Wilders: ‘Hypotheekrente-aftrek altijd behouden’

PVV-leider Geert Wilders is faliekant tegen gemorrel aan de hypotheekrenteaftrek.

De PVV is glashelder: handen af van de hypotheekrenteaftrek. Deze zekerheid moet de Nederlandse huizenbezitter niet ontnomen worden”, citeert De Telegraaf Wilders. “Ook VVD en CDA moeten hier hun rug recht houden.”

Wilders wil bij nieuwe onderhandelingen, die in februari worden verwacht, korten op ontwikkelingshulp, Europa, subsidies, de publieke omroep, milieubeleid ’en andere linkse hobby’s’.

Lees meer in De Telegraaf van dinsdag.

Share Button
Tagged with: ,
150 comments on “Wilders: ‘Hypotheekrente-aftrek altijd behouden’
 1. Rien says:

  De titel had eigenlijk moeten luiden: “Wilders wil de stemmen van de hypotheek slaven”

 2. Suzanne says:

  Da’s mooi. Zo kletst hij zichzelf wel in een hoek. Want de meeste mensen (65%) vinden dat er wél iets moet gebeuren met de HRA. En veel mensen hebben wél oog voor het milieu. En een hoop mensen willen niet hun hart en hun beurs sluiten voor het leed in de ontwikkelingslanden. Laat hem maar zo doorgaan, dan haken zelfs Henk en Ingrid wel af.
  (Hoop ik)

 3. fidel says:

  De verkiezingen zijn weer begonnnen

 4. Jodha says:

  Je kunt van deze man zeggen wat je wilt, maar toch wel goed dat de bezem door bepaalde delen van De Haag wordt gehaald.

  Ontwikkelingshulp is nog altijd een ‘zachte’,en dubieuze, tak onder defensie, welke speelt in een context die geregeerd wordt door Monsanto, Dupont, Cargill, farmaceuten en energiebedrijven. Meeste geld komt uit foundations als rockefeller, Ford en soortgelijken. Bovendien worden de grote charities niet gekenmerkt door financiële transparantie.

  De HRA sponsort in NL vnl de banken en makelaars, en niet de huizenbezitter.
  Publieke omroepen verspreiden het nieuws dat gewenst is om het volk kalm en gehoorzaam te houden.

  Wilders vergeet de overmatige kosten die defensie en geheime dient meebrengen. Zeker omdat deze diensten steeds meer op de eigen bevolking zijn gericht kun je je afvragen wie er steeds meer bescherming nodig hebben en waarom.

 5. deblije says:

  Wat mij betreft, korten op alles wat Wilders aandraagt EN de HRA.

  Ik vrees dat Wilders weer de nodige stemmen zal binnenhalen – kopen – met zijn HRA standpunt.

 6. floor says:

  Wilders is niet achterlijk mensen, hij weet ook dat die HRA eraan gaat, dat dat onvermijdelijk is.
  Alleen hij wil er het één en ander voor terug, zoals korten op ontwikkelingshulp etc.
  Hij is de zaak gewoon in de voorwas aan het zetten.

 7. Jan says:

  Die Geert. In het gedoogakkoord en in het regeerakkoord komt het woord “hypotheekrenteaftrek” niet voor.

  Er is wel afgesproken dat de begroting in evenwicht moet zijn.

 8. lapje says:

  Ik start een nieuwe partij: Partij voor Mij (aka PVM). Daarin stel ik voor hypotheekrenteaftrek te verdubbelen. De hypotheekrente wordt niet van het inkomen afgetrokken, maar van de belastingaanslag! Als HRA al goed voor de woningmarkt is, dan is HRA2punt0 dat helemaal!

 9. nhz says:

  deblije: Wat mij betreft, korten op alles wat Wilders aandraagt EN de HRA.

  tja … Wilders wil blijkbaar Nederland opheffen (met uitzondering van de AIVD en defensie, wat feitelijk al verregaand onder een vreemde mogendheid valt) om de HRA overeind te houden. Deze man is een karikatuur van zichzelf, en dan zijn er nog mensen die hem serieus nemen (ook op dit forum); zielig.

  lapje: Als HRA al goed voor de woningmarkt is, dan is HRA2punt0 dat helemaal!

  behalve HRA2punt0 ook nog een portie H2O2 erbij en wie weet; de infantiliteit van Henk en Ingrid nooit onderschatten 😎

 10. maria says:

  De PVV snapt nog altijd de werking van de HRA niet.
  Het is geen stemmen trekken wat Wilders doet maar het verkondigen van domheid en onwetenheid voor wat betreft de hele huizenmarkt.
  Zelf Henk en Ingrid zijn beter op de hoogte!

 11. xenobinol says:

  maria:

  Zelf Henk en Ingrid zijn beter op de hoogte!

  De gemiddelde Henk en Ingrid zijn een stelletje infantiele sukkels die zich laten indoctrineren. Hoe denk je immers dat we aan een gigantische huizenmarkt zeepbel gekomen zijn?

 12. Steve says:

  De wal keert het schip. De banken willen zelf uit de subprime hypotheken business.

  http://fd.nl/beleggen/374289-1112/ook-sns-remt-hypotheekproductie

  De banken en pensioenfondsen zijn natuurlijk ook niet gek en weten al lang dat de HRA eraan gaat. Als het zover is dan stort hun balans in omdat de onderpandjes voor de hypo’s verdampen.

  Nederlandse hypotheken zijn dus aan het veranderen in toxic waste waar de financieele wereld met een grote boog omheen lopen.

 13. bert says:

  Jammer dat er zo veel domme mensen zijn, kijkend naar deze regering….meer dan de helft.
  hypotheekaftrek….kernenergie….130 km.
  Wanneer komen de weldenkende jonge mensen in opstand?

  B.

 14. Henk says:

  Ik lees dit blog al een paar jaar. 3,5 jaar geleden waren de hier verkondigde mening sterk afwijkend van het landelijke gemiddelde, Nederland was nog aan het ontkennen en werd onwetend gehouden.

  Inmiddels is de snelheid toegenomen waarmee de zaken aan het veranderen zijn (SNS BNP, HRA). De landelijke opinie is nu 180graden gedraaid.

  Als we over de berg ellende van de komende 2 jaar heen kijken wat is dan de situatie? Ik ben benieuwd naar jullie mening.

 15. Bug says:

  Mijn mening,

  dat er weer overspannen afgegeven wordt op de HRA. Indien de HRA 10 jaar geleden eraan was gegaan dat de huizenprijs ook met 25 % gedaald zoou zijn. Dit geld ook voor 15-20-25-30 enz jaar. De enige reden dat de overheid wil dat de HRA eraan gaat is dat de rente gaat stijgen en dus de HRA onbetaalbaar wordt. De HRA kosten per koophuis is zeer waarschijnlijk niet hoger vergeleken met 10-15-20 enz jaar geleden. Omdat de mensen niet kunnen zakken met de vraagprijs mogen de kopers voor het gelag betalen (terecht overigens).

  Ik denk dat de HRA eraan gaat in de vorm dat deze in 20 jaar wordt afgebouwd en verplicht van afgelost moet worden. Dit om de schade nog enigzins te beperken en een kwart van de gezinnen en daarmee de economie de nek om te draaien.

 16. Claude says:

  Het is weer huizenmarkt nieuws bonanza vandaag. Eerder bericht van de NVB (niet de bankenbuddies, maar de bouwbuddies): http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2011/12/09/financiele-wereld-is-de-weg-kwijt

  Quote: “Achter de schermen wordt gesproken over een daling van de huizenprijzen met 20 a 30 procent en sommigen spreken zelfs over 40 procent. Daar zou het hypothecaire beleid op afgestemd moeten worden. Dit moet echter beetje bij beetje worden aangepast. In de VS hebben we gezien wat er kan gebeuren als deze veranderingen te snel gaan.” Om vervolgens het standaard-riedeltje over flexwerkers en starters aan te halen en wat zij mogen lenen. Wat hij eigenlijk zegt is dat starters lekker de woningmarkt op moeten gaan en fijn mogen deelnemen aan het 20/30%-verlies, anders gaat het zo rap. Fijne man is dit.

  On-topic: Zoals Floor (@6) zegt, Wilders gaat echt wel akkoord met wijzigingen in de HRA. Of uit een ander artikel: “”De PVV zal knokken als een leeuw voor de belangen van Henk en Ingrid”, zegt de PVV-leider. ”Er is ons veel aan gelegen Job Cohen niet aan de macht te brengen en we willen de PvdA nog graag 100 jaar in de oppositie houden. Maar we zullen niet tekenen voor sociale kaalslag.”. Ik denk niet dat Wilders de HRA zo belangrijk vind. Hij zal wel een succesje ergens mogen claimen dat alleen nieuwe gevallen geraakt worden, of dat het pas vanaf nu geleidelijk in gaat of whatever. En een bezuiniging op de ontwikkelingshulp en Europa natuurlijk. Wilders is niet gek, als hij het kabinet opblaast zit hij 99,9% zeker in de echte oppositie volgende keer. Wil hij helemaal niet.

  De HRA in deze vorm gaat dood. Eindelijk.

  Nu de hamvraag, wordt het al een 2012-event?

 17. Tessa says:

  @ 2 Suzanne,

  Ontwikkelingshulp werkt niet, sterker nog het heeft de problemen juist vergroot de afgelopen decennia.

  Een echte structurele oplossing is een eind maken aan al de miljarden EU subsidies aan boeren en het goedkoop dumpen van producten door het Westen.
  Oh ja laat Geert daar nou net een voorstander van zijn (samen met oa GL en SP) en de achterban van de naastenliefhebbende Christenen v/h CDA de grootste profiteurs…

 18. dr.t says:

  Dit schijnen de plannen te zijn van het kabinet:

  Ta.v. aflossingsvrije hypotheken. Een mogelijkheid is dat die gaan vallen onder de zogenoemde ‘forfaitair annuïtaire hypotheekrenteaftrek’. De belastingdienst gaat er dan van uit dat de woning in 30 jaar wordt afgelost, ook al is dat in de praktijk niet zo. De aftrek wordt daardoor elk jaar iets minder.

  Bronnen in Den Haag verwachten dat er behalve een aanpassing van de hypotheekrente ook andere bezuinigingen in het vat zitten. Er zou een ‘package deal’ in de maak zijn, met daarin ook kortingen op de WW en de ontwikkelingssamenwerking, aanpassing van het ontslagrecht en verhoging van de pensioenleeftijd.

  Eindelijk zou ik zeggen.

 19. xenobinol says:

  bert:
  Jammer dat er zo veel domme mensen zijn, kijkend naar deze regering….meer dan de helft.
  hypotheekaftrek….kernenergie….130 km.
  Wanneer komen de weldenkende jonge mensen in opstand?

  B.

  Steun het verzet en koop vooral geen woning, ga lekker 95km/u rijden op de snelweg (scheelt ook nog eens een tank benzine, dus je betaald een stuk minder accijnzen) en neem ‘groene stroom’.

 20. Francisco says:

  Wilders heeft ruggegraat dat kan niemand ontkennen. Maar misschien wil hij zijn standpunt t.a.v. de hypotheekrente aftrek gebruiken als wisselgeld bij onderhandelingen over extra bezuinigen. Het kan ook dat hij gesteund wordt door mensen uit de makelaarswereld…Je moet wel wat steun aannemen als je als nieuwe partij verdorie zonder veel troubles in een mum van tijd zo’n positie verwerft!!Toch heb ik de laatste 50 jaar behalve Pim Fortuin geen politicus gezien die zijn leven inzet en gedeeltelijk opgeeft voor zijn standpunten. BRAVO!!En de huizenprijzen? Die gaan toch wel DALEN!

 21. analyze says:

  Jodha:
  Je kunt van deze man zeggen wat je wilt, maar toch wel goed dat de bezem door bepaalde delen van De Haag wordt gehaald.

  Ontwikkelingshulp is nog altijd een ‘zachte’,en dubieuze, tak onder defensie, welke speelt in een context die geregeerd wordt door Monsanto, Dupont, Cargill, farmaceuten en energiebedrijven. Meeste geld komt uit foundations als rockefeller, Ford en soortgelijken. Bovendien worden de grote charities niet gekenmerkt door financiële transparantie.

  De HRA sponsort in NL vnl de banken en makelaars, en niet de huizenbezitter.
  Publieke omroepen verspreiden het nieuws dat gewenst is om het volk kalm en gehoorzaam te houden.

  Wilders vergeet de overmatige kosten die defensie en geheime dient meebrengen. Zeker omdat deze diensten steeds meer op de eigen bevolking zijn gericht kun je je afvragen wie er steeds meer bescherming nodig hebben en waarom.

  hangt erg van de bezem af, als het een bezem is waar de modderklodders aan kleven, die door het vegen de boel meer vervuilt dan schoonmaakt…

 22. nhz says:

  bert: Jammer dat er zo veel domme mensen zijn, kijkend naar deze regering….meer dan de helft.
  hypotheekaftrek….kernenergie….130 km.
  Wanneer komen de weldenkende jonge mensen in opstand?

  kwestie van meningen slim masseren; tegenwoordig schijnt bij mij in Zeeland 65% vóór kernenergie te zijn, met name onder jongeren (en mannen). Of dat een kwestie van manipulatief enqueteren, slimme indoctrinatie (overal grote advertenties hier ind e bladen over hoe schoon en super goedkoop kernenergie is) of van cognitieve dissonantie is weet ik niet, maar je moet de stupiditeit van de massa nooit onderschatten. En van de meeste jonge mensen, die hun ‘intelligentie’ doorgaans van Facebook, Hyves en Twitter halen, verwacht ik helemaal weinig 🙁

  Henk: Als we over de berg ellende van de komende 2 jaar heen kijken wat is dan de situatie? Ik ben benieuwd naar jullie mening.

  een grote puinhoop; veel meer durf ik niet te voorspellen; misschien wel oorlog of een fascistische superstaat. 25 jaar exces kun je niet in een jaar oplossen, en men heeft tot nu toe niet eens een poging gedaan om de problemen aan te pakken. Het hele Pleuro circus is de beste demonstratie voor het onvermogen resp. de onwil van de politiek; het orkestje in Den Haag speelt vrolijk door terwijl de Titanic (de grootste huizenbubble ter wereld) langzaam ten onder gaat, en daarmee natuurlijk gelijk Nederland zelf.

  Tessa: Een echte structurele oplossing is een eind maken aan al de miljarden EU subsidies aan boeren en het goedkoop dumpen van producten door het Westen.

  ja, maar dan moet je het ministerie van Landbouw afschaffen. Daar zou ik trouwens 100% voor zijn.

  dr.t: Eindelijk zou ik zeggen.

  too little too late, gaat niks helpen. Dit systeem is doodziek en gaat crashen, gerommel in de markt helpt niks meer. Dat krijg je ervan als je 25 jaar lang pervers beleid voert.

  xenobinol: Steun het verzet en koop vooral geen woning, ga lekker 95km/u rijden op de snelweg (scheelt ook nog eens een tank benzine, dus je betaald een stuk minder accijnzen) en neem ‘groene stroom’.

  haalt allemaal erg weinig uit vrees ik … en als je als enige 95km rijdt waar anderen 130km rijden, dan veroorzaak je denk ik nog extra veel uitstoot omdat al die snelheidsmaniakken extra gaan remmen en optrekken ;( Helemaal geen auto helpt meer, maar ik geef gelijk toe dat het OV in grote delen van Nederland zo uitgehold is door 25 jaar wanbeleid dat het vaak geen goed alternatief meer is.

  groene stroom: zoal bij Delta Nuts, regenwoud aan de andere kant van de wereld kappen (inclusief alle Orang Oetans etc.), daar vervolgens palmolieplantages zetten, tegen hoge energiekosten verschepen naar Nederland en daar verbranden. Lekker groen. Tegenwoordig mogen er geloof ik ook afgeschoten ganzen in de groene ovens 🙁

 23. martijn says:

  @18.

  de forfaitair annuïtaire hypotheekrenteaftrek is denk ik de beste oplossing. In het begin stimuleer je starters. De huizenmarkt zakt niet compleet in. En het uitstaande hypotheek bedrag gaat dalen omdat banksparen en aflossings vrije hypotheken niet meer intressant zijn geworden. Hiermee de subsidie van het huizen bezit dus ook.

