Miljoenen voor sloop in Noordoost-Groningen

Sloop van woningen in Deftzijl

Minister Eberhard van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie trekt 31 miljoen euro uit om onder meer de krimp van Noordoost-Groningen op te vangen.

Dat maakte hij zaterdag bekend op een bijeenkomst in Winschoten. De miljoenen zijn bedoeld om huizen op te kopen en vervolgens te slopen. Dat moet de woningmarkt weer vlot trekken.

In Noordoost-Groningen wonen steeds minder mensen. Veel mensen die hun huis te koop zetten, raken dit aan de straatstenen niet kwijt. Door de huizen op te kopen hoopt de minister twee vliegen in een klap te slaan: de eigenaar is van het huis af en leegstand en verloedering wordt voorkomen.

bron: RTV Noord

Share Button
Tagged with:
36 comments on “Miljoenen voor sloop in Noordoost-Groningen
 1. ZK says:

  Wat is dit nu ? Huizen gaan slopen; terwijl er te weinig zijn. Maak het interessant voor mensen om daar te gaan wonen.
  Schep gunstige voorwaarden voor enkele multinationals of maak er een belastingvrij staatje van. Er is schijnbaar nog veel geld bij de overhuid om dit te doen. Welke regio volgt ? Zuid-Limburg ? Zeeuws-Vlaanderen ?

 2. ll says:

  Ha Ha leegstand…… ja, dat zeggen ze, maar dat is niet zo, want die huizen moeten wijken omdat de projectontwikkelaar [ de provincie ] haar project ” Meerstad ” in ‘t meer ziet vallen. Onverkocht kavels, troosteloze boel, verkeerde plek, noem maar op. Alle aannemers hebben zich reeds teruggetrokken.

 3. Bouke says:

  De grote vraag is natuurlijk voor hoeveel de woningen opgekocht worden. Als niemand ze nu wil hebben, dan is de marktprijs nul.
  Overigens vraagt men in Winschoten nog altijd 110k voor een tussenwoning met 100m2 woonopp.

  Het is een interessante vraag voor hoeveel ze zulke woningen willen opkopen. Historische aanschafprijs van 15-20k? Marktprijs op zijn top van 130k?
  En hoe doe je dat met een rijtje van 5 of 6 woningen, waar er maar twee van te koop staan? Slopen is dan nog geen optie totdat de anderen ook weg willen.

 4. ll says:

  @ Grondprijs Meerstad bij Slochteren is 211k per vierkante meter.

 5. Joselito says:

  @ Il.

  Inderdaad, komplete waanzin. Wat Hogehuizenprijsminnned er niet voor over heeft om “het grote tekort aan huizen, onze woningnood” in stand te houden. Chapeau !

  Dat kan natuurlijk alleen in Groningen, waar van oudsher een Kommunistische inslag heerst (plaatsen als Nieuw-Moskou, hoogleraar Fortuin in zijn jonge jaren).

  Tijd ook om een stichting op te richten “Stichting Onderwaardeleed” deze vertegenwoordigt iedereen die tussen 2003 en 2009 een huis kocht en het gelag betaald heeft. De woordvoerder kan nu alvast Paauw en Witteman in zijn agenda zetten……

  En er gaat niets boven Groningen. 🙂

 6. kees says:

  ah, de miljarden van de zuiderzeelijn.

  http://binnenland.nieuws.nl/503265

 7. Joselito says:

  Tja, als je toch eenmaal in Groningen woont waarom niet hier een hausie kaufen:

  http://www.verhuis.de

  Koopt men voor 90.000 euro een vrijstaande villa. Da´s 3 JanMo´s (Jan Modaal bruto jaarsalaris) dus daar kan men prima starten.

