Huizenprijs daalt 7,5 procent in derde kwartaal

Het derde kwartaal 2012 was, zoals verwacht, een slecht kwartaal voor de woningmarkt. Het aantal transacties ligt 17,2% lager dan een kwartaal eerder. Ook de dalende trend in de transactieprijzen zet zich verder door. Een gemiddeld verkochte woning in Nederland kende een verkoopprijs van € 209.000, een prijsdaling van 2,2% in vergelijking met een kwartaal eerder. De gemiddelde woning werd dit kwartaal in 158 dagen verkocht. Dat blijkt uit de nieuwste, voorlopige kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

De negatieve trend komt niet als een verrassing: kopers hebben afgewacht als gevolg van de onzekerheid rondom de toekomst van de woningmarkt en de verkiezingen in september. Voor het vierde kwartaal verwacht de NVM een tijdelijke opleving, omdat veel starters nog willen profiteren van de huidige hypotheekregels, die zoals het er nu naar uitziet vanaf 1 januari 2013 aanzienlijk minder gunstig worden.

NVM-voorzitter Ger Hukker: “De woningmarkt doet het onnodig slecht. Daarom doe ik een dringend beroep op de te formeren nieuwe regering om snel met stimulerende middelen voor de korte termijn en met duidelijkheid voor de lange termijn te komen. Anders raakt de markt volgend jaar in een winterslaap. Kopers en verkopers willen duidelijkheid én perspectief.”

Laagste aantal verkopen sinds begin crisis

Het aantal door NVM-makelaars verkochte woningen dit kwartaal komt uit op 18.664. Voor de totale markt gaat het naar schatting om 25.000 verkopen. Dat maakt dit kwartaal – samen met het 1ste kwartaal van 2012 – tot het slechtste kwartaal van de crisis tot nu toe. In vergelijking met het tweede kwartaal werden er 17% minder woningen verkocht.

Het derde kwartaal is altijd een relatief minder goed kwartaal: gemiddeld telt een derde kwartaal 5,4% minder transacties ten opzichte van het tweede kwartaal. Dat dit percentage nu slechter is, is voor een groot deel te wijten aan de onzekerheid over de toekomst van de woningmarkt, waardoor consumenten afwachten. NVM-voorzitter Hukker: “De onzekerheid zorgt voor stagnering op de woningmarkt. Zowel kopers als verkopers nemen een afwachtende houding aan. Het tweede kwartaal kende bovendien een tijdelijke opleving, omdat kopers onzeker waren over het voortduren van het verlaagde overdrachtsbelastingtarief van 2% en voorsorteerden door te kopen. Die transacties mis je in het 3de kwartaal, waardoor dat er slechter uitziet.”

Dalende trend in verkoopprijzen zet door

De transactieprijzen zijn in het 3de kwartaal opnieuw gedaald. In een kwartaal tijd daalde de prijs van de gemiddeld verkochte woning met 2,2%. De prijsdaling onder appartementen was het afgelopen kwartaal het kleinst met een daling van 1,3%. In vergelijking met het 3de kwartaal van 2011 zakten de prijzen met 7,5%. De prijzen dalen daarmee harder dan in de eerste dip direct na het uitbreken van de crisis.

bron: NVM 

Share Button
185 comments on “Huizenprijs daalt 7,5 procent in derde kwartaal
 1. Shake'mOut says:

  Helaas voor alle huizenleasers is de daling nog maar net begonnen. We gaan netjes terug naar de historische 3,5 tot 4 maal modaal leencapaciteit. Voor de rest kan je het grafiekje van de Japanse woningmarkt van de afgelopen 20 jaar erbij nemen om het toekomstige prijsverloop te kunnen zien. Samengevat: een daling van in totaal 50-65 % met daarop volgend een langzaam afglijdend prijsniveau. Fijne wedstrijd…

 2. Claude says:

  @1 Maar hoe lang wil je er mee wachten. Het idee van Colijn (?) om banken te verplichten c.q. te stimuleren om restschulden mee te kunnen laten nemen (GHF) naar een nieuwe woning zal de prijzendaling versnellen. Immers, als je 50k verlies hebt maar je neemt deze mee in een nieuwe hypotheek (met voor mijn part voorwaarden als: je lost de restschuld in 10 jaar af en je krijgt er geen HRA voor, net als nu), dan ben je minder terughoudend om met je vraagprijs te zakken.

  Als banken niet meewerken is het een kwestie van wachten tot je de restschuld gespaard hebt (vechten tegen de bierkaai) of tot de looninflatie zijn werk heeft gedaan (maar dat duurt nog wel even). Hoe dan ook: verdere en snellere huizenprijsdalingen zullen er komen wanneer de restschuld-problematiek is opgelost.

 3. De ontwikkelaar says:

  1@ Helaas moet ik je bijna gelijk geven.

  Naar mijn idee is de daling pas halverwege.

  Als je nu met de aankoop van een woning in 2008 voor 264K al 81K verlies maakt en met een meer dan 100% financiering toch al gauw op 100K zit wordt het toch tijd om ons zorgen te maken.

  Uiteindelijk krijgt iedereen hier last van, wordt daarmee de daling versterkt en een sneeuwbal die meer meeneemt dan we ons nu echt kunnen voorstellen.

 4. Keesje says:

  @2 als mensen meer dan 40.000 restschuld krijgen zullen ze als het kan van nhg exits gebruik maken ( psychologische problemen / scheiding) of zich persoonlijk failliet gaan laten verklaren…..wie wil er nog enorme schulden van 50.000+ voor de rest van z’n leven afbetalen…..dan doe je toch alles ( emigreren?) om er onderuit te komen…..

 5. Aurely says:

  Ach jongens. Over 30 jaar is het allemaal “grootmoeder verteld” hoor. Hoe het ook afloopt 🙂

 6. Aurely says:

  Keesje,

  Ik ken ze hoor. Die de alimentatie hebben afgekocht. Not a pretty sight 🙁

  Overigens. De eerste toko’s die zich gespecialiseerd hebben in mensen hun huis laten verkopen onder de hypotheekwaarde & een redelijke deal krijgen van de bank zijn alweer opgestaan. Als ik google mag geloven.

 7. Long Time Lurker says:

  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/10/11/aantal-huiseigenaren-met-restschuld-opgelopen-tot-700-000/

  ‘Aantal huiseigenaren met restschuld opgelopen tot 700.000′

  Huizenbezitters die hun woning na 2000 hebben gekocht, lijden gemiddeld verlies als ze hun huis nu zouden verkopen. Grootste gedupeerden zijn de kopers uit 2008; hun restschuld kan ruim 81.000 euro bedragen, zo schrijft de Volkskrant vanochtend.
  De gemiddelde woningprijs is sinds 2008 met 51 duizend euro gedaald naar 214 duizend euro, blijkt uit berekeningen op basis van cijfers uit het Kadaster. Met kosten koper meeberekend zijn de verliezen nog een stuk hoger. De gemiddelde koper moest hier destijds 31 duizend euro voor neertellen.

 8. Claude says:

  Keesje, ach, mensen betaalden toch voor een appartementje grif een ton meer omdat het jaartal 2008 aangaf in plaats van 1997? Dan kun je ook wel 50.000 euro meefinancieren in je volgende toko van 3 ton. Daar gaan de meesten echt geen gekke dingen mee doen. Het is een soort extra studiefinanciering die je moet terug betalen.

  Van alle gekkigheid van de NHG overigens was nog altijd wel de regel dat je maar 50% aflossingsvrij kon hebben. Er zit daar dus wel een steeds kleiner wordende restschuld. Gaat tergend traag, maar er wordt ‘afgelost’ (via een (bank)spaarhypotheek natuurlijk, de door de overheid gebackte NHG stimuleert natuurlijk een maximaal belastingresultaat).

 9. De ontwikkelaar says:

  @7

  Die 81K is alleen de restschuld als kopers niet meer hebben geleend dan de koopprijs + kosten.

  Ik geef degenen die meer hebben geleend niet graag de kost.

 10. Adamus says:

  De ontwikkelaar:
  @7

  Die 81K is alleen de restschuld als kopers niet meer hebben geleend dan de koopprijs + kosten.

  Ik geef degenen die meer hebben geleend niet graag de kost.

  Reken nog maar >10% erbij. Huisjes van >€400K kk met verbouwing van €100K gaan echt geen €500/550K opbrengen.

 11. Voerman says:

  Aurely: Ach jongens. Over 30 jaar is het allemaal “grootmoeder verteld” hoor. Hoe het ook afloopt

  Zo is het met alles in het leven.
  Schiet je vandaag weinig mee op.
  Je leeft nl vandaag en of – en hoe je over 30
  jaar leeft?
  Als je geluk hebt ben jij zelf dat oudje wat vertelt hoe het 30 jaar geleden was. Neem van Voerman aan, dat je dat alleen met je leeftijdgenoten van dan kunt bespreken. Ook de jeugd van dan vindt dat hij recht heeft op het maken van zijn eigen fouten.

  Ouwe lullen van 45 jaar rekenen zichzelf tegenwoordig tot de jeugd, hebben nog een zee van tijd en mogen van zichzelf dus gerust nog spelen en hun jeugdgerelateerde fouten maken. 🙂 🙂

  Maar terug naar je stelling:
  Door alles kapot te relativeren haal je wel de dynamiek uit je eigen bestaan.
  Wel rustig als je het meent en vol kunt houden. 🙂

 12. Shake'mOut says:

  Ander inzicht: als je een joekel van een restschuld boven je hoofd hebt hangen komen de psychologische problemen vanzelf en kan de bewindvoerder de NHG inroepen, dus elk nadeel heeft een voordeel. Studie psychologie / psychiatrie is goud met het oog op de enorme groeimarkt 🙂

 13. Henk 6 says:

  -11,5% yoy in Asmterdam, volgens mij gaat het nu pas beginnen.

 14. Adamus says:

  Hukker nu op BNR?

 15. Reaguurder says:

  Toppunt 260k gemiddeld. K.k. was nog de ‘ouderwetse’ 10% waardoor je 286k uitgaf.
  Nu dus 209k gemiddeld als verkoopprijs.

  Wie o wie hier heeft de afgelopen 4 jaar zoveel kunnen sparen? Daar kan toch niemand tegenop werken?

  En volgend jaar gaat waarschijnlijk de maximale hypotheek omlaag, verder is het afwachten of men inderdaad minder gaat lenen met annuitair verloop of nog steeds maximaal blijft lenen.

  Ondertussen worden oude babyboomers de nieuwe prijsvechters. Laagste prijs van dit soort flats was 250k. Nu is er nieuw aanbod van 225k (nabestaanden die het dumpen?).
  http://www.funda.nl/koop/diemen/appartement-48502533-fregat-383/
  Gingen in 2008 trouwens nog voor 300k. Daar wordt een hele flat onwel denk ik.

 16. nhz says:

  De ontwikkelaar: Naar mijn idee is de daling pas halverwege.

  naar mijn idee nog bij lange na niet halverwege. In mijn regio zaten we in 2009 op 10-15x de prijs van 1990; daar is nu een kleine 15% vanaf dus de daling is nog nauwelijks begonnen. De prijs van 1990 plus 50% voor inflatie zou realistisch zijn, en een flinke overshoot omlaag is verplicht bij een epische bubble zoals we hier hebben.

  Aurely: Overigens. De eerste toko’s die zich gespecialiseerd hebben in mensen hun huis laten verkopen onder de hypotheekwaarde & een redelijke deal krijgen van de bank zijn alweer opgestaan. Als ik google mag geloven.

  nee hoor, dat heeft al in vele kranten gestaan; er zijn al makelaars en notarissen die daarin gespecialiseerd zijn … wat een land 🙁
  Een ‘redelijke deal’ waarbij alle kosten op de belastingbetaler worden afgeschoven (straks, als het WeW geploft is), en soms een makelaarsvriendje makkelijk enkele tienduizenden euro’s incasseert.

  De ontwikkelaar: Die 81K is alleen de restschuld als kopers niet meer hebben geleend dan de koopprijs + kosten.

  Ik geef degenen die meer hebben geleend niet graag de kost.

  inderdaad, extra geleend, al was het maar omdat ze – aangespoord door de politiek – zo makkelijk toch nog een NHG hypotheek konden krijgen waarmee ze straks gratis onder de restschuld uit kunnen. Dankzij het geboefte op het Binnenhof valt inmiddels meer dan 90% van de afgesloten hypotheken onder NHG, dus voor risico van de belastingbetaler. Waar blijft de eerste politicus die regelt dat ook miljonairswoningen tegen betaling van een eenmalige 0,55% van de hypotheeksom onder NHG gaan vallen? Misschien iets voor Betty de Boer? Zou toch wel zielig zijn als miljonairs niet via een nepscheiding onder de restschuld uit kunnen en Henk&Ingrid wél.

 17. Henk 6 says:

  OT

  Toen in 2009 wij hier al een tijdje bezig waren, was dit dagelijks op de TV, wat een verschil met nu.

  http://www.youtube.com/watch?v=TPT7KLX8nPs

  http://www.youtube.com/watch?v=UO0BUjDh-qY

 18. Long Time Lurker says:

  @17 Sign of the times.

  Vond het altijd al raar dat dat programma “uitstel van executie” begon in 2007/08 op de TV. Had dat meer verwacht in deze tijden, en niet op de top van de markt.

 19. ll says:

  Johan Conijn, tot 2008 had niemand voorzien dat………. 🙂

  NOS audio.

  http://nos.nl/audio/428153-meeste-mensen-hebben-niet-het-spaargeld-om-restschuld-weg-te-werken.html

 20. Olaf says:

  @15.
  Ik denk dat dat soort flats voornamelijk gefinancierd werden met de verkoop van een vorige (ruimere?) woning.
  Dus ik hoop voor ze dat er niet de maximale hypotheek opzit.

 21. ll says:

  Deflatiespiraal.

  Iedereen blijft wachten totdat de huizenprijzen nog meer zakken, want de volgende maand kan er maar zo weer 2% vanaf zijn, etc.

