AFM zint op strengere regels hypotheken

Logo Autoriteit Financiële Markten

De financiële toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) zint op aanscherping van de regels voor hypotheekverstrekking door banken.

Volgens AFM-bestuursvoorzitter Hans Hoogervorst kunnen banken nu mogelijk nog te makkelijk te hoge hypotheken verstrekken. Dat zei hij zondag in het tv-programma Buitenhof.

De AFM verricht momenteel samen met De Nederlandsche Bank onderzoek of de huidige regels streng genoeg zijn. “Er zijn heel veel mensen die een hypotheek nemen die hoger is dan de waarde van het huis.

De helft van de leningen is ook nog eens aflossingsvrij tegenwoordig. Dat betekent dat je heel lang op je schuld blijft zitten. We moeten er dus echt naar kijken of die regels misschien niet wat aangescherpt moeten worden”, aldus Hoogervorst.

Problemen

Hoogervorst benadrukte dat de hypotheekproblemen in Nederland niet zo groot zijn als in de Verenigde Staten. Slechts een op de duizend hypotheken kent problemen met de aflossing; in de VS gaat het om zeven op de duizend, aldus de AFM-topman.

De situatie kan echter verslechteren, waarschuwde hij, omdat Nederland nog maar aan het begin van een economische neergang staat.

Gedragscode

Banken hebben eerder een gedragscode afgesproken dat zij hypotheken niet boven de vier tot vijf keer van het brutojaarinkomen laten uitkomen.

Dit om de verstrekking van zogenoemde tophypotheken tegen te gaan. De AFM liet begin dit jaar al weten te gaan kijken of de banken zich daar aan houden. De rapportage van dit onderzoek werd toen begin 2009 verwacht.

Gesmeten

Hoogervorst zei zondag dat de kredietcrisis is ontstaan doordat er “met geld is gesmeten”, zowel door centrale banken als door financiële instellingen. Overheden moeten er volgens hem voor waken nu niet hetzelfde te doen bij het bestrijden van de crisis.

De AFM-topman merkte op dat de Nederlandse overheid volgend jaar 10 procent van het bruto binnenlands product moet gaan lenen voor de maatregelen ter ondersteuning van de banken en de economie.

“Om nou te denken dat je een recessie die op ons afkomt, kunt wegcompenseren door nog meer geld uit te geven, dan gaat op een gegeven moment het probleem zich verplaatsen van de bancaire sector naar de overheidsfinanciën en dan zitten we weer in de problemen.”

bron: nu.nl

Share Button
Tagged with: , , ,
One comment on “AFM zint op strengere regels hypotheken
  1. House says:

    Als Hoogervorst de laan uit wordt gestuurd besparen minstens twee ton.
    AFM functioneert niet, daar zitten allemaal mensen uit de politiek die nergens meer aan de bak kunnen komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*