zeer grote vraag in Utrecht en Amsterdam naar koophuizen wordt overigens vooralsnog niet tot uitdrukking gebracht in de prijsontwikkeling.

  De prijzen dalen en er is meer aanbod dan vraag. Het aanbod stijgt, en de vraag beperkt zich tot wat mensen zich kunnen veroorloven en wat de banken aan hypotheken willen uitzetten.

  Mensen kunnen zich over het algemeen nu al mi,der veroorloven en banken zijn kritischer en strenger dan ooit met het verstrekken van hypotheken.

  Tel uit je winst 😉

 197. latida Zegt:

  nhz,

  Pietsje: Het tweede artikel van deze site is : De eerste sensationele beelden van de inval in huis en bar van Barbie en Michael!

  Erg inhoudelijke en betrouwbare site dus. Echt de moeite waard om te citeren! Well Done!

  De getallen in dat voorbeeld spreken voor zich.

  Kom eens met een voorbeeld waarbij het omgekeerde het geval is, waar mensen die in de afgelopen 5 jaar een huis hebben gekocht deze met winst hebben verkocht.

  Maakt niet uit welke site, gewoon 1 voorbeeld is genoeg.

 198. latida Zegt:

  Pietsje: Ps, inhoudelijk op inflatie bent u nog niet ingegaan …

  Jazeker wel ik heb gesteld dat de loonontwikkeling niet hoger zal zijn dan de inflatie.

  Als uw loonontwikkeling sneller stijgt dan de inflatie, dan, ok voor u.

  Maar het grote plaatje is dat inflatie op zich de huizen prijzen niet doet stijgen als de lonen niet ook meestijgen, en dan doen ze niet.

 199. tufkaj Zegt:

  Pietsje: Ps, inhoudelijk op inflatie bent u nog niet ingegaan …

  Inflatie boeit geen klap voor de huizenmarkt. Stijgende inkomens en kredietruimte wel. Die zijn er niet, en die trend is voorlopig ook niet gekeerd.

 200. latida Zegt:

  Pietsje: Heeft u hier ook feiten/referenties naar?

  Ja.

 201. latida Zegt:

  Toch nog wel leuk om over het renderen van bosgrond: In de afgelopen 10 jaar is het in prijs verdubbeld. 100%/10=10% rendement per jaar + gratis brandhout. Gekocht voor minder dan 2 euro per vierkante meter, in een gebied waar relatief veel mensen zelf huizen bouwen, net buiten een grote stad.

  Inmiddels zijn de grond prijzen tussen de 4-10 euro per vierkante meter.

  Hier nog een investeringskans!

  denhaagfm.nl/2013/…t-huizenbouwers-uit/

 202. tufkaj Zegt:

  Pietsje: Klik eens op Oss?

  1) die cijfers zijn een jaar oud
  2) afgelopen jaar is er zo weinig verkocht in oss dat NVM geen vergelijkbare cijfers meer kan leveren
  3) De totale voorraad in Oss daalde met 8% in waarde afgelopen jaar
  4) Hoeveel winst houd je over als je inderdaad 2011Q1 hebt gekocht, 10% kosten koper had en 2012Q1 ‘laat uitbetalen’?

 203. tufkaj Zegt:

  Pietsje: Inflatie is de waarde van geld. Als die minder wordt dan wordt ook de schuld minder …. vanwaar dus dat u zo stoer hier zegt (en voor de zoveelste keer zonder argumenten) dat dit niet uitmaakt?

  Pfff, met zulke perperkte geesten zou ik BIJNA zeggen ga allen eens een collectieve cursus economie volgen aan de mavo (bestaat dat nog?)

  Inflatie geeft de waardeontwikkeling van je geld weer tegen een hoogst discutabel mandje van producten. Als ik mijn geld om ga ruilen tegen een huis, is mijn geld afgelopen jaar zo’n 6% MEER waard geworden.

  Over een paar weken begin je het te snappen en kun je deelnemen aan de discussie hier. Probeer tot die tijd niet teveel arrogante dingen te roepen.

 204. tufkaj Zegt:

  Pietsje: En waar wordt deze inflatie dan van betaald lieverd …. op grote schaal kan dat toch alleen maar van de lonen?!?

  Of er wordt minder verkocht. En wat gebeurt er nu?

  Juist.

 205. tufkaj Zegt:

  Pietsje: Hmmm, Latida vond 1 geval in de AFGELOPEN JAREN genoeg. En daarnaast heb ik netjes aangegeven dat het een oude link was.

  Hierbij dus aan de voorwaarden volgaan. Nu kunnen we dus die domme bitch dus afschrijven …

  Er is in afgelopen jaren nog niet 1 bloedzuigende troll geband hier. Maar let even op je taalgebruik en zeg sorry.

 206. tufkaj Zegt:

  Pietsje: Waarom? Omdat ik steeds geblokkeerd wordt door jullie??? Alleen omdat ik het niet met jullie eens ben? Jullie moeten juist sorry tegen mij zeggen …

  Tot nu toe geeft iedereen je nog gewoon antwoord. Kan me niet voorstellen dat je geband bent. Door te schelden zet je je zelf buitenspel, zo simpel is dat. Misschien moet je een momentje nemen om voor je te bedenken wat je uit de deelname aan dit forum wilt halen, anders dan mensen te kwetsen. Dus wat jij er aan hebt.

 207. latida Zegt:

  Pietsje: En die zijn???

  Eerst zegt u opzouten, en dan vraagt u om informatie.

  Eerst vraagt u om rekening te houden met uw gevoeligheden, en dan begint u zelf beledigend te worden.

  U rekent er dus op dat inflatie uw aangegane schulden waar u verplichtingen voor bent aangegaan als sneeuw voor de zon zullen verdampen.

  U geeft daarbij aan dat u hoopt op een inflatie van 8-10% per jaar, maar u houdt er geen rekening mee dat uw salaris niet met hetzelfde percentage zal stijgen.

  Inflatie gaat over de hoeveelheid geld die in omloop is. Waar dat geld vervolgens naartoe gaat, en wat er vervolgens mee gedaan wordt, is een heel ander verhaal.

  Wat Oss betreft, in 2010 al gingen met 13 procent omlaag:

  Bron:

  Oss ‐13%

  http://www.vbowonenenzo.nl/content.asp?id=793

 208. HNK Zegt:

  Pietsje: Ps, inhoudelijk op inflatie bent u nog niet ingegaan …

  Ik mis nog steeds je “inhoudelijke” reacties op de tegenargumenten, inflatie heeft een koopkrachtdaling tot gevolg, inflatie heeft een stijgende rente als gevolg.

  Overigens is dit een hele oude discussie, die hier:

  economist.com/econ…nt-economic-troubles

  Ook keurig uiteengezet is.

 209. KoophuisXXL Zegt:

  Jammer dat Pietsje het niveau zo onderuit haalt..
  Zelf zich altijd aangevallen voelen en zelf grof gebekt.

  Jammer dat er hier geen wegjoris systeem is:-(

 210. latida Zegt:

  Pietsje: Hmmm, Latida vond 1 geval in de AFGELOPEN JAREN genoeg. En daarnaast heb ik netjes aangegeven dat het een oude link was.

  Hierbij dus aan de voorwaarden volgaan. Nu kunnen we dus die domme bitch dus afschrijven …

  Het voorbeeld dat u geeft is niet vergelijkbaar. 0,2 procent stijging na een 13% daling is niet winstgevend. Het is niet eens voldoende om de overdrachtsbelasting eruit te halen.

  In het gegeven voorbeeld is 48,000 euro verlies geleden. Ik vroeg u om een concreet voorbeeld te geven waar een huis met Winst is verkocht. Een 0,2% stijging geflankeerd door jaren met sterke dalingen levert geen winst op. Het is nog niet eens 1/10e van de overdrachtsbelasting.

  Kwalificeert dus niet als winstgevend voorbeeld.

  Verder spat de boosheid er bij u af.

  Laat u zich op uw werk als manager bij een groot bedrijf ook op dezelfde manier uit tegenover uw collega’s en klanten als blijkt dat u ongelijk heeft?

 211. HNK Zegt:

  Pietsje: Lieverd van me, (met heb ik toch met u te doen)

  Zucht ik sluit me aan bij Tufkaj volg het forum een paar weken daar zul je een hoop van kunnen opsteken, en probeer jezelf verder een beetje fatsoenlijker op te stellen.

 212. Claude Zegt:

  Vergeet Pietsje en drink er alvast eentje op Double Digits Dinsdag! 🙂

 213. tufkaj Zegt:

  Microkrediet het volgende welfare-schandaaltje? economist.com/blog…w/te/bl/puttothetest

  Een collega van me gooit zijn hele ziel en zaligheid in het onderhouden van systemen voor een microkrediet-organisatie. Maar ik krijg toch ook wel erg vaak signalen dat de rentepercentages enorm zijn en het heul nie zo vriendelijk is als het lijkt allemaal…
  De nare trekjes van de wereldwijde zoektocht naar kredietexpansie wmb.

 214. tufkaj Zegt:

  Claude,

  haha, ik heb popcorn klaar hoor. Maar zó erg wordt het denk ik niet. De gemiddelde hypotheeksom is b.v. niet zo ver gedaald als vorig jaar juli toen er 4.6% (dacht ik?) vanaf ging in een maand…

 215. HNK Zegt:

  tufkaj: Microkrediet het volgende welfare-schandaaltje?

  Daar was enkele jaren geleden toch al veel om te doen? Rentes van plus 25% e.d. Hier een oud NRC artikel:

  nrcnext.nl/blog/20…k-op-microkredieten/

 216. latida Zegt:

  tufkaj:
  Microkrediet het volgende welfare-schandaaltje? economist.com/blog…w/te/bl/puttothetest

  Een collega van me gooit zijn hele ziel en zaligheid in het onderhouden van systemen voor een microkrediet-organisatie. Maar ik krijg toch ook wel erg vaak signalen dat de rentepercentages enorm zijn en het heul nie zo vriendelijk is als het lijkt allemaal…
  De nare trekjes van de wereldwijde zoektocht naar kredietexpansie wmb.

  Heb er ook inderdaad negatieve berichten over gelzen, exorbitante rentes en afsluitprovisies die niet in verhouding staan tot het geleende.. Verkocht aan mensen die de kleine lettertjes niet eens KUNNEN lezen..

  Deze blijft leuk trouwens, even lachen met ‘The Last Laugh’

  http://www.youtube.com/watch?v=vV3xY3Ry94s

 217. Philippulus Zegt:

  Over ballen en liegen gesproken, hoe zat het onderstaande nu precies in elkaar?

  snorkel: Oftewel; jij bent Adison?

 218. Philippulus Zegt:

  Sorry Maria, mea maxima culpa.

 219. Philippulus Zegt:

  Dat liegen geeft een flinke cognitieve belasting hé!?
  En nog gefeli met de lidwoorden 😉

 220. ll Zegt:

  Ondertussen in Bosch en Duin, een woningvoorraad voor 12 jaar, op funda ………

  huizenzoeker.nl/ko…laan-22/details.html

 221. Adamus Zegt:

  tufkaj:
  Microkrediet het volgende welfare-schandaaltje? economist.com/blog…w/te/bl/puttothetest

  Een collega van me gooit zijn hele ziel en zaligheid in het onderhouden van systemen voor een microkrediet-organisatie. Maar ik krijg toch ook wel erg vaak signalen dat de rentepercentages enorm zijn en het heul nie zo vriendelijk is als het lijkt allemaal…
  De nare trekjes van de wereldwijde zoektocht naar kredietexpansie wmb.

  Maxima Krediet.

 222. Pietsje Zegt:

  Philippulus: Dat liegen geeft een flinke cognitieve belasting hé!?En nog gefeli met de lidwoorden

  Sorry, begrijp ik niet … zal waarschijnlijk door mijn slechte Nederlands komen! Z ou u dat kunnen uitleggen (een soort semi-retorische vraag)

 223. latida Zegt:

  @Pietsje

  Wat doet u hier zelf eigenlijk? U was toch naar een feestje? Maar goed, zolang u hier bent, kunt u net zo goed even kijken wat het effect van de regeringsplannen zijn op uw situatie:

  nemassdeboer.nl/ni…-door-regeerakkoord/

  “Uit nadere uitwerkingen van de nieuwe plannen is duidelijk geworden dat het fiscale voordeel voor een grote groep van spaar- en beleggingshypotheken toch zal sneuvelen. De rente van bestaande spaarhypotheken blijft aftrekbaar – ook bij verhuizen en oversluiten – maar de opgebouwde waarde in het spaardeel is straks niet meer voor iedereen belastingvrij. Dit geldt ook voor hypotheken waar een beleggingspolis aan is gekoppeld.

