9% daling geregistreerde verkochte woningen in april 2011

In april 2011 zijn er 10.068 woningen bij het Kadaster ingeschreven. Dit is een daling van 9% ten opzichte van april 2010 (11.069). Vergeleken met maart 2011 is er sprake van een daling van 3,5%. Er werden toen 10.432 woningen geregistreerd.

Van de verschillende woningtypen ingeschreven bij het Kadaster stijgen alleen de vrijstaande woningen ten opzichte van april vorig jaar (+2,1%). De appartementen laten de sterkste daling zien met -12,2%. Ten opzichte van de vorige maand laten de appartementen als enige een – zeer lichte – stijging zien (+0,1%).

Van de provincies laten alleen Zuid-Holland, Limburg en Zeeland een stijging zien ten opzichte van vorige maand (respectievelijk 1,1%, 3,7% en 16%). De grootste daling doet zich voor in Flevoland waar 16,2% minder woningen werden geregistreerd dan in maart 2011.

In april 2011 werden 22.244 hypotheken geregistreerd. Dit is een stijging van 7,2% ten opzichte van april 2010.

In april 2011 vonden 223 executie veilingen plaats. In april 2010 waren dat er 189.

De volledige cijfers vindt u in het Vastgoed Dashboard.

bron: Kadaster

Share Button
Tagged with: ,
59 comments on “9% daling geregistreerde verkochte woningen in april 2011
 1. Dow Jones says:

  Kan iemand even uitleggen hoe dit kan terwijl het aantal verkopen flink is gedaald:

  In april 2011 werden 22.244 hypotheken geregistreerd. Dit is een stijging van 7,2% ten opzichte van april 2010.

  Nog even dit – staat ook in verband met het vorige topic. Piet Moerland van de Robabank houdt van bellen blazen…

  http://www.nu.nl/economie/2515969/rabobank-wil-overleg-woningmarkt.html

  Cheerio,

  Dow Jones

 2. Maria says:

  @1 Oversluiten van hypotheken in verband met stijgende rente.

 3. nhz says:

  leuk, een stijging van 16% van de verkopen in Zeeland. Betekent vermoedelijk dat er in plaats van 6 nu 7 woningen per maand van eigenaar wisselden 😛

 4. Cinelux says:

  Opvallend is ook het aantal verkochte vrijstaande huizen is gegroeid maar het aantal verkochte appartementen flink is gedaald.

  Dus de starter houdt het voor gezien en kan het huizentreintje niet meer verder rijden.Dus m.a.w. de daling in verkochte huizen begint nu echt door te breken.
  Wil de verkoper nog zijn huis kunnen verkopen, moet hij dus uiteindelijk de prijs naar beneden bijstellen.

 5. snorkel says:

  Ik dacht dat het Kadaster ook altijd hun ‘prijsindex bestaande koopwoningen’ publiceerde… Of komt die nog?

 6. Claude says:

  @5 Deze worden pas met de CBS-cijfers bekend gemaakt. Dat is altijd rond de 21ste.

 7. bosa says:

  In 1995 kocht ik een premie-C woning voor € 83.000,-. Een zogenaamde starterswoning. Mijn vrouw en ik sprongen een ‘gat’ in de lucht toen we hoorden dat we in aanmerking kwamen voor deze woning. In het midden van het land met een tuin op het zuiden en op een mooie manier gebouwd. Wel was de zolder wat klein. Dit zorgde gelijk voor een hoop ontevredenheid onder de bewoners. Het woord ‘starterswoning’ daar moet ik nog regelmatig aan denken. Ik woon daar nog steeds en nog altijd met plezier. De waarde van mijn (starters)woning is de laatste jaren BELACHELIJK gestegen. Zo’n 70% van de oorspronkelijke bewoners vertrokken. Naar grotere woningen met grotere hypotheken. (gun iedereen echt wat ze willen – maar dan moeten ze ook als het nodig is de verantwoording van een grotere hypotheek nemen) De waarde van mijn (starters)woning steeg. Steeg echt abnormaal. Mijn woning is niet zo groot. Als je de voordeur en achterdeur tegelijkertijd open zou zetten. En je neemt een aanloopje dan… spring je er zo doorheen! Maar de gemiddelde waarde was in 2008 zo’n € 240.000,-. Ik heb nooit mijn virtuele overwaarde kunnen begrijpen. Ik heb drie jaar geleden mijn hypotheek verhoogd naar ci. € 115.000,- om dat ik moest verbouwen. We wilden het ‘iets’ aanpassen naar de woonwensen van anno 2008 toen. De huidige vraagprijs zou € 210.000,- zijn. Het is gedaald weliswaar, maar er is nog overwaarde. Maar ben ik wijs met die overwaarde? Het voordeel is dat ik (ook omdat ik toch nog geen verhuis wensen heb) rustig kan slapen als de waarde van mijn woning daalt. Voor een hoop mensen moest het de afgelopen jaren – meer – meer en nog eens meer. Tweemaal op vakantie. Mooie inbouwkeuken. Mooie grote (station) auto waarin je makkelijk de kinderwagen kon meenemen. Bankstel in de tuin. Platte tv aan de muur. Tweede auto. Alles nog meer en nog beter! Heb mezelf nooit kunnen betrappen op deze wensen. Wel hechte mijn vrouw en ik waarde aan het opvoeden van onze zoon. Ik en mijn vrouw werken beide parttime zodat we nooit afhankelijk van opa en oma geweest zijn of kinderopvang. Deze manier van leven ‘dwong’ ons om met minder geld te doen, waardoor wij nooit de positie hebben gecreëerd om ook maar enigszins maar ‘meer’ te willen. Al hadden wij het zelfs gewild, dan kon dat helemaal niet met onze leefstijl. Je weet van te voren nooit precies helemaal waar je verstandig aan doet. Maar laat de boel maar klappen! Kom maar op. Ik heb de laatste jaren een ‘collectieve’ hebzucht gezien bij veel mensen. Ook bij de banken. Niet normaal. Als ik op dit moment zou moeten starten zou ik nooit meer een woning kopen, maar tijdelijk huren in te koop staande woningen. Let maar op er zal zo’n 30% a 40% de komende jaren van de prijzen af gaan. En ik durf dit rustig te zeggen, want ik heb ook een stijging van 70% gezien. De klappen gaan nu vallen. Al speel ik quitte interesseert me dat nog niets. En ik weet dat ik makkelijk praten heb, maar ik heb me nooit gek laten maken.

