Kees de Kort: De bezuinigingen komen nu dichtbij

Er gaapt een gat van 6 miljard euro tussen de verwachte inkomsten en uitgaven van gemeenten in 2017. Anders dan de rijksoverheid moeten gemeenten echter een sluitende begroting maken. Dat betekent dat forse ingrepen onvermijdelijk zijn. Dit blijkt uit onderzoek dat COELO vandaag publiceert.

Lees ook: Apeldoorn wil 8 miljoen extra bezuinigen

Het financiële gat bestaat uit drie delen. Het eerste onderdeel is het verschil tussen de verwachte inkomsten en uitgaven op basis van bestaand beleid: 2,7 miljard euro op jaarbasis. Het tweede deel bestaat uit de kortingen op de taken in het sociale domein die binnenkort naar gemeenten worden gedecentraliseerd: 2,9 miljard euro. Het derde onderdeel is het gemeentelijke aandeel in de 6 miljard euro aan extra bezuinigingen van het kabinet: 0,5 miljard euro.

Lastenverhoging geen optie

Het kabinet dekt een aanzienlijk deel van zijn ombuigingen uit lastenverzwaringen voor burgers en bedrijven. Gemeenten hebben die mogelijkheid niet. Hun belastinginkomsten zijn zo beperkt dat zelfs een verdubbeling geen soelaas zou bieden. Gemeenten moeten dus snijden in hun voorzieningen. Burgers gaan dit merken.

Begrip bij burgers alleen voor sommige bezuinigingen

Uit het COELO-onderzoek blijkt dat de meeste mensen bezuinigingen op bijvoorbeeld straatverlichting, buurtcentra en sportaccommodaties accepteren. Bezuinigingen in het sociale domein (thuiszorg, jeugdzorg, sociale werkvoorziening) wijzen burgers echter in meerderheid af. Maar juist daarin gaat veel geld om – veel meer dan in straatverlichting.

Lees ook: Gemeenten verliezen miljoenen op grond ,  VNG adviseert beëindiging NHG-overeenkomsten ,  Gemeenten

Belang van gemeenten

Gemeenten zijn belangrijke spelers binnen het Nederlandse overheidsbestel. Van alle overheidsbestedingen komt een kwart voor rekening van gemeenten.Gemeentelijke bestedingen zijn daarmee goed voor bijna tien procent van het bbp. Ook als sector in de economie tellen de gemeenten mee. Hun materiëlebestedingen bedragen 20 miljard euro per jaar. Bijna de helft hiervan bestaat uit investeringen. Van alle overheidsinvesteringen word t maar liefst 45 procent door gemeenten gedaan.

zie ook: Gemiddelde loonsom per fte (euro per jaar) en aandeel werknemers boven de 50

Gelukkig hebben we nog grote pensioenspaarpotten die de overheid en de banken kunnen leegroven…

bron: Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden

Share Button
Tagged with: , ,
170 comments on “Kees de Kort: De bezuinigingen komen nu dichtbij
 1. Mr. Marty says:

  Nederland gaat naar de …..

  Helemaal naar de …..

  Maak je borst maar nat. De daling zal niet te stelpen zijn. Geen VVD-er die daar een stokje voor kan steken.

  Het is GAME OVER op de woningmarkt.

 2. Mark says:

  Line 10:

  Gemeenten kunnen besluiten om lokale taken niet meer (snel) uit te voeren. Hierdoor worden porjecten uitgesteld en mensen kunnen wellicht ontslagen worden.

  Deze mensen komen in de WW of bijstand. Ze dragen weinig belasting af en gaan minder besteden. Hierdoor lopen debelastinginkomsten van de overheid terug. De overheid compenseerd dit door te bezuinigen. O.a. gemeenten zullen minder geld ontvangen van de overheid.

  Goto 10
  repeat untill infinity.

  credit-crontactie in aantocht.

 3. tufkaj says:

  Ben op dit moment in gesprek met een makelaar over een huis. Aandoenlijk hoe hij zonder enige poging te hebben gedaan mijn woningmarktkennis te testen, hoog van de toren blaast over mijn gebrek daaraan.

 4. emmrob says:

  Nederland heeft een behoorlijk liquiditeitsprobleem, zodat intelligente maatregelen binnen de Brusselse normen geboden zijn. Bijgaand artikel geeft een inkijkje in de Nederlandse problematiek en suggereert enkele oplossingsrichtingen buiten bezwaar van de schatkist. http://www.economie-macht-maatschappij.com/begrotingstekort-nederland.html

 5. snorkel says:

  tufkaj,

  Meneer de makelaar is natuurlijk wel de expert heh! Hij heeft jááárenlang hard voor gestudeerd om die elitaire status te behalen en die beschermde titel te mogen voeren.

  Ohnee, wacht. 😉

  NB: Neemt niet weg dat er ook goede makelaars zijn die hun klanten echt helpen natuurlijk.

 6. tufkaj says:

  snorkel,

  “pas dan mag hij zich makelaar noemen” http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010620046%3Ampeg21%3Ap038%3Aa0137

  Want zonder die beëdiging, zou het een zootje worden. Wacht eens…

 7. Adamus says:

  Maar van Rijn stelt weer een substantiëel bedrag beschikbaar. Effe stoom van de ketel.

 8. Adamus says:

  tufkaj:
  Ben op dit moment in gesprek met een makelaar over een huis. Aandoenlijk hoe hij zonder enige poging te hebben gedaan mijn woningmarktkennis te testen, hoog van de toren blaast over mijn gebrek daaraan.

  Bijna genant om er tegenin te gaan?

 9. tufkaj says:

  Adamus,

  ik ga er niet tegenin. Hij zoekt het maar uit. Ik denk ook niet dat ik per se meer weet dan hij, ik denk dat het feit dat hij niet kan inschatten hoeveel ik weet hem ongeschikt maakt voor zijn functie. En in dit stadium heb ik er geen baat bij dat uit te leggen 😉

 10. Mieke says:

  Vandaag zag ik mijn ouderlijk huis op de markt komen, grappig! Mijn ouders hebben dit in 2003 te koop gezet voor 209.000. Daarna de vraagprijs teruggebracht naar 199.000 (er was een kleine dip in de woningmarkt) en verkocht voor 187.000 (+ toen nog 6% overdrachtskosten, etc.). Het staat vanaf vandaag, 10 sept. 2013 te koop voor 185.000. Waar zal het nu voor verkocht worden?

 11. Maria says:

  snorkel: NB: Neemt niet weg dat er ook goede makelaars zijn die hun klanten echt helpen natuurlijk.

  Dacht het toch wel Snorkel!:)

 12. Hans- says:

  En voor de gemeentes komt het als donderslag bij heldere hemel. (5 jaar na begin crisis!!!!!!!!!!)

 13. RealisT says:

  Het is maar goed dat de koopmarkt in 2014 weer als een gek herstelt. Daardoor kunnen gemeenten financiele gaten tenminste makkelijk dichten door bijvoorbeeld de grondprijs flink te verhogen. Voor starters die dan nét buiten de boot vallen, hebben gemeenten gunstige startersleningen klaar liggen. Maar wel opschieten hoor, anders mis je (weer) de boot.

 14. Stoelgang says:

  Mr. Marty:
  Nederland gaat naar de …..

  Helemaal naar de …..

  Maak je borst maar nat. De daling zal niet te stelpen zijn. Geen VVD-er die daar een stokje voor kan steken.

  Het is GAME OVER op de woningmarkt.

  Het is game over, period. NL, das war einmal. Eer dit debacle weer naar levensvatbaar niveau hersteld zal zijn, zijn we vele vele jaren verder. Het geld is OP. De verdiencapaciteit is ONTOEREIKEND. De private schulden zijn GIGANTISCH en relatief de hoogste ter wereld. De werkloosheid STIJGT. Even optellen en vermenigvuldigen met grote groepen vegeterende verwende niet zelf nadenkende subsidieafhankelijke improductieven en de meest giftige cocktail is gereed. Zoals KdK aangeeft, nu gaat de NL bevolking het echt voelen. We zijn namelijk pas aan het begin van de depressie. Nu worden nog slechts de fundamenten van het stelsel aangetast, het verval volgt spoedig daarna. En nu piept en kraakt het systeem al hevig en hebben de voedselbanken al tekorten en het is pas net begonnen…

 15. Stoelgang says:

  Vreemd, bizar, grappig maar vooral storend: vanuit allerlei branches worden aanhoudend pogingen gedaan om bodems te voorspellen en een datum te prikken waarop het herstel zal inzetten. Dat komt voort uit 30 jaar lang mooi weer economie met bijbehorende positieve voorspellingen. De luxe recessietjes van de afgelopen jaren konden getemperd worden met algemene uitspraken als ‘het komt wel goed’, maar deze keer is het menens en bezwijkt het topzware op schulden gebaseerde systeem met bijbehorende schijnwelvaart onder zijn eigen gewicht. De gehanteerde (CPB) modellen van de ‘deskundigen’ werken kennelijk niet in een depressie.

 16. Stoelgang says:

  tufkaj:
  Ben op dit moment in gesprek met een makelaar over een huis. Aandoenlijk hoe hij zonder enige poging te hebben gedaan mijn woningmarktkennis te testen, hoog van de toren blaast over mijn gebrek daaraan.

  Weet jij iets van woningmarkten dan? 😉

 17. Stoelgang says:

  tufkaj:
  Adamus,

  ik ga er niet tegenin. Hij zoekt het maar uit. Ik denk ook niet dat ik per se meer weet dan hij, ik denk dat het feit dat hij niet kan inschatten hoeveel ik weet hem ongeschikt maakt voor zijn functie. En in dit stadium heb ik er geen baat bij dat uit te leggen

  Mijn recente ervaring is soortgelijk. Daar komt nog bij dat de man nooit gehoord scheen te hebben van klantvriendelijkheid, dienstbaarheid en simpelweg luisteren. Dat komt omdat velen van die lieden voorheen producten doorschoven die feitelijk zichzelf verkochten. Er zijn er niet voor niks honderden teveel.

 18. Steven says:

  De voordelen van de 2-jarige avondopleiding makelaardij

  Als u kiest voor de tweejarige avondopleiding bij IPD, dan heeft u één keer in de week ’s avonds les en daarnaast studeert u thuis. Daardoor heeft u nog genoeg tijd over voor uw baan, gezin of hobby’s. U kunt de stof in een prettig tempo doornemen, zodat u na twee jaar alle fijne kneepjes van het vak kent.

 19. Steven says:

  doorschuiven van auto’s, keukens of huizen.. denk dat je daar geen enkele opleiding voor nodig hebt. (wel een beetje nederlands of engels brabbelen natuurlijk)

  je moet er wel geschikt voor zijn uiteraard, maar voor verkopen is geen echte school.

 20. Maria says:

  Steven: Daardoor heeft u nog genoeg tijd over voor uw baan, gezin of hobby’s. U kunt de stof in een prettig tempo doornemen, zodat u na twee jaar alle fijne kneepjes van het vak kent.

  Och arm!

 21. Steven says:

  Maria,

  ik citeer maar gewoon van die site.. 😉

 22. Maria says:

  Steven,

  Vooral die fijne kneepjes doet het hem!!

 23. Steven says:

  Maria,

  Dat je haar of hem net op tijd een kneepje geeft op het juiste moment.. ha ha

 24. Steven says:

  Maria: Daardoor heeft u nog genoeg tijd over voor uw baan, gezin of hobby’s. U kunt de stof in een prettig tempo doornemen, zodat u na twee jaar alle fijne kneepjes van het vak kent

  Alles er in zegt: het kost weinig tijd en u leert wat slimmigheidjes. (precies wat we al dachten van makelaars)

 25. HNK says:

  Stoelgang,

  Precies, een paar jaar terug hield in Amsterdam een bezichtiging in 10 min met 20 man door een huis schoffelen en daarna kon je een bod uitbrengen als het al niet verkocht was.

