Verhoging NHG verlaagt juist risico

Karel J.R. SchifferEen verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van 265.000 euro naar 350.000 euro leidt tot minder risico’s in plaats van tot meer risico. Dat zegt directeur Karel Schiffer van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) dat de NHG uitvoert in een interview met Podium, het blad van Bouwend Nederland.

“De verhoging van de grens leidt tot een verlaging van mijn risicoprofiel. Ik krijg meer premie-inkomsten en krijg er woningen bij waarvan de mensen minder snel in de problemen komen”, zegt Schiffer.

“Het is toch de onderkant van de markt, woningen tot 175.000 euro, waar de mensen het eerst in de problemen komen.” Die woningen staan volgens Schiffer ook in gebieden waar de huizenprijzen zich negatief ontwikkelen.

Categorie
“En daar wonen de mensen met een zwakkere positie op de arbeidsmarkt. Juist de mensen in de prijscategorie tussen de 265.000 euro en 350.000 euro hebben een lager risico.”

Verder stelt de eerstverantwoordelijke voor de NHG dat de risico’s van de hypotheekgarantie toch al uitermate beperkt zijn. En dat ze wel een stootje kunnen hebben. “Voordat onze reserves op zijn moet er heel wat aan de hand zijn. Er zit 520 miljoen euro in ons fonds.”

Hij wijst erop dat pas als die pot helemaal leeg zou zijn, rijk en gemeenten aangesproken worden. “Dan moeten zich in korte tijd en vervolgens langdurig prijsdalingen op de woningmarkt voordoen van 20 tot 25 procent of meer. Dat soort scenario’s voorziet niemand op dit moment.”

Guy Boscart is fulltime positietrader. Hij belegt voornamelijk op de Nasdaq

40 miljoen
Verhoging van de NHG is door verschillende partijen, zoals de Vereniging Eigen Huis (VEH) en de VVD, geopperd om de woningmarkt weer vlot te trekken. Het kabinet wilde eerst andere mogelijkheden onderzoeken om de woningmarkt uit het slop te halen.

Volgens minister Wouter Bos (Financiën) zou een verhoging 40 miljoen euro kosten. Verantwoordelijk minister Eberhard van der Laan (Wonen) schatte de kosten veel lager in.

bron: ANP

Logo VNG NHG

Het waarborgfonds staat garant voor bijna een miljoen hypotheken (tot 265.000 euro) met een gezamenlijke waarde van ongeveer 97 miljard euro. Als er 50.000 euro op een hypotheek moet worden afgeschreven kunnen er maar 10.200 gevallen worden geholpen. Dit gaat dus weer een grote kostenpost worden voor de belastingbetaler.

Share Button
Tagged with: , ,
8 comments on “Verhoging NHG verlaagt juist risico
 1. xandr says:

  “Dan moeten zich in korte tijd en vervolgens langdurig prijsdalingen op de woningmarkt voordoen van 20 tot 25 procent of meer. Dat soort scenario’s voorziet niemand op dit moment.”

  Mongool.

 2. Arjan says:

  “Dan moeten zich in korte tijd en vervolgens langdurig prijsdalingen op de woningmarkt voordoen van 20 tot 25 procent of meer. Dat soort scenario’s voorziet niemand op dit moment.”

  Inderdaad, 50% daling ligt meer voor de hand.

  “Het is toch de onderkant van de markt, woningen tot 175.000 euro, waar de mensen het eerst in de problemen komen.” Die woningen staan volgens Schiffer ook in gebieden waar de huizenprijzen zich negatief ontwikkelen.

  Om €175000,- ‘verantwoord’ te financieren dien je minimaal 1.5 keer modaal te verdienen. Is een jaarinkomen van bruto €45000 de onderkant van de markt?

 3. johnny says:

  De ontkennings fase , dat heeft tijd nodig .

 4. johnny says:

  Ik moest even nadenken : Cognitieve dissonantie heet dat 🙂

 5. De Buitenlander says:

  Ik noem dat gewoon nederlandse koppigheid…dat duurt nog een tijdje, idd.

 6. Peter says:

  De NHG grens is de afgelopen jaren met de stijging van de huizenprijzen verhoogd (2001: 190.000 tot 2009 € 265.000 (stiging 39%). Dit komt grofweg overeen met de huizenprijsstijging over dezelfde periode. Afgezien van de discussie of de huizenprijzenstijging terecht is of niet, lijkt de koppeling nog te volgen. Volgens de sneltoets op de NHG site http://www.nhg.nl kan iemand met een leeftijd tussen de 30 en 50 jaar en een jaarinkomen van €25.982, zonder partner en schulden een NHG hypotheek krijgen van € 122.575 (4,7 jaarsalaris dus!). dezelfde persoon met 2 X zoveel inkomen dan eerdergenoemd inkomen (€ 51.863)kan € 265.000 krijgen (5,1 X jaarsalaris). De vermoede “sterkere positie” van laatstgenoemde persoon wordt dus blijkbaar al meegenomen in de leverage van het inkomen en is dus een non-argument. Bij personen met een inkomen boven 51K nog meer leverage van het inkomen toepassen onder het mom van “sterkere positie” icm verhogen van de NHG naar € 350.000?

  Nu de huizenprijzen sinds 2008 5%(?)zijn gedaald en er behoorlijk gesneden wordt in het bedrijfsleven lijkt het me noch aantrekkelijk voor de koper, noch voor het waarborgfonds en ook niet voor de belastingbetaler.

  Neerwaartse indexatie ligt meer voor de hand.

 7. Balsaq says:

  “om de huizenmarkt weer vlot te trekken…”

  Dat is heel, heel simpel: de P.R.I.J.S. O.M.L.A.A.G.!

  De mis^H^Hakelekaars zitten alleen nog in de ontkenningsfase.

 8. Scheefhuurder says:

  Zolang er ongeduldige nieuwkomers/starters zijn die bij het huidige prijsniveau blijven kopen, zal een daling ook niet inzetten. Zo bekeken verkeren de kopers evengoed nog in ontkenning, nl. ontkenning dat de prijzen structureel kunnen dalen. En dat is precies wat WEW deze groep voorspiegelt door een daling glashard te ontkennen. NVM doet het subtieler door een beperkte en tijdelijke daling te “voorspellen” en gelijktijdig een campagne te beginnen met 7 (non)argumenten om juist nu een huis te kopen. Dus nogmaals: starters trap er niet in en wacht af!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*