 8. Okkie says:

  Als men op tijd was gestopt met bouwen was dit niet nodig geweest. Dit maakt wel duidelijk dat het woningtekort een fabeltje is. Ik ben benieuwd of men de overbodige kavels teruggeeft aan de natuur.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Meerstad_%28Groningen%29
  Meerstad kost de Gemeente Groningen zo’n 1 miljoen euro aan rente per maand.

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2069932.ece/Vooralsnog_giert_de_wind_door_De_Blauwe_Stad
  „De verkoop van grond in De Blauwe Stad loopt allang slecht. Dat begon ruim vóór iemand hier over het begrip financiële crisis had gehoord.”

 9. Joselito says:

  @9 Okkie

  Goed NRC artikel.
  “Net als zijn CDA-collega Jager noemt Moorlag de heersende financiële crisis als oorzaak voor de problemen. „Die kan vertraging veroorzaken doordat particulieren niet voldoende kunnen lenen.” Modderman lacht om het argument. „De verkoop van grond in De Blauwe Stad loopt allang slecht. Dat begon ruim vóór iemand hier over het begrip financiële crisis had gehoord.”

  Kortom: de signalen waren er.
  “Het wachten is op de signalen” (Herman van Veen)

  Trouwens, horen we hier in het gelag van die heer Modderman een politicus uit een appelboom vallen? 🙂

 10. kees says:

  8
  joselito

  hier een hausie kaufen:

  het is niet ongewoon om als nieuweschanser in Bunde, net over de grens te gaan wonen.

 11. Joselito says:

  Gek he, als de prijzen daar (40 km verder) gewoon de helft zijn ?

  Maar Nederland is anders, wij Randstederlingen hebben internationaal zoveel toegevoegde waarde in Financial Industry, Handel en Industrie dat we ons hier prachtige kasteelprijzen kunnen veroorloven.

  Joselito roept in herinnering dat er in de maakindustrie weinig over is, daar waren we te goed voor, dat laagwaardend produceren stinkt, laten we DSB producten gaan exporteren nu we ze hier niet meer kunnen slijten 🙂

 12. kees says:

  Okkie,

  Blauwe Stad is hier een paar weken geleden aan bod geweest.

  “Ik ben benieuwd of men de overbodige kavels teruggeeft aan de natuur.”

  Of aan de boer, er zijn inmiddels paddenpoelen genoeg, me dunkt.

 13. ll says:

  Off – topic Buitenhof Hoofdpersoon Nout Wellink om 12.15

 14. Okkie says:

  @kees:
  Natuurlijk heb ik geen enkele verwachting omtrent het teruggeven van grond. Naar mijn mening is er al genoeg agrarisch gebied in Nederland. Dit is praktisch dode grond met alle pesticiden en overbemesting.

 15. kees says:

  We kijken nu naar Binnenhof. Nout wordt gefileerd door dossiervreter Peter 🙁

 16. kees says:

  Dat de middenstander om de hoek zijn winstgevendheid moet herstellen is in het belang van iedereen. Zomaar een citaat van Nout.

 17. Joselito says:

  @14 Il 16 Kees.

  De heer Nout Wellink praat nu opeens zelf over TWEE statistieken wanneer hij een beeld schetst van de werkloosheid in de VS:
  1) officiele werkloosheidscijfer van 10%
  2) inofficiele werkloosheidscijfer van 15 16 %.

  I rest my case als de president van DNB om de ernst van een situatie aan te tonen, zich bedient van officiele statistieken en INOFFICIELE statistiek. Dat is de doodsteek van de geloofwaardigheid van formele cijfers.

  Hoe zit het nu met die 1004 miljard versus 600 miljard?

  Nederland is een Appeltjes- Monarchie. Snoep verstandig, eet een appel, en bewaar dat ei voor de aankoop van vastgoed 🙂

 18. Joselito says:

  De heer Nout Wellink praat ook duidelijk in zaken die publiek zijn en zaken die niet publiek zijn.

  Joselito constateert (feit, geen mening) dat de totale hypotheekschuld van 1004 miljard en 600 publiek zijn. En nog duiken er geen journalisten op.

