Woningbouw zakt fors terug

NepromDe woningproductie daalt veel harder dan eerder werd aangenomen. Slechts de helft van de geplande nieuwbouw zal volgend jaar worden gerealiseerd. Die afname is vrijwel volledig toe te schrijven aan de stilgevallen markt voor nieuwbouwkoopwoningen, blijkt uit nog niet gepubliceerde cijfers van de projectontwikkelaars.

Vorige maand werd er nog op gerekend dat de afname van de woningproductie tot dertig procent beperkt zou blijven. De projectontwikkelaars verwachten nu echter dat bijna de helft van de geplande woningen niet zal worden gebouwd. Dat betekent dat er volgend jaar geen 85.000, maar slechts veertigduizend nieuwe woningen bijkomen.

Directeur Jan Fokkema van Neprom, de vereniging van projectontwikkelaars, stelt dat het hier om voorlopige cijfers gaat. ”Het zijn altijd dagkoersen, maar duidelijk is dat het steeds moeilijker wordt om nieuwbouwwoningen verkocht te krijgen.”

Vooral de koopwoningmarkt wordt hard getroffen door de afnemende productie. Naar verwachting komen er slechts vijftienduizend nieuwe koopwoningen bij in 2009, terwijl er komend jaar ruim veertigduizend nieuwe koophuizen gebouwd zouden worden.

”De malaise in de woningproductie gaat grotendeels voorbij aan de huurmarkt,” verwacht directeur Nico Rietdijk van de NVB, bouwende projectontwikkelaars. ”Voor de koopwoningmarkt pakt het dramatisch uit. Door de onzekerheid die is ontstaan, wordt er geen huis meer verkocht. Van de nieuwe woningen die in 2009 zouden worden ontwikkeld, blijft vermoedelijk zeventig procent onverkocht.”

bron: parool.nl

Share Button
Tagged with: ,
3 comments on “Woningbouw zakt fors terug
 1. Me says:

  Ze durven de stop niet uit de grondprijzen te trekken. Het verschil in werkelijke waarde en marktwaarde wordt op de grondprijs gezet. 30-40% is normaal maar bv ijburg zelfs 60%.

 2. Lex says:

  Merkwaardig… Er is ons jarenlang voorgehouden (als een vette worst) dat de vraag veel groter is dan het aanbod. Dan zou je toch wel verwachten dat al die nieuwe woningen waar die enorme, niet te stillen vraag naar zou zijn volgens de belanghebbenden, als warme broodjes over de toonbank zouden gaan? 😀

  Overigens kunnen de projectontwikkelaars en bouwers wel stoppen met bouwen, maar dan verdienen ze zeker niets meer. Dat hou je als onderneming niet al te lang vol. Dan is het nog altijd beter om minder inkomsten te hebben dan helemaal geen. Kortom: de prijzen omlaag doen.

  Het zal nog wel even duren voordat dat schakelaartje om gaat, na al die vette jaren waarin het niet gek genoeg kon. Maar gezien de opvallende stunts die her en der in het land al worden uitgehaald (gratis drie jaar wonen, 50.000 euro korting) begint het kwartje al wat te vallen.

 3. Kapotjeplov says:

  Tsja, prijs omlaag dan maar. Zo gaat dat in de normale economie: valt de verkoop tegen, zakt de prijs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*