Jacques Monasch wil starters zo diep mogelijk in de schulden

Jacques-MonaschJacques Monasch denkt dat het goed is dat starters zich zo diep mogelijk in de schulden steken. Volgens Monasch zou het ook goed zijn als het Nibud de leenregels wat oprekt.  NEPROM, Bouwend Nederland en NVB-bouw zullen trots op hem zijn.

 jacques-monasch

Share Button
Tagged with: , ,
110 comments on “Jacques Monasch wil starters zo diep mogelijk in de schulden
 1. Voerman says:

  Leuk thuiskomertje.
  Voerman weet nog niet te bepalen of het grappig is of om te janken.
  Even wennen eerst maar weer aan ons landschap! 🙂

 2. TP says:

  Off topic.

  CPB: reële woningprijzen kunnen 36 procent dalen

  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2013/03/14/CPB-rele-woningprijzen-kunnen-procent-dalen?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

  Van hiernaast twitter bericht.

 3. Onderwaarde says:

  De “starter” existeerd alleen in NL … in een andere taal bestaat dat woord niet! Hoe komt het dat NL zo’n extreme FETIS heeft m.b.t. “de starter”???

 4. ll says:

  TP: CPB: reële woningprijzen kunnen 36 procent dalen

  Lol, het CPB
  heeft nu een beginnetje
  van een woningmarktdossier

  dat werd tijd………. 🙂

 5. Voerman says:

  Onderwaarde,

  Jawel: “starter” = “voorgerecht” in het restaurant! (engels) 🙂

 6. Draaikont says:

  Lees tegelijkertijd dat de de Nederlandse banken zijn afgewaardeerd. Dit betekent zoveel dat banken voor de financiering van hypotheken of meer spaargeld moeten ophalen of duurdere leningen moeten aangaan. Als nu die normen wat worden opgerekt dan blijft het bedrag dat geleend kan worden door de consument misschien wel ongeveer gelijk :P.

  Ik snap niet dat er nog politici zijn die de illusie hebben het tij nog te kunnen keren.

 7. Onderwaarde says:

  Voerman,

  ja … en wat ik niet begrijp is …. hoezo moet diegene (de “starter”) die eigenlijk niets bezit, de nederlandse huizenmarkt redden (en dus eigenlijk de hele nederlandse economie, omdat NL bijna niets produceerd)???

 8. Draaikont says:

  TP:
  Off topic.

  CPB: reële woningprijzen kunnen 36 procent dalen

  vastgoedmarkt.nl/n…8;utm_medium=twitter

  Van hiernaast twitter bericht.

  Tja. Positief nieuws over de huizenmarkt is niet meer geloofwaardig, dus wordt er voor negatief nieuws gekozen dat, ondanks dat het nieuws is, behoorlijk optimistisch is. Voorheen wilde geen enkel rekenbureau, politicus of lobbygroepje de Nederlandse markt vergelijken met het buitenland. Het zou anders zijn. Nu blijkt dat er niet zoveel verschil is, wordt er heel hard gezocht naar een vergelijking met landen waar het niet zo ernstig is. Het artikel lijkt ook te suggereren dat een financiele crisis zoals wij die nu kennen een heel normaal verschijnsel is. Pfff….

 9. johan says:

  De opzet van de politiek en Monasch is om het prijs nivo hoog te houden.
  Monasch heeft op de radio na aandringen van een interviewer toegegeven dat hij na zijn opleiding goedkoop een woning heeft gekocht.
  Wat hij natuurlijk niet zegt, is dat hij zijn gigante overwaarde minstens in stand wil houden.
  Monasch is woordvoerder volkshuisvesting in de TK voor de PVDA en laat duidelijk merken dat hij de kant van de koopwoningmarkt kiest en huurders in de kou laat staan.

 10. RealisT says:

  Onderwaarde: ja … en wat ik niet begrijp is …. hoezo moet diegene (de “starter”) die eigenlijk niets bezit, de nederlandse huizenmarkt redden (en dus eigenlijk de hele nederlandse economie, omdat NL bijna niets produceerd)???

  Door meer te lenen dan verantwoord is. Men wacht op het moment dat de economie weer aantrekt en het feestje op de huizenmarkt weer verder kan. Door starters een vette worst (= starterslening) voor te houden, hoopt men het punt van aantrekken naar voren te halen. Dan komt het huizentreintje weer op gang. Huizentreintjes kennen ze in het buitenland overigens ook niet.

  Blijkbaar kan de NLse (kennis)economie *proest* alleen nog maar groeien door elkaar steeds duurdere huizen te verkopen. Er is een steeds groter tekort aan goede vakmensen, vooral in de techniek. Maar de overheid blijft zich blindstaren op de huizenstoelendans. Zoals altijd pakken ze de oude problemen pas aan als het veel te laat is en blijven ze voorlopig blind en doof voor de nieuwe. Regeren = vooruit schuiven. Triest!

  De discussies in de media tussen oenconomen en ander zogenaamde deskundigen lijkt nog het meeste op een bijeenkomst van de chinese communistische partij. Allemaal oude mannen met achterhaalde ideeen die in het kader van partijverjonging een 85-jarige ouwe l*l vervangen door een iets minder ouwe l*l. Er mag vooral niets veranderen.
  Heb jij bij de discussies in de media wel eens ‘de starter’ zien zitten?

 11. Voerman says:

  Onderwaarde:
  Voerman,

  ja … en wat ik niet begrijp is …. hoezo moet diegene (de “starter”) die eigenlijk niets bezit, de nederlandse huizenmarkt redden (en dus eigenlijk de hele nederlandse economie, omdat NL bijna niets produceerd)???

  Een “starter”die niets bezit kan niet eens zichzelf redden, laat staan de woningmarkt, wat dat ook zijn mag.
  Eerst voldoende startkapitaal verdienen en sparen en dan pas denken over het verwerven van een eigen huis. Zoa simpel is dat en wereldwijd (behalve hiero) de normaalste gang van zaken.

 12. ll says:

  CBS Conjuctuur cijfertjes.

  ‘ De prijzen waren 2,6 procent hoger, terwijl het volume met 3 procent kromp ‘.

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/conjunctuur/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-019-pb.htm

 13. JPH says:

  Ik heb een vraagje, nu er besloten is mensen met een redelijk inkomen uit huurwoningen weg te treiteren vraag ik me af of dit ook voor de particuliere sector geldt? Ik woon in een huurhuis onder de huursubsidie grens maar ons gezamelijk inkomen is boven de scheefhuurders grens, maar dus niet via “sociale” woningbouw. (Kost ik de staat nu zo heel veel geld want we hebben immers recht op geen enkele subsidie of aftrekpost? Ik pleit voor huurpenningaftrek!)

 14. xenobinol says:

  Onderwaarde:
  De “starter” existeerd alleen in NL … in een andere taal bestaat dat woord niet! Hoe komt het dat NL zo’n extreme FETIS heeft m.b.t. “de starter”???

  Blup… blup… Nederlandse leenslaven staan onder water 😀

  Vandaar dat ze graag verse slaafjes de afrond af willen duwen.

  Eigenlijk zouden leenslaven moeten roepen: “onrein, onrein” om zo hun medemens te waarschuwen voor het gevaar van een giflening voor een stapel stenen op een postzegel.

 15. lapje says:

  @JPH
  Nee de regels zijn niet van toepassing op de vrije huursector.

