AFM: Financieel adviseurs maken er potje van

Gladde praatjesmakersOndanks de aangescherpte regels maken financieel dienstverleners er nog vaak een potje van. Volgens uitkomsten van het zelfonderzoek dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) jaarlijks stuurt naar adviseurs, blijkt dat zij het niet veel beter doen dat het jaar ervoor. Zo overtreedt een derde de wettelijke meldingsplicht en slaat een groot aantal nog regelmatig de geldende norm bij het afsluiten van een hypotheek in de wind. “Er is nog veel werk aan de winkel”, aldus de toezichthouder.

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 35% van de ondervraagden, die betrokken zijn geweest bij één of meerdere meldingsplichtige incidenten, deze niet of niet allemaal bij de AFM heeft gemeld terwijl zij daartoe wel verplicht zijn. Verder komt uit de zelftoets naar voren dat in 2008 door 21% van de ondervraagde adviseurs hypotheken zijn afgesloten, die meer dan 5% afweken van de zogeheten GHF-norm (waarbij de hypotheek niet meer mag bedragen dan 4,5 keer het bruto jaarinkomen van de aanvrager).

“Dit is een hoog percentage dat afwijkt van de regels. Dit is reden te meer om de hypotheekadvisering goed onder de loep te nemen. We hebben dat ook als een van de prioriteiten gesteld en we zullen in de eerste helft van dit jaar aan een marktbreed onderzoek beginnen”, aldus een woordvoerder van de toezichthouder. Verder blijkt dat de adviseurs transparant zijn over de ontvangen provisies (94%). Een kwart werkt daarentegen niet met een verplicht dienstverleningsdocument, het zogeheten dvd.

Half oktober vorig jaar vroeg de AFM 1333 niet bij de Stichting Financiële Dienstverlening (StFD) aangesloten financieel dienstverleners om de zelftoets af te leggen. Het deelnamepercentage was 90%. In 5% was het invullen niet meer nodig, omdat de vergunning was ingetrokken of het bedrijf al over de kop was gegaan. De ondernemingen, veertig in aantal, die niet op het verzoek hebben gereageerd, verliezen hun vergunning of wacht een boete.

“Al met al kunnen we constateren dat er nog veel werk aan de winkel is, zowel voor de adviseurs als voor de toezichthouder. Zij hebben inmiddels een lijstje met huiswerkopdrachten gekregen, waarop ze worden gecontroleerd.” Het merendeel van de financieel dienstverleners doet het zelfonderzoek bij de StFD. Deze liet weten de analyse nog niet afgerond te hebben.

bron: Telegraaf.nl

Share Button
Tagged with: ,
138 comments on “AFM: Financieel adviseurs maken er potje van
 1. Henri says:

  Dat plaatje ook. 🙂
  Als een adviseur het heeft over een hypotheekJE dan wordt het hoog tijd om een andere adviseur te zoeken.

 2. Martijn says:

  Meer dan 5% over de norm in 21% van de gevallen. Hoeveel meer zou dat zijn?

  Als je stelt dat een gemiddeld inkomen 40.000 is kom je op een huizenprijs van 180.000.

  Hij lijkt eerder 220.000 te zijn.

  Als dat veroorzaakt wordt door die 20 procent die over de norm gaat, dan wordt daar buitengewoon ver (200 procent) overheen gegaan.

  Nou kan je dit spelletje ook met andere gemiddelden spelen en dan nog valt er genoeg op af te dingen, maar die 5 procent zegt helemaal niets. De werkelijke overschrijding lijkt veel meer te zijn.

 3. John says:

  Geniaal plaatje+tekst inderdaad.

  Het werd tijd voor een grote schoonmaak. De handige jongens zullen een nieuwe melkkoe moeten gaan zoeken.
  Jammer dat de regulering zo lang op zich heeft laten wachten.
  Nu gaan het voor vele huizenbezitters magere jaren worden, en voor 1-4% ligt er waarschijnlijk een executieverkoop in het verschiet.

 4. nhz says:

  Duh, waar blijven de hoge boetes – boetes die in enige verhouding staan tot de megawinsten die deze gladde jongens en meisjes per hypotheek in hun zak steken?

  Over de kwaliteit van internationale financieel adviseurs zoals GS, JPM, Deloitte etc. zullen we het maar niet eens hebben; gelukkig heeft de AFM (of whoever) daar niks over te vertellen dus die kunnen vrolijk hun filantropische activiteiten voortzetten.

  Nog iemand in de markt voor een stiekum staatsleningkJE op z’n Grieks?

 5. John says:

  @2 We hebben het in het leeuwendeel van de gevallen over het inkomen van het huishouden, niet de eenverdieners.
  Het bruto modale inkomen is volgens het CPB in 2008 € 30.500 (vakantietoeslag meegerekend).
  dan zit je dus al op €61.000 * 4.5 = €274.500 wat het modale gezin op kan hoesten.

 6. Martijn says:

  @5

  Goede aanvulling. Even zoeken of er iets bekend is over het gemiddeld inkomen per huishouden lijkt inderdaad niet onverstandig.

 7. Jasper says:

  @ 5,6

  Ik vind het lastig gegevens te vinden wat het modale huishoudelijk inkomen is. Dat vind ik in principe interessanter dan het modale inkomen. Twee inkomens per gezin is denk ik niet modaal, alhoewel de definitie van modaal ‘meest voorkomend’ is en niet gemiddeld. Ik denk eerder dat het zo rond de 1.4 FTE zal liggen. Kijken we echter alleen naar de jongere generatie die geen significant vermogen hebben opgebouwd (deze categorie is het meest interessant voor de huizenprijzen op de langere termijn), dan denk ik dat het zo richting 1.6 FTE zal gaan.
  Als mijn vriendin en ik over een paar jaar kinderen zouden willen, dan willen we daar ook aandacht aangeven. Dan gaan we zeker niet 2.0 FTE werken.

 8. Niels says:

  @5 Het lijkt me dat in veel gevallen kinderen in het spel zijn en één van de ouders minder werkt. Ik verwacht dat die € 61.000 wat aan de hoge kant is in deze gevallen.

  Zijn hier ergens cijfers over beschikbaar?

 9. Martijn says:

  @8

  Bovendien lijkt het – al is dat ook lastig na te gaan – dat vooral het deel tot het midden van de huizenmarkt nog loopt en dat eensgezinswoningen daar relatief zwaar vertegenwoordigd zijn. In elk geval veel jonge starters denk ik. Zowel één- als tweeverdienende starters die nog niet op de top van hun inkomen zitten.

  Zeker geen 2 keer modaal dus.

  En modaal is inderdaad het meest voorkomende, niet het gemiddelde.

 10. nhz says:

  @5-9:
  de schatting van John lijkt mij absoluut onjuist, véél te hoog. Ik denk eerder 40K, hooguit 45K gezinsinkomen. Het is niet simpel, ook omdat modale huiseigenaars geen modale Nederlanders zijn. En de mensen die nu nog kopen zijn zeker ook geen modale Nederlanders.

 11. Goudbelegger says:

  Modaal gezin heeft geen E60.000 per jaar inkomen inderdaad.

 12. Ludwig von Mises says:

  “The question…. does the euro survive? I don’t know, and this is why I have for years been in favor of buying the notes of a strong government in the euro-zone. This has been a note of the Dutch government.”

  http://www.gold-eagle.com/editorials_08/weberc021510.html

  “Jim,

  The force of politicians is no match for the forces of history. Leave it to the pragmatic Dutch (pop. 17 million), mercantilists par excellence, to state categorically, “not with my money you won’t.”

