De Nederlandse huizenzeepbel

Twee plaatjes die de Nederlandse huizenzeepbel en het ontstaan ervan goed weergeven.

bron: dnb.nl

Share Button
Tagged with:
217 comments on “De Nederlandse huizenzeepbel
 1. maff says:

  New home sales in Australia are at there lowest levels since 2001.

  https://twitter.com/MedallionFG/status/1095538061922856960

 2. maff says:

  test 2019 ‘ De energierekening komt uit op 2.074 euro ‘

 3. maff says:

  roll-on-roll-off
  ‘Helft Nederlandse schuld moet worden afbetaald in vijf jaar’

  https://www.accountant.nl/nieuws/2019/2/helft-nederlandse-schuld-moet-worden-afbetaald-in-vijf-jaar/

  1.850 miljard aan schulden en daar komen dan de huishoudschulden nog bij ….. en de HELE NL is nu onderpand, 😉

 4. maff says:

  Het wordt lente vandaag zeepbellers, geniet er maar van
  zolang het nog kan 😎

  Psssss https://twitter.com/uithof_utrecht/status/1094328354562547712

 5. Steven says:

  maff: Het wordt lente vandaag zeepbellers, geniet er maar van
  zolang het nog kan

  Dank! Leuke grafieken hierboven. Ben benieuwd wat Arjan er van vindt. (maar niet heus)

 6. Nico de Geit says:

  Hypotheek­renteaftrek? Het is niet aantrekkelijk meer

  Voor een groeiende groep huiseigenaren is het aantrekkelijk om geen hypotheekrenteaftrek meer te hebben. Het is lucratiever om de schuld weg te strepen tegen vermogen in box 3. Maar dat gaat niet zomaar.

  https://www.elsevierweekblad.nl/economie/achtergrond/2019/02/hypotheek%C2%ADrenteaftrek-liever-niet-164289w/

  Achter betaalmuur.

  Aan de reacties te zien is de discussie over ‘de eigen woning naar box 3, en hoe oneerlijk dat is’ begonnen.

  De mensen die geld hebben vinden het heel oneerlijk, ze mogen hun betaalde woning nóg een keer betalen. De mensen die geen geld hebben vinden het doorgaans wel prima, zien het probleem niet zo.

 7. Nico de Geit says:

  Vastned-topman kritisch op markt: ‘Wij zeiden als een van de eersten dat Blokker het niet ging redden’

  In het algemeen heeft De Groot weinig vertrouwen in retailers als huurders. In rap tempo somt hij een aantal grote merken op waar niet of niet meer mee te maken heeft. ‘Wij waren een paar jaar geleden een van de eersten die zeiden dat Blokker het niet ging redden. We hebben er veel uit de portefeuille geduwd.’ Dat is was de eerste dan zijn Hudson’s Bay en Marcel Boekhoorn aan de beurt. ‘Hudson’s Bay is een kwestie van tijd. Ik ben blij dat ze niet in onze portefeuille zitten. Hema hebben we eigenlijk ook niet meer. Private equity is heel actief geweest in de retailsector, maar het is maar zelden goed gegaan.’

  http://www.quotenet.nl/Nieuws/Vastned-topman-kritisch-op-markt-Wij-zeiden-als-een-van-de-eersten-dat-Blokker-het-niet-ging-redden-219412

 8. Nico de Geit says:

  Het onroerend goed van Blokker/Intertoys is natuurlijk heel veel geld waard. De winkels liepen niet best, dus die zijn overgedaan aan een uitbater. Maar de nieuwe uitbater wist de winsten die vroeger werden gemaakt ook niet terug te brengen.

  Vroeger kochten mensen in een fysieke winkel. Tegenwoordig kopen ze het op internet (48%), 2e hands via Marktplaats, bij Action of Kruidvat. Kinderen spelen op hun smartphone, minder met fysieke dingen. Het vrij besteedbare inkomen is gedaald. De demografie is veranderd, zowel de leeftijd als de etnische samenstelling. En minder kinderen dus, meer alleenstaande moeders en immigranten die nauwelijks overeind kunnen blijven.

  De familie Blokker – eigenaar van het onroerend goed – zoekt uitbaters voor de winkels. Dat wil niet erg lukken. Het schijnt dat ze een nieuwe uitbater 250 miljoen willen betalen om alsjeblieft door te gaan, door te gaan met het betalen van huur?

  De uitbater van de Intertoys-winkels, Alteri, heeft surseance van betaling aangevraagd. Zo komt Alteri van de verplichting af om huur te betalen voor die panden.

  Onroerend goed, een geweldige belegging. Op papier in ieder geval.

 9. Nico de Geit says:

  Steven: Leuke grafieken hierboven. Ben benieuwd wat Arjan er van vindt.

  Waarschijnlijk ziet Arjan een opgaande lijn. Die gele lijn is Nederland, dus het gaat geweldig met Nederland. Kijk maar: de gele lijn gaat omhoog: Nederland winnaar.

  Het hele plaatje is een stuk ingewikkelder: de lonen bleven achter, de schulden namen gigantisch toe. Want wat niet met inkomen betaald kon worden werd geleend. En lenen was heel goedkoop vanwege de extreem lage rente.

  Als de schuldgroei stagneert stagneert de economie. En als de economie stagneert dalen de lonen, en wordt het lastiger de rente op te hoesten. Als de rente omhoog gaat is het leed niet te overzien.

  Nu al in Australië: de bank wil niet herfinancieren. Of wil dat wel, maar tegen veel minder gunstige voorwaarden dan voorheen. Zoiets zien leenkneuzen niet aankomen.

  Arjan ziet die gele lijn als vermogensgroei – de eigen woning ging van 100k naar 300k. Klopt toch? Als het zo doorgaat kost een woning die nu 300k kost straks 900k. Geef maar even uitleg Arjan.

  De mupppets zijn op. Dat is niet helemaal waar want er zijn immigranten genoeg die een mega-XL-krediet op hun nek willen nemen. Zeker met vooruitzichten van een uitstekend makkelijk leven en gratis geld. Het kan in Nederland gefinancierd worden vanuit de goedgevulde pensioenfondsen.

  Waar gaat het mis? Het is een piramidespel, zal blijken. Als te veel mensen hun winsten willen verzilveren klapt het spel in elkaar, zoals met ieder piramidespel.

  Zodra mensen onder water komen zitten ze als ratten in de val. De bank staat niet toe dat er wordt verkocht. Een lange ijstijd, daar had Schmull het over. Daar zou hij wel eens gelijk in kunnen hebben: een langdurige neerwaartse economische spiraal.

  We gaan het meemaken. Maar vooralsnog hebben de Arjans gelijk: het gaat tot op heden erg goed met het piramidespel, zie grafiek. De Arjans zien het niet als een piramidespel, ‘ze hebben een huis gekocht, zijn slim geweest’.

 10. Nico de Geit says:

  ‘Surséance Intertoys wordt een bloedbad voor de winkels en het personeel’

  De marketingprof ziet het uitstel van betaling als tactiek om op zo voordelig mogelijke manier een doorstart te kunnen maken. ,,Winkels sluiten zonder surséance is heel duur, je moet dan jarenlange huurcontracten afkopen. Dat kan nu veel gemakkelijker en goedkoper. Ik verwacht dat zeker 100 van de 400 winkels zullen sluiten.”

  https://www.ad.nl/economie/surseance-intertoys-wordt-een-bloedbad-voor-de-winkels-en-het-personeel~acda388b/

  Ik zie geen volledige analyses inzake Blokker/Intertoys, alleen fragmenten. Niet zo vreemd, want de meeste mensen snappen er niet veel van, inclusief/vooral journalisten. Journalisten, vaak gewoon een jongetje of meisje dat net van school komt.

  In de familie Blokker schijnt ook nog ruzie te zijn, ze slepen elkaar voor de rechter en zo:

  Pijnlijk: Vastgoedruzie bij de familie Blokker

  http://www.quotenet.nl/Nieuws/Pijnlijk-Vastgoedruzie-bij-de-familie-Blokker-219409

  Het eindigt dus in ruzie, met alle ellende die erbij hoort.

 11. Arjan says:

  Steven: Dank! Leuke grafieken hierboven. Ben benieuwd wat Arjan er van vindt. (maar niet heus)

  Klimaatverandering maak ik mij meer zorgen over dan over prijsstijgingen van koopwoningen. Maar ook dat kan heel anders uitpakken dan we verwachten. Zowel in goede als in kwade zin.

  Leuk ook die tweede grafiek van dit ‘artikel’, die zo pontificaal door de admin hier neergezet is. Duidelijk is dat schulden al jaren afnemen. Oh oh, wat een ramp is het toch die schuldenberg.

 12. Nico de Geit says:

  Arjan: Klimaatverandering maak ik mij meer zorgen over

  Als je buiten moet slapen is het wel prettig als het een paar graden warmer is. Maar je hoeft waarschijnlijk niet buiten te slapen want leenkneuzen zitten bij een prijsdaling al snel gevangen in hun woning. En een paar graden erbij, gemiddeld, nee, dat wordt nergens gegarandeerd.

  Arjan, misschien moet je eens een kijkje nemen op Climategate.nl. Dan kun je daar ook lekker trollen. En dat delen van Nederland onder water kunnen lopen, dat is niks nieuws, overzicht van het jaar 838 tot heden:

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Overstroming_in_Nederland

  Maar Arjan, hoe interpreteer jij die opgaande gele lijn? Gaat omhoog he?

 13. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Ach Nico, jij zoekt overal wat achter. Ik ben geen klimaatwetenschapper en kijk vooral met eigen ogen. Vorig jaar een recordhete zomer met extreme droogte. Twee maanden lang nauwelijks een drup regen gevallen. Misschien valt het mee, maar als we dit jaar weer zoiets of erger gaan krijgen ga ik mij echt zorgen maken.
  Het is nu is het half februari en de lente is al begonnen. Het is duidelijk dat het weer extremer wordt en vooral warmer. Geen twijfel over mogelijk zelfs. Pak anders de statistieken van het KNMI er eens bij en huiver. Oh wacht, dat is een overheidsinstituut, per definitie onbetrouwbaar dus.

 14. Arjan says:

  Nico de Geit: zitten bij een prijsdaling al snel gevangen in hun woning.

  Kun je dat onderbouwen? Heb je daar data/cijfers van?

 15. Arjan says:

  Weet het antwoord eigenlijk al, niks serieus waarschijnlijk. Ben er weer ingetrapt.

 16. Nico de Geit says:

  Arjan: Kun je dat onderbouwen?

  Maakt niet uit, je snapt het toch niet.

  Afgelopen zomer was inderdaad de droogste zomer in 50 jaar. Met andere woorden: het was niet uniek, wel uitzonderlijk.

  Wat wel uniek schijnt te zijn is de wereldwijde schuldenzeepbel.

 17. Nico de Geit says:

  Maar vertel eens Arjan, hoe zie jij de opgaande gele lijn in de eerste grafiek? Ziet er goed uit hè?

 18. b says:

  Huis(je) te koop in Mullewa voor 24.000 AUSD (ongeveer 15.124 euro middenkoers):
  https://www.realestate.com.au/buy/in-mullewa,+wa+6630/list-1
  3 slaapkamers, 1 badkamer en 1012m2.
  Zelfs een openhaard zit erin !

  Remote area (afgelegen), weinig werk, maar met vergelijkbaar pensioen is dat naar mijn mening goed te doen.

 19. Arjan says:

  Nico de Geit: Maakt niet uit, je snapt het toch niet.

  Arjan: Weet het antwoord eigenlijk al, niks serieus waarschijnlijk. Ben er weer ingetrapt

 20. Arjan says:

  Nico de Geit: Afgelopen zomer was inderdaad de droogste zomer in 50 jaar. Met andere woorden: het was niet uniek, wel uitzonderlijk.

  Wat ben je toch een zielig figuur. Selectief shoppen in berichtgeving en dat als waarheid zien.

 21. Arjan says:

  Nico de Geit: Ziet er goed uit hè?

