Wat gaan de huizenprijzen doen in 2016?

Wat gaan de huizenprijzen doen in 2016? Gaan ze echt weer volop stijgen zoals de massa blijkbaar geloofd?

Wat gaan de huizenprijzen doen in 2023?

View Results

Loading ... Loading ...

Share Button
155 comments on “Wat gaan de huizenprijzen doen in 2016?
 1. Expat says:

  Ik ben meer benieuwd naar wat de Nderlander gaat doen.

 2. Expat says:

  Woningprijzen gaan niet hard omlaag in Nederland omdat woningprijzen niet omlaag kunnen. De babyboomers willen niet omlaag (ik ga het niet weggeven) en hun kinderen kunnen niet omlaag (onderwater). Ook hebben de gemeenten te veel schulden en zal de grondprijs in Nederland hoog blijven zodat nieuwbouw op hetzelfde hoge prijsniveau zit als bestaande bouw. Op dit moment is Nederland in een pat stelling betreft de woningmarkt. Zodra de verliezen kunnen/willen worden genomen zal de prijs omlaag gaan. Dat gaat misschien wel tot 2030 duren aangezien de babyboomers (met verliesaversie) zeer oud worden en de economische groei nihil zal zijn. Ook de door de overheid gecreëerde kunstmatige schaarste van betaalbare woningen en grond zal door de emigranten niet kleiner worden.

  Jammer dat er in de jaren 90 niet is ingegerepen. Zonder de zeepbel had Nederland er stuk beter uitgezien. De graaierigheid van toen heeft het gewonnen van tevredenheid. Het electoraat van toen moet wel heel ongelukkig zijn geweest om graaierigheid boven tevredenheid te hebben gezet. Als je het geheel bekijkt hadden ze kunnen weten wat de consequenties zouden zijn. Het beeld wat ik heb van de ouderen wordt steeds vaker bevestigd. Verbitterd en ongelukkig.

  Velen op dit forum geven af op de ouderen. Helaas moet ik ook constateren dat één generatie wel heel erg geproviteerd heeft van de zeepbel. Helaas gaat dat nu ten koste van latere generaties maar dat interesseert ze kennelijk weinig. De egoïstische instelling van deze oudere generatie is beschamend.

  Trouwens de huizenmarktzeepbel zal nog in het niets vallen bij de pensioenzeepbel.

 3. maff says:

  2007 …… BIS warns of Great Depression dangers from credit spree

  http://www.telegraph.co.uk/finance/2811010/BIS-warns-of-Great-Depression-dangers-from-credit-spree.html

  En negen jaar later

  2016 ……BIS: ‘secular stagnation’ is een mythe, kredietbubbels zijn het probleem

  http://slimbeleggen.net/bis-secular-stagnation-mythe-kredietbubbels-probleem/84010/

  Rare BIS http://batr.org/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/bankers.jpg

 4. maff says:

  Het draadje stopt alweer ?

 5. maff says:

  Fractional banking ?

  Zwitserland houdt referendum over geldsysteem
  Frank Knopers

  http://marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/zwitserland-houdt-referendum-over-geldsysteem/

 6. maff says:

  Hmmmmm, van Schmull’s blog

  RBS: 2016 wordt catastrofaal. Verkoop alles

  http://www.rtlz.nl/finance/beurs/rbs-2016-wordt-catastrofaal-verkoop-alles

 7. maff says:

  Looks like the perfect storm ? 😉 (demand, supply, stocks, Iran, El Nino)

  En de Engelse versie

  SELL EVERYTHING RBS

  http://uk.businessinsider.com/rbs-sell-everything-2016-1?r=US&IR=T

 8. maff says:

  Topic 🙂 And now the latest housing news http://img.koreatimes.co.kr/upload/news/cartoon1%2823%29.jpg

 9. Nico de Geit says:

  Sterke daling huizenprijzen blijft voorlopig uit

  Nederland – Grote banken gaan hun hypotheekportefeuilles afbouwen vanwege de hoge risico’s en het lage rendement. De pensioenfondsen stappen in – dat wilden ze eigenlijk niet maar ze worden gedwongen door de overheid. De pensioenfondsen beheren zo’n duizend miljard euro, voor hoeveel geld hypotheken is verstrekt is niet helemaal duidelijk. Officieel gaat het om zo’n 650 miljard euro maar sommigen beweren dat daar nog zo’n 350 miljard bij komt – het zogenaamde ‘off balance’ gedeelte.

  De massamedia roept al jaren dat de bodem nu echt bereikt is en dat de prijzen weer stijgen. 3%, 5%, 8% en zelfs uitschieters naar 12%. Binnenkort verschijnen de officiële cijfers en het zal waarschijnlijk een heel mager plusje worden. In 2014 werd ook steeds door de media geroepen dat de prijzen omhoog schoten, maar 2014 werd afgesloten met een mager plusje van 0,9%.

  Hoe betrouwbaar zijn de cijfers van het CBS? Laten we er vanuit gaan dat er niet gefraudeerd wordt maar dat de cijfers betrouwbaar zijn. Het valt natuurlijk niet uit te sluiten dat de banken, de pensioenfondsen en de overheid regelmatig met elkaar aan tafel gaan en vinden dat de huizenprijzen moeten stabiliseren. Voor hen is dat eenvoudig, ze hebben namelijk een monopolie op kredietverstrekking aangaande Nederlandse woningen.

  Het kartel van banken, pensioenfondsen en overheid heeft belang bij een stabiele huizenprijs. Pensioengerechtigden zouden niet blij zijn dat hun pensioenfonds in een dalende huizenmarkt investeert en mogelijk hun pensioengeld zien verdampen. Ook de banken en de overheid willen geen dalende huizenprijzen. En omdat ze een kartel vormen, vrijwel niemand geld heeft om een woning contant af te tikken en er geen andere partijen zijn die graag beleggen in Nederlandse hypotheken hebben ze in de praktijk een monopolie.

  Hoeveel woningen er verkocht worden, welke woningen verkocht worden wordt bepaald door het kartel. Als de gemiddelde prijs omhoog moet is dat eenvoudig: gewoon een duur pand extra er doorheen, of een aantal hypotheken voor goedkope panden afwijzen.

  Dure Babyboomwoningen

  Babyboomers gaan met pensioen en hun – vaak dure – woningen komen op de markt. Voor al die dure woningen is een fundamenteel gebrek aan capabele kopers. De meeste inkomens zijn gewoon te laag in verhouding tot de hoge prijs van de woningen. We hebben over het segment van 500.000 euro en meer dat ook nog voor twee ton gerenoveerd moet worden.

  Toppertjes uit de derde wereld

  De jeugd in de grote steden is voor meer dan de helft afkomstig uit derde wereldlanden – de toppertjes van morgen, de kopers van morgen. Gaan deze toppers voor de beloofde welvaart zorgen en de AOW van de ouderen betalen of loopt het anders? Veel hangt daarvan af. Dat de toppertjes uit de derde wereld straks de grote steden bevolken valt te verwachten, zij gaan dus ook de huizen kopen, tegen hoge prijzen of tegen lage prijzen. Het gaat niet langer om minderheden maar om de meerderheid in de grote steden.

  De AOW moeten dus opgebracht worden door de toppertjes afkomstig uit de derde wereld. Maar die AOW is weer nodig om de rente en aflossing over de hypotheek te betalen voor de ouderen die nog steeds hun huis niet hebben afgelost, en dat terwijl de pensioenfondsen een steeds grotere hypotheekportefeuille nemen. De AOW moet betaald worden uit de welvaart, door werkende Nederlanders waaronder een historisch hoog aantal toppertjes.

  Tsunami aflossingsvrij

  Er komt een tsunami aan van onderwater gevallen – waaronder een groot aantal ouderen. Ooit sloten ze een aflossingsvrije hypotheek af en zitten nu met een negatief vermogen. Ondertussen zet de overheid de poorten open voor nog meer toppertjes uit de derde wereld.

  https://nicodegeit.wordpress.com/2016/01/06/sterke-daling-huizenprijzen-blijft-voorlopig-uit/

  Ik verwacht grote euforische berichten in de MSM over stijgingen van 4%, 8%, 12%. En uiteindelijk sluiten ze 2016 af met een heel mager plusje tussen de 0,1% en 0,9%.

 10. maff says:

  En wat gaan de sovereign wealth funds doen ?

  Kazakh sovereign wealth fund is latest victim of oil price fall

  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/1ff29990-b5fe-11e5-b147-e5e5bba42e51.html#axzz3x2glD9L7

 11. argon says:

  Toen ik in 1997 in Wageningen wilde gaan studeren werd mij al verteld, dat je in Nederland geen boeren bedrijf kunt beginnen als je ouders geen land hebben. Nu kan dat nog steeds niet. Ik wil graag iets opbouwen/produceren, maar het is veel makkelijker om te studeren/ww-en/ambtenaren/uitvreten/profiteren van het systeem. Volgende week gaan we weer emigreren. maar huizenmarkt-zeepbel blijf ik checken, want misschien komt er een ommekeer, dan komen wij bouwen aan ons prachtige zompige hollandje

 12. Voerman says:

  Expat: Velen op dit forum geven af op de ouderen. Helaas moet ik ook constateren dat één generatie wel heel erg geproviteerd heeft van de zeepbel. Helaas gaat dat nu ten koste van latere generaties

  Dat onzinverhaal heb ik al vaak weerlegd en heb daar voor de zoveelste keer geen zin meer in.
  Wel wil ik nog een keer zeggen, dat het deel van de huidige generatie kopers die bij voorkeur maximaal kopen met maximale schuld en minimale aflossing en historisch lage rente het voor opvolgende generaties levensgrote risico schept om geen redelijk huis voor een redelijke prijs te kunnen kopen en daarbij met levenslange schulden te zitten.

  De huidige generatie is zodoende bezig om een zeepbel te blazen die met zekerheid in omvang de zeepbel van de babyboomers dramatisch gaat overtreffen. Mogelijk hebben de kinderen van die huidige kopers in de nabije toekomst hun ouders wel het een en ander te verwijten.
  Ouders die meer bewust dan de babyboomers en meer willens en wetens hebben gehandeld.

