Huiver voor aanscherping code tophypotheken

Demissionair minister Jan Kees de Jager is er nog niet van overtuigd dat het een goed idee zou zijn om de gedragscode voor het verlenen van tophypotheken aan te scherpen. Hij liet dat dinsdag merken in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik had De Jager naar de Kamer geroepen omdat de code volgens hem niet functioneert. De code bepaalt dat banken in principe geen hogere hypotheek verstrekken dan 4,8 keer het jaarinkomen. Dat is om mensen te beschermen tegen het aangaan van te hoge schulden.

Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is gebleken dat in het verleden niet alleen DSB Bank maar ook de Postbank vaak te hoge leningen verstrekte. De AFM heeft daar boetes voor uitgedeeld. GroenLinks, SP en de PvdA zijn bezorgd over de overkreditering.

Hans Hoogervorst, voorzitter van de AFM, pleitte vorig jaar al eens voor een verbod op tophypotheken, maar daar wilde het kabinet niet aan. Dinsdag zei De Jager dat hij met de AFM bekijkt of een aanscherping van de code nodig is. Maar als er niet meer van de code mag worden afgeweken, heeft dat nadelen voor starters op de woningmarkt die meer willen lenen omdat ze een goede baan hebben met goede financiële vooruitzichten.

bron: Telegraaf.nl

Share Button
Tagged with: , ,
61 comments on “Huiver voor aanscherping code tophypotheken
  1. Mart says:

    “Maar als er niet meer van de code mag worden afgeweken, heeft dat nadelen voor starters op de woningmarkt die meer willen lenen omdat ze een goede baan hebben met goede financiële vooruitzichten.”
    Hoe komen ze bij die onzin? Waarom een starter met nog meer ellende opzadelen? Dit beleid kun je als crimineel beoordelen. Als ik nu als starter in de markt zou stappen zou ik zeker 50% onder de vraagprijs bieden. Waarom die tophypotheek? Om al die mensen met een woning en te hoge hypotheek uit de wind te houden? Het heeft dus geen nadelen voor de starter (die heeft geen hypotheek) maar alleen nadelen voor de gevestigde huiseigenaar. Maar dat weet de Jager ook heel goed, alleen hij wil ook het maximum voor z’n pandje vangen die hij ook veel te duur kocht.

  2. Hugo says:

    ‘De AFM heeft daar boetes voor uitgedeeld.’

    De jager snapt dat dit handhaven een goed verdienmodel voor de overheid is. Enige wat nog nodig is dat de AFM hogere boetes op kan gaan leggen. Uiteraard gaan de opbrengsten van die boetes de schatkist in en niet naar de gedupeerden.

  3. nhz says:

    @2:
    goed verdienmodel ho maar. Weet je hoe hoog die boetes zijn? Alleen al de administratie en proceskosten zijn al hoger dan wat ze vangen … vandaar dat geen enkele bank daar wakker van ligt. Moet minstens 100x hoger die boete, dan gaan ze nadenken. En bij staatsbanken zoals ING en ABNA gewoon het management kaalplukken, in plaats van vestzak-broekzak grappen met belastinggeld.

  4. Hugo says:

    @3

    ‘Weet je hoe hoog die boetes zijn? ‘

    Daarom tik ik in reactie 2 dat de boetes omhoog moeten. I

    Daarnaast stelde ik ook dat de boetes naar de schatkist gaan ipv de gedupeerden. Oftewel belastingverhoging aangezien dat volgens de dames en heren politici bezuinigingen zijn. Management kaalplukken zal niet gebeuren, overheid heeft uitvoerende krachten nodig. Ze zullen uiteraard wel meer via de IB & huizenbezit belasting gaan betalen. Sommige zijn nu eenmaal wat duurder dan stadswachten. Mij trouwens benieuwen hoeveel een stadswacht aan boetes moet binnenhalen om een voldoende van de juf bij het beoordelingsgesprek te krijgen.