  Waarom?

 22. maff says:

  ‘Je spaargeld verdampt door de inflatie, die in 5 jaar niet zo hoog was – dankzij de btw-verhoging en hogere stroom- en gasprijzen ‘

  https://www.businessinsider.nl/inflatie-sparen-rente-januari-2019-btw/

  ps 🙂 http://www.glasbergen.com/wp-content/gallery/maternity-cartoons/money4.gif

 23. maff says:

  Oops
  ‘TIEL – Een voorbeeldwijkje met duurzame woningen is voorlopig één groot tranendal. De vijftig huizen in de wijk Passewaaij in Tiel zijn gewoon weer aan het aardgas gekoppeld.’

 24. maff says:

  Column Economie
  Afromen

  https://www.groene.nl/artikel/afromen

  Dirk Bezemer

 25. maff says:

  Typisch, het consumenten vertrouwen holt naar beneden 😉

  https://tradingeconomics.com/charts/og.png?url=/netherlands/consumer-confidence

 26. Nico de Geit says:

  Steven: Ben benieuwd wat Arjan er van vindt.

  Je hebt je antwoord inmiddels. Arjan pruttelt gewoon wat doms. Zoals altijd. Zo ziet de gemiddelde leenkneus eruit.

  Leenkneuzen doen niet alleen mee aan het Grote Zeepbel-leningen-spel, ze hebben ook een zeepbel in hun kop. Daar moet je niet te licht over denken want ze hangen hun hele identiteit er aan op, aan hun leencapaciteit dus.

  Zonder hun leencapaciteit zijn ze niks, dat denken ze. En als ze dan een brief krijgen van de bank dat de bank haar geld terug wil, dan ploft die zeepbel in hun hoofd, en er blijft niks over.

  Hun hoofd is dan leeg, ze voelen zich niks waard, weten niet hoe hun leven verder moet zonder lening, en, gaan dan over tot huiselijk geweld, drank, drugs en zelfdoding.

  Misschien moet Zeepbel niet alleen met een hoofdletter geschreven worden maar kapitaal: GROTE ZEEPBEL.

  Wat drugs is voor een junk zijn leningen voor een leenkneus. Afkicken is lastig.

  Een leenkneus heeft een dikke lening op zijn nek genomen en komt daar doorgaans niet zomaar van af. Het vooruitzicht om nog heel lang te moeten werken, noeste arbeid, weinig verdienen en vroeg opstaan, een werkelijk schrijnend slavenbestaan, nee, dat is niet om vrolijk van te worden. Daar dachten de sukkels niet aan toen ze de schuld op hun nek namen.

  Ze gingen gokken in het casino met geleend geld en dachten aan de winsten die ze zouden gaan maken. Ze zijn het slachtoffer van ronsel-praktijken, en dat ook nog enigszins vrijwillig. Het werd voorgesteld als ‘een slimme zet’.

  Heb je winst in het casino? Wissel dan op tijd je fiches om en maak je uit de voeten. Een piramidespel loopt nooit goed af.

 27. Nico de Geit says:

  Voor de liefhebbers: De kinderen van tjim Lodgers (Jim Rogers) op de Chinese tv, vanaf 23 min 20:

  https://www.youtube.com/watch?v=MfbppvyKW90

 28. Latida says:

  Klimaatakkoord

  “Hoewel er weerstand is van omwonenden en milieuorganisaties blijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) volledig achter het plan staan om Schiphol na 2020 te laten doorgroeien. Ze zegt in een interview in de Volkskrant dat de luchthaven anders de concurrentiestrijd verliest met andere luchtvaartknooppunten in Europa.”

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/3169499/van-nieuwenhuizen-schiphol-zal-doorgroeien

 29. Nico de Geit says:

  ING betaalt 3 x zoveel rente op de spaarrekening: van 0,01% naar 0,03% !!!

 30. Arjan says:

  Nico de Geit: Je hebt je antwoord inmiddels. Arjan pruttelt gewoon wat doms. Zoals altijd. Zo ziet de gemiddelde leenkneus eruit.

  Leenkneuzen doen niet alleen mee aan het Grote Zeepbel-leningen-spel, ze hebben ook een zeepbel in hun kop. Daar moet je niet te licht over denken want ze hangen hun hele identiteit er aan op, aan hun leencapaciteit dus.

  Zonder hun leencapaciteit zijn ze niks, dat denken ze. En als ze dan een brief krijgen van de bank dat de bank haar geld terug wil, dan ploft die zeepbel in hun hoofd, en er blijft niks over.

  Hun hoofd is dan leeg, ze voelen zich niks waard, weten niet hoe hun leven verder moet zonder lening, en, gaan dan over tot huiselijk geweld, drank, drugs en zelfdoding.

  Misschien moet Zeepbel niet alleen met een hoofdletter geschreven worden maar kapitaal: GROTE ZEEPBEL.

  Wat drugs is voor een junk zijn leningen voor een leenkneus. Afkicken is lastig.

  Een leenkneus heeft een dikke lening op zijn nek genomen en komt daar doorgaans niet zomaar van af. Het vooruitzicht om nog heel lang te moeten werken, noeste arbeid, weinig verdienen en vroeg opstaan, een werkelijk schrijnend slavenbestaan, nee, dat is niet om vrolijk van te worden. Daar dachten de sukkels niet aan toen ze de schuld op hun nek namen.

  Ze gingen gokken in het casino met geleend geld en dachten aan de winsten die ze zouden gaan maken. Ze zijn het slachtoffer van ronsel-praktijken, en dat ook nog enigszins vrijwillig. Het werd voorgesteld als ‘een slimme zet’.

  Heb je winst in het casino? Wissel dan op tijd je fiches om en maak je uit de voeten. Een piramidespel loopt nooit goed af.

  Grappig, doordat ik twee jaar niet gehuurd heb kan ik zo 20K extra in mijn zak steken als ik mijn huis weer verkoop en weer besluit te gaan huren.

  Ik zou echter niet goed bij mijn hoofd zijn als ik dat zou gaan doen. Huren is voor tijdelijk en voor paupers.

 31. Arjan says:

  Nico de Geit: Heb je winst in het casino?

  20.000 al in 2 jaar tijd!

 32. Arjan says:

  Nico de Geit: Zonder hun leencapaciteit zijn ze niks,

  Leencapaciteit wordt bepaald aan de hand van je inkomen. Voor werklozen als jij is er daarom geen leencapaciteit.

 33. meelezer says:

  Nico de Geit: Het vooruitzicht om nog heel lang te moeten werken, noeste arbeid, weinig verdienen en vroeg opstaan, een werkelijk schrijnend slavenbestaan, nee, dat is niet om vrolijk van te worden.

  Je beschrijft de afgelopen 40 jaar van je eigen werkzame leven?

  Of is dat de reden dat je nooit bent gaan werken, omdat je bang was om vroeg te moeten opstaan. En heb je er maar voor gekozen om na je studie geen eens een baan te zoeken.

  Je hele schrijfsel leenkneus is echt te zielig voor woorden. Hopelijk zie je dat zelf ook in. Wat een afgunst.

 34. Nico de Geit says:

  Arjan: 20.000 al in 2 jaar tijd!

  Vergeet niet op tijd winst te nemen, het is een piramidespel, dus…

  meelezer: Wat een afgunst.

  Probeer de gokverslaafde maar eens tegen te houden als hij met geleend geld naar het casino gaat. Een gokverslaafde is echt niet voor rede vatbaar. Hij weet alles beter.

  Na zware verliezen is er niet veel van de leenkneus over. Echt problematisch. En vaak zien ze dan ook nog als oplossing om opnieuw met geleend geld naar het casino te gaan, om te gokken.

  Arjan: Leencapaciteit wordt bepaald aan de hand van je inkomen.

  Jep, dan kun je nog heel lang doorwerken om je vergokte schuld terug te betalen. Verder is deze materie uitgebreid behandeld op deze site, dus je moet straks niet zeggen ‘Wir haben das nicht gewusst’.

 35. Adamus says:

  Nico de Geit:
  ING betaalt 3 x zoveel rente op de spaarrekening: van 0,01% naar 0,03% !!!

  Maar dan kunnen ze jouw centjes ook toevoegen aan hun eigen inzichten.

 36. Adamus says:

  Wie heeft de rol overgenomen van de brabantse knorrepot?

 37. Arjan says:

  Adamus: Wie heeft de rol overgenomen van de brabantse knorrepot?

  Ik zal maar aannemen dat je Voerman bedoelt, maar dan nog, waar slaat deze uitspraak op?
  Voerman is een stuk verstandiger dan ik ben door hier niet meer te reageren. Het is alleen steeds zo vermakelijk om te zien hoe jullie jezelf voor schut zetten met de meest stompzinnige uitspraken.

 38. Nico de Geit says:

  Arjan: Voerman is een stuk verstandiger dan ik ben door hier niet meer te reageren.

  Er zit jou iets dwars, en daarom zit je hier. Je bent een leenkneus en ergens diep van binnen weet je wat voor een stomme zet je hebt gedaan door een mega-XL-krediet op je nek te nemen.

  Ik kan er ook niks aan doen: goud is het geld van koningen, zilver van handelaren en schuld is het geld van slaven.

 39. Steven says:

  Arjan,

  We hebben historisch hoge huizenprijzen en een historisch lage rente. Je kunt de verwachting zo invullen.

 40. Arjan says:

  Steven: historisch lage rente

  Misschien zou je die rente van nu een leeggelopen zeepbel kunnen noemen. 😉 Jullie houden zo van historische grafieken: http://www.hoofbosch.nl/Publicaties/Rente-vanaf-1540
  Een rentestijging valt te verwachten, maar wanneer en hoe hoog wordt ie dan? En dan ga je weer lekker geld in een bodemloze put flikkeren, want rente is geen aflossing he.

  Over historisch gesproken… we hebben ook historisch hoge welvaart en historisch hoge lonen die maar blijven stijgen. En zoals Nico altijd zegt corrigeer die huizenprijzen eens voor inflatie. Voor de echte leenkneuzen biedt dat uitkomst. Want je schuld verdampt vanzelf. Maar ja daar gaat niemand hier op in. Omdat jullie er geen reet van begrijpen.

 41. maff says:

  Doorsnee vermogen 28.300
  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/08/woningwaarde-stuwt-vermogen-omhoog

  De helft ervan zit verstopt in heilige huisjes, maar wat kan je ermee ?

  ps 🙂 play time http://islaythedragon.com/wp-content/uploads/2017/02/IMG_0286.jpg

 42. maff says:

  In de kou gezet …….

  ‘Armoede door miljardeninvesteringen energietransitie’
  https://www.vastgoedmarkt.nl/financieel/nieuws/2019/02/miljardeninvesteringen-energietransitie-veroorzaken-armoede-101141423

  Achter slot uiteraard 😉 Wat we niet mogen weten

 43. maff says:

  ‘Huisje, boompje, deurwaarder’

 44. maff says:

  ps,

  🙂 Library of mistakes https://www.bbc.com/news/uk-scotland-scotland-business-47265232

  ‘A group of Edinburgh financiers has set up a gem of a library, dedicated to learning from financial fiascos and failures. ‘

 45. maff says:

  In een jaar tijd is het consumentenvertrouwen sterk verslechterd. Nergens in de EU was de daling zo groot als in Nederland

  https://twitter.com/phvmulligen/status/1097880040459698176

  Alles is nu lama

 46. meelezer says:

  maff: Alles is nu lama

  En wat betekent dat?

 47. meelezer says:

  maff:
  Act now

  The Upside of a Global Downturn? Juicy Real Estate Deals

  bloomberg.com/news…of-a-global-downturn

  Wat wil je nu met dit soort postings zeggen? Dat huizenprijzen kunnen dalen?
  De aangehaalde voorbeelden in artikel gaan trouwens alleen over superdure huizen. Lees je eigenlijk wel verder dan de eerste alinea van artikelen die je post?
  Vaak staat er een heel plausibele verklaring. Niks instortende huizenmarkt of zo.