 13. Adamus says:

  argon:
  Toen ik in 1997 in Wageningen wilde gaan studeren werd mij al verteld, dat je in Nederland geen boeren bedrijf kunt beginnen als je ouders geen land hebben. Nu kan dat nog steeds niet. Ik wil graag iets opbouwen/produceren, maar het is veel makkelijker om te studeren/ww-en/ambtenaren/uitvreten/profiteren van het systeem. Volgende week gaan we weer emigreren. maar huizenmarkt-zeepbel blijf ik checken, want misschien komt er een ommekeer, dan komen wij bouwen aan ons prachtige zompige hollandje

  Dat verhaal vertelde Marten Bierman (waarom extra IJsselmeerpolders onnodig waren) ook aan de boerenjongens. Mijn oom (polderboer/pachter) kocht in die tijd Wieringermeerland van de domeinen. Hij kon het later voor een klein prijsje kopen, kon daarna zichzelf uit laten kopen door zoons met behulp van RABO….nu is alles van de Rabo en de jongens in huurhuisje. Bierman zei toen dat de verre toekomst voor boeren van ‘wageningen’ zou zijn -incl. de banken, maar dat zag men toen nog niet. Melkboeren zijn nu van de bank en kunnen op zijn russisch bijelkaar gevoegd worden.

 14. Adamus says:

  Nico de Geit,

  Babyboomende 75+ ambtenaren (met Kia hoge instap) zie ik alhier de vrije huurprijzen van >850 betalen voor beganegrond seniorenwoningen.

 15. Nico de Geit says:

  Een eigen betaalde woning is fijn als je met pensioen gaat. Dat dacht een echtpaar in het Ruhrgebied. De Turken kwamen, de vluchtelingen kwamen, de Roma kwamen, prima, helemaal geen problemen mee.

  Nu worden ze bespuugd en geslagen door vreemdelingen, en dat op hun oude dag. Ze durven hun eigen huis niet meer in.

  Artikel van een paar maanden geleden, nog steeds actueel:

  http://politiek.tpo.nl/2015/08/25/de-tristesse-van-de-ruhrpott-en-de-dreigende-opstand-van-de-duitse-burger/

  Als het Westen niet heel snel maatregelen neemt wordt het een groot Ruhrgebied. Logica van de Geit: als je mensen uit de derde wereld importeert moet je niet raar opkijken als het hier ook derde wereld wordt. Niks mis mee natuurlijk.

 16. Nico de Geit says:

  In Duitsland burgerwachten. Ze letten op schuren, garages en kelders, of ze niet opengebroken worden. Je zou er maar eigenaar van zijn, daar gaat je rendement.

  Zwart toekomstscenario: Geen hond wil het meer huren omdat er steeds wordt ingebroken, de huur moet dus omlaag om leegstand te voorkomen. Leegstand = totale verloedering. De verhuurder draait iedere keer op voor de braakschade, en dat drukt het rendement. Alleen een immigrant wil het nog kopen, voor weinig.

  Nu bijkopen? Denk het niet.

 17. Nico de Geit says:

  ‘Wat gaan de huizenprijzen doen in 2016?’

  Waar staan de huizenprijzen over 10 jaar? Wie het weet mag het zeggen. Ik denk dat het zich niet laat voorspellen. Zelfs de vloedgolf van ex-babyboomwoningen kan opgevangen worden met slooppremies etc.

  Op een iets groter stukje grond – zoals op de ex-babyboomwoningen – kunnen containers gestapeld worden voor immigranten – er willen 950 miljoen Afrikanen en Arabieren deze kant op komen. En die moeten allemaal ergens wonen. Of je daarnaast wilt wonen is een andere vraag.

 18. Adamus says:

  Nico de Geit:
  In Duitsland burgerwachten. Ze letten op schuren, garages en kelders, of ze niet opengebroken worden. Je zou er maar eigenaar van zijn, daar gaat je rendement.

  Zwart toekomstscenario: Geen hond wil het meer huren omdat er steeds wordt ingebroken, de huur moet dus omlaag om leegstand te voorkomen. Leegstand = totale verloedering. De verhuurder draait iedere keer op voor de braakschade, en dat drukt het rendement. Alleen een immigrant wil het nog kopen, voor weinig.

  Nu bijkopen? Denk het niet.

  In ostfriesland bestaat het al heel lang. Wordt niet openlijk over gesproken met buitenstaanders 😉

 19. Adamus says:

  Nico de Geit:
  ‘Wat gaan de huizenprijzen doen in 2016?’

  Waar staan de huizenprijzen over 10 jaar? Wie het weet mag het zeggen. Ik denk dat het zich niet laat voorspellen. Zelfs de vloedgolf van ex-babyboomwoningen kan opgevangen worden met slooppremies etc.

  Op een iets groter stukje grond – zoals op de ex-babyboomwoningen – kunnen containers gestapeld worden voor immigranten – er willen 950 miljoen Afrikanen en Arabieren deze kant op komen. En die moeten allemaal ergens wonen. Of je daarnaast wilt wonen is een andere vraag.

  Iedereen zal daar voor zijn; niet doorhebbende het collectieve verarming betekent, wegvagen middenklasse en er alleen nog deel van leven is voor echte rijken -die hier waarschijnlijk niet meer permanent willen wonen.

 20. eric406 says:

  Wat gaan de huizenprijzen doen??

  Wat gaan de beurzen doen, dan weet je ook wat de huizenprijzen gaan doen. De crisis moet nog beginnen, en het geld is al op.

  http://www.elsevier.nl/Economie/nieuws/2015/9/Verlies-aandelenmarkten-raakt-pensioenfondsen-2679111W/

  En dit was in september.

  Wat er nu speelt, is van een andere orde. Kan maar zo helemaal fout gaan.

 21. Voerman says:

  Adamus: Wordt niet openlijk over gesproken met buitenstaanders

  In USA heeft de burger het recht om zich ter zelfverdediging te bewapenen (men vindt het algemeen een grondrecht en in ong. de helft van de Amerikaanse woningen bevindt zich een wapen).
  Heden wordt hier ter plaatse al gesproken over het dragen van pepperspray door vrouwen, wat in andere EU landen toegestaan is.
  Voerman pleitte alhier lang geleden over het recht van bewapening ter zelfverdediging.
  Zal nu en dan tot een ongelukje leiden, maar het machteloze gevoel is weg.

  En het is niet verplicht! Niet hoeft mee te doen. Velen zitten voorlopig nog veilig in hun omheinde kasteeltjes waar de bewaking door anderen wordt uitgevoerd.

 22. Expat says:

  Voerman: Dat onzinverhaal heb ik al vaak weerlegd en heb daar voor de zoveelste keer geen zin meer in.

  Dat jij het een onzin verhaal vindt zegt genoeg over de onnozelheid van jou generatie Voerman. Je hebt het steeds over dat je moe wordt van het weerleggen van dit verhaal maar ik heb jouw weerlegging nog niet gezien. Hou je bij de feiten Voerman. Wanneer ging jij met de vut. Wat krijg jij aan AOW en aanvullend pensioen. Hoeveel pensioenpremie heb jij betaald. Hoeveel ziektekosten heeft Voerman en Voervrouw gemaakt. Hoeveel premie hebben ze hiervoor betaald.

  Hierop komen natuurlijk geen antwoorden op dit forum. Lekker anoniem blijven Voerman. Maar diep van binnen weet je beter.

 23. Adamus says:

  Voerman,

  Vanalles aan de hand in VS op dat gebied. Wel een wapen maar geen munitie mogen kopen enzo. Soort van polderen 😉

 24. Adamus says:

  Nico de Geit:
  In Duitsland burgerwachten. Ze letten op schuren, garages en kelders, of ze niet opengebroken worden. Je zou er maar eigenaar van zijn, daar gaat je rendement.

  Zwart toekomstscenario: Geen hond wil het meer huren omdat er steeds wordt ingebroken, de huur moet dus omlaag om leegstand te voorkomen. Leegstand = totale verloedering. De verhuurder draait iedere keer op voor de braakschade, en dat drukt het rendement. Alleen een immigrant wil het nog kopen, voor weinig.

  Nu bijkopen? Denk het niet.

  Bij actys/rabopensioenfonds is de eerste reactie: schade aan huis door inbraak is voor uw rekening.

 25. Latida says:

  Gemiddeld meer dan 16 huisuitzettingen per dag nu:

  “Jaarlijks worden zo’n 6000 mensen in Nederland uit hun huis gezet. Meestal komt dat omdat ze de huur niet meer kunnen betalen. ”

  http://demonitor.ncrv.nl/dossier-schulden/oproep-voor-mensen-die-hun-huis-uit-worden-gezet

 26. Expat says:

  Adamus: De huidige generatie is zodoende bezig om een zeepbel te blazen die met zekerheid in omvang de zeepbel van de babyboomers dramatisch gaat overtreffen. Mogelijk hebben de kinderen van die huidige kopers in de nabije toekomst hun ouders wel het een en ander te verwijten.
  Ouders die meer bewust dan de babyboomers en meer willens en wetens hebben gehandeld.

  Je bent nog onnozeler dan ik dacht. Als je met de huidige generatie bedoelt je kinderen en kleinkinderen klinkt het nog dommer. Die zijn er allemaal ingestonken in het ponzischeme, wat de huizenmarktzeepbel is. Zij houden de zeepbel in leven maar de omvang zal niet veel meer toenemen.
  De zeepbel is ontstaan door de graaierigheid en onnozelheid van de babyboomers. De graaiers hebben geprofiteerd en de onnozelaars hebben hun ogen gesloten. Dat is zeer bewust gebeurd! Hun kinderen is een sprookje verteld dat ze moesten geloven om de welvaart van hun ouders te waarborgen. Velen ouders hebben hun kinderen gestimuleerd om hoge schulden te maken. Als kind luister je naar je ouders omdat je denkt dat die het beter weten. Wat was dat een misrekening voor velen.