  Het betreft hier tienduizenden mensen van wie het spaar- of beleggingsdeel van de hypotheek fiscaal niet is ondergebracht in de hiervoor genoemde inkomensbox 1, maar in vermogensbox 3. Deze constructie is de afgelopen jaren veelvuldig geadviseerd. ”

  en

  “Het nieuwe Kabinet heeft besloten dat vanaf 1 april 2013 de fiscale verhuizing van box 3 naar box 1 niet meer mogelijk is. Het wordt dus voor al deze mensen belangrijk om voor 1 april 2013 te beoordelen of overgang naar box 1 alsnog gewenst is. Niet doen, betekent mogelijk fors fiscaal nadeel. ”

  Uiteraard heeft u zonder twijfel alles netjes op tijd geregeld?

 224. Philippulus Zegt:

  Admin, namens alle lezers: dank u.

 225. tufkaj Zegt:

  ll:
  Ondertussen in Bosch en Duin, een woningvoorraad voor 12 jaar, op funda ………

  huizenzoeker.nl/ko…laan-22/details.html

  Die omschrijving!

  De Utrechtse Heuvelrug heeft zijn oorsprong in de voorlaatste ijstijd. Door de grote ijslobben werd zand en grind opgeduwd tot een grote rug aan het eind van de gletsjer. In de daarop volgende warmere periode smolt het ijs.

 226. jantje Zegt:

  Yes, pietsje weer geblokkeerd! Democratie rules!

 227. xx Zegt:

  Gewoon blokkrrn… Dan verbeterd u de wereld! Zielige mensen. Korea rules!

 228. b Zegt:

  En hor was Phil… Blabla dat weer als eerste? Zielig!

 229. Philippulus Zegt:

  b,

  Probeer ‘t nog eens.

 230. Philippulus Zegt:

  Philippulus,

  Herstel: veel lezers.

 231. xx Zegt:

  Gewoon blokereren die naderd denkenden…. Zo dacht videosite ook!

 232. Adamus Zegt:

  Philippulus:
  b,

  Probeer ‘t nog eens.

  Nu als 3HAchter 😉

 233. maarten Zegt:

  Dit intermezzo met de troll werd mede mogelijk gemaakt door: enz. enz.

 234. maarten Zegt:

  kijk ook weer naar de volgende aflevering van: Wie is de troll?

 235. WW Zegt:

  Wees er maar trots op! Mensen afschieten om hun mening! Waren de nazi’s ook goed in! U bent dus even veel waard! Ziek

  maarten:
  kijk ook weer naar de volgende aflevering van: Wie is de troll?

 236. Snorkel Zegt:

  Deze houding valt mij ook erg tegen! Mensen blokereren om hun mening moet ook hier niet kunnen!

 237. maarten Zegt:

  Snorkel,

  ik heb niets tegen klokkenluiders, wel tegen querulanten. Zwijgen is ook een kunst. Je hoeft er niet altijd te blijven discussieren als het gesprek een ziekelijke kant krijgt.

 238. tufkaj Zegt:

  Snorkel:
  Deze houding valt mij ook erg tegen! Mensen blokereren om hun mening moet ook hier niet kunnen!

  mening ja, schelden en godwinnen niet.

 239. Maria Zegt:

  In Argentinië gooide WE mensen hiervoor uit vliegtuigen! Afschieten die mensen!

 240. HNK Zegt:

  tufkaj: mening ja, schelden en godwinnen niet.

  Ach laat hem maar ratelen, gewoon negeren als het op deze manier moet. Ik kan me zijn frustratie ergens wel voorstellen hij heeft vast net van de NHG te horen gekregen dan zijn restschuld niet geheel vergoed gaat worden;)

 241. Voerman Zegt:

  Overman denk dat het buitensluiten van mensen om hun mening nooit de oplossing kan zijn

 242. Nico de Geit Zegt:

  Fraukje de Both verkoopt huis met restschuld: dat soort verhalen worden door de MSM verspreid om mensen eraan te laten wennen dat een koopwoning ook verlies op kan leveren.

  – Fraukje de Both: -60K, samen met haar vriend
  – Afgelopen week in Tros Radar restschuld: -16K en -9K!

  Het is allemaal een beetje te behappen.

 243. Voerman Zegt:

  Voerman: Overman denk dat het buitensluiten van mensen om hun mening nooit de oplossing kan zijn

  Deze post is niet van de enige echte Voerman.
  Voerman heeft dus een plaatsvervanger?

 244. Nico de Geit Zegt:

  HNK: frustratie

  Ik woon in een woning van ongeveer 300K, en die daalt naar verwachting dit jaar 7% in waarde – dat is 21K. Ik ben ondernemer en het is heeel erg rustig. Ik ben blij dat ik huur.

  Tegen die waardedaling valt eigenlijk niet te werken. Of je moet een extra baan nemen en dag en nacht gaan werken en alles in je huis pompen. En het verdampt gewoon.

  Er waren heel veel mensen die hun ‘overwaarde’ op maakten. Maar zouden er ook mensen zijn die een extra baan nemen om de waardedaling te compenseren? Daar komt bij dat de werkgelegenheid krimpt en de lonen onder druk staan.

 245. Hermanes Zegt:

  Dit is zowiezo een KUT log,ik ben een poosje geleden ook al geblokkeerd maar ben verhuisd en kan er weer op.Wat een trieste lui hier zeg,pak je popcorn er maar weer bij jongens en ga kijken hoe de huizenprijzen dalen en gniffelen….zieltjes die nooit een huis hebben kunnen kopen,

 246. bosa Zegt:

  ho ho, ik heb in de gouden tijd een huis gekocht.

  Nooit gek gedaan. Het risico altijd gezien van de hoogmoed die sommige mensen hadden. Geef de meeste op dit log juist heel erg gelijk juist.

  Ik gniffel helemaal niet, maar denk wel ‘wat staken de mensen zich toch in het pak’. En de banken maar lachen.

  Nogmaals ik heb een huis met op de top (2008) 155.000,- overwaarde. Nu 115.000,- overwaarde. En in een afzienbare tijd misschien 45.000,-. En denk je dat ik daar 1 minuut van wakker lig? Het antwoord is: Nee. Waarom? Omdat ik me niet gek liet maken. Door moest stromen of zoiets. Of lekker winkelen van de overwaarde.

 247. \\ Zegt:

  Gewoon zeggen ja Nico en alter egos zeggen… Dan overleef je het wel op dit forum!

 248. Philippulus Zegt:

  Was dat nu een Pietsje die een slechte Hermanes doet? verwarrend allemaal hoor. 🙂

  ————————-

  http://www.zeelandnet.nl/video/bekijk/video/17669

 249. Voerman Zegt:

  De enige echte Voerman denkt, dat een – of meer mensen momenteel proberen dit log op te blazen.

  Dat kan allen maar, als normaal-serieuze mensen tot vervelens toe op dat getrol blijven reageren.

  Trol-reageerders, hou daar svp mee op!
  Jullie zijn nog vervelender dan de trollen zelf.

  Bovendien haken serieuze Bloggers hierdoor op den duur door af!

 250. Hermanes Zegt:

  ja blokkeren zou ik zeggen,gelijkgestemden is altijd beter..

 251. Philippulus Zegt:

  ‘t valt niet mee hé!?

  aa: blokereren

  Snorkel: blokereren

  xx: blokereren

 252. Philippulus Zegt:

  Hermanes:
  ja blokkeren zou ik zeggen,gelijkgestemden is altijd beter..

  Ach, vergeet ik jou ook bijna.

 253. De Pessimist Zegt:

  Nico de Geit: Er waren heel veel mensen die hun ‘overwaarde’ op maakten. Maar zouden er ook mensen zijn die een extra baan nemen om de waardedaling te compenseren? Daar komt bij dat de werkgelegenheid krimpt en de lonen onder druk staan.

  Het zijn dingen die elkaar versterken :)geen overwaarde geen werk hahahha we gaan er aan.wordt schuld niet terug betaald dan moeten de banken gered dan heeft zelfs de neutrale huurder geen geld meer om uit te geven nog meer krimp enz enz afgelopen einde oefening inpakken en wegwezen

 254. maarten Zegt:

  voor sommige is een huis nog steeds een aantrekkelijke investering±
  zerohedge.com/news…rs-studio-39-million
  22000 kinderen dakloos in NY

 255. Steven Zegt:

  Philippulus,

  http://www.zeelandnet.nl/video/bekijk/video/17669

  Geen hypotheek betalen omdat ze het niet eens is met het geldsysteem,, tjonge: wedden dat ze wel bleef betalen als het huis NIET zakte in prijs.

 256. HNK Zegt:

  Nico de Geit,

  Dat bedoel ik, mensen komen er achter dat voor niets de zon op komt en gaan dan trollen op een blog uit frustratie. Ik kan me best voorstellen dat het zuur is als die geweldige financiële beslissing van een koopwoning met geleend geld op het verkeerde moment je een rib uit je lijf kost. De gemoederen lopen dan hoog op en dan is het makkelijker om op een blog te blijven schreeuwen dat je gelijk hebt dan om de hand in eigen boezem te steken.

 257. maarten Zegt:

  zijn wij, als burgers ook geen asset die ergens in een cdo terecht komt? Ik weet niets van economie, maar het gaat toch allemaal om arbeid en productiviteit in de economie. Hier hoor je nooit iets over.

 258. tufkaj Zegt:

  Snorkel:
  Deze houding valt mij ook erg tegen! Mensen blokereren om hun mening moet ook hier niet kunnen!

  blokereren

  just saying.

  Maar genoeg hierover. Eens met Voerman, niet reageren op een troll.

 259. tufkaj Zegt:

  oh, philipus was me voor 🙂

  Wat anders: ik kwam dit -tamelijk bizarre- artikel tegen: destentor.nl/2.254…-soms-niet-1.3819490
  Met een reclamelinkje er in en een tamelijk bizar betoog om niet je hypotheek van je naam te laten halen. Speelt hier soms mee dat banken de gemiddelde LTV van hun te securitiseren hypotheken onder de 80% moet zien te brengen? Dan helpt het natuurlijk niet als de 0 tot 20% hypotheken ineens geheel uit de boeken verdwijnen…

 260. maarten Zegt:

  tufkaj,

  Die laatste zin, die suggereert dat criminelen langs kunnen komen als je de hypotheek door laat halen. Tsjaaa.. zoals de waard is…

 261. Nico de Geit Zegt:

  HNK: Ik kan me best voorstellen dat het zuur is als die geweldige financiële beslissing van een koopwoning met geleend geld op het verkeerde moment je een rib uit je lijf kost.

  Het is meer dan een rib uit hun lijf. Mogelijk zitten ze tot hun dood in de schulden. Maar ja, als je een verbond sluit met de duivel moet je ook de rekening betalen.

  Ik denk niet dat de schuldsanering zo soepel blijft als nu. 2e auto inleveren, sportkanaal eruit en niet meer naar het buitenland op vakantie. De budgetcoach helpt.

  Als ik erin zou zitten zou ik ook niet weten hoe ik eruit moest komen. Ze hadden moeten verkopen in 2008 – maar dan begint hun vrouw te gillen. Huurhuis? Geen sprake van. ‘Ik ga niet tussen schorriemorrie wonen’.

  Eenmaal onder water zitten ze vast, de bank accepteert verkoop met een restschuld vaak niet. En bovendien: waar moeten ze heen?

  De duivel leeft van leed.

 262. Nico de Geit Zegt:

  maarten: het gaat toch allemaal om arbeid en productiviteit

  Klopt: productie en consumptie. Veel goederen en diensten betekent een hoge welvaart. Maar het is allemaal een beetje scheefgegroeid door dat gratis geld.

