AFM: provisies tachtig procent gangbaar

Provisies van tachtig procent op de verkoop van koopsompolissen zijn eerder regel dan uitzondering. DSB-Bank is dus zeker niet de enige financiële instelling met dergelijke winsten. Dat blijkt uit een onderzoek van de AFM, de toezichthouder op de financiële markten.

Eind september zei minister Bos van Financiën “niet vrolijk” te worden van de verkooppraktijken van DSB-Bank. Hij noemde provisies van tachtig of negentig procent “totaal idioot”. Nu blijkt dat dergelijke provisies in de markt heel normaal zijn.

Het gaat volgens de AFM om provisies op koopsommen voor overlijdensrisico- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Gangbaar
Uit het onderzoek van de AFM naar verzekeringen van kredieten en koopsompolissen blijkt dat “het gros van de aan de adviseurs of bemiddelaars betaalde provisies rond de tachtig procent ligt”. Ook bij verzekeringen van hypotheken “loopt de provisie op tot 71 procent van de koopsom. Het gemiddelde ligt rond 42 procent”.

Met een koopsom wordt de verzekering in een keer betaald, in plaats van een jaarlijkse premie. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van een huis verzekert de eigenaar zich vaak voor hij risico dat hij overlijdt. Bij een koopsom wordt de premie daarvoor op de hypotheek gestapeld. Volgens de AFM gaat tot 71 procent van die inleg op aan kosten.

Vanaf januari moet de klant geïnformeerd worden over de kosten. De Tweede Kamer dringt aan op strengere maatregelen.

bron: NOS.nl

Share Button
Tagged with:
64 comments on “AFM: provisies tachtig procent gangbaar
  1. Nico says:

    Ik ga er vanuit dat de belazerde mensen nu hun geld terug willen.

  2. kees says:

    http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/264375/2009/10/13/Systeem-sociale-woning-failliet.dhtml
    huurwoningen niet meer rendabel.

    het echte probleem gaat zich aandienen.

    laat die koopsompolis maar zitten; minor detail.
    alleen voor suckers.

  3. allert says:

    Had 1/2 jaar geleden op deze site al aangegeven dat dsb geofferd zou kunnen worden, maar nu tast ik in het duister welke partij voor dit “nieuwe” probleem mag/moet bloeden want dit riekt naar meer.

  4. Hans- says:

    Werk je bij DSB…sta je opeens op straat, met je hoge hypotheek.
    Wordt je ineens echt geconfronteerd met de situatie van je klanten, maar dan letterlijk!!
    Geef Lakeman maar de schult.
    Uiteraard niet DSB, dat was een prima bedrijf.

  5. bankschroef says:

    Het is niks nieuws, mijn grootvader adviseerde mijn oude vader al, nu 90, om NOOIT NOOIT lijfrenteverzekeringen af te sluiten wegens de kosten en uiteindelijk groot verlies. Ook hier zal het belang van of gebrek aan toezicht door de overheid wel weer hoofdschuldige zijn. Gelegenheid maakt de dief, vrije markt heet dat.

  6. bankschroef says:

    en toch ben ik ervan overtuigd dat de overheid nu een andere weg ingeslagen is. Er zal de komende 10 jaar geleidelijk aan een einde (moeten) komen aan de uitwassen van het op hol geslagen ongecontroleerde kapitalisme in de bank en verzekeringswereld.

  7. kees says:

    DSB zou de koopsompolissen overnemen. De grote jongens zouden dan niet achter kunnen blijven.
    Dat nooit natuurlijk.

    Einde pvda is ook ingeluid bij deze actie.
    jullie onderschatten de intelligente rattigheid van Hans; zijn finest hour komt nog als hij verlost is van zijn meester.

  8. Peter says:

    Pas op waar je voor wenst als je tegen het vrije markt kapitalisme bent.

    Weet dat de overheid met financiële regelgeving de mensen heeft opgejaagd naar de beperkte groep erkende financiële instellingen…daarbij zijn concurrentie en beter alternatieven geslachtofferd.

