Kredietbank: hypotheek bij schulden overnemen

De gekruiste hamer en sikkel zijn het bekendste symbool van het communisme.De gemeentelijke kredietbanken willen de hypotheek overnemen van mensen met hoge schulden. Dat moet voorkomen dat panden terechtkomen op executieveilingen.

Dit plan bespreekt de NVVK, de belangenvereniging van gemeentelijke kredietbanken, binnenkort met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Voorzitter Ger Jaarsma van de NVVK: “Als iemand een grote hypotheekachterstand heeft, zijn wij bereid de hypotheek over te nemen. De koper moet wel de hypotheek kunnen betalen én de bank moet de eventuele restschuld kwijtschelden.”

Volgens Jaarsma komt dit de bank én de huiseigenaar ten goede. “Wij willen voorkomen dat deze huizen op executieveilingen komen. De gewone koper komt daar niet aan de bak, een klein groepje opkopers drukt de prijzen. De verkoper is dan de dupe en de bank ook. Die wil niet te lang wachten met het verkopen van een huis, als er geen uitzicht is op aflossing van de schulden.”

Jaarsma signaleert dat veel hypotheekplichtigen door de kredietcrisis in zwaar weer terechtkomen. “We krijgen er zelfs een hele nieuwe groep bij, die van de middeninkomens.”

bron:  deOndernemer.nl

Share Button
9 comments on “Kredietbank: hypotheek bij schulden overnemen
 1. Henri says:

  Ik snap ‘m niet.
  Als de koper de hypotheek wel kan betalen, waar komt dan die hypotheekachterstand vandaan??

 2. bert says:

  @1
  Inderdaad erg vreemd als je je hypo wel kan betalen.

  Maar goed er wordt gesteld;

  “De koper moet wel de hypotheek kunnen betalen én de bank moet de eventuele restschuld kwijtschelden.”

  Euhmm…welke bank gaat hun restschulden kwijtschelden?
  Voor de mensen die het nog niet weten, 2010 wordt een jaar waar banken een zware afwaardering krijgen op hun geleende geld voor het verstrekken van hypotheken.
  Ik denk niet dat banken dan restschulden gaat kwijt schelden.

 3. rob says:

  dat soort ballonnetjes hebben we al vaker gezien. de woningcorporaties zouden ook massaal “onverkoopbare” huizen gaan opkopen tegen 90% van de vov-waarde (althans, wat men denkt dat de vov-waarde is), maar de corporaties zien hun vermogen ook al kleiner worden en hebben intussen ook al gezien dat inkopen tegen 90% van de vov-waarde op dit moment geen hele veelbelovende belegging is.

 4. arjen says:

  Ik hoop niet dat dit plan doorgang gaat vinden. De overheid heeft al genoeg geld uitgegeven aan de fin. sector. Als de Gem. kredietbanken nu ook al weer de hypotheken van mensen met achterstanden gaan overnemen is het einde echt zoek…

  De kredietbanken zullen nog meer kosten gaan maken. De kredietbanken zijn voor het grootste gedeelte van hun inkomsten afhankelijk van gelden van gemeenten. Dus je kunt wel na gaan dat de gemeentelijke lasten voor iedereen gaan stijgen. Eigenlijk begin ik er wel een beetje genoeg van te krijgen dat we (de spaarzame, normaal levende burger)overal en altijd aan ieders financieel probleem mag mee betalen.

 5. Bouke says:

  Ik snap ‘m ook niet. Er is sprake van:

  – hypotheekachterstand
  – een bewoner die zijn hypotheek kan betalen
  – overnemen van een hypotheek
  – een eventuele restschuld

  Restschuld kan alleen ontstaan als een huis verkocht wordt. Daarvan lijkt echter geen sprake te zijn; het gaat immers over het overnemen van een hypotheek.

  Ik kan er al met al geen touw aan vastknopen.

 6. huizenhyper says:

  Dit is wel het meest vreemde artikel dat ik ooit op deze website heb gelezen.
  Het moet bijna wel gaan om een drukfout oid.

  Het is nl complete onzin.

 7. Okkie says:

  Waarschijnlijk bedoelt men niet de restschuld, maar de onderwaarde van het pand. Het lijkt me niet de bedoeling dat de samenleving moet opdraaien voor mensen die verkeerd hebben gespeculeerd op de waarde van hun huis. Alles bij elkaar is er sprake van een onsamenhangend verhaal.

 8. KariZ says:

  Hoe zit dat eigenlijk met die gemeentelijke kredietbanken?

  Wie zijn zij?
  Wat is hun functie?
  Waar halen ze hun vermogen vandaan?

  Kheb koppijn 🙂

 9. bigD says:

  Analyse van het probleem is goed: executieveilingen benadelen iedereen behalve het vastgoedkartel.

  Waarom de oplossing dan bij de belastingbetaler gevonden wordt kan ik niet helemaal volgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*