 22. svg says:

  Familie van mij kocht in 1971 een huis voor 110.000 gulden (50.000 euro), nu staat er een huis in dezelfde straat op 60 meter afstand(dus wat waarde betreft zeer vergelijkbaar) voor 545.000 euro op funda dat is ongeveer 1.200.000 ouderwetse guldens, nou kan ik me best voorstellen dat het iets meer waard is geworden(2x) en ook nog inflatiecorectie (ook 2x) , maakt samen 4x dus de werkelijke waarde is 4×50.000=200.000 euro,ok ik wil niet flauw zijn dus ik reken er nog 70.000 gulden verbouwings kosten bij op = 32.000 euro en voorruit ook nog 50.000 gulden onzekerheidmarge= 22.500, alles bij elkaar opgetelt=200.000+32.000+22.500=254500, dus zeg maar de werkelijke waarde is ruim een kwart miljoen, nou vooruit 1 laatste correctie van 10%, dan wordt de waarde 279.950 euro, resumerend: we hebben nog een hele weg te gaan.PS , en de tuin is ook nog eens flink kleiner dan het huis van mijn familie!

 23. svg says:

  correctie; tuin van huis 545k is bijna de helft van tuin huis 1971 50k.

 24. ll says:

  Eigenlijk ben je een dief van je portemonnee als je nu een huis koopt 🙂

 25. Henk 6 says:

  ll:
  Deflatiespiraal.

  Iedereen blijft wachten totdat de huizenprijzen nog meer zakken, want de volgende maand kan er maar zo weer 2% vanaf zijn, etc.

  Vroeger kocht je een huis met een ingebouwdeflappentap, door de overwaarde kon je altijd nog een autootje financieren. (zie commercials hierboven uit 2009)

  Nu koop je een huis met een groot risico (in klant perspectief een zekerheidje) op waardedaling.

  Het tijdsbeeld is veranderd. Deze emotie is niet in procenten uit te drukken.

 26. ll says:

  Nieuwste manier om je huis te verkopen.

  Mooie tuin, huis er gratis bij 🙂

 27. ll says:

  Henk6 heb je al een nieuwe berekening gemaakt, dekt de lading ( waarde woning ) de hypotheken nog ? 🙂

 28. KariZ says:

  ll:
  Eigenlijk ben je een dief van je portemonnee als je nu een huis koopt

  Ja dat is het hahahahahaha

 29. L.Eedvermaak says:

  @artikel
  “Voor het vierde kwartaal verwacht de NVM een tijdelijke opleving, omdat veel starters nog willen profiteren van de huidige hypotheekregels, die zoals het er nu naar uitziet vanaf 1 januari 2013 aanzienlijk minder gunstig worden.”

  In het Journaal noemde men zowel de beperking van het leenbedrag als de tijdelijke arbeidscontracten als schuldigen voor de moeizame intrede van starters. Dat verandert niet voor 1-1-2013 dus die opleving komt er niet.

 30. nhz says:

  ll: Deflatiespiraal.

  het is geen deflatie, want allemaal gekocht op krediet. Het is gewoon een bubble die leegloopt, niks meer dan dat; van deflatie is geen sprake, zelfs niet in Japan (nou vooruit, misschien achter de komma voor de scherpslijpers). De hele Westerse wereld heeft stijgende inflatie, die alleen in toom gehouden wordt door steeds brutaler geknoei met de data door het Ministry of Truth.

  Henk 6: Nu koop je een huis met een groot risico (in klant perspectief een zekerheidje) op waardedaling.

  gelukkig is er voor dat risico de gratis putoptie van NHG met nep-scheiding ;-(

  ***

  slightly OT:
  typerend hoe vandaag SNS Bank afgewaardeerd wordt naar ‘junk’ nivo voor de commerciele vastgoed tak, terwijl het publieke deel van de bank met de hypotheken op woningen nog op het enigszins veilige BB nivo blijft ‘omdat ratings agencies er van uitgaan dat bij omvallen van SNS de Nederlandse Staat te hulp zal schieten’. Ik zag vandaag hoe ze op hun kantoortje adverteren met het nieuwe Zilvervloot sparen, 10 jaar je geld vast zetten bij SNS en dan ook nog een paar % rente per jaar vangen. Voor de onverbeterlijke optimisten; zou Mark 🙂 ook sparen bij SNS?

 31. nhz says:

  L.Eedvermaak: Dat verandert niet voor 1-1-2013 dus die opleving komt er niet.

  Je onderschat de mogelijkheid van makelaars en Fabeltjeskrant samen om nog even wat kanonnenvoer aan te leveren voor de vastgoed maffia. We hebben dat een paar keer eerder gezien, op basis van volstrekt foute argumenten; zeg maar ‘nog snel even wat geld verdienen door nú een huis te kopen’. Iedere keer opnieuw hele volksstammen die er enthousiast in trappen.

 32. duufbier says:

  Intussen…

  wie o wie verhuurt aan mij een nette woning?

  Ik kan je vertellen: niemand.

  Mensen zijn zoooo zeker van dat

  1. Zij nu toch echt wél snel hun woning verkopen
  2. Zij misschien niet nu, maar dan toch zeker wel over zes maanden (als het huurcontract volgens de leegstandswet weer verloopt) hun huis meteen verkopen.
  3. Mensen denken dat hun huis dan misschien niet direct wordt verkocht voor vier ton, maar toch zeker wel kan worden verhuurd van 2500 euri pm.
  4. Mensen vinden dat ze hun huis beter leeg kunnen laten staan dan een schamele 1300 pm opstrijken voor hun optrekje…

  Ik heb nog nooit zoveel woningbezitters in zo’n korte tijd zo zuur en vrekkig zien kijken.

  Eigen-woningbezit haalt zeer zeker het slechtste uit een mens.

 33. rob says:

  Het wordt natuurlijk nog erger, de generatie die nu afstudeert (waaronder ik) heeft gemiddeld (in mijn vriendengroep) een schuld +-12.000 euro bij de IBG. Met uitschieters tot 50.000 euro! Dus dat een liefdespaartje een schuld heeft van +-24.000 euro wordt als normaal gezien! (let wel die is een taboe) Nu komt het (a)sociale leningsstelsel en zal dit verder oplopen. Dus ik weet niet wie er in de toekomst de starterwoningen gaat kopen maar de reken niet op de studenten.

 34. DWVDD says:

  Reaguurder:
  Ondertussen worden oude babyboomers de nieuwe prijsvechters. Laagste prijs van dit soort flats was 250k. Nu is er nieuw aanbod van 225k (nabestaanden die het dumpen?).
  funda.nl/koop/diem…48502533-fregat-383/
  Gingen in 2008 trouwens nog voor 300k. Daar wordt een hele flat onwel denk ik.

  ik word onwel bij de idee dat er mensen zijn die 300k voor zo’n kippenhok betaalden. Is dat echt waar?

  225k is natuurlijk nog steeds veel te veel. Wie kan me uitleggen waarom een koper hier meer dan 125k tot 130k voor moet bieden?

 35. DWVDD says:

  nhz: naar mijn idee nog bij lange na niet halverwege. In mijn regio zaten we in 2009 op 10-15x de prijs van 1990;

  nhz, huizenprijzen 10 tot 15x over de kop in die 19 jaar tijd? waar was dat?

 36. magnum says:

  Reken even mee.

  NHG heeft pak hem beet 500 milj in kas met € 50.000 onderwater schade per geval hoe snel zijn we er dan doorheen.

  500.000.000
  ____________ =

  50.000 =

  Juist 4 nullen wegkrassen en delen door 5 = 10.000 gevallen. Dat is niet heel veel.

  Je moet nog opschieten om je huwelijk/relatie te verbreken want als iedereen voor de nooduitgang gaat sprinten is t’s zo op.

  En om het staffeltje even af te maken en een beetje gevoel te krijgen bij dit soort getallen

  75k onderwater = 7.500 dossiers
  100k = 5.000

  O.k. Laat het fonds 10-15% groter zijn. Daar zijn die hele volkstammen niks mee.

  Die hele NHG is als een soort EHBO doos in een volle trein. Voor een pleister hier of een gestuit polsje daar werkt het allemaal prima. Maar bij een echt treinongeluk ben je er niet veel mee. Oh wee als men er internationaal ook zo naar gaat kijken.

  Iemand bekend met de kleine letters voor de opvolger van Jan Kees. Want geleuf nooit dat hij/zij de rekening gaat oppikken.

 37. Claude says:

  @34 Je weigert als bank gewoon om het huis dat onder water staat te verkopen. Daarmee houd je geen restschuld over en hoef je geen beroep te doen. Voor de hypotheekrente leg je gewoon loonbeslag op. Je moet het wel erg bont maken wil je dat niet kunnen betalen, ook als je gescheiden bent (ieder aansprakelijk natuurlijk). Enfin, en met andere woorden: je wordt gegijzeld door de bank in je eigen huis. Dat zijn de kleine letters.

 38. magnum says:

  Nee dat is/zal/kan zo wel gebeuren.

  Maar ik doelde eigenlijk op de kleine lettertjes van het NHG verhaal als het garantiefonds leeg is -> komt er dan een blanco cheque van de dan Jan Kezert van NL of is het over.

 39. Claude says:

  duufbier, tja, als je na al het nieuws en alle goede tips toch nog in een situatie komt waarbij je een nieuw huis koopt voordat je je oude hebt verkocht, dan moet je op de blaren zitten.

  Je ziet soms wel aparte dingen qua huurprijzen die hier al vaker zijn aangestipt. Hier een van de (van binnen prima, van buiten ongelooflijk zonde zijnde lelijke) woningen in een mislukt vastgoedproject op IJburg, http://www.funda.nl/huur/amsterdam/huis-48516638-ben-van-meerendonkstraat-146/ (er staan er meer te huur in de straat). Huurprijs is 1550 euro voor 163m2. Deze woning stond te koop voor 559.000 euro. Het jaarlijks rendement is dan 3,32%. Even los van de winst per woning mocht deze nog ingecalculeerd zijn: als je financieringskosten al 4% zijn, dan nog maak je verlies. En dan hebben we het nog niet eens over alle andere verhuurderskosten. Drama. Maar als iets 18k huur oplevert, dan is het kennelijk ook maar iets van * 20 (?) 360k waard. Ofwel twee ton eronder.

 40. nhz says:

  duufbier: 3. Mensen denken dat hun huis dan misschien niet direct wordt verkocht voor vier ton, maar toch zeker wel kan worden verhuurd van 2500 euri pm.

  Daarin worden ze geholpen door allerlei malafide firmaatjes zoals DirectWonen en Rotsvast, die gewoon een rendement vam 8-10% per jaar voorspiegelen. Ik zie het hier overal, deze firma’s parasiteren op huurders die klem zitten en noodgedwongen de veel te hoge huur betalen waarvan de firma’s dan lekker kunnen afromen. En meestal gaat het dan om hogere functies, tijdelijke managers in de havens hier in de buurt of hogere ambtenaren, die alle kosten vergoed krijgen.

  duufbier: 4. Mensen vinden dat ze hun huis beter leeg kunnen laten staan dan een schamele 1300 pm opstrijken voor hun optrekje…

  Ik heb nog nooit zoveel woningbezitters in zo’n korte tijd zo zuur en vrekkig zien kijken.

  Niks vrekkig, gewoon rekenen. Je woning verhuren is voor de meesten alleen maar rendabel als ze het zwart zouden doen, als je niet fraudeert is het voordeliger om het huis leeg te laten staan en HRA te vangen. Reken zelf maar uit. Pas als de politiek ophoudt met het eindeloos subsidiëren van leegstand (via o.a. de HRA voor het tweede huis) dan kun je een realistisch huuraanbod verwachten.

  DWVDD: ik word onwel bij de idee dat er mensen zijn die 300k voor zo’n kippenhok betaalden. Is dat echt waar?

  Natuurlijk betaalden ze dat niet, ze leenden het geld en beloofden het terug te betalen 🙂 Maar dat gaat in veel gevallen dus never nooit niet gebeuren.

  Overigens vragen ze bij mij in de buurt nog vrolijk 250-300K voor appartementen van dit formaat. En dat is dus niet in Amsterdam, wel op een goede locatie (vermoedelijk betere plek dan Diemen). De meeste van die appartementen zijn ruim 10 jaar geleden gebouwd voor prijzen van 150-200K gulden, oftewel vraagprijs +200% in tien jaar (luxe appartementen en andere dure nieuwbouw woningen is de enige categorie in mijn stad die niet hard in prijs gestegen zijn…). Zeker 20-30% staat hier te koop, maar er wordt nauwelijks verkocht wegens te hoge vraagprijzen. Ik denk dat de meeste eigenaars de afgelopen jaren ‘leuke dingen’ gedaan hebben met de verhoogde hypotheek, en daarom vasthouden aan de veel te hoge vraagprijs. Ze gaan waarschijnlijk net zolang wachten tot de overheid ze te hulp komt.

 41. NewGen says:

  Mensen, laten we eerlijk wezen.

  1) De hypotheekregels worden steeds strenger.

  2) De HRA gaat in het nieuwe kabinet aangepast worden.

  3) Banken willen of kunnen in de nabije toekomst geen hypotheken meer afsluiten. Ze hebben immers zelf geld nodig. De komende tijd is de spaarder meer dan welkom en staat de lener voor een gesloten deur.

  Iemand met een modaal inkomen kan volgend jaar minder dan 120.000 euro aan hypotheek krijgen, en zonder eigen geld misschien wel helemaal geen hypotheek. De gemiddelde prijs van een woning zou dus rond de 120.000 euro moeten liggen. Pas dan kan er weer beweging in de woningmarkt komen. Dat is dus nog eens 40% van de prijs af.

  Maar de meeste mensen willen niet verliezen en steken nog liever hun kop in het zand dan dat ze hun verlies moeten nemen.

  De huizenmarkt zit op slot en gaat volgend jaar pot dicht. De gevolgen voor de economie en wekgelegenheid zullen dan niet te overzien zijn.

  Door de ontkenning van de meeste mensen en een falend beleid van onze overheid en banken in het laatste kwartaal van 2012 wordt de startmotor van de crisis in Nederland nogmaals aangezet zodat we er zeker van zijn dat we volgend jaar in een nog diepere crisis belanden.

 42. L.Eedvermaak says:

  nhz: Je onderschat de mogelijkheid van makelaars en Fabeltjeskrant samen om nog even wat kanonnenvoer aan te leveren voor de vastgoed maffia.

  Als mensen echt nog even snel willen kopen voordat de regels strenger worden, zoals Hukker zegt, hadden ze dat afgelopen kwartaal wel gedaan. Is niet gebeurd omdat ze niet konden (en wilden).

