EZ: De mythe van de woningmarkt

‘Het zou mij niets verbazen als huren het nieuwe kopen wordt’, concludeert presentator Jeroen Smit aan het einde van de eerste aflevering van ‘EZ’.

 Jarenlang heeft de overheid het eigenwoningbezit gestimuleerd met allerlei kooppremies en de hypotheekrenteaftrek. De politiek geloofde dat wij betere burgers zouden worden als we een eigen huis zouden hebben. ‘EZ’ onderzoekt in haar eerste aflevering (vrijdag 10 januari 19.20u. Ned.2) of dit inderdaad (nog) opgaat anno 2014.

De woningmarkt zit vast. Kopers krijgen steeds moeilijker een hypotheek en er is nog geen einde aan de daling van de huizenprijzen. Huizen staan ‘onder water’ en internationaal is Nederland koploper met zijn hypotheekschulden. In het Woonakkoord zijn een aantal maatregelen opgenomen om de huizenmarkt weer vlot te trekken, maar volgens professor Peter Boelhouwer van de TU Delft is de timing ‘uiterst ongelukkig’. Met een aantal hervormingsmaatregelen had beter gewacht kunnen worden tot na de crisis, is de opvatting van Boelhouwer.

Ondertussen zien we buurten met koopwoningen aan de onderkant van de markt waar eigenaren geen geld hebben voor het onderhoud van hun woning. Hele straten raken verloederd. Zo valt bijvoorbeeld te zien in Rotterdam Zuid. Bewoner en buurtcoach Brenda Reimerink zegt dat in haar buurt het eigenwoningbezit totaal niet heeft geleid tot meer cohesie in de buurt of meer zorg voor de woning.

Boelhouwer vindt dat de burger een vrijere keuze moet krijgen om te kiezen voor kopen of huren. ‘Ga niet als overheid paternalistisch voorschrijven ‘Gij zult kopen’… Laat mensen dat zelf bepalen’, aldus Boelhouwer. Momenteel betalen huurders een beduidend groter deel van hun inkomen aan wonen dan huizenbezitters, 36% om 25%. En dat zou rechtgetrokken moeten worden. Boelhouwer: ‘De overheid moet alleen zorgen dat er voldoende aanbod is in alle sectoren. Dus voldoende woningen in de sociale huur en de vrije sector en voldoende betaalbare koopwoningen.’

EZ

Share Button
Tagged with: ,
306 comments on “EZ: De mythe van de woningmarkt
 1. erik(trolnogimmerhier) says:

  Huren wordt pas het nieuwe kopen als de huren betaalbaar zijn en/of worden. Aangezien dat niet gebeurd zie ik het niet zo.

 2. tufkaj says:

  erik(trolnogimmerhier),

  Kopen was niet het kopen omdat iedereen het kon maar omdat iedereen het wilde.

 3. azijnseikerT says:

  VARA: Het is de schuld van de VVD en CDA.

 4. Nico de Geit says:

  Jammer dat er niet even een rekensommetje wordt gemaakt waarin het verschil tussen huren en kopen duidelijk wordt. Huren is all-inclusive, bij kopen komt (groot)onderhoud, afschrijving en waardevermindering, overdrachtsbelasting, verzekering, enz.

  Dat de economie binnenkort weer aan gaat trekken is alleen gebaseerd op hoop.

 5. Frans says:

  Hmmm…. 80% gaat mee met de massa, dat betekent dus 20% niet. Tot welke groep zou ik horen?…..
  hmmmmm…..

 6. Maria says:

  ” Boelhouwer: ‘De overheid moet alleen zorgen dat er voldoende aanbod is in alle sectoren. Dus voldoende woningen in de sociale huur en de vrije sector en voldoende betaalbare koopwoningen.”

  Volgens mij moet de overheid ophouden met bemoeien en de markt het werk laten doen, zijn we zo uit deze chaos!

 7. Cartoonist says:

  Na een paar uurtjes NOS kijken en kranten lezen ben ik helemaal om. Ik zie het herstel zoals bedoeld door Erik(trollemans), NVM, Boelhouwer en Blok. Ik zie een overeenkomst tussen de grafiek van de huizenprijzen de afgelopen jaren en het klimaat.

  http://www.google.nl/imgres?safe=off&sa=X&biw=1197&bih=874&tbm=isch&tbnid=pvUEl3PELCf8gM%3A&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.globalwarming.org%2F2012%2F07%2F26%2Fis-todays-climate-warmer-than-the-medieval-and-roman-warm-periods%2F&docid=tVwn8Ta2UnH3aM&imgurl=http%3A%2F%2Fwww.globalwarming.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2012%2F07%2Fhockey_stick_graph.jpg&w=360&h=249&ei=sY7QUuiOGqmX1AWA9YD4AQ&zoom=1&ved=0CGYQhBwwBg&iact=rc&dur=1839&page=1&start=0&ndsp=19

  De huizenprijzen vertonen dit laatste kwartaal duidelijk de karakteristiek van een hockeystick.

  Helemaal geen dataset manipulatie en propaganda.

 8. Maria says:

  Cartoonist:
  Na een paar uurtjes NOS kijken en kranten lezen ben ik helemaal om. Ik zie het herstel zoals bedoeld door Erik(trollemans), NVM, Boelhouwer en Blok. Ik zie een overeenkomst tussen de grafiek van de huizenprijzen de afgelopen jaren en het klimaat.

  google.nl/imgres?s…start=0&ndsp=19

  De huizenprijzen vertonen dit laatste kwartaal duidelijk de karakteristiek van een hockeystick.

  Helemaal geen dataset manipulatie en propaganda.

  Hebben ze iets in het water gedaan dan?

 9. Latida says:

  Ik vond het op zich een goed programma, maar dat mensen zich conformeren aan groepsgedrag is niet nieuw.
  En de oplossing voor de koopmarkt is niet dat iedereen maar moet huren. De HRA moet gewoon afgeschaft worden. Er had al halverwege negentig mee begonnen moeten worden en DNB waarschuwde in 1999 al.

  Banken en overheid zijn met zo schuldig als de onderwaterstaande hypotheekgever en dat miste ik in dit verhaal. Pech gehad, eigen schuld dikke bult, alsof er in het geheel geen regie is geweest, maar die was er zeer nadrukkelijk expliciet wel, dus het toestaan van overkreditering zal nu veel mensen het veilige gevoel van het eigen huis afpakken, en dat is diep triest.

  Huren is daarbij ook niet zaligmakend, en zou domaar de volgende zeepbel kunnen zijn die de minister aan het opblazen is met zijn huurverhogingen als startschot.

  In de VS zijn ze al huren aan het securitariseren, dus het blijft oppassen geblazen

  http://www.truth-out.org/news/item/20285-the-empire-strikes-back-how-wall-street-has-turned-housing-into-a-dangerous-get-rich-quick-scheme-again

  Dit bedrijf is al door de overheid aangenomen in NL om e.e.a. Op de woningmarkt door te lichten las ik ergens.

 10. hj says:

  prog gezien

  whats new?

  de participatiesamenlevingsmaatschappij

  jah daar worden die kapotte balkonnetjes wel beter van

  not

 11. Dirk says:

  Nico de Geit: Jammer dat er niet even een rekensommetje wordt gemaakt waarin het verschil tussen huren en kopen duidelijk wordt.

  Wat ik ook vaak in der tijd hoorde, “een huurder heeft ieder jaar huursverhoging”, terwijl ze zwijgden over huurwaardeforfait verhoging bijna ieder jaar, deze verhoging zijn hetzelfde als huursverhogingen.

 12. mafketel says:

  Huizenprijzen over 15 jaar weer op niveau 2008 ?

  Als de oekoenomie weer aantrekt, stijgt de rente ( nou dat zal eens tijd worden 😉 ) …….. maarrrrr DAT zal nog wel ff duren.

  http://www.z24.nl/geld/het-duurt-zeker-15-jaar-voor-huizenprijs-terug-is-op-niveau-2008-422348

  Alles staat nu stil, zó saai ……. stilte voor de storm ? of zal het 15 jaar zo blijven ……..

  En we ontsparen, we geven MEER uit dan er binnenkomt, en dat is héél vreemd, want in de USA gebeurde na de instorting huizenmarkt precies het omgekeerde, men ging juist sparen ……..( een beetje confused ) …… NL doet het toch andersssssss 🙂

 13. Dirk says:

  Overal zie je velen buurten, allemaal koopwoningen en inderdaad iedereen moest een koopwoning hebben, velen van die buurten zijn complete ghetto buurten geworden, terwijl de huur buurten van woningcorporaties er netjes bijstaan.

  Liever alle deuren in de straat hetzelde en netjes dan een ghetto buurt of mis ik nu iets?!

 14. Dirk says:

  Frans: Hmmm…. 80% gaat mee met de massa, dat betekent dus 20% niet. Tot welke groep zou ik horen?…..
  hmmmmm…..

  Het bleek wel weer dat mensen kudde dieren zijn 🙂

 15. Dirk says:

  Latida: En de oplossing voor de koopmarkt is niet dat iedereen maar moet huren. De HRA moet gewoon afgeschaft worden.

  Op dit moment zeg ik niet doen, het probleem is met onze overheid, dat als het goed gaat, ze meer gaan uitgeven, terwijl juist op dat moment een stapje terug gedaan moet worden.

  Latida: Er had al halverwege negentig mee begonnen moeten worden

  Toen het nog goed ging inderdaad, dat was het moment om een stapje terug te doen.

 16. Dirk says:

  zwijgden moet zijn zwegen, maargoed ik hoop dat ik niet opgehangen wordt voor een schrijffout 🙂

 17. eric406 says:

  http://www.z24.nl/geld/het-duurt-zeker-15-jaar-voor-huizenprijs-terug-is-op-niveau-2008-422348

  Dit is ook weer je reinste hogehuizenprijsminnen. Er wordt de mensen nu al weer tussen de oren geplaatst dat dit slechts een dipje is. Het is maar zeer de vraag (ik denk zelf van niet) of de huizenprijzen uberhaubt het huidige prijniveau kunnen vasthouden. Ik denk eerder dat we over 15 jaar op of rond het langjarig gemiddelde liggen.
  Elke procent daling komt er niet meer bij.
  Over 15 jaar begint de bevolking ook nog eens behoorlijk te krimpen.

 18. Dirk says:

  Er komt in het filmpje een vrouw aan het woord, die heeft het over de servicekosten, het probleem hiervan is dat de kosten wel gecalculeerd zijn, en je het wel betaald hebt, maar dat die pot kennelijk opeens verdwenen is aan vergoedingen aan de VVE leden.
  Een vrijwilliger kan 190 euro per maand vragen, dit geld komt dus niet meer terug in onderhoud.

 19. Dirk says:

  eric406: Over 15 jaar begint de bevolking ook nog eens behoorlijk te krimpen.

  Slimme mensen en als dat mogelijk is natuurlijk, doen nu veel van de woning af om te kunnen verkopen, degene die dat niet doen blijven met de woning in hun maag zitten met als gevolg in het ergste geval… sloop.
  Draai je dus nog voor sloopkosten op ook.

 20. mafketel says:

  Dirk: Het bleek wel weer dat mensen kudde dieren zijn 🙂

  Valt me nog mee die 20% ik had het minder geschat 🙂

  Priemus op radio1, er ligt nog voor 5 miljard aan onontwikkelde bouwgrond, NA afboeking van die 2.3 tot 5.7 miljard …….. toch nog het bekende staartje ( samen hadden de gemeenten dus voor 10 miljard aan speculatieve gronden liggen ) Wie heeft de kluit nu belazerd ?

  Ff een rekensommetje, volgens de DCF methode is er voor 8 miljard nu al uitgegeven door gemeenten, geld dat is NIET is, en ook NIET meer komt ………. 8 miljard de MIST in door speculatie met grond door gemeenten …….. Het hogere casinospel 😉

 21. mafketel says:

  mafketel: Het hogere casinospel 😉

  Toeval of niet ? Precies het bedrag van de gasgelden van de Provincies ( als er nog iets van over is ) 🙂 Die gaan er nu voor opdraaien ( maar dit gaat ten koste van de infra ) ……. en dan zijn alle potjes leeg …… opperdepop, nou ja de pensioenpotten staan er nog, maar die moeten opdraaien voor de tekorten in de huizen, ook OP duzzzzzzz. en is de NL failliet ….., de NL ooit eens rijk land ? Het was een mooi sprookje …….. http://i1.ytimg.com/vi/ayuAMViDlj8/hqdefault.jpg

 22. Tsjaa.. says:

  Boelhouwer: De overheid moet meer ingrijpen op de woningmarkt door het aanbod sterker te gaan reguleren.
  Verhuurdersbond meneer: Overheid moet de verhuurderheffing (vooral voor corporaties) terug draaien.

  Uiteindelijk willen ze gewoon meer regulering voor hun eigen sector, alleen meer marktwerking voor de anderen. Zo werkt het natuurlijk niet corporaties moeten veel en veel kleiner worden. Het aanbod moet juist minder gereguleerd worden. Bouwen moet veel makkelijker worden, bestemmingsplannen versoepelen, etcetera. Dit programma toont weer aan waar het straks weer fout gaat. Uiteindelijk zal er weer meer regulering komen.

  http://zembla.incontxt.nl/seizoenen/2005/afleveringen/24-02-2005

 23. mafketel says:

  Floor, gisteren het Schmulletje nog gelezen ? Blij dat je er weer bent …….. 🙂

 24. lorenzo says:

  De pro-cyclisch denkende massa likt zijn wonden en tracht zijn intelligentie aan te wenden de mythes ergo complotten zelfs , een gezicht te geven . We zijn slachtoffer van de omstandigheden namelijk en er zal iemand boeten .
  Nu de koe al geruime tijd in de kont wordt bekeken , en blogs , forums , verjaardagsfeestjes , kantines in volle wasdom groeien gaan meer en meer BN’ers hun ego nu tevens gezicht geven , als tijdens het WK voetbal een ieder voetbal liefhebber lijkt te zijn . 16 miljoen bondscouchjes en 16 miljoen huisjes kenners anno 2014.
  De emotie van de mens : John de Mol en Rutte ( € 1000) weten met u te spelen . Uw intense verlangen is dan ook de mythe van dit moment.
  Laten we aan het werk gaan .

 25. Nico de Geit says:

  ‘Het zou mij niets verbazen als huren het nieuwe kopen wordt’

  Ik snap zulke uitspraken niet. Huren is huren en kopen is kopen. Misschien bedoelt hij dat hij er achter is dat huren aantrekkelijker kan zijn dan kopen.

  En over die woningbouwvereniging die niet begrijpt waarom de samenhang in de buurt is verdwenen – moet je eens kijken wat ze in de woningen stoppen.

  Ik heb zelf een paar jaar in een achterstandswijk gewoond en het was deprimerend. Steeds als ik de wijk inreed dacht ik: wat doe ik hier, is dit Nederland? Uiteindelijk ben ik verhuisd, en ik wil niet meer terug. Dat zou ook niet slim zijn want het is gewoon gevaarlijk daar.

 26. Nico de Geit says:

  ‘Nederland is overbewinkeld, omdat er voor de crisis steeds meer panden bij werden gebouwd. In combinatie met de afnemende bevolkingsdichtheid leidde dat tot een overschot aan vierkante meters winkelruimte. Dat stelt Ronald van Zetten, topman van winkelketen HEMA, zaterdag in een interview in het AD.’

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/22202347/__HEMA-topman__Nederland_is_overbewinkeld__.html

 27. Dirk says:

  Wat men nog niet meeneemt in het plaatje is de moeheid, vertrouwen komt wel weer goed, hoewel ik daar ook zelfs nog een hard hoofd in heb vanwege de traagheid van de correctie.
  Eigenlijk snap ik van makelaars (NVM, VEH) e.d. niet eens waarom ze dit willen, kennelijk willen ze werkloos worden, zou me niks verbazen van dat werkschuwe tuig 🙂

  Moeheid gaat namelijk nog een veel groter probleem worden voor de woningmarkt, mensen die moe zijn geworden van de woningmarkt, zullen NOOIT meer een huis kopen.

 28. Steven says:

  “eigenlijk vanaf het begin hebben wij er in geloofd”

  nee jullie! Zeer irritant om steeds over één kam gescheerd te worden met mensen die zich scheel geleend hebben voor een huis.

 29. Steven says:

  en waarom start het sullige filmpje steeds als ik de pagina refresh? 😉

 30. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Heeeeeee
  Een nieuw geluid dat vast
  Volstrekt niet past
  In de MENING van het NOS journaal

 31. Juan Belmonte says:

  Zou er echt
  5 jaar na start crisis
  Iemand zijn in mainstream media
  Die gaat uitleggen
  Dat bij de vorige huizenprijsdalingen de hypotheekschulden zo’n 60% van netto huishoudinkomens waren
  En dat ze nu 285% zijn
  …..
  En in Jip en Janneke taal wat dat dan betekent ?

  Juan eet zijn pet op
  = superlatief van Juan Belmonte

 32. Juan Belmonte says:

  Nico de Geit:
  ‘Nederland is overbewinkeld, omdat er voor de crisis steeds meer panden bij werden gebouwd. In combinatie met de afnemende bevolkingsdichtheid leidde dat tot een overschot aan vierkante meters winkelruimte. Dat stelt Ronald van Zetten, topman van winkelketen HEMA, zaterdag in een interview in het AD.’

  telegraaf.nl/dft/n…overbewinkeld__.html

  Klopt
  Overcapaciteit
  En langdurig kunstmatig lage rentes
  Zouden ze IETS met elkaar te maken kunnen hebben ?

 33. Juan Belmonte says:

  lorenzo:
  Laten we aan het werk gaan .

  Hoewel stierenvechter lokale op zaterdag werken
  Zat Juan meer te denken aan die wijntjes die u zo vaak op deze blog aanprijst.

  Liefst een Vega Sicilia
  maar minder mag ook

 34. Juan Belmonte says:

  eric406:
  z24.nl/geld/het-du…p-niveau-2008-422348

  Dit is ook weer je reinste hogehuizenprijsminnen. Er wordt de mensen nu al weer tussen de oren geplaatst dat dit slechts een dipje is.

  We zitten nu zo ver in het proces dat de wetenschap de echte discussie nog niet aandurft
  Juan zegt het al jaaaaaaaaaren op dit blog
  WAAAAAAR is de discussie tussen casametrie
  Zeg maar hogehuizenprijsminnenden
  En de mensen die erop wijzen dat het tijdperk van gesubsidieerd huizen leasen voorbij is en een structurele wijziging in de woning-“markt” inhoudt

  De journalistieke ethiek was tot nu toe vrijwel NUL.

  Het zelfreinigend vermogen van de wetenschap idem dito NUL.

  De belangen van de grootste groep bepalen echter niet hoe de werkelijkheid eruit ziet en ook niet hoe deze zich ontwikkelt.

 35. Juan Belmonte says:

  Frans:
  Hmmm…. 80% gaat mee met de massa, dat betekent dus 20% niet. Tot welke groep zou ik horen?…..
  hmmmmm…..

  Juan denkt datti behoort tot de 80%
  Er zijn maar weinig bloggers die zo vaak anderen (liefst met bronvermelding) aanhalen
  Juan is geen Vlaamse papegaai
  Maar een Spaanse papegaai

  🙂

 36. Dirk says:

  Mooi van dat kuddedier gedrag in het filmpje.
  Komt dat niet al van jongs af aan van scholen, als iemand anders denkt is het toch fout?!
  Problemen worden dus gecreeërd, doelbewust zefs.
  Ga nu niet denken dat school slecht is, integendeel maar de kunst is juist voor economen om na je school veel brainwash onzin los te laten en dit is precies waarom we zoveel slechte economen hebben, want anders denken is toch fout?!

 37. Dirk says:

  Dirk: Ga nu niet denken dat school slecht is, integendeel maar de kunst is juist voor economen om na je school veel brainwash onzin los te laten en dit is precies waarom we zoveel slechte economen hebben, want anders denken is toch fout?!

  Herstel:
  Ga nu niet denken dat school slecht is, integendeel maar de kunst is juist voor economen om na je school veel brainwash onzin los te laten, want vasthouden aan brainwashing is nu precies waarom we zoveel slechte economen hebben, want anders denken is toch fout?!

 38. dr.t says:

  Dirk:
  Overal zie je velen buurten, allemaal koopwoningen en inderdaad iedereen moest een koopwoning hebben, velen van die buurten zijn complete ghetto buurten geworden, terwijl de huur buurten van woningcorporaties er netjes bijstaan.

  Laat me niet lachen….

 39. Wie says:

  Juan Belmonte:
  Zou er echt
  5 jaar na start crisis
  Iemand zijn in mainstream media
  Die gaat uitleggen
  Dat bij de vorige huizenprijsdalingen de hypotheekschulden zo’n 60% van netto huishoudinkomens waren
  En dat ze nu 285% zijn
  …..
  En in Jip en Janneke taal wat dat dan betekent ?

  En daar zit dus de pijn. Het is geen schaafwondje meer maar een open wond. De gevolgen van een prijsdaling is nu velen maler groter maar wel noodzakelijk.

 40. Dirk says:

  dr.t: Laat me niet lachen….

  Ik heb al vaker vreemde opmerkingen van je gezien hier op het forum, zou je misschien kunnen verklaren waar de “dr” in je naam voor staat, want kennelijk wil je die titel alleen maar dragen, maar ben je het niet 🙂

 41. Steven says:

  dr.t,

  ha ha. Ja ik zat ook al te lachen. Moet wel zeggen dat sommige buurten bijv. in Almere intens treurig er uit zien, maar dat vond ik al toen ze net gebouwd werden.

 42. ps says:

  Maria: Hebben ze iets in het water gedaan dan?

  Inderdaad, de huizenmarkt!

  http://indulgy.net/n/i6/t5/58124651410239237sEo3Oo7Xc.jpg

  En niet alleen in NL!
  http://www.housingwire.com/articles/28524-in-5-homeowners-drowning

 43. erik(trolnogimmerhier): Huren wordt pas het nieuwe kopen als de huren betaalbaar zijn en/of worden. Aangezien dat niet gebeurd zie ik het niet zo.

  Kopen wordt pas het nieuwe kopen als de huizen betaalbaar zijn en/of worden. Dat gebeurt gelukkig wel, maar het gaat zooooo langzaam! 😉

  Overigens is huren nu al gewilder dan kopen, blijkt uit de VEH woningmarktindicator. http://cf.datawrapper.de/N4HNA/1/ (via Tufkaj). Op die manier bezien IS huren dus al het nieuwe kopen

 44. meelezer says:

  Uitzendingen als deze of artikelen zoals dat van Yvonne Hofs laatst in de Volkskrant zouden een paar jaar geleden echt niet mogelijk zijn. Goede zaak.

  Zie ook http://www.universiteitvannederland.nl/college/hoe-hebben-de-hoge-heren-in-den-haag-onze-huizenmarkt-kapot-gemaakt/ en natuurlijk http://www.ftm.nl. Al wordt op internet deze boodschap natuurlijk al veel langer verkondigd. Maar nu dus gelukkig ook in de traditionele media.

 45. ps says:

  Dirk: Ik heb al vaker vreemde opmerkingen van je gezien hier op het forum, zou je misschien kunnen verklaren waar de “dr” in je naam voor staat, want kennelijk wil je die titel alleen maar dragen, maar ben je het niet

  In het geval van dr. t is een afkorting voor drachme 🙂

 46. Stoelgang says:

  mafketel:
  Huizenprijzen over 15 jaar weer op niveau 2008 ?

  Als de oekoenomie weer aantrekt, stijgt de rente(nou dat zal eens tijd worden)…….. maarrrrr DAT zal nog wel ff duren.

  z24.nl/geld/het-du…p-niveau-2008-422348

  Alles staat nu stil, zó saai……. stilte voor de storm ? of zal het 15 jaar zo blijven ……..