  De zaken liggen nu wel anders en behalve een kleine opleving momenteel in Amsterdam, zal daar het noodlot ook nog wel toeslaan. Ik kwam toevallig onlangs een toezichthouder van de DNB tegen met vastgoed in portefeuille en woonachtig in Amsterdam. Ik vroeg hem wat hij er nou van vond. Het antwoord was: “Ik huur, en meer wil ik er niet over zeggen”.

 26. hj says:

  Ten gevolge van de crisis is het licht aan het einde van de tunnel tijdelijk uitgeschakeld

  bron: http://www.leukespreuk.nl/spreuken_geld.htm

 27. Eric406 says:

  Tegeltjeswijsheid:

  De starterslening van nu, is de restschuld van morgen.

 28. Philippulus says:

  Massaontslag bij Amerikaanse banken door rentestijging.

  De stijgende rente zorgt voor keiharde klappen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Banken ontslaan duizenden werknemers, omdat de vraag naar hypotheken door de stijgende rente volledig wegzakt.

  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2013/09/11/Massaontslag-bij-Amerikaanse-banken-door-rentestijging

 29. rubje says:

  Je wordt er toch dood moe van…. Weer op nu.nl : ‘Kabinet moet meer budget voor starterslening vrijmaken’

  Waarom blijven ze maar komen met oplossingen om hogere leningen af te kunnen sluiten…..

 30. Nico de Geit says:

  Hans-:
  En voor de gemeentes komt het als donderslag bij heldere hemel. (5 jaar na begin crisis!!!!!!!!!!)

  Gelukkig is de bodem bereikt en komt binnenkort het herstel. Dat zeggen de deskundigen.

 31. Nico de Geit says:

  ‘Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën laat uitzoeken of het mogelijk is om overduidelijk slechte woekerpolissen automatisch om te zetten in een betere regeling voor de klant.’

  http://www.gelderlander.nl/algemeen/economie/woekerpolissen-misschien-verplicht-omgezet-1.4000107

 32. Voerman says:

  Philippulus: Massaontslag bij Amerikaanse banken door rentestijging.

  Ook veel kwaaie berichten en waarschuwingen over mogelijke rentestijgingen in EU landen.
  Dat stelt heel veel zaken in een ander daglicht!
  Kon – en kan eigenlijk niet uitblijven.

 33. Maria says:

  Voerman: Ook veel kwaaie berichten en waarschuwingen over mogelijke rentestijgingen in EU landen.
  Dat stelt heel veel zaken in een ander daglicht!
  Kon – en kan eigenlijk niet uitblijven.

  De “perfect” storm!

 34. De Pessimist says:

  rubje: Waarom blijven ze maar komen met oplossingen om hogere leningen af te kunnen sluiten…..

  Omdat anders de lonen omhoog moeten en dat wil toch niemand

 35. Lex says:

  RealisT: Maar wel opschieten hoor, anders mis je (weer) de boot.

  Titanic? 😉

 36. Voerman says:

  Maria: De “perfect” storm!

  Inderdaad een luguber scenario.
  Nou ja, de te lage rente was ook mensenwerk.
  De evt. te hoge rente ook?

  Mensen, stel je plannen in op een veel hogere rente!
  Scenario 1980 of soortgelijk? Toen ging dat razendsnel.

  De huizenprijzen zijn al gezakt.
  Nu de rente nog omhoog en we liggen op schema! 🙂

  Voerman heeft er allemaal geen verstand van zoals bekend, maar toch……

 37. Constance says:

  Maria: Frans, what’s new, maar toch:

  biflatie.nl/artike…erk-beheerst-wereld/

  Het is uiteraard niet gewaagd te veronderstellen dat die ong. 40 internationale kapitaalgroepen, die vrijwel zonder tegenmacht de economie beheersen, niet per se het beste met ons voorhebben

  Interessant daarbij is natuurlijk ook de rol van de propaganda instituten van grote spelers als Monsanto, Koch etc.; zg.’thinktanks’ als Cato Inst., Heritage Foundation, Mises Org. eva., waar dan ‘libertarians’ als het rechtse equivalent van Lenins ‘nuttige idioten’ in naam van de economische vrijheid de manipulaties van oligarchen en kartels verdedigen en schadelijke externaliteiten wegdefiniëren.

 38. Lex says:

  Eric406: Tegeltjeswijsheid:

  De starterslening van nu, is de restschuld van morgen.

  Ja vroeger had je My First Sony. Nu is het My first Loan.

 39. Lex says:

  rubje: Waarom blijven ze maar komen met oplossingen om hogere leningen af te kunnen sluiten…..

  Omdat anders de prijzen van huizen van hun lobby clubjes te hard dalen. Les 1 uit het boek propaganda (Bernays maar ook in het werk van Chomsky) is simpelweg alles glashard ontkennen en het tegenovergestelde veelvuldig beweren. Dus als de overheid aanstuurt op lenen, moet je als slimme burger gaan sparen en de onzin over inflatie/deflatie negeren.

 40. snorkel says:

  Voerman: Mensen, stel je plannen in op een veel hogere rente!

  Snap je nu waarom ik de schulden niet wil erven Voerman? 😉

 41. Voerman says:

  snorkel: Snap je nu waarom ik de schulden niet wil erven Voerman?

  Een macroprobleem waar je niet persé persoonlijk last van hoeft te hebben?

 42. snorkel says:

  Voerman,

  De mensen in mijn (macro) leeftijdscohort krijgen daar gegarandeerd wel last van. En daarmee alle micro-huishoudentjes in mijn leeftijdscohort ook weer

  Want:
  – De schulden zijn te hoog (dat kan nooit terugverdiend worden)
  – De schulden zijn te duur, en worden nog duurder (rente stijgt)
  – Aangezien schuldhouders gaan proberen het ‘bezit’ dat tegenover de schuld staat duur te verkopen (ze moeten wel, want de schuld is te hoog en te duur)
  – Moeten de kopers van dat bezit dus ook houders van te hoge (en naar het nu lijkt te dure) schulden worden
  – En dan begint het hele cirkeltje opnieuw. Dus als ik instap doe ik mijn kinderen hetzelfde weer aan

  En zo overerft schuld automatisch. Totdat er een manier gevonden wordt om het te doorbreken. Dat betekent dat iemand ergens zijn verlies zal moeten nemen / of de schuld afbetalen. Andere opties zijn er niet.

 43. snorkel says:

  snorkel,

  En dan heb ik het nog niet eens over de schuldmultiplier die er jarenlang in gezeten heeft; boten, caravans, autos, 2e huisjes, etc…

 44. snorkel says:

  snorkel,

  En dan heb ik het ook nog niet eens over het schepje dat de overheid er bovenop doet (kosten koper) wat blijkbaar ook ‘terugverdiend’ moet worden…

  Waarom, Joost mag het weten. Bij verkoop van je auto wil je toch ook niet “minimaal wat we er voor betaald hebben + alle belastingen en kosten van de aanschaf” vangen? Maar bij een huis wel.

 45. Dawg says:

  Rente kan niet meer omhoog. Schroefje is kaputt. Dolgedraaid.

  http://www.thisismoney.co.uk/money/mortgageshome/article-2348788/Bank-England-Homeowners-30s-40s-owe-mortgage-rates-rise.html

  Gaat alleen nog maar over huiseigenaren.

 46. Frans says:

  Maria:
  Frans, what’s new, maar toch:

  biflatie.nl/artike…erk-beheerst-wereld/

  Maria bedankt! Ik wist inderdaad al dat de bedrijven allemaal samenkomen in een handjevol grote bedrijven / namen.
  Niets geen ALU hoedjes werk.
  Ik denk dat veel mensen het moeilijk vinden te begrijpen dat de wereld van toeval en diversiteit naast deze graad van organisatie kan bestaan.
  Het is dus niet of/of maar en/en. De banken zijn het machtsmiddel van de personen aan de top. De werekelijkheid zit veel krankzinniger in elkaar als de meeste mensen zich kunnen voorstellen.

 47. Voerman says:

  snorkel: Waarom, Joost mag het weten. Bij verkoop van je auto wil je toch ook niet “minimaal wat we er voor betaald hebben + alle belastingen en kosten van de aanschaf” vangen? Maar bij een huis wel.

  Je kunt toch ook een nieuw huis kopen?

 48. Frank2 says:

  Dawg,

  Nog meer kapitaalvlucht dan maar?

 49. Animal Crackers says:

  Frank2:
  Dawg,

  Nog meer kapitaalvlucht dan maar?

  Jazeker!
  http://www.z24.nl/ondernemen/nederland-fiscaal-lek-voor-portugal-374931

  “Gelukkig hebben we nog grote pensioenspaarpotten die de overheid en de banken kunnen leegroven…”

  Ja en gelukkig hebben Gemeenten provincies en waterschappen nog beleggingen in derivaten (Groningen Seaports) en swaps voor als de rente mocht gaan stijgen 🙁

 50. Steven says:

  Dawg: Rente kan niet meer omhoog. Schroefje is kaputt. Dolgedraaid.

  Ja net zoiets als dat iemand zou zeggen: Ik heb nu zo veel opties op (noem maar eens wat) philips dat het gewoon niet meer omlaag kan.

  Het blijft er simpelweg op neerkomen dat men rustig 200.000 pond leende voor een huis, maar als een buurman dat leende voor een ferrari dan was dat uiteraard achterlijk. Geld lenen kost gewoon geld: maakt niet uit wat je er voor koopt. (maar als de huizenprijzen zakken en de rente omhoog gaat dan “mag dat niet”)

 51. snorkel says:

  Voerman: Je kunt toch ook een nieuw huis kopen?

  Als ze geschikte huizen voor starters zouden bouwen ja, dan kon dat 😉 Maar niet elke starter kan natuurlijk een nieuwe woning kopen, daarvoor zijn er niet genoeg nieuwe woningen (en als wel, dan blijven er weet ik hoe veel tweedehands woningen over)

 52. Frank2 says:

  Snorkel,

  Een huis is nu eenmaal een investering. Een auto over het algemeen niet.
  Dat een huis nu de laatste jaren en er volgen er nog meer in waarde daalt is jammer voor degene die ze op de top gekocht hebben….die hebben dus simpelweg, teveel betaald.

  Op een goed moment instappen is de kunst!

 53. Willem Jansen says:

  Wachtgeldregelingen zullen wel buiten schot blijven, het ambtenarenapparaat zal wel voor bescherming van hun eigen kliek zorgen, de financiële problemen,zullen zeker op de hardwerkende burger afgewenteld worden.l
  Als de overheid zo doorgaat lokken ze werkelijk een oorlog uit. menig gezin zit de eindjes aan elkaar te knopen,en de overheden drukken de last nog zwaarder.
  De bovenlaag wordt door de VVD wel in bescherming genomen.
  De rest mag doodvallen van de VVD.
  Opgeruimd staat netjes, de VVD wil een wereld,die alleen maar bestaat uit de elite.
  PVDA neemt het op voor de klasse die niet wil werken ,en nog steeds denken dat NL een luilekkerland is. als ik overdag zie wat voor feestneuzen er op straat lopen te slenteren [vaak van niet NL afkomst],dan ben ik er klaar mee. ik neem de overheid NIET meer serieus, want ze nemen de hardwerkende HOLLANDER ,die voor zijn gezin gaat ook niet serieus. !! dit kabinet lokt opstand met gevolg van oorlog uit.

 54. Steven says:

  eentje voor Voerman

  (van dawg: http://www.thisismoney.co.uk/money/mortgageshome/article-2348788/Bank-England-Homeowners-30s-40s-owe-mortgage-rates-rise.html)

  “He said the baby-boomers had benefited from a steady rise in house prices, but this had forced their children to borrow beyond their means to get on the property ladder”

  Niks tegen babyboomers, maar wel als ze simpele feitjes niet zien. 😉 (al zie Voerman ze langzamerhand gelukkig ook wel)

 55. Voerman says:

  snorkel: dan blijven er weet ik hoe veel tweedehands woningen over)

  Geen probleem, die zijn toch veel te duur en worden daarom toch niet gekocht.