 43. nhz says:

  DWVDD: nhz, huizenprijzen 10 tot 15x over de kop in die 19 jaar tijd? waar was dat?

  In Middelburg. Ik praat dan wel over individuele huizen, niet over het gemiddelde want dan is de stijging véél lager door o.a. toenemend aanbod van oude WBV-meuk, opsplitsing van monumentenpanden in appartementen en het niet langer meetellen van duurdere panden omdat dat ‘zakelijke transacties’ zijn. Maar die 10-15x geldt voor bijna alles in de binnenstad hier, in de buitenwijken is het wat minder. Alleen appartementen zijn minder gestegen (ik schat 4-5x in 20 jaar) en bij dure nieuwbouw is de stijging beperkt, mede omdat die de hype van de jaren 90 niet meegemaakt hebben (ik schat 2-3x duurder in de laatste tien jaar).

  magnum: Die hele NHG is als een soort EHBO doos in een volle trein. Voor een pleister hier of een gestuit polsje daar werkt het allemaal prima. Maar bij een echt treinongeluk ben je er niet veel mee. Oh wee als men er internationaal ook zo naar gaat kijken.

  Eens maar internationaal geen probleem; men zal Nederland ophangen aan zijn toegezegde verplichting om deze hypotheken te garanderen. Ik geloof nooit dat ze daar onderuit kunnen (of willen, want dan zou de boel hard kelderen ja …).

  magnum: komt er dan een blanco cheque van de dan Jan Kezert van NL of is het over.

  er IS al een blanco cheque. Daarom ook zit het WeW bestuur vol met geflipte politici.

  Claude: Het jaarlijks rendement is dan 3,32%.

  Ik heb ook al eens wat voorbeelden in mijn omgeving genoemd, woningen waar 0.7-1 miljoen voor gevraagd wordt en die je allemaal kunt huren voor 1800 euro per maand. Dat is ruim 2% rendement … Voor het appartement dat ik zelf huur is het rendement voor de eigenaar ruim 3%, en daar zijn ze heel blij mee 🙂 Volgens mij geven de huiseigenaars hiermee aan dat je getikt bent als je de vraagprijs betaalt. En soms is het gewoon om de bank op afstand te houden …

 44. nhz says:

  NewGen: De huizenmarkt zit op slot en gaat volgend jaar pot dicht. De gevolgen voor de economie en wekgelegenheid zullen dan niet te overzien zijn.

  lijkt me juist heel goed, broodnodige grote schoonmaak onder alle nauwelijks productieve parasieten. Ze hebben 25 jaar geteerd op een luchtbel van ongekend formaat waar nu de lucht uitloopt. Stel je voor dat al deze mensen straks iets nuttigs gaan doen, dan zou de economie zomaar kunnen groeien 🙂

  Ger Rukker verwacht volgend jaar een woningmarkt in diepe winterslaap tenzij de overheid alle snode plannetjes van de vastgoed maffia (Wonen 4.0 van professor Boelshit c.s.) uitvoert. Ben wel benieuwd hoeveel geld Den Haag nu weer in deze bodemloze put gaat gooien. Hoe langer ze daarmee door gaan, hoe langer het duurt tot de bodem voor de prijzen bereikt is en hoe mee schade voor de economie.

 45. sven says:

  nhz: lijkt me juist heel goed, broodnodige grote schoonmaak onder alle nauwelijks productieve parasieten. Ze hebben 25 jaar geteerd op een luchtbel van ongekend formaat waar nu de lucht uitloopt. Stel je voor dat al deze mensen straks iets nuttigs gaan doen, dan zou de economie zomaar kunnen groeien

  Ger Rukker verwacht volgend jaar een woningmarkt in diepe winterslaap tenzij de overheid alle snode plannetjes van de vastgoed maffia (Wonen 4.0 van professor Boelshit c.s.) uitvoert. Ben wel benieuwd hoeveel geld Den Haag nu weer in deze bodemloze put gaat gooien. Hoe langer ze daarmee door gaan, hoe langer het duurt tot de bodem voor de prijzen bereikt is en hoe mee schade voor de economie.

  Ik had het niet mooier kunnen vertellen 🙂

  Die waarheid gaat er bij mij in als zoete koek.

  Brrrravo Niek

 46. NRW says:

  Volgens mij begint de daling van de huizenprijzen in Nederland nu pas echt op gang te komen.
  Als ik op funda kijk wat voor een met onze woning in Duitsland vergelijkbare woning in het westen van Nederland gevraagd wordt is er nog hele lange weg te gaan. ( vrijstaande bungalow 1250m3 op 870m2 grond in het centrum van een Duitse stad met 25000 inwoners: koopsom in 2002 €180000 na aftrek van €10000 Eigenheimzulage)

 47. NRW says:

  @44,

  Daarbij zitten de meeste regio’s in het oosten van Nederland. Zouden de prijzen in deze regio’s op Duits niveau komen dan moeten die prijzen nog eens ruim 50% omlaag.

 48. Henk 6 says:

  Hoezo oosten van het Land, Amsterdam, Haarlem?

 49. Deutsche Mark says:

  NRW:
  Als ik op funda kijk wat voor een met onze woning in Duitsland vergelijkbare woning in het westen van Nederland gevraagd wordt is er nog hele lange weg te gaan. ( vrijstaande bungalow 1250m3 op 870m2 grond in het centrum van een Duitse stad met 25000 inwoners: koopsom in 2002 €180000 na aftrek van €10000 Eigenheimzulage)

  Bouwjaar? Welke “stad”?

  180k€ is voor NRW wel aan de lage kant. Op veel locaties is zoiets een stuk duurder.
  Aan het ~driekwartmiljoen wat iets dergelijks in de randstad kost, komen ook de prijzen op geliefde locaties bij lange na niet. Maar rond de 3-3,5 ton kosten zulke huizen in NRW ook vaak, niet te ver uit de buurt van populaire steden.
  Noordwest NRW (NL-grensgebied) is goedkoop, omdat voor duitsers met werk knudde gelegen. (bij ons in het dorp is ~3ton voor zo’n huis realistisch)

  Na het lezen van veel hier verlinkte stukjes uit de voornamelijk MSM en advertorial-pers geef ik mijn nominatie voor hat “woord van 2012” even aan jullie hier door: onzekerheid.

  Nergens ontbreekt dit steeds ten onpas gebruikte woord, dat inmiddels een nieuwe betekenis aangemeten lijkt te hebben gekregen: “de ware reden wil ik niet zeggen/schrijven, maar ik moet toch wat”

  Arm Nederland……..

 50. NRW says:

  Ben al ruim 16 jaar geleden geemigreerd maar ik dacht dat Grootegast,Ruurlo, Eibergen, Raalte, Apeldoorn, Zuidoost Groningen, Doetinchem, Roermond, Opsterland, Nijmegen aardig in het oosten van land liggen.

 51. Henk 6 says:

  Klopt, je hebt gelijk mijn ogen waren gericht op de randstad, sorry.

  Zelfs de regio’s Amsterdam en Haarlem dalen significant! dat was voor mij de nieuws waarde.

 52. tufkaj says:

  Claude,

  Ik denk niet dat de accountant er mee akkoord gaat om een huis in de boeken te laten voor fantasieprijzen. Op enig moment moet de realiteit in de papieren worden opgenomen, anders droogt de geldverstrekking aan banken ook op.

 53. eric406 says:

  Mijn zusje heeft gisteren te horen gekregen dat ze niet meer nodig is op het werk. Uiteraard zit zij er ook voor het volle pond in. (wilde ook niet luisteren, en nu tranen met tuiten)
  Iemand een idee voor een stappenplan om snel van de woning af te komen, met gebruik making van NHG?

 54. JPO says:

  eric406,

  Waarom meteen paniek? Ze kan toch eerst proberen een nieuwe baan te vinden…?

 55. eric406 says:

  JPO:
  eric406,

  Waarom meteen paniek? Ze kan toch eerst proberen een nieuwe baan te vinden…?

  Regeren is vooruitzien

 56. azijnseikerT says:

  @47 Opsterland in het oosten? Ja, van Friesland.

 57. Henk 6 says:

  http://fd.nl/ondernemen/415576-1210/beleggers-zien-nog-niets-in-opkopen-van-hypotheken

  Dit is de hele kern van de neergang van de woningmarkt. Niemand wil de hypotheken meer opkopen van de banken, zelfs de pensioenfondsen niet.


  Maar dan moet er wel iets veranderen, zegt Rädecker. ‘Hypotheken worden vaak via securitisaties verkocht. Maar er is geen standaard voor de rapportage van de achterliggende hypotheken.’ Ook uitvoerder MN Services van metaalfondsen PME en PMT ziet het beperkte zicht op de kwaliteit van het onderpand als drempel. Rädecker: ‘Zo’n rapportagestandaard zou de liquiditeit, complexiteit en transparantie vergroten.’

  Met andere woorden, we vertrouwen het niet.

 58. Claude says:

  eric406, en dan kom je volgens mij het subjectief gebied in: NHG neemt restschuld over, maar die moeten er eerst zijn. Dus je zusje moet eerst het huis verkopen, maar werkt de bank mee?

  Eerst moet ze niet meer in staat zijn om de rente te betalen. Ik kan me voorstellen dat ze dat een hele tijd wel kan (WW, ander geschikt werk of zelfs onder de bijstand, appartementjes van een ton kun je ook op bijstandsniveau betalen).

  Dan kan ze, als je de site van NHG volgt, gebruik maken van een woonlastenfaciliteit. Dan betaal je naar draagkracht en schiet de bank tot 9% van de hypotheekrente bij. Je verhoogt dus je lening.

  Als de betalingsproblemen niet van tijdelijke aard zijn (whatever that may be), dan moet het verkocht worden en neemt de waarborgfonds de schuld over. Deze schuld wordt kwijtgescholden indien je zusje geen blaam treft in het geheel.

  Er zitten genoeg subjectieve elementen in, om het iemand niet gemakkelijk te maken om er misbruik van te maken. En als er teveel mensen een beroep op deze regeling gaan doen, dan zal er vast steeds strenger naar gekeken worden.

  Hopelijk vindt ze snel een nieuwe baan.

 59. Henk 6 says:

  ” Dan kan ze, als je de site van NHG volgt, gebruik maken van een woonlastenfaciliteit. Dan betaal je naar draagkracht en schiet de bank tot 9% van de hypotheekrente bij. Je verhoogt dus je lening.”

  Ben benieuwd hoeveel mensen hier gebruik van maken, met een rente van 4,5% kun je dus gewoon 2 jaar blijven wonen.

 60. eric406 says:

  Claude,

  Bedankt.

 61. SchuurHuurder says:

  Over het NHG fond gesproken, die 770 mln waar ze het over hadden, is dat cash/cash equivalents of is dat het eigen vermogen waarbij deze woonlastenfaciliteit en opgekochte woningen voor de volle pond in de boeken staan? Ik vrees het laatste. Een deel restschuld houd je toch vaak ook over, aangezien WEW uitgaat van annuïtaire aflossing? Wordt dit in de praktijk ook uitgevoerd?

 62. Henk 6 says:

  SchuurHuurder,

  Mijn beeld, woonlastenfaciliteit wordt door de banken voorgeschoten, bij verkoop wordt de balans opgemaakt en afgerekend. Daarom hoeven de banken ook geen hoge % te rapporteren op betalings acherstanden. Die worden uiteindelijk door NHG betaald. Zo hoeven de banken naar de cover bonds partijen geen slechte cijfers te communiceren en blijft de rating op pijl van de covered bonds ondanks dat 25% van de hypotheken onder water staan. Dit laatste houden ze niet lang meer vol, denk ik. SNS zakt al door zijn hoeven, de rest ,…

  Het is interessant om te weten wat het aantal gevallen zijn wat hiervan gebruikt maakt van de woonlastenfaciliteit bij de NHG. De NHG is trost op de minimale gedwongen aantal verkopen, in hun ogen, maar dat is logsich als je nog 2 jaar mag wonen in je huis. De klap komt nog.

 63. Claude says:

  Henk 6, 2 jaar bij 4,5% als je NIETS kunt betalen. Ze kijken naar draagkracht. Bij een woning van 2,5 ton is 3% 7.500 euro, ofwel zo’n 600 euro per maand. Dat kun je vaak wel betalen of anders vindt de bank wel dat je dat kan. Die andere 1,5% wordt dan voorgeschoten. Kun je 6 jaar extra uitzingen. Maar wel met de bank als baas. Word je een klein Griekenland.

  Ben ook benieuwd hoe vaak dit voorkomt. Puur formeel heb je dan, lijkt me, geen wanbetalers (je weet wel, die hosannaberichten dat in NL iedereen de hypotheken netjes betaalt). Je verhoogt de lening en betaalt daar de rente van. Deze regeling is medio 2009 ingevoerd.

 64. Henk 6 says:

  Claude,

  Die hosanna berichten kloppen dus niet!

 65. De ontwikkelaar says:

  Het is wel aardig om eens te volgen wat de prijzen bij executies doen.

  Zomaar een Voorbeeld; Schoolweg 16A Aartswoud:
  Oorspronkelijke prijs 549.000
  http://www.funda.nl/koop/aartswoud/huis-4513573-schoolstraat-16-a/kenmerken/

  Geveild voor 250.000.
  http://www.veilingbiljet.nl/page.asp?id=827

 66. De ontwikkelaar says:

  De executieprijzen van nu zijn de vrije verkoopprijzen over 5 jaar.

 67. svg says:

  De ontwikkelaar:
  Het is wel aardig om eens te volgen wat de prijzen bij executies doen.

  Zomaar een Voorbeeld; Schoolweg 16AAartswoud:
  Oorspronkelijke prijs 549.000
  funda.nl/koop/aart…raat-16-a/kenmerken/

  Geveild voor 250.000.
  http://www.veilingbiljet.nl/page.asp?id=827

  De ontwikkelaar:
  De executieprijzen van nu zijn de vrije verkoopprijzen over 5 jaar.

  Komt dus in de buurt van mijn verwachting, zie ook post 23

 68. nhz says:

  Henk 6: Klopt, je hebt gelijk mijn ogen waren gericht op de randstad, sorry.

  Zelfs de regio’s Amsterdam en Haarlem dalen significant! dat was voor mij de nieuws waarde.

