Trendbreuk: minder hypotheken voor starters op de huizenmarkt

et aantal hypotheekaanvragen onder starters is in het eerste kwartaal van 2019 met 7% afgenomen ten opzichte van het eerste kwartaal in 2018, zo blijkt uit de data van HDN (Hypotheken Data Netwerk). Daarbij is het gemiddelde hypotheekbedrag wel verder gestegen met 5%. Het lijkt erop dat de starter op de huidige woningmarkt steeds meer moeite heeft om een betaalbare woning te vinden.

Aantal hypotheekaanvragen onder starters in eerste kwartaal daalt voor het eerst in jaren

e afname van het aantal hypotheekaanvragen onder starters in het eerste kwartaal is een trendbreuk vergeleken met de voorgaande jaren. Sinds 2015 nam het aantal onder deze groep juist steeds toe. Tijdens het eerste kwartaal van 2019 werden er door starters in heel Nederland 30.979 hypotheken aangevraagd, dat is 7% minder dan het eerste kwartaal in 2018, toen lag dit aantal nog op 33.409.In 2018 was er nog sprake van een toename van 2% ten opzichte van 2017. In het eerste kwartaal van 2017 en 2016 bedroeg de toename zelfs respectievelijk 13% en 10%.

Lees verder op knab.nl

Share Button
Tagged with: ,
305 comments on “Trendbreuk: minder hypotheken voor starters op de huizenmarkt
 1. maff says:

  Leve de vrijheid …… 😎

  Verregaande digitalisering maakt woning betaalbaar of zelfs gratis
  https://www.duurzaamgebouwd.nl/artikel/20190409-verregaande-digitalisering-maakt-woning-betaalbaar-of-zelfs-gratis

  Ps 🙂 http://www.stallman.org/images/dog.jpg

 2. maff says:

  ‘ In het eerste kwartaal van 2019 vroegen starters voor gemiddeld 254.330 euro een hypotheek aan.’

  Het nieuwe normaal
  bijna 7 keer modaal

 3. Nico de Geit says:

  De oorspronkelijke bevolking, de autochtone Nederlanders, neemt drastisch af. Dit tekort is en wordt aangevuld met immigranten. We leven in een schuld-gedreven-economie. Het ligt dus voor de hand de immigranten óók de mogelijkheid te geven een woning te kopen met geleend geld. Dit kan bijvoorbeeld gefinancierd worden vanuit de uitstekend gevulde pensioenkassen – deze kunnen daartoe door de overheid worden gedwongen.

  Een koopwoning geeft mensen het gevoel dat ze iets bezitten, dat ze iets bereikt hebben. Het maakt de band met het nieuwe woonland sterker.

  Zonder immigratie zou de bevolking binnen twee generaties halveren. Er is maar één mogelijkheid de zeepbel (voorlopig) op druk te houden, en dat is immigranten óók een mega-XL-krediet verstrekken.

  Als de immigranten zich inderdaad massaal ontpoppen als economische toppertjes gaat het helemaal goed komen, dan gaan ze onze pensioenen betalen en meer. Maar als ze massaal in het sociale vangnet terechtkomen is de schade niet te overzien.

  Mijn motto: Red Jezelf, en hou de mogelijkheid om te vertrekken open. Koop geen woning maar huur. Neem niet deel aan een collectief pensioenfonds. Gaat het mis, dan zit je nergens aan vast.

 4. Nico de Geit says:

  Huizenkoper met migratieachtergrond maakt snelle opmars: ‘De tweede en derde generatie richt zich vooral op Nederland en investeert in beter wonen’

  Vooral onder Surinaamse Nederlanders is het kopen van een huis steeds normaler. Bijna de helft van hen woont inmiddels in een eigen woning. Voor Alicia en Remi is de verhuizing van hun huurappartement in de vrije sector naar een koophuis een uitgemaakte zaak. De huizenprijzen mogen de laatste jaren sterk zijn opgelopen, hun huidige huur is hoog en de rente is laag. Alicia: ‘Dus kopen is voordeliger, als je naar de toekomst kijkt. Je gooit je geld niet weg aan een huur die steeds hoger wordt.’

  Dat Marokkaanse Nederlanders relatief zelden een huis kopen – vier van de vijf woont in een huurhuis – verklaart SCP-onderzoeker Jeanet Kullberg onder meer uit een gemiddeld lager inkomen. Misschien speelt ook mee dat jongere Marokkanen minder de neiging hebben om zich te binden aan een eigen woning, in een tijd dat Geert Wilders roept om ‘Minder Marokkanen’.’

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/huizenkoper-met-migratieachtergrond-maakt-snelle-opmars-de-tweede-en-derde-generatie-richt-zich-vooral-op-nederland-en-investeert-in-beter-wonen~b123bdab/

  Dat Marokkanen zelden een woning kopen komt door Geert Wilders…. Door het hele artikel: huren is duur en geld weggooien, kopen is slim en voordelig.

  Nu nog wachten op wat soepeler kredietverstrekking aan mensen met een migratie-achtergrond.

 5. Nico de Geit says:

  Woningprijs stijgt voor het eerst in jaren niet meer

  Hoewel er op kwartaalbasis feitelijk sprake is van een daling van 1,4%, spreekt de NVM van een daling van 0,1%. Dit komt omdat de organisatie de gemiddelde prijs corrigeert als er minder dure vrijstaande woningen en appartementen in de Randstad worden verkocht, zoals ditmaal het geval is.

  https://www.telegraaf.nl/financieel/3427443/woningprijs-stijgt-voor-het-eerst-in-jaren-niet-meer

  Huizenprijs 2008 + 22% inflatie is hoger dan de huidige prijs. Zie zeepbelgrafiek:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/bubble.png

  Ligt de ‘return to normal’ reeds achter ons? Gaat het straks heel hard naar beneden? Of wordt de huizenmarkt gered door nieuwe muppets een mega-xl-krediet te geven? Het kan maar zo dat we nog tien, twintig jaar nóg goedkoper krediet krijgen, en dat muppets meer kunnen lenen.

 6. xenobinol says:

  Het recessiespook laat zich steeds vaker zien en deze keer is er enkel nog maar de optie van helicoptergeld om de prijzen van woningen van implosie te behouden.

 7. b says:

  Gekte op woningmarkt is over hoogtepunt heen 11 april 2019 AD.
  https://www.ad.nl/wonen/gekte-op-woningmarkt-is-over-hoogtepunt-heen~a836b641/

 8. b says:

  Op 20 maart jl heeft dhr Latten van het CBS in een presentatie aangegeven o.a:
  – de bevolkingsgroei meer dan 1 miljoen boven het de verwachting van 8 jaar geleden is. (nu 18 miljoen)
  – de vergrijzing versnelt: nu 16 50-75jarigen op elke 85-jarige, in 2035 wordt het cijfer 16 naar 6 bijgesteld (naar verwachting).
  -bevolkingsaanwas 16.000 tov 88.000 immigranten.
  -sociale huur wordt meer voor starters, co-ouder, scheiding, zorgbehoevende oudere, GGZ-ers. (noot:Wat doen ze met de rest?)

  Men worstelt met een snel vergrijzende bevolkingsgroep die procentueel groeit(tov jongeren) en weinig inkomen heeft.
  Toch wil de gemeente deze groep binnenboord houden omdat
  leegstand dan dreigt?
  Wat zou er gebeuren met de huur- en woningprijzen wanneer de verhouding jongeren:ouderen bijvoorbeeld 6:1 is (medio 2035)?

 9. b says:

  b,

  correctie: ‘jongeren’ 6:1 moet zijn; 50-75-jarigen 6:1 (op elke 85-jarige).

 10. Nico de Geit says:

  Van dichtbij gezien: babyboom-echtpaar raakt hun paleis niet kwijt. Overal op- en aanbouw, ‘gevalletje pand heeft renovatie nodig’. Incourante woning, wel een mooi plekje. Beetje vreemde situering, mogelijk (toekomstig) conflict met buren over wat nou precies van wie is. Vraagprijs net onder een half miljoen euro. Babyboom-echtpaar klaagt: ‘het staat al ruim een jaar te koop’.

  Iets met de prijs doen misschien? Geen reactie van het babyboom-echtpaar. Misschien moet het pand echt de vraagprijs opbrengen. Dat wordt nog wat als de echte daling inzet. En: als de energie-rekening omhoog schiet. Het pand is (uit)gebouwd alsof het in de tropen staat.

 11. Nico de Geit says:

  b: -sociale huur wordt meer voor starters, co-ouder, scheiding, zorgbehoevende oudere, GGZ-ers. (noot:Wat doen ze met de rest?)

  VK – Mensen die voorheen leefden van ‘benefits’ vallen nu onder de nieuwe regeling. Ze raken hun (sociale) woning kwijt en zijn min of meer genoodzaakt bij elkaar in te trekken of als dakloze te leven.

  Hele serie reportages:

  Skint Britain Friends Without Benefits

  https://www.youtube.com/watch?v=YQrNtT5a8jc

  Er komen in de serie alleen blanken voorbij die aan de onderkant van de maatschappij leven, terwijl het VK vol zit met mensen uit verre landen. En voor hen geldt de nieuwe regeling vast ook.

 12. Arjan says:

  Nico de Geit: Van dichtbij gezien

  Jij ziet ook alles van dichtbij he? 🙂

 13. xenobinol says:

  Babyboomers krijgen hun kapitale woningen niet verkocht omdat jongeren niet dezelfde vermogenswinsten hebben weten te boeken in het pyramidespel genaamd de ‘woningmarkt’. Jongeren maken beduidend minder kans op vermogenswinst via huisje doorrollen en overwaarde incasseren. Banken zullen wel alles op alles gaan zetten om deze groep mensen te laten aflossen. Het rampzalige beleid van de afgelopen paar decennia heeft wonen onbetaalbaar gemaakt met alle rampzalige gevolgen voor de belastingbetaler, deze moeten naast hoge woonlasten ook nog eens het omslagstelsel genaamd AOW gaan ophoesten. Hoge woonlasten, hoge belastingen, hoge zorgpremie en daarbij ook nog eens een land en een cultuur verliezen door de ongebreidelde import van migranten die het systeem moeten gaan redden. Babyboomers zijn letterlijk de ondergang van Nederland met hun asociale beleid. Alles voor zichzelf en de rekening doorschuiven, na ons de zondvloed.

 14. maff says:

  Nederlander is groter deel aan wonen, zorg en energie kwijt dan voor crisis
  https://www.nu.nl/geldzaken/5837649/nederlander-is-groter-deel-aan-wonen-zorg-en-energie-kwijt-dan-voor-crisis.html

  ‘Volgens ING zal het mogelijk nog tot 2025 duren voor de consumptie zich volledig herstelt, ook al groeit het inkomen en trekt de consumptie aan.’

 15. maff says:

  Financial Stability Review for 2019,

  Reserve Bank reveals it is preparing for a 30 per cent fall in house prices and – explains why you shouldn’t invest your cash in an apartment

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-6914463/Reserve-Bank-Australia-reveals-preparing-30-cent-house-price-drops.html

 16. Nico de Geit says:

  Huizenzoeker heeft de moed opgegeven

  Dat is terug te zien in de cijfers van de Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) over de eerste drie maanden van dit jaar. De vraag daalt, het aanbod groeit en de prijzen vlakken af.

  https://www.telegraaf.nl/financieel/3433924/huizenzoeker-heeft-de-moed-opgegeven

  Een gebrek aan capabele muppets misschien?

 17. Steven says:

  https://www.telegraaf.nl/financieel/3433991/de-woningmarkt-is-gewoonweg-in-het-slot-gedraaid

  “In korte tijd draaide dit volledig om. Door de lage rente sloeg iedereen aan het kopen, van ’gewone’ kopers tot beleggers. Door het overbieden op het schaarse aanbod te koop staande huizen, schoten de prijzen in razende vaart omhoog”

  Dit soort lemmingen gedrag heb je lijkt het wel alleen bij huizen. Het lijkt soms meer op biologie dan op economie.

 18. meelezer says:

  Nico de Geit:
  Huizenzoeker heeft de moed opgegeven

  Dat is terug te zien in de cijfers van de Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) over de eerste drie maanden van dit jaar. De vraag daalt, het aanbod groeit en de prijzen vlakken af.

  telegraaf.nl/finan…ft-de-moed-opgegeven

  Een gebrek aan capabele muppets misschien?

  Uiteindelijk blijven alleen de alu hoedjes over.. de rest heeft al een koophuis.

 19. meelezer says:

  Steven:
  telegraaf.nl/finan…in-het-slot-gedraaid

  “In korte tijd draaide dit volledig om. Door de lage rente sloeg iedereen aan het kopen, van ’gewone’ kopers tot beleggers. Door het overbieden op het schaarse aanbod te koop staande huizen, schoten de prijzen in razende vaart omhoog”

  Dit soort lemmingen gedrag heb je lijkt het wel alleen bij huizen. Het lijkt soms meer op biologie dan op economie.

  nee hoor, heb je ook bij goud, bitcoin en zo zijn er nog veel meer vraag en aanbod dingetjes te vinden.

 20. Steven says:

  meelezer: de rest heeft al een koophuis.

  Hebben is een verkeerd woord.. De meesten staan het juist in de min via een hypotheek. (hebben en lenen is bijna het omgekeerde)

 21. Steven says:

  toch even ter verduidelijking. Als ik zeg dat ik dit gekocht heb: https://topgear.nl/thumbs/hd/2017/12/mercedes-benz-slr-mclaren-722s-roadster.jpg

  Dan is dat heel wat anders dan dat ik dat huur of zelfs het hele bedrag van de bank leen mat alle rente, risico’s en bijkomende kosten.

  Ik moet het steeds herhalen want men snapt het pas als huizenprijzen fiks dalen.

 22. Steven says:

  mat? is met

 23. Steven says:

  Ik zie het ook zo vaak bij mij in de buurt. Je ziet ze op hun twintigste in een nieuwe gefinancierde Golf rijden, maar na een paar jaar niet meer. (autootje verkocht voor de helft en de andere helft moet nog afbetaald worden)

 24. Steven says:

  of het was lease natuurlijk. (net iets beter dan een nieuwe lenen van de bank)

  en nu ben ik weer off want ik post te veel.

 25. Nico de Geit says:

  Huisjesmelkfraudezaak zakt als plumpudding in elkaar: boete van 5.000 euro

  Een strafzaak tegen een Arnhems stel wegens fraude met de aankoop van huizen, is vrijdag geëindigd met alleen een boete van 5.000 euro voor de vrouw. In totaal hadden zij 900.000 euro aan huizen in bezit, waarvoor zij 990.000 euro aan hypotheekschuld hadden uitstaan. Omdat hun inkomsten uit een uitkering en klusjesbedrijf het bezit van zo’n groot aantal woningen niet goed verklaarde, rees het vermoeden van illegale praktijken.

  https://www.gelderlander.nl/arnhem/huisjesmelkfraudezaak-zakt-als-plumpudding-in-elkaar-boete-van-5-000-euro~a4e036bb/

  Het stel is van Russische komaf. Lekker beleggen met geleend geld (en als het mis gaat snel terug naar huis). Nu de andere immigranten nog.

 26. meelezer says:

  Steven:

  Dan is dat heel wat anders dan dat ik dat huur of zelfs het hele bedrag van de bank leen mat alle rente, risico’s en bijkomende kosten.

  Ik moet het steeds herhalen want men snapt het pas als huizenprijzen fiks dalen.

  Je hoeft helemaal niks te herhalen. Ik denk dat heel veel mensen best weten dat hun koophuis niet helemaal van hun is zolang er nog een hypotheek op rust.
  Het was een flauwe opmerking van mijn kant naar aanleiding van de term muppets.

  Een veel gebezigde term door complotdenkers en flat earthers. Het duiden van de andere mensen die echt dom zijn dat ze het complot of wat dan ook niet door hebben. Terwijl zij zich de slimste vinden.

 27. Steven says:

  meelezer: Het duiden van de andere mensen die echt dom zijn dat ze het complot of wat dan ook niet door hebben. Terwijl zij zich de slimste vinden.

  Ik denk nog simpeler: de huizenprijzen zijn te hoog.

 28. Steven says:

  meelezer: Het duiden van de andere mensen die echt dom zijn dat ze het complot of wat dan ook niet door hebben. Terwijl zij zich de slimste vinden.

  Ik denk nog simpeler: de huizenprijzen zijn te hoog.

 29. b says:

  maff:
  Financial Stability Review for 2019,

  Reserve Bank reveals it is preparing for a 30 per cent fall in house prices

  dailymail.co.uk/ne…use-price-drops.html

  Huizenprijzen -30% en double digits unemployment verwacht.(Australie)

  Naar mijn mening zie je hier daling van huizenprijzen en werkloosheid in lijn met een economische neergang, wereldwijd.

  Veel banen gaan verloren door bijv automatisering of incourante banen,
  wereldwijd ontslagrondes bij grote bedrijven (zie auto-industrie Duitsland),
  autoverkoop is minder geworden,
  BBB-bedrijven kopen hun eigen aandelen op maar kunnen straks geen goedkoop geld meer lenen bij de banken: ze vallen om,
  banken moeten meer reserves aanhouden en lenen daardoor minder uit aan bedrijven,
  veel ‘unicorns’ op de beurzen zoals Snapchat, Uber die goedkoop geld ophalen (van particuliere beleggers), waarbij de vraag is of dit Capex of Opex besteed wordt bijvoorbeeld.
  Flexbanen die weinig of geen pensioen opbouwen.
  Vergeet de vergrijzing, demotie en uitval in uitkeringen niet.