  Jij draait dus de boel om zoals velen babyboomers doen. De consequenties voor de oudereen zullen steeds meer zichtbaar worden. Respect voor ouderen is verloren en de ommekeer komt nader. De ouderen zullen de prijs betalen voor de schade die zij aangericht hebben.

  De komende tijd gebeurd er niet veel op de wonngmarkt. Tijd voor een nieuw forum.

  Pensioen-zeepbel.nl

 27. Expat says:

  De quote was van Voerman niet van Adamus.

 28. argon says:

  mijns inziens hebben de babyboomers gewoon rationeel gehandeld. Je kunt ze moeilijk verwijten dat ze lekker zijn binnengelopen, en anderen hebben geadviseerd hetzelfde te doen.

  Dat er door hun handelen een geriatrisch pretpark is ontstaan waar je als jongere geen eigen plekje meer kan veroveren is onfortuinlijk maar dit was natuurlijk nooit de bedoeling van de babyboomers.

  ps.Expat, welk land zit je?

 29. Expat says:

  Adamus,

  Dat boek staat vast niet bij Voerman in de kast.

 30. maff says:

  Zwitsers kanton: Betaal zo laat mogelijk belasting

  Het verzoek is uniek in de wereldgeschiedenis.

  http://www.volkskrant.nl/economie/zwitsers-kanton-betaal-zo-laat-mogelijk-belasting~a4223445/

 31. Adamus says:

  Expat,

  😉

 32. Adamus says:

  Latida:
  Gemiddeld meer dan 16 huisuitzettingen per dag nu:

  “Jaarlijks worden zo’n 6000 mensen in Nederland uit hun huis gezet. Meestal komt dat omdat ze de huur niet meer kunnen betalen. ”

  demonitor.ncrv.nl/…uis-uit-worden-gezet

  6000/2,5 = gezinnen en geen 6000 huizen ontruimd mag ik aannemen?

 33. Adamus says:

  Adamus,

  10 tot 12 per werkdag?

 34. Nico de Geit says:

  ‘Rondom het oude DCW-terrein aan de Kuipersdijk wordt volgende week zaterdag een geluidstest gehouden van een oproep tot gebed. Op het terrein staat een Turks Cultureel Centrum gepland, met een moskee. De gemeente nodigt omwonenden in een straal van 650 meter uit om mee te doen aan de geluidstest.’

  Straks ook bij u in de wijk. Graag de hond elders uitlaten.

 35. Nico de Geit says:

  50-plusser langer zonder baan

  Het gaat beter met de economie, maar werkloze vijftigplussers merken daar weinig van. Zelfs een hoge opleiding blijkt geen garantie om een baan te krijgen.

  http://www.telegraaf.nl/tv/dft/25000330/__50-plusser_langer_zonder_baan__.html

  Ook weer een link naar ‘de aantrekkende huizenmarkt’ toe.

 36. Tijl says:

  WTF is een journalist bij CoBouw?

 37. maff says:

  Oeps, Japanistan wordt vervolgd in 2016 …

  ECB groei gaat enorm tegenvallen, krimp in aantocht ?

  http://925.nl/archief/2016/01/13/eigenlijk-zegt-ecb-economische-groei-in-2016-gaat-enorm-tegenvallen-krimp-is-niet-ondenkbaar/

 38. maff says:

  Wat bankenzaakjes ……

  De bank beu alles contant

  http://www.limburger.nl/cnt/dmf20151221_00003801/de-bank-beu-alles-contant

 39. maff says:

  En in België ……

  “Spaarboekjes kunnen banken in de problemen brengen”

  http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2545285

 40. maff says:

  Tijl,

  Vertel 🙂

 41. maff says:

  LOL ……. Twittertjes

  ECB en FED gaan nu over op QO ( Quantitative Oil )

 42. Nico de Geit says:

  maff: Rusland overweegt privatisering banken

  ВТБ bank is de eerste Russische bank waar je kunt sparen voor je pensioen met staatsdekking. Verder is er bij Russische banken een staatsgarantie voor spaartegoeden tot 20.0000 euro – uitsluitend voor Russische staatsburgers.

  Zwendel en oplichting komt daar veel voor. Maar om nou te zeggen dat het hier beter is…. Denk aan de woekerpolissen….

 43. maff says:

  Binnenkort in dit theater 🙂 The big short

  https://www.youtube.com/watch?v=LWr8hbUkG9s

 44. Nico de Geit says:

  Recent een onderzoekje gedaan naar woningen in Zelenogradsk, voorheen Cranz, in het voormalige Oost-Pruisen, thans oblast Kaliningrad.

  Foto: http://www.trn-news.ru/Ru/Upload/Image/Depositphotos_38955143_s.jpg

  Een ‘Duits’ dorpje aan zee, voor het merendeel gebouwd in 18-zoveel. Prachtig gelegen, veel oude details. Geen oorlog geweest daar.

  Iets kopen. Maar de Russen hebben het niet gekocht, ze hebben het gewoon gepakt. De bevolking verdreven of vermoord. Snel of langzaam. Is toch iets om achter je oren te krabben.

  Een Nederlander of Duitser kan geen grond kopen in het voormalige Pruisen voor zover dat in het huidige Polen ligt – anders werd half Polen vandaag nog opgekocht. In de oblast Kaliningrad kan het wel – huis inclusief grond. Woongrond, geen landbouwgrond, want daarvoor gelden andere regels.

  Geld van hier naar daar: het schijnt dat de bank zo maar 0,5 tot 2% provisie pakt. En dan moeten je euro’s nog naar roebels gewisseld worden, waarvoor ze je ook weer een poot uitdraaien.

  Voordeel: huizenprijzen in Rusland daalden in 2015 zo’n 10-15% vanwege de lage olieprijs en onder druk staande inkomens. Verder voordeel: je krijgt nu 30-40% meer roebels voor je euro’s.

  Als je vorig jaar had gekocht was nu de helft verdampt, gerekend in euro’s.

  Duitsers staan overigens niet in de rij voor Kaliningrad, het voormalige Koningsbergen, hoofdstad van Oost-Pruisen. Een grote stad, in de oorlog totaal verwoest. En daarna weer opgebouwd in dezelfde verschrikkelijke stijl als hier de wederopbouw plaats had: veel grijs beton.

  Inkomstenbelasting in de Russische federatie: ongeveer 13%. Prijzen van auto’s: nettoprijs met een heel klein beetje belasting. Benzine kost 35 eurocent per liter. Op 20 minuten rijden van Zelenogradsk ligt de luchthaven.

 45. Nico de Geit says:

  Het klimaat in het voormalige Pruisen is ongeveer gelijk aan dat in Nederland.

 46. Luisindepels says:

  Expat: De babyboomers willen niet omlaag

  https://www.kadaster.nl/web/Nieuws/Nieuwsberichten/Bericht/Oudere-woningverkopers-verkochten-meer-voor-minder.htm

  Huh? Jij hebt sociologisch onderzoek gedaan onder de oudere huizenbezitter? Graag even bronnetje voor deze onzin. En nee, elkaar nakakelen hier telt niet.

 47. Nico de Geit says:

  In 2015 daalden de huizenprijzen in Rusland ongeveer 10-15%. Voor 2016 wordt ook een daling verwacht. Makelaars in Moskou en Sint Petersburg – waar de prijzen veel hoger zijn dan in de rest van Rusland – zijn het oneens waar de huizenprijzen heen gaan. Sommigen verwachten stabilisatie, anderen een daling. Mensen die begin 2015 hun woning verkochten, eventueel met korting, ontvingen relatief gezien de hoogste prijs. Om nu van dezelfde woning af te komen moet veel meer korting worden gegeven.

  Lonen in Rusland staan onder druk vanwege de lage olieprijs. Waar de prijs van woningen heen gaat koppelen velen aan de olieprijs. Mensen die spaarden voor hun woning in buitenlandse valuta, zoals de dollar en de euro, kunnen nu voordelig instappen. Ze krijgen 30-40% meer roebels voor hun buitenlandse valuta dan vorig jaar. Bovendien zijn de huizenprijzen gedaald, waardoor ze nu per saldo tot wel 50% gunstiger uit zijn.

  Filmpje Голландский Квартал (Gollandski Kwartal), een nieuwe wijk in Moskou: compacte en betaalbare laagbouw, voor het overvolle Moskou best bijzonder:

  https://www.youtube.com/watch?v=ttsDPHJozMU

  Gebruikte bron: http://www.kp.ru/daily/26478.1/3348055/

  Website Голландский Квартал: http://hq.com.ru

  https://nicodegeit.wordpress.com/2016/01/08/dalende-trend-huizenprijzen-rusland/#comment-1578

 48. Luisindepels says:

  Vraag aan Frans: is Keulen een false flag?

 49. Nico de Geit says:

  Een Marokkaanse vrouw – Khadija Arib – wordt voorzitter van de tweede kamer. In Nederland kan het.

  In Rusland noemen ze de jaarwisseling in Keulen ‘de nacht van de lange handen’. Russen snapten de multikul al niet maar nu hebben ze duidelijkheid.

 50. Steven says:

  argon,

  Ze gingen met de Vut en kunnen zelfs met korting met het openbaar vervoer en zo. Het is natuurlijk het gevolg van de tweede wereld oorlog dat niet productieve ouderen wel leuk konden leven, maar voor de oudjes van nu slaat dat natuurlijk nergens op. Ze zitten op terassen of gaan naar Tenerife terwijl de Lazlo’ s en Luisindepelzen zich in de schulden steken voor eenvoudige huisjes.

