We staan op nul

De groei van de wereldeconomie neemt af, dat zien we iedere dag. Veel landen zijn niet goed voorbereid op een eventuele recessie, zei een topman van het IMF onlangs.

.LUISTER | We staan op nul

Er kan een tijd aankomen dat het echt slecht gaat. Dan kunnen we op traditionele wijze het begrotingstekort verhogen, de centrale banken kunnen de rente verlagen – maar die instrumenten zijn in feite opgebruikt. Wat doen we dan?



bron: bnr.nl

Share Button
83 comments on “We staan op nul
  1. Voerman says:

    Recht op een elektrische auto!

  2. Latida says:

    “Praktisch gezien liggen de prijzen inmiddels 4% boven de piek van 2008. Maar als dit met de inflatiecijfers wordt gecorrigeerd, dan ligt het huidige prijspeil volgens ABN Amro-econoom Philip Bokeloh nog altijd 10% onder de prijzen van 2008. „Ook afgezet tegen het besteedbaar inkomen ligt het huidige prijsniveau lager dan destijds.””

    https://www.telegraaf.nl/financieel/3004989/zoeken-naar-dat-ene-pareltje

  3. maff says:

    KeiserReport: pt2, Prof Steve Keen on house price collapse, and QE robbery (29Dec18)
    https://www.youtube.com/watch?v=lgn-NsLGqtU

    ps 🙂 http://invisibleman.com/wsj_whirlpool.jpg

  4. Nico de Geit says:

    Kopers haken af door hoge huizenprijzen

    Steeds meer woningzoekers geven de speurtocht naar een koophuis op. Omdat kopers afhaken, is voor eerst in 4,5 jaar het aanbod koopwoning gestegen.

    https://www.telegraaf.nl/financieel/3004710/kopers-haken-af-door-hoge-huizenprijzen

  5. Nico de Geit says:

    ‘Door de achterblijvende productie van nieuwe woningen, is de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning opgelopen tot €361.000. ‘

    Er was een tijd dat je voor drie bruto jaarsalarissen een nieuwbouwwoning kocht. Vreemd, want materialen en zo zijn relatief alleen maar goedkoper geworden.

  6. ps says:

    Voerman, Maff 🙂

    …ieder z’n eigen bubbel!
    https://pbs.twimg.com/media/DtfE8wgU4AAwi3E.jpg

  7. Nico de Geit says:

    ‘Vaak gaat het mis omdat installateurs niet voldoende ervaring hebben en omdat ze niet goed samenwerken. Dat kan gebeuren bij de woning zelf: dat de vloerverwarming net niet genoeg capaciteit heeft voor de beoogde warmtepomp, of net andersom. De fout kan ook op grotere schaal worden gemaakt. Zo werd de woonwijk Teuge in Zutphen gebouwd met warmtepompen, maar de netbeheerder Liander, die het stroomnet aanlegde, was niets verteld. Warmtepompen verbruiken vaak evenveel stroom als de rest van het huishouden, dus dat stroomnet van Teuge schoot vanaf dag Ă©Ă©n tekort. Het probleem bleek niet oplosbaar. Uiteindelijk kregen alle bewoners in de wijk 4.500 euro, waarvan de meesten weer een conventionele cv-installatie lieten aanleggen.’

    https://www.volkskrant.nl/economie/de-toekomst-met-een-duurzame-warmtepomp-de-winter-door~bd3a9ca7/

  8. Nico de Geit says:

    Goed nieuws voor mensen die een huis willen kopen: voor het eerst in lange tijd vlakken de prijsstijgingen af Ă©n stijgt het huizenaanbod. De gemiddelde verkoopprijs van een woning bedraagt inmiddels 298.000 euro.

    Gisteren kwam ABN Armo ook met de voorspelling dat de huizenprijzen dit jaar en volgend jaar nog oplopen, maar minder hard dan de afgelopen jaren. Voor dit jaar voorspelt het Economisch Bureau een stijging van zes procent. Voor volgend jaar gaat het uit van een stijging van vier procent. Eerder was de prognose nog dat de prijzen dit jaar met zeven procent zouden stijgen.

    Bijna de helft van de Nederlanders gaat ervan uit dat er binnen nu en drie jaar een nieuwe crisis komt.

    https://www.gelderlander.nl/economie/voor-het-eerst-in-tijden-staan-meer-huizen-te-koop~a05557bd/

  9. Nico de Geit says:

    ‘De concentraties aan medicijnresten in drinkwater zijn veel te laag om effect te hebben op het menselijk lichaam’

    Volgens het RIVM belandt er per jaar minstens 140.000 kilo aan medicijnresten in het oppervlaktewater. Dat is ruim acht keer zoveel als de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen die terecht komt in het water (17.000 kilo).

    https://www.drinkwaterplatform.nl/medicijnresten-in-water/

    140.000 kilo in Nederland. Maar de rivier komt niet schoon binnen stromen. Meer dan 100 miljoen Europese toiletten zitten er op aangesloten. Een miljoen kilo medicijnresten? Meer?

    Ik blijf flessenwater drinken. Hier en daar gaat al het gerucht dat de kikkers homo worden. De artsen gaan echt niet stoppen met het voorschrijven van zooi, dat is nu eenmaal hun verdienmodel. Er zijn zelfs al mensen die flessenwater laten aanrukken uit nauwelijks bewoonde gebieden.

    Een beetje afstand nemen van zwaar overbevolkte gebieden kan misschien geen kwaad.

  10. Nico de Geit says:

    Isolatie en minimale ventilatie, genoeg ellende over te vinden op Youtube. Nu al.

  11. Arjan says:

    Nou huizenmarkt-zeepbel weer alive and kicking hoor. En dat allemaal voor Nico de Geit met z’n avatar.

  12. Nico de Geit says:

    ‘Mag ik daar officieel wonen, is de eerste vraag die ze hem stellen. Het antwoord is nee. Eric maakt zich nu al zorgen over de kansen op een huis voor zijn dochters, straks.