  En we ontsparen, we geven MEER uit dan er binnenkomt, en dat is héél vreemd, want in de USA gebeurde na de instorting huizenmarkt precies het omgekeerde, men ging juist sparen……..( een beetje confused ) …… NL doet het toch andersssssss

  De kern van de situatie van dit moment is nog steeds dat de aanvankelijke problemen als gevolg van overkreditering en het totale gebrek aan risicobesef en gezond verstand nog steeds bestaan. Er is feitelijk nog niets opgelost. Er is alleen een tijdelijk houdbare kunstmatige tussenfase ontstaan in het oog van de financiële storm. De overgrote massa kan het zich nog permitteren om zich ongeïnteresseerd en afzijdig te houden door de werkelijke problematiek te negeren. Het staatsjournaal roept wat zorgvuldig gefilterde algemeenheden (zoals ‘mensen lossen massaal af’ of ‘huizenmarkt definitief uit het dal’) en de massa sukkelt er gedwee achteraan.

  De problemen zijn nog niet misschien opgelost. De private schulden zijn relatief gezien enkel groter geworden. De verdiencapaciteit neemt nog steeds af. De werkloosheid neemt nog steeds toe. De woningprijzen zitten nog steeds in een negatieve trend. Bezit van een woning wordt nog steeds minder populair (onder zogenaamde ‘starters maar ook onder uittredende ouderen).

  We moeten moeten de achterliggende strategie van de onze bezielende leiders ook niet uit het oog verliezen. Eerst moet sprake zijn van ‘herstel’. Daarna trekt de politiek keihard zijn handen af van de woning’markt’. Ten koste van alle stumperds die onlangs nog een slimme Z gedaan hebben 😉

 47. Dirk says:

  Steven: Almere intens treurig er uit zien, maar dat vond ik al toen ze net gebouwd werden.

  Troep wat er dus als koopwongingen gebouwd wordt, wat dus al gedoomd is tot ghetto te gaan worden.

 48. Stoelgang says:

  Nico de Geit:
  ‘Nederland is overbewinkeld, omdat er voor de crisis steeds meer panden bij werden gebouwd. In combinatie met de afnemende bevolkingsdichtheid leidde dat tot een overschot aan vierkante meters winkelruimte. Dat stelt Ronald van Zetten, topman van winkelketen HEMA, zaterdag in een interview in het AD.’

  telegraaf.nl/dft/n…overbewinkeld__.html

  Winkeltjes die gebouwd zijn ten behoeve van ‘funshoppers'(gatverdamme) en waar centen gestendeerd zijn die eigenlijk in de aflossingspot moesten 😉

 49. Stoelgang says:

  Gespendeerd*

 50. mafketel: Huizenprijzen over 15 jaar weer op niveau 2008 ?

  Ik verbaas me er best wel over dat iedereen er zomaar vanuitgaat dat het “herstel nu écht ingezet is”. Ik bedoel, ik ben best wel positief ingesteld, maar toch zie ik nog heel veel mogelijke valkuilen:
  – In de eerste plaats kan het herstel in Q1 2014 natuurlijk zo weer instorten. Dat zagen we bij het herstel vorig jaar ook
  – Dat Blok nu klaar is en niet met nieuw beleid gaat komen geloof zelfs ik niet
  – Maar nog veel belangrijker: Wie zegt er dat er niet weer een beurscrash komt? Met alle gevolgen van dien. Ik zie echt geen enkele reden (behalve hoop) waarom dit niet zomaar weer zou kunnen gebeuren. Want welke problemen zijn er nou eigenlijk echt structureel opgelost de afgelopen jaren?

  Ik snap dus echt niet dat een VEH, een belangenorganisatie voor consumenten nota bene, niet waarschuwt voor mogelijke problemen. Het lijkt wel alsof VEH een verlengstuk van de NVM is: VEH is een soort Vereniging voor Huizen Verkopers. Iedereen die niet een huis te koop heeft staan kan in de stront zakken wat VEH betreft. Die moet maar lekker de winstdroom en wenswaarde van de verkopers financieren. Een belangenorganisatie die denkt de belangen van haar achterban te dienen door de kinderen van die achterban onder de financiele tram te gooien. Hoe triest.

 51. Dirk says:

  ps: In het geval van dr. t is een afkorting voor drachme 🙂

  Op die manier, kan ik me dan nog wel in vinden 😉

 52. Stoelgang says:

  Dirk: Ik heb al vaker vreemde opmerkingen van je gezien hier op het forum, zou je misschien kunnen verklaren waar de “dr” in je naam voor staat, want kennelijk wil je die titel alleen maar dragen, maar ben je het niet

  Dromer?

 53. Dirk says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): – Maar nog veel belangrijker: Wie zegt er dat er niet weer een beurscrash komt? Met alle gevolgen van dien. Ik zie echt geen enkele reden (behalve hoop) waarom dit niet zomaar weer zou kunnen gebeuren. Want welke problemen zijn er nou eigenlijk echt structureel opgelost de afgelopen jaren?

  Niets is er opgelost, de beurs gaat zakken naar de 150 😉

 54. Dirk says:

  Stoelgang: Dromer?

  🙂
  Nou ja, het is uitgelegd door onze “dr” zand erover 😉

 55. Stoelgang says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Ik verbaas me er best wel over dat iedereen er zomaar vanuitgaat dat het “herstel nu écht ingezet is”. Ik bedoel, ik ben best wel positief ingesteld, maar toch zie ik nog heel veel mogelijke valkuilen:

  Maar Snorkel, het herstel naar een normaal prijsniveau voor woningen IS toch al jaren ingezet? De trend is dalend en blijft dat ook nog een hele tijd. Vergeet niet dat het systeem onder zijn eigen gewicht aan het bezwijken is, die beweging is niet zomaar om te keren.

  Het volgende baseer is niet op feiten maar je moet als woningbezitter volgens mij op je tellen passen als bepaalde partijen roepen dat de rente ‘blijvend’ laag is. Ook moet je oppassen als de politiek het tot haar belang maakt om de prijzen op te pompen en het ‘herstel’ op die manier vorm te geven, want dan
  kan je je geld beter naar het casino brengen.

  Voorspelling: er gaan politici ‘ontstaan’ die slimmer zullen worden gevonden dan de huidige papegaaienkliek die er nu zit en die zullen beweren dat goedkoop wonen een deugd is voor een land (naar Duits voorbeeld) en die daarvoor beloond zullen worden. Dat duurt nog even, maar komt eraan. In hun kielzog zullen ook woningmarkt’deskundigen’ datzelfde roepen op het staatsjournaal 🙂

 56. Wat ik trouwens nog heel erg miste in de uitzending van EZ: Hoog % eigenhuizenbezit is ook nog eens nadelig voor de (flexibiliteit op de) arbeidsmarkt en de economie. http://www.independent.co.uk/voices/comment/be-warned-george-osborne-more-home-owners-just-really-means-higher-unemployment-8612758.html – Voor het geval de makers meelezen: Dit had ik liever gezien dan het item over dat mensen kuddedieren zijn. Dat kuddegedrag geloof ik zonder verdere toelichting meteen! 😉

  PS, En dan hebben we het nog niet eens over het risico op een schulddeflatiespiraal. Bij extreem hoge schuldniveaus zijn die risico’s natuurlijk huizenhoog. Als er iets killing is voor een economie is het een schulddeflatiespiraal.

 57. Juan Belmonte says:

  Dirk,

  Dat durft Juan te betwijfelen

  Lorenzo is er ook ene die veel meer diepgang heeft dandatti meestal toont.
  Mooi dat ze hun hun eigen wijze een bijdrage leveren

 58. Juan Belmonte says:

  Buen Fin de semana
  Juan

 59. Dirk says:

  Juan Belmonte: Lorenzo is er ook ene die veel meer diepgang heeft dandatti meestal toont.

  Jammer dan, maar dat doe ik zelf ook 😉

  Juan Belmonte: Mooi dat ze hun hun eigen wijze een bijdrage leveren

  So no hard feelings 😉

 60. Voerman says:

  Dirk: Liever alle deuren in de straat hetzelde en netjes dan een ghetto buurt of mis ik nu iets?!

  Denk’t, Dirk!

  Je moet nooit generaliseren, maar Voerman vindt de buurten met koopwoningen over ‘t algemeen netter.
  Logisch, want de buurt en ‘t aanzien van de buurt is medebepalend voor de waarde van niet alleen je huis, maar ook het woongenot. Wie zijn eigen huis en buurt verwaarloosd is inderdaad met recht een dief van zijn eigen portemonnaie.
  Vandaar!

 61. Voerman says:

  Voerman: woongenot

  Woongenot is overigens gelet op de termen die voor huizen gebruikt worden voor velen alhier een volstrekt vreemd begrip.

 62. Voerman: Denk’t, Dirk!

  Je moet nooit generaliseren, maar Voerman vindt de buurten met koopwoningen over ‘t algemeen netter.
  Logisch, want de buurt en ‘t aanzien van de buurt is medebepalend voor de waarde van niet alleen je huis, maar ook het woongenot. Wie zijn eigen huis en buurt verwaarloosd is inderdaad met recht een dief van zijn eigen portemonnaie.
  Vandaar!

  Ik denk alleen dat je oorzaak en gevolg nu door elkaar haalt: Nette buurten op goede locaties zijn veel aantrekkelijker om koopbuurten van te maken en/of koopprojecten te ontwikkelen. Gewilder bij (over het algemeen relatief koopkrachtige) kopers, en de gemeente kan lekker hoge OZB incasseren. Uit onderzoek blijkt dat het effect “veel bezit leidt tot hogere leefbaarheid” zéér beperkt is. Boven de 40% a 50% bezit is er zelfs geen verbetering meer meetbaar.

 63. Steven says:

  Het risico is huizenhoog dat het als een kaartenhuis in elkaar zakt. Mensen zitten tussen hun muren gevangen en de ellende kan zo met de deur in huis vallen. Velen zullen van een koude kermis thuiskomen nadat ze zo lang in een glazen huis hebben gewoond. Ze dachten met grote stappen gauw thuis te zijn en voelden zich het zonnetje in huis, maar met een gouden dak op het huis (uitdrukking voor hypotheek) zullen ze straks met de kous over de kop thuiskomen bij moeders pappot.

  even wat gegoogled naar uitdrukkingen. Overigens zijn er dus zelfs uit een ver verleden zeer negatieve uitdrukkingen over lenen voor een huis.

  een huis met gouden balken (=een huis met hypotheek bezwaard)

  in een glazen huis wonen (=iets op zijn kerfstok hebben – schuld hebben)

  http://www.woorden.org/spreekwoord.php?woord=huis

 64. Dirk says:

  Voerman: Je moet nooit generaliseren, maar Voerman vindt de buurten met koopwoningen over ‘t algemeen netter.

  Bij pas gerealiseerde woningen ben ik het met je eens, maar ga is naar buurten die in de jaren 30 gemaakt zijn, ik hoef niet, terwijl ik de stijl van die woningen erg mooi vindt. De buurt en de huizenbezitters die niets eraan willen doen bepalen dat ik niet de overstap maak.
  De huurwoning waar ik nu in woon, kan ik kopen en toch echt niet voor een slecht bedrag, maar ik weet wat eraan gedaan moet worden en hoef ik ook niet meer, ik kan voor dat bedrag een betere woning vinden in een betere buurt maar het is een speld in een hooiberg die betere buurt en dan nog de vraag, blijft die buurt ook zo?!. In mijn eigen woonplaats weet ik wat wel een goeie buurt is en niet, maar van een andere woonplaats zou ik het echt niet weten.

  Het woongenot wat je aanhaalt, dan zou ik dus blijven zitten waar ik nu zit in vergelijking tot de enorme hoeveelheid koopwoningen die er aangeboden worden, ik zal er namelijk in 98% van de gevallen erop achteruit gaan.
  Gezien dit getal, kom ik zelf tot de conclusie dat die huurbuurten er niet slecht uitzien, het kan beter maar het is in te veel gevallen beter als een koopwoning, ik kan dan natuurlijk alleen maar spreken over mijn eigen woonplaats.

  Voerman: Wie zijn eigen huis en buurt verwaarloosd is inderdaad met recht een dief van zijn eigen portemonnaie.
  Vandaar!

  Dit is dus veel gaande hier, vandaar dat ik misschien wel een andere kijk heb op het kopen van een woning en nog steeds de stap niet maak naar een koopwoning.

 65. Adamus says:

  mafketel:
  Huizenprijzen over 15 jaar weer op niveau 2008 ?

  Als de oekoenomie weer aantrekt, stijgt de rente(nou dat zal eens tijd worden)…….. maarrrrr DAT zal nog wel ff duren.

  z24.nl/geld/het-du…p-niveau-2008-422348

  Alles staat nu stil, zó saai……. stilte voor de storm ? of zal het 15 jaar zo blijven ……..

  En we ontsparen, we geven MEER uit dan er binnenkomt, en dat is héél vreemd, want in de USA gebeurde na de instorting huizenmarkt precies het omgekeerde, men ging juist sparen……..( een beetje confused ) …… NL doet het toch andersssssss

  Overheveling van oud naar jong?

 66. johan says:

  In 2015 geen inkomensafhankelijke huurverhoging, maar huursombenadering.
  Dan wordt de huurverhoging gemiddeld 2% + inflatie.
  De maximale huur wordt berekend voor een groot deel vanuit WOZ waarde.
  In krimpgebieden worden huurverlagingen verwacht.

 67. Dirk says:

  Steven: “eigenlijk vanaf het begin hebben wij er in geloofd”

  nee jullie! Zeer irritant om steeds over één kam gescheerd te worden met mensen die zich scheel geleend hebben voor een huis.

  Ja dat zouden ze wel eens mogen uitleggen.
  Zo’n onzin over die HRA, dat wilden de vastgoedsector die de politiek in hun zakken had zitten.
  De overheid wist dondersgoed dat dit de prijzen zou gaan verhogen i.pv. betaalbaar te maken.

 68. Voerman says:

  Dirk: Gezien dit getal, kom ik zelf tot de conclusie dat die huurbuurten er niet slecht uitzien, het kan beter maar het is in te veel gevallen beter als een koopwoning, ik kan dan natuurlijk alleen maar spreken over mijn eigen woonplaats.

  Ik geef je blindelings gelijk; je kent natuurlijk de situatie in je eigen woonplaats het beste.
  Als ikzelf terugkijk naar de kortnaoorlogse buurt waarin ik opgegroeid ben (industriestadje) dan schamm ik mij gedeeltelijk voor min roots. Toen een nette huurburt met mensen vanuit elke maatschappelijke klasse. De hiuzen zin allemaal 30 jaar geleden voor echt weinig geld verkocht aan de huurders en inmiddels verworden tot een getto met allerlei soorten tuig. Hennepkwekerijen, stroomaftap, schietpartijen, brandstichting ennoemmaarop. Huen te koop voor 120.000 E.
  Elk voorbeeld is het verkeerde, maar daarom is elke situatie nog wel individueel in te schatten.
  Genaraliseren is nooit goed en er zulle vast aardige krokodillen zijn maar als je tussen krokodillen gaat zwemmen word je met zekerheid opgevreten.
  Wat ik maar zeggen wil; het is allemaal niet zo moeilijk. Generaliseren is niet goed, maar situaties inschatten is daarom nog wel zinvol.

 69. Voerman says:

  Excuses voor de tiepfouten.
  Toetenbord schoonmaken en kijken of er komt te staan wat Voerman indrukt! 🙂

 70. johan:
  In 2015 geen inkomensafhankelijke huurverhoging, maar huursombenadering.
  Dan wordt de huurverhoging gemiddeld 2% + inflatie.
  De maximale huur wordt berekend voor een groot deel vanuit WOZ waarde.
  In krimpgebieden worden huurverlagingen verwacht.

  Heb je daar een bron van Johan?

 71. Wie says:

  Eerst de TROS en nu de VARA. Ga zo door NPO.

 72. Apekool says:

  meelezer:
  Zie ook http://www.universiteitvannederland.nl/college/hoe-hebben-de-hoge-heren-in-den-haag-onze-huizenmarkt-kapot-gemaakt/

  Erg eenzijdig verhaal
  – niets over schuldenlast en de risico’s daarvan
  – niets over LTV en overcreditering
  – niets over de kwalijke rol van de bank en bankenlobby (spaar/leven/aflossingsvrij)
  – sterke focus op “de prijzen moeten stijgen want dat is goed”

  Maar goed, toch een beginnetje

 73. Dirk says:

  Voerman: Generaliseren is niet goed

  Mee eens 😉

  Voerman: inmiddels verworden tot een getto met allerlei soorten tuig. Hennepkwekerijen, stroomaftap, schietpartijen, brandstichting ennoemmaarop. Huen te koop voor 120.000 E.

  120K betalen voor die ellende, is nog geen één euro waard om daar tussen te moeten zitten (kom er maar in NVM! :)).
  Verder niets bijzonders hier, de meisjes worden dood in het bos opgerold in tapijten terug gevonden als er binnen een relatie de spanningen weer eens te hoog opgelopen zijn.
  dr zal wel weer aan het lachen zijn, sorry dr, kon het even niet laten 😉 ik kan het me eigenlijk ook wel voorstellen als een buitenstaander deze dingen leest… kan niet waar zijn! moet wel een grapje zijn!

  Voerman: Excuses voor de tiepfouten.

  Geen probleem, ik kan het volgen 😉

  Voerman: Toetenbord schoonmaken en kijken of er komt te staan wat Voerman indrukt! 🙂

  Blame it on the Computer Keyboard 🙂

 74. Keesje says:

  Stoelgang: Maar Snorkel, het herstel naar een normaal prijsniveau voor woningen IS toch al jaren ingezet? De trend is dalend en blijft dat ook nog een hele tijd. Vergeet niet dat het systeem onder zijn eigen gewicht aan het bezwijken is, die beweging is niet zomaar om te keren.

  Het volgende baseer is niet op feiten maar je moet als woningbezitter volgens mij op je tellen passen als bepaalde partijen roepen dat de rente ‘blijvend’ laag is. Ook moet je oppassen als de politiek het tot haar belang maakt om de prijzen op te pompen en het ‘herstel’ op die manier vorm te geven, want dan
  kan je je geld beter naar het casino brengen.

  Voorspelling: er gaan politici ‘ontstaan’ die slimmer zullen worden gevonden dan de huidige papegaaienkliek die er nu zit en die zullen beweren dat goedkoop wonen een deugd is voor een land (naar Duits voorbeeld) en die daarvoor beloond zullen worden. Dat duurt nog even, maar komt eraan. In hun kielzog zullen ook woningmarkt’deskundigen’ datzelfde roepen op het staatsjournaal

  Ik ben het helemaal met jou eens. In Thailand doen ze iets dergelijks tegen buitenlanders: grond moet altijd van een Thai blijven, mag Nooit op naam van een buitenlander. Hoe het nu gaat bijv in Amerika met opgekochte huizen door grote partijen die ze tegen zoveel mogelijk verhuren en waarvan de verhuur weer als huurderspakketten verkocht worden om mee te gokken op de beurs moet gewoon niet mogen met huizen!! Ik hoop van harte dat zoiets niet gaande is in Nederland.

 75. Keesje says:

  Dirk: Niets is er opgelost, de beurs gaat zakken naar de 150

  Eens. GrootGeldBezitters hebben nu gewoon even niet iets anders om hun geld in te stoppen, de waarde in beursaandelen en andere (gok) producten staat tot geen enkele verhouding meer tot de onderliggende waarde van de bedrijven. Die aandelen zijn gewoon knikkers, of bloembollen uit de crash van de vorige eeuw.

 76. Dirk says:

  Apekool: Erg eenzijdig verhaal

  Mw. Baarsma doet me ook denken aan die Plasterk, die hiervoor ook best interessante dingen zei, totdat hij in de politiek kwam.

 77. Dirk says:

  Keesje: Eens. GrootGeldBezitters hebben nu gewoon even niet iets anders om hun geld in te stoppen, de waarde in beursaandelen en andere (gok) producten staat tot geen enkele verhouding meer tot de onderliggende waarde van de bedrijven. Die aandelen zijn gewoon knikkers, of bloembollen uit de crash van de vorige eeuw.

  Of zoals die Middelkoop, die wil dat iedereen z’n geld omzet in goud, nou hou je geld maar gewoon op de spaarrekening, dan heb je die groep stelers en rovers in iedergeval uitgesloten om bij je geld te kunnen komen 😉

 78. erik(trolnogimmerhier) says:

  Paniek fase is nu echt uitgebroken hier. Hard op weg om onder de 250k huizen te gaan op funda en de versnelling in te zetten verder naar beneden. De heren en dames zijn blijkbaar zeer tevreden huurders en willen dat graag blijven, want als je nu nog niet koopt dan koop je nooit meer wat. Zo blijft huren voor de heren en dames hier altijd het nieuwe kopen. Gelukkig kan iedereen zelf uit maken waar hij zijn of haar geld het liefst heen brengt.

 79. Heinz says:

  erik(trolnogimmerhier),

  Iedergeval laat ik mijn geld niet in speculatieve lucht/zeepbellen wegvloeien.

 80. Voerman says:

  Heinz: Iedergeval laat ik mijn geld niet in speculatieve lucht/zeepbellen wegvloeien.

  Heb het gevoel, dat het voor de meesten alhier niet veel meer uitmaakt.
  De koophuizen zullen echt nog wel een lange tijd prijsstabiel blijven. Als je nog erg jong bent koop je in het starterssegment, dus redelijk goedkoop en met weinig risico. Huren is dan even goed. Velen hier hebben reeds de leeftijd bereikt, dat al teveel geld weggegeven is aan huren of mislukkingen en dat kopen in het segment wat past bij hun leeftijd onbetaalbaar voor hun is of niet meer rendabel.
  Als je behoorlijk wat eigen vermogen hebt maakt het weinig uit, maar mensen die slim zat zijn om vermogen op te bouwen besteden hun tijd anders dan op dit log te acteren.
  Neemt niet weg, dat het interessant, leerzaam en onderhoudend is om hier zo nu en dan mee te keuvelen! 🙂
  De hoop op echt een nog lagere prijs voor een aantrekkelijk huis kan iedereen gevoeglijk als vervlogen beschouwen.
  Als de economie aan zou trekken gaan op termijn de prijzen omhoog. Als de economie verder neerwaarts zou gaan blijft men zitten waar men zit.
  Zal wel weinig gebeuren de komende reeksen van jaren.
  Wordt saai in woonland!

 81. Kees Z. says:

  @ 83 Vraag dat maar aan die Cyprioten/Russen, die legaal zijn bestolen van 47,5% van hun banktegoeden, voor zover boven de 100.000 Euro. Deze blauwdruk (‘template’)is inmiddels wettelijk vastgelegd voor alle toekomstige bank-reddingen. En Dijsselbloem zag dat het goed was….

 82. Adamus says:

  Keesje:
  Van dit eerder genoemde artikel schrok ik erg:

  truth-out.org/news…h-quick-scheme-again

  “Chris Martenson: Maybe this will be the year sanity returns or fundamentals matter again. Review the list of really what was driving equity prices. People say – and I say this, too; it is shorthand when we say, Oh, QE was driving it. Let’s talk about that. There are numerous components that feed in. First, there is the money that the Fed sort of shovels into the market. A bunch of that round-trips back into excess reserves; and of course it does. The Fed reached into somebody’s portfolio, say, at one of the big firms and said, I will take these .06% bills off your hands and give you money. Oh, you can park it back with me for 25 basis points; is that good? Of course banks love that. Some of that money was still leaking out.

  Secondarily, of course, with financial repression, you are getting zero on money. You have to reach for yield. All kinds of people did that in very creative ways. We had Blackstone buying up thousands of homes in Atlanta and other communities; Phoenix, yes. But we also saw private individuals doing that, too, who maybe were uncomfortable with their 401ks to the tune that at some points we saw that of total home sales, 40 to 45% of those being conducted were all cash-transaction purchases. So we had that going on.”

 83. Adamus says:

  Zal wel weinig gebeuren de komende reeksen van jaren.
  Wordt saai in woonland!