    Langzaam via het collectief het collectief wezenlijk veranderen is (op een revolutie na) onmogelijk. D66 is uiteraard een goed voorbeeld. Even de huizenmarkt erbij om nog enig sinds ontopic te blijven 😉 Over de HRA wordt ook al langer gepraat dan ie bestaat. Gelukkig is er een uitstekende manier om je te wapenen tegen de (steeds verder uit de hand lopende) moral hazard van het collectief.

    Blijft toch raar van wat we onszelf (als individu) via het collectief aandoen.

  5. Mark1 says:

    De makelaars zijn flink aan het lobbiën voor hun eigen business. In dit artikel op NU.NL zijn de bankdirecteuren weer aan de beurt: http://www.nu.nl/economie/2224798/huizenmarkt-kan-weer-inzakken.html

  6. Mark1 says:

    Overigens wel interessant om te zien hoe er op bovenstaande artikel wordt gereageerd in de Telegraaf. Voor een rechtse krant wordt er door de lezers best wel negatief gedaan over aflossingsvrije tophypotheken. Er is nog hoop!

  7. Okkie says:

    @Hugo

    Mensen die bewust voor een te hoge hypotheek hebben gekozen zie ik niet als gedupeerden. Als mensen goede vooruitzichten hebben, kunnen ze ook een paar jaar sparen zoals in andere landen de normaalste zaak van de wereld is.

  8. adamus says:

    terug naar Nijenrode die de Jager en de ophaalbrug niet meer neerlaten.

  9. adamus says:

    Gelukkig is er een uitstekende manier om je te wapenen tegen de (steeds verder uit de hand lopende) moral hazard van het collectief.

    meedoen?

  10. Patrick says:

    @1 Spijker op de kop Mart.

    Nou maar hopen dat dat besef eindelijk eens doordringt tot buiten dit soort forum-websites…

    Vooralsnog zijn t de starters die nog naar hartelust kopen en de NVM overeind houden…

  11. Patrick says:

    @9 Adamus,

    Ik moet eerlijk bekennen dat ik t soms ook overweeg 🙂

    Gewoon een lekkere dikke tophypo, en dan lekker mee kermen met de rest van de zielige huiseigenaren. En ondertussen lekker ruim wonen.

  12. adamus says:

    JK de J heeft een appartementje van 300K in Rotterdam, voor een vrijgezel valt het wel mee.
    € 131.124,85 salaris

    Als “ondernemer” verdiende hij veel meer?

  13. floor says:

    @12 dacht dat ie net als Rutte nog bij zn moeder woonde.

  14. adamus says:

    nee Floor, Mark’s moeder doet de was en JK eet zondagmiddag een soepje en puddinkje in Zeeland.

  15. adamus says:

    Patrick ruim wonen is wel leuk nu de zon schijnt, alleen al dat poetsen en onderhoud.

    Meestal is in de stad wonen en een akkertje buiten leuker. Wat mij betreft.

  16. adamus says:

    Vooralsnog zijn t de starters die nog naar hartelust kopen en de NVM overeind houden…

    is het echt zo? Ik verbaas me daar echt over. Maar het wordt natuurlijk allemaal over 30 jaar uitgesmeerd en de helft hoef je niet eens af te lossen. 2 x 4 dagen werken, paar kinderen, schaal 10 overheid en een huis kopen van 260K casco schijnt geen probleem te zijn. Ze liggen er geen nacht van wakker.

  17. Patrick says:

    Ze zijn naïef Adamus. Ik ken ze in mijn omgeving: “vlug kopen nu, de prijzen gaan weer stijgen” en “onze vrienden wonen in een 400K huis, dat willen wij ook” en “op de lange termijn stijgen huizenprijzen altijd, dit is een kans”.

    Ik zweer t je, ik hoor het op de feestjes en eerlijk gezegd spreek ik t niet meer tegen.

    Kansloos.