    Zelfs Eric voelt zich nu een crimineel. Neem de afgeschreven vakantieparken serieus, zegt hij, gebruik ze als buffer in de woningnood, ‘dan voorkom je verloedering’. Maar een chalet is geen wonen, in Nederland. Per dit jaar krijgen chaletbewoners geen huurtoeslag meer. Handig, als het om mensen gaat die schulden afbetalen. ‘

    https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/wel-een-tiny-house-maar-geen-chalet-waarom-mogen-vakantieparken-geen-oplossing-zijn-~beaca363/

  13. Latida says:

    “Nederlandse huishoudens worden dit jaar geconfronteerd met een extreme stijging van de gemeentelijke woonlasten. Gemiddeld betalen huurders 5,4 procent meer dan vorig jaar, woningeigenaren zien de rekening 4,3 procent stijgen. De afgelopen tien jaar was er juist sprake van een daling in de woonlasten.”

    https://www.trouw.nl/samenleving/kopers-en-huurders-zien-woonlasten-sterk-stijgen~a3dfcb27/

    “Ten opzichte van het afgelopen half jaar stijgen de leveringstarieven voor gas en stroom per 1 januari met 21%. In totaal betekent dit dat de energierekening in 2019 voor een driepersoonshuishouden met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 mÂł aardgas met gemiddeld 327 euro.”

    https://www.fluxenergie.nl/energierekening-nederlands-huishouden-in-2019-gemiddeld-327-euro-hoger/

    “een verhoging van het lage btw-tarief (van 6 naar 9 procent)”

    https://www.trouw.nl/samenleving/meer-salaris-duurdere-boodschappen-dit-verandert-er-in-2019-in-uw-portemonnee-~aacee6af/

    “De huur van uw huis mag vanaf 1 juli 2019 maximaal 4,1% tot 5,6% omhoog. De stijging hangt af van uw inkomen in 2017 en geldt alleen voor sociale-huurwoningen. Huurt u in de vrije sector? Dan geldt er gĂ©Ă©n maximum huurverhoging. De meeste verhuurders verhogen de huur per 1 juli.”

    https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurverhoging/vraag-en-antwoord/wat-is-de-maximale-huurverhoging-in-2019

    “Een doorsnee huishouden gaat er 1,6 procent op vooruit, volgens minister Koolmees.

    Modale en iets boven modale inkomens gaan er tussen de 2 en 2,5 procent op vooruit, bleek uit die cijfers.”

    https://www.rtlz.nl/life/personal-finance/artikel/4537661/loon-loonstrookje-beroep-belastingverlaging-2019

  14. Latida says:

    “Verderop, in Winterswijk, achtervolgde een handhavende ambtenaar tien jaar lang een echtpaar met een chalet om vast te stellen dat ze er te vaak waren. De ambtenaar schreef zinnen in zijn logboek als: ‘mevrouw rijdt op rode fiets over de Spoorstraat’, ‘de gieter staat op een andere plek’. Alsof het onderduikers waren.”

    Complete waanzin.

    https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/wel-een-tiny-house-maar-geen-chalet-waarom-mogen-vakantieparken-geen-oplossing-zijn-~beaca363/

  15. Latida says:

    Brilliant idee

    “In het Brabantse plaatsje Zeeland is in 2017 een pilot van start gegaan op basis van het KoLat-initiatief. In eerste instantie huur je er een huis. Na een aantal jaar – als je voldoende geld hebt – kun je dat huis kopen.

    Bram Huvenaars (30) is een van de bewoners van de zestien Brabantse KoLat-huizen. Samen met zijn vriendin en zoontje huurt hij nu een rijtjeshuis voor zo’n 750 euro exclusief.

    Tussen wal en schip
    Over een paar jaar hoopt het jonge gezin het huis te kunnen kopen. “Ik weet eigenlijk niet precies wat het huis nu waard is, ik denk boven de twee ton. Dat redden we niet. Mijn vriendin studeert nog en alleen op mijn salaris is dat te duur. Maar over een paar jaar kan het wel”, zegt Huvenaars tegen RTL Z.

    Bram en Kaylee huren huis dat ze straks gaan kopen: ‘Ideaal dat we er al inzitten'”

    https://www.rtlz.nl/life/personal-finance/artikel/4561426/kolat-woningmarkt-huizenprijzen-starters-landerd-zeeland

  16. maff says:

    Afvalstoffenbelasting verhoogd met 139 procent, boodschappen 3% omhoog
    en de gasbelasting 40% omhoog, . We gaan HYPEREN dudes …….

    Ps 🙂 Het aardappelbesluit https://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01633/PF-austerity_1633013c.jpg

  17. maff says:

    ‘Door een bouwspurt in het vierde kwartaal van 2018 is het aanbod met nieuwbouwwoningen met 5 procent gestegen naar 14.800 nieuwbouwwoningen die te koop staan bij NVM-makelaars’ bron Cobouw
    Dus meer 1/3 van ALLE nieuwgebouwde koopwoningen in 2018 staat nu LEEG en TE KOOP , dit is vast een typefoutje 🙂

  18. Latida says:

    Onbetaalbare woningen

    “Door een bouwspurt in het vierde kwartaal van 2018 is het aanbod met nieuwbouwwoningen met 5 procent gestegen naar 14.800 nieuwbouwwoningen die te koop staan bij NVM-makelaars.

    In 2018 zijn 30.900 nieuwbouwwoningen verkocht, dat is 7 procent minder dan het jaar ervoor. Nieuwbouwwoningen buiten de vier grote steden gaan sneller over de toonbank dan in de steden, omdat ze betaalbaarder zijn, signaleert makelaarsvereniging NVM.