  Naar een grot verhuisd?

 84. Adamus says:

  Kees Z.:
  @ 83Vraag dat maar aan die Cyprioten/Russen, die legaal zijn bestolen van 47,5% van hun banktegoeden, voor zover boven de 100.000 Euro. Deze blauwdruk (‘template’)is inmiddels wettelijk vastgelegd voor alle toekomstige bank-reddingen. En Dijsselbloem zag dat het goed was….

  Gaat in NL niet gebeuren 🙂 tegoeden staan toch voornamelijk bij Pensioenfondsen, die zowiezo geschoren gaan worden. Bijzonder: geld is schuld en die wordt afgepakt…..
  Btw Pensioenfondsen beleggen heel veel in staatsschulden. Tsja.

 85. Voerman says:

  Adamus: Naar een grot verhuisd?

  Niet nodig.

 86. Adamus says:

  http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/3575115/2014/01/10/Hilhorst-Amsterdam-moet-bouwen-bouwen-bouwen.dhtml

  En dan de burger lastvalleen omdat er een tobbe in het schuurtje staat = overdekt zwembad. Leve het initiatief 🙂

  http://nul20.nl/sloop-woningblokken-tugelaweg-amsterdam-oost die buurt heeft wel iets met “joods” pffff

 87. Adamus says:

  Voerman: Niet nodig.

  Oké, je zit al goed.

 88. erik(trolnogimmerhier) says:

  Zeg het niet graag Voerman, maar wederom wijs gesproken.

 89. Juan Belmonte says:

  Voerman
  Als je behoorlijk wat eigen vermogen hebt maakt het weinig uit, maar mensen die slim zat zijn om vermogen op te bouwen besteden hun tijd anders dan op dit log te acteren.

  Eens voerman, u heeft ditmaal behoorlijk overtuigd.
  Het zullen vast en zeker enkel de dommen en de superrijken zijn die hier de scepter zwaaien. Andere zaken kunnen gewoonweg geen rol spelen.
  Mooie combie trouwens de dommen en de rijken 🙂

 90. Juan Belmonte says:

  Het is dan ook voor de dommen zoals Juan
  Superrijk is-i niet
  Wel handig om een aantal zaken op een rij te zetten.

  Zoals gemiddelde vraagprijs op funda
  En gemiddelde transactieprijs.

  De makelleugenaars
  Lopen in hun communicatie
  Hier niet zo mee te dwepen
  …….
  Behalve bij DAT ENE PAND
  In AMSTERDAM waarbij de transactieprijs boven de vraagprijs lag
  …..
  Ze zouden toch niet al te ver uit de pas lopen ?

  Wellicht dat de heer Drs Jeroen Smit
  Die de geldmanie bij ABN AMRO
  De onrealistische ambities en alles wat daarbij hoort
  Inzichtelijk maakte voor een breed publiek
  Hier nog eens wat aandacht aan kan besteden….

 91. eric406 says:

  Voerman: Heb het gevoel, dat het voor de meesten alhier niet veel meer uitmaakt.
  De koophuizen zullen echt nog wel een lange tijd prijsstabiel blijven. Als je nog erg jong bent koop je in het starterssegment, dus redelijk goedkoop en met weinig risico. Huren is dan even goed. Velen hier hebben reeds de leeftijd bereikt, dat al teveel geld weggegeven is aan huren of mislukkingen en dat kopen in het segment wat past bij hun leeftijd onbetaalbaar voor hun is of niet meer rendabel.
  Als je behoorlijk wat eigen vermogen hebt maakt het weinig uit, maar mensen die slim zat zijn om vermogen op te bouwen besteden hun tijd anders dan op dit log te acteren.
  Neemt niet weg, dat het interessant, leerzaam en onderhoudend is om hier zo nu en dan mee te keuvelen!
  De hoop op echt een nog lagere prijs voor een aantrekkelijk huis kan iedereen gevoeglijk als vervlogen beschouwen.
  Als de economie aan zou trekken gaan op termijn de prijzen omhoog. Als de economie verder neerwaarts zou gaan blijft men zitten waar men zit.
  Zal wel weinig gebeuren de komende reeksen van jaren.
  Wordt saai in woonland!

  Voerman denkt dat de strijd gestreden is, en laat daarom zijn ware gezicht zien.
  Ik heb altijd al een vreemd onderbuik gevoel gehad bij je geneuzel, en dat wordt nu maar weer eens bevestigd.

 92. Pietje Precies says:

  wat een socialistische propaganda weer. Een tokkiewijk blijft een tokkiewijk. Zeker als je daar koopwoningen voor een matsprijs aanbiedt. een eigen huis is gewoon wel een goed idee. Eigendom is beter dan staatsafhankelijkheid. Mensen moeten gewoon conservatiever kopen. En niet denken dat je voor 300 euro in de maand een huis kunt hebben en onderhouden.
  HRA is inderdaad prijsopdrijvend, maar vooral morrelen aan de HRA veroorzaakt dalingen. En je weet nu dat HRA aangeschoten wild is en per kabinet worden daar weer een paar procenten afgesnoept. De onbetrouwbare overheid is schuldig aan deze malaise.

 93. Steven says:

  eric406,

  Ja blijf het altijd raar vinden dat mensen maar niet willen inzien dat de prijzen echt vreselijk waren gestegen in o.a de jaren negentig en dat er gewoon de helft af kan: zie Spanje, Ierland, USA etc. In Japan ging er meer dan 70 procent af. Dus wij hebben nog even te gaan. Ook vind ik juist mensen van 40 tot 50 (ik zelf dus ook) juist mensen die zouden kunnen kopen: die hebben gespaard en verdienen genoeg.

  dat is dus volledig in tegenstelling tot Voerman:

  eric406: Als je nog erg jong bent koop je in het starterssegment,

  en

  eric406: De hoop op echt een nog lagere prijs voor een aantrekkelijk huis kan iedereen gevoeglijk als vervlogen beschouwen.

 94. Steven says:

  quotes waren uiteraard van Voerman 😉

 95. Steven says:

  Voerman,

  Wij (deze site) hebben al 5 jaar gelijk. Als de huizenprijzen nu 3 jaar stabiel blijven ben ik erg verbaasd, maar zal je dan gelijk geven… (maar dat lijkt me dus zeer onlogisch tegen die tijd)

 96. Latida says:

  azijnseikerT,

  Voerman: Heb het gevoel, dat het voor de meesten alhier niet veel meer uitmaakt.
  De koophuizen zullen echt nog wel een lange tijd prijsstabiel blijven. Als je nog erg jong bent koop je in het starterssegment, dus redelijk goedkoop en met weinig risico. Huren is dan even goed. Velen hier hebben reeds de leeftijd bereikt, dat al teveel geld weggegeven is aan huren of mislukkingen en dat kopen in het segment wat past bij hun leeftijd onbetaalbaar voor hun is of niet meer rendabel.
  Als je behoorlijk wat eigen vermogen hebt maakt het weinig uit, maar mensen die slim zat zijn om vermogen op te bouwen besteden hun tijd anders dan op dit log te acteren.
  Neemt niet weg, dat het interessant, leerzaam en onderhoudend is om hier zo nu en dan mee te keuvelen!
  De hoop op echt een nog lagere prijs voor een aantrekkelijk huis kan iedereen gevoeglijk als vervlogen beschouwen.
  Als de economie aan zou trekken gaan op termijn de prijzen omhoog. Als de economie verder neerwaarts zou gaan blijft men zitten waar men zit.
  Zal wel weinig gebeuren de komende reeksen van jaren.
  Wordt saai in woonland!

  Latida heeft het gevoel, dat het gevoel van Voerman wel eens bezijden de waarheid zou kunnen zijn.

  Weet Voerman wel wie er zoal meeleest alhier? En heeft Voerman inzicht op hunner vermogensposities? Weet Voerman zelfs de leeftijden van de mensen die hier meelezen? In hoeverre is het gevoel van Voerman gekleurd door wensdenken? Waarom marginaliseert Voerman de mogelijke invloed die dit blog wel of niet heeft, terwijl het er meer en meer op lijkt dat dit blog op heel veel punten het gelijk aan haar zijde heeft bij het duiden van ontwikkelingen op de huizenmarkt?

  Een ding is wel zeker, ongeacht de ontwikkelingen, saai zal het zeker niet worden op de huizenmarkt. Verre van dat zelfs.

  Zolas ze in het engels zeggen: “The cat is out of the bag”

  Met alle gevolgen van dien. Ik verwacht meer ontwikkelingen en bespeur geen begin van ‘rust’, wel van een steeds groter wordende onrust, of zoals Maria al zei, de aanvang van de paniekfase.

  Het besef dat men de onderwaarde zonder NHG moet oplossen, het probleem voor miljoenen om van aflossingsvrij te gaan aflossen, de WOZ bezwaarschriften, de grondafwaarderingen, het feit dat er geen schaarste is, de leegstand in het maatschappelijk vastgoed, de kantoren, de winkelstraten, de toenemende druk van de bouwsector om te moeten bouwen, het afstoten van hele straten door woningbouwverenigingen, de gedwongen verkopen, de restschuldproblematiek, de 6000 makelaars die gemiddeld nog geen twee huizen per maand verkopen, de gewenste loskoppeling van het huurwaardeforfait, de prijsontwikkeling, de ontwikkeling van het aantal transacties, de introductie van nieuwe buitenlandse partijen, de inleg van pensioenen in hypotheekaflossing, de hoeveelheid schenkingen en gemiddelde hoogte daarvan..

  Nee Beste Voerman, het jaar 2014 zal verre van saai zijn. Ik voorspel een olievlek van nieuwe inzichten en lessen die geleerd zijn, onder andere mede danzij huizenmarkt-zeepbel, waarvan de bijna profetische titel inmiddels toch wel haar meerwaarde bewezen heeft.

  Of gelooft Voerman soms toch de Telegraaf doctrine dat de Crisis op de woningmarkt nu definitief voorbij is?

  Een blik op de langjarige trend zegt dat de daling nog jarenlang gaat duren, tenzij er ineens uit het niets enorme kapitaalinjecties komen, en zelfs op dat gebied heeft de overheid nu toch echt het meeste van haar kruit verschoten, dus dit jaar zien we wat daar de resultaten van zullen zijn.

  Maar zolang de macro-economische omstandigheden niet wijzigen, bij lagere lonen, hogere werkeloosheid, duurdere leningen en minder aftrekbaarheid, wederom, zal het zeker niet saai zijn om de ontwikkelingen op de woningmarkt nauwgezet te volgen.

  Dat mede danzij jouw bijdragen, best Voerman, dus dank ook daarvoor, maar ik vind het wel spannend wat er gaat gebeuren. Dus.

 97. Magnum says:

  erik(trolnogimmerhier),

  Begrijp prima dat er mensen zijn die kopen en de plas niet langer op kunnen houden met pasgeboren opgroeiende kids maar Q4 year on year 2012 2013 is nog wel heel magertjes om van turn around te spreken

  Vooral met een heel troebel umfeld en met een waslijst aan oppoets maatregelen om de downhill glijdende trein nog een heuveltje verder te krijgen. Zie dead cat bounce hieronder

  -de markt gaat voorlopig nog om onderwater huizen heen. Oh wee als daar een oplossing voor komt en banken massaal dat soort deals gaan goedkeuren. Wat nog wel goed gaat zijn de huizen propvol met meubels uit oisterwijk die meer waar per m2 leveren voor minder €€ en waar de erfgenamen of oudere bewoners wel kunnen zakken zonder toestemming van de bank.
  – Back log van wannabee huiseigenaren die van de ‘laatste’ mogelijkheid gebruik willen maken dreigen of effectief inperken HRA, NHG, maximale hypotheek Loan to Value, 100% meetellen studieschuld etc.
  – 100k schenkingsbonus altijd doen en gaat een topper worden. Pas maar op dat ze hem niet voortijdig gaan repareren. Iedere notaris en RA en FB’er die hier voor de 3e dinsdag van 09 al pakken memo’s aan hun klanten hebben verzonden en meteen opties op flinke 2 onder een kappers hebben genomen. Altijd doen als je de fam. Zo ver kunt krijgen. Zeker ook als verzekering tegen een mogelijke haircut. Zie hierna
  – opjagen huurders met.huurverhoging
  – dalende renteopslag in afelopen Q 4
  En misschien wel de verstandigste
  – OG als verzekering tegen de mogelijke haircut die EU rekeninghouders op hun spaargeld saldo van 10-20%+ boven het hoofd hangt en als ‘eenmalige crisis’ bijdrage kunnen aftikken.

  En dan kun je ook zoiets krijgen als een Dead cat bounce http://en.wikipedia.org/wiki/Dead_cat_bounce

  Bedenk ook even wat voor bestuurlijk gekkenhuis NL gaat worden als Rutte weg is en wat voor bezuinigingsmaatregelen er dan uit de hoed van Den Haag gaat komen.

 98. Adamus says:

  Over grotbewoning gesproken. Kennen we deze al?

  http://www.bvvw.nl/

  De belangenvereniging vrij wonen

 99. Wie says:

  In Nederland staan 1,3 mln woning-leasers onder water. Bij aanhoudende prijsdaling zal dit aantal voorlopig blijven toenemen. De gemiddelde onderwaarde van de onderwater-leasers is € 50.000.

  De banken missen dus een dekking van 65 mld euro. (stijgende trend)

  De totale hypotheekschuld is in 2013 650 mld euro.

  De totale overheidsschuld is in 2013 447 mld euro. (stijgende trend)

  Het BBP is in 2013 662 mld euro. (dalende trend)

  Dus….

  10% van de hypotheekschuld heeft geen dekking.

  De totale hypotheekschuld is nu ongeveer gelijk aan het BBP maar zal in de toekomst waarschijnlijk groter zijn.

  Het structurele overheidstekort zal de overheidsschuld laten toenemen.

  Door de crisis, lastenverzwaring en bezuinigingen zal het BBP blijven dalen.

  Conclusie:

  De BV Nederland is al lang failliet. De ellende wordt naar voren geschoven. Als we nu niets doen gaan we jaren van conflicten tegemoet. Met name tussen generaties.

 100. afbetaalde huiseigenaar says:

  weer een duits ponzi scheme dat explodeert ( nr. 3 in korte tijd) nu met een fall out van 1,5 miljard..

  prokon.. windenergie met een beloofde rendite van 8%( de critici riepen al jaren.. hoe willen ze dat dan als effectief rendement binnenhalen uit hun eigen exploitatieresultaat???

  uitgegeven zijn geen aandelen ( dan heb je nl stemrecht) maar “nutscertificaten)
  een oproep van de CEO, niet je geld terug vorderen want anders zijn we op 20 januari bankrot..

  ( als je hem ziet denk je gut… is echt een Endemol big brother kandidaat, ) ik weet het is maar de buitenkant.. er zijn nog veel grotere oplichters en die lopen er piekfijn bij in pinstripes suites.

  in ieder geval stuurt het management verklaringen naar de betroffenen waar ze kunnen aankruisen:
  a: ik vorder mijn geld niet terug
  b. ik vorder mijn geld terug en door mijn niet loyale gedrag rsikeer ik dat de firma bankrot ga en daardoor mijn inleg verlies ( geen grapje.. ze lieten de verklaring met deze tekst gisteravond op de TV zien)

  tsja 8% daar zijn er een hoop ingetuind.

 101. Voerman says:

  Juan Belmonte: Het zullen vast en zeker enkel de dommen en de superrijken zijn die hier de scepter zwaaien. Andere zaken kunnen gewoonweg geen rol spelen.
  Mooie combie trouwens de dommen en de rijken

  Niet alleen rijken en dommen. ! 🙂 Zie volgend tekstblokje.
  Het is hier gewoon gezellig als je weet wat van je verwacht wordt en jezelf aan mores houdt!

  Voerman: Neemt niet weg, dat het interessant, leerzaam en onderhoudend is om hier zo nu en dan mee te keuvelen!

  En wie zichzelf niet altijd aan de mores houdt, bezorgt de trouwe meeprater een gevoel van wantrouwen en buikpijn! 🙂

  eric406: Voerman denkt dat de strijd gestreden is, en laat daarom zijn ware gezicht zien.
  Ik heb altijd al een vreemd onderbuik gevoel gehad bij je geneuzel, en dat wordt nu maar weer eens bevestigd.

  Voerman neemt niet deel aan de strijd, kijkt alleen maar een betje rond en pikt nu en dan een graantje wijsheid.

 102. Wie says:

  Wie:
  In Nederland staan 1,3 mln woning-leasers onder water. Bij aanhoudende prijsdaling zal dit aantal voorlopig blijven toenemen. De gemiddelde onderwaarde van de onderwater-leasers is € 50.000.

  De banken missen dus een dekking van 65 mld euro. (stijgende trend)

  De totale hypotheekschuld is in 2013 650 mld euro.

  De totale overheidsschuld is in 2013 447 mld euro. (stijgende trend)

  Het BBP is in 2013 662 mld euro. (dalende trend)

  Dus….

  10% van de hypotheekschuld heeft geen dekking.

  De totale hypotheekschuld is nu ongeveer gelijk aan het BBP maar zal in de toekomst waarschijnlijk groter zijn.

  Het structurele overheidstekort zal de overheidsschuld laten toenemen.

  Door de crisis, lastenverzwaring en bezuinigingen zal het BBP blijven dalen.

  Conclusie:

  De BV Nederland is al lang failliet. De ellende wordt naar voren geschoven. Als we nu niets doen gaan we jaren van conflicten tegemoet. Met name tussen generaties.

  Maar gelukkig heeft de CEO van de BV Nederland goede ideeën:

  1) Als de HRA nu niet bestond zou hij hem zelf invoeren.

  2) Koop nu die auto en koop nu dat huis.

  Ga zo door meneer Rutte.

 103. Juan Belmonte says:

  Voerman,

  Excuses Voerman, het zal de interpretatie van Juan zijn waarbij zij, Juan en u elkaar niet begrepen.

  Juan vind het overigens helemaal niet erg om voor dom of voor arm uitgemaakt te worden:
  Não É Desgraça Ser Pobre

  letras.mus.br/amalia-rodrigues/230946/

 104. Juan Belmonte says:

  Steven: en waarom start het sullige filmpje steeds als ik de pagina refresh?

  Idd admin wilt u de auto-start van de film ongedaan maken ?

  Juan vind het ook goed dat andere media (eindelijk) nu eens een keer
  de MENING van het NOS Journaal aan de kaak stelt
  echter da’s vrij indringend, die film start na iedere post (komt-i zo weer)…

 105. mafketel says:

  Adamus: Naar een grot verhuisd?

  Daar heb ik nou net zo’n zin an, maar het mag niet 😉 …….

  Stoelgang: Er is alleen een tijdelijk houdbare kunstmatige tussenfase ontstaan in het oog van de financiële storm

  Thankxx mooi gezegd :-), het wachten is op de volgende storm-fase duzzzzzzz, ……. maar er komen natuurlijk OOK verkiezingen aan ……….

  Vraag een politicus waar dit jaar de prioriteit ligt, en dan is het antwoord ‘verkiezingen’ ………. voor de rest is ‘a Conspiracy of Silence’ ( daar lust dit land wel pap van ) …….. voor het kiezen van nieuwe NARREN 😉 …….

 106. mafketel says:

  Wie: De totale hypotheekschuld is in 2013 650 mld euro.

  Dat zijn Dollars 🙂 in euro’s 600

 107. mafketel says:

  Ondertussen in Utrecht.

  ‘Het grote afboeken’ op de kantorenmarkt wil niemand want wie draait er voor de kosten op ?

  http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1118360/gemeenten-tegen-verbod-bouw-nieuwe-kantoren.html

  Eerst de pensioenpotten nu de gasgelden en dan is alles op ……….

 108. Voerman says:

  Adamus: De belangenvereniging vrij wonen
  Hoeveel zou zo’n campingbouwkeetje in de verkoop op gaan brengen, als vrije bewoning toegestaan wordt?
  Haha, dan is het grote geld voor de campingexploitanten en de vaste campinggasten. Zou eigenlijk moeten heten “kampeer je rijk”.

  Voordeel zou zijn, dat dan de sociale woningbouw uitsluitend nog nodig is voor arbeidsmigranten, vluchtelingen en goudzoekers. (is al een beetje veel zo!)

 109. lorenzo says:

  Dirk: Eigenlijk snap ik van makelaars (NVM, VEH) e.d. niet eens waarom ze dit willen, kennelijk willen ze werkloos worden, zou me niks verbazen van dat werkschuwe tuig

  Nou ja , op zijn minst een kwalificatie . Zegt veel over de boodschapper . Maar heb je weleens nagedacht waarom het zo langzaam gaat , afgezien van de door jouw genoemde doelgroep ? Er is namelijk meer.

 110. lorenzo says:

  Juan Belmonte: lorenzo:
  Laten we aan het werk gaan .

  Hoewel stierenvechter lokale op zaterdag werken
  Zat Juan meer te denken aan die wijntjes die u zo vaak op deze blog aanprijst

  Mede mogelijk door het aanwezig zijn op blogs en forums tot een minimum te beperken .

 111. Voerman says:

  Juan Belmonte: Não É Desgraça Ser Pobre

  Inderdaad, waarde Juan!
  Arm zijn is geen schande!
  Dom zijn evenwel ook niet. 🙂

  De armen en de dommen hebben iets gemeenschappelijks, namelijk een indringend gebrek aan iets.
  De een heeft niet voldoende geld en de ander niet voldoende hersenen.

  In beide gevallen word je gemeden als de ratten.
  Vandaar, dat armen, dommen en ratten steeds in elkaars nabijheid zijn.

  Kijk maar eens rond in die buurten die veelvuldig door onze geit beschreven worden.

  Juan en Voerman bijvoorbeeld, zul je daar niet vinden! 🙂

 112. Keesje says:

  Magnum,

  Je hebt het over de mogelijke spaargeldhaircut. Maar zullen ze dat alleen van spaarrekeningen doen, of ook van afbetaalde huizen? Lijkt me raar dat iemand met afbetaald huis van 500.000 daarover niets hoeft te betalen en iemand met een verkocht huis in een huurhuis met 200.000 op de bank wel moet betalen….zelfde met mensen die veel aandelen hebben, of ook het afgeloste spaarhypotheekgedeelte……waar zullen ze wel of niet aan komen?

 113. Keesje says:

  Voerman,

  Ratten heb je overal, als er maar eten is 😉

 114. Keesje says:

  Dirk:
  Wat men nog niet meeneemt in het plaatje is de moeheid, vertrouwen komt wel weer goed, hoewel ik daar ook zelfs nog een hard hoofd in heb vanwege de traagheid van de correctie.
  Eigenlijk snap ik van makelaars (NVM, VEH) e.d. niet eens waarom ze dit willen, kennelijk willen ze werkloos worden, zou me niks verbazen van dat werkschuwe tuig

  Moeheid gaat namelijk nog een veel groter probleem worden voor de woningmarkt, mensen die moe zijn geworden van de woningmarkt, zullen NOOIT meer een huis kopen.

  Waar, moeheid is bij ons ook toegeslagen. Kinderen worden 6,7,8 en dan denk je: over een paar jaar is het nog maar een paar jaar en dan is dat grotere huis helemaal niet meer nodig, dan gaan ze studeren…!

 115. Dirk says:

  Pietje Precies: HRA is inderdaad prijsopdrijvend, maar vooral morrelen aan de HRA veroorzaakt dalingen. En je weet nu dat HRA aangeschoten wild is en per kabinet worden daar weer een paar procenten afgesnoept. De onbetrouwbare overheid is schuldig aan deze malaise.

  Degene die nog leven en zich aan deze corruptie schandalen schuldig hebben gemaakt, zouden veroordeeld moeten worden zelfs.
  Je kunt er gewoon niet onderuit, dat dit corruptie in der tijd is geweest.

  Steven: Ook vind ik juist mensen van 40 tot 50 (ik zelf dus ook) juist mensen die zouden kunnen kopen: die hebben gespaard en verdienen genoeg.