    Deze categorie gaat pas leren als ze in de schuldsanering terechtkomt.

  18. Patrick says:

    “een puddinkje in Zeeland”

    🙂

  19. Hugo says:

    @Okkie

    Ik heb even geprobeerd op te sparen tegen de stijgende huizenprijzen. Dat was ten tijde van de hyperinflatie in huizen. Ik ben me toen wat in de materie gaan verdiepen en denk dat me heeft gered van bubble denken/leven en vasthouden aan eigen onafhankelijkheid. Gezien de propaganda vanuit de overheid en overige media + ook nog eens van ‘onafhankelijk’ goedgekeurde instanties en banken DE go krijgen is natuurlijk, los van de sociale druk, lastig te weerstaan.

    De mensen die het spel echt doorhadden zijn met de buit vertrokken of hebben niet meegedaan. Uiteraard zijn er een aantal ‘slimmen’ die de klap niet zagen aankomen & nu hangen (niet de TBTF). Graag wat meer straf dan WSNP voor die lui. Velen zijn echter gewoon slachtoffer van het ‘roofdier systeem’. Die van ‘ik heb de $geldpers, propaganda systeem & een mega leger, jij lekker niet’. Dus dokken maar.

    Mijn keuze was mezelf ‘vrijgekopen’ van mijn studieschuld ipv een huis er bovenop financieren. Ik zie met lede ogen aan dat ik nu ‘gepakt’ wordt door de overheid, maar ja die heeft andere belangen. Was uiteraard te verwachten de overheid doet er, net zoals elke organisatie, alles aan om te groeien / overleven. Helaas heeft de overheid het monopolie op geweld. De rest draait op vrijwilligheid. Overheden zijn altijd het probleem geweest en zullen dat altijd blijven. Het is irreeel om te verwachten dat het voor moral hazard gevoelige collectief ‘koers’ veranderd voordat het veel te laat is. Zoals ik aangaf is er gelukkig een uitstekende manier om je te wapenen tegen het collectief.

    Hoe dan ook kan deze giga ponzi niet veel langer in stand worden gehouden. Demografie is de belangrijkste reden naast de 100% mondiale penetratie (letterlijk en figuurlijk) van de $$$printingpress. Alle staatsgaranties aan de burgers moeten betaald gaan worden. Mij benieuwen of al het vee voor die tijd is gechipt. Zo niet worden we weer een aantal generaties vrij.

  20. Hugo says:

    @9 (adamus)

    Adamus, ga vooral aandelen en 30 jarige staatsobligaties kopen. Een aflossingsvrije tophypotheek zou je ook wel staan. Dat deeltje verplichte aflossing uiteraard in aandelen stoppen. Allicht wat in GLD om echt zeker te zijn.

  21. Hugo says:

    @11

    Dacht ik ook, ben overgestapt op fysiek goud kopen.

  22. Get a Life! says:

    However, the intelligent investor avoids investing in gold directly, with its high storage and insurance costs;instead, seek out a well-diversified mutual fund specializing in the stocks of precious-metal companies and charging below 1% in annual expenses. Limit your stake to 2% of your total financial assets

  23. adamus says:

    Hugo, ik een huis kopen in NL?
    Never. Meedoen is voor anderen. Ook wilgenteentjes doen het op de Duitse akker goed.
    Komende winter maar weer een paar honderd meter Weidengeflecht maken.

  24. adamus says:

    22

    2%, waarom zo weinig.

  25. bigD says:

    Sinds wanneer trekken banken zich wat aan van de bankcode? Banken doen alleen wat hen het rijkste maakt gewogen naar risiko. En in die risiko-analyse wordt ook overheidssteun meegenomen.