    Een gemiddelde nieuwbouwwoning is 14 procent duurder geworden en kost 361.000 euro. ”

    Link naar het artikel:
    https://www.cobouw.nl/woningbouw/nieuws/2019/01/makelaars-onbetaalbare-nieuwbouw-in-grote-steden-101268473

    Wel leuk om dat eventjes in guldens uit te drukken: Maar liefst 8 ton.

    https://www.cobouw.nl/woningbouw/nieuws/2019/01/makelaars-onbetaalbare-nieuwbouw-in-grote-steden-101268473

  19. Nico de Geit says:

    Hyperen, maar de inkomens blijven zwaar achter.

    De muur van Trump – Peter Schiff had het er al over dat die muur straks mogelijk gebruikt wordt om de Amerikanen binnen te houden, zoals in de Sovjet Unie. Schiff moest een paar jaar geleden een hoop geld betalen om van zijn Amerikaanse paspoort af te komen, vroeger was het inleveren van het paspoort gratis.

  20. Nico de Geit says:

    Nieuwbouwwoningen niet verkocht – vind je het gek met een gemiddelde prijs van € 361.000,– !! Vroeger kocht je een nieuwbouwwoning voor drie jaarsalarissen.

  21. Latida says:

    Cursus volgen misschien?

    “Bouwprojecten lopen een steeds grotere kans om te falen. Ze gaan over budget heen, halen mijlpalen niet en/of gaan over datum heen. Daarnaast zijn er steeds complexere en nieuwe vormen van contracten en aanbesteden. Neem daarbij de scherpe prijzen, de dunne marges en de hoge eisen die opdrachtgevers in contracten stellen. Deze punten maken dat een goede afloop van een bouw- of infraproject steeds moeilijker wordt. ”

    https://www.nyenrodecontractmanagement.nl/?vakmedianet-approve-cookies=1

  22. Istrilyin says:

    Prijzen boven de 7000/m2… Een hele mooie tijd om de Pijp uit te gaan 🙂

  23. b says:

    ‘Miljoen woningen voor 2030 is niet realistisch’
    https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/miljoen-woningen-voor-2030-is-niet-realistisch.9604859.lynkx
    comment Hans:
    ‘In de laatste zin komt de aap uit de mouw: ‘bouwen aan de randen van het Groene Hart’. En laat al die ontwikkelaars daar in de laatste 20 jaar nu eens gigantische grondposities hebben opgebouwd. Herhaling van de trucs van P**, B***** & v** B******** enz. ‘

    Ik doe maar * voor het geval dat…..maar ben het persoonlijk helemaal eens met Hans.

  24. Nico de Geit says:

    Elektriciteitsmaatschappijen weigeren overschot aan zonne-energie af te nemen:

    https://www.telegraaf.nl/video/3012777/regie-op-stroom-zonnepanelen-het-is-een-puinhoop

  25. Nico de Geit says:

    Zonder instroom van mensen uit de derde wereld zou de Nederlandse bevolking krimpen. Dennis en Brenda kunnen dus niet in Breda wonen. Maar er is in Breda wel plaats voor kansenparels uit Somalië, want die krijgen voorrang bij toewijzing van een woning. Of het slim is om kansenparels uit Somalië toe te laten, daarover zijn de meningen verdeeld.

    Ik zou het prettig vinden als werd vastgelegd op welke partij mensen hebben gestemd. Want dan kan ook de rekening naar die mensen.

  26. Nico de Geit says:

    Animo nieuwbouw loopt terug door milieumaatregelen

    Ger Jaarsma, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) over de exacte redenen waarom Nederlandse huizenkopers afhaken.

    https://www.telegraaf.nl/video/3008391/animo-nieuwbouw-loopt-terug-door-milieumaatregelen

    Ook dure huurwoningen zijn niet meer te slijten.

  27. Steven says:

    We zouden er normaal van uit moeten gaan dat 300.000 te duur is voor de gemiddelde consument. Je kan natuurlijk huurders mee laten betalen om zielige kopers te helpen door middel van die verhuurdersheffing, NHG, HRA enz. enz. Maar buiten dat dat asociale maatregelen zijn, zal ergens de prijs wel weer dalen of spatten (beter!). Even kijken of mijn gravatar nou ook werkt.

  28. Nico de Geit says:

    Het overgrote deel van de woningvoorraad zal toch een keer vernieuwd moeten worden. De meeste woningen zijn na 50-75 jaar gewoon aan vervanging toe. Maar als een nieuwe woning gemiddeld € 361.000,– kost dan zullen de lonen fors omhoog moeten.

  29. Latida says:

    Uit de markt prijzen

    “90% van de te koop staande huizen kan alleen door vermogende huishoudens, pandjesprinsen en andere buy-to-letters worden gekocht. De boel wordt rap onbereikbaarder voor Jan en Jenny Modaal, want in 2016 konden ze nog een kwart van het aanbod financieren. In 67 gemeenten kan een modaal huishouden geen enkel huis kopen.”

    https://www.daskapital.nl/5152258/het-is-officieel-gewone-nederlander-kan-geen-huis-meer-kopen/

  30. Latida says:

    Geen kant op kunnen en vervolgens ieder jaar met de maximale huurverhoging om je oren geslagen worden.. #scheefbeleid

    “Scheefhuren

    Voor de gepensioneerde Robert is de situatie net anders. Hij woont al dertig jaar met zijn vrouw in een eengezinswoning in Gouda. In zijn huidige huis heeft hij moeite zich te bewegen. Een traplift helpt daarbij, maar liever zou hij naar een appartement toegaan. Maar omdat zijn vrouw nog werkt, verdient het stel te veel om in een sociale huurwoning te mogen wonen.