    Zo was de enige manier om bepaalde belasting of spaar voordelen te hebben, in zee gaan met de beperkte groep “erkende” verzekeraars. Bedrijfssparen is hiervan een mooi voorbeeld. Is nu al weer een tijdje afgebroken omdat het de staat te veel kostte, de voordelen waren echter niet voor de spaarders, maar doordat er geen marktwerking was gewoon voor de financiële instellingen. Een greep uit de staatskas dus.

    Daarbovenop heeft de overheid d.m.v. garantie stelsels zoals het deposito garantie stelsel en de NHG mensen onverschillig gemaakt t.a.v. risico’s. Natuurlijk gaat de markt dan grote risico’s nemen. Dat is niet de fout van kapitalisme, maar van sturen van overheden in die markt, de mensen gaan nu als lammetjes onverantwoord door het financiële leven en de staat bepaald waarheen. En niet doen wat de staat bepaald kost je per definitie geld, omdat je dan meer belasting betaald en niemand wil dat natuurlijk.

    Het is een leugen om te beweren dat kapitalisme hier als schuldige is. Als iedereen risico bewust is, dan is er “vooraf” vraag naar goede producten bij bedrijven met een goede reputatie. Deze echte vraag ontbreekt nu, de prikkel is er niet. Wat er wel is dankzij de overheid is vraag voor producten die op papier het maximale fiscale voordeel opleveren (aftrekbaarheid, in een zo laag mogelijke belastingschijven vallen, dat soort dingen). Centraal gestuurde vraag dus, een regelrechte verkrachting van de markt door inmenging van overheid. De gevolgen zijn duidelijk, de overheid garandeert van alles, dus het zal wel kloppen wat die meneer in dat nette pak mij hier verteld…we nemen het product.

    Vrije markten functioneren heel goed als de spelers erin risico bewust deelnemen en zelf kunnen beslissen over de eigen middelen. Hier in Nederland is dat erg lastig, op sommige punten zelfs onmogelijk. Het is dan ook meer een centraal geplande communistische versie van een markt als het om financien gaat. De staat bepaald via belasting regels hoe mensen hun geld moeten gebruiken en waar ze het neerzetten. En als het achteraf dan uit de hand loopt, de vrije markt de schuld geven en nog meer inmenging wensen…waanzinnig gewoon!

    Ik kan het bloed van die op macht beluste Agnes van kant op TV dan ook wel drinken. Bij iedere vorm van paniek heeft de politiek een prachtkans nog meer invloed naar zich toe te trekken. Denk je echt dat met nieuwe regels het de volgende keer anders afloopt?

    Blijf dromen…echt kapitalisme is pure vrijheid, namelijk zelfbeschikking over je eigen middelen zonder dat je constant wordt bestolen als je niet doet wat de staat wil. Hadden we maar kapitalisme i.p.v. het huidige bureaucratische centraal geplande surrogaat.

  9. Siberian Hamster says:

    @ Kees *7

    Hulde voor je intelligente analyse en complimenten voor je eerdere post, op een vorige draad, m.b.t. het corporatisme dat ons regeert bij DNB.

    Lakeman is grootmeester, want loper Bos(ijdele koopmansknecht) staat schaakmat.

    En wij hollanders staan te kijk als sub-prime natie, in de kont gekeken, en reddeloos insolvabel bevonden.

    Iedere doorsnee Don Pasta (en heer van Goor ook, sinds kort) op Sicilië begrijpt dat je nooit alle lucht uit je ‘clienten’ moet wurgen, want da’s slecht voor je verdienmodel van soepele, repeterende inkomsten.

    Maar wij zweren bij onze VOC-mentaliteit, zonder nog te beseffen dat wij zelf de koelies zijn die onze calvinistische meesters willen aanbidden als onze weldoeners, bij de gratie God’s.
    Humor, diep zwart en zonder schepje suiker graag, dank u beleefd!

  10. kees says:

    Overname van DSB door DeutscheBank is natuurlijk een beetje vreemd verhaal. DB is een gigant en zou minimaal een packagedeal willen met ABN en ING(directusa) en geld toe waarschijnlijk. NL had het kunnen afkopen.

    Waarom wordt er weer met de verkoop van HBU gewacht tot het laatste moment? Wouter Bos staat met rug tegen de muur.