  26. Jasper says:

    Ik heb samen met mijn vriendin meer dan een jaar geleden besloten om te gaan kijken naar huizen.
    We begonnen te kijken wat de banken ons zouden lenen volgens online rekenentools met ons gezamelijk bruto jaarinkomen van 65k, wat ongeveer op 300k neer kwam. We dachten de kosten van onze studieschuld (500 euro per maand) weg te kunnen strepen tegen het feit dat we geen auto (nodig) hebben en altijd op de centen letten.
    Wat deze rekentools echter niet meenemen zijn de stijging in andere woonlasten t.o.v. huren: OZB, hogere energierekening, eigen woningforfait, overleidingsrisicoverzekering, woningonderhoud.
    Even goed narekenen dus, en toen kwamen we op een maximum van 270k.

    Echter dachten we ook na over het economisch tijdperk; wat als vanwege de crisis de kosten van andere lasten (levensonderhoud, zorg) meestijgen met ons salaris: dan kun je nooit sparen voor meubilair, keuken, trouwerij of een mooie vakantie. Maximum bijgesteld naar 250k.
    Toen bedachten we dat we over een paar jaar ook wel kinderen willen en daar beiden een dag in de week voor in willen leveren.
    Maximum hypotheek bijgesteld: 210k. Dan hebben we nog niet eens de kosten meegerekend van een kind.
    We zijn maar gestopt met het bijstellen van onze berekening. Misschien dat het allemaal wel meevalt, maar dan neem ik zo een grote beslissing liever pas als ik daar ook in vertrouw. Misschien dat het allemaal echt zo erg is, in dat geval zitten we prima in ons net te krappe huurappartement.

  27. Seroxat says:

    Voor 180 gram goud:een (vakantie) huisje in Duitsland op 1104.00 m² grond.

    http://www.immo-markt.com/objekt.php?id=986

  28. nhz says:

    @12:
    hij had wel enkele tientallen medewerkers in dienst, anderzijds hoorde ik nogal klachten over onderbetalen dus dan moet je raden of hij teveel voor zichzelf hield danwel dat het bedrijf niet erg rendabel was 😉

    @14:
    het halve kabinet is kleffe familiekring van Balkje, uit de Zeeuwse klei. Overigens niet representatief voor Zeeland deze club, dit voor de goede orde – hooguit representatief voor sommige achterlijke stukjes Zeeuws platteland.

    @19:
    je kunt onmogelijk opsparen tegen mensen die, dik gesubsidieerd door de staat, belastingvrij en met minstens 1:8 leverage, sparen via het eigen huis. Ik vrees dat het leeglopen van deze bubbel in NL nog zeker 5-10 jaar gaat duren, en dan worden alle verstandige huurders financieel uitgewist.

    @22:
    2%? dan kun je het beter helemaal laten, behalve als je gelooft dat de goudprijs nog 100x over de kop gaat … (en dan kun je beter voor de jackpot gaan lijkt me).

    @26:
    als je verstandig bent pas je je verwachtingen aan aan de situatie; helaas doen maar weinigen dat, ongetwijfeld omdat ze geleerd hebben dat de overheid altijd te hulp schiet als het misgaat, en anders is er nog de WSNP waardoor je binnen 3 jaar overal vanaf bent. Moral hazard dankzij de politiek. Wat we nodig hebben is een historische afrekening, waardoor weer 2-3 generaties lang niemand meer groot durft te gokken via (bijvoorbeeld) eigen huis en hypotheek. Die afrekening gaat in Nederland pas komen als de overheid zelf failliet is 🙁

  29. Peter says:

    Adamus,

    Ik wacht al zo lang tevergeefs op een echte huizenprijsdaling in Nederland, dat ik nu ook overweeg om in Duitsland te gaan wonen. Welke websites/boeken over de gevolgen daarvan kan je mij aanbevelen?

  30. lorenzo says:

    Als je enkel om de prijs van een woning in DLD gaat wonen komen je bedrogen uit en hangende pootjes weer terug. Er moeten meer argumenten zijn en die zijn niet zo moeilijk te vinden ..

