Hypotheekverstrekking in Duitsland en Nederland

Duitse banken verstrekken veel minder ruimhartig hypotheken dan Nederlandse banken, waardoor zowel de Duitse bank als de Duitse consument veel minder risico loopt dan de Nederlandse.

Eigen vermogen

Zo is het onmogelijk in Duitsland een hypotheek te krijgen als je niet over eigen vermogen beschikt; Duitse banken verstrekken gemiddeld tot 80 procent van de waarde van de woning, terwijl Nederlandse banken tot maximaal 125 procent verstrekken.

Aflossingsvrij

Ook het fenomeen ‘aflossingsvrij’ is ondenkbaar in Duitsland: na 30 jaar is de hypotheek volledig afgelost, terwijl het merendeel van de Nederlanders een substantieel deel aflossingsvrije hypotheek heeft en er aan het eind van de looptijd nog een forse schuld bestaat.

NOVA gaat met een fictief gezin met een modaal inkomen op pad in Nederland en Duitsland, op zoek naar een hypotheek. In Nederland kan het gezin zonder problemen een hypotheek krijgen. In Duitsland wordt het gezin naar huis gestuurd met de boodschap: gaat u eerst nog maar even sparen.

bron NOVA

Share Button
Tagged with:
40 comments on “Hypotheekverstrekking in Duitsland en Nederland
 1. Martijn says:

  Van Duitse huizen wordt wel eens gezegd dat ze zo goed zijn als goud. Ik heb dat eerder aangegeven.

  Op dat punt gaat Duitsland weinig problemen krijgen. Natuurlijk hebben Duitse banken elders risico gezocht; hoe meer risico, hoe meer winst was tot voor kort de gedachte, en daar deden Duitse banken natuurlijk gretig aan mee.

  Maar wat de huizenmarkt betreft lijken ze het best redelijk voor elkaar te hebben.

 2. Realist says:

  Tja, de echte doet-het-zelvert weet dit al lang. In Duitsland is er echt sprake van een huizenMARKT.

  Nederland is in dat opzicht inderdaad anders. Het alom geroemde model dat er voor zou zorgen dat NL de meest stabiele huizenmarkt zou moeten hebben, zorgt er dus in werkelijkheid voor dat er helemaal geen markt is. Anders zou dat gezin in het voorbeeld niet zomaar hypotheek moeten kunnen krijgen.
  Als je het goed en wel beschouwd zijn er dankzij het gekunselde systeem hier veel hypotheken die gewoon subprime zijn.

  Wanneer dringt dit eindelijk eens door bij de beleidsmakers (vergeet de eigenaren, die lopen veelal nog met dollartekens in de ogen rond van toekomstige winsten)

 3. DD says:

  Als je alleen al naar de kwaliteit van bouwen kijkt in Duitsland en vergelijkt met goud dan zijn ze hier van blik! En dan nog moet een huis hier 2x meer opbrengen? Maar de mensen in NL nemen er genoegen mee…

 4. F says:

  @ Realist

  “Wanneer dringt dit eindelijk eens door bij de beleidsmakers (vergeet de eigenaren, die lopen veelal nog met dollartekens in de ogen rond van toekomstige winsten)”

  Ik denk dat het toch wel langzaam door begint te dringen bij deze groep.Maar het zou best nog wel een tijdje kunnen duren,nou,pak ff volgend jaar rond deze tijd.

  Overigens ben ik toch wel heel benieuwd hoe de politiek en de DNB zich daar verder uit gaan worstelen.

  Het worden spannende tijden,dat dan weer wel!

 5. F says:

  DD

  Het is een vrije markt en het is niet anders in NL,maar ik denk ook al een tijdje dat dat niet langer te verdedigen valt.

  Ze kunnen vanuit politiek veel gaan opleggen,maar als het teveel van het goede wordt om de markt(de bubbel) in stand te houden kies ik ook voor Duitsland,of elders.Die cigaar-rokkende-baby-boomers met hun heftige overwaarde ga ik niet financiëren,dacht het niet…integendeel!
  Ik ben malle Pietje niet!

 6. F says:

  F zegt dan toedeledokkie!