  Ik vraag mij af wie de grootste kopersgroep is van huizen:
  de belegger die minstens 5 huizen al in bezit heeft,
  de belegger die max. 3 huizen in bezit heeft,
  of de gewone particulier die 1 huis wil kopen?
  In Australie is de eerste groep 6x groter in 2018 dan de laatste groep, was te lezen vorige week.
  Is het raar dat de gewone particulier afhaakt?

 30. Arjan says:

  Steven: toch even ter verduidelijking. Als ik zeg dat ik dit gekocht heb: topgear.nl/thumbs/…en-722s-roadster.jpg

  Als je nou eens een huis koopt, dan hou je nog geld over om zo’n auto te kopen. Maar nee, je blijft maar al je geld weggooien aan huur. Zo zonde!

 31. Arjan says:

  Steven: Ik moet het steeds herhalen want men snapt het pas als huizenprijzen fiks dalen.

  Waar wacht je eigenlijk op, een prijsdaling van 20% in 2030?

 32. Arjan says:

  meelezer: Je hoeft helemaal niks te herhalen. Ik denk dat heel veel mensen best weten dat hun koophuis niet helemaal van hun is zolang er nog een hypotheek op rust.

  Jawel hoor, alleen “de bank” heeft het recht om het huis te verkopen als je niet meer de lasten kunt opbrengen.

  Maar als je het toch zo wilt bekijken, door aflossing wordt iedere maand het huis een stukje meer van jezelf.

  Ik zie alweer een reactie van Geit aankomen over AOW, box 3 en asielzoekers…

 33. Steven says:

  pff.. Amerika, Ierland, Japan, Spanje. En straks Nederland. Zo moeilijk is het allemaal niet,. (als je genoeg hersencellen hebt)

 34. Arjan says:

  Steven: Ik denk nog simpeler: de huizenprijzen zijn te hoog.

  Jij vindt de huizenprijzen te hoog. Men koopt vaak het huis wat men maximaal kan bekostigen. Beetje vraag en aanbod samen met een lage rente. En die babyboomers die straks de pijp uitgaan zouden massaal woningen op de markt brengen. Maar zoals Geit altijd zegt, daar moet voor kapitalen aan verspijkerd worden. Bovendien stijgt het aantal huishoudens nog steeds harder dan dat er huizen bij komen. Starters komen niet aan de bak op de woningmarkt (in de Randstad) en komen in huurhuizen terecht (koopwoningen gekocht door Benno en co). Mijn verwachting is dan ook dat de vrijesector-verhuur vanzelf toeneemt op deze manier. Tenzij de overheid er weer met haar klauwtjes aan gaat zitten, want dat is ook niet uitgesloten.

 35. Arjan says:

  Steven: pff.. Amerika, Ierland, Japan, Spanje. En straks Nederland. Zo moeilijk is het allemaal niet,. (als je genoeg hersencellen hebt)

  Dat zijn totaal andere landen met heel andere huizenmarkten en economieën.

 36. Arjan says:

  En NL heeft ook al -21% gehad niet zo lang geleden. Grotendeels veroorzaakt door de overheid! Niks geen leeggelopen zeepbel.

 37. Steven says:

  Arjan: Niks geen leeggelopen zeepbel.

  precies. Dat komt nog.

 38. Steven says:

  Arjan: Dat zijn totaal andere landen met heel andere huizenmarkten en economieën.

  Hoe kom je daar nou weer bij? Bij al die landen stegen de huizenprijzen tot rare hoogtes en daarna zakten ze weer. Is toch niets raars aan? (of zijn Nederlanders anders?)

 39. Latida says:

  “Dutch financial group Rabobank has sold the remaining loans of its former ACC Bank unit in Ireland to Wall Street investment bank Goldman Sachs, distressed debt firm CarVal Investors and debt collection firm Cabot for a deeply discounted price of €800 million.”

  https://www.irishtimes.com/business/financial-services/rabobank-sells-former-acc-loans-to-goldman-carval-and-cabot-1.3858725

  “Guilty Plea

  The company’s retail-banking unit was recently prosecuted by the Justice Department, which accused the bank of hiding evidence about the flow of Mexican drug-cartel money through its branches near the border. Rabobank NA pleaded guilty in February 2018 to a felony conspiracy charge and agreed to pay $369 million in penalties.

  As part of its plea, Rabobank admitted that top executives in California took steps to block employees and regulators from exposing the bank’s misconduct, which allowed hundreds of millions of dollars of untraceable cash to move through the bank.”

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-03-15/mechanics-bank-to-acquire-rabobank-s-u-s-unit-for-2-1-billion

 40. Nico de Geit says:

  Arjan: zeepbel

  Arjan ziet geen schuldenzeepbel….

 41. Nico de Geit says:

  meelezer: Het duiden van de andere mensen die echt dom zijn

  meelezer: muppets

  Iemand die belegt met geleend geld is levensgevaarlijk bezig. Zeker gezien de bedragen die ermee gemoeid zijn. Als het mis gaat, komen ze mogelijk nooit meer uit de problemen.

  Of ik neerkijk op dat soort mensen? Ik denk dat ze onwetend zijn, schapen. Onverantwoordelijke idioten. Of, zoals de banken ze noemen: muppets.

  https://steamcdn-a.akamaihd.net/steamcommunity/public/images/clans/25920479/e2798d583a62d1a3213f0722568b852b835c36f7.jpg

 42. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: In totaal hadden zij 900.000 euro aan huizen in bezit, waarvoor zij 990.000 euro aan hypotheekschuld hadden uitstaan.

  De panden zijn dus verhuurd, het echtpaar komt uit Rusland. Het zou zo maar kunnen dat ze zoveel mogelijk huur pakken, zo min mogelijk aan die panden doen en zo min mogelijk aan de bank betalen. Daardoor ontstaat een berg geld, omdat de huuropbrengsten momenteel hoger zullen zijn dan de te betalen rente.

  Opeens draait de wind – ooit. Het gaat economisch minder en/of de bank eist aflossing. Dan zou het zomaar kunnen dat die berg geld al in Rusland blijkt te zijn, inclusief de twee vogels. De schuld en de panden laten ze gewoon voor wat het is.

  ‘Geld verdienen met onroerend goed’.

 43. Arjan says:

  Nico de Geit: Arjan ziet geen schuldenzeepbel….

  Klopt.

 44. Nico de Geit says:

  Arjan: Klopt.

  Je komt hier al zo lang, het heeft geen zin om te proberen je te overtuigen.

  https://www.morganjones.co.uk/wp-content/uploads/2019/03/Ostrich.jpg

 45. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Je kunt gewoon googlen wat een zeepbel is…

 46. maff says:

  An Irish story 😉

  Ulster Bank criticised for selling €1.4bn of distressed home loans to Cerberus
  https://www.irishtimes.com/business/financial-services/ulster-bank-criticised-for-selling-1-4bn-of-distressed-home-loans-to-cerberus-1.3594817
  Het vervolg volgt …… hierna

 47. maff says:

  Het vervolg, ( nog niet doorgekomen ) de eerste brieven zijn verzonden, ‘betalen binnen 30 dagen, want anders ……..’

  Concerns over letters sent to mortgage-holders demanding full payment of arrears within 30 days

  https://www.thejournal.ie/arrear-loan-pearse-doherty-4587493-Apr2019/

 48. maff says:

  Oh jee, Irish story in de ban

 49. Nico de Geit says:

  ‘Very nasty surprise’ op je oude dag.

  Martin North ‘Retiree Home Ownership Is About To Plummet’

  Steeds minder ouderen hebben een betaalde woning. Het kan nodig zijn dat ze hun woning straks opeten. Maar dan moet die woning nog wel een hoge waarde hebben. Anders wacht een zeer onaangename verassing op de oude dag.

  https://www.youtube.com/watch?v=dNrkU8rXE-g

 50. b says:

  Nico de Geit,

  Hier zie je het mooi in grafieken:
  https://theconversation.com/retiree-home-ownership-is-about-to-plummet-soon-little-more-than-half-will-own-where-they-live-115255

  2006-2056, Australie.
  Er zal steeds meer worden gehuurd -ook door gepensioneerden- huizenbezit neemt af.
  Huurtoeslag zal weinig effect hebben, bestedingen worden minder voor iedereen.

 51. b says:

  Geit, toevallig hebben we het over hetzelfde onderzoek van het Grattan Institute, ik zie nu pas het youtube filmpje. 🙂

 52. b says:

  Proef: Gemeente gaat vaste lasten betalen
  https://www.telegraaf.nl/financieel/3445684/proef-gemeente-gaat-vaste-lasten-betalen

  De gewone burger onder curatele van gemeenteambtenaren 🙁
  bepalen ze straks ook het beleg op je boterham? etc

 53. Latida says:

  “In Nederland groeit het aantal huizen dat meer dan één miljoen euro waard is. In 2018 waren dat er liefst 34 procent meer dan een jaar eerder”

  https://www.ad.nl/wonen/nederland-is-44-miljoenenbuurten-rijker-explosieve-stijging-dure-huizen~ac0983de/

 54. maff says:

  b: Naar mijn mening zie je hier daling van huizenprijzen en werkloosheid in lijn met een economische neergang, wereldwijd.

  Vandaag in The Telegraph ‘Global trade suffers biggest collapse since Great Recession’ achter slot, dat dan weer wel

  RIP huizenmarkt, leve de zeepbel 😉

 55. maff says:

  Missing link

 56. maff says:

  Property ‘armageddon’: Aussie House prices could fall by 50 per cent

  https://www.nzherald.co.nz/business/news/article.cfm?c_id=3&objectid=12222746

 57. Nico de Geit says:

  We gaan richting derdewereldland. Wat in eeuwen is opgebouwd gaat binnen enkele decennia door de goot. #NotreDame

  Mijn motto: red jezelf.

 58. Nico de Geit says:

  Notre Dame, 15 april, dezelfde datum als de Titanic. Twee torens, net als bij 9/11. Misschien is dit de aftrap naar een Grote Oorlog. Dat zou Macron goed uitkomen.

 59. meelezer says:

  Nico de Geit:
  Iemand die belegt met geleend geld is levensgevaarlijk bezig. Zeker gezien de bedragen die ermee gemoeid zijn. Als het mis gaat, komen ze mogelijk nooit meer uit de problemen.

  Hoe denk je dat al die huurhuizen worden gefinancieerd? Ook met geleend geld. Of is dat dan weer geen beleggen?

 60. b says:

  (Afgebrand) huis te koop in Dordrecht via Funda:
  https://www.funda.nl/koop/dordrecht/huis-40126080-vossiusstraat-81/

  (Herstel)kosten 174.500 euro.
  In juni 2018 is de brandweer 2 keer naar deze woning gegaan.
  De eerste handelaren hebben zich al gemeld.

 61. maff says:

  Voor de liefhebbers 🙂
  The world according to Fitch

  Global home price growth under pressure

  https://www.mortgagefinancegazette.com/features/global-home-price-growth-pressure-11-04-2019/

 62. Nico de Geit says:

  meelezer: Iemand die belegt met geleend geld is levensgevaarlijk bezig.

  meelezer: Hoe denk je dat al die huurhuizen worden gefinancieerd? Ook met geleend geld. Of is dat dan weer geen beleggen?

  Antwoord:

  meelezer: Iemand die belegt met geleend geld is levensgevaarlijk bezig.

  maff: SOS spaargeld: hebt u genoeg voor noodgevallen?

  Het lijkt erop dat de artikelen bij kranten worden geschreven door studenten. ‘Te weinig rente op je spaargeld? Ga beleggen!’

 63. s v d berg says:

  maff,

  Ik vraag me af of de prijs niet 25.000 euro hoort te zijn ipv 125.000 euro , is een euro tegenwoordig niets meer waard??

 64. meelezer says:

  Nico de Geit,

  Geit, zou je wel correct willen citeren. In je laatste post staan nu overal alsof ik die teksten heb geschreven.

 65. b says:

  Lage animo voor blijverslening ‘ronduit teleurstellend’
  https://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nieuws/lage-animo-voor-blijverslening-ronduit.9613283.lynkx

  ‘… de lening sinds de introductie in 2015 slechts 75 keer is aangevraagd en dat ruim 100 van de 355 gemeenten de regeling aanbieden.’

 66. maff says:

  Nico de Geit: Het lijkt erop dat de artikelen bij kranten worden geschreven door studenten. ‘Te weinig rente op je spaargeld? Ga beleggen!’

  Dit stukje gaat niet over de rendementen, maar om de centen …..

 67. maff says:

  NIBUD onderzoek geldzaken
  https://www.ad.nl/economie/nibud-bezorgd-over-financien-flexwerkers-br~a99e9543/

  ‘uit het onderzoek blijkt dat nog altijd zo’n vier op de tien huishoudens moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen, ondanks het positieve economische klimaat’

 68. maff says:

  Japan’s Deflation Mindset Could Be Contagious
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-04-17/japan-s-deflation-mindset-could-be-contagious

  ‘Consumers that won’t spend, companies that won’t raise salaries. It’s an ugly scenario that could be coming soon to an economy near you.’

 69. maff says:

  Natuurlijk, die nieuwe crisis gaat er komen, maar in de tussentijd valt veel geld te verdienen

  https://www.volkskrant.nl/economie/natuurlijk-die-nieuwe-crisis-gaat-er-komen-maar-in-de-tussentijd-valt-veel-geld-te-verdienen~b309f176/

 70. b says:

  ‘Wonen is juist betaalbaarder geworden’
  https://www.ad.nl/economie/wonen-is-juist-betaalbaarder-geworden~ad370f11/
  Johan Conijn, emeritus hoogleraar woningmarkt

  In het stuk staat dat de gemiddelde huur in 2018 603 euro is: waar dan?
  Het eindigt met:
  ‘Die hoge prijs maakt beleggers ook kopschuw’
  Contradictie tov de titel?

 71. Nico de Geit says:

  De voltallige gemeenteraad van Winterswijk heeft in een brief aan de Eerste Kamer-fracties haar bezorgdheid geuit over de nieuwe wet- en regelgeving over asbest. De raadsleden vrezen dat enkele groepen in Winterswijk onevenredig worden getroffen als zij voor 2024 verplicht worden asbestdaken te verwijderen.

  ,,We zijn bang dat er nu wetgeving komt op basis van oude rapporten. Terwijl nieuw onderzoek aantoont dat niet alle asbestdaken meteen vervangen hoeven worden, maar soms nog twintig jaar meekunnen. ‘

  https://www.gelderlander.nl/winterswijk/raad-winterswijk-dringt-bij-eerste-kamer-aan-op-betere-asbestwetgeving~af036fa2/

  Babyboomers die hun rotzooi letterlijk doorschuiven naar de volgende generaties?

 72. Steven says:

  https://www.google.com/amp/s/www.businessinsider.nl/amsterdam-huizen-minst-betaalbaar/amp/

  En toch wordt een paar ton er voor in de min staan als de normaalste zaak van de wereld gezien. (ook door veel kennissen van me)

  Tot nu toe hebben ze “gelijk”, maar ik zie dat meer als geluk dan gelijk hebben.
  maff,

 73. Nico de Geit says:

  Steven: En toch wordt een paar ton er voor in de min staan als de normaalste zaak van de wereld gezien.

  Mensen ontlenen hun status eraan. Kan je een dure woning kopen, dan ben je iets, heb je iets bereikt. Huur je diezelfde woning, dan ben je toch wel een beetje een kneus – in de beleving van een leenkneus. Dat er zo wordt gekeken, wordt gedacht, komt omdat de meeste mensen emotioneel bepaald zijn.

 74. adamus says:

  maff:
  Onverklaarbaar bewoond ….

  https://www.funda.nl/koop/groningen/huis-40198505-moesstraat-29/

  zonder aanlegplaats!

 75. Bunk says:

  …en da’s dan een schippers-woning…
  Het is 2 keer niks en ik zou er nog geen 25K aan willen uitgeven bahbah

 76. b says:

  Federal election 2019: Mortgage stress reaches all-time high in WA
  https://thewest.com.au/politics/federal-election/federal-election-2019-mortgage-stress-reaches-all-time-high-in-wa-ng-b881174741z

  ‘… value of their homes plummet over the past four years’

  ‘…3 per cent of all WA homeowners are now 30 or more days behind on their payments’

  ‘Joondalup…estimated 70 per cent of his clients who owned homes were experiencing mortgage stress.’

  ‘..preparing to accept an offer $65,000 below his asking price because he just has no other option.’

  ‘..the issue would only become worse over the next 18 months as homeowners and investors who bought with interest-only loans found themselves unable to refinance.’

  ‘..From their peak in 2015 the median Perth house price has already fallen 18 per cent .’

  ‘.. The pain is only tipped to get worse with a second Moody’s Analytics report released this week predicting a further 7.8 per cent decline in 2019..’

 77. maff says:

  Vrolijke paasdagen zeepbellers 😎 …..

  En dan dit nog

  Groei moet, zegt de economie
  https://www.ftm.nl/artikelen/groei-moet-zegt-de-economie?share=1

 78. Nico de Geit says:

  De Heer is waarlijk verrezen – iedereen een Zalig Pasen gewenst.