  31. tinus says:

    Nog voordat JK de mond doet, weet je dat hij met het voorbeeld komt van de starters met een fantastisch carriereperspectief.

    Voor deze groep is het risico van een tophypotheek vrij beperkt.
    Aardig is voorts dat juist deze groep zonder de tophypotheek kan omdat ze gemakkelijk in 1 of twee 2 jaar 20.000 euro kunnen sparen, genoeg om de kosten koper en inrichting te financieren.

    Nee, de tophypotheek is eigenlijk bedoeld voor de starters die niet (veel) kunnen sparen. Het gros van de starters, die het moeten doen met een modaal inkomen, zonder zicht op grote carrieresprongen.

    Deze groep vormt de basis van de hypotheek-piramide. En deze groep loopt het grootste risico bij een daling van de huizenprijzen, omdat zij geen financiele ruimte hebben om de tegenvaller op te vangen.

    Tragisch is dat JK dit weet, maar dat zijn broodheer, de banken en bouwers, er alles aan zullen doen om de bubble in stand te houden, ook als dat betekent dat elke nieuwe generatie instappers in de markt een steeds groter risico loopt.

  32. John says:

    @26 jasper
    Je leven door angst laten regeren maakt je er ook niet gelukkiger op.
    Als je een NHG hypotheek neemt met 10 jaar vaste rente woon je de komende 10 jaar fijn, 20K achter de hand voor onvoorziene omstandigheden dan zijn de kosten prima te overzien en been je financieel waarschijnlijk beter af dan de komende 10 jaar te klein te huren.

  33. Ludwig von Mises says:

    Jasper

    Ik denk dat je er verstandig aan doet op 1 salaris te financieren en de rente voor 30 jaar vast te zetten. Maar kijk gerust nog 1 of 2 jaar rond, de woningen zullen niet wegrennen.

  34. arjan says:

    Als nou eens besloten zou worden aan te kondingen de HRA vanaf 1012 steeds met 1 jaar te verkorten, met de mogelijkheid om dit te verrekenen in de hele looptijd van 30 jaar. Dan wordt het probleem geleidelijk aan ieder jaar kleiner. Dan zou er nu wellicht een korte opleving van de huizenmarkt plaatsvinden door mensen die nog 30 jaar de HRA kunnen gebruiken. Daarna zou je een geleidelijke daling van de HRA last hebben zonder daarmee mensen die recent gekocht hebben aan de bedelstaf te brengen. De overheid heeft wel een verplichting naar deze mensen die ze bv ook overdrachtsbelasting over hun veel te dure huis hebben laten betalen. Op deze manier is het probleem dan ieder jaar een klein beetje kleiner, over 30 jaar geheel opgelost en niemand komt in de problemen door stijgende maandlasten en een dalende woning waarde. Er zullen toch mensen blijven die hun huis verliezen door bv ontslag/scheiding/noem maar op. Indien die ineens de volledige klap moeten opvangen krijg je denk ik op grote schaal wantoestanden en mensen die op straat staan met een restschuld van enkele tonnen. Dit kan toch niet de bedoeling zijn? Dat er iets moet gebeuren lijkt me evident, maar hoe? Voor gemiddelde starters is het momenteel niet mogelijk om een normale woning te kopen omdat deze veel te duur zijn en daar moet iets aan gebeuren! Echter; naar mijn bescheiden mening, niet door de volledige ‘klap’ neer te leggen bij mensen die de afgelopen jaren gekocht hebben. De overheid heeft dit probleem gecreeerd en ik vind dat zij een verantwoordelijkheid hebben dit goed op te lossen. Wat vinden jullie van bovenstaand idee?

    Groet,

    Arjan

  35. Ludwig von Mises says:

    Ik mis de compensatie in de belastingtarieven. Ik mis maatregelen op de huurmarkt. Wat je nu beschrijft is lastenverhoging voor woningbezitters.