  Ach ja, de reden dat Zeeland nauwelijks in prijs daalt zal wel zijn dat je hier in de vakantieweken (ook nu weer) over de Duitsers struikelen met hun onbeperkte koopkracht voor tweede woningen 😉

  JPO: Waarom meteen paniek? Ze kan toch eerst proberen een nieuwe baan te vinden…?

  Neeeee … eerst wegens gedwongen baanverlies of depressiviteit over de baanloosheid de NHG de restschuld laten overnemen; als dat geregeld is kun je naar een nieuwe baan zoeken 😉

  Henk 6: Dit laatste houden ze niet lang meer vol, denk ik. SNS zakt al door zijn hoeven, de rest ,…

  ja, maar dat gaat om het commercieel vastgoed; bij de woninghypotheken wordt er van uitgegaan dat de Staat de beleggers voor 100% zal terugbetalen.

  Henk 6: e NHG is trost op de minimale gedwongen aantal verkopen, in hun ogen, maar dat is logsich als je nog 2 jaar mag wonen in je huis. De klap komt nog.

  inderdaad, door allerlei riante crisismaatregelen is uitstel bereikt én het probleem nog groter gemaakt; de echte pijn gaat nu komen, al zal Den Haag ook daar wel weer proberen de ‘zielige’ huiseigenaars vorstelijk tegemoet te komen.

  Claude: Je verhoogt de lening en betaalt daar de rente van. Deze regeling is medio 2009 ingevoerd.

  is weer eens wat anders dan de rente betalen na oversluiten wegens ‘waardestijging’ 😉

  De ontwikkelaar: Het is wel aardig om eens te volgen wat de prijzen bij executies doen.

  villa’s van een miljoen brengen bij executie vaak maar een derde tot de helft van de WOZ waarde op, en dat is vaak nog een stuk onder de oorspronkelijke vraagprijs. Meestal wordt dan niet gegund en hoopt de bank op beter tijden. Ik denk dat er nog een stuwmeer aan executies in het vat zit, als de prijzen jaar op jaar blijven dalen en de banken gedwongen zouden worden (ik denk niet dat het gebeurt …) om huizen te waarderen op hun vrije verkoopwaarde.

 69. tufkaj says:

  De ontwikkelaar,

  jammer dat veel huizen niet meer op funda/jaap/etc te vinden zijn zodra ze op die site staan…

 70. Aurely says:

  Voerman,

  Ow nee dat kan ik niet. Ik denk teveel 🙁

  Ontopic: over iedereen die in euro’s een huis gekocht heeft en gemiddeld genomen nu met een restschuld zit. Het is natuurlijk vervelend als je verwachtingen niet uitkomen en je een tijd boven je stand geleefd hebt etc. etc. maar vergeleken met huurders doe je het als koper nog steeds goed lijkt me (ook als je in 2008 gekocht hebt).

 71. Reaguurder says:

  Wat voor advies geeft u mensen die nu hun woning willen verkopen?

  „Ze moeten scherp gaan zitten met de prijs. Het voordeel is dat het andere huis dat ze kopen, fors in prijs is gedaald. Het verschil tussen de huidige woning en de nieuwe woning is dus gewoon veel kleiner geworden.”

  Geloof dat Ger Hukker een hersenschudding heeft opgelopen, of een tumor misschien.

  Nu ineens richten op de doorstromer door eigenlijk te zeggen ‘verkoop goedkoop, dan profiteer je nu van kleiner prijsverschil’ zodat voor de starter de woningen goedkoper worden. Dus nu eigenlijk proberen via de doorstromers de markt op gang te helpen.
  Dat is toch 180 graden gedraaid van ‘starters kunnen te weinig lenen’ en ‘starters jagen de markt aan’?

 72. ll says:

  Ger Hukker zegt ‘scherp in de markt zetten’

  http://huizenmarkt.blog.nl/files/2011/04/housesale.jpg

 73. Floor says:

  Adamus:
  express.be/busines…t-u-denkt/178854.htm

  Grexit

  Volgens hem staat Merkel onder zware druk van de VS en de Navo-bondgenoten om een strategische ramp ten oosten van het Middellandse Zeegebied te voorkomen:

  Let me guess, olie?

 74. Floor says:

  eric406,

  Heel belangrijk, indien ze dadelijk de hypotheeklasten niet meer kan opbrengen mede doordat zij na het afsluiten van de hypotheek ook nog andere schulden is aangegaan, dan kun je het shaken.
  Dus……….. niet denken die bank die wacht maar want die andere schuldeisers zitten boven op m’n nek, gaan vaak zeer agressief te werk, dus betaal ik die eerst maar, want die vlieger gaat niet op.

 75. tufkaj says:

  Zoals meesten hier weten wilde NIBUD een tijd terug de max hypotheek voor tweeverdieners verhogen, omdat zij had geconstateerd dat er de laatste jaren steeds vaker fulltime werd doorgewerkt na de komst van een kind. Lijkt mij een hopeloze omdraaiing van oorzaak en gevolg.

  Welnu, de AFM trapte op de rem en dreigde banken te beboeten die zich aan de nieuwe norm gingen houden. Politiek Den Haag in rep en roer natuurlijk, want er moet meer geleend worden. Is de oplossing voor alles namelijk. Vandaag werd voorstel van Lucassen (brievenbus/PVV) en Monasch (starterslening4all/PVDA) behandeld en jawel; er komt 1 norm, bepaald in opdracht van politiek den Haag, waar iedereen zich aan moet houden.

  Om. te. kotsen.: http://www.jacquesmonasch.nl/?p=1562

 76. RealisT says:

  NewGen: De huizenmarkt zit op slot en gaat volgend jaar pot dicht. De gevolgen voor de economie en wekgelegenheid zullen dan niet te overzien zijn.

  Dat krijh je met een casino-economie, waar elke muppet met een MBO-diploma waarvan de inkt nog niet eens droog was eventjes 250k of meer kon lenen. Laten die mensen eerst eens 30k ofzo proberen te sparen voor een aanbetaling.

  De huidige situatie zou ik het zelfreinigend vermogen van de markt willen noemen. Daar worden toekomstige generaties alleen maar beter van.

 77. nhz says:

  Floor: Volgens hem staat Merkel onder zware druk van de VS en de Navo-bondgenoten om een strategische ramp ten oosten van het Middellandse Zeegebied te voorkomen:

  Let me guess, olie?

  vergeet de verkiezingen niet, Obummer en Hitlary willen nog een nieuwe termijn. Dus tot die datum mag er niks misgaan in Europa. Als je leest hoe ze in de VS momenteel de werkeloosheidscijfers oppoetsen met het oog op de verkiezingen, werkelijk hilarisch; alle middelen geoorloofd als het om macht gaat.

  tufkaj: Om. te. kotsen.: http://www.jacquesmonasch.nl/?p=1562

  Monasch, die van Geen Gezeik, Iedereen Schandalig Rijk – op kosten van de buurman. En niet vergeten PvdA te stemmen!

  RealisT: Dat krijh je met een casino-economie, waar elke muppet met een MBO-diploma waarvan de inkt nog niet eens droog was eventjes 250k of meer kon lenen.

  erger nog, ze konden die 250K ook als inkomen krijgen, bijv. als starter in de fin. dienstverlening of in de vastgoed sector 🙁
  Vermoedelijk dezelfde groep die nu geholpen moet worden door de Sociale Dienst, ondanks dat ze een gezinsinkomen boven 150K hebben. Zolang er overheid is verwacht ik weinig zelfreinigend vermogen, helaas.

 78. sven says:

  tufkaj:
  Zoals meesten hier weten wilde NIBUD een tijd terug de max hypotheek voor tweeverdieners verhogen, omdat zij had geconstateerd dat er de laatste jaren steeds vaker fulltime werd doorgewerkt na de komst van een kind. Lijkt mij een hopeloze omdraaiing van oorzaak en gevolg.

  Welnu, de AFM trapte op de rem en dreigde banken te beboeten die zich aan de nieuwe norm gingen houden. Politiek Den Haag in rep en roer natuurlijk, want er moet meer geleend worden. Is de oplossing voor alles namelijk. Vandaag werd voorstel van Lucassen (brievenbus/PVV) en Monasch (starterslening4all/PVDA) behandeld en jawel; er komt 1 norm, bepaald in opdracht van politiek den Haag, waar iedereen zich aan moet houden.

  Om. te. kotsen.: http://www.jacquesmonasch.nl/?p=1562

  Een hoop gelul.

  Ik ben benieuwd hoe/of de AFM dwars gaat liggen om de malloten uit den haag klein te houden.

  Volgens mij kun je de banken trouwens niet dwingen om een maximaal bedrag uit te lenen wanneer het de bank onverantwoord lijkt. De normen zullen toch niet bindend zijn.

 79. Henk 6 says:

  http://www.bnr.nl/?service=player&type=fragment&articleId=1684124&audioId=1684131

  Leuk stukje… Petra grijzen vraagt aan de makelaar, hoe zo slecht nieuws dat de huizenprijzen dalen. mensen denken prima, hoef ik minder te betalen,…

  Makelaar, zo verdampt er 100 miljarden aan waarden!!!! Makelaar: Het is een economische wetmatigheid dat huizenprijzen stijgen.

  De makelaar heeft niet eens in de gaten dat die afgezeken wordt, briljant….

 80. Claude says:

  sven, computer of the bank says no.

 81. sven says:

  tufkaj

  Maak je maar niet ongerust.

  Een hele hoop mensen zullen helemaal niet meer aan de leencriteria kunnen voldoen trouwens.

  Fulltime 2 verdieners zullen een schaars goed worden in de toekomst 🙂

 82. tufkaj says:

  sven,

  Claude,

  Klopt wel, maar AFM waarschuwde destijds banken die wel degelijk mee wilden gaan in de soepelere leen normen. Daarbij is het gewoon een erg slecht teken dat de politiek zich gaat mengen in deze discussie, nu men het erover eens is dat er meer moet worden uitgeleend.

 83. Ain says:

  Nu op nl2 eo vijfde dag over onverkoopbare huizen.

 84. Ain says:

  Zo zo, van den brink, oud abn amro en nu ‘hoogleraar’ zegt dat we totaal 40% zal dalen en is nu pas op de helft….dat is nogal wat op nationale tv, het sentiment verandert nu wel…

 85. sven says:

  tufkaj,

  Maak je maar niet ongerust.

  – NHG omhoog
  – dubbele HRA naar 3 jaar
  – overdrachtsbelasting omlaag
  – huurders tussen 33k en 44k pesten
  – starters leningen

  allemaal al trucjes die niet werken

 86. Adamus says:

  Floor: Volgens hem staat Merkel onder zware druk van de VS en de Navo-bondgenoten om een strategische ramp ten oosten van het Middellandse Zeegebied te voorkomen:

  Let me guess, olie?

  Laurens Jan Brinkhorst dacht 10 jaar geleden van wel. Toen was het nog hommeles in Irak.

 87. nhz says:

  sven: Volgens mij kun je de banken trouwens niet dwingen om een maximaal bedrag uit te lenen wanneer het de bank onverantwoord lijkt. De normen zullen toch niet bindend zijn.

  Maar de bank is de politiek tegenwoordig, vraag maar aan Gerrit Zalm, of aan al die ex-politici die nu bij banken zitten. Even onder tafel een nieuwe garantstelling van de STaat onderhandelen en de bank wil graag meewerken aan onverantwoorde leningen.

  Henk 6: Makelaar: Het is een economische wetmatigheid dat huizenprijzen stijgen.

  en een sociale wetmatigheid dat makelaars liegen 🙂

  Ain: Zo zo, van den brink, oud abn amro en nu ‘hoogleraar’ zegt dat we totaal 40% zal dalen en is nu pas op de helft….dat is nogal wat op nationale tv, het sentiment verandert nu wel…

  Hij zegt al langer verstandige dingen hoor, ongeveer als enige. Helaas staat tegenover hem een leger ‘deskundige’ oenconomen en vastgoed professors zoals meneer Boelshit die precies het tegenovergestelde zeggen. En de media willen liever geen mensen op de buis die de feestvreugde bederven, al wat het maar omdat het journaille tegenwoordig zelf vaak ook een tophypotheek heeft.

  Adamus: Laurens Jan Brinkhorst dacht 10 jaar geleden van wel. Toen was het nog hommeles in Irak.

  Ach, het is een achterhaalde discussie. Obummer bang voor een Russische basis in Griekenland? Waarom denk je dat China een dure deal heeft met de haven van Piraeus? En van mij mogen ze hoor, graag. Is er tenminste nog iemand in de regio die de terroristen uit Washington een beetje kan dwarszitten als ze weer eens een land in het Midden-Oosten willen platbombarderen.

 88. Adamus says:

  Claude:
  Hukker: stel de vraagprijzen scherp, houd restschuld onder de HRA
  telegraaf.nl/overg…elijk__.html?cid=rss

  Hij lult over de appartementenstarters. Koopgarant kennen we nu voor mini eengezinswoningen. Daar lopen ze, de gemeenten-makelaars-projectontwikkelaars, zelf mee te leuren. Ze hebben in hun eigen poot geschoten, de inhalige hufters.

 89. Adamus says:

  sven:
  tufkaj

  Maak je maar niet ongerust.

  Een hele hoop mensen zullen helemaal niet meer aan de leencriteria kunnen voldoen trouwens.

  Fulltime 2 verdieners zullen een schaars goed worden in de toekomst

  Fulltime tweeverdieners en drie kinderen….>€100K bruto en dan natuurlijk niet beknibbelen op de kinderopvangtoeslag 🙂 btw, mag een poetsmevr. zwart betaald worden 😉

  (Hoe zit het met aanrechttoeslag?)

 90. Adamus says:

  De makelaar heeft niet eens in de gaten dat die afgezeken wordt, briljant….

  Geweldig en hij is ook nooit afgezeken! Waren ons lieve heer op een roze bromfiets.