 56. Frans says:

  Frank2: Een huis is nu eenmaal een investering

  En wie zegt dat????
  Een huis is een liability, not an investment.
  Hoeveel winst maak jij dan op je huis????
  (Onderhoud en belastingen en dergelijke meegenomen?)
  Een huis koop je (of huur je) om in te wonen, en dat kost geld. Het idee dat de zon voor niets op gaat is zo langzaam aan toch zelfs voor de massa nu toch wel duidelijk???

 57. Voerman says:

  Steven: (al zie Voerman ze langzamerhand gelukkig ook wel)

  Wees niet ongerust, Steven. Voerman is een zeer ervaren woner; heeft al in alle categoriën deelgenomen aan de woonrace.

 58. Dawg says:

  Frank2: Dawg,Nog meer kapitaalvlucht dan maar?

  Waar naar toe dan? Papieren waarden lijken geknipt en geschoren te gaan worden worden.

 59. Animal Crackers says:

  Frank2:
  Snorkel,

  Een huis is nu eenmaal een investering. Een auto over het algemeen niet.
  Dat een huis nu de laatste jaren en er volgen er nog meer in waarde daalt is jammer voor degene die ze op de top gekocht hebben….die hebben dus simpelweg, teveel betaald.

  Op een goed moment instappen is de kunst!

  Een stofzuiger is een investering. De boel schoonhouden is wat waard maar ook de stofzuiger verouderd en verminderd in waarde dus die schrijf je af.

  Zolang het axioma dat een huis niet in waarde mag dalen gehanteerd wordt zie ik geen ‘goed moment’.
  De kern van het probleem ligt immers nog steeds in haar ontkenning dat de prijs te hoog is! Zo er al sprake is van ‘een kunst te verstaan’ zijn het vooral de kunststukjes die onze politici met bankiers hebben uitgehaald en nog steeds uithalen om de problemen op de belastingbetaler en volgende generaties af te wentelen.

  Dat kunststuk bestaat erin nooit fundamenteel naar de zaak te kijken om te moeten concluderen dat alle, maar dan ook alle regelingen overboord moeten die tot speculatie en overwaardering van woningen en grond hebben geleid en tot een schuldenberg van monsterlijke proporties maar integendeel telkens nieuwe regelingen te ontwerpen om de zaak hopeloos te compliceren en teneinde met placebo’s de patiënt, een rad voor ogen gedraaid, zich beter te doen voelen. Het is een goed moment om de ziekte onder ogen te zien. Al een hele tijd!

  Het goede moment om in te stappen is nooit weg geweest en komt steeds weer uit de hoge hoed van een verzameling belabberd slechte variété artiesten en kwakzalvers. Een f**ng circus.

 60. Voerman says:

  Frans: Een huis is een liability, not an investment.

  Een huis kan je op den duur, als het grotendeels betaald is, mogelijk pas gaan zien als een investering. Levert dan afgezien van de dagwaarde (wat dat ook mag zijn) een behoorlijk rendement op.
  Niet door het te verkopen, maar er bijna gratis in te wonen. Moet je wel even doorhebben en er eerst wel wat voor gedaan hebben.

 61. snorkel says:

  Voerman: Niet door het te verkopen, maar er bijna gratis in te wonen.

  En DAT is de (of in ieder geval een goede) reden dat je een huis zou kunnen willen kopen. NIET omdat het “altijd meer waard wordt”. Dat is namelijk
  1) geen investering, maar speculatie. Wezenlijk verschil!
  2) gewoon niet waar. Zie nog maar eens het bewijs op de site van Tufkaj: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/400jr.html 😉

 62. Animal Crackers says:

  Vergat er aan toe te voegen dat het circus normaal gesproken wegtrekt, dit circus stand houdt, ons met dezelfde zouteloze kunstjes of smakeloze varianten verveelt en daarvoor steeds opnieuw entree heft…

  Dat geld kun je dus vervolgens nergens anders aan besteden, dat is weg. Weggetoverd. Een ware kunst is het!

 63. Frank2 says:

  Ho even… Ook ik vind dat ze nog te duur zijn.
  Ik zeg toch niet nu kopen, maar op het goede moment.
  Hoezo geen investering?
  Wat is dan een betere investering? Goud? Kun je in goud ook tussentijds wonen???….dat moet je allemaal meetellen.

 64. Nico de Geit says:

  Voerman: Een huis kan je op den duur, als het grotendeels betaald is, mogelijk pas gaan zien als een investering. Levert dan afgezien van de dagwaarde (wat dat ook mag zijn) een behoorlijk rendement op.

  Het nadeel van een betaald huis is, als de eigen woning in box 3 geplaatst wordt, dat je dan ieder jaar 1,2% van de woz-waarde af mag tikken. Belasting over geld waar al heel veel belasting over betaald is. Ga je dood dan komt de overheid weer langs om te graaien.

  Als je alles zo op een rijtje zet, hoe dom zijn de leenkneuzen dan? Wel een mooi huis, nu meteen, en zo min mogelijk betalen. Sterker: anderen laten betalen.

 65. snorkel says:

  Frank2: Hoezo geen investering?

  Nee, ik zeg: Huizen zijn niet een investering “omdat ze altijd meer waard (zouden) worden”. Dat is namelijk speculatie, en niet investeren… Huizen zijn wél een investering omdat het hebben van ene huis (onder voorwaarden) je op een gegeven moment veel kosten besparen kan.

 66. Nico de Geit says:

  Een slimme leenkneus profiteert jaaaarenlang van goedkoop wonen door aflossingsvrij te lenen. Als de bank de rente verhoogt of haar geld terug wil dan zegt ie gewoon: ‘daar heb ik niet voor getekend’ en laat de boel ploffen.

  Decennia lang vier keer per jaar op vakantie, steeds een nieuwe auto, een boot, een motor, om de vijf jaar een nieuwe keuken en badkamer en de zoveelste verbouwing. Allemaal gefinancierd uit overwaarde.

  Het zal wel even wennen zijn voor ze. Kaalgeplukt en afgedankt.

 67. Hermanes says:

  Nico de geit

  Leuke dingen gedaan en beleefd.laat de piekeraars maar hun tijd op dit forum doorbrengen

 68. Animal Crackers says:

  De beste investering is die in de juiste zienswijze.
  Door anderen te overtuigen van de fundamentele corruptie in ons volkshuisvestingsstelsel en dat onze politici alles zo ongeveer bij het oude laten door ons nota bene te vertellen dat we meer moeten consumeren en subsidies te verstrekken om starters te verleiden te kopen.

  Er is geen lering getrokken uit het falende beleid dat de huizenprijzen heeft opgejaagd tot ongekende hoogten.

  Hoewel we met de gebakken peren zitten door technisch failliete banken en huizenhoge schulden is er niemand opgestaan die de harde waarheid heeft gesproken. Dat alle regelingen die tot marktverstoring hebben geleid dienen afgeschaft te worden. Dat impliceert HRA, NHG, huursubsidie en ga zo maar door. En daar werk van maken of op z’n minst daar een tijdpad voor uitstippelen want het zal niet van de ene op de andere dag kunnen.

  Zo’n stelselwijziging is dan gebaseerd op een thans ontbrekend paradigma. Het vereist bijkans visionaire eigenschappen deze werkelijkheid onder ogen te zien (lol) en dienovereenkomstig te handelen door er gestalte aan te geven. Om ooit weer gezond te worden zullen we er echter aan moeten geloven vroeg of laat. Aangezien de gemiddelde parlementaire carrière drie jaar beslaat hoeven we ons geen illusies te maken over de politieke moed waarmee onze parlementariërs behept zijn. Alleen onder druk zullen ze in beweging komen.

  Door niet te kopen werk je aan het betaalbaar worden van woningen en alleen door de aanhoudende kopersstaking zelf en haar gevolgen zal er aan de fundamenten van ‘n corrupt woonstelsel moeten worden getornd.

  Het adagium “Don’t buy and the dealer will die” staat voor mij derhalve nog steeds als een huis dat nu eens niet niet op drijfzand is gebouwd! Investeren in het verspreiden van gezond gedachtegoed is elementair en in ieders belang. En minstens in het belang van de aspirant koper die wakker als ie is, geen kat in de zak wil kopen! Me, auw!

  Behalve als het niet anders kan, dan verkoop je jouw huid zo duur mogelijk en maak je gebruik van alle voor jou in het vooruitzicht gestelde voordeeltjes.
  Wanneer het later onverhoopt als nadeel uitpakt komt dat omdat je toen niet anders kon en je niet de enige was. Een betreurenswaardig lot is je beschoren.

  Je woont toch al ergens? Laat zien wat je waard bent, kom in opstand, laat ze verrekken met hun veel te dure huizen en vergeet nooit dat wat ze ook zeggen je met elke dag die je uitstelt om te kopen het zich straks dubbel en dwars uitbetaald!

  Als het stelsel in zijn huidige vorm blijft bestaan hebben we uiteindelijk niets geleerd, zijn de uitkomsten onzeker en is alles speculeren.

  Wanneer een hypotheek op brood genomen kon worden zou de prijs van voedsel in de kortste keren tot exorbitant hoge voedselprijzen exploderen. Onze ogen moeten weer geopend voor zulke basale wetenschap!
  We laten ons in de luren leggen door politici die ons tot redelijkheid manen en onzin verkopen of door onze strot duwen. Neem zelf de regie!

  Wanneer een huis gekocht werd zoals men een televisie koopt, namelijk door er eerst voor te sparen, pas dan zullen huizenprijzen weer naar aanvaardbaar, betaalbaar en veroorloofbaar prijsniveau terugkeren.

  Kortom: koopt niet bij den makelaar, dan helpen wij elkaar! Zegt het voort!

 69. Steven says:

  met één kanttekening. zelfs voor een tv wordt geleend. Maar daar denkt men gelukkig niet van dat het zichzelf terugverdient. 😉

  Animal Crackers: Wanneer een huis gekocht werd zoals men een televisie koopt, namelijk door er eerst voor te sparen, pas dan zullen huizenprijzen weer naar aanvaardbaar, betaalbaar en veroorloofbaar prijsniveau terugkeren.

 70. Animal Crackers says:

  Steven:
  met één kanttekening. zelfs voor een tv wordt geleend. Maar daar denkt men gelukkig niet van dat het zichzelf terugverdient.

  Anders! Lenen is een persoonlijke keuze!
  Gesubsidieerd lenen is anderen beroven van hun middelen en mogelijkheden!

 71. Steven says:

  Animal Crackers,

  Ik huur voor 540 euro iets in Amsterdam Zuid-Oost. noodgedwongen wil ik niet zeggen, maar zeg maar om de dwaasheid te ontsnappen.

 72. Steven says:

  grappig overigens dat Kees de Kort dat ook doet. (kom hem soms tegen in de metro)

 73. Voerman says:

  snorkel: En dan begint het hele cirkeltje opnieuw. Dus als ik instap doe ik mijn kinderen hetzelfde weer aan

  Respectabel standpunt.
  Ben overigens bang, dat na elke opschoning sowieso een nieuw circeltje gebouwd wordt.
  Omdat mensen nu eenmaal zo zijn.

 74. PP says:

  Echt Steven?

  Huurt hij ook? Het is hetzelfde als hoge bankmannen die niet doen aan online bankieren, omdat ze beter weten (en dat kan ik dan toevallig weer weten).

  Het is mij overigens gelukt iets in Koog aan de Zaan te betrekken via de regionale Woco sinds 4 weken. Zo blij ben ik in tijden niet geweest.

  Nu nog mijn appartement in de Baarsjes te A’dam na negen jaar fijn wonen te verkopen…precies in de tijd van een zogenaamde opleving in die stad.

  Ik ga nog uitrekenen wat ik er nou netto inclusief alles aan aftrek/bijkomende kosten aan heb verwoond in negen jaar tijd. Ik schat zo rond de 600,-.
  Ik heb mijn appartement nooit als een investering gezien. Alleen maar als een woonvehikel, dicht bij vrienden en familie.