  De Geit samen met Maria, vanochtend vroeg:

  https://i1.wp.com/68.media.tumblr.com/tumblr_m9m12zVNHp1rs6u8jo1_540.jpg

 79. maff says:

  Voordat je de hond uitlaat ……..

  https://nos.nl/teletekst#711

 80. Nico de Geit says:

  maff: Voordat je de hond uitlaat

  Pollen geven momenteel veel overlast:

  https://hooikoortsradar.nl/

  Vervuiling is een onderbelicht probleem in deze zwaar overbevolkte omgeving. Voedsel kopen zonder (al te veel) verontreinigingen is duur.

  Kraanwater drinken is niet verstandig – meer dan honderd miljoen toiletten lozen op uw rivier, de helft van de mensen gebruikt medicatie, en uit die rivier wordt momenteel drinkwater gewonnen, want: te weinig grondwater. Zelfs de allerbeste filters krijgen dat water niet meer schoon.

  Landbouwvergif en allerlei zooi verontreinigt de bodem. En zure regen bestaat nog steeds, en komt terecht in de bodem.

  Dan de luchtkwaliteit, uitlaatgassen en andere zooi.

  Kortom: u leeft op een gifbelt, 40% sterft aan kanker. Eigenlijk raar dat er niet echt aan gewerkt wordt. En het is zo simpel: minder mensen. Het enige wat ze zouden hoeven te doen is geen nieuwe mensen toelaten, de oorspronkelijke bevolking is binnen twee generaties gehalveerd.

  Al dat moois heeft de industriële revolutie ons gebracht.

 81. Bunk says:

  Klopt..en daarom gaat de pensioen-leeftijd naar 67/68 : Omdat onze regering de verwachting heeft dat we allemaal minimaal 90+ worden.

  Laat ze maar doen daar in Den Haag : Als je nu nog het leippe idee hebt om bv bouwvakker te worden, of te willen blijven ben je echt niet goed snik!

  De leeftijd wordt gewoon kunstmatig opgetrokken…vooral mensen met kanker : 5 jaar chemo en dan na een jaartje of 2 alsnog de pijp uit.

  Er zit enorm veel vervuiling in onze omgevingen wat geminimaliseerdt wordt omdat met zogenaamde “metingen”het allemaal wel mee zou vallen. Ik denk het niet…Rotzooi genoeg in alle mogelijke voedings-stromen en 1ste levensbehoeften : eten/drinken

  Zorg wordt ook nog een lachtertje naar de toekomst toe(ook maar oostblokkers aanzetten dan maar?) Want je bent ook al net zo gek als die bouwvakker wanneer je een baan in de zorg hebt/of zoekt.

  …maar in mei gaan we nr de stembus, mssh kan dat het verschil maken : alhoewel, ik denk het niet. Het hele systeem gaat uiteindelijk op een keer vastlopen en onze jeugd/kinderen zitten ermee…eigenlijk nu al…

  Vooral nog meer asielzoekers, statushouder maken…gaat het nog wat sneller naar de kloten in dit kikkerlandje

 82. Bunk says:

  ..1ste levensbehoeftes zijn ntrl : Lucht, eten/drinken, huisvesting

 83. Bunk says:

  …of gewoon wegwezen in NL, want dit beloofd niet veel goeds:

  https://www.mo.be/sites/default/files/article/attachment/Migratie.pdf

 84. Nico de Geit says:

  Bunk: ook maar oostblokkers aanzetten dan maar?

  De Oostblokkers zijn straks op. Binnen twee generaties is er nog slechts 39% van over, wegens extreem lage geboorte-aantallen. De jongeren die daar geboren worden heeft hun land zelf keihard nodig. Die komen niet voor een appel en een ei naar het verarmende Nederland.

  Het is de bedoeling dat de mensen die reeds naar Nederland kwamen het stokje over gaan nemen. Er schijnt hier en daar al wat ‘kortsluiting’ te zijn – het loopt niet zoals verwacht/gehoopt.

 85. b says:

  Notarissen staken jarenlang Kadastergeld in eigen zak, NRC 15 feb 2019:
  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/15/notarissen-staken-jarenlang-kadastergeld-in-eigen-zak-a3654252
  Geit, zonder quotes 🙂

 86. b says:

  Wat valt er te verdienen in 2019? NOS
  https://nos.nl/artikel/2266300-wat-valt-er-te-verdienen-in-2019.html

  De 5 B’s:
  Beurs,
  Bitcoin,
  bakstenen,
  benzine,
  beloning.

 87. Bunk says:

  Nico de Geit,

  Klopt, ik kom wel eens in dat soort landen en nu is het al zo dat de vraag naar extra handjes(ook in de simpele baantjes) daar toeneemt. De lonen blijven idd wat achter op NL, maar als dat zo blijft evolueren, gaan straks ook Polen niet meer deze kant op omdat het dan niet financieel de moeite niet meer is.

  De automatisering zal hier de nodige Oostblokkers ook inhalen en op termijn zelfs in de Oostblok-regio’s.

  Wat we uiteindelijk over een 10+ jaar overhebben : Land vol met berg werkelozen uit verre vreemde niet westerse landen die allemaal : Zorg/uitkering/huisvesting moeten hebben. (als politieke onjuiste keuzes gemaakt worden gaat het die kant op)

  Ook lees ik wel hier of op andere fora, dat (kansloze)statushouders van bovenstaande origine gewoon in de randstad een woonst krijgen : Ik vraag me af waarom? De werkende NL-er met een modiaal salaris heeft moeite om zich zo een woonst te veroorloven en moet maar uitwijken naar randgebieden en 1uur in de toet-toet zitten om op de werkplek te komen.

  Politiek is al een beetje mee : Werkenden in onderwijs/zorg en nog een deel publieke functies zoals politie of andere bindingen specifiek met een bepaalde stad /regio, zouden dan eigenlijk voorrang krijgen op de rest. (discriminatie vd NL-er die niet in dat soort banen werkt)

  Er staat veel op het spel…woellige tijden zeg maar 🙂

 88. adamus says:

  b,

  je kunt het ook zelf doen? Wat doet de notaris zakelijk gezien verkeerd?

 89. adamus says:

  Bunk,

  Dat zei Professor Heertje ook altijd. Die was van DS70

 90. adamus says:

  Bunk,

  Niet de verwachting, maar ze maken ons dat wijs. De verwachting is dat we vanaf 75 toch niet meer bij zinnnen zijn. Weleens gehoord van politici of hoogwaardigheidsbekleders die bij hun oude vader van 1925 op bezoek gaan?

 91. Bunk says:

  adamus,

  Bunk heeft geen idee, wat bedoel je daarmee?

 92. Arjan says:

  Nou Nico, de gemiddelde verkoopprijs is erdoorheen gebroken hoor. Het oude inflatiegecorrigeerde prijsrecord van 2008. 😀
  Ik kan me nog de analyses herinneren van ‘deskundigen’ die zeiden dat pas in 2030 dit prijspeil weer bereikt zou worden.

  Jezus, wat een enorme daling moet er komen om al die huur die jullie betaald hebben nog te kunnen rechtvaardigen!

 93. Nico de Geit says:

  Arjan:
  Nou Nico, de gemiddelde verkoopprijs is erdoorheen gebroken hoor. Het oude inflatiegecorrigeerde prijsrecord van 2008.
  Ik kan me nog de analyses herinneren van ‘deskundigen’ die zeiden dat pas in 2030 dit prijspeil weer bereikt zou worden.

  Jezus, wat een enorme daling moet er komen om al die huur die jullie betaald hebben nog te kunnen rechtvaardigen!

  Wat doe je hier nog Arjan?

  De berekening nog maar een keer:

  Periode 2009-2019

  Waarde woning 2009 400.000
  Waarde woning 2019 400.000
  kosten koper (2009 – af te schrijven in 10 jaar) 10% 40.000
  Rente (2009 – 10jr vast) 5,20% 208.000
  Door verhuurder verricht onderhoud 2009-2019 10.000 10.000
  Totaal kosten: 258.000
  Af: 50% betaalde rente* 104.000
  Totale kosten** 154.000
  Bij: waardestijging –
  Totaal 154.000
  Dit is per jaar 15.400
  Dit is per maand 1.283
  * ik ga uit van 50% aftrek, maar dit kan in de praktijk ernstig afwijken
  ** exclusief eventueel bijkomende kosten en verzekeringen.
  Gemiddelde huur over de afgelopen 10 jaar per maand 994
  Totaal betaalde huur afgelopen tien jaar 119.220
  Voordeel door te huren 2009-2019 34.780

  Ramen gelapt. De dakrand is hier en daar verrot – dat zie je alleen van dichtbij. De dakgoot zal toch niet lek zijn, na 65 jaar? Kozijnen, hier en daar ook al rot. Een klein plekje maar, maar toch. En gewoon 400k vragen voor dit krot, en volgens Arjan 22% inflatie er bovenop? Dat is € 488k.

  De keuken, en badkamer, uit 2006 – allemaal prima. Maar niet voor zoveel geld. Niet goed te isoleren en alleen warm te stoken met CV of vergelijkbaar. Dan maar huren, en prima wonen voor een vast laag en veilig maandbedrag. Heel fijn dat ik iedere maand mijn huur op kan zeggen.

 94. Nico de Geit says:
 95. Fred. says:

  Hey wat grappig, weer het voorbeeld van Nico waar ik onze werkelijke situatie helemaal niet in herken.

  Periode 2010-2019:

  Waarde woning 2010 420.000 (stichtingskosten all-inn)
  Waarde woning 2019 570.000 (inmiddels verkocht)
  kosten koper (2009 – af te schrijven in 10 jaar) zit al in de 420k
  Rente (2010 – 10jr vast) 4,90% 185.220
  Onderhoud 2010-2019 5.400
  Totaal kosten 9 jaar : 190.620
  Af: 40% betaalde rente = 74.088
  Totale kosten** 116.532 voor 9 jaar
  Bij: waardestijging 140.000 (na aftrek kosten)
  Totaal voordeel van 23.468, naast ‘gratis’ wonen
  Dit is per jaar -/- 2.607
  Dit is per maand -/- 217
  * ik ga uit van 40% aftrek, iets realistischer
  ** exclusief eventueel bijkomende kosten en verzekeringen. Ik zou ook niet weten welke kosten dat zouden moeten zijn

  Gemiddelde huur over de afgelopen 9 jaar per maand 994
  Totaal betaalde huur afgelopen 9 jaar 107.352
  Nadeel te huren 2010-2019 130.820

  Redelijk onderhoudsarme comfortabele woning, dak onlangs vernieuwd, er is een voldoende grote spaarpot voor schilderwerk

  De keuken, en badkamer, uit 2011 – allemaal prima. Vloerverwarming, comfortabel en zuinig.

  Wij kunnen onze huur inderdaad niet zomaar opzeggen, maar onze nieuwe woning zal qua rentelast maandelijks netto 300 euro kosten. + 500 euro aflossing. Onderhoudsarm, met 12 zonnepanelen en grondwarmte, dus amper bijkomende kosten nog. Daar kunnen we eenvoudigweg niets anders voor huren. Zeker niet 170m2 nieuwbouw tegen binnenstadscentrum van populaire stad. En mochten we weg willen: ik denk dat we die tent wel voor 800 euro verhuren kunnen ;-). De woning kan ook vrij eenvoudig gesplitst worden voor gedeeltelijke verhuur.

  Niet om op te scheppen, we hebben gewoon geluk gehad, niets meer of minder omdat we ten tijde van onze eerste woning in 2002 huur niet konden betalen en koop wel. En dan zit je al gauw gedwongen in dat treintje. Maar ik geef alleen een echt en kloppend verhaal over de door Nico genoemde periode.

  Kopers van onze huidige woning kopen zonder financieringsvoorbehoud, dus ik verwacht eigenlijk ook niet dat die snel in de financiële problemen zullen komen.

  Maar geloof het of niet: ook ik had het liever anders gezien. Ons nieuwe huis is ook 100k duurder geworden gedurende de bouwperiode enkel en alleen vanwege stijging kosten bouwmaterialen, dus in die zin levert de waardestijging ons niet zoveel/niets op. En ik zie ook dertigers die niet of moeilijk ruimer kunnen wonen. Maar die zag ik in 2002 evengoed, wij hadden destijds al wat geld gespaard door relatief lang op kamers te blijven wonen (beiden hebben we nog 3 jaar op kamers gewoond terwijl we fulltime werkten), en ik begon op 34m2, heel knus. Mijn partner had weliswaar toen 75m2 maar een huurder in huis om de kosten te drukken. Die keuzes worden tegenwoordig als zielig beschouwd terwijl wij dat toen doodnormaal vonden.

 96. maff says:

  En de Central Banks schuiven de schulden nu naar het klimaat, letterlijk, lol

  Minsky here we come 😉 open letter on climate-related financial risks

  https://www.bankofengland.co.uk/news/2019/april/open-letter-on-climate-related-financial-risks

 97. b says:

  adamus,

  ‘Je kan het zelf doen?’
  Dan zal je op de hoogte moeten zijn dat het kan, dit is niet het geval.

  ‘Wat doet de notaris zakelijk gezien verkeerd?’
  Dus als je het zakelijk benoemt mag alles?

  Deze zelfbedachte regeling is nog steeds niet verboden of strafbaar gesteld, notabene bij een beroepsgroep die een belangrijke voorbeeldfunctie heeft in de maatschappij waarbij vertrouwen hoog in het vaandel staat.
  Met dit artikel kan je zien dat je dit zelf kan regelen, zonder notaris.

 98. maff says:

  Deutsche Bank Considers Forming ‘Bad Bank’
  Wall Street Journal-10 uur geleden

  https://de.toonpool.com/user/362/files/bad_bank_353525.jpg

 99. Nico de Geit says:

  Fred.: Bij: waardestijging 140.000

  Als de waarde van iets stijgt is het fijn om eigenaar te zijn. Maar vergeet niet op tijd uit te stappen en winst te nemen. Daalt de waarde, en ben je verplicht verlies te nemen, dan kan dat de rest van je leven flink verzuren.

  De huurder ontwijkt dit alles, en betaalt gewoon een vast laag all-inclusive maandbedrag. Het risico van waarde-ontwikkeling ligt bij de eigenaar.

  Je kunt best een woning kopen als je het geld hebt liggen, en ook nog genoeg geld hebt voor je oude dag en het betalen van de te verwachten vele en hoge belastingen. Vrijwel niemand heeft dat. Ze speculeren met geleend geld. Gaat het mis, dan komt het in veel gevallen niet meer goed – hun leven is dan kapot. Ze zijn dan oud en zitten met een mega-restschuld, terwijl ze op een berg geld zouden moeten zitten voor hun oude dag.

 100. geitenkeutel says:

  Behaalde verliezen in het verleden zijn geen garantie voor verliezen in de toekomst.

 101. Nico de Geit says:

  maff: En een Schmulletje

  Niet geheel onbelangrijk: de Grote Demografische Veranderingen. Vergrijzing, een extreem laag aantal geboortes, migratie.

  Het is niet langer vanzelfsprekend dat je na je opleiding een baan zoekt/vindt, een vaste duurzame relatie aangaat, een huis koopt, een gezin sticht, enz. Al was het alleen maar vanwege de hoge huizenprijzen.

  Van de vrouwen tussen de 20 en 30 jaar die ik ken heeft meer dan de helft geen kind(eren). Dat gaat gevolgen hebben.

 102. Fred. says:

  De huurder ontwijkt dit alles, en betaalt gewoon een vast laag all-inclusive maandbedrag. Het risico van waarde-ontwikkeling ligt bij de eigenaar.

  Kijk, en daar zit ons verschil van inzicht: de meeste kopers vinden de vaste huurprijzen veel te hoog. Ik vind 1.000 euro huur (en steeds verder stijgend) voor een slecht onderhouden woninkje echt bizar veel geld.

  Onze vaste woonlasten zijn een heel stuk lager, die zijn ook altijd lager geweest dan wanneer we dezelfde woningen hadden willen huren. Niet zo gek ook, want een verhuurder wil naast zijn kosten (niet-aftrekbare rentelast en onderhoud) ook nog wat rendement, ook woningbouwverenigingen (ze moeten wel). Tuurlijk ben je in sommige gevallen beter af met huren zoals een scheiding of emigratie in een dalende markt kort na aankoop. Maar flexibiliteit heeft wel altijd z’n prijs. Anti-kraak is bijvoorbeeld nog goedkoper, maar dan weet je nooit waar je aan toe bent. Zo werkt het.

  Die te verwachten hogere belasting en afschaffing aow voor huiseigenaren en al die andere proefbalonnetjes die je opgooit Nico zie ik in geen enkel ander medium terug. Ik denk ook niet dat dat zal gebeuren. En zelfs dan nog. Dan worden we vanzelf net zo arm als huurders en krijgen we het ook. Tot die tijd hebben we heerlijk goedkoop en riant gewoond.

 103. Fred. says:

  Nico de Geit

  Je kunt best een woning kopen als je het geld hebt liggen, en ook nog genoeg geld hebt voor je oude dag en het betalen van de te verwachten vele en hoge belastingen. Vrijwel niemand heeft dat. Ze speculeren met geleend geld.Gaat het mis, dan komt het in veel gevallen niet meer goed – hun leven is dan kapot. Ze zijn dan oud en zitten met een mega-restschuld, terwijl ze op een berg geld zouden moeten zitten voor hun oude dag.