 51. Adamus says:

  Vanuit Zaanse marokkaanse hoek vernomen dat er een massale trek via Turkije naar het westen gaande is. Zaans marokkanen zijn er niet blij mee. Ik heb het uit de eerste hand, maar heb er maar een paar gesproken. Neem het dus vooral niet serieus……

 52. Frans says:

  Zijn luisje en lassie geband? Zou een goede Z zijn! 🙂
  Wat Latida en anderen wel over zich heen hebben gehad…
  “DOE DAT NOU NIET!!” haha! 🙂
  Al maanden stervensdruk. Hoop binnenkort weer de boel wat op te schudden hier 🙂 (als dat al nodig is)
  Aan de andere kant is het natuurlijk zonde van de energie om Lassie weg te pesten van dit forum…
  Niemand in de gaten wat voor een ongelofelijke onbenul ie is? Volgens mij een IQ van lager dan 100, ook al zal ie dat zelf wel ontkennen haha! 🙂

 53. argon says:

  Ja, Steven, ik zie ook dat de babyboomers het ongekend goed hebben. En dat ze nooit te beroerd zijn om je nogmaals in te wrijven dat ze de erfenis op aan het maken zijn

  Maar het zijn de jongeren die er allemaal gedwee in meegaan en het piramidespel mee blijven spelen. Van die types die 55 uur buffelen voor 38 uur salaris, feitelijk onder het minimumloon uitkomen en dan de rest afdragen aan de kinderopvang en de tweedehands auto’s. En ze zien geen alternatief, allemaal heel tragisch.

  Zelf ben ik 6 jaar geleden gestopt met werken. Moet je dan voor de aardigheid eens de intens zure gezichten van de oude garde zien. Dat is kosteloos en prijselijk. Dit jaar begin ik in het buitenland en stop ik helemaal met bijdragen aan het geriatrische pretpark.

 54. Nico de Geit says:

  Huizenprijzen schieten in bijna hele land omhoog

  ‘Woningaanbod Nederland niet klaar voor inwonersgroei’

  Door de aantrekkende woningmarkt begint in steeds meer gemeenten krapte in het aanbod van te koop staande woningen te ontstaan. Ook buiten de Randstad wordt het lastig om een nieuwe woning te krijgen.

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/25003604/___Woningaanbod_Nederland_niet_klaar_voor_inwonersgroei___.html

 55. Nico de Geit says:

  Krapte

  De hogere verkoopprijzen wijzen volgens NVM-voorzitter Ger Hukker op een groeiende krapte op de woningmarkt. Op het dieptepunt van de crisis konden kopers nog kiezen uit 25 tot 30 woningen. Inmiddels is dit geslonken tot tien. Met name appartementen zijn gewild. Vooral in de grote steden stijgen de prijzen door het afnemende aanbod.

 56. Nico de Geit says:

  Stijgende gemiddelde huizenprijzen betekent natuurlijk geen garantie voor stijgende prijzen bij u in de straat. Als banken bijvoorbeeld hypotheken weigeren voor goedkope woningen stijgt de gemiddelde verkoopprijs ook.

  De gemiddelde verkoopprijs stijgt ook door de verkoop van een heel dure woning. Een woning die nu weg gaat voor zes ton, en die in 2008 nog 1,5 miljoen deed, haalt de gemiddelde huizenprijs omhoog.

 57. Rik says:

  Amsterdam + 17% !!! WTF !!! Wie had dat gedacht. Je zal maar al die tijd gehuurd hebben, wachtend op de klap en je geld in zilver hebben gestoken (-50%).

 58. Adamus says:

  Nico de Geit:
  ‘Rondom het oude DCW-terrein aan de Kuipersdijk wordt volgende week zaterdag een geluidstest gehouden van een oproep tot gebed. Op het terrein staat een Turks Cultureel Centrum gepland, met een moskee. De gemeente nodigt omwonenden in een straal van 650 meter uit om mee te doen aan de geluidstest.’

  Straks ook bij u in de wijk. Graag de hond elders uitlaten.

  Dat van de honden ben ik sterk voor.

 59. Adamus says:

  Nico de Geit:
  Huizenprijzen schieten in bijna hele land omhoog

  ‘Woningaanbod Nederland niet klaar voor inwonersgroei’

  Door de aantrekkende woningmarkt begint in steeds meer gemeenten krapte in het aanbod van te koop staande woningen te ontstaan. Ook buiten de Randstad wordt het lastig om een nieuwe woning te krijgen.

  telegraaf.nl/dft/g…nwonersgroei___.html

  Gelderland dringend behoefte aan 8000 sociale huurwoningen……provincie vraagt gemeenten coulant te zijn en nieuwe plannen te ontwikkelen. Lees: lokale overheid. Corporatie mag meedoen of wordt gedoogd. Projectontwikkelaars en banken mogen wel meedoen. Uitruil van gunsten 😉

 60. Adamus says:

  Frans:
  Zijn luisje en lassie geband? Zou een goede Z zijn!
  Wat Latida en anderen wel over zich heen hebben gehad…
  “DOE DAT NOU NIET!!” haha!
  Al maanden stervensdruk. Hoop binnenkort weer de boel wat op te schudden hier (als dat al nodig is)
  Aan de andere kant is het natuurlijk zonde van de energie om Lassie weg te pesten van dit forum…
  Niemand in de gaten wat voor een ongelofelijke onbenul ie is? Volgens mij een IQ van lager dan 100, ook al zal ie dat zelf wel ontkennen haha!

  Luizebosje is alweer van de partij 😉

  Je laatste cd’s geript? @stervensdruk

 61. Adamus says:

  Nico de Geit:
  50-plusser langer zonder baan

  Het gaat beter met de economie, maar werkloze vijftigplussers merken daar weinig van. Zelfs een hoge opleiding blijkt geen garantie om een baan te krijgen.

  telegraaf.nl/tv/df…r_zonder_baan__.html

  Ook weer een link naar ‘de aantrekkende huizenmarkt’ toe.

  Persoonlijk ken ik een aantal werkloze ‘hogeropgeleiden’ in die categorie. Maar het ambtenaren deel (justitie) is niet te beklagen; goeie regelingen voor 50plus. Wel een soort van sollicitatieplicht.

 62. Adamus says:

  Nico de Geit:
  In 2015 daalden de huizenprijzen in Rusland ongeveer 10-15%. Voor 2016 wordt ook een daling verwacht. Makelaars in Moskou en Sint Petersburg – waar de prijzen veel hoger zijn dan in de rest van Rusland – zijn het oneens waar de huizenprijzen heen gaan. Sommigen verwachten stabilisatie, anderen een daling. Mensen die begin 2015 hun woning verkochten, eventueel met korting, ontvingen relatief gezien de hoogste prijs. Om nu van dezelfde woning af te komen moet veel meer kortingworden gegeven.

  Lonen in Rusland staan onder druk vanwege de lage olieprijs. Waar de prijs van woningen heen gaat koppelen velen aan de olieprijs. Mensen die spaarden voor hun woning in buitenlandse valuta, zoals de dollar en de euro, kunnen nu voordelig instappen. Ze krijgen 30-40% meer roebels voor hun buitenlandse valuta dan vorig jaar. Bovendien zijn de huizenprijzen gedaald, waardoor ze nu per saldo tot wel 50% gunstiger uit zijn.

  Filmpje Голландский Квартал (Gollandski Kwartal), een nieuwe wijk in Moskou: compacte en betaalbare laagbouw, voor het overvolle Moskou best bijzonder:

  https://www.youtube.com/watch?v=ttsDPHJozMU

  Gebruikte bron: http://www.kp.ru/daily/26478.1/3348055/

  Website Голландский Квартал: http://hq.com.ru

  nicodegeit.wordpre…usland/#comment-1578

  Nederlandse architect met ervaring Leidsche Rijn, Zuylen en prachtwijk R’dam?

 63. svg says:

  Nico de Geit:
  Een Marokkaanse vrouw … wordt voorzitter van de tweede kamer. In Nederland kan het.

  O, zo vers geimporteerd uit Marokko zo tijdend sinterklaas 2015??? Goh en dan in anderhalf maand zo goed nedrlands spreken , …….kortom je lult maar wat , de dame is in iedergeval sinds 1998 (of al eerder) Nederlandse.

 64. Voerman says:

  Adamus: Dat van de honden ben ik sterk voor.

  Katten ook aan de lijn!

 65. Nico de Geit says:

  Reacties Elsevier:

  ‘Persoonlijk denk ik dat veel mensen/jonge gezinnen er ALLES voor over hebben om maar niet te hoeven wonen in een verpauperde, islamitische multiculti-wijk. Dan maar tot de grens van je budget om maar te ontsnappen aan de verloedering en het morele verval van grote delen van de randstad, waar “witte grond” nu eenmaal duur is. Ik kan het hen niet kwalijk nemen.’

  ——————–

  ‘Bevolking neemt met een miljoen toe? Vast en zeker allemaal kopers. Nee dus. We weten allemaal waar dat miljoen vandaan komt. Een groot deel woont nu bijvoorbeeld in een soort tenten. Zijn druk bezig om hun vrouwen, familie hier naar toe te halen. Bezig om uitkeringen te krijgen. Ze bezetten straks onze schaarse sociale woningen. Zij die daar uit worden gejaagd om plaats te maken hebben geen geld voor een eigen huis.
  Kortom. Het is een illusie te denken dat er meer vraag komt naar koopwoningen.’

  —————–

  ‘Een hypotheek na 30 jaar te hebben afgelost en dan goedkoop wonen? Gelooft u dat?
  1. de overheid wil het vermogen in de weigen woning in de toekomst naar box 3 brengen en dan mag je 1,2% vermogenrendementsheffing gaan betalen en ben je aan de goden overgeleverd. De overheid kan naar believen de belasting verhogen enz..
  2. Een huis bewonen na 30 jaar betekent: renovatie !!! Dus weer een hypotheek.
  Let wel: in je opbouwjaren niet bent gescheiden; niet langdurig ziek bent geworden of werkloos.
  Een eigen woning ? Prima, maar dan moet je wel een perfecte levenswandeling hebben gemaakt.’

  (hij vergeet de korting op AOW – AOW is er straks alleen nog voor wie het echt nodig heeft)

  ——————-

  U, BEDOELD DUS JAN DE HOLLANDER MOET GEWOON GAAN KOPEN WANT ANDERS KAN ER NIET AAN DE ASIEL ZOEKERS VOLDAAN WORDEN. MAAR GA GEWOON DOOR MET DE BOEL BELAZEREN EN JE ZAKKEN TE VULLEN.