 8. nhz says:

  @7:
  mooi verhaal, en tekenend voor het klimaat van de afgelopen 20 jaar.

  Ik zie het ook in mijn omgeving: kleine arbeidershuisjes die begin jaren ’90 nog 40-50.000 gulden kostten (soms zelfs 15-20.000, als er flink opgeknapt moest worden) kosten nu 200-250.000 euro terwijl ze hooguit wat zijn opgeleukt (nieuwe keuken, soms een saunaatje op het achterplatje). Ze zijn nog steeds piepklein, en er is door alle tweeverdieners ernstig gebrek aan parkeerruimte in de buurt. Maar wie maakt dat uit, het zijn nu spreekwoordelijke starterswoningen (in mijn gemeente wordt 200K euro als starterswoning gezien) en de meesten wonen er hooguit 1-2 jaar. De eerste stap op de ladder naar meer, en de belofte van automatisch geld verdienen met iedere verhuizing. Hebzucht van de kleine luiden in het kwadraat. Ziek is het, en het wordt hoog tijd dat deze ziekte voorgoed wordt uitgeroeid en verstandige mensen weer de dienst gaan uitmaken, ook op de huizenmarkt.

  Een gloednieuw huis met meer ruimte is te bouwen voor 75K inclusief de grond, maar geen gemeente (of bank) die daaraan wil meewerken. Het enige project wat ik op dat gebied ken was tientallen malen overtekend: stel je voor dat iedereen relatief goedkoop gaat wonen, dan komt de hele hebzucht machine tot stilstand …

 9. Jos says:

  Dit verhaal versus de hebberige onzin van de bank-mannetjes, de makelmannetjes en meer van dat soort semi-academisch geteisem (er zullen ook wel een paar vrouwen bij zijn dunkt me) stemt me droevig en optimistisch tegelijk. Hoe dat kan ? Er zijn ondanks het grote graaien, toch nog mensen op de wereld die snappen dat geluk niet gekocht kan worden.

 10. snorkel says:

  @6, aha, tnx!

 11. bosa says:

  @9

  Geluk kan inderdaad niet gekocht worden. Alles viel nog meer op zijn plekje toen de neurochirurg mijn vrouw 14 uur opereerde aan een hersentumor. Alles liep goed redelijk goed af. Ik was al anders, maar vanaf die dag wist ik zeker dat ik nooit meer aan geld zou denken. ‘de kachel moet een beetje puffen, er hoeven geen stevige rookpluimen uit te komen’.

 12. Tim says:

  @7 Respect. Thanks for sharing.

 13. Willem zoveel says:

  @bosa
  Grote klasse ook dat jullie wel echt de tijd voor kinderen nemen, zo hoort het toch. Herinnert me eraan dat mijn moedertje ook altijd thuis was vroeger, er aten tussen de middag geregeld zielige tweeverdienkindjes mee van bij mij op school, die hun ouders zelden zagen. Sleutelkindertjes noemde ze dat, aangezien de huissleutel steevast aan een koordje om de nek bungelde.
  Wanneer ik naar mijn generatie kijk (nu zelf eind 20), valt me hetzelfde op. 2-3x per jaar op vakantie, flatscreens, huisdieren, allemaal twee mooie auto’s moeten rijden, noem maar op en dan kan de HRA er echt niet af want dan komen te veel mensen in de problemen. Uhuh

 14. dr.t says:

  Wil de verkoper nog zijn huis kunnen verkopen, moet hij dus uiteindelijk de prijs naar beneden bijstellen.

  Er is ook de optie van niet willen, niet verkopen, als je goed zit en de prijzen omlaag gaan..
  ‘Moeten is een relatief begrip.’

  Net zoals je niet moet kopen, als de prijzen dalende zijn.

 15. j says:

  @7
  Beetje in die trend vraag ik me ook weleens af hoe groot de inflatie van het woord “starterswoning” eigenlijk is. Als ik kijk naar de mijn ouders en hun vrienden (boomers) is werkelijk niemand begonnen met een appartement.

  In mijn generatie is het kennelijk normaal om als afgestudeerd academicus te beginnen in een flatje in een afbraakwijk om zo je “wooncarriere” te starten. Is het nu mijn perceptie of begon men vroeger echt niet in een flat om door te groeien?