  “Holland’s Tweede Kamer (upper house of Parliament) has passed a motion backed by all parties prohibiting the use of Dutch taxpayer money to bail out Greece, either through bilateral aid or EU bodies. “Not one cent for Greece,” was the headline in Trouw. The right-wing PVV proposed “chucking Greece out of EU altogether”.”

  Like you have warned us, it is now every man for himself.

  God help us all.

  Sincerely,
  CIGA Pedro”

  http://jsmineset.com/

  Ik zeg het nog maar eens, het is hier de VS niet…

 13. Martijn says:

  Niet representatief voor Nederland, maar toch:

  http://www.agd.nl/1030681/Sierteelt/Forse-stijging-gezinsinkomen.htm

  De inkomens in de land- en tuinbouw hebben vorig jaar een nieuwe top bereikt. Na het recordjaar 2005 met een gemiddeld gezinsinkomen per bedrijf van 47.000 euro, steeg het gezinsinkomen in 2006 naar gemiddeld 55.000 euro.

  De akkerbouw presteerde vorig jaar het best. Het inkomen per bedrijf steeg van 31.000 naar ruim 60.000 euro.

  Die laatste is overigens wel een aanzienlijke stijging.

 14. Martijn says:

  Toe maar: Het bruto huishoudinkomen van ondernemers in de detailhandel bedroeg in 2003 gemiddeld 44.600 euro. Dat is vergelijkbaar met het gemiddelde Nederlandse huishoudinkomen van 47.400 euro.

  http://www.hbd.nl/pages/1810/Persbericht-Gemiddeld-gezinsinkomen-detaillist-vergelijkbaar-met-gemiddeld-Nederlands-gezinsinkomen.html

  Wie weet is 50.000 toch een goede schatting.

  4,5*50 = 225.000 voor een gemiddeld huis.

 15. Martijn says:

  In een pdfje uit 2000 (http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/70768D92-B704-4C16-9EB2-0AA9FA522637/0/pb01n282.pdf) stelt het CBS overigens dat: Eigenaren gaven in 2000 gemiddeld bijna 100 euro per maand meer uit
  aan wonen dan huurders. Hun hypotheekuitgaven verminderd met de
  belastingteruggave bedroegen 358 euro per maand. Dat is eenzesde
  van hun netto huishoudinkomen. De totale woonuitgaven bedroegen
  517 euro per maand, oftewel een kwart van het inkomen.

  Dan kom je op netto EUR 25.000 jaarlijks per huishouden.

  Rond de 45.000 lijkt dus geen onredelijke schatting voor het gemiddelde gezinsinkomen.

 16. Martijn says:

  @14

  Van kopers.

  Voor huurders ligt het wat lager volgens het bericht van het CBS:

  Huurders gaven in 2000 gemiddeld een bedrag van 302 euro per maand uit aan huur na aftrek van eventuele huursubsidie. Dat is
  ongeveer een kwart van het netto huishoudinkomen.

  Dat maakt netto EUR 15.000 per jaar, aanzienlijk minder dan kopers dus.

 17. Martijn says:

  Dit lijkt me verder een klusje voor de stierenvechter.

 18. John says:

  Hier is interessante informatie te vinden.
  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=70957ned&D1=0-2&D2=0-4&D3=0&D4=0-3&D5=0,5-11,54-68,71-72&D6=l&VW=T

  Hoofdkostwinner met partner met werk 42.7
  Partner van hoofdkostwinner met werk 19.2
  Maakt een totaal gemiddeld inkomen van werkende gezinnen van 61.900 Euro.

  Het gemiddelde tweeverdienden gezin kan dus 278.000 betalen.

  Gefinancieerd tegen 5% rente, 12 jaar vast met NHG, kost dit een gezin 1,020 euro netto per jaar.
  En dan is er na 30 jaar 170.000 euro afbetaald.

  Daar is simpelweg niet tegenop te huren & sparen, op geen enkele manier.

 19. adamus says:

  Modaal gezin heeft geen E60.000 per jaar inkomen inderdaad.

  incl. krantenwijk, schenkingen, kostgeld, ze blijven immers langer thuis wonen.

 20. adamus says:

  Daar is simpelweg niet tegenop te huren & sparen, op geen enkele manier.

  zoals Jasper al eerder memoreerde: de huurverhoging al ontvangen? smiley

 21. adamus says:

  17

  komt bij huren bij dat je ook moet betalen voor het pensioen van dezen en genen als je bv. huurt van een Pensioenfonds.

 22. Martijn says:

  @17

  Dan ga je er dus van uit dan een gemiddeld gezien uit twee personen met een fultime baan bestaat.

  Dat is dan weer niet waar.

 23. Martijn says:

  http://www.hetpon.nl/files/PON-Fact07.pdf

  Het besteedbaar inkomen van huishoudens in Noord-Brabant vertoont een stijgende lijn in de jaren van 2001 tot 2008. In 2001 lag het besteedbaar huishoudinkomen op 28.400 euro. In 2008 is dit 34.200 euro.

  Het gemiddeld particulier huishoudinkomen in 2006 ligt in Noord-Brabant op 32.000
  euro.

  Besteedbaar inkomen
  Het bruto-inkomen verminderd met:
  – betaalde inkomensoverdrachten (zoals alimentatie),
  – premies inkomensverzekeringen,
  – premies ziektekostenverzekeringen,
  – belastingen op inkomen en vermogen.
  Bron: http://www.cbs.nl

  Nou goed, we lijken in elk geval boven de 50.000 te komen.

 24. Martijn says:

  Goud heeft trouwens 819,45 aangetikt vandaag, toch wel een intradayrecord in EUR.

  Gaan we nog wel vaker doen denk ik dit jaar.

 25. Hans K. says:

  Je slaat een beetje op hol of ben je autistisch Jasper?

 26. John says:

  @25 Martijn,
  Horen je laatste 3 comments niet thuis op
  http://www.goudprijs-zeepbel.nl?

 27. Hans K. says:

  Vergeet de kosten koper niet… en er moeten ook nog wat meubeltjes in het startershuisje.

  Bij 190000 houdt het voor de meeste starters wel op.

  Goud is glimmend angstzweet waar je helemaal niets mee kunt.

 28. John says:

  @28 Hans K.
  Bij 190.000 houdt het voor veel eenverdieners op.
  30-40% van de startende tweeverdieners hoest makkelijk 240K op.

  En natuurlijk als je in een sociale huurwoning zit, in een goede buurt, waar je het helemaal naar je zin hebt moet je vooral blijven zitten.

  In vrijwel alle andere gevallen ben je binnen het huidige fiscale regime gewoonweg beter af met de aanschaf van een woning.

 29. chantal says:

  ik heb een bod gedaan op een huisje in golden city. Gelegen naast het goudpark en in de goudstraat.
  http://i47.photobucket.com/albums/f176/Auwhat/bullion/cityofgold_30462800_std.jpg

 30. Martijn says:

  Goud is glimmend angstzweet waar je helemaal niets mee kunt.

  Prima, hou je het toch lekker van papier. Dat kan je eten enzo.

 31. Ludwig von Mises says:

  31

  Lol, ik ga er ook voor sparen.