 48. maff says:

  meelezer,
  Dit is toch een bubble blog ?

  Dubai property prices may fall up to 10% this year: Report
  https://www.khaleejtimes.com/business/real-estate/dubai-property-prices-may-fall-up-to-10-this-year-report
  ‘Prices have fallen 25 per cent to 33 per cent in nominal terms since 2014, an S&P report said ‘

 49. maff says:

  Typisch, in Australië ZONDER renteverhoging toch een bloedbad ….

  Forced End of “Ponzi-Like Leverage” & “Fraudulent Lending” Turns Australia’s House Price Bubble into “Property Bloodbath”

  https://wolfstreet.com/2019/02/20/forced-end-of-ponzi-like-leverage-fraudulent-lending-turns-australias-house-price-bubble-into-property-bloodbath/

 50. maff says:

  Wat dichter bij huis, de onvoltooide bubbel 😉

  Pionierskorting van gemiddeld 80.000 euro op appartementen en maisonnettes in VERTICAL, Amsterdam Sloterdijk

  https://www.amsterdamwoont.nl/actueel/kortingen-van-gemiddeld-80-000-euro-op-appartementen-en-maisonnettes-in-vertical-amsterdam-sloterdijk/

 51. Nico de Geit says:

  maff: Wat dichter bij huis

  Hier in de straat: in 2008 ca. 400k, in 2014 330k. In 2018 400k, en inmiddels door naar 440k. We hebben het over woningen waar in 1970 voor het laatst een nieuwe badkamer en keuken in is gekomen. Feitelijk een casco dat je zelf moet strippen.

  In 2008 400k + 20% inflatie = 480k. Het prijsniveau van 2008 is dus nog steeds niet geëvenaard.

  Zitten we nu op de top van de ‘return to normal’?

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/bubble.png

 52. Nico de Geit says:

  maff: Australië ZONDER renteverhoging toch een bloedbad

  Daar speelt het probleem dat geldverstrekkers (een deel van) de leningen niet willen verlengen, problemen met herfinanciering. Uitvoerig over bericht door Walk the World: https://www.youtube.com/channel/UCKWDscRjYFTD1KHsmow4-bQ/videos?disable_polymer=1

 53. rubje says:

  Het kan dus toch wel, ‘rijk’ worden met koop. Het was even een spannende maand maar het is helemaal rond, ons huis is verkocht.
  Eind 2012 gekocht voor 200k op een veiling, er de afgelopen 6 jaar met veel plezier in gewoond en nu heeft er iemand 350.000 voor gegeven.
  Met de overwaarde en wat spaargeld hebben wij nu een huis net over de grens in Duitsland gekocht zonder hypotheek. Meer m2 grond en meer m2 woonoppervlakte.
  Wat een ruimte geeft dat om geen huur en geen hypotheek meer hoeven te betalen, allemaal dankzij deze geweldige huizenmarkt.
  Net zoals bij het casino moet je gewoon weten wanneer je ermee moet stoppen…
  Mochten de rampen gebeuren waar iedereen het over heeft kan ik ook gewoon vertrekken, met nog een extra spaarpotje van al het huur dat ik niet hoef te betalen.

 54. Havenplaats says:

  Goed gedaan Rubje. Ook ik ben uitgestapt. Wel met een heeel stuk minder overwaarde maar toch….waar ik woon is nu al voorzichtig een kentering zhchtbaar. De gekte lijkt voorbij. Ik wacht wel even met instappen tenzij er zich een buitenkans voordoet.

 55. meelezer says:

  Nico de Geit,

  wel goed quoten graag…

 56. meelezer says:

  maff:
  meelezer,
  Dit is toch een bubble blog ?

  point taken…

 57. meelezer says:

  maff:
  Wat dichter bij huis, de onvoltooide bubbel

  Pionierskorting van gemiddeld 80.000 euro op appartementen en maisonnettes in VERTICAL, Amsterdam Sloterdijk

  amsterdamwoont.nl/…msterdam-sloterdijk/

  Bijzondere korting. De helft van de appartementen met korting. En de andere helft niet. Ik vraag me af of er wel een echte korting wordt gegegeven. Eerder het betere marketing gebeuren.

 58. Arjan says:

  Havenplaats,

  Ja maar dan moet je wel net als rubje maar een goedkopere regio/land vertrekken. Anders ben je hier alsnog duurder uit met al die huur die je betaalt.

 59. Arjan says:

  maff: bubble blog

  Ja maar wel over de vermeende Nederlandse zeepbel.

 60. b says:

  Kavels aan Papeterspad blijken onverkoopbaar dus komen er rijtjeshuizen
  https://www.ad.nl/dordrecht/kavels-aan-papeterspad-blijken-onverkoopbaar-dus-komen-er-rijtjeshuizen~ab666d15/
  ‘De vraag is hoe we ze betaalbaar houden’

 61. rubje says:

  Arjan,

  klopt, gelukkig is Duitsland maar 20 minuten extra reistijd voor mij dus een kleine opoffering. Wie weet klapt de markt in Nederland de komende 5 jaar en wordt de Duitse wat opgeblazen, dan zou ik zo weer terug kunnen naar nl.
  Ook als dat niet gebeurt woon ik nu lekker.

 62. meelezer says:

  rubje:
  Arjan,

  klopt, gelukkig is Duitsland maar 20 minuten extra reistijd voor mij dus een kleine opoffering. Wie weet klapt de markt in Nederland de komende 5 jaar en wordt de Duitse wat opgeblazen, dan zou ik zo weer terug kunnen naar nl.
  Ook als dat niet gebeurt woon ik nu lekker.

  Volgens mij is het niet alleen 20 minuten reistijd. Je bent geemigreerd. Met alle fiscale gevolgen van dien. Maar dat heb je natuurlijk wel meegenomen in je besluit om een goedkopere woning in DLD te kopen. Toch?

 63. Nico de Geit says:

  De huizenmarkt stabiliseert. ‘Echte prijsstijgingen zijn er wel uit’ – RTL Z NIEUWS

  Video: https://www.youtube.com/watch?v=O-6Lx6mglK8

 64. Latida says:

  Stijgende bouwkosten betreffen de toekomstige winsten van bouwbedrijven & projectontwikkelaars, terwijl duurdere grond de toekomstige winsten van gemeentes en speculanten betekenen.

  Met name banken profiteren van stijgende prijzen van bestaande bouw, omdat daarmee de gemiddelde LTV ogenschijnlijk daalt en daarmee het risico op toekomstige verliezen kleiner zou worden.

  Ook bij het LTI zijn het banken alleen die hierin over de volle breedte het meeste inzicht hebben. Verder kent men ook beter dan wie dan ook de omvang van het eigen vermogen binnen huishoudens.

  Nieuwe hypotheken, verstrekt door pensioenfondsen en banken, met de laagste rente ooit, om voor zoveel mogelijk mensen die wel iets verdienen de drempel om zoveel mogelijk te lenen zo laag mogelijk te maken, omdat het nu eenmaal een noodzaak is geworden dat nu en in de toekomst structureel steeds hogere schulden worden gemaakt om zelfs maar het huidige prijsniveau te kunnen blijven behouden.

  Niemand schijnt zich verder druk te maken over het feit dat er een steeds groter deel van de koek aan verder non-productieve, reeds bestaande grond en stenen wordt uitgegeven.

  Het kan haast niet anders of dit levert op lange termijn een steeds lager vrij besteedbaar inkomen op, gemiddeld gesproken.

  Dat komt ook nu al tot uiting in internationale vergelijkingen, waaruit je kunt aflezen dat Nederland steeds verder uit balans raakt, en het besteedbaar inkomen internationaal zichtbaar achterblijft.

  Menigeen meent steenrijk te zijn maar is in werkelijkheid straatarm.

  Pensioenfondsen en burgers dragen de risico’s, terwijl banken en het grote geld vrolijk de krenten uit de pap vissen.

  Meer dan ooit, wordt er over de grens gekeken. Het is drukker dan ooit bij de uitgang.

 65. Latida says:

  Het beste pensioensysteem ter wereld maar nergens zoveel angst voor de toekomst?

  Wat klopt hier niet?

  Zou het ermee te maken hebben dat mensen al lang de positieve effecten van het hebben van een goed pensioen teniet hebben gedaan door het in feite al te hebben uitgegeven aan een veel te dure hypotheek, zonder dat ze zich daarvan zelfs maar bewust zijn?

  Gelukkig is daar het ING om men er tijdig aan te helpen herinneren toch vooral al het geld wat men heeft, en het liefst ook het geld van uw ouders, richting stenen en hypotheek te dragen.

  Geen zorgend, men sorteert reeds voor om op wetgeving waarbij u met uw pensioen “mag” aflossen.

  “Nederlanders vrezen het meest van alle Europeanen dat hun levensstandaard achteruit zal gaan als ze met pensioen gaan. Dit schrijven ING-economen op basis van een enquête onder bijna 14.700 mensen in Europa, de Verenigde Staten en Australië.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/3190747/zorgen-over-levensstandaard-na-pensioen

 66. maff says:

  Joepie gelukt 🙂

  De gemiddelde huizenprijs is nu 7.7 keer modaal
  en ook 7.7 kilo van dat gele edelmetaal

  Toeval ?

  https://thumbs.dreamstime.com/z/golden-house-shape-key-20901107.jpg

 67. maff says:

  Hmmmm is dit nieuw ? Zo jammer

  ‘ Your comment is awaiting moderation. This is a preview, your comment will be visible after it has been approved. ‘

 68. Latida says:

  Maar liefst één miljoen huizen van voor 1970 risico lopen risico op funderingsproblemen:

  https://www.ad.nl/binnenland/zeker-1-miljoen-huizen-in-nederland-dreigen-te-verzakken~a8f2012a/

  Om zo’n grapje te herstellen moet men ongeveer 50K per huis neertellen.

  Tel daar de installatie van een warmtepomp bij op en dan zou je normaliter zeggen dat deze huizen een fikse waardedaling tegemoet kunnen zien.

  Interessant feitje: In 2016 werd dit aantal nog geschat op 750,000

  https://www.eigenhuis.nl/actueel/2016/12/21/23/00/funderingsproblematiek-op-de-kaart#/

 69. Latida says:

  Over het onzinnige onderscheid tussen recreatiewoningen en ‘normale’ woningen.

  Een woning is een woning, en er is geen wet die het wonen op een recreatiepark verbiedt.

  Het zijn puur de gemeentes die dit zelf niet willen toestaan.

  Terwijl daarmee wel ineens vele tienduizenden woningen aan de voorraad kunnen worden toegevoegd, hetzij voor de verhuur, hetzij voor koop.

  Dit zou ook de deur open zetten voor een alternatief voor jongerenhuisvesting omtrent de populaire Tiny House – trend.

  https://www.npostart.nl/de-monitor/03-04-2018/KN_1698168

 70. Nico de Geit says:

  50.000 arbeidsmigranten per jaar erbij: ‘Anders loopt het hartstikke vast’

  Slechte en dure slaapplekken
  De toenemende vraag naar arbeidsmigranten speelt in verschillende provincies ook een belangrijke rol in de huidige campagnes voor de Statenverkiezingen. Er is met name aandacht voor de problemen met de huisvesting van deze groeiende groep, die voor de meesten slechts tijdelijk hoeft te zijn.

  Nederland dreigt zich uit de markt te prijzen vanwege de vaak slechte en dure slaapplekken voor buitenlandse arbeidskrachten.

  https://nos.nl/artikel/2273310-50-000-arbeidsmigranten-per-jaar-erbij-anders-loopt-het-hartstikke-vast.html

  Spanje onderzoekt misbruik Spaanse arbeiders in Nederland

  Veel Spaanse uitzendkrachten zijn er niet in Nederland, naar schatting gaat het om zo’n 4000 mensen. Maar ruim 10 procent van hen heeft bij de Spaanse ambassade geklaagd over misstanden tijdens hun werk. Slechte huisvesting, onduidelijke contracten en hoge inhoudingen leiden tot schrijnende gevallen.