    Als het waar is dat DSB op 2,5 miljard onderpand geen 1 miljard steun kan krijgen kan dat wijzen op de richting welke de huizenprijzen gaan.

  11. Victorino says:

    @8 Peter eens: het gaat niet zozeer om systemen en structuren, maar om het gedrag van mensen namelijk om verantwoordelijkheid te nemen. Lange termijn denken. Dat is een gewenste houding. Als niemand zich geroepen voelt om aan de lange termijn te denken, wordt alles voor eigen korte termijnbelang uitgehold:
    -“laat die huizenprijzen maar stijgen, dat is goed voor iedereen”. Ja, iedereen die nu al deel uitmaakt van het systeem en het is waar tot het systeem instabiel blijkt!
    – “Laat de mensen maar tegen laag rentetarief en hoge koopsommen niemand kraait ernaar.” Ja, totdat het aan het licht komt hoe het model werkt en iedereen “schande” scandeert.

    Op beide tot-momenten kun je wachten.

    @9 Lakeman (grootmeester?) gaat samen met nog een aantal “old boys” met pensioen.

    DSB is een kleine speler. De vraag is of er na het DSB schandaal vervolgen komen. Nu is er sprake van dat ook de overige banken soortgelijke symptomen zouden vertonen als DSB (nl. hoge koopsompolissen èn problemen met onderpanden). De aandelenmarkt ziet het in ieder geval allemaal positief in !

  12. leerling says:

    Waarom heeft AFM Radar niet gewaarschuwd , dat alle partyen hier fout zaten en niet alleen DSB, dit rapport is van juni 2009.

  13. kees says:

    AFM nam toezicht-taken over van DNB als ik het goed begrepen heb. AFM dus inmiddels ook onderdeel van het probleem.
    AFM heeft toch alleen maar meebewogen?

  14. Martijn says:

    http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2009/10/scheringa_in_tranen.html

    Volgens de vakbondsbestuurders vindt het personeel van de bank dat er in de politiek vieze spelletjes zijn gespeeld en dat de bank met opzet naar een faillissement is gedrongen. “Ze vinden dat de bank hun is afgenomen door anderen.”

  15. leerling says:

    Het grappige bij een grote crisis is, dat alle bagger naar boven komt

  16. Victorino says:

    @13 Leerling: De pers voedt politieke discussie, politiek en pers agenderen. In juni was het kennelijk “nog niet rijp”. Dat is een paar maanden later wel het geval.
    The Economist waarschuwde (house of cards) in 2003 al voor een kaartenhuis in vastgoed, gedachte was dat vastgoedzeepbel doorgeprikt wordt 1,5 jaar na doorprikken van aandelen zeepbel. Aandelenzeepbel ging in 2001/2002 na internet/jaar2000 hausse door de knien. Dat is destijds niet gebeurd met vastgoed, men is lekker doorgegaan en heeft de rente laag gehouden en in de VS zijn de grootste risico’s aan het buitland verkocht als CDO’s.

    Die boodschap uit 2003 lijkt nu politiek nog steeds niet rijp om gebruikt te kunnen worden, da’s ruim 6 jaar nadien. Eerst nog een commissie instellen om The Economist uit 2003 te lezen….

  17. leerling says:

    De economische kennis bij de Pers is heel lang nihil geweest. Nu zijn ze daar echt wel wakker geworden, maar het is en blijft een taaie materie.

  18. kees says:

    De Grave zou ontslagen zijn, een vriendje van Bos.
    De Gr. heeft niet het inzicht om tot de conclusies te komen die hem worden toegedicht. Hij is waarschijnlijk met “de boeken” naar kenners van het metier gestapt om zich het e.e.a. uit te laten leggen. Misschien is Frank wel naief geweest.
    links-rechtsom dus geen blaam, terecht ontslagen want had er geen verstand van bij aantreden.

  19. kees says:

    Die paar miljard schade waar Scheringa het over heeft is natuurlijk veel groter, wordt een paar honderd miljard als onderpanden van alle banken opnieuw getaxeerd worden.