  En als je nog langer dus wacht met de komende vorse prijsdalingen in het vooruitzicht, heb je niet eens meer een hypotheek nodig 😉

  Latida: het feit dat er geen schaarste is

  Het kon zelfs nog wel eens gaan gebeuren dat twee of drie stelletjes in één huis gaan wonen, gezien de komst van al die Bulgaren en Roemenen en dan voornamelijk de Roma’s, gaan inbraak golven de pan uitspatten (hiermee zeg ik dus niet dat alle Bulgaren en Roemenen zo zijn natuurlijk), het zal zelfs veiliger gaan worden om met meerderen in één woning te gaan wonen, er zal dan alijd wel iemand thuis zijn waardoor er bij de oudjes ernaast wel ingebroken gaat worden, niet leuk maar wel 100% de waarheid 😉

  Die zekerheid van de woningmarkt is omgeslagen in een complete hell, dat zelfs het leven van zwiebertje er nog rozenkleur en manenschijn bij is vergeleken 😉

  Wie: De BV Nederland is al lang failliet

  Maak er maar terminaal failliet van 😉

 116. Voerman says:

  Keesje: Ratten heb je overal, als er maar eten is

  Als je de rommel netjes opruimt zie je geen rat!
  Dommen en armen ruimen hun rommel niet op.

 117. Voerman says:

  Dirk: vorse

  De “f” zit een rijtje hoger op je keyboard, Dirk.
  🙂

 118. Latida says:

  erik(trolnogimmerhier),

  Wie: Maar gelukkig heeft de CEO van de BV Nederland goede ideeën:

  1) Als de HRA nu niet bestond zou hij hem zelf invoeren.

  2) Koop nu die auto en koop nu dat huis.

  Ga zo door meneer Rutte.

  Een beter bewijs dat de HRA een subsidie voor vermogenden is, is er niet. Dat is ook de reden dat deze nog bestaat.

  Bij afschaffing dient er namelijk over de hele breedte de belastingdruk te worden verlaagd omdat anders iedereen in de problemen komt en de politici gelyncht worden. Maar het is nog Steeds de olifant in de kamer.

  Deze regering heeft een begin gemaakt om deze af te bouwen het volgende kabinet mag er een schepje bovenop doen. Wat ze niet vertellen. De HRA is een doorn in het oog van de internationale gemeenschap want de onvermijdelijke afschaffing ervan betekent onherroepelijk dalende prijzen en maakt prijsstijgingen simpelweg niet mogelijk.

  Alle andere maatregelen zijn water naar de zee dragen om de LTV omlaag te krijgen.

  Ga maar na, pensioenen, schenkingen, lineair en annutair, off-balance startersleningen, hoge huren.

  En tegelijkertijd wordt de HRA ook verder afgebouwd, en moeten we daar de gevolgen nog van zien. Beperking tot 30 jaar aftrek, beperking aflossingvrij, beperking bij oversluiten, half procentje eraf per jaar etc. Etc.

  De HRA is er over 8-10 jaar gewoon helemaal niet meer, ook niet 38%.

  Alleen in Griekenland hebben ze nog hypotheekaftrek in Europa, dus er is een goede reden waarom Dijsselbloem nu een belangrijke baan heeft in Europa, en dat doet hij nog bijzonder goed. Maar zijn opvolger zal wel iets hardere eisen aan nederland gaan stellen, dan gaan de zijden handschoentjes af.

  Ze proberen het volk in slaap te sussen, te verwarren met een scala aan daadkrachtig aandoe,de maatregelen die enkel lapmiddelen zijn, maar de echte problemen worden vooruitgeschoven omdat het niet ‘opportuun’ is om deze op te lossen.

  Of te wel, men weet dat het volk strategisch stemt en men kan vanwege electorale redenen geen open kaart spelen. Maar die HRA gaat, nee moet verdwijnen.

 119. Dirk says:

  Voerman: De “f” zit een rijtje hoger op je keyboard, Dirk.
  🙂

  En praatjes vullen geen gaatjes voerman en doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg!
  Waren dit niet de uitspraken van de babyboomers?! Vreemd dan dat de babyboomers zichzelf hier niet aan hielden en hun kinderen wel 😉

 120. lorenzo says:

  Wie: Maar gelukkig heeft de CEO van de BV Nederland goede ideeën:

  1) Als de HRA nu niet bestond zou hij hem zelf invoeren.

  Ik hoor ook niemand over de beloofde € 1000 van deze meneer.
  We hebben het te goed , zijn druk met vanmiddag de woonboulevards te bevolken en vanavond Boer zoekt Vrouw .
  Laten we vooral genieten .

  2) Koop nu die auto en koop nu dat huis.

  Ga zo door meneer Rutte.

 121. Dirk says:

  En voerman, heb je al een alarm installatie in je huis zitten, het is toch op kosten van de kinderen, lekker doen dus!

 122. lorenzo says:

  Ik hoor ook niemand over de beloofde € 1000 van deze meneer .
  We hebben het goed , zijn weer met de vakantie bezig , hebben het druk want vanmiddag massaal de woonboulevards en vanavond (weer) geen seks maar (veel interessanter) Boer zoekt Vrouw .
  Laten we blijven genieten .

 123. Juan Belmonte says:

  Voerman: Vandaar, dat armen, dommen en ratten steeds in elkaars nabijheid zijn.

  Haha,
  alsof
  ratten en rijken
  weinig met
  elkaar van doen
  zouden hebben.

  De bijnamen van Maxime Verhagen (55) zijn al niet veel vleiender. Hij wordt beschreven als geslepen, sluw en altijd uit op de macht. Oud-PvdA-Kamerlid Jacques Tichelaar noemde hem ‘een rat’ vanwege zijn onderhandelingstechnieken tijdens de formatie van 2007. “Een afspraak is een afspraak bij Maxime, maar tot er overeenstemming is, is alles geoorloofd: bluffen, met deuren slaan, dreigen met opstappen. Daardoor zijn mensen geneigd toe te geven. Dat is wat ik bedoel als ik hem een rat noem”, legde Tichelaar later uit.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3106773/2012/01/05/Verhagen-Een-politiek-dier-met-een-imagoprobleem.dhtml

  Gelukkig heeft de heer Drs Verhagen zich een mooie terreintje toegeeigend:
  – Bouwend NL
  – na de Bouwfraude (Ad Bos, Koop Tjuchem, etc)
  – rapport Kosten Koper ( de Bouwpolder)

  Een vrije interpretatie:
  http://images.retecool.com/uploads/globalriot-maxime_de_rat.jpg

  Hartstikke Arm dan die beste man
  (dom wil Juan hem niet noemen)

 124. Dirk says:

  Hoe was het met de wederopbouw van Nederland na de oorlog om te lantefanten en de Turken en de Polen het werk te laten doen?

  Ik denk dat ik mijn dagje is ga invullen met dit soort so true opmerkingen, lijkt me een goede besteding van deze zondag 😉
  Man en vrouw moet namelijk maandag weer aan de slag om de “doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg” puinzooi op te ruimen.

 125. Sven says:

  Pietje Precies:
  wat een socialistische propaganda weer. Een tokkiewijk blijft een tokkiewijk. Zeker als je daar koopwoningen voor een matsprijs aanbiedt. een eigen huis is gewoon wel een goed idee. Eigendom is beter dan staatsafhankelijkheid. Mensen moeten gewoon conservatiever kopen. En niet denken dat je voor 300 euro in de maand een huis kunt hebben en onderhouden.
  HRA is inderdaad prijsopdrijvend, maar vooral morrelen aan de HRA veroorzaakt dalingen. En je weet nu dat HRA aangeschoten wild is en per kabinet worden daar weer een paar procenten afgesnoept. De onbetrouwbare overheid is schuldig aan deze malaise.

  Wat een onzin . Alsof tokkies met een koopwoning het onderhoud ervan kunnen betalen ?
  Eigendom is voor tokkies helemaal niet beter . Daar hebben ze de middelen helemaal niet voor. Die matsprijs waar je het over hebt is dan nog lang niet matserig genoeg.

  Je bent trouwens staatsafhankelijk wanneer je afhankelijk bent van HRA om de rente op die te hoge hypotheek te kunnen blijven betalen.

  De overheid is idd onbetrouwbaar reden temeer dus om nog niet te kopen !

 126. Dirk says:

  Sven: Je bent trouwens staatsafhankelijk wanneer je afhankelijk bent van HRA

  Uitkeringstrekkers 😉

 127. Juan Belmonte says:

  Off-topic:

  Gemiddeld wordt een woning voor 207.000 euro verkocht.
  http://www.nvm.nl/actual/januari_2014/nvm_beste_kwartaal_sinds_uitbreken_crisis.aspx

  Wat was ook alweer de gemiddelde VRAAG-prijs ?

 128. Juan Belmonte says:

  Dirk: HRA = Uitkeringstrekkers

  🙂

 129. Latida says:

  Voerman: Als je de rommel netjes opruimt zie je geen rat!
  Dommen en armen ruimen hun rommel niet op.

  Voerman af en toe zeg je echt een beetje zeer vreemde dingen. Rijkdom heeft ten eerste geen bal met geld te maken, en wat slim of dom is daar valt over te twisten. Zo zou ik ook kunnen stellen dat mensen die rijk zijn denken dat ze slim zijn, maar dat ze dat geworden zijn door rattenstreken uit te halen zullen ze nooit toegeven.

  Ware intelligentie is het vermogen dat je hebt om een gelukkig leven te leiden.
  Ware rijkdom is dat ook.

  Ware armoede is je nooit tevreden bent met wat je hebt, en altijd meer wil hebben.
  Ware domheid is vergelijken met een ander wat je hebt, en daar ongelukkig door worden.

  Ik denk niet dat arme en domme mensen toevallig allemaal in dezelfde wijken wonen. Verre van.

  Er zijn heel wat mensen die zichzelf slim vinden en zelfs vermogend zijn maar duidelijk rattenstreken en rattengedrag vertonen.

 130. Dirk says:

  Juan Belmonte: Dirk: HRA = Uitkeringstrekkers

  🙂

  Ik was toch bezig, dus deze schoot er ook even uit 😉

 131. Stoelgang: Maar Snorkel, het herstel naar een normaal prijsniveau voor woningen IS toch al jaren ingezet?

  Eens. Vandaar dat ik het ook tussen quotejes heb gezet 😉 Van mij mag de markt nog langer op dezelfde weg doorherstellen naar een betaalbaar prijsniveau!

 132. Dirk says:

  http://stopdebankiers.nl/forum/viewtopic.php?f=27&t=5

  Het houdt niet op met de woningmarkt 🙂

 133. Pietje Precies: De onbetrouwbare overheid is schuldig aan deze malaise.

  Welke malaise? Het gaat juist PRIMA! Huizen worden betaalbaarder en de verkoopaantallen stijgen (langzaam). Kom op, een beetje positiviteit Pietje Precies 😉

 134. Dirk says:

  Pesentator Jeroen Smit brengt eigenlijk alleen maar weer meer angst… “zouden mensen in de toekomst nog eigenlijk wel een huis kunnen kopen?”, terwijl hij eigenlijk met andere woorden zegt en zijn eigen angst uitspreekt, “zal ik mijn huis nog in de toekomst kunnen verkopen?”

 135. erik(trolnogimmerhier) says:

  Latida, je blijft hameren op de langjarige trend. Deze kan je best los laten. De laatste jaren werken vrouwen gewoon mee en dat zal zo blijven. Hierdoor zijn de huizenprijzen gestegen en dit gaat er niet uit.

 136. Tsjaa.. says:

  Steven:
  eric406,

  Ja blijf het altijd raar vinden dat mensen maar niet willen inzien dat de prijzen echt vreselijk waren gestegen in o.a de jaren negentig en dat er gewoon de helft af kan: zie Spanje, Ierland, USA etc. In Japan ging er meer dan 70 procent af. Dus wij hebben nog even te gaan. Ook vind ik juist mensen van 40 tot 50 (ik zelf dus ook) juist mensen die zouden kunnen kopen: die hebben gespaard en verdienen genoeg.

  Steven je hebt gelijk, de prijzen waren belachelijk gestegen en zouden eigenlijk nog lager moeten. Van de prijzen is sinds 2008 zo’n 20% nominaal en 5 jaar inflatie a 2% en de overdrachtsbelasting van 4% afgegaan, dus woningen zijn grofweg zo’n 35% reëel gedaald. Tweeverdieners zorgen toch voor een hogere hypotheek en de hypotheekrenteaftrek heeft gewoon een effect op de huizenprijzen. Het zou best kunnen dat de economie aantrekt (alhoewel de rentestand ongezond laag blijft), alleen de huizenprijzen niet. Dan heb je bijvoorbeeld 5 jaar te maken met een inflatie van 3% en geen of 1% nominale prijsdaling, waardoor de prijzen nog eens reëel met 15%-20% dalen en dan zijn over 5 jaar de woningprijzen 50-55% gedaald ten opzichte van 2008. De prijzen zullen niet spectaculair gaan stijgen, maar de prijzen gaan nominaal ook niet spectaculair dalen. Dat is echter wel uitgaande van de huidige omstandigheden. Dat betekent dus geen sterk stijgende rentelasten (maar dat gebeurt alleen met sterk stijgende inflatie, waardoor de reëele waarde van woningen ook weer snel daalt) of een verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek(maar ik geloof dat ze daar ook niet iets aan gaan doen).

  Al met al vind ik persoonlijk de timing van zulke berichten zeer opvallend. Ik heb de NPO de afgelopen jaren zelden gehoord over de te hoge prijzen, maar nu de boel lijkt te stabiliseren komen ze met programma’s. Vervolgens gaan Hukker&Co roepen dat het nog jaren slecht blijft en veel te vroeg is om te spreken van een herstel. En dat is voor mij een signaal om wantrouwend te worden. Nog sterker, dan begin ik te denken dat het tijd wordt om te kopen. En dan niet kopen om rijk te worden, maar kopen, omdat het op de lange termijn voordeliger is dan huren, want vrije sector huur is gewoon ontzettend duur.

  Ik hoef niet te wonen in een verschrikkelijk groot huis, alleen maar meer onderhoud. Ik hoef geen verschrikkelijk grote tuin, alleen maar onderhoud, heb geen groene vingers en hoeveel zit ik nu eigenlijk in de tuin? Ik wil wel in een goede buurt wonen in de buurt van werkgelegenheid, want dagelijks langer dan 2 uur (heen en weer) in de auto zitten word ik erg ongelukkig van. Een tuin waar ik in de zon kan barbecuën in de buurt van een stad (wat in mijn geval de regio Amsterdam is).

  En over het verwijt dat het geld nu naar de banken gaat en niet naar de reëele economie denk ik dan, welke reëele economie? Tuurlijk, grote groepen mensen hebben het zwaar, maar voor grote groepen geldt er ook wat anders als je objectief kijkt. Die gaan het geld wat ze niet ze dan niet in hun huis hoeven te steken consumeren. Dan gaan ze 10 truitjes per jaar kopen, een fornuis van duizenden euro’s, meer vliegvakanties met het gezin en mooiere auto’s. Welke aankopen daarvan voegen nog echt waarde toe? Voor mij een computer, een televisie, een vaatwasser, wasmachine, auto, wat isolatie en dan houdt het wel op. Maar die hoef je helemaal niet zo snel te vervangen. Als je een auto koopt en een beetje onderhoudt dan kan je daar makkelijk 20 jaar mee rijden, ze zijn gewoon kwalitatief prima. Er waren in Nederland in 2013 7,9 miljoen personenauto’s en er zijn 417.000 nieuwe auto’s verkocht in de autobranche. Dat is meer dan 5% van het bestaande park, dus ik zeg: het gaat helemaal niet zo dramatisch, dit is gewoon natuurlijk verloop. Was er in 1990 1 auto per 3 inwoners, momenteel is er bijna 1 auto per 2 inwoners. http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=7374hvv&D1=2-11&D2=0&D3=a&HDR=T&STB=G2,G1&VW=T Betekenen lagere huizenprijzen dan dat iedereen boven de 18 een auto moet hebben? Moet elk bejaard echtpaar straks 2 auto’s voor de deur hebben en een oldtimer in de garage voor de leuk? Tsjaa, wat ik wil zeggen is dat ik toch een beetje meer op de lijn van Voerman zit (wie had dat gedacht) en ik me afvraag waar al dat geld dan aan besteed zou worden, want wat hebben we dan allemaal nog zo nodig?

  Wij zijn ons aan dan ook het oriënteren op een koophuis wat gefinancierd kan worden op 1 salaris (in geval van scheiding) van degene die echt vast zit aan deze regio. Een huis waar je de komende 30 jaar met je gezin in principe kan wonen. De woonlasten zullen niet zo veel lager worden, het hypotheekbedrag wordt lager door de gestegen rente, maar de maandelijkse lasten blijven hetzelfde. En aan het einde van de rit is in beide gevallen het huis van jou. Het kan mijns inziens dus best interessant zijn om nu te gaan kopen.

  Even de uitspraken van Hukker dat we de huizenprijzen van 2008 pas over 15-20 jaar zullen bereiken. De gemiddelde inflatie in Nederland was de afgelopen 20 jaar 2,2% http://dehardecijfers.wordpress.com/2013/12/03/gemiddelde-inflatie-nederland/ . Over 15 jaar betekent dat een stijging van 38,6% en over 20 jaar 54,5%. Dus stel dat we zijn voorbeeld nemen zijn voor zeg een 17 jaar en we dan weer op de prijzen uit 2008 (stijging 25%) zitten, dan zijn toch de huizenprijzen reëel nog met 14% gedaald.

 137. Stoelgang says:

  erik(trolnogimmerhier):
  Latida, je blijft hameren op de langjarige trend. Deze kan je best los laten. De laatste jaren werken vrouwen gewoon mee en dat zal zo blijven. Hierdoor zijn de huizenprijzen gestegen en dit gaat er niet uit.

  Geduld mijn beste. Zelfs katten stuiteren als ze dood neervallen. Ze stuiteren een klein beetje hoger als ze van ENORME hoogte vallen 😉

 138. Stoelgang says:

  Grappig, over trends gesproken: de overbuurman heeft zijn huis (4-tonner) al voor de derde keer te koop gezet in drie jaar 🙂

 139. Keesje says:

  Dirk:
  Pesentator Jeroen Smit brengt eigenlijk alleen maar weer meer angst… “zouden mensen in de toekomst nog eigenlijk wel een huis kunnen kopen?”, terwijl hij eigenlijk met andere woorden zegt en zijn eigen angst uitspreekt, “zal ik mijn huis nog in de toekomst kunnen verkopen?”

  Waarschijnlijk ga je dood in je huis, want de zorgindicaties worden alleen maar zorgelijk hoog om te kunnen profiteren van je eigen vrijfekomen geld. En dan nog, mag je een verzorgingshuis in, ben je waarschijnlijk geestelijk en of lichamelijk niet meer bij machte om er fijn gebruik van te maken….

 140. Keesje says:

  Stoelgang:
  Grappig, over trends gesproken: de overbuurman heeft zijn huis (4-tonner) al voor de derde keer te koop gezet in drie jaar

  En is hij gedaald in waarde of houdt hij vast aan de oude verkoopprijs?

 141. Keesje says:

  Stoelgang: Geduld mijn beste. Zelfs katten stuiteren als ze dood neervallen. Ze stuiteren een klein beetje hoger als ze van ENORME hoogte vallen

  Niet waar. Val je van 10 verdiepingen ga je letterlijk de grond in gedeeltelijk….geen grap.

 142. Latida says:

  erik(trolnogimmerhier),

  Kijk eens hier:

  http://www.nrc.nl/carriere/2012/12/11/stijging-aandeel-werkende-vrouwen-gestopt/

  en

  In Nederland heeft driekwart van de werkende vrouwen een deeltijdbaan (minder dan 35 uur per week). In de EU-15 ligt het gemiddelde op 41%

  Bij de Nederlandse dames is de rek er intussen wel uit, het aandeel werkende vrouwen neemt niet toe.

  Bovendien werken 3 van de 4 dames in deeltijd, terwijl dat in andere europese landen minder dan de helft is.

  Ik denk niet dat je daar veel groei van de betaalcapaciteit hoeft te verwachten. Omdat de kinderopvang zo duur is, en omdat de werkeloosheid toeneemt.

  Vorig jaar 93,000 meer werkelozen, 41,000 daarvan waren vrouw

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/vrouwen-en-mannen/publicaties/artikelen/archief/2009/2006-arbeidsmarkt-vv-werkl-gesl-art.htm

 143. Keesje says:

  erik(trolnogimmerhier):
  Latida, je blijft hameren op de langjarige trend. Deze kan je best los laten. De laatste jaren werken vrouwen gewoon mee en dat zal zo blijven. Hierdoor zijn de huizenprijzen gestegen en dit gaat er niet uit.

  Niet waar. Dit jaar gaat ook de arbeidskorting naar beneden. Sommige vrouwen die nu (weer) zwanger zijn zullen stoppen omdat ze zich doodschrikken van het weinige geld dat ze gaan overhouden na aftrek werkkosten zoals vervoer, kinderopvang, kleding, lunches, make-up. Een paar jaar geleden zouden ze doorwerken omdat het nog loonde……

 144. Latida says:

  erik(trolnogimmerhier):
  Latida, je blijft hameren op de langjarige trend. Deze kan je best los laten. De laatste jaren werken vrouwen gewoon mee en dat zal zo blijven. Hierdoor zijn de huizenprijzen gestegen en dit gaat er niet uit.

  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/F5DF2565-1721-40A4-BF16-FF7852AAC53D/0/emancipatiemonitor2012.pdf

  “Gehuwde of samenwonende vrouwen van 20 tot 40 jaar zonder (thuiswonende) kinderen
  werken het vaakst van alle vrouwen. In 2011 had 84% van hen een betaalde baan. Zowel
  bij jonge vrouwen als bij jonge mannen zonder kinderen is de arbeidsparticipatie tussen
  2008 en 2011 afgenomen. Bij alleenstaanden was de daling het sterkst. Dit hee ermee
  te maken dat er onder de jongeren sinds de economische crisis een groeiende tendens is
  om te kiezen voor een studie of opleiding, in plaats van de arbeidsmarkt op te gaan”

  Lees: Studieschuld

  Zit geen groei van inkomen meer in, heeft al gepiekt.

 145. Keesje says:

  Latida,

  Precies. En met de komende haircut op ww na 1 jaar naar bijstandsnivo ww uitkering zullen die ook meer geneigd zijn niet te hard te solliciteren maar de 20 maanden ww of meer even snel op re peuzelen, zeker de moeders die 3 of 4 dagen werkten en leuk verdienden.

 146. Latida says:

  http://www.cpb.nl/persbericht/3214435/lichte-groei-2014-leidt-nog-niet-tot-extra-consumptie

  – Op herstel van de arbeidsmarkt moeten we nog wachten, de werkloosheid loopt op naar 7½% in 2014
  – De consumptieve bestedingen nemen volgend jaar nog verder af. Dit is voor een belangrijk deel het doorlopende effect van dalende inkomens in 2013 en de dalende vermogens van de afgelopen jaren.
  – Naar verwachting krimpt de werkgelegenheid in de marktsector volgend jaar met ½% en bij de overheid met 1½%
  – Belangrijke factoren die bijdragen aan de stijging van de consumptieprijzen, zijn de relatief hoge huurstijging en de prijsstijging van ingevoerde consumptiegoederen en diensten

  Bovendien, door extra aflossingen en schenkingen zullen de vermogens nog verder dalen. De staatschuld loopt verder op.

  En dan nog deze publicatie:

  http://www.cpb.nl/publicatie/verdiepen-en-verhelderen-macro-economische-analyse-bij-het-cpb

  “A. Hoe komt Nederland uit de crisis? (zwaartepunt in 2014)
  Het eerste thema gaat over de middellangetermijneffecten van de huidige recessie, die wel getypeerd wordt als ‘balansrecessie’. Voor de economische ontwikkeling in de komende jaren speelt de vermogenspositie van huishoudens, bedrijven en overheid een belangrijke rol.