  Het afgelopen jaar ontving de ambassade 478 klachten. En dat baart de Spaanse overheid zoveel zorgen dat ze besloten hebben actie te ondernemen. Ze starten een uitgebreid onderzoek naar de schimmige arbeidscontracten en slechte werkomstandigheden van Spaanse arbeiders in Nederland.

  https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2272955-spanje-onderzoekt-misbruik-spaanse-arbeiders-in-nederland.html

 71. maff says:

  Zwerfkei wil naar huis 🙂
  https://www.trouw.nl/home/drentse-zwerfkei-wil-naar-huis-naar-scandinavie~aa76fa3b/

  Ik vond een stuk steen vlakbij huis met daarin een brachiopode en de steen is gedeeltelijk gevuld met bijna vloeibaar oxiderend oerijzer. Een kenner kon mij vertellen ( door dat ijzer ), waar die steen precies vandaan kwam, 1500 km hiervandaan uit Noorwegen, voortgeschoven door een gletsjer en hier achtergelaten. Deze steen blijft hier nog wel even die wil nog niet weg ……. 😉

 72. maff says:

  https://www.ftm.nl/artikelen/muurvast-door-erfpacht?share=1

  Muurvast door erfpacht,
  gratis lezen ( cadeautje van Eric Smit 🙂 )

  ‘Mijn komende verhoging gaat van 600 euro naar 14.000 euro per jaar’

 73. vanhuurdernaarkoper says:

  b:
  Kamerbrief over maatregelen huurmarkt en evaluatie herziene Woningwet 22 feb 2019
  rijksoverheid.nl/d…e-herziene-woningwet

  Huurders met hogere inkomens worden huurhuis uitgejaagd, zie citaat minister uit de brief.
  ‘Ik ben daarom voornemens om het huidig systeem van inkomensafhankelijke
  huurverhogingen, in lijn met de door uw Kamer aangenomen motie,14 effectiever
  te maken. Deze verbetering zal gericht zijn op het in snellere stappen doorgroeien
  naar de maximale huurprijsgrens van de woning voor de huishoudens die geacht
  worden dat te kunnen dragen. Bij huishoudens met een hoog inkomen15 kan de
  huur in één keer verhoogd worden naar de liberalisatiegrens, of tot de maximale
  huurprijs conform WWS als die hieronder ligt. Voor de groep daaronder wordt gedacht
  aan een stapsgewijze doorgroei over meerdere jaren. Dat zou dan wel pas
  mogelijk worden voor huishoudens met een inkomen dat ruim hoger ligt dan de
  betreffende DAEB-inkomensgrenzen, zodat de lage middeninkomens worden ontzien.
  Dat neemt ook de noodzaak weg voor het opnemen van de meeste uitzonderingscategorieën.16
  De exacte hoogte van inkomensgrenzen zal bepaald worden
  aan de hand van de draagkracht van huishoudensgroepen. Daarbij zal ik ook bezien
  of gedifferentieerd kan worden naar huishoudsamenstelling, in lijn met het
  voorstel voor de differentiatie van de DAEB-inkomensgrens. Ik verwacht u dit
  voorstel voor de zomer toe te kunnen sturen.’
  Hoe zal geit hierop reageren.

 74. Nico de Geit says:

  ‘Bij de perspresentatie van mijn boek nodigde ik jonge mensen uit om te vertellen over hún toekomstbeeld. Ze waren allemaal getalenteerd, hoogopgeleid en ambitieus. Bovengemiddeld kansrijk dus. Ze hadden alles goed gedaan: Studie succesvol afgemaakt, mooie ZZP-klussen, politiek geëngageerd, positieve levenshouding.’

  https://www.bouwformatie.nl/columns/woningmarkt-het-best-denkbare-anti-conceptiemiddel

  Prutsers.

 75. meelezer says:

  maff:
  302k voor een bestaand huis ?

  opendata.cbs.nl/st…ble?ts=1551164727637

  En daar gaat ie dan media.cagle.com/10…/06/19/39174_600.jpg

  Je hebt plaatje te vroeg gepost.. huizenprijs is weer gestegen

 76. Nico de Geit says:

  Café Weltschmerz, twee stedenbouwkundigen in gesprek, er wordt zelfs eventjes een taboe-onderwerp aangesneden:

  https://www.youtube.com/watch?v=czZcPaeY_iI

 77. Steven says:

  Nico de Geit,

  In de laatste 15 minuten: Ze kunnen niet eens de instructies op een pot verf lezen…

  Je kan mij daar boos op aankijken, maar ik zou eerder kijken waarom dat “feit” er is.

 78. Arjan says:

  Nico de Geit,

  En ook hier maakt een optimist zich zorgen over het klimaat. En terecht.

 79. Arjan says:

  meelezer,

  Maff hoopt blijkbaar vurig op een forse prijsdaling. Waarom eigenlijk? Voor zover ik begrepen heb woont ze al in een koophuis.

 80. Arjan says:

  ps,

  Wie ben jij eigenlijk? Het alter ego van Maff?

 81. Nico de Geit says:

  Steven: Ze kunnen niet eens de instructies op een pot verf lezen…

  Mij is beloofd dat ze mijn pensioen gaan betalen. 🙂

 82. maff says:

  ps: want dieren zijn precies als mensen…

  🙂 the aftermath anthropocene https://i1.trekearth.com/photos/61482/dsc01336.jpg

 83. maff says:

  Sale of portable cabins booms in New Zealand amid housing crisis

  ‘People turn to tiny structures that can be placed in the gardens of family or friends’ properties ‘

  https://www.theguardian.com/world/2019/feb/25/sale-of-portable-cabins-booms-in-new-zealand-amid-housing-crisis

 84. Nico de Geit says:

  Ik kreeg gisteren een brief dat mijn huurwoning een nieuwe eigenaar heeft, namelijk Canliving by Capreit. Het klinkt als een woekerkapitalist, en dat schijnt het ook te zijn. Een Canadese firma met geld uit Qatar of zo. Rendement schijnt bij Capreit met hoofdletters gespeld te worden.

  Ik wacht af en kijk vast om me heen voor alternatieven.

 85. meelezer says:

  maff:
  Sale of portable cabins booms in New Zealand amid housing crisis

  ‘People turn to tiny structures that can be placed in the gardens of family or friends’ properties ‘

  theguardian.com/wo…-amid-housing-crisis

  Had je artikel ook gelezen?
  Het gaat juist over een stijgende markt met zijn problemen, terwijl titel misschien een dalende martkt doet vermoeden.

  Foutje? Of ga je nu gewoon beide smaken posten.. stijgende huizenprijzen en dalende huizenprijzen. Dat zou je wel sieren ipv selectief beetje googlen en posten.

 86. Nico de Geit says:

  meelezer: stijgende markt

  Stijgende markt met stijgende prijzen. Zo duur dat mensen niet meer willen of kunnen kopen, en dus op andere manieren gaan ‘wonen’.

 87. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Stijgende markt met stijgende prijzen.

  Dalende markt met dalende prijzen, maar nog steeds veel te duur, blijkbaar.

 88. Nico de Geit says:

  Beleggers: Noodknop voor huurhuizen rampzalig plan

  Minister Kajsa Ollongren overweegt middeninkomens aan woonruimte in de grote steden te helpen door maximale huren in te voeren.

  De Amsterdamse SP-wethouder Laurens Ivens gaf al een voorzetje met een percentage van 3% van de WOZ-waarde. De verhuurder van een woning van €300.000 zou dan hoogstens €750 per maand huur mogen vragen.

  https://www.telegraaf.nl/financieel/3223999/beleggers-noodknop-voor-huurhuizen-rampzalig-plan

  Als zittende huurder klinkt dat mij als muziek in de oren.

 89. Frans says:

  De huizenbubbel uitgelegd door Steve Keen. (woont nu gedeeltelijk in Amsterdam, interview in Nederland)

  https://www.youtube.com/watch?v=AR-fIa-SCvI

 90. maff says:

  Goedkoop onder water

  Onderzoek Kiloknaller-hypotheken …….

  https://www.groene.nl/artikel/goedkoop-onder-water

 91. ps says:

  maff, 🙂

  …maar eerst de White Cliffs of Dover…
  https://pbs.twimg.com/media/D0kYAvAXgAYZovc.jpg

 92. b says:

  Perth housing market: property prices dropped 3.5 per cent over last three months
  https://thewest.com.au/business/housing-market/perth-housing-market-property-prices-drop-35-per-cent-over-last-three-months-ng-b881122205z
  ‘Perth’s property prices have fallen again, slipping 3.5 per cent over the last three months.

  Over the last 12 months, the city’s property prices have shed 6.9 per cent, with the median dwelling value dropping to $438,952.’

  ‘The only other cities in Australia to see larger price declines over the 12 months are Sydney (-10.4 per cent) and Melbourne (-9.1 per cent).’

  ‘It says this renewed downwards pressure on home values coincides with a softening in labour market conditions, with weaker housing market results likely compounded by credit scarcity.’

 93. Adamus says:

  Wat dichter bij huis. https://www.funda.nl/nieuwbouw/blauwestad/project-40818419-havenkwartier-fase-2/

  Ook de stad wordt vlotgetrokken, straks nog een e-rail en Winschoten heeft ook een Osdorpl

 94. Nico de Geit says:

  Radar: ‘Warmtepomp werkt niet bij 1 op 5 huizen’

  https://www.geenstijl.nl/5146453/radar-warmtepomp-werkt-niet-bij-1-op-5-huizen/

 95. Latida says:

  Straks iedereen onderwater?

  “Kleinhans: ‘De kans dat onze kleinkinderen het hier droog houden, is te klein als we zo doorgaan. En als de boel onder water gaat, zal het ook niet lekker lopen met onze landbouw en economie en kun je beter verder naar het oosten een leven opbouwen dan hier je kop in het zand steken.’”

  https://www.vn.nl/zeespiegelstijging-plan-b

 96. Nico de Geit says:

  Mortgaged to the Hilt: 40 Years a Slave

  https://www.youtube.com/watch?v=FJyfOS28LS4

 97. maff says:

  ‘De helft van Nederland snapt helemaal niks van geld’

  https://www.nu.nl/geldzaken/5768760/de-helft-van-nederland-snapt-helemaal-niks-van-geld.html

  “Rekenen en vooruitkijken: het zit genetisch niet in mensen.”
  Erica Verdegaal

 98. Nico de Geit says:

  maff: “Rekenen en vooruitkijken: het zit genetisch niet in mensen.”

  Vroeger wel, anders kwam je de winter niet door. Het kan zijn dat veel mensen nu in de tropenstand zitten, dat ze denken dat er nooit meer een winter komt.

  Volgens Dr. Edward Dutton (zie youtube, verder overal verbannen) worden mensen sinds de industriële revolutie dommer:

  – Let op: schokkende radicale theorieën –

  ‘We Are Getting Dumber and Dumber, Civilization Will Collapse – Edward Dutton’

  https://www.youtube.com/watch?v=iSDnQ1RwF0Y

 99. Nico de Geit says:

  Het zal je maar gebeuren: je koopt een huis in een ‘groen’ nieuwbouwproject, denkt zo het milieu en je portemonnee te sparen, en dan blijkt het tegenovergestelde waar te zijn. De bewoners van de Zutphense nieuwbouwwijk De Teuge (bouwjaren 2003, 2004) is het overkomen.

  De EPC-norm, die is vastgelegd in het Bouwbesluit, is opgebouwd uit drie waarden: de isolatiewaarde van de woning, de ventilatiewaarde en de toegepaste installaties. Per 1 januari 2011 is de eis voor de EPC-norm – onder protest van de bouwwereld – aangescherpt voor nieuwbouwwoningen van 0,8 naar 0,6. De stelling hierbij is, hoe lager de EPC, hoe lager het energieverbruik. Vooral met installaties kan bij de bouw flink worden gescoord. Het installeren van een systeem met warmteterugwinning, de plaatsing van een zonneboiler of van zonnepanelen is goed voor een EPC-aftrek van 0,10 à 0,18. Maar plaatsing van een warmtepomp levert de hoogste aftrek op: 0,30 tot 0,40.

