‘Woningmarkt vast door Donner’

De woningmarkt komt verder op slot te zitten door maatregelen van minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken.

zie ook: Dutch show how not to run housing policy

Dat betoogde de advocaat van de Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam donderdag in de rechtbank in Den Haag tijdens het kort geding dat deze partijen hebben aangespannen tegen de Staat.

zie ook: Donner heeft tophypotheek

Donner heeft besloten dat verhuurders in tien regio’s met een schaarse woningmarkt 15 of 25 punten extra mogen tellen in het woningwaarderingsstelsel. Daardoor kunnen de huurprijzen van sociale huurwoningen 72 of 125 euro stijgen.

De advocaat citeert de Amsterdamse wethouder van Wonen, Freek Ossel. ‘De huren gaan pas omhoog op het moment dat je gaat verhuizen. Dat betekent dat mensen blijven zitten.’

Andere bezwaren van de beide clubs tegen de nieuwe huurregels zijn dat tienduizenden sociale huurwoningen door de prijsverhoging in de vrije huursector terechtkomen. Woningen vallen vanaf een bepaalde huur namelijk in de geliberaliseerde huurmarkt. Gemeentes krijgen dan minder vat op het spreiden van inkomens in die gebieden.

Volgens de raadsman is het in de wet helemaal niet toegestaan om zomaar extra punten toe te kennen op basis van andere zaken dan kwaliteit van de woning zelf. Wil de minister dat veranderen, dan is daar volgens de raadsman een wetswijziging voor nodig. Maar volgens de advocate die optrad namens de Staat, biedt de wet daar wel degelijk ruimte voor.

Lees verder op de site van AT5

Share Button

48 Reacties

 1. tufkaj Zegt:

  Weet niet of mensen blijven zitten. Denk wel dat ze hun woning aanhouden. De vraag naar hun woning (illegaal onder verhuurd) wordt immers nog groter.
  Sociale woningen leken sowieso altijd al alleen terug in het bestand te komen bij overlijden, maar hier wordt de boel niet beter van nee.

  Maar goed, de starter pak je er wel mee en die wilde Donner nu juist de koopmarkt opjagen. Plan zal dus wel slagen in zijn optiek.

 2. xenobinol Zegt:

  Donner heeft volgens mij nog nooit een verstandig plan gerealiseerd. De man is echt knettergek (om het even in PVV termen te houden 🙂 )

  Ik begrijp in ieder geval dat de man zich tot over zijn oren heeft laten financieren door de bankmaffia… de vraag die dan rijst is deze… voor wie werkt Donner eigenlijk? Voor de burger of de maffia? Ik heb er zo mijn idee over… Wiens trekpop is Piet Hein Donner?

 3. AVE Zegt:

  Die Donner. Hij weet toch altijd weer mooi het nieuws te halen met allerlei “reparatiewetgeving”. Maar dan ten voordele van de Staat als instituut, de werkgever als patroon of de woningverhuurder als principaal.
  Ik vind hem een kruidenier “pur sang”, die kans zag het edele ambt van winkelier in “”Koloniale Waren” om te toveren tot “superambtenaar” in persoon.
  Deze leunstoelgeleerde had in weldenkend Nederland in 1948 zijn beste tijd al gehad en toch ziet het CDA kans om hem, juist hem, weer naar voren te schuiven voor een beleidsfunctie!
  Ik weet niet wie onder de lezers van dit blog nog CDA stemmen, maar met zulke types wordt in de partij wordt het CDA niets meer. Dat zou ik ook helemaal niet erg vinden.
  Ik ben wellicht een beetje masochistisch, maar wat zou ik graag een weekje met deze man mee mogen lopen en zien wat hij presteert!
  Ik heb zo het vermoeden dat mijn sluimerende drang om te emigreren dan weleens heel erg acuut zou kunnen worden.