  —————

 66. Voerman says:

  Nico de Geit: ‘Persoonlijk denk ik dat veel mensen/jonge gezinnen er ALLES voor over hebben enz…..

  Nico, ik denk dat veel mensen je redenatie kunnen volgen en hetzelfde voorzien.
  Maar het proces is wel te bedenken, maar niet te voorzien.
  Hopelijk loopt het dus door verrassingen en ontwikkelingen die niet te voorzien zijn anders.

  Het wordt allemaal eenvoudiger, dat je als Voerman vaststelt, dat Nederland allang niet meer bestaat en onder regie van de linkse elite onomkeerbaar onderweg is om onderdeel te worden van een gewelddadige dictatuur.

  Gelukkig is het zolang het nog mogelijk is om met enig vluchtgedrag en geweld je eigen pad te kiezen en je zoveel mogelijk te distantiëren van allerlei vormen van onheil. 🙂

 67. Adamus says:

  Voerman: Katten ook aan de lijn!

  Op zijn minst in een boerderijachtige omgeving.

  Honden in een vinexwijk…..voedselbank zamelt brokjes in…..kijken of de dierenarts ook een sociaal plan heeft.

 68. Adamus says:

  Rik:
  Amsterdam + 17% !!! WTF !!! Wie had dat gedacht. Je zal maar al die tijd gehuurd hebben, wachtend op de klap en je geld in zilver hebben gestoken (-50%).

  Hou je haaks. The winner takes it all 😉

 69. Adamus says:

  svg: O, zo vers geimporteerd uit Marokko zo tijdend sinterklaas 2015??? Goh en dan in anderhalf maand zo goed nedrlands spreken , …….kortom je lult maar wat , de dame is in iedergeval sinds 1998 (of al eerder) Nederlandse.

  Adviseur van de marokkaanse koning; koning van een leeglopend land.

 70. Adamus says:

  Nico de Geit,

  Na 30 jaar renovatie? Ik zie alhier dat sociale huurwoningen (1965) worden verkocht voor >€140duizend. De nieuwe eigenaar knapt op en de onderhoudsreserve? Geen idee hoe die geboekt wordt.

 71. Nico de Geit says:

  Voerman: Hopelijk loopt het dus door verrassingen en ontwikkelingen die niet te voorzien zijn anders.

  Alleen God kan ons nog redden, zo ver zijn we al.

 72. Nico de Geit says:

  Reacties Elsevier:

  Eigen woning is niet automatisch (meer) confortabeler….waarom verzin je zoiets?

  Ik heb eigen woning, omdat alles gedaan wordt door onze liberale machthebbers om vaste banen om te zetten in flexibele en deeltijd schnabbels en het werk naar goedkope landen weg te laten vloeien, zit ik opgescheept als werkloze met een eigen woning die langzaam aan het verkrotten is omdat ik geen geld meer heb wegens uitkering om nog te investeren in mijn huis. Terwijl het voor huurders niets uitmaakt als hun dakgoot of dak lekt bellen ze de woningcoöperatie die gratis de boel moet repareren. Deze luxe heb ik hiet meer.

  Vertel mij nou eens opnieuw wat mijn comfort is. Ik wou dat ik nooit een huis had gekocht van huis kan ik hiet eten

  ——————-

  (Nogal wat mensen die niet begrijpen dat als de huizenprijzen halveren de schulden niet automatisch mee halveren. Maar die verwachting is er dus wel bij velen: als de waarde van mijn huis halveert, halveert ook mijn hypotheekschuld. )

  ——————

  Figuren zoals Hertsenberg van Radar en Drs. Boot verklaren de hoge hypotheekschuld een gevaar. Onzin, zolang er maar bezit tegenover staat. Onderwaterstand is ook zo’n onzin. Het gaat er om hoeveel rente je betaalt.

  —————-

  Wat biedt de randstad in de toekomst, overvol en onveilig, provincie groen, gastvrij en gezond, dus?

 73. maff says:

  SCARY ! BDI ( Baltic Dry Index ) vandaag naar 383 nog LAGER dan in 2009 ….. crisis in aantocht

  http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2012/09/20120910_BDIY.png

  ps,

  🙂 Money banking caveman https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/money-banking-cavemen-interest_rate-banker-bank-loan-rman15677_low.jpg

  Blijven lachen 🙂

 74. maff says:

  ps,

  spam alert 🙂

 75. maff says:

  SCARY ! BDI ( Baltic Dry Index ) vandaag naar 383 nog LAGER dan in 2009 ….. crisis in aantocht

 76. maff says:

  Het ijstijdenbesluit ….

  De interglaciale periode is tot nader order ( wegens opwarming door uitstoot CO2 van de mens ) voorlopig met 50.000 jaar verlengd ………

 77. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Juan ziet geen reden voor excessieve stijging van huizenprijzen.
  De extreem lage rente heeft het laatste ritje omhoog gedaan.
  (Vrije) Huren als alternatief zijn hoog.

  De westerse valuta zijn nog steeds sterk overgewaardeerd, te als vierkante meters, hoe lang moet een Chinese jan modaal werken voor 1 m2 bouwgrond in de provincie Utrecht ?

  Wordt vervolgd.

 78. Voerman says:

  Juan Belmonte: De extreem lage rente heeft het laatste ritje omhoog gedaan.
  (Vrije) Huren als alternatief zijn hoog.

  En zolang de rente op dit peil blijft en zich geen andere cultuur- of sociale schokken voordoen gaat dit ritje door. Nooit was het gemakkelijker om bijna gratis geld aan te komen.
  Voerman zou er in zijn tijd zijn vingers bij afgelikt hebben en nu schatrijk geweest zijn.

 79. Voerman says:

  Juan Belmonte: De westerse valuta zijn nog steeds sterk overgewaardeerd, te als vierkante meters, hoe lang moet een Chinese jan modaal werken voor 1 m2 bouwgrond in de provincie Utrecht ?

  Dat is geen zinvolle vergelijking.
  Je kunt je evengoed afvragen hoeveel uren een Nederlandse Jan modaal moet werken om een vierkante meter grond te kopen in het hart van Moskou. 🙂

 80. Latida says:

  Vastgoed en het witwassen van zwart en illegaal geld, er schijnt een relatie te zijn, wat een verassing. Heeft er ook maar ooit iemand in Nederland onderzoek naar gedaan?

  Contante betalingen, naamloze vennootschappen, er schijnen genoeg manieren te zijn, maar dat is typisch zoeits waar je nu nooit iets over hoort.

  http://www.csmonitor.com/USA/USA-Update/2016/0113/Are-luxury-condo-purchases-hiding-dirty-money-video

 81. Latida says:

  ..In New York en London wordt er in ieder geval wel naar gekeken nu.

  http://www.nytimes.com/2016/01/14/us/us-will-track-secret-buyers-of-luxury-real-estate.html

 82. Steven says:

  Hoe ging het ook alweer in Japan? Daar was immers ook een bubble en lage rente: https://housingjapan.com/2011/11/10/a-history-of-tokyo-real-estate-prices/

 83. Adamus says:

  Latida:
  Vastgoed en het witwassen van zwart en illegaal geld, er schijnt een relatie te zijn, wat een verassing. Heeft er ook maar ooit iemand in Nederland onderzoek naar gedaan?

  Contante betalingen, naamloze vennootschappen, er schijnen genoeg manieren te zijn, maar dat is typisch zoeits waar je nu nooit iets over hoort.

  csmonitor.com/USA/…ng-dirty-money-video

  De notaris van Endstra? FTM geen oud artikel hierover?

 84. bug says:

  Steven:
  Hoe ging het ook alweer in Japan? Daar was immers ook een bubble en lage rente: housingjapan.com/2…-real-estate-prices/

  -45% toz 1990. Ofwel huis is 55 van de 100 waard. Rente betaling 30*2%=60

  KostenSom is 100-55+60=105% van de aanschafwaarde exclusief belasting verzekering en onderhoud.

 85. bug says:

  Moet zijn 25*2%=50

  Ofwel 95% van aanschafprijs bij volledig aflossingvrij.

 86. bug says:

  De gemiddelde maandlasten excl overige kosten in tokyo-stad voor 65 m2 zou de afgelopen 25 jaar 1420 euro per maand zijn.

 87. Nico de Geit says:

  ‘De belasting op gas stijgt in één klap 32 procent’

  Achter betaalmuur – Elsevier

  Als het gas goedkoper wordt doen ze de belasting snel omhoog. Als het gas weer duurder wordt gaat de belasting er niet af natuurlijk.

 88. Henk says:

  Ik wil graag iedereen even bedanken voor al hun input op deze website en de oprichter van deze site zelf ( zelfs laslo en consorten die iedereen alleen maar proberen te overtuigen van hun gelijk iets wat bij mij alleen maar het gevoel oproept dat het nog niet zo geweldig gaat allemaal ). Ben zelf niet super slim of hoogopgeleid, maar vind de huizenmarkt erg interessant en wil graag een huis kopen indien de prijs en voorwaarden goed zijn. Ben toch bang dat ondanks de zogenaamd positieve cijfers het zoals de afgelopen jaren ook steeds werd geroepen niet klopt. Ik verkocht als zelfstandig ondernemer vorig jaar maar 2 producten en dit jaar 4 een stijging van jawel schrik niet 100%. Het enige wat ik wil geloven is dat als de massa geloofd dat de prijzen gaan stijgen zij weer gaan kopen ( mits ze kunnen ) iets wat ik de afgelopen jaren en dit jaar mede door de lage rente weer zie gebeuren maar voor hoelang….? En hoeveel. Voorlopig kijk ik nog even de kat uit de boom want snel stijgen zal het echt niet en zowel dan blijf ik lekker in mijn huurhuisje zitten. Wel wat te klein maar goed een rijk leven hebben en veel leuke dingen kunnen doen compenseert dat voor mij ruimschoots.

  Nogmaals hartelijk dank allemaal voor alle teksten en uitleg, normaal reageer ik nooit maar ik ben dankzij dit blog zo geholpen en weet zeker dat er velen net als mij regelmatig lezen en daar toch echt wel hun voordeel uithalen.