 91. Adamus says:

  Aurely:
  Oleee! Zon aan de horizon!

  rtl.nl/components/…oningen-en-weert.xml

  Dit kwartaal 1 huis verkocht in Kiel Windeweer. Aan de buurman 🙂

 92. sven says:

  tufkaj,

  En verder denk ik dat de kans groot is dat het percentage ” falling knife catchers ” en kamikaze kopers ook minder gaat worden door redelijke bewustwording 🙂

 93. Floor says:

  Adamus,

  Misschien heeft ‘ie een update nodig?
  Kwam deze tegen op ZH, persoonlijk ben ik onze Pepe Escobar van Asiatimes enige tijd geleden uit het oog verloren, but …………….. he is the best.
  Geniet er maar van, tenminste indien je wijs kunt worden uit die kluwe pijpleidingen.
  http://www.zerohedge.com/contributed/2012-10-08/primer-real-global-geopolitical-battle

 94. Floor says:

  Adamus: Fulltime tweeverdieners en drie kinderen….>€100K bruto en dan natuurlijk niet beknibbelen op de kinderopvangtoeslag btw, mag een poetsmevr. zwart betaald worden
  (Hoe zit het met aanrechttoeslag?)

  Die toeslag is nihil bij dat inkomen en aanrechttoeslag zit in afbouwingsproces voor zover ik mij kan herinneren, ieder jaar een beetje minder.

 95. W. van Dijken says:

  Deze al voorbij zien komen?

  NOS op 3 verslaggever zit zelf met restschuld en is van plan zo snel mogelijk z’n huis te verkopen en “een jaar of anderhalf” gratis bij vrienden te gaan wonen om met deze besparing zijn restschuld af te lossen. Loopt in ieder geval niet voor z’n verantwoordelijkheid weg lijkt het.

  Juridisch kantoortje van ‘Meson’ (die club die namens alle gedupeerde scheefleners een rechtszaak aan wil spannen) komt ook kort aan bod. Ziet er redelijk amateuristisch / studentikoos uit als je het mij vraagt…

  We gaan nog heel wat meemaken in NL de komende jaren. Handjes binnenboord houden svp. en billetjes samen knijpen.

 96. magnum says:

  De ontwikkelaar,

  heb je nog meer van die voorbeelden

 97. Hugo says:

  SNS zal in ieder geval weinig hypotheken verstrekken.

  Rating SNS Bank verlaagd naar junk (beter laat dan nooit)

  ”Fitch handhaaft wél de langetermijnkredietratings voor SNS Reaal en de bankdivisie SNS Bank. De langetermijnrating blijft gehandhaafd op het veilige niveau BBB-plus, omdat de kredietbeoordelaar nog steeds verwacht dat de Nederlandse staat SNS zal redden in geval van nood. ”

  Heel geruststellend… (sarc)
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/41/fitch-verlaagt-rating-sns-bank-naar-junk.xml

 98. maarten says:

  @92: de volgende zeepbel dient zich alweer aan: goud, terwijl deze zeepbel al niet eens mag barsten

 99. Paul99 says:

  Zitten we al in de FEAR-Fase ?

 100. ll says:

  The economist augustus 2012, er moet nog 20% van de prijzen af, OOK van de HUURPRIJZEN ………, zijn ook veel te hoog.

  http://www.economist.com/node/21560599

 101. ll says:

  Het verschil in waarde tussen vraagprijs en transactieprijs is een héél huis 🙂

  http://www.ftm.nl/original/woningmarkt-nog-steeds-doodziek.aspx

 102. ll says:

  Paul99: Zitten we al in de FEAR-Fase ?

  Kweetniet, maar hij duurt niet zo lang, zo te zien……

  http://patrick.net/forum/content/uploads/2012/01/bubble-lifecycle_thumb2.png

 103. maarten says:

  “Banken willen meer pensioengeld in hypotheken NL” en wat willen de klanten ?(van de pensioenfondsen, ook van de banken natuurlijk)

 104. Ma Ling says:

  Paul99,

  puur gevoelsmatig zijn we gisteren als land deze fase ingegaan. De paniek in de media, mede ingegeven door het NVM kwartaalbericht, is nu aan het pieken.
  Makelaars zien 1-1-2013 plotseling erg dichtbij komen en kramen de grootste onzin uit. (bijv op BNR).

  Mijn top 2 uitspraken van gisteren, beide afkomstig uit de regelmatig poep pratende Hukker:
  1. De bodem is nu echt bereikt op de huizenmarkt. Mensen moeten toch altijd verhuizen.
  2. En zorg dat de Nationale Hypotheek Garantie een rol krijgt bij de topfinancieringen.

  Serieus, jarenlang heb ik gevonden dat de NVM/Hukker teveel in het nieuws was met hun verschrikkelijk slechte verkooppraatjes.
  Nu ben ik 180 graden gedraaid: Wat heerlijk om die man te zien en te horen. De grens van geloofwaardigheid is ‘ie zo mijlenver gepasseerd dat je me echt op kunt vegen na een mediaoptreden.

  Bestaat er trouwens niet zoiets als royeren?

  Wil ik afsluiten met een dik compliment aan alle posters hier: m.i. zijn ze de laatste dagen weer messcherp, keep up the good work!

 105. Paul99 says:

  ll: The economist augustus 2012, er moet nog 20% van de prijzen af, OOK van de HUURPRIJZEN ………, zijn ook veel te hoog.http://www.economist.com/node/21560599

  Dan zou je min die 20% nog steeds een 165.600 euro of 365.000 GULDEN betalen voor de gemiddelde middenhut, dat lijkt me nog steeds rijkelijk hoog.

  Ik ga voor de -40%. Hoogstwaarschijnlijk gaan we ook naar beneden overdrijven.

 106. ll says:

  Paul99: Dan zou je min die 20% nog steeds een 165.600 euro of 365.000 GULDEN betalen voor de gemiddelde middenhut, dat lijkt me nog steeds rijkelijk hoog.

  Tuurlijk is ook nog veel te hoog, afhankelijk van de af te nemen koopkracht daargelaten, zal de prijs toch op zo’n 128k gemiddeld moeten liggen.

  Een mooi rekensommetje zou zijn, dat als mensen hun EIGEN huis nu of in de toekomst KUNNEN kopen met de nu of dan geldende regelgeving is the price right 🙂

  Duurt voor mij nog jááren 😉 Ik ben nu echt niet in staat om mijn eigen huis nu te kunnen kopen, is dat niet vreemd ? Dan zou ik een ton aan cash moeten hebben……….

 107. ll says:

  nhz: Hij zegt al langer verstandige dingen hoor, ongeveer als enige

  Klopt helemaal ja, en hij lachte, ik heb hem nog nooit zien lachen.

  Maar hij werd dan ook afgebrand door onze Wouter :-), maar hij is nu de lachende derde. 🙂

 108. Paul99 says:

  ll: Kweetniet, maar hij duurt niet zo lang, zo te zien……patrick.net/forum/…lifecycle_thumb2.png

  Dank je Il,
  erg handig om dit plaatje er weer even bij te hebben. Heb je enig idee op welk niveau het langjarig gemiddelde (het grijze stippellijntje) ligt waar we waarschijnlijk weer onder zullen duiken in de laatste (Despair)fase ?

 109. Paul99 says:

  ll: Tuurlijk is ook nog veel te hoog, afhankelijk van de af te nemen koopkracht daargelaten, zal de prijs toch op zo’n 128k gemiddeld moeten liggen.
  Een mooi rekensommetje zou zijn, dat als mensen hun EIGEN huis nu of in de toekomst KUNNEN kopen met de nu of dan geldende regelgeving is the price right

  Die 128k is nog ongeveer 40% lager dan de 209k nu gemiddeld. Komt overeen met mijn verwachting. Nog 80k te gaan dus, er zullen dan nog veel slachtoffers vallen.

  Vooral dat laatste spreekt me erg aan. Als een doorsnee modaal persoon met een fatsoenlijk modaal salaris GEEN fatsoenlijke doorsnee woning meer kan kopen, desnoods of bij voorkeur, met een gespaarde aanbetaling van een 10%, is er iets fundamenteel mis met de markt en zijn de woningen te duur. PUNT.

 110. sven says:

  Dat stukje op BNR gister wordt er wéér door de tegenpartij geroepen dat:

  ” starters helemaal de prijzen niet willen zien zakken “.

  Net als dat stukje van Hans de Geus over het sloopfonds:

  ” huurders willen helemaal geen huurverlaging ”

  De tegenpartij leeft steeds méér in een isolement heb ik het idee 🙂

 111. maarten says:

  @119: echte leiders deze mensen.

  uit artikel op z24:
  Ger Hukker; “Gemiddelde makelaar verkoopt nu 6,5 huis per maand. Maar er zijn dan natuurlijk ook makelaars die iedere week een huis verkopen, wat betekent dat er ook mensen zijn die gewoon vier weken helemaal niks verkopen.

 112. maarten says:

  @119
  Schoonmakers en onderwijzers willen ook geen hoger loon (maar liefde?). Maar ceo’s en artsen etc, die lopen weg als ze niet het volle pond krijgen.
  doorzichtig allemaal he. je moet wel je plek kennen

 113. Adamus says:

  VboMakelaar: “normale prijsstijging”….Petra Grijzen: “normale prijsdaling bedoelt U”. Makelaar neeeeh….etc op BNR te beluisteren 🙂

 114. Adamus says:

  ll:
  En de Tip van Rik hocus pocus hoelang nog.

  schmullstrategie.n…s-pocus-hoelang-nog/

  Wallstreet rules, daar gaat Romney niets aan doen. Verder geleuter over goudstandaard…komt nooit meer, dus laten we het daar niet meer over hebben.

 115. sven says:

  maarten: wat betekent dat er ook mensen zijn die gewoon vier weken helemaal niks verkopen.

  Ja Maarten ik had het er met Voerman over dat parasieten ( dat vond hij denigrerend ), geïsoleerd moeten worden.

  Hoeft geen moeite meer voor gedaan te worden denk ik.

  Als je als Makelleugenparasiet geen huis meer verkocht krijgt, dan kun je toch wel van een eigen gecreëerd isolement spreken 🙂

 116. Adamus says:

  Paul99:
  Zitten we al in de FEAR-Fase ?

  Angst&Beven? Bungelen met prachtig uitzicht. Alles is tegenwoordig “fun” -zie Holleeder.

 117. Frits says:

  Een domme vraag misschien van mij, maar zou door de voortgang van wat men dan een “crisis” plagt te noemen (hoezo crisis, welke crisis, ja voor de natuur) het aloude en fantastische liften (dat mensen echt bij elkaar brengt) weer wat meer ingeburgerd en in zwang raken?

 118. duufbier says:

  Wanbetalingen op hypotheken nemen toe ( +14%) tot ruim 72.000 gevallen

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/3330704/2012/10/12/Steeds-meer-wanbetalingen-hypotheek.dhtml

  Gelukkig gaat de minfin voortaan bepalen hoeveel hypotheek een Mensch mag hebben, dan komt het voortaan echt nooit meer voor 😉

  http://www.nu.nl/economie/2931977/minister-gaat-hypotheeknorm-bepalen.html

  Tja, iedereen die ZeroHedge leest, kan niet zeggen dat-ie niet wordt gewaarschuwd…

  “I’ve seen the future, and it will be…”
  So here is the future as I see it: central banks are now committed to printing unlimited amounts of fiat money to artificially prop up various asset prices forever and maintain illusions of stability. Governments will use their legislative and regulatory power to make sure that your bank, your insurance company and your pension fund keep funding the state, and will make it difficult for you to disengage from these institutions. Taxes will rise on trend, and it will be more and more difficult to keep your savings in cash or move them abroad.

  http://www.zerohedge.com/news/2012-10-11/we-are-road-serfdom

 119. Adamus says:

  maarten:
  “Banken willen meer pensioengeld in hypotheken NL” en wat willen de klanten ?(van de pensioenfondsen, ook van de banken natuurlijk)

  De pensioenpremiebetalers zijn ook degenen die hypotheeklening willen. HRA op lening en niet meteen IB op premie…..eigenlijk kunnen PF worden opgeheven, banken kunnen het kunstje ook wel. Ze hebben vast wel een afdeling “ter verwatering van vermogen”.
  Ze gaan elkaar wel vinden denkt Diederik “het is geen nuclear science”.

 120. Adamus says:

  Frits:
  Een domme vraag misschien van mij, maar zou door de voortgang van wat men dan een “crisis” plagt te noemen (hoezo crisis, welke crisis, ja voor de natuur) het aloude en fantastische liften (dat mensen echt bij elkaar brengt) weer wat meer ingeburgerd en in zwang raken?

  Je duim opsteken kan altijd. Even oefenen misschien, maar je zit zo weer in de jaren 70.
  Samen met een verpleegster met rugzak en h……..(freek de jonge)

 121. Adamus says:

  Serieus, jarenlang heb ik gevonden dat de NVM/Hukker teveel in het nieuws was met hun verschrikkelijk slechte verkooppraatjes.
  Nu ben ik 180 graden gedraaid: Wat heerlijk om die man te zien en te horen. De grens van geloofwaardigheid is ‘ie zo mijlenver gepasseerd dat je me echt op kunt vegen na een mediaoptreden.

  Hij zag er ook zo sfeervol geschminkt uit, alsof hij de hele dag in de kou had gestaan 😉

 122. ll says:

  Aantal mensen die de hypotheekkosten niet meer kunnen opbrengen is gestegen naar 72.000 BKR

  http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws-1/1834321/Snelle-toename-wanbetalers-hypotheken.htm

 123. Adamus says:

  sven:
  Dat stukje op BNR gister wordt er wéér door de tegenpartij geroepen dat:

  ” starters helemaal de prijzen niet willen zien zakken “.

  Net als dat stukje van Hans de Geus over het sloopfonds:

  ” huurders willen helemaal geen huurverlaging ”

  De tegenpartij leeft steeds méér in een isolement heb ik het idee

  Topfilmpje. Hoe MvP zijn onzekerheid probeert te verbloemen in onkundige opmerkingen….of andersom (?) maar de camera had close up moeten zijn op kop en handen.

 124. Paul99 says:

  Frits: het aloude en fantastische liften (dat mensen echt bij elkaar brengt) weer wat meer ingeburgerd en in zwang raken?

  Geen domme vraag maar een interessante invalshoek.
  Vroeger heel veel gedaan, van 5 km tot circa 500 km, is ongeveer het maximum met 1 auto, daarna wel meestal uitgepraat en toe aan nieuw gezelschap.
  Maar ik denk niet dat dat op grote schaal terug komt, o.a. wegens onveiligheid en veel mensen met een totaal andere cultuur en gewoonten.

 125. Adamus says:

  ll: Klopt helemaal ja, en hij lachte, ik heb hem nog nooit zien lachen.