  Ik zou er wel nog een maximum bedrag op zetten van de annuniteiten hypotheek waar dit deel voor aftrekbaar is in de orde van 350.000,- euro ( NHG norm).

 24. nhz says:

  martijn: de forfaitair annuïtaire hypotheekrenteaftrek is denk ik de beste oplossing.

  is helemaal geen oplossing want dat verandert op korte termijn (komende jaren) helemaal niks; niet aan het feit dat de huizenmarkt ZWAAR overgewaardeerd is en ook niet aan het feit dat het VEEL te veel geld kost in een tijd dat er ernstig geldgebrek dreigt bij de staat.

  en aftrekbaar tot 350.000 euro? Dat is 10x een modaal inkomen, lijkt me nogal riant.

 25. Claude says:

  nhz: dat verandert op korte termijn (komende jaren) helemaal niks; niet aan het feit dat de huizenmarkt ZWAAR overgewaardeerd is en ook niet aan het feit dat het VEEL te veel geld kost in een tijd dat er ernstig geldgebrek dreigt bij de staat.

  Wat betreft de huizenmarkt ligt dat er maar aan of de HRA direct wordt ingecalculeerd of niet. Maar dan nog hangt het af hoeveel je mag lenen, vanuitgaande dat maximum gemiddeld leenbedrag=gemiddelde huizenprijs opgeld blijft doen. De wereld buiten huizenmarkt-zeepbel.nl is aan het veranderen. Denk dat weinig twintigers tegenwoordig zonder meer de pyramide in willen stappen voor hoge bedragen.

  Wat betreft de bezuiniging: als er geen cap op zit en vanaf nu in gaat en dan wellicht ook nog alleen voor nieuwe gevallen, dan zal het inderdaad niet het beste idee zijn om de financien op orde te brengen.

  Daarom: haal direct het geld op de spaarpolissen van het af te trekken bedrag af. Scheelt wellicht iets al van 1/7de van de kosten van de HRA. Zet er een cap op van 265.000 euro, het oude NHG-bedrag. Zorg er bovendien voor dat het slechts tegen 42% kan worden afgetrokken. Voor de rest: gebruik geen fictie van aflossing om de HRA te berekenen voor nieuwe gevallen, stel fiscaal annuiteiten of lineaire hypotheken verplicht. Aflossingsvrij of banksparen mag altijd nog (we zijn immers geen USSR), maar dan geen HRA. Volgens mij speel je dan direct al iets van 4 miljard euro vrij per jaar, oplopend naar een stuk hoger bedrag de komende jaren.

 26. Claude says:

  Telegraaf: “De Jager: extra maatregelen onontkoombaar”

  Quote: De Jager wilde niet ingaan op mogelijkheden van maatregelen. ,,Maar bij voorbaat kan ik niets uitsluiten, er zijn geen taboes”, aldus de bewindsman.

  Maatregelen overigens pas in februari. In de tussentijd blijft het kabinet rust creeeren op de woningmarkt!

 27. nhz says:

  Claude: Wat betreft de huizenmarkt ligt dat er maar aan of de HRA direct wordt ingecalculeerd of niet.

  zeker weten dat dat NIET direct wordt ingecalculeerd; de komende jaren hou je gewoon de huidige situatie met verkopers die de poot stijf houden (geduld is een schone zaak, komt vanzelf weer goed met de huizenmarkt) en kopers die proberen het maximale te lenen. Mijn enige hoop is dat de banken zo zwaar onder druk komen dat daardoor de maximale hypotheek nog véél verder omlaag gaat; helaas zal dit kabinet alles doen om dat te voorkomen (door bijv. alle onder NHG te vegen, of allerlei uitzonderings / overgangsregelingen – uitstel van executie en straks nog veel hogere schade voor de belastingbetaler).

  Claude: Maatregelen overigens pas in februari. In de tussentijd blijft het kabinet rust creeeren op de woningmarkt!

  ach ja, misschien willen sommige politici voor die tijd nog even hun huis met tophypotheek op de markt dumpen. Het miljonairshuis van Carla Peys (opperhoofd van Zeeland) bij mij om de hoek is trouwens ook nog niet verkocht.

 28. Steve says:

  @26

  De banken zijn zelf al de hypotheken aan het beperken of stappen er zelf uit zoals bnp-paribas en sns:
  http://www.amweb.nl/nieuws/in-de-media/bnp-paribas-stopt-met-hypotheken-in-nederland.169762.lynkx

  Blijkbaar trappen de banken massaal op de rem om hun risico’s te beperken en hun balansen te redden.

  De Nederlandse subprime hypotheken worden toxic assets.

 29. Dawg says:

  Ik ga niet eens meer nadenken over hoe een nieuwe hra-regeling er uit zou moeten zien. Alle multipliers die de afgelopen twintig jaar de prijzen op de huizenmarkt hebben opgestuwd werken nu de andere kant op. Wie drie of vier jaar geleden prijdalingen van 30, 40 of meer perocent voorspelde werd vierkanr in z’n gezicht uitgelachen. Nu worden dit soort prijdalingen of meer dan opeens niet meer voor onmogelijk gehouden. De zwaartekracht gaat het winnen van het luchtfietsen. Wijzigingen in de hra zullen hooguit het tempo waarin dit drama zich voltrekt kunnen beinvloeden, niet de uiteindelijke afloop.

  Ik heb wel te doen met al die gezinnentjes die te laat op de markt zijn gekomen en nu de hardste klappen mogen gaan opvangen. Je kan al die Henk en Ingrids natuurlijk voor dom, naief, hebzuchtig of wat dan ook verslijten, maar als er dan schuldigen aangewezen moeten worden ben ik toch vooral geneigd die schuldigen te zoeken in kringen die beter hadden moeten en kunnen weten: het FIRE-wereldje dat zolang zo goed heeft kunnen verdienen aan het feit dat mensen nu eenmaal bij hun boompje en hun beestje ook een huisje willen.

 30. dalen says:

  @ 25

  “In de tussentijd blijft het kabinet rust creeeren op de woningmarkt!”

  Je kan zeggen wat je wil maar RUST is er op de woning’markt’.

 31. Dawg says:

  dalen,

  Al is het dan ook de rust van een begraafplaats.

 32. Dow Jones says:

  Geert Wilders is een raspoliticus en dus een geboren opportunist. Waarom zou hij dit dus niet gewoon zeggen? Hij regeert toch niet mee, dus hij kan er alleen maar bij winnen, wat er in de praktijk ook gebeurt met de HRA en de staatsfinanciën. Hij draagt immers toch geen verantwoordelijkheid.

  De “rug recht houden” voor een kleptocratische subsidie die het land meer dan tien miljard euro per jaar kost is precies het recept voor escalerende begrotingsproblemen. Maar waar maken we ons eigenlijk druk om? Als straks geen enkele bank meer hypotheken wil verstrekken – net zoals BNP Paribas vrijdag aankondigde – dan valt er ook niets meer af te trekken. De GHF heeft al aangetoond dat de politiek zijn problemen zo oplost, via de banken.

  Men houdt dus woord, in technische zin.

  Het woord van een politicus, mensen, het woord van een politicus…

  Cheerio,

  Dow Jones

 33. V says:

  martijn,

  Afschaffen in ongeveer 10 jaar is m.i. de beste oplossing, maar politiek totaal onrealistisch (er bestaat zelfs geen partij dit dat voorstelt). Ik denk dat daarom HRA op basis van anuitair aflossen politiek haalbaar is en een mooie eerste stap.
  Daarnaast zou een maximalisatie van de HRA op 350k inderdaad gewenst zijn voor nieuwe hypotheken en politiek haalbaar zonder de VVD. De pijn wordt dan voor de duurdere huizen verdeeld tussen verkopers en kopers. Dit is overigens het segment waar Henk en Ingrid geen huis kunnen kopen en waar de individuele risico’s beperkt zijn. In het ergste geval zal de tweede auto moeten worden ingeleverd of is de derde vakantie per jaar naar een ver oord niet meer mogelijk, maar ik verwacht geen schrijnende gevallen.

 34. marieke says:

  Alle goede bedoelingen en voorstellen ten spijt….Een ingreep in de HRA, langzaam en start pas over 10 jaar, of aftoppen vanaf 350.000 of zoiets zal ALLEMAAL direct een grote impact hebben op de koopbereidheid en het bedrag dat potentiele kopers wensen neer te tellen voor een huis.
  Het verlies wordt in een veel korte periode genomen want je weet dan als koper dat je binnen 10-15 jaar op -30% komt te staan….daar hou je rekening mee bij het doen van een bod!
  Bovendien als de sneeuwbal gaat rollen weet je dat hij zomaar niet stopt, er zijn miljarden te besparen op de koopsubsidie!

  Wat jullie?

 35. Bluppie says:

  Mee eens.

  Het is trouwens te verwachten dat de HRA door dit kabinet maar licht wordt aangepast en dat een volgend linkser kabinet deze maatregelen vervolgens weer moet aanscherpen. Dat zal in eerste instantie de onzekerheid op de woningmarkt niet wegnemen.

  Het beste voor iedereen is nu gelijk de HRA in 1x afschaffen. Volgens mij is dit ook in andere landen succesvol gedaan. Dan hebben we binnen een paar jaar weer een gezonde situatie.

 36. Dawg says:

  marieke,

  Niets doen en een mogelijke ingreep maar boven de markt laten hangen lijkt mij het minst wenselijke alternatief. Stel dat je nu besluit de hra in dertig jaar af te bouwen. Praat je bij een huis van drie ton over misschien een paar honderd euro per jaar minder aan hra. ‘j Heb nogal wat vrienden en kenissen in het onderwijs en daar is het loon al twee jaar bevroren. Zoiets hakt veel harder in de koopkracht dan een geleidelijke afbouw van de hra.

 37. nhz says:

  Steve: De Nederlandse subprime hypotheken worden toxic assets.

  ik vrees dat dat voorlopig alleen geldt voor wat niet onder NHG valt.

  Dow Jones: Maar waar maken we ons eigenlijk druk om? Als straks geen enkele bank meer hypotheken wil verstrekken – net zoals BNP Paribas vrijdag aankondigde – dan valt er ook niets meer af te trekken.

  je bedoelt: dan valt er over 30 jaar niks meer af te trekken 🙁

  marieke: Een ingreep in de HRA, langzaam en start pas over 10 jaar, of aftoppen vanaf 350.000 of zoiets zal ALLEMAAL direct een grote impact hebben op de koopbereidheid en het bedrag dat potentiele kopers wensen neer te tellen voor een huis.

  dat denk ik juist niet, de ervaring leert dat kopers niet veel meer vooruit denken dan 1 a 2 jaar. Met een overgangsregeling van 30 jaar blijft alles bij het oude, alleen gaat ieder jaar opnieuw de kaasschaaf er overheen. Het duurt zo 10-20 jaar voordat het serieuze besparingen oplevert en voordat de prijzen enigszins normaal zijn geworden; GEEN oplossing dus.

  Bluppie: Het beste voor iedereen is nu gelijk de HRA in 1x afschaffen. Volgens mij is dit ook in andere landen succesvol gedaan. Dan hebben we binnen een paar jaar weer een gezonde situatie.

  helemaal eens.

  Dawg: Zoiets hakt veel harder in de koopkracht dan een geleidelijke afbouw van de hra.

  het grote nadeel van een geleidelijke afbouw is dat de kikkers (Henk en Ingrid) in koud water gekookt gaan worden (ik zeg het maar even simpel …). We zien dat nu al, de gemiddelde verkoper hengelt al een paar jaar voor de hoofdprijs, van haast is geen sprake. Straks is de HRA voor het tweede huis misschien wel onbeperkt aftrekbaar (alleen dan wellicht tegen 42% i.p.v. 50%), in plaats van 1-2-3 jaar. Mensen blijven zitten in een huis dat onderwater staat en steeds verder onderwater komt; dom. De enige reden waarom men dit voorstelt is de ijdele hoop dat het vanzelf goed komt me de woningmarkt, dat de ECB zoveel geld gaat drukken dat al deze huizen (ondanks sterk stijgende rente etc.) straks weer net zoveel waard zijn als er voor betaald is. Gaat niet gebeuren!!

 38. Dawg says:

  nhz,

  Ik hoop eerlijk gezegd dat zo veel mogelijk huiseigenaars zo lang mogelijk in hun onderwaterstaande huis kunnen blijven zitten en in de tussentijd de rente en aflossing op hun hypotheek kunnen blijven betalen. Dat voorkomt veel persoonlijk leed en beperkt de maatschappelijke schade (omvallende banken, NHG). In de tussentijd gaan die huizenprijzen echt wel omlaag. Is het niet nominaal dan toch wel reeel.

  Daarnaast vind ik dat de overheid, of beter: de politiek, in de afgelopen decennia een situatie heeft geschapen die gezinnen die zich niet maximaal in de schulden staken tot een dief van hun eigen portemonnaie maakten. Dat schept mede verantwoordelijkheid voor de thans ontstane problemen. Degenen die al jaren geleden zagen dat hiermee een onhoudbare situatie werd geschapen zien nu hun gelijk bevestigd en kunnen opgelucht adem halen dat ze zich niet hebben laten overhalen hun hoofd in een financiele strop te steken. Daar moeten ze het voorlopig maar mee doen.

 39. maria says:

  Voor we vergeten voor wie we aan het bezuinigen zijn lees het volgende:

  http://www.nrcnext.nl/blog/2011/12/13/het-zijn-de-banken-sukkels/

  Ban the Banksters!!!

 40. eduro says:

  dr.t:
  Dit schijnen de plannen te zijn van het kabinet:

  Ta.v. aflossingsvrije hypotheken. Een mogelijkheid is dat die gaan vallen onder de zogenoemde ‘forfaitair annuïtaire hypotheekrenteaftrek’. De belastingdienst gaat er dan van uit dat de woning in 30 jaar wordt afgelost, ook al is dat in de praktijk niet zo. De aftrek wordt daardoor elk jaar iets minder.

  Bronnen in Den Haag verwachten dat er behalve een aanpassing van de hypotheekrente ook andere bezuinigingen in het vat zitten. Er zou een ‘package deal’ in de maak zijn, met daarin ook kortingen op de WW en de ontwikkelingssamenwerking, aanpassing van het ontslagrecht en verhoging van de pensioenleeftijd.

  Eindelijk zou ik zeggen.

  Wat eindelijk???? napraten wat iedereen je al vertelde (ik ben in de groep!)

  Die belastingdienst is dat een derde identiteit????
  wat is hun positie???

