Hypotheekverstrekkers zetten rem op productie nieuwe leningen

Hypotheek verstrekkersSteeds meer hypotheekaanbieders zetten uit gebrek aan financiering en/of kapitaal de rem op de productie van nieuwe leningen. Verzekeraar ASR houdt hypotheektarieven bewust hoog om niet te veel klanten te krijgen. MNF, dochter van ABN Amro, doet volgens marktpartijen hetzelfde.

bron: FD.nl

Share Button
107 comments on “Hypotheekverstrekkers zetten rem op productie nieuwe leningen
  1. Mick says:

    Als het kalf verdronken is……

  2. bear says:

    Grappig. Wordt geld toch nog schaars ondanks al die ‘bailouts’.

  3. piet selderie says:

    In een dalende huizenmarkt en met de dag groter wordende onzekerheid zou ik ook niet graag mijn geld uitlenen t.b.v. hypotheken. De kans dat het onderpand daalt en dus lager wordt dan de hypotheek som is veel te groot. Dit wordt nog ook eens versterkt door een sterk oplopende werkloosheid kortom tel uit je winst!

  4. KariZ says:

    Toch deflatie dan, ipv inflatie?

  5. Niek says:

    @4:
    gelukkig voor de banken is er nu NHG tot 350K euro, voor die leningen (de bulk) is het risico van niet betalen van de hypotheek vrijwel volledig voor rekening van de belastingbetaler 🙁

  6. matthijs says:

    Gewoon iedereen minimaal een kwart contant aan laten betalen.

  7. Henri says:

    @6
    Blijkbaar vinden de banken zelf dat ze nog steeds risico lopen.
    Als alle risico bij de belastingbetaler ligt is er geen reden voor banken om het aantal kredieten te verlagen.

  8. Okkie says:

    @Henri:
    De reden is dat kleine banken niets hebben om uit te lenen. Men verdient ook te weinig aan een hypotheek die niet gekoppeld is aan een woekerpolis om de risico’s op de koop toe te nemen, maar daar zullen minder mensen intrappen.
    Niet alle hypotheken komen voor NHG in aanmerking.

  9. michzelluf says:

    4. piet selderie

    Maw de rente moet ophoog! Rara waarom gebeurt dat niet…lol

  10. Niek says:

    @9,10:
    inderdaad, het artikel geeft ook al aan dat veel banken moeite hebben met geld (voor hypotheken) aantrekken op de kapitaalmarkt, en daarom minder aktief zijn. Wél aktief is ING (dankzij massale overheidssteun) en Rabo (met hogere hypotheek tarieven). Ik denk ook dat de rente omhoog moet, en dan met name de spaarrente – dat is de enige degelijke manier voor banken om kapitaal aan te trekken.

  11. Get a life! says:

    Maar jullie vergeten dat de Euribor rentes enorm gedaald zijn. Banken kunnen nu kapitaal lenen tegen 1% rente. Dus ze zitten helemaal niet meer op je spaargeld te wachten…

  12. starter says:

    ze zitten niet te wachten op spaargeld want dat levert minder op dan nieuw gedrukt geld bij Euribor. Ze hebben liever een hoge krediet!! En daar zit nu het risico: huizenmarkt gaat met 30% zakken en dus geen goede investering. Werkloosheid gaat stijgen en betaalbaarheid van consumptiegoederen wordt minder.. dus ook geen goede investering met consumptiekrediet.

    Dus eigenlijk kan elke bank beter stoppen en sluiten!! Dan kan het personeel eruit en het meeste winst gemaakt worden… incompetente managers, dat ze dat nog niet verzonnen hebben 😉

    Besef wel dat de banken giga reserves aan het maken zijn op dit moment!! Dit is om hun eigen vastgoedzaken af te waarderen!! Met de ING ( via staatsteun ) Rabobank ( door consument ) op kop!!

  13. jazeker says:

    zolang mensen in hun huis blijven, dus niet verkopen en het kunnen blijven betalen komt de werkelijke waarde niet naar buiten. Zo weinig mogelijk gedwongen verkopen, anders zouden private banken als van Lanschot al op hun rug liggen. Blijf zitten als je geschoren word.

  14. jazeker says:

    wordt

  15. kees says:

    de reserves zijn dus ook vaporware.

    we worden niet geacht te sparen maar uit te geven.
    Zo loopt het nog verder uit elkaar, tenminste als ik dat prive of met een bedrijf zo zou oplossen.

    Dat is de alchemie van de economie.
    Denk je dat Balkenende hier iets van snapt?

  16. Niek says:

    @12:
    dat is niet helemaal waar, want een bank kan niet op alleen ECB geld drijven. Ze moeten ook uit andere bronnen kapitaal halen om aan de eisen te voldoen, en spaarders zijn daarvoor op het moment toch een belangrijke partij.

    @13:
    ja, het ECB geld dient dus vooral als buffer voor wat komen gaat (of voor het geval de balansen echt op een eerlijke manier gaan worden opgemaakt, zover zijn we nog lang niet).

    @14:
    helpt niks als de buren wél verkopen.