  Belangrijke vraag is wat de invloed hiervan is op bestedingen en investeringen. Wanneer en hoe sterk zal de economie weer aantrekken en wat is de rol van de overheid hierbij?

  Consumptie en sparen; In 2013 verricht Macro een empirische studie naar vermogensontwikkeling van huishoudens met een overzicht van de beschikbare macro-economische data en een literatuursurvey naar de (potentiële) effecten op consumptie en sparen.

  In de MEV2014 hebben we geconstateerd dat de consumptiegroei in de afgelopen jaren stelselmatig is overschat.

  Beide lijnen komen samen in een vervolgproject in 2014, een empirisch onderzoek naar consumptieve bestedingen in relatie tot vermogensvorming. Aandacht zal worden besteed aan de heterogeniteit tussen huishoudens, zoals tussen vermogenbezitters en huishoudens ‘onder water’.

  Dit project zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor de modellering van consumptie in Saffier en mogelijk wijzen op het belang van verwachtingen (vooruitkijkend gedrag) in ramingen en beleidsanalyses.

  Dalende investeringen en toekomstige groei; al sinds 2000 daalt de investeringsquote in Nederland. Dit kan het gevolg zijn van sectorale verschuivingen, van efficiënte allocatie van investeringen tussen landen, van relatieve daling van de prijs van investeringsgoederen, maar ook een teken van zwakte.

  Dit project kent drie onderdelen. Een theoretisch onderzoek naar het investeringsgedrag van bedrijven; een empirisch onderzoek naar de oorzaak van de dalende investeringsquote; en een inschatting van de consequenties voor de groei in de komende jaren.

  Herstel arbeidsmarkt; Hoe zal de arbeidsmarkt zich herstellen van het huidige hoge niveau van werkloosheid?

  Deze vraag willen we vooral empirisch benaderen. Zijn er aanwijzingen dat het dieptepunt bereikt is, zo ja, hoe snel zal het herstel daarna optreden. Met andere woorden, wat kunnen we vanuit de empirie (en empirische literatuur) zeggen over hysterese. Waar zal de arbeidsmarkt (werkloosheidsniveau) naartoe bewegen; wat is onze inschatting van de evenwichtswerkloosheid?

  Herstellen van de recessie; de recessie is diep en duurt lang.

  Vermogensposities van nagenoeg alle agenten zijn aangetast. Hoe heeft de economie zich in het verleden aangepast aan vermogensschokken?

  Hoe zal de NL-economie zich de komende jaren (decennia) gaan herstellen? Deze vraag hangt nauw samen met de vorige projecten over consumptie, investeringen en arbeidsmarkt.

  In aanvulling daarop is onderzoek nodig naar de ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit (feitelijk en structureel) en de output gap. Dit onderzoek mondt uit in een publicatie in het najaar van 2014 met scenario’s voor de groei op middellange termijn.

  Voor Nederland is zeer relevant hoe Europa uit de crisis komt. Dit project hangt daarom sterk samen met het project ‘Hoe herstelt Europa van de crisis’? ”

 147. Dirk says:

  erik(trolnogimmerhier): De laatste jaren werken vrouwen gewoon mee en dat zal zo blijven. Hierdoor zijn de huizenprijzen gestegen en dit gaat er niet uit.

  Wacht maar af totdat er alleen nog maar op één salaris een hypohteek genomen kan worden en die van de partner niet meer meegenomen wordt 🙂

 148. Maria says:

  Misschien komt het er nog ooit van:

  “Ban the Banksters!!”

  http://biflatie.nl/artikelen/rente/waarom-worden-bankiers-niet-bestraft/

 149. erik(trolnogimmerhier),

  Stel even dat “meewerkende vrouwen” tot een verhoging van 50% van de huizenkoopkracht leiden. Geen 100%, want niet elke huizenkoper heeft een werkende vrouw, vrouwen verdienen minder, werken minder, stoppen soms met werken of de relatie gaat uit. (ps, niet seksistisch bedoeld, het zijn gewoon feiten) Dus we gaan even van 50% uit. In werkelijkheid zou het minder van 50% moeten zijn, maar ik mats je. Deze trend van werkende vrouwen is begonnen (ruim) na WO2.

  Aangezien tegenwoordig ook midden en lage inkomens huizen bezitten kunnen we een verhouding gemiddelde huizenprijs versus gemiddeld inkomen uitrekenen. Als een gemiddeld huis dus X maal een gemiddeld inkomen mag kosten, dan zou dat met de werkende-vrouwen-factor meegerekend maximaal 1,5 maal X zijn. De koopkracht van de gemiddelde huizenbezitter is dus anno 2013 1,5 maal X.

  Vóór WO2 hadden we minder meeverdienende vrouwen (werken deden de vrouwen heus wel overigens! Het is een complete misvatting dat vrouwen vroeger de hele dag niks anders deden dan schoonmaken, koken en kinderen baren.). Destijds was de werkelijkheid dat alleen de rijke klasse huizen bezat. Rijke handelaren, burgemeesters, dokters, en natuurlijk de adel etc. Die rijke klasse verdient vele malen meer dan de midden en lage inkomens. Laten we even uitgaan van 2x zo veel (in werkelijkheid zal dat nog veel meer dan 2 geweest zijn, maar ik mats je). De gemiddelde koopkracht van de gemiddelde huizenkoper was dus voor de oorlog 2 maal X.

  Dus: De het evenwichtsniveau van de huizenprijzen zou GEDAALD moeten zijn tov de periode voor WO2, ondanks “werkende vrouwen”.

  Maarja, deze feiten zullen wel weer te moeilijk voor je zijn. Ik verwacht een reactie van je in de trand van; “hairkjhrh snorkeltjejkzh `sl;8q387rjhfsmn. rennen meejh makelaar “. Maar dan met spelfouten.

 150. Dirk says:

  Maria: Misschien komt het er nog ooit van:

  “Ban the Banksters!!”

  Het ergste is nog, dat als wij ze naar de gaskamers zouden brengen (zijn de gaskamers in iedergeval nog ergens goed voor geweest), we ons hiervoor nog niet eens schuldig om zouden hoeven voelen ook en er for sure een plekje voor ons in de hemel zou worden gereserveerd.

 151. bhaal says:

  Gaskamers? zij zijn ons al voor met hun fema kampen (conspiracy, maar wel waarheid dat ze er zijn)

  Dirk: Het ergste is nog, dat als wij ze naar de gaskamers zouden brengen (zijn de gaskamers in iedergeval nog ergens goed voor geweest), we ons hiervoor nog niet eens schuldig om zouden hoeven voelen ook en er for sure een plekje voor ons in de hemel zou worden gereserveerd.

 152. Voerman says:

  Gelukkig, hartstikke mesjogge soms, die lui alhier!

 153. bhaal says:

  lolletje mag ook weleens Voerman 😉

 154. Dirk says:

  bhaal: Gaskamers? zij zijn ons al voor met hun fema kampen (conspiracy, maar wel waarheid dat ze er zijn)

  De bevolking laat zichzelf vrijwillig naar de slachtbanken afvoeren.

 155. Dirk says:

  bhaal: lolletje mag ook weleens Voerman 😉

  We willen de saaiheid voor voerman even uit de weg nemen 😉

 156. Dawg says:

  Voerman: Heb het gevoel, dat het voor de meesten alhier niet veel meer uitmaakt.
  De koophuizen zullen echt nog wel een lange tijd prijsstabiel blijven. Als je nog erg jong bent koop je in het starterssegment, dus redelijk goedkoop en met weinig risico. Huren is dan even goed. Velen hier hebben reeds de leeftijd bereikt, dat al teveel geld weggegeven is aan huren of mislukkingen en dat kopen in het segment wat past bij hun leeftijd onbetaalbaar voor hun is of niet meer rendabel.
  Als je behoorlijk wat eigen vermogen hebt maakt het weinig uit, maar mensen die slim zat zijn om vermogen op te bouwen besteden hun tijd anders dan op dit log te acteren.
  Neemt niet weg, dat het interessant, leerzaam en onderhoudend is om hier zo nu en dan mee te keuvelen!
  De hoop op echt een nog lagere prijs voor een aantrekkelijk huis kan iedereen gevoeglijk als vervlogen beschouwen.
  Als de economie aan zou trekken gaan op termijn de prijzen omhoog. Als de economie verder neerwaarts zou gaan blijft men zitten waar men zit.
  Zal wel weinig gebeuren de komende reeksen van jaren.
  Wordt saai in woonland!

  Mwah, een beetje onder de gordel dit commentaar. Maar afgezien daarvan zou het ‘vastzitten’ van de huizenmarkt inderdaad tot gevolg kunnen hebben dat je een steeds grotere groep potentiele huizenkopers voor altijd kan afschrijven: men houdt het voor gezien en blijft wel huren. Is in Japan ook gaande.

 157. Voerman says:

  Dirk: We willen de saaiheid voor voerman even uit de weg nemen

  Ja, 1940-1945 was wat dat betreft een boeiende tijd.

 158. Voerman says:

  Dawg: Mwah, een beetje onder de gordel dit commentaar.

  Beide benen op de grond speelt zich inderdaad ver beneden de gordel af!
  Was overigens niet kwaad bedoeld. 🙂

 159. Dirk says:

  Voerman: Ja, 1940-1945 was wat dat betreft een boeiende tijd.

  En in deze tijd eigenlijk een beetje boel onontkoombaar met wat er van de huidige economie is overgebleven.

 160. Dirk says:

  Voerman: Beide benen op de grond speelt

  Kuch!

  Voerman: Was overigens niet kwaad bedoeld. 🙂

  Oh dan is het goed!

 161. Mr Buitenzuur says:

  Eigen woning H/eerst.
  Net als de griep.
  Paracetamol (HRA)werkt ook even.
  De pil van Drion (onderwaterhuisje)tot je eeuwigheid.

  En dan de huurders heffing die zal leiden tot DEPORTATIE Van mensen die 35% en meer van hun netto inkomen kwijt zijn aan kale huur.

  Die weten nu al dat ze niet mogen meedoen aan een eventuele opleving van de economie.

  Laat ze in Den Haag daar de gevolgen maar eens onder ogen zien.
  VVD D66 CDA PvdAaanmaningen staan zo voor een 2deling die ze niet voor/overzien.

  Hoogachtend Mr Buitenzuur.

 162. Nico de Geit says:

  Keesje: Niet waar. Dit jaar gaat ook de arbeidskorting naar beneden.Sommige vrouwen die nu (weer) zwanger zijn zullen stoppen omdat ze zich doodschrikken van het weinige geld dat ze gaan overhouden na aftrek werkkosten zoals vervoer, kinderopvang, kleding, lunches, make-up. Een paar jaar geleden zouden ze doorwerken omdat het nog loonde……

  Je vergeet de borstvoeding. Die blikken nepmelk zijn erg prijzig en omdat ze er cafeïne en taurine instoppen komt het kind er niet meer vanaf.

 163. Nico de Geit says:

  Winkelleegstand verder omhoog in 2013

  Volgens de informatieleverancier levert de damesmodebranche de meeste lege panden aan, maar vult die ook weer de meeste winkels in. Andere sectoren die voor veel leegstand zorgden, waren videotheken, softwarewinkels en reisbureaus. Volgens Locatus zijn de regionale verschillen sterk. De leegstand is het hoogst in Zuid-Limburg, Delfzijl en omgeving en Oost-Groningen. In de regio Groot-Amsterdam ligt de leegstand ruim drie keer zo laag. Verder blijkt dat in 2013 voor het eerst deze eeuw een einde is gekomen aan de groei van het aantal winkelmeters.

  http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/corio/22203311/__Winkelleegstand_verder_omhoog_in_2013__.html

  Bestellen via internet komt ook meer voor natuurlijk.

 164. Nico de Geit says:

  Begint het filmpje weer. Zorgt wel voor veel ‘hits’.

 165. Adamus says:

  Voerman: Ja, 1940-1945 was wat dat betreft een boeiende tijd.

  Yep 1944 bretton woods 🙂

 166. Keesje says:

  Nico de Geit: Je vergeet de borstvoeding. Die blikken nepmelk zijn erg prijzig en omdat ze er cafeïne en taurine instoppen komt het kind er niet meer vanaf.

  Nepmelk duur? Weet je wat opvoeden kost, hobbies, kleding, vakantie enne…zwemles 😉

 167. Dirk says:

  Keesje: Weet je wat opvoeden kost, hobbies, kleding, vakantie enne…zwemles 😉

  Huidige ouders moeten eerst sparen voor de luiers voordat ze kinderen nemen.
  Dat andere wat opa en oma voor ze geintroduceerd hebben in Nederland… nou laat maar, ik maak het anders te bont voor vandaag 🙂

 168. Dirk says:

  Nico de Geit: Bestellen via internet komt ook meer voor natuurlijk.

  Dicht bij de winkels is een term die makelaars binnenkort ook kunnen laten vallen 🙂

  De EU vlag wordt trouwens al verbrand door de Grieken…
  http://freedombytes.info/2014/?p=249

 169. tufkaj says:

  Zeau. Peter toch karakteristiek vast weten te leggen, nietwaar?

 170. Nico de Geit says:

  Keesje: Weet je wat opvoeden kost, hobbies, kleding, vakantie enne…zwemles

  Opvoeden is gratis
  Hobbies kunnen gratis zijn
  Kleding staat voor weinig op Marktplaats
  Vakantie kan ook voor weinig
  Zwemles kan gratis

  Kinderen tot 18 jaar zijn gratis verzekerd voor ziektekosten en ook school(plicht) kost vrijwel geen geld voor de ouders of het kind.

 171. Nico de Geit says:

  De NIBUD site maar eens doorgespit, op zoek naar wat een passende huurpijs is voor een verarmde Geit.

  ‘Een eigen huis – Voordelen – U bouwt vermogen op.’

  http://www.nibud.nl/uitgaven/wonen/kopen-of-huren.html

  Hopeloos die lui. Wel een heel verhaal over ‘een huis kopen’ maar ik kan er niets vinden over ‘een huis huren’ en wat een passende huurprijs is. Ik zat zelf te denken aan 5 tot 10% van het minimumloon voor een eenvoudige woning.

  —————————-

  Ik heb al een zelfbouwhuis in gedachten. Kosten: ca. 30.000 euro. Kavel om op te bouwen in Nederland, ca. 250.000 euro. Laat dus maar.

 172. erik(trolnogimmerhier) says:

  Snorkelmans: Kijk ook even naar de inkomens ontwikkelingen van de lage en middeninkomens sinds WOII en ik zou zeggen, rennen naar die makelaars!

 173. tufkaj says:

  Nico de Geit: Hopeloos die lui. Wel een heel verhaal over ‘een huis kopen’ maar ik kan er niets vinden over ‘een huis huren’ en wat een passende huurprijs is. Ik zat zelf te denken aan 5 tot 10% van het minimumloon voor een eenvoudige woning.

  Ben ik niet met je eens. Ik denk dat er best een boel integere mensen zitten, maar dat ze een speelbal zijn van de politiek. Ook over huur heeft men informatie:
  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/wp-content/uploads/betaalbare_huur.png

  Mooie visualisatie ook hoe subsidies je tegenwerken als je aan het modale wilt ontstijgen.

 174. Dirk says:

  erik(trolnogimmerhier): rennen naar die makelaars!

  Zolang Leland Gaunt bezig is binnen de huizenmarkt met het muziekje Marina op de achtergrond, gaat er nog heel wat treurnis komen! 🙂

  http://www.youtube.com/channel/UCkyqb6yNWiXopp-aq7Vn7YQ?v=avvG2hCFvv8

 175. Dirk says:

  Hier de betere versie van Schubert 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=2bosouX_d8Y

 176. tufkaj says:

  Al een tijdje ll niet meer gezien of ligt dat aan mij?

 177. Dirk says:

  Rubbing hands! 🙂

 178. Maria says:

  tufkaj:
  Al een tijdje ll niet meer gezien of ligt dat aan mij?

  Heeft zichzelf omgedoopt naar Mafketel, te lezen vooral in de vroege ochtenduren, ik kijk er iedere dag naar uit!

 179. eric406 says:

  Maria: Heeft zichzelf omgedoopt naar Mafketel, te lezen vooral in de vroege ochtenduren, ik kijk er iedere dag naar uit!

  Zeker, dan ben je weer helemaal bij.

 180. ps says:

  Dirk,

  “…gaat er nog heel wat treurnis komen!”?
  Niet als je geen overprijsde woning koopt.

  “Rennen naar die makelaars”?
  Ha ha ha ha, laat die trollen maar gaan hollen:
  http://www.youtube.com/watch?v=ci9DbTn6b9E

 181. ps says:

  tufkaj:
  Al een tijdje ll niet meer gezien of ligt dat aan mij?

  Hopelijk heeft (mafkete)ll niet de benen genomen:
  http://westerwoldegroen.nl/cartoon-nederlands-dagblad-over-gaswinning/
  😉

 182. Dirk says:

  ps: Ha ha ha ha, laat die trollen maar gaan hollen:
  http://www.youtube.com/watch?v=ci9DbTn6b9E

  haha alweer Rubbing Hands! 🙂

 183. tufkaj says:

  eric406: Zeker, dan ben je weer helemaal bij.

  Psies, groot arsenaal goede llinkjes alltijd 🙂

  Alleen check ik ‘s ochtends alleen mijn twittertimeline helaas.

 184. Dirk says:

  Maria: Heeft zichzelf omgedoopt naar Mafketel, te lezen vooral in de vroege ochtenduren, ik kijk er iedere dag naar uit!

  komt in alle gedaantes terug 🙂

  Het was me weer een waar genoegen mensen, maar moet echt me bedje weer opzoeken, erg vroeg op morgen.

 185. Nico de Geit says:

  tufkaj: Ben ik niet met je eens. Ik denk dat er best een boel integere mensen zitten, maar dat ze een speelbal zijn van de politiek. Ook over huur heeft men informatie:
  woningmarktcijfers…/betaalbare_huur.png

  Mooie visualisatie ook hoe subsidies je tegenwerken als je aan het modale wilt ontstijgen.

  Jammer dat ze bij een inkomen van 19k beginnen, een stel tweeverdieners zonder kinderen en een flat. Een flat van 375 euro per maand? Ik denk niet dat die er zijn. Hier niet in ieder geval. En dan ook nog met energielabel A.

  Laten we eens uitgaan van een alleenstaande ouder of alleenverdiener, met twee of drie kinderen, met een inkomen van ongeveer 12k, maar met vermogen. Waar moet zo iemand wonen? En wat is een passende huur?

 186. Nico de Geit says:

  tufkaj: Ben ik niet met je eens. Ik denk dat er best een boel integere mensen zitten, maar dat ze een speelbal zijn van de politiek.

  Ze schrijven:

  ‘Een eigen huis – Voordelen – U bouwt vermogen op.’

  Dat is ronduit misleidend.

 187. Steven says:

  tufkaj,

  Ja Peter is zeker geen Einstein.. Hij zit weer eens te bedenken wat ie nou weer moet brabbelen. In tegenstelling tot…

  https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTjIfU392NvJVrG-Rxzz-SIzmdsVnEWeKPOElu8tTl987vWrTKwDw

 188. Voerman says:

  Nico de Geit: Waar moet zo iemand wonen?

  Bij moeders of het leger des heils.

 189. mafketel says:

  Gisteren er eentje ontmoet, een vermogensbeheerder bij een grote bank, zal wel goed zijn in zijn vak, maar verder dan DAT reikt zijn kennis ook niet ……. gefragmenteerd talent ……… hij kende zelfs de naam Lex Hoogduin niet, kennis over de oekoenomie schijnt weer aan andere gefragmenteerden te liggen ……… er is géén totaal overzicht …….. en dat gaat ons nu nekken ………

  Ondertussen in de NL Waarom worden bankiers in de NL niet bestraft ? http://biflatie.nl/artikelen/rente/waarom-worden-bankiers-niet-bestraft/

 190. Latida says:

  Nico de Geit: Jammer dat ze bij een inkomen van 19k beginnen, een stel tweeverdieners zonder kinderen en een flat. Een flat van 375 euro per maand? Ik denk niet dat die er zijn. Hier niet in ieder geval. En dan ook nog met energielabel A.

  Laten we eens uitgaan van een alleenstaande ouder of alleenverdiener, met twee of drie kinderen, met een inkomen van ongeveer 12k, maar met vermogen. Waar moet zo iemand wonen? En wat is een passende huur?

  Zolang iemand vermogen heeft, en een heel laag inkomen, moet je eerst je vermogen ‘opeten’ voordat de overheid je op welk front dan ook gaat helpen. Je zult dan aangewezen zijn op de brije huurmarkt ben ik bang.

  Je zou kunnen proberen om bij de gemeente te vragen of je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning en huurtoeslag gebaseerd op het lage inkomen, maar als ze vragen of je spaargeld hebt en het antwoord is ja willen ze weten hoeveel dan. Als dat dan meer is dan 21,000 zullen ze warschijnlijk zeggen dat ze niets voor je kunnen doen. Kan het mis hebben natuurlijk.

 191. Latida says:

  mafketel:
  Gisteren er eentje ontmoet, een vermogensbeheerder bij een grote bank, zal wel goed zijn in zijn vak, maar verder dan DAT reikt zijn kennis ook niet ……. gefragmenteerd talent ……… hij kende zelfs de naam Lex Hoogduin niet, kennis over de oekoenomie schijnt weer aan andere gefragmenteerden te liggen ……… er is géén totaal overzicht …….. en dat gaat ons nu nekken ………

  Ondertussen in de NL Waarom worden bankiers in de NL niet bestraft ?biflatie.nl/artike…kiers-niet-bestraft/

  Ik heb enkele vrienden die op redelijk hoge posities bij banken werkzaam zijn. Aardige jongens, daar is niets mis mee. Maar ze zijn doorgaans een kei in het elders neerleggen van verantwoordelijkheid, of om mensen op hun verantwoordelijkheid te wijzen zonder dat die van hen ter sprake komt..

  Dat zie je nu ook bij de restschulden. En dat ze toch echt zelf te hoge risico’s hebben genomen. In de VS kun je in vele staten de sleutel gewoon inleveren, maar in Nederland kan dat blijkbaar niet.

  Je zou echter ook kunnen bedenken dat niemand een pistool tegen het hoofd van de bankier heeft gezet om veel te hoge leningen af te sluiten, maar aansprakelijkheid daarvoor wordt niet aanvaard.

  Moet toch een heerlijk vak zijn waar je met andermans geld mag speculeren zonder zelf enig risico te lopen..

 192. mafketel says:

  Geen Stijl over de grondspeculatie 🙂 en dit is pas een beginnetje 🙂 de andere helft ( 5 miljard ) moet ook nog worden afgeschreven ……….

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/01/gemeenten_vergokken_miljarden.html

 193. Adamus says:

  mafketel:
  Gisteren er eentje ontmoet, een vermogensbeheerder bij een grote bank, zal wel goed zijn in zijn vak, maar verder dan DAT reikt zijn kennis ook niet ……. gefragmenteerd talent ……… hij kende zelfs de naam Lex Hoogduin niet, kennis over de oekoenomie schijnt weer aan andere gefragmenteerden te liggen ……… er is géén totaal overzicht …….. en dat gaat ons nu nekken ………

  Ondertussen in de NL Waarom worden bankiers in de NL niet bestraft ?biflatie.nl/artike…kiers-niet-bestraft/

  Gaan we ook JPM/GS/DB c.s. via hun NL’se vestigingen aanpakken?
  Zelf merk ik niets van “anti europa”. Wel dat er hier aan de grens in Dlnd getankt wordt en men het irritant vindt dat er Maut-plannen zijn.

 194. Adamus says:

  Nico de Geit: Ze schrijven:

  ‘Een eigen huis – Voordelen – U bouwt vermogen op.’

  Dat is ronduit misleidend.

