ABN Amro krijgt boete van AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft ABN Amro een bestuurlijke boete opgelegd van 30.000 euro voor ”niet-passend advies” bij het verstrekken van kredietbeschermingsverzekeringen in de periode van 1 januari 2009 tot en met 31 juli 2009.

Dat heeft de toezichthouder maandag bekendgemaakt.

Het ging om verzekeringen die de consument dekking biedt tegen een inkomensterugval in geval van arbeidsongeschiktheid of overlijden.

Volgens de wet zijn financiële ondernemingen verplicht om consumenten passende adviezen te geven. Ze moeten daarom informatie over de consument inwinnen en hiermee rekening houden bij het advies.

De AFM onderzocht in totaal zestien dossiers van de bank. ”ABN Amro heeft in acht van de onderzochte dossiers onvoldoende informatie ingewonnen met betrekking tot de financiële positie en de risicobereidheid van consumenten”, aldus de AFM.

Geen beroep

ABN Amro laat weten niet in beroep te gaan tegen het besluit van de AFM, maar dat het gegeven advies wel passend is geweest. De bank geeft toe dat de ingewonnen informatie over de betreffende verzekeringen niet in alle gevallen volledig correct schriftelijk is vastgelegd.

”Een boete krijgen is een serieuze zaak. Helaas is gebleken dat in deze dossiers de vastlegging van risicoverzekeringen niet helemaal goed is gebeurd. We hebben de kritiek dan ook ter harte genomen en onze procedures al in 2009 verder aangescherpt”, aldus John Smeets, directeur producten bij ABN.

bron:  ANP

Share Button
Tagged with: ,
37 comments on “ABN Amro krijgt boete van AFM
 1. Dow Jones says:

  Precedentwerking?

 2. dalen says:

  Het fooitje van 30.000 euro boete die abn amro moet betalen, is om te gillen natuurlijk en een aansporing om nog harder door te gaan met dit soort praktijken. Iedereen wist in 2009 hoe een advies er uit moest zien en welk rapportageverslag daarbij hoort.

  Als de Hoge Raad een arrest heeft gewezen en die eventueel in hun nadeel kan vallen, is er gelijk overleg om de algemene voorwaarden aan te passen, zodat het nadeel is geëcarteerd.

 3. Claude says:

  “De AFM onderzocht in totaal zestien dossiers van de bank. ” Waarom zestien? Is dit een steekproef, of is de AFM ingelicht door derden op precies deze dossiers? Indien het eerste het geval is, ABN zeg 10.000 hypotheken heeft verstrekt in de eerste 7 maanden van 2009 dan is het een bijna lachwekkende boete. Denk dat veel bedrijven die klanten voor 50% (uitkomst van de steekproef) de boel oplichten/bewust verkeerd inlichten hiervoor direct zouden tekenen. Zeker omdat een bank nogal wat inkomsten en winst genereert met hypotheken.

  Mocht het geen steekproef zijn dan nog kun je je afvragen of de boete niet heel erg laag is. Stel een hypotheek van 3 ton, afsluitprovisie is een procent, 3.000 euro, de marge over 30 jaar blijft zeg 1,25% per jaar, wat over 30 jaar 37,5% van 3 ton ofwel 112.500 is. Gooi er nog wat verzekeringen overheen waarmee de bank over 30 jaar 20.000 euro verdient en je hebt een marge van 137.500 euro. Voor één hypotheek. Dan komt 30k wat karig over. Of maak ik een hele grote fout in mijn berekening?

 4. Claude says:

  Tja, als de journalisten het niet uitzoeken doe ik het zelf wel. Op http://www.afm.nl/layouts/afm/default.aspx~/media/files/boete/2010/abn-amro.ashx staat het rapport:

  “In het kader van het onderzoek en ten behoeve van de selectie van regiokantoren heeft de AFM op 24 augustus
  2009 een informatieverzoek verstuurd. Op 15 september 2009 heeft de AFM van AAB een reactie ontvangen op
  voornoemd informatieverzoek.
  Na analyse van de ontvangen informatie is er voor gekozen om ten behoeve van het onderzoek geen regiokantoren
  te selecteren, maar dossiers te selecteren uit het totaal aantal afgesloten hypotheken.”