    Voor hun huidige woning betalen ze 570 euro per maand. Daarvoor is hun inkomen eigenlijk te hoog. “Volgens de officiĂ«le termen ben ik een scheefhuurder, maar daar kan ik echt boos om worden. Ik kan geen kant op.” Voor een nieuwe woning moeten ze of particulier huren, of kopen. “Maar er wordt niet gebouwd in de prijsklasse waar we naar toe zouden moeten. We moeten boven de 720 euro gaan zoeken. Dan kom je voor ons uit tussen de 700 en 1000 euro, maar die woningen zijn er gewoonweg niet.” Huizen die er wel zijn, zitten een prijsklasse hoger en inderdaad: die zijn te duur.”

    https://eenvandaag.avrotros.nl/item/jong-en-oud-kunnen-met-geen-mogelijkheid-een-huis-vinden/

  31. Nico de Geit says:

    Rendement warmtepomp op buitenlucht, te mooi om waar te zijn?

    http://www.sidenso.nl/uploads/images/website/Warmtepomp_2.JPG

    Stel: je stopt er 1 kW elektriciteit in. Je krijgt er 4 kW warmte uit – zoals de afbeelding belooft. Die 4 kW warmte zet je met een Stirling Engine om naar elektriciteit, met een rendement van bijvoorbeeld 75%, maakt 3 kW. De eerste kW eraf, maakt 2 kW gratis energie. Te mooi om waar te zijn?

    Werking Stirling Engine: https://www.youtube.com/watch?v=wGRmcvxB_dk
    Warmte van de zon, warmte diep uit de bodem, kan allemaal. Maar warmte uit de kou halen, van 1 kW 4kW maken, dat kan alleen als het buiten heel heet is.

    Als de warmtepomp (op buitenlucht) wel werkt, van 1 naar 4 kW, dan betekent dat onbeperkte gratis energie.

  32. Hans- says:

    Gele hesjes weer actief in Frankrijk, waarom hier niet, krijg bericht van de ANWB dat de verkeersboete weer verhoogt worden, wegens inflatie. Alleen bij innen inflatie correctie, niet bij uitbetalingen. En pensioen fondsen al meer dan 10 jaar geen inflatie correctie. ook rente naar beneden gemanipuleerd. Ik ben voorstander voor gele hesjes, ook in NL moet het roer om,na jaren grote bezuinigingen bij de overheid, waar blijft dat geld?? Naar Brussel…niet naar het werkende volk.

  33. Nico de Geit says:

    H.D. Engelbert schreef: 26 januari 2018 om 03:01
    In 1967 stroomde ik met het gas uit Slochteren de maatschappij in. Het gas ging ons voortreffelijke gasnet in en kwam in zowat ieder huishouden naar de gasverbruikstoestellen. We hebben het nu over: verduurzamen, minder co2, van het gas af, wp’s etc. Daarom neem ik u mee in mijn gas/energie traject vanaf 1967. Geniet en huiver mee!
    Campagnes; Slogans; Advertising;
    KOKEN, BAKKEN, BRADEN
    WASSEN;DOUCHEN; BADEN
    HET HELE HUIS 20 GRADEN
    ZEG MAAR JA TEGEN HET AARDGAS
    We bouwden alsof we in de subtropen leefden.
    Een woning bouwen zonder CV mocht niet.
    De cv ketels hadden een rendement van 65%. De boilers 36%. Het kon niet op!
    Opeens moesten we een graadje lager stoken, de gordijnen korter knippen, op kieren en spleten jacht gaan, deurdrangers kopen enz.
    Er kwamen subsidies op wtw-achtige toestellen die je op bijna iedere ketel kon plaatsen er kwamen VR en HR ketels.
    En nu WARMTEPOMPEN, ZONNEBOILERS, ZONNEPANELEN en SUBSIDIES.
    Zo, we zijn er.
    1. Waarom subsidies?
    2. Waarom de woningen?
    De huishoudens dragen al het meeste bij om de doelen te bereiken enerzijds en anderzijds stimuleert zo’n “meevallertje” co2 toename. We staan al in de file op de luchthavens.
    De beste nl HR ketels blijven stoken tot er iets beters komt en tot aardgas de smerigste brandstof is geworden.

    Beantwoorden

    https://www.installatie.nl/nieuws/warmtepomp-is-groot-vraagteken/

    ============

    ‘We bouwden alsof we in de subtropen leefden.’

    ————
    Verder van een cv-monteur: ‘In elke warmtepomp zit een elektrische weerstand. Kan je beter gewoon elektrisch stoken lijkt mij.’

    ————

    En dan af en toe een reactie er tussendoor van iemand die een uitstekend presterende warmtepomp heeft – bijna boos, in de winter dus – die hij van elektriciteit voorziet met zonnepanelen, en die zonnepanelen draaien vooral ‘s zomers overdag.

    ==============

    Laten we beginnen met isoleren van de buiten zijde van onze huizen en allemaal aan het HR ++ of triple glas en 15 tot 20 cm minimaal aan isolatie van de buiten muren en daken. dat is haalbaar en kan gefaseerd , en dat is wat ik voorlopig als advies aan mijn klanten geef.

    =============

    Als er bij mij 2 cm in de spouw ruimte is is het veel. Bovendien zorgt isolatie in de spouw ervoor dat er geen lucht meer door kan, niet veel lucht, zoals nu. Nu heb ik geen vochtprobleem, geen schimmel in huis, geen stank die daar vaak bij komt.

    Schimmel in huis schijnt erg schadelijk te zijn. En dat schijnt dus ook te kunnen groeien in de aan- en afvoerbuizen van de warmtewisselaar.

    ————–
    Menno van Eck schreef: 22 maart 2018 om 09:32
    Helaas lijkt er hier wel een heilige oorlog gaande. Daarnaast wordt er van alles door elkaar gegooid.

    ( de CV-monteurs en adviseurs zijn van mening dat een warmtepomp op zijn minst nog niet goed genoeg ontwikkeld is, de klimaatgelovigen vinden hun warmtepomp geweldig, heilig)
    ——–
    Menno van Eck schreef: 23 maart 2018 om 16:01
    Jaak snapt helaas niet helemaal hoe het werkt. Een 10KW warmtepomp gebruikt bij een COP van 3.2 pakweg 3.3 KW aan electriciteit!