  Papier natuurlijk.

 32. adamus says:

  33

  in de naam veranderen in Macedonië.

 33. Hans K. says:

  @31 papier? Wie heeft het over papier? Het is dus of een klomp glimmend goud in de kast of een getal op een scherm?

  autisten blogje?

  @29 Ze hoesten niets op, ze lenen.
  Dus jij zegt dat 30% van de starters meer dan 50000eur aan inkomen heeft… jaja..

 34. Ludwig von Mises says:

  Hmm. De onverlaten en asocialen beginnen zich weer aan te dienen. Mises neemt weer afscheid.

 35. adamus says:

  Dus jij zegt dat 30% van de starters meer dan 50000eur aan inkomen heeft… jaja..

  doet er allemaal niet toe, het gaat erom wat er onder de streep gefinancierd kan worden. Er kunnen wel borgen aan te pas komen, andermans boeken zijn niet te lezen.

 36. nhz says:

  @17:
  ik denk dat je de tabel fout uitlegt.

  Je telt het tweede inkomen er bij op terwijl dat volgens mij al meegerekend wordt. Of dacht je echt dat hoofdkostwinners met partner, excl. het inkomen van die partner, ruim 1.5x hoger inkomen hebben als een kostwinner zonder partner en 3x zoveel als een gemiddelde Nederlander?

  ik denk dat die 43K het gemiddelde inkomen van tweeverdiener stelletjes is. en dat klopt dan weer goed met mijn schatting en die van een paar anderen hier.

  @24:
  inderdaad, overtuigend nieuw record maar we hangen alweer rond de 815 euro/ounce, dus ik wacht nog even met positie innemen; vertrouw het niet helemaal.

  @31:
  tja, misschien kan ik mijn geld beter steken in een vloot Bosendorfer vleugels ofzo, kan ik tenminste riant pianospelen ter begeleiding van de crisis. Alleen lastig als de pleuris uitbreekt en je snel met je kapitaal het land uit wilt ;(

 37. Martijn says:

  @35

  Wat stel jij voor dan?

 38. PeterKaas says:

  Wie heeft dit meer gehoord? Huizen voor 50% van de vraagprijs op funda. Echter, na een aantal klikjes zie je het al: erfpacht door de verkoper. Zie ook hier in castricum -Pieter de Kieftstraat van 400.000 naar 200.00. Navraag bij de makelaar. Het contract mag jaarlijks geindexeerd worden en is eeuwigdurend…. Het lijken wel middeleeuwse praktijken (de horigen en lijfeigenen). Nog meer gevallen: Louise de Colignystraat 29 Castricum
  Bakkumerstraat 75 Castricum. Bedriegers zijn het. Ik heb geen idee wat het beleid van de AFM is?? met 4,5 keer je jaarinkomen….

 39. PeterKaas says:

  oja en welke bank wil wel financieren – jawel- de rabobank! De boefjes.

 40. nhz says:

  @40:
  ik heb wel eens een verhaal gelezen over een dure wijk in Auckland (NZ) waar dit aan het begin van de Kiwi bubble op flinke schaal is ingevoerd. Gevolg: 5 jaar later (na indexatie) massale faillissementen van huiseigenaars. Daar is een parlementair onderzoek gestart over hoe dit ooit kon worden toegestaan. Zal hier niet gebeuren, het is tenslotte allemaal eerlijk gestolen. Je moet de spitsvondigheid van de jongens en meisjes in nette pakken nooit onderschatten, voor elk verbod weten ze wel een achterdeurtje te vinden. Als het maar schuift.

 41. PeterKaas says:

  nou ik heb een klacht bij tros radar, veh, afm ingediend als jullie dat nu ook allemaal doen…..

 42. adamus says:

  tja, misschien kan ik mijn geld beter steken in een vloot Bosendorfer vleugels ofzo, kan ik tenminste riant pianospelen ter begeleiding van de crisis.

  http://www.hamernoot.nl/ bij mijn weten begin jaren 80 begonnen met die handel.
  Op de titanic bleeft de pianist vrolijk doorspelen….

 43. ll says:

  Eventjes over erfpacht nog, laatste zwendel in Groningen van 10 naar 100 per maand.

  Notariele acten kloppen niet.

  http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/stad/article5811891.ece/'Gemeente-zwendelt-met-erfpacht

 44. ll says:

  @ 44 adamus, zou ik ook wel willen, maar dan moet ik eerst het huis groter maken.

  Voorlopig tevreden met oude piano.

 45. ll says:

  Kan men zijn huis ook verkopen zonder grond, en zelf de grond houden ? Als prive persoon ?

 46. nhz says:

  @44:
  hamernoot zit hier in de buurt. Ik moet nog wel mijn ragtime spel een beetje oppoetsen, of anders iets ‘fin-d-siecle’ misschien. Anderzijds wordt het straks een goede tijd om luxe vleugels met hoge korting van particulier te kopen. En als het echt tegenzit kun je met zo’n vleugel nog de open haard aanmaken, met goud lukt dat niet 😉

  @46:
  is bij mij nu ook even een probleem, in mijn vorige huis pasten er moeiteloos een paar Steinway grand pianos in de woonkamer, maar op mijn huidige stek is een gewone piano wel ongeveer het maximum. Nog afgezien van de vraag wat de buren er van zouden vinden (110 dB op maximaal volume dacht ik …).

 47. PeterKaas says:

  ja het is privaatrecht ik ken mensen die daar heel rijk mee zijngeworden

 48. Hans says:

  Voor de mensen die met simpele, niet kloppende, berekeningen ( zie @17 > 278.000 Gefinancieerd tegen 5% rente, 12 jaar vast met NHG, kost dit een gezin 1,020 euro netto per jaar.
  En dan is er na 30 jaar 170.000 euro afbetaald.
  Daar is simpelweg niet tegenop te huren & sparen, op geen enkele manier.) wil ik ook nog eens in memorie brengen dat een huis doorgaans onderhoud behoeft.
  Een schilder- en onderhoudsbeurt om de 5 jaar kost al snel 10.000 euro voor een redelijk huisje.
  Daar hebben ze met een netto-netto rekensommetjes niet over nagedacht.
  En dan zijn ze ook nog bufferloos.
  Wanneer je dit niet kunt overzien ben je financieel niet volwassen genoeg om een huis te kopen en moet je gewoon gaan huren. Zeker niet gaan huilen en hopen dat de maatschappij ervoor opdraait wanneer het allemaal tegenzit.

 49. adamus says:

  Nog afgezien van de vraag wat de buren er van zouden vinden

  zo’n huis ga je dan ook niet kopen.

 50. adamus says:

  Er komt zojuist een spotje voorbij van de Robeco Investment Engineers…….die hebben een goede vriendin van ons al aardig van haar geld afgeholpen.

 51. nhz says:

  @51:
  precies, dan moet je eerst vrijstaand wonen (of misschien in een wijk waar alles mag kwa lawaai, maar da’s niet mijn smaak). Ik wil mijn buurvrouw graag te vriend houden, met een piano lukt dat prima maar een vleugel zou wat te gek worden.
  Hoewel, als mijn spaanse nichtje (een echte pianiste) de piano onder handen neemt dan is het soms ook al over het randje 😉

 52. nhz says:

  @52:
  vertel mij wat, heb ook nog een pensioentje lopen dat gekoppeld was aan Robeco. Rendement op de inleg ook zwaar negatief.