    Bij operatie grote herwaardering zal er veel geld uit het niets op de een of andere manier weggeboekt moeten worden. Hoe???
    Gaat DSB failliet dan gaan Dirk en Hans die troef uitspelen. Bos gaat er mee wegkomen, immers de politiek heeft geen verstand van geldetc. en in deze tijden kunnen we geen risico nemen……boel gelul. Hebben we meilivos al gehoord?

    Rechter neemt er vanochtend ruim de tijd voor,
    het moet op de goede gecommuniceerd worden.
    Rechterlijke macht is ook vertegenwoordigd in DNB: http://www.dnb.nl/over-dnb/organisatie/raad-van-commissarissen-en-bankraad/ Let op van Delden.

  20. leerling says:

    @ Kees. Integriteit is het motto, kennis en inzicht zijn onbelangrijk. Vraag me allang af waar het intellect zit.

  21. Martijn says:

    Kees, van Delden?

    Ben benieuwd of Scheringa gelijk gaat krijgen dat zijn faillissementskans 50 procent is.

    Wie denkt dat hij gered wordt?

  22. Sam says:

    Ik zie die -50% al aankomen sneller dan verwacht!

  23. leerling says:

    Hypotheekleed krijgt honderden nieuwe meldingen en spreekt van een groot maatschappelijk probleem.

  24. Martijn says:

    Na zijn vertrek heeft De Grave uitgebreid gesproken met De Nederlandsche Bank (DNB) en de geldinstelling verteld welke onvolkomenheden hij in het hoofdkwartier in Wognum aantrof. De rol van De Grave als ‘klokkenluider’ heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontmanteling van de bank. In deze affaire blijft de rol van De Graves opvolger Robin Linschoten bij DSB opmerkelijk. Linschoten is een huisvriend van De Grave en wist als lid van de raad van commissarissen van de wantoestanden van de bank. Naar nu blijkt, heeft De Nederlandsche Bank juist gestimuleerd dat Linschoten de baan bij DSB accepteerde zodat hij misschien kon redden wat er nog te redden viel.

    Ah, ook geen blaam.

  25. Knospe says:

    Zeg, moet Wouter Bos hier dan geen politieke consequenties aan ontlenen? Ik zeg einde oefening Wouter!

  26. Martijn says:

    Waar blijft Zalm, vraag ik me af.

  27. kees says:

    Zalm heeft ook voorkennis en heeft zijn broer, de marktkoopman, aangeraden veel geitenwollensokken met het vignet van de DSB schaatser in te slaan.

    Die hele bankenwereld zit moreel in de shit, ze hebben die spulletjes allemaal verkocht.

    Ik vraag mij nog steeds af: wie heeft Scheringa, 20 jaar geleden, in het begin van zijn bedrijf aan die grote bedragen geholpen om uit te lenen? Moet toch een bank achter gezeten hebben?

  28. Martijn says:

    Zalm weet alles wat Bos, de Grave en Linschoten ook weten.

    Vraag me alleen af of en wie ze gaan laten vallen.

  29. Martijn says:

    De vraag over die grote bedragen is overigens interssant.

    Dirk is nog niet machteloos, die kan ook nog een boekje opentrekken.

  30. Martijn says:

    Yep, DNB is meer dan het lijkt.

  31. Martijn says:

    Overigens wel netjes van Dirk dat hij gewoon met zijn kop in beeld blijft. De meeste bestuurders nemen in een dergelijke situatie laf de achterdeur.

  32. Martijn says:

    Was het ze echt om de precedentwerking van de overeenkomst van DSB met zijn gedupeerden te doen?

  33. Martijn says:

    Jeroen Smits kan wel weer een nieuw boekie schrijven.

  34. kees says:

    @34 Martijn, dat is in westfriesland de gewoonte als je er blijft wonen, je komt “iedereen” elke dag weer tegen. Hoi.

    Verschijnsel dat iedereen achter hem staat herken ik ook wel. Nog niet zo lang geleden was het een gebied, dichtgeplakt met kranten, achter de omringdijk. Staat ook bekend om hoog aantal jeugdzelfmoorden. Identiteit of zo?
    Hartbewaking in “gasthuis” moet weekeinde ruim zijn om TS’ers te ontvangen.
    Kenmerkend was toen Jelle Hendrixkc bij de poort werd tegengehouden, Jelle vroeg naar naam poortwachter en kreeg meteen de naam voluit; Ron Bleeker’s naam ging meteen live de ether in 😉 , ook argeloos volk.