    ————

    Als dat waar is, dan kun je dus met bijvoorbeeld een Stirling Motor van die 10 kW 9 kW elektriciteit maken. 3,3 kW erin, 9 kW eruit. 5,7 kW gratis energie, uit het niets. En dan hebben we het over zonder toevoeging van zonnewarmte of aardwarmte.

    Ik denk dat we nog meer gaan horen over die warmtepomp: verplicht door de overheid, maar maakt het rendement niet waar.

  34. Nico de Geit says:

    Hans: de overheid heeft heel veel geld nodig. Enerzijds is er de vergrijzing, anderzijds is er de opvang en integratie van mensen uit arme landen. Dat kost heel veel geld. De rekening wordt gelegd bij de mensen die iets hebben, inkomsten, of vermogen, zoals een betaalde woning bijvoorbeeld. Waar moeten ze het anders halen?

    Waar anders? Bij de pensioenfondsen! Ze kunnen de pensioenfondsen dwingen nieuwkomers een lening te geven om zichzelf te integreren en te scholen, zodat hun succes-parel gaat glanzen. Heel veel andere dingen kunnen uit de pensioenkassen ‘gefinancierd’ worden. Als de pensioenfondsen dat niet willen kunnen ze worden gedwongen.

  35. Nico de Geit says:

    Wedding in a tomorrows street, kunst, Sovjet Unie 1964:

    http://www.artsait.ru/art/p/pimenov/img/8.jpg

  36. Stuiter says:

    Eerst even voorstellen: ik ben Stuiter en volg jullie blog al sinds een jaar of tien. Heb er heel veel van geleerd waarvoor dank. Mooie nieuwe ‘look’ van de site trouwens.
    Maar Voerman, nu kun je wellicht iets van mij leren: een warmtepomp heeft echt maar 1 kWh aan energie/warmte nodig om 4 kWh aan energie/warmte te verplaatsen. Je krijgt dus idd een rendement van 400%. Maar je verhaal met de stirling motor gaat niet op. Om een warmtepomp efficient te laten draaien moet het temperatuurverschil tussen jouw huiskamer en de bron (bv buitenlucht of de bodem) zo klein mogelijk zijn. Stirling motors zijn juist efficiënt bij grote temperatuurverschillen. Je kan dus geen gratis electriciteit maken met je warmtepomp.
    Tot slot: een hoop installateurs weten gewoon niet hoe ze een warmtepomp moeten installeren. Bij mijn broer loopt ie als een zonnetje. Ik hoop er ook een te kopen ooit…

  37. Stuiter says:

    Excuus. Het was Nico de Geit die nog iets kan leren over warmtepompen; niet Voerman…

  38. Latida says:

    Tel uit je winst

    “Bouwgroep Dijkstra Draisma laat zien hoe weinig personeel je nodig hebt om een huis neer te zetten. Twintig mensen kunnen in de fabriek per jaar gevels bouwen voor duizend huizen. Als de gevels klaar zijn, kan een man of vijf op locatie een huis in Ă©Ă©n dag afbouwen. „En dan hebben we het niet over 24 uur”, zegt Linnemans. „Gewoon van half zeven ’s ochtends tot half vier ’s middags.” Nog sneller gaat het als de huizen naast elkaar komen. Het record van het bedrijf is 45 huizen die in 60 dagen werden opgeleverd.”

    https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/21/huis-uit-catalogus-gemaakt-door-robot-is-dat-de-toekomst-a3126749

  39. Nico de Geit says:

    @ warmtepompen – ik denk dat we er nog meer van gaan horen, en dan heb ik het niet over warmtepompen die energie gebruiken diep uit de bodem of draaien op zonnewarmte. Ik heb het over warmtepompen die draaien op koude buitenlucht en van 1 kW elektriciteit 4 kW warmte maken.

    Als je van 1 kW elektriciteit 4 kW warmte kunt maken dan betekent dat dat energie voortaan gratis is. Want van die 4 kW warmte kun je met gemak weer 3 kW elektriciteit maken. 2 kW gratis dus.

    Het kan ook zijn dat ik de energie in de buitenlucht onderschat, misschien kom ik te vaak buiten.

    Als je minder gas wilt verbruiken zal je eerst iets aan de woningen moeten doen. Het overgrote deel van de Nederlandse woningen is oude troep. ‘Iets aan de woningen doen’ betekent voor veel Nederlanders een beetje prutsen met isolatietape of zo. Prutsers.

  40. Steven says:

    Ik denk dat sowieso airco’ s gratis kunnen draaien in de toekomst, want je haalt er energie (warmte) uit. Dan kan je bijvoorbeeld op een heel vluchtig gas dat al kookt bij 20 graden een soort stoommachines laten draaien enz. enz.

    Er kan zo veel. Een leuk huis bouwen voor 40.000 euro kan ook; alleen zijn er nog te veel regels. En natuurlijk door het gros dat helemaal geen goedkope woningen wil en zich zelfs vermaakt met hoge prijzen..duurt het allemaal wat langer.

  41. Steven says:

    aan Latida: Ze maken zelfs de vergelijking met auto’ s. leuk. Wij deden dat met brommers, maar de vergelijking is eigenlijk hetzelfde. (bij brommers is het misschien wat minder serieus en grappiger)
    Aan Admin: de reply werkt bij mij niet dus daarom hierboven : aan Latida

  42. Stuiter says:

    “Want van die 4 kW warmte kun je met gemak weer 3 kW elektriciteit maken. 2 kW gratis dus.”

    Dat is dus niet waar. Ten eerste is het rendement om electriciteit te maken uit warmte bij lange na geen 75%. Dat zouden we wel willen maar is niet zo.