  Het was een mooie ‘huurperiode’ dankzij de bank en overheid, maar wat ben ik blij dat ik de rest van de ‘woonrace’ als woningeigenaar over ga slaan, zoals Voerman het wonen in diverse stadia van het leven noemde.

  De ernstige berichten dat de rente (natuurlijk) gaat oplopen, baart mij wel zorgen. Alles precies zoals voorspeld. The perfect storm.

  Mede dankzij dit forum nog net met de hakken over de sloot ‘verlost’ met dan wel een kleine restschuld, maar ach…wat een levensgeluk aan de horizon!

  Geen molensteen meer, geen sores, laat ‘t allemaal gebeuren. De weg is naar beneden. Zeker als ik de Schmulllll via de link hierboven weer voorbij zie komen.

  Zorg voor jezelf, zoals ik hier iemand altijd zie schrijven…

  Het gedrocht is zo groot, zou echt nog +/- 70% van de bevolking niet in de gaten hebben wat er allemaal te gebeuren staat? Ik vind het bijna stuitend om te merken dat mijn vrienden, mijn vader inclusief en kennissen echt het idee hebben, dat het allemaal wel meevalt, of erger, weer beter zal worden.

  Ik zie alleen maar de bal van de lawine die steeds groter wordt. Het verhaal over gemeenten nu met de bezuinigingen aanstaande als een weer een klein laagje om die bal.

  Hoe kan dat toch?

 75. Steven says:

  Dat Kees de Kort in Zuid_Oost woont weet ik zeker:ga er ook maar vanuit dat ie huurt…

 76. Dawg says:

  Animal Crackers: “Don’t buy and the dealer will die”

  Laten we dan beginnen om de private creatie van rentedragend geld een kopje kleiner te maken en de geldcreatie onder werkelijk democratische controle te brengen. De problemen op de Nederlandse huizenmarkt zijn een regelrecht gevolg van een disfunctioneel geldsysteem.

 77. tufkaj says:

  Steven:
  Dat Kees de Kort in Zuid_Oost woont weet ik zeker:ga er ook maar vanuit dat ie huurt…

  Ja, hij huurt. Bij de FD/BNR woningmarkt special destijds werd hij ook aangekondigd als de bekendste huurder van Nederland.

 78. PP says:

  Ja Dawg, ik heb deze tekst nog net niet boven mijn bed hangen:

  http://www.economie-macht-maatschappij.com/poldermodel.html

 79. AC says:

  PP: Hoe kan dat toch?

  We zijn ingeslapen, in ‘n virtuele realiteit gaan leven. ‘S morgens praten we over wat we gisterenavond via de tv hebben mogen beleven. Droomhuizen maken daar deel van uit en we vertrouwen het niet helemaal om dat we ergens wel weten dat het wensdromen zijn maar ondertussen zijn we stiekum jalours op de (zich groothoudende) buurman die schijnbaar goed geboerd heeft.

  Boeren weten beter. Het is hard voor weinig. Een goede boer heeft het land aan de herenboer of corrupte collega. Zo gaat het al eeuwen!

  Doordat we ons uitleveren aan de mensen die de regels maken gaan we voorbij aan het feit dat ze ons nodig hebben. Daardoor kan het!

  Als niemand koopt red je niet alleen jezelf maar is dat een uiterst empathische reactie op verstoorde verhoudingen die en normale prijzen tot gevolg zal hebben en een menselijker samenleving mogelijk maakt naast een economie waarbij geld weer naar produktie toe kan vloeien. Dat zegt mijn boerenverstand maar is ook gevormd door de geschiedenis te bestuderen.

  Een volk dat voor tirannen zwicht verliest meer dan lijf en leden dan lijf en leden dan dan dooft het licht. – Heutz

  Geen oorlog? Niets te verliezen?

  Koop schuld, het was nog nooit zo goedkoop!

 80. AC says:

  Dawg: Laten we dan beginnen om de private creatie van rentedragend geld een kopje kleiner te maken en de geldcreatie onder werkelijk democratische controle te brengen. De problemen op de Nederlandse huizenmarkt zijn een regelrecht gevolg van een disfunctioneel geldsysteem.

  Helemaal eens! Klopt niets van wanneer zelfs de Fed die ongeveer het copyright heeft op geldcreatie een private onderneming is. Dat is de ultieme perversie, het vliegwiel! Daar hebben we geen nieuwe ideologie voor nodig maar wel banken die als stichtingen opereren of zie jij dat anders?

 81. AC says:

  En dan te beginnen als overheid de ASN los te maken van gebailde SNS. Meteen van een hoop ellende verlost!
  Gevaarlijke gedachte!

 82. AC says:

  PP,

  🙂 Die kende ik niet. Bedankt voor ‘t delen.

 83. Dawg says:

  AC,

  Ik denk meer in de richting van full reserve banking. In het systeem van fractioneel bankieren dat we nu hebben zijn de kredietverlening en geldcreatie door private banken onlosmakelijk met elkaar verbonden: een bank die krediet verleent doet dat door tegelijkertijd giraal geld aan te maken. Bij full reserve banking worden kredietverlening en geldschepping uit elkaar getrokken. Banken kunnen nu niet meer geld uitlenen dat waarover ze beschikken via het aantrekken van aandeelhouderskapitaal, deposito’s en dergelijke. Als private banken geen geld ‘uit het niets’ meer kunnen maken (momenteel meer dan 95% van wat wij als geld gebruiken) moet geld door een andere partij in circulatie worden gebracht. In een hoeveelheid die dienstig is aan het algemeen belang. Dat algemeen belang moet gewaarborgd worden door democratische controle.

  Democratische controle is natuurlijk heel eng, want dan gaat het gewone volk zich bemoeien met heel complexe en ingewikkelde zaken die beter aan ‘onafhankelijke’ deskundigen overgelaten kunnen worden. Schijnt vroeger ook een argument te zijn geweest door kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders om de bijbel niet uit het Latijn naar de volkstaal te vertalen.

 84. Adamus says:

  Nico de Geit:
  ‘Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën laat uitzoeken of het mogelijk is om overduidelijk slechte woekerpolissen automatisch om te zetten in een betere regeling voor de klant.’

  gelderlander.nl/al…ht-omgezet-1.4000107

  Je moet je melkkoetje toch goed verzorgen anders is er straks niets meer af te tappen.

 85. Adamus says:

  NB: Neemt niet weg dat er ook goede makelaars zijn die hun klanten echt helpen natuurlijk.

  Daar moet een zwarte lijst van komen. Kan kort zijn 😉

 86. AC says:

  Adamus,

  Muhahahaaa

 87. Adamus says:

  Stoelgang: Weet jij iets van woningmarkten dan?

  Bluetoeten hun kaartjes niet met elkaar? Modern.

 88. PP says:

  Ik lees hier meer dan drie jaar mee AC en ik kan niet anders zeggen dat de informatie van velen mij een prachtig (en pijnlijk) inzicht hebben gegeven/geeft in hoe de wereld reilt en zeilt.

  De linkjes die worden gedeeld, de grafieken, de ‘inside information’ namens sommigen. Een grote rijkdom, dat mag ook weleens gezegd.

  Bizar besef, dat de grote massa inderdaad verdoofd is, blijkbaar is het allemaal nog niet erg genoeg.

  Persoonlijk leef ik al een tijd met een soort tikkende tijdbom in mijn lijf en leden.
  Zoals dieren reageren op een naderende storm, lang voordat de mens, de boer het doorheeft…is er iemand die dit herkent?

  Is de propaganda dan zó sterk in de media dat het geluid wat gemaakt wordt, de storm die in opkomst is, makkelijk overstemt?

  Overigens een opmerking naar aanleiding van de laatste onderwerpen en het commentaar op elkaar dat agressiever lijkt te worden:

  Jammer dat er persoonlijke aanvallen in comments worden geplaatst, waarom is dat?

  En zonde dat er ook off-topic items worden geplaatst, dat ook!

 89. Adamus says:

  AC: Helemaal eens! Klopt niets van wanneer zelfs de Fed die ongeveer het copyright heeft op geldcreatie een private onderneming is. Dat is de ultieme perversie,het vliegwiel! Daar hebben we geen nieuwe ideologie voor nodig maar wel banken die als stichtingen opereren of zie jij dat anders?

  Maar wat weten we van DNB? Zie de lijst van toezichthouders maar eens.

 90. AC says:

  Adamus: Maar wat weten we van DNB? Zie de lijst van toezichthouders maar eens.

  Vliegen! Bromvliegen vooral en fruitvliegen, vleesvliegen maar niet de alleraardigste, nuttige en prachtige zweefvliegen 🙁 Één pot nat! hetzelfde principe.

 91. Stoelgang says:

  Voerman: Ook veel kwaaie berichten en waarschuwingen over mogelijke rentestijgingen in EU landen.
  Dat stelt heel veel zaken in een ander daglicht!
  Kon – en kan eigenlijk niet uitblijven.

  Zoals ik al vaker aangaf: een scherpe rentestijging (gemanipuleerd door dezelfde handjes die de rente de afgelopen jaren kunstmatig laag hebben gezet) is de scherprechter van deze crisis. Vergelijkbaar met de massale margin calls van eind jaren ’20 van de vorige eeuw. Aan de hand hiervan zal een enorme transitie van bezit plaatsvinden en worden de kaarten opnieuw geschud. De welvarendste 1% doet goede zaken terwijl de middenklasse zich bij de arme onderlaag mag voegen.

 92. AC says:

  Het leuke van evolutie is dat zelfs een vlinder met de herseninhoud van een kopspeld de boel voor de gek kan houden door zijn larve zich te laten vermommen als een slang. Die strategie verleende het zijn overleving als soort. Hermanes weet niet wat genieten is.

 93. Stoelgang says:

  Voerman: Inderdaad een luguber scenario.
  Nou ja, de te lage rente was ook mensenwerk.
  De evt. te hoge rente ook?

  Mensen, stel je plannen in op een veel hogere rente!
  Scenario 1980 of soortgelijk? Toen ging dat razendsnel.

  De huizenprijzen zijn al gezakt.
  Nu de rente nog omhoog en we liggen op schema!

  Voerman heeft er allemaal geen verstand van zoals bekend, maar toch……

  Een huis koop je het beste bij een relatief lage prijs en enorm hoge rentestand met een zak vol eigen centen natuurlijk. Die tijd komt snel dichterbij. En daar kan geen overheidsbemoeienis, starterslening, blokhypotheek of welke andere kunstgreep dan ook tegenop. Er zijn in NL een hoop lui die denken dat deze schijnwelvaart en absurd hoge huttenprijzen eeuwig zullen duren )parallel met de jaren ’20 van de vorige eeuw met de effectenbeurzen), maar troost je, gezinswoninkjes gaan qua prijs weer netjes naar het langjarige gemiddelde van 4 x modaal.

 94. AC says:

  Niet dat ik de bijbel hoog heb zitten maar het ‘velen zijn geroepen weinig zijn uitverkoren’ vindt ik eigenlijk wel ‘n leuke. Je moet geloven dat je gelukt hebt of zo. 😉

 95. Stoelgang says:

  snorkel: Als ze geschikte huizen voor starters zouden bouwen ja, dan kon dat Maar niet elke starter kan natuurlijk een nieuwe woning kopen, daarvoor zijn er niet genoeg nieuwe woningen (en als wel, dan blijven er weet ik hoe veel tweedehands woningen over)

  De woning’markt’ in NL is ZO rot, dat duurt vele jaren voordat het klimaat weer enigszins leefbaar zal zijn. De bodem bereikt? Ja, vandaag wel. Uiteindelijk vormt de markt zich hetzelfde als bijvoorbeeld Duitsland maar dat duurt nog lang. Eerst moet er bijvoorbeeld een heel leger babyboomers accepteren dat hun fictieve welvaart op niets anders dan een hoop stenen gebaseerd is. Ook degenen die een dergelijke hut erven komen daarachter. Een huis is geen belegging, het is een afschrijvend onderhoudsgevoelig consumptiegoed.