  @Onderwaarde
  starter = first-time buyer, in de Anglosaksische wereld.

  @Artikel
  BKR en Nibud als schuldbestrijders en NHG en HRA als schuldaanwakkeraars. Is schuld nou goed of slecht? En voor wie? Ik laat de krachten maar hun werking doen en zit de ‘winter’ wel uit tot 2016.

 16. asd says:

  @3(Onderwaarde),

  De gedachtegang, die achter het woord “starter” zit,
  laat alleen maar zien hoe ziek de NL-bevolking in de laatste decennia is geworden!

 17. Expatter says:

  Hoe meer ik van dit soort fragmenten bekijk hoe meer ik mij afvraag waarom wij deze mensen betalen met belastinggeld. Slechts enkele figuren op de achtergrond in de media (Kees, Maartje) komen met zinnige uitspraken en een reëel beeld van de huidige situatie.
  Het lijkt wel of nagenoeg de complete TK bestaat uit onbekwame flapdrollen. De toekomst zal uitwijzen dat deze heren en dames verkeerd handelen op dit moment.
  Wat een verspilling van ons belastinggeld.

 18. xenobinol says:

  Expatter:

  Het lijkt wel of nagenoeg de complete TK bestaat uit onbekwame flapdrollen.

  Een volk krijgt de leiders die ze verdient.
  Als ik om mij heen kijk is het werkelijk onbegrijpelijk dat er zoveel mensen zijn die de spuitpoep van dit zooitje demagogen voor chocolade milkshake aanziet.

  Een te duur huis kopen met heel veel geleend geld doet rare dingen met het rationele verstand.
  Feitelijk zou er bij het aangaan van een giflening gewaarschuwd moeten worden voor de mogelijke schade aan het verstand die het scheeflenen met zich meebrengt.

 19. asd says:

  @15(Expatter),

  Volkomen gelijk!

 20. Long Time Lurker says:

  http://www.nu.nl/economie/3369172/verkoop-nieuwbouwwoningen-zakt-weg.html

  BOOM!

  “Verkoop nieuwbouwwoningen zakt weg”

  “Ook weigeren veel gemeenten hun grondprijzen te verlagen. ”Op basis van de prijsverlagingen die door de bouwondernemers zijn doorgevoerd zou de grondprijs 30 tot 60 procent lager moeten liggen”, aldus NVB.”

  Nog 1x (laat het op je inzinken)!

  “Ook weigeren veel gemeenten hun grondprijzen te verlagen. ”Op basis van de prijsverlagingen die door de bouwondernemers zijn doorgevoerd zou de grondprijs 30 tot 60 procent lager moeten liggen”, aldus NVB.”

 21. snorkel says:

  Expatter: Het lijkt wel of nagenoeg de complete TK bestaat uit onbekwame flapdrollen.

  Daar heb je – jammergenoeg – inderdaad volkomen gelijk in! Maarja, zolang 60% van de NLers belangen denkt te hebben waarvan ze denken dat deze flapdrollen ze behartigen (meer lenen, huizentreintje weer op gang helpen, onderwaarde bestrijden, etc) komen ze er gewoon mee weg hoor. Van het volk zelf hoef je geen lange termijn visie te verwachten, dus ook van bestuurders niet. Eigen kortetermijnbelang eerst! Elk volk krijgt de leiders/lijers die het verdient.

 22. Expatter says:

  Elk volk krijgt de leiders/lijers die het verdient.

  Waar.

 23. xenobinol says:

  Mijn reacties blijven weer eens hangen in het spamfilter 🙁

 24. philippulus says:

  Piet Eichholtz, “Piet Eichholtz over de magie van de aankoopprijs”, Me Judice, 14 maart 2013

  http://www.mejudice.nl/video/detail/piet-eichholtz-over-de-magie-van-de-aankoopprijs

 25. erik(trol) says:

  DNB: Huizenprijs bodem vrijwel bereikt.

  Bericht aan alle huurders en/of starters. Pak nu nog je kans. De prijzen zijn laag en genoeg aanbod. Vooral de woningen met een goede prijs.kwaliteit zullen straks snel verkocht zijn.

  Stel je zelf de vraag: Neem jij genoegen met restantjes of liever 10k extra betalen omdat je nu koopt in plaats van volgend jaar voor een huis wat je ook heel graag wilt kopen.

 26. TP says:

  ‘Woonakkoord helpt huizenmarkt vooruit’

  De huizenprijzen in Nederland hebben het grootste deel van de daling achter de rug. Mede dankzij het onlangs door de politiek gesloten woonakkoord kan de huizenmarkt binnenkort mogelijk weer stabiliseren.

  Ik heb geen glazen bol, maar de huizenprijzen hebben het grootste deel van de daling waarschijnlijk achter de rug”, stelde hij.

  Het grootste deel van de daling (20%) is waarschijnlijk achter de rug.
  Dus nog maar 19% te gaan.

  http://www.nu.nl/economie/3369278/woonakkoord-helpt-huizenmarkt-vooruit.html

 27. KK says:

  Projectontwikkelaars en gemeentes moeten hun verlies nemen en afscheid van woekerwinsten…..

  Nieuwbouw huizen mogen casco maximaal 200 tot 300 euro/m3 inclusief btw kosten afhankelijk van de bouwstijl. Een gemiddeld rijtjeshuis van 350m3 mag dan maximaal 70k tot 105K kosten ex grond. Grond op toplocaties (grachtengordel en het gooi) ca 1000/m2 maar een gewone vinexwijk niet meer dan 250 euro. Bij een perceelgrootte van 120m2 dus max 30K.

  Nieuwbouw casco rijtjeshuis in een vinexwijk dus 135K, twee onder één kap van 500m3 en 240m2 grond dus 210K casco; de rest is woekerwinst.

 28. Startibartifast says:

  Starters gaan geen rare fratsen uithalen in een land dat steeds minder te bieden heeft, laat staan schulden opbouwen in een tijd waarin niets meer op weloverwogen plannen rust. Breidelwerk…btw ik ben een starter: ja ik heb een huis dat bijna verkocht is, maar wil starten in een tijd met duidelijke afspraken en niet doorstromen in een tijd waarin alles niet is wat het lijkt. Dat is een inzicht dat ik door het lezen van al jullie comments heb verkregen.thnx

 29. ll says:

  Echte klap in bouw moet nog komen.

  ‘In 2015 heeft 70% van alle woningbouwers die al voor de crisis actief waren, het loodje gelegd ‘

  http://www.telegraaf.nl/dft/21383965/__Echte_klap_in_bouw_moet_nog_komen__.html

 30. Draaikont says:

  Startibartifast:
  Starters gaan geen rare fratsen uithalen in een land dat steeds minder te bieden heeft, laat staan schulden opbouwen in een tijd waarin niets meer op weloverwogen plannen rust. Breidelwerk…btw ik ben een starter: ja ik heb een huis dat bijna verkocht is, maar wil starten in een tijd met duidelijke afspraken en niet doorstromen in een tijd waarin alles niet is wat het lijkt. Dat is een inzicht dat ik door het lezen van al jullie comments heb verkregen.thnx

  Dacht juist dat ik het begrip starter begon te begrijpen.

  Wel veel succes en heel veel toekomstig woonplezier gewenst.

 31. asd says:

  @25 (Startibartifast),

  Goed zo en verspreiden die ideeën!