  Maar hij werd dan ook afgebrand door onze Wouter , maar hij is nu de lachende derde.

  Maar Wouter durft toch weer in beeld te komen en klust weer bij. KPMG partners moeten ook inleveren bij gebrek aan overheidsopdrachten en daaraan gekoppelde woekerfacturen.

  Btw, zeg vooral niet in je directe omgeving dat je de crisis hebt zien aankomen of in ieder geval het gevoel hebt gehad dat er iets niet pluis was en daarom maatregelen had getroffen – bijv.verkopen huis 3 of 4 jaar geleden. Voor je het weet ben je schuldig 🙂 “als iedereen toen zijn huis had verkocht zou het ook een zootje zijn geworden”. Alsof iedereen rekening met “je” houdt….hoe groot kunnen we ons eigen wereldje maken….diederik denkt van hééél groot ; kereltjessyndroom?

 126. Frits says:

  Als liften niet terugkomt is dat niet door onveiligheid, maar door de huidige perceptie ervan. Het probleem in relatie tot veiligheid is dat liften alleen het nieuws haalt als er een incident is, maar je hebt meer kans om in je badkuip te verzuipen. Liften is een uiterst veilige activiteit (jonge, knappe dames wel wat uitgezonderd).

  Mijn stelling: als de 1% slechtste chauffeurs ging liften, nam de verkeersveiligheid duidelijk toe.

  Ben het met jou eens maar ook met Adamus: vooralsnog geen duidelijke comeback voor het liften, maar een omslag kan. Bv bij plotseling sterk koopkrachtverlies en zware economische rampspoed (de huidige tijd stelt daarmee vergeleken niet veel voor, deze schijncrisis).

 127. Frits says:

  De link van dit artikel zegt dat de huizenprijs zelfs met 75% daalt in het derde kwartaal!

  Wishful thinking 🙂

 128. SchuurHuurder says:

  Weer Z24 met de melding dat niet de hele hypotheek annuitaïr of lineair afgelost moet worden vanaf volgend jaar.

  http://www.z24.nl/ondernemen/artikel_385580.z24/Malaise_woningmarkt_hakt_in_op_omzet_makelaars.html#.UHfAz1_wqck.twitter

  “Deze variant, waarbij nieuwe hypotheekleningen grotendeels lineair- of annuïtair moeten worden afgelost, ligt nog altijd op tafel in het Belastingplan 2013.”

  Moet toch 100% afgelost worden, of weten zij meer dan ik? Eerder kwamen zij met het bericht dat 50% afgelost moest gaan worden vanaf 1/1/13. Iemand die helderheid kan bieden?

 129. nhz says:

  maarten: @92: de volgende zeepbel dient zich alweer aan: goud, terwijl deze zeepbel al niet eens mag barsten

  onzin, 99% van de mensen heeft nog nooit van goud als belegging gehoord en vrijwel alle publiciteit rond goud in de mainstream media is stelselmatig negatief of bedoeld om het belachelijk te maken.

  Nee, de volgende bubble is m.i. de gezondheidszorg, gaat nu al meer overheidssubsidie in om op jaarbasis denk ik dan de woningmarkt (30 miljard p/j); en in tegenstelling tot de woningmarkt groeit die subsidie nog met 10-20% per jaar.

  maarten: “Banken willen meer pensioengeld in hypotheken NL” en wat willen de klanten ?(van de pensioenfondsen, ook van de banken natuurlijk)

  de klanten willen meer pensioengeld in hun eigen hypotheek, maar niet in die van de buurman 🙂

  Ma Ling: Mijn top 2 uitspraken van gisteren, beide afkomstig uit de regelmatig poep pratende Hukker:
  1. De bodem is nu echt bereikt op de huizenmarkt. Mensen moeten toch altijd verhuizen.

  hoe kan dat nou een top uitspraak zijn, dat zegt hij bijna iedere maand (kwartaal, sinds een tijdje) …

  Paul99: Ik ga voor de -40%. Hoogstwaarschijnlijk gaan we ook naar beneden overdrijven.

  ik ga voor -70% sinds de top, plus overshoot. Bedenk dat al die woningmarkt subsidies/garanties uiteindelijk gaan verdwijnen, en dat de rente ook nog terug moet naar normale niveau’s. Alleen als HyperMario de vrije hand krijgt dan zal de nominale huizenprijs wel flink omhoog gaan; maar dan zijn er ernstiger problemen dan dalende of stijgende huizenprijzen 🙁

  Frits: Een domme vraag misschien van mij, maar zou door de voortgang van wat men dan een “crisis” plagt te noemen (hoezo crisis, welke crisis, ja voor de natuur) het aloude en fantastische liften (dat mensen echt bij elkaar brengt) weer wat meer ingeburgerd en in zwang raken?

  Noodgedwongen bij je ex, of bij je ouders, blijven wonen is misschien ook wel gezellig 😉 Stel je voor dat mensen straks weer wonen in een huis dat niet zo groot is dat je regelmatig je partner kwijt bent 😎

  Frits: Ben het met jou eens maar ook met Adamus: vooralsnog geen duidelijke comeback voor het liften, maar een omslag kan. Bv bij plotseling sterk koopkrachtverlies en zware economische rampspoed (de huidige tijd stelt daarmee vergeleken niet veel voor, deze schijncrisis).

  Lifters in huis zou ook zomaar kunnen. In veel (vooral angelsaksische) landen is het normaal om een kleine zelfstandige woonruimte aan/in huis te hebben voor bijv. de grootouders, een student of een andere huurder die wat extra inkomen oplevert. Helaas is die 30 miljard per jaar in NL vooral besteed aan groter en luxer wonen wat alleen maar extra kosten met zich meebrengt (o.a. hogere energierekening en meer rommel benodigd van de Woonboulevard). Maar wat niet is kan nog komen, er zijn tegenwoordig zelfs mensen die hun huis verbouwen zodat hun ex niet hoeft te verhuizen en ze gezellig samen de hypotheek kunnen blijven betalen. Oud-hollandse gezelligheid alom 😉

 130. svg says:

  Frits:
  De link van dit artikel zegt dat de huizenprijs zelfs met 75% daalt in het derde kwartaal!

  Wishful thinking

  Vergeten je bril op te zetten?, of contactlenzen nog niet in?
  Staat toch echt 7,5%, dus met een komma.

 131. Dim says:

  Even inhaken op die neveneffecten van de crises: wij doen sinds een jaar of twee aan couchsurfing, meestal als hosts. Dat wil zeggen dat mensen bij ons op de bank komen slapen en eventueel meeëten—alles zonder de portemonnee te trekken. Het is ongelofelijk hoeveel interessante, leuke en aardige mensen we hebben leren kennen. Het is bijzonder om te zien hoeveel mensen uit de hele wereld in ons provinciestadje belanden. Spanjaarden en Argentijnen op de fiets, studenten uit Latijns-America, Poolse jongeren op weg door Europa, maffe Amerikanen uit de Rocky Mountains, Australiërs met een didgeridoo van de Gamma. Verrijkt je wereld enorm. Veiligheid gewaarborgd door, jawel .. het grote boze internet.

 132. DWVDD says:

  Dim:
  Even inhaken op die neveneffecten van de crises: wij doen sinds een jaar of twee aan couchsurfing, meestal als hosts.

  Hulde!

 133. DWVDD says:

  maarten:
  uit artikel op z24:
  Ger Hukker; “Gemiddelde makelaar verkoopt nu 6,5 huis per maand. Maar er zijn dan natuurlijk ook makelaars die iedere week een huis verkopen, wat betekent dat er ook mensen zijn die gewoon vier weken helemaal niks verkopen.

  lol. wat een rekenkundig wonder. gratis cabaret

 134. nhz says:

  Dim: Verrijkt je wereld enorm. Veiligheid gewaarborgd door, jawel .. het grote boze internet.

  Klinkt leuk, mooi dat het goed werkt dankzij internet. Ik hoor ook wel eens verhalen over woningruil in de vakantie via internet, maar vraag me altijd af hoe betrouwbaar die bemiddelingssites echt zijn (gezien alle slimme fraude die plaatsvindt op Marktplaats, Ebay etc.).

  Doet me ook een beetje denken aan 25 jaar geleden toen ik woonde in een klein huisje bij een kasteel, dat officieel een leegstaande ‘vakantiewoning’ was. Ik vond op zolder een gastenboek van iedereen die daar de afgelopen jaren geslapen had en daar kon je uren in grasduinen. De meest exotische figuren, soms regelrecht (via Schiphol of Zaventem) van de Himalaya of een eilandje in de Pacific afkomstig. Dat was ruim voor het internet, dus ik denk dat het werkte via een soort vrienden netwerk van de eigenaars (mensen van adel, met een in veel opzichten goed ontwikkelde sociale kant).

 135. sven says:

  RTL:
  Nederlandse banken, kampend met malaise op de vastgoedmarkt en strengere kapitaaleisen, proberen de hoeders van de bijna 1 biljoen euro aan pensioengeld te bewegen om meer te beleggen in eigen land, en dan vooral in vaderlandse hypotheken om de financieringsdruk van de banken te helpen verlichten.

  Sven zegt:

  De pensioenfondsen bewegen om een failliete boedel van banken over te nemen.

  RTL:
  Bankiers noemen het plan de “oranje oplossing”, verwijzend naar de nationale kleur. Gesprekken met enkele grote pensioenfondsen zijn nog in een vroeg, verkennend stadium en een overeenkomst is nog ver weg, zeggen enkele bankiers die betrokken zijn bij de gesprekken.

  Sven zegt:

  Droomen mag altijd

  RTL:
  De pensioenfondsen, die ook zelf worstelen met kapitaaltekorten, reageren koeltjes op de plannen. Veel fondsen voelen weinig behoefte om pensioengeld te investeren in een markt die al vier jaar aan het dalen is.

  Sven zegt:

  ABP zit al voor 8 miljard in het hypthekenschip, willen ze er zelf de titanic van maken?
  Ik denk het niet.

  RTL:
  De drie grote Nederlandse banken, ING Groep NV (ING), Rabobank Groep and ABN Amro Bank NV, worstelen met de erfenis van een huizenbubbel die knapte door de wereldwijde financiele crisis van 2008. De banken zitten nu opgescheept met enorme hypotheekportefeuilles die voor een groot deel moeten worden gefinancierd met kortetermijnleningen op de internationale kapitaalmarkten, bronnen die kunnen opdrogen bij een nieuwe kredietcrisis. De Nederlandsche Bank zei donderdag in een rapport dat financieringskosten van banken sterk zijn gestegen sinds het begin van de financiele crisis in 2007.

  Sven zegt:

  quote ” opgescheept met enorme hypotheekportefeuilles ”

  What the fuck……………..hebben ze jullie een pistool tegen de kop gezet ofzo ????????
  Die ” bronnen ” moeten ook opdrogen voor een ” gewenst resultaat “.

  RTL:
  Nederlanders zijn ijverige spaarders, maar veel van hun spaargeld zit vast in de pensioenfondsen, die naar schatting 95% van hun vermogen in het buitenland beleggen, voornamelijk in obligaties en aandelen. Bij gebrek aan regulier spaargeld uit eigen land zijn de Nederlandse banken sterk afhankelijk van buitenlandse beleggers om in hun financieringsbehoefte te voorzien. De Nederlandse centrale bank schat dit financieringsgat op circa EUR460 miljard.

  Sven zegt:

  Nederlander is géén ijverige, maar verplichte spaarder die alleen spaart door pensioen inhouding via het salaris. Dit pensioen is straks gegarandeerd verdwenen als de pensioenfondsen nog méér hypotroep op hun balans gaan zetten.
  Financierings behoefte hoeft er alleen nog voor te zijn om hun herwaardering van hun hypoportefeuille te kunnen opvangen.
  Als de banken geen geld meer kunnen ophalen dan verstrekken ze toch gewoon geen hypotheken meer. De ” markt ” vraagt hier ook helemaal niet om 🙂

  RTL:
  Deze onevenwichtigheid laat zien dat zelfs de Nederlandse banksector, alom beschouwd als de een van de sterkste van Europa, kwetsbaar blijft. Een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie (EC) concludeerde vorige week dat crises van het bankensysteem vaak worden verooorzaakt door buitensporige vastgoedkredietverlening, in combinatie met onevenwichtigheden in de balans en een te grote afhankelijkheid van de kapitaalmarkten.

  Sven zegt:

  Juist……..buitensporige credietverlening…….
  Afhankelijk zijn banken altijd al geweesd van kapitaalmarkten, is doodnormaal.
  Nu het wat minder gaat willen de parasieten een nieuwe gastheer vinden om leeg te zuigen 🙂

  RTL:
  “We hebben een probleem: we sparen in Nederland veel via ons pensioenstelsel, maar deze spaargelden worden grotendeels in het buitenland belegd. Tegelijkertijd behoort de hypothecaire kredietverlening in Nederland tot de hoogste in de wereld,” zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank onlangs in een toespraak in Groningen. “De onrust op de financiele markten heeft sinds het uiteenvallen van Lehman Brothers duidelijk gemaakt dat een dermate lange balans leidt tot een grote kwetsbaarheid voor ons financiele systeem.”

  Sven zegt:

  En daar kom je nou pas mee aanzetten…………………Knot’s gekke bankster parasiet. Schuif het risico maar weer af op pensioenfondsen die toch al in zwaar weer zitten door te lage rentes en slechte beleggingen.

  RTL:
  Gevoed door fiscale prikkels en soepele leenvoorwaarden, verstrekten Nederlandse banken vanaf eind jaren negentig hypotheken bij de vleet, wat zorgde voor een bubbel in de vastgoedmarkt en Nederlandse huishoudens met de grootste schuldenlast in Europa opzadelde.

  Sven zegt:

  Bij deze geven jullie toe dat jullie de schuldencrisis hebben gecreëerd.

  RTL:
  De groeispurt stopte in 2008, toen de kredietmarkten op slot gingen en banken minder kredieten gingen verstrekken om hun kapitaalratio’s te versterken. De huizenprijzen zijn sindsdien met 16% gedaald en verwacht wordt dat deze daling de komende jaren doorzet. Hoewel de malaise minder groot is dan in Spanje en Ierland, trekt ze een zware wissel op een land dat gezien wordt als een belangrijk lid van de ‘kern’ van de eurozone, en een van de vier overgebleven landen in de regio is met een triple-A-kredietrating van de ratingbureau’s.