  (-maar in een rijtjeshuis om hooguit te verkassen voor een vrijstaande woning zodra er geen HRA meer te genieten was op de vorige woning)

 16. Vedder says:

  “Wil de verkoper nog zijn huis kunnen verkopen, moet hij dus uiteindelijk de prijs naar beneden bijstellen”

  Heeft iemand de naam dr.t gekaapt? Heb even het forum niet gevolgd, vroeger was er hier ook een dr.t die niet blij zou zijn geweest met dit soort teksten 😛

 17. bosa says:

  @15

  Tsja, starterswoning. Toen noemde de gemeente het zo. Nu als er eentje bij mij op het rijtje te koop staan. Trekken er gezinnen in met twee kinderen. Deze mensen zijn al lang gestart. Dus ja, ik weet het ook niet meer zo goed. Ben begonnen met samenwonen in een huurappartement zonder balkon zelfs. In een volkswijk. Als ik er aan terug denk had dat ook zo zijn charme. Maar was uiteindelijk wel blij met mijn tuin.

 18. nhz says:

  @15:
  ach kom nou, je gelooft toch zelf niet dat vroeger iedereen met een redelijke opleiding gelijk een mooi huis kocht? In tegendeel, veel academici van mijn generatie (Generation-X) begonnen in een aftands bezemhok, een kraakpand of één of ander afbraakpand dat gedeeld werd met anderen om het betaalbaar te houden. De jongere generatie gaat juist gelijk kopen met het eerste loonstrookje in de hand want ‘daar heb je recht op’; dat was vroeger absoluut niet normaal.

 19. marianne says:

  @15
  Ik ben er één van de generatie 1953 en ik kan je mededelen dat uitsluitend de hoger opgeleiden (en daar waren er toen niet zo veel van) eventueel zo rond hun 30e een huis kochten.
  Koopappartementen zoals nu bestonden nagenoeg niet, dat was allemaal huur. En daar begonnen die minder hoog opgeleide boomers mee.
  Tegenwoordig wil men reeds een “castle” bezitten wanneer men net uit de luiers is, want daar hebben we recht op toch?

 20. Claude says:

  @19 Uitstel van invoering tot de markt weer aantrekt, vergroot juist de risico’s op effecten. ”Dit leidt tot onzekerheid. De hypotheekmarkt is wat mij betreft nu gebaat bij duidelijkheid”, aldus de minister.

  Proest! Het zwaard van Damocles, die met de maand zwaarder wordt door de rentestijgingen, hangt er nog, Yankee ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Yankee_%28scheldwoord%29 )

 21. V says:

  @20
  Nu ga ik het toch echt even opnemen voor mijn generatie genoten (20-30). Huren is soms onmogelijk of zo duur in de private sector dat sparen er nauwelijks in zit. Dat is een andere situatie dan 40 jaar geleden. Tel daar bij de propagandastroom bij op waarbij belanghebbende en babyboomers de jongere generaties probeert duidelijk te maken dat je een kneus bent als je huurt.
  Neemt natuurlijk niet weg dat het een maatschappelijk probleem is dat iedereen denkt overal recht op te hebben. Dat probleem is in mijn ogen echter het ergst bij de babyboomers.

 22. nhz says:

  @22:
  ik denk dat het probleem is dat de jonge generatie zijn neus ophaalt voor het type huurwoningen waar mijn generatie (-X) mee begon. Misschien niet overal in het land, maar bij mij in de buurt kun je voor 450 euro per maand zo terecht in vrije sector flatjes (enige eis: vaste baan), en bij de WBV staan volgens mij zoveel goedkope flats leeg dat ze inmiddels hele blokken op de slooplijst hebben waar je voor minder dan 300 euro kon huren (voor de WBV is het wachten alleen nog op de sloopsubsidie).
  Ik zou nu ook niet willen wonen in zo’n flat (vooral vanwege het type medebewoners in de buurt), maar toen ik jong was woonden veel leeftijdgenoten van mij een stuk minder ‘luxe’. Ik vind het ook heel tekenend dat steeds meer studenten tegenwoordig in een koophuis (gekocht door pa+ma) wonen, of een studentenkamer ‘kopen’, je kunt niet vroeg genoeg op de housing ladder stappen blijkbaar. Ondanks een ruim aanbod van goedkope woningen kiezen jongelui hier massaal voor een koopwoning, waarom zou je 5 of 10 jaar wachten met luxe wonen als het nú al kan?

 23. bjk says:

  @7 bosa,
  mooi verhaal, bedankt.

 24. Scheefwoner says:

  @7 bosa

  Wat een prachtige calvinistische instelling van jullie als gezin. En laat de mensen maar denken dat jullie het “verkeerd” zouden doen. Alle verhalen die je daar beschrijft ben ik ook zo vaak tegengekomen. Wij wonen weliswaar niet in een koopwoning maar al jaren in een huurwoning waar
  Rabo bankier Piet Moerland mij graag zou zien vertrekken. Jarenlang heb ik die verhalen van overwaarde en daaruit voortvloeiende luxe moeten aanhoren. Desondanks zijn wij lekker in onze
  huurwoning blijven wonen. Ik zal je zeggen dat in 1988 het woonlastenpercentage 27% was ten opzichte van mijn netto salaris. Nu is dat 22% en dat kunnen de meeste mensen niet zeggen tegenwoordig. Aan de andere kant ben ik braaf door blijven sparen en nooit op grote voet geleefd . Doordat de hele zooi nu onderuit gaat zouden ze graag zien dat ik mijn centjes nog snel in die luchtbel zou steken zodat er weer trek komt in de schoorsteen aldus die Moerland. Wat is die man een teleurstelling voor mij, de Rabo was namelijk voor mij nog een van de banken waar ik respect voor had. Deze verknipte dominee heeft voor mij afgedaan. En dan dat verhaal over zijn jongste bediende die geen hypo rond zou krijgen, wat een farce.