  Tufkaj. Integer gefragmenteerd wordt hierboven geschreven. Daar gaan we de oorlog mee winnen.

 195. mafketel says:

  mafketel: de andere helft ( 5 miljard ) moet ook nog worden afgeschreven ……….

  ‘Voor alle gemeenten gezamenlijk is het geïnvesteerde vermogen in
  grondposities gestegen tot 12 miljard. Tegenover deze investering moeten in de toekomst inkomsten
  uit grondexploitatie komen te staan, hetgeen door de crisis onzeker is geworden’ persbericht VNG en VROM

  https://www.provincie-utrecht.nl/publish/library/1082/persbericht_vng_en_vrom_gezond_grondbeleid_vereist_innovatieve_aanpak.pdf

 196. mafketel says:

  Wat me opvalt 😉 NL heeft iets speciaals met het cijfer 12 http://www.wrestlingheads.com/wp-content/uploads/2013/12/12.png

  12 miljard gasgelden Provincies
  12 miljard kale huuropbrengsten WC
  12 miljard HRA
  12 miljard speculatie gronden gemeenten

 197. Nico de Geit says:

  Latida: Zolang iemand vermogen heeft, en een heel laag inkomen, moet je eerst je vermogen ‘opeten’ voordat de overheid je op welk front dan ook gaat helpen. Je zult dan aangewezen zijn op de brije huurmarkt ben ik bang.

  Je zou kunnen proberen om bij de gemeente te vragen of je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning en huurtoeslag gebaseerd op het lage inkomen, maar als ze vragen of je spaargeld hebt en het antwoord is ja willen ze weten hoeveel dan. Als dat dan meer is dan 21,000 zullen ze warschijnlijk zeggen dat ze niets voor je kunnen doen. Kan het mis hebben natuurlijk.

  Spaargeld, genoeg om een huis van te kopen. Maar dat geld is niet bestemd voor een huis maar daar moet ik van leven op mijn oude dag.

  Ik verdien geen 12k per jaar, maar stel je voor dat. Ik betaal nu 980 euro huur voor een oud niet geïsoleerd huis op een mooie locatie.

  Zelf iets bouwen, ik kan het. Iets dat 40 tot 60 jaar kan blijven staan, een eenvoudige Geitenwoning voor de rest van mijn leven. Kosten: ca. 30 tot 100k. Maar de grond is onbetaalbaar. 250k voor een kavel is heel gewoon. En over die 250k plus woning betaal je belsting. Misschien mag je helemaal geen huis bouwen van 30k.

  Als de inkomens sterk gaan dalen in Nederland dan ben ik een nog groter deel van mijn inkomen kwijt aan huur. Energie wordt naar verwachting ook flink duurder, net als levensmiddelen.

  Ik ben niet van plan om mijn spaargeld op te maken aan een te hoge huur. Als ik hier minder verdien dan de kosten van levensonderhoud en daardoor mijn spaargeld aan moet spreken dan kan ik beter over de grens gaan kijken of ik daar goedkoper uit ben.

  Veel mensen hebben nog niet in de gaten dat deze rekensom ook voor hen geldt. Mensen worden op straat gezet terwijl er woningen leeg staan.

  In socialistische landen is wonen een basisrecht en dus gratis. Blijkbaar hebben we hier een vorm van slavernij. De kraakbeweging hoor je niets meer van en verzet is er ook nauwelijks.

  Mijn motto: red jezelf.

 198. Voerman says:

  Latida: Als dat dan meer is dan 21,000 zullen ze warschijnlijk zeggen dat ze niets voor je kunnen doen.

  En terecht!
  Moet Voerman het dan betalen?

 199. Nico de Geit says:

  In Aziatische landen is het heel gewoon als je 50% van je inkomen spaart voor slechte tijden. In Nederland ben je al snel de helft van je inkomen kwijt aan woonlasten.

 200. Nico de Geit says:

  Voerman: En terecht!
  Moet Voerman het dan betalen?

  Voerman, snap nou toch eens dat het piramidespel op zijn eind loopt. Als je veel geld had willen hebben voor je woning had je op tijd moeten verkopen. Blijven zitten omdat er geen alternatieven zijn en later toch willen cashen kan niet.

  Ik ben niet verplicht om mijn spaargeld aan jou te geven. Maar ik hoor de overheid al zeggen: ‘Wie kan kopen moet ook kopen en niet in een te goedkope huurwoning blijven zitten’.

 201. Nico de Geit says:

  Misschien moet ik een plantage beginnen in Afrika. Dan laat ik negers voor me werken, maar die zijn dan wel verplicht een woning te huren. Gewoon een hut waarvoor ze de helft van hun inkomen kwijt zijn. Beter: verkoop die hut aan ze voor ongelooflijk hoge prijzen. Ze kunnen het geld bij mij lenen en ik kan de rente ieder moment aanpassen. TV-kanaal om het eigen-woning-bezit te promoten.

  Negers pikken dat niet, blanken wel.

 202. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Voerman, snap nou toch eens dat het piramidespel op zijn eind loopt.

  Inkomens dalen en de kosten stijgen. Steeds meer mensen kunnen de eindjes niet meer aan elkaar krijgen. Als je een ‘eigen woning’ hebt en die daalt ieder jaar 5% in waarde, dan krijg je op termijn problemen.

  Ook de bank komt in de problemen als leningen niet worden terugbetaald. En de overheid, en de spaarders. Iedereen zal er flink last van krijgen. Voorlopig hopen ze op herstel. Maar ik zie geen herstel maar een neerwaartse spiraal die wel eens heel lang kan gaan duren, tientallen jaren.

 203. Steven says:

  Nico de Geit,

  bwaah ha ha ha. En als ze iets kopen, moeten ze 21 procent er van aan jou geven..

 204. Steven says:

  bedoel dus voedsel etc.

 205. Voerman says:

  Nico de Geit: Ik ben niet verplicht om mijn spaargeld aan jou te geven.

  Voeman heeft je spaargeld niet nodig, Nico.
  Voerman verkoopt niets, koopt niets en heeft zijn spullekes voor elkaar zonder zorgen te hebben over de vraag wat eens zijn huis zal opbrengen.
  Voerman woont tevreden en gratis in zijn huis.
  1000 keer hetzelfde verhaal alhier!
  Wordt echt saai voor Voerman.
  Voor jou niet?
  Hetzelfde als een 12-rittenkaart voor een spookhuis op de kermis. Je schrikt na een paar keer nergens meer van.

 206. Nico de Geit says:

  Voerman: Bij moeders of het leger des heils.

  12k inkomen per jaar is wereldwijd gezien geen slecht inkomen. Ca. 90-95% van de wereldbevolking verdient minder. Nederland is blijkbaar een ‘heel rijk land’ geworden.

  Aan de ene kant heb je migranten die naar Nederland willen, aan de andere kant zul je migranten hebben die liever ergens gaan wonen waar dat betaalbaar is. Zeker als ze ouder worden, wel vermogen hebben maar dat niet te snel uit willen geven.

 207. Ontwikkelaar says:

  Smit en Boelhouwer, dan heb je ook wel meteen de 2 meest onnozele economen te pakken.

  De HRA is zolang in stand gebleven omdat CDA en VVD dit zagen als een mooi dempend instrument voor het geval de PvdA de inkomstenbelasting zouden verhogen.

  Ruime financiering van de banken icm. HRA heeft kwadratisch uitgewerkt op de huizenprijzen.

  HRA of een andere vorm van subsidie moet alleen worden ingezet als mensen niet in staat zijn de kostprijs van een woning te betalen, als bijv. de rente te hoog wordt zoals eind jaren 70.

  Met de euro en het streven naar stabiele prijzen en beperken overheidstekort zal daar geen sprake meer van zijn.

  Dus afschaffen die zaak.

 208. erik(trolnogimmerhier):
  Snorkelmans: Kijk ook even naar de inkomens ontwikkelingen van de lage en middeninkomens sinds WOII en ik zou zeggen, rennen naar die makelaars!

  Precies de zinloze reactie die ik verwacht had. Er bestaat een aantal natuurwetten Erik. Daar kun jij niks tegenin brengen:
  – Midden en lage inkomens zijn nooit hoger dan hoge inkomens. Mijn redenatie houdt alleen vanwege deze natuurwet al stand
  – Het is onmogelijk dat zowel lage, midden, als (zeer) hoge inkomens sneller stijgen dan het gemiddelde. Met deze kennis wordt het dus zeer waarschijnlijk dat ik het nog heel beperkt heb ingeschat allemaal en het effect dat ik beschrijf eigenlijk GROTER is
  – De verschillen tussen hoge en middeninkomens waren voor de oorlog groter. Daardoor is de 2 maal X die ik voor de huizenbezitters voor de oorlog noemde juist GROTER en het verschil met nu dus ook GROTER. De DALING zou dan dus ook groter moeten zijn.

  Had je nog een argument waarmee je jezelf in de voet schiet Erik? Het wordt een beetje vernederend voor jou zo, maarja dat doet je zelf hoor. Ik matste je nog 😉

 209. afbetaalde huiseigenaar says:

  ik dank dit forum: had ik niet dat ene artikel gelezen over die arme man in haarlem die dacht een huis te hebben gekocht maar dat het toch niet meer als een garage bleek te zijn volgens bestemmingsplan..en voor zijn fin ruine stond..

  we hebben een huis gekocht en weer ongedaan gemaakt na 3 dagen -nadat bleek dat er geen woonvergunning op zat ( woon-boederij in buitengebied..) (GODZEIDANK: ik heb mijn recherche gedaan en ruimtelijkeplannen.nl is grandioos).

  de eigenaar viel steil achterover, de makelaar ditto.. maar de gemeente gaf mij gelijk. je kan het kopen maar er niet wonen..het huis was niet gelegaliseerd.. er was uitsluitend sprake van feitelijk gebruik en dat ook nog zonder een gedoog.

  Goed nieuws: ongeloofelijk beeindrukt van de afd Ruimtelijke Oordening der gemeente. Crisis zitting hebben ze georganiseerd met de huidige eigenaar, de makelaar, RO, wethouder en jurist van RO en voila!

  de Gemeente heeft zich schriftelijk gecommiteerd met prio en zonder kosten een bestemmingsplan wijzigingsvoorstel voorbereiden en als vaststelling volgende week aan B&W te presenteren.
  als er geen bezwaar door derden wordt gemaakt, dan is de koe van het ijs binnen 4 maanden.( plattelandswoning met def. woonvergunning voor niet agrarier en dus overdraagbaar op de koper)

  ik heb de gehele dokumentatie schriftelijk en bindend van de gemeente al voorliggen.. wow..

  Bij de nieuwe koopovereenkomst die we gaan sluiten zal de def. woonvergunning een ontbindende voorwaarde zijn, natuurlijk

  aan de experts & iedereen :

  Uw tips en suggesties zijn welkom

 210. Keesje says:

  Nico de Geit: Opvoeden is gratis
  Hobbies kunnen gratis zijn
  Kleding staat voor weinig op Marktplaats
  Vakantie kan ook voor weinig
  Zwemles kan gratis

  Kinderen tot 18 jaar zijn gratis verzekerd voor ziektekosten en ook school(plicht) kost vrijwel geen geld voor de ouders of het kind.

  O jee Nico jij leeft in het stenen tihdperk….hoe maak je een paria van je kind…..

 211. Apekool says:

  Nico de Geit:
  In Aziatische landen is het heel gewoon als je 50% van je inkomen spaart voor slechte tijden. In Nederland ben je al snel de helft van je inkomen kwijt aan woonlasten.

  In Nederland is het heel gewoon dat je 40-50% van je bruto inkomen inlevert om “basisvoorzieningen” te bekostigen – dat alles in de hoop dat ook jij daarop aanspraak kan maken als het tegen zit.

 212. Keesje says:

  Apekool: In Nederland is het heel gewoon dat je 40-50% van je bruto inkomen inlevert om “basisvoorzieningen” te bekostigen – dat alles in de hoop dat ook jij daarop aanspraak kan maken als het tegen zit.

  +10 !!

  We wonen in een oververzekerd land met altijd bijstand als vangnet als je spaarrekening leeg raakt en je geen werk meer hebt. Precies wat veel kleine zelfstandigen een paar jaar terug zeiden over hun risico: er IS geen risico, altijd dat vangnet. Zelfde met te hoge hypotheken: ach doen ze niet hra afschaffen, dan gaat een TE grote groep nederlanders de boot in…..

 213. Ontwikkelaar says:

  Een jaar of 20 geleden en daar voor werkte je 1 dag in de week om te wonen, bovendien in een tijd met meer 1-verdieners.

  Ik zou niet weten waarom er meer betaald zou moeten worden.

 214. Het lijstje “effecten van de verhuurdersheffing” is reeds als volgt:
  – Lastenverzwaring burger en dus consumptiestop
  – Ontslagen bij WoCos + hogere salarissen voor WoCo-directeuren
  – Bouwstop en dus ontslagen bouwvakkers
  – Hoger EWF voor huiseigenaar
  – Gedwongen verkoop van (ex)WoCo woningen drukt de huizenprijzen en verkleint de verkrijgbaarheid van sociale huurwoningen voor degenen die deze echt nodig hebben

  Daar kunnen we volgens Hugo Priemus aan toe voegen:
  – €3 tot €4 miljard nieuwe afschrijvingen op gemeentegrond, mede door verhuurdersheffing: https://cs.aedesnet.nl/netwerken/corporatie-forum/f/496/t/5859.aspx

  En daardoor kunnen we er volgens mij dan weer aan toevoegen:
  – Tekorten bij gemeenten, wat weer gaat leiden tot hogere OZB-aanslag voor huiseigenaar (zelfs bij lagere WOZ)

  Gelukkig wordt de verhuurdersheffing pas in 2017 geëvalueerd (en dan gelijk afgeschaft omdat het een gedrocht is).

 215. Nico de Geit says:

  Ontwikkelaar: Ik zou niet weten waarom er meer betaald zou moeten worden.

  Probeer dat maar eens uit te leggen aan iemand die heel graag nu een huis wil kopen tegen de huidige prijzen.

 216. Voerman says:

  Ontwikkelaar: Een jaar of 20 geleden en daar voor werkte je 1 dag in de week om te wonen, bovendien in een tijd met meer 1-verdieners.

  Slaat nergens op ontwikkelaar! Taal om de populaire jongen uit te hangen alhier en beneden je niveau!

  Ligt eraan hoeveel je verdient en hoe je wilt wonen.
  Ook of je werk gemaakt hebt van de aflossing van je hypotheek. Eigenlijk van nog meer faktoren.
  Voerman werkte bijv. 45 jaar geleden nog twee dagen in de week om te wonen, de laatste jaren nog geen uur per week.

 217. Ma Ling says:

  Bubbelonia,

  even terugkomend op een discussie van een vorig onderwerp: huizen bouwen met een 3d-printer.

  op basis van de huidige rekenmethodieken (residuele grondwaardemthode) schiet je daar niet zo veel mee op.

  Je bouwkosten halveren wellicht, maar bij gelijkblijvende leencapaciteit, zullen alleen grondwaarden stijgen. Het zou in feite alleen gemeenten en andere grondbezitters helpen.

  Kortom: gemeenten zouden er alles aan moeten doen om een situatie met lagere bouwkosten te bereiken. Het komt immers hun grondbedrijf/algemene middelen ten goede.

 218. Voerman says:

  Jee, wat een onzin wordt er hier verkocht als het langzaam daalt of er geen schrikbarend nieuws is! 🙂
  Verzinnen we zelf maar wat om de koek warm te houden.

 219. Ma Ling says:

  Ontwikkelaar: Smit en Boelhouwer, dan heb je ook wel meteen de 2 meest onnozele economen te pakken.

  Boelhouwer econoom? 😀

 220. Ma Ling:
  Bubbelonia,

  even terugkomend op een discussie van een vorig onderwerp: huizen bouwen met een 3d-printer.

  op basis van de huidige rekenmethodieken (residuele grondwaardemthode) schiet je daar niet zo veel mee op.

  Je bouwkosten halveren wellicht, maar bij gelijkblijvende leencapaciteit, zullen alleen grondwaarden stijgen. Het zou in feite alleen gemeenten en andere grondbezitters helpen.

  Kortom: gemeenten zouden er alles aan moeten doen om een situatie met lagere bouwkosten te bereiken. Het komt immers hun grondbedrijf/algemene middelen ten goede.

  Kun je best gelijk in hebben (betekent wel weer dat de gemeentelijke belastingen minder hoeven stijgen, alles is met elkaar verbonden). En ja, volgens mij zijn lagere productiekosten van welk product dan ook over het algemeen beter voor iedereen 😉 NB: Niet ten koste van alles natuurlijk.

  Maar het ging mij even om het argument “Huizen KUNNEN NIET goedkoper gebouwd worden, want bouwkosten KUNNEN NIET omlaag”. Dat argument klopt gewoon niet. Overigens heb ik ook al een aantal historische krantenartikelen gevonden waarin ditzelfde hogehuizenprijzensprookje verkondigd werd (vanzelfsprekend door makelaars en de bouwwereld). Dit komt vooral voor vlak voor en tijdens grote crashes. En wat schetst de verbazing: De bouwkosten daalden daarna gewoon wél 😉

 221. Voerman: wat een onzin wordt er hier verkocht

  De onzin hier is helemaal gratis Voerman! Het leven is al duur genoeg 😉

 222. Nico de Geit says:

  Ontwikkelaar:
  Een jaar of 20 geleden en daar voor werkte je 1 dag in de week om te wonen, bovendien in een tijd met meer 1-verdieners.

  Ik zou niet weten waarom er meer betaald zou moeten worden.

  Heel veel van die woningen staan er nog steeds. Het gaat dus om dezelfde woningen die al heel lang totaal afgeschreven zouden moeten zijn.

  En dan komt er een ‘koper’ het forum op om te vertellen dat hij zo’n woning samen met zijn hoogzwangere vriendin voor veel te veel geld wil gaan koopfinancieren.

 223. Ma Ling says:

  Voerman: Jee, wat een onzin wordt er hier verkocht als het langzaam daalt of er geen schrikbarend nieuws is!
  Verzinnen we zelf maar wat om de koek warm te houden.

  Nee hoor, de onzin wordt vooral elders verkocht. Velen strijden hier (tevergeefs?) voor een Nederland met lagere woonlasten, minder overheidssturing en tal van andere (persoonlijke, uiteenlopende) zaken. Om dit te bereiken zal de bubbel op de huizenmarkt wel leeg moeten lopen (meer dan nu het geval is). Dat is simpelweg voorwaarde nummer 1. Bijkomstig nadelig effect is echter dat meer mensen onder water zullen komen.

  Ik neem aan dat de meeste posters het ook zo zien en helemaal niet kicken op extra mensen met restschulden en persoonlijke dilemma’s of gemeenten die geen geld meer hebben voor onderhoud van groen.

  Een ander kenmerk van de gemiddelde poster op dit forum is dat ze allemaal hunkeren naar goed nieuws. Ze willen alleen niet dat dit ‘goede nieuws’ uit de fabeltjeskrant van de NVM, Blok, VEH komt. Dit is doorgaans een zeer discutabele interpretatie van gemanipuleerde statistieken gebleken.

  En we hoeven er verder niet omheen te draaien, Voerman; jij hebt je schaapjes allang op het droge. Overigens meer posters hier. Het grote verschil is alleen dat zij zich meer bekommeren om volgende generaties (niet eens eigen vlees en bloed) en ze wat meer keuzevrijheid toewenst op in elk geval woongebied.

 224. Nico de Geit says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Bouwstop

  Ondertussen hebben mensen minder te besteden, ook aan onderhoud en zeker aan groot onderhoud. Woningen zijn een keer op, en moeten vervangen worden, of er moet groot onderhoud gepleegd worden en dat is soms duurder dan nieuwbouw.

  Nederland is aan het verkrotten. ‘Kopers’ vergelijken het ene krot met het andere. Blijkbaar hebben ze geen idee over de werkelijke waarde van een afgeschreven huis. Wat is de werkelijke waarde van een tulpenbol eigenlijk?

 225. Nico de Geit says:

  Voerman: Voerman werkte bijv. 45 jaar geleden nog twee dagen in de week om te wonen, de laatste jaren nog geen uur per week.

  Geef mij jouw huis maar voor een uur per week werken. Misschien is het je ontgaan maar huizenprijzen zijn met een factor 20 geëxplodeerd.

  Misschien moet er een Delta-plan komen voor de woonhuis-problematiek. Maar eerst moet het probleem doordringen. Nu wuiven ze het steeds weg door heel hard te roepen dat de crisis (op de huizenmarkt) voorbij is.

 226. Voerman: Slaat nergens op ontwikkelaar!

  Slaat zeker wel ergens op. Destijds woonquote van rond de 20%. Nu rond de 30%. Dat jij er destijds voor koos om op 40% te gaan kiezen is inderdaad je eigen keuze, maar jij bent niet het gemiddelde Voerman. Als gemiddeld 0 is, dan staat tegenover elke + een -.

 227. Nico de Geit says:

  Keesje: O jee Nico jij leeft in het stenen tihdperk….hoe maak je een paria van je kind…..

  Consumentisme is een ernstige kwaal.

  Op naar de postmoderne samenleving

  In het postmodernisme heeft iedereen zijn eigen waarheid. Er bestaan immers alleen subjecten en dus is objectiviteit niet mogelijk. Na de pre-moderne samenleving die gekenmerkt werd door dwingende tradities, gebrek aan kennis en welvaart kwam de moderne samenleving. De moderne samenleving zou de problemen van de pre-moderne samenleving oplossen, werd beloofd.

  Velen vragen zich af of het medicijn niet erger was dan de kwaal. Op veel anderen, vooral mensen uit pre-moderne samenlevingen, werkt de moderne maatschappij met zijn belofte van vrijheid en welvaart als een magneet. De moderne samenleving met haar centraal aangestuurde regering kent grote verschillen tussen rijk en arm. Die ongelijkheden blijven alleen in stand omdat de belangen van politici en kapitalisten door overheden worden verdedigd, indien nodig met geweld.

  In de post-moderne maatschappij is er geen plaats voor een centrale regering. Iedereen heeft immers zijn eigen waarheid en niemand heeft het recht zijn waarheid aan anderen op te dringen. Waar samen wordt geleefd zijn echter ook regels nodig. Het kan niet zo zijn dat iemand 100 gaat rijden in een 50-kilometerzone omdat hij vindt dat dat wel kan. De weggebruikers hebben geen dictaat uit Brussel of Washington nodig, ze zullen er met elkaar uit moeten komen.

  Moderne maatschappij magneet voor pre-modernisten

  Wat mij al tijden verbaast is de enorme aantrekkingskracht die de Grote Stad, die symbool staat voor de moderne maatschappij, uitoefent op mensen uit pre-moderne samenlevingen. Ze wagen letterlijk hun leven om als illegaal te leven in de moderne maatschappij terwijl je op je vingers na kunt tellen dat hun kansen in de moderne maatschappij zeer beperkt zijn. De moderne samenleving lijkt een oase. Maar als je er eenmaal in verstrikt bent geraakt blijkt het een moeras waar je heel moeilijk uit kunt ontsnappen.

  Post-modernisten verlaten de moderne maatschappij

  Terwijl pre-modernisten hun geluk zoeken in de moderne maatschappij komen steeds meer mensen tot de ontdekking dat de moderne maatschappij hen steeds minder te bieden heeft. De Grote Stad verliest haar glans en aantrekkingskracht, de behoefte van mensen bestaat niet alleen uit consumeren. Een verlangen naar een eenvoudig en zeker bestaan in harmonie met de natuur komt bij hen boven. Alles wat geconsumeerd wordt moet ook geproduceerd worden en het is zoeken naar de juiste balans, die voor iedereen verschillend is. Veel postmodernisten willen – in min of meerdere mate – nog wel gebruik maken van de voordelen die de moderne maatschappij biedt, maar met mate en op hun eigen postmoderne manier.