 96. Stoelgang says:

  Frank2:
  Snorkel,

  Een huis is nu eenmaal een investering. Een auto over het algemeen niet.
  Dat een huis nu de laatste jaren en er volgen er nog meer in waarde daalt is jammer voor degene die ze op de top gekocht hebben….die hebben dus simpelweg, teveel betaald.

  Op een goed moment instappen is de kunst!

  Een huis is geen investering, het is slechts een uitgave.

 97. Stoelgang says:

  Willem Jansen:
  Wachtgeldregelingen zullen wel buiten schot blijven, het ambtenarenapparaat zal wel voor bescherming van hun eigen kliek zorgen, de financiële problemen,zullen zeker op de hardwerkende burger afgewenteld worden.l
  Als de overheid zo doorgaat lokken ze werkelijk een oorlog uit. menig gezin zit de eindjes aan elkaar te knopen,en de overhedendrukken de last nog zwaarder.
  De bovenlaag wordt door de VVD wel in bescherming genomen.
  De rest mag doodvallenvan de VVD.
  Opgeruimd staat netjes, de VVD wil een wereld,die alleen maar bestaat uit deelite.
  PVDA neemt het op voor de klasse die niet wil werken ,en nog steeds denken dat NL een luilekkerland is. als ik overdag zie wat voor feestneuzen er op straat lopen te slenteren [vaak van niet NL afkomst],dan ben ik er klaar mee. ik neem de overheid NIET meer serieus, want ze nemen de hardwerkende HOLLANDER ,die voor zijn gezin gaat ook niet serieus. !!dit kabinet lokt opstand met gevolg van oorlog uit.

  Nou vooruit dan, in plaats van op een blog te klagen, de straat op! Neem het initiatief en het voortouw! Protesteer! Laat me raden, het blijft bij een post op een blog?

 98. Stoelgang says:

  Steven:
  eentje voor Voerman

  (van dawg: thisismoney.co.uk/…gage-rates-rise.html)

  “He said the baby-boomers had benefited from a steady rise in house prices, but this had forced their children to borrow beyond their means to get on the property ladder”

  Niks tegen babyboomers, maar wel als ze simpele feitjes niet zien. (al zie Voerman ze langzamerhand gelukkig ook wel)

  Hij ziet ze wel en verdedigt de verworven rechten (niet met zoveel woorden, maar toch met verve), maar wordt er wel boos van als men erover begint. Het zal ook wel wat ongemakkelijk voelen…

 99. Stoelgang says:

  Dawg: Waar naar toe dan? Papieren waarden lijken geknipt en geschoren te gaan worden worden.

  Je zegt het zelf, niet in papier dus.

 100. maarten says:

  http://www.zerohedge.com/news/2013-09-11/summary-current-situation

  financieele repressie met hoop op verdamping van schuld door inflatie en “back to normal”groei. Mensen trap er niet in…het zijn leugens

 101. Adamus says:

  Frank2:
  Ho even… Ook ik vind dat ze nog te duur zijn.
  Ik zeg toch niet nu kopen, maar op het goede moment.
  Hoezo geen investering?
  Wat is dan een betere investering? Goud? Kun je in goud ook tussentijds wonen???….dat moet je allemaal meetellen.

  Goud is geen investering en ook geen geld. http://marketupdate.nl/nieuws/goud-en-zilvermarkt/column-goud-is-geen-geld/

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Veiligheidsregio we zijn omsingeld -ondanks alle knappe volgtechnieken: gewoon ouderwets 😉

 102. maarten says:

  Steven,

  mooie comment onder het bericht:
  And so many of the idle rich have brought cheap property’s to rent with cheap mortgages to rent out at inflated rents therefore stopping youngsters getting on the property ladder.

 103. AC says:

  maarten,

  Dat verdamping schuld door inflatie van mijn vermogen spreekt anders boekdelen! En is precies de bedoeling, niet dat ik er mij wat van aantrek een schijnbeweging heeft niet de karaktiristieken van een echte bewegiging.
  En daarmee geef ik je dan wel weer gelijk met: Laat je niet voor de gek houden!

  Help elkaar, help jezelf, trek een lange neus terug!

 104. AC says:

  maarten,

  Hm, moet hier even aan denvrolijkehuurder denken en zijn geglobaliseerde arbeidsverhoudingen denken. Jammer dat hij niet meer post! Ik was het niet met alles oneens.

 105. maarten says:

  AC,

  goeie raad, laat je niet vangen
  http://www.youtube.com/watch?v=XA-f3PP1zTE

 106. AC says:

  maarten,

  Nee die krant lees ik nooit. Zeker nu het het een publicatie platform voor de vakbeweging is geworden.
  De vakbeweging had beter een vak kunnen leren in plaats van in ‘t hol van de leeuw de telegraaf te kruipen, het populisme te omarmen. Mal Waldron is een leuke pianist die zich niet met Erik Satie moet inlaten George Shearing snapt het tenminste, en Reinbert De Leeuw. imho. Wel een mooi nummer hoor 😉

 107. AC says:

  Shearing: It never entered my mind, combined…
  http://www.youtube.com/watch?v=iUj5_snHRao
  magic

 108. AC says:

  En nu ga ik weer naar Maarten Koning luisteren 🙂
  Doooeeei!

 109. Dawg says:

  maarten: washingtonexaminer…abor/article/2535595

  Veelzeggend. En natuurlijk vindt die kosmopolitische, multiculturele elite je een bekrompen,provinciale, nationalistische lul, of zelfs een rascist als je het niet met ze eens ben over die immigratie.

 110. Huizenmarkt2013 says:

  Goedemorgen iedereen,

  De meeste op dit forum geven aan dat de huizenprijzen allemaal nog wel zullen zakken.. Maar is de hypotheekrente niet net zo belangrijk? Hier hoor ik niemand over, en het lijkt me dat deze rente op korte termijn (1-2 jaar) alleen maar omhoog kan.. Wanneer deze met een x tal procenten stijgt, valt de 7% daling op jaarbasis in het niets toch? Of zit ik ernaast?

 111. Juan belmonte says:

  Off-topic

  De provincie Limburg kampt met een tekort aan nieuwe woningen. Tegelijkertijd dreigt een overschot aan bestaande huizen. Omdat de laatste categorie niet aantrekkelijk is voor de gemiddelde huizenkoper sluiten vraag en aanbod niet op elkaar aan. Dat blijkt uit informatie van de provincie Limburg.

  http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2013/09/11/limburgse-woningmarkt-in-de-knel

  Dit soort logica kan alleen hogehuizenprijsminnend nl alias de bouwpolder bedenken.
  Een tekort aan nieuwbouw ten tijde van een overschot aan huizen.
  Als mensen ZELF een nieuwbouw huis willen bouwen of laten bouwen dan kan dat toch ?

  Is ll op vakantie ?

 112. Maria says:

  Juan belmonte: Is ll op vakantie ?

  Ik mis de ochtendlinks?

 113. Juan belmonte says:

  Huizenmarkt2013:
  Goedemorgen iedereen,

  De meeste op dit forum geven aan dat de huizenprijzen allemaal nog wel zullen zakken.. Maar is de hypotheekrente niet net zo belangrijk? Hier hoor ik niemand over, en het lijkt me dat deze rente op korte termijn (1-2 jaar) alleen maar omhoog kan.. Wanneer deze met een x tal procenten stijgt, valt de 7% daling op jaarbasis in het niets toch? Of zit ik ernaast?

  Goede analyse.

  Wat denkt u dat huizenprijzen gaan doen als de rente stijgt ?

  1) die gaan stijgen (b.v. de theorie van Drs Ed van de bijl)
  2) die moet zakken want er is veel aanbod en wie dan wil verkopen moet het kwijt aan een groep die met dezelfde maandlasten minder kan financieren

  Punt 2 was overigens de oorzaak van de huidige 20% daling, de overgang van gesubsidieerd huizen leasen naar gesubsidieerd huizen lenen. Inmiddels is de HA voor nieuwkomers al aangepakt en dan kunnen de bestaande gevallen niet achterblijven.

  Kunt u Juan helpen hier, hij snapt het weer eens niet ?

 114. Maria says:

  Wie zei dat de banken geen graaiers waren?

  Ban “the Banksters”!

  http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/09/vs-huis-kwijt-terwijl-hypotheek-is-afbetaald/#.UjFbuYrCRjo

 115. Philippulus says:

  VS: Huis kwijt terwijl hypotheek is afbetaald

  openbare-verkoopAmerikaanse banken en hegde funds hebben weer een nieuw speelveld gevonden. Ze kopen fiscale pandrechten af van lokale overheden en kunnen daarmee de huizen van de Amerikaanse bevolking opeisen, ook al is de hypotheek volledig afbetaald. Er zijn al verschillende gevallen bekend waarbij een huis ter waarde van honderd duizenden dollars werd gevorderd voor een belastingachterstand van enkele honderden dollars, aldus The Economic Collapse.

  http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/09/vs-huis-kwijt-terwijl-hypotheek-is-afbetaald/#.UjFmKBTCREY

 116. Nico de Geit says:

  Huizenmarkt2013: Maar is de hypotheekrente niet net zo belangrijk? Hier hoor ik niemand over, en het lijkt me dat deze rente op korte termijn (1-2 jaar) alleen maar omhoog kan.. Wanneer deze met een x tal procenten stijgt, valt de 7% daling op jaarbasis in het niets toch? Of zit ik ernaast?

  Natuurlijk is de rente belangrijk, maar het is slechts één van de factoren.

 117. lorenzo says:

  Maria: Wie zei dat de banken geen graaiers waren?

  ik denk niemand.

 118. lorenzo says:

  Maria: Ik mis de ochtendlinks?

  ik de instortlinks .

 119. lorenzo says:

  Huizenmarkt2013: De meeste op dit forum geven aan dat de huizenprijzen allemaal nog wel zullen zakken.. Maar is de hypotheekrente niet net zo belangrijk? Hier hoor ik niemand over, en het lijkt me dat deze rente op korte termijn (1-2 jaar) alleen maar omhoog kan.. Wanneer deze met een x tal procenten stijgt, valt de 7% daling op jaarbasis in het niets toch? Of zit ik ernaast?

  als je zelf geen hypotheek hebt is dat niet zo belangrijk . Ik hoor hier zelfs geregeld dat de hypotheekrentes laag zijn . Niet bepaald een basis voor verder geklets inzake dit onderwerp .

 120. afbetaalde huiseigenaar says:

  lorenzo: ik de instortlinks .

  U vraagt: wij draaien!

  hier heb je er eentje:
  http://www.funda.nl/koop/nieuweroord/huis-48890062-calkoenswijk-16/

  nieuw?
  nou niet dus: onverkocht sinds 49 maanden (!)
  oorspronkelijk wilden ze een onbeschofte 550.000

  en toen jarenlang de kaasschaaf..
  iedere keer er iets af, maar altijd achter de muziek aanlopend..

  makelaar doet de hocuspocus truc:
  woning even van de markt gehaald en dan er als “nieuw” in..
  laaste genoteerde vraagprijs voor de verdwijntruc was 399.000 .. nu dus 350.000 ..

  dus lorenzo minus 200.000 en dat was nog niet het einde van de rit

 121. lorenzo says:

  ooh , nou prima . Dank .

 122. ll says:

  Ingestorte computer 🙂 , kan nikx met IPAD met de linkjes en zo, snap het niet, typen gaat ook moeilijk, lezen kan wel, dat dan weer wel , financieel een beetje krap nu, nieuwe compu zit er niet in voorlopig, extra aflossen, aflossen, aflossen en zo 😉 , sorry

  En …. over topic, vergeet die 6 miljard extra niet, die nog moet worden afgeboekt op de GROND :-), mag worden verdeeld over 20 jaar, dat dan weer wel

 123. lapje says:

  Vandaag voeg ik mij bij het eric-kamp (trollenkamp?):

  HUIZENPRIJZEN ZIJN GESTABILISEERD VOOR DE REST VAN 2013!