  Sven zegt:

  Jullie zeggen hier dat die AAA rating eigenlijk nergens op slaat en gewoon BBB moet zijn 🙂

  RTL:
  Nederlandse banken willen graag dat pensioenfondsen een deel van hun hypotheekportefeuille’s overnemen. Dit zal de druk van hun balans halen, aangezien banken reserves moet aanhouden op basisa van de hoeveelheid hypotheken die ze bezitten.

  Sven zegt:

  Stik d’r in parasieten!!!!!!!!!

  RTL:
  “We zijn zeker bereid om over deze kwestie na te denken, maar de vraag is hoe”, stelt DNB-president Knot.

  Sven zegt:

  Ik weet niet hoe
  Ik weet niet hoe
  Ik weet niet hoe hoe hoe hoe ( ben geen duivenmelker 🙂 )

  RTL:
  Omdat de wet overheidsinmenging in het beleggingsbeleid van pensioenfondsen verbiedt, zal de grootste uitdaging worden om de fondsen te overreden om mee te doen. Veel pensioenregelingen hebben te maken met kapitaaltekorten door het ongunstige, lage renteklimaat. Zij zullen terughoudend zijn met beleggingen waarvan de risico’s en rendementen niet overeenkomen met hun beleggingsdoelen.

  Sven zegt:

  Mits je beleggingsdoel is ……….kapitaal vernietiging 🙂

  RTL:
  “ABP zit la jaren voor zo’n 8 miljard in Nederlandse hypotheken en daarmee is de grens in de portefeuille wel bereikt. Verdere uitbreiding acht het fonds niet in het belang van de deelnemers”, stelt een woordvoerster van het grootste pensioenfonds van het land, ABP, dat een vermogen van 261 euro miljard beheert.

  Sven zegt:

  Nog méér troep zitten we niet op te wachten zegt ABP!

  RTL:
  PFZW, een pensioenfonds voor werknemers in de zorgsector, verliet de binnenlandse hypotheekmarkt in 2008, zegt een woordvoerster. “Toen waren de rendementen niet meer aantrekkelijk en zijn we er uitgestapt”.

  Sven zegt:

  Kijk. Die zijn verstandig geweesd !

  RTL:
  Sommige experts zeggen dat belastingvoordelen pensioenfondsen kunnen verleiden om meer in eigen land te beleggen. Arnout Boot, professor bedrijfsfinanciering aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), zegt dat dit een oplossing is die prioriteit moet krijgen.

  Sven zegt:

  Experts in wat???
  De boel besodemieteren…………..stelletje parasieten.

  RTL:
  “Dit is een serieus probleem. Het is ongezond dat banken zo afhankelijk zijn van internationale kapitaalmarkten”.

  Sven zegt:

  Nee meneer de expert, dat is doodnormaal. Werkt prima.
  Internationale kapitaalmarkten zitten ook niet te wachten op die 70% prijsdaling van Nederlandse vastgoedmarkt! 🙂

 136. Ma Ling says:

  Frits: Een domme vraag misschien van mij, maar zou door de voortgang van wat men dan een “crisis” plagt te noemen (hoezo crisis, welke crisis, ja voor de natuur) het aloude en fantastische liften (dat mensen echt bij elkaar brengt) weer wat meer ingeburgerd en in zwang raken?

  het nieuwe toverwoord van SIRE is tolerantie. Prachtig hoe SIRE deze 4 lettergrepen weet uit te leggen als het grote stevige anker in snel veranderende tijden. Maar reclamemannetjes zullen zich de ballen uit de broek lachen doordat ze de overheid weer laten betalen voor een flutcampagne.

  @ All, is AFM al buitenspel gezet? Mogen starters straks toch weer een extra jaarinkomen meefinancieren?
  Is het het laatste kunstje van JKdJ? of gaat onze nieuwe minister van financien (Plasterk?) voor sinterklaar spelen?

 137. Adamus says:

  .
  @ All, is AFM al buitenspel gezet? Mogen starters straks toch weer een extra jaarinkomen meefinancieren?
  Is het het laatste kunstje van JKdJ? of gaat onze nieuwe minister van financien (Plasterk?) voor sinterklaar spelen?

  Gokken op looninflatie? Bij oplopende werkloosheid komt er een rekenprobleempje bij of betreft dat alleen scheefhuurders?
  Plasterk? Sterker, hij is sinterklaas en moet alleen nog gewijd worden.

  Ze weten van dolligheid, onkunde en onbenul niet wat ze doen.

 138. Adamus says:

  Is het het laatste kunstje van JKdJ? of gaat onze nieuwe minister van financien (Plasterk?) voor sinterklaar spelen?

  Denk je dat CDA buitenspel staat? Moet het nog zien, het is nog geen voorjaar.

 139. ll says:

  En wie is dan onbetwist de deflatiespecialist ? 🙂

  Ondertussen in Olland, afschrijving van de hypotheek gaat automatisch, daarom is er nou een beetje ? paniek, ook bij de Vereniging
  Geleased Huis 😉

  http://www.rtl.nl/xl/#/u/532e24cb-677a-4357-be80-896595eca86d/

 140. Marketwatch says:

  De NVM denkt blijkbaar ook dat het zaakje nog wel even door blijft dalen, naar het niveau van de jaren 2000-2002:

  “DEN HAAG – De daling van de huizenprijs is in Nederland pas halverwege. Makelaarsvereniging NVM verwacht dat de gemiddelde huizenprijs verder zakt tot het niveau van de jaren 2000-2002.”

  De rest van het artikel lees je (gedeeltelijk) hier:

  http://www.nd.nl/artikelen/2012/oktober/11/daling-van-gemiddelde-huizenprijs-pas-halverwege

  Heb het bericht overigens nog niet kunnen vinden op de site van het NVM zelf.

 141. ll says:

  Hans Stegeman 10 tot 20 jaar 0 groei, Japanistan duzzzz

  http://www.mejudice.nl/video/detail/hans-stegeman-over-economische-groei

 142. V says:

  Er is een nieuw fenomeen sterk in opkomst: het bieden met een vanafprijs. Idee is dat je alleen hoger mag bieden dan deze prijs en dat je als koper geacht wordt een hoger bod te doen (blind)om kans te maken. Het idee is aardig, ware het niet dat de vanafprijs bijna in alle gevallen nog te hoog is. Als je het goed wilt doen dan doe je een echte veiling, startend bij zegge 50% executiewaarde. Kopers met een harde ondergrens zou ik adviseren om dan voor een vaste prijs te gaan. Potentiele kopers de vrijheid ontnemen om een lager bod te doen, maar wel te verwachten dat ze vanaf een ondergrens omhoog gaat is ronduit lachwekkend als het na een aantal weken/maanden nog te koop staat. Waar een laag bod vroeger nog als respectloos jegens de verkoper gold, is dat zaak nu toch echt omgedraaid.

 143. Voerman says:

  sven: Ja Maarten ik had het er met Voerman over dat parasieten ( dat vond hij denigrerend ), geïsoleerd moeten worden.

  Je verhaal was meer omvattend dan de makelaardij en ongenuanceerd en onvriendelijk, weet je nog?
  Forget it! 🙂

  Makelaars zijn overigens ook niet voor Voerman de favoriete beroepsgroep. Heb in alle huizen die ik bewoond heb nog nooit gebruik gemaakt van zo’n man.

 144. xenobinol says:

  ll:
  En wie is dan onbetwist de deflatiespecialist ?

  Ondertussen in Olland, afschrijving van de hypotheek gaat automatisch, daarom is er nou een beetje ?

  Ja… ik rolde ook even over de vloer. Alsof het uitmaakt dat iets automatisch word afgeschreven?

  Wie veel leent moet gewoon ook veel betalen, misschien heeft dat er wel mee te maken?

 145. Voerman says:

  ll: Een mooi rekensommetje zou zijn, dat als mensen hun EIGEN huis nu of in de toekomst KUNNEN kopen met de nu of dan geldende regelgeving is the price right

  Als je je eigen huis nog niet gekocht had en al dat geld gespaard had wat het huis in totaal gekost heeft, dan zou je dat gemakkelijk kunnen. Maar je kunt dat geld meestal geen 2x uitgeven. Als je net een dure auto gekocht hebt en afbetaald zeg je toch ook niet, dat je er nog eentje bij zou moeten kunnen kopen. 🙂

 146. Voerman says:

  maarten: “Banken willen meer pensioengeld in hypotheken NL” en wat willen de klanten ?(

  De zoveelste ordinaire diefstal.
  Dit landschap is er nog gek genoeg voor ook. 🙁

 147. Voerman says:

  Floor: (Hoe zit het met aanrechttoeslag?)

  Die ‘aanrechttoeslag’ was eens een heel redelijke en goede vorm van heffingskorting. De afschaffing daarvan is door de politiek (alweer door het mobiliseren van afgunst en tegenstellingen) afgebouwd.
  Je zou het ook diefstal kunnen noemen.

 148. Voerman says:

  Reaguurder: „Ze moeten scherp gaan zitten met de prijs. Het voordeel is dat het andere huis dat ze kopen, fors in prijs is gedaald. Het verschil tussen de huidige woning en de nieuwe woning is dus gewoon veel kleiner geworden.”

  Dat zou nuchter bezien wel waar zijn.
  Alleen is het argument op zich onvoldoende om doorstromers te scheppen. Voerman heeft een behoorlijke kring van kennissen die in de doorstroomleeftijd zitten. Ze hebben het allemaal wel gezien, vertrouwen op niets! Genoeg eten in huis, brug omhoog en deur op slot! Je huis kun je beter tzt aan je kinderen of kleinkinderen geven.

 149. Tijl says:

  Paniek in Amsterdam?

  “De Alliantie wil het kopen van een eigen huis voor zoveel mogelijk mensen mogelijk maken. Daarom introduceert de Alliantie per direct de Starterslening, een aanvullende lening die minimaal drie jaar aflossings- en rentevrij is. Starters die anders geen eigen huis zouden kunnen kopen, kunnen door deze lening toch eigenaar worden van hun droomhuis.
  Kijk op onze website voor de voorwaarden!”

 150. Voerman says:

  Tijl: “De Alliantie wil het kopen van een eigen huis voor zoveel mogelijk mensen mogelijk maken. Daarom introduceert de Alliantie per direct de Starterslening, een aanvullende lening die minimaal drie jaar aflossings- en rentevrij is.

  Dat zou helpen, als je zeker wist dat alles over een jaar of drie weer helemaal goed zit in dit landschap.
  Maar als dat niet zo is….. dan zit je over een jaar of drie pas goed in de shit! 😐

 151. The Owners says:

  nhz: Klinkt leuk, mooi dat het goed werkt dankzij internet. Ik hoor ook wel eens verhalen over woningruil in de vakantie via internet, maar vraag me altijd af hoe betrouwbaar die bemiddelingssites echt zijn (gezien alle slimme fraude die plaatsvindt op Marktplaats, Ebay etc.).

  Doet me ook een beetje denken aan 25 jaar geleden toen ik woonde in een klein huisje bij een kasteel, dat officieel een leegstaande ‘vakantiewoning’ was. Ik vond op zolder een gastenboek van iedereen die daar de afgelopen jaren geslapen had en daar kon je uren in grasduinen. De meest exotische figuren, soms regelrecht (via Schiphol of Zaventem) van de Himalaya of een eilandje in de Pacific afkomstig. Dat was ruim voor het internet, dus ik denk dat het werkte via een soort vrienden netwerk van de eigenaars (mensen van adel, met een in veel opzichten goed ontwikkelde sociale kant).

  Dat is marginaal.
  http://www.theownersclub.com/clubhome/faq.asp#faq1
  Overal clubs kwebbelende prietpratende figuren die vooral de belangen van het establishment, de grootverdienende elite vertegenwoordigen. Die elite vermaakt zich kapot bij het uit de wind gehouden worden. Wat moet je ook met zoveel geld. Leve de steun van de belastingbetaler. Was in 1982 de industrie waarin het meeste geld verdiend werd ‘manufacturing’ nu zijn dat de ‘financials’ met 24% en – saillant detail – op de tweede plaats staan nu dus ‘de massamedia’!!!
  Dit alles af te leiden uit de Forbes 400 richlist, bijgehouden vanaf 1982. Economie is coole cijfers.
  En reizen en vakantie vieren…
  http://www.alternet.org/economy/5-obscene-reasons-why-richest-americans-grow-richer-middle-class-declines
  En mensen laten denken dat ze de boot nog kunnen halen. In ‘n hedonistisch narcistisch tijdsgewricht worden de daders van het slachtofferschap geschapen via de propagandamachines. Haal je maar niets in je hoofd.

  Ondergronds gaan?
  Wat is de grondprijs ònder de grond eigenlijk waard denk ik weleens. Energiezuinig en zonder horizonvervuiling? in Montreal weten ze dat al lang maar Amsterdam is dan in tegenstelling tot bijvoorbeeld Rotterdam met z’n zandpakket vast niet de meest gunstige plek.

  “The incredible ‘city below’ began in 1962 beneath Montréal’s first high-rise as a simple underground shopping centre called Place Ville-Marie. In their vision for the Centre, the planner Vincent Ponte and architect Ieon Ming Pei were inspired by New York’s Rockefeller Center. Thereafter, Place Ville-Marie became a symbol of Montréal, as well as a flourishing business centre. Its success led to the building of other subterranean malls, which are still on an ongoing basis being connected by passageways.
  Today, the ‘city below’ covers close to 4 million square metres and contains almost everything to be found in the ‘city above’. Its corridors and subway station link up with 2 bus terminals, 10 metro stations, 1,200 offices, 2,000 stores, 1,615 housing units, 200 restaurants, 40 banks, 40 movie theatres, cinemas and other entertainment venues, 7 major hotels, the Université du Québec à Montréal campus and the University of Montréal, Olympic Park, Place des Arts, 2 leading department stores, 1 cathedral, the Molson Centre (home of the Montréal Canadiens), and 3 exhibition halls: the Place Bonaventure, the Convention Centre (Palais des Congrès de Montréal) and the Olympic Centre.The incredible ‘city below’ began in 1962 beneath Montréal’s first high-rise as a simple underground shopping centre called Place Ville-Marie. In their vision for the Centre, the planner Vincent Ponte and architect Ieon Ming Pei were inspired by New York’s Rockefeller Center. Thereafter, Place Ville-Marie became a symbol of Montréal, as well as a flourishing business centre. Its success led to the building of other subterranean malls, which are still on an ongoing basis being connected by passageways.
  Today, the ‘city below’ covers close to 4 million square metres and contains almost everything to be found in the ‘city above’. Its corridors and subway station link up with 2 bus terminals, 10 metro stations, 1,200 offices, 2,000 stores, 1,615 housing units, 200 restaurants, 40 banks, 40 movie theatres, cinemas and other entertainment venues, 7 major hotels, the Université du Québec à Montréal campus and the University of Montréal, Olympic Park, Place des Arts, 2 leading department stores, 1 cathedral, the Molson Centre (home of the Montréal Canadiens), and 3 exhibition halls: the Place Bonaventure, the Convention Centre (Palais des Congrès de Montréal) and the Olympic Centre.”