    @16:
    hoeft niet, als hij maar snapt hoe hij en zijn vrindjes er zelf beter van worden …

  17. kees says:

    @17/14

    een familielid heeft vorig jaar een woning (1973,hoekwoning,garage,440m2,slechte Ging naar kleine eenpersoonswoning. Makelaar leek 280 verstandig, volgens de buren (toevallig babyboom) moest het minstens 350 zijn. Zelf kwam ik met een programma van VEH op 260 plus of min 10%.
    Sociale druk in dorp bracht de vr.pr. op 315 ! Gevolg 2 kijkers in 1 jaar. Maand geleden verkocht aan jongelui die mbv ouders op 225 wilden betalen. Zelf zou ik het niet willen hebben voor die prijs gezien de staat van onderhoud. Je koopt daar zoiets op 250m2 voor 389 von.
    Verder waren ook erfgenamen nog van invloed op de vr.pr. want die denken ook dat hun huis v.o.n. 325 (2005)nu 475 waard is.
    De realiteit is pijnlijk.

  18. edward says:

    de banken weten wat er aan komt in woningmarkt in nerderland het is treurig maar waarheid 30a40% waardedaling is in aan tocht vandaar dat ze heel moeilijk uitlenen

  19. Mark says:

    Banken nemen zichzelf in de wurggreep en nemen de belastingbetaler hier in mee. Door de zelf veroorzaakte hoge risico’s (ongunstige verhouding eigen vermogen tov uitgeleend vermogen en slechtere economie) durven ze minder geld uit te lenen. Hierdoor worden de huizen weer minder waard want wie kan een huis van 10 keer modaal kopen ook al heb je HRA! Gevolg is dat ze weer eigen vermogen moeten reserveren voor de nieuwe risicos omdat het onderpand minder waard wordt. Dus nog minder geld om uit te lenen door de nieuwe risicos enz. enz. enz. De belastingbetaler kan dit niet blijven repareren om 1 helft van de bevolking tevreden te houden (de woningbezitter met de overwaarde of restschuld) en de andere helft er voor op te laten draaien (de huurder die de risicos van kopen te hoog vindt), er is een grens aan de solidariteit!

  20. Martin says:

    Banken hebben de overheid in de tang, anders waren ze al lang allemaal omgevallen in Nederland.
    Jammer dat ze zo’n macht kunnen uitoefenen. Banken nationaliseren is misschien een oplossing?
    Je besteedt het drukken van bankbiljetten toch ook niet uit aan de drukker op de hoek? Want dat is het eigenlijk wat je doet als je commerciele banken het nationale betalingsverkeer laat uitbuiten.

  21. kees says:

    @20 mark
    De bevolking denkt zich, net als Nout, er gewoon doorheen te kunnen slapen. De bevolking weet echt niet waar het over gaat, althans het grote gros.

  22. kees says:

    21 martin

    laat je het wel over aan de volksvertegenwoordiger op de hoek? Daar komt het wel ongeveer op neer.
    Ze hebben Bos allemaal de hemel ingeprezen.

  23. Niek says:

    @22:
    inderdaad, dat is een reden dat dit probleem voorlopig alleen maar groter wordt (dat kun je rustig aan de politiek overlaten …). Maar ik denk dat zo eind 2009, begin 2010 de ernst van de situatie ook bij Jan Modaal gaat doordringen.

  24. Martin says:

    @kees 23
    Ik zie het zo dat een bankier voor de zak van de bank werkt, en vooral ook zijn eigen zak.
    Bos moet zich toch evenals andere politici verantwoorden voor een grote groep anderen.
    En politici werken niet voor het grote geld, en al helemaal niet op commissiebasis. Bonussen kennen ze niet. Dat vertroebelt hun blik in elk geval niet. Positief zou ik denken.
    Aan de andere kant wordt de blik van politici vaak weer vertroebeld door drang naar macht. En een ongestoord leven, waarbij een maximum aan geld binnenkomt met een minimum aan werk. Luie mensen vooral dus.
    Bos daarentegen komt er af met een relatief karig inkomen, voor een 95 urige werkweek.
    En nu wordt Bos ook nog op het strafbankje gezet door zijn achterban.
    PVDA-ers zijn te hoog opgeleide praatjesmakers, die een volkbuurt alleen van plaatjes kennen. 1 op de 10 woorden die ze zeggen kan een modale lbo-er niet begrijpen. Iedereen meent slim te zijn, en met z’n allen snappen we er niks van.
    Wat moeten we nu toch?

  25. Niek says:

    @Martin(25):
    Bos is zelf een bankier (in de ruime zin van het woord), hij zit alleen tijdelijk even in de politiek. Zoals heel veel politici er tijdelijk zitten, ter bevordering van hun carriere. Degenen die er zitten uit idealisme, of voor het landsbelang ofzo zijn de uitzondering op de regel. De bonusregeling werkt in de politiek een beetje anders dan bij de bank, ze moeten er meestal een paar jaar op wachten, maar verder is het verschil minimaal.

  26. kees says:

    martin 25

    Bos werkt voor zijn toekomst. Wordt hij geen MP dan toch wel een functie in bedrijfsleven. Kan even niet op de voorbeelden komen 🙂

    Bos hoeft zich helemaal niet te verantwoorden, want die grote groep die moet controleren snapt er toch niets van of mag er niets van snappen. Kijk ook eens hoe Balkenende kan redeneren, blijkbaar werkt een tijdje in de politiek geestelijk degenererend.