 41. dalen says:

  @ 25 Claude

  “Denk dat weinig twintigers tegenwoordig zonder meer de pyramide in willen stappen voor hoge bedragen.”

  Zolang er geen hogere macht is die hen dat verbiedt of niet wil meewerken, zoals de bank die geen leningen meer verstrekt of pa en ma die niet borg meer willen staan, blijven ze gewoon kopen.
  Ziende blind en horende doof!

  De jongeren rond mij, vrijwel allemaal academici, horen ik alleen kankeren dat ze niet snel genoeg een lening krijgen.

  @ 28 Dwag

  “Ik heb wel te doen met al die gezinnentjes die te laat op de markt zijn gekomen en nu de hardste klappen mogen gaan opvangen.”

  Ben het gedeeltelijk met je eens maar mijn respons op Claude, geldt ook voor jouw stelling. Nog steeds worden ze bewust en onbewust de ellende ingetrokken door allerlei overheidsmaatregelen.

  Zie zo juist gepost

  http://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/stadstreek/waterland/article12922263.ece/Startersleningen-voor-Waterrijk-

  EN

  http://www2.nijmegen.nl/content/1229226/gemeentelijke_lening_helpt_starters_op_de_nijmeegse_woningmarkt

  Zo als je weet, kan het piramide spel slechts voortgang krijgen als er nieuwe slachtoffers worden gevonden.

  Ook jongeren zouden inmiddels, en ook 10 jaar geleden, beter moeten weten.

  Als ik kijk naar “Huizenjacht” en hoor wat de reacties veelal zijn van jongeren “die keuken moet er uit” enz., dan geloof ik niet dat er veel zal veranderen.

 42. nhz says:

  ik heb al vast een tip voor de bezuinigingen: Centraal Planburo afschaffen. Een instantie met dikbetaalde prutsers die keer op keer ongekend de plank mis slaat, wat moeten we daar mee. Dient alleen voor politieke manipulatie.

  maria: nrcnext.nl/blog/20…n-de-banken-sukkels/

  Ban the Banksters!!!

  goed stukje van deze hoogleraar. Alleen jammer dat hij niet benoemt waarom de politiek (met de Blonde God voorop) enthousiast meehelpt aan deze overval op de burgerij.

 43. nhz says:

  met de snelheid waarmee de pleuro deze week daalt kan die waardedaling van 40% voor de Nederlandse huizen overigens voor eind 2011 al gerealiseerd zijn ;(

 44. Steven says:

  nhz:
  met de snelheid waarmee de pleuro deze week daalt kan die waardedaling van 40% voor de Nederlandse huizen overigens voor eind 2011 al gerealiseerd zijn ;(

  De Roepie is ook bijna niets waard, maar toch zijn de huizenprijzen in verhouding NOG goedkoper in Indonesie bijv. Dus huizen prijzen kunnen zakken EN de euro. (lijkt me in het geval van nederland ook vrij logisch)

 45. Patrick says:

  @44 ….waardoor de reële daling dus nog harder gaat dan de nominale…

 46. tinus says:

  zo ongeveer dat ALLE bezuinigingen een feit zijn, mede door de hra intact te laten,zullen al diegenen die deze hard nodig hebben om overeind te blijven allang onderwater staan.hun huis is dan gehalveerd in prijs omdat ieder zotte dan hier al rekening mee houd.geen twitter of wat voor medium dan ook, iemand nog aanspoort een huis te kopen en of voldoende kredietwaardig is. ziehier de neerwaartse spiraal die door dit kabinet gezien word als gezonder uit de crisis komen.net zo gezond als kiezen uit een batterij zorgverzekeraars(nog even wachten maar dan komt er een collectieve wiebelteenverzekeraar,maar dan alleen voor de rechtse want links?????die subsidieer je niet)

 47. vvd-er says:

  Weinig huizenbezitters hier gezien de zure reacties en de hoop op een snelle daling van de huizenprijzen.
  De groep mensen die in de problemen komt is veel te groot wanneer de hypotheekrente in 1 keer wordt afgeschaft of wanneer de prijzen in korte tijd extreem dalen.
  Net als bij banken is er sprake van ‘too big to fail’
  Neemt niet weg dat de huizenprijzen inderdaad veel te hoog zijn en uiteindelijk 40% of meer moet dalen. Gaat er alleen om hoe dat moet gebeuren. Ideaal is om de komende 15 jaar de prijzen stabiel te houden zodat de inflatie voor de correctie zorgt.

  Daarmee is een forfaitaire annuitaire hypotheekrenteaftrek politiek gezien het hoogst haalbare. (Alleen helaas niet bij de vvd. )

  In 1 keer afschaffen kan alleen met enorme compensatiemaatregelen waaronder het afschaffen van de OZB (gemeenten moeten maar een vast percentage van de inkomstenbelasting krijgen), het huurwaardeforfait en het verlagen van de inkomstenbelasting. Maar dat vindt socialistisch Nederland weer niet goed.

  Met beide opties kan ik leven. Wij hebben een annuïteiten hypotheek en we hebben er rekening mee gehouden dat de renteaftrek zijn langste tijd heeft gehad.
  Wellicht wordt ons huis minder waard, maar we willen hier toch de komende 30 jaar blijven wonen, dus zolang de bank niet gecompenseerd wil worden door verlies aan waarde van het onderpand, mag de waarde wel verder dalen.

 48. dr.t says:

  vvd-er je bent op een site terecht gekomen waar men het liefst de huizenmarkt,de banken en de economie zo spoedig mogelijk in een elkaar ziet storten. De achterliggende gedachte is dat alles wat is gebouwd en wordt gemaakt te wijten is aan een te ruimhartige kredietverstrekking en dat de personen die daar achter zitten criminelen zijn.

  Helaas is er weinig ruimte voor een wat behoudender kijk.

 49. dalen says:

  @ 48 vvd-er

  “Weinig huizenbezitters hier gezien de zure reacties en de hoop op een snelle daling van de huizenprijzen.”

  Dit zie je verkeerd. Veelal zitten hier mensen die op tijd uit het piramidespel zijn gestapt.

  Wanneer je echt een vvd-er zou zijn dan zou je voor een liberale woningmarkt zijn en niet een gereguleerde en compleet verziekte markt woningmarkt door voornamelijk overheidsbemoeienis.

  Net als een echte neo vvd-er denk je dat alles geregeld moet zijn ten koste van de zwakste schouders.

  Ik citeer

  Net als bij banken is er sprake van ‘too big to fail’

  Er is niets ‘too big to fail’ wanneer je een liberaal bent.

 50. tufkaj says:

  vvd-er: Weinig huizenbezitters hier gezien de zure reacties en de hoop op een snelle daling van de huizenprijzen.

  Het zijn vooral de huizenbezitters die daar zuur over doen 😉

  Ik snap het gedoe om de HRA echt niet. Als mijn zorgverzekering wéér met meer dan een inflatiecorrectie toeneemt, mijn parkeervergunning, mijn kinderdagverblijf, paspoort, bekeuring, gemeentebelasting etc… Dan heb ik ook meer moeite met het betalen van mijn woonlasten. En ook daarvan daalt dus de woningprijs op lange termijn.

  Maar als je dan 1 bezuiniging kunt aanwijzen, waar we uiteindelijk sterker van worden, dan is de het inperken / afschaffen van de HRA. Het subsidieert schulden en de extra prijsopdrijving betekent inkomsten voor banken, NIET voor de gemiddelde burger. De kopers met een onafgeloste hypotheek hebben er misschien ietsie pietsie voordeel bij, maar de rekening voor de samenleving is een veelvoud van hun voordeel en die rekening ligt bij de kleinere inkomens en de huurder.
  De regeling kán alleen maar soberder worden en dus hebben alle huidige- en oneindig veel toekomstige starters last van de onzekerheid die inherent is aan deze regeling.

  Verlaging van de hogere belastingschijven zou ik ook fijn vinden, maar het subsidieren van schuld om datzelfde te proberen te bereiken is gewoon waanzin.

 51. ll says:

  Ondertussen in Ierland.

  deposit van 25% for one bed appartment…..

  http://www.independent.ie/business/personal-finance/property-mortgages/aib-demands-25pc-deposit-for-onebed-apartments-2961394.html

  Terug naar de jaren 80 😉

 52. hugo says:

  tufkaj: Maar als je dan 1 bezuiniging kunt aanwijzen, waar we uiteindelijk sterker van worden,

  Volgens mij is dat het afschaffen van het fiat fractional banking systeem welke ontworpen is om te falen (dat doen alle exponentiële systemen in een eindige omgeving). Zoals Einstein het al stelde ”there is no more powerfull force in the universe then compounding interest”.

  Het is absoluut waanzin dat de ECB Euro’s uit het niets creëert en daar vervolgens rente over vraagt welke nog niet is gecreëerd. De banken, welke net zo bankroet zijn als vele Europese staten, mogen die Euro’s vervolgens weer, met een woekeropslag, doorlenen aan de overheden of er lekker mee gokken. Gaat het mis voor de banken print de ECB wel. Overheden worden ontdaan van allerlei assets en bevolkingen gestript van zaken waar ze soms decennia voor hebben gespaard.

  Tip spaar nooit in Euro’s, veel te aantrekkelijk voor de banksters en overheden om te confisqueren. Ga er maar vanuit dat je geen WW, pensioen etc etc krijgt. Alles wat je ontvangt is een meevaller.

 53. Steven says:

  aan Hugo

  (je bent toch niet mijn broer he? ) : heet ook Hugo…

  Je hebt helemaal gelijk. Denk dat maar weinig mensen echt begrijpen hoe het zit. Overigens is de FED die ongelimiteerd geld mag maken geen overheidsbedrijf, maar een conglomeraat van banken in Amerika. Aangezien een bank zelf niets produceert, maar alleen maar uitleent is het inderdaad maar een enge bedoeling allemaal. Vandaar dat ik al wat jaartjes elk spaargeld omzet in zilver. Vind het overigens niet erg dat het nu flink daalt, want dan koop ik goedkoper bij. Uiteindelijk lukt het gewoon niet meer met papiergeld: het is eigenlijk een wonder dat het zo lang door heeft kunnen gaan. Wel heeft het enorme gevolgen natuurlijk. Gezinnen die al schulden hadden die dan een huis kopen van 400.000 bijv. (ook nog eens buiten NHG dus scheiden of baan verliezen levert dan ook niets op straks)

 54. maria says:

  hugo,

  “Overheden worden ontdaan van allerlei assets en bevolkingen gestript van zaken waar ze soms decennia voor hebben gespaard.”

  Privatiseren heten dat, we leveren, als voorbeeld, de Plem en de Pnem in en krijgen er tientallen energie bedrijven voor terug met als enig doel, zo hoog mogelijke winst en zoveel mogelijk kosten voor de burger. Marktwerking, bullshit.

  Kan iemand mij vertellen of de thuiszorg zoveel beter is geworden door de marktwerking of heb ik alleen het gevoel dat er veel geld in omgaat welk niet altijd of altijd niet op de goede plekken komt.

  Wat te denken van de ziekenhuizen?
  In Sittard gaat de garage van het Orbis-complex verkocht worden aan de gemeente. a. Vanwege het feit dat het medisch centrum zijn financiele lasten niet meer kan dragen (marktwerking!) b. vanwege een constructiefout.

  Privatiseren bij winsten (banksters!!) en socialiseren bij verlies.

  Linksom of rechtsom, we blijven met lege handen achter als we zo ondertussen niets laten horen!

 55. hugo says:

  Steven,

  Maak je geen illusies over de ECB. In eigendom van de private (alleen op papier publieke) centrale banken van de deelnemende EU landen. De FED heeft ook lokale afdelingen. De St Louis FED publiceert bijvoorbeeld nog steeds leuke grafiekjes over de toename van de geldhoeveelheid (behalve M3 voor obvious reasons). Hier bijvoorbeeld een lijstje M2 http://research.stlouisfed.org/fred2/categories/29. Ik zie geen deflatie :).

  Naast zilver zou ik ook graag fysiek goud tippen. De Europese printer heeft de mogelijkheid de $$papiergoud markt te breken en het fysiek in bezit te herprijzen. Vernietigd de dollar maar niet de Euro. Dit omdat de Euro (en anderen CB’s) het goud mark to market waarderen en de Dollar(fractie) niet. Dat geeft fysiek goud wel een + vanuit macro monetair perspectief. Zeker omdat het voor zelfs mensen als jij en ik het duidelijk wordt dat je in een betaalmiddel nooit moet sparen :).

  Zilver vind ik ook mooi spul. Vanuit supply/demand perspectief gezien, de bovengrondse voorraden en de minder dan goud maar toch goede monetaire eigenschappen. Ik vind een plan zoals die van Hugo Salina’s Price qua fysiek zilver een goede (ook geen familie 🙂 ). Ik kan echter amper CB’s vinden welke zilver aanhouden op wat kleine landen in Zuid Amerika en Azie na.

  Nog een leuke uit het Hindu geloof;
  ”… says that the time of creation the world’s egg divided itself into two parts, the one of silver and the other part gold. The silver part became the earth and the golden part the sky”
  http://www.askganesha.com/stories/surya.asp

  Probeer te zeggen dat een visie op een neutraal object (zoals papier en fysiek goud en zilver) kan verschillen en eieren in verschillende mandjes geen kwaad kan. Ook niet voor kleine spaarders zoals wij.

  Ik zou zeggen koop van beide metalen fysiek zoveel als je begrijpt. Oh en vergeet nooit de waarde van een goed gevulde voorraadkast.

 56. hugo says:

  maria,

  Helemaal eens dat de privatiseringen eigenlijk ‘corporatiseringen’ waren welke een licence to plunder hebben. Ik zou echter ook niet terug willen naar het regelen door de staat. Een groep politici kan je ook niet vertrouwen! Decentralisatie, verantwoordelijkheid & vrijwilligheid is wat mij betreft de duurzame optie. Het fiat fractional banking geldkartel (aka TBTF) ten val brengen is de belangrijkste voorwaarde om dat vervolgens te kunnen realiseren.

  Allicht dagdroomde ik een beetje….

 57. Peter2 says:

  Bug:
  Mijn mening,

  Ik denk dat de HRA eraan gaat in de vorm dat deze in 20 jaar wordt afgebouwd en verplicht van afgelost moet worden. Dit om de schade nog enigzins te beperken en een kwart van de gezinnen en daarmee de economie de nek om te draaien.

  Maakt het economisch uit of de schreefleners minder uit gaan geven vanwege een beperking van hun belastingvoordeel, of dat ik meer belasting moet gaan betalen als zij hun onterechte voordeel niet verliezen?

  Dawg:
  Ik heb wel te doen met al die gezinnentjes die te laat op de markt zijn gekomen en nu de hardste klappen mogen gaan opvangen. Je kan al die Henk en Ingrids natuurlijk voor dom, naief, hebzuchtig of wat dan ook verslijten, maar als er dan schuldigen aangewezen moeten worden ben ik toch vooral geneigd die schuldigen te zoeken in kringen die beter hadden moeten en kunnen weten: het FIRE-wereldje dat zolang zo goed heeft kunnen verdienen aan het feit dat mensen nu eenmaal bij hun boompje en hun beestje ook een huisje willen.

  Hoe dan ook is het niet eerlijk burgers die niets met de transactie en hun koopgeluk te maken hebben gehad volledig de kind van de rekening te laten blijven. Die zielige Henk en Ingrid gevallen hebben niet kopers vaak genoeg uitgelachen of voor gek verklaard dat die ook niet kochten.