  Logisch, zeggen Van Voorst en Van Eck, dat de meeste projectontwikkelaars kiezen voor warmtepompen. “Daar winnen ze het meeste mee, want die leveren veel punten op voor de EPC-norm. Bovendien strijken ze er ook nog eens overheidssubsidies voor op.” Maar, benadrukken ze, “als de warmtepompen waren gemeten op hun werkelijke verbruik, dan was meteen duidelijk geworden hoe onzuinig ze zijn.”

  Een ander kwalijk gevolg van de hoge EPC-korting voor warmtepompen, is volgens hen dat bij de bouw andere energiebesparende maatregelen achterwege worden gelaten. In de praktijk geeft de EPC dus geen garantie voor werkelijk energiezuinige woningen. “In De Teuge bijvoorbeeld was het de bedoeling ook een systeem voor warmteterugwinning te installeren. In plaats daarvan zijn er gewoon ventilatieroosters geplaatst, met als gevolg dat de woningen moeilijk zijn warm te stoken. Ook komt het voor, dat er wordt bespaard op de isolatie van de woningen, omdat op papier de EPC-norm al is gehaald.”

  Er wordt kortom, vinden de twee adviseurs, “veel knoeiwerk geleverd, met bedroevende resultaten voor de bewoners.

  https://www.trouw.nl/groen/in-de-praktijk-vreet-populaire-warmtepomp-juist-energie~aa0993ee/

  20 juni 2011

  Oppassen dus, als je een ‘nieuwe’ woning wilt kopen en denkt dat het met ‘zuinigheid’ wel goed zit. De ‘punten’ kloppen, verder wordt overal op bespaard.

 100. maff says:

  Steve Keen needs help …….

  Prof Steve Keen is creating realistic economics for the post-crash world https://www.patreon.com/ProfSteveKeen

  Ps 🙂 the models are wrong, stupid https://www.dailysignal.com/wp-content/uploads/cartoon12.jpg

 101. maff says:

  Burgemeesters in oorlogstijd?
  Sander Boon

  https://www.geotrendlines.nl/burgemeesters-in-oorlogstijd/
  ‘Er was eens een tijd waarin overheden en banken ten dienste stonden van de samenleving’

  en nu ?
  https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/piggybank_3644.jpg

 102. maff says:

  Contained ? 😉

  The Case for Not Freaking Out About Suncorp’s Mortgage Bond

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-03-05/the-case-for-not-freaking-out-about-suncorp-s-mortgage-bond

 103. Adamus says:

  https://www.ftm.nl/artikelen/rumoer-om-onjuiste-economieboeken?share=1

  GoodOld ‘Constance’ nu op FTM

  Gaat los alsof het nog 2009 is.

 104. Adamus says:

  Toch geblockt

 105. maff says:

  Tryout …….. Starterslening
  ‘Het aantal verstrekte leningen is met bijna 50 procent gedaald’ https://www.rtlz.nl/life/personal-finance/artikel/4633276/starterslening-jongeren-huizen-hypotheek-daling

  Ps 🙂 https://www.memecreator.org/static/images/memes/4176313.jpg

 106. maff says:

  Adamus:
  Toch geblockt

  Typisch, ik ook

 107. maff says:

  Probeersel …..
  Misschien lukt het zonder linkje ?
  Aantal verstrekte startersleningen met 50% gedaald

 108. maff says:

  Inflatie 2.6 procent, dag spaargeld 😉

 109. maff says:

  Calcasa ‘ Huizenmarkt koelt af, ‘eerste voorzichtige prijsdalingen’

 110. maff says:

  Toch nog gelukt iets te posten, een heel mooie dag gewenst zeepbellers

 111. meelezer says:

  maff:
  Toch nog gelukt iets te posten, een heel mooie dag gewenst zeepbellers

  Inderdaad, je Calcasa posting is on topic.

 112. meelezer says:

  maff:
  Inflatie 2.6 procent, dag spaargeld

  met als resultaat

  https://www.at5.nl/artikelen/192180/huurders-java-eiland-willen-bevriezing-huren-er-moet-toch-ergens-een-grens-zijn

  En daarom kopen veel mensen een huis. Deze mensen ook, na 22 jaar hadden ze een afbetaalde woning ipv een huur van 1200 Euro.

 113. Nico de Geit says:

  Een Syrisch gezin heeft een aangeboden woning in Schagen geweigerd omdat het er zou spoken. Nadat mijn vrouw in het huis een geest had gezien…

  Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil het gezin in kwestie uit een azc in Heerhugowaard zetten omdat het de woning weigerde. De Syriërs krijgen al geen zakgeld meer.

  Het gezin loopt nu het risico alles te verspelen. In het uiterste geval kunnen zelfs twee minderjarige kinderen afgenomen worden. Als de voorzieningenrechter – uiterlijk 19 maart – besluit dat het gezin uitgezet mag worden, komt het op straat te staan.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/3252504/syrisch-gezin-weigert-aangeboden-spookhuis

  Het is niet zo heel bijzonder dat er een geest in een huis zit. Vaak weten de buren er meer van – wat er in dat huis is gebeurd, wie daar heeft gewoond en wie daar is overleden, enz. Ze praten daar niet altijd even makkelijk over. Maar leg dat maar eens uit aan een atheïstische D’66-rechter.

  Als de Syriërs de eerste woning niet willen, dan bied je toch gewoon de volgende woning aan, wat is het probleem? Of laat ze meteen kiezen uit drie woningen. Als je geen woningen beschikbaar hebt moet je die mensen niet opvangen.

  Van Nederlanders wordt blijkbaar verwacht dat ze goed met hun nieuwe Syrische buren overweg kunnen.

 114. Nico de Geit says:

  meelezer: En daarom kopen veel mensen een huis.

  Mee eens, maar de meeste mensen zijn kortzichtig.

  Ooit raakt de economie in een neerwaartse spiraal, dalen de inkomens, gaat de rente omhoog, wordt de leencapaciteit beperkt, gaat de overheid nog veel meer graaien en raken de huizenprijzen in een vrije val. Op dat moment ben je blij dat je huurt – en van je verplichtingen af kunt.

  Bij een oplopende huur is de huurder vrij om te vertrekken. Moet uw hypotheeklening worden geherfinancierd, dan kan dat heel vervelend uitpakken. Opzeggen omdat het je niet bevalt kan dan niet – je zit muurvast.

  Hoe het vandaag gaat, of in de afgelopen decennia ging, is geen garantie voor de toekomst. Een piramidespel loopt ooit af, maar je schulden blijven staan.

 115. Nico de Geit says:

  meelezer: na 22 jaar een afbetaalde woning

  Als je in 1996 was ingestapt dan had dat gekund, maar dat de markt zich zo zou ontwikkelen was niet te voorzien. We leven momenteel in 2019 en er ligt een grote depressie op de loer – die depressie kan ieder moment toeslaan, maar het kan ook nog vele jaren duren. Laten we hopen dat die depressie nog lang wegblijft.

  Twee duizend euro per maand huur betalen of kopen voor 850K? Het is het één of het ander. Nu kopen voor de prijs van 1996 kan niet. Als we 22 jaar verder zijn, zijn de huizenprijzen en de huren dan opnieuw verdubbeld? Dan zullen de inkomens ook flink moeten stijgen. En de rente moet laag blijven, er hadden genoeg capabele kinderen geboren moeten worden om het stokje over te nemen – dat is dus niet gebeurd, en de import van 3/4 imbecielen is ook al geen oplossing, behalve voor de druk op de woningmarkt, het aanjagen van overheidsuitgaven en een goed gevoel bij veel geretardeerde Nederlanders dan.

  De rente gaat ooit omhoog en bijgevolg neemt de leencapaciteit af. Er komt een chronisch gebrek aan capabele mensen. Er zijn wel toppertjes die straks die hoge prijzen kunnen betalen, maar dat zijn er veel te weinig, en het is nog maar de vraag of zij op die dure plaatsen willen wonen en werken, of ze hun kop in een strop willen steken.

  De hoge prijzen betalen met goedkoop geleend geld dat uit het niets is gemaakt, dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Dat is een zeepbel-economie. Geen enkele zeepbel heeft het eeuwige leven.

  Als je in Californië woont en je kunt kiezen tussen huren voor 25k per maand of kopen voor $ 4.000.000,–, met lage maandlasten, Wat ga je dan doen? Ik zou lekker huren voor zolang je goed betaalde baan duurt. Stopt je goed betaalde baan, bijvoorbeeld vanwege een zware economische depressie, dan houdt het daar op.

  Als je 25k per maand huur moet betalen dan mag je toch wel 50k per maand verdienen, netto. Krankzinnig? Misschien. Doe je voordeel ermee en kom niet klem te zitten. Mijn doel is geld trekken uit het systeem, niet speculeren met geleend geld.

  Als je 25k huur moet betalen en je verdient 50k per maand netto, prima toch, zolang je het naar je zin hebt? Maar als de huur naar 55K per maand gaat en je verdient nog steeds slechts 50k per maand netto, dan wordt het tijd om te downsizen. En ben je blij dat je geen langdurige verplichtingen bent aangegaan.

  De man in het filmpje: pensioen 2300 euro en een huur van 2000 euro, hij is dus slachtoffer van het goedkope geld. En die enorme hoeveelheid goedkoop geleend geld was nodig om de economie niet in het slop te doen belanden. Met het goedkoop geleende geld werd slechts uitstel gekocht, het is geen oplossing, maar een probleem. Zorg er dus voor dat dat probleem, die mega-schuld, niet op jouw naam staat.

 116. Nico de Geit says:

  Mensen worden steeds dommer. Vóór de industriële revolutie kwam 40% van de kinderen van de armen om. De slimmeren planten zich voort en bleven in leven, de iets wat dommeren kwamen om. Dat leidde door de eeuwen heen tot een steeds slimmere bevolking.

  Het hoogtepunt van slimheid zal rond 1880 hebben gelegen. In de eerste helft van de 20e eeuw werden een hoop uitvindingen gedaan, door de mensen geboren vóór de industriële revolutie dus, daarna werd het rustiger.

  De slimsten, dat zijn zij die een computer bedenken
  2. die een computer kunnen produceren
  3. die een computer kunnen repareren
  4. die een computer kunnen bedienen
  5. die te stom zijn om een computer te bedienen.

  Van de laatst genoemde groepen komen er steeds meer. In een maatschappij met veel domme mensen worden constant allerlei domme fouten gemaakt en daarom loopt alles mis. Als er te veel domme mensen zijn stoppen de slimmere mensen met voortplanten. Ook dat nog.

  In de derde wereld speelt hetzelfde: door de industriële technieken daar te introduceren konden de kinderen van de dommere mensen overleven. De slimmere mensen hebben vaak een heel redelijke plek in de maatschappij in hun geboorteland, de dommeren niet. Die zoeken het dus verderop. Bijvoorbeeld in gastvrije landen met een rijke verzorgingsstaat.

  Intelligentie is vergelijkbaar met lengte: lengte is voor een belangrijk deel erfelijk bepaald, voor een gering deel door de omgeving.

  Uiteindelijk zijn er heel veel domme mensen en klapt alles in elkaar. Ergens komen weer een paar slimmeren vandaan en dan begint de cyclus weer opnieuw.

  Aldus Professor Dr. Edward Dutton.

  Goed dat Dr. Dutton de verachterlijking in kaart brengt. Mijn motto: Red Jezelf.

 117. Adamus says:

  maff,

  Kunnen we oud zeepbelreaguurder ‘Constance’ bezoeken bij FTM.

 118. Nico de Geit says:

  Huizenprijzen gedaald: check jouw woonplaats

  Telegraaf – achter betaalmuur

  Prijsdalingen kunnen leiden tot uitstel van aankoop, waardoor de prijzen verder dalen.