    Over politieke vrienden: waarom gaat Balkenende bij Scheringa op bezoek?

  27. matthijs says:

    @19

    30-40% waarheid, hoe weet je dit of is dit jouw voorspelling?

  28. allert says:

    @ matthijs 28.
    lees de site, oa rechtsboven onder cijfers, het is onderzocht:

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/een-ding-is-zeker-woningprijzen-in-nederland-zullen-scherp-dalen/

  29. jeroen says:

    Vlgns mij is gebrek aan kapitaal niet een argument omdat veel goedkoop geld van de ECB aan de primaire banken, bedoeld om de kredietverlening weer op gang te brengen, ongebruikt bij de ECB terug komen.

    Een beter argument lijkt mij dat de banken risico en rendement in de huidige o.g. markt zodanig inschatten dat zij daarom minder geld uitlenen.

    Dit zou kunnen betekenen dat er wel degelijk rekening wordt gehouden met, naast een oplopende werkloosheid, een forse prijsdaling. Ik waag me niet aan %´s maar redenatie van nr.19 ga ik in mee.

    Dat verklaart m.i. mede de teruggang in de woningmarkt. Bij verkoop wil je misschien wel zakken naar een marktconforme prijs maar als de hypotheeksom > verkoopwaarde woning, moet je in beginsel verschil contant afrekenen bij transport, anders geen overdracht. PL kan ook, maar dat is de rekening naar de toekomst verschuiven en maar beperkt mogelijk, zeker gezien de huidige prijsdalingen.

    Patstelling: verschil maximale leenbedrag kopende partij vs. minimale opbrengst verkopende partij.

    Vraag: wie betaalt het verschil?

  30. Ray says:

    Prima ontwikkeling zou ik zeggen! hierdoor zwakt de concurrentie onder hypotheekverstrekkers af, stijgt de rente en krijgen de huizenprijzen nog een extra duw in de goede richting (omlaag).

  31. Ray says:

    Ter herinnering mensen. Morgen om 10.00u komt de NVM met nieuwe kwartaalcijfers naar buiten. Zijn jullie ook zo benieuwd hoe ze de cijfers deze keer een positieve draai weten te geven?

  32. Martin says:

    @Niek @Kees
    Bos en Balkenende zijn eigenlijk doorstromers die eigenlijk veel te lang blijven plakken?
    Het is meer zoals in de VS, waar ze uit eigen geld 5 ton investeren om een baan te krijgen waar ze 1.5 ton per jaar mee verdienen, en je je afvraagt hoe ze dat toch willen compenseren?
    Stagelopers die hun 150 euro stagevergoeding in de maand 3x uitgeven om een goeie beurt te maken?
    Wouter, JP, horen jullie dat?

  33. Get a Life! says:

    @33

    Ik denk dat Mei de beste maand van het jaar blijkt te zijn..

  34. kees says:

    @19/30

    iedereen moet voorvallen uit eigen omgeving kennen. De voorvallen die ik ken zijn nog niet eens gedwongen verkopen, maar onder 3 ton. bv.oudere mensen die er vanaf willen na een jaar.

    Staat bij mij nu iets te koop in de straat. Bouwjr.1920, hoekhuis,garage. 3 jaar geleden werd naaststaande, vergelijkbare huis verkocht voor 310, kopers overboden elkaar (vr.pr. was 280) vr.pr: 270! Ze houden rekening met 250; ik denk dat het 225 wordt. 10 jaar geleden deden de huizen in dat rijtje max. 225 in guldens.

  35. JW says:

    Hahaa.. ik heb voor de gein maar eens alvast http://www.nvm.nl ingetikt om te kijken of de cijfers er al opstaan…Wat een intro….

  36. KariZ says:

    @37: TJEEZUS!

    Die gasten zijn echt fuckin’ schaamteloos. Vreselijk volk.

  37. Knospe says:

    Huizenprijzen zouden in Q2 gestegen zijn, volgens de NVM dan… Wel een behoorlijke discrepantie tussen vraagprijs en verkoopprijs, wat te denken geeft.

    Ik ben behoorlijk sceptisch hier.

  38. JW says:

    Op BNR wel een goed verslag van de verslaggever. Hukker loopt de boel alweer te belazeren.

  39. Knospe says:

    Makelaars: huizenprijs stijgt weer

    De huizenmarkt heeft in het tweede kwartaal van dit jaar de neerwaartse spiraal van de drie kwartalen ervoor doorbroken. In de maanden april, mei en juni steeg de verkoopprijs van een gemiddelde woning. Ook werden er weer meer woningen verkocht.

    Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag bekend. De prijs van een gemiddelde woning steeg in het tweede kwartaal met 1,4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal tot 225.000 euro. Er werden 32.000 woningen verkocht, 26 procent meer dan in de eerste drie maanden van dit jaar.

