Kees de Kort: makelmannetjes/vrouwtjes maken zichzelf volkomen belachelijk

Net als eerder deze week zijn een paar verkopers voldoende om de koersen wat lager neer te zetten. Het begint er sterk op te lijken dat de kopers geen lef meer hebben. Misschien dat de aankomende kwartaalresultaten daar invloed op hebben en het is zelfs denkbaar dat meer mensen beginnen te accepteren dat de economische realiteit een onprettige is. We gaan het meemaken.

-Een van de mensen die daar blijkbaar oog voor begint te krijgen is Wouter Bos, de Nederlandse minister van financien. Hij heeft gesproken over het brengen van offers. Met torenhoge tekorten, torenhoge schulden, een exploderende werkloosheid en banken die aan het infuus liggen, is dat overigens een onvermijdelijke conclusie. Nu nog denken dat we terugkunnen naar de ‘oude’ tijden is jezelf op een krankzinnige manier voor de gek houden. Hoe eerder de werkelijkheid geaccepteerd wordt, hoe beter het is.

-Er is maar een probleem. In Nederland is het verdelen van winst al een erg moeizaam proces. U mag eens nadenken over hoe moeilijk het gaat worden om de in een strak tempo oplopende verliezen te gaan verdelen. Wij wensen Wouter veel wijsheid.

-Een groep mensen die nog steeds in outer space leeft, zijn de makelmannetjes/vrouwtjes. Die blijven proberen de wereld wijs te maken dat het binnenkort beter gaat met de huizenmarkt. Stop met het jezelf volkomen belachelijk te maken, lieve jongens en meisjes. De combinatie van banken die veel moeilijker doen, creatieve produkten die verdwijnen en een snel oplopende werkloosheid gaat alleen maar voor meer, en niet voor minder problemen zorgen.

Kees de Kort

bron: AFS Capital Management

Share Button
Tagged with: , ,
30 comments on “Kees de Kort: makelmannetjes/vrouwtjes maken zichzelf volkomen belachelijk
 1. Niek says:

  oneens met deze opvatting in zoverre dat de makelmannetjes en vrouwtjes er tot nu toe uitstekend in slagen om de ellende af te wentelen op andere sectoren van de samenleving. De schade voor huiseigenaars is tot nu toe vrijwel nihil, terwijl overal buiten de huizenmarkt harde klappen beginnen te vallen.
  Ik vrees dat we deze trend nog wel even gaan zien, misschien moeten we Nederland voortaan maar gewoon Makelaarsland noemen.

 2. Niels says:

  Typisch Kees de Kort die precies zegt wat hij ervan denkt.

  @Niek:
  De makelaars hebben toch een behoorlijke aderlating gedaan als je kijkt naar de omzet daling die ze voor de kiezen hebben gekregen tot nu toe.

 3. Get a Life! says:

  Tja, zojuist is er in mijn plaats een woning vers aangeboden voor 1Miljoen EUR. Deze woningen werden 10 jaar geleden als nieuwbouwproject aangeboden voor 785 GULDEN.
  Dus wie houdt wie nu voor de gek? Er zijn blijkbaar nog veel ‘eigenaren’ die geen haast hebben om te verkopen en er vanuit gaan dat de bui snel zal overwaaien. Het wordt straks anders als de boel in een stroomversnelling komt. De uitgereikte pleisters zullen ook dan niet afdoende helpen.
  Heftig hoor!

 4. Knospe says:

  @ Get a Life!

  En wat al je nog een paar jaar kunt uithouden op een hypotheek van 2% (op basis van Euribor incl. opslag), zoals nu aangeboden wordt en nog wel even zo zal zijn thanks to ECB. Effectieve rente is dan de helft daarvan, thanks to Nederlandse fiscus. Met een hypotheek van 400.000 euro is dat 4.000 euro per jaar, ofwel 300 euro per maand.

  En wat als je het dan kunt verhuren onder allerlei faciliteiten die de regering gaat aanbieden? Met behoud van hypotheekrente-aftrek? Of wanneer de geldkraan zo hard open gaat staan dat lenen bijna gratis wordt, de inflatie gierend wordt en de huurprijzen navenant stijgen of, zoals je nu begint te zien, scheefhuren gaat worden aangepakt.

  Wat dan allemaal? Waarom dan niet, op kosten van de samenleving, nog een paar jaar uitzitten. Lijkt mij een goedkope gok. Zeker omdat het volgend jaar ook nog eens verkiezingsjaar is en ik je alvast kan zeggen dat iedereen de huis-eigenaren wilt tegemoet komen.

  Ik snap je frustratie. Maar het is hoe het is.