  Ik ben van mening dat die 20 jaar van stijgende hypotheekverstrekking voor huizen (inflatie) en de bijpassen HRA mij al meer heeft uitgeknepen dan op welke wijze dan ook te rechtvaardigen is.

  Dus hoe zonder/zielig je het ook kan brengen dat de zaak voor de onvoorzichtige kopers ook is, bij mij moeten ze echt niet aankloppen voor nog meer financiële sympathie ten koste van mijn eigen geluk (telt dat ook nog mee?)!

  En Ja, ik ben het met je eens dat er duidelijk meerdere schuldigen zijn dan de kopers alleen. Maar je kunt daar structureels niet veel mee omdat je dan ook alle genomen winsten van de verkopers van gisteren moet afpakken, gelijke monniken gelijk klappen!

  Voor een deel zou je de verstrekkers van hypotheken mee kunnen laten delen in verliezen, zij hebben immers het risico genomen en een achteraf gezien verkeerde investeringsbeslissing gemaakt. Dat hoort bij heb ondernemen zeg ik dan. Maar ja, dan kom je vanzelf weer bij het volgende probleem met de banken en landen. Garantiefondsen en financiële instabiliteit. Hoe dan ook, er zullen er grote groepen zijn die een deel van hun geld moeten verliezen want de schulden zijn echt en het geld is al uitgegeven!

  Het is uiteindelijk dus een kwestie van de verliezers benoemen en dan ben ik zelf als niet koper en niet betrokkene bij de transactie niet de eerste in lijn om daarvoor in aanmerking te komen! Eerst alle betrokkenen en zij die wel wat te verwijten vallen op de knieën, hoe zielig het in individuele gevallen ook mag zijn!

  En geloof me, men vind zichzelf tegenwoordig al heel snel zielig en behoevend. Mijn broer vind zichzelf al zielig als hij niet zoveel hij wil kan uitgeven aan leuke dingen, dat is dan altijd de fout van het systeem en zo. En de meerderheid van Nederland vind iemand al arm als ze niet minstens 2 x per jaar op vakantie kunnen!

  Ga er maar eens aan beginnen om tegen zo’n volk harde en eerlijke maatregelen op te leggen. Tegen het stelselmatig uitpersen van de minder kwetsbaar geachten dan gezinnetjes, en duidelijk behoevende, heeft men in Nederland dan weer versassend weinig moeite mee (die halen de spotlights ook nooit op TV)!

  Alles gaat om de zieligheidsmens en aaibaarheidsfactor. Alsof het hele leven een soort van dagelijks uitgezonden TV show is, dat niveau!

  Ik ga het wel bekijken hoe het loopt en zoveel mogelijk financieel zelfredzaam worden. Want van de medemens moet het duidelijk niet komen. Op een beetje zieke manier kan ik nog wel om lachen ook, ik hou namelijk van uiteindelijk gelijk hebben, ook al is het het niet altijd erkend!

 58. dalen says:

  Als het kalf verdronken is…….

  “Bouwsector pleit voor einde aan renteaftrek”

  “http://fd.nl/economie-politiek/713663-1112/bouwsector-pleit-voor-einde-aan-renteaftrek”

  Nee heer Rietdijk, het kabinet wil RUST op de woningmarkt en RUST zal er zijn.

 59. nhz says:

  Steven: Dus huizen prijzen kunnen zakken EN de euro.

  ja, dat verwacht ik ook. Maar euro daling betekent in de praktijk (als het niet gecorrigeerd wordt) oplopende inflatie, en dat zal vermoedelijk een groot deel van de benodigde correctie vormen.

  vvd-er: In 1 keer afschaffen kan alleen met enorme compensatiemaatregelen waaronder het afschaffen van de OZB

  onzin, het kan ook via een vlaktax; dan zijn er alleen problemen voor wie een buitensporige hypotheek heeft t.o.v. zijn/haar inkomen, en voor de mensen is het volkomen terecht dat ze in problemen komen. Waarom moet de politiek de ‘waarde’ van jouw huis garanderen? Dat doen ze toch ook niet voor de waarde van je auto of je spaargeld? Allemaal kletspraat, net als de ‘verworven rechten’ ter linkerzijde (alleen hebben die dan meestal een iets andere vorm). Het wensen van dit soort garanties geeft aan dat je absoluut geen liberaal bent (vandaar vermoedelijk de keuze voor de anti-liberale ‘vvd’?).

  ll: deposit van 25% for one bed appartment…..

  tegen de tijd dat dat hier ook voor gewone huizen geldt kun je over kopen gaan nadenken.

  Steven: Gezinnen die al schulden hadden die dan een huis kopen van 400.000 bijv. (ook nog eens buiten NHG dus scheiden of baan verliezen levert dan ook niets op straks)

  deze mensen veroorzaken niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen grote schade, en moeten dus economisch gezien uit de circulatie gehaald worden; in plaats van ze te stimuleren om het straks op nóg grotere schaal weer opnieuw te proberen, zoals nu vaak gebeurt.

  dalen: “Bouwsector pleit voor einde aan renteaftrek”

  waarschijnlijk om meer geld over te houden voor directe steun aan de vastgoed maffia; dat die Rietdijk niet spoort dat weten we al lang.

  OT:
  artikel op Zerohedge over de manipulatie van de huizenverkoop statistieken door de NAR. Gelukkig zijn NVM en Ger Hukker wél goudeerlijk, dus kan hier niet gebeuren 🙂
  http://www.zerohedge.com/news/existing-home-sales-debacle-larry-baghdad-bob-yun-confirms-overstatement

 60. AVE says:

  Het enige wat Wilders doet is de laatste heilige huisjes van het CDA , milieu en ontwikkelingshulp, vakkundig stukslaan. Naar mijn mening terecht. Ik denk dat wanneer het CDA niet zo’n star standpunt t.a.v. milieu en ontwikkelingshulp zou hebben, er ook best te praten zou zijn over de HRA.

 61. lorenzo says:

  1.”Weinig huizenbezitters hier gezien de zure reacties en de hoop op een snelle daling van de huizenprijzen.”

  2.”Dit zie je verkeerd. Veelal zitten hier mensen die op tijd uit het piramidespel zijn gestapt. ”

  Zomaar 2 citaatjes alwaar ik het volgende over zal zeggen :
  ad. 1. I.c.m de vele ”instortlinkjes” zeker een zorgelijke gedachte , zonder welke nuance dan ook.
  De vraag rijst veelal bij mij welke positie de persoon in kwestie in de maatschappij heeft , wat deze de laatste 20 jaar ( in godsnaam) heeft gedaan ,(wellicht een zwerver zeker die …)
  Wel weten we precies waar het naar toe gaat met de economie , heerlijk …..
  Ad 2. Er is dus door die mensen ruimhartig gebruik gemaakt van de ”vastgoedmaffia” , een woord die hier meer wordt gebruikt dan het woord ”sex” in een bordeel . Enige hypocrisie derhalve niet vreemd.

 62. wilson says:

  Off-topic

  ‘Grootste bankrun ooit’ is al begonnen in eurozone’

  http://dutchamazingnewsblog.wordpress.com/2011/12/13/grootste-bankrun-ooit-is-al-begonnen-in-eurozone/

 63. grootgrondbezitter says:

  Ze hadden de HRA gewoon in 1990 moeten afschaffen. Wij konden ons eerste (vrijstaande!) huis destijds kopen op 1 modaal salaris (beginnend onderwijzer) en betaalden elke maand probleemloos het bruto bedrag. De HRA hadden we dus niet eens nodig. Mooi voorbeeld van een verdronken kalf in een inmiddels peilloos diepe put.

 64. Vedder says:

  @50 dalen
  ‘Wanneer je echt een vvd-er zou zijn dan zou je voor een liberale woningmarkt zijn en niet een gereguleerde en compleet verziekte markt woningmarkt door voornamelijk overheidsbemoeienis’

  Au contraire, mon frère 🙂 Waar komt toch die mythe vandaan dat de VVD een liberale partij zou zijn? Alles draait om ordinaire inkomenspolitiek. Elke overeenkomst met liberaal gedachtengoed berust op gelegenheidsbeginselen (contradictio in terminis) of toeval. Een echte vvd’er saboteert net zo makkellijk de nationale economie als het ‘m uitkomt, zo blijkt uit het woningdossier vd afgelopen decennia. Kapitalisten en communisten lijken meer op elkaar dan ze zelf door hebben.

 65. TP says:

  Klaas Knot:

  De maximale hypotheek die huizenkopers in Nederland kunnen afsluiten moet verder omlaag.

  http://www.nu.nl/economie/2693282/maximale-hypotheek-moet-verder-omlaag.html

 66. ll says:

  TP, Welling wou ook geen top-hypotheken ( sub-prime ), maar de burger heeft een recht, dat noemt men contractvrijheid 😉

 67. Tufkaj says:

  TP:
  Klaas Knot:

  De maximale hypotheek die huizenkopers in Nederland kunnen afsluiten moet verder omlaag.

  nu.nl/economie/269…t-verder-omlaag.html

  Mooie vent, wat durft hij veel te zeggen in korte tijd. Onder welke naam post je eigenlijk hier, Klaas? (zou het soms juan zijn?)

 68. djantje says:

  Tufkaj: Mooie vent, wat durft hij veel te zeggen in korte tijd. Onder welke naam post je eigenlijk hier, Klaas? (zou het soms juan zijn?)

  Ik las het ook net op nu.nl

  Juan denk ik ook 😉

 69. Bluppie says:

  Nieuwsuur gisteren nog gezien?
  http://nieuwsuur.nl/onderwerp/321889-cpb-nederland-in-recessie.html

  Coen Teulings bevestigde weer eens dat hij vind dat het totale hypotheekbedrag van Nederland een groot risico is en er iets aan gedaan moet worden.

  Het kwam er alleen heel moeizaam uit. Alsof hij het er liever niet te expliciet over wilde hebben terwijl de bezuinigingen op AOW en WW er bij hem vrij makkelijk uitkwamen. Politieke beinvloeding???

 70. Risp says:

  Hoe meer het waait hoe harder de storm. Met geld gaat het ook een beetje zo: hoe meer geld je rondpompt hoe duurder iets wordt.

  Veel subsidies in Nederland en de Europeese unie is het voortdurend rondpompen van geld. Let wel ! Rondpompen van belastingeld ! Subsidie in, belasting eruit. Om er vervolgens weer subsidie in te gooien waar je weer belasting op heft.

  De EU landbouwsubsidies zijn er een voorbeeld van. Subsidie in, belasting eruit, etc, etc. En aan het eind van de rit betaald iedereen nog eens 6 % BTW over voedsel ook.

  Huizen in Nederland. Ook zo’n fenomeen. Bij het kopen van een huis komt als eerste de belasting bij je langs, dmv de overdrachtsbelasting. Deze is welliswaar verlaagd, van 6 naar 2 %, maar toch. Daarna krijg je pas je huizeneigenaar subsibie in de vorm van de HRA.
  Maar die HRA, bestond de eerste 6 jaar, eigenlijk alleen uit het terugkrijgen van de eerder betaalde overdrachtsbelasting.

  En zo pompen we geld rond. Ons belastinggeld wel te verstaan. En zo worden producten voor ons weer duurder. En zo kunnen we weer meer belasting betalen, etc, etc.

  En dat kost me een bak geld. Denk alleen al aan amtenaren, kantoorhuren, etc, etc.

  Als we dat gewoon rondpompen van belastingeld eens zouden doen stoppen. Dan kunnen we de HRA in 1 keer stopzetten en alle huiseigenaren ongeveer compenseren voor hun financieel verlies.

 71. Dawg says:

  Risp,

  Leuk verhaal, maar eh… snijdt ‘t ook hout? Verliezen compenseren? Was je dan ook van plan nog even een naheffing te sturen aan ieder die ooit z’n huis met winst heeft verkocht?

 72. V says:

  Bluppie: Nieuwsuur gisteren nog gezien?nieuwsuur.nl/onder…and-in-recessie.htmlCoen Teulings bevestigde weer eens dat hij vind dat het totale hypotheekbedrag van Nederland een groot risico is en er iets aan gedaan moet worden. Het kwam er alleen heel moeizaam uit. Alsof hij het er liever niet te expliciet over wilde hebben terwijl de bezuinigingen op AOW en WW er bij hem vrij makkelijk uitkwamen. Politieke beinvloeding???

  Gewoon pure angst. Als hij daar te expliciet in wordt dan zal Wilders zijn ontslag gaan eisen.
  Wel jammer dat de aanpak van de WW nu opeens veel logischer lijkt dan aanpak van de HRA. De WW is voor mensen die wel bereid zijn te werken (de duur is namelijk gekoppeld aan het aantal werkjaren), maar vanwege de crisis onstlagen “natuurlijk afgevloeid” uit een aflopend contract. Dat gaat veel meer huisuitzettingen opleveren dan een milde beperking van de HRA. Aanpak van de WW vindt ik OK, mits de werkeloosheid stabiel of dalende is. Anders is het gewoon een ordinaire bezuiniging om de HRA te kunnen ontzien.

 73. nhz says:

  AVE: Naar mijn mening terecht. Ik denk dat wanneer het CDA niet zo’n star standpunt t.a.v. milieu

  LOL … PVV en CDA zijn onverbeterlijke viespeuken wat het milieu betreft. Zelfs de VVD is nog minder erg, daar komt nog wel eens een enkele bewindsman uit voort die het redelijk doet wat milieu betreft.

  lorenzo: ”vastgoedmaffia” , een woord die hier meer wordt gebruikt dan het woord ”sex” in een bordeel . Enige hypocrisie derhalve niet vreemd.

  wordt er in bordelen dan zo vaak het woord ‘sex’ gebruikt? Het lijkt me dat ze daar juist allerlei andere verhullende termen voor gebruiken; maar aangezien ik geen lid van van de vastgoed maffia (die hebben iets met bordelen tenslotte …) zoals jij kan ik er niet uit eigen ervaring over oordelen 😎

  TP: De maximale hypotheek die huizenkopers in Nederland kunnen afsluiten moet verder omlaag.

  nog een paar van zulke opmerkingen en ik wordt een fan van DNB 😉

  Risp: Dan kunnen we de HRA in 1 keer stopzetten en alle huiseigenaren ongeveer compenseren voor hun financieel verlies.

  ik zou liever zien dat alle NIET-huiseigenaren eerst eens gecompenseerd worden voor de schandalige manier waarop ze 20 jaar lang gepakt zijn, om de huiseigenaars te ‘helpen’. Niks compenseren.

  OT:
  aardig stukje op Bloomberg vandaag over de economisch gelijk oplopende belangen van NL en DE. Met mooie opmerking over hoe de EG eigenlijk begon:

  Coal, Steel Accord

  The German and Dutch ideals on Europe trace their roots to the establishment of the European Coal and Steel Community in 1951. Germany and the Netherlands, along with four other European countries, agreed to bring resources used for weapons production under common control in the first move that led to today’s EU with 27 member states.

 74. nhz says:

  ben benieuwd of Wilders nu het hoofd van Gerritse gaat eisen. Zal moeilijk gaan, want Gerritse lijkt een spin in het web van VS en Israel 🙂
  De hypotheekrente-aftrek moet op de schop. Dat zegt de nieuwe baas van de AFM, Ronald Gerritse, op RTL Z.