    Crisis overleefd

    “De consument lijkt de eerste schok van de kredietcrisis te hebben overleefd en stelt de aankoop niet langer uit”, zei NVM-voorzitter Ger Hukker. In de laatste twee kwartalen van vorig jaar en het eerste kwartaal van dit jaar was er sprake van dalende prijzen en een afname van het aantal transacties.

    Toch is Hukker voorzichtig over het herstel. ,,Dit lijkt goed nieuws, maar nog steeds is het aantal verkopen 33 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2008. Ook liggen de prijzen gemiddeld 5,6 procent lager dan een jaar geleden.”

    Werkloosheid

    Of de opleving doorzet, hangt volgens de NVM af van veel factoren, zoals de ontwikkeling van de werkloosheid. Daarom houdt de makelaarsvereniging vast aan de verwachting dat de verkoopprijs van een gemiddelde woning dit jaar met 5 procent daalt ten opzichte van 2008. ,,Ten aanzien van het aantal transacties sluit ik niet uit dat de komende kwartalen nog behoorlijk kunnen tegenvallen”, stelde Hukker.

    De NVM constateert dat er steeds meer woningen op de markt komen. In het tweede kwartaal stonden er in totaal 162.000 woningen te koop. Een woning staat inmiddels gemiddeld 182 dagen te koop, ofwel een half jaar. Dat is een forse stijging ten opzichte van het eerste kwartaal, toen huizen gemiddeld nog 105 dagen te koop stonden.

    Keuze uit 15

    Mensen die een huis willen kopen, hebben inmiddels gemiddeld de keuze uit vijftien woningen. De gemiddelde verkoopprijs bedraagt 225.000 euro, terwijl de gemiddelde vraagprijs 306.000 euro bedraagt. Van alle woningen die werden verkocht in het tweede kwartaal, werd er voor 3,1 procent meer betaald dan de vraagprijs.

    De NVM stelt dat het voor makelaars voorlopig nog zware tijden blijven. Gemiddeld draaien de NVM-leden ongeveer 40 procent minder omzet dan vorig jaar.

  40. KariZ says:

    Klassiek geval van een ‘dead cat bounce’.

  41. chantal says:

    oooh, dus toch een goede tijd om te kopen? Wie heeft dat hier nog gezegd?

    Volgens mij is de bodem bereikt. En nu op weg naar topprijzen…

  42. Knospe says:

    Volgens Millenaar komen banken nu met ‘acties om bestaande leningen om te zetten naar NHG’

    Ik ben denk ik niet de enige die dit enigzins zorgwekkend vind. En volgend jaar verkiezingsjaar van een impopulair kabinet. Dit gaan nog vreemde tijden worden.

  43. kees says:

    waarom moeten verkopen vergeleken worden met een jaar geleden. Er is sprake van een breuk met het verleden. Statistici wonen blijkbaar niet in huizen, ik hoor ze niet 😉

  44. kees says:

    Op naar Pieter Lakeman en zijn stichting Nog Meer Hyptheekleed in de toekomst.

  45. Get a Life! says:

    Die rukker heeft het telkens over een goed fundament.. Welk fundament heeft die man het over? Zijn mooiste uitspraak blijft die van het is geen zeepbel maar een luchtbed die langzaam leegloopt.

  46. kees says:

    en ook allemaal redenen om vooral geen eigen geld in je huis te investeren. Hoe diep kun je zakken. Banken wensen dus niet samen te werken met de overheid om uit het moeras te komen. Wat nu politiek? Oneigenlijk gebruik van overheidsgelden lijkt mij, niet te intentie van de regeling. Deed ABN ook mee?

  47. kees says:

    Zeepbel, fundament, vollopende balansen; ik zou wel eens een goede uitleg van een bankbalans willen zien zo door de laatste paar jaren heen.
    Met KOEIE-letters en cijfers.

  48. kees says:

    @45
    Er gaan mensen het niet pikken, alleen is er geen partij voor ze over.

  49. kees says:

    @44 chantal:

    een staatsgreep in B en je bent alles kwijt.

  50. kees says:

    @48

    geen luchbed, maar luchtbedje. Het is een koutje, een griepje, een tamiflutje, een virusje,……slaap het crisisje maar lekker uit.

  51. chantal says:

    @52 kees
    en als ik dood ben ook 🙂

    En zolang het niet is, doe ik het goed 🙂

  52. Niek says:

    @41,43:
    het lijkt me duidelijk dat de manipulatie van de politiek, en dan met name de verhoging van de NHG grens en de druk op grote banken als ING, werkt. Ook al is het niet meer dan uitstel van executie, en dé manier om het probleem straks nog veel groter te maken.

    @48:
    het fundament is staatsgaranties aan alle kanten; iedereen kan weer meedoen in het casino, de enige die risico loopt is de belastingbetaler. Geen wonder dat prijzen en transacties weer stijgen …

  53. kees says:

    De Belgische onder ons snapt niet dat NL anders is, bespaar me dus de onzin.

  54. chantal says:

    @56 kees
    Nochtans komen al mijn voorspellingen uit… Dus zo een onzin is het niet. Die paniekzaaierij, dat is pas onzin.
    Oja, juist, allemaal cash betalers hier, sorry

  55. henk says:

    Volgens de nvm is de vraagprijs gem 309.000 en de uiteindelijke koopprijs gem slechts 225.000
    Er valt dus gem 25% af te dingen op de vraagprijs. Het is nog net geen spanje waar het soms 2 halen 1 betalen is, maar ook hier zijn de meeste vraagprijzen inmiddels dus een lachertje.