  Tegenwoordig moet je gedurende de looptijd volledig aflossen, de meesten die dat nog niet hoefden zoals wij sparen dat deel op een andere wijze. Als je gewoon een baan hebt bouw je pensioen op. Zonder vaste woonlasten kom je dan al een heel eind lijkt me zo. Dus ik zie zo 1,2,3 niet waar die grote armoede van kopers vandaan zou moeten komen. Ook die te verwachten veel hogere belastingen enzo kan ik nog niet plaatsen. Heb je bronnen waar je dit op baseert of is het wishfull thinking?

  Als je ooit verkoopt levert altijd op z’n minst de grond nog geld op voor een spaarpotje om vervolgens zelf te kunnen huren. En als verkoop niet lukt, dan verhuur je om vervolgens zelf iets anders te huren. Je hebt immers niets meer met een hypotheekverstrekker te maken.

  Wel gek inderdaad dat kopers verplicht worden om een spaarpot voor later op te bouwen en huurders niet. Dat is ook moeilijker met hogere woonlasten maar toch, dat vergroot de ongelijkheid voor huurders wel.

 104. b says:

  ‘Unretirement’ growing trend as cost of living climbs
  https://www.smh.com.au/money/super-and-retirement/unretirement-growing-trend-as-cost-of-living-climbs-20190422-p51g39.html

  Veel mensen die (vroeg)gepensioneerd zijn gaan weer werken omdat ze niet meer rondkomen en\of uit verveling.

  Kosten voor levensonderhoud worden steeds hoger, het pensioeninkomen blijft hetzelfde. Indien je dan nog een (opeet)hypotheek hebt bij het naderen van je pensioen is dat een nare gewaarwording.
  Opnieuw werk zoeken gaat moeilijk (voor bijv. 50-60+), met geluk krijg je demotie in salaris en status en te maken met leeftijdsdiscriminatie.

 105. Nico de Geit says:

  maff: Huur gaat koop achterna: woningmarkt lijkt af te koelen

  De huur wordt éénmaal per jaar aangepast, meestal is dat per 1 juli. Dat ze nu ook al met maand- en kwartaalcijfers komen, net alsof de huur iedere maand omhoog gaat.

 106. Nico de Geit says:

  Zomaar een reactie op Youtube:

  Mike – 1 dag geleden

  The middle classes in the UK are insolvent. They are in fact lower classes faking middle class status by using easily available debt. Subprime debt with no income verification requirements has allowed a faux middle class to develop. This muppet class will be wiped out in the next financial bust.

  ———

  Wat mij vooral opvalt aan de meeste mensen is dat ze een zeer beperkte horizon hebben. In plaats van in deze goede tijden iets opzij te leggen om op de oude dag het gebrek en de armoede enigszins te verzachten, laten ze het geleende geld lekker rollen.

  Opmerkingen over de toekomst als: ‘Hoe kan je dat nou weten’ en ‘God, man, als je zo moet leven’ laten zien hoezeer ze in het nu leven, hoe beperkt hun horizon, hun wereld is. Geen enkele voorbereiding voor een barre winter.

 107. Nico de Geit says:

  Vier op de tien banen in Nederland verdwijnen of gaan fundamenteel veranderen door de opkomst van robots. In de hele westerse wereld gaat het zelfs om bijna de helft van al het werk. De veranderingen komen „ontstellend snel”, de Oeso rekent met een tijdspanne van slechts twintig jaar.

  https://www.telegraaf.nl/financieel/3495145/miljoenen-banen-bedreigd-door-robots

 108. Nico de Geit says:

  Volgens de Oeso zijn de mensen die het hardst getroffen worden door automatisering, daar het minst op voorbereid.

 109. Nico de Geit says:

  Femke Halsema casht tonnen winst

  Femke Halsema heeft haar huis in Amsterdam in stilte verkocht voor 1.074.000 euro. De GroenLinks-politica loopt binnen met de verkoop, want ze kocht het huis in 2005 voor ’slechts’ 495.000 euro.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/3493781/femke-halsema-casht-tonnen-winst-in-stilte

 110. Latida says:

  minder sociale mobiliteit = meer files

  “As time slips away, idling vehicles add pollution, which has environmental and health consequences, including contributions to climate change. Long-term exposure to vehicle exhaust is associated with respiratory problems, especially in children.”

  https://www.nytimes.com/2019/01/21/upshot/stuck-and-stressed-the-health-costs-of-traffic.html

 111. Nico de Geit says:

  Marga Bult in de schuldsanering beland

  Marga vertelt in 6 Inside hoe zij sinds de lening veel tegenslagen te verwerken had. Zo scheidde ze in 2015 van haar man en moest hun woonboerderij in de verkoop. Het enorme huis met elf slaapkamers is uiteindelijk voor een bodemprijs verkocht. ‘Het huis heeft minder opgeleverd dan verwacht en daarom zit ik in de schuldsanering’.

  https://www.telegraaf.nl/entertainment/3497174/marga-bult-in-de-schuldsanering-beland

 112. Nico de Geit says:

  Subsidieregeling zonnepanelen wordt verlengd

  Eigenaren van zonnepanelen kunnen nog tot en met 2023 de stroom die ze zelf opwekken en terugleveren aan het elektriciteitsnet volledig aftrekken van hun eigen energieverbruik.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/3498483/subsidieregeling-zonnepanelen-wordt-verlengd

 113. Fred. says:

  Waarom worden mijn reacties niet geplaatst? Omdat het niet past bij de ideeën en wensen van deze site?

 114. b says:

  Jaarlijkse huurverhoging 1,6% (gelijk aan de inflatie) is zonet bekend geworden. 🙂

 115. Arjan says:

  b,

  Wat wil je daarmee zeggen? Dat je weer meer geld gaat weggooien iedere maand? Hopelijk stijgt je loon harder dan dat.

 116. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Niet iedereen blijft jaren huren zoals jij.

 117. Arjan says:

  Nico de Geit: Je kunt best een woning kopen als je het geld hebt liggen

  Je kunt geen woning kopen als je het geld niet hebt liggen.

 118. Arjan says:

  Fred.: Waarom worden mijn reacties niet geplaatst? Omdat het niet past bij de ideeën en wensen van deze site?

  Nee, ligt aan site, de ‘moderator’ van deze site is verrot. De admin heeft geen geld om het te fixen.

 119. Hans- says:

  Jaarlijkse huurverhoging 1,6% (gelijk aan de inflatie) is zonet bekend geworden.
  Maar daar komt wel de straf boete van Hr. Stef Blok bij!!
  Dus meeste mensen betalen 4,1% huurverhoging.Maar Rutte heeft gezegd, dat we er op vooruit gaan! Wanneer gaan we met de gele hesjes naar het binnenhof??

 120. Arjan says:

  Arjan,

  Het grappige is dat ik net heb proberen te posten met m’n telefoon en die blijven hangen, terwijl de posts vanaf mijn pc wel gewoon doorgelaten worden.

 121. Arjan says:

  b,

  Wat wil je daarmee zeggen? Dat je weer meer geld gaat weggooien per maand? Het is te hopen dat je loon harder blijft stijgen.

 122. Arjan says:

  Nico de Geit: Dat ze nu ook al met maand- en kwartaalcijfers komen, net alsof de huur iedere maand omhoog gaat.

  Zucht, wat een domme reactie. Alsof iedereen net als jij levenslang in een huurwoning blijft hangen.

 123. Steven says:

  Arjan,

  Tuurlijk kan je altijd huren. lekker makkelijk.

  Kijk hier: https://www.nu.nl/achterklap/5862582/zangeres-marga-bult-in-schuldsanering-nadat-ze-in-2014-lening-aanging.html

  schuld, boerderij, niet terugbetalen, ziekte, belasting enz. enz

  Dan liever huren en soms jaren sabbaticals nemen.

 124. b says:

  Arjan,

  Ga eens een paar cursussen volgen, dat verbreedt je horizon: financiele planning, risico management, belastinginvullen, sociale wetgeving, beleggingen (Boglehead etc) etc…
  Ik bedoel dit positief naar jou toe.

  Ik heb per maand minder kosten aan wonen dan jij, en ik heb risico’s ingecalculeerd.
  Waardevermindering, onderhoud etc gaat mij niets kosten, bij jou wel(als huiseigenaar) en dan kom je boven je hypotheek op een veel hogere woonquote dan ik.
  Mijn verhuurder behoort tot de A-Benchmarkt van Aedes, en heeft al zijn huizen hypotheekvrij.
  Vandaar dat deze verhuurder -voor alle huurders- slechts het inflatiegedeelte van 1,6% vraagt. En dat is klasse!

  Persoonlijk vind ik een huis een slechte, eenzijdige belegging, zeker bij mijn lage huur(gezien de WOZ-waarde en het landelijke gemiddelde).
  Wanneer je het goed doet brengt een huis 5% netto op, na belasting. inflatie, onderhoudskosten, hypotheek, aflossing&rente… etc.. en dat merk je pas bij verkoop van het huis.
  Op jaarbasis houd ik meer over na betaling van mijn huur afgezet tegen een hypotheek, dat kan omdat ik geluk heb met een lage huur.
  Het overgebleven geld kan je investeren in bijv. een ETF-constructie waarbij het 6-7% opbrengt, op jaarbasis.
  Er is ook risico, dat wel, maar bij een huis kan dat in principe ook.
  Je kan dat ook deels via een pensioen-beleggingsconstructie doen,weliswaar 0,55-0,65% rente,de winst is in de huidige belastingterugave van 38-52% nu (van de inleg, pensioenfactor A ) en straks afrekenen voor 19,5%. Dat is bijna 20% winst.Bijvoorbeeld.
  Niet alleen dat gedeelte is belangrijk, maar ook jouw risicoprofiel: is dat stabiel? Verlies van baan\inkomen? Demotie? Verandering van baan? Scheiding? Overlijden partner? Moet je na je pensionering nog gaan werken vanwege het (te)lage inkomen? Etc.
  Zit het tegen dan zit je niet slecht in een sociale huurwoning.
  Overigens is de huurverhoging een fractie van mijn loonsverhoging. 🙂 Daar hoef je je geen zorgen over te maken hoor Arjan, grapje 🙂
  Een mooie, persoonlijke doelstelling is dat het geld voor je werkt zodat je eerder kan stoppen met werken, wonen kost geld maar tegen welk kostenplaatje?

 125. b says:

  correctie: ‘pensioen-beleggingsconstructie’ bedoel ik pensioen-banksparen met een rente van 0,55% bij een bank (100k deposito-garantiestelsel) of via beleggen met meer rendement maar ook risico.
  Of via pensioensparen bij een verzekeraar tegen 0,65% (20k garantiestelsel) of beleggen via verzekeraar tegen een hoger rendement maar ook risico.
  Nabestaanden zijn erfgenaam bij de bankconstructie, bij de verzekeraar veelal niet.
  Het is niet mijn bedoeling om deze constructies te propageren, maar wel aan te tonen dat er meer ‘wegen naar Rome leiden’.

 126. Arjan says:

  b: jouw risicoprofiel: is dat stabiel? Verlies van baan\inkomen? Demotie? Verandering van baan? Scheiding? Overlijden partner?

  Ik heb dit huis alleen gekocht. Mijn baan dat zit wel goed. Risico’s zijn er altijd, zeker ook als je als langhuurder wilt verkassen. Nogmaals ik ben bijna net zo lang eigenaar geweest van huizen als dat ik gehuurd heb dus ik ken de verschillen en weet waar ik over praat, huren is praktisch altijd duurder op lange termijn dan kopen.

  Voor rendement moet je kapitaal hebben, vaak wordt dat verkregen met de verkoop van een huis. Knap als je dan 6-7% per jaar kunt halen.

  En verder, zoals László altijd zei, een huis koop je om in te wonen niet als belegging. Het woongenot dat je bij een koopwoning in de regel hebt is hoger. De mogelijkheid om je vaste lasten te verlagen door energiebesparende maatregelen en extra aflossing zijn er ook.

  De maandlast wordt verkleind door inflatie, terwijl deze bij een huurwoning op z’n minst inflatievolgend is.

 127. Steven says:

  Arjan: De maandlast wordt verkleind door inflatie, terwijl deze bij een huurwoning op z’n minst inflatievolgend is.

  Dat is dus WEER een foute gedachtenkronkel. Ik heb het je al 10 keer verteld: huren kunnen niet boven inflatie blijven stijgen. Is gewoon wiskundig volledige onzin.

  Snap dat woningeigenaren dat graag denken, maar het is dus gewoon fantaseren.

  (ook huizenprijzen kunnen niet blijvend boven inflatie stijgen: ook al lijkt dat er wel op)

 128. Steven says:

  de winkelhuren dalen bijvoorbeeld al.

 129. Arjan says:

  Steven,

  Je leest WEER niet goed. Ik zei OP Z’N MINST inflatievolgend. En zo lang huurders nog geld overhouden om te sparen kunnen de huren altijd nog omhoog.

  Winkelpanden hebben niets met primaire levensbehoeftes te maken.

 130. Arjan says:

  b: Ik heb per maand minder kosten aan wonen dan jij, en ik heb risico’s ingecalculeerd.
  Waardevermindering, onderhoud etc gaat mij niets kosten, bij jou wel(als huiseigenaar) en dan kom je boven je hypotheek op een veel hogere woonquote dan ik.

  Ik heb nog geen onderhoudskosten gehad. Toevallig net een abonnementje voor mijn cv-ketel afgesloten voor 100 euro per jaar.
  Enkel de woning gemoderniseerd, maar dat is niet strikt noodzakelijk. Moderniseren is iets wat bij huurwoningen toch al weinig gedaan wordt. Als je minder kosten hebt dan ik in de maand, woon je in een spotgoedkope woning en/of huur je al lang (sociaal). Die vlieger gaat voor de meeste huurders echter niet op.

  Tweederde van mijn maandlast wordt gewoon afgelost, waarbij alles wat jij betaalt volledig in het niets verdwijnt. Het risico op waardedaling is vrij klein en niet relevant gezien de waarde van de woning t.o.v. de lening ik heb. Zoals al zo vaak uitgelegd kan een waardedaling een kans zijn om een betere/luxere/grotere woning voor nog minder geld weer te kopen wat je een enorme winst kan opleveren.

  Ook ik heb risico’s ingecalculeerd door een bedrag aan te betalen. Achteraf gezien misschien niet eens nodig geweest, maar toch geeft het een veilig gevoel.

 131. Arjan says:

  b,

  Ik heb nog geen onderhoudskosten gehad. Toevallig net een abonnementje voor mijn cv-ketel afgesloten voor 100 euro per jaar.
  Enkel de woning gemoderniseerd, maar dat is niet strikt noodzakelijk. Moderniseren is iets wat bij huurwoningen toch al weinig gedaan wordt. Als je minder kosten hebt dan ik in de maand, woon je in een spotgoedkope woning en/of huur je al lang (sociaal). Die vlieger gaat voor de meeste huurders echter niet op.

  Tweederde van mijn maandlast wordt gewoon afgelost, waarbij alles wat jij betaalt volledig in het niets verdwijnt. Het risico op waardedaling is vrij klein en niet relevant gezien de waarde van de woning t.o.v. de le ning ik heb. Zoals al zo vaak uitgelegd kan een waardedaling een kans zijn om een betere/luxere/grotere woning voor nog minder geld weer te kopen wat je een enorme winst kan opleveren.

  Ook ik heb risico’s ingecalculeerd door een bedrag aan te betalen. Achteraf gezien misschien niet eens nodig geweest, maar toch geeft het een veilig gevoel.

 132. Steven says:

  Arjan,

  Ik kan goed lezen. (gymnasium)

 133. Bunk says:

  Wat er gaande is ikv de woningnood:
  -Je ziet een VVD en CDA opschuiven naar links, dat is niet zomaar. Het is nl wel zo dat wanneer het politieke belei(ij)d lekker naar links trek, we straks nog meer tollerantie hebben naar status-houders en extra toestroom, maar waarom eigenlijk?

  Het is ntrl omdat de woning-nood in stand gehouden moet worden om de prijs hoog te (blijven) houden. Eigenaren willen geen woning-overschot, dan komen ze mssh onder water.

  Dus de extra import is meer dan welkom(ook al is het voor 50% steun-trekker/parasiteren op de werkende NL-bevolking)om de schaarste erin te houden. Status-houders pikken al een berg huur-woningen in (vb te Rotterdam..google maar even) Het maakt ze geen fuck uit!

  -Woning-eigenaren hebben alle belang bij schaarste, dus zullen ze wrch weer VVD/CDA stemmen : Wil je toch niet hebben dat je woning minder waard wordt omdat de grenzen dichtgaan/strenger asiel-beleid gevoerd gaat worden door rechts??

  Dus laat maar binnenstromen…en we gaan zien waar uiteindelijk de wal het schip gaat keren.