  Gerritse is het roerend eens met de baas van de Nederlandsche Bank, Klaas Knot. Die zei vorige maand ook al dat er iets moet veranderen aan de hypotheekrenteaftrek.
  ‘Het argument is vaak praat er niet over, dat maakt de markt onrustig. Ik denk dat het een illusie is door te denkend dat je bijdraagt aan rust door een probleem maar te verzwijgen. Daardoor gaat het probleem niet weg’, aldus Gerritse.

  Volgens de topman is er ‘behoefte aan helderheid’. ‘Dit probleem moet getackeld worden. De politiek moet nu duidelijke besluiten gaan nemen. Dat is van het grootste belang.’

  gelukkig zorgt dit kabinet voor rust op de woningmarkt, gewoon allemaal negeren die praatjes en koop vooral nog een zwaar overprijsd huis in de polder 😎

 75. TP says:

  De hypotheekrente-aftrek moet op de schop. Dat zegt de nieuwe baas van de AFM, Ronald Gerritse, op RTL Z.

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/50/AFM-hypotheekrente-aftrek-op-de-schop.xml

 76. Claude says:

  nhz: gelukkig zorgt dit kabinet voor rust op de woningmarkt, gewoon allemaal negeren die praatjes en koop vooral nog een zwaar overprijsd huis in de polder

  De druk op het kabinet wordt wel erg hard opgevoerd door de NL banken, DNB en nu zelfs de bouwwereld. Elke dag wel een aantal van dit soort berichten.

  Overigens, indien de HRA in dertig jaar wordt afgebouwd dan zal er wel iets ingecalculeerd worden, maar zal het nog niet direct leiden tot een daling van de prijzen met 30%. Wellicht 3 tot 7% of zo. Maximale hypotheek zetten op 80%, en de rest eigen inbreng is direct een knock-out voor de huizenmarkt. Dan kan het ineens met 20% gaan. JanMo die op een modaal huis van 200.000 zelf 40.000 euro plus kosten koper moet meenemen. Dat lijkt mij heel erg stug. Ook elke euro dat je aan hypotheek wilt nemen, 20 cent zelf moet sparen. Dan besef je je ook een stuk beter wat je leent.

  Voor de aspirant-huizenkopers: dit is dus slecht nieuws als je nu wilt kopen, binnen vijf jaar denkt te gaan verhuizen en zoiets wordt ingevoerd in Nederland in de tussentijd.

 77. ll says:

  Er is duidelijk paniek naar aanleiding van dat stuk in de WallStreetJournal

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/05-12-2011/nederlandse-huishoudens-diep-in-de-schulden/

  Vandaag in intervieuw met Ronald Gerritse, kan link nog niet vinden, komen er lastige vragen van buitenlandse partyen om te duiden over die hele-hoge-huishoudens-hypotheekschulden……….

  De risico’s zijn veel te hoog……

 78. ll says:

  Kleine samenvatting van de paniek…..

  Gisteren, Nieuwsuur Teulings CBS, “Teulings bevestigde weer eens dat hij vind dat het totale hypotheekbedrag van Nederland een groot risico is en er iets aan gedaan moet worden.”

  Vandaag Knot, hypotheek bedrag moet zakken tot 80 % van de waarde van de woning, zoals in buitenland gebruikelijk is….

  Vandaag, de ratingburo’s kloppen aan de deur van de AFM

  Vandaag”, ” De vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) pleit voor een einde aan de hypotheekrenteaftrek.

 79. ll says:

  En dan deze berekening van Harm van Wijk 😉 , een schuldachterstand van 750 miljard……. aan hypotheken.

  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/harmvanwijk/11064212/__Nederlandse_huizenmarkt_een_kaartenhuis__.html?sn=harmvanwijk

  Hoeveel werkuren en manjaren zijn dat in hemelsnaam ? En dat met een depressie in aantocht……. klinkt niet goed.

 80. nhz says:

  Claude: Maximale hypotheek zetten op 80%, en de rest eigen inbreng is direct een knock-out voor de huizenmarkt. Dan kan het ineens met 20% gaan.

  nou, dat lijkt me een conservatieve schatting. Hoeveel procent van de kopers van de afgelopen jaar kan 20% van de vraagprijs betalen, misschien 5%? Twintig jaar geleden was dat volstrekt normaal, nu is het ondenkbaar. Volgens mij kan er wel 50% van de prijs af als je 20% aanbetaling eist (wat m.i. een uitstekende stap zou zijn naar normalisering, naast vanzelfsprekend volledig afschaffen van HRA en NHG).

  Anderzijds denk ik dat een geleidelijke afschaffing in 30 jaar geen enkele invloed op de prijzen zal hebben, misschien zelfs een kortdurende opleving (vanwege de sukkels die denken dat het dan ook daarbij zal blijven).

  ll: De vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) pleit voor een einde aan de hypotheekrenteaftrek.

  nou ja, als ik het goed lees is dat een zeer geleidelijke afbouw in 30 jaar, waarbij niks aan alle andere excessen gedaan wordt. Kortom, meneer Rietdijk wil nog proberen een paar jaar vet te profiteren voordat de bouwsector definitief in een zwart gat verdwijnt. Net zo dom als al die verkopers die vasthouden aan hun droomprijs.

 81. Ralph says:

  @79 Wel typisch dat diezelfde DNB tot voor kort nog riep dat Nederland niet tevergeleken valt met het buitenland. Dit is gewoon weer een kwestie eigen hachje redden. Al heeft hij natuurlijk wel gelijk dat alles boven de 100% niet zou moeten kunnen (wat mij betreft wel, zolang het risico bij de bank blijft natuurlijk).

 82. Vedder says:

  Na IMF en OESO komen nu ook AFM, DNB, NVB, CBS (volgens mij vergeet ik er nog een aantal) uit de kast. En niet in de laatste plaats de banken zelf natuurlijk. Mainstream media en zelfs de telegraaf zijn aangehaakt. Gekker kan het niet worden jongens, het gaat hard nu. Tot voor een paar maanden werd ik nog voor gek verklaard als ik mijn mening over de huizenmarkt gaf, nu buitelt men over elkaar heen om op de risico’s te wijzen.

 83. Dawg says:

  Vedder,

  Maar je kan er pas zeker van zijn dat de huizenmarkt echt is uitgebodemd op het moment dat Ger Hukker zich in een interview laat ontvallen dat hij niet voor niets regelmatig heeft gewaarschuwd voor de luchtbel op de Nederlandse woningmarkt

 84. Risp says:

  @ 71, Dawg,

  Het snijd wel hout hoor. De subsisies zijn inmiddels behoorlijk vervuild met telkemale subsisie in en subsidie uit. De manier waarop dit gebeurd kost al bakken met geld. Afgezien van de vraag of je een bepaalde subsisie wel of niet moet geven.

  Hoe meer je geld laat ronddraaien hoe duurder zaken worden. Het subsidiesysteem is vaak 1 en al geld laten ronddraaien.

  Banken kunnen hun verliezen gecompenseerd krijgen. Zonder enig probleem zelfs. Waarom burgers dan niet ? Beter burgers compenseren dan banken. Burgers zijn de motor achter deze consumptiemaatschappij. Als de huizenprijzen met 30 % dalen gaan wij de economische situatie van Ierland achterna. Als veel burgers een restschuld overhouden dan geeft dat een behoorlijke rem op de economie. In zo’n situatie koopt niemand een huis. Net als Ierland zal je zien dat veel hogeropgeleiden naar het buitenland vertrekken. Een daling van 30 % in huizenprijzen geeft bij een hypotheekschuld van 650 miljard een verdamping van zo’n 200 miljard. Schulden die wel terugbetaald moeten worden.

  En waarom een naheffing heffen op mensen die hun huis in het verleden met winst verkocht hebben. Dat is ondoenlijk. Helaas voor velen en mooi voor weinigen is het feit dat er mensen zijn die geld verdienen.

  Maar nogmaals de vraag. waarom banken wel met belastingeld helpen en burgers, die het belastingeld betalen en de spil zijn in de consumptiemaatschappij, niet ?

 85. Dawg says:

  OT

  Sodeju, de goudprijs gaat nu wel heel hard naar beneden. Onder de 1.600 dollar al. Zit er soms een nieuwe credit crunch aan te komen?

 86. Vedder says:

  Dawg

  🙂

  Zou dat niet heerlijk zijn, nu een interview met onze pinokkio van eigen bodem. Voor het eerst dat ik me verheug op die man, kom d’r maar in Ger….

 87. Lorine says:

  @Vedder,

  mooi he?

  En wat te denken van deze zieners, lang voordat de massa begon te draaien:

  http://forum.fok.nl/topic/1125410

 88. Risp says:

  In plaats van 10 jaar lang 20 miljard aan de HRA te betalen, kan je beter de HRA volledig stopzetten en de huizenprijzen 30 % naar beneden laten kelderen. En dan natuurlijk de HRA (=20 miljard) de komende 10 jaar gebruiken om ernstige schuldenlasten van huizenbezitters te verlichten.

  Dan ben je in 10 jaar volledig van de HRA af. Scheelt 20 miljard per jaar.
  Dan heb je in die 10 jaar de 20 miljard gebrukit om schulden af te lossen ipv huizenprijzen hoog te houden.
  Het zorgt ervoor dat de schuldenlasten van huizenminnend Nederland niet als een molensteen om heel Nederland komt te zitten voor de komende 25 jaar.

 89. Vedder says:

  @86 Risp
  Goed plan. Ipv de banken hun verantwoording te laten nemen en gezond te maken, die met rust laten maar daarnaast ook geld gaan uitdelen aan een groot deel van de bevolking. Luilekkerland here we come! 😛

 90. Dawg says:

  Risp,

  Je wil klaarblijkelijk van schulden die als molensteen om de nek van de huiseigenaar zitten een molensteen maken die om de nek van de belastingbetaler komt te zitten. Dat die ook al de schulden van de banken om die nek heeft zitten en ja zelfs van hele verre landen aan de Middellandse Zee wil nog niet zeggen dat je daar maar door kan en moet gaan.

 91. Risp says:

  90 Vedder.

  Nope, niks luilekkerland. Daarnaast moet je ook banken en het leengedrag bij de bevolking aanpakken.
  Maar het blijft vreemd dat je met belastingeld wel banken steunt maar niet de betalers van die belasting zelf.
  Probleem blijft echter dat als de huizenprijzen 20 – 30 % gaan dalen half Nederland met een grote restschuld blijft zitten, wat de ultieme rem op de Nederlandse economische groei zal blijken te zijn. Voor de komende 10 – 20 jaar.

 92. Risp says:

  Dawg.
  Met het tempo wat de regering maakt ben je in 30 jaar nog niet van de HRA af.
  Dan kan je beter de HRA direct stopzetten en het geld gebruiken om echt huizenleed aan te pakkken. Als je dat doet ben je in 10 jaar volledig van de HRA af en heb je 200 miljard om huizenleed te beperken.

  Als je op deze manier doorgaat zijn we over 30 jaar nog niet van de HRA af en hebben we de daling van de huizenprijzen der ook nog eens bij.

 93. tufkaj says:

  Risp:
  90 Vedder.

  Probleem blijft echter dat als de huizenprijzen 20 – 30 % gaan dalen half Nederland met een grote restschuld blijft zitten, wat de ultieme rem op de Nederlandse economische groei zal blijken te zijn. Voor de komende 10 – 20 jaar.

  Klopt wel, maar de uitgaven die we doen om de huizenprijzen in stand te houden + de uitgaven die we doen aan te hoge huizen prijzen zijn ook een rem op de economie. Dat geld had immers ook gestoken kunnen worden in de productie van iets, of de opbouw van kennis.

 94. Risp says:

  94 tufkaj.

  Klopt, je hebt helemaal gelijk. Afgelopen 30 jaar is men steeds meer bezig geweest om grote bedrijven naar Nederland te lokken middels belstingvoordelen, ipv kennis en kennis economie. Korte termijnsplanning dus. Zeker omdat landen als China en India altijd goedkoper kunnen produceren en steeds meer de kennis hebben die wij ook hebben. We moeten beseffen dat wij in Nederland het echt moeten hebben van kennis en nooit kunnen concureren op belastingvoordelen.

  Probleem is echter de gevolgen van deze economische crisis. Zeker wanneer de huizenprijzen in Nederland met 20 %, of meer, gaan zakkken. Zeker als deze samengaat met oplopende faillissementen en werkeloosheid, heb je de komende 20 jaar zeker geen geld voor de kenniseconomie.

  De gevolgen van deze economische crisis geven zeker nog 10 jaar.

  Dan kan je beter de HRA direct stopzetten en de komende 10 jaar de HRA gelden (=200 milj) gebruiken om huizenleed te verzachten. En dat geeft uiteindelijk een positief effect op onze consumptiemaatschappij.
  Dit ipv 30 jaar doormodderen met de HRA en uiteindelijk toch dalende huizenprijzen.

  Over 10 jaar kunnen wij het geld weer spenderen aan de turboboost van een kenniseconomie. Wat we ook hard nodig hebben.

 95. tufkaj says:

  Risp: Over 10 jaar kunnen wij het geld weer spenderen aan de turboboost van een kenniseconomie.

  Ik vraag me af hoe serieus we überhaupt kunnen zeggen dat we een kennis-economie hebben. Bij mijn weten is het onderwijs afgelopen 30 jaar echt keer op keer slechter geworden. Daarbij studeren er ieder jaar in China evenveel mensen af aan de universiteit als er ooit in Nederland geweest zijn 🙂
  Interessante mening op dit vlak: http://www.youtube.com/watch?v=iG9CE55wbtY
  (tamelijk offtopic maar echt aanrader op gebied van kenniseconomie)

 96. dr.t says:

  93 Tufkai

  Helaas voor jou willen mensen heel erg graag in een mooi huis wonen, ook al kunnen ze het niet betalen en willen mensen niet graag een woning met verlies verkopen, de impasse van de woningmarkt in een notendop.
  Er valt dus niets te doen, dan hopen op gedwongen verkopen, wat een marginaal deel is van de markt en hopen dat je in dat segment mee kan doen.

  Dat banken mee gaan werken aan gedwongen verkoop lijkt me een illusie. Ze zouden dan actief gaan meewerken aan een afwaardering van het bezit.

  Werkloosheidstoename en hopen op een toename van wanbetalers afwachten, kun je doen maar de meesten bezitters hebben een vast contract en de eerste klappen komen vast terecht bij de flexibele contractanten en die zitten bij moeder of in een huurhuis.
  Profiteren van scheiding is wel een optie.

  Regelgeving? Forget it met VVD en PVV in het (en een toekomstig) kabinet.

  Ik voorspel wel een daling van de huizenprijs met een procent of twintig of dertig uitgesmeerd over een jaar vijf a zeven.
  En ook dat percentage is relatief, het zegt vooral iets over het marginale deel van de verkopers die bereid zijn, lees gedwongen zijn, substantieel in prijs te dalen.

  Ik vrees daarom dat de echte klappen bij de huurders terecht komen, die werkloos worden en na verloop van tijd een beroep dienen te doen op de bijstand.
  Maar zij komen denk ik na een jaar of vijf wachten vast wel weer in nog een beroerdere sociale huurwoning in aanmerking.