  56. hokusfokus says:

    Nee henk,

    vraagprijs 309.000 is van de tekoop staande huizen. En deze duurdere woningen worden dus minder verkocht.
    De 225.000 is de gemiddelde koopprijs van de verkocht woningen.

  57. henk says:

    nee hokusfokus,

    de 225.000 is de verkoopprijs van de gemiddelde woning (en geen rekenkundig gemiddelde zoals jij beweert).

  58. Niek says:

    @58,59:
    één ding is duidelijk, namelijk dat het verschil tussen gemiddelde vraagprijs van te koop staande en verkochte huizen blijft oplopen. Dit is een ongezond teken dat van geen kant op een ‘bodem’ wijst, in tegendeel. De echte beweging moet duidelijk nog komen (de markt is pas in evenwicht als deze prijzen dicht bij elkaar liggen, en ik denk niet dat dat gerealiseerd gaat worden doordat de verkoopprijs snel met 37% stijgt.

  59. hokusfokus says:

    Nee, de markt raakt verzadigd met de duurdere woningen die te koop blijven staan… Dit brengt de gemiddelde verkoopprijs omhoog op moment dat de lagere prijsklasse wel maar weliswaar langzaam doorloopt.

  60. Wowly says:

    tsja, ik moet eerlijk zeggen dat ik niets anders verwacht van de NVM jongens Ze zijn nog redelijk open. Ze geven duidelijk aan dat de huizenmarkt na dit 2e kwartaal op zijn retour gaat. Ze zijn blij (zou ik ook zijn) dat het iets heeft opgeleverd aan (relatief) goed nieuws. Ze snappen ook wel dat na dat 1e kwartaal toen iedereen zijn adem inhield en zijn wallet gesloten dat het alleen maar wat beter kon gaan. Het zou niet goed zijn voor een enorm deel van NL als de huizenprijzen worden als in florida oid in een half jaar tijd.

    Wat wel aardig is dat de banken toch al een voorschot nemen op de toekomstige verliezen. Blijft natuurlijk dat er genoeg mensen zijn op de woningmarkt die zoekende zijn (zoals ondergetekende) en vroeger of later een huis zullen gaan kopen. Ze biek kwestion iez: hoe lang kun je wachten????

    Over all haal ik uit de woorden van Ger Hukker: WACHTEN!!, het word nog slechter voor de verkopers….. Hij heeft ook met geen woord gerept over dat je moest kopen, alleen maar dat als je onzeker werd over de vraagprijs (laag genoeg?) je een makelaar moest inschakelen.

    Overigens vertelede een makelaar me dat het hem helemaal niets deed hoe hoog de verkooopprijs was, maar voral dat er transactie’s werden gemaakt. En die zijn er dus heel veel gemaakt de laatste jaren…Nu zullen er opnieuw transactie’s worden gemaakt, alleen meer ten faveur van de kopende partij. En daar ben ik als scheefhuurder wel blij mee eigenlijk.

    Ik denk dat ik maar eens wacht tot na de vakantie: lage rente, forse onderhandelingspositie. Ik hoop 40% van de vraagprijzen eraf te gaan krijgen hahahaha

    Wowly

  61. Woger says:

    De verhoging van de NHG was er toch om de huizenmarkt weer vlot te trekken en het uitgeven van hypotheken door banken te stimuleren?
    Volgens de NVM zijn de huizenprijzen gestegen en is het aantal verkochte huizen met 25% gestegen.
    Conclusie: verhoging NHG was en is niet meer nodig.

  62. Niek says:

    @64:
    voor die opvatting zullen we in de politiek weinig steun vinden vrees ik; en al helemaal niet bij de regeringspartijen die ongetwijfeld genieten van dit beetje goed nieuw, en hopen dat de echte daling nog twee jaar uitgesteld kan worden.
    Ik vrees eerder dat de conclusie is dat dit soort manipulatie werkt, en dat bij de eerstvolgende problemen de politiek de NHG gaat verhogen naar 500K euro, en staatsbanken gedwongen worden om tegen nog lagere rentes hypotheken aan te bieden.

  63. Niels says:

    @ Chantal,

    Wat waren dan jouw voorspellingen? De enige die ik terug kan vinden is dat jij denkt dat er geen sterke huizendaling zal komen.

    Echter zonder massawerkloosheid en rente-stijgingen is er al 14,7% af. (258 > 225)
    En we zijn nu net pas begonnen, pas nu begint het kwartje te vallen bij een groot deel van de mensen. Wat denk je nu werkelijk wat er de komende 2 tot 5 jaar gaat gebeuren?!

  64. Ray says:

    Niet te geloven onze Gert RUKKER. Altijd weer de cijfers manipuleren om zijn eigen hachje te redden. Helaas Gert, ik trap hier niet in. Ik kijk om mij heen en zie in mijn blok in amsterdam 12 appartementen te koop staan die al maanden te koop staan. Verder is de ene na de andere prijsdaling te zien op huizenzoeker.nl. Houdt jezelf toch niet zo voor de gek. Ik kan niet wachten tot na de zomer btw. Dan komt er toch een klap. BOEM!