  36. arjan says:

    is dat zo? Al lopende hypotheken blijven gewoon voor 30 jaar aftrekbaar. Voor nieuwe hypotheken steeds 1 jaar korter. Hierdoor zullen de huizenprijzen geleidelijk dalen of in ieder geval niet stijgen. De woonlasten blijven dus voor iedereen gedurende de looptijd van de hypotheek gelijk. Al lopende hypotheken blijven 30 jaar aftrekbaar. Als je over 2 jaar koopt voor 29 jaar, over 3 jaar gedurende 28 jaar. Op die manier zijn de woonlasten vanaf het begin af aan duidelijk. Doordat de HRA steeds korter wordt zullen vanzelf de prijzen (licht) dalen of in ieder geval niet mee stijgen met de inflatie. Reeds afgesloten hypotheken worden ontzien en voor nieuwe kopers zal het makkelijker worden te kopen omdat de prijzen zullen dalen/gelijk blijven en niet meer zo hard stijgen. En het probleem is dan in 30 jaar uit de wereld.

  37. nhz says:

    @29,30:
    zoals anderen al aangeven, je moet niet alleen naar huizenprijzen kijken. Alleen op basis van prijzen zijn grote delen van de VS nu heel aantrekkelijk (mooi huis met tuin voor 50K euro, uitgezonderd enkele hotspots) maar feitelijk is bijna ieder land goedkoper dan NL.

    Als je dicht bij NL wilt blijven en Duitsland niet je smaak is dan zou je ook eens in Zeeuws Vlaanderen kunnen kijken. Ik denk dat het prijspeil daar binnen een jaar aardig in dezelfde richting gaat. Zit je feitelijk ook in het buitenland en moet je je meer op Belgie richten (Antwerpen, Gent, Brugge redelijk dichtbij). Ieder zijn smaak; verder afhankelijk van werk/baan etc.

  38. adamus says:

    nhz

    ZVl. doet veel promotie o.a. op emigratiebeurs. Maar goedkoop is het er niet. Er is ook nog iets met heffingen daar. Het blijft een kaal landschap als ik het vergelijk met Ostfriesland.

  39. adamus says:

    En tolkosten; leuke binnenkomer om familie etc. te ontvangen.

  40. adamus says:

    36

    Als de overheid die zekerheid kan geven dan gaan de prijzen helemaal niet omlaag. Dan is het idee: “dat zien we over 29 jaar dan wel”.

    Ik mis gewoon een forse verlaging van IB. Onze volksvertegenwoordigers gaan helaas niet terug geven wat ze in handen hebben.

  41. adamus says:

    Seroxat Zegt:
    14 April 2010 om 9:46 am
    Voor 180 gram goud:een (vakantie) huisje in Duitsland op 1104.00 m² grond.

    Waar ga je dat goud a la minute verkopen?

  42. adamus says:

    29 Peter,

    http://www.verhuis.de/start/index.html Bert Schipper

    http://arthur-immo.de/ werkt ook met duitse makelaars en veel info.

    http://www.huislijn.tv/ Elfring, heeft ook dingetjes op Marktplaats staan die niet op de website staan.
    hr. E. khttp://www.verhuis.de/start/index.htmlan je ook veel over gebieden vertellen.

    Naar mate je zuidelijker komt gaan de prijzen omhoog.

    heb het hier over grensgebied. Bad Bentheim gaat een trein naar toe vanuit A’dam/Amersfoort.

  43. Patrick says:

    @41 Dat geef je gewoon rechtstreeks aan de verkoper 🙂

  44. adamus says:

    Peter, off the record kun je van deze mensen meer horen over prijzen dan op de website staat. Duitsers adverteren niet zo graag met hun OG.

  45. adamus says:

    Ja, zoiets Patrick. Die denkt “lood om oud ijzer”.
    Er bestaat nog geen snelle keuring.