 97. Dawg says:

  Risp,

  Zo zie je maar dat moral hazard een nogal besmettelijke ziekte is. Om dat we banken en inmiddels hele landen een bail out geven zouden we dat dus ook maar voor huiseigenaren moeten gaan doen.
  Dalende huizenprijzen zullen de bestedingen en dus de economische groei remmen, maar een toenemende staatsschuld en belastingdruk doen percies hetzelfde.
  Een bail out van huizenbezitters die onder water staan dient dus geen algemeen doch slechts een groepsbelang. ‘t Is weer een variant in het spel van geprivatiseerde winsten en gesocialiseerde verliezen.
  Je wil de hra helemaal niet afschaffen, je wil die geldstroom verleggen naar huiseigenaren die onder water staan.

 98. Vedder says:

  Risp

  ‘Maar het blijft vreemd dat je met belastingeld wel banken steunt maar niet de betalers van die belasting zelf’

  Wat vreemd is, is dat je met belastinggeld banken steunt. Punt.

  Je standpunt is sympathiek maar leidt nergens toe, het einde is toch definitief zoek als helemaal niemand meer verantwoordelijk voor zijn handelen wordt gehouden. Na mij de zondvloed, je denkt zo de krisis te kunnen bestrijden met maatregelen die aan de wortel ervan liggen. Besparingen op de hra moeten o.a. gecompenseerd worden door de inkomstenbelasting te verlagen. Idealiter wordt er wat mij betreft coulant met schulden omgesprongen, niet in de zin van kwijtschelding maar in de de behandeling zodat uiteindelijk de leningen worden afgelost door de debiteuren en niet door de belastingbetaler.
  Het verfoeilijke van dit alles is dat al in het vorige milennium vast stond dat dit ging gebeuren, iedereen die zijn middelbare school heeft afgemaakt zou dit moeten kunnen begrijpen. Het is opmerkelijk dat het zo lang heeft geduurd, eigenbelang maakt mensen kennelijk doofstom: ‘See no evil, hear no evil, speak no evil’

 99. nhz says:

  Ralph: Al heeft hij natuurlijk wel gelijk dat alles boven de 100% niet zou moeten kunnen (wat mij betreft wel, zolang het risico bij de bank blijft natuurlijk).

  eens, mits de bank nooit, onder geen enkel beding, meer staatssteun krijgt (of hooguit nadat alle aandeelhouders, obligatiehouders en managers maximaal gekortwiekt zijn). Oftewel: niet eens.

  Risp: Net als Ierland zal je zien dat veel hogeropgeleiden naar het buitenland vertrekken.

  ja vast, naar Griekenland, Portugal of Ierland; misschien zelfs wel naar België 😎

  Risp: Maar nogmaals de vraag. waarom banken wel met belastingeld helpen en burgers, die het belastingeld betalen en de spil zijn in de consumptiemaatschappij, niet ?

  grote onzin want heel veel scheefleners worden WEL geholpen met belastinggeld (helemaal als je er van uitgaat dat straks het WEW ploft, wat voor mij een zekerheid is).

  Risp: En dan natuurlijk de HRA (=20 miljard) de komende 10 jaar gebruiken om ernstige schuldenlasten van huizenbezitters te verlichten.

  schandalig voorstel; eerst maken de scheefleners het land kapot door ver boven hun stand te wonen, en dan moet het land nog eens extra kapot gemaakt worden om te zorgen dat ze daarmee door kunnen gaan terwijl de rest van het land in grote problemen komt. Risp, is dat een pseudoniem voor Maxim of Elco???

  Risp: Maar het blijft vreemd dat je met belastingeld wel banken steunt maar niet de betalers van die belasting zelf.

  daar heb je helemaal gelijk in, de betalers van belasting (huurders en spaarders) kunnen stikken terwijl degenen die vrijwel geen belasting betalen geholpen worden. Maar dat bedoelde je misschien niet 😎

  Risp: Probleem blijft echter dat als de huizenprijzen 20 – 30 % gaan dalen half Nederland met een grote restschuld blijft zitten, wat de ultieme rem op de Nederlandse economische groei zal blijken te zijn. Voor de komende 10 – 20 jaar.

  je snapt duidelijk geen bal van economie. Met een huizencrash worden gewoon alle prutsers uit de roulatie gehaald; ik garandeer je dat na zo’n crash de economie binnen enkele jaren weer enorm groeit (vele historische voorbeelden). Wat jij voorstelt is het Japan scenario, alleen met veel slechtere startkondities. Dat wordt minstens 30 jaar lang achteruit kachelen, dit alles ten bate van de mensen die op te grote voet wilden leven.

  Risp: heb je de komende 20 jaar zeker geen geld voor de kenniseconomie.

  kenniseconomie hoeft niet perse geld te kosten; het probleem nu is dat bijna iedereen blind de financiele dienstverlening in wil, omdat je daar slapende rijk wordt. Techniek betaalt niet, naar verhouding. Draai de fin. sector de nek om en je zult zien hoe snel dit verandert.

  Risp: Dan kan je beter de HRA direct stopzetten en de komende 10 jaar de HRA gelden (=200 milj) gebruiken om huizenleed te verzachten.

  als we nou eens beginnen om het leed te verzachten van de vele huurders die – mede door HRA – jarenlang véél te veel huur betaalden. De huurquote in NL is de hoogste van Europa (en veel hoger t.o.v. inkomen dan wat de meeste kopers kwijt zijn), terwijl de kosten voor kopers relatief laag tot gemiddeld zijn. Nee hoor, wat mij betreft geen cent voor scheefleners met problemen. Laat ze maar lekker failliet gaan, goede les. Bovendien, met onze WSNP stelt zelfs failliet gaan niks meer voor, ik voorspel dat de bulk van deze lieden zonder één centje pijn van al hun schuld af gaan komen.

  tufkaj: Ik vraag me af hoe serieus we überhaupt kunnen zeggen dat we een kennis-economie hebben.

  in het laatste overzicht wat ik zag doet ons onderwijs het nog net iets beter dan Servie; ergens in de achterhoede van heel Europa in ieder geval. Met dank aan de PvdA, vooral.

  dr.t: Dat banken mee gaan werken aan gedwongen verkoop lijkt me een illusie. Ze zouden dan actief gaan meewerken aan een afwaardering van het bezit.

  precies, banken gaan gewoon wachten tot het vanzelf weer goed komt 🙂

  dr.t: maar de meesten bezitters hebben een vast contract

  niet dat dat veel zegt als het bedrijf failliet gaat of naar het buitenland verhuist …

  dr.t: het marginale deel van de verkopers die bereid zijn, lees gedwongen zijn, substantieel in prijs te dalen.

  ja, gelukkig is dit Nederland waar niemand er wakker van ligt als de hypotheek 150-200% van de woningwaarde is; dus verkopen onder druk is nooit nodig.

  ik ben benieuwd wat je vandaag weer gerookt hebt dat je zo’n superwijze bijdrage kunt produceren 😉

 100. sven says:

  @ 97

  Helaas voor jou willen oude vandagen in een verzorgingstehuis wonen.
  Wanneer babyboomgeneratie aan de beurt is zal het aanbod zo gigantisch groot zijn dat er nog eens 30% afgaat.

 101. Dawg says:

  dr.t,

  Zelfs al wordt er de komende jaren niemand ontslagen, dan nog komen de huizenprijzen enorm onder druk te staan. Een gemiddeld/modaal huis kost drie ton terwijl je nog maar 4,5 keer je gemiddelde/modale inkomen van 35.000 mag lenen. In de pijplijn zit eerder een verder verkrapping van de financieringsmogelijkheden dan een verruiming. Dus… de stroom met starters droogt op. Er dienen zich geen gewoon geen nieuwe Ponzispelers meer aan. Het kanonnenvlees is op.

  En dan zijn er nog de ongunstige economische verwachtingen. Als je ergens voor je baan moet vrezen dan is het wel in de sector Finance, Insurance, Real Estate. Allemaal van die mooie vaste banen die tot voor kort zo lekker betaalden. DE VINEX wijken zitten er ongetwijfeld vol mee. Zo lang als het duurt.

 102. nhz says:

  Dawg: Je wil de hra helemaal niet afschaffen, je wil die geldstroom verleggen naar huiseigenaren die onder water staan.

  Risp heeft inmiddels door dat de HRA onhoudbaar is, en wil nu een variant invoeren die nog meer ten goede komt van de allerdomste kopers. Wat tegelijk inhoudt dat wie wél verstandig was (huurders en minder marginale kopers) er voor op draait, 30 jaar lang. En als ik allerdomste zeg dan ben ik nog mild, want het kan natuurlijk ook dat er bij deze groep kwade opzet in het spel was.

 103. Ralph says:

  sven:
  @ 97

  Helaas voor jou willen oude vandagen in een verzorgingstehuis wonen.
  Wanneer babyboomgeneratie aan de beurt is zal het aanbod zo gigantisch groot zijn dat er nog eens 30% afgaat.

  Want? Zowel het aantal personen als het aantal huishouden stijgt tot (en in het geval van het tweede zelfs na) nadat de babyboonmers al onder de grond liggen.

 104. Okkie says:

  martijn:
  @18.

  de forfaitair annuïtaire hypotheekrenteaftrek is denk ik de beste oplossing. In het begin stimuleer je starters. De huizenmarkt zakt niet compleet in. En het uitstaande hypotheek bedrag gaat dalen omdat banksparen en aflossings vrije hypotheken niet meer intressant zijn geworden. Hiermee de subsidie van het huizen bezit dus ook.

  Ik zou er wel nog een maximum bedrag op zetten van de annuniteiten hypotheek waar dit deel voor aftrekbaar is in de orde van 350.000,- euro ( NHG norm).

  Ik vind wel dat de nieuwe regeling voor iedereen moet gelden en niet alleen voor starters. Ten tweede moet men dit combineren met een algehele afbouw op annuïteitenbasis zodat er over 30 jaar geen HRA meer is. De oude NHG-norm was acceptabel voor een eventuele aftopping.

 105. Okkie says:

  Ralph: Want? Zowel het aantal personen als het aantal huishouden stijgt tot (en in het geval van het tweede zelfs na) nadat de babyboonmers al onder de grond liggen.

  Het aantal huishoudens groeit, maar kinderlozen en alleenstaanden hebben nu eenmaal geen gezinswoning nodig.

 106. tufkaj says:

  Okkie: Het aantal huishoudens groeit, maar kinderlozen en alleenstaanden hebben nu eenmaal geen gezinswoning nodig.

  Gezien de toename in eenpersoonshuishoudens wordt de schaarste in kleine woningen zó groot, dat studio’s duurder worden dan villa’s.

  Dat zal binnenkort de boodschap van Rob Mulder van VEH wel worden om starters te bewegen nu een rommelhok aan te schaffen 🙂

 107. dr.t says:

  102 Ja de vraag naar woningen blijft onverminderd hoog, ook al valt het niet meer te betalen.
  En de huizen van de babyboomers komen toch over het algemeen terecht bij de huidige huiseigenaren.
  Echte armoede heeft namelijk de tendens om van generatie naar generatie te worden doorgegeven.

  Dat plaatst de ‘morele’ superioriteit van huurders die niet in willen stappen in een ander daglicht.

  De verstandigen onder ons, zij die niet mee willen doen, dat is van de laatste tijd. Voor het grootste deel, afgezien dus van de slimmerikken hier, kon men niet mee doen en eigenlijk is er wat dat betreft niet eens zoveel veranderd.

 108. Steven says:

  Claude: Wat betreft de huizenmarkt ligt dat er maar aan of de HRA direct wordt ingecalculeerd of niet. Maar dan nog hangt het af hoeveel je mag lenen, vanuitgaande dat maximum gemiddeld leenbedrag=gemiddelde huizenprijs opgeld blijft doen. De wereld buiten huizenmarkt-zeepbel.nl is aan het veranderen. Denk dat weinig twintigers tegenwoordig zonder meer de pyramide in willen stappen voor hoge bedragen.

  Ik ken er persoonlijk een paar die dat gewoon nog wel doen. (nu “goedkoop” en later verdien ik toch meer: waarschijnlijk klopt dat later allebei niet, maar goed.

 109. nhz says:

  tufkaj: Gezien de toename in eenpersoonshuishoudens wordt de schaarste in kleine woningen zó groot, dat studio’s duurder worden dan villa’s.

  tja, stel je voor dat ze die villa’s en monumentenpanden gaan opsplitsen in kleinere woningen, dan komen er nog veel meer huizen te koop 😉

  tufkaj: Dat zal binnenkort de boodschap van Rob Mulder van VEH wel worden om starters te bewegen nu een rommelhok aan te schaffen

  ja het kan nog, jezelf financieel opknopen door aankoop van een bezemkast, terwijl je met even geduld voor hetzelfde geld een komplete woning kunt kopen.

  dr.t: 102 Ja de vraag naar woningen blijft onverminderd hoog, ook al valt het niet meer te betalen.

  ja, die onverminderd hoge vraag is goed te merken uit de laatste enquêtes waarin ongeveer 90% van de Nederlanders zegt dat ze de komende twee jaar in ieder geval géén huis gaan kopen. Veel hoger kan dat percentage niet meer worden 🙂

  dr.t: En de huizen van de babyboomers komen toch over het algemeen terecht bij de huidige huiseigenaren.

  OK, dan kunnen die daar de hypotheekschuld van betalen; weer een probleem opgelost (Risp, lees je mee??).

  dr.t: Echte armoede heeft namelijk de tendens om van generatie naar generatie te worden doorgegeven.

  eens een scheeflener, altijd een scheeflener 😎
  totdat de staat zich terugtrekt natuurlijk, want dan blijft alleen de megaschuld over.

  dr.t: Dat plaatst de ‘morele’ superioriteit van huurders die niet in willen stappen in een ander daglicht.

  ik ga maar niet nadenken over wat je hier insinueert, want ik heb alweer genoeg kolder gelezen vandaag. Misschien moet NVM Ger Hukker eens bij jou op cursus sturen.

  dr.t: Voor het grootste deel, afgezien dus van de slimmerikken hier, kon men niet mee doen en eigenlijk is er wat dat betreft niet eens zoveel veranderd.

  hoe bedoel je, kon men niet meedoen? Volgens mij heeft al het subprime plankton uit Nederland alle kans gekregen om in te stappen nabij de top van de grootste bubble aller tijden. In Amerika zeiden ze ‘if you can fog a mirror, you can get a home loan’. In Nederland kon dat ook jarenlang, maar dan ook nog met een gratis SUF erbij dankzij de 120% hypotheken.

 110. Risp says:

  @ 101 nhz en Dawg.

  Ik weet allang dat de NHG onhoudbaar is. Daarom huur ik al lang en heb ik geen schulden.
  En ik zit m’n tijd wel uit.

  Het beste systeem zou zijn dat de huiseigenaar zijn sleutel in kan leveren en geen restschuld overhoud. Zoals in de VS. Maar daar willen banken hier nooit aan.

  De HRA is, al zou ik willen, niet binnen een jaar/paar jaar af te schaffen. Als je de HRA direct af zou schaffen krijg je grote rellen op de straat. Bovendien kan je de HRA voor huiseigenaren zien als een soort overeenkomst. Dus bij directe afschaffing krijg je een hoop rechtzaken. Die kosten tijd en een hoop geld.

  Dus ze gaan de HRA geleidelijk afschaffen. En waarschijnlijk gaan ze er tot aan 2030 over doen.