 53. nhz says:

  krijg nou wat, we staan weer op 810 euro per ounce. Straks wordt het nog een false break …

 54. Martijn says:

  Alles van waarde is weerloos.

  Alles van waarde, alles wat ergens voor staat lijkt in elk geval gekaapt te worden.

  Onder een term als “vrijheid” probeert men er bij bijvoorbeeld de ene na de andere vrijheidsbeperkende antiterreurwet door te drukken.

  De terechte roep om verandering en mogelijk aanstaande revolutie (ik hanteer dat begrip vrij breed; de guillotine hoeft er niet aan te pas te komen) lijkt ook al gekaapt te worden: http://latimesblogs.latimes.com/washington/2010/02/evan-bayh-.html

  Als mensen hier weer in gaan trappen dan roepen ze het toch echt over zichzelf af.

 55. Martijn says:

  @55

  Wie weet. De langere stijgende trend lijkt in elk geval intact. Mij maakt het niet zoveel uit, ik heb de tijd.

 56. Martijn says:

  Tot slot nog twee off-topic links over onvrede in de States:

  http://www.msnbc.msn.com/id/35416483/

  http://www.nytimes.com/2010/02/16/us/politics/16teaparty.html

  Er kan daar iets moois ontstaan, maar het feit dat Palin er tussen loopt belooft vooralsnog weinig goeds.

 57. Martijn says:

  Wie waren hier ook alweer van de deflatie? Mieke of Sven misschien?

  http://www.marketwatch.com/story/uk-inflation-jumps-triggers-boe-letter-2010-02-16

 58. adamus says:

  Alles van waarde, alles wat ergens voor staat lijkt in elk geval gekaapt te worden.

  grin

 59. adamus says:

  UK dat -noodgedwongen- selfsufficient was tijdens wo.2 is moet nu zo godsgruwelijk veel importeren dat ze er op eigen kracht nooit uit zullen komen en zullen dan ook blijven heulen met the other side of the pond. Excentriek? Prachtig, maar eerder zo destructief.
  Maar de fish&chips tentjes zijn heel blij met euro’s.

 60. adamus says:

  59

  Sieneke?

 61. Woger says:

  @5 John
  Ik heb het vorige week ook al een keer opgezocht en berekend. Volgens CBS is een modaal gezinsinkomen 1.7 * modaal. Vul dat in bij de hypotheekberekening op de rabo site en je komt uit op een maximum huizenprijs van iets meer dan 230k.
  Volgens de NVM is de modale huisprijs 228k dus er zit nog een stijging in van 2k. Dan moet de overheid weer ingrijpen om de prijzen verder te kunnen laten stijgen.

 62. KariZ says:

  @63 1 ding vergeet je, de te verzilveen overwaarde!!

  HEHEHEHEHE!! 🙂

 63. adamus says:

  Dan moet de overheid weer ingrijpen om de prijzen verder te kunnen laten stijgen.

  en U gelooft dat? De overheid gaat nu vorstverletuitkeringen uitdelen tot de zomer en laat het afbouwen zelfs uitstellen. Technisch is het een oud kunstje om de bouw door te laten gaan, daar is het leger niet voor nodig. Worden er geen woningbouwprojekten meer opgestart dan hoeft er ook niet gesponsord te worden. Lied uit.
  Dit voorjaar gaan de vakkers gewoon de ww in en de bedrijven op de fles. Het opmaatje van Donner is deze verletactie. Hij had ook in een keer met het slechte nieuws kunnen komen, edoch dat kunnen me niet aan.

 64. adamus says:

  koud kunstje. 65

 65. adamus says:

  Heeft Hugo Floor al ontmoet in de vorige draad?

 66. nhz says:

  @63:
  gelukkig groeit het BNP van Nederland in 2011 met 2% volgens het Ministry of Truth, dus als het een beetje meezit valt er over 2 jaar niet 2k maar zelfs 7k te rapen.

  op voorwaarde dat al het andere zoals HRA, rente, NHG premie, werkeloosheid, AFM etc. meezit natuurlijk (kans < 0.1% als je het mij vraagt).

  @56:
  WAR IS PEACE
  FREEDOM IS SLAVERY
  IGNORANCE IS STRENGTH

  ruim 25 jaar later dan verwacht, maar we wisten al dat veel zaken wat langer duren dan we denken.

 67. @1..10 en 23

  Genoemde cijfers in begin van de draad lijken inderdaad “opgeklopt”.

  Zelfde discussie speelde eerder:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-02-2010/makelaars-smokkelen-er-veel-vierkante-meters-bij/#comment-28884

  Bronnen: Bouke verwijst naar CBS: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-12-2009/de-spaarzame-nederlander-bestaat-al-een-tijdje-niet-meer/#comment-24714
  Als de rente de geldgroei niet in toom houdt en daarmee de risico’s op “niet terugbetalen” van leningen niet reëel weergeeft is-i kunstmatig laag.
  Gevolg: toekomstige opgepotte inflatie : http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-12-2009/de-spaarzame-nederlander-bestaat-al-een-tijdje-niet-meer/#comment-24775

 68. Wij maar druk bloggen over die woningmarkt…..

  Even kijk hoe de verantwoordelijk minister tegen de zaken aankijkt:
  In sommige gebieden komen geen kijkers als er een huis te koop staat. Niet wéínig kijkers, maar géén! Dat is voor de verkopers een enorme financiële strop. Ze zitten gevangen. Mensen moeten genoegen nemen met een irreële prijs en dreigen hun spaargeld te verliezen

  Deze minister lijkt de problemen in de huidige woningmarkt te begrijpen. Dat is fijn.
  Het tweede inzicht is dat we nooit anders hebben leren denken dan in termen van groei. Als er een probleem was, deden we er gewoon een schepje bovenop door extra koopwoningen te bouwen. Maar zo kun je nu dus niet meer denken, want in veel gebieden valt de verdiencapaciteit weg.

  De heer Van der Laan geeft aan dat verdiencapaciteit nodig is voor hoge huizenprijzen en als dat wegvalt blijven “irreële prijzen” over.

  http://www.vrom.nl/pagina.html?id=46471

 69. Dat is ministrieel:
  – eerst aangeven dat u begrijpt hoe het werkt.
  – om vervolgens aan te geven dat als de verdiencapaciteit wegvalt zaken irreeel worden.
  – dat betekent dus dat de Minister de huidige prijzen als reeel ziet ?

  Haagse humor 🙂

 70. Scheefhuurder says:

  @50
  Mee eens. En wie blijft nu 30jr in hetzelfde huis? Reken dan ook tenminste 2xkk. mee. Verder OZB en eigenwoning forfait, vezekeringen etc. Om risico’s op te vangen en lekker&zorgeloos te leven, zou ik eerder van 1.2FTE uitgaan. Dat op 2 FTE hypotheken worden afgesloten, geeft de gekte van de huizenmarkt aan waar uiteindelijk de kopers zelf voor verantwoordelijk zijn: tegen elke prijs kopen.

 71. @44 Adamus soundtrack “Titanic” inderdaad, superier aan Mahler.