  65. Woger says:

    @Niek

    Ik denk het ook niet. Wel leuk om eens naar de tijdlijn te kijken.
    19-6 na weke van stilte ineens melding: “NHG naar 350K vanaf 1 juli”.
    24-6 NVM meldt dat 9-7 nieuwe kwartaalcijfers uitkomen.
    1-7 NHG wordt verhoogd.
    9-7 NVM meldt dat het hardstikke goed gaat op de huizenmarkt.

    Toen in april de kwartaalcijfers over het eerste kwartaal bekend werden, ging dat vooraf door hosanna gejuich van de NVM over de nvm huizendag en toenemende aantallen kijkers enz. in de maand maart.
    Nu het echt een stukje beter ging, hoor je helemaal niets van de NVM tot er ineens de NHG verhoging door heen is gedrukt.

  66. co says:

    gemengde gevoelens lees ik hier:

    Misschien nog 5% dalen en dan stabilisatie, er worden immers minder woningen gebouwd…… vraag en aanbod.

    ik denk niet dat de huizen in de toekomst flink stijgen (inflatie).

    en voor de vele huurders…. sorry, jullie hebben de boot al jaren terug gemist. nu instappen (NHG) en de rente blijft de komende 2 jaar nog laag. daarna reeel terug, er zijn dan zoveel controle instumenten (instanties).

    Maximaal lenen tot 5,5X jaarsalaris to 40 a 45 jaar (ivm carriere groei) daarna 4 a 4,5 keer.

    schieten maar.

    ciao

  67. Niek says:

    @68:
    tja, NVM bevestigt hiermee weer eens wat een ongelofelijk brutale schurkenbende het is. Wat is het handig als je veel goede vrindjes in Den Haag hebt …

  68. chantal says:

    @niels 66
    Mijn voorspellingen waren.

    – marginale prijsdaling voor korte tijd (ik sprak van max 2jaar, zolang was het zelf niet).

    – Betaalbaarheid woningen worden slechter, voor degene die hun huis lenen. (ondertussen half jaar later zijn leningen met 1.5% gestegen).

    – de overheid heeft een megagrote trukkenkast, waarmee ze vastgoedprijzen hoog zullen houden. De trukkenkast is nog niet leeg, maar wel al regelmatig gebruikt de laatste maanden.

    En wat waren de voorspellingen van deze site? Sommige spraken van daling tot 70%… wat een joke toch?

  69. kees says:

    [quote]hokusfokus Zegt:
    9 July 2009 om 12:18 pm
    Nee henk,

    vraagprijs 309.000 is van de tekoop staande huizen. En deze duurdere woningen worden dus minder verkocht.
    De 225.000 is de gemiddelde koopprijs van de verkocht woningen.[quote]

    Hebben ze bij de NVM zitten rommelen met cijfers uit mijn recente voorbeeld?

    Hoeveel achterstallig onderhoud hebben die huizen van 225? Komt ook nog kk bij, keukens,vloeren etc. Prijzen moeten opgepimpt worden naar grens NHG!

    Er is een opleving van starters geweest m.b.v.
    pappa/mamma.

    Waar blijft de journalist die de werkelijke achtergronden belicht.

  70. chantal says:

    oja, wat ik nog voorspeld had.

    Vooral vastgoed uit de duurdere klasse zal kloppen krijgen. In de goedkopere klasse, zullen ze amper iets merken.

    En het is nog zo ook.
    En dat kan ik dan zien over nederland op een afstand van 100km

  71. kees says:

    Banken hebben er natuurlijk ook geen belang bij om voor 300K te gaan als ze voor 350 gedekt worden.

  72. Niels says:

    @ Chantal 71,

    Punt 2 en 3 over rente en gedrag overheid is zo’n beetje iedereen hier het wel eens dus daar is niets bijzonders aan je mening. Het enige wat je je niet realiseert en wat Wouter B reeds heeft aangegeven, is dat in tegenstelling tot de trukkenkast de schatskist wel bijna leeg is.

    Punt 1 is nog veel te vroeg om over te oordelen. Ervaring leert dat een huizencrash jaren duurt en nu, zonder de verwachte massa-werkloosheid en hoge rente, is het al min 14%. Over 5 jaar kun je jezelf pas op de borst kloppen mocht het hierbij blijven.

  73. kees says:

    OT nu op BNR stelling “iedereen mag wonen waar hij wil”

  74. Niek says:

    @74:
    ja, dat vrees ik ook. Het zijn weer even goede tijden voor verkopers in het lagere segment …

    @75:
    inderdaad, volgens chantal is de huizencrash blijkbaar al over, terwijl hij volgens ons nog nauwelijks begonnen is.
    Wat de trukendoos betreft: de vraag is vooral of al die truken op termijn helpen; de ervaring in de UK en US is dat het niets helpt (maar ik geef toe dat de overheid nergens zo’n grote invloed heeft op de huizenmarkt als in NL). Ik denk dat de trukendoos alleen zorgt voor uitstel, en een nog grotere puinhoop over een paar jaar.

