Riant inkomen en toch in het rood

Een financiële storm raast door Groot-Brittannië. Economen voorspellen dat de Britse recessie dieper zal zijn en langer zal duren dan in welk Europees land ook. En het zijn niet alleen de allerarmsten die last hebben van de groeiende economische problemen.

Het begon met de tarieven voor de kinderopvang die met enkele tientjes omhoog gingen. Het boodschappenmandje in de supermarkt werd ook steeds duurder en de energieprijzen bereikten recordhoogten. En dat was nog vóór de kredietcrisis in alle hevigheid losbarstte.

Op het eerste gezicht zou je denken dat het gezin Buckels-Kirk, bestaande uit vader, moeder en twee zoons, een economische dip kan weerstaan. Vader John Buckels en moeder Juliet Kirk werken fulltime in de farmaceutische industrie en hebben samen een redelijk inkomen; zeker voor Nederlandse begrippen. Hun kinderen, Alex (3) en Cameron (2), gaan doordeweeks naar de kinderopvang of naar oma.

Dat laatste gebeurt steeds vaker, omdat het zelfs voor een middenklassegezin als dit steeds moeilijker wordt. ,,De benzineprijzen werden zo hoog dat we onze auto moesten omruilen voor een kleinere. De centrale bank mag dan de basisrente hebben verlaagd, veel banken verhogen juist de hypotheekrente. We betalen nu 1000 pond per maand (1230 euro). Nog niet zo lang geleden betaalden we enkele honderden ponden minder aan onze hypotheek.”

Tel daarbij op de hoge prijzen voor voedsel en energie en je ziet dat niet alleen de armste Britten last hebben van de crisis. Vooral de prijzen voor elektriciteit en gas hakken erin. De energiebedrijven hebben het afgelopen jaar de prijzen tot 40 procent verhoogd. De olieprijs en de daaraan gekoppelde gasprijs mogen dan op dit moment razendsnel dalen, de energiemaatschappijen maken geen aanstalten hun prijzen te verlagen.

Zo kan het gebeuren dat de familie Buckels-Kirk ondanks haar riante inkomen elke maand in het rood staat. Ze is niet de enige. Steeds meer gezinnen hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Het enige lichtpunt lijken de dalende prijzen op de huizenmarkt. Immers, woningen worden weer betaalbaar na de krankzinnige explosie van de prijzen in de afgelopen tien jaar.

Schijn bedriegt echter. De banken zijn door de kredietcrisis doodsbenauwd geworden en lenen minder gemakkelijk geld uit. Bijna wekelijks worden de eisen aangescherpt. Het aantal verstrekte hypotheken is naar een absoluut minimum gezakt.

De familie Buckels-Kirk ondervond dat aan den lijve. Het gezin woont in een schattige cottage aan de rand van het pittoreske Canterbury in het zuidoosten van Engeland. Een mooie woning, maar wel heel klein. Juliet laat de bovenverdieping zien. Twee kleine slaapkamers en een piepkleine badkamer. ,,De jongens worden nu wat groter en we waren eigenlijk van plan te verhuizen, maar het is op dit moment onmogelijk een nieuwe hypotheek te krijgen.”

De huizenmarkt zakt langzaam in elkaar. De gemiddelde huizenprijs is sinds vorig jaar met 15 procent gedaald.

De financiële crisis lijkt steeds meer delen van de economie te beïnvloeden. De verkoop van auto’s is met een kwart gedaald en hotels zien scherpe daling van het aantal gasten. Steeds meer bedrijven geven winstwaarschuwingen af.

bron: AD.nl

Share Button
Tagged with:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*