 228. Nico de Geit says:

  Voerman: Voerman werkte bijv. 45 jaar geleden nog twee dagen in de week om te wonen, de laatste jaren nog geen uur per week.

  Veel ‘kopers’ hopen nu ook op die ontwikkeling. Sterker: ‘hun huis is hun pensioen’ zeggen ze vaak. Zoals al eerder op dit forum naar voren gekomen is het niet waarschijnlijk dat huizenprijzen blijven stijgen zoals in de afgelopen 65 jaar.

 229. a says:

  Voerman: En terecht!Moet Voerman het dan betalen?

  Helemaal mee eens. Zelfde vermogenstoets dan wel invoeren bij de AOW natuurlijk he. Daar kan je het niet mee oneens zijn als ik je bovenstaande reactie lees.

 230. Latida says:

  azijnseikerT,

  Keesje,

  Voerman: En terecht!
  Moet Voerman het dan betalen?

  Ik zeg niet dat ik het er niet mee eens ben 🙂

 231. Latida says:

  Nico de Geit: Spaargeld, genoeg om een huis van te kopen. Maar dat geld is niet bestemd voor een huis maar daar moet ik van leven op mijn oude dag.

  Ik verdien geen 12k per jaar, maar stel je voor dat. Ik betaal nu 980 euro huur voor een oud niet geïsoleerd huis op een mooie locatie.

  Zelf iets bouwen, ik kan het. Iets dat 40 tot 60 jaar kan blijven staan, een eenvoudige Geitenwoning voor de rest van mijn leven. Kosten: ca. 30 tot 100k. Maar de grond is onbetaalbaar. 250k voor een kavel is heel gewoon. En over die 250k plus woning betaal je belsting. Misschien mag je helemaal geen huis bouwen van 30k.

  Als de inkomens sterk gaan dalen in Nederland dan ben ik een nog groter deel van mijn inkomen kwijt aan huur. Energie wordt naar verwachting ook flink duurder, net als levensmiddelen.

  Ik ben niet van plan om mijn spaargeld op te maken aan een te hoge huur. Als ik hier minder verdien dan de kosten van levensonderhoud en daardoor mijn spaargeld aan moet spreken dan kan ik beter over de grens gaan kijken of ik daar goedkoper uit ben.

  Veel mensen hebben nog niet in de gaten dat deze rekensom ook voor hen geldt. Mensen worden op straat gezet terwijl er woningen leeg staan.

  In socialistische landen is wonen een basisrecht en dus gratis. Blijkbaar hebben we hier een vorm van slavernij. De kraakbeweging hoor je niets meer van en verzet is er ook nauwelijks.

  Mijn motto: red jezelf.

  Latida heeft ergens buiten Nederland, in een uithoek van Europa een mooi stukje bos gekocht waar hij ooit een iets groter huisje op hoopt te kunnen bouwen. Er zijn nog plekken waar dat kan, maar in Nederland op dit moment zou ik het alleen al vanwege de regelgeving nooit doen..

 232. Dirk says:

  Samsom en Rutte, hoe ging het…

  http://www.youtube.com/watch?v=qJwP_pL3a2A

 233. Latida says:

  Dirk:
  Mooi van dat kuddedier gedrag in het filmpje.
  Komt dat niet al van jongs af aan van scholen, als iemand anders denkt is het toch fout?!
  Problemen worden dus gecreeërd, doelbewust zefs.
  Ga nu niet denken dat school slecht is, integendeel maar de kunst is juist voor economen om na je school veel brainwash onzin los te laten en dit is precies waarom we zoveel slechte economen hebben, want anders denken is toch fout?!

  Nadenkertje:

  We hebben recht op onderwijs, maar er is een leerplicht.

  Rara hoe kan dat?

 234. Latida: Je zou kunnen proberen om bij de gemeente te vragen of je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning en huurtoeslag gebaseerd op het lage inkomen, maar als ze vragen of je spaargeld hebt en het antwoord is ja willen ze weten hoeveel dan. Als dat dan meer is dan 21,000 zullen ze warschijnlijk zeggen dat ze niets voor je kunnen doen. Kan het mis hebben natuurlijk.

  Dat heb je helemaal niet mis! Het verschilt geloof ik nogal per gemeente, maar sommige zien zelfs een dure auto wordt als “spaargeld”. Die auto kun je verkopen en zo de gemeente een paar maanden uitkering besparen. Dat je daarna veel duurder uitbent met een gammel benzineslurpend oud wrak doet er niet toe.

  Voerman: En terecht!
  Moet Voerman het dan betalen?

  Lekker op kosten van de gemeenschap boven hun stand leven. En nog denken rechten te hebben ook. Het zijn net huizenbezitters, die uitkeringstrekkers 😉

 235. Dirk says:

  Latida: We hebben recht op onderwijs, maar er is een leerplicht.

  Rara hoe kan dat?

  Leerplicht kwam er om die vervelende voermannetjes van de straat te krijgen 🙂

 236. Latida says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  Het lijstje “effecten van de verhuurdersheffing” is reeds als volgt:
  – Lastenverzwaring burger en dus consumptiestop
  – Ontslagen bij WoCos + hogere salarissen voor WoCo-directeuren
  – Bouwstop en dus ontslagen bouwvakkers
  – Hoger EWF voor huiseigenaar
  – Gedwongen verkoop van (ex)WoCo woningen drukt de huizenprijzen en verkleint de verkrijgbaarheid van sociale huurwoningen voor degenen die deze echt nodig hebben

  Daar kunnen we volgens Hugo Priemus aan toe voegen:
  – €3 tot €4 miljard nieuwe afschrijvingen op gemeentegrond, mede door verhuurdersheffing: cs.aedesnet.nl/net…um/f/496/t/5859.aspx

  En daardoor kunnen we er volgens mij dan weer aan toevoegen:
  – Tekorten bij gemeenten, wat weer gaat leiden tot hogere OZB-aanslag voor huiseigenaar (zelfs bij lagere WOZ)

  Gelukkig wordt de verhuurdersheffing pas in 2017 geëvalueerd (en dan gelijk afgeschaft omdat het een gedrocht is).

  Heel gelder, klopt volgens mij als een bus!

 237. Latida says:

  Voerman: Slaat nergens op ontwikkelaar! Taal om de populaire jongen uit te hangen alhier en beneden je niveau!

  Ligt eraan hoeveel je verdient en hoe je wilt wonen.
  Ook of je werk gemaakt hebt van de aflossing van je hypotheek. Eigenlijk van nog meer faktoren.
  Voerman werkte bijv. 45 jaar geleden nog twee dagen in de week om te wonen, de laatste jaren nog geen uur per week.

  Feit blijft wel dat men gemiddeld steeds hogere woonlasten heeft, en er dus ook steeds minder ruimete aan de bovenkant is om dit nog verder op te voeren. Dat dit wel gebeurt op dit moment, betekent echter ook dat de rek eruit is, gemiddeld gesproken.

  Voor een deel van de bevolking met afbetaalde huizen (14%) zal dit niets uitmaken, maar dat doet aan bovenstaande niets af.

 238. Latida says:

  Voerman:
  Jee, wat een onzin wordt er hier verkocht als het langzaam daalt of er geen schrikbarend nieuws is!
  Verzinnen we zelf maar wat om de koek warm te houden.

  Voerman je klinkt steeds meer als een Boel-bijelkaar-Houwer!

  Ziet u soms niet de vele indicatoren die neerwaartse druk op de prijzen uitoefenen? Hoe ziet u zelf de ontwikkeling van de huizenprijzen eigenlijk?

 239. Dirk says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Het lijstje “effecten van de verhuurdersheffing” is reeds als volgt:
  – Lastenverzwaring burger en dus consumptiestop
  – Ontslagen bij WoCos + hogere salarissen voor WoCo-directeuren
  – Bouwstop en dus ontslagen bouwvakkers
  – Hoger EWF voor huiseigenaar
  – Gedwongen verkoop van (ex)WoCo woningen drukt de huizenprijzen en verkleint de verkrijgbaarheid van sociale huurwoningen voor degenen die deze echt nodig hebben

  Daar kunnen we volgens Hugo Priemus aan toe voegen:
  – €3 tot €4 miljard nieuwe afschrijvingen op gemeentegrond, mede door verhuurdersheffing: cs.aedesnet.nl/net…um/f/496/t/5859.aspx

  En daardoor kunnen we er volgens mij dan weer aan toevoegen:
  – Tekorten bij gemeenten, wat weer gaat leiden tot hogere OZB-aanslag voor huiseigenaar (zelfs bij lagere WOZ)

  Gelukkig wordt de verhuurdersheffing pas in 2017 geëvalueerd (en dan gelijk afgeschaft omdat het een gedrocht is).

  Ik had het al gezegd, de micro economie wordt er niet beter op, wordt juist slechter met de maatregelen die het kabinet heeft genomen.
  De spiraal naar beneden toe zoals Bubbelonia zo mooi weergeeft.

 240. Nico de Geit says:

  Latida: Nadenkertje:

  We hebben recht op onderwijs, maar er is een leerplicht.

  Rara hoe kan dat?

  Zijn kinderen staatseigendom?

  De overheid claimt middels de Leerplichtwet het dwingende recht om onze kinderen te onderwijzen van hun vijfde tot hun zestiende levensjaar. Direct na de leerplicht begint de kwalificatieplicht. De kwalificatieplicht eindigt als een leerling een startkwalificatie heeft gehaald of achttien jaar is geworden.

  Een kind in het voortgezet onderwijs is verplicht 1.000 lesuren per schooljaar te volgen. Afwezigheid wegens ziekte wordt alleen geaccepteerd als de ziekte wordt vastgesteld door een door de overheid erkende arts. Je kind meenemen op vakantie buiten de schooltijden is niet toegestaan. De leerplichtambtenaar houdt toezicht op ongeoorloofd schoolverzuim en treedt zo nodig op.

  Pruisen was het eerste land dat op succesvolle wijze de schoolplicht invoerde in 1819. Doel hiervan was uniformiteit en gehoorzaamheid te creëren. Staatsscholen leverden soldaten voor het leger, arbeiders voor mijnen, boerderijen en industrie, en ambtenaren voor de bureaucratie. De VS volgde in 1872, Engeland in 1876, Frankrijk in 1882, Nederland in 1900 en België in 1914.

  Ooit beconcurreerden scholen elkaar op prijs en kwaliteit. Bij de staatsscholen is er geen concurrentie en dat is te merken: de kwaliteit is vaak belabberd. Veel Havo en VWO-leerlingen verlaten de school met een diploma terwijl ze niet in staat zijn foutloos Nederlands te schrijven. Wisselgeld berekenen aan de kassa is te moeilijk. Een broodje bestellen in het Frans of Duits wil vaak ook niet lukken.

  Een Duits gezin vroeg en kreeg onlangs politiek asiel in de Verenigde Staten omdat zij hun kinderen thuis wilden onderwijzen hetgeen in Duitsland verboden is. De rechter die het asiel verleende heeft Duitsland in het besluit beschuldigd van het schenden van „grondrechten die geen land mag schenden”.

 241. Dirk says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Het verschilt geloof ik nogal per gemeente, maar sommige zien zelfs een dure auto wordt als “spaargeld”. Die auto kun je verkopen en zo de gemeente een paar maanden uitkering besparen.

  Dit is juist, een vriend van me, kreeg te horen dat z’n contract niet meer verlengd zou worden, hij had al hiervoor gesolliciteerd bij een andere werkgever en daar kon hij over 3 maanden al gaan beginnen, omdat hij een auto had, kreeg hij 3 maanden geen WW uitkering mits hij zijn auto zou verkopen, hij kwam dus niet aan aanmerking voor een WW uitkering omdat hij een auto had!
  Die auto had hij weer nodig voor z’n nieuwe baan en het is toch mooi dat meneer alweer een nieuwe baan had gevonden (contract werd overlegd), maar daar hebben ze geen boodschap aan.

 242. tinus says:

  @Dirk,

  Ik neem aan dat je de bijstandsuitkering bedoeld.

  Voor de WW is het niet relevant hoeveel iemand op de bank heeft staan en wat voor auto hij rijdt.

 243. Dirk says:

  Dirk: De spiraal naar beneden toe zoals Bubbelonia zo mooi weergeeft.

  Alles raakt hierdoor juist nog verder op slot.

  Misschien dat een betere vraag zou zijn, waarom ze deze maatregelen genomen hebben?
  Ze willen iets en dat iets is de gehele maatschappij 🙂 van het slot krijgen, waarom dan deze maatregelen?
  Deze antwoorden krijgen tot op heden nog steeds niet van de VVD en de PVDA, dan alleen maar te horen krijgen “koop dat huis en koop die auto”.

 244. tinus says:

  @Voerman,

  Als het hier te saai voor je wordt raad ik je aan een andere site op te zoeken.

  Verder niet zeuren als (met name jongere mensen) hier op dit blog met elkaar van gedachten wisselen over de huizenmarkt.

 245. Dirk says:

  tinus: @Dirk,

  Ik neem aan dat je de bijstandsuitkering bedoeld.

  Voor de WW is het niet relevant hoeveel iemand op de bank heeft staan en wat voor auto hij rijdt.

  Dat zou best wel eens kunnen tinus, ik heb gelukkig hier nog nooit mee te maken gehad.

 246. Dirk: Misschien dat een betere vraag zou zijn, waarom ze deze maatregelen genomen hebben?
  Ze willen iets

  Stef Blok wil straks huisjesmelker worden.

 247. Dirk says:

  Latida: Hoe ziet u zelf de ontwikkeling van de huizenprijzen eigenlijk?

  Volgens mij zei hij tegen z’n dochten om lekker in die huurwoning te blijven zitten 😉

 248. mafketel says:

  Over deflatiespiraal gesproken 🙂 proest

  Hij die de crisis WEL zag aankomen spreekt vanavond in de OBA

  Eric Mecking ‏@Mecking 5u

  Vanavond word ik een uur lang ondervraagd door presentator Wim Brands en filosoof Ad Verbrugge over de crisis http://www.obalive.nl/default.aspx?lIntEntityId=2225

  7.00 rechtsboven …….. met gasten en publiek ….

  http://www.obalive.nl/default.aspx?lIntEntityId=2225

 249. Dirk says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Stef Blok wil straks huisjesmelker worden.

  Dat zou in iedergeval een duidelijke reden zijn.

 250. Dirk says:

  Dan ga ik me hart vasthouden met die huizjesmelkers als het om onderhoud gaat.

 251. erik(trolnogimmerhier) says:

  HEER SNORKELMANS, HIJ DE ALMACHTIGE,

  Ik ben blij dat je me matst. Maar als jij niet begrijpt dat het langtermijn gemiddelde sterk beinvloed is doordat huizen steeds vaker gekocht zijn door tweeverdieners en dat daardoor het lange termijn gemiddelde sterk is beinvloed, dan kan ik je maar met moeite nog een beetje serieus nemen.

  Vroeger zorgde de vrouw inderdaad voor een kind of 8 en nu werken ze buitenshuis en verdienen ze dus vaak een salaris. Dit salaris opgeteld met het salaris van hun echtgenoot,vriend of wat dan ook, zorgt er voor dat de huizenprijzen dus structueel boven het lange termijn gemiddelde van laten we zeggen tot 1985 blijven, simpelweg omdat er per huishouden meer geld binnenkomt dan dit vroeger het geval was met 1 inkomen. Logisch dat de huizenprijzen zich hier op hebben aangepast. De 20% die er nu af is, is gewoon de extra leencapaciteit doordat er 100% aflossingsvrij kon worden geleend en daardoor een belachelijk hoge hypotheek mogelijk was. Simpeler kan ik het niet maken.

 252. mafketel says:

  Op naar de 60% woonquote …… dat is het doel waarnaar ‘zij’ streven ……….

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22206152/__Hoge_inkomens_dupe_huurstijging__.html

 253. afbetaalde huiseigenaar says:

  ah

  mafketel:
  Over deflatiespiraal gesprokenproest

  Hij die de crisis WEL zag aankomen spreekt vanavond in de OBA

  Eric Mecking ‏@Mecking 5u

  Vanavond word ik een uur lang ondervraagd door presentator Wim Brands en filosoof Ad Verbrugge over de crisis obalive.nl/default…px?lIntEntityId=2225

  7.00 rechtsboven …….. met gasten en publiek ….

  obalive.nl/default…px?lIntEntityId=2225

  </blockquote

  ah ll alias mafketel.. welcome back
  je werd al gemist!

  allemaal luisteren!!

 254. Adamus says:

  erik(trolnogimmerhier):
  Snorkelmans: Kijk ook even naar de inkomens ontwikkelingen van de lage en middeninkomens sinds WOII en ik zou zeggen, rennen naar die makelaars!

  Zo ontzettend 2007…..en dan ook nog eens die “onafhankelijk financiëel adviseur” pfffff
  Zelf denken en doen! Daar hebben we geen snotaapje bij nodig.

 255. Adamus says:

  mafketel:
  Wat me opvaltNL heeft iets speciaals met het cijfer 12 wrestlingheads.com…loads/2013/12/12.png

  12 miljard gasgelden Provincies
  12 miljard kale huuropbrengsten WC
  12 miljard HRA
  12 miljard speculatie gronden gemeenten

  Kan de MP het gemakkelijk uit zijn hoofd per maand berekenen.

 256. Adamus says:

  Nico de Geit:
  In Aziatische landen is het heel gewoon als je 50% van je inkomen spaart voor slechte tijden. In Nederland ben je al snel de helft van je inkomen kwijt aan woonlasten.

  Fiatgeld is om uit te geven, om transacties mee te doen.

 257. Adamus says:

  Voerman: En terecht!
  Moet Voerman het dan betalen?

  Yep.bankrekeningen zijn om mee te bankieren en de overheid te spekken. Maar dat meerk je pas echt als de eerste grote scheeractie hier in NL gaat plaatsvinden.

 258. erik(trolnogimmerhier),

  Erik, ik heb je argument al weerlegd. Een slecht argument blijven herhalen maakt het niet beter, maar juist zwakker Erik.

  Dus Erik, begrijp jij nou écht niet dat:
  – Stel X is een vaste verhouding tussen een gemiddeld inkomen in NL en de gemiddelde huizenprijs NL. Hoeveel X is maakt niet zo veel uit, als je maar altijd dezelfde X gebruikt. Zet X voor de grap even op 3. Elk jaar weet je de huizenprijzen en de inkomens, dus elk jaar kun je opnieuw uitrekenen of je onder of boven X zit.
  – Als huizen “vroeger” vooral door rijke mensen gekocht worden, dan konden de huizenprijzen gemiddeld hoger dan X zijn. De koopkracht van lage en middeninkomens telde immer niet mee voor de huizenprijzen: die werden vooral bepaald door de koopkracht van mensen met hoge inkomens (een koopkracht die dus zeer hoog ligt). Daar komt bij de de inkomensverschillen vroeger groter waren dan nu. Huizenprijzen konden dus VEEL HOGER DAN X ZIJN.
  – Als nu huizen ook door midden en lage inkomens gekocht worden, moeten de huizenprijzen dan gemiddeld DUS LAGER DAN X ZIJN. Zelfs al doe je X maal 1,5 vanwege werkende vrouwen, dan kom je nog niet hoger uit dan “vroeger”.
  – Maar het huidige niveau ligt wel nog steeds veel hoger dan vroeger. Dus de enige mogelijk conclusie is; Er volgt nog een correctie.

  Zijn de vier punten hierboven nou echt zo moeilijk te begrijpen Erik?! 90% van de (mee)lezers begrijp dit gewoon hoor!
  En ik dacht dat jezelf zo goed in rekenen vond?! Dat beweerde je zelf ten minste… Blijkbaar ben je dat niet dus. Ben bang dat je jezelf dan ook wel eens verrekend kan hebben met je maandlasten en je “Slimme Z” 😉

 259. Voerman says:

  Latida: Ziet u soms niet de vele indicatoren die neerwaartse druk op de prijzen uitoefenen? Hoe ziet u zelf de ontwikkeling van de huizenprijzen eigenlijk?

  De ontwikkeling van de huizenprijzen is één ding.
  Het andere en veel belangrijkere ding is, wat je wensen en ambities zijn voor wat betreft wonen in relatie met de rest van de zaken die je als wenselijk beschouwt.
  Voerman is zo vrij om te denken, dat heel veel mensen de laatste tientallen jaren in de gelegenheid waren – en zijn gesteld om (ver) boven hun stand te gaan leven. Niet alleen qua wonen, maar op veel meer gebieden. Wat te denken van vakanties, auto’s, i-speeltjes groot en klein, dure hobby’s en sporten voor kinderen, te veel om op te noemen. Als men niet rondkomt, dan kiest men vaak niet tijdig voor bijstelling van uitgavenpatroon, maar streeft naar het binnenhalen van meer geld. Mensen zijn zodoende vaker dan vroeger het slachtoffer van hun aldus bereikte status en een redelijke weg terug bestaat niet meer.
  Voerman heeft het al vaak gezegd; een eigen huis was 50 jaar geleden voor weinigen weggelegd omdat het toen ook al zo duur was, dat je jezelf er meestal veel voor moest ontzeggen. Tegenwoordig denkt men veelal dat een eigen huis een recht is met behoud van alle andere luxe.

  Terug naar de ontwikkeling van de huizenprijzen:
  Ik denk persoonlijk, dat het voor geen enkel mens mogelijk is om hier in algemene termen iets zinnigs over te zeggen. De meest deskundige mensen (haha) verlagen zich in hun onvermogen tot uitspraken die niets meer zijn dan wensdenken of positieve – of negatieve manipulatie. Meer dan de ontwikkeling van de huizenprijzen is het belangrijk dat mensen zich ontwikkelen in hun vermogen om zichzelf binnen het kader van hun capaciteiten en gaven te voegen naar wat het de mogelijkheden zijn van deze tijd.

  Ondertussen is het nog steeds heel goed mogelijk, om (als je tenminste in de buurt van modaal verdient)een redelijk huis (geen villa) te kopen. Lukt dat niet, of verdien je minder, koop dan nog geen huis en ga sparen totdat je het wel kunt.

  Geen bijzonder vehaal van Voerman en de grootste stommeling kan het verzonnen krijgen.
  Zo simpel is het helaas en niet meer! 🙂

  Terzijde zie ik overigens veel indicatoren die bepalend zouden kunnen zijn voor de ontwikkeling van de huizenprijzen. Veel van die indicatoren zijn echter tegenstrijdig en zijn tegelijkertijd remmend en stimulerend. Vanuit mijn point of view zie ik, dat er niet veel mensen zijn die zitten te springen om hun huis voor het huidige prijspeil te verlaten.
  Anderzijds zie ik ook niet veel mensen die bereid – of in de mogelijkheid zijn om de prijs te betalen waarvoor de huidige eigenaar zijn huis kan verlaten.
  Daardoor ben ik geneigd, om te denken, dat de huidige situatie met de huidige prijzen nog jaren (een soort patstelling) stabiel blijft, mits geen onvoorziene grote maatschappelijke veranderingen zich voordoen.

 260. Dirk says:

  Latida: Latida heeft ergens buiten Nederland, in een uithoek van Europa een mooi stukje bos gekocht waar hij ooit een iets groter huisje op hoopt te kunnen bouwen. Er zijn nog plekken waar dat kan, maar in Nederland op dit moment zou ik het alleen al vanwege de regelgeving nooit doen..

  Nou Latida, hier begin ik ook al over te denken, in het buitenland gaan wonen, alleen al omdat je waar voor je geld krijgt i.p.v. in Ghetto Nederland te zitten voor de hoofdprijs.

  Het achterlaten van vrienden en familie is toch wel heel erg moeilijk begrijp je?!
  Mooi wonen met een vrij uitzicht over de zee zou veel goedmaken, maar ik ben gewoon bang dat ik heel erg ongelukkig zou gaan worden zonder me vrienden en familie.

 261. Voerman says:

  Adamus: Maar dat meerk je pas echt als de eerste grote scheeractie hier in NL gaat plaatsvinden.