 5. Rik says:

  Ik denk inderdaad dat je gelijk hebt, Knospe. Ik voel de bui als huurder al langer dan een jaar aankomen. Wordt langzaam tijd om deze bananenpolder definitief vaarwel te gaan zeggen.

 6. rara says:

  Knospe = Chantal

 7. henk says:

  Kom op Bos. Ik kan niet wachten tot de hra beperkt gaat worden. Ik heb geen probleem 52% belasting te betalen voor goed onderwijs en zorg, maar wel om huiseigenaren bij te staan die zo nodig een hoge hypotheek nemen.

 8. Knospe says:

  Henk, de HRA is geen subsidie hè. De overheid pakt minder van je af. Dat anderen er geen baat bij hebben en procentueel meer bestolen worden is iets anders.

  Electoraal is er momenteel geen draagvlak voor beperking van de hra. Ook niet voor het graven van een tunnel tussen Londen en Den Helder trouwens, waar ik persoonlijk dan weer groot voorstander van ben.

 9. Niek says:

  @2:
  een ‘aderlating’ na 20 jaar waarin het geld vanzelf binnenstroomde … ik zou eerder zeggen dat ze nu welverdiend op vakantie kunnen – voorzover nodig, ik ken een makelaar uit de buurt die na vier jaar makelen al binnen was en sindsdien dus permanent met vakantie. En misschien moet een enkele makelaar de BMW X5, Porsche of andere foute auto nu inruilen voor een wat bescheidener modelletje …

 10. Niek says:

  @3:
  da’s redelijk bescheiden stijging vergeleken wat ik in mijn omgeving zie. In de afgelopen 10 jaar zijn de prijzen (uitgaande van aktuele vraagprijzen) minstens verdrievoudigd, maar x4 komt ook nog voor (ook bij nieuwbouw).

  @4:
  inderdaad, dat is wat men gaat proberen. Ik las net in mijn regionale krant een reactie van die strekking: NIEMAND hoeft te verkopen, het is zo goedkoop om een huis gewoon een paar jaar leeg te laten staan dat je dom bent als je wél verkoopt (met verlies …). Huiseigenaars zijn door alle politieke aktie gesterkt in hun mening dat ze minimaal recht hebben op winst bij verkoop van hun woning; als dat niet mogelijk lijkt gezien wat kopers bieden dan moet de overheid bijspringen, en anders laten ze de zaak lekker mislopen voor risico van de belastingbetaler.

  Het wordt hoogste tijd dat de bodem van de schatkist in zicht komt, en al deze financiele oplichters een lesje geleerd krijgen wat ze nooit meer zullen vergeten.

 11. Okkie says:

  @Knospe nr.8:
  Het komt op hetzelfde neer, want zonder HRA kunnen de belastingen omlaag. Elke huurder zal in ieder geval tegen de HRA moeten zijn, bijna de helft van de kiezers. Binnen enkele jaren is de HRA financieel niet meer op te brengen, maar dit heikele punt wordt vast vergeten bij de verkiezingen.

 12. Okkie says:

  @Niek nr.10:
  Die idioterie van een dubbele HRA had nooit moeten bestaan. Het is inderdaad te goedkoop om 2 huizen te hebben.

 13. Niek says:

  @12:
  inderdaad, maar ik vrees dat je er op kunt wachten dat ze straks ook nog verhuur met HRA (of geheel onbelaste verhuur) gedurende twee jaar toestaan …
  huiseigenaars zijn tenslotte het allerzieligste volk ter wereld, dus die moeten aan alle kanten gesteund worden.

 14. Bouke says:

  Fijn dat de Kort de juiste conclusie weer weet te trekken.

  Soms lijkt het wel alsof de hele wereld gek wordt, totdat je Kees de Kort hoort die de basisbeginselen uitlegt.

 15. kees says:

  de makelwereld zou zichzelf minder serieus moeten nemen, volwassen gedrag vertonen en stoppen met kleuteren. Lange weg te gaan in een wereldje die de dinky toy niet ontgroeid is.

  Geen cabaretier houdt ze een spiegel voor, die moeten inmiddels ook bijklussen voor de hypotheek.

 16. Buddy says:

  Kees krijgt gelijk.

  De politiek kan geen kant meer op.
  Het geld om de kosten van de oplopende schulden te dekken zal ergens vandaan moeten komen.
  Huizenbezitters worden geholpen omdat ze geen financiele ruimte meer hebben en dus ook geen extra belasting kunnen betalen.

  Van huurders (de meesten zijn kale kippen) kan men niet plukken.

  Bedrijven gaan momenteel en masse failliet. +60% tov zelfde periode vorig jaar.

  Gasprijs zakt voortdurend.

  Een snelstijgende vergrijzing en een te groot overheidsapparaat kost ook nogal wat duiten.

  Het gebouw kraakt in al z’n voegen.

