Zalm wist van DSB’s praktijken

Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van ABN Amro, is wel degelijk betrokken geweest bij overkreditering door DSB Bank.

DSB bank

zie ook : Kamervragen over de verstrekking van tophypotheken door banken

In de tijd dat Gerrit Zalm financieel directeur van DSB Bank was, heeft die bank klanten opgezadeld met te hoge hypotheekleningen, dure koopsomverzekeringen en bovengemiddeld hoge rente. Bovendien was de huidige bestuursvoorzitter van ABN Amro daarvan op de hoogte. Dit blijkt uit dossiers en brieven in bezit van dagblad De Pers.

De Autoriteit Financiële Markten heeft DSB in juli twee boetes opgelegd vanwege de manier waarop de bank hypotheekleningen heeft verstrekt. Toch blijft minister Wouter Bos van Financiën Zalm steunen. Op Kamervragen antwoordde Bos op 24 augustus dat Zalm hem heeft verzekerd dat de problemen dateren van vóór zijn tijd.

bron: DePers.nl

Share Button
Tagged with: , ,
11 comments on “Zalm wist van DSB’s praktijken
 1. Victorino says:

  OK, en wat is de nieuwswaarde hiervan?
  – Natuurlijk kende Zalm de risico´s van de DSB toen hij er CFO was, dat was zijn werk en wellicht wist hij ook al wat zijn volgende baan zou gaan worden;
  – Natuurlijk wisten de Kredietbeordelaars dat de A ratings van Fortis en ABN Amro te hoog waren ten tijde van de uiteindelijk mislukte aankopen door het Chinese Ping An
  – Natuurlijk weet Nout Wellink dat de totale Nationale Hypotheekschuld veel groter is dan de 100% die hij laat rapporteren.
  – Zalm is een goede, hij heeft de staatsschuld in toom weten te houden

 2. Huizenkijker Vathorst says:

  @1, Nout rekent met nieuw geld, een nieuwe Monopoly doos, we krijgen er niks uit, eerst werken.
  //ex EXCELentie,of El Ex Centie Zalm (grap van Arafat tegen mevr Duisenberg) lijkt in de verte opeens een heel heel heel klein beetje te lijken op een niet nader genoemde belastingadviseur onlangs in hetzelfde programma. Z’n rechter oog is trouwens ook een beetje dichtgeknepen (chinese invloed) en z’n neus glimt wat meer dan normaal; ook in de race voor de Pinokkio Award ?

 3. Boefke says:

  @3 erg mooi artikel.

  Wat ook erg de beurs optrekt is het gratis geld van de centrale banken, dat zijn weg (natuurlijk) niet vindt in de failliette werkelijke economie, maar in de bubble-markten.

  Verder vind ik ook het item van Rienk kamer op RTLZ.nl erg verhelderend.

  Over Bos en Zalm kunnen we kort zijn. Bos gaat toch niet zijn eigen ruiten ingooien voor later zeker??? Dan kan hij net als al die vakbondscoryfeëen van weleer zakken vullen tot je broek uitscheurt. Lodewijk de Waal, Wim Kok, enz enz enz…

  Over Obama, hij is nog erger dan Bush. Bush was financieel nog onafhankelijk tenminste, obama is een loopjongen van Wall Street. Alleen naar voren geschoven om de Meute weer een paar jaar rustig te houden terwijl de macht wordt overgenomen door de Fed en de zaken boys.

  Het is een rat eersteklas met een dubbele agenda, ook als het over wereldzaken gaat als godsdienst en wat al niet meer.

 4. Peter says:

  @3: En dan vergeet je nog het birth/death model dat gebruikt wordt op te noemen.

  Als er in de VS een bedrijf failiet gaat, dan naamt de overheid aan dat dit ook weer nieuwe banen schept. Men maakt een schatting en die haalt men dan van de gemeten werkeloosheid af. Met andere woorden, hoe slechter het gaat, hoe meer ruimte voor de overheid om de cijfers er beter uit te laten zien dan ze zijn.