 119. Marketwatch says:

  Huizenmarkt koelt af, ‘eerste voorzichtige prijsdalingen’

  “Dalende huizenprijzen: die woordcombinatie hebben we al een tijd niet meer gehoord. Toch lijkt daar op zeer beperkte schaal sprake van, in het laatste kwartaal van 2018. In een op de vijf gemeenten zijn de huizenprijzen gedaald, ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage van taxatiebedrijf Calcasa. De woningmarkt lijkt dus af te koelen.”

  https://www.rtlz.nl/life/personal-finance/artikel/4633056/huizenmarkt-koelt-af-eerste-voorzichtige-prijsdalingen

 120. Nico de Geit says:

  Marketwatch: Dalende huizenprijzen: die woordcombinatie hebben we al een tijd niet meer gehoord

  Er gaat per maand vast meer af dan dat ik aan huur betaal.

 121. Nico de Geit says:

  meelezer: met als resultaat

  at5.nl/artikelen/1…rgens-een-grens-zijn

  De babyboomer in het filmpje: lekker vroeg met pensioen, 2300 euro per maand. Huur: 1500, bijkomende kosten: 500 euro. Blijft 300 euro over voor kleding en voedsel.

  Babyboomers hoor je nooit klagen over stijgende huizenprijzen, behalve als ze huren. Iemand moet de rekening betalen voor de puinzooi die tijdens de babyboomperiode is aangericht. Maar daar willen ze absoluut niet zelf voor opdraaien. Ze willen zichzelf op de borst kloppen: ‘kijk mij eens goed zijn’.

  2300 euro inkomen, wonen: 2000 euro. Oplossing: zuinig zijn, spaargeld aanspreken, een baantje nemen, een lening nemen – huiseigenaren eindigen ook vaak met een restschuld, waarom een huurder niet?

  En als hij het echt niet kan betalen dan zou hij misschien, net als alle andere generaties, genoegen moeten nemen met MINDER. Maar dat is moeilijk voor een babyboomer.

 122. Adamus says:

  De zeepbel is ‘niet veilig’; geen https 😉

 123. Adamus says:

  Nico de Geit: Er gaat per maand vast meer af dan dat ik aan huur betaal.

  Misschien tijd voor een huurverhoging?

 124. Adamus says:

  Nico de Geit:
  Huizenprijzen gedaald: check jouw woonplaats

  Telegraaf – achter betaalmuur

  Prijsdalingen kunnen leiden tot uitstel van aankoop, waardoor de prijzen verder dalen.

  Ach wat verwarrend allemaal. In het dorp werd door 80 jarige mhr en mevr. In 2011 500.000 gevraagd’ Nu is het verkocht door familie van de weduwe voor 325. In 1969 gekocht voor 115.000 . Heeft dat invloed op de prijsdaling?

 125. Adamus says:

  Nico de Geit:
  Een Syrisch gezin heeft een aangeboden woning in Schagen geweigerd omdat het er zou spoken. Nadat mijn vrouw in het huis een geest had gezien…

  Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil het gezin in kwestie uit een azc in Heerhugowaard zetten omdat het de woning weigerde. De Syriërs krijgen al geen zakgeld meer.

  Het gezin loopt nu het risico alles te verspelen. In het uiterste geval kunnen zelfs twee minderjarige kinderen afgenomen worden. Als de voorzieningenrechter – uiterlijk 19 maart – besluit dat het gezin uitgezet mag worden, komt het op straat te staan.

  telegraaf.nl/nieuw…aangeboden-spookhuis

  Het is niet zo heel bijzonder dat er een geest in een huis zit. Vaak weten de buren er meer van – wat er in dat huis is gebeurd, wie daar heeft gewoond en wie daar is overleden, enz. Ze praten daar niet altijd even makkelijk over. Maar leg dat maar eens uit aan een atheïstische D’66-rechter.

  Als de Syriërs de eerste woning niet willen, dan bied je toch gewoon de volgende woning aan, wat is het probleem? Of laat ze meteen kiezen uit drie woningen. Als je geen woningen beschikbaar hebt moet je die mensen niet opvangen.

  Van Nederlanders wordt blijkbaar verwacht dat ze goed met hun nieuwe Syrische buren overweg kunnen.

  De Syrieër heeft jou uitgekozen als buur; dat is wel mooi. #proxy

 126. Bunk says:

  Zo is dat : Straks nog meer import van vluchtelingen en weet-ik-veel wat allemaal asiel krijgt. Het kennisniveau komt dat enkel allemaal ten goede, want er is plaats genoeg voor simpele banen(lees…50K Polen extra nodig..D66), en die willen allemaal hier wonen, laag inkomen/spreken de taal nauwelijks, dus via woningbouwvereniging/subsidie…etc kunnen die zich huisvesten.

  uuuh nu allemaal ok? nee!

  Wat als het minder gaat en die extra banen allemaal niet nodig zijn? Weet dat de techniek bedrijven automatiseert zoveel als kan.
  Dus die externen gaan toch uiteindelijk duurder worden en doen robot/automatisering het werk van de simpele dingen…ze zijn bijgevolg : Niet meer nodig!

  Terugsturen? Nee, vergeet het maar , die hebben ondertussen NL nationaliteit…of op z’n minst status-houder.

  …gaat hopen geld kosten en waar denk je dat de staat die gaat halen om die club te onderhouden(ww of sociale dienst)?

  Bij mensen die het geld hebben…mnnn: Goooh de huizen bezitters, die kunnen wel wat hebben….toch?

  Uitkijken dus met huisje kopen of vastgoed in bezit hebben!

 127. Bunk says:

  Aflossings–blij…doe maar rap aflossen!
  Straks zit er gewoon een Syriër in je huis.

 128. Nico de Geit says:

  Adamus: Misschien tijd voor een huurverhoging?

  Dat wordt beperkt in mijn huurcontract maar het kan zijn dat ik op enig moment voor een betere optie kies en elders ga wonen. Net als de huurders in Amsterdam uit het filmpje. Daar wonen kost dus wel € 2.000,– per maand. Voor dat geld kun je ook op de Bahama’s wonen, al dan niet tijdelijk.

  Adamus: De Syrieër heeft jou uitgekozen als buur

  Meestal regelt de overheid onderdak voor hen in de sociale woningbouw.

 129. Nico de Geit says:

  Adamus: De Syrieër heeft jou uitgekozen als buur

  Een geest in een woning kan een probleem zijn. Het lijkt me een goede reden om een woning te weigeren. Maar in Nederland wordt daar dus kennelijk anders over gedacht: ‘een geest in een woning is onzin’ – of zoiets.

  Misschien heeft u een andere kamer?

  https://cdn.thingiverse.com/renders/fb/3a/0b/3e/0a/51aa9f39bc072d44224ce8eada6f986e_preview_featured.jpg

 130. Nico de Geit says:

  meelezer: met als resultaat

  22 jaar in OG en een heel matig rendement. Ze hadden beter goud kunnen kopen, 22 jaar geleden. Of Bitcoins, dan waren ze rijk geweest.

  Het zegt natuurlijk wel iets over mensen: ‘als toen dat en dat had gedaan dan had je nu dit gehad’. In de film Back to the Future werkte dat, maar uitsluitend in combinatie met een tijd-machine die terug in de tijd kon.

  De grote vraag is steeds: wat brengt de toekomst. Wat er in het verleden gebeurde is uitgebreid gedocumenteerd, leuk voor historisch onderzoek. Of om mee te nemen in je tijd-machine op je reis terug in de tijd.

  Als je toen tulpenbollen had gekocht, en op tijd was uitgestapt….

 131. maff says:

  Test

  MARIO DRAGHI ( Mr. bubble ) IS EEN TRAGISCHE MAN
  https://www.bnr.nl/podcast/kees-de-kort/10371874/mario-draghi-is-een-tragische-man

 132. maff says:

  State of the World’s Biggest Debt Slaves: Americans Wimp Out in 11th Place ( NL op de 4e plaats !!!!! )

  https://wolfstreet.com/2019/03/09/state-of-the-worlds-biggest-debt-slaves-americans-wimp-out-in-11th-place/

 133. b says:

  Amsterdam beteugelt koopwoningprijzen 8 maart 2019
  https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/amsterdam-beteugelt-koopwoningprijzen.9610244.lynkx
  ‘De gemeente Amsterdam kondigt maatregelen aan om verdere stijging van woningprijzen in de stad in te perken. Beleggers en speculanten moeten daarmee buitenspel worden gezet.’

  Erfpacht….ook dat nog.

 134. Nico de Geit says:

  Saaie grafieken, Nederland wereldwijd koploper in schulden:

  https://www.youtube.com/watch?v=36oNZA8qHzI

 135. Nico de Geit says:

  Stefan Molyneux over huizenprijzen: vluchtelingen zijn noodzakelijk om druk op de huizenmarkt te houden: https://www.youtube.com/watch?v=0W7fg5snLsk

 136. Arjan says:

  Nico de Geit: Babyboomers hoor je nooit klagen over stijgende huizenprijzen, behalve als ze huren

  Mij ook niet, ik klus en leen me rijk. Straks verkoop ik mijn hut weer en heb ik daardoor een ton eigen geld wat ik bij een volgend huis kan neerleggen. Zo groei je door naar een steeds beter huis. En je LTV blijft heerlijk laag. Nee, huren kost je klauwen vol met geld en je kunt het huis maar beperkt naar eigen smaak aanpassen.

 137. Nico de Geit says:

  Bunk: waar denk je dat de staat die gaat halen om die club te onderhouden

  Ik denk dat ze dat gaan halen waar het is: bij de pensioenfondsen, de mensen met box 3 vermogen, straks inclusief de eigen woning.

  Arjan: Straks verkoop ik mijn hut weer

  Tulpenbollen kun je ook altijd verkopen.

 138. maff says:

  Minsky moment in QE debt ? 😉

  ‘ The Reserve Bank could never raise rates, because that would kill household spending.’

  How central bankers blew up the global economy
  By business editor Ian Verrender https://www.abc.net.au/news/2019-03-11/global-economy-blew-up-interest-rates-reserve-bank/10887958

 139. Latida says:

  Schenkingen (5) + witgewassen gelden (16) = 21 miljard aan contanten per jaar. Dat is meer dan er in het 4e kwartaal van 2017, een recordkwartaal, in de hele woningmarkt is omgezet.

  “In het vierde kwartaal van 2017 zijn ruim 66 duizend bestaande woningen verkocht. Dat is het hoogste aantal in een kwartaal ooit, blijkt uit het onderzoek naar bestaande particuliere koopwoningen van het CBS en het Kadaster. Hiermee is het record van het voorgaande kwartaal verbroken. Met het nieuwe record is een bedrag gemoeid van bijna 18 miljard euro.”

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/04/nieuw-record-aan-huizen-verkocht

  “Vanaf 2010 is met de invoering van de nieuwe erf- en schenkingsbelasting het totaal aan schenkingen dat onder de reguliere vrijstelling viel, gedaald van bijna 4 miljard naar 2,5 miljard euro. In 2013 en 2014 was er de mogelijkheid om onder de verruimde vrijstelling een eenmalige schenking te doen van een ton ten behoeve van een eigen woning. Onder die regeling is in beide jaren samen bijna 10 miljard euro geschonken.”

  https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/schenkingen-vooral-van-rijke-ouders-naar-kind/ar-BBUBLFN

  “Onderbelicht is ook de onzichtbare kant van ondermijning – de infiltratie van de onderwereld in legale beroepen als notarissen, accountants, advocaten of makelaars. “Nu ontsnappen de grote vissen”, aldus SP-Kamerlid Michiel van Nispen. Hoogleraar economie van de publieke sector Brigitte Unger gaat nog veel verder: “Op de Zuidas is de ondermijnende criminaliteit het grootst”, hield zij onlangs Kamerleden voor. Volgens Unger is de grote rol van de financiële sector nog onvoldoende onderzocht. Jaarlijks wordt er voor 16 miljard – voornamelijk drugsgeld – in Nederland witgewassen, berekende ze samen met andere onderzoekers van de Universiteit van Utrecht.”

  https://www.trouw.nl/samenleving/is-100-miljoen-tegen-ondermijnende-criminaliteit-genoeg-nu-ontsnappen-de-grote-vissen-~ac1bc84a/

  Hoeveel van die 16 miljard per jaar is in de woningmarkt terechtgekomen de afgelopen 10-20 jaar?