  Er loopt nog teveel gajes rond, dat een ander erin probeert te luizen met een tweede hands auto, een woning of een financieel “produkt” in deze tijden.

 32. Expatter says:

  Startibartifast:
  ik ben een starter: ja ik heb een huis dat bijna verkocht is

  Ik snap hem niet…

 33. asd says:

  @10(Voerman),

  Zo is het Voerman!

 34. lapje says:

  Deze week al twee keer dezelfde onzin gehoord: “de buren hebben het huis verkocht, maar wel onder de marktwaarde”.

 35. snorkel says:

  Startibartifast,

  Je bent dus eigenlijk een soort ‘resetter’ 😉 Stoppen, ff laten afkoelen en later opnieuw opstarten

  Lijkt me een prima strategie in deze tijden!

 36. Rik says:

  @22
  >>Bericht aan alle huurders en/of starters. Pak nu nog >>je kans. De prijzen zijn laag en genoeg aanbod. >>Vooral de woningen met een goede prijs.kwaliteit >>zullen straks snel verkocht zijn

  He, dat hoor ik nu al vijf jaar… en elke keer stijgen de huizenprijzen niet.. Maar nu is het echt anders.. toch?

  De werkelijkheid pakt toch elke keer weer anders uit in deze crisis tijden..

  Er is zich een bodem aan het vormen, maar de prikkels om huizen weer snel te laten stijgen worden stuk voor stuk ontmanteld.. Van een verdere daling is misschien geen sprake… maar een stijging zal ook zeker niet plaatsvinden.. Doodeenvoudige reden, dat mensen niet meer kunnen lenen..
  En wat is daar mis mee, als de prijzen op dit niveau blijven? Mensen worden niet meer vanzelf vermogend door een huis te kopen en niks te doen.. Mensen moeten weer werken om vermogend te worden.. niks mis mee.

 37. nhz says:

  Onderwaarde: ja … en wat ik niet begrijp is …. hoezo moet diegene (de “starter”) die eigenlijk niets bezit, de nederlandse huizenmarkt redden (en dus eigenlijk de hele nederlandse economie, omdat NL bijna niets produceerd)???

  omdat bijna iedereen die wilde instappen in het Grote Pyramidespel al ingestapt is. Daarom moeten er veel starters instromen, met geld dat ze stelen van de mensen die niet meedoen.

  johan: Monasch is woordvoerder volkshuisvesting in de TK voor de PVDA en laat duidelijk merken dat hij de kant van de koopwoningmarkt kiest en huurders in de kou laat staan.

  net als vrijwel alle andere politieke partijen; zelfs de SP staat pal voor huiseigenaars met hypotheek. De enige discussie gaat over de vraag tot welk niveau de hypotheken afgeschoven mogen worden op andere burgers – bij de SP is dat 350K, bij de PvdA 1 miljoen en bij de VVD onbeperkt. De meeste andere partijen zitten er ergens tussenin.

  ll: Kondratieff Winter tot 2016.

  optimistisch, die Winter is nog niet eens serieus begonnen.

  Expatter: Het lijkt wel of nagenoeg de complete TK bestaat uit onbekwame flapdrollen.

  ja, 150K per jaar, riante pensioenregeling en nog riantere wachtgelden. Maar dan krijg je ook wat 😎
  Het schuim der natie, omhooggedreven bij gebrek aan intellectueel gewicht.

  snorkel: Elk volk krijgt de leiders/lijers die het verdient.

  ook helemaal eens; uiteindelijk is emigratie de enige oplossing, en ook dan moet je nog goed opletten want dit probleem speelt in bijna de hele westerse wereld.

  erik(trol): DNB: Huizenprijs bodem vrijwel bereikt.

  ja, en volgens Knot gaat het ook prima met de economie, nog even een koud dipje zoals de afgelopen dagen en daarna breekt de zon vol door. Trolletjes mogen wel oppassen, want meestal kunnen die zoveel zon niet verdragen …

 38. Nothus says:

  Nothus ziet wederom dat de bodem voor makelaars zeker bereikt is, met nog steeds geen nieuwe verkopen in zijn Funda lijstje sinds midden Januari. Wel vanochtend weer twee verlaagde vraagprijzen.

 39. erik(trol) says:

  Rik: Dat de huizenprijzen niet zullen stijgen de komende 10 jaar daar zullen de meeste geleerde het wel over eens zijn. Dat de woningmarkt tegen de bodem aan zit daar verschillen de meningen over.

 40. ll says:

  Ondertussen in Ierland.

  Mensen worden nu uit hun huizen gezet, en de banken moeten verliezen gaan nemen…….

  http://www.independent.ie/business/personal-finance/property-mortgages/new-arrears-plan-to-cause-a-surge-in-repossessions-29129387.html

 41. renren says:

  ll:
  Echte klap in bouw moet nog komen.

  ‘In 2015 heeft 70% van alle woningbouwers die al voor de crisis actief waren, het loodje gelegd ‘

  telegraaf.nl/dft/2…oet_nog_komen__.html

  Nu die f*cking bankiers (en de procedeerwereld) nog met minimaal 70% uitroeien.

 42. erik(trol) says:

  kwam deze tegen……….vind het juiste conclusie

  De huizenprijzen zijn in NL inmiddels circa 30% gezakt.
  Dit percentage is opgebouwd uit: -20% waardevermindereing, -4% overdrachtbelasting en -6% inflatie. In Amerika zijn de huizen (ook) 30% in waarde gezakt en daarna opgeklommen naar (nu nog) -15%. De bodem kan in Nederland dus ook best zijn bereikt. Doemdenkers denken er natuurlijk anders over.

 43. ll says:

  Arme Knot, NL het slechts presterende landje van de Eurozone. 😉

  DOOR DE HOGE HUISHOUDSCHULDEN………, die nekken ons nu………., maar ja, dat wordt hier op dit draadje al jaren verteld, hij had het kunnen weten…… 🙂 ( Juan kom er maar weer ff in ) ……..

  Maar hoe hoog zijn die schulden nu ? , het best bewaarde geheim van NL

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21385945/__Knot__doorgaan_met_bezuinigen__.html

 44. Voerman says:

  Expatter: Het lijkt wel of nagenoeg de complete TK bestaat uit onbekwame flapdrollen.

  Voerman verwacht niet eens iets anders.
  Het ergste is, dat ze af en toe nog iets zeggen ook!

 45. KariZ says:

  ll,

  Van wie zijn die banken eigenlijk? 😉

 46. xenobinol says:

  nhz:

  Trolletjes mogen wel oppassen, want meestal kunnen die zoveel zon niet verdragen …

  Ik word hier dan wel weer heel vrolijk van 😀

 47. xenobinol says:

  renren: Nu die f*cking bankiers (en de procedeerwereld) nog met minimaal 70% uitroeien.

  Ooh… 90% van de financiële sector mag wat mij betreft in rook opgaan.

 48. RealisT says:

  erik(trol): Doemdenkers denken er natuurlijk anders over.

  Voor een naive optimist, is een realist al gauw een doemdenker.

  Huizen zijn in de USA een beetje anders gefinancierd. Daar kennen ze geen over-de-top hypotheek met volledig aflossingsvrij en ook nog eens 40-50% staatssubsidie. 20% downpayment is daar heel gewoon, in NL kan men nauwelijks nog voor een volkswagen polo sparen.

  Veel huizen zijn in de USA opgekocht door investeerders voor de verhuur. Vele gewone amerikanen hebben ondertussen 3 baantjes voor 50% van de beloning.