  Koopkracht en werk worden de magische woorden de komende jaren.
  Schulden zal men terug moeten verdienen. Teweinig mensen staan daarbij stil tegenwoordig. Zouden de normen voor goed onderwijs in NL al zover zijn gezakt dat mensen niet meer voor zichzelf kunnen nadenken.
  I guess so, immers 50% van de beroepsbevolking claimt een diploma hoger onderwijs te bezitten. Klinkt ongeloofwaardig net als de rest van de NL maatschappij.
  Goed, ik geef het toe. Ik ben een fan van Freakonomics.
  Cash is King

 17. Buddy says:

  http://abcnews.go.com/GMA/Business/story?id=8041663&page=1&cid=yahoo_pitchlist

  De hefboompjes (NHG, HRA, aflossingsvrij, …

  Geen goed idee!

 18. Onderwaarde says:

  @ Buddy

  jij hebt gelijk, het geld MOET ergens vandaan komen.

  Het komt NU al ergens vandaan trouwens…ENERGIE does the trick! 😉

  Dus we zullen zien dat de kosten voor gas, electriciteit en water de komende tijd heel vors zal stijgen….heel erg handig, zo betaalt IEDEREEN mee aan de NHG, HRA, aflossingvrij en verdere onzin…want niemand heeft echt een keuze, of wel?

 19. kees says:

  18

  “Vluchten kan niet meer” alleen gaat de een meer de rekening betalen dan de ander.

 20. sd says:

  Aangezien toch iedereen er voro moet betalen kan je toch het beste instappen? Dan krijg je er tenminste ook nog iets voor.
  Dus iedereen, massaal een huis gaan kopen en absoluut niet particulier huren.

 21. Niek says:

  @20:
  zegt de kersverse huiseigenaar in een poging het pyramidespel draaiende te houden. Wink, wink …

 22. Starter says:

  @20,

  Goed idee! Herfst 2010 ga ik er voor..

 23. chantal says:

  en ik dacht juist dat het probleem ontstaan was door die vele en torenhoge kredieten. Nu die er niet meer zouden komen, zullen de problemen dus verdwijnen… toch?

 24. Buddy says:

  @ Chantal

  vergelijk de hypotheeknemer met een alcoholist.

  Met alcohol (credit) voelt dopy zich lekker. Z’n lever gaat echter langzaam naar de knoppen.
  Met teveel alcohol (top-credit) voelt maestro zich in de wolken. Z’n ietwat pijnlijke lever speelt ‘m parten tijdens z’n snelle gang naar het finale delirium.
  Zonder alcohol (credit crunch) moet de verslaafde ontnuchteren, gedwongen afkicken, met de kans op lichamelijk herstel.

  M.a.w. de NL hypotheekmarkt wordt bevolkt door verwarde en gedesorienteerde hypotheeknemers in een financiele wereld vertroebeld door gedoogbeleid van Haagse politiek.

 25. sd says:

  @21 wat boekt mij het pyramidespel nu. Ik koop een huis om erin te wonen.

 26. Buddy says:

  @23 Chantal

  Yep, men gaat huisje ruilen.

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2009/07/huizen_ruil.html

 27. Buddy says:

  Aint much work out here. It’s all consumer power base. (credit)

  http://www.youtube.com/watch?v=up3lfI3wA58

  Billy Joel was z’n tijd ver vooruit. Lied uit 1993, wat een profeet.

 28. Peter says:

  @20:

  Als de baby boomers als huizenbezitter en even later ook voor het leven afzwaaien, dan komt er heel veel woonruimte vrij. Bezit van een huis voor iemand die niet uit die generatie komt is gewoon sukkelig, je bent de laatste die instapt in het pyramide spel, dat kan nooit goed zijn. Nu kopen is dus per definitie financiele zelfmoord, ongeacht de regelingen die er zijn.

  Je denkt zelf toch niet dat de huidige regelingen nog 20 jaar stand houden en de marktprijs al die tijd op vergelijkbaar zal blijven? Je zal moeten verkopen met zwaar verlies en een flinke restschuld!

 29. Okkie says:

  @sd:
  Je huis is van de bank. Je steekt je in de schulden om te kunnen wonen, dat is heel wat anders.

 30. Buddy says:

  Robert Shiller
  Housing is a very inefficient market.
  Inelastic prices and Great volatility.
  Are you under exposed or over exposed?

  Interessante vragen!

  http://finance.yahoo.com/tech-ticker/article/278952/%E2%80%9CAnother-Bubble%E2%80%9D-In-Housing-It-Could-Happen-Says-Yale%E2%80%99s-Robert-Shiller?tickers=UMM,DMM,XHB,DHI,KBH,LEN,PHM&sec=topStories&pos=8&asset=&ccode=

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*