    Ten tweede maakt de beperking van warmtepompen (ze hebben alleen hoog rendement als je je water niet al te warm wil maken) dat je er al helemaal geen hoge rendementen van hoeft te verwachten als je er weer electriciteit van wil maken. Het is niet zo dat je met een warmtepomp met de eerste 1 kWh het water van 20 naar 30 graden kan brengen. En met de volgende 1 kWh het water van 30 naar 40 etc. Bij die tweede stap heb je al heel wat meer nodig dan 1 kWh. En hoe hoger je gaat, hoe meer je nodig hebt. Tot het goedkoper wordt om een warmteelement aan te sluiten. Zoals een waterkoker.

    Dit alles maakt dus dat je met een warmtepomp geen energie kan ‘opwekken’. Je kan alleen energie ‘verplaatsen’ van een koude naar een iets minder koude omgeving. Als het verschil in temperatuur niet te groot is, dan kost dat verbazingwekkend weinig energie. Maar het kost al gauw veel meer als het temperatuurverschil groter wordt. En dat laatste heb je nodig voor electriciteitsopwekking.

  43. maff says:

    Nee, dit is geen Photoshop: Turks dorp telt honderden verlaten kastelen – RTL NIEUWS https://www.youtube.com/watch?v=ULHrYcizH0s

  44. maff says:

    Een Schmulletje DIEDERIK SCHMULL14 januari 2019 om 12:48
    @ROBERT BOS:

    De volgende crisis wordt veel en veel erger dan die in 2008,
    juist vanwege de explosie van improductieve schuld sindsdien.
    Talloze bedrijven, huishoudens en landen zullen failliet
    gaan. Want de hulpmiddelen van 2008, zoals lage rente en
    superstimulering (QE) ontbreken. Het kruit is al
    verschoten. Het wordt ieder voor zich. Wanhopige regeringen
    zullen hun toevlucht zoeken tot kapitaalcontroles,
    bevriezing van bankrekeningen en, schrik niet, van
    voedselbonnen. In Groot-Brittannie bestonden voedsel-
    rantsoenen voor iedereen tussen 1940 en 1954(!).

    DS

  45. maff says:

    Aan de grond met de ( residuele ) grond 😉
    DUURZAAM EN BETAALBAAR ZITTEN ELKAAR IN DE WEG
    https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/duurzaam-en-betaalbaar-zitten-elkaar-in-de-weg.9605018.lynkx

  46. maff says:

    Draadje werkt weer als een tierelier
    Moet ff worden gezegd

    Thankx Admin 😎

  47. Nico de Geit says:

    Op Climategate kwam ik het volgende tegen: een deskundige confronteert politici met de natuurkundige onmogelijkheid van bepaalde plannen, het waait niet altijd (voldoende), de zon schijnt niet altijd (voldoende) en meer. Politici reageren dan doorgaans met: ‘dan moeten technici daar maar een oplossing voor bedenken’.

    Als het natuurkundig onmogelijk is, dan is er dus geen oplossing. Alleen tover-oplossingen en wensdenken blijft dan over.

    Dan immigratie. Grote aantallen mensen uit de derde wereld moeten het hier gaan overnemen. Aan het werk, belasting betalen. Dat was het plan. En als dat niet lukt, ‘dan moeten er maar oplossingen bedacht worden’.

    Door dat soort mensen wordt het land blijkbaar geregeerd. Mijn motto: red jezelf.

  48. Nico de Geit says:

    ‘Dit alles maakt dus dat je met een warmtepomp geen energie kan ‘opwekken’. Je kan alleen energie ‘verplaatsen’

    Mee eens. Van 1 kW 4 kW maken, zoals beloofd, dat is natuurkundig onmogelijk. De toegevoegde 3 kW moet ergens vandaan komen, van de zon, diep uit de bodem waar het heet is of ergens anders vandaan. Maar met 1 kW 3 kW erbij snoepen uit de koude buitenlucht, ik moet dat zien.

    Verder betekent het dat als je door kou te produceren warmte op kunt wekken dat koelhuizen voortaan elektriciteit kunnen produceren. Dat moet ik ook eerst zien. Vooralsnog slurpen koelhuizen energie, net als je airco.

  49. Nico de Geit says:

    Klimaatakkoord bemoeit zich met Hollandse eetgewoontes

    ’Vlees moet op rantsoen’

    Nederlanders mogen zich opmaken voor een vleesrantsoen. Als het aan de opstellers van het klimaatakkoord ligt, verdwijnt vlees vijf van de zeven dagen per week van het bord.

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/3023274/vlees-moet-op-rantsoen

  50. Nico de Geit says:

    Ik denk dat ik maar sterrenschermen ga verkopen, 5000 euro per stuk. Met zo’n scherm kun je op koude nachten je hele huis verwarmen. Een sterrenscherm zet energie van de sterren om in warmte. Comfortabele warmte, ook dat nog. Uw hele huis comfortabel warm.

    Ik koppel er dan wel meteen een uiterst simpele elektrische cv-ketel aan, dat hoeft niet duurder te zijn dan een elektrische waterkoker. Dan val je niet meteen door de mand, dat komt pas als de elektriciteitsrekening binnen is.

    Dan komen er natuurlijk klachten: het rendement wordt niet waar gemaakt. Dan zeg ik gewoon hetzelfde als bij de klachten over de warmtepomp: verkeerd geplaatst, verkeerd ingeregeld, enz.

    Met zo’n sterrenscherm kun je heel creatief zijn met klachten: ‘staat uw huis onder Venus?’ ‘Als uw sterrenscherm op Mars staat gericht, dan komt er niet veel energie in’. Ook leuk in de rechtbank. Als een ‘warme sterren deskundige’ het verklaart, dan moet het waar zijn.

    #SterrenWarmte

    Sterrenwarmte.nl is nog vrij. Kun je rijk mee worden. Zeker met de steun van de overheid, subsidie en zo.

  51. Nico de Geit says:

    Sterrenwarmte en zo – cloudbusting, muziek:

    https://www.youtube.com/watch?v=3gGCFETFlQw

    Politieke Realiteit. Red uzelf.