  Ik heb niet de illusie dat mijn mening enig gewicht heeft hoor! 🙂

  Op de langere termijn ben ik het met de meerderheid hier en met Kees de Kort eens: betaalbaarheid zal verder dalen en zal huizenprijzen verder onder druk zetten. Maar we hebben een bodem voor 2013 gezet. Daar ben ik van overtuigd.

 124. lorenzo says:

  lapje: HUIZENPRIJZEN ZIJN GESTABILISEERD VOOR DE REST VAN 2013!

  Dat denk ik ook . Omzetgerelateerd , hetgeen we al jaren zien .

 125. Ma Ling says:

  Juan belmonte: Dit soort logica kan alleen hogehuizenprijsminnend nl alias de bouwpolder bedenken.
  Een tekort aan nieuwbouw ten tijde van een overschot aan huizen.
  Als mensen ZELF een nieuwbouw huis willen bouwen of laten bouwen dan kan dat toch ?

  Het grappige is dat je ook nog eerst een woning moet slopen in Limburg als je een nieuwe wilt bouwen.

  De Limburgse bouwpolder denkt als volgt: we noemen de bestaande woningvoorraad kwaliteitsarm (deels een punt), promoten de nieuwbouw en laten de nieuwbouwers ook iets doen aan het woningoverschot (nl het slopen van bestaande woningen) en zo is bouwpolderend Limburg weer tevree.

  Potentiële woningkopers handelen anders: die weten dat Limburg krimpregio’s kent, dat bestaande huizen daardoor nog meer in waarde/prijs dalen, vertikken het om eerst de sloop van een andere woning voor de eigen rekening te nemen.

  Mooie mismatch. Hoogste tijd om weer eens wat brandstof in de propagandamachine te pompen en ziehier het resultaat: Limburg kampt met tekort aan nieuwe woningen.

  Nico de Geit: Natuurlijk is de rente belangrijk, maar het is slechts één van de factoren.

  Tuurlijk zijn er meer factoren (HRA – NHG – LTI – LTV) maar die worden door de landelijke politiek bepaald en beinvloed. De rente is meer een Europese aangelegenheid en daarom in potentie een behoorlijke gamechanger.

  Niet alleen een gamechanger voor de huizenkoper, die zijn rentelasten straks ziet verdubbelen, maar wat te denken van de overheid…

  Hogere rente leidt, kort door de bocht, tot meer hra-uitgaven. En ik geloof dat onze overheid nou niet zo ruim in de miljarden zat.

 126. Nico de Geit says:

  lorenzo: als je zelf geen hypotheek hebt is dat niet zo belangrijk

  De lage rente heeft niet alleen invloed op de huizenmarkt maar ook bij bedrijven. Alles dat kapitaalintensief is krijgt het zwaar te verduren bij oplopende rente.

 127. snorkel says:

  lorenzo: als je zelf geen hypotheek hebt is dat niet zo belangrijk .

  Als je zelf NOG geen hypotheek hebt is het juist extreem belangrijk 😉

  Laten we nou niet doen alsof de hele wereld bestaat uit mensen die
  – of huren, altijd gehuurd hebben en altijd zullen blijven huren
  – of kopen, gekocht hebben en altijd zullen blijven kopen (of tenminste altijd in een koophuis gewoond hebben en dat altijd zullen blijven doen)

  Lijkt mee foutieve voorstelling van de realiteit

 128. Voerman says:

  Huizenmarkt2013: Maar is de hypotheekrente niet net zo belangrijk? Hier hoor ik niemand over, en het lijkt me dat deze rente op korte termijn (1-2 jaar) alleen maar omhoog kan.

  Voerman zegt er al lange tijd af en toe wat over, maar weinig respons. Kennelijk niet zo belangrijk.

 129. Juan belmonte says:

  lapje:
  Vandaag voeg ik mij bij het eric-kamp (trollenkamp?):

  HUIZENPRIJZEN ZIJN GESTABILISEERD VOOR DE REST VAN 2013!

  Ik heb niet de illusie dat mijn mening enig gewicht heeft hoor! <img src="http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif&quot; alt=":-)" class="wp-smiley"
  Maar we hebben een bodem voor 2013 gezet. Daar ben ik van overtuigd.

  U volgt de denklijnen van de heer Dr Coen Teulings (ex CPB).
  Die is overigens kennelijk zo overtuigd van die denklijnen dat hij ze over de grens is gaan uitdragen, hij heeft een aanstelling in de USA geaccepteerd.

  De export van Hogehuizenprijsminnend NL 🙂

 130. Juan belmonte says:

  ll,

  Sterkte ll.

  Dan maar prutsen met een tablet 🙂

 131. snorkel says:

  Juan belmonte: hij heeft een aanstelling in de USA geaccepteerd.

  Hij zal zich daar wel thuis voelen dan. In de VS stijgen de prijzen immers alweer, en zijn ze alweer bijna op het niveau van voor de crisis: http://3.bp.blogspot.com/-dDU4e6XDn8s/UaPhAetZjSI/AAAAAAAAJM4/YQVybNAEzoE/s400/Screen+Shot+2013-05-27+at+7.34.43+PM.png

 132. Juan belmonte says:

  Ma Ling: Het grappige is dat je ook nog eerst een woning moet slopen in Limburg als je een nieuwe wilt bouwen.

  Nu heeft Juan vaak een gebrek aan humor, maar dat is toch gewoon killig voor de bouw in Limburg ?

  Welke weldenkende burger gaat er nu:
  In een regio met een woningoverschot
  Een nieuwbouw woning bouwen
  Waarbij ie – naast bovenstaande twee factoren-
  Ook nog eens verplicht wordt om aan de sloop van andere panden moet meebetalen.

  U zou er spontaan een harde G van krijgen 🙂

 133. Maria says:

  lapje:
  Vandaag voeg ik mij bij het eric-kamp (trollenkamp?):

  HUIZENPRIJZEN ZIJN GESTABILISEERD VOOR DE REST VAN 2013!

  Ik heb niet de illusie dat mijn mening enig gewicht heeft hoor!

  Op de langere termijn ben ik het met de meerderheid hier en met Kees de Kort eens: betaalbaarheid zal verder dalen en zal huizenprijzen verder onder druk zetten. Maar we hebben een bodem voor 2013 gezet. Daar ben ik van overtuigd.

  Volgens mij volgens de Rabobank niet:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3508406/2013/09/12/Rabobank-recessie-duurt-nog-minstens-tot-medio-2014.dhtml

 134. lapje says:

  Juan belmonte: U volgt de denklijnen van de heer Dr Coen Teulings (ex CPB).

  Zeker niet. In tegenstelling tot de heer Teulings verwacht ik verdere dalingen na het korte plateau van 2013.

 135. lapje says:

  Maria: Volgens mij volgens de Rabobank niet

  Het artikel rept met geen woord over de huizenmarkt? Verkeerde link?

 136. DenVrolijkeHuurder says:

  Dat is natuurlijk het hele idee…

  Dit maakt nieuwbouw onaantrekkelijk en dwingt jonge gezinnen de facto om een oud krot voor boven de marktwaarde te kopen.

 137. HNK says:

  Ondertussen zijn de wbv’s bezig met een plan om jongeren na 5 jaar hun huis uit te wippen.

  http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3508395/2013/09/12/Lobby-Starters-na-vijf-jaar-huis-uit.dhtml

 138. DenVrolijkeHuurder says:

  Lijkt me toch een lastige spagaat als politiek.

  Je wilt (1) je samenleving ontschulden vanwege onhoudbaar, maar je wilt ook (2) aan geleidelijke stervensbegeleiding doen voor je leeglopende asset-bubble…

  Om 1 te bereiken, moet je 2 laten varen en vice versa.

  What to do, what to do?

 139. NewKidInTown says:

  Dawg: Democratische controle is natuurlijk heel eng, want dan gaat het gewone volk zich bemoeien met heel complexe en ingewikkelde zaken die beter aan ‘onafhankelijke’ deskundigen overgelaten kunnen worden. Schijnt vroeger ook een argument te zijn geweest door kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders om de bijbel niet uit het Latijn naar de volkstaal te vertalen.

  Dat is zo’n beetje het engste dat er is, vooral de laatste tijd nu het klootjesvolk, door de achteruitgang van het onderwijs, dommer is dan ooit.

  En zolang het volk nog genoeg “brood en spelen” heeft, zullen ze een echte democratie ook niet nastreven.

 140. Belletje says:

  Huizenmarkt2013:
  Goedemorgen iedereen,

  De meeste op dit forum geven aan dat de huizenprijzen allemaal nog wel zullen zakken.. Maar is de hypotheekrente niet net zo belangrijk? Hier hoor ik niemand over, en het lijkt me dat deze rente op korte termijn (1-2 jaar) alleen maar omhoog kan.. Wanneer deze met een x tal procenten stijgt, valt de 7% daling op jaarbasis in het niets toch? Of zit ik ernaast?

  Natuurlijk is die belangrijk. En wat je daarmee wil doen hangt af van je situatie en je kijk op de toekomst

  Stel dat je nu tegen 4% 300.000 euro kan lenen en 21.000 euro aan spaargeld hebt staan voor de kosten koper etc. Met een rente van 6.5% kun je een kleiner bedrag lenen. Ik gebruik deze om te berekenen hoeveel:
  http://www.hypotheekcalculator.org/

  Situatie 1:
  “Bij een annuïteitenhypotheek van € 300.000,00 met een rente van 4 % en een looptijd van 30 jaar heeft u vaste maandlasten van € 1.432,25 per maand.”

  Situatie 2:
  “Bij een annuïteitenhypotheek van € 227.000,00 met een rente van 6.5 % en een looptijd van 30 jaar heeft u vaste maandlasten van € 1.434,79 per maand.”

  Je kunt dus minder lenen met dezelfde maandlasten. Als je kort door de bocht denkt, zou je kunnen denken dat je daarmee ook minder huis kunt kopen. Dat is volgens mij ook hoe de mensen die vlug voor verscherpen van de normen kocht geredeneerd heeft.

  Echter, je bent niet de enige die minder kan lenen, dus er is minder vraag naar dat huis van 3 ton. Wat wel de vraag is, is hoeveel verkopers er voldoende in prijs kunnen zakken. Als dit er meer zijn dan het aantal potentiële kopers, zullen de prijzen zodanig zakken dat hetzelfde huis voor dezelfde maandlasten te koop is.

  In dat geval zou ik dit huis veel liever onder situatie 2 kopen. De verplichte lasten zijn in principe hetzelfde, maar het spaargeld en overige extra aflossingen hebben veel meer effect.

  Daarnaast is er minder kans dat de rente na 10 jaar gestegen is, omdat deze al vrij hoog was.

 141. Claude says:

  HNK, waar an sich niet zo veel mis mee is.

 142. Dawg says:

  Claude,

  Want? Zijn jongeren onder de 27 een soort tweederangsburgers?

 143. Lex says:

  Frank2: Ho even… Ook ik vind dat ze nog te duur zijn.
  Ik zeg toch niet nu kopen, maar op het goede moment.
  Hoezo geen investering?
  Wat is dan een betere investering? Goud? Kun je in goud ook tussentijds wonen???….dat moet je allemaal meetellen.

  Een investering is iets dat geld oplevert. Een huis kost je alleen geld. Net als een gewone auto. Een huis om in te wonen levert alleen indirect geld op zoals Voerman zei als het afbetaald is omdat je maandlasten laag zijn. En eventueel wat als het verkocht wordt. Huis als investering kan, als je het verhuurt. Verhuur dan gemeubileerd een mooi pand, anders is de return on investment te laag. Of een oud barrel aan een boel seizoenswerkers uit andere landen of zo. Maar let heel goed op marges, want veel verhuurders hebben stiekem met onderhoud en gezeik met huurders toch minder marge dan je verwacht.