  Het is dus verdikkeme een steekproef waar AAB gewoon in 50% van de gevallen faalt. De boete is nog minder dan de winst die AAB haalt met één hypotheek.

 5. Get a Life! says:

  Die 30.000 is natuurlijk niet waar het om gaat. Veel erger voor ABN is het feit dat ze vanavond om 20:00 uur in het NOS journaal als oplichters worden bestempeld!

 6. Okkie says:

  Het lijkt mij dat 30k een lage boete is in verhouding tot de winst die ABN met deze foute adviezen heeft gemaakt. Ik ben benieuwd of we iets gaan zien op het NOS journaal.

 7. Adamus says:

  Probleempje. Het zijn allemaal oplichters en ze zijn allemaal failliet. Wat nu? Een spaarekening met klimrente van de frieslandbank? Ze beginnen het kunstje allemaal door te krijgen.

 8. nhz says:

  @2:
  tja, bij een gemiddeld vergrijp (bijv. belastingontduiking) mag je alle ‘winst’ plus een stevige boete betalen, bij dit soort vergrijpen van grote bedrijven betalen ze een fooi en het is geregeld. In de VS is het niet anders bij grote financiële schandalen, de boetes staan in geen enkele verhouding tot wat de firma’s er aan verdiend hebben.

  @5:
  krijgen de managers dan een extra bonus met kerstmis? Want misdaad loont, dat weten ze wel in de financiële sector.

 9. nhz says:

  P.S.: vanavond 20.55 op Ned.2, Tegenlicht op bezoek in de Blauwestad. Hopelijk minder onbenullig dan de aflevering van vorige week over Zeeland (als het door dezelfde club gemaakt is vrees ik één grote commercial om in de Blauwestad te gaan wonen …).

 10. Arno Wingen says:

  Goh, die 30.000 zullen wel voor slapeloze nachten zorgen bij de ABN 😀

 11. Charlie says:

  Ik stel voor dat we morgen allemaal even bellen met de AFM voor tekst en uitleg:

  Bij vragen of klachten kunt u contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten van de AFM: 0900-5400 540 (0,05 euro per minuut).
  http://www.afm.nl/nl/professionals/afm-actueel/nieuws/2010/dec/boete-abn.aspx

  En waarom niet onze vrienden van Radar aanmoedigen hier grondig aan te besteden. Kunnen ze eens wezenlijke zaken aan de kaak stellen in plaats van consumentenprullaria.

 12. Charlie says:

  Provincie heeft al 29 miljoen euro afgeschreven. Maar bestuurders, makelmannetjes en projectontwikkelaars zitten gezellig samen aan tafel en zien toch “winst”.

 13. Charlie says:

  Dat ging dus over Blauwstad in Tegenlicht, aflevering “De Noorderlingen”. Vond het weer een aflevering zonder sterke boodschap.

 14. nhz says:

  @9,12,13:
  net zo’n onbenullige commercial als de uitzending van vorige week over Zeeland dus. Zelde probleem ook, handige jongens die hun zakken vullen met miljoenen aan overheidssubsidie, en je mag er niks van zeggen want dat is ‘zwartkijken’. Onbegrijpelijk dat de VPRO zoiets uitbrengt, je moet de achtergronden weten om te zien wat een verkeerde boodschap er zo gebracht wordt.