  -De 100K vrijstelling is eral ff, maar houdt ook een keer op bij vermogende ouders. Voorts is er de vergrijzing/ouder wordende babyboomers/verder opzettende automatisering/ Oost-blokkers die nu nog welkom zijn, blijft dat zo, werk genoeg?ook na verdere automatisering? Toekomstige pensioen-uitbetaal-problemen(fondsen/beleggingen brengen te weinig op)

  -Aan de oude woning investeren om energie-zuinig/neutraal te worden, klimaatdoelstellingen : Met het linkse erbij ga je als eigenaar nog wat meemaken. Ben eens benieuwd of dat wel werkelijk de agenda is van VVD/CDA om mee te gaan met Klaver…of maakt Klaver ook een draai??

  ooo wacht ff, nog eentje:

  -Economisch is de voorspelling dat we meer concurrentie gaan krijgen…dus dat modaal 37K van nu kan wel weer eens met ..% af gaan nemen de komende jaren. Goooh…die Polen lachen zich een deuk met een afbetaald huisje van 30K en een lap grond van 20are….die trekken zelfs nog een half jaar uitkering! Hey lekker bier zuipen/bbq/feesten man…UVW ligt toch te slapen

  Dus kom je mssh als eigenaar in de problemen. Niet als je voldoende hebt afgelost, maar wel als je dat niet zou hebben gedaan of vrij recent een huis op top-hypo gekocht hebt..

  Toch dingen om over na te denken en niet kopen op dit moment kan je een hoop ellende besparen. Doe je het toch, dan best niet in de randstad…Ni Doen!

  Huren is ook niet leuk, maar wel het meest safe!

  Succes

 134. Bunk says:

  …dus ff in het kort :
  Woning eigenaren die willen verkopen hebben alle belang om de schaarste erin te houden. (kunnen ze meer vangen)
  De regering eigenlijk ook, want die zit met een overdosis aan hypotheken die ‘eigenlijk’iets teveel vh goede zijn voor een hoop stenen. (maar wel lekker ieder jaar cashen via de oplopende woz)

  Nou,

  Dus daar ben je mooi klaar mee als starter!

 135. Nico de Geit says:

  Bunk: schaarste

  Je vergeet de banken: banken kunnen in de problemen raken als huizenprijzen te veel dalen. Want dan is er niet voldoende dekking meer voor het verleende krediet.

  Het westerse systeem dat alle ontwikkelde landen in min of meerdere mate hebben kan geen krimp aan. En dat terwijl de bevolkingsaanwas in alle ontwikkelde landen binnen twee generaties gaat halveren.

  Verder is het niet meer vanzelfsprekend dat jongeren zoals vroeger een relatie aangaan, kinderen krijgen, ergens gaan wonen en werken. Een auto zit er in veel gevallen ook niet meer in. Ze prutsen gewoon wat. En als je op je 30e loopt te prutsen dan is de kans groot dat je dat op je 40e nog steeds doet.

  De babyboomers hebben er blijkbaar niet over nagedacht aan wie ze hun krot willen verkopen. Maar er rust nog wel een MEGA-XL-krediet op.

  Arjan ziet geen enkel probleem. Ik zie een instabiel systeem dat met kunst – en vliegwerk overeind gehouden wordt.

 136. b says:

  Arjan,

  Geen onderhoudskosten gehad? Indien je dat jaren volhoudt dan spreek je van achterstallig onderhoud oftewel bouwval.
  Daar wil je winst op behalen, ook bij daling van de huizenprijzen? Alleen jij vangt winst de rest niet?
  Geen zorgen, want de meeste babyboomers doen dit.
  En je ziet een huis dan niet als belegging (maar om in te wonen omdat ene Lazlo dat zegt,LOL)?

  Een baan is niet meer voor het leven, bijna iedereen na 45-50e jaar gaat dat merken: demotie, werkloosheid etc

  Abonnement voor jouw CV, jaarlijks 100 euro: bij mij 0 euro kosten.

  Moderniseren? En je wil geen onderhoud plegen?
  Energiebesparende maatregelen? Ik hoef de verwarming niet uit te zetten, grapje 🙂 en ga zo maar door.

 137. ECB says:

  Arjan: De maandlast wordt verkleind door inflatie, terwijl deze bij een huurwoning op z’n minst inflatievolgend is.

  De maandlast blijft hetzelfde maar is door loon(inkomsten)inflatie makkelijker te dragen.
  De term inflatie wordt door velen op dit forum verkeert gebruikt.

 138. Steven says:

  Arjan: Ik zei OP Z’N MINST inflatievolgend.

  Dat is dus onzin.

  Als je dat denkt ga je naar de kl.ten

 139. Arjan says:

  b,

  Nee b, serieus niet. Ook mijn vorige woning niet, op wat schilderwerk na, wat ik zelf heb uitgevoerd, een paarhonderd euro aan professionele verf en toebehoren. Dit huis is in uitstekende staat van onderhoud. Wat verwacht je dan bij een huis gebouwd in de jaren 90?

  Hou toch eens op met dat babyboomer bashen, waar is dat voor nodig? Ben zelf in de jaren 80 geboren en ik verzeker je dat ik het een stuk beter had en heb dan de ‘babyboomers’ die toen mijn leeftijd hadden. En je zult over een aantal decennia zelf zo’n ‘babyboomer’ zijn, alleen dan heet het anders.

  Een huis is geen belegging nee. Volgens mij praat je Nico na. Tenzij je huizen koopt om te verhuren om winst te maken met verkoop. Gewoon een kwestie van logisch nadenken en niet omdat een ander dat zegt. De keuze is huur, koop of emigreren, meer niet. Je kunt geen winst maken met de verkoop van je eigen huis, tenzij je gaat verhuizen naar een goedkoper land of regio, maar dan zijn andere kosten wellicht weer hoger.

  Waarom gaan jullie altijd voorbij aan de overwaarde die in het huis zit bij verkoop? (Lees: waarde huis – openstaande lening).

 140. Arjan says:

  b,

  Nee b, serieus niet. Ook mijn vorige woning niet, op wat schilderwerk na, wat ik zelf heb uitgevoerd, een paarhonderd euro aan professionele verf en toebehoren. Mijn huidige huis is in uitstekende staat van onderhoud. Wat verwacht je dan bij een huis gebouwd in de jaren 90?

  Hou toch eens op met dat babyboomer bashen, waar is dat voor nodig? Ben zelf in de jaren 80 geboren en ik verzeker je dat ik het een stuk beter had en heb dan de ‘babyboomers’ die toen mijn leeftijd hadden. En je zult over een aantal decennia zelf zo’n ‘babyboomer’ zijn, alleen dan heet het anders.

  Een huis is geen belegging nee. Volgens mij praat je Nico na. Tenzij je huizen koopt om te verhuren om winst te maken met verkoop of verhuur. Gewoon een kwestie van logisch nadenken en niet omdat een ander dat zegt. De keuze is huur, koop of emigreren, meer niet. Je kunt geen winst maken met de verkoop van je eigen huis, tenzij je gaat verhuizen naar een goedkoper land of regio, maar dan zijn andere kosten wellicht weer hoger.

  Waarom gaan jullie altijd voorbij aan de overwaarde die in het huis zit bij verkoop? (Lees: waarde huis – openstaande le ning).

 141. Arjan says:

  Steven,

  Sla de statistieken er maar eens op na. Al decennia gaat dit zo. Zie hier de cijfers tot 2000:

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2000/32/laagste-stijging-huren-sinds-jaren

 142. Steven says:

  Arjan,

  het kan niet altijd boven inflatie stijgen. Dat kan wiskundig niet. Dat snap je toch wel?

  Ik heb dat al 10 keer uitgelegd.

 143. Steven says:

  en als de huren dus wel lang boven inflatie stijgen dan zullen ze straks weer dalen. Zo moeilijk is het allemaal niet.

 144. b says:

  Het pensioenstelsel: Wat ze u niet verteld hebben. Door de VCP (Vakcentrale voor Professionals) ism de de CMHF. 17 april 2019:
  https://www.youtube.com/watch?v=iMRNbCS1vng&feature=youtu.be

  Arjan, in dit filmpje (ongeveer 22 minuten) wordt niet alleen over pensioenen uitgelegd, maar ook over het gemiddelde rendement van beleggen 6-7% hiervoor.
  Hier kan je ook zien wat dit effect is op de lange termijn, er vroeg genoeg mee begint.
  Pensioenfondsen, verzekeraars (en particulieren etc) kunnen via beleggen een gemiddeld rendement halen van 6-7%.

  Het is rekenwerk om inkomen, huizenprijs, hypotheek+rente, reserveringen etc te berekenen om te kijken wat het omslagpunt is: huren of kopen?
  Kopen kan voor jou misschien gunstiger zijn in jouw specifieke situatie in het nu, bij mij is de situatie anders.

  Wat het filmpje betreft kan je zien waarom de pensioenonderhandelingen afgebroken zijn.
  Vooral de mensen geboren rond 1969 konden te maken krijgen met een pensioenkorting van 9,3-10 %.
  Mensen van 1980 : korting van ongeveer 6%.
  Plus het risico dat -als er een beurscrash is op de ingangsdatum van jouw pensioen- pensioenuitkering vermindert, in de nieuwe plannen (buiten die leeftijdskorting).

  De VCP wil nieuwe plannen op tafel brengen, ik ben benieuwd.

 145. b says:

  Lijst van vragen en antwoorden over maatregelen huurmarkt en evaluatie herziene Woningwet 23 april 2019:
  https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2019D16704
  Internetconsultatie Wetsvoorstel wijziging huursombenadering is helaas 26 april 2019 gesloten.

  Medio zomer 2019 weer een internetconsultatie o.a. mbt hoogte middeninkomens – die gedifferentieerd worden in 1-persoons of meerpersoonshuishoudens- om een sociale huurwoning toegewezen te krijgen, maar vooral welke huur hieraan gekoppeld wordt mbt de zittende huurders.
  Zittende huurders met een hoog inkomen kunnen straks een huursprong krijgen die boven de jaarlijkse huurverhoging (in procenten) kan zijn.
  Het bruto jaarinkomen voor meerpersoonshuishoudens gaat verhoogd worden (toewijzingsgrens en welke huurcategorie je dan krijgt als zittende huurder), die van een 1-persoonshuishouden wordt verlaagd, en komt in lijn met Europese wetgeving.
  De verwachte ingangsdatum van deze nieuwe wet huursombenadering is miv 1 januari 2020.

  Vragen 4,5,6,59,112,113,116,117,118,119(tabel),125(hogere middeninkomensgrens)en 158(tabel)gaan over deze middeninkomens.

  Vraag 148 gaat over de marktwaardekorting-vanwege-zittende-huurder bij verkoop tussen corporaties van DAEB-woningen (onder de 710 euro per maand huur) waarbij er ook een ‘saneringssubsidie’ door de kopende partij verkregen kan worden.

  Bij deze komende internetconsultatie zijn opmerkingen van iedere burger van belang, medio zomer 2019 verwacht.
  Het staat nog niet ingepland.
  internetconsultatie.nl

 146. Nico de Geit says:

  Arjan: je zult over een aantal decennia zelf zo’n ‘babyboomer’ zijn, alleen dan heet het anders.

  Prutser.

 147. Steven says:

  Steven: het kan niet altijd boven inflatie stijgen. Dat kan wiskundig niet. Dat snap je toch wel?

  Ik heb dat al 10 keer uitgelegd.

  Het is dus niet de vraag of het zakt.., maar wanneer. (nu ongeveer)

 148. Steven says:

  als 3/4 van Nederland denkt dat je beter kan kopen dan huren dan zal dat misschien zo zijn…
  Maar ook zeker is dat 3/4 niet rijk wordt van kopen. (iedereen rijk worden door het kopen van een product??)

  https://historiek.net/wp-content/uploads-phistor1/2014/01/Verkiezingsaffiche-van-De-Tegenpartij-Jacobse-van-Es.jpg

 149. Nico de Geit says:

  Steven: Het is dus niet de vraag of het zakt.., maar wanneer. (nu ongeveer)

  Eind jaren ’90 had er een correctie moeten komen. Die kwam pas in 2008. In de periode erna werd alles uit de kast gehaald om krimp tegen te gaan. Want krimp kan het systeem niet aan. Totale ineenstorting dreigt, en daarom wordt alles gedaan om dat te voorkomen. Ooit gaan de dominostenen vallen.

 150. Nico de Geit says:

  Steven: als 3/4 van Nederland denkt dat je beter kan kopen dan huren

  Dat zal komen vanwege de lage maandlasten en het idee dat woningen altijd meer waard worden. En de emotie: ‘als je een woning bezit ben je rijk’.

 151. Steven says:

  Nico de Geit: Eind jaren ’90 had er een correctie moeten komen. Die kwam pas in 2008. In de periode erna werd alles uit de kast gehaald om krimp tegen te gaan.

  Het is zo. en wij zien het.. De massa ziet het echt niet. Ik werd laatst bijna fysiek aangevallen toen ik het over de bubble had.

  Een bubble op zich is niet erg. je kan ook voetbalplaatjes sparen of postzegels en zo, maar ga er niet voor in de min staan zoals bij huizen. Mensen kopen geen huizen… Ze staan ze in de min. (is echt bijna het omgekeerde administratief)

 152. Nico de Geit says:

  Steven: Ik werd laatst bijna fysiek aangevallen

  Het wordt pas echt spannend als ze onder water geraken, verkopen dus onmogelijk is, pappie en mammie niet kunnen helpen omdat die zelf in de problemen zitten, en het er naar uitziet dat ze hun leven niet meer uit de (ondraaglijke) schulden komen. Dus ook geen schuldsanering, want die weg wordt vrijwel zeker afgesloten. Tegen die tijd gaan ze iedereen de schuld geven behalve zichzelf. In Australië gaat het al die kant op.

  Tegen die tijd vragen ze zich af: hoe heb ik ooit zo dom kunnen zijn om tonnen te lenen voor dit krot? Of: ze vragen zich dat niet af maar geven een ander de schuld.

  Ik kwam een keer een vrouw tegen die een groot huis had gekocht met veel ruimte voor paarden. Dat was helemaal mis gelopen. Ze zei dat haar ex-man paarden wilde. Haar ex-man was de schuld van alles, niet zijzelf.

  Te verwachten valt dat op enig moment makelaars de schuld krijgen, want zij hebben verkeerd getaxeerd of zo, de bank, want die heeft hen onverantwoord veel geleend, en hen niet geïnformeerd over de exacte voorwaarden, waar het geld vandaan kwam, dat ze dezelfde dag werden doorverkocht aan een vreemde partij. De verkopende partij heeft hen een krot verkocht, te duur. En ze komen daar pas achter als het piramidespel is geploft. Iedereen heeft het dan gedaan behalve zijzelf.

  Vergis je niet in de maatschappelijke gevolgen: stress, werkloosheid, armoede, ellendig werk moeten doen voor te weinig geld, huiselijk geweld, scheidingen, alcohol, drugs, medicatie, zelfdoding, depressie, ziekte, enz. Zonder uitweg of uitzicht op verbetering.

 153. Arjan says:

  Steven: Het is dus niet de vraag of het zakt.., maar wanneer.

  Zakkende huren… Zou mooi zijn. Helaas ben ik bang dat dat er voorlopig niet in zit. Misschien als de SP het nog eens voor het zeggen krijgt ofzo…

 154. Arjan says:

  Steven: Het is zo. en wij zien het..

  Jullie zien het, de zeepbelprofeten, al een jaar of 10?

 155. Steven says:

  Arjan: Zakkende huren…

  politiek maakt niet uit. Huren gaan zakken. (is gewoon wiskundig logisch zoals nu inmiddels 11 keer uitgelegd)

 156. Steven says:

  Arjan: Jullie zien het, de zeepbelprofeten, al een jaar of 10?

  Hoe zie jij het dwazen scenario dan? Steeds hogere huizenprijzen boven inflatie kan toch niet? (mijn iq is boven 130 als ik niet drink).. Drink nu te veel dus ben weer effe off.

 157. Arjan says:

  b: Arjan, in dit filmpje (ongeveer 22 minuten) wordt niet alleen over pensioenen uitgelegd, maar ook over het gemiddelde rendement van beleggen 6-7% hiervoor

  Prima. Maar een huis is om in te wonen. Rendement is leuk als je extra vastgoed hebt aangeschaft voor verhuur ofzo. Als woningeigenaar heb je er niets aan. Het is enkel de huur die je uitspaart.
  Beleggen moet je ook liggen. Ik ga me er niet de hele dag mee bezig houden. En dat geldt voor verreweg de meeste mensen. Heb trouwens vorig jaar wel een rendement weten te behalen van 30% met bitcoins, in een paar weken tijd. 😉 Nu niet interessant meer…

 158. Arjan says:

  Steven,

  Ik ben bang dat de schaarste alleen maar toeneemt en de rente voorlopig niet significant stijgt. Persoonlijk zou ik wel een wat normalere woningmarkt willen hebben. Ik kan m’n huis nu goed verkopen, maar vervolgens heb ik nauwelijks keus uit fatsoenlijke woningen. Dat wordt weer een opknapper kopen ben ik bang of een rijke vrouw zoeken. 😉

  Ik kan dan natuurlijk weer gaan huren met een ton op de bank ofzo, maar dan kan ik elk jaar weer flink gaan lappen aan de fiscus. 😉 En een maandlast betalen die bijna twee keer zo hoog ligt als wat ik nu doe.

 159. Arjan says:

  Steven,

  Dat gebeurt als mensen niet meer het geld gaan betalen wat gevraagd wordt voor de huurwoningen.

 160. Steven says:

  maff,

  Arjan: Ik kan dan natuurlijk weer gaan huren met een ton op de bank ofzo

  doen! Nu kan het.