  Robinson Crusoë had dat probleem niet: hij maakte zijn eigen welvaart.

 263. tufkaj Zegt:

  maarten:
  tufkaj,

  Die laatste zin, die suggereert dat criminelen langs kunnen komen als je de hypotheek door laat halen. Tsjaaa.. zoals de waard is…

  ja, dat… Doet mij denken aan het dreigement van de gemeenten dat ‘de bank een lagere WOZ waarde níet kan gebruiken bij het heronderhandelen van de rente’, waarmee het hele gedoe over WOZ bezwaren begon.

  Nico de Geit: de bank accepteert verkoop met een restschuld vaak niet.

  Vind ik nogsteeds vreemd. In een normale boekhouding is de restschuld allang verwerkt. Bij banken niet. Wordt tijd dat alles wordt gehertaxeerd. Maar ja, door wie? Wie heeft baat bij lagere taxatie?

 264. De Pessimist Zegt:

  maarten: zijn wij, als burgers ook geen asset die ergens in een cdo terecht komt? Ik weet niets van economie,

  Het enigste wat nu weggegooid wordt zijn al die verloren werkjaren zonde gewoon en komt ook nooit meer terug. even wachten totdat de schuldenaren er met renteniers er uit komen tot die tijd ligt alles stil vrees ik .

 265. RealisT Zegt:

  Voerman: De enige echte Voerman denkt, dat een – of meer mensen momenteel proberen dit log op te blazen.

  Dat heb je goed Voerman!. Ik zie al een tijdje hetzelfde verschijnsel, ook op andere sites over de woningmarkt. Naarmate de koopmarkt verder wegzakt en herstel steeds verder weg lijkt, komen er helaas ook steeds meer gefrusteerde trollen bij. Dat ze juist hier de sfeer proberen te verpesten zegt misschien iets over de impact van dit blog.

  Ik ben zelf normaal gesproken geen voorstander om reaguurders weg te jorissen. Iedereen mag z’n mening ventileren hoe tegendraads ook, zolang het maar fatsoenlijk gebeurt. Pietsje heeft m.i. de fatsoennormen met z’n constante denigrerende houding en verbale diaree ruim overschreden. En is dus wat mij betreft zelf geheel en alleen verantwoordelijk voor het resultaat.

  Ik snap trouwens sowieso niet wat iemand met zijn zelfverklaarde intellect op een blog vol met ‘gefrusteerde loosers en huurtokkies’ doet. Zo iemand heeft toch minstens ergens een belangrijke topfunctie met heel weinig vrije tijd? 😉 Wat is er misgegaan?

  Zo, nu weer lekker meelezen…

 266. Dawg Zegt:

  maarten: zijn wij, als burgers ook geen asset die ergens in een cdo terecht komt? Ik weet niets van economie, maar het gaat toch allemaal om arbeid en productiviteit in de economie. Hier hoor je nooit iets over.

  Reken maar van yes. Jij staat met je arbeid en inkomen borg voor ieder euro die de staat aan schulden maakt of garanties afgeeft.

 267. Voerman Zegt:

  Een bevriende notaris zei: doorhalen die hypotheek na aflossing. Kost maar een tientje of acht.
  Je weet nooit hoe in dit land met zijn veranderende regels een afgeloste hypotheek nog eens tegen je gebruikt kan worden door een bank. En hypotheek is tenslotte een hypotheek; afgelost of niet!

 268. tufkaj Zegt:

  Voerman,

  Mee eens. Maar ik vraag me af wat er achter zit. Het is óf een poging van notarissen om wat omzet te genereren door het ‘belang van goed advies’ voor het voetlicht te brengen, óf iemand heeft belang dat deze hypotheken in de boeken blijven staan.
  Nadat de bank erg lastig deed bij mijn vader om hem een bewijsje te sturen dat hij klaar was met aflossen zijn mijn paranoia-voelsprieten uit gaan staan 😉

 269. RealisT Zegt:

  Nico de Geit: Maar ja, als je een verbond sluit met de duivel moet je ook de rekening betalen.

  De ‘duivel’ herken je niet zomaar. Veel kopers werden vooral gedreven door financiele belangen: winst en netto maandlasten. Sterk afgaande ook op adviezen van een generatie ouders die is blijven hangen in de vorige eeuw. Wie/wat was nou die duivel?

  Mij is trouwens opgevallen dat jongeren steeds minder aan bezit en meer aan gebruik/ervaring hechten. Dat zag je al bij mobieltjes en content, nu dus ook bij auto’s. Als die trend voortzet, wordt huren nog eens heel populair. Gewoon 2 jaar huren voor een vast bedrag per maand zonder verdere kosten en aan het einde van je contract stap je over op het volgende kekke modelletje dat wéér meer te bieden heeft. Goed voor de doorstroming en marktwerking. 🙂

 270. tufkaj Zegt:

  RealisT: Veel kopers werden vooral gedreven door financiele belangen: winst en netto maandlasten.

  Of financiële mogelijkheden. Toen ik ging wonen waar ik woon had mijn ex een mes op mijn keel om te gaan samenwonen. Met 6 jaar inschrijfduur in Amsterdam ben je nergens en in vrije sector huur moet je best snel teveel verdienen voor iemand die aan het begin van zijn carriere staat.

  Trieste is dat ik nu een buurman heb die precies in dezelfde situatie zit. Hij zit in een sociale huurwoning met tijdelijk studentencontractje en moet er uit nu hij werkt. Wil graag blijven en weet dat de markt verder inzakt. Maar wat kun je doen? Mensen van zijn leeftijd hebben tijdelijke huur, tijdelijk werk en het getijde tegen op de woningmarkt.

  Hij is trouwens een collega, maar dat heb ik hem niet verteld 🙂 (zag het aan zijn leaseauto).

 271. latida Zegt:

  tufkaj:
  oh, philipus was me voor

  Wat anders: ik kwam dit -tamelijk bizarre- artikel tegen: destentor.nl/2.254…-soms-niet-1.3819490
  Met een reclamelinkje er in en een tamelijk bizar betoog om niet je hypotheek van je naam te laten halen. Speelt hier soms mee dat banken de gemiddelde LTV van hun te securitiseren hypotheken onder de 80% moet zien te brengen? Dan helpt het natuurlijk niet als de 0 tot 20% hypotheken ineens geheel uit de boeken verdwijnen…

  Zijn er aanwijzingen dat criminelen het kadaster monitoren?

  Zeer vreemd dit, inderdaad.

 272. snorkel Zegt:

  Vandaag de hele dag geklust, en dus (thank god!) de discussie gemist. En dan heb ik het niet over de wél interessante discussie tussen Dawg, Frans en asd 😉

  Zoals jullie al opgevallen was is deze post niet van mij. Ik schijf de maan van mijn alter ego nooit met een hoodletter, net als Voerman zijn naam niet als Overman schrijft.

  Philippulus: Over ballen en liegen gesproken, hoe zat het onderstaande nu precies in elkaar?

  snorkel: Oftewel; jij bent Adison?

  Lijkt me voldoende bewijs dat Pietsje hier onder ten minste één andere naam heeft gepost om de discussie te frustreren, al ver voordat hij ‘geholpen’ werd. Door consequent te liegen en beledigen (en ik zie dat hierboven nog heel wat meer stond) bereikt Pietsje maar één ding: Dat hypotheekbezitters als volslagen idioten worden neergezet… Want immers:

  “The most perfidious way of harming a cause consists of defending it deliberately with faulty arguments.”
  ― Friedrich Nietzsche

  Nou Pietsje, sommige van mijn berste vrienden zijn hypotheekbezitters, maar die staan over het algemeen heel wat meer open voor de werkelijkheid dan jij.

  Gelukkig kunnen de reageerders en ook de meelezers op dit blog het onderscheid tussen een goede discussie en een troll best wel maken 😉 Dus in feite help je de goede zaak vooruit Pietsje!

 273. Juan de Meeleezer Zegt:

  @ artikel

  Juan snapt het niet.

  Is de NHG nu wel of niet in staat om de uitkeringen die ze beloofd hebben te kunnen doen ook daadwerkelijk te kunnen doen.

  Weer een individueel geval wordt getoond zonder het grote plaatje inzichtelijk te maken.

  Wat hebben we aan dergelijke journalistiek, hier ontbreekt toch de inhoud. (?)

  Maar het kan zijn dat Juan wellicht wat gemist heeft.

 274. Juan de Meeleezer Zegt:

  snorkel: Gelukkig kunnen de reageerders en ook de meelezers op dit blog het onderscheid tussen een goede discussie en een troll best wel maken 😉 Dus in feite help je de goede zaak vooruit Pietsje!

  Als dat zo is
  is dat triest.

  Deze blog is over het algemeen een blog waar men elkaar op inhoud informeert en van mening verschilt op grond van inhoud.

  Onder andermans deelname schrijven valt hier niet onder.

  Allereerst dan ook de vraag of snorkel hier inderdaad een punt maakt, Pietsie wilt u daar op reageren ?

  Hoor en wederhoor

  is een prima principe.

 275. Juan de Meeleezer Zegt:

  ll: Ondertussen in Bosch en Duin, een woningvoorraad voor 12 jaar, op funda ………

  huizenzoeker.nl/ko…laan-22/details.html

  Klopt helemaal, het echte huizennieuws zit niet in het starterssegment, dat zit in het top- en middensgment.

  In plaats van de financiering van STARTERS, PRIJZEN van het TOPSEGEMENT, daar zit het nieuws. (beroepsdeformatie van journalisten)
  huizenmarkt-zeepbe…rder/#comment-111230

  Net als mevrouw Dr Ir Maartje Martens al reeds veel eerder (2009) aangaf.

 276. HNK Zegt:

  Nico de Geit,

  Het hangt er natuurlijk maar net vanaf hoe erg het verlies is. Een kennis zit met een restschuld van 42k, 7k daarvan hebben ze afgelopen 6 maanden afgelost. Ze leven zuinig en zetten zo veel mogelijk op zij, ik hoor ze er ook niet over klagen overigens.

  Maar de gevallen waarbij het om tonnen gaat daar zie ik het ook somber voor in, hoe kom je daar nog uit.

 277. Draaikont Zegt:

  Voerman:
  De enige echte Voerman denkt, dat een – of meer mensen momenteel proberen dit log op te blazen.

  Dat kan allen maar, als normaal-serieuze mensen tot vervelens toe op dat getrol blijven reageren.

  Trol-reageerders, hou daar svp mee op!
  Jullie zijn nog vervelender dan de trollen zelf.

  Bovendien haken serieuze Bloggers hierdoor op den duur door af!

  Eens. Ik was al afgehaakt. Verder moet een trol mijns inziens vermakelijk zijn. Ik ga binnenkort wel een poging wagen….

 278. snorkel Zegt:

  Over schuld, afbetalen, (gedwongen) verkoop en herstel van de AMerikaanse huizenmarkt:

  US Households Are Not “Deleveraging” – They Are Simply Defaulting In Bulk

  zerohedge.com/news…mply-defaulting-bulk

  En hoe zit dat dan in Nederland? Wij spaarzame Nederlanders zijn toch massaal netjes aan het aflossen/sparen, zoals het ons in de genen zit? Nou nee dus: refdag.nl/nieuws/e…_op_de_knip_1_733379 (site is op zondag gesloten… en zelfs Google Cache kan er niet omheen)

 279. Juan de Meeleezer Zegt:

  snorkel: om de discussie te frustreren

  Men kan
  – de discussie alhier proberen te frusteren
  – bloggers beledigen en anti-depressiva voor schrijven.

  ….

  Dat verandert helemaal niets aan de situatie op de NL woning-“markt” en zegt eigenlijk alleen maar iets over de kleingeestigheid van sommigen.

  Vrij jammer om daarmee bezig te zijn,
  kennelijk een ander stel normen en waarden meegekregen

  Maar het kan zijn dat Juan wat conservatief is in omngangsvormen, hij spreekt mensen die hij niet kent ook met u aan (en niet met U, dat is voorbehouden).

  Sin poesía
  no se puede torear

  Maar ook:
  Con tontos
  no se puede hacer nada 🙂

 280. Juan de Meeleezer Zegt:

  En off-topic.