 72. Scheefhuurder says:

  @70
  Groei=doorstroming. De ironie is dat starters nu precies doen waar zij zelf het minste baat bij hebben: tegen topfinanciering en topprijs een bouwval kopen in de verwachting dat zij binnen enkele jaren uit de overwaarde kunnen doorstromen naar iets beters. Ik hoor starters zeggen: “niet sociaal als de AFM haar zin krijgt want dan kan ik geen tophypo meer afsluiten en kan ik helemaal geen huis meer kopen”. Dat roept bij mij twee vragen op: 1 waarom wil je eigenlijk een huis kopen, 2 wie heeft je geleerd om zo te denken? Wat dit laatste betreft: er komt een horde starters op de (huizen)markt die geen tegenslag/crisis heeft gekend, niet beter weet dan dat de prijzen alleen kunnen stijgen, geld uit de muur komt, die met de paplepel is ingegoten dat een eigen huis het hoogst haalbare in je leven is, en dat maximaal lenen een zegen is waarvoor we onze banken moeten bedanken. Misschien ben ik ouderwets, maar in mijn tijd zag ik zelfs nog kans om van mijn studiebeurs over te houden, afbetalen van de restschuld had de hoogste prio. Nu lees ik dat studenten bijlenen om “comfortabel” te kunnen leven en aan het handje van pa een huisje mogen uitzoeken. Nog afgezien van fiscaal gunstige schenkingen waarmee de overwaarde van pa wordt rondgepompt naar het stulpje van zoon/dochterlief. En dat alles om het prijsniveau op peil te houden.
  Het gaat om een mentaliteitsverandering die niet alleen wordt ingegeven door makelaars, banken en verzekeraars, maar ook door eigen ouders. En vlak ook de media niet uit. Met afgrijzen zie ik op onze comm.zenders hoe het opknappen van een bouwval wordt verheven tot volksport nr.1. Ooit heeft de overheid het eigen woning bezit willen bevorderen, maar dat is nu volkomen doorgeslagen tot een hype: bovenmatige belangstelling voor iets wat eigenlijk de prijs niet waard is. Helaas kun je pas achteraf vaststellen of er sprake is geweest van een hype, zeepbel, piramide of hoe je het ook wilt noemen. Zelf peins ik er niet over om nu in te stappen. Over een aantal jaren zal blijken of dat een goede beslissing is geweest. Overigens ben ik wel van mening dat een koopwoning op lange termijn (10jr+) een goede investering blijft, maar wel met uitgangspunt dat je koopt om lange tijd ergens prettig te wonen, niet om snel en verliesloos te kunnen doorstromen. En juist (jonge) starters zijn afhankelijk van dit doorstroomprincipe omdat zij nog niet honkvast zijn.

 73. Meer dan een kwart(25%) van de NL woningen staat al méér dan één jaar te koop.

  In 2005 was er ook zo’n dip waar 25% van de woningen onverkocht uit de markt teruggetrokken werd, dus wie weet waait het wel over…
  Bron: http://www.verkoopzekerheid.nl/nieuwsbrief.html

  We zijn nu in 2010 5 (VIJF) jaar verder. Ondertussen hebben
  – generatiehypotheken,
  – bankierende gemeenten met startersleningen (wereldfaam voor Assen),
  – opgerekte NHG grenzen (+32% tot 350k euro),
  – een blijvende lage rente,
  – een forse schuld- en geldgroei,
  – de handhaving van HRA (niet-afschaffen is ook een keuze),
  – de staatsgarantie achter WeW,
  – een lage werkloosheid,
  – NVM spinberichten en
  – statistische modellen van kersverse professoren
  fantastisch werk gedaan voor de beeldvorming dat huizen niet in waarde zouden kunnen dalen. Dankzij dit fantasme stapte de laatste groep starters tussen 2005 en 2010 in, waaronder vermoedelijk een flinke groep scheefleners met een tophypotheek.
  Wie zich de jaren ´80 nog herinnert wist al wel beter, huizen kunnen dalen in prijs. Maar in de appeltjesmonarchie overheerst het Fantastisch Surrealisme, een kunstvorm(?). 🙂
  We beginnen in 2010 echter voorbeelden te zien van huizen die fors onder de vraagprijs wèl verkocht worden, van echte doorstroom is geen sprake, Funda telt 200.000 stuks te koop.

  Toch is het beeld anno 2010 volgens NVM nog steeds “min 2 % met uitzicht op stabilisatie dit jaar en stijging op termijn” .
  De werkelijkheid lijkt weinig op deze keurige verwachting.
  Ondertussen maken de traditionele media zich in NL voornamelijk druk over verre leningen in Griekenland en natuurlijk onze dierenrechten….
  Klaarblijkelijk zijn de Griekse dierenrechten belangrijker dan een reëel beeld van risico´s op de eigen woningmarkt….. 🙁
  Gelukkig is er internet 🙂

  Het is goed dat de woningmarkt méér transparant geworden is (zie evt http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-02-2010/drastische-hervorming-woningmarkt-kan-funest-zijn/#comment-28937 )
  Het is dan weer jammer dat de veilingsites ook weer niet zo open zijn dat de veilingopbrengsten gepubliceerd worden en makkelijk te achterhalen zijn.
  Bloggers bezoeken vast veilingen en horen huizenverhalen op verjaardagen en kunnen die kennis delen. Het nodige is op internet te vinden.

  VRAAG
  Zijn er mensen die de eerder post van Spongebob (opbrengst = eerdere Funda-vraag min 44% ) waarderen en ook graag feedback van feilingopbrengsten hier gepost zien?
  Zijn er meer mensen die veilingen bijwonen ?

  Ben benieuwd.

 74. @74 Scheefhuurder

  M.i. is de woningmarkt -net als in principe elke andere- gebaat b ij transparantie. Dat is ook -naast afschaffing van drempels als de verhuisboete k.k. de beste manier om weer doorstroom te krijgen.

  Er is hoop: het telefoonspel gaat gewoon door.

  Welicht een suggestie om een paar veilingen bij te wonen (is ook leuk?) en post de resultaten…..

  Referentie:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-02-2010/makelaars-smokkelen-er-veel-vierkante-meters-bij/#comment-28797

 75. Scheefhuurder says:

  @70
  “In sommige gebieden komen geen kijkers als er een huis te koop staat.”
  En dat is niet alleen op platteland. Met idee om over zo’n 2jr in te stappen heb ik dit weekend weer eens huisje bekeken op open middag. Goede buurt op redelijk centrale plek in randstad, ik was de 2e kijker, half uur voor sluiting ….. Ik heb alle tijd 🙂

 76. @ admin:
  🙂 complimenten 🙂
  Typt u eens: huizenmarkt in op http://www.google.nl en u krijgt meteen de suggestie “huizenmarkt zeepbel” :
  202.000 hits

  Zit u nog steeds op 27.400 unieke bezoekers ?

 77. Scheefhuurder says:

  @76 Juan
  Ik vrees dat transparantie een utopie is, wellicht 30jr om zover te komen.
  Dank voor tip, en de smileys weet ik nu ook te vinden. Maar wat is nu de lettercombi als ik bedroefd ben?

 78. ….. Ik heb alle tijd 🙂
  Welicht een suggestie om een paar veilingen bij te wonen (is ook leuk?) en post de resultaten…..

  Goede suggestie?

 79. Hugo says:

  @ Adamus

  Hugo heeft alleen die 1 post gelezen. Als je dat ontmoeten noemt dan ja, anders neen.

  Is Adamus gezien het vorstverlet opzoek naar wat andere bijverdiensten?