  52. Arjan says:

    [Maff]

    Draadje werkt weer als een tierelier
    Moet ff worden gezegd

    Thankx Admin

    Draadje werkt weer als een tierelier
    Moet ff worden gezegd

    Thankx Admin

    Draadje werkt weer als een tierelier
    Moet ff worden gezegd

    Thankx Admin

    Logisch, want dit is een compleet nieuwe site ontdaan van alle ouwe meuk. Mag je ook de advocaten van Banning voor bedanken. 😉

  53. maff says:

    Nieuw in dit theater …………….
    Nu ook bieden op huuretage, de gekte ten top in Eindhoven
    ‘Hoeveel geld zou je extra bij willen betalen om een woning waar je gaat kijken, te huren?’ https://www.ed.nl/eindhoven/nu-ook-bieden-op-huuretage-de-gekte-ten-top-in-eindhoven~aa7478e2/

    Ps 🙂 http://lowres.cartoonstock.com/animals-kid-mother-motherhood-adopt-kangaroo-cza1249_low.jpg

  54. ps says:

    Maff 🙂

    …#vliegschaamte, #schuldschaamte(loosheid)…en een bad hair day:
    https://pbs.twimg.com/media/DxBLMN2WsAEcdVn.jpg

  55. b says:

    Econoom Josh Ryan-Collins: ‘Stijgende huurprijzen zijn een sociale Ă©n economische ramp’
    https://www.volkskrant.nl/economie/econoom-josh-ryan-collins-stijgende-huurprijzen-zijn-een-sociale-en-economische-ramp-~bc599d317/

  56. maff says:

    Citi report, house price risks to the gobal economic outlook

    Australia could see the biggest property price falls in the world this year
    Read more at https://www.businessinsider.com.au/australia-home-price-declines-citi-research-2-2019-1#pF1VbSQC7lFQU811.99

  57. maff says:

    Wijze les des Schmulls 😎

    ‘ De les: een huis met een hypotheek is niet van u,
    net zo min als een huis zonder eigen grond, maar met
    erfpacht; een bankrekening is ook niet van u, maar
    een krediet van u aan de bank. ‘

    DS

  58. Nico de Geit says:

    ‘Econoom Josh Ryan-Collins: ‘Stijgende huurprijzen zijn een sociale Ă©n economische ramp’

    Profiteren, profiteren, rentenieren – het artikel staat er vol mee. Als je eenmaal bent ingestapt in het piramidespel dan breekt het paradijs aan. Er staat niet in het artikel hoe het af gaat lopen.

  59. Nico de Geit says:

    ‘De les: een huis met een hypotheek is niet van u’

    Gesuggereerd wordt dat een betaalde woning van jou is. Maar dat is maar beperkt waar. Voor een betaalde woning hoef je in principe geen huur meer te betalen, maar een heffing in box 3 staat er wel aan te komen, en een korting op je AOW. Bijstand kun je helemaal vergeten als je vermogend bent.

    Goede kans dat je straks helemaal geen AOW krijgt met een betaalde woning. AOW is een regeling ter voorkoming van oudedagsarmoede. Het is bespottelijk om mensen zo’n uitkering te geven als ze een half miljoen op de bank hebben of in hun woning hebben zitten.

    We gaan het zien. Het rare is dat mensen de korting op de AOW nog helemaal niet zien aankomen. Ze denken er warmpjes bij te zitten met een betaalde woning. Maar wat maakt het uit of je een half miljoen op de bank hebt of in je woning hebt gestopt?

    AOW is er straks alleen nog voor hen die het echt nodig hebben. Met die slogan gaat de overheid de varkentjes wassen en de kippen plukken. Dat wil niet zeggen dat de mensen die het echt nodig hebben een dikke AOW-uitkering krijgen. Het hebben van veel geld valt nog altijd te verkiezen boven geen geld.

    Maar als de mensen met geld hun geld liever opmaken in het buitenland, omdat ze daar meer waar krijgen voor hun geld, dan zal de overheid proberen daar een stokje voor te steken. Eigenlijk is de overheid van mening dat het geld op je spaarrekening en het geld dat je in je woning hebt gestopt van hen is. Je vermogen is in ieder geval goed voor een belastingaanslag, waar moeten ze het anders halen?

    ‘De les: een huis met een hypotheek is niet van u’

    En? Je woont er toch in? Erik is er zo eentje, leent maximaal, spendeert maximaal, anders gaat zijn vrouw weg. Dat doet hij al jaren, decennia inmiddels. Van een heel matig inkomen steeds verhuizen en alles nieuw, feestjes, op reis en een fijne auto voor de deur. En, niet te vergeten, de hele woning comfortabel warm.

    Bijkomend voordeel: als zijn vrouw weg gaat valt er niet veel te verdelen, in ieder geval niet iets om je druk over te maken. Erik leeft op krediet, zijn inkomen is slechts bijzaak. Als hij dat weet vol te houden tot zijn dood is het helemaal niet verkeerd.

    De nabestaanden van de vermogende worden aangeslagen voor sterfbelasting, Erik laat een mega-XL-schuld na die niemand wil hebben, waar de bank mee blijft zitten.

  60. Nico de Geit says:

    De hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken, Maarten Camps, pleit ervoor om de woningmarkt stabieler te maken. Daarvoor stelt hij onder meer voor de hypotheekrenteaftrek verder te beperken.

    https://www.telegraaf.nl/financieel/3033296/topambtenaar-beperk-hypotheekrenteaftrek

  61. exhuurder says:

    Nico de Geit:
    De hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken, Maarten Camps, pleit ervoor om de woningmarkt stabieler te maken. Daarvoor stelt hij onder meer voor de hypotheekrenteaftrek verder te beperken.

    telegraaf.nl/finan
hypotheekrenteaftrek

    Dit werd ook al voorgesteld door Wouter Bos (PVDA) eind negentiger jaren.