  35. kees says:

    Rabo kan middels eureko (geld terug uit polen) misschien DSB opsplitsen? De grote banken kunnen niet omvallen, dus waarom niet?

    Valt het doek dan heeft dat invloed op de huizenprijs en dat wil helemaal niemand.
    Of komt het de politiek goed uit om een schuldige aan te wijzen….

  36. starter says:

    DSB moet om het hakblok om de onrust en waarheid bij anderen te verdoezelen.. je kunt zien dat het OORLOG is tussen de banken!

    Als deze hype bij SNS doorzet ligt die ook plat. Misschien Rabobank, grootste luchtbeheerder en geen staatssteun?

    Ook grote banken kunnen om, we hopen en willen het niet! Zowel politiek als mens.

    Voor de huizenprijzen is het niet goed, de geconsumeerde overwaarde moet terug om de schuldeisers te betalen. En met verlies verkopen=levenslang sociale huur. En die bestaat over 1 jaar niet meer als vangnet.

  37. kees says:

    @39
    goed dat Maarten de GL wethouder in A’dam gisteren de wereld liet weten dat ze 70.000 woningen gaan neerzetten. Hij kende de brief al.

    In het achterhoofd van de lezer blijft hangen “geen probleem, 70.000 woningen”. Of gaan we achterdochtig worden.

    Iedereen gaat nu de centen in zijn zak houden.
    Mijn GAll&Gall buurman ziet de omzet per week veranderen. Eerst van hogere- naar lagere prijsklasse en in geld niet minder omzet, nu ook minder omzet. Er zullen veel meer voorbeelden zijn.

  38. kees says:

    70.000 woningen, grapje, over 30 jaar uitgesmeerd.

  39. kees says:

    over omzetdaling: eerst 1fles van €8 toen 2x€4 en nu 1x€4 en klanten vragen of ze het actiedoosje van €2,99×6 niet op kunnen splitsen per stuk.

    het kan snel gaan.

  40. Spaarvarken says:

    De DSB is bewust omgeduwd door de DNB en Financiën. Ze hebben willen en wetens deze bank willen laten omvallen. Er is een hetze opgezet en daar is de media “mooi” voor gebruikt. “Overnameklets” ten spijt. Bos wil naar een kleiner bankstelsel. Waarbij alleen nog plaats is voor een aantal grootbanken.
    In de nacht van zaterdag op zondag is bewust info gelekt naar de pers waarbij de paniekers hun geld zijn gaan opnemen.
    Dat leidde uiteindelijk tot de val van de bank. Er was geen verdienmodel meer aanwezig. Dus steunen of overnemen was geen optie. De Nederlander is hier een loer gedraaid door de eigen overheid. Dit zal alleen in het stemhokje kunnen worden afgerekend.
    Zelfs de overeenkomst (hypotheekhouders) mocht niet worden ondertekend van de DNB omdat dit gevolgen had voor de andere banken. Daarnaast heeft de DNB € 800 miljoen aan de DSB onttrokken omdat het risico te groot werd. Dus meer dan het spaargeld wat is opgenomen. Het is een schandalig smerig politiek spel wat is gespeeld.

  41. Spaarvarken says:

    Let op: SNS gaat ook om.

  42. Ludwig von Mises says:

    @ 43 en 44

    Niet de meest elitaire banken in Nederland. Spaarders centjes kwijt, Dirk ook een half miljard lichter. 2 banken minder. Krediet potefeuilles worden aan de grootbanken en incassobureaus verkocht.

    Ecce mercatus.

    Bigger fish eat fish.

  43. oplettende kijker says:

    zo zie je maar ludwig iedere bank kan omvallen al is je liquiditeit en soliditeit nog zo goed

  44. oplettende kijker says:

    wanneer valt jou bank ?