 7. bankschroef says:

  Wanneer de aankomende huizenkoper zich hier als verstandige duitser gaat gedragen heeft de nederlandse overheid een heel heel groot probleem, dan gaat pas echt de deksel van de put. Aan de huidige kredietruimte zie je wat het beleid zal zijn: streven naar een marktnormalisering over een periode van 30 jaar en hopen zo rust en vertrouwen te bewaren.

 8. kees says:

  En ik maar denken dat het goudeerlijk verlopen was.

  je gevoel zei natuurlijk wat anders?

 9. Martijn says:

  @9

  Daar waren we het hier toch wel over eens?

 10. Martijn says:

  Scheringa was misschien niet netjes, maar hij loog niet toen ie zij dat hij er bij was genaaid.

 11. kees says:

  11
  de gelegenheid schept de dief; Dirk heeft ze de gelegenheid gegeven.
  Hij wilde niet delen. Die gast van Afab leende tenminste nog van Rabo, dan neem je die niet tegen je in en dat is dan iets slimmer blijkt nu.

 12. Okkie says:

  @11:
  Dat zegt elke boef als de politie hem oppakt. Natuurlijk is hij erbij genaaid, maar dat doet niets af aan zijn dubieuze praktijken.

 13. kees says:

  Is Delta Lloyd dan in beeld geweest om te investeren in DSB? Waarom zou DNB anders Hoek c.s. informeren? Om het ze af te raden, er moesten klappen vallen.

 14. Martijn says:

  @14

  Daar heb je helemaal gelijk in. Slim heeft Scheringa het niet per se gespeeld.

 15. Martijn says:

  @15 was @12 ipv @14

 16. Martijn says:

  @14

  Dat vind ik niet onwaarschijnlijk.

 17. kees says:

  “Hoe kan dat in een land waar we met zijn allen zo goed opgeleid zijn”?

  Heb ik eerder deze avond gehoord.

 18. Martijn says:

  @20

  Groupthink; opleidingsbubble. Als ik zeg dat jouw diploma geweldig is en jij doet hetzelfde bij mij zijn we beiden ineens geweldig opgeleid.

 19. Martijn says:

  JPY en GBP zijn niet de meest betrouwbare munten, mochten mensen het zich afvragen.

  Omdat de Euro momenteel de minste kritiek krijgt lijkt hij het redelijk te doen.

  http://www.ritholtz.com/blog/2009/11/follow-up-to-the-wsj-article-on-the-cds-of-japan/

  Eurozone was overigens de eerste die het goud van centrale banken tegen marktwaarde in de boeken schreef. De EU (Duisenberg et al, niet iedereen) wist al wel een beetje wat er aan zat de komen.

  Of de euro overeind blijft? Ik zou mijn geld er niet op zetten, maar dat is voornamelijk omdat er een beter alternatief is.

 20. Martijn says:

  Vergis je niet in Duisenberg.

 21. Martijn says:

  Deze is voor Kees:
  http://www.youtube.com/watch?v=VTRSeeTGagQ

  Daargelaten dat ik niet in sta voor de juistheid van de vertaling.

 22. Martijn says:

  En voor de liefhebber nog een leestip: http://dailyreckoning.com/when-currencies-crash/

  Marc Faber is zeker geen sukkel in de financiële markten.

 23. bigD says:

  Wat een actualiteit! Staat het huis van de hoofdredacteur van NOVA al twee jaar in de verkoop ofzo? Weten ze bij de redactie al dat WO2 afgelopen is?

 24. kees says:

  Martijn,

  Als ik zeg dat jouw diploma geweldig is en jij doet hetzelfde bij mij zijn we beiden ineens geweldig opgeleid.

  daar zijn we het over eens natuurlijk.

 25. Okkie says:

  @Martijn nr.18:
  Het onderzoek naar de oorlog in Irak wordt dus ook niets. Balkenende noemt dit onderzoek ‘ruis’ zonder rekenschap te geven aan de morele aspecten van een oorlog. Het is te hopen dat er alsnog een parlementaire enquête komt voor deze zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis.