  En van die betweters/dikdoeners/huizenhoppers zijn er nu veel in mijn buurt waarvan het huizenhop treintje is stil komen te staan. Dus ipv weer wat extra verdiend te hebben aan het vorige huis zitten ze nu met 2 huizen/hypo’s in hun maag. En ik hoor ze nog lachen….

  Veel succes en geluk voor de toekomst

 25. renren says:

  @7 bosa

  Lekker relax leven op die manier. Geen gejakker met de kinderen en lekker tijd om te genieten van het leven in plaats van het creeren van zoveel mogelijk overwaarde.
  Ben blij dat we gekocht hebben op 1 salaris en de komende jaren een stuk hypotheek aflossen. Allebei partime werken; zalig……..

 26. Dow Jones says:

  @2 (Maria)…

  Ja, dat dacht ik dus ook. Dat is toch een interessante perceptie? Ik zou daar wel iets meer over willen lezen dan één regeltje.

  Misschien kan de Admin er een thread aan wijden?

  Cheerio,

  D.

 27. Maria says:

  @27 Dow Jones

  Onderstaand misschien een van de redenen:

  18 juli: Banken kritisch op slot NHG

  Onduidelijk is hoeveel huizenbezitters hun hypotheek hebben overgezet. Daarvoor is de periode te kort. Volgens een marktkenner is het gezien de rentestand vooral voor hypotheken die in 2007 en 2008 zijn afgesloten, interessant om over te stappen op NHG. Toen werd jaarlijks voor ongeveer euro 30 mrd aan hypotheken verkocht tussen euro 265.000 en euro 350.000.

  In die periode werden ook hypotheken verkocht met een vaste rente van 6 jaar. Die rentevaste periode loopt dus nu af. Ik vind helaas die topic niet zo snel maar ik denk wel dat dat een andere reden is.

 28. Adamus says:

  Doordat de hele zooi nu onderuit gaat zouden ze graag zien dat ik mijn centjes nog snel in die luchtbel zou steken zodat er weer trek komt in de schoorsteen aldus die Moerland

  Jammer is dat je spaarpotje toch stiekem wordt afgetapt door degenen die je eigenlijk aan de schuld willen hebben.

 29. billiebob says:

  @20 @22 @23 iedereen ziet het vanuit een andere perceptie natuurlijk. Ik (25 / 30) woon in een (duur) particulier (luxe ddww) huurappartement. Een huis kopen, met hra zou voordeliger zijn. Veel mensen verklaren me (nog steeds!) voor gek dat ik blijf huren.

  Vanuit mijn perceptie gezien heeft de babyboom generatie bijzonder van de overwaarde kunnen profiteren. Een huis wordt (nog steeds! al wordt het minder) gezien als een veilige investering die hoe dan ook zal renderen. Niet alleen door jongeren, maar juist ook door ouders die hoge rente standen hebben meegemaakt en beter zouden moeten weten etc etc?

  Ik schat in, geen rocket science, kijk macro en zie het grote plaatje, dat de tijd van alsmaar hogere huizenprijzen voorbij is (no shit sherlock, maar zo ziet het grote publiek dat nog steeds niet). Heel simpel gezien kan dat niet anders, redenen zijn hier uitvoerig besproken (even geen rekening houdend met heftig inflationair scenario).

  De realiteit waar we staan vandaag de dag, ondanks inflatie (leven wordt duurder dan overheid je doet geloven), huizenprijzen nog steeds aan het dalen zijn. Ik zie lonen niet meestijgen.

  Het grote plaatje: PIGGS, alsmaar grotere schulden, banken die NOG STEEDS too big to fail zijn (ik zou zeggen de voorwaarde van een kapitalisch systeem, je MOET kunnen falen). Kortom er is nog helemaal niks opgelost. Het volgende probleem is nog groter, juist door bail outs (dat is al voor 2000 begonnen in USA en het stapelt zich op)!

  Raar maar waar: ik zie nog genoeg jongeren om mij heen die dit plaatje niet kunnen schetsen (geen domme mensen). Ik kan ze ook niet overtuigen (dat kan natuurlijk heel goed aan mij liggen ;-), ik waarschuw ze wel. Het predicaat doemdenker krijg je echter heel snel opgestempeld.

  Uiteindelijk maakt iedereen zijn keuzes. Bij iedere keuze hoort een risico…. en zie hier het daadwerkelijke probleem. Wanneer risico’s geen risico’s meer zijn is het einde zoek.

  Via dit forum (good old mises) ben ik mises gaan lezen. Human action, Oostenrijkse school. Verhelderend, raar eigenlijk dat ik er op school zo weinig van heb vernomen. Denk zelf na en neem verantwoordelijkheid. Dat zijn de factoren waar een succesvolle samenleving op gebouwd wordt. Iets waar heden ten dage veel te makkelijk over wordt gedaan!