  Hoeveel zwart geld zal in de schenkings-vrijstelling stroom terecht zijn gekomen?

  En wat is de de-facto invloed van zwart geld op de huizenprijzen?

  Welke maatregelen worden er genomen om the voorkomen dat er in de toekomst nog meer zwart geld in de woningmarkt terecht komt?

 140. Latida says:

  Arjan: Mij ook niet, ik klus en leen me rijk. Straks verkoop ik mijn hut weer en heb ik daardoor een ton eigen geld wat ik bij een volgend huis kan neerleggen. Zo groei je door naar een steeds beter huis. En je LTV blijft heerlijk laag. Nee, huren kost je klauwen vol met geld en je kunt het huis maar beperkt naar eigen smaak aanpassen.

  Dan moet je alleen wel eerst verkopen, en vervolgens weer opnieuw aankopen, inrichten, etc. Kan je aan de gang blijven.

  Iedereen rekent zich rijk. Daar wordt men ook toe aangemoedigd. Verhuizen kost geld. Daar gaat zeker 20% van je (vooralsnog virtuele) 100K naartoe, die je eerst nog moet zien te realiseren. En dan heb ik nog niet eens over het aantal uren dat je zelf in een verhuizing moet steken.

  Dan moet je ook nog iets terugkopen dat niet ook in precies dezelfde periode ook met een ton is gestegen en waar jij vervolgens dan weer de hoofdprijs voor zult moeten betalen met een nieuwe hypotheek, waar je rustig nog een paar jaar aan de looptijd vastplakt, en jij in de toekomst alsnog langer aan een schuld vastzit.

  Op zich een goeie strategie, maar laat je niet gekmaken door ‘groter’. Je kunt beter proberen om een inschatting te maken van hoe courant een object in de toekomst zal zijn.

  In de meeste gevallen geldt: Hoe groter, hoe minder. Hoeveel potentiele kopers zijn er voor jou huis in de toekomst? Daar gaat het om.

  Een grote hut met 4-6 slaapkamers ergens op het platteland of zelfs in een of andere Vinexwijk lijkt me redelijk moeilijk om te verkopen over 10 jaar.

  Steeds kleinere huishoudens, steeds hogere lasten op het bezit van een huis, steeds hogere prijzen, steeds hogere autokosten, etc.

  Jongeren zijn wel goed maar niet gek, gelukkig maar.

 141. Nico de Geit says:

  ’Woningtaxateur laat zich leiden door koopsom’

  https://www.telegraaf.nl/financieel/3275058/woningtaxateur-laat-zich-leiden-door-koopsom

  Lijkt me logisch: een taxateur schat/bepaalt de waarde in de huidige markt. Met tulpenbollen en bitcoins gaat dat hetzelfde.

 142. Adamus says:

  Nico de Geit: Ik denk dat ze dat gaan halen waar het is: bij de pensioenfondsen, de mensen met box 3 vermogen, straks inclusief de eigen woning.

  Tulpenbollen kun je ook altijd verkopen.

  Ik zou voor leliebollen gaan; kun je meerdere jaren ondergronds houden.

 143. Adamus says:

  Arjan: Mij ook niet, ik klus en leen me rijk. Straks verkoop ik mijn hut weer en heb ik daardoor een ton eigen geld wat ik bij een volgend huis kan neerleggen. Zo groei je door naar een steeds beter huis. En je LTV blijft heerlijk laag. Nee, huren kost je klauwen vol met geld en je kunt het huis maar beperkt naar eigen smaak aanpassen.

  Dezelfde stenen?

 144. Adamus says:

  Nico de Geit:
  Stefan Molyneux over huizenprijzen: vluchtelingen zijn noodzakelijk om druk op de huizenmarkt te houden: https://www.youtube.com/watch?v=0W7fg5snLsk

  Komt ook voorbij op Weltschmerz #ArnoWellens

 145. Adamus says:

  maff:
  Minsky moment in QE debt ?

  ‘ The Reserve Bank could never raise rates, because that would kill household spending.’

  How central bankers blew up the global economy
  By business editor Ian Verrender abc.net.au/news/20…eserve-bank/10887958

  CB’s zijn opgericht om transfer of wealth te bewerkstelligen. En de IT helpt ze ook nog een handje.

 146. maff says:

  ‘Taxatie woningen moet beter’

  https://www.lc.nl/economie/Taxatie-woningen-moet-beter-24256404.html

  ‘ Volgens onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) laten taxateurs zich nog te vaak leiden door de koopsom, met als gevolg dat huizen systematisch worden overgewaardeerd.’

 147. Adamus says:

  Latida,

  Millennials in USA schijnt een probleem te zijn om ze in het schuldencircuit te trekken.
  Het schijnt dat de FED het gat gaat overbruggen 😉

 148. Latida says:

  maff: Volgens onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) laten taxateurs zich nog te vaak leiden door de koopsom, met als gevolg dat huizen systematisch worden overgewaardeerd.’

  ‘Klinkt als’ bubbel.

  Daar staat gewoon dat er op grote schaal stelselmatig met taxaties wordt gerommeld.

  Als DNB dit zegt, en afhangende van hoelang dit al staande praktijk is, dan is er dus nu ook officieel sprake van het moedwillig kunstmatig manipuleren van huizenprijzen.

 149. Arjan says:

  Latida,

  Het gaat om aflossing, lagere maandlasten, prijsstijging en geldontwaarding afgezet tegen huren inclusief huurverhogingen. De rest van je verhaal is niet relevant.

 150. Arjan says:

  Latida: Daar gaat zeker 20% van je (vooralsnog virtuele) 100K naartoe,

  Doe normaal met je 20.000 euro voor verhuizen.

 151. Arjan says:

  Latida: 20% van je (vooralsnog virtuele) 100K naartoe

  Niks virtueels aan, gewoon keiharde euro’s. Die je als je verstandig bent weer in je volgende huis stopt.

 152. meelezer says:

  Arjan: Doe normaal met je 20.000 euro voor verhuizen.

  Dat lijkt mij helemaal geen gek bedrag. Misschien niet voor jou, maar de meeste mensen verbouwen toch wel iets aan hun nieuwe huis.
  Nieuwe keuken, nieuwe badkamer.. Ik heb genoeg huizen bezocht en bij veel huizen was er dus danig veel niet ok (achterstallig onderhoud of lelijk) dat je die dingen wel wil vervangen.

  Uiteindelijk is het nieuwbouw geworden, en dan mag je dat bedrag nog verhogen.

 153. Arjan says:

  meelezer,

  Latida heeft het over verhuiskosten, nieuwe keuken en badkamer zitten al in het huis, daar betaal je voor. Als je daar een nieuwe voor wilt hebben reken ik dat bij de kosten van aankoop, maar dan is het huis waarschijnlijk sowieso ook goedkoper. Verhuiskosten zijn bijvoorbeeld vloerbedekking en raambekleding enzo, als die er nog niet in zitten of niet je smaak zijn. Deze heb je bij een huurwoning natuurlijk ook.

  Waar het om gaat is het gelul dat huren je geld zou opleveren. Een koophuis spaart je heel veel geld uit. Dat ontkennen is je kop in het zand steken. Er is alleen het risico van prijsdaling die wel heel extreem en snel moet zijn wil het mij geld gaan kosten.

 154. Arjan says:

  meelezer: Nieuwe keuken, nieuwe badkamer

  Die betaal je bij een huurwoning ook niet. Dat reken ik bij de aankoopkosten.

 155. Arjan says:

  Meelezer,

  Keuken/badkamer betaal je bij een huurwoning ook niet. Dat reken ik bij de aankoopkosten.

 156. Arjan says:

  Al eens eerder gezegd, een woning die helemaal af is is gewoon meer waard dan een woning die gedateerd is of waar nog het e.e.a. aan gedaan moet worden.

 157. Arjan says:

  Aan verhuiskosten had ik zelf misschien 2000 euro ofzo (vloerbedekking, raambekleding). Die heb je ook bij een huurwoning. Verder heb ik een halve ton in deze woning gestopt. Badkamer en keuken inbegrepen.

 158. Nico de Geit says:

  GEENSTIJL LEEST MEE IN TELEGRAM-GROEPEN: MAROKKANEN BEREIDEN VELDSLAG OP URK VOOR

  https://www.geenstijl.nl/5146699/geenstijl-leest-mee-in-telegram-groepen-marokkanen-bereiden-veldslag-op-urk-voor/

  En oplopende etnische conflicten….

 159. Nico de Geit says:

  Diana_wijkagent jeugd Urk

  Beste ouders op Urk,
  Weet u waar uw kind nu is??? Niet thuis? Zorg dat ze thuis komen!
  Dit is niet normaal!!

  https://twitter.com/Diana_Urkjeugd/status/1105557485220515841

  Want? De politie kan de veiligheid op straat niet meer garanderen, op Urk?

 160. maff says:

  Oops geblockt

 161. maff says:

  Rajan is weggeblockt dan Bill Cross maar proberen 😉 video

  Bill Gross on Deflation, Central Banks, Fiscal Policy
  https://www.bloomberg.com/news/videos/2019-03-01/bill-gross-on-deflation-central-banks-fiscal-policy-video

 162. maff says:

  Voor de liefhebbers Rajan ( het grote brein 😎 ) hier te vinden …..

  Reuters

  Political pressures risk undermining central banks – Rajan

 163. maff says:

  Geen huis met tuintje: minder eengezinswoningen gebouwd
  https://www.rtlz.nl/life/artikel/4639636/woningmarkt-nieuwbouw-tekort-eengezinswoning-appartementen-geen-tuin

  In Grunn zie je de jongeren- en studentenwoningen met honderden tegelijk de lucht in vliegen. Een voorbeeldje https://www.rtvnoord.nl/nieuws/199546/Grote-buitenlandse-investeerder-koopt-toren-met-700-studentenwoningen

 164. Nico de Geit says:

  ’Drempel illegaal verhuren te laag’

  Illegale verhuur? 83.000 euro boete

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/3282658/illegale-verhuur-83-000-euro-boete

 165. Latida says:

  In een vakantiehuis mag niet worden gewoond, ieder jaar 15,000 containers neerzetten, geen probleem.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/3282649/jaarlijks-15-000-flexhuizen-erbij

 166. Latida says:

  Te arm om meegeteld te worden:

  “Daarnaast blijkt dat bijna 400.000 huishoudens, met name alleenstaanden en alleenverdieners, veel slechter af zullen zijn dan cijfers laten zien. Het gaat om grote groepen mensen die de komende jaren door klimaat- en energiebeleid vaak meer dan drie procent aan koopkracht zouden moeten inleveren en die niet in de berekeningen te zien zijn.”

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/3288270/klimaat-velen-slechter-af-dan-cijfers-laten-zien

 167. Latida says:

  Arjan: Aan verhuiskosten had ik zelf misschien 2000 euro ofzo (vloerbedekking, raambekleding). Die heb je ook bij een huurwoning. Verder heb ik een halve ton in deze woning gestopt. Badkamer en keuken inbegrepen.

  50K + 2K = 52K euro inrichtingskosten dus, bovenop wat je ervoor betaald hebt.

  Trek je die dan wel weer af van je tonnetje nog te realiseren verkoopwinst?

  En koop je dan een ander (ook in prijs gestegen) huis, dan reken je met 2K verhuiskosten, terwijl je er vervolgens wellicht alsnog ook 50K extra inrichtingskosten tegenaan gooit? Weer ook 2% overdracht + notaris + andere kosten.

  Zo hou je jezelf behoorlijk voor de gek natuurlijk en reken je jezelf rijk, terwijl je feitelijk vooral uit lijkt te zijn op het behalen van financieel gewin.