 26. Martijn says:

  @Okkie (28)

  Dat ben ik met je eens. Heb je gezien wat Hans van Mierlo er ooit voor rake woorden over zei?

  http://pauwenwitteman.vara.nl/Archief-detail.113.0.html?no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=2500&tx_ttnews%5BbackPid%5D=116&cHash=952dfc597c

 27. benny more says:

  huizen in duitsland zijn veel goedkoper, kosten een 45 % minder als in Nederland. De boel in NL is opgeblazen en zal klappen, de werkeloosheid loopt op en verder produceren we niets meer. We zijn in fijten één grote DSB bank geworden.
  Daarnaast rijd een Duitser een auto voor een fractie van de kosten in vergelijk met NL. De lonen liggen lager echter de besteedbaarheid blijft gelijk en daarnaast de schuldenlast lager.

 28. chantal says:

  mja, wat wil je anders? In belgie is een uurloon voor een werknemer 32€ om als werkgever nog maar uit de kosten te komen. Laat staan dat hij nog wat wil verdienen of dat hij zijn risico’s kan indekken. Als ik het goed voorheb zou het in duitsland rond de 25€ zijn. Dat lijkt me toch ook al een deftig verschil.

  Gyprocplafond plaatsen : materiaal 400€ werkuren 1400€
  In duitsland is dat dan : materiaal 320€ werkuren 1100€

 29. Heist says:

  Haha…Gyproc plafond…in Duitsland heb je echte plafonds Chantal! Geluidsisolerende betonplaten die afgewerkt worden na keuze, meerprijs = GEEN.

 30. chantal says:

  en die werken ze dan af met gyproc (gipsplaten) of houten lamellen.

 31. Heist says:

  Nee… dat wordt aangesmeerd glad of met een motiefje

 32. chantal says:

  Wat wil je eigenlijk zeggen Heist? Kennen ze geen gipskartonplaten in duitsland?

  “Gipsfaserplatten
  für leichte, nicht tragende Wandkonstruktionen, abgehängte Decken, Wand- und Deckenbekleidungen und Fußbodenkonstruktionen”

  http://www.gips.de/produkte/frame.htm

  Wat ik wil aantonen, is dat bouwen in Duitsland goedkoper is als bij ons (Be-Nl)

 33. kees says:

  @30Daarnaast rijd een Duitser een auto voor een fractie van de kosten in vergelijk met NL.

  en als de centen van de ouwelui op zijn, het verzorgingshuis niet meer betaald kan worden, dan komt de D. overheid bij de kinderen aankloppen. Ook al wonen die in NL.

 34. Bouke says:

  Leuk detail: het huis dat ze in Duitsland gingen bekijken, was een behoorlijk groot vrijstaand huis. In NL ging het om een oud hoekwoninkje.

  Ik vind het wel heel goed dat Nova met zo’n item komt. Heel veel mensen weten niet dat het NL systeem van hoge hypotheekverstrekking alleen door de ogen van Nederlanders ‘normaal’ wordt gevonden.

  Het is bijzonder om te merken hoe moeilijk mensen kunnen indenken dat iets niet normaal is, ook al doen velen het. We zijn echt kuddedieren.

  En in het geval van de huizenmarkt: Lemmingen!

 35. Okkie says:

  Het viel in de uitzending ook op dat er elk jaar 125000 hypotheken worden verstrekt van meer dan 4,5x salaris . De AFM spreekt over 20% van de verstrekte hypotheken waarin er onterecht gebruik werd gemaakt van de uitzondering. Er bestaat nog geen norm (!) waarin de waarde van het huis bepalend is voor de hoogte van de hypotheek. Je kunt dus wel nagaan dat we in NL veel subprime gevallen hebben en niet alleen bij DSB. Maar ja, de Consumentenbond wil dit verschijnsel graag in stand houden. Het is trouwens merkwaardig dat het NIBUD geen aandacht besteed aan te hoge en aflossingsvrije hypotheken, want dit kan veel ernstiger zijn dan een (kleine) consumptieve lening.

 36. ll says:

  Jawel en vergeet ook niet de kleine lettertjes te lezen, waarin staat geschreven dat De Bank ten ALLE tijden, wanneer het haar beliefd een taxatie kan laten uitvoeren op Uw kosten en dat het verschil in geldwaarde tussen de uitstaande hypotheek en de waarde van het huis dan stante pede moet worden betaald.

 37. lorenzo says:

  in Nederland is het een utopie ( na 2 jaar verkering) een eigen woning te bezitten. In vele andere landen , als voorbeeld Duitsland, is een eigen woning zeker geen vanzelfsprekendheid , met alle nadelen . Nu is het moment dat we dat hier ook gaan beseffen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*