 4. Steven Zegt:

  blijft grappig die redenering van die man. In plaats van dat de prijzen gewoon zakken van koopwoningen en huren daarmee ook zodat iedereen goedkoper woont, wil ie gewoon de huren verhogen. Wie of wat wil hij daar mee dienen? (wij weten het wel natuurlijk)

 5. deutsche Mark Zegt:

  Ik las in dit verband werkelijk, dat Rutte maar 90k€ hypotheek heeft.
  Die woont toch nog “oben bei Mutti”?
  Heb je daar in NL ook al poen vd bank voor nodig?
  ….of heb ik iets verkeerd begrepen?

 6. deutsche Mark Zegt:

  Die 1,2mln hypotheek van Donner, hoeveel x de Balkende-norm is dat eigenlijk?

 7. Juan Belmonte Zegt:

  @artikel

  Prof Dr Ir Hugo Priemus heeft hier een heel heldere visie op die tot de logische rederneringen behoort.

  huizenmarkt-zeepbe…e-nhg/#comment-89318

  Juan steunt trouwens (nog steeds) posingen om scheefhuurders, mensen die subsisie ontvangen op wonen, terwijl ze prima zonder kunnen, hun opgebouwde rechten te korten. Onnodige subsidies.

  Net als de minister zelf, de beste man zal HRA ècht niet nodig hebben, maar heeft op zijn leeftijd nog steeds een Hypotheek om belastingen te drukken.

  Legaal, logisch en tijd om als laakbaar te bestempelen.

 8. Steven Zegt:

  aan Deutche Mark
  dat zijn twaalf netto jaarlonen van hem op zijn minst: dus die heeft ie al voor niets gewerkt als ie niet “ingrijpt” 🙂

 9. Scheefwoner Zegt:

  Donner heeft 1,1 miljoen hypotheek op een huis dat in 2005 (op de top) euro 920000 kostte. Stel dat dit huis zo’n 10% gezakt is naar euro 828000 dan heeft hij toch een aanzienlijk stukje onderwaarde.

  Moet die straks zelf ook nog tot 67 jaar blijven werken. Zitten we nog 4 jaar met deze CDA coryfee opgescheept.

 10. Mr. B Zegt:

  Alles om de huizenmarkt zo traag mogelijk in elkaar te laten vallen. Ik snap het wel. Als hij het niet doet dan staan we zo in de schijnwerpers van de Moody’s etc van deze wereld.

  Ze zijn haastig opzoek naar slachtoffers voor al die kartonnenuithangbordjes in de straten. (en de rest van de shit waar we in zitten)

  Ik hoop niet mee te maken dat meneer Donner zijn (woon)onderdanen ooit toe zal schreeuwen: Ramming Speed !

  http://www.youtube.com/watch?v=WXh1tW16V-8

 11. Ralph Zegt:

  En opeens is iedereen hier tegen marktwerking omdat het over huurwoningen gaat, typisch…Ik zou gehakt maken van die advocaat van de Woonbond, dit gaat gewoon door.

 12. Nico de Geit Zegt:

  Als ik Donner zie en zijn bewegingen heb ik sterk de indruk dat de man een psychische aandoening heeft.

 13. AVE Zegt:

  Hij, Donner, wordt nu de Raad van State ingeloosd (anderen worden er ingesluisd). Het kabinet en de PVV wilden hem kwijt?

 14. Steven Zegt:

  aan Nico de Geit

  verbergen van zijn eigen onkunde met een zweem van alwetendheid en wijsheid (god..)

 15. Steven Zegt:

  aan Ralph

  Huren gaan al jaren omhoog (hoger dan inflatie): Als de huizenprijzen zakken, moeten de huren omlaag en niet omhoog. Ik zit hier in een betonnen appartement uit 1985 en betaal 506 euro per maand (is al lang af betaald en betaal dus de salarissen van de wbv) . Is gewoon genoeg. Als hij mensen als ik wil laten betalen voor zijn huis van een miljoen o.a kan ie de pot op.

 16. Dawg Zegt:

  Ralph,

  Zou het? In en situatie waarin woningprijzen opgedreven zijn door overmatige kredietverlening, een sado masochistisch ruimtelijk ordeningsbeleid en ballletje-balletje tussen gemeenten, projectontwikkelaars en bouwondernemingen is marktwerking een eufemisme voor het uitmelken van de woonconsument. En nu de koopmarkt dan eindelijk in elkaar begint te zakken, moet de huurder er ook maar aan geloven zeker? Eerst maar eens de markt echt z’n werk laten doen. Tot die tijd heeft is de scheefwoner niet meer dan een uitvinding om nog even door te kunnen gaan met uitmelken.