 30. bankschroef says:

  prijzen stijgen door grotere vraag en/of schaarste, en/of doordat er verhoudingsgewijs meer geld beschikbaar cq in omloop is (inflatie), verschillende dingen.
  is het inflatiedeel van prijsstijging nu wel zo groot?

  wanneer er meer en meer geld in omloop komt mag je toch ook loonstijging verwachten als onderdeel van een brede inflatie..; die er nu dus mi niet zo erg is zoals sommigen wellicht hopen

 31. David says:

  de babyboomers moeten niet zo neerkijken op de patat generatie hoor… terwijl de babyboomers zo goed als alleen maar exponentiele groei hebben meegemaakt, moeten de huidige generatie leven met de kredietcrises. Ik laat de inflatie/deflatie discussie maar even achterwege.
  Sparen voor later heeft geen zin meer als de euro toch geen toekomst heeft, je geld in een huis stoppen biedt ook geen toevlucht. Maar vroeger kon je gewoon een indexfonds kopen of gewoon sparen en je was gebeideld, nu vraagt de huidige generatie af hoe al die/obligaties openstaande schulden afgelost kan gaan worden. Het is alsof de rekening aan de volgende generaties is doorgeschoven (door de overheden)

 32. Dow Jones says:

  @28 (Maria)…

  Thanks!

  Dow

 33. ll says:

  @1 Dow Jones, er zitten ook verbouwingen in de nieuwe hypotheken, de hypotheekmarkt stijgt nog steeds 🙂

  http://www.amweb.nl/tijdschriften/2011/nr-08/hypotheekmarkt-groeit-met-een-derde-in-eerste.148622.lynkx

 34. Maria says:

  @34 Il

  Dat is inderdaad ook nog een reden voor stijging van de hypotheken. Van de bouwwereld en leveranciers in mijn omgeving hoor ik geen klachten. Het is wel rustiger maar men het heeft nog steeds genoeg omzet. In plaats van naar een nieuwe woning te kijken gaat men de huidige woning aanpassen aan de eisen. Gisteren hoorde ik een typische opmerking die aangeeft hoezeer de Nederlandse markt verschilt van de Duitse en Belgische markt. Belgen en Duitsers bouwen of verbouwen voor de “eeuwigheid”. De Nederlander legt zijn tegels in het “zand”, zodat hij, bij een nieuwe mode, makkelijker aanpassingen kan doen!

 35. Maria says:

  @32 David
  Toevallig ben ik nog net een babyboomer en ik geef toe dat de huidige generatie het absoluut niet gemakkelijk heeft en ook de eerste tijd niet zal krijgen. In de tijd dat wij ons eerste huis kochten (1990)kwamen wij van een ietwat schamel huurappartement in een niet zo beste buurt. (Nooit niets van gemerkt trouwens als je je de moeite neemt om door een aantal zaken heen te kijken) De keuken in onze nieuwe woning viel van ellende uit elkaar maar de badkamer was nog erger. Toen we die opgeknapt hadden was ons spaargeld (!!!!!!!) op en gingen we rustig sparen voor de keuken. We hadden dit best kunnen financieren, maar zo waren wij niet opgevoed, geld lenen deed je alleen voor een huis te kopen, per slot van rekening moesten we ook onze studiefinanciering nog afbetalen. Onze meubels waren her en der verzameld van zolders of rommelmarkten en ik heb ze nog steeds.

  Laat ons nu naar de jaren 2000-2007 gaan. Als ik aangaf dat voor een verbouwing of inrichting van een woning tijd, geld en “zin” nodig waren werd ik aangekeken alsof ik een bedelaar was. De inrichting moest minimaal uit een scene van Goede Tijden, Slechte Tijden komen en als de nieuwe keuken niet beviel werd hij gewoon vervangen, hoezo kapitaalvernietiging.
  Er zijn complete inrichtingen. keukens, badkamers, tuinen en auto’s meegefinancierd in de hypotheek. Het moge duidelijk zijn dat de auto’s en de banken waarop die mensen zitten al lang afgeschreven zijn!

  De waarde van geld en hoe er mee om te springen is toch wellicht het verschil tussen de vorige generatie en de huidge. Mobieltjes, merkkleding, auto’s, scooter’s en op vakantie gaan naar Blanes op je 17e zat er voor ons niet in. Ik (en ik spreek alleen voor mezelf) ben van de generatie die hun zomervakanties doorbrachten met asperges steken (!!!), aardbeien en kersen plukken en op de zaterdagochtend een poetsadres. Vakantie werd doorgebracht aan een water in de buurt. Ja, we hebben geluk gehad met de stijging van de huizenprijs, maar die dondert nu ook net zo hard naar beneden. Van ons pensioen zal in 2028 ook niets meer over zijn.
  Strekking van het verhaal: “Back to basics”, we zijn teveel dingen te normaal gaan vinden. Als wij vroeger ons bord niet leeg aten werden we herinnerd aan de arme kinderen in Afrika. Daar hoor ik tegenwoordig ook niemand meer over, met de McDonalds op de hoek.

 36. el pedro says:

  De funda indicator op floris.nu is aangevuld met extra data uit huizenhype. Het plaatje wordt er niet mooier op.