  Je vraagt waar je dan in moet investeren. Simpel, alles wat je geld oplevert. Klinkt vaag, maar mijn portefeuile beleggingen is ook heel verschillend afhankelijk van wanneer je erna kijkt. Maar ik ben met sommige zaken heel actief, en met andere weinig actief. Aandelen (heb ik momenteel 6 jaar niet meer) koop ik meestal voor de lange termijn (solide en ondergewaardeerde aandelen), maar ook voor de korte termijn (do or die fondsen die er slecht voorstaan qua financien maar die qua kennis, patenten, clinical trials al zover zijn dat ze ongetwijfeld een investeerder kunnen vinden, maar waar iedereen nog huiverig voor is). Probleem is dat je echt moet weten wat je doet, dus hele weekenden in jaarverslagen en prospectussen moet neuzen. Veel handelen hoeft niet, veel huiswerk maken wel. Doe het nu vanaf 2002, en hou er dik aan over. Maar ik heb eerst natuurlijk een situatie gecreerd waarin het kon. Superlage huur, geen schulden, en maandelijks 70% van mijn salaris opzij kunnen zetten door al 15 jaar niet op vakantie te gaan, alle vakantie dagen te verkopen en eigenlijk niets anders dan eten, huur, belasting en gas water en licht te kopen (heb een gewoon salaris, dus iedereen zou dat mogelijk kunnen). Geen bioscoop, geen uit eten, geen afhaal eten etc. Klinkt hard, maar een huis reken ik nu zo contant af als het moet (maar ik huur voorlopig nog mijn krot). De meeste mensen beleggen niet maar speculeren. Voor je gaat beleggen, vraag jezelf eens af hoe je reageert als je 10.000 euro verliest. Kun je dat verlies dragen, of heb je dan een serieus probleem? Als je dan in de problemen zou komen, is beleggen nu even niet voor jou. Durf je 50.000 in een keer in te zetten als JIJ (niet de kranten of de buurman) denkt dat een aandeel goed is? Hoe slaap je dan snachts? Als je daar niet tegen kunt, doe het dan niet, want dan komt er op je werk, wat nu waarschijnlijk je enige bron van inkomsten is, geen kloot uit je handen en sta je zo buiten.

  Niet beginnen aan elke dag handelen, of zelf intraday trading. Leuk voor de broker die comissie vangt, maar ken vrijwel niemand die daar winst uit haalt. Meestal wordt net de commissie terugverdient. Een hoop moeite dus om op 0 uit te komen. Geef geen stop los achtige opdrachten af bij de bank. Dips van een paar seconden treden vaak op, je verkoopt dan onnodig goedkoop. Je kunt om het te leren wel eens beleggen met kleine bedragen, maar om te verdienen moet je niet met 500 of 1000 euro per transactie spelen. Dat kost teveel aan commissie kosten.

  Vergeet allerlei dure abonnementen op belegginstijdschriften van diverse goeroes. Wordt door teveel mensen gelezen, en die doen allemaal hetzelfde de een a twee dagen nadat het blad uitkomt. Als je wilt winnen op de beurzen en in handel moet je echt je eigen dingen doen, en geen massa gedrag vertonen. Anders krijg je wat de massa heeft: schuld, een onverkoopbaar huis, en een gemiddeld baantje.

  Een goede leerschool is handel vanuit faillisementsverkopen. Kijk maar eens op bv http://www.troostwijkauctions.nl Leer maar eens de prijs aanvoelen voor bepaalde artikelen in de markt, bv marktplaats/speurders, en kijk dan maar eens of je iets kunt vinden wat je met winst kwijt kunt. Die ervaring is leuk en leerzaam. Je leert dan snel waarde/goede deal herkennen voor simpele producten, tegen een zeer gering risico. Dan leer je ook dingen kopen waar je zelf geen interesse in hebt, maar waar je aan kunt verdienen. Foute keuze is dus om als auto liefhebber een auto te kopen die je mooi vindt, om eraan te verdienen. Omdat je het zelf mooi vind betaal je waarschijnlijk te veel. Bedrijven zijn eigenlijk niet anders. Alleen geven die dikke jaarverslagen uit waar je doorheen moet leren prikken om te zien of het een boel gebakken lucht is, of dat het echt iets blijkt te zijn.

  Wat je ook doet, wat voor deal je ook aangeboden krijgt, je moet ALTIJD bereidt zijn om gewoon van de deal weg te lopen. En niet net doen alsof je gaat weglopen, maar echt afkappen en weg.

  Dingen snel op (financiele) waarde kunnen schatten is een vaardigheid waar je altijd gebruik van kunt maken. En hoe meer je zelf uitzoekt, hoe debieler verkoop praatjes over auto’s huizen, politiek en dergelijke op je overkomen.

  Meest belangrijke eigenschap om te ontwikkelen: uitgestelde gratificatie. De meeste mensen willen ALLES en wel METEEN. Als je dat voor jezelf onder controle hebt, zie je dat goede deals elke dag voorbij komen.

  Kijk maar eens hoe de mensen een oor aan genaaid is die een aflossingsvrije/tophypotheek hebben genomen omdat het even tijdens die 30 minuten met een gladde verkoper een goed idee leek. Kijk maar eens naar al die mensen die met een geleasde kar rondtuffen waar ze eigenlijk 2 keer zoveel voor betalen als nodig was.

  En leer onderhandelen. Rentes bij de bank op de website: richtlijnen voor 97% van de bevolking. Heb ik nog nooit ontvangen die rentes. Niet met de dame achter de balie beginnen te onderhandelen, die kan niets voor je regelen. Zorg dat je een van die medewerkers van private banking aan de lijn krijgt. Die kunnen veel meer. Deposito rente van een paar weken geleden kan dan goed geregeld worden. Kan echt 0.5-1.0% op jaarbasis schelen. Laat de bank de vermogensbelasting maar ophoesten als je eenmaal vermogen hebt.

  En leer om niet te hard aan je geld te hechten ook al koop je weinig voor eigen gebruik. Zuinigheid is een ding, vrekkigheid is iets anders. Koop liever een goed brood van 4 euro dan een supermarkt brood van 2 euro. Koop liever goed fruit op de markt dan mooi gekleurd maar smakeloos fruit bij de Albert Heijn. Niet op vakantie en uit eten kan allemaal best, maar niet bezuinigen op de kwaliteit van je eten. Goedkope hap bij McDonalds etc op lange termijn, en bij veelvuldig gebruik, duurkoop voor je gezondheid.

  En als je niets/weinig voor jezelf koopt omdat je kapitaal aan het opbouwen bent, is dat natuurlijk geen reden om een dakloze bij de supermarkt niet even een paar tientjes te geven als je er toch langs komt. En mensen die je dan commentaar geven als je een dakloze 50 euro in zijn handen drukt, die kennen het verschil tussen zuinig en vrekkig nog niet. En als je naar een feestje bij vrienden of bekenden gaat, en je weet dat ze krap bij kas zitten, en je weet toevallig dat de TV/magnetron/wasmachine/auto kapot is, dan niet lullig doen, en gewoon een nieuwe voor ze kopen. Dat verdien je heus wel weer terug, terwijl zij daar misschien maanden over lopen te stressen.

  En een laatste tip: LEES, LEES, LEES. Veel ideeen op doen. Nooit bezuinigen op leesvoer. Natuurlijk is tweedehand via bol.com/marktplaats/Polaris etc prima, maar stop nooit met lezen. Mijdt geen enkel onderwerp. Lees boeken; technisch, filosofisch, biologisch, over marketing, propaganda, over meditatie, jaarverslagen etc.. Alles helpt. Beter 30 minuten lezen dan 30 minuten TV/youtube/twitter/faceboek. Echte boeken dan he, geen story of prive. Inhoudelijk spul. En als je veel inhoudelijks wilt lezen en je budget is vrij klein. gebruik dan de bibliotheek, of koop simpelweg dictaten op een universiteit die je interesse hebben. Universiteiten zijn openbare gebouwen, dus je kunt ook zonder pasje naar de dictaat handel aldaar.

 144. HNK says:

  @149 Ik vind zelf dat er principieel iets fout is aan mensen gedwongen laten verhuizen. Ik zou dan liever nog een inkomens afhankelijke huur voor jongeren zien. Dat lijkt me ook meteen een stuk minder ingewikkeld dan de vraagstukken waar die jongeren dan na die 5 jaar heen zouden moeten.

 145. Voerman says:

  Dawg: Want? Zijn jongeren onder de 27 een soort tweederangsburgers?

  Snap niet, dat iemand op het idee komt om zoiets doms en zinloos uit te vinden.
  Energie steken in het verzinnen van enig commentaar evenzo.
  Het is beter om huizen te bouwen voor woningzoekenden, dan te ouwehoeren over papier en regelingen, maar iedereen weet wel beter: pappen en nathouden!

 146. De Pessimist says:

  Voerman: Het is beter om huizen te bouwen voor woningzoekenden, dan te ouwehoeren over papier en regelingen, maar iedereen weet wel beter: pappen en nathouden!

  Dat is kapitaal vernietiging van bestaande bouw.verder is het een soort van keynesiaans stimuleren en daar is NL nog lang niet aan toe.

 147. Voerman says:

  De Pessimist: Dat is kapitaal vernietiging van bestaande bouw.verder is het een soort van keynesiaans stimuleren en daar is NL nog lang niet aan toe.

  Sorry, wist niet, dat er voldoende woonruimte voor jongeren was! 🙂

 148. Tip says:

  Het belangrijkste wat men door de crisis verliest is de gemoedsrust. Toen we belachelijke bedragen gingen lenen voor de overgewaardeerde koophuizen hebben we nooit stil gestaan wat deze lening kan doen met onze gemoedsrust. We geloofden maar al te graag in het sprookje van immer stijgende huizenprijzen. Een hypotheeklening voelde heel lang niet aan als een echte schuld. Hoe anders is de werkelijkheid nu.

  HRA die wordt afgebouwd, rente die alleen maar omhoog kan gaan, dalende huizenprijzen, stijgende werkeloosheid, koopkrachtverlies, het heeft allemaal een hoog prijskaartje maar bedenk wel gemoedsrust = priceless

 149. Dawg says:

  Voerman: Snap niet, dat iemand op het idee komt om zoiets doms en zinloos uit te vinden.
  Energie steken in het verzinnen van enig commentaar evenzo.
  Het is beter om huizen te bouwen voor woningzoekenden, dan te ouwehoeren over papier en regelingen, maar iedereen weet wel beter: pappen en nathouden!

  Tuurlijk, dat is ook zo.

  Maar waar ik dan over struikel is die bestuurlijke lafheid waarmee weer een betrekkelijk willekeurige (leeftijds)groep wordt uitgenodigd voor een partijtje waterboarding. Uiteraard worden niet alle huurders aan een verplichte 5-jarige deportatie onderworpen, want dan breekt acuut (eindelijk) de pleuris uit. Nee, alleen nieuwkomers zijn de klos. Want dat kan dan natuurlijk weer wel. En diezelfde kudtbestuurders bedenken binnen vijf jaar natuurlijk dan weer dat deze onrechtvaardigheid rechtgestreken moet worden door voortaan alle huurders een tijdelijk contract te geven.

 150. Nico de Geit says:

  DenVrolijkeHuurder: What to do, what to do?

  Red Jezelf

 151. erik(amusanttentrol) says:

  Lapje: Trots op je, voor dit jaar het licht gezien!

 152. Nico de Geit says:

  Dawg:
  Meer goed nieuws:

  nrc.nl/nieuws/2013…m_source=syndication

  ‘Leegstand van Nederlandse kantoren is hoogste van Europa’

 153. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: ‘Leegstand van Nederlandse kantoren is hoogste van Europa’

  ‘De komende jaren lopen er bovendien veel huurcontracten af waardoor de leegstand zou kunnen verdubbelen.’

 154. Frans says:

  Lex: Een investering is iets dat geld oplevert. Een huis kost je alleen geld. Net als een gewone auto. Een huis om in te wonen levert alleen indirect geld op zoals Voerman zei als het afbetaald is omdat je maandlasten laag zijn. En eventueel wat als het verkocht wordt. Huis als investering kan, als je het verhuurt. Verhuur dan gemeubileerd een mooi pand, anders is de return on investment te laag. Of een oud barrel aan een boel seizoenswerkers uit andere landen of zo. Maar let heel goed op marges, want veel verhuurders hebben stiekem met onderhoud en gezeik met huurders toch minder marge dan je verwacht.