 5. Huizenkijker Vathorst says:

  @3
  En wat maken die bankarbeiders eigenlijk… lucht, het zijn luchtfabrieken, (zie evt kolom hiernaast Albert Spits)
  Zinloze arbeidsproductie dus,
  homo banciens bulla est.
  Dus, wat is er toch op tegen om banken dus rente helemaal af te schaffen, geef de geldverschuiffunctie aan de bedrijven en de economie draait als een trein.
  Banken zijn antieke nutteloze kluizen gevuld met nutteloze arbeiders. Húp, solderen en bouten aandraaien jullie…

 6. kees says:

  Aan interpay hebben we genoeg; is nou in Duitse handen? 😉

 7. Huizenkijker Vathorst says:

  ach ja, onze Nout deed vanavond weer een duit in z’n eigen zakje in het NOS journaal: “de mens is inventief…wanneer hij de nieuwe regels kent zal er weer een manier gevonden worden om deze te ontduiken”…
  dan zal de opperbank z’n bestaansrecht weer opeisen in de bestrijding van een nieuwe crisis.
  We worden dus gewoon ALLEMAAL uitgedaagd, dus: op zoek naar de nieuwe groep om bij de enkels te grijpen en leeg te schudden.
  Voorlopig weten Nout & Bos wie zij leeg moeten schudden, HAHA, dat laat zich makkelijk raden….HAHAHA, ik ga het niet zeggen, is ZEEEER staatsgevaarlijk, het zijn in ieder geval niet de gedupeerde hypotheekbezitters, voor hen ligt het draaiboek klaar.

  Statisch kapitaal in huizen is niet erg productief, het draagt nauwelijks bij aan de economie, het levert geen arbeid = ‘echt geld’ op. Dat weet iedere bankier.
  Ik denk nog steeds dat het loslaten van de groei vd Ned hypotheekschuld ook met de eenwording van europa te maken had; onze huizenprijzen waren laag. Misschien is in Tjechië hetzelfde gaande, dat weet ik niet, maar ik kan mij voorstellen dat een staatsbank van zijn overheid de ruimte krijgt de eigen bevolking stilletjes tegemoet te komen. Niets is een overheid vreemd om daarbij te zeggen, ‘hoe we dat betalen zien we dan wel weer’.
  Misschien is deze gedachte irrelevant of taboe of gewoon fout.

  Ik vond nog een degelijke leuke uiteenzetting over macro-economische geldverkeer, zoals op dit forum regelmatig aan de orde komt, op deze zeer lang geleden bewaarde link, doet het nog steeds.
  Daar ook allerlei correspondentie met Zalm te lezen.

  http://www.sdnl.nl/geld.htm

  Simplex Veri Sigillum

 8. Huizenkijker Vathorst says:

  @tja, toch maar een laatste hele boze duit vandaag:
  Als mens kan ik niet begrijpen dat een zwemleraar die een zwakbegaafd kind aanrand of zelfs verkracht ‘z’n straf niet zal ontlopen’, en dat tegelijkertijd alle mensen als eender en gelijk worden beschouwd wanneer het gaat om weerstaan van een verleiding en het inzien van de consequenties van het aangaan van krediet (even los van hypotheken).
  Die leenreclames zijn er nog steeds, die telefonische privékredieten zijn er nog steeds, kopen op belachelijk dure afbetaling is er nog steeds. Er wordt dan geen enkel onderscheid gemaakt tussen een sociaal zwakkere en iemand die beter zou moeten weten of zou kunnen weten; met die laatste groep heb ik ook totaal geen medelijden.
  Maar misschien wil ik er maar niet aan dat er verschillende menssoorten bestaan die zich tussen elkaar bevinden. Op dit forum vliegen ook eksters, merels, uilen en duiven rond.

  Op de EHBO lijken de mensen allemaal zo op elkaar, en onze oude hoogleraar interne geneeskunde aan de VU zei: “De mens onkent liever z’n enorme overeenkomsten met varkens dan dat hij ze toegeeft” als het om transplantatieweefsel ging.

  Is het nou economisch allemaal ook echt nodig vraag je je af?

  PASSENDE STRAF VOOR ZALM:
  2,5 UUR TAAKSTRAF BIJ HET FIBU VAN DE SOCIALE DIENST
  IJSBAANPAD 9
  AMSTERDAM

  meer is niet nodig denk ik, het is immers zijn wereld niet.

 9. kees says:

  Nu op BNR: Kalf over de juiste beslissingen in de VS. oa. omvallen Lehman Bros.

 10. Marktfundamentalist says:

  Blijbaar zijn de mensen hier niet de enigsten die geloven dat het feestje op de nederlandse huizenmarkt voorbij is:

  http://www.z24.nl/z24geld/huizen_wonen/artikel_92698.z24/_Huizenprijs_in_Nederland_verder_omlaag_.html

 11. Zielig says:

  Laat Zalm lekker gaan flipperen, samen met Ger Hukker mischien…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*