 17. tufkaj Zegt:

  Ralph,

  ik ben overtuigd voor marktwerking, ook in de huursector. Dit is alleen net zo’n marktwerking als wanneer de vastgestelde prijs van een brood of pak melk wordt verhoogd. Geen marktwerking dus.

  Geef de hele markt maar gewoon vrij wmb en geef wat subsidie aan de mensen die anders echt nergens kunnen wonen. En met een subsidie mag je NOOIT winst maken door te speculeren op een bepaalde markt. Doe je dat wel, dan verreken je de winst met de verkregen subsidie. Voor de rest geen subsidie, opdrijving- of laag houden van prijzen in koop of huur wmb.

 18. Nico de Geit Zegt:

  Ik betaal € 950,– huur. Mooi huis hoor, van een pensioenfonds. Maar, als er hier niet veel meer te verdienen valt dan ben ik niet van plan mijn spaargeld op te maken aan huur.

  Ik kan dan beter naar een betaalbaar land verkassen. Als veel mensen hun inkomen zien dalen zullen de verhuurders mee omlaag moeten om leegstand te voorkomen.

 19. Long Time Lurker Zegt:

  Jullie zouden eens moeten kijken wat het kost om een pandje in Amsterdam te huren. Minimaal 1000 euro. Terwijl er naast je iemand zit met sociale huur voor 150.

 20. Nico de Geit Zegt:

  Long Time Lurker:
  Jullie zouden eens moeten kijken wat het kost om een pandje in Amsterdam te huren. Minimaal 1000 euro. Terwijl er naast je iemand zit met sociale huur voor 150.

  Als de persoon die 1000 euro betaalt zijn biezen pakt, hou je een land vol armen over.

  Toekomst van Nederland: Heel veel oude mensen, mensen uit de derde wereld die erg vaak leven van een uitkering, een miljoen zieken, een meer dan failliete overheid, tel uit je winst.

 21. Juan Belmonte Zegt:

  Long Time Lurker: Jullie zouden eens moeten kijken wat het kost om een pandje in Amsterdam te huren. Minimaal 1000 euro. Terwijl er naast je iemand zit met sociale huur voor 150.

  Waarnaast (het is druk in Amsterdam) weer iemand woont die maximaal leent om met HRA maximaal belasting te drukken, terwijl-i dat niet nodig heeft.

  huizenmarkt-zeepbe…rzien/#comment-55492
  De 10% hoogste inkomens hebben HRA helemaal niet nodig en soeperen 30% van het HRA budget op.

  Om het voorbeeld maar door te trekken 🙂

 22. Juan Belmonte Zegt:

  Men zou denken, met een weldenkende liberale regering plenty opportunity om kunstgrepen, met bijbehorende regelgeving, administrate en kans om misbruik af te schaffen, en er lijkt wel een cunning plan om dat te doen maar het komt nog niet echt uit de verf.

  De Voorlopige visie is – Voorlopig géén visie op de woningmarkt.

  Maar al die andere partijen die zo hard schreeuwen houden ook de keutel in 😛
  VISIE van de NVM: huizenmarkt-zeepbe…-hoog/#comment-89020
  VISIE van de VEH: huizenmarkt-zeepbe…-hoog/#comment-89021
  VISIE van de regering: huizenmarkt-zeepbe…-hoog/#comment-89022

 23. Mr. B Zegt:

  Long Time Lurker: Jullie zouden eens moeten kijken wat het kost om een pandje in Amsterdam te huren. Minimaal 1000 euro. Terwijl er naast je iemand zit met sociale huur voor 150.

  Eigenlijk kan ik niet geloven dat iemand een huur kan hebben van €150. Je bent minimaal met aftrek H.S. € 350 kwijt. En als je dan € 950 krijgt overgemaakt komt dat meer in de buurt.