 37. bjk says:

  @37
  het plaatje wordt er wél mooier op!! alleen de boodschap niet 😉

 38. Maria says:

  Nog even voor wat betreft de babyboomgeneratie. De huidige zestigers hebben hun jaren 70 woning (je weet wel, gele steen en bruine kozijnen) verkocht in de afgelopen jaren en zijn op een appartement gaan wonen omdat ze niet meer in hun grote tuinen wilden werken en van het leven wilden gaan genieten. En zo zitten ze op hun 3-persoons balkon te genieten van het niets doen. Laat nou net die appartementen met – 12,2% gedaald zijn!! En daar gaat waarschijnlijk nog meer van af want de afgelopen jaren zijn teveel appartementen gebouwd. Per slot van rekening leverde dat het meest op, dat kun je de projektontwikkelaars niet kwalijk nemen. We gaan nog even verder: de verwachting is dat vanaf juli 2011 de voedselprijzen extreem zullen stijgen. Waar die babyboomers vroeger nog hun tuinen gebruikten om prei, aardappelen en boontjes te planten, rest hun niets anders als hun balkon waar net een potje met bieslook op past. Ook hun lasten stijgen alleen maar en hun pensioenen leveren ook aan waarde in, net zoals hun appartement. Hun overwaarde is inmiddels te gelde gemaakt aan een nieuwe inrichting, auto, fietsen en vakanties. Omdat ze niets te doen hebben brengen ze hun tijd door op terrasjes (koffie voor € 3,00) of passen op hun kleinkinderen want de ouders moeten, let wel moeten, werken om de lasten te kunnen betalen. We zitten allemaal in hetzelfde schip en we zullen allemaal terug moeten naar af.

  Mijn dochter (17 en zeer intelligent) kwam er vorige week pas achter dat een bepaalde Amerikaanse televisieserie over rijke jongens en meisjes niet waar was!! En dat is wat wij, met zijn allen, gedaan hebben. Gekeken naar een wereld die niet echt was en waarmee je met een creditcard en een hypotheek alles kon kopen wat je hartje begeerde. Met de eerste McDonalds in Nederland, ergens in de buurt van Utrecht, ca. 25 jaar geleden, hebben we ook in Nederland een leefwijze geaccepteerd die alleen op krediet bestaat. Er is niemand beter van geworden, alleen de geldverstrekker! En ik ben echt geen `geitewollen sok`, hoewel daar ook absoluut niets op tegen is.

 39. Maria says:

  Mij valt net het Dorp in van Wim Sonneveld waarbij de strofe van: Flink veel glas dan kun je zien hoe of het bankstel staat bij Mien, nog altijd waarheid bevat.

  Wim Sonneveld: Het Dorp songtekst
  Thuis heb ik nog een ansichtkaart
  waarop een kerk een kar met paard
  een slagerij J. van der Ven.
  Een kroeg, een juffrouw op de fiets
  het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets,
  maar het is waar ik geboren ben.
  Dit dorp, ik weet nog hoe het was,
  de boerenkind’ren in de klas,
  een kar die ratelt op de keien,
  het raadhuis met een pomp ervoor,
  een zandweg tussen koren door,
  het vee, de boerderijen.

  Refrein:

  En langs het tuinpad van m’n vader
  zag ik de hoge bomen staan.
  Ik was een kind en wist niet beter,
  dan dat nooit voorbij zou gaan.

  Wat leefden ze eenvoudig toen
  in simp’le huizen tussen groen
  met boerenbloemen en een heg.
  Maar blijkbaar leefden ze verkeerd,
  het dorp is gemoderniseerd
  en nu zijn ze op de goeie weg.
  Want ziet, hoe rijk het leven is,
  ze zien de televisiequiz
  en wonen in betonnen dozen,
  met flink veel glas, dan kun je zien
  hoe of het bankstel staat bij Mien
  en d’r dressoir met plastic rozen.

  Refrein:

  En langs het tuinpad van m’n vader
  zag ik de hoge bomen staan.
  Ik was een kind en wist niet beter,
  dan dat nooit voorbij zou gaan.

  De dorpsjeugd klit wat bij elkaar
  in minirok en beatle-haar
  en joelt wat mee met beat-muziek.
  Ik weet wel, het is hun goeie recht,
  de nieuwe tijd, net wat u zegt,
  maar het maakt me wat melancholiek.
  Ik heb hun vaders nog gekend
  ze kochten zoethout voor een cent
  ik zag hun moeders touwtjespringen.
  Dat dorp van toen, het is voorbij,
  dit is al wat er bleef voor mij:
  een ansicht en herinneringen.

  Toen ik langs het tuinpad van m’n vader
  de hoge bomen nog zag staan.
  Ik was een kind, hoe kon ik weten
  dat dat voorgoed voorbij zou gaan.

 40. Marketwatch says:

  Vraag me af hoeveel gemeentes nog meer net als bijvoorbeeld Apeldoorn in de problemen gaan komen door problemen van hun vastgoedbedrijf:

  http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/special/grondzaken/8691742/Curatele-dreigt-nog-voor-Apeldoorn.ece

  1 ding is zeker, dat de bewoners van dergelijke gemeentes nog jaren financieel mogen bloeden voor deze wanprestaties…

 41. Maria says:

  @41,42 Marketwatch, en ook dat is heel simpel, de overheid, dat zijn wij en we hebben het met zijn allen goed gevonden!

 42. ll says:

  Tijdens recessie’s en depressie’s ( onder water )komen fraude gevalletjes boven water 😉 . Vandaag Philips in Polen ( omkoopgeld ziekenhuizen ) , en Meerstad in Groningen.

  Binnenlands bestuur, Meerstad lijkt op firma list en bedrog. 🙂

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/Home/all/meerstadzaak-lijkt-op-firma-list-en-bedrog.1135856.lynkx

 43. ll says:

  Ondertussen in Groningen.

  Een zware tegenslag. Door speculatie met gronden is de stad in de rode cijfers beland.

  Een voorziening is genomen van 35 miljoen voor Meerstad.
  Tevens kost Meerstad de stad nu al jaren 1 miljoen per maand aan rente.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Meerstad_(Groningen)

  http://www.groningergezinsbode.nl/profile/redactiegroningergezinsbode/article372042.ece/college_reserveert_35_miljoen_voor_tegenvallers_meerstad

  Groningen begint al aardig op Griekenland te lijken, en misschien wel alle gemeenten van ons Olland. ;), zie post 41 en 42.

