Hypotheekrente-aftrek: 700 miljoen extra in 2012

De beslissing van het kabinet om voorlopig niets te doen aan de hypotheekrente-aftrek betekent dat de subsidie van de eigen woning volgend jaar 700 miljoen euro extra kost. Dat blijkt uit een melding in de Miljoenennota 2012, die donderdag via een lek op internet beschikbaar kwam.

Uit het overzicht van inkomstenbeperkende regelingen voor de overheid blijkt dat de subsidie van de eigen woning, via het saldo van het eigenwoningforfait en de hypotheekrente-aftrek, dit jaar leidt tot 9,4 miljard euro aan gederfde belastinginkomsten.

De belasting die de overheid misloopt door de eigenwoningsubsidie loopt volgend jaar naar verwachting op tot 10,1 miljard euro, ofwel 700 miljoen euro extra. In 2014 gaat het om een bedrag van 10,7 miljard euro, een verschil van 1,3 miljard euro met 2011.

Fiscale pensioenfaciliteiten, zoals de vrijstelling van vermogensheffing in box 3 via banksparen en andere regelingen, en de aftrekbaarheid van lijfrentepremies in box 1, zorgen ook voor een forse belastingderving. In 2011 gaat het om een bedrag van 12,8 miljard euro, in 2012 is dat naar verwachting 800 miljoen euro meer.

Lees verder op Z24.nl

Share Button

6 Reacties

 1. Juan Belmonte Zegt:

  @artikel

  Ten tijde van Schuldproblemen ĆØn bezuinigingen is een een extra subsidie op schuld natuurlijk nooit weg šŸ˜›

 2. Jos de Man Zegt:

  Kunnen ze mensen met HRA gewoon elders zwaarder belasten? Dan blijft de HRA in stand zoals de koophuizenfielen willen, maar is het schadelijke effect minder of nihil.

 3. xenobinol Zegt:

  Het spaarloon is opgeofferd om de grootleners en kamikazekopers de hand boven het hoofd te houden. Zo gaat dat tegenwoordig, want als deze mensen onder water komen moet er ook weer geld naar de banksters en pensioenfondsen.

 4. Tufkaj Zegt:

  Jos de Man,

  Ik pleit er al langer voor: huur aftrekbaar maken en IB verhogen. Na een paar jaar alle aftrek weer afschaffen in combi met verlaging IB.

 5. Frans Zegt:

  it’s a fecking disgrace, we all know.

 6. p.j.v.a. Zegt:

  Ik verlang weer naar de tijden van Den Uyl, toen je met een inkomen van bruto 30.000,- netto meer over hield dan met bruto 60.000,-, zo vertelde mijn vader die toen boekhouder was.

  Met bruto 30 mille Lekker overal van mee profiteren, de dubbele kinderbijslag van uitwonende kinderen niet te vergeten.

  Dit soort dingen vergeet je niet zo snel.

  Toen was het leven lekker simpel en overzichtelijk.

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.