  Thanks !!!

 89. Latida says:

  Geen woord in onderstaand artikel in het NRC over het bewuste beleid van banken om het marktaandeel te verkleinen; het artikel is daarom misleidend.

  “De drie grote banken verliezen razendsnel terrein op de markt voor hypotheken. Nieuwe verstrekkers komen gemakkelijk aan kapitaal en kapen klanten weg.”

  en

  “„Een bizar snelle ontwikkeling”, zegt Michiel Elich van adviesbureau IG&H.”

  en

  “Zo verschenen behalve Munt ook Aegon Dutch Mortgage Fund, Dynamic Credit en CMIS Group. Bestaande bedrijven groeiden dankzij nieuwe labels als Syntrus Achmea met Tellius Hypotheken en Hypotrust met Elan Hypotheek. En dan zijn er nog kleinere initiatieven. Zo ging in december de onlineverstrekker Bijbouwe.nl van start. Start-up Jungo begint binnenkort met het verstrekken van hypotheken aan mensen die het geld deels van bekenden lenen. Reden is de belangstelling van grote beleggers, vaak pensioenfondsen. De nieuwkomers werken met het geld van die fondsen. Zo kreeg Munt al 5 miljard euro toegezegd door zeven pensioenfondsen. De verwachting van de hypotheekverstrekker zelf is dat die vijf miljard eind volgend jaar verdubbeld is. ”

  http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/01/06/de-banken-hebben-het-nakijken-1573702

  Maar het mag toch algemeen bekend zijn dat dit staand beleid van de banken is?

  “Dat de Rabobank marktaandeel verliest op de hypotheekmarkt vindt de Rabobank helemaal niet erg. Sterker nog: het maakt onderdeel uit van het beleid van de Rabobank.”

  http://www.renderoactueel.com/content/index.php/editie-zuidoost-drenthe/vastgoed/6744/rabobank-verliest-bewust-marktaandeel-op-hypotheekmarkt

  “Ook Gerrit Zalm van de ABN Amro heeft kenbaar gemaakt dat zijn bank niet meer wil groeien op de hypotheekmarkt.”

  http://marketupdate.nl/nieuws/financiele-markten/banken/aflossingsvrije-hypotheek-hoofdpijndossier-voor-banken/

  En dat terwijl winstmarges nog steeds te hoog zouden zijn:

  “Verstrekkers van hypotheken in Nederland berekenen structureel hogere winstmarges dan partijen in omliggende landen.”

  en

  “Van een hevige concurrentiestrijd tussen aanbieders van hypotheken is volgens André de la Porte op dit moment geen sprake. ‘De indruk bestaat dat we in Nederland wat hypotheken betreft op een goedkoopte-eiland leven, maar vergeleken met het buitenland zijn Nederlandse huizenkopers duurder uit.’”

  en

  “‘Alles wijst erop dat de banken de strijd met de verzekeraars en pensioenfondsen hebben gestaakt. Want ondanks nieuwe aanbieders op de hypotheekmarkt steeg de gemiddelde extra winstmarge afgelopen jaar tussen juni en november van 0,25 procentpunt naar 0,46 procentpunt, dat is bijna een verdubbeling’”

  en

  “Michiel Elich van adviesbureau IG&H wijst erop dat banken marktaandeel aan het verliezen zijn, ondanks de ontwikkelingen in de marge. ‘Je ziet hun concurrentiepositie verslechteren’, zegt Elich. Dat kan te maken hebben met nieuwe regels bovenop Basel-3 die zijn aangekondigd.”

  en

  “Uit de vandaag gepubliceerde Rentebarometer blijkt dat een huiseigenaar met een nieuwe hypotheek van €200.000 maandelijks gemiddeld €75 meer betaalt door de extra winstopslag. ”

  http://fd.nl/economie-politiek/1134652/winstmarges-op-hypotheken-in-nederland-te-hoog

  Verder interessant leesvoer:

  https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0ahUKEwiJmpum1qvKAhXns3IKHWCQAD0QFgg3MAM&url=https%3A%2F%2Fwww.rijksoverheid.nl%2Fbinaries%2Frijksoverheid%2Fdocumenten%2Frapporten%2F2013%2F04%2F24%2Fconcurrentie-op-de-hypotheekmarkt%2Fconcurrentie-op-de-hypotheekmarkt.pdf&usg=AFQjCNFu3aixx1DBZnuEr-Yr4i6hLOdXWA

 90. Latida says:

  Why are mortgages rates in the Netherlands higher than elsewhere in Europe?

  1. “So determining the exact rate at which the bank funds itself is a difficult exercise, however a good “back of the envelope” proxy is the sum of: 1) EUR swap 5-10 year rates + 2) Bank CDS spreads.”

  2. “Another important factor to take into account is that mortgages Interest rate expenses are tax deductible in the Netherlands, which means your NET cost ends up being similar to that of Germans or French. So the question shifts to: Why are GROSS costs higher and who benefits from this? Well, that is essentially a large subsidy of the Dutch Government to banks (who are the ultimate beneficiaries of the tax deductibility). ”

  3. “Higher concentration: A lot of the foreign lenders that entered the Dutch market in the past decade already left as they relied primarily on securitization and this dried up after the subprime (ELQ, DSB, GMAC, etc).”

  4. “Higher deposit rates than elsewhere in Europe: Dutch people pay annually 1.2% taxes on their assets (Dutch government assumes you make 4% return on your assets and taxes it at 30%). Considering Dutch banks pay roughly 1% on deposits, this means that if you have 100,000 EUR in savings .. you’ll have 99,800 EUR the following year. Add-in 3% inflation and your purchasing power drops 3.2% every year! This leads to many people opting to hold their hard earned savings in non-cash deposit assets – such as pensions (which invest in financial assets, hence growing at higher rates than deposits), real estate, stocks, etc. Consequently banks are forced to offer more attractive deposit rates than German / French banks, which ultimately leads to higher funding costs and higher mortgage rates.”

  5. “Legacy problems: The new entrants (ELQ, GMAC, DSB) forced the Big 3 to adopt a more aggressive business model not to lose market share, with a larger maturity mismatch (for example maturity of wholesale funding decreased sharply: from 9.4 years in 2002 to only 5.7 in 2007) and poorer underwriting standards – which led to low net interest margins (a good proxy for profitability of banks)”

  6. “Government bail-out restrictions: When the Dutch government bailed ING, ABN and SNS out, it imposed several restrictions on their lending ability, mortgage market share, etc. These banks made large losses (mostly on CRE) and were forced to charge higher mortgages rates to consumers in the subsequent years, in order to strengthen their balance sheets and comply with EU solvency ratios. Rabobank, the only bank who stood on its feet during the crisis, had no incentive to lower margins either (legitimately so). Only recently new entrants started to capitalize on the opportunity by offering lower rates. You may wonder why didn’t they start earlier – but I suppose the Dutch government did not allow new entrants (via imposing high entry costs) until these banks could stand again on their feet – to protect thousands of jobs”

  7. “Higher cost of funding: Despite EUR interest swap rates falling significantly in the last 4-5 years, mortgage rates have not fallen accordingly. One of the reasons is that although German banks typically issue covered bonds to attract additional capital market funding, Dutch banks use unsecured bonds and RMBSs, which are more expensive sources of funding than covered bonds. Another reason has been attributed to the fact that Dutch bank’s CDS spreads have not returned to previous levels of 2006-2007. As you can see per graph below, post-crisis you can no longer compare swap rates with mortgage rates but you have to add CDS spreads (shaded area) to the swap rate as a proxy for cost of funding for Dutch banks”

  “Conclusion: Dutch banks’ legacy problems (leading to higher funding costs), a dishonest tax deductibility benefit (mostly captured by banks at the expense of tax payers), a very high concentration and an archaic 1.2% tax on assets are the main factors why mortgage rates in the Netherlands are among the highest in Europe at the moment. ”

  https://contrarianstraighttalker.wordpress.com/2015/05/20/why-are-mortgages-rates-in-the-netherlands-higher-than-elsewhere-in-europe/

 91. Latida says:

  Lezenswaardig commentaar in de lezersreacties op FD:

  http://fd.nl/economie-politiek/1134652/winstmarges-op-hypotheken-in-nederland-te-hoog

  “een hypotheek hoort een lening te zijn met als onderpand het betreffende onroerendgoed.In nederlend wordt er van alles bijgesleept wat er niets mee te maken heeft zoals leeftijd van de persoon het soort werk dat ie doet zijn gezondheid is er een scheiding in het geding kortom het is een lachwekkende vertoning.De lening vestrekkende instantie hoort eigen taxateurs in dienst te hebben die vaststellen voor welk bedrag men het huis bij gedwongen verkoop op de markt kwijt kan.Het bedrag dat zij taxeren minus een veiligheidsmarge kan tegen een uiterst lage rente (zeg op dit moment 1 a 2 procent) verstekt worden.Een tophypotheek alleen in de vorm van een persoonlijke lening verstrekt worden tegen een redelijke rente (zeg 1 procent per maand).Aldus is het hele probleem opgelost en kan de markt weer normaal en doelgericht functioneren.Maar vergeef het hun zij weten niet wat ze doen al die goede bedoelers.”