  Voor een stijging van de prijzen zal er een echte opleving van de economie (niet dat vertrouwen-gelul van zogenaamde economen) moeten plaatsvinden gepaard met nieuwe geldcreatie. Denk je dat het gaat lukken om ons uit de schuldcrisis te lenen?

 49. xenobinol says:

  erik(trol):
  kwam deze tegen……….vind het juiste conclusie

  De huizenprijzen zijn in NL inmiddels circa 30% gezakt.
  Dit percentage is opgebouwd uit: -20% waardevermindereing, -4% overdrachtbelasting en -6% inflatie. In Amerika zijn de huizen (ook) 30% in waarde gezakt en daarna opgeklommen naar (nu nog) -15%. De bodem kan in Nederland dus ook best zijn bereikt. Doemdenkers denken er natuurlijk anders over.

  Sorry Erik maar de vraagprijzen zijn nog amper gedaald in Nederland. Van gemiddeld 331k in 2008 naar 303k in 2013, dat is nog maar zo’n 8,5%

  Dat verklaart ook waarom er nog zoveel te koop staat, er is een complete mismatch tussen vraag aan aanbod.

  Even een quote vanaf de site van het CBS:

  “De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen lagen in januari 2013 op ongeveer hetzelfde niveau als in het voorjaar van 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim 19 procent. “.

  Zo… zo… wel een hele 19% van de prijs af. Nou… dan zitten we nog maar slechts op de helft van de daling die mij het meest realistisch lijkt. In 2003 waren huizen immers ook al krankzinnig te duur.

  We gaan echt nog hele mooie dalingen te zien krijgen, het bloed zal nog onder menige voordeur vandaan vloeien alvorens de prijzen zullen stabiliseren. Jawel… stabiliseren want na het huizenmarkt trauma dat wij als natie oplopen heeft een hele generatie even genoeg van het eigen huizenbezit.

 50. snorkel says:

  erik(trol):
  kwam deze tegen……….vind het juiste conclusie

  De huizenprijzen zijn in NL inmiddels circa 30% gezakt.
  Dit percentage is opgebouwd uit: -20% waardevermindereing, -4% overdrachtbelasting en -6% inflatie. In Amerika zijn de huizen (ook) 30% in waarde gezakt en daarna opgeklommen naar (nu nog) -15%. De bodem kan in Nederland dus ook best zijn bereikt. Doemdenkers denken er natuurlijk anders over.

  Huh, Nederland was toch anders? 😉

 51. Lex says:

  Onderwaarde,

  Omdat daar nog zieltjes te winnen zijn. De niet starters zitten immers al in de shit….Die kunnen dus niet meer lenen om weer lekker te besteden.

  Maar de vooruitzichten van starters zijn op de arbeidsmarkt niet zo mooi (zeg maar slecht). Dus wat de heer Meinass niet snapt, dat er eigenlijk geen starters meer zijn. En al zouden ze er zijn, en al zouden ze geen enkele hersencel hebben en lekker vol gaan lenen, door de vergrijzing zijn het er TE weinig om al die vergrijzing op te vangen. Kortom, als een mens 46 is besteedt hij het meest (in de westerse wereld). Door de vergrijzing zijn we over het hoogtepunt heen qua 46-ers. En aangezien 2/3 van de economie consumenten bestedingen zijn, hoef je geen rakket geleerde te zijn om te snappen dat de economie niet zomaar even terugkeert naar voor 2008 situaties.

  Misschien een nieuwe wereldwijde hype (mensen succesvol invriezen en weer “opstarten”, warp drive, free energy, etc etc.) maar ook dat zie ik gezien het werk van de meeste onderzoeksinstituten niet snel gebeuren. Tuurlijk, we kijken naar idols, popstars, de schoorsteen in Rome en dat soort onzin, waar wat reclame rondomheen verkocht wordt. Maar tenzij er echt iets fundamenteel nieuws en baanbrekends ontdekt wordt, blijft het gewoon lekker doormodderen, en bezuinigen.

  Dus er komen grosso modo geen nieuwe starters bij, en doorstroming zal er ook niet veel zijn. afgezien van senioren die naar het bejaardentehuis gaan, en hun kinderen opzadelen met een huis wat meestal niet te verkopen blijkt door staat van onderhoud.

  Dus de taktiek van de overheid en belangenorganisaties is duidelijk. Goed weer spelen en maar hopen dat het vanzelf goedkomt met de huizenmarkt. En vooral de ideaologie aandragen in de media dat zij de markt vorm kunnen geven/sturen. Een beetje net zoals de gemidelde manager in het bedrijfsleven maar vriendelijk lacht en lekker powerpoint omdat ze eigenlijk niets beters kunnen en zelf ook niet snappen waarom ze nu eigenlijk de tent mogen runnen. Zie je de parallelen met Den Haag?

 52. erik(trol) says:

  Realist. Ga mij nou niet vertellen hoe de hypotheekmarkt in de USA de afgelopen 15 jaar heeft gewerkt. Ik kom regelmatig in San Fransisco en ken vele mensen die daar een woning hebben of hadden gekcoht. Dit ging vaak nog vele malen makkelijker dan hier in Nederland. Sterker nog je kon er zonder baan een hypotheek krijgen en de sleutel nog inleveren als je het niet kon betalen ook. Sterker nog ik iemand die toch ze huis niet meer kon betalen, intussen tig creditcard extra aanvroeg, duizenden euro’s bestelde aan tv’s,meubels,witgoed etc. Dit allemaal in de opslag heeft gezet, sleutel van ze huis heeft afgegeven, tijdelijk bij vrienden heeft gewoond en nu via de staat voor 250 dollar een prachtige woning huurt met subsidie en al ze spulletjes daar in heeft geknald. Nu 7 jaar geen lening kan afsluiten maar toch al alles heeft staan.

 53. snorkel says:

  erik(trol),

  En dan ook nog even een serieuze reactie, omdat je het waard ben t Erik 😉

  Ik mag toch v3rd0mm3 dat je niet wil dat NL de VS achterna gaat
  – 1/6 van de bevolking leeft op voedselbonnen (zeg maar de voedselbank)
  – hele volksstammen zijn uit hun huis gezet door de bank met VERVALSTE PAPIEREN, slechte vervalsingen ook nog
  – toen de zaken daarover eenmaal op gang kwamen waren de huizen alweer doorverkocht aan investeerders
  – diezelfde investeerders die nu de enige partij zijn die nog huizen kopen, want voor de burger is het absoluut onhaalbaar
  – en de burger, die nu zijn eigen huis mag terughuren van de investeringsmaatschappij

  Wat er dan op zich wel OK geregeld is in de VS is dat je ook van je restschuld af bent als je je huissleutels inlevert, in sommige staten althans. Dus hoewel je je huis kwijt bent en nu verplicht huurder bent, heb je tenminste geen restschuld (wel een creditcardschuld etc). Laat dat nou in NL heel anders zijn; zelfs al zou jouw wens zich voltrekken dat we hier de VS achterna gaan dan zitten de ex-huizen’eigenaren’ nog steeds vast aan een restschuld van minimaal €30.00 tot …? Ik vind het echt ronduit schandalig dat jij je blij kunt maken met deze vergelijking! Ga snel in je hoekje zitten en je diep schamen Erik!