 152. Ma Ling says:

  Voerman,

  Klopt. Collega van me heeft een starterslening van de gemeente Nijmegen. Hierdoor betaalt hij 3 jaar 0% rente over € 30.000,- à €35.000,-. (koopsom ca € 200.000,-)

  Deze periode van 3 jaar is bijna afgelopen. Dan gaat hij 6,4% rente over die 30-35k betalen. Over die andere € 170.000 blijft hij ca 5% betalen. Sneu verhaal.

  Dus: starters geholpen door starterslening? Schei uit, het creeert gewoekerpoliste tophypotheken.

 153. nhz says:

  Marketwatch: Makelaarsvereniging NVM verwacht dat de gemiddelde huizenprijs verder zakt tot het niveau van de jaren 2000-2002.

  en ik verwacht tot nivo 1995 ongeveer; maar een overshoot richting nivo 1985-1990 behoort tot de mogelijkheden, als de overheid ooit zou ophouden het handje eronder te houden.

  ll: Hans Stegeman 10 tot 20 jaar 0 groei, Japanistan duzzzz

  dus niet, want Japan had een veel betere uitgangspositie; en al die goudgerande pensioenen zijn wel gebaseerd op gemiddeld 7-8% rendement op de beleggingen. Dat is in zo’n situatie onmogelijk, dan mag je al blij zijn met 1% groei. Kortom, dat wordt tientallen procenten korten op de pensioen, of oorlog tussen de generaties.

  xenobinol: Wie veel leent moet gewoon ook veel betalen, misschien heeft dat er wel mee te maken?

  en al die kopers maar denken dat wie veel leent slapende rijk wordt, dat de centjes vanzelf binnenstromen in de eigen-huis-piggybank-ATM.

  Voerman: Dat zou helpen, als je zeker wist dat alles over een jaar of drie weer helemaal goed zit in dit landschap.

  in mijn regio hebben ze dat al een eeuwigheid; als je na die drie jaar (hier vier jaar dacht ik) geen hoger inkomen hebt, of je huis is niet in waarde gestegen, dan hoef je helemaal niks te betalen. Gratis geld! voor huizenverkopers wel te verstaan … want de prijzen van starterswoningen gaan direct omhoog met het bedrag wat de gemeente ‘risicoloos’ erbij legt.
  De enige die in de shit zit als het mis gaat is de gemeente, oftewel de burgers die de gemeentelijke belasting moeten opbrengen; en dus weer niet de kopers die perse boven hun stand willen wonen.

 154. nhz says:

  nhz: en al die goudgerande pensioenen zijn wel gebaseerd op gemiddeld 7-8% rendement op de beleggingen. Dat is in zo’n situatie onmogelijk, dan mag je al blij zijn met 1% groei.

  correctie: dan mag je al blij zijn met 1% effectief rendement op de pensioengelden.

 155. cartoonist says:

  DWVDD:

  maarten:
  uit artikel op z24:
  Ger Hukker; “Gemiddelde makelaar verkoopt nu 6,5 huis per maand. Maar er zijn dan natuurlijk ook makelaars die iedere week een huis verkopen, wat betekent dat er ook mensen zijn die gewoon vier weken helemaal niks verkopen.

  lol. wat een rekenkundig wonder. gratis cabaret

  volgens http://www.huismarketing.nl/hoeveel-makelaars/ zijn er ca 6800 makelaars in nederland (stand januari 2012) en er zijn 25000 verkochte woningen in het 3e kwartaal.
  Dat betekent dat er ca. 4,5 woningen per kwartaal per makelaar worden verkocht.
  ‘ Gemiddelde makelaar verkoopt nu 6,5 huis per maand’ moet een foutje zijn van Z24 schrijver als de eeuwig optimistische hukker heeft gezegd 6,5 woningen per kwartaal.

 156. The Owners says:

  Onder water? Had dan ‘n schip gekocht, kun je overdrijven.

  “We watched the Baining people dance before the fire, not a reenactment, but a real tribe, performing their ancient ritual”

  http://aboardtheworld.com/

 157. Utrechtenaar1974 says:

  Als je maar 250 p maand betaald voor je hypotheek en je huis inplaats van 1000 of 1100 huur voor dezelfde woning, dat scheelt p jaar 10 duizend, x 5 jaar is 50K,plus dat je meer kan sparen p jaar wat ook weer geld op levert,plus dat je een hoger uitgavepratroon hebt, volgens mij is dan kopen altijd nog beter dan huren?.

 158. Floor says:

  Ma Ling: Dan gaat hij 6,4% rente over die 30-35k betalen. Over die andere € 170.000 blijft hij ca 5% betalen. Sneu verhaal.

  Eeuwenoude truuk van de banksters, Rabo was daar ook zo’n ster in, stevige korting geven op de rente bij afsluiten en vervolgens wanneer de hypotheek verlengd moest worden zat men aan een torenhoge nieuwe rente vast.
  Dat die banksters tuig van de richel zijn dat wisten we echter wel, dat nu ook gemeenten zich met dit spel bezig gaan houden is ten hemel schreiend.

 159. cartoonist says:

  The Owners: “We watched the Baining people dance before the fire, not a reenactment, but a real tribe, performing their ancient ritual”

  http://aboardtheworld.com/

  Verhaal doet mij toch sterk denken aan luxe cruise-reizen.
  Zoals daar het slaperige stadje thira op ‘t griekse eiland santorini dat plotsklaps tot leven komt als er beneden in de baai weer een luxe cruiseschip zijn lading ervaringzoekers uitspuwt.
  Winkeltjes worden snel geopend en er wordt een autenthieke sfeer gecreeerd. Juweliers openen de luiken voor de etalage en vegen hun stoepje snel schoon om aan de verwachting van de gasten te voldoen.
  Na een paar uurtjes daalt de rust weer neer als de cruisers weer terug naar hun schip gaan om zich te laten verwennen en hun ervaringen te delen met hun reisgenoten. Op weg naar de volgende sensatie.

 160. tufkaj says:

  Ma Ling,

  Het is toch een duwtje in de rug voor starters?
  http://www.youtube.com/watch?v=w9QDN3K3laU

 161. tufkaj says:

  Bij mij in de buurt is een bouwproject omgegooid. In plaats van veel appartementen komen er nu grondgebonden woningen, om te voldoen aan ‘de nieuwe vraag’.

  Wie oh wie legt mij uit waarom wij in economische hoogtij vragen naar een klein appartementje en in tijden van crisis terugvallen op een grondgebonden woning 😕

 162. tufkaj says:

  Ma Ling: @ All, is AFM al buitenspel gezet? Mogen starters straks toch weer een extra jaarinkomen meefinancieren?
  Is het het laatste kunstje van JKdJ? of gaat onze nieuwe minister van financien (Plasterk?) voor sinterklaar spelen?

  Ik denk van wel ja. Zie ook mijn eerdere post

  Natuurlijk moet nog blijken of banken meer gaan lenen, maar de move van ‘de politiek’ is helder. AFM ligt dwars bij verstrekking van hoge leningen aan jonge gezinnen met laag inkomen. Die moeten dus uit de weg worden geruimd omwille van ‘de duidelijkheid’. Net zoals er ‘duidelijkheid’ nodig was toen de tijdelijke lagere OVB af liep, er ‘duidelijkheid’ nodig is nu er afgelost dient te worden vanaf 1/1/13…

  Het NIBUD wint de slag…
  http://www.nibud.nl/over-het-nibud/actueel/nieuws/artikel/nibud-verbaasd-over-zorgen-afm-over-hypotheeknormen-tweeverdieners.html

  Het Nibud zag dat er steeds meer tweeverdieners zijn, en dat deze tweeverdieners bij gezinsuitbreiding er steeds vaker voor kiezen om beiden te blijven werken.

  Heck, natuurlijk werken die tweeverdieners door, HUN LENING STAAT MINDER WERKEN NIET TOE.

  /boosmode

  Weekend 😀

 163. The Owners says:

  cartoonist: Verhaal doet mij toch sterk denken aan luxe cruise-reizen.

  Met dit verschil: Ze wonen gewoon op dat schip! Het is van hen! Bestaat nu 10 jaar. Soort moderne ark van Noach voor de overlevende steeds rijker wordende klasse.
  En: http://en.wikipedia.org/wiki/MS_The_World
  De zeespiegel stijgt? Nou en? http://www.cruiseserver.net/images/news/news_pr_escape_campaign_big.jpg

 164. Steven says:

  Ma Ling,

  Ja en het is dan wel voor een huis, maar als het voor een porsche was dan ziet iedereen de belachelijkheid er van in.
  Iedereen heeft recht op een nieuwe porsche in Nijmegen dus geeft de gemeente Nijmegen 30.000 starterslening.

 165. cartoonist says:

  The Owners: Soort moderne ark van Noach voor de overlevende steeds rijker wordende klasse.

  Dat zijn eugenicists onder elkaar. Ze staan zo ver van de werkelijkheid af. Ik wens ze het allerslechtste toe.

 166. jim says:

  Steven:
  Ma Ling,

  Ja en het is dan wel voor een huis, maar als het voor een porsche was dan ziet iedereen de belachelijkheid er van in.
  Iedereen heeft recht op een nieuwe porsche in Nijmegen dus geeft de gemeente Nijmegen 30.000 starterslening.

  Hahaha.
  Schuld, het meest veelzijdige stukje tip!
  TIP !

 167. Steven says:

  aan Tufkaj

  ha ha ha dat filmpje!

 168. jim says:

  En als de motor uitvalt?
  Wat doe je dan?
  Start opnieuw 🙂

 169. Steven says:

  aan Jim

  Tja. De grap is natuurlijk dat bij huizen de waarde van het geld gewoon heel krom werd bekeken de afgelopen 10 jaar. De duizendjes vliegen je om de oren. Heb zelf 18.000 schuld afbetaald, met honderden euro’s per maand. Maar bij een klein huisje gaat het niet om 18.000 maar om 180.000. We lachen er misschien wel om, maar het zijn misschien wel de ernstigste schulden van een groot deel van de bevolking ooit.

 170. jim says:

  cartoonist: Dat zijn eugenicists onder elkaar. Ze staan zo ver van de werkelijkheid af. Ik wens ze het allerslechtste toe.

  Het zou mij niets verbazen als zich onder de ‘residents’ eigenaars van de VVE van the world bazen van gentechconcerns als Monsanto, Bayer en dergelijke bevinden. Die hoeven ook niet meer te werken. Die laten het werk opknappen. Daar hebben ze hun mensen voor tot in de politiek. De Hooymeiers van deze wereld. Helaas is dat de werkelijkheid. En de meeste mensen staan ver van de realiteit af. Die willen het niet weten. Veel te druk met werken om de hypotheek te kunnen betalen en voor hun pensioen krom te liggen. Die doen integer keihard hun stinkende best. Wie het gedaan heeft laten ze zich vertellen door de massamedia. Die zijn onafhankelijk hebben geen hypotheek en geen pensioen. Allemaal gewoon even schouders eronder iets harder werken dan komt het allemaal goed. Zo slecht hebben we het toch niet?

 171. jim says:

  Steven:
  aan Jim

  Tja. De grap is natuurlijk dat bij huizen de waarde van het geld gewoon heel krom werd bekeken de afgelopen 10 jaar. De duizendjes vliegen je om de oren. Heb zelf 18.000 schuld afbetaald, met honderden euro’s per maand. Maar bij een klein huisje gaat het niet om 18.000 maar om 180.000. We lachen er misschien wel om, maar het zijn misschien wel de ernstigste schulden van een groot deel van de bevolking ooit.

  En laat dat nu precies de bedoeling zijn.
  Zonder schuld luisteren mensen niet!
  Wie is er dan de baas?

 172. jim says:

  Sven, crisis, verkiezingen, de VVD groter dan ooit.
  De bezittende klasse laat zich gelden als nooit tevoren. Dat ze voornamelijk schulden bezitten is niet het probleem maar dat te kunnen blijven doen zonder in te leveren! Of op z’n minst de kosten afwentelen. Vandaar ‘stimuleringsmaatregelen’ als oplossing. Die hielpen vroeger ook zo goed!

 173. Juan Belmonte says:

  @artikel

  het heeft 4 jaar geduurd, maar nu komen we er met zijn allen toch achter dat Holland niet zo anders is.

  Of toch wèl ?
  Hebben andere landen ook de overgnag van
  – gesubisidieerd (100% HRA) huizen leasen
  naar
  – éérst sparen
  – dan gewoon lenen en terugbetalen ?

  buen fin de semana
  Juan

 174. Frits says:

  Liften op de ge-eikte plekken was vandaag niet zo moeilijk. Ik vraag me dus af waarom tegenwoordig zowat niemand meer lift. Het antwoord is wel dat mensen risicomijdend zijn geworden, maar ze zeggen toch ook dat we in een crisis zitten. En ik denk, crisis, welke crisis? Waar gaat dit over!?

 175. Frits says:

  @Dim

  Couchsurfing heeft niet zoveel met crisis te maken. Het zijn wel hele fijne, normale mensen die je er treft. Mooi netwerk.

 176. nhz says:

  tufkaj: Heck, natuurlijk werken die tweeverdieners door, HUN LENING STAAT MINDER WERKEN NIET TOE.

  Nu nog wachten tot Jaques Monasch de NHG een extra voorwaarde laat opnemen voor kwijtschelden van de restschuld, het onvoorzien krijgen van een kind.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*