  Het lijkt wel of er vergeten wordt dat een dak boven je hoofd een recht is. En dat redelijk betaalbaar zou moeten zijn net als brood en melk.

  Ojee over een paar jaar een bubbel in brood en melk ? 😉

 24. Bug Zegt:

  Mr B

  Nou volgens mij heeft vrijwel iedereen in Nl een dak boven zijn/haar hoofd. Op die 18000 onbedoelde probleemzoekers na dan.

  Waarom je betaalbare melk nodig hebt weet ik niet of je moet een kalf zijn.

 25. Dawg Zegt:

  Long Time Lurker,

  Je had ook Jan Modaal kunnen noemen. Zit met z’n 33.000 precies op de door Donner vastgestelde grens. Na aftrek van de inkomstenbelasting (rekening houdend met algemene- + arbeidskorting) houdt ie netto 2000 per maand over. Is als het aan Donner ligt toch echt een scheefwoner als hij 600 euro per maand (= 30% van zijn netto inkomen) aan huur betaalt voor z’n WBV woning.

 26. Mr. B Zegt:

  Bug: Mr BNou volgens mij heeft vrijwel iedereen in Nl een dak boven zijn/haar hoofd. Op die 18000 onbedoelde probleemzoekers na dan.Waarom je betaalbare melk nodig hebt weet ik niet of je moet een kalf zijn.

  O sorry een betaalbare woning dan. En niet voor de helft van je inkomen of bij kopen een heel inkomen. Dan wordt je gewoon uitgemelkt.

  Oja en waar je melk voor nodig hebt. Jij als welvarend persoon niet. Maar er zijn mensen die graag wat extra vet zouden willen hebben in de wereld. Misschien komt die tijd hier ook nog wel eens terug als we het laten verkloten.

 27. Adamus Zegt:

  Bug bedoelt natuurlijk het “witte gif”. 🙂

  Waarvan de de echte kosten ook heel sociaal op meute wordt afgewenteld.

 28. dr.t Zegt:

  Aan de bovenkant komen er nu wel meer huurwoningen bij omdat eigenaren nu eerder een woning te huur durven aan te bieden.
  Gaat niet lukken onder de sociale huurgrens.
  Je zit dan vanaf dag een aan de huurder vast, contract of geen contract.
  Deze persoon vraagt een puntentelling aan en voila de rest van je leven kan je iemand susidiëren.
  Maar het gaat me om het eerste punt, denken jullie dat er meer woningen te huur aangeboden zullen worden?

 29. lorenzo Zegt:

  on-topic: speciale maatregelen op schiphol vanwege de drukte nu en komend weekeinde.
  Wat hebben we het toch goed met z’n allen , laten we er vooral van genieten , heeerlijk.

  ps. de overheid zal ons ook weer zien dringen op de luchthaven. Voor een weekje…..

 30. dr.t Zegt:

  Scheefwoner Zegt:
  13 October 2011 om 9:30 pm (Quote) (Reply)

  Donner heeft 1,1 miljoen hypotheek op een huis dat in 2005 (op de top) euro 920000 kostte. Stel dat dit huis zo’n 10% gezakt is naar euro 828000 dan heeft hij toch een aanzienlijk stukje onderwaarde.

  Moet die straks zelf ook nog tot 67 jaar blijven werken. Zitten we nog 4 jaar met deze CDA coryfee opgescheept.

  De Donners behoren al eeuwenlang tot de regenten.
  Dacht je nu echt niet dat hij zo’n woning niet tien keer kan afbetalen zonder met zijn ogen te knipperen?

 31. Klaas Zegt:

  De grote klap die niet komt (aldus Bob Maas)

  Luchtbel knapt
  De luchtbeltheorie knapt in mijn ogen als een luchtbel. Behoudens een rampscenario dat niet direct voor de hand ligt, is voor het knappen van de vermeende luchtbel op de woningmarkt geen oorzaak aan te wijzen. Ondertussen wordt de markt door de ongenuanceerde berichtgeving hierover negatief beïnvloed en kunnen mensen er door op het verkeerde been worden gezet. Kwalijk vind ik dat.

  http://peilinghypotheekrenteaftrek.blogspot.com/

 32. Jaap Zegt:

  Nog een reden om Nederland te verlaten.