  Ik kan het niet voorkomen en er niet voor weglopen.
  Het enige alternatief is om angst je raadgever te laten zijn. Beter zo…….?

 262. Voerman: blablabla x 1000

  Goh Voerman, je zou zo Mark Rutte kunnen worden. Stel een simpele vraag en krijg een stortvloed van woorden terug. Geen van die woorden gaat in op de vraag.

 263. Dirk says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Zelfs al doe je X maal 1,5 vanwege werkende vrouwen

  Dat niet alleen, gebleken is dat huwelijken niet standvast zijn met grote geldtoestanden na de scheiding waar de gemeenschap weer voor op kan dragen (schuldsanering), deze kostenpost is zelfs al niet eens meer vol te houden, een logische volgend wetswijziging zal daarom er nog wel gaan komen, namelijk dat er nog maar op één salaris een hypotheek afgesloten kan worden en dat die van de partner niet meer meegenomen wordt.

 264. Adamus says:

  Nico de Geit:
  Misschien moet ik een plantage beginnen in Afrika. Dan laat ik negers voor me werken, maar die zijn dan wel verplicht een woning te huren. Gewoon een hut waarvoor ze de helft van hun inkomen kwijt zijn. Beter: verkoop die hut aan ze voor ongelooflijk hoge prijzen. Ze kunnen het geld bij mij lenen en ik kan de rente ieder moment aanpassen. TV-kanaal om het eigen-woning-bezit te promoten.

  Negers pikken dat niet, blanken wel.

  Ontwikkelingshulp is ook een vorm van UST’s (staatsschuldpapierUSA) overhevelen naar “arme” landen en ze op die manier tot hun nek in de dollars te duwen ;-).
  Denk aan het prg van omroep Human waar een NL knaap wat agrarisch wil doen in Ghana (?) en hij alleen rekent in $$$$’s

 265. Dirk: Dat niet alleen, gebleken is dat huwelijken niet standvast zijn met grote geldtoestanden na de scheiding waar de gemeenschap weer voor op kan dragen (schuldsanering), deze kostenpost is zelfs al niet eens meer vol te houden, een logische volgend wetswijziging zal daarom er nog wel gaan komen, namelijk dat er nog maar op één salaris een hypotheek afgesloten kan worden en dat die van de partner niet meer meegenomen wordt.

  Dat kan best eens de volgende stap van NHG, AFM of Nibud zijn inderdaad. Geen gezeik meer over “maatwerk”, enorme risicoreductie voor het WeW en dus voor de overheid.

  ps, die 1,5 is al heel ruim. In de praktijk koopt lang niet elke huizenkoper samen met een partner. Dus ik matste Erik al. Maar het gaat Erik allemaal een beetje boven de pet, zo’n moeilijke rekensom. Gelukkig hebben we hier ook intelligente mensen rondhangen 😉

 266. Adamus says:

  Wat is de werkelijke waarde van een tulpenbol eigenlijk?

  Ook die heeft onderhoud nodig.

 267. Dirk says:

  Voerman: Het andere en veel belangrijkere ding is, wat je wensen en ambities zijn voor wat betreft wonen in relatie met de rest van de zaken die je als wenselijk beschouwt.
  Voerman is zo vrij om te denken, dat heel veel mensen de laatste tientallen jaren in de gelegenheid waren – en zijn gesteld om (ver) boven hun stand te gaan leven. Niet alleen qua wonen, maar op veel meer gebieden. Wat te denken van vakanties, auto’s, i-speeltjes groot en klein, dure hobby’s en sporten voor kinderen, te veel om op te noemen. Als men niet rondkomt, dan kiest men vaak niet tijdig voor bijstelling van uitgavenpatroon, maar streeft naar het binnenhalen van meer geld. Mensen zijn zodoende vaker dan vroeger het slachtoffer van hun aldus bereikte status en een redelijke weg terug bestaat niet meer.

  Er kwam een tijd, dat mensen niet meer in aanmerking kwamen voor een huurwoning, die werden dus gedwongen om een koophuis te kopen, ook al lieten ze veel luxe varen, het leven werd en is veelal nog steeds krap voor deze groep.

  Voerman: een eigen huis was 50 jaar geleden voor weinigen weggelegd omdat het toen ook al zo duur was

  Dat weet ik in der tijd nog wel van mijn ouwe, een huis was eigenlijk zelfs alleen maar bedoeld voor mensen die cash dat huis op tafel konden leggen, wat die ouwe van mij dan ook deed, maar hij ging niet zoals de meesten toen in zijn tijd een 100% aflossingvrije hypotheek nemen omdat hij wist dat dit schaamteloos is tegenover je kinderen, ouders zijn het kinderschap niet eens waardig wanneer ze dat doen.

 268. Voerman says:

  Dirk: Latida heeft ergens buiten Nederland, in een uithoek van Europa een mooi stukje bos gekocht

  Voerman had in het toenmalige Nederland ooit ook eens een stukje bos (eigenlijk wel een stuk).
  Maar in Nederland was je toen al geen baas in eigen bos. Dure misrekening dus!
  Landschapsbeheer, de boswachter, de vogelwacht en nog veel meer mensen kwamen vertellen wat voor soort dieren moesten leven in het bos en wat voor soort bomen er moesten staan. Toen tot overmaat van ramp de jaarlijkse paddentrek (onsmakelijk volkje, die padden)
  zich bleek te voltrekken door kruising van het bos van Voerman was het helemaal afgelopen, het bod moest zelfs opengesteld worden voor publiek, van vlindervangers tot veldneukers. Oef… blij da’kervanafben. 🙂

 269. erik(trolnogimmerhier) says:

  Ja ken ik er een hoop van, liepen eind 2012 hier te blerren dat er zeker 15 a 20% vanaf zou gaan in 2013 zelfs als het 50% aflossingsvrij zou blijven, ik zou volkomen gek zijn om een huis te kopen. Voorlopig is hier het afgelopen kwartaal 18% meer verkocht en zijn de huizenprijzen gestegen. Tevens was mijn toenmalige huur nu vanaf 1 Juli al 800 euro geweest. Lekker sociaal. Die 300 euro die ik nu over heb elke maand gaan lekker in het onderhoudspotje en mijn huisje blijft in een prima staat, je hoort mij in elk geval niet klagen.

 270. Dirk says:

  Voerman: Ik denk persoonlijk, dat het voor geen enkel mens mogelijk is om hier in algemene termen iets zinnigs over te zeggen. De meest deskundige mensen (haha) verlagen zich in hun onvermogen tot uitspraken die niets meer zijn dan wensdenken of positieve – of negatieve manipulatie. Meer dan de ontwikkeling van de huizenprijzen is het belangrijk dat mensen zich ontwikkelen in hun vermogen om zichzelf binnen het kader van hun capaciteiten en gaven te voegen naar wat het de mogelijkheden zijn van deze tijd.

  De grafiek van Maartje Martens zegt genoeg, de huizenprijslijn MOET weer terug naar de inkomenslijn, meer valt er niet van te maken, dit zal en MOET gebeuren om de huizenmarkt weer gezond te maken.

 271. erik(trolnogimmerhier): 2012 hier te blerren dat er zeker 15 a 20% vanaf zou gaan in 2013 zelfs als het 50% aflossingsvrij zou blijven

  Linkjes, of het bestaat niet. Bewijzen Erik, niet alleen maar roepen. Wie heeft er eind 2012 beweerd dat de prijzen in 2013 met “zeker 15 a 20%” zou de dalen. Kom maar op Erik! Bewijs jezelf eens.

  Trouwens: Was jij zélf niet degene die liep te blèren dat het 50% aflossingsvrij zou blijven Erik? 😉 Dat was jij toch?

 272. Voerman says:

  Dirk: Er kwam een tijd, dat mensen niet meer in aanmerking kwamen voor een huurwoning,

  50 jaar geleden was er in mijn woonomgeveing ook al een wachtlijst van ettelijke jaren.
  Jonggehuwden gingen vaak geduldig bij ouders inwonen wat vaak tot huiselijke drama’s leidde.

  Dirk: maar hij ging niet zoals de meesten toen in zijn tijd een 100% aflossingvrije hypotheek nemen

  Niet letsen Dirk, een aflossingsvrije hypotheek bestond in die tijd niet eens. Speciaal uitgevonden voor de tobbers van de laatste jaren.

  En spreek met meer respect over je vader.

 273. Dirk says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): enorme risicoreductie

  Juist, dit is namelijk heel hard nodig!

 274. Voerman says:

  Dirk: De grafiek van Maartje Martens zegt genoeg, de huizenprijslijn MOET weer terug naar de inkomenslijn, meer valt er niet van te maken, dit zal en MOET gebeuren om de huizenmarkt weer gezond te maken.

  Maartje Martens is ook maar een van de wensdenkers en manipulators waar ik het over had; mogelijk de meest “aaibare”, maar toch! 🙂

 275. Dirk says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Linkjes, of het bestaat niet. Bewijzen Erik, niet alleen maar roepen. Wie heeft er eind 2012 beweerd dat de prijzen in 2013 met “zeker 15 a 20%” zou de dalen. Kom maar op Erik! Bewijs jezelf eens.

  Laat Erik de trol maar een stukje van ons zien waarin we dat zeiden! 😉

 276. Voerman says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Goh Voerman, je zou zo Mark Rutte kunnen worden. Stel een simpele vraag en krijg een stortvloed van woorden terug. Geen van die woorden gaat in op de vraag.

  Dat krijg je als je een vraag stelt waarop geen antwoord bestaat. Mijn kleinkinderen snapten dat al op zeer jonge leeftijd! 🙂
  Mijn reactie getuigt in ieder geval niet van luiheid of onverschilligheid van mijn kant.

 277. Dirk says:

  Allemaal de Radio aan? 😉

 278. erik(trolnogimmerhier) says:

  Dirk.

  De grafiek van Maartje Martens zegt genoeg, de huizenprijslijn MOET weer terug naar de inkomenslijn, meer valt er niet van te maken, dit zal en MOET gebeuren om de huizenmarkt weer gezond te maken.

  Dit zou heel goed kunnen. Ik denk alleen dat de huizenprijzen niet heel veel verder zullen dalen maar dat de inkomens de komende jaren iets zullen stijgen net zo lang tot er markt balans is. Vanaf nu elk jaar circa 2% verhoging plus nog circa 5 a 10% dalende huizenprijzen(bij elkaar) en je bent er zo.

 279. erik(trolnogimmerhier) says:

  Snorkelmans: Moet ik nou echt weer gaan lopen zoeken, naar al die uitspraken. Sorry geen zin an. Als ik maar weet wat er is geroepen door alle super slimme mensen hier(volgens jou dan). Ik durf me niet te meten met al die wetenschappelijk afgestuurde hier, heb ik me al 1x aan gewaagd en kreeg toen het hele CV van Floor naar me hoofd gesmeten, nog koppijn van……

 280. Dirk says:

  Voerman: Niet letsen Dirk, een aflossingsvrije hypotheek bestond in die tijd niet eens. Speciaal uitgevonden voor de tobbers van de laatste jaren.

  Klets niet, ik kende een boekhouder van mijn vaders leeftijd en die had een 100% aflossingvrije hypotheek waar hij nog trots op was ook!

  Voerman: En spreek met meer respect over je vader.

  Kun je aangeven waar ik dat doe?
  Als je bedoelt hetgeen ik richting de babyboomers heb gedaan, daar is mijn ouwe het geheel mee eens en kon het daarom ook niet vatten, dat veel ouders dit bij hun kinderen gedaan hebben!
  Hij had dat prachtige monumentale pand cash betaald heel lang geleden, daar kwam geen bank bij aan te pas!
  Op het hoogste punt van de markt, heeft hij dat huis verkocht (volgde ook de nodige grafieken dus), is met pensioen en zit meer in het buitenland nu dan in Nederland, misschien wilde je dit ook wel meneer voerman, maar helaas ben je te laat, omdat je hetgeen jezelf schreef…

  Voerman: Maartje Martens is ook maar een van de wensdenkers en manipulators waar ik het over had; mogelijk de meest “aaibare”, maar toch! 🙂

 281. Dirk says:

  Voerman: Dat krijg je als je een vraag stelt waarop geen antwoord bestaat. Mijn kleinkinderen snapten dat al op zeer jonge leeftijd! 🙂

  Zo was pappa namelijk ook toch 🙂

 282. Dirk says:

  erik(trolnogimmerhier): maar dat de inkomens de komende jaren iets zullen stijgen net zo lang tot er markt balans is. Vanaf nu elk jaar circa 2% verhoging

  Dat is dan lekker gegaan met de loonsverhogingen stop te zetten voor diverse jaren en de komende jaren, er is dus een extra gat zelfs ontstaan 😉

 283. Latida says:

  Dirk: Nou Latida, hier begin ik ook al over te denken, in het buitenland gaan wonen, alleen al omdat je waar voor je geld krijgt i.p.v. in Ghetto Nederland te zitten voor de hoofdprijs.

  Het achterlaten van vrienden en familie is toch wel heel erg moeilijk begrijp je?!
  Mooi wonen met een vrij uitzicht over de zee zou veel goedmaken, maar ik ben gewoon bang dat ik heel erg ongelukkig zou gaan worden zonder me vrienden en familie.

  Ach, de band met vrienden en familie kan ook juist verdiepen als je ergens anders woont. In plaats van elkaar twee keer per maand te zien zie je ze mischien 2 keer per jaar als je in Nederland bent, of als ze bij je op bezoek komen.

  Ik heb die stap gemaakt en weet waarover ik praat, en ja, ik kijk ook uit over zee in een huis dat nog steeds in waarde toeneemt, de waarde ligt reeds dichter bij 4 ton dan bij 3 ton, en daarbij dus een een LTV van inmiddels minder dan 50%.

  Wat dat betreft wwas ht ook financieel een van de beste beslissingen die ik ooit heb genomen. Rust in de tent, altijd een beetje vakantiegevoel, en in staat om mijn dierbaren in Nederland zelfs financieel enigzins te ondersteunen als dat nodig mocht zijn.

  In ieder geval zie ik Nederland niet als een rijk land meer. Er wordt veel geklaagd, vooral over geldelijke zaken, en de mensen zijn over het algemeen niet zo heel positief meer, en dat is echt ontzettend jammer.

  Ik denk dat het komt omdat de overheid zo een alles overheersende rol in de levens van zo ontzettend veel mensen heeft ingenomen, of je nu werkeloos bent of ondernemer, AOW-er of student, vermogend of arm, het lijkt erop dat er een realiteit wordt opgedrongen die geen realiteit is maar een fata morgana waar met de beste wil van de wereld geen touw meer aan vast te knopen is.

  Gelukkig zijn er nog steeds mensen die nergens last van hebben, maar dat zijn over het algemeen mensen met buitengewoon goede banen die meer dan een ton per jaar verdienen als persoon of huishouden.

  Ik zie gewoon veel te veel mensen die aan het sappelen zijn.

  En dan nog iets,

  “Nederland heeft het beste pensioensysteem van de wereld”

  Dat houdt volgens mij geen 25 jaar meer stand, dus inderdaad zorg dat je financieel op eigen benen kunt staan is het beste advies wat je aan jongeren kunt geven. Jongeren die, als ze 17 zijn, worden aangespoord om tegen ‘lage gunstige rentes’ hoge studieleningen af te sluiten.

  Dat is de volgende zeepbel die nu al in Amerika al voor heel veel problemen zorgt, en dat is de kant die nederland volgens mij ook opgaat.

 284. Latida says:

  Voerman: Voerman had in het toenmalige Nederland ooit ook eens een stukje bos (eigenlijk wel een stuk).
  Maar in Nederland was je toen al geen baas in eigen bos. Dure misrekening dus!
  Landschapsbeheer, de boswachter, de vogelwacht en nog veel meer mensen kwamen vertellen wat voor soort dieren moesten leven in het bos en wat voor soort bomen er moesten staan. Toen tot overmaat van ramp de jaarlijkse paddentrek (onsmakelijk volkje, die padden)
  zich bleek te voltrekken door kruising van het bos van Voerman was het helemaal afgelopen, het bod moest zelfs opengesteld worden voor publiek, van vlindervangers tot veldneukers. Oef… blij da’kervanafben.

  Dank voor de beschrijving beste Voerman, dat doet mij hetgeen ik heb nog meer apprecieren. Geen buren, geen pottekijkers, geen bemoeienissen van de overheid, en alle vrijheid om om te hakken of te verbranden wat je maar wil. Zelfs vergunningen om te bouwen zijn geen enkel probleem. Het zorgt zelfs voor zichzelf als je de natuur haar eigen gang laat gaan!

 285. Nico de Geit says:

  Latida: “Nederland heeft het beste pensioensysteem van de wereld”

  In Rusland gaan vrouwen met hun 55e met pensioen, mannen met 60 jaar. In Nederland is dat 67 of 68 jaar.

  Beste pensioensysteem, als mensen nog leven.

  Als ze op hun 50e werkloos raken moeten ze hun spaargeld opeten, hun eigen huis opeten. het is 17 of 18 jaar tot de pensioenleeftijd.

 286. Latida says:

  Voerman,

  Overgiens is een stukje bos in Nederland al gauw een stuk, heb ik gemerkt.

  Waar ik vroeger wel eens in Nederland een in een publiek bos kwam, kon je geen vijf minuten wandelen zonder iemand tegen te komen. Hier duurt het drie kwartier om een rondje in de tuin te wandelen. En dan overdrijf ik niet, en dan ben ik niet rijk. Toen ik het in Nederland vertelde dacht men dat ik een ‘landgoed’ had, terwijl de buren hier nog eens een factor 5-10 keer meer grond bezitten en meewarig neerkeken op deze hollander, blij als ik was met een stukje ‘eigen grond’ op deze aardbol.

  Daarbij komt, dat Nederland een van de meest vervuilde lucht heeft in de wereld, en zeker in Europa alleen met de zware industriegebieden in ik meen het Ruhr gebied vergeleken kan worden. Alle milieueisen ten spijt, de zware chemische industrieen in Nederland stoten een heleboel vuiligheid uit, waar je zelfs op de Veluwe niet aan kan ontkomen. Frisse lucht dus, heel goed voor de gezondheid.

 287. Dirk says:

  Weet je wat het is voerman, de erkenning dat er behoorlijk wat mis is met de huizenmarkt wil al niet eens komen, laat staan de erkenning dat de bestuurders van Nederland compleet ziek zijn.

 288. Dirk says:

  erik(trolnogimmerhier): Snorkelmans: Moet ik nou echt weer gaan lopen zoeken, naar al die uitspraken.

  Nee hoor, gewoon één, meer niet! 🙂

 289. Anoniem says:

  http://www.woonbond.nl/nieuws/3365

  In 3 years time 27 percent my friend. Met dank aan mijn spaartegoed nu ik defitief klem zit, zo zonder baan na mijn 55ste… Met geld op de bank om mij te consumeren.

  Even extrapoleren en de lichtpuntjes maken dat de duisternis als sneeuw voor de zon verdwijnt. ‘N hek om je huis zetten lijkt mij straks geen overbodige luxe nu de apartheid opnieuw is ingevoerd.

 290. Dirk says:

  Latida: Ach, de band met vrienden en familie kan ook juist verdiepen als je ergens anders woont. In plaats van elkaar twee keer per maand te zien zie je ze mischien 2 keer per jaar als je in Nederland bent, of als ze bij je op bezoek komen.

  Heb ik ook aan gedacht en misschien kunnen vrienden die niet zo gemakkelijk op vakantie kunnen nu eindelijk is wel op vakantie dan 😉

  Bedankt voor je geschreven stukje trouwens, deed me erg goed! 🙂

  Latida: Ik heb die stap gemaakt en weet waarover ik praat

  Een aantal kennissen van me hebben de stap ook gemaakt en daar hebben ze nooit een seconde spijt van gehad, mensen moeten alleen niet weggaan met niks op zak, dat gaat het namelijk niet worden.

 291. Anoniem says:

  Dirk:
  Weet je wat het is voerman, de erkenning dat er behoorlijk wat mis is met de huizenmarkt wil al niet eens komen, laat staan de erkenning dat de bestuurders van Nederland compleet ziek zijn.

  Ach, wanneer de verdediging maar goed in orde is http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/24539_om_in_beroep_in_strafzaken_tegen_hooijmaijers/

  En die €16 p/dag kan hij ook nog wel betalen als hij wel in in een penitentiaire inrichting zal moeten verblijven. Het is uiteindelijk maar tijdelijk en het heeft een aardig rendement opgeleverd. Dat pakken ze je nooit meer af. Nee dan heeft amice van Reij het slechter getroffen!

 292. Dirk says:

  Anoniem: Ach, wanneer de verdediging maar goed in orde is joop.nl/politiek/d…_tegen_hooijmaijers/

  En die €16 p/dag kan hij ook nog wel betalen als hij wel in in een penitentiaire inrichting zal moeten verblijven. Het is uiteindelijk maar tijdelijk en het heeft een aardig rendement opgeleverd. Dat pakken ze je nooit meer af. Nee dan heeft amice van Reij het slechter getroffen!

  Dagelijks niks anders dan dit 😉 ik had iets over die 16 euro gelezen waar Teeven mee bezig is, zullen de echte graaiers niet wakker van liggen inderdaad.

  Dat er wachtgeldregeling bestaan, begrijp ik nog wel en is goed dat het er is, maar dat zou in dit soort gevallen uitgesloten moeten zijn.

 293. Anoniem says:

  Anoniem:
  ‘N hek om je huis zetten lijkt mij straks geen overbodige luxe nu de apartheid opnieuw is ingevoerd.

  Koren op de molen van havikken als Ivo Opstelten en Geert Wilders, goed voor de partij want het domme electoraat graaft zijn eigen graf. Hoe leuk is dat?
  Geert met Kok sucker naar het beloofde land leuker?

  In het ‘Good old boys network’, valt altijd wat te lachen! Zeker nu! Neem Mark Rutte:’Jongens, laten we Pechtold liberaal van het jaar maken, door jongeren was hij al verkozen tot politicus van het jaar, die weten niet beter die moeten nog naar school. hij is geen leraar hè ik wel!’. De hele fractie: ‘Muhahahaaa Ja doen we. Top!’

 294. Anoniem says:

  Dirk,

  Dat is in Maart alweer vergeten… eventueel passen ze de planning erop aan.

  ‘Je bent Minister en partijgenoot of niet, en dat geldt dan natuurlijk ook voor mijn rechterhand. Hoor mij! RECHTERhand Muhahaha. Die reputatieschade daar moeten we vooral op blijven hameren bij het vonnis. Compensatie vooraleerst! De man is door het slijk gehaald!’

  De enormiteit ervan, de bedragen…
  Wiegel:
  ‘Ach bouwfraude, zo gaan die dingen eenmaal’ http://www.ftm.nl/fraude-ton-hooijmaijers/

 295. Dirk says:

  Anoniem: De enormiteit ervan, de bedragen…
  Wiegel:
  ‘Ach bouwfraude, zo gaan die dingen eenmaal’ http://www.ftm.nl/fraude-ton-hooijmaijers/

  Ik moet even op bed liggen.

 296. Adamus says:

  Dirk,

  maar helaas ben je te laat, omdat je hetgeen jezelf schreef…

  +1

 297. Dirk: Nee hoor, gewoon één, meer niet!

  Ik zat aan 3 te denken, maar 1 zou al een begin zijn. Erik weet zelf ook wel dat zelf 1 vinden ‘m niet gaat lukken 😉

  erik(trolnogimmerhier): Moet ik nou echt weer gaan lopen zoeken, naar al die uitspraken. Sorry geen zin an. Als ik maar weet wat er is geroepen

  Je laat jezelf kennen Erik. Je weet best dat je loopt te kakelen, en dat je nergens de uitspraak “huizenprijzen gaan in 2013 15% tot 20% dalen” gaat vinden, omdat die uitspraak niet bestaat. Bij dezen staat dat dus vast. En daarbij staat meteen vast dat jij wederom uit je nek zwetst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*