 54. erik(trol) says:

  Overigens was de taxateur van de gemeente vorige week bij mij omdat hij wilde weten waarom de woning zo goedkoop verkocht was. Had een lijstje bij zich van verkochten woningen de afgelopen jaren. Exact dezelfde woningen werden in 2007,2008 en 2009 nog verkocht voor gemiddeld 280.000 euro. Ik heb de mijne gekocht voor 210.000 euro. Hoezo geen prijsdalingen??

 55. trawler says:

  ++++
  nhz Zegt:
  14 March 2013 om 2:39 pm

  Expatter: Het lijkt wel of nagenoeg de complete TK bestaat uit onbekwame flapdrollen.

  ja, 150K per jaar, riante pensioenregeling en nog riantere wachtgelden. Maar dan krijg je ook wat 😎
  Het schuim der natie, omhooggedreven bij gebrek aan intellectueel gewicht.
  ++++

  Wat jammer dat op deze site zulke tendentieuze fouten gemaakt worden. Een tweedekamerlid verdiende in 2012 exact 102.040,13 EUR.
  Dat is voorwaar geen kattenpis, maar niet 50% meer, zoals NHZ beweert.
  Hopelijk zijn z’n andere cijfers wel correct.

 56. svg says:

  erik(trol):
  Rik: Dat de huizenprijzen niet zullen stijgen de komende 10 jaar daar zullen de meeste geleerde het wel over eens zijn. Dat de woningmarkt tegen de bodem aan zit daar verschillen de meningen over.

  Erik , Gebruik toch even je verstand!, als in Detriot in een bepaalde wijk de huizenprijs gemiddeld 6500 dollar is , dan is het toch niet zo moeilijk om te begrijpen dat hier in Nederland het 20voudige een hele mooie en te verwachten gemiddelde huizenprijs is , het 20voudige!

 57. svg says:

  130.000 Euro voor wie niet kan rekenen.

 58. Dr. t says:

  trawler,

  Als een tweede kamerlid of minister drie keer zoveel zou verdienen, dan was de kans ook groter dat er topmensen zouden zitten. Nu verdwijnt iedereen met een beetje talent en blijven de amateurs over.
  Wie met talent wil er nu voor zo’n laag bedrag een rotbaantje, uitvoeren? Degene die er te lang blijven hangen, komen bovendien nergens anders aan de bak, tenzij er iets voor ze geregeld wordt.

 59. trawler says:

  Dr. t,

  Dat is een andere discussie. Het ging me hier om de irritant foutieve voorstelling van zaken door
  nhz.

 60. Voerman says:

  Lex: Dus er komen grosso modo geen nieuwe starters bij, en doorstroming zal er ook niet veel zijn. afgezien van senioren die naar het bejaardentehuis gaan, en hun kinderen opzadelen met een huis wat meestal niet te verkopen blijkt door staat van onderhoud.

  Zal wel; wij kunnen met z’n allen veronderstellen, raden, in glazen bollen kijken en afwachten, wat het CBS en alle verdere voorspel- en veronderstelinstanties ervan vinden en verwachten.

  Feit is, dat wij met z’n allen in een wereld verbijven, die geheel onvoorspelbaar is en die niemand of niets zekerheden biedt. Daarom lijkt het verstandig voor de meeste mensen om stabiliteit en zekerheid te zoeken in de eigen cocon en het veilig stellen van de eigen persoonlijke huishouding (economie). Met elke vorm van zinloze besteding, is voorzichtigheid geboden. Elk optimisme in de vorm van ongerechtvaardigd “consumentenvertrouwen” kan jarenlange, zoniet levenslange nare gevolgen hebben.
  De meesten van ons hebben dat inmiddels vlekkeloos door en leven daarnaar.

  Wat de huizenmarktellende betreft zou Voerman willen stellen, dat deze voor een klein deel oorzaak is van de economische problemen in dit landschap, maar voor een veel groter deel gevolg is van de economische problemen. Het voortdurend naar de huizenmarkt als oorzaak wijzen is misleidend en een vorm van ordinair bedrog.
  Dat geldt evenzeer voor het wijzen naar de zorg, de vergrijzing en andere op zichzelf staande zaken. De politiek is voortdurend bezig om met kleine rukjes aan het stuur te “corrigeren”, maar van een consistent beleid is geen sprake en het ontbreekt daarvoor aan verstand en kracht.

  Moeilijk allemaal.
  Voerman denkt, dat het echte probleem EUROPA heet.

 61. snorkel says:

  Voerman:
  Voerman denkt, dat het echte probleem EUROPA heet.

  Voerman toch. Voordat EUROPA bestond (toen de Pruissen, Bataven, Geuzen, Napoleonnen, Romeinen en niet te vergeten Asterix en Obelix hier rondliepen) waren er ook al crises. Ten tijde van de Tulpenmanie was het woord Euro nog niet eens uitgevonden laat staan dat het op ronde metalen schijfjes geslagen werd. Eerste en tweede wereldoorlog anyone? Oorzaak van crises hebben bar weinig te maken met economie; het is een generatie die veel te ver doorslaat in haar hoop het oneindige model voor groei gevonden te hebben, en de lessen van de vorige generatie alweer is ‘vergeten’… Deze keer is het namelijk anders, wij kunnen het écht!

  Laat je toch niet aanpraten dat het allemaal de schuld is van Europa. Tuurlijk, als Europe er niet zou zijn zouden er andere oplossingen gekozen kunnen worden (devalueren van de drachme bijv). Maar zelfs als we nog steeds allemaal losse landjes waren geweest was dit ook gebeurd, of denk je werkelijk dat een crisis zich ook maar iets van douaneposten aantrekt? Dat heeft geen enkele crisis ooit gedaan, zie maar hoe makkelijk het van de VS naar Europa is overgewaaid. Dar zit zelfs een hele oceaan tussen 😉

 62. Floor says:

  Voerman: Voerman denkt, dat het echte probleem EUROPA heet.

  Het echte probleem heet Finananciële Markten, maar inderdaad, Euro(pa) helpt niet echt.

 63. Dr. t says:

  trawler,

  Daarben ik inmiddels aan gewend. Daar komt bij dat hij zelden iets opbouwends weet te melden en alles met onliners afdoet.

 64. Dr. t says:

  Floor,

  Het echte probleem is doemdenken en elkaar na praten. Er is een hele simpele wijze om rijk te worden, assets kopen tijdens een crisis en deze weer verkopen op het moment dat iedereen denkt dit kan niet meer fout gaan, we moeten er nu instappen. Of het nu de huizenmarkt, goud of aandelen betreft, het maakt allemaal niet uit.

  Niet met de massa meelopen!

 65. StommeZ says:

  Volgens mij is die Klaas Knot toch niet helemaal gek..

  http://www.nu.nl/economie/3369516/volgens-knot-nog-jaren-kans-nieuwe-crisis.html

  Heeft het uw voorkeur dat Europa uiteindelijk een politieke unie wordt met een gezamenlijke begroting om zo financiële instabiliteiten weg te nemen?

  “Dat is alleen iets voor de lange termijn. Ik maak wel eens de volgende vergelijking: stel je hebt zeventien huizen en die willen allemaal een brandverzekering. Dan is het goedkoper om dat samen af te sluiten, maar dat werkt alleen als de kans op brand voor iedereen even groot is.”

  “Dat is bepaald nog niet de situatie in Europa. Het werkt niet als je een buurman hebt die eens in de zoveel tijd zijn eigen schuurtje in de fik steekt. Er is nu nog geen sprake van een gelijke uitgangspositie in Europa.”