 33. Scheefwoner Zegt:

  @ dr.t

  Tuurlijk weet ik dat. Is als humor bedoeld maar je bent misschien een te serieus persoon. Laat Donner maar lekker zijn korting op de IB pakken via dit zieke systeem. Ik pak mijn korting wel op andere manieren. In een samenleving als de Nederlandse moet je op alle fronten proberen zo min mogelijk belasting betalen en daar te profiteren waar mogelijk.

  Intellect en kapitaal geven tenslotte het goede voorbeeld.

 34. Olaf Zegt:

  @25 Dawg

  Van 33k bruto hou je echt geen 2000 euro netto per maand over in dit land. Was het maar waar.

 35. Bug Zegt:

  Adamus

  Ik hoor het al je weet het goedje op de juiste waarde te schatten.

  Flink aantal mensen met vage klachten geadviseerd het maar even te laten staan. Regelmatig met goede resulaten.

  Maar Mr B wil het graag doneren aan de hulpbehoevenden in de derde wereld alwaar 60-80 % van de bevolking wat problemen met de vertering van lactose (intolerant). Fijne vent.

  Wel erg lekker vooral de ouderwetse volle melk waarvan je de room af kon scheppen met een beetje suiker erop. Vet en zoet LEKKER.

  Olaf

  Van 33k bruto hou je echt geen 2000 euro netto per maand over in dit land. Was het maar waar.

  Een beetje scheeflener wel hoor 🙂

 36. ll Zegt:

  Tja, heb je alles gehad krijg je dit nu 🙂

  Erfproblemen…….

  telegraaf.nl/overg…___.html?sn=overgeld

 37. Dawg Zegt:

  Olaf,

  Ik heb m’n berekening nog eens nagelopen, maar kom op ‘t zelfde resultaat:

  Over de eerste € 18.628 betaal je 33% IB. Dat is dus € 6.147.

  Over de daaropvolgende € 14.372 (= € 33.000 – € 18.628) moet je 41,95% afdragen = € 6.029

  De algemene heffingskorting bedraagt in 2011 € 1987 en de arbeidskorting € 1.574.

  Af te rekenen met de fiscus:

  € 6.147 + € 6.029 – € 1987 –
  € 1.574 = € 8.615

  netto per maand:
  (€ 33.000 – € 8.615):12 =
  € 2.032

  financieel.infonu.…ven-en-schijven.html

 38. BalancedView Zegt:

  @Dawg

  Je houdt iets minder over, met name door pensioenpremie die je betaalt. Afhankelijk daarvan tussen de 1800-1900 p.m.

  http://www.loonwijzer.nl/home/brutonetto

  @artikel

  Ik vind de kop “Woonmarkt vast door Donner” echt veel te veel eer voor dhr. Donner. Als je dan toch de koppeling wil maken is “Donner houdt woonmarkt op slot” beter. Maar dat is just my 2 cents.

 39. Dawg Zegt:

  @40 BalancedView

  Is juist, maar die 33.000 is belastbaar inkomen. Daar hoort een iets hoger bruto inkomen bij.

 40. ll Zegt:

  De volgende die in de problemen komen, de verzekeraars.

  Het spaargeld van de spaarhypotheken is daar nu echt niet veilig meer, het spaargeld bij een verzekeraar valt n.l. NIET onder het depositogarantiestelsel…..

  telegraaf.nl/overg…aren_populair__.html

  Trouwens maar 8 miljard ? Er waren toch schattingen van 60 miljard……… 😉

 41. Mr. B Zegt:

  @Bug

  Gelukkig vindt je me nog een fije vent. Dacht ff dat je boos op me was geworden. :-p

  @ ll

  Hoogts vrijopneembaar spaargeld in Nederland:

  Centraal Beheer 2.95%

  Delata Lloyd / Ohra 2,90%

  Aha …

 42. xenobinol Zegt:

  ll:
  De volgende die in de problemen komen, de verzekeraars.