 15. Adamus says:

  P.S.: vanavond 20.55 op Ned.2, Tegenlicht op bezoek in de Blauwestad. Hopelijk minder onbenullig dan de aflevering van vorige week over Zeeland (als het door dezelfde club gemaakt is vrees ik één grote commercial om in de Blauwestad te gaan wonen …

  30miljoen afgeschreven, maar het gaat om de lange termijn, “mensen willen alles direct”. Direct gevolg is dat in aangrenzende dorpen (10% te koop) men wel de planten in de tuin is gaan watergeven. Ja ook communisten hebben een tuintje.

 16. nhz says:

  @15:
  ja, het bubbeldenken bij de bestuurders (en bewoners) was evident. Gewoon even wachten, met investeren in vastgoed kun je nooit naast de hoofdprijs grijpen.

  Ook wel heel onnozel om vooral bewoners van Blauwestad aan het woord te laten, die er alle belang bij hebben om de zaak omhoog te praten resp. die er miljoenen aan verdiend hebben (zoals die boer).

 17. KariZ says:

  Zag er wel redelijk uit.

  Jammer dat het zo’n tering eind weg is. 🙂

 18. Adamus says:

  Die boer had er voor gekozen om mee te bewegen.
  Alleen het doordruppelen van de geldkraan, de bootjes, dat liep door stagnatie niet.

  Wel grappig, het meer moet ook voor waterheffing dienen. En wat doet die boer? Die staat met de betonmixer te zwetsen over het aantal m² (8000) beton dat er al ligt 🙂

 19. Adamus says:

  Waterheffing = waterberging

 20. nhz says:

  @18:
  het verhaal meldde het niet, maar ik mag aannemen dat die boer vele miljoenen gekregen heeft voor zijn land. In mijn omgeving betalen ze bedragen van 10-20 miljoen voor een leuk stukje landbouwgrond voor een nieuwe woonwijk, allemaal instant miljonairs die boertjes (voorzover ze het al niet waren, want het is doorgaans een klein clubje dat de grote vissen binnenhaalt).

  Misschien heeft de boer zijn centjes wel fout geinvesteerd in projecten rond Blauwestad die nu niet blijken te lopen; da’s dan jammer maar helaas …
  Een kennis van mij heeft ooit nog overwogen om mee te investeren in die jachthaven, ze zochten toen investeerders.

  Waar dat beton voor diende werd me ook niet duidelijk, is dat voor toekomstige wegen en bebouwing? Of voor versteviging van de waterberging?

 21. nhz says:

  het was te verwachten, maar toch: Trichet maakt nu wel heel duidelijk dat de ECB een speelbal van de politiek is en verre van onafhankelijk. Lekker Uncle Ben achterna met de geldpers …

  Trichet pleit voor groter noodfonds

  Het noodfonds voor eurolanden moet worden vergroot om de financiële stabiliteit in de eurozone te waarborgen. Dat heeft de president van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean-Claude Trichet maandagavond gezegd op een bijeenkomst met journalisten in Frankfurt.

  Trichet riep de eurolanden op tot ,,maximale flexibiliteit” ten aanzien van het Europese noodfonds. De omvang en het bereik van het fonds moeten volgens hem zo groot mogelijk worden gemaakt. De uitspraken van Trichet werden dinsdagmiddag pas vrijgegeven voor publicatie.

  en waarom? zodat failliete staten, banken en huiseigenaars nog langer kunnen doen alsof er niks aan de hand is en de politici en passant de laatste centjes kunnen wringen uit de mensen die niet blind hebben meegespeeld in het pyramidespel.

 22. ll says:

  Trichet weet het ook niet meer, denk ik. Deze situatie heeft nog nooit iemand meegemaakt. Hij laat nu het hoofd hangen naar het IMF. Het is afgelopen, Schluss, finito, Europa ook aan het infuus bij het IMF.

  Het worden beroerde jaren.

 23. ll says:

  En het ergste is dat er nog steeds geen schulden worden afgebouwd, er komen steeds meer schulden bij [ geldpers ].

 24. Simba says:

  http://www.google.com/trends?q=fraude&ctab=0&geo=all&date=all&sort=0

  Als klein land staan we al in de top 5 en kunnen ons meten met de grote der aarde.