  Je vraagt waar je dan in moet investeren. Simpel, alles wat je geld oplevert. Klinkt vaag, maar mijn portefeuile beleggingen is ook heel verschillend afhankelijk van wanneer je erna kijkt. Maar ik ben met sommige zaken heel actief, en met andere weinig actief. Aandelen (heb ik momenteel 6 jaar niet meer) koop ik meestal voor de lange termijn (solide en ondergewaardeerde aandelen), maar ook voor de korte termijn (do or die fondsen die er slecht voorstaan qua financien maar die qua kennis, patenten, clinical trials al zover zijn dat ze ongetwijfeld een investeerder kunnen vinden, maar waar iedereen nog huiverig voor is). Probleem is dat je echt moet weten wat je doet, dus hele weekenden in jaarverslagen en prospectussen moet neuzen. Veel handelen hoeft niet, veel huiswerk maken wel. Doe het nu vanaf 2002, en hou er dik aan over. Maar ik heb eerst natuurlijk een situatie gecreerd waarin het kon. Superlage huur, geen schulden, en maandelijks 70% van mijn salaris opzij kunnen zetten door al 15 jaar niet op vakantie te gaan, alle vakantie dagen te verkopen en eigenlijk niets anders dan eten, huur, belasting en gas water en licht te kopen (heb een gewoon salaris, dus iedereen zou dat mogelijk kunnen). Geen bioscoop, geen uit eten, geen afhaal eten etc. Klinkt hard, maar een huis reken ik nu zo contant af als het moet (maar ik huur voorlopig nog mijn krot). De meeste mensen beleggen niet maar speculeren. Voor je gaat beleggen, vraag jezelf eens af hoe je reageert als je 10.000 euro verliest. Kun je dat verlies dragen, of heb je dan een serieus probleem? Als je dan in de problemen zou komen, is beleggen nu even niet voor jou. Durf je 50.000 in een keer in te zetten als JIJ (niet de kranten of de buurman) denkt dat een aandeel goed is? Hoe slaap je dan snachts? Als je daar niet tegen kunt, doe het dan niet, want dan komt er op je werk, wat nu waarschijnlijk je enige bron van inkomsten is, geen kloot uit je handen en sta je zo buiten.

  Niet beginnen aan elke dag handelen, of zelf intraday trading. Leuk voor de broker die comissie vangt, maar ken vrijwel niemand die daar winst uit haalt. Meestal wordt net de commissie terugverdient. Een hoop moeite dus om op 0 uit te komen. Geef geen stop los achtige opdrachten af bij de bank. Dips van een paar seconden treden vaak op, je verkoopt dan onnodig goedkoop. Je kunt om het te leren wel eens beleggen met kleine bedragen, maar om te verdienen moet je niet met 500 of 1000 euro per transactie spelen. Dat kost teveel aan commissie kosten.

  Vergeet allerlei dure abonnementen op belegginstijdschriften van diverse goeroes. Wordt door teveel mensen gelezen, en die doen allemaal hetzelfde de een a twee dagen nadat het blad uitkomt. Als je wilt winnen op de beurzen en in handel moet je echt je eigen dingen doen, en geen massa gedrag vertonen. Anders krijg je wat de massa heeft: schuld, een onverkoopbaar huis, en een gemiddeld baantje.

  Een goede leerschool is handel vanuit faillisementsverkopen. Kijk maar eens op bv http://www.troostwijkauctions.nl Leer maar eens de prijs aanvoelen voor bepaalde artikelen in de markt, bv marktplaats/speurders, en kijk dan maar eens of je iets kunt vinden wat je met winst kwijt kunt. Die ervaring is leuk en leerzaam. Je leert dan snel waarde/goede deal herkennen voor simpele producten, tegen een zeer gering risico. Dan leer je ook dingen kopen waar je zelf geen interesse in hebt, maar waar je aan kunt verdienen. Foute keuze is dus om als auto liefhebber een auto te kopen die je mooi vindt, om eraan te verdienen. Omdat je het zelf mooi vind betaal je waarschijnlijk te veel. Bedrijven zijn eigenlijk niet anders. Alleen geven die dikke jaarverslagen uit waar je doorheen moet leren prikken om te zien of het een boel gebakken lucht is, of dat het echt iets blijkt te zijn.

  Wat je ook doet, wat voor deal je ook aangeboden krijgt, je moet ALTIJD bereidt zijn om gewoon van de deal weg te lopen. En niet net doen alsof je gaat weglopen, maar echt afkappen en weg.

  Dingen snel op (financiele) waarde kunnen schatten is een vaardigheid waar je altijd gebruik van kunt maken. En hoe meer je zelf uitzoekt, hoe debieler verkoop praatjes over auto’s huizen, politiek en dergelijke op je overkomen.

  Meest belangrijke eigenschap om te ontwikkelen: uitgestelde gratificatie. De meeste mensen willen ALLES en wel METEEN. Als je dat voor jezelf onder controle hebt, zie je dat goede deals elke dag voorbij komen.

  Kijk maar eens hoe de mensen een oor aan genaaid is dieeen aflossingsvrije/tophypotheek hebben genomen omdat het even tijdens die 30 minuten met een gladde verkoper een goed idee leek. Kijk maar eens naar al die mensen die met een geleasde kar rondtuffen waar ze eigenlijk 2 keer zoveel voor betalen als nodig was.

  En leer onderhandelen. Rentes bij de bank op de website: richtlijnen voor 97% van de bevolking. Heb ik nog nooit ontvangen die rentes. Niet met de dame achter de balie beginnen te onderhandelen, die kan niets voor je regelen. Zorg dat je een van die medewerkers van private banking aan de lijn krijgt. Die kunnen veel meer. Deposito rente van een paar weken geleden kan dan goed geregeld worden. Kan echt 0.5-1.0% op jaarbasis schelen. Laat de bank de vermogensbelasting maar ophoesten als je eenmaal vermogen hebt.

  En leer om niet te hard aan je geld te hechten ook al koop je weinig voor eigen gebruik. Zuinigheid is een ding, vrekkigheid is iets anders. Koop liever een goed brood van 4 euro dan een supermarkt brood van 2 euro. Koop liever goed fruit op de markt dan mooi gekleurd maar smakeloos fruit bij de Albert Heijn. Niet op vakantie en uit eten kan allemaal best, maar niet bezuinigen op de kwaliteit van je eten. Goedkope hap bij McDonalds etc op lange termijn, en bij veelvuldig gebruik, duurkoop voor je gezondheid.

  En als je niets/weinig voor jezelf koopt omdat je kapitaal aan het opbouwen bent, is dat natuurlijk geen reden om een dakloze bij de supermarkt niet even een paar tientjes te geven als je er toch langs komt. En mensen die je dan commentaar geven als je een dakloze 50 euro in zijn handen drukt, die kennen het verschil tussen zuinig en vrekkig nog niet. En als je naar een feestje bij vrienden of bekenden gaat, en je weet dat ze krap bij kas zitten, en je weet toevallig dat de TV/magnetron/wasmachine/auto kapot is, dan niet lullig doen, en gewoon een nieuwe voor ze kopen. Dat verdien je heus wel weer terug, terwijl zij daar misschien maanden over lopen te stressen.

  En een laatste tip: LEES, LEES, LEES. Veel ideeen op doen. Nooit bezuinigen op leesvoer. Natuurlijk is tweedehand via bol.com/marktplaats/Polaris etc prima, maar stop nooit met lezen. Mijdt geen enkel onderwerp. Lees boeken; technisch, filosofisch, biologisch, over marketing, propaganda, over meditatie, jaarverslagen etc.. Alles helpt. Beter 30 minuten lezen dan 30 minuten TV/youtube/twitter/faceboek. Echte boeken dan he, geen story of prive. Inhoudelijk spul. En als je veel inhoudelijks wilt lezen en je budget is vrij klein. gebruik dan de bibliotheek, of koop simpelweg dictaten op een universiteit die je interesse hebben. Universiteiten zijn openbare gebouwen, dus je kunt ook zonder pasje naar de dictaat handel aldaar.

  Interessant (en herkenbaar grotendeels) verhaal & mee eens! 🙂

 155. Maria says:

  lapje: Het artikel rept met geen woord over de huizenmarkt? Verkeerde link?

  Als volgens de Rabobank die economie terugloopt verwacht je dan dat de huizenprijzen zullen stijgen?

 156. lorenzo says:

  Maar Lex , klagen is ook fijn en kost toch veel tijd .

 157. Epyh says:

  Lex,

  Geweldig verhaal! Ik heb je tekst gekopieerd en opgeslagen.

  Heel erg bedankt. Dit soort bijdragen zijn de reden dat ik nog altijd van tijd tot tijd de reacties doorvlooi!

 158. Drummer says:

  Epyh,

  Same here.

  Ik reageer niet veel, lees ook niet 100% alles, maar toch genoeg, idd. ook vanwege dit soort nuttige autobiografische replies van Lex.

  Ik heb nooit tijd en zin om zo’n paar 100 replies achter elkaar te lezen, soms doe ik het in etappes.

  Ik las ergens zo’n goede beeldspraak voor de neerwaartse economische ontwikkelingen waar we ons nu in bevinden: als een sneeuwbal die een berg afrolt.

  Iedere keer plakt er weer wat sneeuw bij (dat zijn al die dingetjes die je leest zoals die leegstand van bedrijfspanden, mensen ontslagen, weer bedrijfjes failliet, enz. enz.)
  En de sneeuwbal wordt zwaarder en zwaarder, en steeds moeilijker tegen te houden, pakt een boompje hier, een huisje op de helling daar, en uiteindelijk maakt ‘ie de meeste slachtoffers als ‘ie eenmaal de vallei binnenrolt, waar iedereen nog ligt te slapen.

  Die dachten dat er nooit een sneeuwbal van 100 meter doorsnee hun hele leven zou verpletteren.

  Het verhaal van LEX zou ik beschrijven als calculerend minimalisme.
  Kopersstakingen vallen er ook onder, in allerlei gradaties, om allerlei redenen.

  Zelf was ik op een gegeven moment jaren geleden als alleenstaande werkende al zoveel kwijt per maand, dat ik allang de rekensom had gemaakt dat +kinderen +huis zou betekenen dat mijn leven zich zou transformeren van een vrije loonslaaf (geen hypotheek, geen schulden) naar dat van een totaal geketende loonslaaf.

  En daar had ik geen zin in.
  Ik heb ook allang geen zin in deze overheid verrijken die mij probeert te bestelen.
  Daarvoor moet je, zoals LEX ook probeert te vertellen, ook leren met je materialistische gevoelens om te gaan.

  Idd, ik weet heel goed wat kwaliteit is, en de leuke dingetjes van het leven.
  Maar geld uitgeven om indruk te maken op anderen, om je eigenwaarde mee op te krikken, als troosttherapie (shopping bij vrouwen, soort equivalent voor troostvoedsel), draagt niets bij aan de kwaliteit van je leven, het schuift alleen maar je minderwaardigheidscomplex voor je uit.

  Ja.
  Mensen die zich druk maken om wat de buren over ze zullen denken als ze niet in een uitgave/consumptiepatroon van de massa meegaan, hebben een minderwaardigheidscomplex.

  En dat proberen ze af te kopen.

  Dat gaat echter steeds moeilijker, omdat het leven steeds duurder wordt.
  Omdat het moment daar komt dat ze met hun neus op de feiten gedrukt worden.
  M.a.w.: de vermijding van zelfconfrontatie wordt steeds moeilijker.

  En dáárom klagen ze zo hard dat ze het slecht hebben.
  Niet omdat ze doodgaan van de honger.

  Zie..al die flutonderzoekjes van flutpsychologen, de gemiddelde reageerder hier veegt dat soort gasten onder de tafel met veel betere, niet politiek-correcte (van de pot gerukte) analyses van mens en omgeving;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*