  Dan kan je beter de HRA voor nieuwe huiseigenaren direct volledig stopzetten. Voor huiseigenaren gebruik je de HRA inderdaad voor probleemgevallen. Voor een periode van 10 jaar lang verschuif je de geldstroom inderdaad van huisenprijsopdrijvend naar schuldsanerend. Na 10 jaar (= 200 miljard HRA) schaf je de regeling volledig af. Na 10 jaar ben je volledig klaar.

  Direct afschaffen kan niet en met het tempo van deze regering ben je nog wel 30 jaar bezig. Dan beter duidelijkheid en in 10 jaar er helemaal van af.

  Ook eens interessant om je eens in te verdiepen is de vraag: Wat denk je wat er gaat gebeuren met een maatschappij waarin de werkeloosheid stijgt, huisuitzettingen stijgen, grote groepen mensen met grote schulden blijven zitten en de rente stijgt.

  In zo’n economische situatie ga jij geen huis kopen, ook al zijn de prijzen met 30 % gedaald. Opbouwen naar een kenniseconomie heeft in de komende 30 jaar geen kans. In Ierland bijvoorbeeld verhuisd alles wat kennis heeft naar het buitenland.

  En ga eens wat lezen over het begrip anarchie. Jim Rogers en Marc Faber hebben het hier ook wel eens over.

 111. nhz says:

  OT: even een oprisping uit ons gidsland aan de andere kant van de plas.

  Uitkomst oorlog Irak is groot succes

  President Barack Obama noemde de uitkomst van de oorlog in Irak tijdens een toespraak voor Amerikaanse troepen in Fort Bragg een “buitengewone prestatie”.

  “We laten een soeverein, stabiel en zelfstandig Irak achter, met een regering die door het volk is gekozen”, aldus Obama. Hij zei ook dat Amerika lessen moet trekken uit het conflict. “Het is makkelijker om een oorlog te beginnen dan om een oorlog te beëindigen.”

  De president stond verder stil bij de slachtoffers in Irak. Tienduizenden Irakezen en bijna 4500 Amerikanen kwamen om.

  Een Nobelprijs voor het Liegen heeft Saint Obama zeker verdient: 1 miljoen doden (volgens onafhankelijke schattingen), een land dat vele malen instabieler en armer is dan onder Saddam, geregeerd door een maffiabende die nog erger is dan wat ze daarvoor hadden, en openlijk etnisch geweld door het hele land dus de toekomst ziet er niet best uit. Maar de olie is ‘bevrijd’, dus groot succes!

  Risp: Het beste systeem zou zijn dat de huiseigenaar zijn sleutel in kan leveren en geen restschuld overhoud. Zoals in de VS. Maar daar willen banken hier nooit aan.

  werkelijk onbegrijpelijk wat een onzin jij hier steeds voorstelt. Ten eerste is het helemaal niet waar wat je over de VS beweert: jingle mail geldt in slechts 5 staten, en de schuld waar mensen zo onderuit komen daar moet in principe belasting over betaald worden (dat dat vaak niet lukt is een ander verhaal). Ik vind jouw voorstel puur crimineel.

  Risp: Bovendien kan je de HRA voor huiseigenaren zien als een soort overeenkomst. Dus bij directe afschaffing krijg je een hoop rechtzaken. Die kosten tijd en een hoop geld.

  klets, er worden voortdurend wetten met voeten getreden door de politiek, of van het ene op het andere moment helemaal omgegooid, zonder schadevergoeding. Ik spreek uit ervaring.

  Risp: Voor huiseigenaren gebruik je de HRA inderdaad voor probleemgevallen.

  nee, dat gaan we dus NIET doen en het KAN ook helemaal niet, want de kosten van die probleemgevallen zijn nog veel hoger dan die van de HRA, als al die sukkels schadeloos gesteld moeten worden.

  Risp: Wat denk je wat er gaat gebeuren met een maatschappij waarin de werkeloosheid stijgt, huisuitzettingen stijgen, grote groepen mensen met grote schulden blijven zitten en de rente stijgt.

  wat denk jij dat er gebeurt in een maatschappij waarin alle scheefleners lekker in hun huis mogen blijven zitten ondanks dat ze het niet kunnen betalen, en spaarders en huurders voor tientallen miljarden extra per jaar uitgeknepen worden om te zorgen dat deze lieden er warmpjes bij zitten. Ik weet het wel hoor wat er dan gebeurt, in dat geval zou ik geen scheeflener willen zijn; je kunt zo opzoeken wie er met jouw spaar/belastinggeld vandoor is.

  Risp: En ga eens wat lezen over het begrip anarchie.

  ik ben daar al tientallen jaren bekend mee; ik krijg eerlijk gezegd de indruk dat jij eerder een scholier bent die nog bij moeder thuis woont, gezien de stroom ondoordachte opmerkingen.

 112. maarten says:

  Het zal allemaal wel. De zotheid regeert… Lof der Zotheid.

 113. Steven says:

  wat er eerst moet gebeuren is dat er eens wat minder mensen gaan werken in de financiele sector. Er werken er echt veel te veel. Nog steeds worden banen als accountants en banksters het meest gezocht. Als daar nou eens 50 procent minder mensen in gaan werken en wat meer produceren dan heb je al een betere economie. Nergens lees ik dat soort dingen uit de politiek. Eerder het omgekeerde: systeembanken mogen niet ploffen en de NHG is bijv. eigenlijk ook alleen maar voor die kl.te banken. En als je ze niet constant op hun poten slaat graaien ze ook nog eens bonussen van de eettafel.

 114. maarten says:

  Ik ben ziedend: Ik heb een sociale woning aanvaard in de Venserpolder in Amsterdam Zuidoost in 2006. Het idee was om hier een paar jaar te zitten en dan weg te gaan; Ik ben hier opgegroeid maar ik vind mezelf ambitieus en ik ben een academicus. Verder vind ik een gezond leefmilieu belangrijk, dus niet elke dag uitlaatgassen om je heen met op de koop toe een vervuilde openbare ruimte. Dit is tegenwoordig echter allemaal teveel gevraagd om dit niet te willen. Ik zie mezelf niet snel verhuizen gezien de huidige economische situatie. Een zeer frustrerende ervaring die noopt tot japanner-schap (hun gedrag in de jaren 80, wonen op een postzegel). Is dit wat deze samenleving wil? No gods no managers http://www.youtube.com/watch?v=9Nk_b0VYbic

 115. Dawg says:

  @115 Risp

  Ik heb me op dit blog altijd een voorstander betoond van geleidelijke afschaffing van de hra. Al was het maar uit het oogpunt van behoorlijk bestuur door de overheid jegens haar burgers. Daarbij het ik een uitfaseringstijd van dertig jaar aangehouden. Voor een gemiddeld huis komt dat neer op een paar honderd euro per jaar minder aftrek. Ja, dan duurt het inderdaad 30 jaar voordat de hra definitief historie is, maar de iedereen weet dan waar ie aan toe is als hij een hypotheekcontact sluit en lopende contracten worden niet van de ene op de ander dag onbetaalbaar. In het verleden heeft de politiek op het terrein van de sociale zekerheid wetswijzigen ingesteld die het besteedbare inkomen van gezinnen veel harder raakten en met veel minder ingroeitijd. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de Algemene Nabestaanden Wet. Dus wat ik voorsta lijkt me coulant genoeg jegens de huiseigenaren. Feitelijk vind ik dertig jaar eigenlijk te lang, maar aanvaardbaar wanneer ook geleidelijk toegewerkt wordt naar een situatie waar kopers minimaal 20% van hun huis met eigen middelen financieren en hypotheken volledig worden afgelost tijdens hun looptijd.

  Ik hoop dat ik er helemaal naast zit, maar vrees dat de schuldencrisis ons nog heel hard gaat raken. Mocht dat gebeuren dan zullen er nog heel wat meer bevolkingsgroepen tussen wal en schip raken dan alleen huiseigenaren met onderwaterstaande hypotheken. ‘t Lijkt me bepaald onredelijk en allerminst bevorderlijk voor de politieke stabiliteit om die groepen dan ook nog eens te belasten met een bail out voor huishoudingen die zich in laatste instantie uit vrije wil tot aan de nek in de schulden hebben gestoken.

 116. nhz says:

  Steven: Als daar nou eens 50 procent minder mensen in gaan werken en wat meer produceren dan heb je al een betere economie.

  gewoon geen cent meer naar de banksters en het hele probleem lost zich vanzelf op, dan heb je binnen een paar jaar 75% minder financiële dienstverlening én veel lagere salarissen bij wat overblijft. Maar ik vrees dat eerst de Staat failliet moet gaan voor het zover is (2012 ongeveer?). Bovendien hou je dan nog steeds het probleem van een hele lichting verwende ‘high potentials’ die niet beter weet dan dat ze slapende rijk gaan worden met een vak dat niet meer bestaat ;(

  maarten: Ik zie mezelf niet snel verhuizen gezien de huidige economische situatie.

  misschien moet je toch overwegen om elders te gaan wonen en ofwel wat meer betalen voor vrije sector huur (en dan minder uitgeven aan andere zaken), ofwel verder van je werk gaan wonen en meer reistijd accepteren, of misschien wel een andere baan. Kwestie van prioriteiten, ik zie het voorlopig ook niet echt veranderen.

 117. maarten says:

  Ik zie gewoon geen mogelijkheden om te verhuizen naar een echt alternatief bedoel ik. Als jij ze ziet voor 400 euro per maand? laat me maar weten!

 118. dalen says:

  @ nhz

  “ik ben daar al tientallen jaren bekend mee; ik krijg eerlijk gezegd de indruk dat jij eerder een scholier bent die nog bij moeder thuis woont”

  Scholier? Deze kwalificatie impliceert dat hij iets heeft geleerd of aan het leren is. Mijns inziens wat te hoog ingeschat.

  @ Dwag

  “Het kanonnenvlees is op” goed verwoord.

  Ze gaan het pas zien als ze het doorhebben (Cruijff)

 119. xenobinol says:

  dr.t:
  102 Ja de vraag naar woningen blijft onverminderd hoog

  De vraag naar Ferrari’s blijft ook onverminderd hoog 🙂

 120. maarten says:

  😛 http://www.youtube.com/watch?v=unxrRffd9iY&feature=related We have no rights we are not guilty no reasons why we are born to die

 121. tufkaj says:

  xenobinol: De vraag naar Ferrari’s blijft ook onverminderd hoog

  Achter iedere aanbieder van een tweedehands auto op marktplaats schuilt een potentiele ferrari-koper.

  dalen: Ze gaan het pas zien als ze het doorhebben (Cruijff)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger_effect

 122. Steven says:

  aan Maarten

  Ik woon vast beter, maar in dezelfde buurt voor 507 euro.. 🙂

  belachelijk inderdaad. Die huizen zijn neergezet voor een prikkie in de jaren 70/80 en nu zijn we opeens scheefhuurders? We betalen denk ik de helft van de huur voor woningbouwverenigingmedewerkers (alleen goed voor scrabble)

 123. Risp says:

  @ 105 nhz,

  Nee, de hoog opgeleiden in Ierland vertrekken, vanwege de economische malaise niet naar:
  “Griekenland, Portugal of Ierland; misschien zelfs wel naar België” .
  Die vertrekken naar de VS, waar Ierland al honderd jaren diepe banden mee heeft, of naar Canada, Australie en India.
  Landen waar ze meer kansen hebben als in Ierland in ieder geval. Wat daarmee de economische kracht van Ierland verkleind.

  Ik stel een vraag : Waarom banken wel met belastingeld helpen en burgers, die het belastingeld betalen en de spil zijn in de consumptiemaatschappij, niet ?

  Uw reactie over scheefleners is een non-argument. U geeft geen antwoord op de vraag.
  Nog een vraag erbij. Wat denkt U wat er met een maatschappij gaat gebeuren als de werkeloosheid stijgt, rente stijgt en huizenprijzen scherp dalen. En als de voedselprijzen ook nog eens gaan stijgen. Denk ook aan het begrip anarchie en wat dat economisch doet.

  Ik heb het voorstel, om de HRA (=20 miljard) de komende 10 jaar gebruiken om ernstige schuldenlasten van huizenbezitters te verlichten.

  Zodoende de geldstroom om te zetten van huizenopdrijvend naar schuldensanerend. De HRA direct stopzetten betekend een heleboel langdurige rechtzaken en een hoop onrust cq rellen.

  U geeft als antwoord wederom de scheefleners die, volgens U, het land kapot maken. Wat onzin is, omdat Nederland echt niet omvalt vanwege de scheefleners. Eerder vanwege rebelerende grote groepen burgers met grote restschulden. Vervolgens begint U mij ook nog eens uit te schelden voor ” Maxim of Elco”. Wederom allemaal non-argumenten van Uw kant.

  Kenniseconomie komt nooit van de grond wannneer grote groepen mensen grote restschulden hebben.

  U heeft gelijk met dat de kenniseconomie geen geld hoeft te kosten als men hier eens de waarde van in zou zien en men zich niet zo zou concentreren in de snelle financiele wereld. Er komt hier een verschuiving in, denk ik. Snel financieel geld verdienen gaat verdwijnen. Wil je je kinderen echt geld laten verdienen. Leer een ambacht, wordt boer.

  En ik weet voldoende van economie af om te weten dat dit niet zomaar een huizencrach is maar een systeemcrash. En dit is zeker heel wat anders dan het Japan senario. Het grote verschil met vorige economische craches is dat deze keer grote groepen mensen grote restschulden blijven overhouden. In Nederland ongekend hoog, Nederland is kampioen lenen. Dan gaat de economie niet in enkele jaren weer enorm groeien. Net zoals Ijsland en Griekenland ook echt niet binnen enkele jaren weer gaan groeien (en die hebben minder geleend dan het Nederlandse volk). Er zijn nogal wat maatschappijen geweest die teruggevallen zijn tot het stenen tijdperk. Meestal tgv economische en landbouwproblemen (voedselprijzen gaan komende jaren stijgen) en volksopstanden (anarcie).

 124. maarten says:

  Steven, das gezellig! goed gezelschap in de buurt. we zouden een keertje een expresso kunnen gaan drinken in de Amsterdamse poort :).

 125. maarten says:

  de Venserpolder komt uit begin jaren 90. Het is nog vrij nieuw. Vergeleken bij de rest van de Bijlmer (zoals het ooist was).

 126. maarten says:

  Ik denk dat de woningbouwvereniging er wel op verdient, gezien de salarissen bij de Alliantie (400 ton en hoger) en de kosten die ze ongeveer maken.

 127. Vedder says:

  128 Risp

  ‘Ik stel een vraag : Waarom banken wel met belastingeld helpen en burgers, die het belastingeld betalen en de spil zijn in de consumptiemaatschappij, niet ?’

  Mijn hemel, lees je eigenlijk wel de posts van anderen? Je hebt al meerdere keren antwoord gekregen op je vraag. Moral hazard, onrechtvaardig, onbetaalbaar, onzinnig, onnozel. Nu tevreden?

 128. Dawg says:

  maarten,

  “En ik weet voldoende van economie af om te weten dat dit niet zomaar een huizencrach is maar een systeemcrash. En dit is zeker heel wat anders dan het Japan senario. Het grote verschil met vorige economische craches is dat deze keer grote groepen mensen grote restschulden blijven overhouden.”

  Dat zou best wel eens zo kunnen zijn. Daarom zit er misschien ook niets anders op dan af te schrijven op die schulden. Wat jij echter voorstelt komt neer op het collectiviseren van schuld. Het doorschuiven ervan. Daar zijn we dus sinds 2008 wereldwijd heel druk mee bezig, maar het enige resultaat daarvan is dat het schuldenprobleem in z’n totaliteit alleen maar groter is geworden.