 66. ll says:

  Allemaal onder water…….., met dank aan de NVM, met de wetenschap van toen uiteraard 😉

  http://www.reclameboek.nl/www.delex-backoffice.nl/uploads/image/reclameboek/RB%20Huis%20kopen%20in%202011.jpg

 67. ll says:

  Nieuwbouwwoningen.

  Van 4000 in the old days 1997 naar 700 per maand nu ……

  http://www.nvb-bouw.nl/Verkopen_nieuwbouwwoningen/Per_maand

 68. Nico de Geit says:

  Ik wil mijn spaargeld best in hypotheken stoppen tegen een redelijke rente. 50% van de WOZ-waarde financieren lijkt me redelijk veilig. Ieder jaar opnieuw de WOZ getaxeerd en gemeenten die niet goed taxeren onder bewindvoering stellen.

  4% Rente? En ook nog een overheidsgarantie graag.

 69. renren says:

  Voerman:

  Moeilijk allemaal.
  Voerman denkt, dat het echte probleem EUROPA heet.

  Misschien deze eens kijken de slag om Brussel aflevering de europese droom:
  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1123784

 70. Harry Nack says:

  starter(voor bank en makelaars mafia)=iemand die zijn loon krijgt op zijn rekening waar nog de mogelijkheid is het inkomen in beslag te nemen door hypotheken ,levens verzekeringen beleggings konstrukties.Met het voordeel dat ze meestal makelijk beinvloedbaar en te melken zijn.

 71. tufkaj says:

  asd: De gedachtegang, die achter het woord “starter” zit,
  laat alleen maar zien hoe ziek de NL-bevolking in de laatste decennia is geworden!

  Achter het woord ‘starter’ gaat een hele wereld van mislukte woningmarkt schuil wat mij betreft. In de publieke opinie is ‘de starter’ degene die ‘nog’ geen overwaarde heeft kunnen opbouwen middels prijsstijgende woningen. De starter ‘wil’ een klein appartementje met 1 slaapkamer, om daarna ‘zijn wooncarrierre’ te vervolgen middels ‘doorstroming’.

  Dat een jongere gewoon een woning wil om een toekomst op te bouwen komt in menig belanghebbende koppie al niet meer op. Treurig is het. Wmb is doorstroming een indicator van eerder gedane consessies en dus een imperfecte situatie. Geen streven voor de politiek dus.

  Maar ja, die hebben electoraal andere belangen. Zucht.

 72. Tsjaa.. says:

  Geen enkel verband hoor, waarschuwing Moody’s en verantwoordelijke autoriteiten die roepen dat er niks aan de hand is. Lijkt Fortis wel.

 73. nhz says:

  erik(trol): Dat de woningmarkt tegen de bodem aan zit daar verschillen de meningen over.

  De bodem is NUL, vraag maar aan inwoners van Detroit (en vele andere locaties). Of we nu bij de bodem zijn daar hoeven alleen mensen die in sprookjes geloven over na te denken.

  erik(trol): . In Amerika zijn de huizen (ook) 30% in waarde gezakt en daarna opgeklommen naar (nu nog) -15%.

  in de bubble regio’s van de VS zijn de prijzen 50-65% gedaald, en de prijsstijging tot aan de top was daar nog véél kleiner dan in Nederland. En dat de prijsdaling in de VS nu alweer gehalveerd zou zijn … in your dreams. Kijk eens naar de Case-Shiller index, dat zegt wat meer dan de sprookjes van het Ministry of Truth. Kleine dead cat bounce, niets meer.

  xenobinol: Ooh… 90% van de financiële sector mag wat mij betreft in rook opgaan.

  OK, lijkt me een goede start 🙂

  Lex: Tuurlijk, we kijken naar idols, popstars, de schoorsteen in Rome en dat soort onzin,

  stel je voor als de mensen weer mee naar Rome gaan kijken en vooral luisteren, dan komen er op termijn weer héél veel starters bij 😉
  Is Elco uit katholieke hoek? Anders moet hij snel lid worden van die sekte …

  snorkel: Dus hoewel je je huis kwijt bent en nu verplicht huurder bent, heb je tenminste geen restschuld (wel een creditcardschuld etc).

  en officieel ook nog een belastingschuld, want over die restschuld moet je dan wel belasting betalen (en terecht!).

  trawler: Dat is voorwaar geen kattenpis, maar niet 50% meer, zoals NHZ beweert.

  ik praat over de kosten voor de staat, niet wat ze krijgen. Het is vergelijkbaar met een ondernemer die minstens 150K ‘verdient’ (pensioenkosten, aansprakelijkheidsverzekeringen, enz.).

  Dr. t: Als een tweede kamerlid of minister drie keer zoveel zou verdienen, dan was de kans ook groter dat er topmensen zouden zitten.

  Oja, net als bij de banksters. Hoe meer miljoenen per jaar ze verdienen of aan bonus krijgen, hoe beter werk ze leveren 😎

  Dr. t: Wie met talent wil er nu voor zo’n laag bedrag een rotbaantje, uitvoeren?

  voor de goede orde: 90% van die lui zit er helemaal niet voor het baantje en het rotsalaris van 100-150K, maar voor de vette baantjes en contacten die ze er later aan overhouden.

 74. asd says:

  @60(Dr t),

  Waar nog geld wordt verdiend, is “de financiële sector”, die aan de rand van de criminaliteit opereert. Dàt is het toptalent van NL en voor de rest kun je het vergeten!

 75. Scheefwoner says:

  De propagandamachine van de bv Nederland is in volle gang gezet. Hoewel het consumentenvertrouwen op een dieptepunt ligt, wordt er melding gemaakt van een bodemvorming van de huizenprijzen. De minister van Propaganda heeft sleutelfiguren Coen Teulings en Klaas Knot als brengers van het goede nieuws aangewezen. Het is duidelijk dat er alles uit de kast wordt gehaald om de huizenprijzen niet verder te laten dalen. Dat Coen Teulings en Klaas Knot zich zo verlagen door onzin uit te kramen zoals we gewend waren in de hoogtijdagen van Ger Hukker is weer een nieuwe dimensie in deze huizenmarktsoap. Vandaag laat de ING weten dat de rente op spaargeld wederom wordt verlaagd. Huurverhoging van 6.5% staat voor de deur. Coen en Klaas laten weten dat de huizenprijzen niet meer dalen. Echt allemaal zo positief. Je zou bijna instappen, in goud wel te verstaan.

 76. Scheefwoner says:

  Mijn woco heeft in de plaatselijke krant een artikel geplaatst waarin gemeld wordt dat er een investeringsstop is en onderhoudsprojecten gaan de lange baan op. Sluit goed aan bij mijn visie want ik geef ook geen Euro meer uit.

 77. asd says:

  @73(Tufkaj),

  Ik heb ook te doen met de jongeren, die in een land leven waar het gaat over: huizentreintjes, overwaarde en starter, afgezien nog van verdere misleidende vondsten.

  Duidelijk tekenen van een verloederende land in de laatste decennia.

 78. nhz says:

  asd: Waar nog geld wordt verdiend, is “de financiële sector”, die aan de rand van de criminaliteit opereert. Dàt is het toptalent van NL en voor de rest kun je het vergeten!

  aan de rand van, maar vaak wel aan de foute kant van de rand 😎 En voorzover ze nog aan de veilige kant zitten is dat meestal omdat ze zelf de wetgeving rond financiële zaken (voor)schrijven…

  Veel van die lieden zijn regelrechte piraten en struikrovers.