 161. b says:

  Arjan,

  Bitcoins=speculeren, is geen belegging.

  Huren gaan inderdaad zakken: zie de internetconsultatie voor de wetgeving die miv 2020 ingaat.(vorige post)
  Dat betreft Woco-huurwoningen, wanneer jouw inkomen lager wordt dan gaat de huur ook omlaag.
  De andere kant van de medaille is dat mensen die teveel verdienen extra meer huur gaan betalen.
  Mijn verhuurder geeft aan 90% tot 650 euro per maand aan huur te willen, de resterende 10% mag hoger.
  Dat is klasse in deze tijd. 🙂

 162. b says:

  Arjan, een huis is om in te wonen= een lange termijn investering.
  Je kan in verschillende zaken investeren zoals ETF’s, koophuis etc, waarbij het gunstig kan zijn dat die 5% netto na belasting en inflatie opbrengen.
  Een huis is in die zin -naar mijn mening- een slechte, eenzijdige belegging.
  Waar een huis wel goed voor is, dat is vermogensopbouw.
  Vermogensopbouw waarbij rendement van een belegging\investering wenselijk winstgevend is.
  Bitcoin is geen belegging, eerder speculatie, er zit geen onderliggende intrinsieke waarde aan de basis. Zonde van de electriteit overigens, naar mijn mening.

  Als…als jij jouw huis -met winst- zou verkopen en je gaat huren, dan moet je als nieuwkomer de hoofdprijs betalen.
  100k is voor de VRH(vermogensrendementsheffing) niet zoveel, alleen je gaat er op achteruit: VRH+inflatie is meer dan de rente opbrengt.
  Er zijn andere mogelijkheden om die 100k voor je te laten werken, op te brengen (bv ETF etc).

  Ken genoeg mensen die bijna met pensioen gaan, minder zijn gaan werken, al het geld in de stenen hebben en niet rondkomen.
  Na pensionering is het inkomen minder dan dat ze nu hebben.
  Sommigen hebben spijt dat ze daarbij nog een opeethypotheek zijn aangegaan.
  Ze zijn behoorlijk verdrietig en zitten hun laatste jaren voor pensioen niet vrolijk uit.

  Balans zoeken in het verdelen van jouw kapitaal,leeftijd en risicoverdeling zijn belangrijk.
  Wat je mee hebt is dat je nog jong bent, je kan dips incasseren en weer opbouwen.

 163. Arjan says:

  b: Huren gaan inderdaad zakken: zie de internetconsultatie voor de wetgeving die miv 2020 ingaat.(vorige post)

  Dat is de gereguleerde huur. Iedereen met een beetje inkomen wordt geacht in de vrije sector te gaan zitten. Je geeft het zelf al aan, dat wordt wéér meer huur betalen. De modale man wordt weer gepakt. Ik zou dan gaan kopen als ik het geld had. En wat een stompzinnig idee van Rutte en co. om te zeggen dat je eigen geld moet inbrengen voor een koopwoning en dan tegelijkertijd gaan verwachten dat je behoorlijk kunt sparen in zo’n vrijesectorwoning.

  Maar goed met linkse partijen zal de sociale huursector wel groter worden en als rechts de scepter zwaait dan zal de markt meer ruimte krijgen. Het wordt nooit wat met de huurwoningen in NL.

 164. Arjan says:

  b: Bitcoins=speculeren, is geen belegging.

  Beetje meeliften op de leeglopende zeepbel zou ik het noemen. Niks serieus.

 165. Arjan says:

  Steven: doen! Nu kan het.

  Huren kost me zo’n 11.000 euro per jaar.
  Als je gelooft dat de huizenmarkt binnenkort instort en zeer snel daalt in de orde van 30-50%, ja, dan is dat een goed idee.

 166. Nico de Geit says:

  Arjan: Zakkende huren

  In Toronto is de huur zo’n 2200 dollar per maand. De huur gaat daar niet omlaag, maar de huidige bewoners krijgen nieuwe buren: soms wel vijf migrantengezinnen in één appartement. De huidige bewoners vertrekken. Hoe ziet zoiets er over tien jaar uit?

  Als er vijf migrantengezinnen naast je komen wonen in één appartement dan ben je blij dat je niet hebt gekocht maar gewoon de huur op kunt zeggen. Een beetje flexibel blijven in deze tijd lijkt me verstandig.

 167. Nico de Geit says:

  Arjan: Heb trouwens vorig jaar wel een rendement weten te behalen van 30% met bitcoins

  Was het 30% erbij of 30% eraf?

 168. Nico de Geit says:

  Arjan: Huren kost me zo’n 11.000 euro per jaar.
  Als je gelooft dat de huizenmarkt binnenkort instort en zeer snel daalt in de orde van 30-50%, ja, dan is dat een goed idee.

  Bij een lichte prijsdaling is het al een goed idee. Eigenaar zijn is alleen leuk als de prijzen stijgen.

 169. Nico de Geit says:

  Arjan:
  Nico de Geit,

  erbij

  Iedereen heeft hier altijd maar winst. Het lijkt wel een stelletje gokverslaafden. Die hebben het ook altijd over winst.

 170. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Nee. Eigenaar zijn is leuk als de prijzen (gaan) dalen én wilt doorstromen naar een woning in een duurder segment. Als je blijft zitten waar je zit maakt het niet uit. Maar ja, dat zul jij nooit snappen. Kan misschien wat lastiger zijn om je eigen huis kwijt te raken, maar daarna kun je kopen in een dalende markt. In het ‘hogere segment’ kan je dat zo tienduizenden euro’s opleveren.

 171. Bunk says:

  Arjan,

  Dus als de prijzen (gaan) dalen…dus bedoel je uitstappen net voor de bubbel weer leegloopt? idd wat lastig als je de eigen tent gaat verkopen, want die wordt ook minder waard…net als al die andere woningen. Dus hup extra hypotheekje erbij(voor die hogere segment woning) en dan komt het weer goed. Zit wel iets in, nou nu maar duimen of het lukt : Wat een stress hou je er wel niet aan over, slaap je dan wel ‘s nachts of rondjes rond de tafel?

  No risk, no fun! .. en dat is dan De Huizenmarkt : piramide-spel!

  10-duizenden Euries, slapend rijk worden! Dat gaan we allemaal doen, dank voor de tip!

 172. Nico de Geit says:

  Arjan: doorstromen naar een woning in een duurder segment

  Er komt een tsunami aan van mensen die willen downsizen. Dus als je omhoog wilt, duurder wilt gaan wonen, dan zit je goed.

 173. Arjan says:

  Bunk,

  En er is niks afgelost? Beetje nadenken!

 174. Arjan says:

  Bunk: want die wordt ook minder waard…

  Dat maakt toch niet uit met bijna een ton aan overwaarde! Man, man, man… lees toch eens wat ik schrijf…

 175. Arjan says:

  Arjan,

  En nogmaals de vraag: wel eens gehoord van aflossing?

 176. Nico de Geit says:

  Arjan: wel eens gehoord van aflossing?

  De totale hypotheekschuld neemt ieder jaar weer toe.

 177. Arjan says:

  Nico de Geit: De totale hypotheekschuld neemt ieder jaar weer toe.

  Euhm nee… inkomens stijgen al jaren harder dan de hypotheekschulden. Schuld als percentage van het inkomen daalt al jaren.
  M.a.w. aflossing bestaat niet volgens jou. Verbaast me niks, je denkt immers nog steeds dat het 2012 is.

 178. Arjan says:

  Arjan,

  Had ik dat niet al eens eerder gezegd? Oh ja, het is Nico de Geit, die onthoudt niets.

 179. Nico de Geit says:

  Arjan: wel eens gehoord van aflossing?

  In Nederland wil het niet zo lukken met het aflossen:

  https://www.vastgoedactueel.nl/sites/default/files/chartoftheday_16764_mortgage_markets_in_europe_n%20%281%29.jpg

  Hypotheekschuld, grafiek CBS:

  https://www.rtlz.nl/sites/default/files/styles/liggend/public/content/images/2018/12/24/Hypotheekschuld%2001%20-ONLINE.png

  Het lijkt erop dat er een directe relatie is tussen de schuldgroei en de huizenprijzen. Maar dat wisten we hier al, behalve Arjan dan.

 180. Bunk says:

  Arjan,

  Arjan,

  Met 100K op de bank?

  Als je het verkocht krijgt, maar die ton gaat weer in je nieuwe woonst = Ton weg

  Dan maar hopen dat alles stabiel blijft en je “hogere segment”toch niet over een paar jaar een ton naar beneden dondert = weg ton

  …maar nog steeds boven water! Kiele kiele wrch, maar kom, wat is weisheid?

 181. Bunk says:

  Weisheid… sorry voor de korte ei, maar Bunk zit veel in Duitsland tegenwoordig, dus kan wel eens fout gaan met de NL-spelling/woordenschat

  ff toch dit : Als je idd door wil in het hoger segment en je kan het risico hebben dat het in elkaar dondert, is het idd een goe plan

  Maar als dat niet zo is zou je beter die 100K ff opzij houden en wachten op The Big Bang…want die gaat er komen

  Dus ff huren is best wel ok(vraag me niet hoelang…maar het is ondertussen weer Ni Kopen!)

  Hoe-dan-ook Succes! (en de nodige wij(ei/y)sheid….bezin alvorens gij begin)

 182. Bunk says:

  Bij de Zuider-buren gaan ze vanaf 2022 de woning-eigenaar aanpakken wat betreft asbest : Vluchten kan niet meer!

  https://www.hln.be/woon/je-woning-verkopen-tegen-2022-moet-je-asbestinventaris-voorleggen~a722c590/

  Als starter moet je daar dus (helemaal)niet zijn!

 183. Bunk says:

  Nico de Geit,

  7 000 000 000+ wat er uitstaat…maar komt goed hoor, geen paniek!

  Wij zijn Nederland en 1ste klasse leen-kneuzen en we gaan er toch wel met mee wegkomen toch? : Ook al wordt het allemaal wat minder de komende tijd/jaren : De politiek redt(plukt) ons wel

  @ Arjan, investeren dat tonnetje…knallen met die ballen/gas op die lollie!

  Wie niet waagd, blijft maagd

 184. Bunk says:

  Welkom allemaal vh Casino Woning Markt, de bubbels vliegen je om de oren : Vooral voor degene die niet willen horen!

 185. maff says:

  Verkamering ……
  gezinnen eruit studenten erin

  ‘In de Rivierenbuurt zijn dit jaar al 51 appartementen verkamerd’

  https://www.parool.nl/opinie/-in-de-rivierenbuurt-zijn-dit-jaar-al-51-appartementen-verkamerd~a4626748/

 186. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Nogmaals, het is geen 2012 meer.

 187. Arjan says:

  Nico de Geit: Het lijkt erop dat er een directe relatie is tussen de schuldgroei en de huizenprijzen. Maar dat wisten we hier al, behalve Arjan dan.

  Arjan: Had ik dat niet al eens eerder gezegd? Oh ja, het is Nico de Geit, die onthoudt niets.

 188. Arjan says:

  Bunk: 7 000 000 000+ wat er uitstaat…maar komt goed hoor, geen paniek!

  Wij zijn Nederland en 1ste klasse leen-kneuzen en we gaan er toch wel met mee wegkomen toch? : Ook al wordt het allemaal wat minder de komende tijd/jaren : De politiek redt(plukt) ons wel

  @ Arjan, investeren dat tonnetje…knallen met die ballen/gas op die lollie!

  Arjan: En nogmaals de vraag: wel eens gehoord van aflossing?

 189. Arjan says:

  Zelfs DasKapital houdt ermee op, admin wordt het niet eens tijd dit zinloze forum te sluiten?

 190. David says:

  Mensen in de vrije huur markt worden daar de woningen uitgeprijsd. Ik ken mensen die 3 jaar geleden 1000 euro per maand betaalde. Vond dat al veel voor een 3 kamer appartement. Nu is dat dus met 200 euro per jaar verhoogd naar 1600 euro. Niet te betalen. Om de maandlasten te drukken zoeken ze nu toch maar een koop woning wetende dat ze een enorm risico lopen.

 191. b says:

  Niet overal groot woningtekort in 2030
  https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/niet-overal-groot-woningtekort-in-2030.9616851.lynkx
  inclusief ‘Stand van de bouw’van ABN AMRO:
  https://insights.abnamro.nl/2019/04/bouwsector-in-rustiger-vaarwater/

  Mijn regio gaat behoorlijk snel naar overschot(huizen) oftewel vergrijzing.

 192. Bunk says:

  Arjan,

  Ntrl weet ik wat dat is en ik ben al hypotheek-vrij ondertussen, met iets meer als dat tonnetje van jou(als ik zou verkopen).

  Maar waar het mij om gaat is dat de ontwikkelingen waanzin zijn en het blijkbaar alleen maar omhoog gegaan is met de betaalde aankopen van woningen.(vraagprijs/overbieden/etc) Geen gezonde ontwikkeling.

  Met andere woorden : Het is weer flink aan het bubbelen/pieken…en wat hebben we daaraan???

  Zie onderstaande wat ik al eerder poste :


  Wat er gaande is ikv de woningnood:
  -Je ziet een VVD en CDA opschuiven naar links, dat is niet zomaar. Het is nl wel zo dat wanneer het politieke belei(ij)d lekker naar links trek, we straks nog meer tollerantie hebben naar status-houders en extra toestroom, maar waarom eigenlijk?

  Het is ntrl omdat de woning-nood in stand gehouden moet worden om de prijs hoog te (blijven) houden. Eigenaren willen geen woning-overschot, dan komen ze mssh onder water.

  Dus de extra import is meer dan welkom(ook al is het voor 50% steun-trekker/parasiteren op de werkende NL-bevolking)om de schaarste erin te houden. Status-houders pikken al een berg huur-woningen in (vb te Rotterdam..google maar even) Het maakt ze geen fuck uit!

  -Woning-eigenaren hebben alle belang bij schaarste, dus zullen ze wrch weer VVD/CDA stemmen : Wil je toch niet hebben dat je woning minder waard wordt omdat de grenzen dichtgaan/strenger asiel-beleid gevoerd gaat worden door rechts??

  Dus laat maar binnenstromen…en we gaan zien waar uiteindelijk de wal het schip gaat keren.

  -De 100K vrijstelling is eral ff, maar houdt ook een keer op bij vermogende ouders. Voorts is er de vergrijzing/ouder wordende babyboomers/verder opzettende automatisering/ Oost-blokkers die nu nog welkom zijn, blijft dat zo, werk genoeg?ook na verdere automatisering? Toekomstige pensioen-uitbetaal-problemen(fondsen/beleggingen brengen te weinig op)

  -Aan de oude woning investeren om energie-zuinig/neutraal te worden, klimaatdoelstellingen : Met het linkse erbij ga je als eigenaar nog wat meemaken. Ben eens benieuwd of dat wel werkelijk de agenda is van VVD/CDA om mee te gaan met Klaver…of maakt Klaver ook een draai??

  ooo wacht ff, nog eentje:

  -Economisch is de voorspelling dat we meer concurrentie gaan krijgen…dus dat modaal 37K van nu kan wel weer eens met ..% af gaan nemen de komende jaren. Goooh…die Polen lachen zich een deuk met een afbetaald huisje van 30K en een lap grond van 20are….die trekken zelfs nog een half jaar uitkering! Hey lekker bier zuipen/bbq/feesten man…UVW ligt toch te slapen

  Dus kom je mssh als eigenaar in de problemen. Niet als je voldoende hebt afgelost, maar wel als je dat niet zou hebben gedaan of vrij recent een huis op top-hypo gekocht hebt..

  Toch dingen om over na te denken en niet kopen op dit moment kan je een hoop ellende besparen. Doe je het toch, dan best niet in de randstad…Ni Doen!

  Huren is ook niet leuk, maar wel het meest safe!

  Succes

 193. maff says:

  A ‘zeepbellers’ work is never done …. en de groetjes aan Tufkaj 😎

  Wat kosten scheefhuurders nu echt?
  ANALYSE1
  https://www.ftm.nl/artikelen/wat-kosten-scheefhuurders?share=1

 194. Nico de Geit says:

  maff: Wat kosten scheefhuurders nu echt?

  De schaarste is gecreëerd. Zelfs op IJsland, Canada of Australië is enorme schaarste, al dan niet vanwege een ‘groene zone’ waarin niet gebouwd mag worden.

  Als huizenprijzen dalen komen huizen onder water en de banken in de problemen. Het hele systeem kan in elkaar klappen want het systeem kan geen krimp aan.

  Scheefhuurders, dat zijn werkende mensen in een achterstandswijk. Jaag je hen de wijk uit, dan blijven er alleen werklozen, mislukte immigranten, gehandicapten, zwakbegaafden, imbecielen, criminelen, psychiatrisch patiënten, alleenstaande moeders en andere probleemgevallen over. Een verdere concentratie van problemen. De overheid zou er juist naar moeten streven om de concentratie van problemen te verlagen, niet te verhogen.

  Steeds maar weer van die artikelen waarin de kern gemist wordt: de schaarste is gecreëerd en dient een belangrijk doel, namelijk het (nog even) overeind houden van het systeem.

 195. Nico de Geit says:

  Bunk: omdat de grenzen dichtgaan/strenger asiel-beleid gevoerd gaat worden

  Dat zou de druk van de zeepbel halen. De overheid en de banken denken alleen op korte termijn. Wat er op langere termijn met de mensen moet die ze toelaten, daarover wordt niet gedacht. En ook niet over de leenkneuzen en de alsmaar toenemende schuld.