  Krijg de indruk dat de huizenmarkt-zeepbel slechts een kleinigheidje is waar mensen zich druk over moeten maken op deze zimbabwaanse Weimar planeet.

 25. Martijn says:

  @nhz

  Wat had Trichet moeten doen dan? Hand op de knip?

 26. Peter2 says:

  @25: Martijn,

  Als je net als ik geloof dat garanties door overheden de kern van het probleem zijn, waardoor zoveel schulden zijn aangegaan, dan is het niet meer dan logisch dat je minder moet gaan garanderen.

  En een noodfonds is in de praktijk het garanderen van de winsten van de eerder aangegane speculaties die nu dus beloond worden. Want de overheden die de garanties geven staan achter in de rij van schuldeisers als de schuldenaren niet volledig over de brug komen. Juist ja, de banken en pensioenfondsen die worden niet meteen gekort. Daarmee wordt het probleem dus erger dan het al is, al is dat niet meteen zichtbaar. Waarom denk je dat de ene na de andere speculatieve aanval op de markt plaatsvind tegen eurolanden, men ruikt bloed en weet dat jij en ik toch gaan betalen. Dus omhoog met die rente, dat mooi extra winst!

  Dus niets doen is wel het minste wat de ECB zou moeten doen om het tij ter goede te keren. Beter nog zou zin om per direct de rente niet langer laag te houden, er is immers al zoveel schuld en daarmee risico aan gegaan.

  Zal dat leuk zijn, en zullen veel mensen en banken door geraakt worden. Maar het einde der tijden of onze beschaving is het echt niet zoals de echte doom denkers ons telkens weer voor de ogen houden als ze weer een graai willen doen uit de algemene middelen (lees onze portemonnee).

  En wanneer houd het op als men door blijft gaan zoals nu? Wanneer gaat met Spanje en België of Frankrijk het mes op de keel zetten om nog meer garanties/gegarandeerde winst los te peuteren?

  Wat is het jou waard om de Euro en Europa tegen de stroom in kunstmatig bij elkaar te houden? Het is niet zo dat ons beleid en de begrotings dicipline ten goede convergeren, of wel soms?

  Heb ik iets gemist?

 27. Peter2 says:

  Ik bedoel natuurlijk:

  “Zal dat NIET leuk zijn, …”

 28. Martijn says:

  @Peter

  De euro op dit moment laten klappen lijkt me geen optie, dan ben je nergens meer.

  Je verhaal is in de droge theorie correct, maar gaat voorbij aan de huidige omstandigheden en de wedijver met de dollar.

  Bovendien zou een klappende euro-zone een enorme berg tumult meebrengen die op geen enkele manier goed is voor het vertrouwen in en de positie van Europa.

  Het schuldenprobleem komt in de kern uit het internationale dollarsysteem en is systemisch. De ECB heeft niet voor niets het monetaire blusmiddel van schuld – goud – openlijk op de balans staan.

  Er wordt in Europa nu dan toch bezuinigd, dat is meer dan in de VS.

  Daarmee praat ik de problemen die er ook hier wel degelijk zijn niet goed en er zit nog een harde dobber aan te komen, maar met het nu klappen van de euro is Europa uitgespeeld.

  En dat terwijl er momenteel steun van Rusland en China is; niet onbelangrijk voor de toekomst.

 29. nhz says:

  @25:
  inderdaad ja: eerst strenge voorwaarden stellen en pas daarna meer geld ter beschikking stellen. Maar het is zoveel makkelijker om eerst met geld te smijten en dan pas over voorwaarden te gaan praten, zo hoef je geen politicus voor de voeten te lopen. Kortom, een overduidelijk bewijs dat hij volledig aan de leiband van de EU kleptocratie loopt.