 79. Scheefwoner says:

  Ter ondervanging van de aankomende 6,5% steelverhoging heb ik al een abonnement opgezegd en meerdere bezuinigingen gaan volgen ter compensatie. Voelt goed.

 80. nhz says:

  Dr. t: Degene die er te lang blijven hangen, komen bovendien nergens anders aan de bak, tenzij er iets voor ze geregeld wordt.

  P.S.: en dat zegt genoeg over hun capaciteiten.

  Ik denk zelf dat een baan in het parlement een erebaan zou moeten zijn, zoals het lang geleden was. De perfecte plaats om te laten zien dat je wat nuttigs kunt doen voor de medeburgers. Als je die lui binnenhaalt door ze een zak poen voor te houden, dan krijg je gaius dat alleen voor de poen komt – zoals nu.

  Het valt me trouwens op hoe je als ex-ambtenaar nu al helemaal met de VVD maffia meehuilt, wat zielug …

  Wat levert dat nepbedrijfje van jou nou op, voor 100K kom je zelf zeker ook je bed niet uit? En dan ook nog draaien op overheidsgeld …

 81. Jodha says:

  Af en toe volg ik de discussies op dit forum, maar door de verbale diarree van de heren en dames in den haag die ik nu in de filmpjes meemaak wordt ik dermate verdrietig dat ik er eigenlijk geen zin meer in heb. Wat een gajes, ik ga er bijna van over mijn nek.
  Dat crises niet landsgrens gebonden zijn is een observatie. Dat ze de grens overgaan is een veronderstelling. Wellicht zit de reden in de hoek van europa: centraliserende macht die geregeerd wordt door de centrale banken. Immers, parlement aldaar heeft niets te vertellen, wat geheel anders is in onze democratie met senaat en 2e kamer. Presi is gekozen door bilderberg groep, niet heel electoraal. Grondwet is tegengestemd, ook niet hoopvol.
  Brussel/centrale banken kartel heeft via ESM veel geld uit de markt getrokken en een kpmg rapport geeft aan dat het banken cartel de komende jaren minder gaat drukken. Zonder geld geen transacties, zeker in een deel van de wereld waar de debt-acceptance programs goed hebben gewerkt. Het is m.i. niet simpelweg een ‘natuurverschijnsel’, helaaas. Onze regering heeft niets meer over geld te zeggen, moet enkel de wetgeving om verzamelen ophouden.
  Waar wel geld voor is, blijkens een artikel in de FT, is een versnelde uitrol van gentech gewassen in de EU. Raar initiatief om ook het voedsel op hoog risico te zetten in een tijd waarin het toch al moeilijk is om aan je primaire levensbehoeften te blijven voldoen. Helemaal opmerkelijk dat Owen Patersen dit als ‘environment secretary’ doet. (‘UK set for GM food push in Europe’, FT.com, 9 maart) Ook de UK politicians zien de negatieve rapporten niet. Een verschil met de huizenmarkt: de crisis waait wel over, maar de DNA content in de dunne schil van de aarde irreversibel verstoren is stupiditeit van een andere orde. Zo stupide dat het niet aan domheid toe te schrijven kan zijn. Relatie met de huizenmarkt: Mocht de bevolking gemiddeld wat ongezonder worden dan komt dit de huizenmarkt niet ten goede.

 82. Nico de Geit says:

  nhz: De bodem is NUL

  Erger: de bodem kan negatief zijn vanwege allerlei verplichtingen.

 83. nhz says:

  Jodha: Helemaal opmerkelijk dat Owen Patersen dit als ‘environment secretary’ doet.

  helemaal niks vreemds aan, ons RIVM etc. is geen haar beter. Deze luid zitten er alleen om de belangen van de grote multinationals te behartigen, in de UK voorop Syngenta en in het kielzog daarvan het allerergste bedrijf ter wereld (Monsanto) en meer van dat soort maffia. Als het maar schuift. Maar wat kun je anders verwachten van het soort lieden dat ook jarenlang verderfelijke technologie zoals kernenergie gepusht heeft, en dat zelfs na Tsjernobyl en Fukushima de les nog niet geleerd heeft. Overigens die gentech gaat niet om (hogere) voedselproduktie maar puur om patenten; nog even en je kunt geen hap meer doen of geen spa meer in de grond steken zonder patentinbreuk te maken bij Monsanto c.s.

 84. nhz says:

  Nico de Geit: Erger: de bodem kan negatief zijn vanwege allerlei verplichtingen.

  correct, ik bedoelde alleen de bodem in de zin van nominale prijs. Maar dat huizen in Detroit zelfs voor $1 vaak niet verkoopbaar zijn zegt genoeg, ik denk niet dat het veel uitmaakt als ze nog $1 korting geven 😉

 85. Startibartifast says:

  RealisT,

  Hè ik kan niet blijven bedanken hè? 🙂

  En jup ik moedig resetten aan 🙂

 86. RealisT says:

  erik(trol): Exact dezelfde woningen werden in 2007,2008 en 2009 nog verkocht voor gemiddeld 280.000 euro. Ik heb de mijne gekocht voor 210.000 euro.

  Met een prijscorrectie van minstens 40% om weer enigzins in de pas te lopen met de inflatie zou dat huis van jouw hooguit 170k waard zijn. Gefeliciteerd, want je hebt zojuist 40k teveel betaald.

  En het wordt nog leuker, want schreef je niet eerder dat er bij jouw in de buurt 60% scheefhuurders wonen. Die gaan natuurlijk dankzij de door jou zo toegejuigde huurverhoging straks allemaal verhuizen naar een koopwoning om vervolgens plaats te maken voor armoelijers. Wederom gefeliciteerd, want je woont binnenkort in een vogelaarwijk. Doet wonderen voor je woningwaarde. Kan jou het schelen, als het maar op papier blijft stijgen toch?

  *mompelt nog iets over gekken en dwazen die in vreugde leven*

 87. asd says:

  @82(nhz)
  Een uiterst fatsoenlijke reactie in schril contrast met die van Dr.t!

 88. trol(erik) says:

  REALIST, had al eerder een heel stuk geschreven maar is weggegooid door die SP moderator hier………dus laat maar hangen.

 89. trol(erik) says:

  Realist: gelukkig ben ik naar een gedeelte verhuisd met alleen koopwoningen, en dat merk je direct!

  Scheefwoner: Allemaal al lang gedaan jaren geleden al alles opgezegd, elk jaar overstappen van energie leverancier etc.

  helpt allemaal niet, kopen is de enige redding haha

 90. renren says:

  nhz: Overigens die gentech gaat niet om (hogere) voedselproduktie maar puur om patenten; nog even en je kunt geen hap meer doen of geen spa meer in de grond steken zonder patentinbreuk te maken bij Monsanto c.s.

  Dat gaat nog leuk worden met dat Monsanto. Waait er wat zaad in je moestuin; wordt je aangeklaagd (en arm geprocedeerd)door Monsanto. En alleen nog onvruchtbaar zaaigoed te koop bij een paar bedrijven. Misschien nog erger dan dat geldkartel. Waarschijnlijk dezelfde eigenaars.