  Stierenvechten: niet voor meisies 🙂

 19. Joselito says:

  Goed van de heer Wellink om acte de présence te geven.

  Peter van Ingen, gewaardeerd VPRO journalist, heeft kennelijk deze blog niet gelezen en ook zijn collegue van “Tegenlicht” ook niet gesproken.

  Waarom stelde Peter van Ingen niet de 1004 versus 600 miljard vraag? Gemiste kans, er zat meer in voor “Herfstgasten”.

  Wat in het vat zit verzuurd niet. 🙂

 20. Okkie says:

  Ik heb het interview met Wellink ook gezien. Het is een beetje jammer dat de vragen zich concentreerden op de val van DSB in plaats van op slechte hypotheken in zijn algemeenheid.

 21. Joselito says:

  Joselito heeft de redactie van Buitenhof meteen het verzoek gedaan via email redactie@buitenhoftv.nl

  Nu is voor uitleg van het “Dilemma van 1004 Miljard” de hulp gevraagd van:
  – Jaap van Duijn (DFT columnist)
  – Menno Tamminga (NRC redactie)
  – Maartje Martens (expert)
  – VPRO Tegenlicht
  – VPRO Vara Buitenhof

  De meesten zijn wegens vakantie in het buitenland. We hebben het hier over de generatie die het errug goed heeft en we wachten hun terugkeer rustig af, en attendant Godot 🙁

 22. ll says:

  @ 22. Kan het ook mogelijk zijn dat bepaalde geldleningen met als onderpand huis, gewoon nergens gemeld hoeven te staan, b.v. bovenstaande geldlening …… omdat deze handelingen niet vallen onder financiele handeling die vallen onder toezicht van DNB……Dat dit het verschil verklaard tussen 1004k en 600k …

 23. Joselito says:

  @24 Il: dank voor uw opmerkelijke antwoord, bij mijn weten moeten ale hypotheekacten (onderpand is huis) via de notaris naar Kadaster. Anders kan de uitlener geen rechten ontlenen aan het onderpand op het uitgeleende geld. DNB zal ook een link met Kadaster hebben.

  Om een realistaich beeld te hebben van huizenprijsontwikkelingen is het nodig om het een werkelijk beeld te hebben hoeveel lucht er in de huidige markt zit. Je hebt DNB die met trwee verschillen statistieken werkt, NVM is nog slimmer en kent er minimaal drie……

  Probleem is dat heel Hogehuizenprijsminnend Nederland de vraag niet durft te stellen, zo komen we nooit tot een antwoord. Daarom nogmaals dank voor een dapppere eerste poging: olé 🙂

 24. kees says:

  Nederland is een Appeltjes- Monarchie. Snoep verstandig, eet een appel, en bewaar dat ei voor de aankoop van vastgoed

  ik leg mijn appeltje voor de dorst nog even in de kist terug.

 25. kees says:

  Okkie Zegt:
  ” Het is een beetje jammer dat de vragen zich concentreerden op de val van DSB ”

  Peter is het voorbeeld van de kletsende alpha.
  Bovendien duidelijk op pad gestuurd om Nout “het lek” te ontlokken, dan zouden we morgen een hype hebben. Peter zit in de categorie Frank du Mosch ( vh. jeugdjournaaal en na uitgroei haarverf ineens grijs en netwerk)

 26. kees says:

  als er in de publieke sector poep aan de knikker is moet je het met 3 vermenigvuldigen.

  600 miljard wordt dan 1.8

 27. kees says:

  Hoe is de uitsplitsing bij het kadaster naar verhuurders die hypotheek geven?

 28. Okkie says:

  @Joselito:
  De hypotheekschuld is in een paar jaar tijd geëxplodeerd. Waarschijnlijk weet niemand hoe erg het ervoor staat.