 80. Sorry Scheefhuurder even te positief in 81. in 83 staat 🙁 da’s : ( aaneen

 81. Scheefhuurder says:

  Wat mijn opmerking over de media betreft: Nu op RTL “Uitstel van executie”. Huizenleed op tv. Heeft iemand daar een mening over?

 82. Dalen says:

  @36

  Zeg arrogante inteelt papagaai, kan je ook iets normaals of iets nieuws vertellen?

  Het ging prima sinds je opgezouten was.De reacties waren meer dan ooit tevoren. Houd jij je maar bezig met het gepikte geld dat in Zwitserland stond. Eerlijk geld is het zeker niet!

 83. Hugo says:

  Dat vorsverlet doet me denken aan de casus waarom verzekeren die landbouwers zich niet tegen overstromingsschade ondanks dat er een markt voor is? Omdat de overheid toch wel dokt als het misgaat. Vanaf nu staat vorst gelijk aan een overstroming. Inflatie maar waarin…

 84. nhz says:

  @70:
  ik wist niet dat vdLaan zo’n ongelooflijke komiek was.

  “Mensen moeten genoegen nemen met een irreële prijs en dreigen hun spaargeld te verliezen”

  de marktprijs is blijkbaar per definitie irreel, vooruit; maar beweert hij nou ook nog dat de gemiddelde huizenkoper spaargeld heeft? Blijkbaar woont de minister ergens tussen de luchtkastelen van zijn onderdanen, zeker niet in het echte Nederland.

  @74:
  inderdaad, het startermotto is ‘geen gezeik, iedereen snel rijk’ (met een eigen huis), daarin heftig gestimuleerd door de media, de politiek, de banken en de hele vastgoed maffia. Maar inderdaad, het is ook een kwestie van slechte opvoeding en nooit tegenslag gekend hebben. Ik denk dat de eerste echte les voor deze generatie aanstaande is. Ik kan niet wachten om te zien hoeveel er slagen voor deze eerste test.

  Of een koopwoning op termijn van 10 jaar een goede investering is waag ik te betwijfelen, na een bullmarkt van minstens 25 jaar. Het zou zomaar 25 jaar achteruit kunnen kachelen, en dan nog eens 10 jaar stagnatie. Wie denkt dat de volgende vastgoed bubble niet lang meer op zich laat wachten (zoals John) luistert teveel naar de media.

  @77:
  ga eens kijken in van die schattige durpjes in Zeeland. Daar staat soms de helft van de huizen te koop voor prijzen waarbij ‘fantasievol’ een belediging is voor de creativiteit van de verkoper. Ik denk niet dat er ooit iemand komt kijken, behalve misschien een verdwaalde toerist die wel eens wil zien wat voor kasteel (gezien de vraagprijs) er achter de voordeur schuilgaat. Dit is al jaren aan de gang, maar de stugge Zeeuwen houden de rug recht; huizen onder water zijn ze hier ook wel gewend dus ze wachten gewoon nog wat langer, met Balkenbende aan het roer moet het goed komen.

 85. nhz says:

  @87:
  het ergste vind ik nog wel dat dit soort lui zich ondernemer noemen. Uitkeringstrekkers, dat zijn het; en dan ook nog met een uitkering ver boven wat is afgesproken (wat zeg ik, ik denk dat ze minstens 2x modaal vangen).

 86. @88 Nhz

  Minister Van der Laan is slim:
  die laat zich niet zien en luncht broodjes pindakaas met minister Van der Hoeven 🙂

 87. Want wie later boer wil worden -èn schaatser- kan maar beter lekker dooreten….

 88. Of zijn wij hier te negatief en zien we het liederlijke leiderschap van de ministers met Wonen en Economie in de Portefeuille niet omdat we te druk met bloggen zijn (kan natuurlijk) 🙁

 89. Voordeel van bloggen is dat er dan vast weer een willekeurige wakkere wijsneus wijst op wat onterecht beweerd wordt.

 90. sin poesia
  no se puede torear

 91. adamus says:

  Eigenlijk staan er gewoon 600.000 te koop, alleen weten ze het zelf nog niet. Negatieve cijfers van officiële zijde kun je met factor 3 nemen in tijden van crisis. Zou de stelling kunnen zijn.

 92. @95 dat wordt dan een forse daling als dat zou gebeuren.

  Maar ja, deze site is ook al sinds 2007 in de lucht, hoe lang heeft Nederland nodig om een verandering die gewoon te voorspellen is te accepteren?

  Fannie Mae en Freddie Mac waren als tijdbommen ook al jaaaaaren bekend bij insiders. Klapte juist vóór de presidentsverkiezingen in USA omdat de Republikeinen liever een zegje hadden in de noodmaatregelen dan het onvermijdelijke nog verder uit te stellen en het helemaal aan de Democraten over te laten….

 93. adamus says:

  87
  hugo, is er wel http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article933676.ece/Hagelunie_verdwijnt_als_merknaam

  ook is veel wateroverlast betaald uit ruilverkavelings potjes etc. imo.

  Bij bedorven oogst stijgen de prijzen, als de markt zijn werk doet.

 94. “Geduld”, zei grootmeester Freek in het verre Volendam. “Komt u volgend jaar maar terug”.

  Lees: het gebeurt in 2010. Gewoon de blogs lezen, veilingsites bijwonen.

  Het onvermijdelijk gebeurt pas als het niet langer uit te stellen is

 95. adamus says:

  met Balkenbende aan het roer moet het goed komen.

  gaat ie peys opvolgen?

 96. Goudbelegger says:

  en nooit tegenslag gekend hebben. Ik denk dat de eerste echte les voor deze generatie aanstaande is. Ik kan niet wachten om te zien hoeveel er slagen voor deze eerste test.

  Of een koopwoning op termijn van 10 jaar een goede investering is waag ik te betwijfelen, na een bullmarkt van minstens 25 jaar. Het zou zomaar 25 jaar achteruit kunnen kachelen, en dan nog eens 10 jaar stagnatie. Wie denkt dat de volgende vastgoed bubble niet lang meer op zich laat wachten (zoals John) luistert teveel naar de media.

  Kon het zelf geschreven hebben.

  AEX zelfde. Je krijgt geen twee bubbels achter elkaar, die harde les heb ik ook geleerd. Heb aardig wat harde lessen gehad… veel au au..

 97. nhz says:

  @98:
  ik lees net dat de officiele inflatie in de UK inmiddels al op 3.5% staat, terwijl de economen nog steeds uitgaan van 1%. Kan niet lang meer duren voordat de UK huizenmarkt een extra duw krijgt van de stijgende rente (maar ja, na de verkiezingen is er geen politicus meer die dat interesseert, hebben ze weer bijf jaar om de ballon op te pompen, denken ze). Gaan we hier ook zien, met vertraging.

 98. adamus says:

  nhz,

  de prijzen in Z zijn inderdaad verbazingwekkend.
  Ik heb het niet over Z.vlaanderen waarvan de Burg. van Sluis wil beweren dat het allemaal te geef is.
  Komt allemaal aardig overeen met Kop Noordholland; forse prijzen en ik snap ook niet waar die mensen dat van betalen, goed betaalde banen zijn er niet.

 99. nhz says:

  @99:
  hoop het niet, die woont bij mij om de hoek zo ongeveer. Als balkje hier ook nog komt ga ik echt verhuizen. Kan balkje niet Melkert opvolgen, na een incidentje ofzo daar?