    @76:
    hadden ze bij moeten zetten:
    “en bovendien volledig op kosten van de belasting”

  75. kees says:

    @78
    Ik weet ook nog wel inside info van het Kadaster; ga ik hier niet vermelden. Volgt die lijn ook wel.

    overdrachtsbelasting kwartaal 1 2008 vs 2009
    ongeveer gehalveerd of zie iets niet goed?

  76. Woger says:

    Overigens
    Er wordt gezegd dat het 2e kwartaal over het algemeen een goed kwartaal is, maar de cijfers van het CBS geven aan dat (in ieder geval sinds 2005) elke kwartaal meer huizen verkocht worden en de stijging hoger was in het 1e kwartaal dan in het 2e kwartaal.
    http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=71533ned&D1=0-1,3-4&D2=0-1,6&D3=0&D4=16,33,50,67,84,101,118,135,152,169,173,177,181,185-186,190,194,198,202-203,207,211,215,219-220,224-243&HDR=G2,T,G1&STB=G3&VW=T

  77. chantal says:

    @Niek 77
    ‘inderdaad, volgens chantal is de huizencrash blijkbaar al over, terwijl hij volgens ons nog nauwelijks begonnen is.’

    Nee, volgens chantal is er nooit een bubbel geweest. En komt er geen crash… wat we nu zien is een dipje of een schommelig die we wel in elke grafiek tegenkomen. Alleen was het met vastgoed ZOOO lang geleden, dat iedereen nu van zijn stoel valt.

  78. kees says:

    de huizenprijs heeft gewoon de lijn van de normale economische prijsvorming niet gevolgd
    vlgs Chantal. Dat kan, waarom niet. Alleen blijkt die huizenprijs -in NL- toch niet helemaal los te staan van de werkelijkheid.

  79. chantal says:

    @kees
    ik ben daar niet mee akkoord. De huizenprijs is de economische prijsvorming wel blijven volgen. Met kleine schommelingen hier en daar.

    Het is de rest van onze economie die ons opslurpt. Zoals die gsm, flatscreens, dvd’s, camera’s, reizen, auto’s en nog ontzettend veel andere luxe, die we met z’n allen maar al te graag aanschouwen als ‘normaal’.

  80. Niek says:

    @83:
    hilarisch, de verhouding tussen huizenprijs en inkomen is in NL de afgelopen twintig jaar vervijfvoudigd; met normale economische prijsvorming heeft dit weinig te maken …

  81. Okkie says:

    Op de NVM website haalt men de jaren 90 doodleuk aan als bewijs dat een huis een goede investing is. Ammehoela, dan is de grootste daling net geweest.

    Als je in 1978 was ingestapt, zat je wel langer dan 20 jaar aan je huis vast voordat je zelfs de inflatie had ingehaald.
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/een-ding-is-zeker-woningprijzen-in-nederland-zullen-scherp-dalen/
    En je moet er niet vanuit gaan dat de waarde van je oude woning meegaat met de prijs van nieuw te bouwen huizen, dat is gewoon niet realistisch.

  82. Niek says:

    aansluitend op het NVM bericht:

    makelaars melden dat de verkoop van huizen in de nieuwe woonwijk van mijn stad de laatste week sterk toegenomen is, nadat het zeker een half jaar vrijwel stil lag. Dit betreft wel uitsluitend huizen in het goedkopere segment (200-350K). Bij een groot deel van de verkopen blijken extra (semi-)overheids garanties een rol te spelen, zoals terugkoop garantie van de WBV, en zgn. koopcomfort regeling (kende ik nog niet, maar is blijkbaar ook een soort gratis putoptie voor kopers op de huizenprijs)

  83. Niek says:

    @85:
    het was me in het verleden al vaker opgevallen dat op de NVM website alle statistieken beginnen in 1985 of later, zodat er uitsluitend een stijgende lijn te zien is. Zal wel toevallig zijn dat dit precies na het dieptepunt was (volgens de meeste bronnen 1983/1984).

  84. Okkie says:

    @Martin:
    Voormalig ministers krijgen later wel allerlei duurbetaalde baantjes. Zoals ene Jaap die het Nederlandse volk heeft voorgelogen om steun aan de oorlog in Irak te verwerven om daarna beloond te worden met een hoge positie in de NAVO. In plaats van hem Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau te maken, had men De Hoop Scheffer publiekelijk met rotte eieren moeten bekogelen.

  85. Okkie says:

    @chantal nr.44:
    Ben je soms clown geweest in je vorig leven? Dit is echt een dijenkletser.

  86. Niek says:

    @88:
    ik hoop dat ze Jaap aanwijzen als opvolger van Ad M. (ook zo’n weggepromoveerde schurk) tegen de tijd dat de boel in Iraq weer kompleet uit de hand loopt, en het geld voor de beveiliging op is.

  87. kees says:

    en als je vlucht naar de USA omdat je bang bent voor kogels die bezorgd worden door een courier kun je altijd nog gezant worden in Irak. Ja, die Melkert durft, die man heeft ballen. Ik zou liever gezant bij de Paus worden, maar daar word ik weer niet voor gevraagd.