 129. Risp says:

  @ 120 Dawg

  Ik ben het helemaal eens met wat je zegt. Maar de hypotheekrente geleidelijk, in 30 jaar tijd, afschaffen…
  Daar heb je, ben ik bang de tijd niet meer voor.
  Bovendien, als de HRA ons 20 miljard per jaar kost, dan kost ons de geleidelijke afschaffing in 30 jaar ons, gissen, 300/400 miljard Euro ???
  Zet dat eens af tegen een nationale hypotheekschuld van 650 miljard Euro. Zal niet veel meer worden want de huizenverkopen nemen af. Wordt dat dan niet een beetje onredelijk ?

  Dan kan je, naar mijn mening, beter de HRA voor nieuwe huizenkopers meteen stopzetten. Die moeten hun “winst” (het is eigenlijk helemaal geen winst) maar halen uit de grote daling van de huizenprijzen.
  Voor huizenbezitters wordt de HRA omgezet van huisopdrijvende subsidie, naar restschuld – probleemgeval subsidie.
  Als je dat doet kan de HRA in 10 jaar tijd 200 miljard opleveren. Maakt de pot nationale Hypotheek Garantie dan ook maar meteen leeg, daar is ie voor.

  Ik weet niet hoeveel de pot NHG bevat. Maar 10 jaar HRA = 200 miljard Euro. 10 Jaar HRA + NHG, dan ga je al richting de helft van de huidige hypotheekschuld in Nederland.

  Dan kan je de NHG veel sneller stopzetten dan 30 jaar. Nu in 10 jaar of misschien korter. En je bespaart je een heleboel nationaal restschuld – leed. En ook een hoop rellen.

  En de daling van de huizenprijzen gaat dan sneller, ipv nu pijnlijk langzaam.
  Samen met dat mensen minder restschuld hebben + snellere daling huizenprijzen = snellere opbouw.

  (tijdelijk) Schuiven met geld doen banken trouwens continu.

  En dan gaan we heel veel regeltjes mbt tot lenen en met name voor de financiele wereld heel heel erg veranderen.

 130. Dawg says:

  Correctie: 133 Dawg was gericht aan 128 Risp

 131. maarten says:

  zeg Dawg da heb ik helemaal niet gezegd man!

 132. Steven says:

  aan Maarten

  tuurlijk. wordt vet aan verdiend. zie er niks sociaals aan. Ze kunnen het zeggen omdat kopen of vrije sector NOGG duurder is, maar dat is dus een goedkope smoes.

 133. Risp says:

  @ 132 Vedder

  Ja, ik lees de posts van anderen. Maar de antwoorden “Moral hazard, onrechtvaardig, onbetaalbaar, onzinnig, onnozel” zijn geen antwoorden.

  Als je de HRA in 30 jaar geleidelijk wil afbouwen kost je dat (HRA = 20 miljard per jaar) zo’n 300/400 miljard Euro.
  De nationale hypotheekschuld is zo’n 650 miljard Euro.
  Tel de pot NHG erbij op. En de afbouwregeling van de HRA kost zeker de helft van de totale nationale hypotheekschuld.

  Dus reserveer 10 jaar HRA (= 200 miljard) en de pot NHG voor probleemgevallen. Dan heb je ongeveer de helft van de nationale hypotheek om echte probleemgevallen te helpen. En schaf de HRA verder helemaal af. Nieuwkomers krijgen direct geen HRA meer. Dan heb je in 10 jaar de HRA helemaal afgeschaft en je bespaart een hoop ellende en rellen. En uiteindelijk bespaar je juist geld.

  Het is gewoon schuiven met geld en uiteindelijk minder kosten hebben.

 134. Vaca Loca says:

  Risp,
  “Net zoals Ijsland en Griekenland ook echt niet binnen enkele jaren weer gaan groeien”

  Hoe is je Spaans? Griekenland is misschien een ander verhaal, maar IJsland is alweer aan het groeien. Zal volgens voorspellingen in 2012 zelfs 3x zo hard groeien als Europa.

  Zie oa.: http://mises.org/Community/blogs/rodrigodiaz/archive/2011/11/28/gracias-a-la-revuelta-social-islandia-triplicar-225-su-crecimiento-en-2012.aspx

 135. Vaca Loca says:

  Oh, en nog iets, Risp. Je valt in herhaling.

 136. Dawg says:

  Risp,

  Ik meen te weten dat de hra de fiscus op dit moment ongeveer 14 tot 15 miljard kost. Maar als de hra in dertig jaar wordt uitgefaseerd wordt dat bedrag, bij gelijkblijvende rentevoet, elk jaar zo’n 3 procent minder. Om de kosten van jouw en mijn plannetje goed te vergelijken zou je de jaarlijkse kosten eigenlijk contant moeten maken naar het heden om de totaalbedragen met elkaar te kunnen vergelijken. Maar dan nog blijft het allemaal hypothetisch. Al was het maar omdat we een NHG hebben. Wie in problemen komt door z’n te dure koophut wordt al door die regeling uit de brand geholpen en mocht blijken dat er te weinig geld zit in dat fonds dan moet de overheid alsnog bijspringen. Die bailout komt er met andere worden sowieso.

 137. maria says:

  Dawg en Risp

  Er zit ongeveer 400 miljoen in de pot van de NHG.

  Dat wordt voor de belastingbetaler wel veel bij betalen!
  Nog afgezien van het bedrag waar we de banken mee overeind moeten houden.

  Laat ons maar verder gaan met sparen en niet consumeren, de das wordt ons soswieso omgedaan!

 138. Satbuggy says:

  Het gaat snel nu.

  Doet je afvragen…. Komt er een 3e wereld oorlog?

 139. Risp says:

  @ 140 Vaca Loca

  Griekenland komt de eerste 30 jaar der niet uit. Bij een schuld van 90 % van het BBP gaat er net zoveel geld het land in als dat eruit gaat. Griekenland heeft een schuld van 165 % van het BBP. Ruim 1 op de 10 Grieken zijn werkeloos, 1 op de 10 Grieken is amtenaar. En ze vertonen al jaren niet echt een opbouwende mentaliteit. De sociale onrust, rellen, nemen toe.

  Mijn Spaan is slecht. Maar ik weet wel dat Spanje, Italie ook, een grote banksector hebben die zwaar onder druk staat. Zet daar de hoge schulden bij en onzekerheid met het betaalmiddel de Euro.

  Ijsland heeft nu inderdaad groei. Desondanks gaat Standard & poors moigelijk de kredietwaardigheid van Ijsland verlagen. Net zoals ze dat bij de rest van de EU gaan doen. Terecht naar mijn mening.
  Dat Ijsland in 2011 3 x zo hard gaat groeien als Europa verwacht ik niet. Ijsland is zwaar afhankelijk van wat er in de wereld gebeurd. De wereld gaat economisch naar beneden, Ijsland dus ook.

  Ik val in heralingen, klopt wel. Maar wat willen jullie/men nou. de HRA in 30 jaar tijd langzaam afbouwen ? Die tijd heb je niet. Het is blijkbaar een nogal onconventioneel idee wat ik hier drop. Maar het is tenminste een idee.

  @ 142 Dawg

  Die bailout van huiseigenaren komt, zeker via de NHG, er inderdaad toch wel. Naar mijn mening kan je dan beter snel klappen, dan langzaam naar beneden.

  Het is inderdaad vrijwel niet te berekenen. Maar als je de qua rentevoet 3 % naar beneden gaat en over een jaar of 10 gaan de huizenverkopen weer stijgen, Dan gaan de uiteindelijke kosten van de NHG juist weer omhoog ipv omlaag.
  Beide plannen zijn vrijwel niet te berekenen, maar ik denk dat er toch genoeg geld is voor een snelle bailout ipv 30 jaar.

  Als er inderdaad zo’n 400 (Maria, 143) miljard in de NHG pot zit en de nationale hypotheekschuld is zo’n 650 miljard, dan kan je toch aardig wat compenseren. Ik weet niet in hoeverre die 400 miljard direct beschikbaar is.
  Zet daar 5 jaar HRA bij (natte vingerwerk). 14 miljard per jaar HRA (ik zat inderdaad hoog met mijn 20 miljard) = 60 miljard.

  Kom je aan NHG 400 miljard + 5 jaar HRA 60 miljard = 460 miljard.
  Kan je je nog afvragen in hoeverre die NHG niet voldoende moet zijn voor een bailout.

  Natuurlijk is het erg hypothetisch. Maar wat dacht je dat onze (EU)economen allemaal zaten te doen. Ook erg hypothetisch allemaal.

  Maar volgens mij moet een snelle stopzetting van de NHG mogelijk zijn. Er ligt wel een hoop geld voor de bailout.

  Bij de bailout van huiseigenaren, om zo de HRA direct te stoppen, compenseer je indirect ook de banken. Immers, de huiseigenaren zijn slaaf van die bank. Dat het onterecht is allemaal dat snap ik. Dat de banken miljarden krijgen is ook onterecht, dat de Hells Angels 4 ton meekrijgen bij de sluiting van hun clubhuis is ook onterecht.

  144 Satbuggy,
  Het gaat inderdaad snel nu. We kunnen nu een aantal kettingreacties krijgen: opkomende werkeloosheid, dalende ratings van Eu landen en banken en hierdoor stijgende rentes. Daardoor kunnen de Euro problemen zich gaan verergeren.
  Een 3e wereldoorlog verwacht ik niet. Wel binnenlandse rellen. In Griekenland zijn ze er al regelmatig, in Amerika ook. Die zullen zich wel gaan verergeren. In Nederland zijn rellen ook goed mogelijk. Met name als de huizenmarkt in elkaar klapt en als de werkeloosheid stijgt.

 140. renren says:

  @ 145 risp.

  Het gaat over 400 MILJOEN; niet miljard. (pot NHG)

 141. ll says:

  Ach renren, zelfs een minister van oekoeoemische zaken, maakt wel eens een foutje van een paar miljard 🙂

  Arme risp, bail out voor zo’n 13.000 huizen, meer geld zit er niet in de HRA pot, en er staan nu al zo’n 20.000 huizen te wachten op verkoop die door de banken zijn opgekocht…….

 142. Risp says:

  Inderdaad, grote fout van mij. Ik zou zo een post economie in de Ukraine kunnen bekleden.
  Toch denk ik dat een snelle bailout en snel stoppen met de HRA uiteindelijk beter zal zijn dat 30 jaar doormodderen.

 143. nhz says:

  maarten: Ik zie gewoon geen mogelijkheden om te verhuizen naar een echt alternatief bedoel ik. Als jij ze ziet voor 400 euro per maand? laat me maar weten!

  400 euro per maand, wat voor baan heb je dan als academicus, ben je nog studen of aio? Ik bedoel maar, van vrijwel iedere normale baan (ook als niet-academicus) moet je meer huur kunnen betalen ook als alleenstaande.

  Risp: Uw reactie over scheefleners is een non-argument. U geeft geen antwoord op de vraag.

  het lijkt me duidelijk dat er wat mij betreft geen cent belastinggeld naar beide groepen mag; bij de banken eventueel nadat alle aandeelhouders etc. uitgekleed zijn en de bank genationaliseerd is. Scheefleners zijn m.i. al spekkoper in NL doordat ze – in het ergste geval – via de WSNP binnen 3 jaar van iedere schuld afkomen.

  Risp: U geeft als antwoord wederom de scheefleners die, volgens U, het land kapot maken. Wat onzin is, omdat Nederland echt niet omvalt vanwege de scheefleners.

  je klinkt als een raspoliticus.

  Risp: Het grote verschil met vorige economische craches is dat deze keer grote groepen mensen grote restschulden blijven overhouden.

  nee, je hebt het weer niet begrepen. Deze mensen gaan geen restschuld overhouden, deze mensen gaan gewoon failliet (of de staat gaat failliet). De schulden zijn véél te hoog, het is een illusie dat je die kunt wegwerken door jarenlang vette inflatie, of door al die schulden af te persen bij mensen die er niet verantwoordelijk voor waren zoals jij voorstelt.
  Deze schulden gaan nooit betaald worden, default dus. Als alle afschrijvingen gedaan zijn kan het deel van de economie wat nog over is weer gezond groeien.
  IJsland is het afgelopen jaar trouwens heel stevig gegroeid, ook Argentinie deed het binnen enkele jaren na de default uitstekend (waarmee ik niet wil zeggen dat alles nu opgelost is).

  maarten: gezien de salarissen bij de Alliantie (400 ton en hoger)

  4 ton voor de directeur en misschien een paar favoriete vrienden; maar dat is natuurlijk geen normaal salaris daar.

  Risp: Ik weet niet hoeveel de pot NHG bevat. Maar 10 jaar HRA = 200 miljard Euro. 10 Jaar HRA + NHG, dan ga je al richting de helft van de huidige hypotheekschuld in Nederland.

  blijkbaar moet je ook nog leren rekenen.

  Risp: 400 (Maria, 143) miljard in de NHG pot zit

  tja, en ook lezen moet je blijkbaar nog mee beginnen.

  ik moet mijn inschatting van ‘scholier’ dus met dalen bijstellen naar ‘kleuter’. Waarschijnlijk haal je al je info uit de Fabeltjeskrant van 20 uur.

  Risp: Toch denk ik dat een snelle bailout en snel stoppen met de HRA uiteindelijk beter zal zijn dat 30 jaar doormodderen.

  gesproken als een echt politicus; die hebben meestal ook geen flauw benul waarover ze het hebben maar wel een ferme mening.

 144. xenobinol says:

  tufkaj: Achter iedere aanbieder van een tweedehands auto op marktplaats schuilt een potentiele ferrari-koper.

  Zit wat in, we moeten dus een fiscale maatregel bedenken zodat die tweedehands auto verkopers wat makkelijker van hun handel afkomen.

  Om het Ferrari bezit te stimuleren 🙂

 145. xenobinol says:

  Risp:
  @ 105 nhz,

  Ik stel een vraag : Waarom banken wel met belastingeld helpen en burgers, die het belastingeld betalen en de spil zijn in de consumptiemaatschappij, niet ?

  Waarom kunnen de banken niet gewoon hun verliezen nemen? Dit plan is geen bail out voor de belastingbetaler het is een bail out voor de banken.

  Daarnaast worden mensen die wel verantwoordelijk omgegaan zijn met hun geld aan de kant gezet. Uw voorstel klinkt misschien wel praktisch maar hoe gaat u de mensen die part nog deel hebben aan het probleem schadeloos stellen? Zij die geen schulden en geen huis hebben? Ik weet het goed gemaakt, we stoppen de scheefleners in de WSNP en laten de mensen met spaargeld voor een appel en een ei de woningen kopen.

 146. stl seo says:

  Page loading speed depends on server’s performance and many other factors.
  Further, to promote the website, separate search engine
  submission methodologies are implemented. Availing SEO services is recommended as there are certain prohibitions while
  using the SEO techniques that are known to SEO services India firms.

1 Pings/Trackbacks for "Wilders: ‘Hypotheekrente-aftrek altijd behouden’"
 1. […] VERY comprehensive! Thanks Michael for over delivering and setting the bar much higher! Just Voted WSO Of The Day 27 October 2011 Re-Opened for 7 Days Only by Popular Demand Quote: Origin…11/10/SalesPage-1-1.png" border="0" alt="" /> […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*