  Korting op Spaanse huizen tot wel 50%

  Los Teatros del Canal acogen desde este jueves, 16 de mayo, la III Feria Hipotecasa de Ibercaja, con descuentos de hasta el 50% en viviendas repartidas por toda España, con especial presencia de inmuebles en Madrid, Toledo y en la costa mediterránea, como ha informado la entidad financiera a través de un comunicado.

  elmundo.es/elmundo…enda/1368708320.html

  Dus ook kortingen tot 50% in grote steden als Madrid, Toledo, het is niet alleen de kust.

  Voor iedereen behalve Lorenzo 🙂

 281. snorkel Zegt:

  Juan de Meeleezer,

  Si, claro… Dat bedoelde ik! 😉 Het weldenkende deel van Nederland kijkt natuurlijk dwars door zulke sabotagepogingen heen. Slaat alleen maar negatief neer op de troll zelf.

 282. HNK Zegt:

  Juan de Meeleezer,

  Het lijkt mij dat als het top en midden segment dalen, het lage segment daar ook druk van ondervind.

  Maar inderdaad de wijze van financiering is jarenlang exponentieel gegaan aan de hoogte van het inkomen, de inzet en dus de verliezen zijn vele malen hoger. Daar zullen dus zoals Nico ook al opmerkte mensen zonder schuldsanering nooit meer uitkomen. Al denk ik ook dat de impact van de gewijzigde nhg regels op lage en midden inkomensgroep met een restschuld ook een behoorlijke impact zal hebben op hun besteedbaar inkomen.

 283. Juan de Meeleezer Zegt:

  snorkel,

  Juan is in het verleden ook al voor vanalles uitgemaakt.

  en Juan heeft doorgaans
  gewoon keurig
  met inhoud geantwoord.

  Wie vooral wil schelden en zieken
  wordt vriendelijk verzocht dat te doen
  op forums waar dat wel gewaardeerd wordt
  (en wellicht de inhoud een minder belangrijke rol speelt)

 284. snorkel Zegt:

  Mocht u een huis willen (of moeten) verkopen, dit zijn de 5 dingen waarnaar de huizenkopende millenial op zoek is: forbes.com/sites/z…38;utm_medium=social

  1. Man Caves and Smart Homes
  2. Carrie Bradshaw Closets
  3. Home Offices
  4. Hardwood Floors
  5. Urban Homes With Amenities

  Voor minder doen we het niet meer! 😉 Gelukkig is de BTW op verbouwingen lekker laag… hahahahaha!

 285. Juan de Meeleezer Zegt:

  HNK: Het lijkt mij dat als het top en midden segment dalen, het lage segment daar ook druk van ondervind.

  Klopt ook, echter minder heftig.
  Procentueel
  zijn het de hooooge booooomen
  die veel wind vangen

 286. Juan de Meeleezer Zegt:

  buenas noches
  Juan

 287. Nico de Geit Zegt:

  tufkaj: Maar wat kun je doen?

  Vanwege de waardedaling is een koopwoning zo duur dat je in een hotel misschien goedkoper uit bent. Opvallend hoe weinig mensen kunnen rekenen. Maar misschien is daar ook boerenverstand voor nodig.

 288. maarten Zegt:
 289. Nico de Geit Zegt:

  HNK: Het hangt er natuurlijk maar net vanaf hoe erg het verlies is

  Als er iedere maand een paar duizend euro bij komt gaat het hard. En het gaat momenteel hard. Daar valt vrijwel niet tegen te werken.

 290. Maria Zegt:

  Maria:
  In Argentinië gooide WE mensen hiervoor uit vliegtuigen! Afschieten die mensen!

  Admin, zou hier aub iets aan gedaan kunnen worden?

 291. latida Zegt:

  Goedemorgen,

  Een artikel waarbij demografische kenmerken de schrijver doen menen dat 2030 een uitstekend jaar zal zijn om in te stappen – leuk om te lezen.

  madhedgefundtrader…te-market-in-2030-4/

 292. KoophuisXXL Zegt:

  tufkaj:
  oh, philipus was me voor

  Wat anders: ik kwam dit -tamelijk bizarre- artikel tegen: destentor.nl/2.254…-soms-niet-1.3819490
  Met een reclamelinkje er in en een tamelijk bizar betoog om niet je hypotheek van je naam te laten halen. Speelt hier soms mee dat banken de gemiddelde LTV van hun te securitiseren hypotheken onder de 80% moet zien te brengen? Dan helpt het natuurlijk niet als de 0 tot 20% hypotheken ineens geheel uit de boeken verdwijnen…

  Ik heb mijn inschrijving ook bewust laten staan, ik kan als ik wil een PL-letje onder de 3% opnemen mocht ik dat willen. Zonder vragen!

  Het argument van de criminelen is ook een goeie, ik vervang het woord crimineel alleen door (R)overheid.

  Mijn ouders ditto, en ik denk dat voor veel mensen de afbetaalde hypotheek nog ingeschreven staat.

  Tufjaj,zou dit ook in de officieele statestiek gecorrigeerd zijn?

 293. ll Zegt:

  Juan, dank voor uw wijze woorden hierboven geschreven, altijd weer met uw wijze woorden, wordt dit blog gered ……. 🙂

  Altijd weer die modellen 😉 , nu ook al in het klimaat, men is vergeten het smeltwater van Groenland in de modelletjes op te nemen………

  In . 2005 kwamen oceanografen tot de conclusie dat de stroom de afgelopen vijftig jaar zo’n 30 procent is afgenomen. Stilvallen van de stroming zou vooral het zeewater bij IJsland, Spitsbergen, Noorwegen, Ierland en Engeland flink afkoelen. In onze streken zou de luchttemperatuur zonder de extra warmte naar schatting 3 of 4 graden lager liggen.

 294. ll Zegt:

  Gefrustreerde Makelmannetjes die nu gaan posten op een zeepbellers blog ?

  Raak er een beetje in de war van, ook dat nog, en dan ook nog het linkje vergeten …… bij het stoppen van de warme golfstroom …….

  volkskrant.nl/vk/n…jd-in-de-lucht.dhtml

  Het gekke is dan de overgang …… een hittegolf vlak naast Groenland ? Wij mensen hebben nog veel te leren 🙂

 295. lapje Zegt:

  Voerman: Trol-reageerders, hou daar svp mee op!
  Jullie zijn nog vervelender dan de trollen zelf.
  Bovendien haken serieuze Bloggers hierdoor op den duur door af!

  Inderdaad! (2x)

 296. Draaikont Zegt:

  maarten:
  zijn wij, als burgers ook geen asset die ergens in een cdo terecht komt? Ik weet niets van economie, maar het gaat toch allemaal om arbeid en productiviteit in de economie. Hier hoor je nooit iets over.

  Grootste asset die er is zelfs. Maar goed, dan klink ik als een Marxist.

 297. latida Zegt:

  Huis verkocht voor 1,9 miljoen onder de vraagprijs:

  quotenet.nl/Nieuws…tterdam-foto-s-74193

  “Een Toscaans aandoende villa ging niet voor de gevraagde €7 miljoen weg, maar volgens het Kadaster voor €5,1 miljoen”

 298. latida Zegt:

  Ondertssen in het VK:

  “Average London house price rockets past £500,000
  Price rise stokes fears of a new house price bubble being fuelled by cheap mortgages and coalition schemes to revive market”

  guardian.co.uk/mon…house-prices-rockets

  “Sir Mervyn King issues Help to Buy mortgage warning

  Under the plan, due to run until 2017, the state will guarantee up to 15% of a mortgage on homes worth up to £600,000.

  Sir Mervyn said the UK must avoid emulating the US, where state-backed mortgage schemes had to be bailed.”

  http://www.bbc.co.uk/news/business-22581191

 299. lorenzo Zegt:

  Stoelgang: Het forum heeft zijn gelijk overigens al jaren bewezen en blijft dat nog steeds doen, maar dat terzijde

  Welk gelijk zou je je dan kunnen afvragen , buiten het feit dat ik het altijd eng vind als mensen vinden dat ze gelijk hebben en dit dan in grotere kring gaan opzoeken als een soort bevestiging , zeg maar .
  De afgelopen 20 jaar heeft volgens mij ook laten zien dat we er een beetje naast zaten , althans het cyclische deel van de mensheid.

 300. Philippulus Zegt:

  Voerman:

  Trol-reageerders, hou daar svp mee op!

  Mee eens, maar wanneer de (gelukkig verwijderde) stroom grenzeloos grove beledigingen maar niet stopt, dan kan ‘t nmm beter even escaleren i.p.v te blijven dooretteren.

 301. Philippulus Zegt:

  Steven,

  De rest van het verhaal:

  ont-moeting.eu/wp-…3/05/En-zo-werken-ze….pdf

  Vreselijk voor de kinderen van dat gezin.

 302. lorenzo Zegt:

  ll: Juan, dank voor uw wijze woorden hierboven geschreven, altijd weer met uw wijze woorden, wordt dit blog gered …….

  ik heb nog even gezocht , maar waar staan die woorden dan ? Helpt u mij even .

 303. lorenzo Zegt:

  …voor de rest kan een ieder hier weer ruim zijn , dagelijkse , emoties kwijt al lezende. Dat hoeft niet alleen negatief te zijn , er zal zelfs een vorm van therapeutische werking vanuit gaan .

 304. Draaikont Zegt:

  Philippulus:
  Steven,

  De rest van het verhaal:

  ont-moeting.eu/wp-…3/05/En-zo-werken-ze….pdf

  Vreselijk voor de kinderen van dat gezin.

  Link is niet helemaal goed. Is daar wat aan te doen?

 305. Draaikont Zegt:

  Juan de Meeleezer:
  snorkel,

  Juan is in het verleden ook al voor vanalles uitgemaakt.

  en Juan heeft doorgaans
  gewoon keurig
  met inhoud geantwoord.

  Wie vooral wil schelden en zieken
  wordt vriendelijk verzocht dat te doen
  op forums waar dat wel gewaardeerd wordt
  (en wellicht de inhoud een minder belangrijke rol speelt)

 306. Draaikont Zegt:

  Draaikont,

  Bovenstaande was voor Lorenzo. Dat had natuurlijk direct in één post gekund. Maar ik heb doorgaans niet zoveel tijd en wil toch een groot aantal posts in deze blog zien te krijgen 😛 😉

 307. lorenzo Zegt:

  306 , graag je eigen woorden , de vermoeidheids verschijnselen nemen immer toe met dit soort nietszeggende posts , probeer het maar uit te leggen.

 308. lorenzo Zegt:

  ooh en ik heb ook niet zoveel tijd , werk jij net als ik ook dus ?

 309. lorenzo Zegt:

  latida: Huis verkocht voor 1,9 miljoen onder de vraagprijs:
  quotenet.nl/Nieuws…tterdam-foto-s-74193
  “Een Toscaans aandoende villa ging niet voor de gevraagde €7 miljoen weg, maar volgens het Kadaster voor €5,1 miljoen”

  Ken een land waar de eigenaren ook hun verkoopprijs bepaalden in de loop der vele jaren, de prijzen waren ruim 600 % gestegen door al die gulzige , rondbuikige en vooral bruine mensen.
  Nu is er volgens jullie ruim voorhanden zijnde statisieken 40 % vanaf en heet het dat de markt is ingestort.
  Ik kan er niet zoveel mee.

 310. Nico de Geit Zegt:

  Ik ben bezig met een tien-jaren-plan. Waar wil ik wonen over tien jaar?

  Ik wil wel iets bouwen op een stukje grond van ca. 900m2. Maar de overheid wil ca. 300 euro per m2 hebben voor die grond. 900 x 300 = 270K. Dat vind ik te duur. En dan straks ook nog vermogensrendementsheffing over dat bedrag betalen. Schandalig.

  Veel mensen denken dat die grond later duur doorverkocht kan worden, maar niemand kan dat garanderen, ook de overheid geeft geen terugkoopgarantie. Die terugkoopgarantie zou volstrekt ongeloofwaardig zijn want de gemeente is praktisch failliet.

  Betaalbaar wonen in een appartement, in een opeengepakte mensenmassa? Een multiculturele snelkookpan? Dat gaat hem ook niet worden.