  Het spaargeld van de spaarhypotheken is daar nu echt niet veilig meer, het spaargeld bij een verzekeraar valt n.l. NIET onder het depositogarantiestelsel…..

  telegraaf.nl/overg…aren_populair__.html

  Trouwens maar 8 miljard ? Er waren toch schattingen van 60 miljard………

  Vorig jaar al mijn polissen afgekocht… Kost je wat maar dan hou je nog eens wat over 🙂

 43. Bug Zegt:

  Il

  Zijn bij beleggingshypotheken de aandelen niet de eigendom van de Hypotheekgever ?

 44. Bug Zegt:

  Mr B

  Nee hoor ik ben niet boos op je alleen als je nog een keer je tong naar me uitsteekt zet ik er een knijper op.

 45. nhz Zegt:

  tufkaj: Weet niet of mensen blijven zitten. Denk wel dat ze hun woning aanhouden. De vraag naar hun woning (illegaal onder verhuurd) wordt immers nog groter.

  in sommige steden is de onderverhuur van dit soort woningen naar schatting 20%; misschien kan het nog hoger dankzij Donner 🙁

  xenobinol: Donner heeft volgens mij nog nooit een verstandig plan gerealiseerd.

  hij zorgt anders heel goed voor zichzelf, met zijn hypotheek van pakweg een miljoen.

  Ralph: En opeens is iedereen hier tegen marktwerking omdat het over huurwoningen gaat,

  de typische absurde Ralph opmerking, is het ineens ‘marktwerking’ als je met het puntensysteem en de kosten sjoemelt in een 100% nep-markt.

  Long Time Lurker: Jullie zouden eens moeten kijken wat het kost om een pandje in Amsterdam te huren. Minimaal 1000 euro. Terwijl er naast je iemand zit met sociale huur voor 150.

  150 euro huur? daar heb ik nog nooit van gehoord, het minimum is volgens mij iets van 280. Of praat je over de huur van een garage?

  Klaas: Behoudens een rampscenario dat niet direct voor de hand ligt, is voor het knappen van de vermeende luchtbel op de woningmarkt geen oorzaak aan te wijzen.

  Bob Maas heeft duidelijk niks van bubbles begrepen (maar dat wisten we al…). De meeste bubbles ploffen zonder direct aanwijsbare oorzaak, net als een overrijpe zeepbel vroeg of laat ploft.

  Dow Jones: Toch wel frappant dat die man steeds de randjes van de rechtsstaat aftast – en er vaak overheen dreigt te gaan – om de huizenprijzen kunstmatig hoog te houden en tijd te rekken.

  Piet Hein leeft nog in de tijd dat de Donners het recht wáren, in plaats van alleen ambtenaren die de grenzen aftasten.

  Bug: Maar Mr B wil het graag doneren aan de hulpbehoevenden in de derde wereld alwaar 60-80 % van de bevolking wat problemen met de vertering van lactose (intolerant). Fijne vent.

  B wil graag de farma maffia spekken, want als het meezit kun je die mensen dan levenslang dure pillen aansmeren (op kosten van de NL belastingbetaler, als het even meezit).

  Scheefwoner: Leuk stukje, fictieve woz waarde. Doet mij een beetje denken aan de fictieve rendementsheffing van 4%. Die haal ik bij de spaarbank ook niet maar ik word er wel voor belast. Ben benieuwd hoe snel de belasting er bij zal zijn als de rente door Basel 3 omhoog zal gaan. Dan zal er wel snel een aanpassing naar boven zijn

  Slim bedacht nietwaar, door Woutertje Bos? Dat zal de oude kapitalisten leren, spaargeld op de bank wordt jaar op jaar afgestraft. Nee, je kunt veel beter zo’n echte PvdA socialist zijn met tophypotheek, dan betaal je geen cent maar krijg je juist ieder jaar kapitalen terug van de overheid. Jammer alleen voor Woutertje en consorten dat deze ordinaire diefstal op lange termijn niet houdbaar is, want het spaargeld is de enige echte basis van de polderhypotheken.

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.