Meeverhuizen hypotheek kan niet

Het is vrijwel onmogelijk een bestaande hypotheek mee te verhuizen naar een nieuwe woning, tot voor kort nog heel normaal. Hypotheekexperts stellen dat klanten onder het mom van bescherming juist worden geschoffeerd. “Dit is de zoveelste rem op de woningmarkt.”

De verscherpte hypotheekregels hebben niet alleen als gevolg dat starters en Jan Modaal geen huis meer kunnen kopen, maar dat ook trouwe klanten worden teruggefloten door de banken. Zelfs als er geen beperkende omstandigheden zijn, zoals een lager inkomen, blijken financiers opeens zeer terughoudend. Bij tussenpersonen stromen de klachten binnen. Er is bij de banken alleen nog maar interesse voor ‘passende klanten’.

Zo kreeg Lucia Haasdregt tijdens een oriënterend gesprek met ABN Amro te horen dat haar inkomen een belemmerende factor vormde. Vijf jaar geleden, toen ze samen met haar echtgenoot de financiering voor haar huidige woning afsloot, was er nog geen enkel probleem.

“Met de overwaarde van onze huidige woning en de bestaande hypotheek wilden we graag wat ruimer gaan wonen. Maar de bank weigert de hypotheek bij voorbaat over te sluiten naar een nieuw huis. Wij kregen te horen dat het bedrag dat wij maximaal mogen lenen €60.000 lager zal uitvallen.”

Hypotheekexpert Harrie Jan van Nunen: “Ze hebben geen boodschap meer aan hun vaste cliëntèle. Banken laten op elke hypotheekaanvraag een strikte rekenformule los. Bestaande klanten krijgen te horen dat zij met de normen die nu gelden te weinig verdienen om de hypotheek mee te nemen.” Dat die bestaande klanten misschien al tien jaar zonder enig probleem de maandelijkse rente en aflossing hebben voldaan van hun soms torenhoge hypotheken, telt volgens Van Nunen niet meer mee. “Hieruit blijkt dat de banken hun klanten als nummers zien.”

De banken zelf stellen dat de oorzaak bij de strengere AFM-regels ligt. “Zelfs bij een verhuisregeling moet de hypotheek opnieuw worden afgesloten”, aldus de woordvoerder van ABN Amro. “Wij moeten ons houden aan de inkomenstoets van de toezichthouders.” De SNS bank en Rabo lijken iets coulanter. “Een enkele uitzondering blijft mogelijk, maar de regels van de AFM blijven de basis.”

bron: Telegraaf.nl

Share Button
Tagged with:
108 comments on “Meeverhuizen hypotheek kan niet
 1. taxi driver says:
 2. Dow Jones says:
 3. Goudbelegger says:
 4. Nico de Geit says:
 5. Get a Life! says:
 6. Double D says:
 7. Juan Belmonte says:
 8. Juan Belmonte says:
 9. Juan Belmonte says:
 10. Get a Life! says:
 11. Nico de Geit says:
 12. Dow Jones says:
 13. Dow Jones says:
 14. Goudbelegger says:
 15. Goudbelegger says:
 16. Goudbelegger says:
 17. Goudbelegger says:
 18. Goudbelegger says:
 19. Dow Jones says:
 20. Get a Life! says:
 21. Goudbelegger says:
 22. Goudbelegger says:
 23. Goudbelegger says:
 24. Dow Jones says:
 25. Dow Jones says:
 26. Goudbelegger says:
 27. Get a Life! says:
 28. Ludwig von Mises says:
 29. Ludwig von Mises says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*