  Korte termijn denken dus bij de overheid en de banken. Alles om het systeem nog even overeind te houden. In dat klimaat lijkt het me niet slim je voor 30 jaar vast te leggen. In een klimaat waar op korte termijn wordt gedacht doe je er goed aan zelf ook op korte termijn beslissingen te kunnen nemen inzake werk, wonen en relaties.

 196. Arjan says:

  Bunk: Ntrl weet ik wat dat is en ik ben al hypotheek-vrij ondertussen, met iets meer als dat tonnetje van jou(als ik zou verkopen).

  Goed, misschien kun je Nico eens uitleggen dan wat dat is want die snapt daar niets van. En waarom is een waardedaling dan een probleem?

  Bunk: -Woning-eigenaren hebben alle belang bij schaarste, dus zullen ze wrch weer VVD/CDA stemmen : Wil je toch niet hebben dat je woning minder waard wordt omdat de grenzen dichtgaan/strenger asiel-beleid gevoerd gaat worden door rechts??

  VVD/CDA/PvdA/D66 regeren al decennia, dus inderdaad er zal niet zoveel veranderen. Verwacht geen revolutie op de NL woningmarkt.

  Bunk: Voorts is er de vergrijzing/ouder wordende babyboomers/verder opzettende automatisering/ Oost-blokkers die nu nog welkom zijn, blijft dat zo, werk genoeg?ook na verdere automatisering?

  Het valt wel een beetje mee met de vergrijzing in NL. Iig zal daardoor in de komende jaren geen woningoverschot door ontstaan.

  Bunk: De 100K vrijstelling is eral ff, maar houdt ook een keer op bij vermogende ouders.

  Tja, die vrijstelling van 100K, daar riepen ze hier ook in 2015 ofzo over dat het stoppen daarvan de prijzen zou doen zakken, gebeurde dus niet toen het een tijdje afgeschaft is geweest. Nee, ze schoten zelfs omhoog.

  Bunk: Polen lachen zich een deuk met een afbetaald huisje van 30K en een lap grond van 20are….

  Tja, maar Polen is niet zo rijk als Nederland he… Het BBP heeft ook invloed op de huizenprijzen (en de hoogte van de schulden).

  Bunk: top-hypo

  Wat is in jouw optiek een tophypotheek? En hoe hard gaan de prijzen dalen? En wanneer? En hoe lang? En kan het dan uit in plaats daarvan te gaan huren voor de hoofdprijs? (Aflossing, inflatie, waardedaling versus huur en huurstijging) Die vragen worden hier nooit beantwoord.

  En nogmaals: prima als er een halve ton van mijn woningwaarde weer verdampt, kan ik lekker een duurder huis kopen en hetzelfde bedrag besparen op een duurdere woning (want die dalen dan harder in prijs). Ik verwacht het echter niet op korte termijn.

 197. Arjan says:

  Bunk: Ntrl weet ik wat dat is en ik ben al hypotheek-vrij ondertussen, met iets meer als dat tonnetje van jou(als ik zou verkopen).

  Goed, misschien kun je Nico eens uitleggen dan wat dat is want die snapt daar niets van. En waarom is een waardedaling dan een probleem?

  Bunk: -Woning-eigenaren hebben alle belang bij schaarste, dus zullen ze wrch weer VVD/CDA stemmen : Wil je toch niet hebben dat je woning minder waard wordt omdat de grenzen dichtgaan/strenger asiel-beleid gevoerd gaat worden door rechts??

  VVD/CDA/PvdA/D66 regeren al decennia, dus inderdaad er zal niet zoveel veranderen. Verwacht geen revolutie op de NL woningmarkt.

  Bunk: Voorts is er de vergrijzing/ouder wordende babyboomers/verder opzettende automatisering/ Oost-blokkers die nu nog welkom zijn, blijft dat zo, werk genoeg?ook na verdere automatisering?

  Het valt wel een beetje mee met de vergrijzing in NL. Iig zal daardoor in de komende jaren geen woningoverschot door ontstaan.

  Bunk: De 100K vrijstelling is eral ff, maar houdt ook een keer op bij vermogende ouders.

  Tja, die vrijstelling van 100K, daar riepen ze hier ook in 2015 ofzo over dat het stoppen daarvan de prijzen zou doen zakken, gebeurde dus niet toen het een tijdje afgeschaft is geweest. Nee, ze schoten zelfs omhoog.

  Bunk: Polen lachen zich een deuk met een afbetaald huisje van 30K en een lap grond van 20are….

  Tja, maar Polen is niet zo rijk als Nederland he… Het BBP heeft ook invloed op de huizenprijzen (en de hoogte van de schulden).

  Bunk: top-hypo

  Wat is in jouw optiek een tophypotheek? En hoe hard gaan de prijzen dalen? En wanneer? En hoe lang? En kan het dan uit in plaats daarvan te gaan huren voor de hoofdprijs? (Aflossing, inflatie, waardedaling versus huur en huurstijging) Die vragen worden hier nooit beantwoord.

  En nogmaals: prima als er een halve ton van mijn woningwaarde weer verdampt, kan ik lekker een duurder huis kopen en hetzelfde bedrag besparen op een duurdere woning (want die dalen dan harder in prijs). Ik verwacht het echter niet op korte termijn.

 198. Nico de Geit says:

  De huurindexering (verhoging) is binnen, 1% erbij.

 199. maff says:

  Wanneer worden de schulden van Kees gesaneerd?
  https://www.faillissementsdossier.nl/nieuws/19095/wanneer-worden-de-schulden-van-kees-gesaneerd.aspx

  ‘Je kunt schuldenaars niet eindeloos laten wachten terwijl de schuldenlast waarover zij sanering aanvragen almaar uitdijt.’

 200. maff says:

  Ondertussen in Australië

  ‘ Residential property losses worse than during GFC, warns UBS ‘

  https://www.afr.com/business/banking-and-finance/residential-property-losses-worse-than-during-gfc-warns-ubs-20190502-p51jcw

 201. maff says:

  Gemiddelde WOZ in 2018 230k
  https://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=37610&VW=T

  En een gemiddeld nieuwbouwhuis kost 386k, is ook de nieuwe WOZ waarde
  Verschilletje van 150k

  ps 🙂 http://lowres.cartoonstock.com/money-banking-self_worth-self_worth-piggy_bank-pig-bank-caen72_low.jpg

 202. tufkaj says:

  maff,

  groetjes terug 😉

 203. Arjan says:

  Bunk,

  CDA/VVD vormen al decennia de kern van de kabinetten dus daar hoef je inderdaad niet veel hervormingen van te verwachten op de woningmarkt. Dus het blijft zoals het is.

 204. Arjan says:

  Qua vergrijzing valt het in NL wel een beetje mee. Zal niet leiden tot een woningoverschot.

 205. Arjan says:

  De vrijstelling van 100K is al eens eerder afgeschaft, dat heeft toen ook niet geleid tot een daling van de woningprijzen, integendeel, ze schoten juist fors omhoog.

 206. Arjan says:

  En nee, er is geen bubbel, er is gewoon veel vraag en een lage rente.

 207. Bunk says:

  Arjan,

  Nou heb je het in de gaten Arjan :

  “veel vraag en lage rente”

  Dat is nou precies de bubbel waar we het over hebben!

 208. Bunk says:

  ff tussendoor, waarom zou bv aflossings-vrij niet meer kunnen tegenwoordig?
  of uuuh kk zelf betalen?
  …volgende mssh 10% min eigen geld vd koopprijs?

  Als dat niet duidt op een bubbel, waarom dan bovenstaande maatregelen?

 209. Arjan says:

  Bunk: Dat is nou precies de bubbel waar we het over hebben!

  Dat is dus geen bubbel.

 210. Steven says:

  Worden andere artikelen dan ook zo duur door lage rente? Nee. Er is alleen een huizenbubble.

 211. Arjan says:

  Kenmerk van een zeepbel is dat ie vrij snel uit mekaar spat en er bijna niets meer van over blijft. Speculatie gebaseerd op massahysterie. Dat gebeurde bijvoorbeeld vorig jaar bij bitcoins, waar je die zeepbelgrafiek van jullie ook zo mooi overheen kon leggen.
  Dat kun je van de Nederlandse huizenmarkt nou niet bepaald zeggen. Men koopt een huis om in te wonen voor langere tijd en de regels betreffende het afsluiten van hypotheken voor een huis voorkomen onverantwoord leengedrag.

 212. Arjan says:

  Men blijft hier maar roepen, al sinds 2007 dat die zeepbel binnenkort uit elkaar zal klappen, maar dat gebeurt maar niet. Wat een medelijden heb ik met die mensen die om die reden nooit een huis gekocht hebben en al die tijd maar in zo’n vervallen huurpand hebben gebivakkeerd en uiteindelijk niets anders meer kunnen dan daar te blijven.

 213. b says:

  Arjan,

  ‘Vervallen huurpand?’
  Nou nee, redelijk huis. Met tuin voor en achter.

  ‘uiteindelijk niets anders meer kunnen dan daar te blijven?’
  Hypotheek, wat is dat? Doordenkertje Arjan 🙂

 214. Nico de Geit says:

  Arjan: Kenmerk van een zeepbel is dat ie vrij snel uit mekaar spat en er bijna niets meer van over blijft.

  Dat oppompen met geld uit het niets schijnt al vanaf 1996 te gebeuren. Dat is al 23 jaar. De rente moest wel steeds omlaag om de enorme schuldenlast betaalbaar te houden en de zeepbel niet te laten knappen. Het is een wereldwijd fenomeen maar Nederland schijnt koploper te zijn.

 215. maff says:

  Dangers in the Real Estate Market
  Harry Dent | Thursday, 02 May 2019 11:29 (EST)

  ‘Little do they realize that the bubbles they’re inflating will burst from their own extremes… and that’s where we are today.’

  https://www.equities.com/news/dangers-in-the-real-estate-market-1

 216. maff says:

  Probeersel 🙂 Geen idee of het lukt

  House price to income around the world

  https://www.imf.org/external/research/housing/images/pricetoincome_lg.jpg

 217. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Misschien was de rente wel een zeepbel en is ie nu leeggelopen. 😉 Kijk ook eens naar de historisch hoge rente begin jaren 80.

 218. Arjan says:

  b: Nou nee, redelijk huis. Met tuin voor en achter.

  Met een tuin voor en achter, nou poeh poeh, wat een luxe. En dat voor bijna niks! Redelijk, meer zal het ook niet worden. Je bent de uitzondering die de regel bevestigt.

 219. Steven says:

  Arjan,

  Gewoon een historische grafiek bekijken (deze gevonden na 3 seconden)

  https://rentetarieven.com/wp-content/uploads/2012/10/historie-hypotheekrente-afgelopen-50-jaar.jpg

 220. Steven says:

  Ik heb wat gedronken.. dus neem het met een korrel zout, maar om 200.000 in de min te staan voor een knullig huisje is toch gewoon een soort dommigheid? Dat is bijvoorbeeld 200 maanden 1000 euro afbetalen en het is pas dan van jou. (en dan heb ik het niet eens over rente en onderhoud)

  Zo’n hoog IQ heb ik nou ook weer niet en zeker niet als ik drink, maar het is toch gewoon pure logica?

 221. Arjan says:

  Steven,

  Dat ie nu wat aan de lage kant is, ok. Maar ga ook eens wat verder terug dan de jaren ’60.

 222. Steven says:

  Arjan,

  pff. ok. Dan zoek ik het wel op met een fles wijn op luilak. Kan je dat zelf niet?

 223. Steven says:

  Ik vind het niet zo snel, maar ga er maar van uit dat de rente historisch laag is en de huizenprijzen aan het toppen zijn dus u kunt het best nu u huis verkopen.

 224. Steven says:

  om het wat kracht bij te zetten herhaal ik het weer:

  Ik vind het niet zo snel, maar ga er maar van uit dat de rente historisch laag is en de huizenprijzen aan het toppen zijn dus u kunt het best nu u huis verkopen.

 225. Arjan says:

  Steven: pff. ok. Dan zoek ik het wel op met een fles wijn op luilak. Kan je dat zelf niet?

  Ik heb die grafiek meerdere keren gepost. Waarom moet ik dat steeds weer opnieuw doen?

 226. Steven says:

  Arjan,

  Doe het dan nog een keertje. (ik herhaal mezelf ook al 100 keer maar het komt niet tot je door)

 227. Steven says:

  Genoeg gewacht. Het geleuter van de kleuter valt door de mand. Wel jammer van al de verspilde energie.

 228. Nico de Geit says:

  Steven: dus u kunt het best nu u huis verkopen

  Dat hangt er vanaf. Als je je huis hebt betaald en je hebt ook genoeg geld om de vaste lasten te betalen en voor je oude dag, en je huis bevalt goed, dan moet je lekker blijven zitten.

  Maar bijna niemand heeft dat. Ze speculeren allemaal volop met geleend geld op de huizenmarkt. En daar zit het gevaar: speculeren met geleend geld.

 229. Nico de Geit says:

  Rusland – belasting betalen voor een kas in je tuin:

  Russisch: https://www.kp.ru/putevoditel/sovety-sadovodam-ogorodnikam/nalog-na-teplitsy/

  Mensen zijn boos daarover, ‘maar het is geen nieuwe belasting. Het gaat om gewone belasting op OG’. Je betaalt per m2 belasting. Het goede nieuws is dat de eerste 50m2 bebouwing per perceel vrijgesteld is van belasting (+5m2 per kind). Over de overige vierkante meters moet je dus belasting betalen. En met een flinke kas, schuur en/of andere gebouwtjes kan dat flink aantikken. Zeker gezien de laatste verhogingen inzake belasting op OG.

  Die vaste kas kan dus weg. En als je een kas nodig hebt dan moet dat met plastic folie en van die gebogen pvc-pijpen. Dan heb je toch een kas, maar die staat maar een paar weken. Dat is in ieder geval geen vaste bebouwing.

  Tunnelfolie kas dus: https://www.brokerskunststoffen.nl/wp-content/uploads/tunnelfolie-kasfolie-serreplastic-serrefolie-4.jpg

  Het is erg aantrekkelijk om zo min mogelijk te hebben en zo min mogelijk te doen.

 230. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: gewone belasting op OG

  Nederland blijft daar vooralsnog behoorlijk in achter. Hoe lang nog?

 231. Nico de Geit says:

  Stel je eens voor: rente terug naar een normaal niveau. Belasting op OG, bijvoorbeeld op de waarde van het object of per m2, inclusief al die bij- en aanbouwsels van babyboomers. Eigen woning naar box 3. Gas- en elektraprijzen, belasting op werk, voertuigen en voedsel door het dak. Als het kan een belasting op ademen, ‘voor schone lucht’ en zo.

  AOW inkomensgerelateerd, dat houdt in dat je niks krijgt als je vermogen of inkomsten hebt – een soort bijstand dus. Als je toch wilt eten dan spreek je je spaargeld maar aan, of eet je je huis maar op.

  Verder: de (nieuwe) bevolking in alle ontwikkelde landen gaat binnen twee generaties halveren. Het piramidespel met woningen en aandelen houdt dus (ooit een keer) op. De helft van de woningen en productiecapaciteit is straks overbodig, kan weg. Maar de schulden blijven staan?

  Mensen uit de derde wereld (Afrika) halen om dit probleem op te lossen zal vaak een enkele reis onderklasse worden, en eindigen in het sociale vangnet. Dat betaald moet worden door mensen die iets verdienen of iets hebben. Grote aantallen zeer matig begaafde immigranten leidt al snel tot Zimbabwaanse/Venezolaanse toestanden, waarbij je moet rennen voor je leven als ze hun uitkering niet op tijd binnen hebben.

  Ze willen de boer die hun eten verzorgt de hersens inslaan, dan nemen de kansenparels de boerderij over. Mooi.

  Mijn motto: Red Jezelf.

 232. Hans- says:

  Nico, we hebben toch al gezien in Zuid Afrika!Blanken boeren weg, en nu moeten ze voedsel importeren.

 233. Nico de Geit says:

  Arjan: de jaren ’60

  Als je geen geld had, ging je geen huis kopen. Gigantisch lenen om een huis te kopen is iets van de laatste decennia. Als je geen geld had sleet je je leven in een huurwoning, je betaalde ongeveer 7% van je inkomen aan huur.

  Dat ook de armen een woning kunnen kopen, bijna worden gedwongen om te kopen, dat heeft met het huidige economische model te maken. Maar dat is dus een piramidespel.

 234. Nico de Geit says:

  Hans-:
  Nico, we hebben toch al gezien in Zuid Afrika!Blanken boeren weg, en nu moeten ze voedsel importeren.

  Er is een bevolkingsexplosie gaande in Afrika, onder de Sahara. Dat zijn doorgaans mensen met een IQ tussen de 60 en 70 – en dat is prima als je leeft van jacht en visserij. Om succesvol te landbouwen heb je een IQ nodig van minimaal 100, tegenwoordig liever iets meer.

  Vindingen gedaan in het industriële tijdperk zijn ook in Afrika terecht gekomen, vandaar de bevolkingsexplosie. De industrie en de (industriële) landbouw ploffen in elkaar als ze het zelf moeten doen, vanwege een te laag gemiddeld IQ, met als gevolg honger en ellende. Waardoor ze op de loop gaan naar betere oorden, West-Europa bijvoorbeeld.