 91. maarten says:

  trol(erik),

  wat dan? allemaal satanist? wat bedoel je met dat merk je direct?

 92. maarten says:

  joh, jacques monasch drink lekker een borreltje en vergeet het hele voorval, das toch echt beter

 93. maarten says:

  die gekke “meester prikkebeen”Blok toch ook, die heeft iets ophitsends over zich, je ne sais quoi

 94. Draaikont says:

  Dr. t:
  trawler,

  Als een tweede kamerlid of minister drie keer zoveel zou verdienen, dan was de kans ook groter dat er topmensen zouden zitten. Nu verdwijnt iedereen met een beetje talent en blijven de amateurs over.
  Wie met talent wil er nu voor zo’n laag bedrag een rotbaantje, uitvoeren? Degene die er te lang blijven hangen, komen bovendien nergens anders aan de bak, tenzij er iets voor ze geregeld wordt.

  Van dat mantra moet ik zo onderhand wel kotsen. Dergelijke uitspraken van rijke stinkerds zijn eigenlijk een bevestigend van het feit dat de beloningen veel te hoog zijn. Als je gewoon tevreden bent met je werk hoef je niet continu je salaris te verantwoorden.

 95. lorenzo says:

  ll: Echte klap in bouw moet nog komen.
  ‘In 2015 heeft 70% van alle woningbouwers die al voor de crisis actief waren, het loodje gelegd ‘
  telegraaf.nl/dft/2…oet_nog_komen__.html

  Groot nieuws ,ergo je zult maar nederlands belastingbetaler zijn .

  Nou , dat is voor later …..

 96. lorenzo says:

  erik(trol): DNB: Huizenprijs bodem vrijwel bereikt. Bericht aan alle huurders en/of starters. Pak nu nog je kans. De prijzen zijn laag en genoeg aanbod. Vooral de woningen met een goede prijs.kwaliteit zullen straks snel verkocht zijn. Stel je zelf de vraag: Neem jij genoegen met restantjes of liever 10k extra betalen omdat je nu koopt in plaats van volgend jaar voor een huis wat je ook heel graag wilt kopen.

  DNB heeft in 2006 ook geen vuiltje aan de lucht gezien bij SNS property finance , ik redeneerde toen anders en soms zelfs in het spaans.
  Nu weer een advies van DNB die jouw tevreden stemt : mijn vader zei altijd , begrijp eerst hoe de hazen lopen in het leven en doe dan pas , vooral verstandige , dingen .
  Nou , dat is gelukt 🙂

 97. snorkel says:

  Jodha: Dat crises niet landsgrens gebonden zijn is een observatie. Dat ze de grens overgaan is een veronderstelling.

  Sorry hoor Jodha, maar je spreekt jezelf tegen! Dat crises niet landsgebonden zijn is inderdaad een observatie. Dat ze de grens overgaan is dan ook geen veronderstelling maar een feit!

  Met of zonder Europa, die crisis was toch wel bij ons aangekomen. Natuurlijk wil dat nog helemaal niet zeggen dat de gezamenlijke Europeesche aanpak deugt… Want je weet zelf ook dat de Europeesche aanpak van de crisis enkel ten doel heeft de grote Duitse en Franse banken te redden. Voor dat doel mogen de burgers in de PIIGS-landen, en nu ook de FISH-landen creperen. Erg slechte strategie als je de burgers wilt verenigen; want zo zet je ze juist tegen elkaar op. Maar “Europa” is daarmee nog niet de oorzaak van de crisis. Er zijn al zo veel crisises geweest vóór Euro(pa) en in andere delen van de wereld. Ze gaan er slechts dom mee om 😉

 98. lorenzo says:

  ll: Ondertussen in Ierland.
  Mensen worden nu uit hun huizen gezet, en de banken moeten verliezen gaan nemen…….
  independent.ie/bus…ssions-29129387.html

  Europeesche Hof van Justitie heeft er nu een stokje voor gestoken ,uitspraak gisteren , huisuitzettingen in strijd met een norm uit 1993 inzake een ander Europeesch land .

 99. snorkel says:

  Draaikont: Van dat mantra moet ik zo onderhand wel kotsen. Dergelijke uitspraken van rijke stinkerds zijn eigenlijk een bevestigend van het feit dat de beloningen veel te hoog zijn. Als je gewoon tevreden bent met je werk hoef je niet continu je salaris te verantwoorden.

  Nou, dat ben ik niet met je eens: Echt goede mensen zijn duur maar die zijn hun geld dubbel en dwars waard. Natuurlijk is voldoening in je werk belangrijk voor die mensen, maar voldoening kunnen ze ook ergens anders krijgen hoor! Dus een goede vergoeding voor echt goede mensen is prima te verantwoorden. Als wij een écht goede premier (of president?) zouden hebben mag die van mij best 5 ton per jaar verdienen, dat is helemaal niks vergeleken bij wat zo iemand zou bereiken. Probleem is echter dat dat geld ook weer strontvliegen aantrekt… en er zijn véél strontvliegen op de wereld 😉

 100. Adamus says:

  Moeilijk allemaal.
  Voerman denkt, dat het echte probleem EUROPA heet.

  Probleem: schuldgedreven politieke economie, $IMFS world (reserve currency). Euro zou de oplossing wel eens kunnen zijn.

 101. Adamus says:

  lorenzo,

  We hebben ook nog een categorie, de banksters, die bepalen hoe de hazen lopen 😉

 102. Adamus says:

  . Wederom gefeliciteerd, want je woont binnenkort in een vogelaarwijk. Doet wonderen voor je woningwaarde. Kan jou het schelen, als het maar op papier blijft stijgen toch?

  *mompelt nog iets over gekken en dwazen die in vreugde leven*

  Lekker parkeren op de stoep door de koopgaranters, allemaal 2 karretjes) en dan ook gemobiliseerde “vrienden ” op bezoek. K.t hoor als je daar als vrije sectorhuurder aangrenst.

 103. lorenzo says:

  Adamus: lorenzo, We hebben ook nog een categorie, de banksters, die bepalen hoe de hazen lopen

  nee , woningprijzen in dit voorbeeld worden zeker niet door de banksters bepaalt , en gezien de uitspraken kortgeleden zelfs steeds minder.

 104. lorenzo says:

  …zelf bepalen hoe de hazen lopen , u weet wel de geitjes of de leeuwtjes , u bapaalt tot welke categorie .

 105. Steven says:

  lorenzo,

  Je kan er ook van een comfortabele afstand naar kijken…

  Het kostte mij al moeite om een speculatie schuld van 18000 euro af te lappen. Moet er niet aan denken 300.000 in de schuld te zitten voor een lelijke vinex hut.

 106. Cartoonist says:

  Steven,

  Ik heb maar een woord voor die vinexlocatie: gruwzaam

  Misschien als je in zo’n (half) ‘vrijstaand’ huisje woont midden tussen die afschuwelijke blokkendozen dat je je heel wat waant omdat je niemand boven en onder je hebt en je een tuintje hebt waar je net een paar tuinmeubels in kwijt kunt. Kun je lekker pronken met al die inkijk vanuit die flats. Maar zo in vogelvlucht op de wijk kijkend krijg ik het idee van het oostblok of een ander socialistisch arbeidersparadijs.

  Liever heerlijk ver weg van de stad wonen. Dan maar een uur rijden van mijn familie en meeste vrienden, maar in die vinex moeten wonen zou direct suicidale gevoelens bij me opwekken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*