  Ik blijf lekker huren, ik heb hier ruimte en rust.

  Maar het blijft triest dat een tien-jaren-plan om iets te bereiken niet mogelijk is. Huizen en grond zijn gewoon te duur omdat kopers te veel leenden, ze hadden niet eens de bedoeling om ooit af te lossen. Wat is dat voor een idioot systeem?

  Hard werken, initiatief en risico nemen, loont niet. Waarom zou je je best doen om geld te verdienen als je het ziet verdampen? Alleen werken voor je huidige uitgaven is zinnig, alles wat je meer verdient gaat waarschijnlijk snel of langzaam verdampen.

 311. maarten Zegt:
 312. Stoelgang Zegt:

  tufkaj: Inflatie boeit geen klap voor de huizenmarkt. Stijgende inkomens en kredietruimte wel. Die zijn er niet, en die trend is voorlopig ook niet gekeerd.

  Zo is het maar net. De trend is neerwaarts voor lonen en kredietruimte. Sterk neerwaarts voor de periode die gaat komen (behalve voor natuurkundigen dan). De huizenprijzen ijlen na. In mijn optiek is de snelle stijging van werkloosheid van de afgelopen periode nog niet eens in de prijzen verwerkt. Dan kom je vanzelf aan een prijsdaling van 33% ten opzichte van de huidige lonen. En dat laatste gaat dan nog uit van gelijkblijvende omstandigheden. Echter, de lonen en kredietfaciliteiten dalen sneller onder de huizenprijzen uit dan ooit tevoren, dus het zal niet bij die voorspelde 33% blijven.

 313. maarten Zegt:

  maarten:
  eens met Steve Keen: debt Jubilee
  Meer overheidstekort

 314. Stoelgang Zegt:

  tufkaj: Inflatie boeit geen klap voor de huizenmarkt. Stijgende inkomens en kredietruimte wel. Die zijn er niet, en die trend is voorlopig ook niet gekeerd.

  Overigens heeft Pietsje niet de moeite genomen om inhoudelijk te reageren op onderstaand linkje over de effecten van inflatie, deflatie, hyperinflatie en combinaties van de drie categorieën op huizenprijzen. Eenzijdig klein wetenschappertje met een beperkt horizonnetje dus 😉

  doctorhousingbubbl…-argument-deflation/

 315. Nico de Geit Zegt:

  Weinig aandacht hier op dit forum voor de multiculturele snelkookpan. Misschien is heel Nederland wel een multiculturele snelkookpan. Maar dat gaat vast helemaal goed komen, toch?

  In veel (voormalige) woco-wijken wonen mensen opeengepakt, met veel culturele verschillen, vaak geplaagd door financiële en sociale ellende, gebrek aan mogelijkheden, geen enkel uitzicht om aan de snelkookpan te ontsnappen, enz.

  Ik denk dat ik maar een beetje afstand moet nemen als die pan warm wordt en de druk begint op te lopen. Dan wordt het lente in Nederland – fantastisch.

  De multiculturele snelkookpan is mooi.

 316. Draaikont Zegt:

  lorenzo:
  306 , graag je eigen woorden , de vermoeidheids verschijnselen nemen immer toe met dit soort nietszeggende posts , probeer het maar uit te leggen.

  Ik snap dit niet. Maar dat zal wel aan mij liggen. Vooral ook omdat ik nu weer een nietszeggende post moet spenderen om mijzelf uit te leggen: natuurlijk had ik gewoon te snel op de knop “Reactie verzenden” geklikt. Toen ik het zelf zag dacht ik: “Misschien niet helemaal duidelijk dat dit een antwoord is op Lorenzo.”

  Dat van die posts was natuurlijk een geintje.
  Overigens lees ik zelf in ongeveer 80% van de posts niks nieuws. Wat dat betreft is een trol wel een welkome aanwinst, zij het dat zijn/haar posts dan wel enig vernuft moeten bevatten.

 317. Voerman Zegt:

  Stoelgang: De huizenprijzen ijlen na. In mijn optiek is de snelle stijging van werkloosheid van de afgelopen periode nog niet eens in de prijzen verwerkt. Dan kom je vanzelf aan een prijsdaling van 33% ten opzichte van de huidige lonen. En dat laatste gaat dan nog uit van gelijkblijvende omstandigheden. Echter, de lonen en kredietfaciliteiten dalen sneller onder de huizenprijzen uit dan ooit tevoren, dus het zal niet bij die voorspelde 33% blijven.

  Mensen die blij zijn met een crisis omdat daardoor de huizenprijzen dalen………..
  Errug ziek!
  Niet persoonlijk bedoeld, draaikont, maar algemeen!

 318. Stoelgang Zegt:

  latida:
  De volgens Pietsje zeer grote vraag in Utrecht en Amsterdam naar koophuizen wordt overigens vooralsnog niet tot uitdrukking gebracht in de prijsontwikkeling.

  De prijzen dalen en er is meer aanbod dan vraag. Het aanbod stijgt, en de vraag beperkt zich tot wat mensen zich kunnen veroorloven en wat de banken aan hypotheken willen uitzetten.

  Mensen kunnen zich over het algemeen nu al mi,der veroorloven en banken zijn kritischer en strenger dan ooit met het verstrekken van hypotheken.

  Tel uit je winst 😉

  Inderdaad. Zo’n enorme vraag naar Utrechtse woningen dat het aantal transacties op het laagste punt in vele jaren is aangeland en de prijsdalingen het meest omvangrijk zijn. Wederom een goede analyse 😀

 319. Stoelgang Zegt:

  tufkaj: Of er wordt minder verkocht. En wat gebeurt er nu?

  Juist.

  Economie is in feite simpel. Het is kennelijk moeilijk om simpel te denken 😀

 320. Michel Zegt:

  ll,

  Dus toch maar een leuk huisje zoeken in Spanje? Juan adverteerde net met 50 procent korting. Hollen naar de makelaar. Nu kan het nog 🙂

 321. Voerman Zegt:

  Voerman: Niet persoonlijk bedoeld, draaikont, maar algemeen!

  Was natuurlijk aan Stoelgang bedoeld!

 322. RealisT Zegt:

  tufkaj: Of financiële mogelijkheden.

  Dat bedoelde ik eigenlijk ook met netto maandlasten. Had eigenlijk (netto) maandlasten moeten schrijven.

  Uiteindelijk was het voor velen een kwestie van wegstrepen van mogelijkheden. Dat ze daarbij door belanghebbenden in een bepaalde richting werden geduwd, is ondertussen wel duidelijk.

 323. Juan de Meeleezer Zegt:

  lorenzo: ik heb nog even gezocht , maar waar staan die woorden dan ? Helpt u mij even .

  Hoe zoekt u Lorenzo, kent u de website google ?
  Googled u eens op:
  – makelleugenaars
  – kamizekopers
  – Vereniging Geleased Huys
  – Hogehuizenprijsminnend NL

  Er bestaat een gerede kans
  om hier hele rake teksten
  te raken 🙂

 324. de markies Zegt:

  Voerman: Mensen die blij zijn met een crisis omdat daardoor de huizenprijzen dalen………..
  Errug ziek!
  Niet persoonlijk bedoeld, draaikont, maar algemeen!

  Dat begrijp ik niet helemaal. Wat daar ‘ziek’ aan is. Ik wil net als ieder ander mens een mooi/leuk/goed onderhouden huis en daar betaal ik op dit moment per maand erg veel voor. Bij dalende prijzen betaal ik daar minder voor (of kan ik een eigen tuintje aanschaffen om zelf aardappelen te planten). Daar lijkt me weinig mis mee…..

  En ik ben in zekere zin ook niet blij met de crisis, maar ik snap evenmin waarom mensen blij zijn met alsmaar uitbreidende consumptie. Ik zou zelfs willen beweren dat we zonder crisissen geen aangenamere mensen worden.

 325. Michel Zegt:

  Nico de Geit,

  De meesten op dit forum, incluis mezelf, hebben daar geen last van. Woon namelijk in een goede wijk (koop en particuliere verhuur) zonder al die snelkookpannen. Hier hoofdzakelijk fusion-cooking en VERS geen kant en klare oplossingen!

 326. Stoelgang Zegt:

  Voerman: Mensen die blij zijn met een crisis omdat daardoor de huizenprijzen dalen………..
  Errug ziek!
  Niet persoonlijk bedoeld, draaikont, maar algemeen!

  Bedoelt u nu te zeggen dat u hier blijdschap ontwaart in verband met de economische situatie en toekomstverwachtingen? Dat is volgens mij niet het geval. Daar wordt namelijk niemand beter van. Ik volg u overigens in uw verhaal dat dit landschap enorm is veranderd en nog meer veranderen gaat en dat men zijn eigen schaapjes op het droge moet zien te krijgen. Als het kopen van een woning daarbij hoort is het zaak het goede moment af te wachten. Daar is mijn reactie op gericht: kies uw moment, maar heb vooral geduld, de omstandigheden blijven niet zoals ze nu zijn. Voor het overige: treurig voor de mensen voor wie hun ‘investering’ een financiële strop zal zijn waar zij de rest van hun bestaan last van zullen hebben.

 327. Stoelgang Zegt:

  de markies: Dat begrijp ik niet helemaal. Wat daar ‘ziek’ aan is. Ik wil net als ieder ander mens een mooi/leuk/goed onderhouden huis en daar betaal ik op dit moment per maand erg veel voor. Bij dalende prijzen betaal ik daar minder voor (of kan ik een eigen tuintje aanschaffen om zelf aardappelen te planten). Daar lijkt me weinig mis mee…..

  En ik ben in zekere zin ook niet blij met de crisis, maar ik snap evenmin waarom mensen blij zijn met alsmaar uitbreidende consumptie. Ik zou zelfs willen beweren dat we zonder crisissen geen aangenamere mensen worden.

  Blij worden van alsmaar stijgende prijzen van afschrijvende onderhoudsgevoelige consumptieobjecten zoals huizen aan de andere kant lijkt me ook niet gezond 😀 Daar komen bubbels van.

 328. Stoelgang Zegt:

  Juan de Meeleezer: Hoe zoekt u Lorenzo, kent u de website google ?
  Googled u eens op:
  – makelleugenaars
  – kamizekopers
  – Vereniging Geleased Huys
  – Hogehuizenprijsminnend NL

  Er bestaat een gerede kans
  om hier hele rake teksten
  te raken

  Juan, u maakt mij wederom aan het lachen 😀 Dank u, uw reacties zijn van een bijzonder vermakelijk soort 😀

 329. Voerman Zegt:

  de markies: Dat begrijp ik niet helemaal. Wat daar ‘ziek’ aan is. Ik wil net als ieder ander mens een mooi/leuk/goed onderhouden huis en daar betaal ik op dit moment per maand erg veel voor.

  Tot elke prijs?

  de markies: Ik zou zelfs willen beweren dat we zonder crisissen geen aangenamere mensen worden.

  Dankzij crisissen wel?
  Crisissen worden denkt Voerman alleen maar als verrijkend ervaren door mensen die in een normale stabiele situatie geen geluk kunnen vinden.
  Die zijn ook een beetje ziek.

 330. Voerman Zegt:

  Stoelgang: Bedoelt u nu te zeggen dat u hier blijdschap ontwaart in verband met de economische situatie en toekomstverwachtingen?

  Voerman heeft al vaak gezegd, dat mensen alhier blijdschap uiten, ook bij op zichzelf slechte berichten over de economie, als daardoor de huizenprijzen maar omlaag gaan.
  Voerman noemde dat al eerder “de economie kapotjuichen”.

  Als je pakket aan verantwoordelijkheden breder is dan de prijs van een huis, doe je dat niet!

 331. latida Zegt:

  Interessante gegevens met betrekking tot NHG kunnen in deze .pdf gevonden worden:

  nhg.nl/Jaarverslag…Jaarverslag2012.html

  Ten aanzien van NHG voor de aankoop van woningen bedroeg de gemiddelde lening in 2012 176.341 vs. 185.035 in 2011

  Overigens hebben we allemaal zo onze eigen redenen om dit blog te bezoeken. De een is huiseigenaar en zit de prijzen liever niet dalen. De ander wil graag een huis kopen en ziet de prijzen wel graag dalen.