  88. kees says:

    @88 okkie

    in de nwo doet het oranje gedoe er niet meer toe 🙂

  89. kees says:

    Niek, wil je mij het gras niet voor de voeten wegmaaien, zo lijkt het alsof ik je naar de mond praat.

  90. Okkie says:

    @henk nr.60:
    Precies, dat gemiddelde is al gecorrigeerd voor woningtype en prijsklasse. Er moet dus wel af te dingen zijn.

  91. Okkie says:

    @hokusfokus:
    De NVM presenteert geen gemiddelde verkoopprijs, maar een bedrag dat de schommelingen wegmoffelt. Het is spijtig genoeg dat we niet meer aan de echte cijfers kunnen komen, want het kadaster past de cijfers ook aan.

  92. Okkie says:

    @chantal nr.71:
    We zitten nog op het prijsniveau van 2005, tweede kwartaal. Hoe zie je hier in smurfsnaam een kortere prijsdaling in?

    nr.73:
    Je bewering dat goedkopere huizen geen last zouden hebben van de prijsdaling wordt eenvoudig weerlegd door de NVM cijfers. Rijtjeshuizen zitten gemiddeld op het niveau van 2006, tweede kwartaal.

  93. Okkie says:

    @chantal nr.83:
    Je hebt niet zoveel kaas gegeten van consumentenartikelen. De meeste electronica daalt alleen maar in prijs.

  94. chantal says:

    @97
    Ik heb het over luxe, niet over electronica. Of had jij 20jaar geleden ook al een gsm abbo? Sateliet, flatscreen, amerikaanse ijskast en een audi quatro met abs abc en abd?

  95. Niek says:

    @91:
    sterker nog, die Melkert is slim – die heeft nu al in de gaten dat de Amerikanen (of het volkje dat daar aan de touwtjes trekt, vooral in IMF/Worldbank kringen) straks niks meer te vertellen hebben in Iraq.
    Of zou zijn SM-verleden opspelen?

    @95:
    voorzover ik begrepen heb past het Kadaster niks meer aan maar publiceren ze sinds vorig jaar gewoon de cijfers van het Ministry of Truth. Ja, ik zou graag eens in hun database grasduinen en alle opvallende zaken publiceren 😉

  96. kees says:

    @98

    Als de huizenmarkt al moet concurreren met de andere hobbies……. Voorheen was dat alleen met de inrichting zo.

  97. Woger says:

    @Chantal (97)

    Ik had 20 jaar geleden geen gsm abbo, maar mijn telefoonkosten lagen 2 maal zo hoog als tegenwoordig. Ik had ook geen flatscreen, maar wel een tv, die ook 2 maal zo duur was als mijn huidige flatscreen. Ik heb geen amerikaanse koelkast, maar mijn huidige koelkast is een stuk goedkoper en zuiniger dan die ik 20 jaar geleden had. En ik rij geen audi.
    Kortom hou ik ten opzichte van 20 jaar geleden nu geld over, die ik wel nodig heb voor het huis wat ik wil kopen. Waar ik 20 jaar geleden slechts een achtste van ons gezamenlijke inkomen nodig had voor mijn hypotheek, heb ik nu de helft nodig voor hetzelfde huis.

  98. chantal says:

    Dan heb jij een probleem met uw looncurve 🙂
    Want globaal gezien betaalde 20jaar geleden een gezin ook rond de 30% van hun inkomen aan hun hypotheek. En dat is nog altijd zo, met een schommeling van 5% up en down.

    Maarja, je moest toen ook lenen aan 8% of meer. En nu willen jullie cash betalen.

  99. kees says:

    cash betalen en nog geld overhouden daar zou iedereen naar moeten streven.

  100. Okkie says:

    @chantal:
    Je past je argumentatie achteraf aan. Ik bezit geen van die zaken die je in nr.98 opnoemt, dus ik betwijfel of die specifieke zaken door iedereen normaal worden gevonden. Feit blijft dat zaken als gsm’s, televisies en camera’s alleen maar goedkoper zijn geworden en daardoor voor een groter deel van de bevolking te betalen is.

  101. Okkie says:

    @chantal nr.102:
    Verander maar weer van tactiek als je jezelf klem praat. Die cijfers waar je over praat zijn ook volledig uit de lucht gegrepen, want de betaalbaarheid van huizen is nog nooit zo slecht geweest. Je vergeet dat 20 jaar geleden vooral welgestelden een huis kochten terwijl nu ook mensen met een lager inkomen mee willen doen. Ondertussen zijn er hypotheken verstrekt tot 8x het inkomen, waarmee het aandeel van de maandlasten veel hoger is dan 30%.

  102. Okkie says:

    @kees nr.100:
    Als huizenbezitter kun je toch gewoon de hypotheek verhogen als je al die zaken wilt aanschaffen? O nee, dat werkt niet als huizenprijs instort.

  103. kees says:

    106

    in ieder geval geen HRA of je moet al die spullen cadeau krijgen bij je erker of luxe voordeur of wat ik hier eerder las, je luxe gordijnrail met afstandbediening.

  104. kees says:

    keukens met plasma worden allang geleverd geloof ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*