Huizencrash is mogelijk

De kans bestaat dat de fors gestegen huizenprijzen onverwachts instorten met ‘tientallen procenten’. De woningmarkt is niet immuun voor de huidige kredietcrisis.

Deze waarschuwing gaf hoogleraar Arnoud Boot vandaag. De hoge huizenprijzen zijn volgens hem een van de gevolgen van gestegen beurskoersen van de laatste jaren. Wat er aan overwaarde op de woningmarkt is bijgekomen, kan er zomaar weer vanaf vallen, aldus de hoogleraar financiële markten aan de UvA.

Wanneer een crash komt, valt volgens hem niet te voorspellen. Dat er dertig procent van af kan vallen, acht hij niet onmogelijk.

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren met tientallen procenten gestegen. Veel huizenbezitters hebben die overwaarde via extra hypotheken op de beurzen belegd.

Vandaag maakte makelaarsvereniging LMV bekend dat ‘de woningmarkt kraakt’, maar dat de prijzen ‘een stabiel karakter tonen’.

Landelijk gezien stijgen de prijzen echter nog maar marginaal. De gemiddelde verkoopprijs steeg in de afgelopen drie maanden 0,69 procent. Die stijging wordt geheel teniet gedaan door de inflatie. Vergeleken bij een jaar geleden werden de woningen 3,07 procent duurder.

LMV-directeur Ed van de Bijl zegt over de stabiele prijzen: ”Dit betekent niet dat wij zeggen: ‘Gaat u maar rustig slapen, er is niets aan de hand’. De laatste zes maanden daalde de prijs maandelijks. Als de hypotheekrente omhoog zou gaan, krijgen veel mensen die moeten oversluiten een flink probleem.”

bron: parool.nl

Share Button
Tagged with: ,
One comment on “Huizencrash is mogelijk
  1. Joop Kl; says:

    De NVM heeft vandaag bekent gemaakt dat de huizenprijs het 3e kwartaal voor het eerst in lnage tijd idd gezakt is

    http://www.z24.nl/bedrijven/finance/artikel_34342.z24

    Overwaarde bestaat alleen op papier, pas als je verkoopt heb je het in je hand. Wees dus wijs!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*