  Je beseft toch wel dat het jouw beslissing is geweest om er 50K extra in te stoppen? En nu hoop je dat je de tijd die je daarin hebt gestopt je uiteindelijk winst oplevert?

  Waarom zou een ander 100K moeten willen betalen voor jouw 50K aan inrichtingskosten, terwijl het materialen zijn in een object wat eigenlijk op termijn dient te kunnen worden afgeschreven? Dan blijkt toch dat het in praktijk zo is dat je in werkelijkheid misschien zelf wel honderden uren extra aan het werk bent geweest (zonder betaling), in de hoop ooit in de toekomst daarvoor nog eens betaald te krijgen bij verkoop?

  Allemaal prima wat mij betreft, maar hoe zit het dan met de WOZ wet die hier allemaal niet naar kijkt, en dat door jou verbouwingen de buren met hun onverzorgde tuintje net zo goed meeprofiteren van de waardestijging? Is hun huis nu terecht ook meer waard?

  Conclusie: Waarde vermeerdering komt vooral puur voort uit een kerstboom aan monetaire en beleidsmatige maatregelen en beslissingen, die allemaal aan potentieel verandering onderhevig zijn, maar erop neer komen, dat huizenprijzen dalen of stijgen naar gelang er geld beschikbaar is om te lenen.

  Zelf kunnen verreweg de meeste mensen een huis immers al lang niet meer betalen.

  Waardevermeerdering kan inderdaad wel worden behaald door er meer eigen geld in te stoppen, maar dat is gewoon je eigen geld en tijd die je stopt in het verhogen van het woongenot, en daaraan zijn dus extra kosten voor jou aan verbonden en die moet je niet verwarren met nog te realiseren ‘investeringswinsten’ die je ooit in de toekomst nog hoopt te realiseren bij verkoop.

  Geniet je ondertussen wel volop van je eigen woning?

  Wat is de werkelijke reden dat je dat gekocht hebt als je toen toch al wist dat je er niet voor altijd wilde blijven wonen?

  Waarom 50K extra aan een huis besteden dat je toch van plan bent om te verkopen?

  Gedraag je je daarmee niet al meer als een investeerder dan als een blije bewoner?

  Begrijp me niet verkeerd, ik begrijp best dat je weinig andere keuzes had en toch ergens zult moet wonen. Complimenten ook voor het realiseren van papieren overwaarde.

  Maar een echt goede eigen woning is er naar mening pas eentje die je nooit meer kwijt wil.

 168. Latida says:

  “Minder productie industrie
  De Duitse industrie produceerde namelijk in januari 0,8 procent minder dan de maand ervoor, terwijl op groei was gerekend. Het is vijfde maand op rij dat de productie bij onze oosterburen terugloopt.

  Er is ook een meevaller: de Duitse export bleef in januari namelijk stabiel, terwijl van een krimp van 0,5 procent was uitgegaan. Toch loopt de Duitse export in rap tempo terug. In december was er immers nog sprake van een groei van de export met 1,5 procent.”

  en

  “De Duitse regering is somberder geworden over de economie en gaat nu intern nog maar uit van een groei van 0,8 procent voor dit jaar, meldt Handelsblatt. In januari verlaagde de Duitse regering de eigen groeiverwachting al van 1,8 procent tot 1 procent.

  Vorige week verlaagde de Oeso, de organisatie van de grootste industrielanden in de wereld, de groeiprognose voor de eurozone van 1,8 procent tot 1 procent.”

  https://www.rtlz.nl/algemeen/economie/artikel/4638101/duitse-economie-verslechtert-verder-slecht-voor-ons

 169. Latida says:

  Is de Studielening voor studieboeken en schoolgeld om te studeren of wordt deze sluipenderwijs getransformeerd naar een verkapte hypotheek & huur-lening?

  “Grote internationale speler
  Het is het tweede Nederlandse studentenhuisvestingsproject waarin wordt geïnvesteerd door de twee partijen, na eerst het Oudenrijn Ziekenhuis in Utrecht voor 750 studenten te kopen. De combinatie investeert in soortgelijke projecten in meer Europese universititeitssteden.

  In totaal heeft Round Hill 65.000 residentiële en studentenwoningen in beheer, en investeerde het sinds 2002 zo’n 6,5 miljard euro in 110.000 woningen.”

  en

  “Wij hebben een succesvol track record in het genereren van hoge rendementen op vastgoed
  Round Hill Capital”

  https://www.rtvnoord.nl/nieuws/199546/Grote-buitenlandse-investeerder-koopt-toren-met-700-studentenwoningen

 170. Latida says:

  “Sturen op huurtoeslag
  Maar volgens huurdersvereniging de Woonbond is er nog wat anders aan de hand: de marktpartijen creëren de vraag naar zelfstandige studentenwoningen zelf. „Ze zeggen dat ze inspelen op de vraag naar zelfstandige kamers, maar studenten kunnen dat alleen maar betalen omdat ze huurtoeslag krijgen”, aldus beleidsmedewerker Erik Maassen.

  Marktpartijen hanteren een prijsbeleid waarbij ze sturen op huurtoeslag, zegt Maassen. Huurtoeslag wordt sinds de jaren negentig op een aantal uitzonderingen na alleen nog verstrekt aan bewoners van zelfstandige kamers. Voor studenten (en anderen) jonger dan 23 is de grens om voor huurtoeslag in aanmerking te komen een maandelijkse huur van 417,34 euro. Ben je ouder dan 23, dan is de grens 710,68 euro.

  Op bijvoorbeeld de site van Holland2Stay, een verhuurmakelaar van studentenkamers in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven, staan ruim vijfhonderd van de in totaal meer dan 1.900 eenpersoonskamers te huur met een maandprijs van net onder de 710 euro – een aandeel van 26 procent. Holland2Stay wil niet zeggen of deze prijzen bewust onder de huurtoeslaggrens worden gehouden.”

  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/12/commerciele-investeerders-stappen-in-het-studentenhuis-a1612898

 171. Latida says:

  Huurtoeslag steeds vaker naar buitenlandse studenten dankzij buitenlandse investeerders

  “Het aantal internationale studenten is verdubbeld, en zij stellen andere eisen aan kamers. Ze willen meer comfort en meer privacy”, zegt Bas Wilberts, hoofd ‘alternatieve investeringen’ van Savills. Nederlandse jongeren blijven intussen vaker en langer thuis wonen.”

  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/12/commerciele-investeerders-stappen-in-het-studentenhuis-a1612898

 172. Latida says:

  “Betonrot
  Sinds een jaar zijn zogeheten verenigingen van eigenaren, kortweg vve’s, verplicht voldoende geld opzij te zetten voor het onderhoud van het pand waarin hun woningen gevestigd zijn. Is er te weinig gespaard om het lekkende dak te repareren of het betonrot aan te pakken, dan bestaat de kans dat een geïnteresseerde koper geen hypotheek krijgt voor een van die woningen.

  Dat heeft onder meer te maken met de waarde van het pand, zegt Martin Hagedoorn, manager bij de Hypotheekshop. “Is het pand dermate slecht onderhouden, dan daalt de waarde ervan. Daar zitten geldverstrekkers niet op te wachten. Die lenen tonnen uit en willen, mocht er iets gebeuren met hun onderpand, niet met verlies verkopen.”

  Krijgt de koper wel de hypotheek, dan kan het zijn dat de bank eist dat de boel direct verbouwd wordt. “Die duizenden euro’s om het dak te repareren moet de eigenaar dan zelf ophoesten”, vult Maaike Verhoef aan, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Hypothecaire Planners (NVHP).

  Nederland telt volgens de meest recente cijfers zo’n 145.000 verenigingen van eigenaren. Driekwart van de verenigingen bevindt zich in de Randstad, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2016. En 60 procent van de vve’s bezit panden van voor de oorlog. Die zijn onderhoudsgevoelig.”

  https://www.trouw.nl/home/een-slapende-vve-kan-de-koper-flink-wat-geld-kosten~afe3888a/

 173. Nico de Geit says:

  Grafieken Australische huizenmarkt, bijgewerkt tot nu:

  https://www.youtube.com/watch?v=KuGg24Wv12o

  Centraal staat de verwachting dat de prijzen gaan dalen en het opdrogen van krediet.

 174. Nico de Geit says:

  “Elf keer je inkomen, we zitten vrijwel zeker op de top. Verkoop je woning zolang het nog kan, nu er nog bigger fools zijn. Inkomens stijgen niet echt, kosten van levensonderhoud nemen toe. Lenen is nog goedkoop. De MSM vindt het een mooi moment om in te stappen, aan iemand die dat gelooft kun je mooi je woning verkopen.

  Grootste probleem: te weinig capabele kopers. ‘als mensen denken dat na een prijsstijging van 80% de prijzen slechts 10% naar beneden gaan,dan vergis je je’. Financiële stress in gezinnen, huiselijk geweld. Verzekeringsfraude. Aanbieders van krediet tegen veel hogere rentes – de leenkneus heeft geen keuze.

  Zodra je ontdekt dat je 150k onder water staat ben je een gevangene. In Australië kun je niet gewoon de sleutels inleveren zoals in de VS. Minder investeerders. Het is de vraag waar de rente naartoe gaat. Geen mogelijkheid om er een tweede baan bij te nemen, de bank van pappa en mamma staat zelf onder water. Hert zelf ingebrachte geld is verdampt, inclusief het geld dat ze van hun ouders leenden.

  Het kaartenhuis staat op instorten. De verhouding inkomen/lening gaat niet van 11 naar 15 zoals in Hongkong. Verkoop al je zooi, vóórdat er een tsunami van jetski’s en plasma-beeldschermen te koop wordt gezet. Dit is belangrijk, het gaat om de rest van je leven. Misschien krijg je nog een erfenis, en dan moet je dus wachten tot je ouders dood gaan.

  Pensioenfondsen in de gevarenzone. Huishoudbestedingen nemen af. Minder werk, faillissementen. Ondertussen zeggen de banken dat alles er prima voor staat, er zijn vrijwel geen betalingsachterstanden. Maar de risico’s nemen en toe en er is niet veel voor nodig om de banken te laten wankelen, waardoor een verdere rem op krediet kan ontstaan, waardoor de prijzen nog verder dalen.

  De MSM gaat gewoon stug door met het aanmoedigen om een woning te kopen. Een eigen woning wordt aangeprezen als ‘financial freedom’. Maar in Ierland staan de mensen die tien jaar geleden een huis kochten nog steeds onder water. We worden dit keer niet gered door een golf van goedkoop geleend geld en een golf immigranten. Het is waarschijnlijker dat we de Japan-route gaan.

  De gemiddelde hypotheekrente in Australië is 9,41 % (all time) – hoe moet een jong stelletje met een krediet van 800k dat gaan betalen? Het is vrijwel zeker dat de rente ooit terugkeert naar dat niveau, gedurende hun leven.

  Ooit ontdekken ze dat hun geleende geld alleen maar goed was om de economie nog even overeind te houden.”

  https://www.youtube.com/watch?v=fLTqTGw5IyA

 175. Nico de Geit says:

  maff:
  30.000 euro schuld, hoe komt een jongen van 20 daaraan?

  ad.nl/rotterdam/30…20-daaraan~a359bbe6/

  De (babyboomer)krant haalt ook nog even lekker uit naar de jongen: hij gaat met zijn vrienden uit, daar ligt het aan.

  Hoe moet een jongen van 20 woonruimte betalen? Wordt van die jongen nu echt verwacht dat hij ergens een baan kan vinden waarmee hij genoeg verdient om de huidige lasten van het bestaan in Nederland te betalen? Dat is niet realistisch in de meeste gevallen.

  Ondertussen zitten de babyboomers lekker warm in hun woning die 20 maal meer waard is geworden in de afgelopen decennia. En ze hopen die veel te dure woning straks te verkopen aan die jongen.

 176. Nico de Geit says:

  En een nieuwe draad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*