  62. Nico de Geit says:

    ‘bye bye humans!’

    In Japan wordt volop ingezet op robots om de vergrijzing op te vangen. Er worden vele miljarden geĂŻnvesteerd. Het resultaat van die investeringen gaat de hele wereld over: automatisering, robotisering, enz.

  63. Nico de Geit says:

    Een 24-jarige man uit De Lier is veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk, wegens het verhandelen van valse huurcontracten. De mensen die de valse huurcontracten kochten, zaten vaak in een kwetsbare situatie en hadden alleen een postadres nodig.

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/3035194/1-5-jaar-cel-voor-fraude-met-huurcontracten

  64. Nico de Geit says:

    Adviesraad: richt veilige publieke spaarbank op

    „Bied een publiek verankerd alternatief voor betalen en sparen naast de huidige mogelijkheden”, aldus de wetenschappelijke adviseurs.

    Dat adviseert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), een belangrijke adviseur van het kabinet, in het rapport ’Geld en schuld’. „Bied een publiek verankerd alternatief voor betalen en sparen naast de huidige mogelijkheden”, aldus de wetenschappelijke adviseurs.

    „Dat kan bijvoorbeeld door het faciliteren van een betaalbank die alleen centralebankreserves aanhoudt”, stelt het WRR-rapport. Het spaargeld dat bij de centrale bank wordt gestald is altijd gegarandeerd en wordt ook niet uitgeleend aan bedrijven. Een andere optie is dat spaarders zelf rechtstreeks een spaarrekening kunnen aanhouden bij de centrale bank.

    Het rapport is er komen naar aanleiding van het Burgerinitiatief Ons Geld. Dat pleitte ervoor de mogelijkheid tot geldschepping weg te halen bij commerciële banken. Op dit moment kunnen banken veel meer geld uitlenen dan ze in kas hebben. Zo vergroten zij de hoeveelheid geld dat in omloop is, de zogeheten geldcreatie.

    Eerdere suggesties om tot een publieke spaarbank te komen konden niet op instemming rekenen van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). „Je haalt dan spaargeld weg uit het commerciĂ«le bankwezen, die krijgen dan een tekort aan financiering”

    https://www.telegraaf.nl/financieel/3035676/adviesraad-richt-veilige-publieke-spaarbank-op

  65. Nico de Geit says:

    Duiven wil ruime eengezinshuizen opsplitsen in benedenwoningen voor senioren en bovenwoningen voor starters. De reden? Er zijn steeds minder gezinnen en steeds meer een- en tweepersoonshuishoudens in het dorp.

    Beneden hebben we een aanbouw achter de woningen gebouwd met daarin twee slaapka­mers en een badkamer. Op die uitbouw is het dakterras voor de woning erboven gebouwd.’’

    Toch hebben ze in Deurne niet meer woningen gesplitst ,,Het was te duur voor ons. Het kostte een ton per woning’’, zegt Heuff. ,,Al moet je wel in ogenschouw nemen dat het bij ons ging om huizen uit de jaren zestig die eigenlijk rijp worden voor de sloop.’’

    https://www.gelderlander.nl/duiven/duiven-wil-bestaande-eengezinswoningen-splitsen-in-twee~a54782ea/

    Foto aanbouw en dakterras: https://images2.persgroep.net/rcs/AdE7F7eFf_hEfz-shtz1zOquqQU/diocontent/139357693/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9

    Bejaarden onder en jongeren erboven, lijkt me geen goede combinatie. Vast niet over nagedacht.

  66. Nico de Geit says:

    ’Niet stenen, maar grondwaarde stijgt’

    Enorme domper woningbezitters

    Het deel van de WOZ-waarde dat in Amsterdam aan de grondwaarde wordt toegeschreven, is gestegen tot nooit eerder vertoonde hoogten.

    Quote: „Eigenlijk trekt de gemeente een lange neus nar de woningbezitters en zegt ’dit, wat jullie betaald hebben voor de woning in Amsterdam, hadden jullie nooit moeten betalen, want de waarde van de stenen is niet zo hoog’. Ze lachen iedereen uit. Maar het is wrang dat er beleid op die rare grondprijzen wordt gemaakt. Wat mij betreft is het grondwaardebeleid van de stad fictie, uit de duim gezogen door ambtenaren. Het staat ver weg van iedere realiteit.”

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/3038120/enorme-domper-woningbezitters

    Wat zou die grond waard zijn zonder geldcreatie?

  67. Nico de Geit says:

    Vleestaks bungelt boven uw bord

    https://www.telegraaf.nl/columns/3037916/vleestaks-bungelt-boven-uw-bord

    Belastingen omhoog waar mogelijk, overheidsuitgaven teruggedrongen waar mogelijk, ook al laat dat laatste nog even op zich wachten.

  68. Nico de Geit says:

    Ze willen dus dat u aan de warmtepomp gaat, maar die verbruikt heel veel stroom in plaats van gas. Als je elektrisch gaat rijden ben je ‘goed bezig’. Maar waar moet al die elektriciteit vandaan komen?

    Het lijkt erop dat ze het niet helemaal, herstel, helemaal niet hebben doorgerekend. Als alles elektrisch gaat moeten ze centrales bijbouwen, ze redden het onmogelijk met zonnepanelen en windmolens.

    Als je nu overstapt op elektrisch ben je duurder uit, of het nou om stoken gaat of autorijden. Maar ook de prijzen van gas gaan omhoog. Diesel en benzine zullen ook wel omhoog gaan, want: ‘je moet elektrisch’. Maar dat is dus duurder.

    Minimalisme zou weleens een grote trend kunnen worden: uitsluitend dat consumeren wat je echt nodig hebt – niet roken, niet drinken, minimaal vlees vanwege de vleestaks. Geen auto, minimaal wonen, minimaal stoken, minimaal werken – alleen doen waar je zin in hebt, minimaal voortplanten, minimaal vermogen opbouwen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*