Verhoging NHG verlaagt juist risico

Karel J.R. SchifferEen verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van 265.000 euro naar 350.000 euro leidt tot minder risico’s in plaats van tot meer risico. Dat zegt directeur Karel Schiffer van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) dat de NHG uitvoert in een interview met Podium, het blad van Bouwend Nederland.

“De verhoging van de grens leidt tot een verlaging van mijn risicoprofiel. Ik krijg meer premie-inkomsten en krijg er woningen bij waarvan de mensen minder snel in de problemen komen”, zegt Schiffer.

“Het is toch de onderkant van de markt, woningen tot 175.000 euro, waar de mensen het eerst in de problemen komen.” Die woningen staan volgens Schiffer ook in gebieden waar de huizenprijzen zich negatief ontwikkelen.

Categorie
“En daar wonen de mensen met een zwakkere positie op de arbeidsmarkt. Juist de mensen in de prijscategorie tussen de 265.000 euro en 350.000 euro hebben een lager risico.”

Verder stelt de eerstverantwoordelijke voor de NHG dat de risico’s van de hypotheekgarantie toch al uitermate beperkt zijn. En dat ze wel een stootje kunnen hebben. “Voordat onze reserves op zijn moet er heel wat aan de hand zijn. Er zit 520 miljoen euro in ons fonds.”

Hij wijst erop dat pas als die pot helemaal leeg zou zijn, rijk en gemeenten aangesproken worden. “Dan moeten zich in korte tijd en vervolgens langdurig prijsdalingen op de woningmarkt voordoen van 20 tot 25 procent of meer. Dat soort scenario’s voorziet niemand op dit moment.”

Guy Boscart is fulltime positietrader. Hij belegt voornamelijk op de Nasdaq

40 miljoen
Verhoging van de NHG is door verschillende partijen, zoals de Vereniging Eigen Huis (VEH) en de VVD, geopperd om de woningmarkt weer vlot te trekken. Het kabinet wilde eerst andere mogelijkheden onderzoeken om de woningmarkt uit het slop te halen.

Volgens minister Wouter Bos (Financiën) zou een verhoging 40 miljoen euro kosten. Verantwoordelijk minister Eberhard van der Laan (Wonen) schatte de kosten veel lager in.

bron: ANP

Logo VNG NHG

Het waarborgfonds staat garant voor bijna een miljoen hypotheken (tot 265.000 euro) met een gezamenlijke waarde van ongeveer 97 miljard euro. Als er 50.000 euro op een hypotheek moet worden afgeschreven kunnen er maar 10.200 gevallen worden geholpen. Dit gaat dus weer een grote kostenpost worden voor de belastingbetaler.

Share Button
Tagged with: , ,
8 comments on “Verhoging NHG verlaagt juist risico
  1. De Buitenlander says:
  2. Scheefhuurder says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*