  Schulden, schulden, schulden.

 44. ll says:

  Ondertussen in Arnhem, ook al in de rode cijfers, door grondspeculatie 😉

  http://propertynl.com/index%2Dnewsletter/arnhem%2Dboekt%2D13%2Dmln%2Daf%2Dop%2Dgrondexploitaties/

 45. tp says:

  Bij ons in waalwijk is het ook niet anders:

  WAALWIJK – De crisis op de bouw- en vastgoedmarkt noopt de gemeente Waalwijk tot maatregelen.
  De opbrengsten van twee grote bouwprojecten binnen de gemeentegrenzen – Landgoed Driessen en de ontwikkeling van het Waalwijkse centrum – zullen de komende jaren lager uitvallen dan eerder begroot, en daarom zet de gemeente bijna 7 miljoen apart om de tegenvallers op te vangen.

 46. RealisT says:

  Steeds meer steun voor voorstel Rabobank over hypotheekmarkt

  http://www.fd.nl/artikel/22186845/steeds-meer-steun-voorstel-rabobank-hypotheekmarkt

  De lemmingen staan natuurlijk te trappelen om zelf de strop om hun jonge nekje te leggen. Als domheid strafbaar was, zat 95% van de bevolking achter de tralies.

 47. nhz says:

  OT (even wat vermakelijks tussendoor):

  “Boeren in het oosten van China kampen met een groot probleem: de watermeloenen die zij verbouwen, ontploffen stuk voor stuk. De problemen zijn mogelijk veroorzaakt door het gebruik van chemicaliën, die de groei van de ‘vitaminebommen’ moesten bevorderen. Dat schrijft de BBC dinsdag op basis van Chinese media.

  Sommige boeren in de provincie Jiangsu zijn tot wel twee derde van hun oogst kwijtgeraakt door de ontploffingen. Boer Liu Mingsuo zei tegen het Chinese staatspersbureau Xinhua dat in een dag tijd maar liefst 180 van zijn watermeloenen waren geëxplodeerd. Wang Dehong, die al twintig jaar watermeloenen verbouwt, stelt geen chemicaliën te hebben gebruikt, maar wel last te hebben van ontploffende meloenen.

  Volgens Xinhua zijn de chemicaliën veilig in het gebruik en staan experts dan ook voor een raadsel. Mogelijk waren de uit Japan geïmporteerde zaden voor de watermeloenen niet goed.

  dat moeten zaadjes uit Fukushima geweest zijn 😉

 48. nhz says:

  @31:
  “wanneer er meer en meer geld in omloop komt mag je toch ook loonstijging verwachten als onderdeel van een brede inflatie..; die er nu dus mi niet zo erg is zoals sommigen wellicht hopen”

  er is wel degelijk loonstijging, maar niet bij de gewone burger. Alleen bij de top blijven de salarissen (en bonussen) hard stijgen. Ik las deze week dat in de UK nu de 1000 mensen met het hoogste inkomen 4% van het totale inkomen binnenharken, en dat verwacht wordt dat dit in 2030 gestegen is naar 15%. Zal in Nederland niet anders zijn. Ook in de VS heeft de rijkste 1% het beter dan ooit, en is hun deel van het nationaal inkomen (30% dacht ik) op een all time high, nog iets hoger dan in 1928.

  @45:
  ja, ik ben bijvoorbeeld ook wel benieuwd hoeveel van die startersleningen van de laatste jaren nog voor het volle pond in de boeken staan. Bij mij in de buurt hoeft zo’n lening alleen terugbetaald te worden als het huis met voldoende winst verkocht wordt, en men hoeft alleen rente te betalen (na 3 jaar) als inkomen en waarde gestegen zijn. Veel van die startersleningen gaan dus 100% verlies opleveren, tikt aardig aan met 25-30K per stuk.

 49. Maria says:

  @ 49 NHZ
  Ijzersterk stuk

 50. nhz says:

  @51:
  tja, ik denk dat het effect van de kortingen is uitgewerkt, voorzover ze nog gegeven worden bij nieuwbouw want ik zie het hier eigenlijk zelden meer. Misschien omdat het aanbod ook flink gekrompen is en de bouwers gokken dat ze toch wel alles kwijtraken, dankzij het uitknijp- en subsidiebeleid van onze overheid. Het aantal schaapjes dat nog bereid is om de huidige nieuwbouw prijzen te betalen daalt evident. De projectontwikkelaars zullen een betere prijs/kwaliteit verhouding moeten gaan leveren. Ik voorspel dat dat niet gaat lukken, want de meesten zijn 20 jaar lang gewend om rijk te worden met zwaar overprijsd, fantasieloos prutswerk.

 51. Frans says:

  @ 49: of zou Monsanto ook doorgedrongen zijn in China?

 52. Goudbelegger says:

  Goed dat er wat wordt gerelativeerd op deze site.

  Vraag me trouwens af hoeveel van deze overspending, overborrowing en dump je kinderen maar lekker veroorzaakt is door vrouwen die altijd maar meer willen. M’n vriendin ook, het is goed dat ze iets wil bereiken in het leven maar het is altijd maar meer en meer en meer en ‘zij hebben dit en dat’ en ‘zij hebben dat en dat’. Als je die analyse gaat maken..