  @28:
  de euro hoeft niet te klappen, maar een aantal banken moeten klappen. En dat is het probleem, dat moet tot iedere prijs vermeden worden. En dan gaat het echt niet om het spaargeld van de burgers, maar om de belangen van grote spelers zoals de G$ van deze wereld die kapitalen geleend hebben aan de staten tegen een vorstelijke rente en met nul komma nul risico (want alle risico ligt nu bij de EU belastingbetalers).

  En bezuinigd wordt er nauwelijks in de EU, behalve dan op een paar makkelijke posten. Hoeveel belasting betaalt de Griekse elite een jaar na de start van de crisis? Nog steeds zo goed als niks. Hoe staat het met de bankster salarissen en bonussen? Beter dan ooit (uitgezonderd Angl-Irish, wellicht).

 30. FT says:

  Aanvulling op Blauwe stad.

  Tussen de middag op BNR, volgens mij dat economen gebeuren.
  Er was een reportage over Ierland.
  Er was een wijkje gebouwd met huizen van 2.4 Miljoen. “En dat zie je er aan de buitenkant niet aan af”.
  Helemaal niets van verkocht. De kern van het verhaal was dat het geen Ghost-Town mocht worden, want dan kunnen ze helemaal naar nul afschrijven.
  Dus een kleine korting. Toen de prijs was gehalveerd is er 1 huis verkocht. Vervolgens heeft de projectontwikkelaar er ook maar een gekocht/betrokken. Hij had er vervolgens een dagtaak aan om deze huizen niet leeg te laten lijken. ‘s avonds de lampen aan etc.
  Nu was het de sport van de reporter om te raden welke huizen leeg stonden. “Kijk dezelfde lampen, en die gordijnen. Allemaal dezelfde (project) kroonluchters”

 31. nhz says:

  @30:
  goed om te weten waar het EU bailout geld voor gebruikt wordt: kroonluchters in dit soort onzinnige woonwijkjes. Ik ken vergelijkbare verhalen uit de VS van woonwijken met soms meer dan 1000 vrijwel identieke huizen die (bleek achteraf) voor 90% door speculanten gekocht waren en waar bijna niemand echt woonde. Zodra de waarde daalde stopten de speculanten met betalen, en na een paar maanden kon je aan het gele gras, onkruid in de tuin, de muskietenvlagen dankzij het ongebruikte zwembad of de crackdealers in de woonkamer makkelijk zien welk huis in foreclosure was. Je zal maar echt gekocht hebben in zo’n wijk … Ook daar zijn de projectontwikkelaars en banken uitgekocht met belastinggeld, de volgende keer doen ze het dus net zo.

 32. Adamus says:

  “Kijk dezelfde lampen, en die gordijnen. Allemaal dezelfde (project) kroonluchters

  Made in China, daar hebben ze al ervaring.

 33. Martijn says:

  (Off-topic – blonde god)

  http://misdaadjournalist.web-log.nl/files/wilders-verklaring-nw.pdf

  Wat we er van moeten denken..?

 34. Adamus says:

  Juist ja, de banken en pensioenfondsen die worden niet meteen gekort. Daarmee wordt het probleem dus erger dan het al is, al is dat niet meteen zichtbaar

  Niet zichtbaar, maar zij zijn de black box. Wat zal daar uiteindelijk inzitten?

 35. Adamus says:

  Het salaris van de beheerder is in ieder geval een component.

 36. Adamus says:

  Martijn Zegt:
  14 December 2010 om 8:07 pm
  @nhz

  Wat had Trichet moeten doen dan? Hand op de knip?

  Hij heeft geen knip,daar zit hem de kneep. Er wordt een greep gedaan in andermans toekomstige inhoud van de beurs. Ongehoorde brutaliteit. Jammer is dat niet de klasse gepakt wordt die de barricaden op gaan, maar de klasse daarboven; degenen die nog niks doorhebben en zowiezo niet de straat op gaan, maar komende zomer weer naar Italië of zoiets.

 37. Bradley says:

  luminous skin care vancouver

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*