 100. boefke says:

  @98

  Goed wastie hey Freek.

  maaruh wat heeft Dalen tegen Ludwig? Ik vind juist dat er altijd zo’n inbreng moet zijn op een site als deze. Dus Ludwig blijven posten aub!!

 101. nhz says:

  @102:
  Sluis is de enige gemeente in NL (voorzover ik weet) waar geklaagd wordt dat de Belgen de prijzen opdrijven. Prijspeil totaal onvoorstelbaar (2 jaar geleden tenminste, vast weinig veranderd). Men zegt dat het komt doordat alle huizen in Knokke en omgeving opgekocht zijn door belgse speculanten (geleerd van d’n ollanders) en dat ze bij gebrek aan beter nu maar over de grens zijn gaan opkopen. Zal ook veel zwart geld zijn wat ze ooit in Sluis van de bank gehaald hebben.

  Allemaal speculatie, veel van die huizen zijn niet bewoond (ondanks allerlei wassen neus anti-speculatie regeltjes, vooral in Sluis).

  rest van ZV is inderdaad wel goedkoop naar verhouding, ze stonden niet voor niks op de emigratiebeurs 😉

  maar ja Middelburg, dat is de hoofdstad nietwaar, daar is alles mogelijk met al die overbetaalde ambtenaren, dus waarom zouden de huizen er niet even duur zijn als in A’dam. Ze denken hier zelfs dat ze een echte universiteit hebben enzo. Het bubbeldenken viert hier nog steeds hoogtij.

 102. @104 Dubbel eens

  Freek “De Komiek” was in Volendam met de nieuwjaarsconference weer tig rode draden aan het breien.

  De heer Von Mises meldt zich vast wel weer moet welicht even wennen aan nieuwe versies van statistieken

 103. adamus says:

  Zit u nog steeds op 27.400 unieke bezoekers ?

  Publiek, FC Haarlem zou er voor tekenen.

 104. Martijn says:

  VRAAG
  Zijn er mensen die de eerder post van Spongebob (opbrengst = eerdere Funda-vraag min 44% ) waarderen en ook graag feedback van feilingopbrengsten hier gepost zien?

  Maar natuurlijk.

 105. @108 Suggesties hoe dat te organiseren ?

  Wil iedereen wel tijd steken in het lezen van deze blog maar durft niemand naar zo’n veiling en hier dan een postje te doen…

  Hoe overtuigt men 27.400 -30 = 27.370 eigenwijze bloggers/bloglezers dat ze mee kunnen helpen om inzicht te geven die de traditionele media nooit zullen publiceren ?

 106. Moeten we de admin overtuigen om een flashing banner te maken o.i.d ?

 107. Dit is toch een blog, zijn er anderen die hier ideeën over hebben

  “het is stil aan de overkant”

 108. Dalen says:

  @104

  Iedere inbreng lees ik met plezier, vooral die van nhz (welcome back niek), adamus, Juan Belmonte, Goudbelegger en vele anderen. Je moet echter geen mensen gaan afzeiken en je gaan gedragen als een pas afgestuurde die denkt dat hij het weet, zoals LvM regelmatig doet. Dit soort figuren zie ik regelmatig bij mij in de collegezaal.

  Die zogenaamde adviseurs die bij de bank werken ben ik zat. Als ik hun advies had opgevolgd was ik nu bankroet. Gelukkig ben ik in de positie om dit soort papagaaien te laten opdraven wanneer het mij uitkomt.

  PS het pas niet als je de naam “ludwig von Mises” misbruikt. Het is bovendien onwettig.

 109. Van de andere kant hielp Mises ook met kennis, M1, M2, M3 en debet en credit wist-i ook uit elkaar te houden.

  Ook Mises begreep dat schelden niet tot nieuwe inzichten leidde alleen maar tot moddergooien en dat is op andere blogs ook te vinden.

  Hier steek je nog eens wat op van de draadjes,… 🙂

 110. Schuld is geen geld, het een aanspraak op geld zei LvM en gelijk datti had.

 111. adamus says:

  en meegeholpen met boekenlijstje !

 112. Het credo Lenen en terugbetalen is aan die gedachte van Schuld is een aanspraak op geld ontsproten en in essentie doodeenvoudig, bijna briljant.

 113. Scheefhuurder says:

  “Of een koopwoning op termijn van 10 jaar een goede investering is waag ik te betwijfelen, na een bullmarkt van minstens 25 jaar.”

  Ik geef toe dat 10jr+ wellicht te optimistische inschatting is. Maar waar ik op doel is de gestaag stijgende prijzen van grondstoffen en bouwmaterialen. Vond laatst bonnentje van bouwmarkt: verf, plankje etc. Meer dan verdubbeld in 10jr tijd, nog erger voor een stukje koper. En dat ligt echt niet aan de Euro. Sterk toenemende vraag in opkomende economieen. Je hebt simpelweg teveel aardbollen nodig om elke wereldburger het zelfde consumptie/welvaarstniveau te geven als hier in NL.

  Ik twijfel nog of huizenmarkt hier snel en sterk zal dalen, geleidelijke daling/langdurige stagnatie ligt meer voor de hand. De starters vormen een sterke bodem onder markt. Hun excessieve leengedrag en gretigheid naar een koopwoning zit diepgeworteld. Ik zie overigens wel in dat er voor hen ook weinig alternatief is: huurmarkt is in itt. Duitsland onontwikkeld. Dus wat je nu ziet gebeuren:
  * Verkopers hebben langen adem, zakken niet, en verwachten hoofdprijs.
  * Doorstromers wachten af en willen eerst verkopen.
  * Jonge starters houden de zaak nog enigzins op dreef.
  * Oudere starters (bijv. de ” scheefhuurders”) blijven rustig aan de zijlijn wachten hoe het schouwspel zich voltrekt.

  Wie heeft de langste adem?

 114. sven says:

  Martijn toch, géén deflatie ?
  Kijk eens naar huizenprijzen, autoprijzen en luxegoederenprijzen!!!!!
  TV’s zijn 20% goedkoper geworden in 2009!!!!!!!!!

 115. De heer Jaap van Duijn stelde van de zomer al dat de spiraal ook de andere kant op werkt: onderwaardespiraal.

  Wie geduld heeft kan ervoor beloond worden.

  De kortste adem zijn die scheefleners die de lasten niet meer kunnen ophoesten. Die moeten met verlies verkopen, ook u zou proberen om dat zo lang mogelijk uit te stellen.

  De dip is economisch m.i. nu (-4% BNP, werkloosheid oplopend) te groot om de hoge huizenprijzen, die gebaseerd zijn op hoge schulden in stand te houden. Bovendien werken ook extra kunstgrepen gewoon niet meer.

  Immers NL heeft nu de hoogste hypotheekschuld per verdiende (dus één) euro, ter wereld:
  – 1,67 euro (obv Kadaster CBS)
  – 1,30 (obv DNB)

  Vergelijk Spanje (waar de huizenmarkt totaal inéén geplofd is):
  0.85 euro hypotheekschuld per verdiende euro.