  Vooral veel jongeren en mensen die nog niet gekocht hebben maar dat wellicht in de toekomst wel willen doen zijn gebaat bij betere betaalbaarheid. Mensen die daarentegen nu of straks met en restschuld zitten zijn gebaat bij stijgende prijzen en het zo snel mogelijk uitbodemen.

  Het een of het ander ‘ziek’ noemen, daar kan ik me niet in vinden. Iedere persoonlijke situatie is nu eenmaal anders.

  Waar het mij om gaat om dit blog te bezoeken is om een zo waarheidsgetrouw mogelijk beeld te krijgen van wat er nu werkelijk aan de hand is, en ik heb tot nu toe nog steeds het gevoel gehad beter geinformeerd te zijn door dit blog bij te houden, zo simpel is het wat mij betreft.

 332. latida Zegt:

  Voerman: Voerman heeft al vaak gezegd, dat mensen alhier blijdschap uiten, ook bij op zichzelf slechte berichten over de economie, als daardoor de huizenprijzen maar omlaag gaan.
  Voerman noemde dat al eerder “de economie kapotjuichen”.

  Als je pakket aan verantwoordelijkheden breder is dan de prijs van een huis, doe je dat niet!

  Zegt u hiermee dat u van mening bent dat de mensen die hier op dit blog reageren werkelijke invloed op de economie uitoefenen?

  Dat lijkt me sterk?

  Het omgekeerde is namelijk ook waar: Jarenlang is de nederlandse economie de lucht in geprezen en kon het niet op.

  De realiteit ligt zoals gebruikelijk altijd ergens in het midden, toch?

 333. Nico de Geit Zegt:

  Voerman: Crisissen worden denkt Voerman alleen maar als verrijkend ervaren door mensen die in een normale stabiele situatie geen geluk kunnen vinden.

  Door een storm varen is ook een uitdaging.

 334. Voerman Zegt:

  Snapputnie!
  Mensen kopen nu geen huis omdat de markt dalende is vanwege de slechte economisce ontwikkelingen (verstandig overigens).

  Dezelfde mensen kopen straks geen huis omdat de huizen te duur zijn vanwege de aantrekkende economie!

  Denk, dat mensen pas een huis denken te kopen als de crisis op zijn diepst is en ze nauwelijks nog geld hebben om eten te kopen.

  Wat gaat hem nu eigenlijk worden?
  Als er al een heilig instapmoment komt, holt iedereen tegelijk naar de makelaar en schieten de prijzen dus met een noodgang omhoog.

  Moeilijk!

 335. snorkel Zegt:

  Voerman: Mensen die blij zijn met een crisis omdat daardoor de huizenprijzen dalen………..
  Errug ziek!

  Ik denk niet dat je op dit forum veel reageerders aan zult treffen die blij zijn met “dalenden huizenprijzen”. Ik heb liever constante lage huizenprijzen dan dalende prijzen. Echter, BETAALBARE (en dus in verhouding tot nu: LAGE) huizenprijzen, daar worden we (de Nederlandse consument) allemaal beter van. Als de huizenprijzen van vandaag op morgen betaalbaar zouden zijn, zonder te dalen, dan vind ik dat prima! Het is alleen jammergenoeg volslagen onmogelijk. Als de huizenprijzen gisteren betaalbaar waren en vandaag nog steeds (dus niet zijn gedaald), dan zou ik dat ook prima vinden. Maar dat is bezijden de werkelijkheid. Huizen zijn in NL te duur (zowel om te kopen als om te huren). Daar is toch echt meer één noodzakelijke remedie tegen…

  Kortom; het dalen of stijgen van een lijntje vind ik niet zo heel belangrijk; dat is een noodzakelijke resultante van drie doldwaze decennia pseudo-welvaartsgroei. Het gaat er om of het prijsniveau van een goed verantwoord (wat je er voor krijgt tov wat je kunt betalen) en houdbaar (betaalbaar voor deze en volgende generaties) is. Beide zijn nu niet het geval.

 336. lorenzo Zegt:

  Juan de Meeleezer: Hoe zoekt u Lorenzo, kent u de website google ?Googled u eens op:- makelleugenaars- kamizekopers- Vereniging Geleased Huys- Hogehuizenprijsminnend NLEr bestaat een gerede kansom hier hele rake tekstente raken

  Als ik tijd heb zal ik eens googelen . Op het eerste gezicht komt het me bekend voor , heb er zelfs aan meegedaan….
  Immers, de geitjes wisten niet van ophouden , ze wilden meer en meer en zo”n goede inborst als Lorenzo (die gek is op katachtigen) heeft, heb ik ook daar aan voldaan.
  Nou , ben je 40 plus en geniet van een wijntje , analyseert de boosheid van de ollanders indien nodig en telt de bootjes maar weer eens.

  voor de belastinginspecteur : mocht u tot handelen willen overgaan naar aanleiding van e.e.a. op blogs en andere zie ik altijd mogelijkheden en zal het zeker niet nalaten mijn verhaal in te trekken.

 337. Dr.t Zegt:

  Twee berichten in de financiele telegraaf. Dieptepunt in de bouw nog niet bereikt. Japanners positiever over hun economische situatie. Rara wat maakt het verschil?

 338. Dawg Zegt:
 339. De Pessimist Zegt:

  Dr.t: Japanners positiever over hun economische situatie

  De japanners concurreren op de zelfde mark als de Duitsers dus ik vrees dat het niet veel goeds betekent voor onze Oosterburen

 340. Dawg Zegt:
 341. snorkel Zegt:

  Dr.t,

  Dat de Japanners reeds 20 jaar op weg zijn om uiteindelijk het dieptepunt te bereiken, en al een enrome daling achter de rug hebben. Wij zijn pas 5 jaar bezig en onze daling stelt op het grote geheel nog niks voor.

 342. Voerman Zegt:

  latida: De realiteit ligt zoals gebruikelijk altijd ergens in het midden, toch?

  Ook eens!

 343. Dawg Zegt:

  Dr.t: Twee berichten in de financiele telegraaf. Dieptepunt in de bouw nog niet bereikt. Japanners positiever over hun economische situatie. Rara wat maakt het verschil?

  Het verschil zit in bij wie de rekening van onhoudbaar hoge schulden gelegd gaat worden. Eigenlijk zou je op die schulden moeten afschrijven, maar dan ligt de vraag wie de verliezen moet gaan dragen opeens heel open op tafel.(zie bijv. Cyprus of SNS)

  Blijft over:

  *Het veroorzaken van inflatie met een zogeheten ‘los monetair beleid'(wat Ambrose Evans Pritchard bepleit in dat Telegraph artikel)en dan de rekening leggen bij de spaarders.

  *Het doorrollen van schulden via ESM, bankenunie e.d. op kosten van de Europese belastingbetaler.

  *Het tijdelijk verbergen van schulden door van de ECB een bad bank te maken.

 344. Dr.t Zegt:

  Precies mijn punt Dawg. Het ten koste van alles willen doorvoeren van bezuinigingen is een doodlopende weg. Om NL en Duitsland worden wat dat betreft als lachwekkend beschouwd, als het tegelijkertijd niet zo triest.
  Het is voor andere landen maar al te duidelijk wat er wel dient te gebeuren. Geld bijdrukken, devalueren, exporteren, vraag van consumenten aanjagen. Alleen europa blijft met de brokstukken over. Er is een valuta oorlog gaande en wij doen niet mee.

 345. Dawg Zegt:

  Dr.t,

  Dit

  economist.com/blog…09/global-debt-guide

  blijft het probleem.

  Zijn er slimme trucjes om van dat probleem af te raken zonder dat iemand het gaat voelen?

  Denk zelf van niet.

 346. Keesje Zegt:

  Dr.t,

  Zolang er nog werkeloze polen, bulgaren en roemenen zijn die ingewisseld kunnen worden voor “dure” nederlanders, blijven ze geimporteerd worden. Geldt niet alleen voor de bouw, ook voor de bouwmarkten(!) en vele supermarkten……..

 347. Dr.t Zegt:

  Het goede antwoord lijkt dus los monetair beleid te zijn. Maar jij bent de econoom. Leg eens uit wat de voor- en nadelen zijn. Ik ben echt benieuwd.

 348. Voerman Zegt:

  Dawg: *Het veroorzaken van inflatie met een zogeheten ‘los monetair beleid’(wat Ambrose Evans Pritchard bepleit in dat Telegraph artikel)en dan de rekening leggen bij de spaarders.

  Voerman heeft totaal geen verstand van de grote economie, maar gaat ervan uit dat dit hem gaat worden.
  Daarom: Als je een aardig spaarcentje hebt, dan beleggen in een huis. Voordeel, dat dan het geld het veiligst zit en inflatiebestendig.

  Heb je geen geld, dan wel armoede maar geen zorgen.

  Heb je veel geld op de bank, dan zorgen voor inflatie en diefstal door overheden en de bank zelf.

 349. Voerman Zegt:

  Voerman gaat er een tijdje vandoor; familie motorcross met kinderen en kleinkinderen.
  Eerst de ezel veiligstellen. Die wordt er gek van.
  Voeman hoopt zonder blessures terug te komen.

 350. Dawg Zegt:

  Dr.t: Precies mijn punt Dawg. Het ten koste van alles willen doorvoeren van bezuinigingen is een doodlopende weg. Om NL en Duitsland worden wat dat betreft als lachwekkend beschouwd, als het tegelijkertijd niet zo triest.Het is voor andere landen maar al te duidelijk wat er wel dient te gebeuren. Geld bijdrukken, devalueren, exporteren, vraag van consumenten aanjagen. Alleen europa blijft met de brokstukken over. Er is een valuta oorlog gaande en wij doen niet mee.

  De Anglo Amerikaanse lijn komt neer op debasing van de munt. Er wordt gekozen voor de debiteuren en dat gaat ten kosten van de crediteuren. Gevaarlijk spel dat op den duur tot hyperinflatie moet leiden.

 351. eric406 Zegt:

  Voerman: Mensen die blij zijn met een crisis omdat daardoor de huizenprijzen dalen………..
  Errug ziek!

  Voerman, hoelang loop je nu mee op dit forum? Heb je dan helemaal niets opgestoken in die tijd? Dan ben ik bang dat het vergeefse moeite is geweest. Ik zal het nog een keer uitleggen.

  De huizenprijzen dalen niet omdat er een crisis is, de crisis is veroorzaakt door de zeepbel op de huizenmarkt. En dat is toch wezenlijk wat anders.

 352. Nico de Geit Zegt:

  Voerman: Daarom: Als je een aardig spaarcentje hebt, dan beleggen in een huis. Voordeel, dat dan het geld het veiligst zit en inflatiebestendig.

  Waarom in een huis in Nederland? Waarom geen blinkend metaal kopen, aandelen, landbouwgrond of je geld elders parkeren?

 353. latida Zegt:

  Voerman:
  Voerman gaat er een tijdje vandoor; familie motorcross met kinderen en kleinkinderen.
  Eerst de ezel veiligstellen. Die wordt er gek van.
  Voeman hoopt zonder blessures terug te komen.

  Behouden Vaart!

  Restschulden worden trouwens hier ook besproken, zitten een paar interessante reacties bij:

  http://sargasso.nl/feit-of-fabel-restschuld/

 354. asd Zegt:

  Het einde van een welvaart gebracht hebbend “Ära” is met deze systeemcrisis ingeluid, een crisis die de mensheid voor nieuwe opgaven zal stellen.

  Tegen die achtergrond bezien,is het trollenoffensief op dit blog zo komisch, eigenlijk niet meer dan een achterhoedegevecht met een hoog frustratieniveau plus bijbehorend ongepast taalgebruik.

  Velen maken zich bezorgd over de toekomst. De serieuze inbreng op dit blog, die getuigt van kennis, eervaring,inzicht en analytisch vermogen, maakt dit platform tot een waardevolle thinktank, die we meer dan ooit kunnen gebruiken nu de politiek zichzelf in toenemende mate aan kritiek bloot stelt.

  Ik denk, dat dit intermediair een langer leven is beschoren, dan de trollen, die gezien de vooruitzichten met hun kop tegen de muur zullen lopen. Hoef je niks aan te doen, gaat vanzelf!