  In het Westen denken ze (de elite) dat je van mensen met een IQ tussen de 60 en 70 slimme mensen kunt maken. Wie is er nu dom, de mensen met een laag IQ of de westerse elite? 🙂

  Maar uiteindelijk is er dus wel een probleem. Wat je nu in Zimbabwe, Venezuela en Zuid-Afrika ziet gebeuren krijg je hier dan ook. Tegen die tijd lijkt het me slim je biezen te pakken.

 235. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Er is een bevolkingsexplosie gaande in Afrika, onder de Sahara. Dat zijn doorgaans mensen met een IQ tussen de 60 en 70 – en dat is prima als je leeft van jacht en visserij. Om succesvol te landbouwen heb je een IQ nodig van minimaal 100, tegenwoordig liever iets meer.

  Vindingen gedaan in het industriële tijdperk zijn ook in Afrika terecht gekomen, vandaar de bevolkingsexplosie. De industrie en de (industriële) landbouw ploffen in elkaar als ze het zelf moeten doen, vanwege een te laag gemiddeld IQ, met als gevolg honger en ellende. Waardoor ze op de loop gaan naar betere oorden, West-Europa bijvoorbeeld.

  In het Westen denken ze (de elite) dat je van mensen met een IQ tussen de 60 en 70 slimme mensen kunt maken. Wie is er nu dom, de mensen met een laag IQ of de westerse elite?

  Maar uiteindelijk is er dus wel een probleem. Wat je nu in Zimbabwe, Venezuela en Zuid-Afrika ziet gebeuren krijg je hier dan ook. Tegen die tijd lijkt het me slim je biezen te pakken.

  Het is een langzaam proces. Maar de enorme demografische bewegingen en de gevolgen daarvan kun je maar beter goed in de gaten houden. En op tijd maatregelen nemen.

 236. Arjan says:

  Nico de Geit,

  Tja, dat is nu eenmaal zoals NU de zaken liggen. Ik maak dan liever nu de keuze voor het goedkoopste én aantrekkelijkste alternatief.
  En laten we wel wezen, willen we nu echt terug naar de jaren ’60?

 237. Arjan says:

  Nico de Geit: Dat hangt er vanaf. Als je je huis hebt betaald en je hebt ook genoeg geld om de vaste lasten te betalen en voor je oude dag, en je huis bevalt goed, dan moet je lekker blijven zitten.

  Je begint het te snappen. Alleen geldt dat natuurlijk ook voor huizen met een lage hypotheek t.o.v. de woningwaarde, of een hypotheek die bijvoorbeeld over een paar jaar afloopt.

 238. Bunk says:

  Arjan,

  Arjan,

  De vastgoed-bubbel is er nu eenmaal, jij vind(t) van niet.
  Voor mij geen probleem, voor jou ook niet, maar voor starters wel.

  Tot hun 30ste maar bij de ouders blijven wonen dan maar? of mssh nog wel langer…nou, ik zou zeggen: Wegwezen hier en proberen ergens anders internationaal aan de slag te gaan en over 5 jaar nog eens kijken hoe de mogelijkheden liggen om een huis te kopen in NL

  Maaaar…kan goed zijn dat je perfect gelukkig bent in het land waar je naartoe bent gegaan en mssh wel emigreert.

  Nou zeg : Dat moeten er niet teveel doen ntrl, gooh wie gaat die duure huizen dan nog wel kopen? Getverrr

  Bunk pakt ook de biezen asap!

 239. Bunk says:

  Bunk,

  Maaaar…kan goed zijn dat je perfect gelukkig bent in het land waar je naartoe bent gegaan en mssh wel (voorgoed) emigreert.

 240. Nico de Geit says:

  Stel je eens voor dat Nederland vol was met oude auto’s, zoals Cuba. Auto’s worden doorverkocht tegen astronomische prijzen. En omdat mensen nu eenmaal niet zoveel geld hebben is alles volledig gefinancierd.

  Nu gaat de bevolking krimpen – in alle ontwikkelde landen. De verwachting is dat binnen twee generaties de bevolking gaat halveren. De vraag naar auto’s halveert dan ook. De slechtste auto’s moeten naar de sloop, maar er rust nog wel een gigantisch krediet op.

  Veel oude auto’s zijn in het bezit van oude mensen. Als ze niet van hun auto afkomen nemen ze het krediet mee het graf in. De bank blijft zitten met een niet-terugbetaalde lening.

  Het gaat niet om een enkel krediet maar de halve economie. Het zou verstandig zijn om auto’s af te schrijven vóór ze naar de sloop gaan.

  Dan blijven er de immigranten uit niet-ontwikkelde landen. Die moeten het stokje over gaan nemen, de schulden op hun nek nemen. Mijn motto: red jezelf. Ga op tijd van boord van de Titanic. Er zijn heel veel overeenkomsten tussen de maatschappij waarin we leven en de ineenstorting van Rome.

 241. Arjan says:

  Bunk: De vastgoed-bubbel is er nu eenmaal, jij vind(t) van niet.

  Het is net andersom, jij vindt dat er een vastgoedzeepbel is, terwijl hier niet echt aanwijzingen voor zijn.

 242. Arjan says:

  Bunk: Wegwezen hier

  Ook zo’n typische uitspraak wat ik vaak hoor op populistische blogs als deze. Waar wil je dan heen? NL een van de beste landen ter wereld om te wonen.

 243. Arjan says:

  Bunk: Tot hun 30ste maar bij de ouders blijven wonen dan maar? of mssh nog wel langer…nou, ik zou zeggen:

  Veel startende huizenkopers zullen inderdaad moeten sparen om een huis te kopen. En aangezien vrijesector-huurwoningen peperduur zijn is dat inderdaad vaak de enige optie. Al eerder gezegd dat de woningmarkt in NL slecht georganiseerd is. Dat is dan wel iets negatiefs wat je over dit land kunt zeggen. In Dld is het heel normaal om een flink deel van de woning aan te betalen als je het koopt. Echter daar hebben ze ook voorzieningen getroffen om dat sparen voor die woning mogelijk te maken. Hier niet en wordt dat sparen zelfs bestraft vanaf een bepaald bedrag.

 244. huizenhyper says:

  Arjan: NL een van de beste landen ter wereld om te wonen.

  Nog wel.

 245. Bunk says:

  Arjan,

  Deels met je eens en klopt dat er niets mis is met kk zelf betalen, in Duitsland betaal je idd 15/20% vd de woning ook zelf.

  Maar wat mij verontrust is dat de modaal inkomen vs woningprijs scheef is getrokken de laatste jaren. Die verhouding klopt voor geen meter en we hebben niet allemaal 40K jaarsalaris. Zeker de starter niet….en juist die starter hebben we nodig om ook een eigen woonst te verwerven.

  Maar het is te duur voor de starter, dus kan hij niet :

  Ongezond dus en vindt jij het normaal dat bv een starter dan maar een hypotheek pakt van 3 ton om toch maar een dak boven zn hoofd te hebben?

  300K = (bij een goeie starter) 30K X 10 zn bruto jaarsalaris.

  Het blijft waanzin, sorry.
  Dit kan niet goed blijven gaan en dan duid ik op de zaken die ik al eerder aanhaalde hierboven.

  Waar dan wel gaan wonen? : Ja dat hangt ervan af : Als je iets “kan”en voor een internationale organisatie kan werken , kan je in principe overal jezelf huisvesten. Collega’s van mij zitten overal, tegen Euribor-rente, ook dat nog. Hypotheek door het bedrijf zelf georganiseerd.

  Vandaar dat ik starters die tip mee-geef

  Maar niet voor iedereen mogelijk ntrl, als vrijgezel of als koppel zonder kids : Doen!

 246. Bunk says:

  Arjan,

  Bunk: Ntrl weet ik wat dat is en ik ben al hypotheek-vrij ondertussen, met iets meer als dat tonnetje van jou(als ik zou verkopen).

  Goed, misschien kun je Nico eens uitleggen dan wat dat is want die snapt daar niets van. En waarom is een waardedaling dan een probleem?

  Arjan : Dat het lomp is om te hoog in te stappen als starter

  Bunk: -Woning-eigenaren hebben alle belang bij schaarste, dus zullen ze wrch weer VVD/CDA stemmen : Wil je toch niet hebben dat je woning minder waard wordt omdat de grenzen dichtgaan/strenger asiel-beleid gevoerd gaat worden door rechts??

  VVD/CDA/PvdA/D66 regeren al decennia, dus inderdaad er zal niet zoveel veranderen. Verwacht geen revolutie op de NL woningmarkt.

  Arjan : Weet je niet, kan toch wel gebeuren : En maakt niet uit of het links/rechts-om gaat gebeuren. Coalities vormen zijn er idd al principieel door de jaren met de nodige draai-konten om toch maar mee te regeren.
  Maar jij weet ook niet of dat een oneindige houdbare formule zal zijn. Voorlopig alles nog ok, wat als er eens een ala 2008 crisis aankomt? of gaan we gewoon eindeloos door? Sky = the limit?

  Bunk: Voorts is er de vergrijzing/ouder wordende babyboomers/verder opzettende automatisering/ Oost-blokkers die nu nog welkom zijn, blijft dat zo, werk genoeg?ook na verdere automatisering?

  Het valt wel een beetje mee met de vergrijzing in NL. Iig zal daardoor in de komende jaren geen woningoverschot door ontstaan.

  Arjan, Grapjas! Jij weet ook dat de vergrijzing eraan komt en moet dit ff niet minimaliseren. Gaat enorm veel geld kosten in de pensioenen. Met alle respect , maar de born @40’s & 50′ gaan langzaam het loodje leggen. Alle respect voor hen hoor :Mssh worden ze wel 100. Vanaf 100 gaan ze dan het bejaardenhuis in, verkopen ze hun woonst en dan mag de (goeie)starter meebieden op een pand uit de jaren 19.. De starter pompt daar nog eens 50K in om het een beetje 2024(over 5 jaar) te maken en is dan…tja heeft ie eindelijk ook een woonst. Waanzin Arjan!

  Bunk: De 100K vrijstelling is eral ff, maar houdt ook een keer op bij vermogende ouders.

  Tja, die vrijstelling van 100K, daar riepen ze hier ook in 2015 ofzo over dat het stoppen daarvan de prijzen zou doen zakken, gebeurde dus niet toen het een tijdje afgeschaft is geweest. Nee, ze schoten zelfs omhoog.

  Ok, dus dat heeft geen invloed meer, goed nieuws voor de starter zonder rijke(100K support)ouders.

  Bunk: Polen lachen zich een deuk met een afbetaald huisje van 30K en een lap grond van 20are….

  Tja, maar Polen is niet zo rijk als Nederland he… Het BBP heeft ook invloed op de huizenprijzen (en de hoogte van de schulden).

  Nee Polen zelf niet, je moet ook niet in Polen gaan werken bij een Pools bedrijf. Maar internationaal en zo in Polen jezelf huisvesten, liefst tegen Euribor/0.01%

  Bunk: top-hypo

  Wat is in jouw optiek een tophypotheek? En hoe hard gaan de prijzen dalen? En wanneer? En hoe lang? En kan het dan uit in plaats daarvan te gaan huren voor de hoofdprijs? (Aflossing, inflatie, waardedaling versus huur en huurstijging) Die vragen worden hier nooit beantwoord.

  Arjan : Dat is idd de vraag. Maar Top-hypotheken zijn nooit ok, wat als het minder gaat worden met de economie…de banen…beleid vd overheid? Jij wil dat niet inzien, blijft maar in de waan dat het wel goed blijft gaan. Mssh is dat ook wel zo, maar dat er twijfel over is blijft net zo realistisch.

  En nogmaals: prima als er een halve ton van mijn woningwaarde weer verdampt, kan ik lekker een duurder huis kopen en hetzelfde bedrag besparen op een duurdere woning (want die dalen dan harder in prijs). Ik verwacht het echter niet op korte termijn.

  Arjan, Dat zal de tijd verder uitmaken hoe die ontwikkelingen evolueren. Neemt niet weg dat ik jou strategie niet ok vind hoor! Helemaal niet, want het is idd een kans om een betere woonst te verwerven, maar je zal er “weer”poen in moeten stoppen.
  Goed iedereen zn hobby ntrl en dat zoiets je ding/visie is heb ik niets op tegen hoor.

  Maar wie gaat dan jou kooi kopen?…mssh eene starter? Missh wel een doorstromer, maar die verkoopt dan wrch aan een starter(Starters hebben niet zo veel te makken tegenwoordig)…Tja, snap je dat ook? Dus om het treintje op gang te brengen en dat jij ook kan doorschuiven naar je droom-huis, is er wel een starter nodig.

 247. Bunk says:

  Arjan,

  Vroega was er voor mijn destijds 60’s/70’s “startende ouders” dela Premie A-woning, wat met aankoop een leuk belasting voordeel gaf aan starters of…mensen met bescheiden inkomen.

  Dat is er dus niet meer en kan de starter, niet “starten”zoals toen, zoals het eigenlijk zou moeten om een woonst te kopen en verder huisje, kids, boompje ect

  Nee, de starter mag KK betalen en dan voor 30 jaar een financiering aangaan : liefst annuïtair , lineair wordt al €100+ duurder/maand

  Vind ik gewoon een slecht plan en niet ok voor onze jeugdige starters

 248. Nico de Geit says:

  Filmpje, kleine woning, bouwpakket van hout, 1 minuut:

  https://www.youtube.com/watch?v=yUppHPtvCI4

  Kost weinig.

 249. Arjan says:

  Bunk: Deels met je eens en klopt dat er niets mis is met kk zelf betalen

  Dat zeg ik niet. Het is nogal een bedrag om bij elkaar te sparen voor een startende huizenkoper.

 250. Arjan says:

  Bunk: Arjan : Dat het lomp is om te hoog in te stappen als starter

  Hoog is een subjectief begrip. Risico’s worden opgevangen door aflossing en uiteindelijk inflatie. Je gaat uit van een forse daling. Kan altijd natuurlijk, maar daar zijn geen aanwijzingen voor.

 251. Arjan says:

  Bunk: Maar jij weet ook niet of dat een oneindige houdbare formule zal zijn. Voorlopig alles nog ok, wat als er eens een ala 2008 crisis aankomt? of gaan we gewoon eindeloos door? Sky = the limit?

  Net als dat jij niet kunt weten dat huizenprijzen een forse klap gaan krijgen. Sky is niet de limit, maar wat iemand kan betalen wel.

 252. Arjan says:

  De starter heeft geen 50 duizend euro, dus dat huis wordt gewoon opgekocht door een investeerder om te verhuren aan diezelfde starter.

 253. Arjan says:

  Hallo

 254. Arjan says:

  Bunk: wat als

  Tja, die vraag stelt Nico zich ook altijd. Wat als dit, wat als dat. Het leven zit vol onzekerheden, maar een beetje realiteitszin hebben kan ook geen kwaad!

 255. Arjan says:

  Bunk: Maar Top-hypotheken zijn nooit ok

  Maar wat is nou een tophypotheek vroeg ik.

 256. Arjan says:

  Bunk: Jij wil dat niet inzien, blijft maar in de waan dat het wel goed blijft gaan.

  Ik weet niet waar je dat gelezen hebt, maar dat is niet waar.

 257. Arjan says:

  Bunk: Neemt niet weg dat ik jou strategie niet ok vind hoor!

  Hoezo, ik kies gewoon voor de weg die mij (waarschijnlijk) het meeste geld oplevert en woongenot biedt.

 258. Arjan says:

  Bunk: Maar wie gaat dan jou kooi kopen?…mssh eene starter?

  Misschien wel prins Benno om het te verhuren aan een starter. 😉

 259. Arjan says:

  Als je niet wilt of kunt sparen voor een eerste koopwoning zul je moeten huren en er komen daarom steeds meer vrijsector-huurwoningen door opkoop van koopwoningen. De starter betaalt het gelag.

 260. Nico de Geit says:

  Arjan: Sky is niet de limit, maar wat iemand kan betalen wel.

  Als de rente op hypotheken negatief wordt is de sky wél de limit – hoe meer je leent, hoe meer geld je toe krijgt. En een huis is waard wat de muppets kunnen lenen. Straks een prijsexplosie bij een negatieve rente?

  Ik vraag me wel af wat dat geld eigenlijk nog waard is bij een negatieve rente.

 261. Nico de Geit says:

  Nico de Geit:
  Filmpje, kleine woning, bouwpakket van hout, 1 minuut:

  https://www.youtube.com/watch?v=yUppHPtvCI4

  Kost weinig.

  € 4.736,–

  https://www.terem-pro.ru/catalog/bani/banya-6-5kh5-5/

 262. maff says:

  Aan de grond met de grond …….

  ‘Waarom is middenhuur zo duur? Beleggers bieden uniek inkijkje in boeken ‘

  https://www.stadszaken.nl/ruimte/wonen/2159/uniek-woningbeleggers-bieden-inzage-in-boeken

 263. maff says:

  Dramatisch ……. inflatie naar 2.9%

  https://tradingeconomics.com/netherlands/inflation-cpi

 264. ps says:

  maff, 🙂

  …we hebben recht op…?
  https://i.gifer.com/7T9.mp4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*