 92. Latida says:

  “Ambtenarenpensioenfonds ABP moet per 1 april de pensioenpremie weer verhogen. De opslag van 1 procentpunt is nodig, omdat de financiële positie van het fonds eind december niet toereikend was.”

  http://www.nu.nl/geldzaken/4197881/pensioenfonds-abp-verhoogt-pensioenpremie.html

  Lezerscommentaar geeft rekenvoorbeeld pensioenpremie en uitkering op Nulij.nl

  “Ik werk nu reeds 15 jaar. In die tijd hebben mijn werkgever en ik gemiddeld 23% premie afgedragen (met zelfs een maximum in 2013 van 29,6%!). 15×0,23= bijna 3,5 jaarsalaris.
  Ik heb nog 34 arbeidsjaren voor de boeg.
  Als ik met pensioen ga, dan krijg ik 70% van mijn middelloon uitgekeerd. Dit gebeurt door AOW en het pensioenfonds vult aan tot 70% van mijn middelloon. AOW zal ongeveer de helft van mijn pensioen zijn, het pensioenfonds moet dus de overige 35% betalen.
  Na pensionering zal ik gemiddeld gezien nog ongeveer 12 jaar te leven hebben (ik ben een man en anno 2050 is de verwachte leeftijd van een man bij overlijden 83 jaar). Het pensioenfonds zal dan dus gemiddeld genomen 12×0.35=4,2 jaar moeten uitkeren.
  Ik heb dus al bijna het moment bereikt dat ik meer pensioen heb betaald dan dat ik ooit in de toekomst uitgekeerd zal krijgen (dat is over 3 a 4 jaar).
  Alles wat ik daarna nog inleg wordt dus ergens anders voor gebruikt. Namelijk voor mensen die minder ingelegd hebben dan dat ze uitgekeerd krijgen.
  Laat dat nou de mensen zijn die tot 5 jaar geleden met pensioen gingen. Deze mensen hebben gedurende hun werkende leven dat ze pensioen hebben opgebouwd (dat was altijd vanaf 25 jaar, daarvoor droeg men geen pensioen af).

  Voor mij geldt dat ik (als ik 71 jaar zal worden) 49 jaar pensioen heb opgebouwd met ruim 20% premie (dus ongeveer 10 jaarsalarissen), terwijl ik in de 12 jaar daarna slechts 4,2 jaar uitgekeerd zal krijgen door het pensioenfonds.”

 93. Latida says:

  Ook de Volkskrant vertelt niet het hele verhaal, namelijk dat het een noodzakelijke doelbewuste keuze is van de banken om het marktaandeel te verkleinen.

  “De trend om de afhandeling en advies voor hypotheken grotendeels digitaal te doen is ook bij andere aanbieders al ver doorgevoerd. Kleine banken als Lloyds en Bank of Scotland doen bijna al hun dienstverlening online. En ABN Amro adviseert klanten ook al enige tijd via de webcam thuis.

  Mede door dit soort aanbieders verliezen de grote banken steeds meer marktaandeel. ”

  en beweert ze verder bovendien dat de winstmarges kleiner worden, ondanks andere berichtgeving dat ze juist omhoog gaan, zelfs (bijna) verdubbeld zijn:

  “De Vereniging Eigen Huis is te spreken over de toenemende concurrentie op de hypotheekmarkt. ‘Tijdens de crisis waren er bijna alleen de drie grote banken, die lieten hun winstmarges daardoor flink oplopen’, zegt hypotheekexpert Michel Ligtlee van de VEH. ‘Door de concurrentie van al die nieuwkomers zijn die marges inmiddels al flink teruggelopen.'”

  http://www.volkskrant.nl/economie/steeds-drukker-op-de-online-hypotheekmarkt~a4201170/

 94. Latida says:

  De Rabobank overweegt zelfs helemaal te stoppen met het verstrekken van Hypotheken, omdat schaduwbanken zich niet aan dezelfde toezichtregels hoeven te houden. Je zou je kunnen afvragen wat het nut van toezichtregels is als de overheid zelf actief meewerkt en oa. pensioenfondsen en andere schaduwbanken juist aanmoedigt om diezelfde regels te omzeilen:

  “De banken maken zich boos om de nieuwe concurrentie. Verzekeraars en pensioenfondsen hoeven aan veel minder strenge kapitaaleisen te voldoen, zeggen ze, en dat geeft ze een financieringsvoordeel. Voor Rabobank, traditioneel de grootste hypotheekverstrekker, is de lol er af. ,,Als het zo doorgaat overwegen we helemaal te stoppen met het verstrekken van hypotheken.”

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4132514/2015/08/31/Rente-oorlog-barst-los-op-hypotheekmarkt.dhtml

 95. Latida says:

  Uit 2012:

  “SCHADUWBANKEN IN NEDERLAND VIJFMAAL ZO GROOT ALS BBP”

  “Een nieuw rapport waarschuwt voor de systeemrisico’s van de snel groeiende schaduwbanken, die buiten elke controle vallen. De geldstromen in de schemerzone zijn nu al 52.500 miljard euro groot en lopen vaak via… Nederland.”

  http://www.standaard.be/cnt/dmf20121119_00374524

  ” ‘Waarom schreef het Nederlandse journaille niet over het deze week verschenen schaduwbanken rapport?’ vraagt Ewald Engelen zich af.”

  http://www.ftm.nl/column/falend-journaille/

 96. Latida says:

  “Nederland in de schaduw
  Maar het meest onthutsend is dit rapport vanwege de grote rol van Nederland. Met de VS is Nederland het enige land waar schaduwbanken (flink) groter zijn dan reguliere banken. Met het Verenigd Koninkrijk is Nederland het enige land waar het schaduwbankieren sinds de crisis is gegroeid. En met Hongkong staat Nederland, met respectievelijk 520 procent en 490 procent van het bruto binnenlands product, boven aan het lijstje van schaduwbancaire centra. En dat zijn nog maar de netto bedragen. De bruto waarde van de in- en uitgaande kapitaalstromen bedraagt in Nederland een onvoorstelbare 12.000 miljard euro, twintig (!) maal het Nederlandse bbp.”

  http://www.ftm.nl/column/falend-journaille/

 97. ps says:

  maff, 🙂

  Oude tijden herleven, maff. Valt gewoon niks aan te doen!
  http://www.thecomicstrips.com/properties/hagar/art_images/cg54cb008485d22.jpg

 98. Luisindepels says:

  Tja, wat zullen de huizenprijzen doen in 2016 (let ook op, 2016, dus niet in de verre toekomst van 2036 ofzo)?

  CAO-lonen 2015: omhoog (zie CBS)
  Beschikbaar inkomen in 2015: omhoog (zie CBS)
  Koopkracht 2016: verbeteren (zie CPB)
  Werkgelegenheid 2015: verbeterd (langzaam, zie CBS)
  Stemming consument 2015: verbeterd, boven langjarig gemiddelde (2016)
  BBP: gematigde (of ‘gewone’?) groei 2015-2017 rond 2% (zie CBS en CPB)

  Huizenmarkt:
  Aanbod woningen lager en snellere doorlooptijd in het westen (circa 50% van de markt).
  Hyporente historisch laag en eerder verdere daling in verschiet dan stijging
  Inperking leencapaciteit zeer beperkt, op de randjes een beetje, voor merendeel kandidaatkoper geen issue
  Huurmarkt: krapte, lange wachttijden, relatief dure vrije sector, beleid gericht op inperken aantal corporatiewoningen
  Bouw nieuwe woningen stijgende, maar langzaam

  Politiek:
  Begroting betrekkelijk op orde: geen ad hoc aanvullende bezuinigingen die koopkracht raken in verschiet vanwege terugdringen tekort onder 3%
  Relatief lage beleidsonzekerheid wat betreft koopwoningmarkt: tot 2017 vast. Daarna verkiezingen, maar hervormingen (koop)woningmarkt veel kleiner onderwerp dan vorige verkiezingen. Grote hervormingen zijn al gemaakt, wellicht worden die doorgezet, maar dat zal een kleiner effect hebben dan in 2011-2013 (ook omdat een verdere inperking hra gepaard zal gaan met aanpassingen elders in het belastingstelsel, wat doorgaans gunstiger is voor de ‘gewone’ gezinnen).
  Beleidsonzekerheid huurmarkt groot: verdere aanpak scheefhuurders in verschiet.

  Goh, wat zal ik eens invullen voor 2016? -3%?

 99. Luisindepels says:

  Oeeeee aex rond 400. Nu wordt het wel een beetje spannend…

 100. Deutsche Mark says:

  Luisindepels:
  Oeeeee aex rond 400. Nu wordt het wel een beetje spannend…

  Laag:
  399,88

  🙂

 101. Henk 6 says:

  Goed bezig van radar. Denk dat het belangrijk is dat de massa geïnformeerd wordt over onze giga hypotheek schuld. In Nederland zijn we er blind voor maar niet het buitenland.
  Dus na Johan Cruijff, onze kaas, onze DJ’s en onze bloemen zijn we in het buitenland nu ook bekend om onze schulden.

 102. László says:

  Latida: Uit 2012:

  “SCHADUWBANKEN IN NEDERLAND VIJFMAAL ZO GROOT ALS BBP”

  Zucht, dat is al 4 jaar geleden hoor, wat heb je toch met oud nieuws?

 103. László says:

  Latida: “De banken maken zich boos om de nieuwe concurrentie.

  En vervolgens een lakonieke SNS-er aan het woord.

  Lees het hele verhaal eens voor dat je wat post.

 104. Deutsche Mark says:

  Luisindepels,

  Positieve factoren te over voor een verdere stijging dus. Daar er natuurlijk ook minnetjes zijn, zoals geopolitieke onrust, die steeds dichter bij huis komt (Islam/vluchtelingen/aanslagen) en een kwakkelende wereldeconomie/beursen, lijken me gelijkblijvende prijzen een aardige gok.
  Persoonlijk zou ik, zo ik niet al een koophuis bezat, op dit moment niet instappen. Enkele minnetjes brengen mijns inziens grotere risico’s met zich mee dan de fragiele plusjes. Flexibel blijven als je dat nu al bent, lijkt me verstandig.
  Ik woon gelukkig landelijk, waardoor een hoop problemen voorlopig een beetje “ver van m’n bedshow” blijven. Maar toch, een kennis uit m’n woonplaats was er 2 weken terug in Keulen bij en werd persoonlijk met vuurwerk bekogeld voor ie de kuierlatten kon nemen. De mooie ’70-’90er jaren zijn iig definitief voorbij…

 105. László says:

  Latida: “Ik werk nu reeds 15 jaar. In die tijd hebben mijn werkgever en ik gemiddeld 23% premie afgedragen (met zelfs een maximum in 2013 van 29,6%!). 15×0,23= bijna 3,5 jaarsalaris.

  Geen franchise?

  Dat zo iemand überhaupt een salaris krijgt.