  46. nhz says:

    @38:
    Z.Vl. is nog niet echt goedkoop, al scheelt het gemiddeld al vlug 20-25% met de rest van Zeeland. Maar gezien de veilingprijzen die hier recent langskwamen denk ik dat we daar binnen een jaar echt wel meer lage prijzen gaan zien. De tol is wel een punt, daarom wijs ik er ook op dat je je dan op Belgie moet orienteren. Nederland wil blijkbaar dat wie in Z.Vl. gaat wonen voorgoed wegblijft 😉

    Duitsland trekt mij om diverse redenen niet echt, maar ieder zijn smaak. Nooit echt goed naar gekeken, maar de echt goedkope gebieden waren naar mijn indruk ook wel erg ‘achtergebleven’. Anderzijds ben ik van de Duitse huizen soms gecharmeerd, vooral die van ‘Huf Haus’ die je soms in de grensstreek kunt vinden voor een redelijke prijs.

  47. Seroxat says:

    @41 (adamus): Ik ben niet de verkoper, gezien de vele gouddiscussies hier gaf ik de prijs eens in goud 🙂 Ik zag dat huisje toevallig voorbijkomen en was verbaasd over de lage prijs (5000 Euro), net echter even gekeken op Funda en daar zag ik dat in NL een vergelijkbaar (vakantie)huisje op vergelijkbaar stuk grond (1000M2) slechts 10 keer zo duur is (€ 49.000): http://www.funda.nl/recreatie/norg/huis-56572087-oosterduinen-a-13/

  48. lorenzo says:

    Omgeving Emsland is in trek , dat is ter hoogte van Hoogeveen , vanaf 75000 of deze :

    http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2321278

  49. adamus says:

    46

    Nederland wil blijkbaar dat wie in Z.Vl. gaat wonen voorgoed wegblijft

    ja ja, wel de lusten niet de lasten voor NL.

  50. adamus says:

    47

    vast geen eigen grond.

  51. adamus says:

    Lorenzo, de Emslander schijnt historisch gezien een probleempje met de Hollander te hebben. Ze hebben daar land gekregen van de Kaiser door het te ontginnen en zo een buffer te zijn tegen de uitbreidende Hollander. Nordhorn is leuk, Sögel ziet er ook wel oud uit. Maar Ostfriesland vind ik Hollandser. Beetje de polder zonder ruilverkaveling. Coulisselandschap. Zeeland had dat ook, ooit. De intelectuelen zijn overal wel een beetje weg, maar dat ben ik zelf ook niet 😉

  52. lorenzo says:

    51 , de ollander vergeet dat snel , de prijs is waar de ollander naar kijkt.

  53. Peter says:

    Thanks voor de Duitsland info!

    Mooi trouwens, die HUF huizen……

  54. nhz says:

    @49:
    ja, dat is het idee; de buitengewensten hebben voor Den Haag hooguit nut voor varkensstallen, kerncentrales, CO2 opslag en andere zaken die ze niet in hun achtertuin willen.

    @51:
    moet ik misschien toch eens in OstFriesland kijken, want Zeeland (vooral Walcheren) was voor de ruilverkaveling erg mooi. Is nu niks meer van over, vrijwel alle bomen gekapt of ruecksichtlos gesnoeid met een heggeschaar van 3 meter breed, alle kronkelweggetjes gladgestreken tot een autoracebaan, alle struiken gerooid zodat de automobilist nog harder over een kruispunt kan racen, en vrijwel overal grote tarwe/mais akkers in plaats van een mooie lappendeken 🙁

    @52:
    yep, dat zijn ze. Ik weet niet of het nog betaalbaar is, vijftien jaar terug begonnen ze bij ongeveer 600K gulden inclusief lapje Duitse grond, of een miljoen voor de wat grotere exemplaren. Vind het zelf erg mooi, kombinatie van oud (vakwerk) en nieuwe techniek/materialen. Past natuurlijk niet in zo’n typisch Nederlandse nieuwbouwwijk waar de buren van 0.5 meter verderop dwars door je huis heenkijken. Maar op een mooie kavel lijkt het me wel wat.
    Op BBC (serie die bij ons ‘de grote verbouwing’ heet) was onlangs te zien hoe ze zo’n huis neerzetten, in twee weken tijd. Zelfs in het buitenland komt gewoon een grote HUF vrachtwagen voorrijden met alle materiaal, en 10.000 onderdelen doosjes plus de Duitse vaklui erbij. Fenomenaal hoe perfekt het allemaal ging, typisch Duits.