 355. Nico de Geit Zegt:

  eric406: De huizenprijzen dalen niet omdat er een crisis is, de crisis is veroorzaakt door de zeepbel op de huizenmarkt. En dat is toch wezenlijk wat anders.

  Ik snap best dat babyboomers niet (willen) begrijpen waarom niemand hun huis wil kopen tegen die astronomische droomprijs. Het is hard om te ontdekken dat de bomen niet tot in de hemel groeien.

 356. latida Zegt:

  World Bank Group report on Gross External Debt: The Netherlands:

  ddp-ext.worldbank.…ST_TYPE=VIEWADVANCED

 357. Voerman Zegt:

  eric406: De huizenprijzen dalen niet omdat er een crisis is, de crisis is veroorzaakt door de zeepbel op de huizenmarkt. En dat is toch wezenlijk wat anders.

  Crisis en huizenmarkt hebben natuurlijk met elkaar te maken,maar zijn slechts ten dele oorzaak en gevolg van elkaar.

 358. snorkel Zegt:

  Dr.t: Geld bijdrukken

  – Daar pak je dus ook de spaarders en gepensioneerden mee. Koopkracht van dat geld holt achteruit. Uitgestelde consumptie (want dat is sparen) geef je hiermee de doodsteek.
  – Bovendien werkt het alleen bij schulden die je in je eigen valuta kunt afbetalen.
  – Als dit op enig niveau leidt tot het aangaan van nieuwe schulden: deze moeten ook weer ‘geserviced’ / afbetaald worden.
  – En als klap op de vuurpijl: Dit geld moet zijn weg wel vinden naar de echte economie. Als het blijft steken in de financiele markten dan lijdt het alleen maar tot nieuwe bubbles. Zie de VS. Economie groeit, maar vooral door nieuwe aandelenbubbles.

  Dr.t: devalueren

  – Een sterke munt heeft ook zo zijn voordelen. Bijvoorbeeld het vertrouwen in die munt. Lange termijn investeeerders zullen eerder in (langen met) een sterke munt investeren dan in de Yen
  – Schulden in andere valuta worden alleen maar duurder
  – Krediteuren van schulden in eigen valuta (pensioenfondsen?) gaan (reëel) minder rendement behalen en moeten (reëel) korten op hun winstuitkeringen

  Dr.t: exporteren

  Als dat gepaard gaat met (sterke) inflatie en devaluatie dan staat daar tegenover dat grondstoffen, fabrieken, werknemers, verzekeringen, opleidingen etc etc duurder worden voor bedrijven. Daar moet je je dan weer flink tegenaanbemoeien als overheid

  Dr.t: vraag van consumenten aanjagen

  Zoals gezegd, werkt alleen bij stijgende bestedingsruimte… Als je tegelijkertijd bijv de belastingen, huren of huizenprijzen sterk verhoogt dan stort de consumptie juist in. Dat is dan alleen nog in stand te houden door wéér extra schuld te gaan creëren (zie UK) en dan begint het hele riedeltje opnieuw, maar ditmaal NOG groter en gevaarlijker…

  Zomaar even een paar gevolgen die ik zelf ter plekke opsom. Met bovenstaand wil ik niet zeggen dat stimuleren/printen/devalueren per sé slecht is. Maar het heeft ook zo zijn nadelen. Daar heb jij wel érg weinig oog voor…

 359. Dr.t Zegt:

  asd:
  Het einde van een welvaart gebracht hebbend “Ära” is met deze systeemcrisis ingeluid, een crisis die de mensheid voor nieuwe opgaven zal stellen.

  Tegen die achtergrond bezien,is het trollenoffensief op dit blog zo komisch, eigenlijk niet meer dan een achterhoedegevecht met een hoog frustratieniveau plus bijbehorend ongepast taalgebruik.

  Velen maken zich bezorgd over de toekomst. De serieuze inbreng op dit blog, die getuigt van kennis, eervaring,inzicht en analytisch vermogen, maakt dit platform tot een waardevolle thinktank, die we meer dan ooit kunnen gebruiken nu de politiek zichzelf in toenemende mate aan kritiek bloot stelt.

  Ik denk, dat dit intermediair een langer leven is beschoren, dan de trollen, die gezien de vooruitzichten met hun kop tegen de muur zullen lopen. Hoef je niks aan te doen, gaat vanzelf!

  Kun je ook nog inhoudelijk ingaan op een vraag waartoe leidt losser monetairbeleid?

 360. Dawg Zegt:

  latida: World Bank Group report on Gross External Debt: The Netherlands:ddp-ext.worldbank.…ST_TYPE=VIEWADVANCED

  Over de betekenis van het begrip externe schuld is op dit blog al menigmaal een discussie gevoerd. Check naast de externe schuld van Nederland ook eens de externe schuld van landen als Luxemburg of Zwitserland? Wat zie je?

 361. snorkel Zegt:

  Voerman: Heb je geen geld, dan wel armoede maar geen zorgen.

  We zien de laatste tijd toch heel wat bezorgde huiseigenaren bij Radar, Debatop2, Knelpunt, Eenvandaag, etc etc voorbijkomen. Of het nou met een restschuld van€9.000 is, of één van €600.000 – ga die mensen vertellen dat ze ‘geen zorgen’ hebben. Al het eigen geld dat ze er in gestopt hebben is als sneeuw voor de zon verdwenen. Enige manier om dit te voorkomen is, en daar heb je dan inderdaad een goed punt, als je het hele huis in één keer zelf kunt kopen (niet financieren, maar kopen). Zou mooi zijn als dat kon, maar is in mijn beleving zeer weinige Nederlanders gegeven…

 362. asd Zegt:

  @352 (dr.t),

  Ah, daar hebben we dr.t weer! Tuurlijk!

 363. Philippulus Zegt:

  Draaikont: Link is niet helemaal goed. Is daar wat aan te doen?

  In de hoop dat ie ‘t nu wel doet: ont-moeting.eu/wp-…3/05/En-zo-werken-ze….pdf

  En anders kan je ‘m vinden als 1e reactie bij deze link:
  http://www.zeelandnet.nl/video/bekijk/video/17669

 364. Dr.t Zegt:

  Valt niet mee om een discussie op gang te brengen hier, dat lijkt me evenwel een primaire functie van een blog. Veel plezier met jullie rotsvaste overtuigingen.

 365. snorkel Zegt:

  Dr.t,

  Huh? Ik heb hierboven een hele rij aan argumenten ter discussie opgetekend. En ik ben nog niet eens de meest economisch onderlegde van het stel 😉 Ik begrijp je reacties dan ook niet helemaal… Of begin jij nu ook al te trollen? 😉

 366. latida Zegt:

  Dawg: Over de betekenis van het begrip externe schuld is op dit blog al menigmaal een discussie gevoerd. Check naast de externe schuld van Nederland ook eens de externe schuld van landen als Luxemburg of Zwitserland? Wat zie je?

  Ik snap het eerlijk gezegd niet helemaal want het lijkt erop dat de schulden over het algemeen juist kleiner geworden zijn.

  En dat terwijl de staatschuld wel omhoog gaat.

 367. snorkel Zegt:

  tufkaj: Microkrediet het volgende welfare-schandaaltje? economist.com/blog…w/te/bl/puttothetest

  Een collega van me gooit zijn hele ziel en zaligheid in het onderhouden van systemen voor een microkrediet-organisatie. Maar ik krijg toch ook wel erg vaak signalen dat de rentepercentages enorm zijn en het heul nie zo vriendelijk is als het lijkt allemaal…
  De nare trekjes van de wereldwijde zoektocht naar kredietexpansie wmb.

  Aanbieders van Micro-krediet schijnen ook massaal belasting te ontwijken (via Nederlandse belastingverdragen natuurlijk): oneworld.nl/lezen/…ijk-van-microkrediet

  Neem aan dat die collega van jou daar (niet?) aan meedoet? 😉

  Disclaimer: Er zijn natuurlijk ook wél goede initiatieven.

 368. Dawg Zegt:

  snorkel,

  Ik probeer de schuldencrisis te begrijpen vanuit de onvermijdelijke belangentegenstelling tussen spaarders en leners (zie bijv. het FOFOA-blog), of anders gezegd, crediteuren en debiteuren. Leners hebben belang bij een zachte munt, spaarders juist niet. Een zachte munt verliest binnenlandse koopkracht door inflatie en buitenlandse koopkracht via depreciatie of devaluatie.

  De tegenstelling spaarder versus lener nodigt uiteraard uit tot uitgebreid gemoraliseer. Daarbij lijkt de spaarder/crediteur op het eerste gezicht het morele gelijk aan z’n kant te hebben: een schuld moet terugbetaald worden. En wel in een munt met tenminste dezelfde hardheid als waarin die schuld destijds werd aangegaan. Is dat altijd zo?

  In Ierland leenden buitenlandse banken vier tot vijf maal het Ierse bbp voor het financieren van een vastgoedbubbel. Onder druk van de ECB kregen die buitenlandse financiers een bail out op kosten van de Ierse belastingbetaler. Is dat tercht of hadden de financiers van de Ieren wellicht ook zelf niet zulke grote risico’s moeten nemen? Zelfde soort vraag kan je stellen met betrekking tot de schulden van de PIIGS versus de Noordelijke lidstaten. Schulden: best lastig.

 369. eric406 Zegt:

  Voerman:
  Voerman gaat er een tijdje vandoor; familie motorcross met kinderen en kleinkinderen.
  Eerst de ezel veiligstellen. Die wordt er gek van.
  Voeman hoopt zonder blessures terug te komen.

  Doet me denken aan een programma dat ik gisteren zag, ging ook over ezels en jongens. Was in Colombia. Waar woon je ook weer Voer?

 370. Dawg Zegt:

  latida: Ik snap het eerlijk gezegd niet helemaal want het lijkt erop dat de schulden over het algemeen juist kleiner geworden zijn. En dat terwijl de staatschuld wel omhoog gaat.

  Ik stelde mijn vraag van uit het perspectief dat de externe schuld van kleine landen, en zeker die met een omvangrijke financiele sector, vaak erg hoog is. Die landen nemen vermogen van buitenlandse ingezetenen in, maar zetten dat vermogen ook weer uit in het buitenland. Ze hebben dus veel schulden aan het buitenland, maar tegelijkertijd ook veel vorderingen op het buitenland.Als je die saldoposities wil weten moet je op zoek naar het zogeheten netto extern vermogen (‘net foreign investment’)

  Wat jij constateert is een direct gevolg van het uitbreken van de schuldencrisis. Anders dan voor 2008 zijn buitenlandse financiers bijvoorbeeld niet meer zo happig de vastgoedbubbles in landen als Spanje en Ierland te financieren.

 371. Dawg Zegt:

  latida,

  Hier een vrij recente publicatie van DNB over het netto extern vermogen van Nederland, het saldo van beziitingen en schulden van Nederlandse ingezetenen ten opzichte van het buitenland:

  dnb.nl/nieuws/nieu…s-2012/dnb269710.jsp

 372. lapje Zegt:

  Dr.t: Twee berichten in de financiele telegraaf. Dieptepunt in de bouw nog niet bereikt. Japanners positiever over hun economische situatie. Rara wat maakt het verschil?

  Dat de media in de macht zijn van de banken?

 373. lapje Zegt:

  Oh dat was geen verschil:
  dat de afhankelijke media in de macht is van de banken en de onafhankelijk media niet!

 374. lapje Zegt:

  Dr.t: Er is een valuta oorlog gaande en wij doen niet mee.

  We doen heel hard mee. Kijk maar naar de balans van de ECB, kijk maar naar de oplopende staatsschulden in Europa.
  Dat Europa nu meer pijn neemt dan de rest van de wereld, dat heet genezingsproces. De rest heet kwakzalverij.

  Korte termijn effecten zijn m.i. omgekeerd evenredig gecorreleerd met de lange termijn effecten.

  Nu pijn leiden is duurzaam herbalanseren van je economie. QE en is als morfine op een kankerpatient: voelt best lekker als je maar niet over morgen nadenkt.

  Het is een intellectuele belediging om te denken dat er een pijnloze oplossing zou bestaan. Waarom zouden we dan überhaupt nog werken?