  En dan de onnozele hals die dat kopieert.

  Zucht.

 106. László says:

  Is het echt de bedoeling dat hier hele teksten geplakt worden? Is een linkje niet genoeg?

 107. eric406 says:

  László: Wat heeft het inkomen met het aflossen op een hypotheek te maken?

  Volgens Excel is het 11.132 euro. Of probeer je wel de LTV van boven de 100% mee te nemen maar niet de prijstijging?

  Zeepbellers en rekenen, dat gaat niet goed.

  Je hebt gelijk, het moet 11 duizend zijn.

 108. maff says:

  Psss spam alert

 109. maff says:

  Niet weer hé …. timing klopt niet

 110. László says:

  maff: Ps

  Wissel telefoonnummers uit.

 111. Dr.t says:

  Deutsche Mark</strong

  Positieve factoren te over voor een verdere stijging dus. Daar er natuurlijk ook minnetjes zijn, zoals geopolitieke onrust, die steeds dichter bij huis komt (Islam/vluchtelingen/aanslagen) en een kwakkelende wereldeconomie/beursen, lijken me gelijkblijvende prijzen een aardige gok.
  Persoonlijk zou ik, zo ik niet al een koophuis bezat, op dit moment niet instappen. Enkele minnetjes brengen mijns inziens grotere risico’s met zich mee dan de fragiele plusjes. Flexibel blijven als je dat nu al bent, lijkt me verstandig.
  Ik woon gelukkig landelijk, waardoor een hoopproblemen voorlopig een beetje “ver van m’n bedshow” blijven. Maar toch, een kennis uit m’n woonplaats was er 2 weken terug in Keulen bij en werd persoonlijk met vuurwerk bekogeld voor ie de kuierlatten kon nemen. De mooie ’70-’90er jaren zijn iig definitief voorbij…

  Ik voel eerder wat voor de stelling van Maarten van Rossum, dat het plegen van terroristische aanslagen vooral een middel is van machtelozen,
  Het is een propaganda middel , aan de posities van de pionnetjes op het bord.verandert er helemaal niet zo veel.
  Zie het gebeuren n Keulen. Ongelovelijk dat er zoveel mensen zich op een dergelijke abjecte wijze weten te manifesteren, maar verandert het iets aan de gemiddelde huizenprijs?
  Het verandert iets aan de angst en onzekerheidsbeleving op de korte termijn. Op de lange termijn wen je er weer aan dat er zoveel idioten rondlopen. Is het eigenlijk ooit anders geweest?

  Wat me verder opvalt is, dat naarmate het beter gaat op de woningmarkt,de beschouwingen hier somberder worden.
  De reacties lijken steeds meer los gezongen te raken van de werkelijkheid.

  En Nico nog even en je kan weer een huisje kopen, want in sommige regio’s gaat het al weer richting het niveau van 2008, en je gaat toch kopen als de prijzen gemiddled gaan stijgen.
  Of is er iets mis in je redenering?

  Fijne avond allemaal.

  Deutsche Mark:
  Luisindepels,

  Positieve factoren te over voor een verdere stijging dus. Daar er natuurlijk ook minnetjes zijn, zoals geopolitieke onrust, die steeds dichter bij huis komt (Islam/vluchtelingen/aanslagen) en een kwakkelende wereldeconomie/beursen, lijken me gelijkblijvende prijzen een aardige gok.
  Persoonlijk zou ik, zo ik niet al een koophuis bezat, op dit moment niet instappen. Enkele minnetjes brengen mijns inziens grotere risico’s met zich mee dan de fragiele plusjes. Flexibel blijven als je dat nu al bent, lijkt me verstandig.
  Ik woon gelukkig landelijk, waardoor een hoopproblemen voorlopig een beetje “ver van m’n bedshow” blijven. Maar toch, een kennis uit m’n woonplaats was er 2 weken terug in Keulen bij en werd persoonlijk met vuurwerk bekogeld voor ie de kuierlatten kon nemen. De mooie ’70-’90er jaren zijn iig definitief voorbij…

 112. eric406 says:

  Dat is vreemd. Er staat ineens een oude reply van mij (119) Ik was niet eens online

 113. Latida says:

  Radar College met oa. Dirk Bezemer, Klaas van Egmond & Gerard Holman.

  Over de rol van de financiele sector in de macroeconomie.

  Private schuld enorm toegenomen met name in hypotheken.

  Ultra lage groei sinds 2007.

  Landen met meer private schuld hebben langere recessies, lagere loonontwikkelingen.

  “Als we kijken naar het niveau van de schulden zijn we helemaal niet uit de crisis””

  http://www.npo.nl/radar-college-donderdag-15-januari-2016/15-01-2016/POMS_AT_3059434

 114. maff says:

  Derde en laatste keer 🙂

  Hou eens op plaaggeest ……

  2 september 2015

  ‘Uitverkochte tophypotheken per direct weer beschikbaar.’

  MUNT hypotheken ( medemogelijk gemaakt door uw pensioenfonds )

 115. maff says:

  Vlissingen, volledig aan de grond met de grond ( artikel 12 )

  ‘Bedoeling was om de gronden voor veel geld door te verkopen aan projectontwikkelaars’

  http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2016-01-15/961728/vlissingen-nu-officieel-artikel-12-gemeente#.Vpns5E9nMeN

 116. maff says:

  eric406: Dat is vreemd. Er staat ineens een oude reply van mij (119) Ik was niet eens online

  Hier niet te zien

  Troll feeds us ?

 117. maff says:

  Kondratieff Winter en op weg naar een nieuwe lente …….

  Paniekfase in aantocht ?

  Ik ben zó benieuwd hoe het zal gaan, slow motion of big bang ….. http://usawatchdog.com/wp-content/uploads/2011/08/bracelogo2-279×300.gif

  ‘Eric Mecking ‏@Mecking 22 u22 uur geleden

  Eric Mecking heeft geretweet Gerhard Hormann

  We zitten aan de vooravond van de Grote Klap en het venijn zit in de staart!! ‘

  En we volgen nog steeds het script van het boek der boeken …… 🙂

 118. László says:

  Latida: Als we kijken naar het niveau van de schulden zijn we helemaal niet uit de crisis

  Volgens wie zijn we dan uit de crisis?

 119. László says:

  maff: Eric Mecking

  Oh die van de goudprijs die niet kan dalen, waarom geloof je hem nu wel?

  Anderen bang maken omdat je het zelf bent, doe dat nu niet.

 120. maff says:

  ps: Zie ook: “Choke 16 jan 2016 om 08:24”:

  Hij is er nog duzzzz , zó leuk, thankxxxx 🙂

 121. Adamus says:

  Latida,

  http://www.nu.nl/geldzaken/4197881/pensioenfonds-abp-verhoogt-pensioenpremie.html

  Daar komt men dan ook laat achter. Wij hadden (1971/72) op school een boekje http://www.bol.com/nl/p/logaritmen-en-intresttafels/666830570/ …..was wel heel leuk discussiëren met de shagdraaiende linkse leraren :-), cijfers erbij halen maakt de ander altijd wat voorzichtiger. Iedere jongere zou zowiezo zijn of haar aowpremie moeten berekenen op basis van SI (samengestelde intrest); heeft nujij’er dat ook gedaan?
  http://www.westfriesgenootschap.nl/archivering/westflinge/2006/westflinge_20061206.php

 122. Adamus says:

  maff:
  Vlissingen, volledig aan de grond met de grond ( artikel 12 )

  ‘Bedoeling was om de gronden voor veel geld door te verkopen aan projectontwikkelaars’

  omroepzeeland.nl/n…emeente#.Vpns5E9nMeN

  Afdeling Middelburg (nhz) laat het afweten 🙁

 123. László says:

  Adamus: Wij hadden (1971/72) op school een boekje

  In de 80-er jaren kwam daar Lotus 1-2-3 bij en later Excel bij, dat maakte het een stuk makkelijker (als je de basis begrijpt tenminste).

  Adamus: aowpremie

  AOW is/was een omslagverzekering, de mensen die er gebruik van maken hebben er niet persé voor betaald.
  een pensioen heeft drie pijlers (overheid, werkgever en eigen voorziening), voordat je gaat rekenen moet je dat eerst begrijpen.

 124. Nico de Geit says:

  Lees ook:

  PETRA (36): “IK HEB SPIJT VAN MIJN KIND.”

  http://www.me-to-we.nl/petra-36-spijt-kind/

  Een typisch Nederlandse kinderhatende moeder. En legt alle schuld bij mannen. Want haar carrière en haar werk was zo leuk.

 125. Voerman says:

  Nico de Geit: DRAMATISCH WEINIG KINDEREN GEBOREN IN NEDERLAND IN 2015

  Baby-break. 🙂

 126. László says:

  Nico de Geit: DRAMATISCH WEINIG KINDEREN GEBOREN IN NEDERLAND IN 2015

  Anderen bang maken omdat je het zelf bent, doe dat nu niet.

 127. Juan Belmonte says:

  Voerman: Dat is geen zinvolle vergelijking.
  Je kunt je evengoed afvragen hoeveel uren een Nederlandse Jan modaal moet werken om een vierkante meter grond te kopen in het hart van Moskou.

  U snapt het en toch kijkt u er anders tegenaan.
  Rusland is niet het beste voorbeeld, Brazilië is een betere.

  Juan betoogt dat ons kikkerland een grote broek aantrekt…….
  Terwijl het aandeel NL oekoenomie tov wereldoekoenomie gehalveerd is de afgelopen 30 jaar
  In diezelfde periode
  Ten opzichte van inkomens
  huizenprijzen en hypotheekschulden te laten exploderen.

  De rekening volgt nog
  en zal een verschuiving zijn in het aantal jaar arbeid dat een Chinese janmo moet werken voor een meter bouwgrond in de provincie Utrecht.

  Straks worden rentes en olieprijzen negatief

 128. Juan Belmonte says:

  🙂

 129. Juan Belmonte says:

  Nico de Geit,

  Juan denkt dat de bewuste Ivo
  Er wellicht een heel ander licht op zal laten schijnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*