  55. nhz says:

    Ik zag net dat er ook wat Huf House info op YouTube staat. Prijzen beginnen momenteel bij 500K euro, flink gestegen dus 🙁

    Inmiddels staat er ook eentje in Nederland:
    http://www.youtube.com/watch?v=3u6BpYRvI9k&feature=related

    en er zijn vergelijkbare produkten zoals davinci house:
    http://www.youtube.com/watch?v=zx-KUjepyZo&NR=1

    hopelijk gaan de Chinezen hier ook wat aan doen, zodat de prijs wat schappelijker wordt.

  56. Okkie says:

    @John:
    Het is beter om een realistisch beeld te hebben van je uitgaven dan je nek in een strop te duwen.

  57. adamus says:

    56
    nhz. misschien kan de locale overheid dan nog iets aan (grond) subsidie doen? Zijn echt groenflinkse prijzen.
    Gerrit Rietveld zou uit zijn dak zou gaan met de prefab mogelijkheden van nu.

    dit geniet financiëel dan toch mijn voorkeur.
    max. 200K all in.

    http://www.casacalidalogeren.be/

    filmpjes van Goudbel. ook informatief. Ik ben er huiverig voor dat het naar de -door banken gefinancierde en door overheden gepromote- prefabrieken gaat. Opportunisten gaan er snel mee aan de haal.

  58. nhz says:

    @58:
    bij mij in de buurt zijn er twee gemeentes waar je voor zo’n huis de grond voor de halve prijs zou krijgen, gezien het lage energieverbruik. Het prijsnivo van Huf is nogal gestegen de laatste 10 jaar, zeker in verhouding tot mijn inkomen 😉 Bij de huidige prijzen is het voor mij ook niet meer interessant. Je betaalt relatief veel voor geavanceerde energie/isolatie techniek en duur design in de badkamer etc. wat ze allemaal gelijk meenemen. Eigenlijk ben ik meer voor ‘passiefhuizen’ met zo weinig mogelijk hitech (want dat kan alleen maar stuk gaan). Of de strobaal techniek volwassen genoeg is daar heb ik mijn twijfels over, maar nog niet echt in verdiept. Kwa design ziet het er meestal wel heel erg geitewollen sokken uit (zeker van binnen) en dat hoeft voor mij niet zo nodig 😉
    Wel leuk dat er de laatste jaren weer van alles geprobeerd wordt op het gebied van duurzaam bouwen, was hard nodig.

  59. adamus says:

    http://picasaweb.google.com/frederic.pape/Verbouwing?feat=embedwebsite#5384010503076248306

    hier moest ik even goed naar kijken. Wordt een huis geript dat in NL een paar ton op zou brengen 🙂

  60. adamus says:

    nhz

    wat ik in België/Tongeren heb gezien is echt heel apart. 2 Verdiepingen glas op het zuiden, stenen vloer voor accumulatie warmte, voor de zekerheid en warmwater de allerkleinste cvketel. Door die dikke isolatie is het ook nog eens doodstil. Je kunt het zo strak maken als je wilt. Voorwaarde is dat er een dakoverstek van 60cm per verdieping is. De eis is in bv de gemeente Soest (?) 30cm max.

    Las in dagblad Trouw vanochtend dat Zeeland naar bio-economie wil. Stro ruimschoots voorradig. Landbouwschuren ook, haal de damwandzijkanten weg en vul ze op. http://www.strobouw.nl/sbframesetnl.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*