 375. Dawg Zegt:

  lapje,

  Maar ‘austerity’ heeft geen zin als je ook niets aan het schuldenprobleem doet. Je krijgt dan bij die te grote schuldenlast ook nog eens een dalend inkomen. Hoe lossen we dat op?

 376. Nico de Geit Zegt:

  lapje: Waarom zouden we dan überhaupt nog werken?

  Beter: waarom hard werken en zuinig leven om te sparen als de kans groot is dat je spaargeld ziet verdampen?

 377. Dr.t Zegt:

  snorkel:
  Dr.t,

  Huh? Ik heb hierboven een hele rij aan argumenten ter discussie opgetekend. En ik ben nog niet eens de meest economisch onderlegde van het stel Ik begrijp je reacties dan ook niet helemaal… Of begin jij nu ook al te trollen?

  Ik had je reactie nog niet gezien, dank je daarvoor. Ik kom er later op terug!

 378. maarten Zegt:

  Dawg,

  weten waar abraham de mosterd haalt, en nu eindelijk eens grote investeerders dwingen verlies te lijden, helaas: het scenario dat het algemeen belang het best dient.

 379. maarten Zegt:

  de allerrijkste moeten meer geprikkeld worden tot het nemen van initiatief (en dus ook risico), in plaats van dat de keuterboertjes nóg even harder werken en een iets groter deel van hun arbeid aan de landherren kwijt te zijn. gvd het lijken wel de middeleeuwen

 380. maarten Zegt:

  en misschien is moral hazard wel een verouderd begrip, en aan herziening toe

 381. lorenzo Zegt:

  368 , het eerst valt hier wel mee merk ik zo terloops op en secundair moet je of heel arm zijn of heel rijk in dit land ( of bulgaar maar aldaar resideert).

  ps. ziet de admin niet een mogelijkheid de URL te wijzigen , ”huizenmarkt voor economie” waarbij ik niets wil afdoen aan het gemiddelde gesprek in een willekeurige kanine in nederland .

 382. maarten Zegt:

  ik bedoel als de rolmodellen voetballers, bekende Nederlanders en ceo’s zijn, hoe verklaar je dan een begrip als “moral hazard”?

 383. Dawg Zegt:

  maarten,

  Zijn onze pensioenfondsen dan ook geen grote beleggers?

 384. maarten Zegt:

  hoe verhoudt “moral hazard” zich tot schuldslavernij bij de bank

 385. Dawg Zegt:

  maarten,

  Moral hazard verwijst naar menselijk gedrag: als je weet dat je eventuele (financiele) gevolgen van je gedrag kan afwentelen op de gemeenschap beinvloedt dat je keuzes. Gaan mensen zich anders gedragen als je een begrip dat naar dat gedrag verwijst wegdefinieert?

 386. maarten Zegt:

  Dawg,

  die moeten zich ook aan de marktdiscipline blootstellen toch? dan maar wat beter presteren, maar niet verantwoordelijkheid afwentelen

 387. maarten Zegt:
 388. maarten Zegt:

  Mandeville:– goed of slecht, dat zal ik niet bepalen –.

 389. lapje Zegt:

  Dawg: Maar ‘austerity’ heeft geen zin als je ook niets aan het schuldenprobleem doet. Je krijgt dan bij die te grote schuldenlast ook nog eens een dalend inkomen. Hoe lossen we dat op?

  Verliezen laten vallen waar ook de winsten zijn gevallen: de speculanten.

  De media draaien oorzaak en gevolg om. Bezuinigen leidt niet tot een recessie. Bezuinigen is een reactie op een recessie. Bezuinigen is aanpassen aan de toekomstige economische realiteit. Het is een aanpassing aan het nieuwe economische equilibrium. Dat landen zich vrijwillig onderwerpen aan het juk van de euro is dom en onnodig. De onomkeerbaarheid van de euro is een gemistificeerde misvatting.

 390. lapje Zegt:

  De economie is veerkrachtig en dynamisch. In de VS meer dan in Europa. De economie kan alleen erg slecht tegen schokken en wellicht rechtvaardigd dat een zekere mate van central bank en overheids interventie. Maar het rechtvaardigt niet het langdurig overnemen van private schulden, private consumptie en monetaire expansie. Alledrie leiden tot misallocatie van kapitaal, corruptie (waaronder vriendjespolitiek) en dus verdere verarming van de middenklasse.

 391. latida Zegt:

  http://www.groene.nl/2013/20/gegokt-en-verloren

  “Hoewel er in Den Haag veel inkt is verspild aan de woningmarkt stelt nog niemand voor om de restschuldproblematiek aan te pakken door banken tot afschrijven te dwingen. Dat is vreemd. Want het is toch niet een al te radicaal idee dat zowel crediteur als debiteur schuld heeft aan de crisis, en dat we de lasten eerlijk verdelen?”

 392. De Pessimist Zegt:

  Van de jeugd moet je het hebben .Het lijkt wel of er langzaam aan boosheid ontstaat .
  http://www.youtube.com/watch?v=pQr1oDdummA

 393. lapje Zegt:

  latida: Want het is toch niet een al te radicaal idee dat zowel crediteur als debiteur schuld heeft aan de crisis, en dat we de lasten eerlijk verdelen?

  Ik krijg gewoonlijk een allergische reactie van het woordje ‘eerlijk’ uit de mond van ideologisch gedreven mensen, maar De Groene Amsterdammer heeft een zeer goed punt. Het is paradoxaal dat een socialistisch tijdschrift kapitalistische ideeën gaat verdedigen! 😀

  Een nog grotere paradox is dat de meerderheid van mensen met een restschuld op de partij stemmen die vooral de belangen behartigt van de onderdrukkers, de banken!

  Ik stem voortaan op Juan de Meelezer, want ik begrijp mensen die het ook niet begrijpen.

 394. De Pessimist Zegt:

  Dawg: Maar ‘austerity’ heeft geen zin als je ook niets aan het schuldenprobleem doet. Je krijgt dan bij die te grote schuldenlast ook nog eens een dalend inkomen. Hoe lossen we dat op?

  nog meer bezuinigen , natuurlijk!

 395. snorkel Zegt:

  lapje: Verliezen laten vallen waar ook de winsten zijn gevallen: de speculanten.

  AMEN! Dat zijn (in het geval van hypotheken) de banken EN de huizenkopers. Maar niet bijvoorbeeld de (werkende en) bewuste particuliere huurders die al jarenlang voor een groot deel van de kosten opdraaien.

 396. Dawg Zegt:

  lapje,

  Kan me verplaatsen in je denkraam, maar denk dat de plof wel erg groot gaat worden. Veertig jaar na het loslaten van Bretton Woods is de luchtbel van schuld zo groot geworden dat we allemaal, gewild of ongewild, speculanten zijn geworden.

 397. Nico de Geit Zegt:

  maarten: en nu eindelijk eens grote investeerders dwingen verlies te lijden

  De pensioenfondsen die de Nederlandse hypotheken gaan funden?

 398. Nico de Geit Zegt:

  lapje: Dat landen zich vrijwillig onderwerpen aan het juk van de euro is dom en onnodig

  In Afrikaanse landen wordt de euro ook als betaalmiddel gebruikt. Die Afrikaanse landen voldoen niet aan de eisen om mee te mogen doen, en toch doen ze mee. Afrikaanse landen zijn natuurlijk wel zo verstandig om niet mee te betalen aan de schulden van anderen.

  Niet zozeer de euro is het probleem maar de leningen die banken elkaar hebben verstrekt. Maar die onverstandige leningen waren er ook geweest zonder euro.

 399. lapje Zegt:

  Dawg: de luchtbel van schuld zo groot geworden dat we allemaal, gewild of ongewild, speculanten zijn geworden.

  Absoluut. Ik kan ook niet ontkennen dat onze lonen en besteedbaar inkomen mede is gestegen door die luchtbel, dus er zal ook geld gehaald moeten worden bij de spaarder.

  Wanneer iedereen gaat roepen dat het niet eerlijk is, dan is het wellicht juist eerlijk. Ik grossier in paradoxen vandaag! 🙂

 400. maarten Zegt:

  Nico de Geit,

  uitkeringen aanpassen aan de dekkingsgraad, sorrie ouders! maar het is wel zo helder, nietwaar?
  Ik zou persoonlijk niet bij een pensioenfonds willen zitten met veel Nederlandse huizen in de portefeuille

 401. asd Zegt:

  @360(snorkel),

  Koningin Maxima der Nederlanden kan je alles vertellen over microkredieten, een nieuwe hobby, nadat ze als personeelslid van de investmentabteilung der Deutschen Bank de nodige ervaring heeft opgedaan!

  Overigens is m.n. de Zwitserse pers lovend over haar “Zuidelijke charme”, die met haar zijn intrede in het NL-koningshuis heeft gedaan, weliswaar in schril contrast met het in oranje uitgedoste NL-volk!

 402. Nico de Geit Zegt:

  lapje: dus er zal ook geld gehaald moeten worden bij de spaarder.

  De spaarder betaalt al: hij krijgt een te lage rente en betaalt vermogensrendementsheffing.

  Het is heel waarschijnlijk dat de Nederlandse pensioenfondsen de Nederlandse hypotheken gaan funden als dat nodig mocht blijken. Maar omdat de huidige partijen die de Nederlandse hypotheken funden dat ze gemist kunnen worden zal dat misschien niet zo’n vaart lopen. Waar moeten ze immers dan naartoe met hun geld? Veilige havens zijn schaars, en Nederland is nog steeds een relatief veilige haven.

 403. Adamus Zegt:

  online.wsj.com/art…?mod=wsj_share_tweet

  Lagarde over de kinderen……

 404. maarten Zegt:

  er vindt nu een veel te grote welvaartstransfer plaats van mensen die nog geen grote schulden zijn aangegaan, naar mensen die allerlei schulden hebben, of aanspraken hebben en die geen verliezen daarop willen maken.
  En deze transfer vind vooral op de arbeidsmarkt plaats

 405. maarten Zegt:

  Adamus,

  ja wat te denken over de interviews met Lagarde, zou ze erover denken op te stappen ofzo?

 406. Adamus Zegt:

  maarten:
  Adamus,

  ja wat te denken over de interviews met Lagarde, zou ze erover denken op te stappen ofzo?

  Je vind het warrig of verwarrend? Fried, toasted….’t staat er echt. Dacht eerst dat het de conclusie was van een twitteraar (matthijs bouwman).

 407. maarten Zegt:

  Adamus,

  een politica die klaagt, dat kan nooit goed zijn

 408. maarten Zegt:

  Adamus,

  had ze het niet over de schaaldieren? misschien zaten ze te lunchen tijdens het interview

 409. Adamus Zegt:

  snorkel: Aanbieders van Micro-krediet schijnen ook massaal belasting te ontwijken (via Nederlandse belastingverdragen natuurlijk): oneworld.nl/lezen/…ijk-van-microkrediet

  Neem aan dat die collega van jou daar (niet?) aan meedoet?

  Disclaimer: Er zijn natuurlijk ook wél goede initiatieven.

  Via de Haagse OMO bank?

 410. Adamus Zegt:

  maarten:
  de allerrijkste moeten meer geprikkeld worden tot het nemen van initiatief (en dus ook risico), in plaats van dat de keuterboertjes nóg even harder werken en een iets groter deel van hun arbeid aan de landherren kwijt te zijn. gvd het lijken wel de middeleeuwen

  Road to serfdom hè.

 411. Dawg Zegt:

  maarten,

  Maar ‘mensen die werk hebben’ en van het inkomen dat ze daarmee verdienen sparen, hebben dat werk o.a. doordat er elders in het systeem schulden aangegaan worden die waarschijnlijk nooit terugbetaald gaan worden. Denk bijvoorbeeld aan de relatie China-VS of de Noordelijke versus de Zuidelijke lidstaten van de eurozone.

 412. tufkaj Zegt:

  Grappig. Stuur net uit behulpzaamheid een linkje met mijn prijsindexpagina naar iemand op twitter. Wordt ik ineens overladen met replies en hits uit het VK op de site. Was het eoa anchorman van chanel4 economie 🙂

 413. Kamikaze Koper Zegt: