Makelaars voelen klappen malaise

Makelaars worden hard geraakt door de malaise op de woningmarkt. In een jaar tijd hebben makelaarskantoren vijfduizend banen geschrapt, ongeveer een kwart van de totale werkgelegenheid in de sector. Zo’n honderd van de 2950 kantoren hebben hun deuren moeten sluiten.

Dat zei Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), donderdag. Hij vindt de situatie erg, maar stelt wel dat er sprake is van een ,,normale shake-out”. Hukker verwacht dat er meer banen verdwijnen. ,,Uiteindelijk zal onze branche een derde minder personeel hebben”, aldus de voorzitter.

Hukker constateert dat veel oudere makelaars vervroegd eruit gaan. Verder is er vaak geen werk voor jonge makelaars die net hun opleiding hebben voltooid. Daarvan maken veel gemeentes of woningbouwcorporaties weer dankbaar gebruik, zei Hukker. ,,Makelaars haalden er in andere tijden misschien hun neus voor op. Maar nu gaan ze bijvoorbeeld aan de slag op een afdeling Ruimtelijke Ordening bij een gemeente.”

bron: Geldelander

Share Button

11 Reacties

 1. kees Zegt:

  Al is de makelaar nog zo snel de tijd achterhaald hem wel.

 2. Niek Zegt:

  “Makelaars haalden er in andere tijden misschien hun neus voor op. Maar nu gaan ze bijvoorbeeld aan de slag op een afdeling Ruimtelijke Ordening bij een gemeente.”

  dit doet het ergste vrezen voor het beleid van de gemeentes etc. in de komende jaren. Die afdelingen zijn vaak toch al broedvat van corruptie en omkoping, dan moet je er vooral zulke types binnenhalen 🙁

 3. Get a life! Zegt:

  dus 33% lagere huizenprijzen = 33% minder omzet = 33% makelaars eruit? Of is dat te simpel in deze tijd? 🙂

  Makelaarskantoren die alleen bestaan door aankoop/verkoop van woningen gaan eraan. Makelaarskantoren met nevenactiviteiten, eigen onroerend goed in verhuur e.d. die kunnen het nog wel een tijdje uitzingen..

 4. kees Zegt:

  ik ken makelaars die zich ook projectontwikkelaar gingen noemen.

 5. Boefke Zegt:

  MakeKlaar 😉

 6. Marktfundamentalist Zegt:

  Er zijn gelukkig ook nog NVM’ers die wel realistisch zijn:

  ,,Er komen steeds meer huizen te koop. Maar negentig procent is momenteel niet marktconform geprijsd.” Volgens de regionale NVM voorzitter

  destentor.nl/regio…ijft-in-diep-dal.ece

 7. KariZ Zegt:

  @6: Fijn dat bij hem nu ook het kwartje is gevallen.

  Dat roepen wij hier al zeker 1,5 jaar…

 8. christoffel Zegt:

  dus straks op Markplaats ook goedkope scootertjes en fietsen in vrolijke kleuren van failliete makelaarskantoren?

 9. Fustus Zegt:

  @6

  Ook deze geeft een verschuivend inzicht aan:
  huizenhype.nl/2009…ypotheekrenteaftrek/

 10. Fustus Zegt:

  OM met Cruijff te spreken: elk nadeel …

  Je kunt vaak op zaterdag een paar huizen bekijken. Ik ben daar een paar weken geleden mee begonnen. Je komt vaak dezelfde makelaars tegen. Als er verder geen andere kijkers zijn is er wel ruimte om even een praatje over de markt in het algemeen te maken.
  Blijkbaar is er binnen de NVM een (regionale)score lijst per kwartaal. Daaruit blijken steeds dezelfde makelaars wel te verkopen en andere niet. Zlef kun je die ranglijst wel schatten. Als je de namen van een niet verkopende makelaar noemt bij een wel verkopende makelaar, dan hoor je ook eens de andere kant. Blijkbaar is er intern ook een beeld aan het onstaan dat zwaar overvragen de markt stuk aan het maken is. Het zou me niets verbasen als ook uit die hoek straks nog iets gaat gebeuren. (bijv iets met voorwaarden aan het lidmaatschap van de club??)

  Het valt me trouwens op dat veel potentiele kopers verbaasd reageren als je verteld dat de vraagprijs veel te hoog is.

 11. Frans Zegt:

  Makelaars voelen klappen malaise? Wie zich brandt, moet op de blaren zitten! De bubble is veroorzaakt door de graaiende makelaars en aannemers zelf. Het kon allemaal niet op, dan blijf je toch ordinair de prijzen omhoog schroeven? Kassa! Tegen de huidige vraagprijzen kan niemand zijn huis later meer doorverkopen. Als de gulden nog had bestaan, had je nu toch NOOIT een 2-onder-1 kapper gekocht voor Fl. 1.000.000 = E. 450.000? Het wordt de hoogste tijd dat er een langdurige kopersstaking komt. Pas dan zullen de vraagprijzen (-30%) weer een aanvaardbaar niveau bereiken! Kijk maar naar de landen om ons heen…..

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.