  45. Ludwig von Mises says:

    oplettende kijker,

    Op de rabo na zijn ze allemaal al omgevallen. Heb je het niet gemerkt?

  46. kees says:

    @47
    je gaat toch niet insinueren hier mag ik hopen; iedere bank is al gevallen, ze weten het zelf al, alleen wij niet.

  47. Martijn says:

    @45

    De vergelijking met het dierenrijk is op meerdere manieren treffend. Van enige beschaving lijkt geen sprake in deze affaire.

  48. kees says:

    Gaat de Rabo dan de grote vergaarbak worden?

    LvM:
    Incassobureaus ook onderdeel van DSB.

    Alles omgevallen: dat weten ze bij NOVA nog niet.

  49. kees says:

    Frank de Grave wil er mee wegkomen door te lekken dat hij zou zijn ontslagen: pathetic

  50. Ludwig von Mises says:

    @ 51

    Werk zat voor een doorstart.

  51. Spaarvarken says:

    Die Nout Wellink moet sowieso snel weg !! Verdonk heeft gelijk!

  52. Martijn says:

    @54

    Dat zou dan per ongeluk zijn.

  53. starter says:

    @48 rabobank is toch een cooperatie van verschillende kleine groepen van leden? met een gezamelijk doel: winsten en risico’s verdelen onder de kleine groepen toch?

    Gaan de leden weg, worden de winsten en verliezen verdeeld onder een kleinere groep leden. ( leden.. klinkt ls koppelverkoop ) Bij faillisement worden de winsten en verliezen verrekend per lid… 300k hypo, restschuld 40k, spaargeld 40k is nul. Opgelost. Restschuld? incassoburo.

    DSB gaat het even voordoen 🙁

    Dus alleen Rabo niet failliet? Wacht maar tot de woeker/koopsom/combipolis verkoop door de AFM ook bij andere banken gevonden wordt.. Onee, daar hebben we de DSB voor opgeofferd en Frank ten Grave, Wellink en Pieter Lakeman voor gepensioneerd 😉

  54. Spaarvarken says:

    Hoeveel spaar-optimaal hypotheken heeft de Rabo niet verkocht?
    Ze zijn belazerd maar weten het zelf nog niet totdat hun einddatum van de hypotheek in zicht komt en er dan achter komen gehuurd te hebben van de bank. En nooit iets te hebben afgelost.

  55. kees says:

    @57

    Rabo maakte bij verkoop hypotheken onderscheid tussen oude dorpsklanten/leden en stadse klanten.
    Mijn schoonmoeder werd ook door een Rabo-dame “begeleid” naar beleggen, wij kwamen erachter, en een jaar later is de hele zwik teruggedraaid; ging maar om 20K, maar toch. Kostte haar €30 aan kosten. Niet 100% hufterigheid erkennen, maar zeggen dat het een marketingfoutje was 😉

  56. kees says:

    Starter, er zijn verschillende soorten aansprakelijkheid: bv UA.

  57. kees says:

    Gaat Rabo van Lanschot en DSB op 1 hoop gooien?

  58. Spaarvarken says:

    Van Lanschot ? Daar bankieren die topmannen (lees zakkenvullers) toch zelf.

  59. kees says:

    ook een aardige quote:

    van den Brink, ex lid van de Raad van de Bestuur van ABN AMRO en hoogleraar aan de UvA, die in het televisieprogramma Buitenhof aangaf dat 3,5% over een looptijd van 20 jaar (niet ongebruikelijk) ook 60% is. Uit eigen ervaring weet ik dat de bestaande verzekeraars erg benauwd zijn voor nieuwkomers die met een veel lager kostenniveau (en dus een hoger rendement voor de consument) willen en kunnen werken. Beleggersbank Alex wilde een dergelijke goedkope en transparante polis aanbieden en moeder RABO (eigenaar van Interpolis) heeft 1 dag voor de persconferentie het product verboden.

  60. Jeff says:

    Bij welke bank moet ik nu mijn hypotheek aansluiten aangezien ze allemaal al zijn omgevallen?

    Wordt het dan toch de Rabobank?
    (heb lichte voorkeur voor ING)

  61. Jeff says:

    Of toch ABN-Amro?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*