  Ik vraag me af welk gedeelte van de spaartegoeden bij huurders of bij huiseigenaren zit. Welk deel van de 3,5 miljoen risicohuishoudens is huiseigenaar? Hier ligt een mooie taak voor het Nibud om dit uit te zoeken. Er komen nog opvallend veel hogere inkomens uit het rapport naar voren die geen spaartegoed hebben. Dat laatste is pure noodzaak bij een aflossingsvrije tophypotheek.
  http://www.nibud.nl/fileadmin/user_upload/Documenten/PDF/onderzoeken/Geldzaken_in_de_praktijk_nov_2009.pdf

 29. Okkie says:

  Hoe meer ik in dat Nibud rapport lees, hoe meer zin ik krijg om mijn eigen geld erdoor heen te brassen. Ik geloof niet dat dat de schrijvers dat voor ogen hadden bij het opstellen.

 30. Igor says:

  Er wordt 31 miljoen euro van de belastingbetalers uitgetrokken… voor het slopen van huizen. Er wordt dus niets gedaan aan tekort van betaalbare huizen. Bedankt namens banken.

  Er wordt geld van belastingbetalers uitgetrokken voor het slopen van bruikbare auto’s (autosloopregeling). Bedankt namens autoindustrie.

 31. kees says:

  cash for klinkers

 32. Joselito says:

  @28 Kees Ook een prima punt en mee te nemen in een risicoanalyse van de huizenmarkt.

  @32 Kees: Goeie “cash voor klinkers”.
  Aanvullend “afbraakprijzen” zijn nog nooit zo hoog geweest 🙂

 33. Martin says:

  Wederom een actie van Van der Laan, waarbij je je kunt afvragen:
  – Voorafgaand aan elke beslissing of uitspraak drinkt ie eerst 15 pijpjes Heineken.
  – Hij legt zijn probleem voor in groep 4, en neemt zonder blikken of blozen hun advies over.
  – Hij is zelf in groep 4 van school getrapt en is verder blijven steken op dit niveau.
  – Hij krijgt 2 ton van Wiegel (of was dat Friesland?) op een expense creditcard van de provincie.
  – Hij krijgt die, maar dan een Rabocard.
  – Hij krijgt die van Ger.
  Welke zal het zijn?

  Waar ik woon, betalen ze een vermogen voor slooppandjes, koop of huur. Pandjes waar de triestigheid afdruipt.
  je gaat toch in een land waar de modale a.s. huurder al gauw een jaar of 10 op de wachtlijst staat, geen huizen slopen?

  Om de markt vlot te trekken?
  Dat is: om de prijs onnodig hoog te houden neem je gewoon een deel van het aanbod weg?

 34. Joselito says:

  Hogehuizenprijsminnend Nederland haalt kunstgreep op kunstgreep uit om een kunstmatig gecreerde situatie rond huizenwaarderingen niet te doen ploffen.

  De nationale belastingbetaler betaalt de sloop van woningen in Groningen (mooie rijm, dat terzijde), de gemeente Groningen denkt enorm te kunnen verdienen aan de grondprijzen van de Blauwe stad, maar de markt fluit de gemeente terug: “lichtblauwe stad”. (weinig woningen gebouwd, braakliggende kavels)

  Dit soort waanzinnig maatregelen toont die kunstgrepen, Joselito steunt de heer van der Laan van harte bij het blootleggen. Nu de volgende stap síl vous plait, oplossingen.

 35. Okkie says:

  Op zich kan ik me voorstellen dat sommige huizen die jarenlang bewoond zijn door bejaarden totaal niet zijn onderhouden en dus beter gesloopt kunnen worden, maar de overheid moet niet teveel gaan betalen voor onverkoopbare ouwe zooi.

  Die bejaarden verdwijnen in een tehuis en er komen geen nieuwe kopers voor in de plaats. Het aanwakkeren van de huizenmarkt lukt dus alleen als men veel goede huizen sloopt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*