  Ondertussen besteden de tradionele media aandacht aan Griekse dierenrechten want pas als het kalf verdronken is dempe men de put

  Terwijl toch al enige tijd geleden een echt slimme prof De beste stuurlui dempen de put bedacht had. 🙂

  Briljante combinatie van spreekwoorden….
  http://openlibrary.org/b/OL4518418M/beste_stuurlui_dempen_de_put

 116. Waarmee we de commissie De Wit c.s. niet onder stuurlui mogen scharen……

 117. adamus says:

  nu spanje huizenbel op nova

 118. Woger says:

  Ik snap eigenlijk niet waarom iedereen vindt dat stijgende prijzen (overwaarde) nodig zijn om door te schuiven.
  Als ik een huis koop van 200k en die is na 5 jaar 50% gestegen naar 300k dan is een groter huis ondertussen gestegen van 300k naar 450k. Of zie ik dat verkeerd? Zo niet dan zijn dalende prijzen juist beter voor de doorstroming, omdat het verschil tussen de huizen kleiner wordt.

 119. @adamus

  Gracias.

  Qué más hacer por 420 euro de ayuda? Como ne tenemos dinero, acqui nos ayudan
  Wat kunnen we doen voor 420 euro per maand aan hulp. Aangezien we geen geld hebben, krijgen ze hier hulp (gaarkeuken)

  Esto es ya la ostía
  Dit is zwaar klote (straattaal)

  Es muy probable que la cosa vaya péor
  Het is erg waarschijnlijk dat de zaken slechter zullen gaan

  Kortom in Spanje zullen afwaarderingen wegens lenen maar niet terugbetalen leiden tot een lagere verhouding

  In NL is die verhouding, mede dankzij de HRA bijna twee maal zo hoog.

  Joselito rest his cases over die verhouding, de eerste torereo die wegens psychische problemen de arena verlaten heeft 🙁

 120. Martijn says:

  Dit soort figuren zie ik regelmatig bij mij in de collegezaal.

  Zit of sta jij doorgaans tijdens die colleges?

 121. spongebob says:

  Juan:
  “Het is dan weer jammer dat de veilingsites ook weer niet zo open zijn dat de veilingopbrengsten gepubliceerd worden en makkelijk te achterhalen zijn.”

  Ik ben het helemaal met je eens maar als je goed zoekt kun je hier en daar wel wat gegevens vinden over veilingopbrengsten.

  Op http://www.notarishuis.com zijn de opbrengsten te vinden van alle objecten die in Rotterdam in het venduhuis aan de kipstraat zijn geveild.
  Op deze link http://www.notarishuis.com/index2.php?pid=34&veiling_info_type=3 kun je een object of datum invullen waarna je de opbrengsten kan zien.

  Op veilingbiljet wordt gedurende korte tijd de opbrengst van sommige huizen gemeld op de pagina van de regioveiling.

  De bijkomende kosten zijn niet vermeld en die kunnen vaak aanzienlijk zijn.

  Het is te hopen dat binnenkort op http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/ de opbrengst met kosten van heel veel geveilde huizen te vinden is.

 122. Kijk er zijn bloggers waar men op kan Spongebobben 🙂

  We houden het in de gaten, stellen een lijstje samen

  Tombola Top Tien .

  1)
  Spongebob -44% Lage Zwaluwe van 500k voor 282 k
  2)
  3)

  10)

 123. spongebob says:

  Repel 6, 4926 DD LAGE ZWALUWE 🙂

  anders weten we nog niet waar

 124. Tombola Top Tien

  1)Spongebob -44% van 500k voor 282 k Repel 6, 4926 DD LAGE ZWALUWE
  2)
  3)

  10)

  Regels:
  – hoogste huizenprijs ooit gevonden telt als vraagprijs voor dat huis
  – huis moet verkocht (geveild is ook verkocht) zijn
  – bij twijffel arbitreert Joselito “el alto” -mits zijn psychische conditie een zinvol oordeel toelaat

 125. adamus says:

  maurice zegt: “doen”.

  (Hoewel Maurice er wel een naast heeft gezeten en daar ook voor veroordeeld is!)

 126. Martijn says:

  @Sven

  Prijsdalingen en huizen (want overgewaardeerd) en luxe goeren (want overbodig) kan best nog even aanhouden.
  Voedsel, andere commodities en goud lijken toch te stijgen. Ik denk dat die een betere indicatie vormen voor geldontwaarding dan luxe producten en huizen.

  Nu zijn er mensen die stellen dat Engeland de hoge inflatie importeert, maar dat maakt natuurlijk geen verschil. Hogere prijzen in het land geven duidelijk aan dat de pond minder waard is geworden. Inflatie dus.

 127. Martijn says:

  @129

  Mooi lijst, hou die er in.

 128. adamus says:

  Pond ↓
  USD ↓
  Euro ↓ ↑

  de een wat meer dan de ander, beetje aftasten, wat politiek en we kunnen gewoon op deze voet voortgaan. Gaat de technocraat dit voor elkaar boksen?

 129. ll says:

  @ martijn, inflatie en negatieve tot stilstaande economische groei is stagflatie.

 130. nhz says:

  @118:
  materiaalkosten is maar een fraktie van de totale kosten van een huis in NL (ik denk nog geen 10%). De bulk is grondprijs en opgeblazen werkloon. En zelfs materiaalkosten kan fors omlaag, als de bouw gaat innoveren (er zijn allerlei spectaculaire technieken in ontwikkeling om materiaal te besparen met minstens behoud van kwaliteit).

  Ik ben ook bang voor een generatie lang pappen en nathouden, zeker zolang we een kabinet met de huidige smaak houden. Maar het zou ook zomaar kunnen dat de rente serieus gaat stijgen dit jaar en dan krijgen we een herhaling van de crash van 1980, alleen kan het dan veel verder omlaag dan die -40% gezien de nu opgebouwde excessen.

  @120:
  of zoals de Amerikanen zeggen:
  “if you find yourself in a hole, stop digging.” Maar Nederlanders gaan dan harder graven.

  @122:
  helaas gemist, maar afgaande op de familieberichten weinig veranderd dit jaar dankzij alle staatssteun. Alleen gaat daar een eind aan komen, zeker als Griekenland fout afloopt. De grote afrekening in Spanje lijkt me aanstaande, wellicht dit jaar al.

  @123:
  volgens mij heeft dit te maken met de manier waarop de hypotheekverstrekking werkt. Als een huis 100K in waarde stijgt dan krijg je daarvoor veel meer dan 150K aan extra krediet. Oftewel, in een stijgende markt krijgen huiseigenaars de kans om zichzelf een steeds grotere molensteen om de hals te hangen.

  @130:
  betrouwbare contra-indicator.

  @134:
  de race naar de bodem versnelt; wie als eerste aankomt is niet meer relevant.

 131. Martijn says:

  @136

  De korte rente gaat denk ik niet stijgen. De VS en het VK kunnen zich dat niet permitteren en de EU zal vanwege de valutabalans wel meedoen met bijdrukken.

 132. Ludwig von Mises says:

  “Gelukkig ben ik in de positie om dit soort papagaaien te laten opdraven wanneer het mij uitkomt.”

  “Zeg arrogante inteelt papagaai, kan je ook iets normaals of iets nieuws vertellen?”

  Arrogant: zonder twijfel.

  Papagaai schrijf je papegaai.

  Tot slot zou ik willen opmerken dat Mises alles behalve de goegemeente na-papegaaid.

  Daarom is ie zo omstreden.

 133. It’s an amazing article in support of all the web users; they will obtain benefit from it I am sure.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*