 53. Steve says:

  @46,47,etc.

  Amsterdam probeert het probleem natuurlijk ook onder de pet te houden:
  “Bezuinigingen op bouwprojecten onhaalbaar”
  http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/2352218/2011/05/09/Bezuinigingen-op-bouwprojecten-onhaalbaar.dhtml

 54. Maria says:

  @ 55
  Mannen kunnen er anders ook iets van hoor…

 55. nhz says:

  @55:
  één ding is voor mij zeker: de meeste bubbles (bijv. tech stocks) zijn typisch door mannen veroorzaakt, maar bij de huizenbubble spelen de vrouwen in veel landen de hoofdrol (nestdrang, ‘nu een groter huis of ik ga scheiden’, kopen op emotie, etc.). Daar is in de VS al het nodige over gefilosofeerd en de reclame van makelaars maakte er dankbaar misbruik van, o.a. met deze klassieker ‘Suzanne researched this’:
  http://www.youtube.com/watch?v=Ubsd-tWYmZw&feature=player_embedded

  Volgens de vrouwen is er vast niks mis met steeds meer willen, dat houdt de mannen scherp – anders zouden ze net als Grieken de hele dag in de hangmat blijven liggen 😉

  disclaimer: ik geef gelijk toe dat er genoeg uitzonderingen op deze regel zijn hoor 🙂

  @56:
  tja, je dacht toch niet dat de gemeente Amsterdam (PvdA, GL) echt gaat bezuinigen? Hoge huizen- en grondprijzen forever!

 56. 416 says:

  Gelukkig is mijn vrouw niet zo van de meer-meer-meer, en ook wilde ze nooit een hoge hypotheek (ziehier een gelukkig mens).

  iets meer on-topic:

  Een andere rol voor corporaties
  Als we de trend van het afgelopen jaar doortrekken naar de komende drie jaar dan voorzie ik grote gevolgen voor de rol van de corporaties, dus ook die van Nijestee. Onze prominente rol in de nieuwbouw van woningen raakt uitgespeeld. Dat heeft in hoofdzaak vier redenen.

  1.Er zal onvoldoende vraag zijn naar nieuwe koopwoningen;
  2.Bouw van huurwoningen waar wél vraag naar is, is zwaar verliesgevend geworden;
  3.Bouw van koopwoningen wordt in feite niet meer van ons verwacht c.q. bemoeilijkt als niet DAEB-activiteit;
  4.Het zal de sector aan de benodigde financiële armslag ontbreken.

  http://www.corporatienl.nl/de-toestand-de-wereld-volgens-meester-gbj-bregman/

 57. nhz says:

  @59:
  onderwerp is hier al eerder langsgekomen.
  argument 2 is klinkklare nonsense, het is alleen ‘verliesgevend’ doordat de WBV’s met volstrekt valse cijfers werken.

  argument 4 is ook klinkklare nonsense als ze stoppen met bouwen van dure koopwoningen (argument 1 en 3) waar volgens mij de laatste jaren alleen maar zwaar verlies op werd gemaakt (maar het idee van de WBV’s zal wel zijn dat al die leegstaande vrije sector koopappartementen die ze bouwden betaald moeten worden via hogere huren in de subsidiesector …).

  Simpel gesteld: WBV’s moeten weer gaan doen waarvoor ze zijn opgericht, zonder winstoogmerk (3-4 ton salaris voor de directeur en een Maserati van de zaak past daar ook niet bij). Een moderne woning voor een klein huishouden (1-2 personen, eventueel kindje) kan gebouwd worden voor 75K inclusief grond. Maar dat willen de WBV’s niet, of ze stellen doodleuk dat zo’n woning voor hen 200K kost.

  Als ze niet sociaal meer kunnen bouwen, dan hoepelen ze maar op naar de commerciële markt, zonder één cent subsidie of andere voordeeltjes (zoals kunstmatig lage grondprijzen die ze wél voor het volle pond in de huur/koopprijs doorberekenen). Ik realiseer mij dat de commerciële sector voorlopig ook nog stapels subsidie krijgt, maar hopelijk stopt dat een keer.

 58. Robald says:

  @58: Debt = slavery and women are debt creation machines.

  Vond de uitspraak wel treffend. Ook hier zat een vrouw achter een nieuwe keuken, badkamer, dakkapellen, uitbouw en een grotere auto.
  Gelukkig betaalde zij de helft en profiteer ik er nog steeds van.

 59. nhz says:

  met al het gezeur uit de vastgoed sector om extraatjes is het goed dit soort berichten in de gaten te houden:

  De vastgoedsector heeft de Belastingdienst de afgelopen jaren voor een miljard euro getild.

  De fraude bestond bijvoorbeeld uit het uit de boeken houden van omzet door stromannen in te zetten. Medewerkers van vastgoedbedrijven verkopen panden dan ver onder de reële waarde aan een kennis of familielid. Vervolgens werd het pand voor een veel hoger bedrag verkocht, waarbij over de winst slechts 1,2 procent belasting in box III werd betaald. Zo kon de veel hogere belasting die de vastgoedorganisatie had moeten betalen over de winst uit onderneming worden ontdoken.

  frauderen met vastgoed is ook wel erg simpel en aantrekkelijk in de polder … er is vrijwel geen land waar winst op verkoop van een prive woning geheel belastingvrij is, dan krijg je dit soort fraude. Gelukkig voor de vastgoed jongens was de boete maar een kwart van de schade – een gewone burger of kleine ondernemer zou direct minstens 100% boete krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*